abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179008130
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.

[ Bericht 49% gewijzigd door Vonkenboer op 09-05-2018 14:24:20 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179008168
quote:
14s.gif Op maandag 7 mei 2018 14:24 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Alle twee de linkjes doen het niet bij mij. Moet ik ervoor inloggen of zo?
Ah! Ja, als visitor.

Aan de linker kant kan je klikken op "Click here to view existing systems"
Dan kom je automatisch in een systeem in Oregon.
Als je dan op de link klikt, kom je er wel in.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 10:37:53 #3
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179008235
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:33 schreef bambino het volgende:
Laatste post uit deel 14:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 10:43:52 #4
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008405
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
In deel 9... maar de vraag is in hoeverre informatie uit 2016 nog relevant is.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179008707
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:01:41 #6
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008816
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Top!
Ik denk dat de lapo uit het vorige deel er dan wel uit kan, want daardoor gaan mensen iedere keer aan de OP rommelen en raakt hij "beschadigd".
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 11:18:12 #7
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179009206
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:42:07 #8
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179009767
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Deze zit gewoon in de reeks hoor:
Topicreeks: Het grote zonnepanelen topic. Deel I.

Anders had hij ook niet in mijn MyAT gestaan.
Maar de "originele" OP is al 2 jaar kwijt, en kon sowieso wel een forse update gebruiken voor hij weer in gebruik genomen werd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179010790
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
pi_179010955
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Zit gewoon in de reeks, alleen niet de mooie manier (met auto nummering)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179010958
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 12:30 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
Jep! Moest alleen ff weg. Ga nu verder schrijven.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179011400
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179025295
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 22:30:28 #14
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179028356
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Lijkt mij duidelijk zo'n op ! Zal hem van het weekend even aankleden in K&W huis stijl :) ^O^
pi_179029724
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Het ziet er netjes en overzichtelijk uit.

Ik zat iets te bedenken, vandaar dat ik nog even een vraagje heb over dit stukje uit de OP "De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen."

Zouden de zonnepanelen bij een stroomstoring niet gewoon kunnen werken/het huis van stroom kunnen voorzien als je de omvormer via een Aggregaat van stroom zou voorzien?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 23:14:59 #16
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179030323
Dan kun je je huis toch ook van stroom voorzien dmv het aggregaat? Dus ja :)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_179032207
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179033868
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 00:29 schreef Speekselklier het volgende:
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
pi_179034186
Ik heb er ook wel eens aan zitten denken, maar je zal dan ook je huis tijdens de stroomuitval moeten scheiden van het lichtnet. Simpelweg omdat anders je hele wijk stroom uit jouw 'centrale' gaat gebruiken en jouw centrale dat niet aan kan.

Met alleen een aggregaat + zonnepanelen zit je wel met het probleem dat de omvormer de opgewekte elektriciteit niet kwijt kan. In hoeverre dat schadelijk is, durf ik niet te zeggen. Dit probleem is mogelijk op te lossen een home battery.

Daarnaast zul je sowieso moeten zorgen dat je tijdelijke stroomvoorziening (aggregaat en/of home battery) een mooi zuivere sinus levert. Dat lukt niet met een goedkoop aggregaat van de bouwmarkt.

Om een en ander feilloos te laten werken zal je tussen je hoofdschakelaar naar het lichtnet en je groepenkast in elk geval een wissel-relais moeten plaatsen wat bij stroomuitval in de straat zorgt dat je installatie binnenshuis fysiek wordt afgeschermd van het elektra net buitenshuis. De aggregaat mag pas starten nadat die afschakeling is gedaan.

Zelf heb ik wel eens zitten denken aan opties om (ook in de winter) geheel off-grid te gaan.

Zonnepanelen + wind generator + thuisbatterij + houtkachel om de warmtepomp te ontlasten + aggregaat. Waarbij die laatste dan watergekoeld wordt, met de koeling gekoppeld aan het cv-circuit. Want dan haal je bijna 100% rendement.

De thuisbatterij zal immers zomers zelden tot nooit leeg zijn, en in de winter door flink energieverbruik van de warmtepomp regelmatig. Als je dan tijdens het laden van de thuisbatterij met een aggregaat intussen de (rest)warmte gebruikt voor het verwarmen van je huis klinkt mij dat nog niet zo gek.

De vraag is alleen hoeveel er met brandstof gesleept moet gaan worden en of het dan nog wel de moeite waard is.
pi_179035418
Er bestaan ook zonnepanel die in 'Island modus' kunnen draaien. Kwestie van instellen.
Dan kan hij ook leveren zonder externe voeding.

Dit mag alleen niet in Nederland als je aan het net zit koppeld.

Je kan ook gewoon een grote (semi)-tractie batterij kopen, die met je zonnepanelen opladen en daar je huis op aansluiten. Dat kan dan al met HTK omvormer zoals je in je auto gebruikt. 12->220.

Op deze manier heb ik mijn garage verlicht. Deze heeft geen eigen stroomvoorziening.
Accu + omvormer hangt onder de groepenkast. groepenkast zit aagesloten op de omvormer. Omdat de stopcontacten ook onder spanning staan kan ik ook beperkt electrisch gereedschap gebruiken. (max 750watt)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179036728
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 06:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
Dit werkt dus niet. De omvormer heeft 1 stroom aansluiting. Over die aansluiting gaat zowel de voeding van de omvormer als het terugleveren van stroom.

Er is maar 1 manier dat dit wel werkt, en dat is me accu's.
Accu's geven namelijk een pulse aan de omvormer zodat deze altijd aan blijven. De accu is daarna verbonden met de meterkast en die trekt stroom uit de accu als er stroom nodig is.
Zolang de accu stroom heeft, of voorzien wordt van opgewekte stroom zal de woning dus stroom kunnen blijven gebruiken. Maar ook de accu heeft zijn limieten, dus ik weet niet hoeveel zware apparaten je zo maar ff aan kunt gaan zetten (weet niet hoeveel een accu kan leveren in piek).

Maar waarom zou iemand dit in Nederland willen? Stroomstoringen zijn al enorm schaars. In de 8-9 jaar dat ik een eigen woning heb, heb ik het 1 keer meegemaakt. En dat was volgens mij 3 uurtjes (in 2009-2010 ofzo).

Grid-loos is hier ook niet zinvol (tenzij de woning geen grid heeft, dan kan je het aanleggen besparen en hier iets voor in de plaats nemen bijvoorbeeld). Maar als je nu verbonden bent met het net, is het goedkoper om hieraan vast te blijven zitten.
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dus aan het netwerk zitten levert je 150 euro per jaar op.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179037251
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 10:39 schreef bambino het volgende:
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dat is in de grap.
Mijn garagebox is geen ''verblijfsruimte' en krijgt niet die heffingskorting.
Ik moet dus de volle mep betalen voor een klein rotlampje.

Verderop in de straat heeft iemand 2 doorgebroken boxen en dat wordt ineens gezien als een werkplaats. Hij krijgt heffingskorting en heeft een gratis aansluiting en 150 euro over voor leuk gereedschap.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179039210
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Je hebt wel heel dure panelen. Ik vind het voor 2750 kWh wel wat duur.

Ik zou gaan voor panelen met wat lagere opbrengst en er dan meer van leggen. Is per kWh een stuk goedkoper.

Terugverdientijden gaan er ook mooi van omlaag.

En omvormers, tsja... Als je het niet nodig hebt gewoon een seriële kiezen. Als je nu echt schaduwplekken hebt of een schoorsteenschaduw oid... Anders niet.

Eea wel heel afhankelijk van je dak oppervlak natuurlijk.
Whatever...
  Moderator woensdag 9 mei 2018 @ 14:26:39 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179045708
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Deze had ik gemist :P

Nette prijs? Zeer zeker niet. Het is best duur.
Niet voor Sunpower/SMA, maar voor zonnepanelen/omvormer zeer zeker wel.

Als ik Hanwa Q-Cell 310WP op Omnik aanbied kom ik op 3000 ex. BTW
Die wekken dus iets minder op (400WP minder en iets lager rendement) maar voor 2500 euro kun je een hoop andere leuke dingen doen.

SMA is standaard 5 jaar, zie: https://estg-zonnepanelen(...)-boy-3-0-1av-76.html
(ESTG is (een van) de grootste groothandels in Nederland).

10 jaar is dus al verlengd (kost geld, en niet zuinig bij SMA).
20 jaar werkingsverklaring is COMPLETE bullshit.
Ook SMA gaat gewoon kapot. De enige omvormer die ik ken die beduidend langer meegaan zijn SolarEdge (12 jaar standaard garantie) en gaan normaal wel 15 jaar minimaal mee.
SMA 10-12 jaar kapot is heel normaal.

Nu biedt ik net een prijs met Omnik aan, dat is een goed merk uit China. SMA is hét top merk.
Als ik een SMA SB 2.5 zou pakken (dat kan met 8x310, niet 8x360) dan zou de meerprijs 270 ex. BTW zijn. Dus 3270 ex. BTW. Dan zit ik er alsnog 2230 euro onder. En dan is het enige verschil (heel iets kleinere omvormer, scheelt 7 tientjes) en geen Sunpower maar Qcell.

Is Sunpower beter? Absoluut.
2150 euro (ex) beter? Absoluut niet!!

Als je ruimte hebt kan je beter 2 panelen meer plaatsen van Qcell, wek je meer op dan met Sunpower en voor veel minder geld.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179045714
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 14:26 schreef Vonkenboer het volgende:
Even de K&W huis stijl min of meer toegevoegd aan de OP :)
Gracias!
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179064279
Stukje uit de Telegraaf van vandaag:
https://www.telegraaf.nl/(...)anelen-energie-vreet

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_179083412
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Heb je maar ruimte voor 8 panelen?

Als je er meer kwijt kan dan zou ik voor meer panelen gaan en dan wat goedkopere exemplaren. Dan heb je voor minder geld meer opbrengst.

SunPower is overigens wel topspul en in mijn geval is het zeker een optie op m'n zuiddak omdat ik er daar niet zoveel kwijt kan.

[ Bericht 5% gewijzigd door MaGNeT op 11-05-2018 09:17:06 ]
pi_179091581
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
pi_179091956
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
pi_179092279
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Mja, je koopt wel de ferrari onder de zonnepanelen, en ferraris koop je niet omdat ze prijstechnisch interressant zijn.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_179094760
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Ik zou kijken naar 10 tot 12 panelen van rond de 300Wp, bijvoorbeeld Ja Solar, die zijn niet slecht voor het geld.

Over 10 jaar zijn de rendementen weer hoger.
Tegen die tijd zet je je oude panelen op Marktplaats, vervang je je (inmiddels versleten) omvormer en leg je wat dan de norm is.
pi_179104716
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Simpele oplossing, koop nu een grotere omvormer die je later simpel kan uitbreiden.

Als je bereid bent een beetje extra te betalen, neem je SolarEdge met optimizers.
Met 14x310WP zou je met een SE3680 prima uit de voeten kunnen.
Dat je daar dan eerst 8 panelen oplegt, betekend alleen dat zijn rendement heel iets lager is (hoe hoger aan de max van omvormer, hoe beter hij omvormt).

Je komt met SE 3680 en nu dus 8 optimizers wel 600 euro ex. hoger uit dan ik eerst zei met de Omnik. Maar dan hoef je dus niet een 2e omvormer te kopen én heb je optimizers.
TVT is dan 7,9 jaar met deze offerte.

Als optimizers absoluut niet nodig zijn. Kan je ook kiezen voor een omnik 4.0
Dan maak je nu 1 string van 8. Koop je er later 6 bij, dan maak je een 2e string van 6.
2 keer 7 zou mooier zijn, dus als je het exact zelfde paneel in de toekomst bij kan kopen, dan zou je dan de string open breken van 8 en er 1 afhalen om 2x 7 te maken na uitbreiding.
Krijg je een ander paneel, dan pak je een 2e string van 6.

Met de omnik 4.0 en dus zonder optimizers kom ik op 3150 ex ongeveer en dus een tvt van 7.2 jaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179104946
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 21:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zou kijken naar 10 tot 12 panelen van rond de 300Wp, bijvoorbeeld Ja Solar, die zijn niet slecht voor het geld.

Over 10 jaar zijn de rendementen weer hoger.
Tegen die tijd zet je je oude panelen op Marktplaats, vervang je je (inmiddels versleten) omvormer en leg je wat dan de norm is.
Waarom zou je opnieuw investeren in zonnepanelen over 10 jaar? Wat een onzin.
Die dingen gaan makkelijk 20 jaar mee, en ook wel 30.
Dus gewoon nieuwe omvormer erop, strings erin drukken en weer door.
Scheelt je een nieuwe investering van een paar k.

Heel kort door de bocht voorbeeld:

8 panelen omnik 2.5 (die prijs heb ik nu ff bij de hand)
3000 ex

Over 10 jaar 8 nieuwe panelen en nieuwe omvormer.
Dan moet je de-monteren, monteren, 8 panelen kopen, omvormer kopen.
Dat zal bijna hetzelfde kosten als nu de hele install, dus 3000 euro.
Je krijgt voor je 8 oude panelen misschien 50 euro per paneel, als je mazzel hebt. Laten we 500 zeggen = netto 2500 euro.
Met die 8 nieuwe van misschien 400wp wek je dan 8x400x90% = 2880kWh op.
Reken ff met 20 cent = 576 euro = 3.75 jaar terug verdientijd

Nieuwe omvormer zonder nieuwe panelen:
Investering zal 750 euro ofzo zijn
Met die oude 8 wek je 8x310x90% = 2230kWh op = 446.40 euro
TVT = 1.7 jaar.

Na 20 jaar met vervangen na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 euro opgewekt
2e 10 jaar: 6912 euro opgewekt

Investering totaal: 5500 euro

Besparing totaal: 6768 euro

Na 20 jaar met alleen nieuwe omvormer na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 opgewekt (in euro's)
2e 10 jaar: 5000 opgewekt (in euro's) (anders begin je weer over degradatie van panelen)

Totale investering 3750

Netto besparing: 6606 euro

Je besparing na 20 jaar is in dit voorbeeld met vernieuwing hoger. Maar dan ga je uit dat je 500 euro voor je 8 panelen krijgt, dat de nieuwe installatie 400wp per paneel is en dat die panelen en omvormer incl montage 3000 euro kosten. En dat de oude panelen al een stuk minder opwekken in de volgende 10 jaar. Allen gokwerk

Uiteraard kan je dit over 10 jaar berekenen, behalve de degradatie van je panelen is niet te berekenen.

Mocht ik over 10 jaar nog hier werken, en er zijn dan hele goede panelen voor een leuke prijs. Kan het voor mij interessant zijn om het te doen. Maar in een normale situatie (waar je volle pond betaald) lijkt het mij niet interessant om panelen te vervangen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179106937
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
Ik, tweedehands van marktplaats gehaald en zelf geplaatst.
pi_179110051
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 14:09 schreef bambino het volgende:

[..]

Waarom zou je opnieuw investeren in zonnepanelen over 10 jaar? Wat een onzin.
Die dingen gaan makkelijk 20 jaar mee, en ook wel 30.
Dus gewoon nieuwe omvormer erop, strings erin drukken en weer door.
Scheelt je een nieuwe investering van een paar k.

Heel kort door de bocht voorbeeld:

8 panelen omnik 2.5 (die prijs heb ik nu ff bij de hand)
3000 ex

Over 10 jaar 8 nieuwe panelen en nieuwe omvormer.
Dan moet je de-monteren, monteren, 8 panelen kopen, omvormer kopen.
Dat zal bijna hetzelfde kosten als nu de hele install, dus 3000 euro.
Je krijgt voor je 8 oude panelen misschien 50 euro per paneel, als je mazzel hebt. Laten we 500 zeggen = netto 2500 euro.
Met die 8 nieuwe van misschien 400wp wek je dan 8x400x90% = 2880kWh op.
Reken ff met 20 cent = 576 euro = 3.75 jaar terug verdientijd

Nieuwe omvormer zonder nieuwe panelen:
Investering zal 750 euro ofzo zijn
Met die oude 8 wek je 8x310x90% = 2230kWh op = 446.40 euro
TVT = 1.7 jaar.

Na 20 jaar met vervangen na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 euro opgewekt
2e 10 jaar: 6912 euro opgewekt

Investering totaal: 5500 euro

Besparing totaal: 6768 euro

Na 20 jaar met alleen nieuwe omvormer na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 opgewekt (in euro's)
2e 10 jaar: 5000 opgewekt (in euro's) (anders begin je weer over degradatie van panelen)

Totale investering 3750

Netto besparing: 6606 euro

Je besparing na 20 jaar is in dit voorbeeld met vernieuwing hoger. Maar dan ga je uit dat je 500 euro voor je 8 panelen krijgt, dat de nieuwe installatie 400wp per paneel is en dat die panelen en omvormer incl montage 3000 euro kosten. En dat de oude panelen al een stuk minder opwekken in de volgende 10 jaar. Allen gokwerk

Uiteraard kan je dit over 10 jaar berekenen, behalve de degradatie van je panelen is niet te berekenen.

Mocht ik over 10 jaar nog hier werken, en er zijn dan hele goede panelen voor een leuke prijs. Kan het voor mij interessant zijn om het te doen. Maar in een normale situatie (waar je volle pond betaald) lijkt het mij niet interessant om panelen te vervangen.
Uiteraard gaan die dingen wel 25 jaar (of langer) mee.

Maar ze heeft nu een offerte voor hele dure panelen en wil misschien nog eens uitbreiden later.

Als ze nu 10 goedkopere panelen kiest komt ze ongeveer op dezelfde jaaropbrengst en houdt ze geld over. En dan zou ze kunnen overwegen om tegen die tijd de panelen gelijk allemaal te vervangen als ze wil uitbreiden (!)

Ik had het over 10 jaar... dan is de omvormer sowieso aan vervanging toe en kan ze besluiten of ze dat doet of dat ze uitbreidt (of gelijk ook de panelen vervangt voor betere exemplaren met een hoger rendement).

Een andere optie is om nu het dak gelijk vol te leggen en over 10 jaar (of wanneer dat ding er ook maar mee ophoudt) alleen de omvormer te vervangen.
pi_179110367
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
pi_179117087
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
8 jaar geleden 4 panelen zelf gelegd en later nog twee van marktplaats. Nog met microomvormers

Later 8 panelen laten plaatsen op gezamelijk dak (vve). Dit omdat niet wil dat anderen in de toekomst ook het gezamenlijke dak gaan betreden.

Binnen alles wel zelf afgemonteerd.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179126711
Ah ok, ik zit er aan te denken om het ook zelf te doen.
Dak is wel hoog, goot zit op 6m, daarvoor moet ik maar een goede rolsteiger huren.
pi_179130633
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 19:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
Eens, al zou ik dan voor de Omnik gaan. 10 jaar garantie en paar honderd goedkoper.
Minder risico, minder geld.

Iets meer geluid, iets minder opwek. Maar als de omvormer op zolder staat maakt geluid niet uit en die % opwek die je mist maak je makkelijk goed door het prijs verschil.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179130824
-

[ Bericht 100% gewijzigd door MaGNeT op 13-05-2018 13:22:47 ]
  zondag 13 mei 2018 @ 18:21:15 #42
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_179137581
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
Check, bij mijzelf en bij mijn ouders. Eenvoudig te doen, bij een schuindak wel goed aan je veiligheid denken en zorgen dat je wat reserve pannen achter de hand heb. Platdak is helemaal een fluitje van een cent.

Volgend jaar mag ik bij ons nieuwe huis weer het dak op. Toch leuk om weer PV te shoppen. Ik hoop er dit keer 28 kwijt te kunnen hoewel ik nog niet weet ik het ook allemaal in 1x gaan doen.
pi_179140958
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 19:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
Bedankt! Ik denk dat ik idd maar voor iets goedkopere panelen ga. 4000kWh haal ik niet eens qua verbruik, dus waarschijnlijk is een stuk of 10 voldoende. Dan kan ik tegen de tijd dat energiebehoefte veranderd, bijv vanwege elektrische auto, altijd nog zien wat dan de beste optie is.
pi_179141940
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:13 schreef TwinkleStar001 het volgende:

[..]

Bedankt! Ik denk dat ik idd maar voor iets goedkopere panelen ga. 4000kWh haal ik niet eens qua verbruik, dus waarschijnlijk is een stuk of 10 voldoende. Dan kan ik tegen de tijd dat energiebehoefte veranderd, bijv vanwege elektrische auto, altijd nog zien wat dan de beste optie is.
Via GreenChoice krijg je ¤0,13 per kWh die je teruglevert (en niet gebruikt), dat is toch al snel weer ¤130 per jaar voor die 3 of 4 panelen extra, dus ook die verdien je terug.

Ik zou die 3 of 4 extra gelijk leggen.

De installatiekosten heb je toch al, de omvormer hoeft maar iets zwaarder te zijn.
En je bent nog steeds goedkoper uit dat je eerste offerte.

Daarnaast heb je dan alle panelen mooi gelijk (zelfde maat, zelfde patroon, zelfde kleur).

Ik leg 4000Wp meer dan ik de eerste 5 jaar verwacht nodig te hebben (ivm elektrisch rijden).
Ook die eerste 5 jaar leveren ze al geld op ;)
pi_179142232
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Via GreenChoice krijg je ¤0,13 per kWh die je teruglevert (en niet gebruikt), dat is toch al snel weer ¤130 per jaar voor die 3 of 4 panelen extra, dus ook die verdien je terug.

Ik zou die 3 of 4 extra gelijk leggen.

De installatiekosten heb je toch al, de omvormer hoeft maar iets zwaarder te zijn.
En je bent nog steeds goedkoper uit dat je eerste offerte.

Daarnaast heb je dan alle panelen mooi gelijk (zelfde maat, zelfde patroon, zelfde kleur).

Ik leg 4000Wp meer dan ik de eerste 5 jaar verwacht nodig te hebben (ivm elektrisch rijden).
Ook die eerste 5 jaar leveren ze al geld op ;)
Toevallig zit ik al bij greenchoice dus dat komt mooi uit :)

Wat ik tot nu toe aan offertes gekregen heb komt er alleen best veel qua kosten bij voor montagemateriaal, arbeid, etc (ik heb een bitumen dak)
pi_179142583
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:54 schreef TwinkleStar001 het volgende:

[..]

Toevallig zit ik al bij greenchoice dus dat komt mooi uit :)

Wat ik tot nu toe aan offertes gekregen heb komt er alleen best veel qua kosten bij voor montagemateriaal, arbeid, etc (ik heb een bitumen dak)
Je kan altijd proberen daar wat korting op te krijgen, zeker als je meer dan 1 offerte hebt.

Reken ook weer zo, die hellingen en panelen liggen er eerst wel weer 25 jaar ;)

De omvormer zal wel eens vervangen moeten worden maar die hangt op een beter toegankelijke plek, dat is qua werk dan wel weer te overzien.

Het is ook maar net of je het geld "over hebt". Op de bank doet het 0,3% als je geluk hebt, op het dak 5 tot 10%.
pi_179143767
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 22:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je kan altijd proberen daar wat korting op te krijgen, zeker als je meer dan 1 offerte hebt.

Reken ook weer zo, die hellingen en panelen liggen er eerst wel weer 25 jaar ;)

De omvormer zal wel eens vervangen moeten worden maar die hangt op een beter toegankelijke plek, dat is qua werk dan wel weer te overzien.

Het is ook maar net of je het geld "over hebt". Op de bank doet het 0,3% als je geluk hebt, op het dak 5 tot 10%.
Hier ook om die reden 3400wp wat zo'n 4100kwh oplevert per jaar. Terwijl ons verbruik maar 1900 is. De meerkosten waren niet veel meer voor wat panelen extra. Alleen het materiaal en iets zwaardere omvormer. Hebben nu SMA 5000 omvormer, dus kan nog meer bij als we electrisch gaan rijden etc. Waren ook maar 4300 euro netto kwijt voor 20x 170wp SF panelen + die omvormer en montage.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179190969
RJR2zDR.png

Zo. vandaag gaat mijn installatie eindelijk in volledigheid draaien! gisteravond is de laatste paneel aangesloten.

21*300Wp JAsolar allblack panelen op een SE6K solaredge 3-fase omvormer op 239'C ZZW op 45 graden hellingshoek..

Gisteren met 13 panelen al -0,26kW verbruik. Ben benieuwd hoe het nu met volledige kracht gaat werken.
pi_179191780
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 08:29 schreef athlonkmf het volgende:
Gisteren met 13 panelen al -0,26kW verbruik. Ben benieuwd hoe het nu met volledige kracht gaat werken.
Ja makkie, gister was een lekker zonnetje en niet te heet voor de paneeltjes.
Als je dan nog geen negatief verbruikt hebt moet je echt eens naar je verbruik kijken.

De opbrengst die ik gisteren had lag ca 10% onder mijn beste dagen!
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179204365
Ik ben ook op zoek naar een stuk of 8 panelen erbij. Situatie nu is 10 panelen 250Wp met micro omvormers op het zuiden.
Voor mijn garage ben ik op zoek naar een omvormer en 6 of 8 panelen oost-west oriëntatie. Optimizers of weer micro omvormers zullen weer nodig zijn omdat in de winter en herfst er panelen in de schaduw van het huis zullen vallen.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar ik zit in de richting voor Ja Solar met optimizer met GoodWe omvormers te denken.

Wie kan er eens mee denken of heeft andere ideeën?
Voorheen Post ID 101472
pi_179214830
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
:W

Achterop de garage 8x280Wp Yinli, SolarEdge P300 optimizers en een SE2200 omvormer. Inclusief groep bijplaatsen en bekabeling van groepenkast naar garage.

(Een antwoord op je vraag heb ik niet, maar dus minimaal 1.)
pi_179219770
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 19:50 schreef Estate2 het volgende:
Ik ben ook op zoek naar een stuk of 8 panelen erbij. Situatie nu is 10 panelen 250Wp met micro omvormers op het zuiden.
Voor mijn garage ben ik op zoek naar een omvormer en 6 of 8 panelen oost-west oriëntatie. Optimizers of weer micro omvormers zullen weer nodig zijn omdat in de winter en herfst er panelen in de schaduw van het huis zullen vallen.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar ik zit in de richting voor Ja Solar met optimizer met GoodWe omvormers te denken.

Wie kan er eens mee denken of heeft andere ideeën?
Voor de duidelijkheid. Je hebt nu Enphase?

Waarom zou je dan uitbreiden met een stringomvormer. Je hebt dan al een Envoy als het goed is.
8 micro omvormers erbij kopen en je bent klaar.

Andere optie is willekeurige omvormer met Tigo optimizers of SolarEdge omvormer met SolarEdge optimizers.

Dus Ja/Tigo met GoodWe zou kunnen, maar zou ik nooit doen als ik al Enphase had liggen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179226050
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 14:27 schreef bambino het volgende:

[..]

Voor de duidelijkheid. Je hebt nu Enphase?

Nee er liggen 5 AP Tronic omvormers onder de Simax SP-660 panelen. Deze set lag al op het dak toen wij dit huis kochten.
Monitoring zit er niet op en heb ik ook nog niet echt gemist. Wil straks bij de installatie in de meterkast wel een KWh meter er tussen zetten.

Dus de JA Solar 280 Wp FB Smart SolarEdge werkt ook alleen met een SolarEdge omvormer?
Voorheen Post ID 101472
pi_179229534
Inmiddels is m'n vaste installateur geweest, even een rondje om en door het huis gemaakt en hij kwam met het voorstel om toch te gaan voor optimizers zodat het hele zuiddak vol kan met 25 panelen.

Oost-west dan ook nog 2x 16 panelen. Totaal ruim 19.000Wp :D

De omvormer hoeft niet zo zwaar gelukkig, west + zuid zal de hoogste piek zijn dus met een 12,5kW omvormer kom ik een heel eind, verwacht ik.

Eerst maar even de offerte afwachten, ook voor warmtepomp etc.

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 17-05-2018 22:21:47 ]
pi_179230439
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 22:16 schreef MaGNeT het volgende:
Inmiddels is m'n vaste installateur geweest, even een rondje om en door het huis gemaakt en hij kwam met het voorstel om toch te gaan voor optimizers zodat het hele zuiddak vol kan met 25 panelen.

Oost-west dan ook nog 2x 16 panelen. Totaal ruim 19.000Wp :D

De omvormer hoeft niet zo zwaar gelukkig, west + zuid zal de hoogste piek zijn dus met een 12,5kW omvormer kom ik een heel eind, verwacht ik.

Eerst maar even de offerte afwachten, ook voor warmtepomp etc.
Overdrijf je niet? Ik weet dat je financieel geen zorgen hebt. Maar de over capaciteit levert in verhouding veel minder op en als straks wel het salderen eraf gaat, is het helemaal niet meer zo aantrekkelijk.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179230709
quote:
1s.gif Op donderdag 17 mei 2018 22:54 schreef Patroon het volgende:

[..]

Overdrijf je niet? Ik weet dat je financieel geen zorgen hebt. Maar de over capaciteit levert in verhouding veel minder op en als straks wel het salderen eraf gaat, is het helemaal niet meer zo aantrekkelijk.
Daar heb ik wel rekening mee gehouden en dan hoeft het nog helemaal niet ongunstig uit te vallen, afhankelijk van wat de "terugleversubsidie" gaat worden.

Daarnaast werk ik straks 90% vanuit huis, ik kan dus m'n (af)wasje overdags draaien, als de zon schijnt, auto opladen, de droger, etc. Daardoor zal ik meer dan gemiddeld m'n eigen stroom kunnen opmaken.
Ook de oost-west opstelling van de panelen gaat daarbij meehelpen, van de eerst tot de laatste zonnestraaltje pik ik zo mee iedere dag.

Overigens maak jij wel duidelijk wat er mis is met de overheid: het lijkt onmogelijk om een lange termijn visie uit te stippelen waardoor veel mensen weer rustig langs de zijlijn gaan staan.

"Zonnepanelen? Nee, dat levert vanaf 2020 niets meer op, ik kijk wel uit".

Ik zeg "vol dat dak!"

Over 5 jaar wil ik hier overigens nog wel eens op terugkomen ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 17-05-2018 23:15:02 ]
pi_179230923
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 23:06 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar heb ik wel rekening mee gehouden en dan hoeft het nog helemaal niet ongunstig uit te vallen, afhankelijk van wat de "terugleversubsidie" gaat worden.

Daarnaast werk ik straks 90% vanuit huis, ik kan dus m'n (af)wasje overdags draaien, als de zon schijnt, auto opladen, de droger, etc. Daardoor zal ik meer dan gemiddeld m'n eigen stroom kunnen opmaken.
Ook de oost-west opstelling van de panelen gaat daarbij meehelpen, van de eerst tot de laatste zonnestraaltje pik ik zo mee iedere dag.

Overigens maak jij wel duidelijk wat er mis is met de overheid: het lijkt onmogelijk om een lange termijn visie uit te stippelen waardoor veel mensen weer rustig langs de zijlijn gaan staan.

"Zonnepanelen? Nee, dat levert vanaf 2020 niets meer op, ik kijk wel uit".

Ik zeg "vol dat dak!"

Over 5 jaar wil ik hier overigens nog wel eens op terugkomen ;)
Hier ook een keer zoveel op het dak liggen als wat wij zelf gebruiken...maar wel met de intentie dat we het in de toekomst (met groter gezin) zelf gaan gebruiken.

Dus met het laatste ben ik het zeker eens ;)

Als 2020 salderen eraf gaat hebben wij al 50% van de investering terug, dus geen moment spijt dat wij direct panelen hebben gekocht. Verwacht trouwens dat salderen nog wel even blijft. Qua duurzame energie loopt NL enorm achter.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179231039
quote:
1s.gif Op donderdag 17 mei 2018 23:16 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hier ook een keer zoveel op het dak liggen als wat wij zelf gebruiken...maar wel met de intentie dat we het in de toekomst (met groter gezin) zelf gaan gebruiken.

Dus met het laatste ben ik het zeker eens ;)

Als 2020 salderen eraf gaat hebben wij al 50% van de investering terug, dus geen moment spijt dat wij direct panelen hebben gekocht. Verwacht trouwens dat salderen nog wel even blijft. Qua duurzame energie loopt NL enorm achter.
Daarnaast kan je toch alleen maar keuzes maken met de kennis van nu.

En nu sta ik voor de keuze: leg ik zonnepanelen of niet?
De warmtepomp komt er sowieso, ik ga meer stroom gebruiken, dan ook gelijk de zonnepanelen.
En dat doe je het liefst in 1x goed, later bijleggen is lastig (omvormer capaciteit, kleurverschil / merk / type paneel later moeilijk, etc).

Mijn installateur heeft z'n dak overigens ook vol, het enige wat hem ervan weerhoudt om bij te leggen is het gebrek aan dakruimte :+
pi_179234231
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 19:34 schreef Estate2 het volgende:

[..]

Nee er liggen 5 AP Tronic omvormers onder de Simax SP-660 panelen. Deze set lag al op het dak toen wij dit huis kochten.
Monitoring zit er niet op en heb ik ook nog niet echt gemist. Wil straks bij de installatie in de meterkast wel een KWh meter er tussen zetten.
Dat laatste moet ik ook nog doen, maar weet nog niet wat voor een. Heb jij al iets op het oog?
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_179235090
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 22:16 schreef MaGNeT het volgende:
Inmiddels is m'n vaste installateur geweest, even een rondje om en door het huis gemaakt en hij kwam met het voorstel om toch te gaan voor optimizers zodat het hele zuiddak vol kan met 25 panelen.

Oost-west dan ook nog 2x 16 panelen. Totaal ruim 19.000Wp :D

De omvormer hoeft niet zo zwaar gelukkig, west + zuid zal de hoogste piek zijn dus met een 12,5kW omvormer kom ik een heel eind, verwacht ik.

Eerst maar even de offerte afwachten, ook voor warmtepomp etc.
Je hebt dus 3 richtingen? Dit is een ideale situatie voor SolarEdge. En dan met de 15k omvormer zodat je duo optimizers kan gebruiken.
25 komt dan net niet lekker uit, maar dan heb je 1 duo optimizer 1 ingang vrij.
Oost west kan perfect met 8 optimizers per kant.

Dat is goedkoper dan een 12,5k (SolarEdge) met normale optimizers.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179235109
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 06:48 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat laatste moet ik ook nog doen, maar weet nog niet wat voor een. Heb jij al iets op het oog?
Wat voor een? Een kWh meter hoeft niet moeilijk te zijn toch? Ik heb zelf 2 Eltako meters erin hangen. Die hebben 2 standen, totaal en live. Als je luxe wilt met internet en uitlezen etc. wordt het natuurlijk wel een stuk duurder.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179235122
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 19:34 schreef Estate2 het volgende:

[..]

Nee er liggen 5 AP Tronic omvormers onder de Simax SP-660 panelen. Deze set lag al op het dak toen wij dit huis kochten.
Monitoring zit er niet op en heb ik ook nog niet echt gemist. Wil straks bij de installatie in de meterkast wel een KWh meter er tussen zetten.

Dus de JA Solar 280 Wp FB Smart SolarEdge werkt ook alleen met een SolarEdge omvormer?
Duidelijk. Dan kan je inderdaad voor GoodWe (of welk merk dan ook) met Tigo gaan of SolarEdge met Solaredge optimizers.

SolarEdge omvormer moet met SolarEdge optimizers en SolarEdge optimizers werken alleen met een SolarEdge omvormer.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179235265
quote:
0s.gif Op donderdag 17 mei 2018 23:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daarnaast kan je toch alleen maar keuzes maken met de kennis van nu.

En nu sta ik voor de keuze: leg ik zonnepanelen of niet?
De warmtepomp komt er sowieso, ik ga meer stroom gebruiken, dan ook gelijk de zonnepanelen.
En dat doe je het liefst in 1x goed, later bijleggen is lastig (omvormer capaciteit, kleurverschil / merk / type paneel later moeilijk, etc).

Mijn installateur heeft z'n dak overigens ook vol, het enige wat hem ervan weerhoudt om bij te leggen is het gebrek aan dakruimte :+
Wat voor aansluiting heb jij eigenlijk? 3x35? Met minder dan dat zou je eigenlijk niet meer dan 11 kW omvormer moeten nemen ivm selectiviteit. Je hebt dan wel een fors hoger vastrecht.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179235392
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 09:05 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Wat voor aansluiting heb jij eigenlijk? 3x35? Met minder dan dat zou je eigenlijk niet meer dan 11 kW omvormer moeten nemen ivm selectiviteit. Je hebt dan wel een fors hoger vastrecht.
3x 25A gaat prima ;)

Je kan namelijk ook 2x een 3-fase omvormer nemen op eigen 3x 16A afzekering.
Dan kan je een 7kW en een 8kW omvormer kwijt.

Mijn oost-west dak zal op de 7kW (32x340Wp) omvormer kunnen, het zuiddak (25x340Wp) op de 8kW omvormer.

Oost-west krijgt nooit gelijktijdig zon en kan dus prima met een lichtere omvormer (zo'n 60% van het totaal aan Wp).

De omvormer begrenst uiteindelijk je vermogen, dus zelfs al zou ik wat overcapaciteit aan panelen hebben liggen, dan zal alleen op de allermooiste dagen een klein beetje afgetopt worden.

19.380Wp aan panelen kan dus prima.

[ Bericht 1% gewijzigd door MaGNeT op 18-05-2018 09:25:39 ]
pi_179236179
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 08:52 schreef bambino het volgende:

[..]

Wat voor een? Een kWh meter hoeft niet moeilijk te zijn toch? Ik heb zelf 2 Eltako meters erin hangen. Die hebben 2 standen, totaal en live. Als je luxe wilt met internet en uitlezen etc. wordt het natuurlijk wel een stuk duurder.
Dat wil ik idd. Bij voorkeur in een app met grafiekje enzo. Want leuk.
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_179236311
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 09:17 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

3x 25A gaat prima ;)

Je kan namelijk ook 2x een 3-fase omvormer nemen op eigen 3x 16A afzekering.
Dan kan je een 7kW en een 8kW omvormer kwijt.

Mijn oost-west dak zal op de 7kW (32x340Wp) omvormer kunnen, het zuiddak (25x340Wp) op de 8kW omvormer.

Oost-west krijgt nooit gelijktijdig zon en kan dus prima met een lichtere omvormer (zo'n 60% van het totaal aan Wp).

De omvormer begrenst uiteindelijk je vermogen, dus zelfs al zou ik wat overcapaciteit aan panelen hebben liggen, dan zal alleen op de allermooiste dagen een klein beetje afgetopt worden.

19.380Wp aan panelen kan dus prima.
Zo heb ik het ook gedaan, alleen dan op 1-fase niveau.
Ik heb 1x35A en heb 2 omvormers (18 en 15 panelen) van 4800W stuk. Die zijn beide afgezekerd op een 25A alomat.

Maar ik moet zeggen dat mijn meterkast ook een knap staaltje vakwerk is. Dat het hier goed gaat vind ik verbazing wekkend met alle apparatuur dat ik hier draaiende heb.

8OAodoW.jpg

En dan boven op zolder (voor de warmtepomp):

tQoejOh.jpg

Heb dus 2 omvormers, beide op 25A
En de gehele warmtepomp installatie zit in de meterkast op een 25A, die boven op zolder verdeeld is in 2x16A (binnen unit en boilervat) en 1x20A (buitenunit).

In totaal dus 19 groepen, 4 aardlek schakelaars, 3 alomat, 1 beltravo en 2 kWh meters.

Onder de groepen zitten dus:
Warmtepomp 8kW
Airco Triple-Split
Inductie plaat
Oven
Wasmachine
Droger
Vaatwasser
Kantoor groep

Er zijn moment dat alles aan staat, koken + boiler aan het opwarmen + wasmachine + kantoor. En tot nog toe geen problemen gehad :-D
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179237163
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 10:07 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat wil ik idd. Bij voorkeur in een app met grafiekje enzo. Want leuk.
Qbox is dan een leuke oplossing, en niet duur.
Maar Qurrent is gestopt met deze te maken. Op internet zijn er nu nog voldoende leverbaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179237368
Tnx. Eens Google aanslingeren.
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_179238902
Wel lekker, ook op een dag als vandaag (dicht bewolkt, difuus licht) wekken de paneeltjes nog 900-1100W op.

Straks met 3x meer panelen zou ik dus de wasmachine geheel op de panelen kunnen draaien.

Op zonnige dagen lukt dat nu sowieso al.

Vooral als straks het salderen stopt is dat erg fijn.

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 18-05-2018 15:42:58 ]
pi_179239917
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 12:21 schreef MaGNeT het volgende:
Wel lekker, ook op een dag als vandaag (dicht bewolkt, difuus licht) wekken de paneeltjes nog 900-1100Wh op.

Straks met 3x meer panelen zou ik dus de wasmachine geheel op de panelen kunnen draaien.

Op zonnige dagen lukt dat nu sowieso al.

Vooral als straks het salderen stopt is dat erg fijn.
1100? Dan heb je nu niet veel liggen. Ik heb vandaag al de 7200W aangetikt. 13kWh tot nu.
Of bedoel je per paneel 0,9kWh-1,1kWh voor deze hele dag?


Ga deze maand als het ff mee zit over de 1000kWh heen voor het eerst :D
821 is mijn huidige record (vorige maand) en record daarvoor stamt uit juli vorig jaar (met 9 panelen minder) 626kWh.

April was echt heel goed, en mei nog beter.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179240170
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 13:11 schreef bambino het volgende:

[..]

1100? Dan heb je nu niet veel liggen. Ik heb vandaag al de 7200W aangetikt. 13kWh tot nu.
Of bedoel je per paneel 0,9kWh-1,1kWh voor deze hele dag?


Ga deze maand als het ff mee zit over de 1000kWh heen voor het eerst :D
821 is mijn huidige record (vorige maand) en record daarvoor stamt uit juli vorig jaar (met 9 panelen minder) 626kWh.

April was echt heel goed, en mei nog beter.
Ik bedoel dat de omvormer dat nu aangeeft, realtime (met bewolking).

Zonder bewolking schiet hij naar de 3000-3500Wh rond deze tijd van de dag.

Uit m’n hoofd was de beste dag zo’n 23kWh aan opbrengst, wat ik tot nu toe gezien heb.
Heb de sleutel van deze woning nog maar net 10 dagen ;)
pi_179240416
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 13:28 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik bedoel dat de omvormer dat nu aangeeft, realtime (met bewolking).

Zonder bewolking schiet hij naar de 3000-3500Wh rond deze tijd van de dag.

Uit m’n hoofd was de beste dag zo’n 23kWh aan opbrengst, wat ik tot nu toe gezien heb.
Heb de sleutel van deze woning nog maar net 10 dagen ;)
Deze snap ik niet. Je zegt dat je zonder bewolking rond dit moment zo'n 3,5 kWh hebt opgewekt. Het is nu ongeveer midden op de dag qua opwekking. Hoe kan jouw beste dag dan 23 kWh zijn? Zoveel langer worden de dagen in de zomer toch ook weer niet?
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179240999
quote:
5s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 13:39 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Deze snap ik niet. Je zegt dat je zonder bewolking rond dit moment zo'n 3,5 kWh hebt opgewekt. Het is nu ongeveer midden op de dag qua opwekking. Hoe kan jouw beste dag dan 23 kWh zijn? Zoveel langer worden de dagen in de zomer toch ook weer niet?
Je haalt w en wH door elkaar ;)

Zijn panelen wekken zonder bewolking 3500W op (3,5kWh per uur). Een volle zomer dag is 23kWh.

Een bewolkte dag is dus 900-1100W (0,9-1,1kWh per uur).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179241117
Hier is de max 3,8kW. En de max voor een dag 22 kWh.
Nu is het 1,1kW.
Dus vergelijkbare set denk ik.

Hier is deze maand echt goed. Lekker zonnige start.
pi_179241652
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 14:09 schreef bambino het volgende:

[..]

Je haalt w en wH door elkaar ;)

Zijn panelen wekken zonder bewolking 3500W op (3,5kWh per uur). Een volle zomer dag is 23kWh.

Een bewolkte dag is dus 900-1100W (0,9-1,1kWh per uur).
Nou ja, het staat er toch echt. Zal MaGNet het wel verkeerd hebben geschreven.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179243036
quote:
2s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 14:41 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Nou ja, het staat er toch echt. Zal MaGNet het wel verkeerd hebben geschreven.
Ik heb het verkeerd geschreven, bedoelde idd W.
De meter gaf 900-1000W aan met deze bewolking, later was dat 1150 rond 14u.
Onbewolkt schiet hij met gemak naar de 3500W.

En met meer panelen zou ik dus op zo'n bewolkte dag nog genoeg opwekken om m'n wasmachine te laten draaien en niets te hoeven afnemen van het stroomnet. Dat was m'n punt eigenlijk :P

Heb natuurkunde helaas moeten droppen omdat ik geen wiskunde in m'n pakket had op de mavo :D Daarna ook geen opleiding meer afgerond dus het is droevig gesteld met me...

En meestal kom ik er wel uit met de eenheden maar dit is dan weer zo'n gevalletje "ow".

[ Bericht 12% gewijzigd door MaGNeT op 18-05-2018 15:50:35 ]
pi_179243150
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 14:14 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier is de max 3,8kW. En de max voor een dag 22 kWh.
Nu is het 1,1kW.
Dus vergelijkbare set denk ik.

Hier is deze maand echt goed. Lekker zonnige start.
Er ligt 10x 270Wp op het zuiden en 8x 270Wp op het westen nu.
Dat wordt aanzienlijk meer, het is nu wachten op de offerte. M'n installateur is een éénpitter met meer werk dan tijd :P Dus ook offerte's moet hij in de avonduren doen... en daar maak ik verder geen probleem van, hij levert altijd puik werk af.
pi_179243388
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 15:47 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Er ligt 10x 270Wp op het zuiden en 8x 270Wp op het westen nu.
Dat wordt aanzienlijk meer, het is nu wachten op de offerte. M'n installateur is een éénpitter met meer werk dan tijd :P Dus ook offerte's moet hij in de avonduren doen... en daar maak ik verder geen probleem van, hij levert altijd puik werk af.
Hier ligt er 3640 (13*280) vol op zuid.
Nu is het dak gewoon vol.. Nu verbruiken we ca 3500 en wekken ca 3450 op, dus dat is zolang we kunnen salderen ook prima. Na 2020 zien we wel verder.
pi_179243752
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 15:57 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Hier ligt er 3640 (13*280) vol op zuid.
Nu is het dak gewoon vol.. Nu verbruiken we ca 3500 en wekken ca 3450 op, dus dat is zolang we kunnen salderen ook prima. Na 2020 zien we wel verder.
Vol op zuid helpt wel idd.
Bij mij is de opbrengst wat meer verspreid over de dag.
Zuid is sowieso wat zuid / zuid-oost bij mij.
West is daardoor west / zuid-west.
  vrijdag 18 mei 2018 @ 17:10:32 #80
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179244972
Wek nu ieder dag zo'n 36 kW op tussen 6:00 en 20:00 en verbruik maar zo'n 6 kW in die tijd. Dat wordt toch een dingetje als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Een warmtepomp gebruik je nu toch niet (hooguit om te koelen als het echt warm is).

Hopelijk kan ik over 2 jaar een full-elektric auto uitkiezen van de baas. Maar dan nog wordt het lastig als je overdag weg bent. Moet je dus al 2 Tesla Powerwalls hebben van 13,5 kW van Eur 5.000,- per stuk. Die verdien je nooit terug, of de prijs moet heel drastisch dalen.

Misschien is het beste idee nog wel om een stel ASIC crypto-miners aan het werk te zetten in de seizoenen waar je overschot hebt :P
pi_179245085
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 mei 2018 17:10 schreef leolinedance het volgende:
Wek nu ieder dag zo'n 36 kW op tussen 6:00 en 20:00 en verbruik maar zo'n 6 kW in die tijd. Dat wordt toch een dingetje als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Een warmtepomp gebruik je nu toch niet (hooguit om te koelen als het echt warm is).

Hopelijk kan ik over 2 jaar een full-elektric auto uitkiezen van de baas. Maar dan nog wordt het lastig als je overdag weg bent. Moet je dus al 2 Tesla Powerwalls hebben van 13,5 kW van Eur 5.000,- per stuk. Die verdien je nooit terug, of de prijs moet heel drastisch dalen.

Misschien is het beste idee nog wel om een stel ASIC crypto-miners aan het werk te zetten in de seizoenen waar je overschot hebt :P
Dat zou nog niet zo'n gek idee zijn, van zonsopkomst tot zonsondergang minen :D
  vrijdag 18 mei 2018 @ 17:34:09 #82
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_179245391
Ik heb een warmtepomp en boiler die vooral ‘s nachts aan het werk zijn om te verwarmen en te koelen. Die kunnen omgezet worden naar overdag. Dus dan maak ik in ieder geval een beetje gebruik van wat ik opwek.
Ik heb je lief mijn hele leven
  Moderator maandag 21 mei 2018 @ 19:24:14 #83
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179306632
Heb op het moment een offerte liggen voor zonnepanelen; ben benieuwd wat de rest er zo op het eerste gezicht van vind.

Zonnepanelen :
12 x Q-Cells Q.Peak Duo Mono All black 310 WP

Omvormer :
Omniksol 3.0-TL2+Wifi

Bevestigingsysteem op schuin dak :
Esdec Clickfit Evo

Geschatte opbrengst : 3534 kWh

Totaalprijs : ¤ 4550,-

Per wattpiek : 1,28

Voor mijn gevoel is de prijs nogal fors en had eerlijk gezegd zelf de illusie dat zoiets vele malen goedkoper zou zijn. Maar misschien is dit wel heel netjes marktconform, ik heb eerlijk gezegd geen idee :+ :@

[ Bericht 1% gewijzigd door Vonkenboer op 21-05-2018 19:35:22 ]
pi_179307656
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:24 schreef Vonkenboer het volgende:
Esdec Clickfit Evo
Deze panelen zullen zo rond de ¤2400 zitten voor 12 stuks, omvormer rond de ¤550.

Dan hou je dus ¤1600 over voor het werk en montagematerialen.

Voor het plaatsen wordt doorgaans zo'n ¤1000 aangehouden bij dit aantal panelen, afhankelijk of er een steiger nodig is, etc.
Dan zit er nog ¤600 in bevestigingsmateriaal, kabeltjes, etc.

Het lijkt me niet al te gek. Als je ze zelf kan leggen bespaar je natuurlijk wel flink.

Naarmate je meer panelen legt, zakken de installatiekosten per paneel in verhouding natuurlijk ook altijd wat.

Bij mij moeten er straks ~53 verspreid over 3 daken, dan kijk je weer naar andere kosten :+
pi_179307751
Die 4550 is Inc of Excl BTW?

Ik heb een offerte liggen voor 10x Qcell 320 WP voor 5070 EUR inc BTW, 4189 EUR Excl.

Alleen zit daar wel een Solaredge HD wave 4000 + optimizers bij van 1200 EUR
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator maandag 21 mei 2018 @ 20:36:01 #86
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179308159
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:19 schreef Zith het volgende:
Die 4550 is Inc of Excl BTW?

Ik heb een offerte liggen voor 10x Qcell 320 WP voor 5070 EUR inc BTW, 4189 EUR Excl.

Alleen zit daar wel een Solaredge HD wave 4000 + optimizers bij van 1200 EUR
Dat is een totaalprijs inclusief BTW; wil ik kosten wat het kost een Solar Edge HD wave 3000 inclusief optimizers dan is de prijs inclusief btw ¤ 5242,-
  maandag 21 mei 2018 @ 20:40:01 #87
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179308270
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:36 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Dat is een totaalprijs inclusief BTW; wil ik kosten wat het kost een Solar Edge HD wave 3000 inclusief optimizers dan is de prijs inclusief btw ¤ 5242,-
Ik vind het niet zo'n gekke prijs.
  Moderator maandag 21 mei 2018 @ 20:43:05 #88
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179308342
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:40 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik vind het niet zo'n gekke prijs.
Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
  maandag 21 mei 2018 @ 20:44:18 #89
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179308363
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:43 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
Is netjes toch? En kijk niet alleen naar de terugverdientijd, zo'n systeem houdt het wel wat langer vol ;)

Optimizers verdienen zich altijd terug (mits ze niet kapot gaan). Vergeet de garantietermijn en ongelijke degradatie van panelen niet mee te nemen in je vergelijk.
pi_179308426
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:43 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
Dat lijkt me een nette t.v.t.

Waar krijg je nog 15% rendement per jaar?

Als het salderen stopt en overgaat op een andere regeling dan zal de t.v.t. mogelijk wel wat stijgen, ik ga zelf uit van 10 jaar. Maar ook dan is 10% per jaar heel netjes.

En die panelen blijven wel minimaal 25 jaar stroom leveren.
pi_179308461
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:44 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Is netjes toch? En kijk niet alleen naar de terugverdientijd, zo'n systeem houdt het wel wat langer vol ;)

Optimizers verdienen zich altijd terug (mits ze niet kapot gaan). Vergeet de garantietermijn en ongelijke degradatie van panelen niet mee te nemen in je vergelijk.
Optimizers hebben naar mijn idee alleen nut als je te maken met met schaduw op je dak.

Zonder optimizers kan ik 11 panelen kwijt op m'n zuid-dak (aantal dat er zonder schaduw op kan liggen).
Met optimizers kan ik er 25 kwijt, schaduw van dakkapellen die de hele dag door wat van het ene naar het andere paneel schuift, rond 12 uur 's middags overigens geheel geen schaduw).

Er komen dus optimizers.

En garantie? Tsja, wie zegt dat de leverancier of fabrikant over 25 jaar nog bestaat? ;)

Kijk eens terug naar 1993 en welke merken en bedrijven we toen hadden die nu zijn verdwenen...

Over 25 jaar zijn de rendementen vast al veel hoger en panelen goedkoper, dat probleem bekijk ik dan wel (als ik er nog ben :P).
pi_179308614
Ik kijk voor mezelf helemaal niet naar de t.v.t. aangezien je het toch niet helemaal kan voorspellen.
Als stroom goedkoper wordt, loopt de t.v.t. op, als het duurder wordt, loopt de t.v.t. terug.
Als salderen stopt, loopt de t.v.t. op, als er een goede terugleversubsidie komt, maakt het niet veel uit.

Je kan niet alles uitrekenen, op m'n dak doet het meer dan op m'n spaarrekening.
  maandag 21 mei 2018 @ 20:56:01 #93
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179308630
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:48 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Optimizers hebben naar mijn idee alleen nut als je te maken met met schaduw op je dak.
Dat klopt niet, ook zonder schaduw pak je al een redelijke winst. Bij mij scheelt het nu zo'n 5% na 2 jaar. En dat neemt alleen maar toe door ongelijke degradatie.

Daarnaast krijg je op een Solaredge omvormer 12 jaar garantie wat je voor weinig geld kunt uitbreiden naar 20 jaar. Dan ben je bij nagenoeg ieder ander merk al met je 2e unit bezig.
pi_179308881
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:56 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat klopt niet, ook zonder schaduw pak je al een redelijke winst. Bij mij scheelt het nu zo'n 5% na 2 jaar. En dat neemt alleen maar toe door ongelijke degradatie.

Daarnaast krijg je op een Solaredge omvormer 12 jaar garantie wat je voor weinig geld kunt uitbreiden naar 20 jaar. Dan ben je bij nagenoeg ieder ander merk al met je 2e unit bezig.
Dak zonder schaduw? Zou ik eerder extra panelen leggen dan optimizers.

8 optimizers, ¤400 -> 5% meer opbrengst
2 panelen extra ipv omptimizers, ¤400 -> 25% meer opbrengst

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 21-05-2018 21:16:57 ]
pi_179309351
Je kan alleen niet altijd 2 extra kwijt ;)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_179309454
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:27 schreef Zith het volgende:
Je kan alleen niet altijd 2 extra kwijt ;)
Mét optimizers soms ook juist weer wel :+

Het is ook geen "strijd tegen de optimizer".
Maar wel om duidelijk te maken dat een paneel extra meer rendement geeft dan hetzelfde bedrag aan optimizers, als je tenminste geen schaduw hebt.
pi_179309695
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dak zonder schaduw? Zou ik eerder extra panelen leggen dan optimizers.

8 optimizers, ¤400 -> 5% meer opbrengst
2 panelen extra ipv omptimizers, ¤400 -> 25% meer opbrengst

Vogelpoep is ook schaduw.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179309775
quote:
1s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:45 schreef halfway het volgende:

[..]

Vogelpoep is ook schaduw.
Maar die schaduw verdwijnt niet, dat gaat een optimizer ook niet fixen ;)

Optimizers zijn er om panelen die tijdelijk in de schaduw liggen geen negatieve invloed te laten hebben op de string van panelen.

Op mijn huidige panelen zit overigens ook wel wat vogelpoep maar ik merk nog niets aan de output van de string. Zolang het geen schijtreigers zijn valt het wel wat mee, geloof ik :P
pi_179309989
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:49 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Maar die schaduw verdwijnt niet, dat gaat een optimizer ook niet fixen ;)

Optimizers zijn er om panelen die tijdelijk in de schaduw liggen geen negatieve invloed te laten hebben op de string van panelen.

Op mijn huidige panelen zit overigens ook wel wat vogelpoep maar ik merk nog niets aan de output van de string. Zolang het geen schijtreigers zijn valt het wel wat mee, geloof ik :P
Valt in principe mee, ze rekenen ong 2% per paneel.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179310013
Heb even ingevuld bij Gaslicht.com wat ik straks ga betalen als m'n panelen er liggen, m'n warmtepomp geïnstalleerd is en m'n gas eruit is.

Naar verwachting krijg ik ¤75 per maand terug :D
  maandag 21 mei 2018 @ 22:40:53 #101
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179310943
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 21:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Dak zonder schaduw? Zou ik eerder extra panelen leggen dan optimizers.

8 optimizers, ¤400 -> 5% meer opbrengst
2 panelen extra ipv omptimizers, ¤400 -> 25% meer opbrengst

Moet je wel ruimte hebben voor die panelen hè :P

Overigens heb ik 2 panelen per optimizer en zou het onmogelijk zijn om 25% meer opbrengst te genereren wanneer ik hypothetisch die kosten van de optimizers in extra panelen zou stoppen. Dat zouden er nl. 3 extra zijn op de 30, dus 10%.

Ik ben het ook met iedereen eens dat Solar Edge zonder schaduw je terugverdientijd niet korter maakt, maar dat hoeft ook niet het doel te zijn. De terugverdientijd wordt er 0,5 - 1 jaar langer door, maar daarna heb je er wel íeder jaar profijt van. En waarschijnlijk nog meer dan de eerst jaren i.v.m. degradatie van de panelen.

[ Bericht 8% gewijzigd door leolinedance op 21-05-2018 22:50:11 ]
pi_179311295
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 22:40 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Moet je wel ruimte hebben voor die panelen hè :P

Overigens heb ik 2 panelen per optimizer en zou het onmogelijk zijn om 25% meer opbrengst te genereren wanneer ik hypothetisch die kosten van de optimizers in extra panelen zou stoppen. Dat zouden er nl. 3 extra zijn op de 30, dus 10%.

Ik ben het ook met iedereen eens dat Solar Edge zonder schaduw je terugverdientijd niet korter maakt, maar dat hoeft ook niet het doel te zijn. De terugverdientijd wordt er 0,5 - 1 jaar langer door, maar daarna heb je er wel íeder jaar profijt van. En waarschijnlijk nog meer dan de eerst jaren i.v.m. degradatie van de panelen.

Ah ja, het kunnen uitlezen per paneel is ook een leuke plus.

Het is ook niet zo dat er echt een "goed" of "fout" is.

Af en toe schaduw op je dak? Gewoon optimizers gebruiken en vol leggen die hap.
Hou je van statistieken per paneel? Ook dan is die meerprijs best te verantwoorden.
Heb je een mooi dak zonder schaduwen? Dan kan je prima zonder.
  maandag 21 mei 2018 @ 23:07:32 #103
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179311461
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 22:58 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ah ja, het kunnen uitlezen per paneel is ook een leuke plus.

Het is ook niet zo dat er echt een "goed" of "fout" is.

Af en toe schaduw op je dak? Gewoon optimizers gebruiken en vol leggen die hap.
Hou je van statistieken per paneel? Ook dan is die meerprijs best te verantwoorden.
Heb je een mooi dak zonder schaduwen? Dan kan je prima zonder.
Kon ook best zonder inderdaad, maar ach :P

p0rniq65.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door leolinedance op 21-05-2018 23:21:00 ]
pi_179318201
quote:
0s.gif Op maandag 21 mei 2018 20:43 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Volgens het bijbehorende papierwerk bespaar ik dan op jaarbasis ¤ 707,- op elektra kosten.
Betekend wel dat de terugverdientijd ruim 6,5 jaar is :?
Waar haal je de 6,5 jaar vandaan?

Investering met Omnik na BTW teruggave: 3840,28 euro
Gedeeld door 707 = 5.43 jaar

Investering met SolarEdge na BTW teruggave: 4411,69 euro
Gedeeld door 707 = 6.24 jaar

Veel korter wordt het simpelweg niet.
Als je nog 100 offertes op vraagt zullen er vast een aantal goedkopere bij zitten, en dan nog zal het geen 1000 euro goedkoper worden. Misschien dat er iemand te vinden is die het voor 200 minder kan maar dan moet je al wel ff goed zoeken denk ik. Voornamelijk een bedrijf met weinig personeel die zelf monteren zal het goedkoper kunnen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179322888
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 11:39 schreef bambino het volgende:

[..]

Waar haal je de 6,5 jaar vandaan?

Investering met Omnik na BTW teruggave: 3840,28 euro
Gedeeld door 707 = 5.43 jaar

Investering met SolarEdge na BTW teruggave: 4411,69 euro
Gedeeld door 707 = 6.24 jaar

Veel korter wordt het simpelweg niet.
Als je nog 100 offertes op vraagt zullen er vast een aantal goedkopere bij zitten, en dan nog zal het geen 1000 euro goedkoper worden. Misschien dat er iemand te vinden is die het voor 200 minder kan maar dan moet je al wel ff goed zoeken denk ik. Voornamelijk een bedrijf met weinig personeel die zelf monteren zal het goedkoper kunnen.
Ik denk dat Vonkje toch wel zelf even die dingen op het dak kletst.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_179324029
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 mei 2018 15:50 schreef halfway het volgende:

[..]

Ik denk dat Vonkje toch wel zelf even die dingen op het dak kletst.
Ja precies, en dan natuurlijk enkel het aansluiten in de meterkast uitbesteden, want dat is eng! ;)
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179344101
Ons energiecontract (momenteel GreenChoice) loopt begin juli af, dus we zijn nu maar weer aan het kijken wat het beste aansluit voor zonnepanelen. Het lijkt er op dat we iets gaan terugleveren ondanks de defecte omvormer maar geen mega-hoeveelheden. Teruglevering zal zo rond de 400 kWh liggen.
Hebben jullie nog handige tips? :)
  woensdag 23 mei 2018 @ 21:30:20 #108
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179345060
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:24 schreef douche-eendje het volgende:
Ons energiecontract (momenteel GreenChoice) loopt begin juli af, dus we zijn nu maar weer aan het kijken wat het beste aansluit voor zonnepanelen. Het lijkt er op dat we iets gaan terugleveren ondanks de defecte omvormer maar geen mega-hoeveelheden. Teruglevering zal zo rond de 400 kWh liggen.
Hebben jullie nog handige tips? :)
Is niet de moeite, of je nu 7 of 11 cent krijgt met 400 kWh.

Kijk eerder naar de overstapbonus en de vaste kosten. En uiteraard naar gastarieven (mits je dat hebt).
pi_179346728
Offerte voor de paneeltjes is binnen :D
57x 340Wp panelen, 19.380Wp in totaal.

2 losse 3-fase omvormers zodat we netjes binnen de selectiviteit t.o.v. de hoofdzekering blijven.
Daarnaast praktischer ivm 1 set op de woning en 1 op de garage.

Uiteindelijk toch voor SolarEdge met optimizers gekozen omdat er dan 25 ipv 11 panelen op de zuidkant passen. Vanwege de dakkapellen zou dat anders niet heel goed uitpakken.

Warmtepomp is ook besteld dus volgende maand rond deze tijd is het "werk in uitvoering".

[ Bericht 9% gewijzigd door MaGNeT op 23-05-2018 23:34:48 ]
  woensdag 23 mei 2018 @ 23:53:40 #110
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179347323
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:13 schreef MaGNeT het volgende:
Offerte voor de paneeltjes is binnen :D
57x 340Wp panelen, 19.380Wp in totaal.

2 losse 3-fase omvormers zodat we netjes binnen de selectiviteit t.o.v. de hoofdzekering blijven.
Daarnaast praktischer ivm 1 set op de woning en 1 op de garage.

Uiteindelijk toch voor SolarEdge met optimizers gekozen omdat er dan 25 ipv 11 panelen op de zuidkant passen. Vanwege de dakkapellen zou dat anders niet heel goed uitpakken.

Warmtepomp is ook besteld dus volgende maand rond deze tijd is het "werk in uitvoering".
Welke warmtepomp heb je gekocht? Daar ben ik ook mee bezig maar het is érg moeilijk vind ik.

- Hybride systeem of van het gas? Ik heb een dure ketel uit 2011 hangen die nog niet afgeschreven is.
- Alleen warme of ook tapwater door de warmtepomp laten verwarmen (dus met een vat)?
- Ventilatie warmtepomp nemen of één die de lucht van buiten haalt?
- Indien van buiten, gaan mijn buren geluidsoverlast krijgen van die unit op mijn garagedak?
- Hoe groot moet het systeem worden?
- En hoeveel gas bespaar je dan per jaar en wat kost dat aan elektra?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Werken deze systemen allemaal vlekkeloos samen met een Honeywell Evo systeem?

Het liefst zou ik een adviseur hier thuis ontvangen die alles bekijkt, bespreekt en een advies uitbrengt met offerte. Maar waar je hiermee met zonnepanelen wordt doodgegooid (ze willen allemaal langskomen) lijkt het voor warmtepompen héél moeilijk te zijn iemand vrijblijvend over de vloer te krijgen.

[ Bericht 31% gewijzigd door leolinedance op 24-05-2018 00:10:01 ]
pi_179347498
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Welke warmtepomp heb je gekocht?
Mitsubishi Zubadan 14Kw (lucht / water) met Ecodan binnen-unit.

Edit: dat was een flinke ninja-edit :D

quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Daar ben ik ook mee bezig maar het is érg moeilijk vind ik.

- Hybride systeem of van het gas? Ik heb een dure ketel uit 2011 hangen die nog niet afgeschreven is.
- Alleen warme of ook tapwater door de warmtepomp laten verwarmen (dus met een vat)?
- Ventilatie warmtepomp nemen of één die de lucht van buiten haalt?
- Indien van buiten, gaan mijn buren geluidsoverlast krijgen van die unit op mijn garagedak?
- Hoe groot moet het systeem worden?
- En hoeveel gas bespaar je dan per jaar en wat kost dat aan elektra?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Werken deze systemen allemaal vlekkeloos samen met een Honeywell Evo systeem?

Het liefst zou ik een adviseur hier thuis ontvangen die alles bekijkt, bespreekt en een advies uitbrengt met offerte. Maar waar je hiermee met zonnepanelen wordt doodgegooid (ze willen allemaal langskomen) lijkt het voor warmtepompen héél moeilijk te zijn iemand vrijblijvend over de vloer te krijgen.

Het is erg lastig idd.
Mijn installateur doet veel warmtepompen, heeft er zelf ook ééntje (in z'n jaren '20 woning, wel na-geïsoleerd) en heeft het extreem druk

Anderhalf uur geleden kreeg ik m'n PV offerte, kan je nagaan wat voor uren hij maakt...

En voor de duidelijkheid: hij doet dus alles, van m'n PV tot warmtepomp, inductie kookplaat en aanpassingen in meterkast.

Ik regel de netwerkaansluitingen, dat is dan weer mijn ding :+

Subsidie is zo'n ¤2800 voor deze warmtepomp op dit moment, als ik het goed heb gezien.

Tapwater gaat de warmtepomp ook doen, hij verwarmt een boilervat van 200 liter, die kan je overigens ook probleemloos groter kiezen.
Het is geen "compact" versie, dus heb een los buffervat, los boilervat, etc. Er is ruimte genoeg in de garage en dan heb ik liever een onderhoudsvriendelijke installatie die eventueel te voorzien is van grotere vaten.

[ Bericht 11% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 00:41:51 ]
pi_179347599
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2018 23:53 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Welke warmtepomp heb je gekocht? Daar ben ik ook mee bezig maar het is érg moeilijk vind ik.

- Hybride systeem of van het gas? Ik heb een dure ketel uit 2011 hangen die nog niet afgeschreven is.
- Alleen warme of ook tapwater door de warmtepomp laten verwarmen (dus met een vat)?
- Ventilatie warmtepomp nemen of één die de lucht van buiten haalt?
- Indien van buiten, gaan mijn buren geluidsoverlast krijgen van die unit op mijn garagedak?
- Hoe groot moet het systeem worden?
- En hoeveel gas bespaar je dan per jaar en wat kost dat aan elektra?
- Wat zijn de onderhoudskosten?
- Werken deze systemen allemaal vlekkeloos samen met een Honeywell Evo systeem?

Het liefst zou ik een adviseur hier thuis ontvangen die alles bekijkt, bespreekt en een advies uitbrengt met offerte. Maar waar je hiermee met zonnepanelen wordt doodgegooid (ze willen allemaal langskomen) lijkt het voor warmtepompen héél moeilijk te zijn iemand vrijblijvend over de vloer te krijgen.

Warmtepompen zijn dan ook ingewikkeld als je nog een CV hebt. Er moeten namelijk flink veel beslissingen genomen worden en je hele huis moet doorgelicht worden.
Er is simpelweg geen eenduidig advies te geven. En de kans is heel groot dat de klant uiteindelijk nee zegt. Daarom zijn ze minder happig.

Maar dat is enkel voor de eerste keer. Hierna is het vervangen net zo makkelijk als bij een CV ketel.

Als je een paar adviseurs wilt hebben, heb ik ook wel twee waarmee ik goede ervaringen heb.
pi_179347656
quote:
1s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:20 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Warmtepompen zijn dan ook ingewikkeld als je nog een CV hebt. Er moeten namelijk flink veel beslissingen genomen worden en je hele huis moet doorgelicht worden.
Er is simpelweg geen eenduidig advies te geven. En de kans is heel groot dat de klant uiteindelijk nee zegt. Daarom zijn ze minder happig.

Maar dat is enkel voor de eerste keer. Hierna is het vervangen net zo makkelijk als bij een CV ketel.

Als je een paar adviseurs wilt hebben, heb ik ook wel twee waarmee ik goede ervaringen heb.
Klopt, je kan niet klakkeloos een warmtepomp neerzetten. Dan haal je het rendement niet en ben je als het tegenzit nog duurder uit dan met gas.
Om het rendement (COP van 4 of hoger) te halen moet je op lage temperaturen verwarmen.

Alle radiatoren gaan bij mij vervangen worden door Jaga Strada convectoren met DBE en nog een Vertiga in de keuken.
Vloerverwarming heb ik helaas niet, infrezen is in deze woning helaas een te groot risico aangezien er veel leidingen door de dekvloer lopen.

Maar Jaga maakt mooi spul, heb het al in actie gezien, die DBE fans hoor je niet (tenzij in de boost stand). Ze draaien amper, net genoeg om de lucht in beweging te krijgen.
Normale radiatoren op een klassieke CV hebben dat niet nodig, daar is de temperatuur hoog genoeg om de convectie op gang te krijgen.
En liever wat overgedimensioneerde convectoren, ook dat helpt mee aan je rendement.

[ Bericht 2% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 00:36:31 ]
pi_179347679
Ik zou ook niet snel een warmtepomp kopen van een CV-ketel merk.

Liever van merken die al jaren in de airco's en warmtepompen zitten, aangezien het in de basis dezelfde techniek is.

En dan is Mitsubishi of Panasonic voor de hand liggend.

Mitsubishi maakt al warmtepompen sinds 1968... daarom moest ik ook wel even grinniken toen er op BNR gesproken werd over "nieuwe techniek" en "kinderziekten"... Het is meer dat we het in Nederland nog niet kennen omdat we op een flinke gasbel zaten.

Als ze het met de winters in Noorwegen of Canada aandurven om een warmtepomp neer te zetten, dan komt het in Noord-Oost Fryslân vast ook wel goed ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 00:37:42 ]
  donderdag 24 mei 2018 @ 00:45:02 #115
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179347798
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:26 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klopt, je kan niet klakkeloos een warmtepomp neerzetten. Dan haal je het rendement niet en ben je als het tegenzit nog duurder uit dan met gas.
Om het rendement (COP van 4 of hoger) te halen moet je op lage temperaturen verwarmen.

Alle radiatoren gaan bij mij vervangen worden door Jaga Strada convectoren met DBE en nog een Vertiga in de keuken.
Vloerverwarming heb ik helaas niet, infrezen is in deze woning helaas een te groot risico aangezien er veel leidingen door de dekvloer lopen.

Maar Jaga maakt mooi spul, heb het al in actie gezien, die DBE fans hoor je niet.
En liever wat groot gedimensioneerde convectoren, ook dat helpt mee aan je rendement.
Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.

Heb jij de DBE PRO uitvoering die ook kan koelen?

quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:30 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zou ook niet snel een warmtepomp kopen van een CV-ketel merk.

Liever van merken die al jaren in de airco's en warmtepompen zitten, aangezien het in de basis dezelfde techniek is.

En dan is Mitsubishi of Panasonic voor de hand liggend.

Mitsubishi maakt al warmtepompen sinds 1968... daarom moest ik ook wel even grinniken toen er op BNR gesproken werd over "nieuwe techniek" en "kinderziekten"... Het is meer dat we het in Nederland nog niet kennen omdat we op een flinke gasbel zaten.

Als ze het met de winters in Noorwegen of Canada aandurven om een warmtepomp neer te zetten, dan komt het in Noord-Oost Fryslân vast ook wel goed ;)
Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
pi_179347853
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.

Heb jij de DBE PRO uitvoering die ook kan koelen?

[..]

Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
DBE is wel belangrijk, vanwege de lage temperatuur heb je anders nauwelijks tot geen convectie.

Uitontwikkeld? Dat is het nooit. Maar die Zubadan is al lang op de markt.

[ Bericht 3% gewijzigd door MaGNeT op 24-05-2018 01:01:17 ]
pi_179351938
Misschien warmtepompdiscussie in warmtepomptopic voortzetten?

quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
Nieuwste ontwikkelingen zijn warmwaterpompen met ander koelmiddel welke efficiënter en dus zuiniger werkt, en ook hogere temperaturen kunnen bereiken. Dat zal betekenen dat je op cv-radiatoren ook gewoon een warmtepomp kan toepassen.
Deze zijn natuurlijk wel weer duurder.

En zelfs de "oude" pomptechnieken krijgen nieuwe features. Zoals de huidige H-serie van de Panasonic een mooiere, veelzijdigere controller heeft.

Je moet niet wachten op "the next best thing", maar gewoon de huidige nemen. De huidige werken al gewoon goed.
Subsidie loopt ook af en wordt strenger.
pi_179351978
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.
Als je nu nieuwe radiatoren gaat ophangen zou ik sowieso wel de DBE-variant nemen. Zelfs als je nog niet direct een warmtepomp neemt maar nog even op de C.V.-ketel blijft draaien is dat slim. Met deze radiatoren kun je namelijk met een (veel) lagere aanvoertemperatuur de ruimte op temperatuur krijgen.

Je kunt dan dus gewoon de aanvoertemperatuur van de ketel verlagen. Dit is prettig omdat de ketel dan efficienter werkt (dus gebruik je minder gas) en daarnaast weet je zo ook vanzelf wanneer je huis klaar is voor een warmtepomp. Als je met een aanvoertemperatuur van 40 graden je huis goed warm krijgt en houdt kan een warmtepomp het ook.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
  donderdag 24 mei 2018 @ 09:54:04 #119
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_179352073
quote:
2s.gif Op donderdag 24 mei 2018 09:46 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Als je nu nieuwe radiatoren gaat ophangen zou ik sowieso wel de DBE-variant nemen. Zelfs als je nog niet direct een warmtepomp neemt maar nog even op de C.V.-ketel blijft draaien is dat slim. Met deze radiatoren kun je namelijk met een (veel) lagere aanvoertemperatuur de ruimte op temperatuur krijgen.

Je kunt dan dus gewoon de aanvoertemperatuur van de ketel verlagen. Dit is prettig omdat de ketel dan efficienter werkt (dus gebruik je minder gas) en daarnaast weet je zo ook vanzelf wanneer je huis klaar is voor een warmtepomp. Als je met een aanvoertemperatuur van 40 graden je huis goed warm krijgt en houdt kan een warmtepomp het ook.
Bedankt voor de tip!
pi_179352340
quote:
2s.gif Op woensdag 23 mei 2018 20:24 schreef douche-eendje het volgende:
Ons energiecontract (momenteel GreenChoice) loopt begin juli af, dus we zijn nu maar weer aan het kijken wat het beste aansluit voor zonnepanelen. Het lijkt er op dat we iets gaan terugleveren ondanks de defecte omvormer maar geen mega-hoeveelheden. Teruglevering zal zo rond de 400 kWh liggen.
Hebben jullie nog handige tips? :)
Tijdje terug heb ik hier nog een link gepost, van powerpeers. Dan kan je via mij daar klant worden en krijg je een leuke welkomstbonus.

Je kunt het beste op gaslicht.com je verbruik invullen, je opwek invullen en dan kijken wat er uit rolt.
Via de link van powerpeers kan je een offerte opvragen, dan kan je zien of dat goedkoper is dan de nummer 1 op gaslicht.

https://www.powerpeers.nl/vrienden/VSLA23440
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179352442
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:45 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming en ga alle radiatoren later ook vervangen door lage-temperatuur varianten. Die Jaga Strada ziet er prima uit dus die gaat ook op mijn lijstje! Ben nu de zolder aan het verbouwen en heb er alvast 3 nodig. Denk dat DBE echter niet nodig te hebben, misschien later enkel in de badkamer om die snel op temperatuur te boosten in de winter.

Heb jij de DBE PRO uitvoering die ook kan koelen?

[..]

Mee eens ja. Lees en hoor wel regelmatig dat warmtepompen nog lang niet uitontwikkeld zijn, dus vraag me af of dit wel het juiste moment is. Maar goed, dat hou je altijd. Er is nu in ieder geval nog subsidie.
DBE is ook niet nodig. Ik heb een 8kW warmtepomp met Jaga Tempo, zonder DBE. En dat werkt als een tierelier.

Ik heb nergens bij mijn Jaga's een stopcontact echt dichtbij zitten. Dus zomaar even DBE aansluiten kan niet tenzij ik in de kruipruimte stopcontacten laat aanleggen ofzo.

Toen ik de Jaga's kreeg had ik nog een CV, en toen draaide de CV nog op 70 graden. Je wilt niet weten hoe snel je woning dan warm is :D

Nu draai ik op warmtepomp met (afhankelijk van buiten temperatuur) tussen de 30 en 40 graden. En dat levert meer dan voldoende convectie om het warm te krijgen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179352502
quote:
0s.gif Op donderdag 24 mei 2018 00:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mitsubishi Zubadan 14Kw (lucht / water) met Ecodan binnen-unit.

Edit: dat was een flinke ninja-edit :D

[..]

Het is erg lastig idd.
Mijn installateur doet veel warmtepompen, heeft er zelf ook ééntje (in z'n jaren '20 woning, wel na-geïsoleerd) en heeft het extreem druk

Anderhalf uur geleden kreeg ik m'n PV offerte, kan je nagaan wat voor uren hij maakt...

En voor de duidelijkheid: hij doet dus alles, van m'n PV tot warmtepomp, inductie kookplaat en aanpassingen in meterkast.

Ik regel de netwerkaansluitingen, dat is dan weer mijn ding :+

Subsidie is zo'n ¤2800 voor deze warmtepomp op dit moment, als ik het goed heb gezien.

Tapwater gaat de warmtepomp ook doen, hij verwarmt een boilervat van 200 liter, die kan je overigens ook probleemloos groter kiezen.
Het is geen "compact" versie, dus heb een los buffervat, los boilervat, etc. Er is ruimte genoeg in de garage en dan heb ik liever een onderhoudsvriendelijke installatie die eventueel te voorzien is van grotere vaten.

Subsidie kan je hier checken:
https://www.rvo.nl/sites/(...)E%20warmtepompen.pdf

Moet je wel exacte type nummers weten.

Er is trouwens warmtepomp topic voor discussie hierover :)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  donderdag 24 mei 2018 @ 11:17:56 #123
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_179353307
quote:
2s.gif Op donderdag 24 mei 2018 09:46 schreef nightsleeper het volgende:
Als je nu nieuwe radiatoren gaat ophangen zou ik sowieso wel de DBE-variant nemen. Zelfs als je nog niet direct een warmtepomp neemt maar nog even op de C.V.-ketel blijft draaien is dat slim. Met deze radiatoren kun je namelijk met een (veel) lagere aanvoertemperatuur de ruimte op temperatuur krijgen.
Je kan de DBE units los kopen voor Jaga Strada Twin radiatoren, en het prijsverschil tussen de voorgemonteerde set en een losse radiator + losse DBE is niet zo groot.

Eerst proberen zonder DBE, en later DBE bijplaatsen waar het vermogen niet toereikend is, is dus een prima optie.
pi_179353647
Ik heb de DBE Pro ook los gekocht.

De Jaga's (Tempo) heb ik voor een zacht prijsje via marktplaats gekocht. Scheelt behoorlijk. Bij veel nieuwbouw projecten worden standaard Jaga's opgehangen. Als dan de bewoners kiezen om na oplevering (of na enkele jaren) vloerverwarming aan te leggen worden de Jaga's overbodig en zijn ze dus op marktplaats te vinden.

De koeling met de DBE Pro werkt best aardig. Het is geen airco, maar een de temperatuur in de slaapkamers met 3 graden omlaag brengen is toch een aardige verbetering van de nachtrust. Ik denk dat ik een heerlijke zomer tegemoet ga als ik dadelijk ook nog de Velux buitenzonwering (screens) heb gemonteerd.

Behoorlijk comfort verhogend, die nieuwe technieken en isolatie.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')