abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179008130
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.

[ Bericht 49% gewijzigd door Vonkenboer op 09-05-2018 14:24:20 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179008168
quote:
14s.gif Op maandag 7 mei 2018 14:24 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Alle twee de linkjes doen het niet bij mij. Moet ik ervoor inloggen of zo?
Ah! Ja, als visitor.

Aan de linker kant kan je klikken op "Click here to view existing systems"
Dan kom je automatisch in een systeem in Oregon.
Als je dan op de link klikt, kom je er wel in.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 10:37:53 #3
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179008235
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:33 schreef bambino het volgende:
Laatste post uit deel 14:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 10:43:52 #4
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008405
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
In deel 9... maar de vraag is in hoeverre informatie uit 2016 nog relevant is.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179008707
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:37 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waar is de orginele op gebleven.. ?
Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:01:41 #6
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179008816
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Top!
Ik denk dat de lapo uit het vorige deel er dan wel uit kan, want daardoor gaan mensen iedere keer aan de OP rommelen en raakt hij "beschadigd".
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 11:18:12 #7
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179009206
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
  dinsdag 8 mei 2018 @ 11:42:07 #8
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_179009767
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Deze zit gewoon in de reeks hoor:
Topicreeks: Het grote zonnepanelen topic. Deel I.

Anders had hij ook niet in mijn MyAT gestaan.
Maar de "originele" OP is al 2 jaar kwijt, en kon sowieso wel een forse update gebruiken voor hij weer in gebruik genomen werd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_179010790
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 10:56 schreef bambino het volgende:

[..]

Zie nieuwe op. Ben er nog mee bezig, moet nu ff weg.
Zal later meer info toevoegen.
Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
pi_179010955
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 11:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Waarschijnlijk heb je ook niet geklikt op open een nieuw deel. Geeft niet dan koppel ik deze straks wel weer aan de reeks

Dat wil nu niet namelijk ik zit mobiel ;)
Zit gewoon in de reeks, alleen niet de mooie manier (met auto nummering)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179010958
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 12:30 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Fijn!
Denk er even aan dat dit in de regel binnen 48 uur gedaan moet worden.
Jep! Moest alleen ff weg. Ga nu verder schrijven.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179011400
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179025295
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
  Moderator dinsdag 8 mei 2018 @ 22:30:28 #14
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179028356
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Lijkt mij duidelijk zo'n op ! Zal hem van het weekend even aankleden in K&W huis stijl :) ^O^
pi_179029724
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 13:02 schreef bambino het volgende:
Weer stuk erbij getypt. Kan ff niks verzinnen wat er nog bij moet (er is zoveel informatie :-D )

Iemand nog een idee?
Het ziet er netjes en overzichtelijk uit.

Ik zat iets te bedenken, vandaar dat ik nog even een vraagje heb over dit stukje uit de OP "De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen."

Zouden de zonnepanelen bij een stroomstoring niet gewoon kunnen werken/het huis van stroom kunnen voorzien als je de omvormer via een Aggregaat van stroom zou voorzien?
  dinsdag 8 mei 2018 @ 23:14:59 #16
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_179030323
Dan kun je je huis toch ook van stroom voorzien dmv het aggregaat? Dus ja :)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_179032207
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179033868
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 00:29 schreef Speekselklier het volgende:
een aggregaat is niet in staat teruggeleverde stroom te ontvangen (en op te slaan). ik ben bang dat er van alles mis gaat als er meer wordt opgewekt dan het aggregaat levert.
Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
pi_179034186
Ik heb er ook wel eens aan zitten denken, maar je zal dan ook je huis tijdens de stroomuitval moeten scheiden van het lichtnet. Simpelweg omdat anders je hele wijk stroom uit jouw 'centrale' gaat gebruiken en jouw centrale dat niet aan kan.

Met alleen een aggregaat + zonnepanelen zit je wel met het probleem dat de omvormer de opgewekte elektriciteit niet kwijt kan. In hoeverre dat schadelijk is, durf ik niet te zeggen. Dit probleem is mogelijk op te lossen een home battery.

Daarnaast zul je sowieso moeten zorgen dat je tijdelijke stroomvoorziening (aggregaat en/of home battery) een mooi zuivere sinus levert. Dat lukt niet met een goedkoop aggregaat van de bouwmarkt.

Om een en ander feilloos te laten werken zal je tussen je hoofdschakelaar naar het lichtnet en je groepenkast in elk geval een wissel-relais moeten plaatsen wat bij stroomuitval in de straat zorgt dat je installatie binnenshuis fysiek wordt afgeschermd van het elektra net buitenshuis. De aggregaat mag pas starten nadat die afschakeling is gedaan.

Zelf heb ik wel eens zitten denken aan opties om (ook in de winter) geheel off-grid te gaan.

Zonnepanelen + wind generator + thuisbatterij + houtkachel om de warmtepomp te ontlasten + aggregaat. Waarbij die laatste dan watergekoeld wordt, met de koeling gekoppeld aan het cv-circuit. Want dan haal je bijna 100% rendement.

De thuisbatterij zal immers zomers zelden tot nooit leeg zijn, en in de winter door flink energieverbruik van de warmtepomp regelmatig. Als je dan tijdens het laden van de thuisbatterij met een aggregaat intussen de (rest)warmte gebruikt voor het verwarmen van je huis klinkt mij dat nog niet zo gek.

De vraag is alleen hoeveel er met brandstof gesleept moet gaan worden en of het dan nog wel de moeite waard is.
pi_179035418
Er bestaan ook zonnepanel die in 'Island modus' kunnen draaien. Kwestie van instellen.
Dan kan hij ook leveren zonder externe voeding.

Dit mag alleen niet in Nederland als je aan het net zit koppeld.

Je kan ook gewoon een grote (semi)-tractie batterij kopen, die met je zonnepanelen opladen en daar je huis op aansluiten. Dat kan dan al met HTK omvormer zoals je in je auto gebruikt. 12->220.

Op deze manier heb ik mijn garage verlicht. Deze heeft geen eigen stroomvoorziening.
Accu + omvormer hangt onder de groepenkast. groepenkast zit aagesloten op de omvormer. Omdat de stopcontacten ook onder spanning staan kan ik ook beperkt electrisch gereedschap gebruiken. (max 750watt)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179036728
quote:
1s.gif Op woensdag 9 mei 2018 06:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Klopt maar ik zou alleen de 220 volt stekker van de omvormer op de aggregaat aansluiten (die er voor zorgt dat de omvormer aan gaat). De opgewekte stroom gaat dan gewoon richting meterkast en zou in mijn theorie gebruikt kunnen worden in huis en wat over is zou op het stroomnetwerk gezet worden. (Geen idee of het zou werken)
Dit werkt dus niet. De omvormer heeft 1 stroom aansluiting. Over die aansluiting gaat zowel de voeding van de omvormer als het terugleveren van stroom.

Er is maar 1 manier dat dit wel werkt, en dat is me accu's.
Accu's geven namelijk een pulse aan de omvormer zodat deze altijd aan blijven. De accu is daarna verbonden met de meterkast en die trekt stroom uit de accu als er stroom nodig is.
Zolang de accu stroom heeft, of voorzien wordt van opgewekte stroom zal de woning dus stroom kunnen blijven gebruiken. Maar ook de accu heeft zijn limieten, dus ik weet niet hoeveel zware apparaten je zo maar ff aan kunt gaan zetten (weet niet hoeveel een accu kan leveren in piek).

Maar waarom zou iemand dit in Nederland willen? Stroomstoringen zijn al enorm schaars. In de 8-9 jaar dat ik een eigen woning heb, heb ik het 1 keer meegemaakt. En dat was volgens mij 3 uurtjes (in 2009-2010 ofzo).

Grid-loos is hier ook niet zinvol (tenzij de woning geen grid heeft, dan kan je het aanleggen besparen en hier iets voor in de plaats nemen bijvoorbeeld). Maar als je nu verbonden bent met het net, is het goedkoper om hieraan vast te blijven zitten.
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dus aan het netwerk zitten levert je 150 euro per jaar op.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179037251
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 10:39 schreef bambino het volgende:
Een stroom aansluiting kost je jaarlijks zo'n 225 euro, maar omdat je aangesloten bent krijg je energieheffingkorting, waardoor je 375 euro retour krijgt op je energierekening.
Dat is in de grap.
Mijn garagebox is geen ''verblijfsruimte' en krijgt niet die heffingskorting.
Ik moet dus de volle mep betalen voor een klein rotlampje.

Verderop in de straat heeft iemand 2 doorgebroken boxen en dat wordt ineens gezien als een werkplaats. Hij krijgt heffingskorting en heeft een gratis aansluiting en 150 euro over voor leuk gereedschap.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179039210
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Je hebt wel heel dure panelen. Ik vind het voor 2750 kWh wel wat duur.

Ik zou gaan voor panelen met wat lagere opbrengst en er dan meer van leggen. Is per kWh een stuk goedkoper.

Terugverdientijden gaan er ook mooi van omlaag.

En omvormers, tsja... Als je het niet nodig hebt gewoon een seriële kiezen. Als je nu echt schaduwplekken hebt of een schoorsteenschaduw oid... Anders niet.

Eea wel heel afhankelijk van je dak oppervlak natuurlijk.
Whatever...
  Moderator woensdag 9 mei 2018 @ 14:26:39 #24
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179045708
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Deze had ik gemist :P

Nette prijs? Zeer zeker niet. Het is best duur.
Niet voor Sunpower/SMA, maar voor zonnepanelen/omvormer zeer zeker wel.

Als ik Hanwa Q-Cell 310WP op Omnik aanbied kom ik op 3000 ex. BTW
Die wekken dus iets minder op (400WP minder en iets lager rendement) maar voor 2500 euro kun je een hoop andere leuke dingen doen.

SMA is standaard 5 jaar, zie: https://estg-zonnepanelen(...)-boy-3-0-1av-76.html
(ESTG is (een van) de grootste groothandels in Nederland).

10 jaar is dus al verlengd (kost geld, en niet zuinig bij SMA).
20 jaar werkingsverklaring is COMPLETE bullshit.
Ook SMA gaat gewoon kapot. De enige omvormer die ik ken die beduidend langer meegaan zijn SolarEdge (12 jaar standaard garantie) en gaan normaal wel 15 jaar minimaal mee.
SMA 10-12 jaar kapot is heel normaal.

Nu biedt ik net een prijs met Omnik aan, dat is een goed merk uit China. SMA is hét top merk.
Als ik een SMA SB 2.5 zou pakken (dat kan met 8x310, niet 8x360) dan zou de meerprijs 270 ex. BTW zijn. Dus 3270 ex. BTW. Dan zit ik er alsnog 2230 euro onder. En dan is het enige verschil (heel iets kleinere omvormer, scheelt 7 tientjes) en geen Sunpower maar Qcell.

Is Sunpower beter? Absoluut.
2150 euro (ex) beter? Absoluut niet!!

Als je ruimte hebt kan je beter 2 panelen meer plaatsen van Qcell, wek je meer op dan met Sunpower en voor veel minder geld.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179045714
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2018 14:26 schreef Vonkenboer het volgende:
Even de K&W huis stijl min of meer toegevoegd aan de OP :)
Gracias!
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179064279
Stukje uit de Telegraaf van vandaag:
https://www.telegraaf.nl/(...)anelen-energie-vreet

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  vrijdag 11 mei 2018 @ 09:09:08 #28
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179083412
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 mei 2018 21:35 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Nieuw topic! Fijn, ik heb wat vragen over ontvangen offerte.

Ik heb net een offerte ontvangen met omvormer van SMA. Volgens verkoper absoluut topmerk.

Standaard garantie is tien jaar, maar er zit een soort intentieverklaring bij dat omvormer eigenlijk wel 20 jaar mee zou moeten gaan. Is zo'n intentieverklaring iets waard? Of vooral mooiweer praatjes?

(in op staat dat SMA standaard maar 5 jaar garantie geeft trouwens?)

Offerte is voor 8 sunpower 360wp panelen, SMA omvormer 3.0 en montage + montagemateriaal 5500,- ex btw. Nette prijs of wel erg duur?
Heb je maar ruimte voor 8 panelen?

Als je er meer kwijt kan dan zou ik voor meer panelen gaan en dan wat goedkopere exemplaren. Dan heb je voor minder geld meer opbrengst.

SunPower is overigens wel topspul en in mijn geval is het zeker een optie op m'n zuiddak omdat ik er daar niet zoveel kwijt kan.

[ Bericht 5% gewijzigd door TheFreshPrince op 11-05-2018 09:17:06 ]
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_179091581
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
pi_179091956
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
  † In Memoriam † vrijdag 11 mei 2018 @ 18:34:08 #31
230491 Zith
pls tip
pi_179092279
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Mja, je koopt wel de ferrari onder de zonnepanelen, en ferraris koop je niet omdat ze prijstechnisch interressant zijn.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 11 mei 2018 @ 21:16:30 #32
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179094760
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Ik zou kijken naar 10 tot 12 panelen van rond de 300Wp, bijvoorbeeld Ja Solar, die zijn niet slecht voor het geld.

Over 10 jaar zijn de rendementen weer hoger.
Tegen die tijd zet je je oude panelen op Marktplaats, vervang je je (inmiddels versleten) omvormer en leg je wat dan de norm is.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_179104716
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Simpele oplossing, koop nu een grotere omvormer die je later simpel kan uitbreiden.

Als je bereid bent een beetje extra te betalen, neem je SolarEdge met optimizers.
Met 14x310WP zou je met een SE3680 prima uit de voeten kunnen.
Dat je daar dan eerst 8 panelen oplegt, betekend alleen dat zijn rendement heel iets lager is (hoe hoger aan de max van omvormer, hoe beter hij omvormt).

Je komt met SE 3680 en nu dus 8 optimizers wel 600 euro ex. hoger uit dan ik eerst zei met de Omnik. Maar dan hoef je dus niet een 2e omvormer te kopen én heb je optimizers.
TVT is dan 7,9 jaar met deze offerte.

Als optimizers absoluut niet nodig zijn. Kan je ook kiezen voor een omnik 4.0
Dan maak je nu 1 string van 8. Koop je er later 6 bij, dan maak je een 2e string van 6.
2 keer 7 zou mooier zijn, dus als je het exact zelfde paneel in de toekomst bij kan kopen, dan zou je dan de string open breken van 8 en er 1 afhalen om 2x 7 te maken na uitbreiding.
Krijg je een ander paneel, dan pak je een 2e string van 6.

Met de omnik 4.0 en dus zonder optimizers kom ik op 3150 ex ongeveer en dus een tvt van 7.2 jaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179104946
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 21:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik zou kijken naar 10 tot 12 panelen van rond de 300Wp, bijvoorbeeld Ja Solar, die zijn niet slecht voor het geld.

Over 10 jaar zijn de rendementen weer hoger.
Tegen die tijd zet je je oude panelen op Marktplaats, vervang je je (inmiddels versleten) omvormer en leg je wat dan de norm is.
Waarom zou je opnieuw investeren in zonnepanelen over 10 jaar? Wat een onzin.
Die dingen gaan makkelijk 20 jaar mee, en ook wel 30.
Dus gewoon nieuwe omvormer erop, strings erin drukken en weer door.
Scheelt je een nieuwe investering van een paar k.

Heel kort door de bocht voorbeeld:

8 panelen omnik 2.5 (die prijs heb ik nu ff bij de hand)
3000 ex

Over 10 jaar 8 nieuwe panelen en nieuwe omvormer.
Dan moet je de-monteren, monteren, 8 panelen kopen, omvormer kopen.
Dat zal bijna hetzelfde kosten als nu de hele install, dus 3000 euro.
Je krijgt voor je 8 oude panelen misschien 50 euro per paneel, als je mazzel hebt. Laten we 500 zeggen = netto 2500 euro.
Met die 8 nieuwe van misschien 400wp wek je dan 8x400x90% = 2880kWh op.
Reken ff met 20 cent = 576 euro = 3.75 jaar terug verdientijd

Nieuwe omvormer zonder nieuwe panelen:
Investering zal 750 euro ofzo zijn
Met die oude 8 wek je 8x310x90% = 2230kWh op = 446.40 euro
TVT = 1.7 jaar.

Na 20 jaar met vervangen na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 euro opgewekt
2e 10 jaar: 6912 euro opgewekt

Investering totaal: 5500 euro

Besparing totaal: 6768 euro

Na 20 jaar met alleen nieuwe omvormer na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 opgewekt (in euro's)
2e 10 jaar: 5000 opgewekt (in euro's) (anders begin je weer over degradatie van panelen)

Totale investering 3750

Netto besparing: 6606 euro

Je besparing na 20 jaar is in dit voorbeeld met vernieuwing hoger. Maar dan ga je uit dat je 500 euro voor je 8 panelen krijgt, dat de nieuwe installatie 400wp per paneel is en dat die panelen en omvormer incl montage 3000 euro kosten. En dat de oude panelen al een stuk minder opwekken in de volgende 10 jaar. Allen gokwerk

Uiteraard kan je dit over 10 jaar berekenen, behalve de degradatie van je panelen is niet te berekenen.

Mocht ik over 10 jaar nog hier werken, en er zijn dan hele goede panelen voor een leuke prijs. Kan het voor mij interessant zijn om het te doen. Maar in een normale situatie (waar je volle pond betaald) lijkt het mij niet interessant om panelen te vervangen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_179106937
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
Ik, tweedehands van marktplaats gehaald en zelf geplaatst.
  zaterdag 12 mei 2018 @ 19:04:48 #36
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179110051
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 14:09 schreef bambino het volgende:

[..]

Waarom zou je opnieuw investeren in zonnepanelen over 10 jaar? Wat een onzin.
Die dingen gaan makkelijk 20 jaar mee, en ook wel 30.
Dus gewoon nieuwe omvormer erop, strings erin drukken en weer door.
Scheelt je een nieuwe investering van een paar k.

Heel kort door de bocht voorbeeld:

8 panelen omnik 2.5 (die prijs heb ik nu ff bij de hand)
3000 ex

Over 10 jaar 8 nieuwe panelen en nieuwe omvormer.
Dan moet je de-monteren, monteren, 8 panelen kopen, omvormer kopen.
Dat zal bijna hetzelfde kosten als nu de hele install, dus 3000 euro.
Je krijgt voor je 8 oude panelen misschien 50 euro per paneel, als je mazzel hebt. Laten we 500 zeggen = netto 2500 euro.
Met die 8 nieuwe van misschien 400wp wek je dan 8x400x90% = 2880kWh op.
Reken ff met 20 cent = 576 euro = 3.75 jaar terug verdientijd

Nieuwe omvormer zonder nieuwe panelen:
Investering zal 750 euro ofzo zijn
Met die oude 8 wek je 8x310x90% = 2230kWh op = 446.40 euro
TVT = 1.7 jaar.

Na 20 jaar met vervangen na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 euro opgewekt
2e 10 jaar: 6912 euro opgewekt

Investering totaal: 5500 euro

Besparing totaal: 6768 euro

Na 20 jaar met alleen nieuwe omvormer na 10 jaar:
1e 10 jaar: 5356 opgewekt (in euro's)
2e 10 jaar: 5000 opgewekt (in euro's) (anders begin je weer over degradatie van panelen)

Totale investering 3750

Netto besparing: 6606 euro

Je besparing na 20 jaar is in dit voorbeeld met vernieuwing hoger. Maar dan ga je uit dat je 500 euro voor je 8 panelen krijgt, dat de nieuwe installatie 400wp per paneel is en dat die panelen en omvormer incl montage 3000 euro kosten. En dat de oude panelen al een stuk minder opwekken in de volgende 10 jaar. Allen gokwerk

Uiteraard kan je dit over 10 jaar berekenen, behalve de degradatie van je panelen is niet te berekenen.

Mocht ik over 10 jaar nog hier werken, en er zijn dan hele goede panelen voor een leuke prijs. Kan het voor mij interessant zijn om het te doen. Maar in een normale situatie (waar je volle pond betaald) lijkt het mij niet interessant om panelen te vervangen.
Uiteraard gaan die dingen wel 25 jaar (of langer) mee.

Maar ze heeft nu een offerte voor hele dure panelen en wil misschien nog eens uitbreiden later.

Als ze nu 10 goedkopere panelen kiest komt ze ongeveer op dezelfde jaaropbrengst en houdt ze geld over. En dan zou ze kunnen overwegen om tegen die tijd de panelen gelijk allemaal te vervangen als ze wil uitbreiden (!)

Ik had het over 10 jaar... dan is de omvormer sowieso aan vervanging toe en kan ze besluiten of ze dat doet of dat ze uitbreidt (of gelijk ook de panelen vervangt voor betere exemplaren met een hoger rendement).

Een andere optie is om nu het dak gelijk vol te leggen en over 10 jaar (of wanneer dat ding er ook maar mee ophoudt) alleen de omvormer te vervangen.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  zaterdag 12 mei 2018 @ 19:21:54 #37
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179110367
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 17:42 schreef TwinkleStar001 het volgende:
Bedankt voor de reacties. Er passen in totaal 13 (horizontaal) of 14 (verticaal) zonnepanelen op mijn dak. Het idee achter de 8 panelen was een beetje dat mocht ik besluiten om een elektrische auto te kopen (mits betaalbaar geworden, dus waarschijnlijk niet in de eerste paar jaar) er tzt nog wat bij kan leggen. En dat opbrengst dan min of meer voldoende zou zijn voor huishouden + auto.

Ik heb met de leverancier overlegd en kan nog iets korting krijgen. Maar dan nog is terugverdientijd zo'n 11 jaar. Waarbij evt tweede omvormer nog niet is meegerekend. En wie weet hoe de wereld er dan uit ziet? Dus de goedkopere klinken ook wel heel positief.
Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_179117087
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
8 jaar geleden 4 panelen zelf gelegd en later nog twee van marktplaats. Nog met microomvormers

Later 8 panelen laten plaatsen op gezamelijk dak (vve). Dit omdat niet wil dat anderen in de toekomst ook het gezamenlijke dak gaan betreden.

Binnen alles wel zelf afgemonteerd.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179126711
Ah ok, ik zit er aan te denken om het ook zelf te doen.
Dak is wel hoog, goot zit op 6m, daarvoor moet ik maar een goede rolsteiger huren.
pi_179130633
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 19:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
Eens, al zou ik dan voor de Omnik gaan. 10 jaar garantie en paar honderd goedkoper.
Minder risico, minder geld.

Iets meer geluid, iets minder opwek. Maar als de omvormer op zolder staat maakt geluid niet uit en die % opwek die je mist maak je makkelijk goed door het prijs verschil.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zondag 13 mei 2018 @ 13:22:01 #41
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179130824
-

[ Bericht 100% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-05-2018 13:22:47 ]
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
  zondag 13 mei 2018 @ 18:21:15 #42
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_179137581
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2018 18:11 schreef bluemoon23 het volgende:
Hoeveel van de zonnepanelen eigenaars hier, hebben zelf hun panelen gelegd/geinstalleerd ?
Check, bij mijzelf en bij mijn ouders. Eenvoudig te doen, bij een schuindak wel goed aan je veiligheid denken en zorgen dat je wat reserve pannen achter de hand heb. Platdak is helemaal een fluitje van een cent.

Volgend jaar mag ik bij ons nieuwe huis weer het dak op. Toch leuk om weer PV te shoppen. Ik hoop er dit keer 28 kwijt te kunnen hoewel ik nog niet weet ik het ook allemaal in 1x gaan doen.
pi_179140958
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 mei 2018 19:21 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik heb het nog eens doorgerekend, volgens mij kan je het best gewoon gelijk je dak vol leggen met "goedkope" panelen van rond de 300Wp.

Die SMA omvormer kan tot 600 Volt dus met 14x 32 (*1,15) zit je veilig.

Omvormer, bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4.0 zit op ongeveer ¤1000
14x Ja Solar 300Wp (black) panelen: ongeveer ¤2800

De rest (uren en overig materiaal) heb je waarschijnlijk al op de offerte, dat moet je er dan nog bij optellen.

Dan heb je 4400Wp aan panelen liggen en zal je opbrengst ruwweg zo'n 4000kWh per jaar zijn, hangt wat af van de ligging, hoek, etc.

Samengevat: meer (goedkope) panelen, lagere aanschafkosten, hogere opbrengst

Mocht je installateur op een veel hoger bedrag uitkomen voor bovenstaande dan zou ik eens een 2e offerte opvragen.
Bedankt! Ik denk dat ik idd maar voor iets goedkopere panelen ga. 4000kWh haal ik niet eens qua verbruik, dus waarschijnlijk is een stuk of 10 voldoende. Dan kan ik tegen de tijd dat energiebehoefte veranderd, bijv vanwege elektrische auto, altijd nog zien wat dan de beste optie is.
  zondag 13 mei 2018 @ 21:46:01 #44
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179141940
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:13 schreef TwinkleStar001 het volgende:

[..]

Bedankt! Ik denk dat ik idd maar voor iets goedkopere panelen ga. 4000kWh haal ik niet eens qua verbruik, dus waarschijnlijk is een stuk of 10 voldoende. Dan kan ik tegen de tijd dat energiebehoefte veranderd, bijv vanwege elektrische auto, altijd nog zien wat dan de beste optie is.
Via GreenChoice krijg je ¤0,13 per kWh die je teruglevert (en niet gebruikt), dat is toch al snel weer ¤130 per jaar voor die 3 of 4 panelen extra, dus ook die verdien je terug.

Ik zou die 3 of 4 extra gelijk leggen.

De installatiekosten heb je toch al, de omvormer hoeft maar iets zwaarder te zijn.
En je bent nog steeds goedkoper uit dat je eerste offerte.

Daarnaast heb je dan alle panelen mooi gelijk (zelfde maat, zelfde patroon, zelfde kleur).

Ik leg 4000Wp meer dan ik de eerste 5 jaar verwacht nodig te hebben (ivm elektrisch rijden).
Ook die eerste 5 jaar leveren ze al geld op ;)
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_179142232
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:46 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Via GreenChoice krijg je ¤0,13 per kWh die je teruglevert (en niet gebruikt), dat is toch al snel weer ¤130 per jaar voor die 3 of 4 panelen extra, dus ook die verdien je terug.

Ik zou die 3 of 4 extra gelijk leggen.

De installatiekosten heb je toch al, de omvormer hoeft maar iets zwaarder te zijn.
En je bent nog steeds goedkoper uit dat je eerste offerte.

Daarnaast heb je dan alle panelen mooi gelijk (zelfde maat, zelfde patroon, zelfde kleur).

Ik leg 4000Wp meer dan ik de eerste 5 jaar verwacht nodig te hebben (ivm elektrisch rijden).
Ook die eerste 5 jaar leveren ze al geld op ;)
Toevallig zit ik al bij greenchoice dus dat komt mooi uit :)

Wat ik tot nu toe aan offertes gekregen heb komt er alleen best veel qua kosten bij voor montagemateriaal, arbeid, etc (ik heb een bitumen dak)
  zondag 13 mei 2018 @ 22:05:46 #46
38065 TheFreshPrince
oh no you didn't
pi_179142583
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 21:54 schreef TwinkleStar001 het volgende:

[..]

Toevallig zit ik al bij greenchoice dus dat komt mooi uit :)

Wat ik tot nu toe aan offertes gekregen heb komt er alleen best veel qua kosten bij voor montagemateriaal, arbeid, etc (ik heb een bitumen dak)
Je kan altijd proberen daar wat korting op te krijgen, zeker als je meer dan 1 offerte hebt.

Reken ook weer zo, die hellingen en panelen liggen er eerst wel weer 25 jaar ;)

De omvormer zal wel eens vervangen moeten worden maar die hangt op een beter toegankelijke plek, dat is qua werk dan wel weer te overzien.

Het is ook maar net of je het geld "over hebt". Op de bank doet het 0,3% als je geluk hebt, op het dak 5 tot 10%.
"I ain't no bungee expert or nothin', but I don't think he's supposed to be slamming into the ground like that."
pi_179143767
quote:
0s.gif Op zondag 13 mei 2018 22:05 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Je kan altijd proberen daar wat korting op te krijgen, zeker als je meer dan 1 offerte hebt.

Reken ook weer zo, die hellingen en panelen liggen er eerst wel weer 25 jaar ;)

De omvormer zal wel eens vervangen moeten worden maar die hangt op een beter toegankelijke plek, dat is qua werk dan wel weer te overzien.

Het is ook maar net of je het geld "over hebt". Op de bank doet het 0,3% als je geluk hebt, op het dak 5 tot 10%.
Hier ook om die reden 3400wp wat zo'n 4100kwh oplevert per jaar. Terwijl ons verbruik maar 1900 is. De meerkosten waren niet veel meer voor wat panelen extra. Alleen het materiaal en iets zwaardere omvormer. Hebben nu SMA 5000 omvormer, dus kan nog meer bij als we electrisch gaan rijden etc. Waren ook maar 4300 euro netto kwijt voor 20x 170wp SF panelen + die omvormer en montage.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_179190969
RJR2zDR.png

Zo. vandaag gaat mijn installatie eindelijk in volledigheid draaien! gisteravond is de laatste paneel aangesloten.

21*300Wp JAsolar allblack panelen op een SE6K solaredge 3-fase omvormer op 239'C ZZW op 45 graden hellingshoek..

Gisteren met 13 panelen al -0,26kW verbruik. Ben benieuwd hoe het nu met volledige kracht gaat werken.
pi_179191780
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 08:29 schreef athlonkmf het volgende:
Gisteren met 13 panelen al -0,26kW verbruik. Ben benieuwd hoe het nu met volledige kracht gaat werken.
Ja makkie, gister was een lekker zonnetje en niet te heet voor de paneeltjes.
Als je dan nog geen negatief verbruikt hebt moet je echt eens naar je verbruik kijken.

De opbrengst die ik gisteren had lag ca 10% onder mijn beste dagen!
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_179204365
Ik ben ook op zoek naar een stuk of 8 panelen erbij. Situatie nu is 10 panelen 250Wp met micro omvormers op het zuiden.
Voor mijn garage ben ik op zoek naar een omvormer en 6 of 8 panelen oost-west oriëntatie. Optimizers of weer micro omvormers zullen weer nodig zijn omdat in de winter en herfst er panelen in de schaduw van het huis zullen vallen.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, maar ik zit in de richting voor Ja Solar met optimizer met GoodWe omvormers te denken.

Wie kan er eens mee denken of heeft andere ideeën?
Voorheen Post ID 101472
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')