Bij wie komt het water niet in de mond bij het zien van dit?
![]()
En natuurlijk kun je dit kant en klaar kopen, maar leuker is het om het zelf te maken:
De rijstDe basis is natuurlijk de rijst. Hieronder een basisrecept om de sushirijst klaar te maken.
De typische Japanse rijst is kleverig na het koken, hetgeen noodzakelijk is voor het maken van sushi.
De Japanse rijst dient goed gewassen te worden tot het water helder blijft. Doe het daarna in een vergiet, zodat het kan uitlekken. Doe de rijst in een pan en voeg er 1¼ x zoveel water bij. (Bij bijv. 2 kopjes rijst moet 2½ kopje water). Laat de rijst ongeveer een uur in het water staan. Breng daarna het water aan de kook en laat vervolgens 15-20 minuten op een laag pitje staan, met een deksel op de pan, tot het water is verdwenen. Haal tussentijds niet het deksel van de pan. Tenslotte nog een kwartiertje zonder vuur laten staan maar met nog wel het deksel erop.
Voor gebruik voor sushi dient de rijst nu eerst nog aangezuurd te worden.
Doe een paar eetlepels Japanse rijstazijn in een klein pannetje. Voeg daar ong. 1½ eetlepel suiker en een theelepel zout aan toe. Verwarm dit tot de suiker is opgelost.
De rijst kan nu het beste in een grote ondiepe schaal gedaan worden zodat het gemaakte azijnmengsel zachtjes over de rijst gegoten kan worden. Om het geheel goed te mengen dient de rijst met een houten spatel zachtjes omgespateld te worden. Er mag echter niet geroerd worden. Tijdens dit 'omspatelen' kan de rijst, bijv. met een waaier of een föhn afgekoeld worden. Als de rijst een graad of 30 is (handwarm), is de temperatuur goed. De sushirijst is klaar.
Bij het maken van sushi is het goed om een kom met hand-azijn (ongeveer 250 cc water met zo'n 4 eetlepels rijstazijn) te hebben, waar de handen steeds in bevochtigd kunnen worden. Dit voorkomt het vastkleven van de rijst aan de handen.
Na het klaarmaken van de rijst kun je verschillende variaties van sushi maken.
SoortenSoorten
1.Maki-zushi of norimaki. De klaargemaakte sushirijst opgerold in een vel nori (zeewier) met in het midden één van de bepalende ingrediënten, zoals komkommer, zalm, krabvlees of stukjes omelet. De rol die ontstaat wordt in (8) "moten" gesneden.
2. Oshi-zushi of bo-zushi. De klaargemaakte sushirijst wordt in een vierkant bakje geperst met boven op de rijst een plak vis, als gerookte zalm of forel. Nadat er een paar uur op geperst is wordt de rijst met vis er uit genomen en op maat gesneden. Ze worden ook wel Ishi-zushi (geperste sushi) of masu-zushi (gerookte vis sushi) genoemd.
3. Nigiri-sushi. Dit is de bekendste en misschien in de restaurants de meest gegeten sushi. Met de hand wordt rijst gekneed in ongeveer 5x2x2 cm. Hier bovenop wordt dan een plak tonijn, zalm, omelet of garnaal gelegd, maar iets anders is ook mogelijk. Een speciale uitvoering van de nigiri-zushi is de gukanmaki, de klaargemaakte sushirijst met een bandje van nori er omheen en extra beleg er bovenop van bijv. zalmeitjes (ikura).
4. Chirashi-zushi. Niet bekend bij ons maar zeer populair in Japan als lunch. Een kom met rijst en alle andere ingrediënten er op en door heen.
Er zijn nog meer soorten, maar we houden het hier even bij
Vorige delenZelf Sushi maken deel 2Zelf Sushi makenLaatste post:
quote:
Op woensdag 18 april 2007 09:21 schreef Stansfield het volgende:In de allerhande stond nog een advertentie van een hele zelf sushi maak kit ofzo.
Ik ben niet zo van de AH. De lokale toko is goedkoper en heeft beter spul imho.
[ Bericht 32% gewijzigd door Pheno op 18-04-2007 20:46:55 ]
Op dinsdag 21 februari 2012 22:30 schreef JoanFranka het volgende:PINGUINS RULEREN!! Dat zijn echt een van de grappigste dieren op aarde hahahaa