abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179008130
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.

[ Bericht 49% gewijzigd door Vonkenboer op 09-05-2018 14:24:20 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179008168
quote:
14s.gif Op maandag 7 mei 2018 14:24 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Alle twee de linkjes doen het niet bij mij. Moet ik ervoor inloggen of zo?
Ah! Ja, als visitor.

Aan de linker kant kan je klikken op "Click here to view existing systems"
Dan kom je automatisch in een systeem in Oregon.
Als je dan op de link klikt, kom je er wel in.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 10:37:53 #3
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179008235
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:33 schreef bambino het volgende:
Laatste post uit deel 14:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 10:43:52 #4
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008405
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
In deel 9... maar de vraag is in hoeverre informatie uit 2016 nog relevant is.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179008707
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:01:41 #6
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008816
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Top!
Ik denk dat de lapo uit het vorige deel er dan wel uit kan, want daardoor gaan mensen iedere keer aan de OP rommelen en raakt hij "beschadigd".
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 11:18:12 #7
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179009206
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:42:07 #8
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179009767
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Deze zit gewoon in de reeks hoor:
Topicreeks: Het grote zonnepanelen topic. Deel I.

Anders had hij ook niet in mijn MyAT gestaan.
Maar de "originele" OP is al 2 jaar kwijt, en kon sowieso wel een forse update gebruiken voor hij weer in gebruik genomen werd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179010790
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
pi_179010955
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Zit gewoon in de reeks, alleen niet de mooie manier (met auto nummering)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179010958
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 12:30 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
Jep! Moest alleen ff weg. Ga nu verder schrijven.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179011400
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179025295
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 22:30:28 #14
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179028356
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Lijkt mij duidelijk zo'n op ! Zal hem van het weekend even aankleden in K&W huis stijl :) ^O^
pi_179029724
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Het ziet er netjes en overzichtelijk uit.

Ik zat iets te bedenken, vandaar dat ik nog even een vraagje heb over dit stukje uit de OP "De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen."

Zouden de zonnepanelen bij een stroomstoring niet gewoon kunnen werken/het huis van stroom kunnen voorzien als je de omvormer via een Aggregaat van stroom zou voorzien?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 23:14:59 #16
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179030323
Dan kun je je huis toch ook van stroom voorzien dmv het aggregaat? Dus ja :)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_179032207
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179033868
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 00:29 schreef Speekselklier het volgende:
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
pi_179034186
Ik heb er ook wel eens aan zitten denken, maar je zal dan ook je huis tijdens de stroomuitval moeten scheiden van het lichtnet. Simpelweg omdat anders je hele wijk stroom uit jouw 'centrale' gaat gebruiken en jouw centrale dat niet aan kan.

Met alleen een aggregaat + zonnepanelen zit je wel met het probleem dat de omvormer de opgewekte elektriciteit niet kwijt kan. In hoeverre dat schadelijk is, durf ik niet te zeggen. Dit probleem is mogelijk op te lossen een home battery.

Daarnaast zul je sowieso moeten zorgen dat je tijdelijke stroomvoorziening (aggregaat en/of home battery) een mooi zuivere sinus levert. Dat lukt niet met een goedkoop aggregaat van de bouwmarkt.

Om een en ander feilloos te laten werken zal je tussen je hoofdschakelaar naar het lichtnet en je groepenkast in elk geval een wissel-relais moeten plaatsen wat bij stroomuitval in de straat zorgt dat je installatie binnenshuis fysiek wordt afgeschermd van het elektra net buitenshuis. De aggregaat mag pas starten nadat die afschakeling is gedaan.

Zelf heb ik wel eens zitten denken aan opties om (ook in de winter) geheel off-grid te gaan.

Zonnepanelen + wind generator + thuisbatterij + houtkachel om de warmtepomp te ontlasten + aggregaat. Waarbij die laatste dan watergekoeld wordt, met de koeling gekoppeld aan het cv-circuit. Want dan haal je bijna 100% rendement.

De thuisbatterij zal immers zomers zelden tot nooit leeg zijn, en in de winter door flink energieverbruik van de warmtepomp regelmatig. Als je dan tijdens het laden van de thuisbatterij met een aggregaat intussen de (rest)warmte gebruikt voor het verwarmen van je huis klinkt mij dat nog niet zo gek.

De vraag is alleen hoeveel er met brandstof gesleept moet gaan worden en of het dan nog wel de moeite waard is.
pi_179035418
Er bestaan ook zonnepanel die in 'Island modus' kunnen draaien. Kwestie van instellen.
Dan kan hij ook leveren zonder externe voeding.

Dit mag alleen niet in Nederland als je aan het net zit koppeld.

Je kan ook gewoon een grote (semi)-tractie batterij kopen, die met je zonnepanelen opladen en daar je huis op aansluiten. Dat kan dan al met HTK omvormer zoals je in je auto gebruikt. 12->220.

Op deze manier heb ik mijn garage verlicht. Deze heeft geen eigen stroomvoorziening.
Accu + omvormer hangt onder de groepenkast. groepenkast zit aagesloten op de omvormer. Omdat de stopcontacten ook onder spanning staan kan ik ook beperkt electrisch gereedschap gebruiken. (max 750watt)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179036728
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 06:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
Dit werkt dus niet. De omvormer heeft 1 stroom aansluiting. Over die aansluiting gaat zowel de voeding van de omvormer als het terugleveren van stroom.

Er is maar 1 manier dat dit wel werkt, en dat is me accu's.
Accu's geven namelijk een pulse aan de omvormer zodat deze altijd aan blijven. De accu is daarna verbonden met de meterkast en die trekt stroom uit de accu als er stroom nodig is.
Zolang de accu stroom heeft, of voorzien wordt van opgewekte stroom zal de woning dus stroom kunnen blijven gebruiken. Maar ook de accu heeft zijn limieten, dus ik weet niet hoeveel zware apparaten je zo maar ff aan kunt gaan zetten (weet niet hoeveel een accu kan leveren in piek).

Maar waarom zou iemand dit in Nederland willen? Stroomstoringen zijn al enorm schaars. In de 8-9 jaar dat ik een eigen woning heb, heb ik het 1 keer meegemaakt. En dat was volgens mij 3 uurtjes (in 2009-2010 ofzo).

Grid-loos is hier ook niet zinvol (tenzij de woning geen grid heeft, dan kan je het aanleggen besparen en hier iets voor in de plaats nemen bijvoorbeeld). Maar als je nu verbonden bent met het net, is het goedkoper om hieraan vast te blijven zitten.
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dus aan het netwerk zitten levert je 150 euro per jaar op.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179037251
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 10:39 schreef bambino het volgende:
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dat is in de grap.
Mijn garagebox is geen ''verblijfsruimte' en krijgt niet die heffingskorting.
Ik moet dus de volle mep betalen voor een klein rotlampje.

Verderop in de straat heeft iemand 2 doorgebroken boxen en dat wordt ineens gezien als een werkplaats. Hij krijgt heffingskorting en heeft een gratis aansluiting en 150 euro over voor leuk gereedschap.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179039210
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Je hebt wel heel dure panelen. Ik vind het voor 2750 kWh wel wat duur.

Ik zou gaan voor panelen met wat lagere opbrengst en er dan meer van leggen. Is per kWh een stuk goedkoper.

Terugverdientijden gaan er ook mooi van omlaag.

En omvormers, tsja... Als je het niet nodig hebt gewoon een seriële kiezen. Als je nu echt schaduwplekken hebt of een schoorsteenschaduw oid... Anders niet.

Eea wel heel afhankelijk van je dak oppervlak natuurlijk.
Whatever...
  Moderator woensdag 9 mei 2018 @ 14:26:39 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179045708
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Deze had ik gemist :P

Nette prijs? Zeer zeker niet. Het is best duur.
Niet voor Sunpower/SMA, maar voor zonnepanelen/omvormer zeer zeker wel.

Als ik Hanwa Q-Cell 310WP op Omnik aanbied kom ik op 3000 ex. BTW
Die wekken dus iets minder op (400WP minder en iets lager rendement) maar voor 2500 euro kun je een hoop andere leuke dingen doen.

SMA is standaard 5 jaar, zie: https://estg-zonnepanelen(...)-boy-3-0-1av-76.html
(ESTG is (een van) de grootste groothandels in Nederland).

10 jaar is dus al verlengd (kost geld, en niet zuinig bij SMA).
20 jaar werkingsverklaring is COMPLETE bullshit.
Ook SMA gaat gewoon kapot. De enige omvormer die ik ken die beduidend langer meegaan zijn SolarEdge (12 jaar standaard garantie) en gaan normaal wel 15 jaar minimaal mee.
SMA 10-12 jaar kapot is heel normaal.

Nu biedt ik net een prijs met Omnik aan, dat is een goed merk uit China. SMA is hét top merk.
Als ik een SMA SB 2.5 zou pakken (dat kan met 8x310, niet 8x360) dan zou de meerprijs 270 ex. BTW zijn. Dus 3270 ex. BTW. Dan zit ik er alsnog 2230 euro onder. En dan is het enige verschil (heel iets kleinere omvormer, scheelt 7 tientjes) en geen Sunpower maar Qcell.

Is Sunpower beter? Absoluut.
2150 euro (ex) beter? Absoluut niet!!

Als je ruimte hebt kan je beter 2 panelen meer plaatsen van Qcell, wek je meer op dan met Sunpower en voor veel minder geld.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179045714
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 14:26 schreef Vonkenboer het volgende:
Even de K&W huis stijl min of meer toegevoegd aan de OP :)
Gracias!
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179064279
Stukje uit de Telegraaf van vandaag:
https://www.telegraaf.nl/(...)anelen-energie-vreet

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_179083412
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Heb je maar ruimte voor 8 panelen?

Als je er meer kwijt kan dan zou ik voor meer panelen gaan en dan wat goedkopere exemplaren. Dan heb je voor minder geld meer opbrengst.

SunPower is overigens wel topspul en in mijn geval is het zeker een optie op m'n zuiddak omdat ik er daar niet zoveel kwijt kan.

[ Bericht 5% gewijzigd door MaGNeT op 11-05-2018 09:17:06 ]
pi_179091581
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
pi_179091956
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
pi_179092279
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Mja, je koopt wel de ferrari onder de zonnepanelen, en ferraris koop je niet omdat ze prijstechnisch interressant zijn.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_179094760
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Ik zou kijken naar 10 tot 12 panelen van rond de 300Wp, bijvoorbeeld Ja Solar, die zijn niet slecht voor het geld.

Over 10 jaar zijn de rendementen weer hoger.
Tegen die tijd zet je je oude panelen op Marktplaats, vervang je je (inmiddels versleten) omvormer en leg je wat dan de norm is.
pi_179104716
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Simpele oplossing, koop nu een grotere omvormer die je later simpel kan uitbreiden.

Als je bereid bent een beetje extra te betalen, neem je SolarEdge met optimizers.
Met 14x310WP zou je met een SE3680 prima uit de voeten kunnen.
Dat je daar dan eerst 8 panelen oplegt, betekend alleen dat zijn rendement heel iets lager is (hoe hoger aan de max van omvormer, hoe beter hij omvormt).

Je komt met SE 3680 en nu dus 8 optimizers wel 600 euro ex. hoger uit dan ik eerst zei met de Omnik. Maar dan hoef je dus niet een 2e omvormer te kopen én heb je optimizers.
TVT is dan 7,9 jaar met deze offerte.

Als optimizers absoluut niet nodig zijn. Kan je ook kiezen voor een omnik 4.0
Dan maak je nu 1 string van 8. Koop je er later 6 bij, dan maak je een 2e string van 6.
2 keer 7 zou mooier zijn, dus als je het exact zelfde paneel in de toekomst bij kan kopen, dan zou je dan de string open breken van 8 en er 1 afhalen om 2x 7 te maken na uitbreiding.
Krijg je een ander paneel, dan pak je een 2e string van 6.

Met de omnik 4.0 en dus zonder optimizers kom ik op 3150 ex ongeveer en dus een tvt van 7.2 jaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179104946
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 21:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zou kijken naar 10 tot 12 panelen van rond de 300Wp, bijvoorbeeld Ja Solar, die zijn niet slecht voor het geld.

Over 10 jaar zijn de rendementen weer hoger.
Tegen die tijd zet je je oude panelen op Marktplaats, vervang je je (inmiddels versleten) omvormer en leg je wat dan de norm is.
Waarom zou je opnieuw investeren in zonnepanelen over 10 jaar? Wat een onzin.
Die dingen gaan makkelijk 20 jaar mee, en ook wel 30.
Dus gewoon nieuwe omvormer erop, strings erin drukken en weer door.
Scheelt je een nieuwe investering van een paar k.

Heel kort door de bocht voorbeeld:

8 panelen omnik 2.5 (die prijs heb ik nu ff bij de hand)
3000 ex

Over 10 jaar 8 nieuwe panelen en nieuwe omvormer.
Dan moet je de-monteren, monteren, 8 panelen kopen, omvormer kopen.
Dat zal bijna hetzelfde kosten als nu de hele install, dus 3000 euro.
Je krijgt voor je 8 oude panelen misschien 50 euro per paneel, als je mazzel hebt. Laten we 500 zeggen = netto 2500 euro.
Met die 8 nieuwe van misschien 400wp wek je dan 8x400x90% = 2880kWh op.
Reken ff met 20 cent = 576 euro = 3.75 jaar terug verdientijd

Nieuwe omvormer zonder nieuwe panelen:
Investering zal 750 euro ofzo zijn
Met die oude 8 wek je 8x310x90% = 2230kWh op = 446.40 euro
TVT = 1.7 jaar.

Na 20 jaar met vervangen na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 euro opgewekt
2e 10 jaar: 6912 euro opgewekt

Investering totaal: 5500 euro

Besparing totaal: 6768 euro

Na 20 jaar met alleen nieuwe omvormer na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 opgewekt (in euro's)
2e 10 jaar: 5000 opgewekt (in euro's) (anders begin je weer over degradatie van panelen)

Totale investering 3750

Netto besparing: 6606 euro

Je besparing na 20 jaar is in dit voorbeeld met vernieuwing hoger. Maar dan ga je uit dat je 500 euro voor je 8 panelen krijgt, dat de nieuwe installatie 400wp per paneel is en dat die panelen en omvormer incl montage 3000 euro kosten. En dat de oude panelen al een stuk minder opwekken in de volgende 10 jaar. Allen gokwerk

Uiteraard kan je dit over 10 jaar berekenen, behalve de degradatie van je panelen is niet te berekenen.

Mocht ik over 10 jaar nog hier werken, en er zijn dan hele goede panelen voor een leuke prijs. Kan het voor mij interessant zijn om het te doen. Maar in een normale situatie (waar je volle pond betaald) lijkt het mij niet interessant om panelen te vervangen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179106937
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
Ik, tweedehands van marktplaats gehaald en zelf geplaatst.
pi_179110051
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 14:09 schreef bambino het volgende:

[..]

Waarom zou je opnieuw investeren in zonnepanelen over 10 jaar? Wat een onzin.
Die dingen gaan makkelijk 20 jaar mee, en ook wel 30.
Dus gewoon nieuwe omvormer erop, strings erin drukken en weer door.
Scheelt je een nieuwe investering van een paar k.

Heel kort door de bocht voorbeeld:

8 panelen omnik 2.5 (die prijs heb ik nu ff bij de hand)
3000 ex

Over 10 jaar 8 nieuwe panelen en nieuwe omvormer.
Dan moet je de-monteren, monteren, 8 panelen kopen, omvormer kopen.
Dat zal bijna hetzelfde kosten als nu de hele install, dus 3000 euro.
Je krijgt voor je 8 oude panelen misschien 50 euro per paneel, als je mazzel hebt. Laten we 500 zeggen = netto 2500 euro.
Met die 8 nieuwe van misschien 400wp wek je dan 8x400x90% = 2880kWh op.
Reken ff met 20 cent = 576 euro = 3.75 jaar terug verdientijd

Nieuwe omvormer zonder nieuwe panelen:
Investering zal 750 euro ofzo zijn
Met die oude 8 wek je 8x310x90% = 2230kWh op = 446.40 euro
TVT = 1.7 jaar.

Na 20 jaar met vervangen na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 euro opgewekt
2e 10 jaar: 6912 euro opgewekt

Investering totaal: 5500 euro

Besparing totaal: 6768 euro

Na 20 jaar met alleen nieuwe omvormer na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 opgewekt (in euro's)
2e 10 jaar: 5000 opgewekt (in euro's) (anders begin je weer over degradatie van panelen)

Totale investering 3750

Netto besparing: 6606 euro

Je besparing na 20 jaar is in dit voorbeeld met vernieuwing hoger. Maar dan ga je uit dat je 500 euro voor je 8 panelen krijgt, dat de nieuwe installatie 400wp per paneel is en dat die panelen en omvormer incl montage 3000 euro kosten. En dat de oude panelen al een stuk minder opwekken in de volgende 10 jaar. Allen gokwerk

Uiteraard kan je dit over 10 jaar berekenen, behalve de degradatie van je panelen is niet te berekenen.

Mocht ik over 10 jaar nog hier werken, en er zijn dan hele goede panelen voor een leuke prijs. Kan het voor mij interessant zijn om het te doen. Maar in een normale situatie (waar je volle pond betaald) lijkt het mij niet interessant om panelen te vervangen.
Uiteraard gaan die dingen wel 25 jaar (of langer) mee.

Maar ze heeft nu een offerte voor hele dure panelen en wil misschien nog eens uitbreiden later.

Als ze nu 10 goedkopere panelen kiest komt ze ongeveer op dezelfde jaaropbrengst en houdt ze geld over. En dan zou ze kunnen overwegen om tegen die tijd de panelen gelijk allemaal te vervangen als ze wil uitbreiden (!)

Ik had het over 10 jaar... dan is de omvormer sowieso aan vervanging toe en kan ze besluiten of ze dat doet of dat ze uitbreidt (of gelijk ook de panelen vervangt voor betere exemplaren met een hoger rendement).

Een andere optie is om nu het dak gelijk vol te leggen en over 10 jaar (of wanneer dat ding er ook maar mee ophoudt) alleen de omvormer te vervangen.
pi_179110367
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
pi_179117087
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
8 jaar geleden 4 panelen zelf gelegd en later nog twee van marktplaats. Nog met microomvormers

Later 8 panelen laten plaatsen op gezamelijk dak (vve). Dit omdat niet wil dat anderen in de toekomst ook het gezamenlijke dak gaan betreden.

Binnen alles wel zelf afgemonteerd.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179126711
Ah ok, ik zit er aan te denken om het ook zelf te doen.
Dak is wel hoog, goot zit op 6m, daarvoor moet ik maar een goede rolsteiger huren.
pi_179130633
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 19:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
Eens, al zou ik dan voor de Omnik gaan. 10 jaar garantie en paar honderd goedkoper.
Minder risico, minder geld.

Iets meer geluid, iets minder opwek. Maar als de omvormer op zolder staat maakt geluid niet uit en die % opwek die je mist maak je makkelijk goed door het prijs verschil.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179130824
-

[ Bericht 100% gewijzigd door MaGNeT op 13-05-2018 13:22:47 ]
  zondag 13 mei 2018 @ 18:21:15 #42
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_179137581
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
Check, bij mijzelf en bij mijn ouders. Eenvoudig te doen, bij een schuindak wel goed aan je veiligheid denken en zorgen dat je wat reserve pannen achter de hand heb. Platdak is helemaal een fluitje van een cent.

Volgend jaar mag ik bij ons nieuwe huis weer het dak op. Toch leuk om weer PV te shoppen. Ik hoop er dit keer 28 kwijt te kunnen hoewel ik nog niet weet ik het ook allemaal in 1x gaan doen.
pi_179140958
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 19:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
Bedankt! Ik denk dat ik idd maar voor iets goedkopere panelen ga. 4000kWh haal ik niet eens qua verbruik, dus waarschijnlijk is een stuk of 10 voldoende. Dan kan ik tegen de tijd dat energiebehoefte veranderd, bijv vanwege elektrische auto, altijd nog zien wat dan de beste optie is.
pi_179141940
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:13 schreef TwinkleStar001 het volgende:

[..]

Bedankt! Ik denk dat ik idd maar voor iets goedkopere panelen ga. 4000kWh haal ik niet eens qua verbruik, dus waarschijnlijk is een stuk of 10 voldoende. Dan kan ik tegen de tijd dat energiebehoefte veranderd, bijv vanwege elektrische auto, altijd nog zien wat dan de beste optie is.
Via GreenChoice krijg je ¤0,13 per kWh die je teruglevert (en niet gebruikt), dat is toch al snel weer ¤130 per jaar voor die 3 of 4 panelen extra, dus ook die verdien je terug.

Ik zou die 3 of 4 extra gelijk leggen.

De installatiekosten heb je toch al, de omvormer hoeft maar iets zwaarder te zijn.
En je bent nog steeds goedkoper uit dat je eerste offerte.

Daarnaast heb je dan alle panelen mooi gelijk (zelfde maat, zelfde patroon, zelfde kleur).

Ik leg 4000Wp meer dan ik de eerste 5 jaar verwacht nodig te hebben (ivm elektrisch rijden).
Ook die eerste 5 jaar leveren ze al geld op ;)
pi_179142232
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Via GreenChoice krijg je ¤0,13 per kWh die je teruglevert (en niet gebruikt), dat is toch al snel weer ¤130 per jaar voor die 3 of 4 panelen extra, dus ook die verdien je terug.

Ik zou die 3 of 4 extra gelijk leggen.

De installatiekosten heb je toch al, de omvormer hoeft maar iets zwaarder te zijn.
En je bent nog steeds goedkoper uit dat je eerste offerte.

Daarnaast heb je dan alle panelen mooi gelijk (zelfde maat, zelfde patroon, zelfde kleur).

Ik leg 4000Wp meer dan ik de eerste 5 jaar verwacht nodig te hebben (ivm elektrisch rijden).
Ook die eerste 5 jaar leveren ze al geld op ;)
Toevallig zit ik al bij greenchoice dus dat komt mooi uit :)

Wat ik tot nu toe aan offertes gekregen heb komt er alleen best veel qua kosten bij voor montagemateriaal, arbeid, etc (ik heb een bitumen dak)
pi_179142583
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:54 schreef TwinkleStar001 het volgende:

[..]

Toevallig zit ik al bij greenchoice dus dat komt mooi uit :)

Wat ik tot nu toe aan offertes gekregen heb komt er alleen best veel qua kosten bij voor montagemateriaal, arbeid, etc (ik heb een bitumen dak)
Je kan altijd proberen daar wat korting op te krijgen, zeker als je meer dan 1 offerte hebt.

Reken ook weer zo, die hellingen en panelen liggen er eerst wel weer 25 jaar ;)

De omvormer zal wel eens vervangen moeten worden maar die hangt op een beter toegankelijke plek, dat is qua werk dan wel weer te overzien.

Het is ook maar net of je het geld "over hebt". Op de bank doet het 0,3% als je geluk hebt, op het dak 5 tot 10%.
pi_179143767
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 22:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je kan altijd proberen daar wat korting op te krijgen, zeker als je meer dan 1 offerte hebt.

Reken ook weer zo, die hellingen en panelen liggen er eerst wel weer 25 jaar ;)

De omvormer zal wel eens vervangen moeten worden maar die hangt op een beter toegankelijke plek, dat is qua werk dan wel weer te overzien.

Het is ook maar net of je het geld "over hebt". Op de bank doet het 0,3% als je geluk hebt, op het dak 5 tot 10%.
Hier ook om die reden 3400wp wat zo'n 4100kwh oplevert per jaar. Terwijl ons verbruik maar 1900 is. De meerkosten waren niet veel meer voor wat panelen extra. Alleen het materiaal en iets zwaardere omvormer. Hebben nu SMA 5000 omvormer, dus kan nog meer bij als we electrisch gaan rijden etc. Waren ook maar 4300 euro netto kwijt voor 20x 170wp SF panelen + die omvormer en montage.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179190969
RJR2zDR.png

Zo. vandaag gaat mijn installatie eindelijk in volledigheid draaien! gisteravond is de laatste paneel aangesloten.

21*300Wp JAsolar allblack panelen op een SE6K solaredge 3-fase omvormer op 239'C ZZW op 45 graden hellingshoek..

Gisteren met 13 panelen al -0,26kW verbruik. Ben benieuwd hoe het nu met volledige kracht gaat werken.
pi_179191780
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 08:29 schreef athlonkmf het volgende:
Gisteren met 13 panelen al -0,26kW verbruik. Ben benieuwd hoe het nu met volledige kracht gaat werken.
Ja makkie, gister was een lekker zonnetje en niet te heet voor de paneeltjes.
Als je dan nog geen negatief verbruikt hebt moet je echt eens naar je verbruik kijken.

De opbrengst die ik gisteren had lag ca 10% onder mijn beste dagen!
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179204365
Ik ben ook op zoek naar een stuk of 8 panelen erbij. Situatie nu is 10 panelen 250Wp met micro omvormers op het zuiden.
Voor mijn garage ben ik op zoek naar een omvormer en 6 of 8 panelen oost-west oriëntatie. Optimizers of weer micro omvormers zullen weer nodig zijn omdat in de winter en herfst er panelen in de schaduw van het huis zullen vallen.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar ik zit in de richting voor Ja Solar met optimizer met GoodWe omvormers te denken.

Wie kan er eens mee denken of heeft andere ideeën?
Voorheen Post ID 101472
pi_179214830
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
:W

Achterop de garage 8x280Wp Yinli, SolarEdge P300 optimizers en een SE2200 omvormer. Inclusief groep bijplaatsen en bekabeling van groepenkast naar garage.

(Een antwoord op je vraag heb ik niet, maar dus minimaal 1.)
pi_179219770
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 19:50 schreef Estate2 het volgende:
Ik ben ook op zoek naar een stuk of 8 panelen erbij. Situatie nu is 10 panelen 250Wp met micro omvormers op het zuiden.
Voor mijn garage ben ik op zoek naar een omvormer en 6 of 8 panelen oost-west oriëntatie. Optimizers of weer micro omvormers zullen weer nodig zijn omdat in de winter en herfst er panelen in de schaduw van het huis zullen vallen.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar ik zit in de richting voor Ja Solar met optimizer met GoodWe omvormers te denken.

Wie kan er eens mee denken of heeft andere ideeën?
Voor de duidelijkheid. Je hebt nu Enphase?

Waarom zou je dan uitbreiden met een stringomvormer. Je hebt dan al een Envoy als het goed is.
8 micro omvormers erbij kopen en je bent klaar.

Andere optie is willekeurige omvormer met Tigo optimizers of SolarEdge omvormer met SolarEdge optimizers.

Dus Ja/Tigo met GoodWe zou kunnen, maar zou ik nooit doen als ik al Enphase had liggen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179226050
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 14:27 schreef bambino het volgende:

[..]

Voor de duidelijkheid. Je hebt nu Enphase?

Nee er liggen 5 AP Tronic omvormers onder de Simax SP-660 panelen. Deze set lag al op het dak toen wij dit huis kochten.
Monitoring zit er niet op en heb ik ook nog niet echt gemist. Wil straks bij de installatie in de meterkast wel een KWh meter er tussen zetten.

Dus de JA Solar 280 Wp FB Smart SolarEdge werkt ook alleen met een SolarEdge omvormer?
Voorheen Post ID 101472
pi_179229534
Inmiddels is m'n vaste installateur geweest, even een rondje om en door het huis gemaakt en hij kwam met het voorstel om toch te gaan voor optimizers zodat het hele zuiddak vol kan met 25 panelen.

Oost-west dan ook nog 2x 16 panelen. Totaal ruim 19.000Wp :D

De omvormer hoeft niet zo zwaar gelukkig, west + zuid zal de hoogste piek zijn dus met een 12,5kW omvormer kom ik een heel eind, verwacht ik.

Eerst maar even de offerte afwachten, ook voor warmtepomp etc.

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 17-05-2018 22:21:47 ]
pi_179230439
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 22:16 schreef MaGNeT het volgende:
Inmiddels is m'n vaste installateur geweest, even een rondje om en door het huis gemaakt en hij kwam met het voorstel om toch te gaan voor optimizers zodat het hele zuiddak vol kan met 25 panelen.

Oost-west dan ook nog 2x 16 panelen. Totaal ruim 19.000Wp :D

De omvormer hoeft niet zo zwaar gelukkig, west + zuid zal de hoogste piek zijn dus met een 12,5kW omvormer kom ik een heel eind, verwacht ik.

Eerst maar even de offerte afwachten, ook voor warmtepomp etc.
Overdrijf je niet? Ik weet dat je financieel geen zorgen hebt. Maar de over capaciteit levert in verhouding veel minder op en als straks wel het salderen eraf gaat, is het helemaal niet meer zo aantrekkelijk.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179230709
quote:
1s.gif Op donderdag 17 mei 2018 22:54 schreef Patroon het volgende:

[..]

Overdrijf je niet? Ik weet dat je financieel geen zorgen hebt. Maar de over capaciteit levert in verhouding veel minder op en als straks wel het salderen eraf gaat, is het helemaal niet meer zo aantrekkelijk.
Daar heb ik wel rekening mee gehouden en dan hoeft het nog helemaal niet ongunstig uit te vallen, afhankelijk van wat de "terugleversubsidie" gaat worden.

Daarnaast werk ik straks 90% vanuit huis, ik kan dus m'n (af)wasje overdags draaien, als de zon schijnt, auto opladen, de droger, etc. Daardoor zal ik meer dan gemiddeld m'n eigen stroom kunnen opmaken.
Ook de oost-west opstelling van de panelen gaat daarbij meehelpen, van de eerst tot de laatste zonnestraaltje pik ik zo mee iedere dag.

Overigens maak jij wel duidelijk wat er mis is met de overheid: het lijkt onmogelijk om een lange termijn visie uit te stippelen waardoor veel mensen weer rustig langs de zijlijn gaan staan.

"Zonnepanelen? Nee, dat levert vanaf 2020 niets meer op, ik kijk wel uit".

Ik zeg "vol dat dak!"

Over 5 jaar wil ik hier overigens nog wel eens op terugkomen ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 17-05-2018 23:15:02 ]
pi_179230923
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 23:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar heb ik wel rekening mee gehouden en dan hoeft het nog helemaal niet ongunstig uit te vallen, afhankelijk van wat de "terugleversubsidie" gaat worden.

Daarnaast werk ik straks 90% vanuit huis, ik kan dus m'n (af)wasje overdags draaien, als de zon schijnt, auto opladen, de droger, etc. Daardoor zal ik meer dan gemiddeld m'n eigen stroom kunnen opmaken.
Ook de oost-west opstelling van de panelen gaat daarbij meehelpen, van de eerst tot de laatste zonnestraaltje pik ik zo mee iedere dag.

Overigens maak jij wel duidelijk wat er mis is met de overheid: het lijkt onmogelijk om een lange termijn visie uit te stippelen waardoor veel mensen weer rustig langs de zijlijn gaan staan.

"Zonnepanelen? Nee, dat levert vanaf 2020 niets meer op, ik kijk wel uit".

Ik zeg "vol dat dak!"

Over 5 jaar wil ik hier overigens nog wel eens op terugkomen ;)
Hier ook een keer zoveel op het dak liggen als wat wij zelf gebruiken...maar wel met de intentie dat we het in de toekomst (met groter gezin) zelf gaan gebruiken.

Dus met het laatste ben ik het zeker eens ;)

Als 2020 salderen eraf gaat hebben wij al 50% van de investering terug, dus geen moment spijt dat wij direct panelen hebben gekocht. Verwacht trouwens dat salderen nog wel even blijft. Qua duurzame energie loopt NL enorm achter.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179231039
quote:
1s.gif Op donderdag 17 mei 2018 23:16 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hier ook een keer zoveel op het dak liggen als wat wij zelf gebruiken...maar wel met de intentie dat we het in de toekomst (met groter gezin) zelf gaan gebruiken.

Dus met het laatste ben ik het zeker eens ;)

Als 2020 salderen eraf gaat hebben wij al 50% van de investering terug, dus geen moment spijt dat wij direct panelen hebben gekocht. Verwacht trouwens dat salderen nog wel even blijft. Qua duurzame energie loopt NL enorm achter.
Daarnaast kan je toch alleen maar keuzes maken met de kennis van nu.

En nu sta ik voor de keuze: leg ik zonnepanelen of niet?
De warmtepomp komt er sowieso, ik ga meer stroom gebruiken, dan ook gelijk de zonnepanelen.
En dat doe je het liefst in 1x goed, later bijleggen is lastig (omvormer capaciteit, kleurverschil / merk / type paneel later moeilijk, etc).

Mijn installateur heeft z'n dak overigens ook vol, het enige wat hem ervan weerhoudt om bij te leggen is het gebrek aan dakruimte :+
pi_179234231
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 19:34 schreef Estate2 het volgende:

[..]

Nee er liggen 5 AP Tronic omvormers onder de Simax SP-660 panelen. Deze set lag al op het dak toen wij dit huis kochten.
Monitoring zit er niet op en heb ik ook nog niet echt gemist. Wil straks bij de installatie in de meterkast wel een KWh meter er tussen zetten.
Dat laatste moet ik ook nog doen, maar weet nog niet wat voor een. Heb jij al iets op het oog?
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_179235090
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 22:16 schreef MaGNeT het volgende:
Inmiddels is m'n vaste installateur geweest, even een rondje om en door het huis gemaakt en hij kwam met het voorstel om toch te gaan voor optimizers zodat het hele zuiddak vol kan met 25 panelen.

Oost-west dan ook nog 2x 16 panelen. Totaal ruim 19.000Wp :D

De omvormer hoeft niet zo zwaar gelukkig, west + zuid zal de hoogste piek zijn dus met een 12,5kW omvormer kom ik een heel eind, verwacht ik.

Eerst maar even de offerte afwachten, ook voor warmtepomp etc.
Je hebt dus 3 richtingen? Dit is een ideale situatie voor SolarEdge. En dan met de 15k omvormer zodat je duo optimizers kan gebruiken.
25 komt dan net niet lekker uit, maar dan heb je 1 duo optimizer 1 ingang vrij.
Oost west kan perfect met 8 optimizers per kant.

Dat is goedkoper dan een 12,5k (SolarEdge) met normale optimizers.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179235109
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 06:48 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat laatste moet ik ook nog doen, maar weet nog niet wat voor een. Heb jij al iets op het oog?
Wat voor een? Een kWh meter hoeft niet moeilijk te zijn toch? Ik heb zelf 2 Eltako meters erin hangen. Die hebben 2 standen, totaal en live. Als je luxe wilt met internet en uitlezen etc. wordt het natuurlijk wel een stuk duurder.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179235122
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 19:34 schreef Estate2 het volgende:

[..]

Nee er liggen 5 AP Tronic omvormers onder de Simax SP-660 panelen. Deze set lag al op het dak toen wij dit huis kochten.
Monitoring zit er niet op en heb ik ook nog niet echt gemist. Wil straks bij de installatie in de meterkast wel een KWh meter er tussen zetten.

Dus de JA Solar 280 Wp FB Smart SolarEdge werkt ook alleen met een SolarEdge omvormer?
Duidelijk. Dan kan je inderdaad voor GoodWe (of welk merk dan ook) met Tigo gaan of SolarEdge met Solaredge optimizers.

SolarEdge omvormer moet met SolarEdge optimizers en SolarEdge optimizers werken alleen met een SolarEdge omvormer.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179235265
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 23:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daarnaast kan je toch alleen maar keuzes maken met de kennis van nu.

En nu sta ik voor de keuze: leg ik zonnepanelen of niet?
De warmtepomp komt er sowieso, ik ga meer stroom gebruiken, dan ook gelijk de zonnepanelen.
En dat doe je het liefst in 1x goed, later bijleggen is lastig (omvormer capaciteit, kleurverschil / merk / type paneel later moeilijk, etc).

Mijn installateur heeft z'n dak overigens ook vol, het enige wat hem ervan weerhoudt om bij te leggen is het gebrek aan dakruimte :+
Wat voor aansluiting heb jij eigenlijk? 3x35? Met minder dan dat zou je eigenlijk niet meer dan 11 kW omvormer moeten nemen ivm selectiviteit. Je hebt dan wel een fors hoger vastrecht.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179235392
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 09:05 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Wat voor aansluiting heb jij eigenlijk? 3x35? Met minder dan dat zou je eigenlijk niet meer dan 11 kW omvormer moeten nemen ivm selectiviteit. Je hebt dan wel een fors hoger vastrecht.
3x 25A gaat prima ;)

Je kan namelijk ook 2x een 3-fase omvormer nemen op eigen 3x 16A afzekering.
Dan kan je een 7kW en een 8kW omvormer kwijt.

Mijn oost-west dak zal op de 7kW (32x340Wp) omvormer kunnen, het zuiddak (25x340Wp) op de 8kW omvormer.

Oost-west krijgt nooit gelijktijdig zon en kan dus prima met een lichtere omvormer (zo'n 60% van het totaal aan Wp).

De omvormer begrenst uiteindelijk je vermogen, dus zelfs al zou ik wat overcapaciteit aan panelen hebben liggen, dan zal alleen op de allermooiste dagen een klein beetje afgetopt worden.

19.380Wp aan panelen kan dus prima.

[ Bericht 1% gewijzigd door MaGNeT op 18-05-2018 09:25:39 ]
pi_179236179
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 08:52 schreef bambino het volgende:

[..]

Wat voor een? Een kWh meter hoeft niet moeilijk te zijn toch? Ik heb zelf 2 Eltako meters erin hangen. Die hebben 2 standen, totaal en live. Als je luxe wilt met internet en uitlezen etc. wordt het natuurlijk wel een stuk duurder.
Dat wil ik idd. Bij voorkeur in een app met grafiekje enzo. Want leuk.
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_179236311
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 09:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

3x 25A gaat prima ;)

Je kan namelijk ook 2x een 3-fase omvormer nemen op eigen 3x 16A afzekering.
Dan kan je een 7kW en een 8kW omvormer kwijt.

Mijn oost-west dak zal op de 7kW (32x340Wp) omvormer kunnen, het zuiddak (25x340Wp) op de 8kW omvormer.

Oost-west krijgt nooit gelijktijdig zon en kan dus prima met een lichtere omvormer (zo'n 60% van het totaal aan Wp).

De omvormer begrenst uiteindelijk je vermogen, dus zelfs al zou ik wat overcapaciteit aan panelen hebben liggen, dan zal alleen op de allermooiste dagen een klein beetje afgetopt worden.

19.380Wp aan panelen kan dus prima.
Zo heb ik het ook gedaan, alleen dan op 1-fase niveau.
Ik heb 1x35A en heb 2 omvormers (18 en 15 panelen) van 4800W stuk. Die zijn beide afgezekerd op een 25A alomat.

Maar ik moet zeggen dat mijn meterkast ook een knap staaltje vakwerk is. Dat het hier goed gaat vind ik verbazing wekkend met alle apparatuur dat ik hier draaiende heb.

8OAodoW.jpg

En dan boven op zolder (voor de warmtepomp):

tQoejOh.jpg

Heb dus 2 omvormers, beide op 25A
En de gehele warmtepomp installatie zit in de meterkast op een 25A, die boven op zolder verdeeld is in 2x16A (binnen unit en boilervat) en 1x20A (buitenunit).

In totaal dus 19 groepen, 4 aardlek schakelaars, 3 alomat, 1 beltravo en 2 kWh meters.

Onder de groepen zitten dus:
Warmtepomp 8kW
Airco Triple-Split
Inductie plaat
Oven
Wasmachine
Droger
Vaatwasser
Kantoor groep

Er zijn moment dat alles aan staat, koken + boiler aan het opwarmen + wasmachine + kantoor. En tot nog toe geen problemen gehad :-D
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179237163
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 10:07 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat wil ik idd. Bij voorkeur in een app met grafiekje enzo. Want leuk.
Qbox is dan een leuke oplossing, en niet duur.
Maar Qurrent is gestopt met deze te maken. Op internet zijn er nu nog voldoende leverbaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179237368
Tnx. Eens Google aanslingeren.
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_179238902
Wel lekker, ook op een dag als vandaag (dicht bewolkt, difuus licht) wekken de paneeltjes nog 900-1100W op.

Straks met 3x meer panelen zou ik dus de wasmachine geheel op de panelen kunnen draaien.

Op zonnige dagen lukt dat nu sowieso al.

Vooral als straks het salderen stopt is dat erg fijn.

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 18-05-2018 15:42:58 ]
pi_179239917
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 12:21 schreef MaGNeT het volgende:
Wel lekker, ook op een dag als vandaag (dicht bewolkt, difuus licht) wekken de paneeltjes nog 900-1100Wh op.

Straks met 3x meer panelen zou ik dus de wasmachine geheel op de panelen kunnen draaien.

Op zonnige dagen lukt dat nu sowieso al.

Vooral als straks het salderen stopt is dat erg fijn.
1100? Dan heb je nu niet veel liggen. Ik heb vandaag al de 7200W aangetikt. 13kWh tot nu.
Of bedoel je per paneel 0,9kWh-1,1kWh voor deze hele dag?


Ga deze maand als het ff mee zit over de 1000kWh heen voor het eerst :D
821 is mijn huidige record (vorige maand) en record daarvoor stamt uit juli vorig jaar (met 9 panelen minder) 626kWh.

April was echt heel goed, en mei nog beter.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179240170
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 13:11 schreef bambino het volgende:

[..]

1100? Dan heb je nu niet veel liggen. Ik heb vandaag al de 7200W aangetikt. 13kWh tot nu.
Of bedoel je per paneel 0,9kWh-1,1kWh voor deze hele dag?


Ga deze maand als het ff mee zit over de 1000kWh heen voor het eerst :D
821 is mijn huidige record (vorige maand) en record daarvoor stamt uit juli vorig jaar (met 9 panelen minder) 626kWh.

April was echt heel goed, en mei nog beter.
Ik bedoel dat de omvormer dat nu aangeeft, realtime (met bewolking).

Zonder bewolking schiet hij naar de 3000-3500Wh rond deze tijd van de dag.

Uit m’n hoofd was de beste dag zo’n 23kWh aan opbrengst, wat ik tot nu toe gezien heb.
Heb de sleutel van deze woning nog maar net 10 dagen ;)
pi_179240416
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 13:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik bedoel dat de omvormer dat nu aangeeft, realtime (met bewolking).

Zonder bewolking schiet hij naar de 3000-3500Wh rond deze tijd van de dag.

Uit m’n hoofd was de beste dag zo’n 23kWh aan opbrengst, wat ik tot nu toe gezien heb.
Heb de sleutel van deze woning nog maar net 10 dagen ;)
Deze snap ik niet. Je zegt dat je zonder bewolking rond dit moment zo'n 3,5 kWh hebt opgewekt. Het is nu ongeveer midden op de dag qua opwekking. Hoe kan jouw beste dag dan 23 kWh zijn? Zoveel langer worden de dagen in de zomer toch ook weer niet?
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179240999
quote:
5s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 13:39 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Deze snap ik niet. Je zegt dat je zonder bewolking rond dit moment zo'n 3,5 kWh hebt opgewekt. Het is nu ongeveer midden op de dag qua opwekking. Hoe kan jouw beste dag dan 23 kWh zijn? Zoveel langer worden de dagen in de zomer toch ook weer niet?
Je haalt w en wH door elkaar ;)

Zijn panelen wekken zonder bewolking 3500W op (3,5kWh per uur). Een volle zomer dag is 23kWh.

Een bewolkte dag is dus 900-1100W (0,9-1,1kWh per uur).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179241117
Hier is de max 3,8kW. En de max voor een dag 22 kWh.
Nu is het 1,1kW.
Dus vergelijkbare set denk ik.

Hier is deze maand echt goed. Lekker zonnige start.
pi_179241652
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 14:09 schreef bambino het volgende:

[..]

Je haalt w en wH door elkaar ;)

Zijn panelen wekken zonder bewolking 3500W op (3,5kWh per uur). Een volle zomer dag is 23kWh.

Een bewolkte dag is dus 900-1100W (0,9-1,1kWh per uur).
Nou ja, het staat er toch echt. Zal MaGNet het wel verkeerd hebben geschreven.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179243036
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 14:41 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Nou ja, het staat er toch echt. Zal MaGNet het wel verkeerd hebben geschreven.
Ik heb het verkeerd geschreven, bedoelde idd W.
De meter gaf 900-1000W aan met deze bewolking, later was dat 1150 rond 14u.
Onbewolkt schiet hij met gemak naar de 3500W.

En met meer panelen zou ik dus op zo'n bewolkte dag nog genoeg opwekken om m'n wasmachine te laten draaien en niets te hoeven afnemen van het stroomnet. Dat was m'n punt eigenlijk :P

Heb natuurkunde helaas moeten droppen omdat ik geen wiskunde in m'n pakket had op de mavo :D Daarna ook geen opleiding meer afgerond dus het is droevig gesteld met me...

En meestal kom ik er wel uit met de eenheden maar dit is dan weer zo'n gevalletje "ow".

[ Bericht 12% gewijzigd door MaGNeT op 18-05-2018 15:50:35 ]
pi_179243150
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 14:14 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier is de max 3,8kW. En de max voor een dag 22 kWh.
Nu is het 1,1kW.
Dus vergelijkbare set denk ik.

Hier is deze maand echt goed. Lekker zonnige start.
Er ligt 10x 270Wp op het zuiden en 8x 270Wp op het westen nu.
Dat wordt aanzienlijk meer, het is nu wachten op de offerte. M'n installateur is een éénpitter met meer werk dan tijd :P Dus ook offerte's moet hij in de avonduren doen... en daar maak ik verder geen probleem van, hij levert altijd puik werk af.
pi_179243388
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 15:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Er ligt 10x 270Wp op het zuiden en 8x 270Wp op het westen nu.
Dat wordt aanzienlijk meer, het is nu wachten op de offerte. M'n installateur is een éénpitter met meer werk dan tijd :P Dus ook offerte's moet hij in de avonduren doen... en daar maak ik verder geen probleem van, hij levert altijd puik werk af.
Hier ligt er 3640 (13*280) vol op zuid.
Nu is het dak gewoon vol.. Nu verbruiken we ca 3500 en wekken ca 3450 op, dus dat is zolang we kunnen salderen ook prima. Na 2020 zien we wel verder.
pi_179243752
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 15:57 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Hier ligt er 3640 (13*280) vol op zuid.
Nu is het dak gewoon vol.. Nu verbruiken we ca 3500 en wekken ca 3450 op, dus dat is zolang we kunnen salderen ook prima. Na 2020 zien we wel verder.
Vol op zuid helpt wel idd.
Bij mij is de opbrengst wat meer verspreid over de dag.
Zuid is sowieso wat zuid / zuid-oost bij mij.
West is daardoor west / zuid-west.
  vrijdag 18 mei 2018 @ 17:10:32 #80
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179244972
Wek nu ieder dag zo'n 36 kW op tussen 6:00 en 20:00 en verbruik maar zo'n 6 kW in die tijd. Dat wordt toch een dingetje als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Een warmtepomp gebruik je nu toch niet (hooguit om te koelen als het echt warm is).

Hopelijk kan ik over 2 jaar een full-elektric auto uitkiezen van de baas. Maar dan nog wordt het lastig als je overdag weg bent. Moet je dus al 2 Tesla Powerwalls hebben van 13,5 kW van Eur 5.000,- per stuk. Die verdien je nooit terug, of de prijs moet heel drastisch dalen.

Misschien is het beste idee nog wel om een stel ASIC crypto-miners aan het werk te zetten in de seizoenen waar je overschot hebt :P
pi_179245085
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 17:10 schreef leolinedance het volgende:
Wek nu ieder dag zo'n 36 kW op tussen 6:00 en 20:00 en verbruik maar zo'n 6 kW in die tijd. Dat wordt toch een dingetje als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Een warmtepomp gebruik je nu toch niet (hooguit om te koelen als het echt warm is).

Hopelijk kan ik over 2 jaar een full-elektric auto uitkiezen van de baas. Maar dan nog wordt het lastig als je overdag weg bent. Moet je dus al 2 Tesla Powerwalls hebben van 13,5 kW van Eur 5.000,- per stuk. Die verdien je nooit terug, of de prijs moet heel drastisch dalen.

Misschien is het beste idee nog wel om een stel ASIC crypto-miners aan het werk te zetten in de seizoenen waar je overschot hebt :P
Dat zou nog niet zo'n gek idee zijn, van zonsopkomst tot zonsondergang minen :D
  vrijdag 18 mei 2018 @ 17:34:09 #82
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_179245391
Ik heb een warmtepomp en boiler die vooral ‘s nachts aan het werk zijn om te verwarmen en te koelen. Die kunnen omgezet worden naar overdag. Dus dan maak ik in ieder geval een beetje gebruik van wat ik opwek.
Ik heb je lief mijn hele leven
  Moderator maandag 21 mei 2018 @ 19:24:14 #83
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179306632
Heb op het moment een offerte liggen voor zonnepanelen; ben benieuwd wat de rest er zo op het eerste gezicht van vind.

Zonnepanelen :
12 x Q-Cells Q.Peak Duo Mono All black 310 WP

Omvormer :
Omniksol 3.0-TL2+Wifi

Bevestigingsysteem op schuin dak :
Esdec Clickfit Evo

Geschatte opbrengst : 3534 kWh

Totaalprijs : ¤ 4550,-

Per wattpiek : 1,28

Voor mijn gevoel is de prijs nogal fors en had eerlijk gezegd zelf de illusie dat zoiets vele malen goedkoper zou zijn. Maar misschien is dit wel heel netjes marktconform, ik heb eerlijk gezegd geen idee :+ :@

[ Bericht 1% gewijzigd door Vonkenboer op 21-05-2018 19:35:22 ]
pi_179307656
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:24 schreef Vonkenboer het volgende:
Esdec Clickfit Evo
Deze panelen zullen zo rond de ¤2400 zitten voor 12 stuks, omvormer rond de ¤550.

Dan hou je dus ¤1600 over voor het werk en montagematerialen.

Voor het plaatsen wordt doorgaans zo'n ¤1000 aangehouden bij dit aantal panelen, afhankelijk of er een steiger nodig is, etc.
Dan zit er nog ¤600 in bevestigingsmateriaal, kabeltjes, etc.

Het lijkt me niet al te gek. Als je ze zelf kan leggen bespaar je natuurlijk wel flink.

Naarmate je meer panelen legt, zakken de installatiekosten per paneel in verhouding natuurlijk ook altijd wat.

Bij mij moeten er straks ~53 verspreid over 3 daken, dan kijk je weer naar andere kosten :+
pi_179307751
Die 4550 is Inc of Excl BTW?

Ik heb een offerte liggen voor 10x Qcell 320 WP voor 5070 EUR inc BTW, 4189 EUR Excl.

Alleen zit daar wel een Solaredge HD wave 4000 + optimizers bij van 1200 EUR
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator maandag 21 mei 2018 @ 20:36:01 #86
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179308159
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:19 schreef Zith het volgende:
Die 4550 is Inc of Excl BTW?

Ik heb een offerte liggen voor 10x Qcell 320 WP voor 5070 EUR inc BTW, 4189 EUR Excl.

Alleen zit daar wel een Solaredge HD wave 4000 + optimizers bij van 1200 EUR
Dat is een totaalprijs inclusief BTW; wil ik kosten wat het kost een Solar Edge HD wave 3000 inclusief optimizers dan is de prijs inclusief btw ¤ 5242,-
  maandag 21 mei 2018 @ 20:40:01 #87
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179308270
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:36 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Dat is een totaalprijs inclusief BTW; wil ik kosten wat het kost een Solar Edge HD wave 3000 inclusief optimizers dan is de prijs inclusief btw ¤ 5242,-
Ik vind het niet zo'n gekke prijs.
  Moderator maandag 21 mei 2018 @ 20:43:05 #88
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179308342
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:40 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik vind het niet zo'n gekke prijs.
Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
  maandag 21 mei 2018 @ 20:44:18 #89
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179308363
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:43 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
Is netjes toch? En kijk niet alleen naar de terugverdientijd, zo'n systeem houdt het wel wat langer vol ;)

Optimizers verdienen zich altijd terug (mits ze niet kapot gaan). Vergeet de garantietermijn en ongelijke degradatie van panelen niet mee te nemen in je vergelijk.
pi_179308426
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:43 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
Dat lijkt me een nette t.v.t.

Waar krijg je nog 15% rendement per jaar?

Als het salderen stopt en overgaat op een andere regeling dan zal de t.v.t. mogelijk wel wat stijgen, ik ga zelf uit van 10 jaar. Maar ook dan is 10% per jaar heel netjes.

En die panelen blijven wel minimaal 25 jaar stroom leveren.
pi_179308461
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:44 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Is netjes toch? En kijk niet alleen naar de terugverdientijd, zo'n systeem houdt het wel wat langer vol ;)

Optimizers verdienen zich altijd terug (mits ze niet kapot gaan). Vergeet de garantietermijn en ongelijke degradatie van panelen niet mee te nemen in je vergelijk.
Optimizers hebben naar mijn idee alleen nut als je te maken met met schaduw op je dak.

Zonder optimizers kan ik 11 panelen kwijt op m'n zuid-dak (aantal dat er zonder schaduw op kan liggen).
Met optimizers kan ik er 25 kwijt, schaduw van dakkapellen die de hele dag door wat van het ene naar het andere paneel schuift, rond 12 uur 's middags overigens geheel geen schaduw).

Er komen dus optimizers.

En garantie? Tsja, wie zegt dat de leverancier of fabrikant over 25 jaar nog bestaat? ;)

Kijk eens terug naar 1993 en welke merken en bedrijven we toen hadden die nu zijn verdwenen...

Over 25 jaar zijn de rendementen vast al veel hoger en panelen goedkoper, dat probleem bekijk ik dan wel (als ik er nog ben :P).
pi_179308614
Ik kijk voor mezelf helemaal niet naar de t.v.t. aangezien je het toch niet helemaal kan voorspellen.
Als stroom goedkoper wordt, loopt de t.v.t. op, als het duurder wordt, loopt de t.v.t. terug.
Als salderen stopt, loopt de t.v.t. op, als er een goede terugleversubsidie komt, maakt het niet veel uit.

Je kan niet alles uitrekenen, op m'n dak doet het meer dan op m'n spaarrekening.
  maandag 21 mei 2018 @ 20:56:01 #93
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179308630
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:48 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Optimizers hebben naar mijn idee alleen nut als je te maken met met schaduw op je dak.
Dat klopt niet, ook zonder schaduw pak je al een redelijke winst. Bij mij scheelt het nu zo'n 5% na 2 jaar. En dat neemt alleen maar toe door ongelijke degradatie.

Daarnaast krijg je op een Solaredge omvormer 12 jaar garantie wat je voor weinig geld kunt uitbreiden naar 20 jaar. Dan ben je bij nagenoeg ieder ander merk al met je 2e unit bezig.
pi_179308881
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:56 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat klopt niet, ook zonder schaduw pak je al een redelijke winst. Bij mij scheelt het nu zo'n 5% na 2 jaar. En dat neemt alleen maar toe door ongelijke degradatie.

Daarnaast krijg je op een Solaredge omvormer 12 jaar garantie wat je voor weinig geld kunt uitbreiden naar 20 jaar. Dan ben je bij nagenoeg ieder ander merk al met je 2e unit bezig.
Dak zonder schaduw? Zou ik eerder extra panelen leggen dan optimizers.

8 optimizers, ¤400 -> 5% meer opbrengst
2 panelen extra ipv omptimizers, ¤400 -> 25% meer opbrengst

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 21-05-2018 21:16:57 ]
pi_179309351
Je kan alleen niet altijd 2 extra kwijt ;)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_179309454
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:27 schreef Zith het volgende:
Je kan alleen niet altijd 2 extra kwijt ;)
Mét optimizers soms ook juist weer wel :+

Het is ook geen "strijd tegen de optimizer".
Maar wel om duidelijk te maken dat een paneel extra meer rendement geeft dan hetzelfde bedrag aan optimizers, als je tenminste geen schaduw hebt.
pi_179309695
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dak zonder schaduw? Zou ik eerder extra panelen leggen dan optimizers.

8 optimizers, ¤400 -> 5% meer opbrengst
2 panelen extra ipv omptimizers, ¤400 -> 25% meer opbrengst

Vogelpoep is ook schaduw.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179309775
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:45 schreef halfway het volgende:

[..]

Vogelpoep is ook schaduw.
Maar die schaduw verdwijnt niet, dat gaat een optimizer ook niet fixen ;)

Optimizers zijn er om panelen die tijdelijk in de schaduw liggen geen negatieve invloed te laten hebben op de string van panelen.

Op mijn huidige panelen zit overigens ook wel wat vogelpoep maar ik merk nog niets aan de output van de string. Zolang het geen schijtreigers zijn valt het wel wat mee, geloof ik :P
pi_179309989
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Maar die schaduw verdwijnt niet, dat gaat een optimizer ook niet fixen ;)

Optimizers zijn er om panelen die tijdelijk in de schaduw liggen geen negatieve invloed te laten hebben op de string van panelen.

Op mijn huidige panelen zit overigens ook wel wat vogelpoep maar ik merk nog niets aan de output van de string. Zolang het geen schijtreigers zijn valt het wel wat mee, geloof ik :P
Valt in principe mee, ze rekenen ong 2% per paneel.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179310013
Heb even ingevuld bij Gaslicht.com wat ik straks ga betalen als m'n panelen er liggen, m'n warmtepomp geïnstalleerd is en m'n gas eruit is.

Naar verwachting krijg ik ¤75 per maand terug :D
  maandag 21 mei 2018 @ 22:40:53 #101
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179310943
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dak zonder schaduw? Zou ik eerder extra panelen leggen dan optimizers.

8 optimizers, ¤400 -> 5% meer opbrengst
2 panelen extra ipv omptimizers, ¤400 -> 25% meer opbrengst

Moet je wel ruimte hebben voor die panelen hè :P

Overigens heb ik 2 panelen per optimizer en zou het onmogelijk zijn om 25% meer opbrengst te genereren wanneer ik hypothetisch die kosten van de optimizers in extra panelen zou stoppen. Dat zouden er nl. 3 extra zijn op de 30, dus 10%.

Ik ben het ook met iedereen eens dat Solar Edge zonder schaduw je terugverdientijd niet korter maakt, maar dat hoeft ook niet het doel te zijn. De terugverdientijd wordt er 0,5 - 1 jaar langer door, maar daarna heb je er wel íeder jaar profijt van. En waarschijnlijk nog meer dan de eerst jaren i.v.m. degradatie van de panelen.

[ Bericht 8% gewijzigd door leolinedance op 21-05-2018 22:50:11 ]
pi_179311295
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 22:40 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Moet je wel ruimte hebben voor die panelen hè :P

Overigens heb ik 2 panelen per optimizer en zou het onmogelijk zijn om 25% meer opbrengst te genereren wanneer ik hypothetisch die kosten van de optimizers in extra panelen zou stoppen. Dat zouden er nl. 3 extra zijn op de 30, dus 10%.

Ik ben het ook met iedereen eens dat Solar Edge zonder schaduw je terugverdientijd niet korter maakt, maar dat hoeft ook niet het doel te zijn. De terugverdientijd wordt er 0,5 - 1 jaar langer door, maar daarna heb je er wel íeder jaar profijt van. En waarschijnlijk nog meer dan de eerst jaren i.v.m. degradatie van de panelen.

Ah ja, het kunnen uitlezen per paneel is ook een leuke plus.

Het is ook niet zo dat er echt een "goed" of "fout" is.

Af en toe schaduw op je dak? Gewoon optimizers gebruiken en vol leggen die hap.
Hou je van statistieken per paneel? Ook dan is die meerprijs best te verantwoorden.
Heb je een mooi dak zonder schaduwen? Dan kan je prima zonder.
  maandag 21 mei 2018 @ 23:07:32 #103
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179311461
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 22:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah ja, het kunnen uitlezen per paneel is ook een leuke plus.

Het is ook niet zo dat er echt een "goed" of "fout" is.

Af en toe schaduw op je dak? Gewoon optimizers gebruiken en vol leggen die hap.
Hou je van statistieken per paneel? Ook dan is die meerprijs best te verantwoorden.
Heb je een mooi dak zonder schaduwen? Dan kan je prima zonder.
Kon ook best zonder inderdaad, maar ach :P

p0rniq65.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 21-05-2018 23:21:00 ]
pi_179318201
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:43 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
Waar haal je de 6,5 jaar vandaan?

Investering met Omnik na BTW teruggave: 3840,28 euro
Gedeeld door 707 = 5.43 jaar

Investering met SolarEdge na BTW teruggave: 4411,69 euro
Gedeeld door 707 = 6.24 jaar

Veel korter wordt het simpelweg niet.
Als je nog 100 offertes op vraagt zullen er vast een aantal goedkopere bij zitten, en dan nog zal het geen 1000 euro goedkoper worden. Misschien dat er iemand te vinden is die het voor 200 minder kan maar dan moet je al wel ff goed zoeken denk ik. Voornamelijk een bedrijf met weinig personeel die zelf monteren zal het goedkoper kunnen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179322888
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 11:39 schreef bambino het volgende:

[..]

Waar haal je de 6,5 jaar vandaan?

Investering met Omnik na BTW teruggave: 3840,28 euro
Gedeeld door 707 = 5.43 jaar

Investering met SolarEdge na BTW teruggave: 4411,69 euro
Gedeeld door 707 = 6.24 jaar

Veel korter wordt het simpelweg niet.
Als je nog 100 offertes op vraagt zullen er vast een aantal goedkopere bij zitten, en dan nog zal het geen 1000 euro goedkoper worden. Misschien dat er iemand te vinden is die het voor 200 minder kan maar dan moet je al wel ff goed zoeken denk ik. Voornamelijk een bedrijf met weinig personeel die zelf monteren zal het goedkoper kunnen.
Ik denk dat Vonkje toch wel zelf even die dingen op het dak kletst.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179324029
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 15:50 schreef halfway het volgende:

[..]

Ik denk dat Vonkje toch wel zelf even die dingen op het dak kletst.
Ja precies, en dan natuurlijk enkel het aansluiten in de meterkast uitbesteden, want dat is eng! ;)
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179344101
Ons energiecontract (momenteel GreenChoice) loopt begin juli af, dus we zijn nu maar weer aan het kijken wat het beste aansluit voor zonnepanelen. Het lijkt er op dat we iets gaan terugleveren ondanks de defecte omvormer maar geen mega-hoeveelheden. Teruglevering zal zo rond de 400 kWh liggen.
Hebben jullie nog handige tips? :)
  woensdag 23 mei 2018 @ 21:30:20 #108
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179345060
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:24 schreef douche-eendje het volgende:
Ons energiecontract (momenteel GreenChoice) loopt begin juli af, dus we zijn nu maar weer aan het kijken wat het beste aansluit voor zonnepanelen. Het lijkt er op dat we iets gaan terugleveren ondanks de defecte omvormer maar geen mega-hoeveelheden. Teruglevering zal zo rond de 400 kWh liggen.
Hebben jullie nog handige tips? :)
Is niet de moeite, of je nu 7 of 11 cent krijgt met 400 kWh.

Kijk eerder naar de overstapbonus en de vaste kosten. En uiteraard naar gastarieven (mits je dat hebt).
pi_179346728
Offerte voor de paneeltjes is binnen :D
57x 340Wp panelen, 19.380Wp in totaal.

2 losse 3-fase omvormers zodat we netjes binnen de selectiviteit t.o.v. de hoofdzekering blijven.
Daarnaast praktischer ivm 1 set op de woning en 1 op de garage.

Uiteindelijk toch voor SolarEdge met optimizers gekozen omdat er dan 25 ipv 11 panelen op de zuidkant passen. Vanwege de dakkapellen zou dat anders niet heel goed uitpakken.

Warmtepomp is ook besteld dus volgende maand rond deze tijd is het "werk in uitvoering".

[ Bericht 9% gewijzigd door MaGNeT op 23-05-2018 23:34:48 ]
  woensdag 23 mei 2018 @ 23:53:40 #110
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179347323
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:13 schreef MaGNeT het volgende:
Offerte voor de paneeltjes is binnen :D
57x 340Wp panelen, 19.380Wp in totaal.

2 losse 3-fase omvormers zodat we netjes binnen de selectiviteit t.o.v. de hoofdzekering blijven.
Daarnaast praktischer ivm 1 set op de woning en 1 op de garage.

Uiteindelijk toch voor SolarEdge met optimizers gekozen omdat er dan 25 ipv 11 panelen op de zuidkant passen. Vanwege de dakkapellen zou dat anders niet heel goed uitpakken.

Warmtepomp is ook besteld dus volgende maand rond deze tijd is het "werk in uitvoering".
Welke warmtepomp heb je gekocht? Daar ben ik ook mee bezig maar het is érg moeilijk vind ik.

- Hybride systeem of van het gas? Ik heb een dure ketel uit 2011 hangen die nog niet afgeschreven is.
- Alleen warme of ook tapwater door de warmtepomp laten verwarmen (dus met een vat)?
- Ventilatie warmtepomp nemen of één die de lucht van buiten haalt?
- Indien van buiten, gaan mijn buren geluidsoverlast krijgen van die unit op mijn garagedak?
- Hoe groot moet het systeem worden?
- En hoeveel gas bespaar je dan per jaar en wat kost dat aan elektra?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Werken deze systemen allemaal vlekkeloos samen met een Honeywell Evo systeem?

Het liefst zou ik een adviseur hier thuis ontvangen die alles bekijkt, bespreekt en een advies uitbrengt met offerte. Maar waar je hiermee met zonnepanelen wordt doodgegooid (ze willen allemaal langskomen) lijkt het voor warmtepompen héél moeilijk te zijn iemand vrijblijvend over de vloer te krijgen.

[ Bericht 31% gewijzigd door leolinedance op 24-05-2018 00:10:01 ]
pi_179347498
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Welke warmtepomp heb je gekocht?
Mitsubishi Zubadan 14Kw (lucht / water) met Ecodan binnen-unit.

Edit: dat was een flinke ninja-edit :D

quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Daar ben ik ook mee bezig maar het is érg moeilijk vind ik.

- Hybride systeem of van het gas? Ik heb een dure ketel uit 2011 hangen die nog niet afgeschreven is.
- Alleen warme of ook tapwater door de warmtepomp laten verwarmen (dus met een vat)?
- Ventilatie warmtepomp nemen of één die de lucht van buiten haalt?
- Indien van buiten, gaan mijn buren geluidsoverlast krijgen van die unit op mijn garagedak?
- Hoe groot moet het systeem worden?
- En hoeveel gas bespaar je dan per jaar en wat kost dat aan elektra?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Werken deze systemen allemaal vlekkeloos samen met een Honeywell Evo systeem?

Het liefst zou ik een adviseur hier thuis ontvangen die alles bekijkt, bespreekt en een advies uitbrengt met offerte. Maar waar je hiermee met zonnepanelen wordt doodgegooid (ze willen allemaal langskomen) lijkt het voor warmtepompen héél moeilijk te zijn iemand vrijblijvend over de vloer te krijgen.

Het is erg lastig idd.
Mijn installateur doet veel warmtepompen, heeft er zelf ook ééntje (in z'n jaren '20 woning, wel na-geïsoleerd) en heeft het extreem druk

Anderhalf uur geleden kreeg ik m'n PV offerte, kan je nagaan wat voor uren hij maakt...

En voor de duidelijkheid: hij doet dus alles, van m'n PV tot warmtepomp, inductie kookplaat en aanpassingen in meterkast.

Ik regel de netwerkaansluitingen, dat is dan weer mijn ding :+

Subsidie is zo'n ¤2800 voor deze warmtepomp op dit moment, als ik het goed heb gezien.

Tapwater gaat de warmtepomp ook doen, hij verwarmt een boilervat van 200 liter, die kan je overigens ook probleemloos groter kiezen.
Het is geen "compact" versie, dus heb een los buffervat, los boilervat, etc. Er is ruimte genoeg in de garage en dan heb ik liever een onderhoudsvriendelijke installatie die eventueel te voorzien is van grotere vaten.

[ Bericht 11% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 00:41:51 ]
pi_179347599
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Welke warmtepomp heb je gekocht? Daar ben ik ook mee bezig maar het is érg moeilijk vind ik.

- Hybride systeem of van het gas? Ik heb een dure ketel uit 2011 hangen die nog niet afgeschreven is.
- Alleen warme of ook tapwater door de warmtepomp laten verwarmen (dus met een vat)?
- Ventilatie warmtepomp nemen of één die de lucht van buiten haalt?
- Indien van buiten, gaan mijn buren geluidsoverlast krijgen van die unit op mijn garagedak?
- Hoe groot moet het systeem worden?
- En hoeveel gas bespaar je dan per jaar en wat kost dat aan elektra?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Werken deze systemen allemaal vlekkeloos samen met een Honeywell Evo systeem?

Het liefst zou ik een adviseur hier thuis ontvangen die alles bekijkt, bespreekt en een advies uitbrengt met offerte. Maar waar je hiermee met zonnepanelen wordt doodgegooid (ze willen allemaal langskomen) lijkt het voor warmtepompen héél moeilijk te zijn iemand vrijblijvend over de vloer te krijgen.

Warmtepompen zijn dan ook ingewikkeld als je nog een CV hebt. Er moeten namelijk flink veel beslissingen genomen worden en je hele huis moet doorgelicht worden.
Er is simpelweg geen eenduidig advies te geven. En de kans is heel groot dat de klant uiteindelijk nee zegt. Daarom zijn ze minder happig.

Maar dat is enkel voor de eerste keer. Hierna is het vervangen net zo makkelijk als bij een CV ketel.

Als je een paar adviseurs wilt hebben, heb ik ook wel twee waarmee ik goede ervaringen heb.
pi_179347656
quote:
1s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:20 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Warmtepompen zijn dan ook ingewikkeld als je nog een CV hebt. Er moeten namelijk flink veel beslissingen genomen worden en je hele huis moet doorgelicht worden.
Er is simpelweg geen eenduidig advies te geven. En de kans is heel groot dat de klant uiteindelijk nee zegt. Daarom zijn ze minder happig.

Maar dat is enkel voor de eerste keer. Hierna is het vervangen net zo makkelijk als bij een CV ketel.

Als je een paar adviseurs wilt hebben, heb ik ook wel twee waarmee ik goede ervaringen heb.
Klopt, je kan niet klakkeloos een warmtepomp neerzetten. Dan haal je het rendement niet en ben je als het tegenzit nog duurder uit dan met gas.
Om het rendement (COP van 4 of hoger) te halen moet je op lage temperaturen verwarmen.

Alle radiatoren gaan bij mij vervangen worden door Jaga Strada convectoren met DBE en nog een Vertiga in de keuken.
Vloerverwarming heb ik helaas niet, infrezen is in deze woning helaas een te groot risico aangezien er veel leidingen door de dekvloer lopen.

Maar Jaga maakt mooi spul, heb het al in actie gezien, die DBE fans hoor je niet (tenzij in de boost stand). Ze draaien amper, net genoeg om de lucht in beweging te krijgen.
Normale radiatoren op een klassieke CV hebben dat niet nodig, daar is de temperatuur hoog genoeg om de convectie op gang te krijgen.
En liever wat overgedimensioneerde convectoren, ook dat helpt mee aan je rendement.

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 00:36:31 ]
pi_179347679
Ik zou ook niet snel een warmtepomp kopen van een CV-ketel merk.

Liever van merken die al jaren in de airco's en warmtepompen zitten, aangezien het in de basis dezelfde techniek is.

En dan is Mitsubishi of Panasonic voor de hand liggend.

Mitsubishi maakt al warmtepompen sinds 1968... daarom moest ik ook wel even grinniken toen er op BNR gesproken werd over "nieuwe techniek" en "kinderziekten"... Het is meer dat we het in Nederland nog niet kennen omdat we op een flinke gasbel zaten.

Als ze het met de winters in Noorwegen of Canada aandurven om een warmtepomp neer te zetten, dan komt het in Noord-Oost Fryslân vast ook wel goed ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 00:37:42 ]
  donderdag 24 mei 2018 @ 00:45:02 #115
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179347798
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:26 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klopt, je kan niet klakkeloos een warmtepomp neerzetten. Dan haal je het rendement niet en ben je als het tegenzit nog duurder uit dan met gas.
Om het rendement (COP van 4 of hoger) te halen moet je op lage temperaturen verwarmen.

Alle radiatoren gaan bij mij vervangen worden door Jaga Strada convectoren met DBE en nog een Vertiga in de keuken.
Vloerverwarming heb ik helaas niet, infrezen is in deze woning helaas een te groot risico aangezien er veel leidingen door de dekvloer lopen.

Maar Jaga maakt mooi spul, heb het al in actie gezien, die DBE fans hoor je niet.
En liever wat groot gedimensioneerde convectoren, ook dat helpt mee aan je rendement.
Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.

Heb jij de DBE PRO uitvoering die ook kan koelen?

quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:30 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zou ook niet snel een warmtepomp kopen van een CV-ketel merk.

Liever van merken die al jaren in de airco's en warmtepompen zitten, aangezien het in de basis dezelfde techniek is.

En dan is Mitsubishi of Panasonic voor de hand liggend.

Mitsubishi maakt al warmtepompen sinds 1968... daarom moest ik ook wel even grinniken toen er op BNR gesproken werd over "nieuwe techniek" en "kinderziekten"... Het is meer dat we het in Nederland nog niet kennen omdat we op een flinke gasbel zaten.

Als ze het met de winters in Noorwegen of Canada aandurven om een warmtepomp neer te zetten, dan komt het in Noord-Oost Fryslân vast ook wel goed ;)
Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
pi_179347853
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.

Heb jij de DBE PRO uitvoering die ook kan koelen?

[..]

Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
DBE is wel belangrijk, vanwege de lage temperatuur heb je anders nauwelijks tot geen convectie.

Uitontwikkeld? Dat is het nooit. Maar die Zubadan is al lang op de markt.

[ Bericht 3% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 01:01:17 ]
pi_179351938
Misschien warmtepompdiscussie in warmtepomptopic voortzetten?

quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
Nieuwste ontwikkelingen zijn warmwaterpompen met ander koelmiddel welke efficiënter en dus zuiniger werkt, en ook hogere temperaturen kunnen bereiken. Dat zal betekenen dat je op cv-radiatoren ook gewoon een warmtepomp kan toepassen.
Deze zijn natuurlijk wel weer duurder.

En zelfs de "oude" pomptechnieken krijgen nieuwe features. Zoals de huidige H-serie van de Panasonic een mooiere, veelzijdigere controller heeft.

Je moet niet wachten op "the next best thing", maar gewoon de huidige nemen. De huidige werken al gewoon goed.
Subsidie loopt ook af en wordt strenger.
pi_179351978
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.
Als je nu nieuwe radiatoren gaat ophangen zou ik sowieso wel de DBE-variant nemen. Zelfs als je nog niet direct een warmtepomp neemt maar nog even op de C.V.-ketel blijft draaien is dat slim. Met deze radiatoren kun je namelijk met een (veel) lagere aanvoertemperatuur de ruimte op temperatuur krijgen.

Je kunt dan dus gewoon de aanvoertemperatuur van de ketel verlagen. Dit is prettig omdat de ketel dan efficienter werkt (dus gebruik je minder gas) en daarnaast weet je zo ook vanzelf wanneer je huis klaar is voor een warmtepomp. Als je met een aanvoertemperatuur van 40 graden je huis goed warm krijgt en houdt kan een warmtepomp het ook.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
  donderdag 24 mei 2018 @ 09:54:04 #119
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179352073
quote:
2s.gif Op donderdag 24 mei 2018 09:46 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Als je nu nieuwe radiatoren gaat ophangen zou ik sowieso wel de DBE-variant nemen. Zelfs als je nog niet direct een warmtepomp neemt maar nog even op de C.V.-ketel blijft draaien is dat slim. Met deze radiatoren kun je namelijk met een (veel) lagere aanvoertemperatuur de ruimte op temperatuur krijgen.

Je kunt dan dus gewoon de aanvoertemperatuur van de ketel verlagen. Dit is prettig omdat de ketel dan efficienter werkt (dus gebruik je minder gas) en daarnaast weet je zo ook vanzelf wanneer je huis klaar is voor een warmtepomp. Als je met een aanvoertemperatuur van 40 graden je huis goed warm krijgt en houdt kan een warmtepomp het ook.
Bedankt voor de tip!
pi_179352340
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:24 schreef douche-eendje het volgende:
Ons energiecontract (momenteel GreenChoice) loopt begin juli af, dus we zijn nu maar weer aan het kijken wat het beste aansluit voor zonnepanelen. Het lijkt er op dat we iets gaan terugleveren ondanks de defecte omvormer maar geen mega-hoeveelheden. Teruglevering zal zo rond de 400 kWh liggen.
Hebben jullie nog handige tips? :)
Tijdje terug heb ik hier nog een link gepost, van powerpeers. Dan kan je via mij daar klant worden en krijg je een leuke welkomstbonus.

Je kunt het beste op gaslicht.com je verbruik invullen, je opwek invullen en dan kijken wat er uit rolt.
Via de link van powerpeers kan je een offerte opvragen, dan kan je zien of dat goedkoper is dan de nummer 1 op gaslicht.

https://www.powerpeers.nl/vrienden/VSLA23440
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179352442
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.

Heb jij de DBE PRO uitvoering die ook kan koelen?

[..]

Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
DBE is ook niet nodig. Ik heb een 8kW warmtepomp met Jaga Tempo, zonder DBE. En dat werkt als een tierelier.

Ik heb nergens bij mijn Jaga's een stopcontact echt dichtbij zitten. Dus zomaar even DBE aansluiten kan niet tenzij ik in de kruipruimte stopcontacten laat aanleggen ofzo.

Toen ik de Jaga's kreeg had ik nog een CV, en toen draaide de CV nog op 70 graden. Je wilt niet weten hoe snel je woning dan warm is :D

Nu draai ik op warmtepomp met (afhankelijk van buiten temperatuur) tussen de 30 en 40 graden. En dat levert meer dan voldoende convectie om het warm te krijgen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179352502
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mitsubishi Zubadan 14Kw (lucht / water) met Ecodan binnen-unit.

Edit: dat was een flinke ninja-edit :D

[..]

Het is erg lastig idd.
Mijn installateur doet veel warmtepompen, heeft er zelf ook ééntje (in z'n jaren '20 woning, wel na-geïsoleerd) en heeft het extreem druk

Anderhalf uur geleden kreeg ik m'n PV offerte, kan je nagaan wat voor uren hij maakt...

En voor de duidelijkheid: hij doet dus alles, van m'n PV tot warmtepomp, inductie kookplaat en aanpassingen in meterkast.

Ik regel de netwerkaansluitingen, dat is dan weer mijn ding :+

Subsidie is zo'n ¤2800 voor deze warmtepomp op dit moment, als ik het goed heb gezien.

Tapwater gaat de warmtepomp ook doen, hij verwarmt een boilervat van 200 liter, die kan je overigens ook probleemloos groter kiezen.
Het is geen "compact" versie, dus heb een los buffervat, los boilervat, etc. Er is ruimte genoeg in de garage en dan heb ik liever een onderhoudsvriendelijke installatie die eventueel te voorzien is van grotere vaten.

Subsidie kan je hier checken:
https://www.rvo.nl/sites/(...)E%20warmtepompen.pdf

Moet je wel exacte type nummers weten.

Er is trouwens warmtepomp topic voor discussie hierover :)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 24 mei 2018 @ 11:17:56 #123
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_179353307
quote:
2s.gif Op donderdag 24 mei 2018 09:46 schreef nightsleeper het volgende:
Als je nu nieuwe radiatoren gaat ophangen zou ik sowieso wel de DBE-variant nemen. Zelfs als je nog niet direct een warmtepomp neemt maar nog even op de C.V.-ketel blijft draaien is dat slim. Met deze radiatoren kun je namelijk met een (veel) lagere aanvoertemperatuur de ruimte op temperatuur krijgen.
Je kan de DBE units los kopen voor Jaga Strada Twin radiatoren, en het prijsverschil tussen de voorgemonteerde set en een losse radiator + losse DBE is niet zo groot.

Eerst proberen zonder DBE, en later DBE bijplaatsen waar het vermogen niet toereikend is, is dus een prima optie.
pi_179353647
Ik heb de DBE Pro ook los gekocht.

De Jaga's (Tempo) heb ik voor een zacht prijsje via marktplaats gekocht. Scheelt behoorlijk. Bij veel nieuwbouw projecten worden standaard Jaga's opgehangen. Als dan de bewoners kiezen om na oplevering (of na enkele jaren) vloerverwarming aan te leggen worden de Jaga's overbodig en zijn ze dus op marktplaats te vinden.

De koeling met de DBE Pro werkt best aardig. Het is geen airco, maar een de temperatuur in de slaapkamers met 3 graden omlaag brengen is toch een aardige verbetering van de nachtrust. Ik denk dat ik een heerlijke zomer tegemoet ga als ik dadelijk ook nog de Velux buitenzonwering (screens) heb gemonteerd.

Behoorlijk comfort verhogend, die nieuwe technieken en isolatie.
pi_179441865
Ik ben nog even naar de BTW-teruggave regeling aan het kijken voor zonnepanelen.

Volgens mij is het als ZZP-er helemaal niet interessant om de BTW terug te vragen.

In eerste instantie krijg ik dan ¤3600 terug maar betaal ik wel ieder jaar ¤400 aan forfait.
Dus na zo'n 9 jaar is dat al in mijn nadeel.

Of begrijp ik de regeling niet?

edit: blijkbaar begrijp ik het wel...

quote:
Bron: https://www.zonneplan.nl/kenniscentrum/financieel/btw-teruggave-zonnepanelen-voor-particulieren

ZZP-ers en BTW teruggave

Bent u al zelfstandige (ZZP-er) en heeft u een dusdanige omzet dat u niet meer onder de kleineondernemersregeling valt, dan kunt u de BTW op uw investering eveneens terugvorderen, echter is het de vraag of dat slim is. De aangifte zou dan immers via uw reguliere aangifte van omzetbelasting moeten plaatsvinden. U dient namelijk elk jaar het forfait aan de belastingdienst te betalen. Voor de lange termijn is het dan slimmer om de BTW op uw zonnepanelen niet te gaan terugvorderen.
Voor particulieren (en vooral ook ZZP'ers) met een Powerwall is dat forfait zelfs onredelijk, aangezien ze het grootste deel van de stroom niet terugleveren maar zelf gebruiken.
Particulieren betalen dit forfait uiteraard alleen het 1e jaar als ze de juiste stappen volgen.

[ Bericht 30% gewijzigd door MaGNeT op 28-05-2018 10:13:11 ]
  maandag 28 mei 2018 @ 11:32:44 #126
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_179443464
Ja als je een partner hebt moet je op naam van je partner het terugvragen zodat je niet de issues hebt die jij noemt.
Ik heb je lief mijn hele leven
  maandag 28 mei 2018 @ 11:46:04 #127
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_179443726
quote:
1s.gif Op maandag 28 mei 2018 11:32 schreef laziness het volgende:
Ja als je een partner hebt moet je op naam van je partner het terugvragen zodat je niet de issues hebt die jij noemt.
Hebben wij inderdaad ook gedaan. De BTW is via mijn "onderneming" gegaan. Dat zat mijn man zijn zzp-bezigheden niet dwars..
pi_179443873
quote:
1s.gif Op maandag 28 mei 2018 11:32 schreef laziness het volgende:
Ja als je een partner hebt moet je op naam van je partner het terugvragen zodat je niet de issues hebt die jij noemt.
Dan moet ik toch maar weer een vriendin gaan zoeken :')
pi_179445607
quote:
0s.gif Op maandag 28 mei 2018 11:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dan moet ik toch maar weer een vriendin gaan zoeken :')
Als het je puur om het financiele voordeel van BTW terugvragen te doen is kan ik je vertellen dat je er niets mee opschiet.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
  maandag 28 mei 2018 @ 13:22:47 #130
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179445845
quote:
0s.gif Op maandag 28 mei 2018 09:58 schreef MaGNeT het volgende:
Ik ben nog even naar de BTW-teruggave regeling aan het kijken voor zonnepanelen.

Volgens mij is het als ZZP-er helemaal niet interessant om de BTW terug te vragen.

In eerste instantie krijg ik dan ¤3600 terug maar betaal ik wel ieder jaar ¤400 aan forfait.
Dus na zo'n 9 jaar is dat al in mijn nadeel.

Of begrijp ik de regeling niet?

edit: blijkbaar begrijp ik het wel...

[..]

Voor particulieren (en vooral ook ZZP'ers) met een Powerwall is dat forfait zelfs onredelijk, aangezien ze het grootste deel van de stroom niet terugleveren maar zelf gebruiken.
Particulieren betalen dit forfait uiteraard alleen het 1e jaar als ze de juiste stappen volgen.
Dat van die Powerwall betwijfel ik. Hoe wil je de opgewekte energie in de zomer gaan gebruiken in de winter? Dan heb je er wel erg veel nodig...
pi_179446005
quote:
0s.gif Op maandag 28 mei 2018 13:22 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat van die Powerwall betwijfel ik. Hoe wil je de opgewekte energie in de zomer gaan gebruiken in de winter? Dan heb je er wel erg veel nodig...
Wie heeft het over "opgewekte energie gebruiken in de winter"? Ik niet.

Laat ik het wat duidelijker maken:

Als jij een PV systeem op je dak hebt, lever je gemiddeld zo'n 75% van je geproduceerde stroom terug aan het lichtnet en verbruik je op andere momenten ('s avonds) weer stroom uit het lichtnet.

Het forfait voor zonnepanelen gaat er vanuit dat de overheid het eigen verbruik t.o.v. terugleveren nooit 100% van tevoren kan inschatten en rekent daarom ¤20 per 1000Wp op het dak (zolang je ondernemer bent voor de omzetbelasting).

Als je een Powerwall (of variant daarop hebt) wek je echter overdag's stroom op en kan je daar 's avonds en 's nachts op draaien.
Je levert dus véél minder terug aan het lichtnet maar krijgt wel het forfait voor de kiezen van iemand die een standaard PV-systeem heeft en dus ~75% teruglevert.

Dat bedoel ik er mee.

Winter heeft daar niets mee te maken, dan wek je sowieso al te weinig op om in je eigen gebruik te voorzien.

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 28-05-2018 13:52:01 ]
  maandag 28 mei 2018 @ 15:00:17 #132
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179447726
quote:
0s.gif Op maandag 28 mei 2018 13:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Wie heeft het over "opgewekte energie gebruiken in de winter"? Ik niet.

Laat ik het wat duidelijker maken:

Als jij een PV systeem op je dak hebt, lever je gemiddeld zo'n 75% van je geproduceerde stroom terug aan het lichtnet en verbruik je op andere momenten ('s avonds) weer stroom uit het lichtnet.

Het forfait voor zonnepanelen gaat er vanuit dat de overheid het eigen verbruik t.o.v. terugleveren nooit 100% van tevoren kan inschatten en rekent daarom ¤20 per 1000Wp op het dak (zolang je ondernemer bent voor de omzetbelasting).

Als je een Powerwall (of variant daarop hebt) wek je echter overdag's stroom op en kan je daar 's avonds en 's nachts op draaien.
Je levert dus véél minder terug aan het lichtnet maar krijgt wel het forfait voor de kiezen van iemand die een standaard PV-systeem heeft en dus ~75% teruglevert.

Dat bedoel ik er mee.

Winter heeft daar niets mee te maken, dan wek je sowieso al te weinig op om in je eigen gebruik te voorzien.
Uiteraard, echter wekken de meeste PV-systemen dermate veel op in de zomer dat je dit nooit allemaal zelf kunt gebruiken. Dus je levert inderdaad minder terug, maar het is alsnog veel. Mijn PV-systeem wekt nu 35 kWh per dag op, waarvan slechts 15 kWh wordt verbruikt.
  maandag 28 mei 2018 @ 15:22:48 #133
441090 crystal_meth
RP + I method
pi_179448070
In Nederland is het blijkbaar makkelijker om zonnepanelen te plaatsen dan in België:
quote:
De NEN1010:2015 bestaat sinds oktober 2015 en is per 1 januari 2017 opgenomen in het bestaande Bouwbesluit. De norm heeft een aantal expliciete voorschriften voor PV-systemen. Maar in de sterk groeiende PV-sector staat veiligheid van een installatie steeds meer onder druk. Wat er zoal misgaat in de praktijk.

Allereerst wordt een PV-systeem na oplevering zelden voldoende doorgemeten en er wordt geen of beperkte documentatie overhandigd. De huidige NEN1010 verplicht dit wél. De overheid handhaaft niet of summier op de veiligheid van elektrotechnische installaties, dus daar ligt een risico.’ PV Care pleit voor een opleverkeuring, bijvoorbeeld zoals in België verplicht is: een opleverkeuring waarbij een onafhankelijke externe inspecteur de installatie controleert.
http://www.pv-care.com/ni(...)-installatie-nen1010

Probleem is dat ze ook controleren wat reeds aanwezig was, en heel wat huizen hebben oudere installaties die niet aan de regels voldoen. Bij m'n ouders bleek de aardingsweerstand te hoog (twee dagen na de zwaarste regenbui van het jaar...)

Hoeveel de weerstand bedroeg weet ik niet (gebrekkige communicatie, het huis staat op naam van m'n zuster, die momenteel in het buitenland is), maar de boodschap was dat er een (extra) aardpen geslagen moest worden, ik vermoed dat het meer dan 100 ohm was (als de waarde tussen 30 en 100 ohm ligt heb je (in België) blijkbaar ook de optie om elke kring/eindgroep te beveiligen met een 30 mA aardlekschakelaar).

In principe kan ik de weerstand meten met een stroombron en twee multimeters, maar of dat erg nauwkeurig is?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
  Moderator dinsdag 29 mei 2018 @ 19:54:06 #134
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179474812
Wat ik mij eigenlijk afvraag; moet een zonnepaneleninstallatie nog apart geaard worden op je hoofdaardrail in je meterkast ? Ik kan mij natuurlijk indenken dat het technisch gezien een vreemd geleidend installatie deel is. Of gebeurd dat doorgaans eigenlijk nooit ?

En nu we toch lekker elektrotechnische vragen aan het stellen zijn ;)

Is het nodig tussen je omvormer en je aparte eindgroep (aardlekautomaat B16, 30mA of 300mA :?) bij de omvormer nog een werkschakelaar te plaatsen Of is zoiets niet nodig.
pi_179485057
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2018 19:54 schreef Vonkenboer het volgende:
Wat ik mij eigenlijk afvraag; moet een zonnepaneleninstallatie nog apart geaard worden op je hoofdaardrail in je meterkast ? Ik kan mij natuurlijk indenken dat het technisch gezien een vreemd geleidend installatie deel is. Of gebeurd dat doorgaans eigenlijk nooit ?

En nu we toch lekker elektrotechnische vragen aan het stellen zijn ;)

Is het nodig tussen je omvormer en je aparte eindgroep (aardlekautomaat B16, 30mA of 300mA :?) bij de omvormer nog een werkschakelaar te plaatsen Of is zoiets niet nodig.
Aarding gebeurd in Nederland eigenlijk nooit, is ook niet verplicht.
In Duitsland is het wel verplicht.

De meeste omvormers hebben een DC-Switch. Daarmee kan je de panelen kant uit zetten. De voeding van de meterkast naar de omvormer blijft dan wel aan.
Een werkschakelaar er tussen om de omvormer boven ook van spanning te halen zou natuurlijk kunnen, maar dat is echt optioneel. Gebeurd eigenlijk ook nooit tenzij er een bestaande kabel gebruikt wordt. Bijvoorbeeld als er een goeie dikke kabel ligt voor de wasmachine groep. Dan wordt die groep gebruikt en wordt er boven een verdeelkastje gemaakt met een groep voor de wasmachine en 1 voor de omvormer. Dat is dus niet echt een werkschakelaar, maar wel de mogelijkheid om bij de omvormer zelf de AC kant uit te zetten.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator woensdag 30 mei 2018 @ 09:54:28 #136
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179485687
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:11 schreef bambino het volgende:

[..]

Aarding gebeurd in Nederland eigenlijk nooit, is ook niet verplicht.

In Duitsland is het wel verplicht.
Vreemd eigenlijk, je zou toch zeggen dat electrische regelgeving in de EU op dat vlak gestandaardiseerd zou zijn.

Wat is de gedachte erachter dat ze het specifiek in Duitsland wel doen? Of hangt dat weer samen met bliksemafleiders oid ?
pi_179486613
quote:
1s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:54 schreef Vonkenboer het volgende:
Vreemd eigenlijk, je zou toch zeggen dat electrische regelgeving in de EU op dat vlak gestandaardiseerd zou zijn.
Electrische regelgeving standaard in europa. Kom vonkenboer, je loopt toch al wat langer mee?
Dat zal nog heel lang duren. Enkelpolige automaten, 10 groepen op 1 ALS. Je komt het allemaal tegen, ook in nieuwbouwappartementen in het buitenland.

Ik was laatst in portugal in een woning die was 20Ampere afgezekerd en de kookplaat had een 32A automaat. Daar kom je dan achter als tijdens het koken het hele huis ineens donker is.

Gek genoeg mag je als electricien wel overal aan het werk.

quote:
Wat is de gedachte erachter dat ze het specifiek in Duitsland wel doen? Of hangt dat weer samen met bliksemafleiders oid ?
De gedachte is volgens mij dat er geen aanrakingsgevaar is omdat die dingen op het dak liggen.
Zelf zijn de op mijn hoge dak niet geaard, maar op mijn schuur weer wel.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  woensdag 30 mei 2018 @ 13:30:57 #138
441090 crystal_meth
RP + I method
pi_179489636
quote:
1s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:54 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Vreemd eigenlijk, je zou toch zeggen dat electrische regelgeving in de EU op dat vlak gestandaardiseerd zou zijn.

Wat is de gedachte erachter dat ze het specifiek in Duitsland wel doen? Of hangt dat weer samen met bliksemafleiders oid ?
In België is het ook verplicht. Standaardisering van regels voor elektrische installaties is moeilijk, ofwel kies je voor de minst strenge regelgeving, ofwel voldoen in sommige landen 90% van de installaties niet aan de regels.
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
pi_179491758
Ik kan jullie expertise goed gebruiken. Gisteren op een veiling 14 250 Wp panelen voor een mooie prijs kunnen kopen. Dat maakt groene stroom nog leuker! Nu heb ik een klein dak en veel panelen. Mijn afweging is het volgende; het dak minder efficiënt volproppen of een deel van de panelen weer doorverkopen.

Ik heb meerdere opties en hoor graag van jullie wat verstandig is.
- Tekening in bijlage laat effectieve oppervlak zien. Ruimte die langs randen (van de wet) moet blijven is al van de tekening afgehaald. Rode vlak is een deel vol (lage) afvoerpijpen.
- Panelen zijn 164x99x4cm
-3500Wp aan panelen. Eigen verbruik nu 2200 kWh, maar meer verbruiken (electrische kachel) is geen probleem.

Tkeening:
https://imgur.com/a/MijoARH

Optie 1: Netjes op het zuidwesten met correcte tussen afstand en hoek. Ruimte voor 9 panelen (3x3) en de rest van de panelen verkopen of bij familie gebruiken.
Optie 2: Panelen op zuidwesten, maar met een (hele) lage tussenruimte, zodat er 4 op passen. Op het achterste dakdeel 1 rij van 3, de rest bovenop. Hoek van de panelen 20 graden.
Optie 3: Een groot deel van de panelen richting ZO/NW opstellen (een licht verdraaide Oost-West opstelling).

Wat is wijsheid?
pi_179492371
Ik zou voor een oost/west-opstelling gaan. Op deze manier kun je het maximaal aantal panelen kwijt, heb je de hoogste opbrengst (niet per paneel maar wel totaal) en heb je een betere spreiding van opbrengst over de dag - wat gunstig kan zijn als het salderen mogelijk in 2020 wordt afgeschaft.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179492952
quote:
1s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:54 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Vreemd eigenlijk, je zou toch zeggen dat electrische regelgeving in de EU op dat vlak gestandaardiseerd zou zijn.

Wat is de gedachte erachter dat ze het specifiek in Duitsland wel doen? Of hangt dat weer samen met bliksemafleiders oid ?
Wat speekselklier zegt. Er zijn ENORME verschillen in de EU betreffende deze regelgeving. Nu is het in west europa nog wel grotendeels gelijk. Maar in NL DE B zijn al redelijke verschillen, waaronder aarding.

Het probleem is dat je de panelen zou kunnen beet pakken. En dan kan er spanning op staan.
Bij staaldaken komen we dit wel eens tegen. Dan wordt het hele dak 1 groot spanningsveld en als dat dak weer in verbinding staat met iets metaal wat naar binnen loopt wat je kan vast pakken. Kun je daar spanning op meten (en voelen).

Mijn eigen panelen op schuurdakje kan ik bij. En als ik mijn vingertop erop leg voel ik niks. Maar mijn onder arm voelt wel degelijk een tinteling.

In theorie kan je jezelf een klap stroom geven als alles precies tegen zit. Naakt met je voeten in het water waar een ijzerdraadje in hangt die ergens anders weer tegen aankomt en jij pakt met beide handen 2 panelen vast strak op de diode. Om eens een gek voorbeeld te noemen.
Of je echt een klap krijgt, geen idee, maar in theorie kan het.
Ik denk dat de omvormer er eerder uitklapt dan dat je echt iets voelt en anders de aardlek wel.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179493009
quote:
2s.gif Op woensdag 30 mei 2018 16:09 schreef nightsleeper het volgende:
Ik zou voor een oost/west-opstelling gaan. Op deze manier kun je het maximaal aantal panelen kwijt, heb je de hoogste opbrengst (niet per paneel maar wel totaal) en heb je een betere spreiding van opbrengst over de dag - wat gunstig kan zijn als het salderen mogelijk in 2020 wordt afgeschaft.
Ook als dit eigenlijk meer een zuidoost-noordwest opstelling is?
pi_179493245
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 15:38 schreef sjoebalka het volgende:
Ik kan jullie expertise goed gebruiken. Gisteren op een veiling 14 250 Wp panelen voor een mooie prijs kunnen kopen. Dat maakt groene stroom nog leuker! Nu heb ik een klein dak en veel panelen. Mijn afweging is het volgende; het dak minder efficiënt volproppen of een deel van de panelen weer doorverkopen.

Ik heb meerdere opties en hoor graag van jullie wat verstandig is.
- Tekening in bijlage laat effectieve oppervlak zien. Ruimte die langs randen (van de wet) moet blijven is al van de tekening afgehaald. Rode vlak is een deel vol (lage) afvoerpijpen.
- Panelen zijn 164x99x4cm
-3500Wp aan panelen. Eigen verbruik nu 2200 kWh, maar meer verbruiken (electrische kachel) is geen probleem.

Tkeening:
https://imgur.com/a/MijoARH

Optie 1: Netjes op het zuidwesten met correcte tussen afstand en hoek. Ruimte voor 9 panelen (3x3) en de rest van de panelen verkopen of bij familie gebruiken.
Optie 2: Panelen op zuidwesten, maar met een (hele) lage tussenruimte, zodat er 4 op passen. Op het achterste dakdeel 1 rij van 3, de rest bovenop. Hoek van de panelen 20 graden.
Optie 3: Een groot deel van de panelen richting ZO/NW opstellen (een licht verdraaide Oost-West opstelling).

Wat is wijsheid?
1 frame maken van 2x5 portrait (maatwerkframe)
Zoals dit:
Panelen-3.jpg
Maar dan portrait

En 1 rij van 4 portrait zoals dit:
zonnepanelen_rotterdam.jpg
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179493966
Als ik de grafieken van Mei bekijk, valt het volgende op. Op een half bewolkte/zonnige dag, waar de zon enkele keren goed doorbrak, werd op zo’n zonnig moment het maximum piekvermogen van 2600Wp gehaald. Echter op hele zonnige dagen waar hele dag constante opbrengst is, wordt tussen 12-13u slechts 2200Wp gehaald.

Komt dit door de temperatuur toename op hete dagen?
.
pi_179494379
quote:
1s.gif Op woensdag 30 mei 2018 17:28 schreef Fer het volgende:
Als ik de grafieken van Mei bekijk, valt het volgende op. Op een half bewolkte/zonnige dag, waar de zon enkele keren goed doorbrak, werd op zo’n zonnig moment het maximum piekvermogen van 2600Wp gehaald. Echter op hele zonnige dagen waar hele dag constante opbrengst is, wordt tussen 12-13u slechts 2200Wp gehaald.

Komt dit door de temperatuur toename op hete dagen?
Ja.
  Moderator woensdag 30 mei 2018 @ 18:30:49 #146
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179495061
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 10:49 schreef Speekselklier het volgende:
Electrische regelgeving standaard in europa. Kom vonkenboer, je loopt toch al wat langer mee?
Dat zal nog heel lang duren. Enkelpolige automaten, 10 groepen op 1 ALS. Je komt het allemaal tegen, ook in nieuwbouwappartementen in het buitenland.
Tuurlijk weet ik dat wel, het was meer om de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok te gooien :) Vergeet ook niet het kabel direct op of in de muur spijkeren en dan weg-stucen wat in Duitsland heel veel gedaan wordt.

quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 10:49 schreef Speekselklier het volgende:
De gedachte is volgens mij dat er geen aanrakingsgevaar is omdat die dingen op het dak liggen.
Zelf zijn de op mijn hoge dak niet geaard, maar op mijn schuur weer wel.
Oke, duidelijk :)
Neem aan dat een 4 mm² aarde dan voldoende is ? Of is een 2,5mm² aarde draad dan ook al meer zat ?

quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 13:30 schreef crystal_meth het volgende:

[..]

In België is het ook verplicht. Standaardisering van regels voor elektrische installaties is moeilijk, ofwel kies je voor de minst strenge regelgeving, ofwel voldoen in sommige landen 90% van de installaties niet aan de regels.
Vreemd eigenlijk dat het zelfs binnen de Benelux nog zover uit elkaar loopt :')

Even een heel andere vraag; ik heb even zo geen afmetingen bij de hand van het schuine gedeelte; maar leent deze hellingshoek zich nog om qua panelen iets mee te doen ? Nu weet ik dat je ongeveer 20cm uit alle dakranden moet blijven ivm met de windbelasting e.d.

De schoorsteen is inmiddels al wel een paar jaar weg ;)
Een indicatie qua maat, een dakpan is ongeveer over de langste zijde +/- 35 cm.

4cXi1uE.jpg

4DoTZ12.jpg

Kunnen we hier paneel-technisch gezien iets mee ? Of is de hellingshoek veelte groot/klein oid. ?
pi_179495199
Bij mij liggen de panelen er sinds half 2014 op. Deze maand is (sinds gisteren al) mijn nieuwe top maand w/
pi_179496450
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 18:39 schreef Horsemen het volgende:
Bij mij liggen de panelen er sinds half 2014 op. Deze maand is (sinds gisteren al) mijn nieuwe top maand w/
Bij mij ook, nu al 10% meer dan mijn vorige topmaand. :7
pi_179498202
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 18:30 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Even een heel andere vraag; ik heb even zo geen afmetingen bij de hand van het schuine gedeelte; maar leent deze hellingshoek zich nog om qua panelen iets mee te doen ? Nu weet ik dat je ongeveer 20cm uit alle dakranden moet blijven ivm met de windbelasting e.d.

De schoorsteen is inmiddels al wel een paar jaar weg ;)
Een indicatie qua maat, een dakpan is ongeveer over de langste zijde +/- 35 cm.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Kunnen we hier paneel-technisch gezien iets mee ? Of is de hellingshoek veelte groot/klein oid. ?
Zelfs verticaal tegen de muur geplakt (90 graden dus) halen ze nog 70% van hun rendement op het zuiden.

Bij een 45 graden dak op het zuiden is dat zo'n 98%.

Niet te druk om maken, de hoek is prima.

Het beste dak voor zonnepanelen is het dak dat je hebt.

Ik ga ze misschien ooit nog wel leggen op het noord / noord-west dak. Ik haal daar dan maar 50-55% rendement maar als ik goedkope panelen kan scoren, verdienen ze zich daar wel weer terug. En de omvormer kan dat er wel bij hebben, zodra de zon weg is van het zuiden verveelt die zich toch stierlijk.

25 op zuid, 16 op oost en 16 op west is straks eerst wel even genoeg, maar het gaat vast ooit wel weer jeuken.
  woensdag 30 mei 2018 @ 22:20:10 #150
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179499162
quote:
1s.gif Op woensdag 30 mei 2018 20:04 schreef ColtZ40 het volgende:

[..]

Bij mij ook, nu al 10% meer dan mijn vorige topmaand. :7
Idem met 167 kWh/kWp :P
pi_179507161
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 21:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Zelfs verticaal tegen de muur geplakt (90 graden dus) halen ze nog 70% van hun rendement op het zuiden.

Bij een 45 graden dak op het zuiden is dat zo'n 98%.

Niet te druk om maken, de hoek is prima.

Het beste dak voor zonnepanelen is het dak dat je hebt.

Ik ga ze misschien ooit nog wel leggen op het noord / noord-west dak. Ik haal daar dan maar 50-55% rendement maar als ik goedkope panelen kan scoren, verdienen ze zich daar wel weer terug. En de omvormer kan dat er wel bij hebben, zodra de zon weg is van het zuiden verveelt die zich toch stierlijk.

25 op zuid, 16 op oost en 16 op west is straks eerst wel even genoeg, maar het gaat vast ooit wel weer jeuken.

Het gaat niet om wanneer zuid geen zon meer heeft en noord dus wat pakt.
Het gaat om wanneer de zon op zijn hoogst staat (Dus bijna boven je woning).
Dan krijgen alle panelen die je hebt zon, en dan gaat je omvormer (als deze te klein is) simpelweg aftoppen.

Daarom zul je in een combinatie dak zoals jij aangeeft alsnog een redelijk grote omvormer moeten pakken die alle panelen dan bijna aankan. Want je kunt beter een paar % aftoppen dan een te grote omvormer nemen die nooit aftopt in deze situatie.
Dus of die panelen 55% gaan halen ligt puur aan je omvormer. Geef je die panelen genoeg ruimte op de omvormer om dat ook op te kunnen wekken. Want de noord panelen doen voornamelijk in de zomer hun werk, net op het moment dat je andere panelen ook veel doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179508948
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2018 11:06 schreef bambino het volgende:

[..]

Het gaat niet om wanneer zuid geen zon meer heeft en noord dus wat pakt.
Het gaat om wanneer de zon op zijn hoogst staat (Dus bijna boven je woning).
Dan krijgen alle panelen die je hebt zon, en dan gaat je omvormer (als deze te klein is) simpelweg aftoppen.

Daarom zul je in een combinatie dak zoals jij aangeeft alsnog een redelijk grote omvormer moeten pakken die alle panelen dan bijna aankan. Want je kunt beter een paar % aftoppen dan een te grote omvormer nemen die nooit aftopt in deze situatie.
Dus of die panelen 55% gaan halen ligt puur aan je omvormer. Geef je die panelen genoeg ruimte op de omvormer om dat ook op te kunnen wekken. Want de noord panelen doen voornamelijk in de zomer hun werk, net op het moment dat je andere panelen ook veel doen.
Dat hangt met name van de hoek van je dak / panelen af.

Op een dak van 45 graden krijgen de panelen op noord wel meer licht als de zon op z'n hoogst van het jaar staat. Maar dan heb je het wel over de optimale dagen.

Als het een mooie warme dag is kan je sowieso 20% van je opbrengst van de panelen aftrekken vanwege de warmte.

Dus een gelijk aantal panelen op zuid- en noord kan op zich op een omvormer die alleen op zuid is berekend.

Over het algemeen wordt bij oost-west of noord-zuid een 65% van het totaal als omvormer gekozen maar 50% zou het absoluut prima redden.

Bij panelen die platter liggen (tot zo'n 35 graden) geldt jouw verhaal absoluut, dan kan je rustig 75-80% van de totaalopbrengst aanhouden.

Mijn dak is 45-50 graden, ik kan ze er zo bijleggen op het noorden.
Zelfs al zouden ze iets aftoppen, dan is dat alleen onder de meest optimale omstandigheden en verlies je misschien een tiental kWh per jaar, dat is niet genoeg om een grotere omvormer ooit terug te verdienen.

Als je Belg bent, wil je helemaal een te kleine omvormer en een oost-west of zuid-noord dak met panelen, je betaalt dan fors minder belasting per jaar, daar weegt de iets lagere piekopbrengst niet tegen op.

Op warme dagen zoals afgelopen week blijven mijn panelen 18% onder de piekopbrengst die ze kunnen geven maar door de vele zon-uren leveren ze per dag toch fors wat op :)

Op de evenaar lijkt me wel ideaal, dan staat de zon vrijwel altijd op z'n hoogst :P

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 31-05-2018 12:51:55 ]
pi_179514367
Ook wij willen zonnepanelen op ons dak.
Gisteren zijn ze langs geweest en komen met de volgende offerte, zouden jullie hier is naar kunnen kijken of dit wat is? er is zoveel keus dat ik door de panelen het dak niet meer zie
11x Jasolar 290WP mono full black panelen met daarbij de Solaredge power optimizer.
als omvormer een Solar Edge SE3000 HD Wave.
dit alles inclusief installatie en bijkomende kosten en inclusief btw teruggaaf zou ik op een nettoprijs komen van ¤4100. Is dit een reële prijs?

Verder is er nog de optie om te kiezen voor Jasolar 300wp percium of LG Neon2 320wp panelen voor ¤100 of ¤675 meer.

Lijkt deze aanbieding goed of is dit te duur voor hetgeen geleverd wordt? Verder wel een goed gevoel bij deze partij en service en informatie is tot nu toe helder en vlot
pi_179515431
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2018 15:55 schreef Dalenbart het volgende:
Ook wij willen zonnepanelen op ons dak.
Gisteren zijn ze langs geweest en komen met de volgende offerte, zouden jullie hier is naar kunnen kijken of dit wat is? er is zoveel keus dat ik door de panelen het dak niet meer zie
11x Jasolar 290WP mono full black panelen met daarbij de Solaredge power optimizer.
als omvormer een Solar Edge SE3000 HD Wave.
dit alles inclusief installatie en bijkomende kosten en inclusief btw teruggaaf zou ik op een nettoprijs komen van ¤4100. Is dit een reële prijs?

Verder is er nog de optie om te kiezen voor Jasolar 300wp percium of LG Neon2 320wp panelen voor ¤100 of ¤675 meer.

Lijkt deze aanbieding goed of is dit te duur voor hetgeen geleverd wordt? Verder wel een goed gevoel bij deze partij en service en informatie is tot nu toe helder en vlot
Heb je schaduw op je dak?
  donderdag 31 mei 2018 @ 17:05:44 #155
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179515938
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2018 15:55 schreef Dalenbart het volgende:
Ook wij willen zonnepanelen op ons dak.
Gisteren zijn ze langs geweest en komen met de volgende offerte, zouden jullie hier is naar kunnen kijken of dit wat is? er is zoveel keus dat ik door de panelen het dak niet meer zie
11x Jasolar 290WP mono full black panelen met daarbij de Solaredge power optimizer.
als omvormer een Solar Edge SE3000 HD Wave.
dit alles inclusief installatie en bijkomende kosten en inclusief btw teruggaaf zou ik op een nettoprijs komen van ¤4100. Is dit een reële prijs?

Verder is er nog de optie om te kiezen voor Jasolar 300wp percium of LG Neon2 320wp panelen voor ¤100 of ¤675 meer.

Lijkt deze aanbieding goed of is dit te duur voor hetgeen geleverd wordt? Verder wel een goed gevoel bij deze partij en service en informatie is tot nu toe helder en vlot
Ben je van plan om binnen 10 jaar te verhuizen?
pi_179516397
quote:
1s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:54 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Vreemd eigenlijk, je zou toch zeggen dat electrische regelgeving in de EU op dat vlak gestandaardiseerd zou zijn.

Wat is de gedachte erachter dat ze het specifiek in Duitsland wel doen? Of hangt dat weer samen met bliksemafleiders oid ?
Ik heb een aparte aardedraad lopen, tevens zeiden ze dat een werkschakelaar verplicht was, installatie is van 2015.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179517036
quote:
1s.gif Op donderdag 31 mei 2018 16:40 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Heb je schaduw op je dak?
Klein gedeelte van de dag wel een beetje, midden op het dak boven zit een ontluchtingspijp die wel wat schaduw geeft.

quote:
1s.gif Op donderdag 31 mei 2018 17:05 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ben je van plan om binnen 10 jaar te verhuizen?
Nee naar verwachting blijven we hier nog wel 15 jaar wonen. we zijn hier 2 jaar geleden komen wonen met het oog op de toekomst en evt kinderen.
pi_179517260
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  donderdag 31 mei 2018 @ 18:32:33 #159
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179517630
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2018 18:03 schreef Dalenbart het volgende:

[..]

Klein gedeelte van de dag wel een beetje, midden op het dak boven zit een ontluchtingspijp die wel wat schaduw geeft.

[..]

Nee naar verwachting blijven we hier nog wel 15 jaar wonen. we zijn hier 2 jaar geleden komen wonen met het oog op de toekomst en evt kinderen.
Met 15 jaar kunnen optimizers altijd uit. Ik raad het dan ook aan. Zeker aangezien je ook nog schaduw hebt.
  donderdag 31 mei 2018 @ 19:19:38 #160
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_179518760
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2018 18:03 schreef Dalenbart het volgende:

[..]

Klein gedeelte van de dag wel een beetje, midden op het dak boven zit een ontluchtingspijp die wel wat schaduw geeft.

.
Belangrijk hoeveel schaduw het geeft (%) en wanneer. Is het alleen sochtends, dus wekken de panelen weinig op, dan verdient de optimizer zich niet terug. Het kan ook wijs zijn, om de panelen niet tot de ontluchtingspijp te leggen vanwege de schaduw (of zelfs op die plek geen paneel)

Je adviseur kan je hier alles over vertellen, sowieso interessant of alle bedrijven hetzelfde vertellen
pi_179522524
quote:
1s.gif Op donderdag 31 mei 2018 19:19 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Belangrijk hoeveel schaduw het geeft (%) en wanneer. Is het alleen sochtends, dus wekken de panelen weinig op, dan verdient de optimizer zich niet terug. Het kan ook wijs zijn, om de panelen niet tot de ontluchtingspijp te leggen vanwege de schaduw (of zelfs op die plek geen paneel)

Je adviseur kan je hier alles over vertellen, sowieso interessant of alle bedrijven hetzelfde vertellen
Qua ruimte op het dak ontkom ik er niet aan omheen te leggen. Ik ga ook nog is zelf goed kijken over de dag heen wat voor schaduwen erop vallen. Morgen komt er nog een andere partij langs voor offerte dus dan ook maar kritisch vragen.

Qua prijs zoals ik eerder noemde is dat een goede of te hoge prijs?
pi_179524597
Soms zijn die pijpjes ook eenvoudig te verplaatsen of om te leiden, vooral als ze ergens op je zolder naar boven komen.

Ik heb op m'n nood-dak een pijpje voor de CVE bijna in het midden maar die is op zich vlot te verplaatsen naar de oostkant, zodat ik er alleen 's ochtends schaduw van kan hebben, op het moment dat de panelen toch nog amper meedoen.

Maar goed, dat hoeft alleen als ik het noord-dak ook ooit wil vol leggen.
  vrijdag 1 juni 2018 @ 00:15:07 #163
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179526737
quote:
1s.gif Op donderdag 31 mei 2018 19:19 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Belangrijk hoeveel schaduw het geeft (%) en wanneer. Is het alleen sochtends, dus wekken de panelen weinig op, dan verdient de optimizer zich niet terug. Het kan ook wijs zijn, om de panelen niet tot de ontluchtingspijp te leggen vanwege de schaduw (of zelfs op die plek geen paneel)

Je adviseur kan je hier alles over vertellen, sowieso interessant of alle bedrijven hetzelfde vertellen
Optimizer verdient zich over 15 jaar altijd terug.
pi_179526902
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 00:15 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Optimizer verdient zich over 15 jaar altijd terug.
Heb je aandelen in die dingen? :P
  vrijdag 1 juni 2018 @ 00:42:31 #165
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179527046
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 00:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Heb je aandelen in die dingen? :P
Nee helaas niet. Maar het is een vrij eenvoudige rekensom. Voor deze user is het helemaal een no-brainer met én schaduw én een verwachte gebruikersduur van minimaal 15 jaar.
pi_179527144
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 00:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Heb je aandelen in die dingen? :P
Haha hij loopt hier al jaren zijn eigen optimizers op een schaduwvrij dak goed te praten. Bambino heeft al tig X geprobeerd hem duidelijk te maken dat optimizers op een schaduwvrij dak zinloos is, ook over 15 jaar. :P
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 1 juni 2018 @ 01:11:12 #167
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179527292
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 00:54 schreef Patroon het volgende:

[..]

Haha hij loopt hier al jaren zijn eigen optimizers op een schaduwvrij dak goed te praten. Bambino heeft al tig X geprobeerd hem duidelijk te maken dat optimizers op een schaduwvrij dak zinloos is, ook over 15 jaar. :P
Haha Excel liegt niet :P Mijn eigen systeem is niet relevant. De feiten zijn zoals ze zijn.
  vrijdag 1 juni 2018 @ 07:44:16 #168
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_179529595
Lekker maandje gehad: vorig jaar record in mei van 412. Juli ook zoiets. En nu in mei 2018 hebben we 549 opgewekt.
*O*
  vrijdag 1 juni 2018 @ 07:59:22 #169
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_179529706
Mei dit jaar is ook een record voor ons. April en maart dit jaar waren slechter dan vorig jaar maar februari was weer veel beter.
Ik heb je lief mijn hele leven
  vrijdag 1 juni 2018 @ 08:22:21 #170
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_179529937
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 00:42 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee helaas niet. Maar het is een vrij eenvoudige rekensom. Voor deze user is het helemaal een no-brainer met én schaduw én een verwachte gebruikersduur van minimaal 15 jaar.
Ga je gang, ik ben benieuwd.
En ik wens je veel succes want je weet niet eens hoeveel schaduw er is
pi_179531185
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 08:22 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

Ga je gang, ik ben benieuwd.
En ik wens je veel succes want je weet niet eens hoeveel schaduw er is
Hij bedoeld dat met en zonder schaduw optimizers altijd uitkunnen.

Met schaduw kan het in 90% van de gevallen uit.
Die 10% is schaduw over het hele dak tegelijk (dus op oost, als de zon voorbij de nok gaat = alles tegelijk schaduw = optimizers niet zinvol).


Mei was inderdaad een topmaand. Voor het eerst meer dan 1000kWh opgewekt én voor de2e keer dat ik elke dag meer opgewekt heb dan verbruikt, vorige keer was juli 2017.

tYlnfFt.png

Mijn vader appte gisteren ook, die had 2003kWh opgewekt (hij heeft er dan ook 52, ik "maar" 33).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179531241
Op een dak zonder noemenswaardige schaduw zal bij een gelijk budget een systeem zonder optimizers altijd sneller terugverdienen als je het geld voor de optimizers in extra panelen stopt.

En dat is een factor 4.

“Ja maar ik heb geen ruimte voor extra panelen”.
Dat is uiteraard wel de voorwaarde...

Neemt niet weg, dankzij optimizers kan ik 2,5x meer panelen kwijt op mijn zuid dak, ook redelijk strak rond de 2 dakkapellen.
pi_179531300
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 09:46 schreef MaGNeT het volgende:
Op een dak zonder noemenswaardige schaduw zal bij een gelijk budget een systeem zonder optimizers altijd sneller terugverdienen als je het geld voor de optimizers in extra panelen stopt.

En dat is een factor 4.

“Ja maar ik heb geen ruimte voor extra panelen”.
Dat is uiteraard wel de voorwaarde...

Neemt niet weg, dankzij optimizers kan ik 2,5x meer panelen kwijt op mijn zuid dak, ook redelijk strak rond de 2 dakkapellen.
Dankzij optimizer kan je 2,5x meer panelen plaatsen zonder opwek verlies in de andere panelen bedoel je neem ik aan.
Want de optimizer bepaald niet of het op het dak past of niet :D
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179531626
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 09:49 schreef bambino het volgende:

[..]

Dankzij optimizer kan je 2,5x meer panelen plaatsen zonder opwek verlies in de andere panelen bedoel je neem ik aan.
Want de optimizer bepaald niet of het op het dak past of niet :D
Klopt. Maar dat leek me vanzelfsprekend ;)
  vrijdag 1 juni 2018 @ 11:20:32 #175
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179533354
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 08:22 schreef opgebaarde het volgende:

En ik wens je veel succes want je weet niet eens hoeveel schaduw er is
Dat is ook niet relevant als je er nog zo lang blijft wonen, dan kan het nl. altijd uit :)
pi_179533945
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 11:20 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat is ook niet relevant als je er nog zo lang blijft wonen, dan kan het nl. altijd uit :)
Maar je maakt de denkfout, door te denken dat als het uit kan, het financieel ook het meest aantrekkelijk is. Uiteraard zal je met jouw setup de kosten er ook uithalen, maar zonder optimizers op een schaduwvrij dak had je de kosten er nog sneller uit, dus was dat economisch een betere keuze geweest.

Maar deze discussie hebben we al tig keer gevoerd en je wil het niet begrijpen :')
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 1 juni 2018 @ 13:20:56 #177
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179535998
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 11:47 schreef Patroon het volgende:

[..]

Maar je maakt de denkfout, door te denken dat als het uit kan, het financieel ook het meest aantrekkelijk is.
Dat mag iedereen zelf bepalen. Ik kijk over 15 tot 20 jaar aangezien wij hier nog minimaal 15 jaar blijven wonen. Over de totale periode bespaar je dan aanzienlijk meer. Mogelijk kijk jij alleen naar een zo kort mogelijke terugverdientijd.

Voor beide valt wat te zeggen, maar het een denkfout noemen is nogal kort door de bocht.

Overigens is het wel een grappige discussie op micro-niveau die ik ook vaak in het bedrijfsleven tegen kom. Waar industriële klanten investeringen die zich in < 3 jaar terugverdienen altijd voortrekken, kijken overheden altijd naar TCO over ±15 jaar. Een extreem verschil, en voor mijn business erg belangrijk. Ik pas hier mijn prijzen en garantievoorwaarden bijvoorbeeld op aan.

Maar (gelukkig) zijn er steeds meer bedrijven die ook naar de langere termijn gaan kijken :)

quote:
Uiteraard zal je met jouw setup de kosten er ook uithalen, maar zonder optimizers op een schaduwvrij dak had je de kosten er nog sneller uit, dus was dat economisch een betere keuze geweest.

Maar deze discussie hebben we al tig keer gevoerd en je wil het niet begrijpen :')
Je toontje 'je wil het niet begrjipen' mag je wel achterwege laten. Een beetje respect voor de denkwijze van een ander zou wel gepast zijn.

Of vind je dat Magnet ook een denkfout maakt aangezien hij niet voor de kortst mogelijke terugverdientijd gaat?

[ Bericht 2% gewijzigd door leolinedance op 01-06-2018 13:28:43 ]
pi_179537053
Ik claim iig niet dat die optimizers goed zijn voor m’n terugverdientijd.

Ze zijn in mijn geval “noodzaak” om m’n dak vol te kunnen leggen ivm flinke schaduwen.

Verder zal het me een zorg zijn, op m’n spaarrekening betaal ik ieder jaar alleen maar VRH

Vaste lasten naar beneden is mijn doel, een negatieve energierekening helpt daarbij.
pi_179537899
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 13:20 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat mag iedereen zelf bepalen. Ik kijk over 15 tot 20 jaar aangezien wij hier nog minimaal 15 jaar blijven wonen. Over de totale periode bespaar je dan aanzienlijk meer. Mogelijk kijk jij alleen naar een zo kort mogelijke terugverdientijd.

Voor beide valt wat te zeggen, maar het een denkfout noemen is nogal kort door de bocht.

Overigens is het wel een grappige discussie op micro-niveau die ik ook vaak in het bedrijfsleven tegen kom. Waar industriële klanten investeringen die zich in < 3 jaar terugverdienen altijd voortrekken, kijken overheden altijd naar TCO over ±15 jaar. Een extreem verschil, en voor mijn business erg belangrijk. Ik pas hier mijn prijzen en garantievoorwaarden bijvoorbeeld op aan.

Maar (gelukkig) zijn er steeds meer bedrijven die ook naar de langere termijn gaan kijken :)

[..]

Je toontje 'je wil het niet begrjipen' mag je wel achterwege laten. Een beetje respect voor de denkwijze van een ander zou wel gepast zijn.

Of vind je dat Magnet ook een denkfout maakt aangezien hij niet voor de kortst mogelijke terugverdientijd gaat?
Je loopt zelf zeker een jaar te spammen dat alles met optimizers beter is. Dat is gewoon foute informatie verstrekken en je eigen koop voor jezelf goedpraten. Kan je beter mee stoppen als je van die lange tenen hebt.
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 1 juni 2018 @ 14:34:54 #180
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_179537996
Het is voor iedereen een persoonlijke afweging afhankelijk van het doel wat je hebt met je panelen, je verbruik, je financiële mogelijkheden, je dakoppervlak en de schaduwwerking op het dak. En zelfs als je puur naar financiële optimalisatie kijkt, kan het tot een verschillende keuze leiden afhankelijk van je vermogenspositie en je andere mogelijkheden om rendement te maken.
pi_179538015
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 14:34 schreef Faraday01 het volgende:
Het is voor iedereen een persoonlijke afweging afhankelijk van het doel wat je hebt met je panelen, je verbruik, je financiële mogelijkheden, je dakoppervlak en de schaduwwerking op het dak. En zelfs als je puur naar financiële optimalisatie kijkt, kan het tot een verschillende keuze leiden afhankelijk van je vermogenspositie en je andere mogelijkheden om rendement te maken.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179538929
Bedankt voor de uitgebreide reacties, ik begrijp dat ik dus nog eens kritisch moet kijken naar mijn schaduwval op het dak.
Blijft de vraag staan is ¤4200 incl optimizers of ¤3200 zonder mocht het niet nodig zijn een nette prijs voor 11x Jasolar 290WP mono full black panelen met daarbij de Solaredge power optimizer.
als omvormer een Solar Edge SE3000 HD Wave.
Zonder optimizers wordt de omvormer een Goodwe3000NS
  vrijdag 1 juni 2018 @ 15:30:01 #183
152519 opgebaarde
met de handen gevouwen
pi_179539051
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 11:20 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat is ook niet relevant als je er nog zo lang blijft wonen, dan kan het nl. altijd uit :)
okok ik dacht dat jij bijzonder resoluut zei dat het een eenvoudige berekening was. Maar er is dus geen berekening
pi_179539100
Beste heren en dames (?)

vraagje die vaker voorbij is gekomen,
wat vinden jullie van deze offerte voor het plaatsen van panelen?
wij kunnen op ons dak 9 LG 320 WP full black panelen kwijt
samen met een omvormer van SolarEdge SE3000H
inc BTW 5247 (ex btw 4337 )
verwachte opbrengst 3100kwh per jaar.
  vrijdag 1 juni 2018 @ 16:55:02 #185
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179540976
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 13:59 schreef MaGNeT het volgende:
Ik claim iig niet dat die optimizers goed zijn voor m’n terugverdientijd.
Ik ook niet. Daarom slaat meneer zijn betoog ook nergens op.

quote:
Ze zijn in mijn geval “noodzaak” om m’n dak vol te kunnen leggen ivm flinke schaduwen.

Verder zal het me een zorg zijn, op m’n spaarrekening betaal ik ieder jaar alleen maar VRH

Vaste lasten naar beneden is mijn doel, een negatieve energierekening helpt daarbij.
Eens ^O^
  vrijdag 1 juni 2018 @ 16:58:31 #186
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179541045
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 14:31 schreef Patroon het volgende:

[..]

Je loopt zelf zeker een jaar te spammen dat alles met optimizers beter is. Dat is gewoon foute informatie verstrekken en je eigen koop voor jezelf goedpraten. Kan je beter mee stoppen als je van die lange tenen hebt.
Op deze manier voer je geen inhoudelijke discussie. Iemand betichten van spam (?) terwijl er op een vraag van een mede-user in wordt gegaan slaat ook nergens op.

Jij wil een zo kort mogelijke terugverdientijd
Ik wil de hoogst mogelijke besparing over de levensduur
Klaar :)

quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 14:34 schreef Faraday01 het volgende:
Het is voor iedereen een persoonlijke afweging afhankelijk van het doel wat je hebt met je panelen, je verbruik, je financiële mogelijkheden, je dakoppervlak en de schaduwwerking op het dak. En zelfs als je puur naar financiële optimalisatie kijkt, kan het tot een verschillende keuze leiden afhankelijk van je vermogenspositie en je andere mogelijkheden om rendement te maken.
Dat dus :) Daarom kun je niet zeggen 'idee x' is de enige juiste oplossing.
  vrijdag 1 juni 2018 @ 17:14:13 #187
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179541362
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 15:30 schreef opgebaarde het volgende:

[..]

okok ik dacht dat jij bijzonder resoluut zei dat het een eenvoudige berekening was. Maar er is dus geen berekening
Jawel, maar het is geen exacte wetenschap. De winst is ongeveer 5% zonder schaduw, maar dit zal toenemen over de jaren aangezien er altijd sprake is van ongelijke degradatie van panelen. Hoeveel dit exact is valt niet te zeggen, dus hier moet je een aanname voor doen. Daarnaast moet je de garantie op een SolarEdge omvormer van 12 jaar (of 20 jaar met verlenging voor zeer weinig geld) meenemen in je berekening.

Ook is het van belang wat voor systeem je exact hebt. Ik heb 1 optimizer per 2 panelen. Dat scheelt natuurlijk in de kosten.
pi_179541840
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 13:20 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat mag iedereen zelf bepalen. Ik kijk over 15 tot 20 jaar aangezien wij hier nog minimaal 15 jaar blijven wonen. Over de totale periode bespaar je dan aanzienlijk meer. Mogelijk kijk jij alleen naar een zo kort mogelijke terugverdientijd.

Voor beide valt wat te zeggen, maar het een denkfout noemen is nogal kort door de bocht.

Overigens is het wel een grappige discussie op micro-niveau die ik ook vaak in het bedrijfsleven tegen kom. Waar industriële klanten investeringen die zich in < 3 jaar terugverdienen altijd voortrekken, kijken overheden altijd naar TCO over ±15 jaar. Een extreem verschil, en voor mijn business erg belangrijk. Ik pas hier mijn prijzen en garantievoorwaarden bijvoorbeeld op aan.

Maar (gelukkig) zijn er steeds meer bedrijven die ook naar de langere termijn gaan kijken :)

[..]

Je toontje 'je wil het niet begrjipen' mag je wel achterwege laten. Een beetje respect voor de denkwijze van een ander zou wel gepast zijn.

Of vind je dat Magnet ook een denkfout maakt aangezien hij niet voor de kortst mogelijke terugverdientijd gaat?
Terugverdientijden zijn 1. Opbrengstverlies en totale opbrengst gedurende de technische levensduur is 2.

Die tweede kan ook wel heel belangrijk zijn als je met een langere horizon werkt en je het geld ook voor langere tijd wilt vastzetten. Over de totale levensduur kan het rendement dan alsnog hoger zijn.

Als optimizers daarbij helpen prima (door bij teruglopende opbrengst elk paneel toch volledig te benutten). Als je van dat geld beter meer of panelen met minder teruglopende opbrengst had kunnen kopen is het wellicht niet de juiste keuze.

Kan me niet voorstellen dat optimizers bij een dak zonder schaduw ooit economisch de beste keuze zijn TOV de alternatieven, maargoed.. wie weet.
Whatever...
  vrijdag 1 juni 2018 @ 19:39:14 #189
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179544994
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 17:32 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Terugverdientijden zijn 1. Opbrengstverlies en totale opbrengst gedurende de technische levensduur is 2.

Die tweede kan ook wel heel belangrijk zijn als je met een langere horizon werkt en je het geld ook voor langere tijd wilt vastzetten. Over de totale levensduur kan het rendement dan alsnog hoger zijn.

Als optimizers daarbij helpen prima (door bij teruglopende opbrengst elk paneel toch volledig te benutten). Als je van dat geld beter meer of panelen met minder teruglopende opbrengst had kunnen kopen is het wellicht niet de juiste keuze.

Kan me niet voorstellen dat optimizers bij een dak zonder schaduw ooit economisch de beste keuze zijn TOV de alternatieven, maargoed.. wie weet.
Precies. Zoals eerder al werd benoemd, je kunt dan beter extra panelen plaatsen voor dat geld. Maar dan moet je daar wel ruimte voor hebben.
pi_179545415
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 19:39 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Precies. Zoals eerder al werd benoemd, je kunt dan beter extra panelen plaatsen voor dat geld. Maar dan moet je daar wel ruimte voor hebben.
Of duurdere panelen met hogere opbrengst en minder verlies over de jaren.
Whatever...
  zaterdag 2 juni 2018 @ 10:42:31 #191
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179555709
Afgelopen maand 300kWh terug geleverd :Y)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_179559477
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 15:23 schreef Dalenbart het volgende:
Bedankt voor de uitgebreide reacties, ik begrijp dat ik dus nog eens kritisch moet kijken naar mijn schaduwval op het dak.
Blijft de vraag staan is ¤4200 incl optimizers of ¤3200 zonder mocht het niet nodig zijn een nette prijs voor 11x Jasolar 290WP mono full black panelen met daarbij de Solaredge power optimizer.
als omvormer een Solar Edge SE3000 HD Wave.
Zonder optimizers wordt de omvormer een Goodwe3000NS
Gisteren een 2e offerte gekregen.
Iemand bekend met het merk Autarco? deze werden aangeboden met daarbij een KWH garantie wat opzich heel intereassant lijkt voor de 1e 5jaar. daarnaast gewoon de normale garanties.

Volgens deze verkoper had ik geen omvormers nodig omdat op de panelen geen schaduw zal vallen.
  zaterdag 2 juni 2018 @ 16:00:05 #193
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179560506
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juni 2018 14:56 schreef Dalenbart het volgende:

[..]

Gisteren een 2e offerte gekregen.
Iemand bekend met het merk Autarco? deze werden aangeboden met daarbij een KWH garantie wat opzich heel intereassant lijkt voor de 1e 5jaar. daarnaast gewoon de normale garanties.

Volgens deze verkoper had ik geen omvormers nodig omdat op de panelen geen schaduw zal vallen.
Nooit van dat merk gehoord. Wat houdt die garantie in?
pi_179561119
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 juni 2018 16:00 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nooit van dat merk gehoord. Wat houdt die garantie in?
Dat de opbrengst gegarandeerd wordt in de eerste 5 jaren (verlengen tot 15 jaar is mogelijk)
ze geven aan dat ze in 5 jaar verwachten 12339Kwh op te brengen en garanderen een opbrengst van 11350Kwh. Ze zijn hiermee uniek zeggen ze zelf.
Ik kan verder zelf ook vrij weinig over Autarco vinden behalve dat het een Nederlands bedrijf is en dat ze de UK Solar Award in 2015 hebben gewonnen.
  zondag 3 juni 2018 @ 01:35:33 #195
80187 bambino
Mr.Busy
pi_179573094
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juni 2018 14:56 schreef Dalenbart het volgende:

[..]

Gisteren een 2e offerte gekregen.
Iemand bekend met het merk Autarco? deze werden aangeboden met daarbij een KWH garantie wat opzich heel intereassant lijkt voor de 1e 5jaar. daarnaast gewoon de normale garanties.

Volgens deze verkoper had ik geen omvormers nodig omdat op de panelen geen schaduw zal vallen.
Onze leverancier biedt het merk ook aan, en op de jaarlijkse bijeenkomst staan ze altijd met een kleine stand. Wij hebben er nog nooit mee gewerkt, maar volgens onze leverancier schijnt het bedrijf het erg goed te doen en de panelen van hoge kwaliteit te zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zondag 3 juni 2018 @ 02:03:31 #196
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179573348
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2018 01:35 schreef bambino het volgende:

[..]

Onze leverancier biedt het merk ook aan, en op de jaarlijkse bijeenkomst staan ze altijd met een kleine stand. Wij hebben er nog nooit mee gewerkt, maar volgens onze leverancier schijnt het bedrijf het erg goed te doen en de panelen van hoge kwaliteit te zijn.
Uiteraard, wat had je anders van een leverancier van dat merk verwacht :P
pi_179573731
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 juni 2018 10:42 schreef daNpy het volgende:
Afgelopen maand 300kWh terug geleverd :Y)
Zit hier op 520kwh met 12x jasolar 270
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  zondag 3 juni 2018 @ 09:49:31 #198
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179575707
quote:
1s.gif Op zondag 3 juni 2018 07:15 schreef halfway het volgende:

[..]

Zit hier op 520kwh met 12x jasolar 270
Netjes :Y
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_179594061
moguh, was er nog iemand die heer wat meer kaas van heeft gegeten?
ik vind het vergelijken van verschillende offertse met verschillende panelen en omvormers vrij lastig..

quote:
2s.gif Op vrijdag 1 juni 2018 15:32 schreef kovenant het volgende:
Beste heren en dames (?)

vraagje die vaker voorbij is gekomen,
wat vinden jullie van deze offerte voor het plaatsen van panelen?
wij kunnen op ons dak 9 LG 320 WP full black panelen kwijt
samen met een omvormer van SolarEdge SE3000H
inc BTW 5247 (ex btw 4337 )
verwachte opbrengst 3100kwh per jaar.
pi_179596773
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2018 02:03 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Uiteraard, wat had je anders van een leverancier van dat merk verwacht :P
Het zal die leverancier een worst zijn of we merk a of b kopen, zolang we bij hem kopen.
En wat er niet bij staat is dat wij erg goed kunnen met de eigenaar en hem persoonlijk goed kennen. Dus hij zegt het niet zo maar om te verkopen. We hebben het merk overigens nooit verkocht zelf.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  maandag 4 juni 2018 @ 11:32:14 #201
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179596937
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2018 11:24 schreef bambino het volgende:

[..]

Het zal die leverancier een worst zijn of we merk a of b kopen, zolang we bij hem kopen.
Neemt niet weg dat hij de merken die hij verkoopt logischerwijs altijd zal aanprijzen :P

quote:
En wat er niet bij staat is dat wij erg goed kunnen met de eigenaar en hem persoonlijk goed kennen. Dus hij zegt het niet zo maar om te verkopen. We hebben het merk overigens nooit verkocht zelf.
Altijd handig :)
pi_179599205
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2018 11:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Neemt niet weg dat hij de merken die hij verkoopt logischerwijs altijd zal aanprijzen :P

[..]

Altijd handig :)
Ja en nee. Als hij mindere ervaringen met een product heeft zegt hij het ook netjes. Maar ze doen van te voren genoeg research dat het in principe niet voorkomt, maar er zijn wel eens problemen met service bij enkele fabrikanten, dus die sla je liever over.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 6 juni 2018 @ 10:03:16 #203
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179633590
Vraagje over Powerpeers. Stel je hebt nog een draaischijfmeter, krijg je dan gewoon die 11 cent / kWh terug als je meter achteruit zou draaien op jaarbasis?
pi_179651612
Gisteren 26,5kWh geproduceerd met de "oude" installatie.
Ben benieuwd hoe het straks gaat, verwacht toch wel x3 op dagen zoals gisteren.
pi_179651625
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 10:03 schreef leolinedance het volgende:
Vraagje over Powerpeers. Stel je hebt nog een draaischijfmeter, krijg je dan gewoon die 11 cent / kWh terug als je meter achteruit zou draaien op jaarbasis?
Ik neem aan van wel, je stand zou dan lager zijn dan bij de vorige meting en dat verschil gaat dan keer 11 cent, verwacht ik. De rest is "gesaldeerd".
pi_179653095
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2018 10:03 schreef leolinedance het volgende:
Vraagje over Powerpeers. Stel je hebt nog een draaischijfmeter, krijg je dan gewoon die 11 cent / kWh terug als je meter achteruit zou draaien op jaarbasis?
Uiteraard, daar heeft Powerpeers niks over te zeggen (of welke andere leverancier).

Zij kijken alleen naar beginstand en eindstand.
Sta je in de min, krijg je tarief voor teruglevering.
Sta je in de plus, betaal je tarief voor stroom
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179780294
hallo,

Vraagje

is iemand bekend met het merk Peimar (zonnepaneel)
Zo ja wat is jullie ervaring hiermee, ik kan weinig vinden op internet

het zou gaan om:

http://www.peimar.com/it/(...)igh-efficiency-line/

en dan de 310WP

alvast bedankt
  zondag 17 juni 2018 @ 19:00:19 #208
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179853504
http://www.omroepbrabant.(...)+minder+geld+op.aspx

Goed stukje journalistiek :')

Denk dat er maar weinig zijn die een zonnepanelen-installatie in 4 jaar terugverdienen.
pi_179859901
quote:
0s.gif Op zondag 17 juni 2018 19:00 schreef leolinedance het volgende:
Goed stukje journalistiek :')

Denk dat er maar weinig zijn die een zonnepanelen-installatie in 4 jaar terugverdienen.
Dat is een verbastering van wat Wiebes in de tweede kamer zei:
"De panelen worden de komende jaren groedkoper en de opbrengst hoger. In 2025 zal met de huidige salderingsregeling de terugverdientijd zo'n 4 jaar zijn."
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179860329
quote:
0s.gif Op zondag 17 juni 2018 19:00 schreef leolinedance het volgende:
http://www.omroepbrabant.(...)+minder+geld+op.aspx

Goed stukje journalistiek :')

Denk dat er maar weinig zijn die een zonnepanelen-installatie in 4 jaar terugverdienen.
2 a 3 jaar hier :9
  zondag 17 juni 2018 @ 22:53:52 #211
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179860622
quote:
1s.gif Op zondag 17 juni 2018 22:39 schreef Makrolon het volgende:

[..]

2 a 3 jaar hier :9
Dat is uitzonderlijk kort ^O^
pi_179864549
quote:
0s.gif Op zondag 17 juni 2018 22:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat is uitzonderlijk kort ^O^
Klopt, zeer aantrekkelijk tweedehands gekocht en zelf geplaatst.
pi_179865492
De terugleversubsidie zal wel fors lager zijn dan de huidige salderingsregeling.

Ik verwacht dat het rond de ¤0,14 per kWh zal zitten.
  maandag 18 juni 2018 @ 09:29:39 #214
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179865548
quote:
0s.gif Op zondag 17 juni 2018 19:00 schreef leolinedance het volgende:
http://www.omroepbrabant.(...)+minder+geld+op.aspx

Goed stukje journalistiek :')

Denk dat er maar weinig zijn die een zonnepanelen-installatie in 4 jaar terugverdienen.
Inderdaad, de huidige terugverdientijd is juist 7 jaar.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_179865604
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:25 schreef MaGNeT het volgende:
De terugleversubsidie zal wel fors lager zijn dan de huidige salderingsregeling.

Ik verwacht dat het rond de ¤0,14 per kWh zal zitten.
Ze willen de terugverdientijd op 7 jaar houden.

Ze verwachten in 2025 een terugverdientijd van 4 jaar.
kwiebes spreekt over een geleidelike overgang.

De subsidie zal in 2025 dus 4/7e zijn van de huidiige subsidie.
De subsdie is nu ongeveer 10 cent (energiebelasting).

Ik gok:
2020 subsidie vrijwel gelijk aan salderingsregeling, om onrust te voorkomen.
2021 6/7e, dus ca 8,5ct
2023 5/7e, dus ca 7 ct
2025 4/7e, dus ca 5,5ct
Uiteindelijk zou een zonnepaneel natuurlijk op eigen benen moeten staan en zonder subsidie rendabel zijn.

Daar bovenop zal het energiebedrijf gewoon de kale stroomprijs, zonder betastingen blijven vergoeden.
De transportkosten worden nog spannend. Eigenlijk gaat de stroom 2 keer over het net en betaal je er nu niets voor.

Het grote voordeel wordt volgens mij wel dat als je meer opwekt dan verbruikt dat je dan ook subsidie krijgt. Binnen de salderingsregeling krijg je dan bijna niks meer.

Het moedigt dus aan om je dak vol te leggen, ook als je zelf minder gebruikt.
Ik zorgt het ervoor dat de thuisaccu's rendabel kunnen worden.

[ Bericht 8% gewijzigd door Speekselklier op 18-06-2018 09:49:16 ]
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179865871
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:33 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ze willen de terugverdientijd op 7 jaar houden.

Ze verwachten in 2025 een terugverdientijd van 4 jaar.
kwiebes spreekt over een geleidelike overgang.

De subsidie zal in 2025 dus 4/7e zijn van de huidiige subsidie.
De subsdie is nu ongeveer 10 cent (energiebelasting).

Ik gok:
2020 subsidie vrijwel gelijk aan salderingsregeling, om onrust te voorkomen.
2021 6/7e, dus ca 8,5ct
2023 5/7e, dus ca 7 ct
2025 4/7e, dus ca 5,5ct
Uiteindelijk zou een zonnepaneel natuurlijk op eigen benen moeten staan en zonder subsidie rendabel zijn.

Daar bovenop zal het energiebedrijf gewoon de kale stroomprijs, zonder betastingen blijven vergoeden.
De transportkosten worden nog spannend. Eigenlijk gaat de stroom 2 keer over het net en betaal je er nu niets voor.

Het grote voordeel wordt volgens mij wel dat als je meer opwekt dan verbruikt dat je dan ook subsidie krijgt. Binnen de salderingsregeling krijg je dan bijna niks meer.

Het moedigt dus aan om je dak vol te leggen, ook als je zelf minder gebruikt.
Ik zorgt het ervoor dat de thuisaccu's rendabel kunnen worden.

Naja, dan is ¤0,14 als gemiddeld bedrag dat je per kWh terugkrijgt nog niet zo gek ingeschat.

Maar dat heb ik gebaseerd op ¤1 per Wp als aanschafprijs, gedeeld door 7 jaar terugverdientijd.
Dan is ¤0,14 een realistisch bedrag.

Volleggen is wel wat er gaat gebeuren. Er liggen nu 18 panelen (van oude bewoners), voor de offerte aanvraag ben ik eerst uitgegaan van 32 panelen maar na wat passen en meten (en optimizers) komen er nu 57 panelen op het dak, goed voor zo'n 15 tot 16.000kWh per jaar.
pi_179865916
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:52 schreef MaGNeT het volgende:
Volleggen is wel wat er gaat gebeuren. Er liggen nu 18 panelen (van oude bewoners), voor de offerte aanvraag ben ik eerst uitgegaan van 32 panelen maar na wat passen en meten (en optimizers) komen er nu 57 panelen op het dak, goed voor zo'n 15 tot 16.000kWh per jaar.
en dus met de nieuwe regeling dus het grote voordeel ook wat je teveel opwekt krjig je gewoon subsidie.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179865954
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:55 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

en dus met de nieuwe regeling dus het grote voordeel ook wat je teveel opwekt krjig je gewoon subsidie.
Dat idee had ik ook, toen ik hoorde dat salderen zou stoppen.
Voor de rest kan je toch niet verder dan een paar jaar vooruit kijken, ieder kabinet verneukt wel weer wat.
pi_179866060
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dat idee had ik ook, toen ik hoorde dat salderen zou stoppen.
Voor de rest kan je toch niet verder dan een paar jaar vooruit kijken, ieder kabinet verneukt wel weer wat.
Nee, ik zou vooral niet verder kijken dan de terugverdientijd. Wat je daarna binnenharkt is meegenomen.

En als het te slecht wodt dan verbruik ik het gewoon allemaal zelf. Lekker de boel vol airco's hangen.. Grote koelkast met ijskoud bier en in de avond uren tot heel laat buiten dank zijn infrarood lampen. En als het echt niet op kan dan kan ik in de zomer nog bitcoins gaan verzamelen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179866100
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Nee, ik zou vooral niet verder kijken dan de terugverdientijd. Wat je daarna binnenharkt is meegenomen.

En als het te slecht wodt dan verbruik ik het gewoon allemaal zelf. Lekker de boel vol airco's hangen.. Grote koelkast met ijskoud bier en in de avond uren tot heel laat buiten dank zijn infrarood lampen. En als het echt niet op kan dan kan ik in de zomer nog bitcoins gaan verzamelen.
:P Dat minen ben ik in 2014 al mee gestopt maar het is een optie om overdags weer wat videokaarten aan het werk te zetten :P

Woning, zonnepanelen en warmtepomp betaal ik overigens van de crypto :)
  maandag 18 juni 2018 @ 10:03:37 #221
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179866105
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:33 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ze willen de terugverdientijd op 7 jaar houden.

Ze verwachten in 2025 een terugverdientijd van 4 jaar.
kwiebes spreekt over een geleidelike overgang.

De subsidie zal in 2025 dus 4/7e zijn van de huidiige subsidie.
De subsdie is nu ongeveer 10 cent (energiebelasting).

Ik gok:
2020 subsidie vrijwel gelijk aan salderingsregeling, om onrust te voorkomen.
2021 6/7e, dus ca 8,5ct
2023 5/7e, dus ca 7 ct
2025 4/7e, dus ca 5,5ct
Uiteindelijk zou een zonnepaneel natuurlijk op eigen benen moeten staan en zonder subsidie rendabel zijn.

Daar bovenop zal het energiebedrijf gewoon de kale stroomprijs, zonder betastingen blijven vergoeden.
De transportkosten worden nog spannend. Eigenlijk gaat de stroom 2 keer over het net en betaal je er nu niets voor.

Het grote voordeel wordt volgens mij wel dat als je meer opwekt dan verbruikt dat je dan ook subsidie krijgt. Binnen de salderingsregeling krijg je dan bijna niks meer.

Het moedigt dus aan om je dak vol te leggen, ook als je zelf minder gebruikt.
Ik zorgt het ervoor dat de thuisaccu's rendabel kunnen worden.

Er moet nog heel veel gebeuren om thuisaccu's rendabel te maken.
pi_179866205
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:03 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Er moet nog heel veel gebeuren om thuisaccu's rendabel te maken.
Hoe lager de terugleversubsidie wordt, hoe interessanter thuisaccu's worden.
En prijs zal ook wel wat zakken komende jaren, zoals met alle techniek waar schaalgrootte en technische ontwikkelingen invloed hebben.

Maar nu kan het zeker nog niet uit.
pi_179866795
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:03 schreef leolinedance het volgende:
Er moet nog heel veel gebeuren om thuisaccu's rendabel te maken.
Binnen de salderingsregeling is zelfs een gratis thuisaccu niet rendabel.
Als je 1kWh in het net stopt mag je er op een ander moment 1kWh gratis uithalen.

Bij een thuisaccu met een rendement van 90% moet je 1.1kWh in de accu stoppen om er later 1kWh uit te halen. Je moet er op dit moment dus geld bijkrijgen om quite te spelen. Of er moeten thuisaccu's zijn met een rendement van 100.001%.

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 18-06-2018 10:42:32 ]
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  maandag 18 juni 2018 @ 10:50:45 #224
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179867042
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:32 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Binnen de salderingsregeling is zelfs een gratis thuisaccu niet rendabel.
Als je 1kWh in het net stopt mag je er op een ander moment 1kWh gratis uithalen.

Bij een thuisaccu met een rendement van 90% moet je 1.1kWh in de accu stoppen om er later 1kWh uit te halen. Je moet er op dit moment dus geld bijkrijgen om quite te spelen.
Reken maar eens uit wat die accu per jaar oplevert.

Verbruik: 4000 kWh per jaar
Aanname: 50% van je totaal verbruik komt uit de accu i.p.v. uit het net.
Terugleververgoeding: 8 cent
Energieprijs: 21 cent
Aanschafprijs: ca. ¤ 5.000,- incl. installatie

Geen rekening houden met verliezen in de accu en dat de meeste huishoudens ca. 3 maanden (nov - jan) te weinig op zullen wekken om zelfvoorzienend te zijn.

13 cent besparing per niet-gesaldeerde kWh. In dit voorbeeld dus ¤ 260,- per jaar.
Dus een terugverdientijd van >20 jaar, en dan moet ie tussentijds niet kapot gaan of veel in capaciteit afnemen.
pi_179867097
Dan toch maar een spiegel in een geostationaire baan om de aarde brengen, die ook 's nachts zonlicht op m'n panelen kan richten.
  maandag 18 juni 2018 @ 11:03:55 #226
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179867255
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:54 schreef MaGNeT het volgende:
Dan toch maar een spiegel in een geostationaire baan om de aarde brengen, die ook 's nachts zonlicht op m'n panelen kan richten.
:D
pi_179867609
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 09:33 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ze willen de terugverdientijd op 7 jaar houden.

Ze verwachten in 2025 een terugverdientijd van 4 jaar.
kwiebes spreekt over een geleidelike overgang.

De subsidie zal in 2025 dus 4/7e zijn van de huidiige subsidie.
De subsdie is nu ongeveer 10 cent (energiebelasting).

Ik gok:
2020 subsidie vrijwel gelijk aan salderingsregeling, om onrust te voorkomen.
2021 6/7e, dus ca 8,5ct
2023 5/7e, dus ca 7 ct
2025 4/7e, dus ca 5,5ct
Uiteindelijk zou een zonnepaneel natuurlijk op eigen benen moeten staan en zonder subsidie rendabel zijn.

Daar bovenop zal het energiebedrijf gewoon de kale stroomprijs, zonder betastingen blijven vergoeden.
De transportkosten worden nog spannend. Eigenlijk gaat de stroom 2 keer over het net en betaal je er nu niets voor.

Het grote voordeel wordt volgens mij wel dat als je meer opwekt dan verbruikt dat je dan ook subsidie krijgt. Binnen de salderingsregeling krijg je dan bijna niks meer.

Het moedigt dus aan om je dak vol te leggen, ook als je zelf minder gebruikt.
Ik zorgt het ervoor dat de thuisaccu's rendabel kunnen worden.

Het is wel redelijk bekend wat er gaat gebeuren, aangezien het kabinetsbeleid gebaseerd is om studies van ecn, die gewoon openbaar zijn: https://www.ecn.nl/publications/PdfFetch.aspx?nr=ECN-E--17-023. De terugleversubsidie loopt vanaf 2020 terug met ongeveer een cent per jaar, tot 2 cent in 2030, daarna geleidelijk tot 0 cent in 2036 (zie variant C). Die constante terugverdientijd komt doordat ze een sterk toenemende elektriciteitsprijs aannemen (grofweg een verdubbeling van 2017 tot 2030), wat wel betwistbaar is.
pi_179867989
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:50 schreef leolinedance het volgende:
13 cent besparing per niet-gesaldeerde kWh. In dit voorbeeld dus ¤ 260,- per jaar.
Dus een terugverdientijd van >20 jaar, en dan moet ie tussentijds niet kapot gaan of veel in capaciteit afnemen.
Sterker nog, bij GEEN terugleververgoeding kom ik nog op 460 euro besparing per jaar uit.
En dus langer dan 10 jaar!
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179868085
quote:
1s.gif Op maandag 18 juni 2018 11:23 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Die constante terugverdientijd komt doordat ze een sterk toenemende elektriciteitsprijs aannemen (grofweg een verdubbeling van 2017 tot 2030), wat wel betwistbaar is.
Die toenemen de prijs hebben ze zelf in de hand door de energiebelasting/ODE te verhogen.
Ik denk dat ze prima in staat zijn om de consumentenprijs in 13 jaar te verdubbelen.
(heeee... dat maakt een thuisaccu ook ineens rendabel)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179868418
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 10:50 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Reken maar eens uit wat die accu per jaar oplevert.

Verbruik: 4000 kWh per jaar
Aanname: 50% van je totaal verbruik komt uit de accu i.p.v. uit het net.
Terugleververgoeding: 8 cent
Energieprijs: 21 cent
Aanschafprijs: ca. ¤ 5.000,- incl. installatie

Geen rekening houden met verliezen in de accu en dat de meeste huishoudens ca. 3 maanden (nov - jan) te weinig op zullen wekken om zelfvoorzienend te zijn.

13 cent besparing per niet-gesaldeerde kWh. In dit voorbeeld dus ¤ 260,- per jaar.
Dus een terugverdientijd van >20 jaar, en dan moet ie tussentijds niet kapot gaan of veel in capaciteit afnemen.
Dit voorbeeld komt natuurlijk nooit in de buurt van de werkelijkheid.

1. Aanname 50% in accu haal je nooit
2. 5000 euro is ook weer overdreven

Simpel voorbeeld
Tesla Powerwall kost zo'n 2500 euro, kan 10kWh opslaan.

Ik wek op jaarbasis 6000kWh op.
Maar het gros daarvan is in 4 maanden (mei-augustus) wanneer mijn verbruik op 3kWh in de nacht ligt (6kWh als mijn boilervat legionella bestrijding doet en 5kWh bij normale cycle).
Laten we zeggen 4kWh.

Dat betekend dat 120 dagen van het jaar ik 4kWh per dag minder saldeer.
Dat bespaart 480kWh.
De 2 maanden ervoor en erna zal ik meer in de nacht verbruiken omdat de nachten langer zijn (lees zon later op en eerder onder) dus pakweg 8kWh
120 dagen keer 8kWh is 960kWh via accu
De overige dagen kan ik de volle 10kWh pakken, maar krijg ik de accu overdag nooit vol omdat de zon amper schijnt.
Laten we voor het voorbeeld 4kWh pakken gemiddeld.
Is wederom 480kWh.
Komen we totaal op (even afronden) 2000kWh per jaar, dus 1/3e van mijn verbruik.

Normaal saldeer ik pakweg 65% van mijn verbruik (4000kWh) nu saldeer ik 33% van mijn verbruik (2000kWh).

2000kWh levert mij straks 14 cent op (met subsidie regeling) en via accu 20 cent.
2000kWh maal 6 cent = 120 euro per jaar.

Accu kost 2500 euro = 21 jaar.

Je eind conclusie komt dus redelijk bij die van mij, maar ik verbruik 2000kWh meer dan in jouw voorbeeld en pak andere getallen die naar mijn mening dichter bij de werkelijkheid komen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179868476
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 11:47 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Die toenemen de prijs hebben ze zelf in de hand door de energiebelasting/ODE te verhogen.
Ik denk dat ze prima in staat zijn om de consumentenprijs in 13 jaar te verdubbelen.
(heeee... dat maakt een thuisaccu ook ineens rendabel)
Klopt, vijf cent van de stijging wordt veroorzaakt door hogere productie kosten (dat is vooral twijfelachtig), rest belasting.

Als dynamisch prijzen een ding wordt ben je als zonnepaneel-eigenaar nog slechter uit, aangezien die prijzen erg laag zullen liggen. En ook dat maakt de thuisbatterij weer aantrekkelijker.
  maandag 18 juni 2018 @ 12:34:35 #232
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179868929
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 12:07 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit voorbeeld komt natuurlijk nooit in de buurt van de werkelijkheid.

1. Aanname 50% in accu haal je nooit
2. 5000 euro is ook weer overdreven

Simpel voorbeeld
Tesla Powerwall kost zo'n 2500 euro, kan 10kWh opslaan.

Ik wek op jaarbasis 6000kWh op.
Maar het gros daarvan is in 4 maanden (mei-augustus) wanneer mijn verbruik op 3kWh in de nacht ligt (6kWh als mijn boilervat legionella bestrijding doet en 5kWh bij normale cycle).
Laten we zeggen 4kWh.

Dat betekend dat 120 dagen van het jaar ik 4kWh per dag minder saldeer.
Dat bespaart 480kWh.
De 2 maanden ervoor en erna zal ik meer in de nacht verbruiken omdat de nachten langer zijn (lees zon later op en eerder onder) dus pakweg 8kWh
120 dagen keer 8kWh is 960kWh via accu
De overige dagen kan ik de volle 10kWh pakken, maar krijg ik de accu overdag nooit vol omdat de zon amper schijnt.
Laten we voor het voorbeeld 4kWh pakken gemiddeld.
Is wederom 480kWh.
Komen we totaal op (even afronden) 2000kWh per jaar, dus 1/3e van mijn verbruik.

Normaal saldeer ik pakweg 65% van mijn verbruik (4000kWh) nu saldeer ik 33% van mijn verbruik (2000kWh).

2000kWh levert mij straks 14 cent op (met subsidie regeling) en via accu 20 cent.
2000kWh maal 6 cent = 120 euro per jaar.

Accu kost 2500 euro = 21 jaar.

Je eind conclusie komt dus redelijk bij die van mij, maar ik verbruik 2000kWh meer dan in jouw voorbeeld en pak andere getallen die naar mijn mening dichter bij de werkelijkheid komen.
50% gemiddeld haal je inderdaad niet, als je nov - feb meeneemt in je berekening wordt het nog beroerder. De geschetste situatie was al erg gunstig gekozen (op de investingskosten na dan).

Ik kon de exacte prijs van een Tesla Powerwall zo niet terugvinden maar dacht ooit ¤ 5.000,- te hebben gelezen. De prijs van ¤ 2.500,- inclusief installatie is inderdaad een heel stuk lager!

En op de site van Eneco staat weer ¤ 7.500,- :')

Maar goed, de conclusie is duidelijk.
pi_179869129
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2018 12:34 schreef leolinedance het volgende:

En op de site van Eneco staat weer ¤ 7.500,- :')
Huh:
quote:
Totale capaciteit
13,5 kWh (je verhuurt 3 kWh aan Eneco)
Vermogen
5 kW (je verhuurt 4 kW aan Eneco)
Voor 7500 EXCL BTW je maar 1 kW zelf verstoken??
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179916287
Goedemorgen, ik ben nieuw op dit specifieke forum en moet eerlijk bekennen geen eventuele sticky's o.i.d. te hebben gelezen. Ik heb een inmijn beleving tamelijk eenvoudige vraag.

Ik ben ingeloot voor een nieuwbouwhuis, een huis waar een optie tot zonnepanelen voor is opgenomen. Het betreft 12 zonnepanelen van 300 Wp voor een meerprijs van circa 8100 euro inclusief het aansluiten er van. Het merk is nog nader te bepalen, maar wordt een van de drie: DMEGC / LG / CSun.

Ik ben verder totale leek, maar ik zou graag de volgende situatie schetsen.
Naar alle waarschijnlijkheid zal ik er niet langer dan 10 jaar blijven wonen. Aannemelijker is de kans dat ik er 5 jaar woon. De besparing wordt geschat op circa ¤ 660.- op jaarbasis.

Is het in deze verstandig om eventuele zonnepanelen mee te nemen als meerwerk?
De 8100 euro verdien je vanaf circa 13/14 jaar terug dus in die zin niet. Maar ik neem aan dat wanneer ik zonnepanelen plaats, dit ook weer een hogere verkoopwaarde van mijn huis oplevert.

Daarnaast aansluitend hier op; hoe snel verbetert de technologie van dergelijke panelen? Is er een realistische kans dat de panelen over 5 jaar verouderd zijn door nieuwe technologieën? En wat is de gemiddelde levensduur zonnepanelen bijvoorbeeld?

Met andere woorden, in mijn specifieke situatie - zijn zonnepanelen verstandig of zouden jullie het afraden?

Mijn dank is groot!
  woensdag 20 juni 2018 @ 11:40:02 #235
151749 Gnittoo
I WANT THAT ONE!
pi_179916471
quote:
Is het in deze verstandig om eventuele zonnepanelen mee te nemen als meerwerk?
Als ik de prijs zie is dat een nee. Wat panelen kosten kun je zo terug vinden, desnoods laat je een installateur een offerte maken. Enige dat misschien wel handig is is een loze leiding van zolder naar de meterkast.
pi_179919062
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2018 11:30 schreef Kuyuchi het volgende:
Goedemorgen, ik ben nieuw op dit specifieke forum en moet eerlijk bekennen geen eventuele sticky's o.i.d. te hebben gelezen. Ik heb een inmijn beleving tamelijk eenvoudige vraag.

Ik ben ingeloot voor een nieuwbouwhuis, een huis waar een optie tot zonnepanelen voor is opgenomen. Het betreft 12 zonnepanelen van 300 Wp voor een meerprijs van circa 8100 euro inclusief het aansluiten er van. Het merk is nog nader te bepalen, maar wordt een van de drie: DMEGC / LG / CSun.

Ik ben verder totale leek, maar ik zou graag de volgende situatie schetsen.
Naar alle waarschijnlijkheid zal ik er niet langer dan 10 jaar blijven wonen. Aannemelijker is de kans dat ik er 5 jaar woon. De besparing wordt geschat op circa ¤ 660.- op jaarbasis.

Is het in deze verstandig om eventuele zonnepanelen mee te nemen als meerwerk?
De 8100 euro verdien je vanaf circa 13/14 jaar terug dus in die zin niet. Maar ik neem aan dat wanneer ik zonnepanelen plaats, dit ook weer een hogere verkoopwaarde van mijn huis oplevert.

Daarnaast aansluitend hier op; hoe snel verbetert de technologie van dergelijke panelen? Is er een realistische kans dat de panelen over 5 jaar verouderd zijn door nieuwe technologieën? En wat is de gemiddelde levensduur zonnepanelen bijvoorbeeld?

Met andere woorden, in mijn specifieke situatie - zijn zonnepanelen verstandig of zouden jullie het afraden?

Mijn dank is groot!
Voor die prijs lever ik een stuk meer panelen. Dus als meerprijs zou ik het zeker niet doen.

Is het verstandig zonnepanelen te kopen? Absoluut.
Bij een gemiddelde woning heb je het in 7-8 jaar terug verdiend.
Bij verkoop is de woning meer waard, dus je haalt het er altijd uit.

Technologie vraag, langzaam. Het gaat elk jaar met 10-15wp omhoog ongeveer.
Toen ik begon met werken in deze wereld (2014) werkte we met 250-260wp, nu met 305-310.
Ik heb mijn panelen 2 jaar geleden laten zetten en die zijn ook 265wp (mrt 2016).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179919862
Bedankt voor de informatie heren, wordt gewaardeerd!
pi_179920564
Zijn hier gebruikers van de ZeverCloud app? Heeft nog iemand problemen met de app na de recente Android update?
pi_179923551
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2018 14:26 schreef _The_General_ het volgende:
Zijn hier gebruikers van de ZeverCloud app? Heeft nog iemand problemen met de app na de recente Android update?
Mijn vrouw wil nog wel eens zeveren, ik zal haar eens vragen of ze daar ook een app voor gebruikt.
  donderdag 21 juni 2018 @ 17:02:54 #240
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_179945709
Overzicht binnen van afgelopen 2 maanden... krijg - gas verbruik ¤4,79 terug! :) nu aan het kijken of het rendabel is op mijn schuur 2/3/4 panelen te leggen en dan electronisch te gaan verwarmen vd winter met infrarood plafond verwarming
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  zondag 24 juni 2018 @ 22:12:34 #241
351441 Estate2
Ex Estate
pi_180023797
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 08:53 schreef bambino het volgende:

[..]

Duidelijk. Dan kan je inderdaad voor GoodWe (of welk merk dan ook) met Tigo gaan of SolarEdge met Solaredge optimizers.

SolarEdge omvormer moet met SolarEdge optimizers en SolarEdge optimizers werken alleen met een SolarEdge omvormer.
Solaredge met optimizers is het geworden, 8 x 295 Wp met de HD Wave 2200. Dit weekend zelf gelegd en aangesloten.

Elektricien heeft een extra groep gemaakt en Kwh meters geplaatst. Ook voor de bestaande set van 10 x 250 Wp.

4800 Wp in totaal nu en ik heb vanmiddag al gemerkt dat de nieuwe set meer Watt levert als de oude. :)

Whats_App_Image_2018_06_24_at_18_05_49.jpg
Voorheen Post ID 101472
  maandag 25 juni 2018 @ 07:34:37 #242
70982 Ill-Skillz
Transcendent
pi_180028556
quote:
0s.gif Op zondag 24 juni 2018 22:12 schreef Estate2 het volgende:

[..]

Solaredge met optimizers is het geworden, 8 x 295 Wp met de HD Wave 2200. Dit weekend zelf gelegd en aangesloten.

Elektricien heeft een extra groep gemaakt en Kwh meters geplaatst. Ook voor de bestaande set van 10 x 250 Wp.

4800 Wp in totaal nu en ik heb vanmiddag al gemerkt dat de nieuwe set meer Watt levert als de oude. :)

[ afbeelding ]
Ziet er netjes uit. Zijn dit kant en klare beugels die je hebt gebruikt?
Waarom geen dakdoorvoer? Dat zou een mooie finishing touch zijn!
pi_180028628
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2018 11:30 schreef Kuyuchi het volgende:
Goedemorgen, ik ben nieuw op dit specifieke forum en moet eerlijk bekennen geen eventuele sticky's o.i.d. te hebben gelezen. Ik heb een inmijn beleving tamelijk eenvoudige vraag.

Ik ben ingeloot voor een nieuwbouwhuis, een huis waar een optie tot zonnepanelen voor is opgenomen. Het betreft 12 zonnepanelen van 300 Wp voor een meerprijs van circa 8100 euro inclusief het aansluiten er van. Het merk is nog nader te bepalen, maar wordt een van de drie: DMEGC / LG / CSun.

Ik ben verder totale leek, maar ik zou graag de volgende situatie schetsen.
Naar alle waarschijnlijkheid zal ik er niet langer dan 10 jaar blijven wonen. Aannemelijker is de kans dat ik er 5 jaar woon. De besparing wordt geschat op circa ¤ 660.- op jaarbasis.

Is het in deze verstandig om eventuele zonnepanelen mee te nemen als meerwerk?
De 8100 euro verdien je vanaf circa 13/14 jaar terug dus in die zin niet. Maar ik neem aan dat wanneer ik zonnepanelen plaats, dit ook weer een hogere verkoopwaarde van mijn huis oplevert.

Daarnaast aansluitend hier op; hoe snel verbetert de technologie van dergelijke panelen? Is er een realistische kans dat de panelen over 5 jaar verouderd zijn door nieuwe technologieën? En wat is de gemiddelde levensduur zonnepanelen bijvoorbeeld?

Met andere woorden, in mijn specifieke situatie - zijn zonnepanelen verstandig of zouden jullie het afraden?

Mijn dank is groot!
Ik vind het nogal duur. 12 panelen moet voor 5000 kunnen, als je je best doet voor minder.

Zeker zonnepanelen installeren, tenzij je echt geen geld over hebt. Financiëel blijft dit interessant en heet het een beter rendement dan vrijwel elk ander spaardoel, zonder de risico's die er normaal zijn.
Whatever...
  maandag 25 juni 2018 @ 08:30:53 #244
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180028933
quote:
1s.gif Op maandag 25 juni 2018 07:42 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik vind het nogal duur. 12 panelen moet voor 5000 kunnen, als je je best doet voor minder.

Zeker zonnepanelen installeren, tenzij je echt geen geld over hebt. Financiëel blijft dit interessant en heet het een beter rendement dan vrijwel elk ander spaardoel, zonder de risico's die er normaal zijn.
Het rendement is inderdaad prima, alleen moet je je geld wel lange tijd kunnen en willen missen.
pi_180030319
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2018 08:30 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Het rendement is inderdaad prima, alleen moet je je geld wel lange tijd kunnen en willen missen.
Ik denk niet dat je zonnepanelen moet kopen met het idee "op die datum heb ik m'n geld weer terug".

Je legt ze, bespaart vervolgens op je energierekening en tenzij je dat geld opzij zet, zie je dat geïnvesteerde geld niet als totaalbedrag terug.

Voordeel is wel dat je ook nog bespaart na de datum dat je ze hebt terugverdiend.
pi_180038166
quote:
0s.gif Op maandag 25 juni 2018 08:30 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Het rendement is inderdaad prima, alleen moet je je geld wel lange tijd kunnen en willen missen.
Yip, als je je geld 8+ jaar kunt missen dan is het een no-brainer. Ik heb hier 17 panelen liggen. Prima.
Whatever...
  maandag 25 juni 2018 @ 22:30:58 #247
351441 Estate2
Ex Estate
pi_180047524
quote:
3s.gif Op maandag 25 juni 2018 07:34 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Ziet er netjes uit. Zijn dit kant en klare beugels die je hebt gebruikt?
Waarom geen dakdoorvoer? Dat zou een mooie finishing touch zijn!
Ja, dat is het FlatFix Fusion systeem erg gemakkelijk en mooi resultaat! Doorvoer komt misschien nog wel, iig eerst de rode kabels maar even zwart aftapen. :)
Voorheen Post ID 101472
pi_180185970
wat ik ergens mis ook in de OP is welke merken de "goede" merken zijn.
zijn er merken om van weg te blijven ik had tijdje terug offerte aangevraagd maar we zijn nog steeds aftastend.
pi_180186169
quote:
2s.gif Op maandag 2 juli 2018 14:40 schreef kovenant het volgende:
wat ik ergens mis ook in de OP is welke merken de "goede" merken zijn.
zijn er merken om van weg te blijven ik had tijdje terug offerte aangevraagd maar we zijn nog steeds aftastend.
Er zijn weinig merken waar je echt weg van moet blijven. Ik zou er zo niet ff 10 op kunnen noemen.

Waar ik zelf liever niet mee werk is bijvoorbeeld:
Zeversolar
Growatt
GoodWe

Maar dat heeft ook te maken met leverbaar/prijs/service voor ons als installateur.

Qua panelen is er eigenlijk weinig echt slecht te krijgen in Nederland.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 4 juli 2018 @ 00:18:24 #250
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180226607
quote:
0s.gif Op zondag 28 mei 2017 13:54 schreef leolinedance het volgende:
26-5 mijn hoogte opbrengst tot nu toe behaald: 38,3 kWh = 7,51 kWh/kWp
Record :P

1-7-2018: 39,1 kWh

7,66 kWh/kWp
pi_180229196
Hier 1-7-2018 ook een record.

18,15kWh
6,72 kWh/kWp
pi_180229934
quote:
0s.gif Op woensdag 4 juli 2018 00:18 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Record :P

1-7-2018: 39,1 kWh

7,66 kWh/kWp
Heb je de panelen dit hele jaar al?
Aantal dagen in mei heb ik meer opwek dan 1 juli.
43,64 is mijn hoogste, 5 mei.
1 juli was 42,23
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 4 juli 2018 @ 09:15:50 #253
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180230043
quote:
0s.gif Op woensdag 4 juli 2018 09:05 schreef bambino het volgende:

[..]

Heb je de panelen dit hele jaar al?
Aantal dagen in mei heb ik meer opwek dan 1 juli.
43,64 is mijn hoogste, 5 mei.
1 juli was 42,23
Vanaf augustus 2016. Mei was in 2017 wel de beste maand van het jaar. Het zou mij niet verbazen als dat dit jaar weer zo is. Of juli moet echt gaan knallen.

Wel goed begonnen in ieder geval :P
pi_180444587
:W Ook maar eens dit topic aan het doornemen na wat offertes opgevraagd te hebben voor zonnepanelen.

Nu een offerte gekregen voor 7 x 300 WP Axitec panelen, totaal 2100WP en de verwachte opbrengst is 1880. Ons verbruik het afgelopen jaar was 1550 kWh. Met dit verbruik zou 6 panelen ook wel uit moeten kunnen. Is 7 panelen beter vanwege mogelijke verbruikstoename en zeker zelf op 0 uitkomen of toch voor 6 gaan?

Daarbij wordt Solaredge geadviseerd omdat dit zichzelf terug zou verdienen en storingen makkelijker op te sporen zijn. Het verschil in geschatte opbrengst is echter slechts 60 watt aangezien het dak gewoon gelijkmatig vol in de zon ligt. Die 300 euro extra lijkt me dan nogal een zinloze investering of niet?

Totaalprijs is 3100 of 3400 ex btw.

Reden van leggen is deels investering in het huis maar ook milieugericht. We zijn lang niet zeker dat we hier over 10 jaar nog wonen.
pi_180444841
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 12:34 schreef -0- het volgende:
:W Ook maar eens dit topic aan het doornemen na wat offertes opgevraagd te hebben voor zonnepanelen.

Nu een offerte gekregen voor 7 x 300 WP Axitec panelen, totaal 2100WP en de verwachte opbrengst is 1880. Ons verbruik het afgelopen jaar was 1550 kWh. Met dit verbruik zou 6 panelen ook wel uit moeten kunnen. Is 7 panelen beter vanwege mogelijke verbruikstoename en zeker zelf op 0 uitkomen of toch voor 6 gaan?

Daarbij wordt Solaredge geadviseerd omdat dit zichzelf terug zou verdienen en storingen makkelijker op te sporen zijn. Het verschil in geschatte opbrengst is echter slechts 60 watt aangezien het dak gewoon gelijkmatig vol in de zon ligt. Die 300 euro extra lijkt me dan nogal een zinloze investering of niet?

Totaalprijs is 3100 of 3400 ex btw.

Reden van leggen is deels investering in het huis maar ook milieugericht. We zijn lang niet zeker dat we hier over 10 jaar nog wonen.
Salderen verdwijnt over ~2,5 jaar.
Je krijgt dan een terugleververgoeding die vermoedelijk zo rond de helft van de kWh prijs komt te liggen, dus ¤0,12 per kWh (geen garanties uiteraard, Wiebes moet het nog uitwerken).

Rekenen met wat je verbruikt is dan ook niet zo relevant meer, laat dat idee los.

Kijk naar wat je kwijt kan op je dak en wat je maximaal wil investeren en leg dat.

Lukt het om 2x je jaarverbruik te leggen dan zal je ook na het salderen nog zo rond de ¤0 op je maandafrekening uitkomen, verwacht ik.

SolarEdge is alleen nuttig bij forse schaduwen. Storingen makkelijk vinden is niet jouw probleem, daar zou ik dus ook niet extra voor betalen. Voor ¤300 leg je ook (bijna) 2 panelen extra die veel meer opleveren.

Probeer de prijs per Wp zo laag mogelijk te houden, dan is je terugverdientijd ook korter.

Mijn zuiddak heeft 2 dakkappellen, om die vol te kunnen leggen ontkom ik overigens niet aan optimizers.
  vrijdag 13 juli 2018 @ 13:04:58 #256
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180445248
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 12:34 schreef -0- het volgende:
:W Ook maar eens dit topic aan het doornemen na wat offertes opgevraagd te hebben voor zonnepanelen.

Nu een offerte gekregen voor 7 x 300 WP Axitec panelen, totaal 2100WP en de verwachte opbrengst is 1880. Ons verbruik het afgelopen jaar was 1550 kWh. Met dit verbruik zou 6 panelen ook wel uit moeten kunnen. Is 7 panelen beter vanwege mogelijke verbruikstoename en zeker zelf op 0 uitkomen of toch voor 6 gaan?

Daarbij wordt Solaredge geadviseerd omdat dit zichzelf terug zou verdienen en storingen makkelijker op te sporen zijn. Het verschil in geschatte opbrengst is echter slechts 60 watt aangezien het dak gewoon gelijkmatig vol in de zon ligt. Die 300 euro extra lijkt me dan nogal een zinloze investering of niet?

Totaalprijs is 3100 of 3400 ex btw.

Reden van leggen is deels investering in het huis maar ook milieugericht. We zijn lang niet zeker dat we hier over 10 jaar nog wonen.
SolarEdge is bijna altijd een aanrader. Kijk ook naar de garantievoorwaarden van de standaard omvormer t.o.v. SolarEdge. En bedenk dat het voordeel van optimizers toe gaat nemen over de jaren. Die 60 kWh die je opgeeft is trouwens wel erg laag, in de praktijk is het +5% op een nieuwe schaduwvrije installatie.
pi_180445568
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 13:04 schreef leolinedance het volgende:

[..]

SolarEdge is bijna altijd een aanrader. Kijk ook naar de garantievoorwaarden van de standaard omvormer t.o.v. SolarEdge. En bedenk dat het voordeel van optimizers toe gaat nemen over de jaren. Die 60 kWh die je opgeeft is trouwens wel erg laag, in de praktijk is het +5% op een nieuwe schaduwvrije installatie.
Ben je daar weer? :')
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180445877
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 13:04 schreef leolinedance het volgende:

[..]

SolarEdge is bijna altijd een aanrader. Kijk ook naar de garantievoorwaarden van de standaard omvormer t.o.v. SolarEdge. En bedenk dat het voordeel van optimizers toe gaat nemen over de jaren. Die 60 kWh die je opgeeft is trouwens wel erg laag, in de praktijk is het +5% op een nieuwe schaduwvrije installatie.
Ik verzoek je om te stoppen met het verkondigen van die onzin.

Iedere 3 tot 4 optimizers kosten je 1 paneel extra aan geld.

1 paneel extra op 3 of 4 panelen is 25 tot 33,33% extra opbrengst per jaar (dat is al snel ~270kWh per paneel extra per jaar en dus ruimschoots meer dan die 60kWh per jaar...).

Je verdient een extra paneel dus 5 tot 6x sneller terug dan wanneer je dat bedrag in optimizers steekt.

Optimizers hebben nut wanneer je grote schaduwen (ruim 1/3e paneel of groter) voor lange periode (enkele uren per dag) hebt. En zelfs dan moet je goed narekenen of de prijs van een optimizer opweegt tegen de lagere opbrengst.

Kort samengevat: optimizer "claim" is 5% meer opbrengst.
Datzelfde geld in extra panelen stoppen is 25 tot 33,33% meer opbrengst.

En nu graag stoppen met die verkeerde voorlichting. Heb je aandelen in SolarEdge of heb je zelf een miskoop gedaan en durf je het niet na te rekenen?

En kom nu niet weer met "ja maar optimizers verdien je op de lange duur altijd terug" want ik heb je al 3x voorgerekend in eerdere reacties dat een extra paneel zich 5 tot 6x sneller terugverdient dan een optimizer op een dak waar het niet nodig is.

Vind je het leuk om statistieken per paneel te zien of wil je je installateur helpen om sneller een storing te vinden (een goede monteur kan dat zonder optimizers), ga dan vol voor optimizers. Maar bedenk je dan dat het een forse extra kostenpost is die je terugverdientijd alleen maar verlengt.

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 13-07-2018 13:42:43 ]
pi_180446549
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 13:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik verzoek je om te stoppen met het verkondigen van die onzin.

Iedere 3 tot 4 optimizers kosten je 1 paneel extra aan geld.

1 paneel extra op 3 of 4 panelen is 25 tot 33,33% extra opbrengst per jaar (dat is al snel ~270kWh per paneel extra per jaar en dus ruimschoots meer dan die 60kWh per jaar...).

Je verdient een extra paneel dus 5 tot 6x sneller terug dan wanneer je dat bedrag in optimizers steekt.

Optimizers hebben nut wanneer je grote schaduwen (ruim 1/3e paneel of groter) voor lange periode (enkele uren per dag) hebt. En zelfs dan moet je goed narekenen of de prijs van een optimizer opweegt tegen de lagere opbrengst.

Kort samengevat: optimizer "claim" is 5% meer opbrengst.
Datzelfde geld in extra panelen stoppen is 25 tot 33,33% meer opbrengst.

En nu graag stoppen met die verkeerde voorlichting. Heb je aandelen in SolarEdge of heb je zelf een miskoop gedaan en durf je het niet na te rekenen?

En kom nu niet weer met "ja maar optimizers verdien je op de lange duur altijd terug" want ik heb je al 3x voorgerekend in eerdere reacties dat een extra paneel zich 5 tot 6x sneller terugverdient dan een optimizer op een dak waar het niet nodig is.

Vind je het leuk om statistieken per paneel te zien of wil je je installateur helpen om sneller een storing te vinden (een goede monteur kan dat zonder optimizers), ga dan vol voor optimizers. Maar bedenk je dan dat het een forse extra kostenpost is die je terugverdientijd alleen maar verlengt.
Je vergeet nog even dat hij met het argument komt dat er langer garantie op zit :7
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180446788
Wat wel een voordeel is van een se systeem: mogelijkheid om panelen in allerlei richtingen en hoeken te plaatsen
2018-07-10-09_07_12-namiddag.png

Maar niet iedereen heeft een hoekhuis met verschillende dakvlakken
pi_180446872
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 14:12 schreef athlonkmf het volgende:
Wat wel een voordeel is van een se systeem: mogelijkheid om panelen in allerlei richtingen en hoeken te plaatsen
[ afbeelding ]

Maar niet iedereen heeft een hoekhuis met verschillende dakvlakken
Klopt absoluut. Er zijn echt wel scenario's waar SolarEdge met optimizers fantastisch is.

Maar niet op het dak dat hij beschreef wat "gelijkmatig vol in de zon ligt".

Op het dak van mijn woning kunnen vanwege optimizers 25 ipv 11 op het zuiden en leg ik er nog 11 op het noorden bij. Maar ik claim niet dat ik het daardoor sneller terugverdien ;) Ik claim alleen dat ik daardoor meer panelen kwijt kan.

Heb je 1 dakvlak zonder noemenswaardige schaduwen, dan is een simpele stringomvormer "the way to go". Laagste investering, snelste terugverdiend.
Heb je weinig ruimte, dan kunnen panelen met een iets hoger vermogen misschien uitkomst bieden, andere oplossingen zijn al snel prijzig. Als je het zoals ik ook als "hobby" ziet, dan ligt het anders. Dat mag wat kosten, haha.
  vrijdag 13 juli 2018 @ 16:01:06 #262
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180448735
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 13:30 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik verzoek je om te stoppen met het verkondigen van die onzin.

Iedere 3 tot 4 optimizers kosten je 1 paneel extra aan geld.

1 paneel extra op 3 of 4 panelen is 25 tot 33,33% extra opbrengst per jaar (dat is al snel ~270kWh per paneel extra per jaar en dus ruimschoots meer dan die 60kWh per jaar...).

Je verdient een extra paneel dus 5 tot 6x sneller terug dan wanneer je dat bedrag in optimizers steekt.

Optimizers hebben nut wanneer je grote schaduwen (ruim 1/3e paneel of groter) voor lange periode (enkele uren per dag) hebt. En zelfs dan moet je goed narekenen of de prijs van een optimizer opweegt tegen de lagere opbrengst.

Kort samengevat: optimizer "claim" is 5% meer opbrengst.
Datzelfde geld in extra panelen stoppen is 25 tot 33,33% meer opbrengst.

En nu graag stoppen met die verkeerde voorlichting. Heb je aandelen in SolarEdge of heb je zelf een miskoop gedaan en durf je het niet na te rekenen?

En kom nu niet weer met "ja maar optimizers verdien je op de lange duur altijd terug" want ik heb je al 3x voorgerekend in eerdere reacties dat een extra paneel zich 5 tot 6x sneller terugverdient dan een optimizer op een dak waar het niet nodig is.

Vind je het leuk om statistieken per paneel te zien of wil je je installateur helpen om sneller een storing te vinden (een goede monteur kan dat zonder optimizers), ga dan vol voor optimizers. Maar bedenk je dan dat het een forse extra kostenpost is die je terugverdientijd alleen maar verlengt.
Als je voldoende schaduwvrije ruimte hebt wel ja, anders gaat dat niet op.
pi_180449698
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 12:34 schreef -0- het volgende:
:W Ook maar eens dit topic aan het doornemen na wat offertes opgevraagd te hebben voor zonnepanelen.

Nu een offerte gekregen voor 7 x 300 WP Axitec panelen, totaal 2100WP en de verwachte opbrengst is 1880. Ons verbruik het afgelopen jaar was 1550 kWh. Met dit verbruik zou 6 panelen ook wel uit moeten kunnen. Is 7 panelen beter vanwege mogelijke verbruikstoename en zeker zelf op 0 uitkomen of toch voor 6 gaan?

Daarbij wordt Solaredge geadviseerd omdat dit zichzelf terug zou verdienen en storingen makkelijker op te sporen zijn. Het verschil in geschatte opbrengst is echter slechts 60 watt aangezien het dak gewoon gelijkmatig vol in de zon ligt. Die 300 euro extra lijkt me dan nogal een zinloze investering of niet?

Totaalprijs is 3100 of 3400 ex btw.

Reden van leggen is deels investering in het huis maar ook milieugericht. We zijn lang niet zeker dat we hier over 10 jaar nog wonen.
Ik weet niet of je dak moeilijk is, maar ik vind het nogal aan de prijs.
Ik kom er in ieder geval ruim onder.

Met SE2200 en optimizers kom ik op 3150 ex. Met een Omnik 2.0 kom ik op 2720 ex.
Zoals je kan zien is het verschil tussen de 2 omvormers bij mij ook groter dan jou aanbieding. Dus ben benieuwd welke alternatieve omvormer ze aanbieden, SMA?

SolarEdge is een pracht systeem, maar geen schaduw betekend ook dat het niet nuttig is.
En als 7 panelen een beetje mooi uitkomt op je dak, zou ik dat gewoon doen. Anders 6.
Als je dak 6 meter breed is, zou ik liever 1 rij van 6 hebben dan rij van 4 en 3 of 5/2 of 6/1.
Als je uiterlijk niks boeit, lekker voor 7 gaan. Beetje stroom over is niet erg.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_180449838
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 16:01 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Als je voldoende schaduwvrije ruimte hebt wel ja, anders gaat dat niet op.
Je hebt de quote knop wel gevonden maar de inhoud niet gelezen, anders had je dit antwoord niet gegeven.
  vrijdag 13 juli 2018 @ 20:05:10 #265
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180453702
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 17:02 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je hebt de quote knop wel gevonden maar de inhoud niet gelezen, anders had je dit antwoord niet gegeven.
Ik heb het nogmaals gelezen en kom tot dezelfde conclusie. Een extra paneel levert meer op, maar dan moet het wel op je dak passen. En dan moet je er vrede mee hebben dat versnelde degradatie van 1 paneel je hele systeem omlaag kan halen.
pi_180455980
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 20:05 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb het nogmaals gelezen en kom tot dezelfde conclusie. Een extra paneel levert meer op, maar dan moet het wel op je dak passen. En dan moet je er vrede mee hebben dat versnelde degradatie van 1 paneel je hele systeem omlaag kan halen.
Als het niet op je dak past, leg je het paneel uiteraard niet maar bespaar je de aanschaf van de optimizers uit waardoor je terugverdientijd korter wordt.

En als 1 paneel snel degradeert (bijvoorbeeld door PID wat bij oudere panelen regelmatig voorkwam) dan heeft dat invloed op je string en zal je bij de leverancier garantie moeten claimen.

Met de afschaffing van het salderen verwacht men op gathering.tweakers een prijs van rond de ¤0,11 tot ¤0,15 per kWh dus ruwweg kan je stellen: leg 2x meer dan je (toekomstige) jaarverbruik en je komt op ongeveer ¤0 op je rekening. Moet je die ruimte uiteraard wel hebben.

Als je eigen verbruik hoog is (bijvoorbeeld door overdags de wasmachine en -droger te draaien of je elektrische auto of plug-in hybrid overdags te laden) dan wordt het nog iets gunstiger aangezien je dan minder "dure stroom" afneemt.
  vrijdag 13 juli 2018 @ 21:57:54 #267
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180456590
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 21:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Als het niet op je dak past, leg je het paneel uiteraard niet maar bespaar je de aanschaf van de optimizers uit waardoor je terugverdientijd korter wordt.

En als 1 paneel snel degradeert (bijvoorbeeld door PID wat bij oudere panelen regelmatig voorkwam) dan heeft dat invloed op je string en zal je bij de leverancier garantie moeten claimen.

Met de afschaffing van het salderen verwacht men op gathering.tweakers een prijs van rond de ¤0,11 tot ¤0,15 per kWh dus ruwweg kan je stellen: leg 2x meer dan je (toekomstige) jaarverbruik en je komt op ongeveer ¤0 op je rekening. Moet je die ruimte uiteraard wel hebben.

Als je eigen verbruik hoog is (bijvoorbeeld door overdags de wasmachine en -droger te draaien of je elektrische auto of plug-in hybrid overdags te laden) dan wordt het nog iets gunstiger aangezien je dan minder "dure stroom" afneemt.
Correct, al weet jij volgens mij als geen ander dat terugverdientijd niet de bepalende factor hoeft te zijn bij aanschaf.
pi_180459443
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 21:57 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Correct, al weet jij volgens mij als geen ander dat terugverdientijd niet de bepalende factor hoeft te zijn bij aanschaf.
Ik leg 11 panelen op het noorden... zegt wel genoeg ;)
  zaterdag 14 juli 2018 @ 00:08:35 #269
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180459813
quote:
1s.gif Op vrijdag 13 juli 2018 23:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik leg 11 panelen op het noorden... zegt wel genoeg ;)
Wanneer gaan ze op het dak bij jou? Straks zijn de mooie maanden voorbij :P
pi_180463026
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 00:08 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wanneer gaan ze op het dak bij jou? Straks zijn de mooie maanden voorbij :P
Leveringsproblemen, andere panelen besteld.
Maar goed, er liggen er sowiedo nog 18 ;)
pi_180464073
Als ik dit lees lijkt het alsof slimme meter een voorwaarde wordt voor de subsidie.

https://www.nu.nl/weekend(...)ven-ze-rendabel.html

Ben benieuwd of je ook max 7 jaar subsidie krijgt.
Eerst denken, dan typen
  zaterdag 14 juli 2018 @ 10:05:58 #272
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180464319
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 09:46 schreef Piger het volgende:
Als ik dit lees lijkt het alsof slimme meter een voorwaarde wordt voor de subsidie.

https://www.nu.nl/weekend(...)ven-ze-rendabel.html

Ben benieuwd of je ook max 7 jaar subsidie krijgt.
Hoe zou het anders moeten?
pi_180464559
Dank voor de reacties :)
Optimizers gaan het dan inderdaad niet worden, grafiekjes los zien is leuk maar nu geen 10% waard.

Dat afschaffen van salderen kan nog wel een dingetje worden met het aantal panelen dus. Ik denk dat er ruimte is voor 11 panelen dus er kan nog wel wat bij. 4/5 op een rij is max aan de onderkant, boven 3 of 4 en in het midden 3 in verband met dakramen. Met meer panelen zal het legplan sowieso wat rommelig worden door die geringe ruimte in het midden.

Stel dat ik echt een overschot heb, zou elektrisch bijverwarmen in de winter dan gunstig zijn om het gasverbruik nog omlaag te krijgen? Zolang er sprake is van salderen uiteraard, daarna niet zoals het er nu uit ziet dan. Wat ook weer gek is aangezien het gas toch met name eruit moet.
pi_180464815
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 10:21 schreef -0- het volgende:
Dank voor de reacties :)
Optimizers gaan het dan inderdaad niet worden, grafiekjes los zien is leuk maar nu geen 10% waard.

Dat afschaffen van salderen kan nog wel een dingetje worden met het aantal panelen dus. Ik denk dat er ruimte is voor 11 panelen dus er kan nog wel wat bij. 4/5 op een rij is max aan de onderkant, boven 3 of 4 en in het midden 3 in verband met dakramen. Met meer panelen zal het legplan sowieso wat rommelig worden door die geringe ruimte in het midden.

Stel dat ik echt een overschot heb, zou elektrisch bijverwarmen in de winter dan gunstig zijn om het gasverbruik nog omlaag te krijgen? Zolang er sprake is van salderen uiteraard, daarna niet zoals het er nu uit ziet dan. Wat ook weer gek is aangezien het gas toch met name eruit moet.
Het is voor tijdelijk een idee.
Als je wel langer blijft: isoleren / warmtepomp
Als er al vloerverwarming ligt wordt de overgang een stuk soepeler, anders LTV-radiatoren (convectoren).

Ben hier in huis bezig met de Jaga convectoren, m’n installateur doet de plaatsing en CV leidingen aansluiten, ik regel de stroom voor de DBE ventilatoren. Hoe dat eruit ziet komt binnenkort nog in het warmtepomp topic.
pi_180465027
Wat is de degradatie zo gemiddeld van een paneel en wat is de marge?
Dus bijvoorbeeld een paneel degradeerde 1% per jaar maar 98% valt tussen 0,7% en 1,3%. Zou namelijk toch wel eens willen uitrekenen wat na 5 of 10 jaar het maximale verschil is tussen het beste en slechtste paneel. Dan kan je de optimizers gemakkelijker terugrekenen. Zal nog niet uit kunnen waarschijnlijk maar heb je wel duidelijker wat de extra informatie je echt kost.
Eerst denken, dan typen
pi_180466311
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 10:21 schreef -0- het volgende:
Stel dat ik echt een overschot heb, zou elektrisch bijverwarmen in de winter dan gunstig zijn om het gasverbruik nog omlaag te krijgen?
In de winter hoef je niet echt te verwachten dat je voldoende productie heb om 2+ kW aan elektrische kachels te kunnen gebruiken. Dan moet je op een dag wel 40kWh of zo produceren.

Een goede warmtepomp kan je nog wel voeden met 3600Wp. Maar niet in de de maanden november-februari. Net wanneer je het hoogst nodig hebt.
pi_180466675
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 12:30 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

In de winter hoef je niet echt te verwachten dat je voldoende productie heb om 2+ kW aan elektrische kachels te kunnen gebruiken. Dan moet je op een dag wel 40kWh of zo produceren.

Een goede warmtepomp kan je nog wel voeden met 3600Wp. Maar niet in de de maanden november-februari. Net wanneer je het hoogst nodig hebt.
Ik neem aan dat hij op jaarniveau kijkt naar teruglevering en niet op momentniveau.
Eerst denken, dan typen
  zaterdag 14 juli 2018 @ 13:54:55 #278
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180467400
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 11:04 schreef Piger het volgende:
Wat is de degradatie zo gemiddeld van een paneel en wat is de marge?
Dus bijvoorbeeld een paneel degradeerde 1% per jaar maar 98% valt tussen 0,7% en 1,3%. Zou namelijk toch wel eens willen uitrekenen wat na 5 of 10 jaar het maximale verschil is tussen het beste en slechtste paneel. Dan kan je de optimizers gemakkelijker terugrekenen. Zal nog niet uit kunnen waarschijnlijk maar heb je wel duidelijker wat de extra informatie je echt kost.
Ik weet het niet exact (er zijn wel wat onderzoeken naar gedaan), maar durf de gok wel te nemen dat dat best op kan lopen over een jaar of 10.
pi_180473027
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 11:04 schreef Piger het volgende:
Wat is de degradatie zo gemiddeld van een paneel en wat is de marge?
Dus bijvoorbeeld een paneel degradeerde 1% per jaar maar 98% valt tussen 0,7% en 1,3%. Zou namelijk toch wel eens willen uitrekenen wat na 5 of 10 jaar het maximale verschil is tussen het beste en slechtste paneel. Dan kan je de optimizers gemakkelijker terugrekenen. Zal nog niet uit kunnen waarschijnlijk maar heb je wel duidelijker wat de extra informatie je echt kost.
Doorgaans loopt de degradatie vrijwel gelijk op van panelen, daar kan een optimizer niets aan herstellen. Na 25 jaar zit je op zo’n 15 tot 20%.

En als 1 paneel snel degradeert is het een kwestie van garantie claimen.

¤45 per paneel extra uitgeven omdat 1 paneel versneld zou kunnen degraderen is dan wel wat zonde...
pi_180473550
Vandaag met een telescoop vanaf het garagedak de panelen schoon gemaakt. Ging perfect!
20180714_190340.jpg

[ Bericht 41% gewijzigd door Patroon op 14-07-2018 19:13:47 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180478359
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 12:59 schreef Piger het volgende:

[..]

Ik neem aan dat hij op jaarniveau kijkt naar teruglevering en niet op momentniveau.
In 2020 is het uit met de pret.
Er wordt professioneel omheen gedraaid maar het zal er wel op neer komen dat je in de zomer voor een paar cent per kwh mag terugleveren en in de winter gewoon de volle mep moet gaan betalen.

Zie ook het eerder aangehaalde artikel op nu.nl
https://www.nu.nl/weekend(...)ven-ze-rendabel.html
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_180480662
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 23:39 schreef quo_ het volgende:

[..]

In 2020 is het uit met de pret.
Er wordt professioneel omheen gedraaid maar het zal er wel op neer komen dat je in de zomer voor een paar cent per kwh mag terugleveren en in de winter gewoon de volle mep moet gaan betalen.

Zie ook het eerder aangehaalde artikel op nu.nl
https://www.nu.nl/weekend(...)ven-ze-rendabel.html
In het artikel wordt ook gesproken over een overgangsregeling voor huidige bezitters, want zo worden we weer goed genaaid door de overheid. In 2020 hebben we ze bijna 5 jaar liggen en de meeste kosten eruit, maar toch.. wel klote.
Maar ik kan 't mis hebben...
  zondag 15 juli 2018 @ 01:15:29 #283
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_180481021
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 19:03 schreef Patroon het volgende:
Vandaag met een telescoop vanaf het garagedak de panelen schoon gemaakt. Ging perfect!
[ afbeelding ]
Dat ziet er goed uit! Moet ik ook maar eens doen. Heb jij zo'n ding zelf of gehuurd ofzo?
pi_180481234
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 01:15 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat ziet er goed uit! Moet ik ook maar eens doen. Heb jij zo'n ding zelf of gehuurd ofzo?
Schoonpa heeft zo een voor zijn eigen panelen. Die kan ik pakken wanneer nodig. Ideaal, zachte borstels, 20m lang en komen 2 stralen water uit.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180485184
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 01:29 schreef Patroon het volgende:

[..]

Schoonpa heeft zo een voor zijn eigen panelen. Die kan ik pakken wanneer nodig. Ideaal, zachte borstels, 20m lang en komen 2 stralen water uit.
Ik zit daar ook over na te denken. Gezien de grootte van 20m vermoed ik dat dit een professionele is of niet?
  zondag 15 juli 2018 @ 11:06:41 #286
147511 Cyanide-
Extreem irriterend
pi_180485263
Hallo,


Ik als noob heb een vraag. We hebben 12 paneeltjes liggen met een Mastervolt XS3200 SW. Nou wil ik graag wat meer intelligentie en dus kunnen zien wat m'n panelen opbrengen etc.

Wat is mijn wijsheid? Inverter vervangen, of is er iets met deze te knutselen? Idealiter moet het aan iets als Home Assistant te koppelen zijn
  zondag 15 juli 2018 @ 11:13:43 #287
23460 Deepfreeze
"koud hé"
pi_180485354
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 01:29 schreef Patroon het volgende:

[..]

Schoonpa heeft zo een voor zijn eigen panelen. Die kan ik pakken wanneer nodig. Ideaal, zachte borstels, 20m lang en komen 2 stralen water uit.
We hebben er eentje gekocht van 11 meter. Maar dat is wel flink zwaar om omhoog te krijgen. Maar de panelen lijken wel weer beter te werken. Dit was de eerste schoonmaak na 1,5 jaar.

Gebruik je nog speciaal water/reinigingmiddel? We hebben het nu gedaan vlak voor een regenbui, anders zit je weer met die kalkaanslag..
pi_180485782
quote:
1s.gif Op zondag 15 juli 2018 11:02 schreef zozozozo het volgende:

[..]

Ik zit daar ook over na te denken. Gezien de grootte van 20m vermoed ik dat dit een professionele is of niet?
Mmm ik moet mezelf even rectificeren. Ik zag vluchtig 20 staan, maar dit was 20ft. Hij is dus 6m haha. Idd die kalkafzetting zat ik ook aan te denken, daarom maar niet te vaak. Mijn schoonpa heeft een water ontharder, die hebben daar geen last van.

[ Bericht 6% gewijzigd door Patroon op 15-07-2018 11:43:25 ]
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_180485841
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 juli 2018 23:39 schreef quo_ het volgende:

[..]

In 2020 is het uit met de pret.
Er wordt professioneel omheen gedraaid maar het zal er wel op neer komen dat je in de zomer voor een paar cent per kwh mag terugleveren en in de winter gewoon de volle mep moet gaan betalen.

Zie ook het eerder aangehaalde artikel op nu.nl
https://www.nu.nl/weekend(...)ven-ze-rendabel.html
Ik heb de zaak eens nagekeken en zit met een overschot van 30% de rest gaat gewoon op aan wassen, drogen ed. Dus in mijn optiek valt het nogal mee.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_180485902
quote:<