abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_172988795
quote:
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de eieren van tientallen pluimveebedrijven. Bij de eieren van één van die bedrijven is zelfs sprake van een direct gevaar voor de volksgezondheid, stelt de NVWA. In de eieren zit fipronil, een anti-luizenmiddel dat verboden is in de voedselketen.

Vorige week werd bij zeven bedrijven fipronil in eieren aangetroffen. Het ging om pluimveehouders die allemaal een behandeling tegen bloedluis hadden laten uitvoeren door Chickfriend, een bedrijf uit Barneveld. De NVWA sloot vervolgens uit voorzorg zo'n 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van Chickfriend. Van direct gevaar voor de volksgezondheid was geen sprake, zei de NVWA toen.

Onderzoek van de eieren van honderd van die bedrijven heeft nu een voorlopige lijst van dertig pluimveehouders opgeleverd waarvan de eieren besmet bleken te zijn. Bij één daarvan is de overschrijding van de norm zo groot dat iedereen wordt afgeraden om de eieren te eten, bij de andere bedrijven wordt consumptie alleen afgeraden voor kinderen.

Eicode

De NVWA haalt de besmette eieren zo veel mogelijk terug. Mensen kunnen de eieren die ze thuis hebben liggen online controleren aan de hand van de code die op het ei staat.

Fipronil is een insecticide dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt beschouwd als licht giftig. Het wordt veel gebruikt om luizen te bestrijden bij bijvoorbeeld honden en katten. Bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen is het verboden omdat het bij consumptie in grote hoeveelheden schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld de lever, de schildklier en de nieren.
http://nos.nl/artikel/218(...)besmette-eieren.html

Chickfriend :D

Update 3 augustus:

Kabinet: Grondig onderzoek naar eierschandaal

Er komt een grondig onderzoek naar het eierschandaal, naast het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel al loopt. Dat schrijft het kabinet vanavond in een brief aan de Tweede Kamer over de eiercrisis. Doel is te ontdekken 'hoe dit incident heeft kunnen gebeuren' en vergelijkbare crises in de toekomst te voorkomen.

Het kabinet stelt: ,,Afgelopen dagen is er onrust ontstaan over de aanwezigheid van de stof fipronil in eieren. Deze onrust is meer dan begrijpelijk. Het nieuws dat er een stof in een levensmiddel zit die daar niet hoort tast het vertrouwen in de voedselveiligheid aan."

De NVWA is daarom in samenwerking met het het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) op dit moment druk bezig met het nemen van maatregelen zodat de laatste van alle besmette eieren van de markt af zijn.

Het is de eerste officiële reactie namens het kabinet door de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, en de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Zij zijn allebei betrokken bij de eiercrisis. Tot nu toe lieten ze de berichtgeving over de crisis over aan waakhond NVWA. Er was de afgelopen dagen veel kritiek op de verwarrende communicatie door deze instantie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire met het gif fipronil dat in eieren terecht is gekomen, is volgens justitie ,,in volle gang''. Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook is daar administratie in beslag genomen.

Ondertussen wordt de economische schade steeds groter; die zou nu al in de miljoenen lopen. Een toonaangevend detailhandelsconcern in Duitsland heeft inmiddels onze eieren uit de schappen verbannen. De supermarktketens Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren deels in de ban. Albert Heijn haalt bij al zijn supermarkten veertien soorten eieren uit de schappen, naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

Ook consumenten zijn zwaar bezorgd. Het eten van eieren die de giftige stof bevatten, levert echter geen acute gezondheidseffecten op, is de inschatting van twee toxicologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Over mogelijke gevolgen die op langere termijn optreden door het eten van de besmette eieren is volgens hen nu nog niets met zekerheid te zeggen.

De NVWA houdt 138 van de ongeveer 180 onderzochte pluimveebedrijven gesloten. De eieren in deze bedrijven bevatten een te hoog gehalte fipronil, een middel dat verboden is in de voedselindustrie. Naast de blokkering van de bedrijven die door het servicebedrijf zijn behandeld heeft de waakhond vorige week monsters van eieren uit supermarkten genomen.

Uit de resultaten van deze monsters blijkt dat in 26% van de eieren meer dan Europese norm wordt aangetroffen. De NVWA zal de komende tijd monsters blijven nemen in de supermarkten, laat het kabinet weten.

Tweede Kamerleden zijn in ieder geval niet te spreken over de gang van zaken. Zo blijkt nu ook dat op 19 juni de Belgische toezichthouder voor het eerst contact heeft gezocht over gifeieren met het NVWA. Op 28 juni is er vervolgens een onderzoeksverzoek door de Belgen gedaan naar het bedrijf dat behandelingen aanbiedt met het giftige middel. Nadat de administratie was uitgeplozen, zijn op 19 juli (een maand later) pas de eerste monsters genomen bij acht recent behandelde boerenbedrijven. Toen het daar mis bleek, stelde de NVWA blokkades in en volgde onderzoek naar alle behandelde bedrijven sinds 1 januari.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt in een reactie op de kabinetsbrief: ,,Ik ben woedend. Er wordt gesold met onze voedselveiligheid en de Nederlandse pluimveesector is de dupe. Hoe kan het dat de Belgen al begin juni wisten van fipronil in de eieren? Op 19 juni is Nederland geïnformeerd en de eerste monsters zijn één maand later pas op 19 juli door de NVWA genomen? Ongehoord en onacceptabel. De onderste steen moet zo snel mogelijk boven."

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, zei vanmorgen in het AD nog dat de NVWA in de praktijk geen voedselwaakhond is, maar een verlengstuk van het economisch beleid.

Het kabinet meldt over de kritiek op de waakhond: ,,In de media horen we op dit moment verschillende vormen van kritiek op het handelen van de NVWA. Er is zorgvuldig beoordeeld of lage concentraties in levensmiddelen van deze stoffen gevaar kunnen vormen voor consumenten. Hierbij is uitgangspunt dat de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. Essentieel voor de werking van ons voedselveiligheidssysteem is echter dat de NVWA strikt handhaaft."

http://www.ad.nl/politiek(...)rschandaal~a3646cc3/

België onderzoekt tientallen pluimveebedrijven op fipronil

Video: Die Eierlüge

Ook onderzoek naar fipronil in kippenvlees
We can't afford the illusion anymore
pi_172988805
Fipronil is helemaal niet toegestaan in een ei, wat Zolderkamer ook lult. Die 0,005 houden ze alleen maar aan voor waarde waarbij het niet gevaarlijk is, maar het spul mag sowieso niet in eieren zitten, het hoort 0,00000 te zijn.
pi_172988809
quote:
Ook onderzoek naar fipronil in kippenvlees

De NVWA onderzoekt of er toch fipronil in kippenvlees zit. De verboden insecticide is gebruikt bij een aantal vleeskuikenbedrijven, blijkt uit de administratie van het verdachte Barneveldse bedrijf Chickfriend. Die vleeskuikenbedrijven zijn geblokkeerd, meldt het AD.

'Deze week gaan we proefslachtingen doen om te kijken of fipronil in het vlees zit. Afgelopen weken is al onze aandacht gericht geweest op eieren', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Omdat de focus de afgelopen weken dus anders lag, is er niet eerder begonnen met het onderzoek.

Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen.
Er zijn ondertussen dus ook kuikenvleesbedrijven geblokkeerd op last van de NVWA.

AD Ook onderzoek naar besmetting kippenvlees

[ Bericht 5% gewijzigd door Digi2 op 08-08-2017 06:56:13 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_172988813
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 06:49 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Er zijn ondertussen dus ook kuikenvleesbedrijven geblokkeerd op last van de NVWA.
Het Wageningse onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid Rikilt pleit voor onderzoek naar de gifstof in meer voedingsmiddelen. ,,Tot een paar weken geleden hebben we nooit getest of fipronil in eieren, vlees of zuivel zit,'' zegt manager Leen van Ginkel. ,,Als je ergens niet naar zoekt, zul je het ook nooit vinden.''
http://www.ad.nl/binnenla(...)ippenvlees~aff6b228/

Bij beestjes die niet ouder dan 6 weken worden, gaan spuiten met fipronil? Verklaar u nader, sector.
pi_172988883
Duitse minister van landbouw Schmidt uit kritiek op Nederland en België vanwege laat en onvoldoende aanleveren van informatie. Schmidt laat ook produkten onderzoeken waarin eieren zijn verwerkt.

quote:
Agrarminister kritisiert Nachbarländer Zu spät über Fipronil-Eier informiert

Deutschland sei zu spät und zu wenig umfangreich über die mit Fipronil belasteten Eier informiert worden, kritisiert Landwirtschaftsminister Schmidt die Niederlande und Belgien. Nun wollen die Länder besser kooperieren: Verbindungsbeamte sollen entsandt werden.

Im Skandal um die mit dem Insektengift Fipronil belasteten Eier hat Bundeslandwirtschaftsminister Christian Schmidt das Krisenmanagement der Niederlande und Belgiens in mehreren Interviews kritisiert. "Die Geschwindigkeit und der Umfang der Informationen seitens Belgien und der Niederlande ist zu optimieren", sagte Schmidt der "Neuen Osnabrücker Zeitung". In Telefonaten mit seinen Kollegen aus den Beneluxstaaten habe er "unmissverständlich" zum Ausdruck gebracht, dass er "schnelle Informationen und Transparenz" erwarte. Der Informationsfluss zwischen den EU-Staaten müsse besser werden.

Auch verarbeitete Produkte werden geprüft
Bundeslandwirtschaftsminister Schmidt sieht die Probleme insgesamt noch nicht gelöst: Er könne "keine Entwarnung geben, dass wir alle Kontaminierungen und Lieferwege der belasteten Eier lückenlos aufgeklärt haben". Wie Schmidt am Abend dem Sender Antenne Bayern sagte, arbeiteten die deutschen Überwachungsbehörden mit Hochdruck. Mit Blick auf die Herkunft der belasteten Eier sagte Schmidt dem ZDF: "Im Augenblick sprudeln aus den Niederlanden die Informationen, die wir eigentlich schon in den vergangenen Wochen gern gehabt hätten." Diese würden nun überprüft. Jetzt gehe es darum, auch verarbeitete Produkte wie Nudeln, Mayonnaise und Eiersalat zu untersuchen. Dafür habe er "ein Monitoring für diese Produkte angeordnet". Erst wenn dies erfolgt sei, könne die Krise für beendet erklärt werden.


[ Bericht 13% gewijzigd door Digi2 op 08-08-2017 07:30:30 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_172988956
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 06:48 schreef Loekie1 het volgende:
Fipronil is helemaal niet toegestaan in een ei, wat Zolderkamer ook lult. Die 0,005 houden ze alleen maar aan voor waarde waarbij het niet gevaarlijk is, maar het spul mag sowieso niet in eieren zitten, het hoort 0,00000 te zijn.
Ik ga ervan uit dat de EU wetgeving als zodanig te interpreteren is. Het gebruik van fipronil is verboden in de pluimveehouderij. Stel dat er sporen van worden aangetroffen dan dient achterhaalt te worden hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden. Vervolgens dient de oorzaak aangepakt te worden. Normaliter gaat men dan uit van een kleinschalig lokaal incident. De omvang van de besmetting blijkt in dit geval echter enorm.
quote:
Agrarminister kritisiert Nachbarländer Zu spät über Fipronil-Eier informiert

Die Verwendung von Fipronil bei Tieren, die Lebensmittel liefern, ist in der EU verboten. Derzeit wird angenommen, dass ein belgischer Hersteller einem gängigen Reinigungsmittel Fipronil beimengte und es an Betriebe in Belgien, den Niederlanden und Deutschland verkaufte. Das Insektizid soll Tiere vor Flöhen, Läusen und Zecken schützen. Die bisher bekannten mit Fipronil belasteten Chargen stammen aus den Niederlanden. Verbraucher sollten belastete Eier dem Handel zurückgeben oder im Restmüll entsorgen, empfiehlt das Ministerium.

Zwar sind die von Fipronil-Eiern und -Produkten ausgehenden Gefahren für Verbraucher aus Expertensicht bei den bisher gemessenen Konzentrationen überschaubar. In hohen Dosen kann Fipronil für Menschen aber gefährlich sein - in Experimenten mit Ratten schädigte die Substanz nach Angaben des Bundesinstituts für Risikobewertung (BfR) das Nervensystem und die Leber.


[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 08-08-2017 07:49:44 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_172989000
Net als met dat Q-koorts verhaal.
:(

De Nederlandse overheid werkt liever tegen dan mee met dit soort grootschalige incidenten in de agrarische sector.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 08:54:18 #8
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_172989534
https://m.facebook.com/martin.vandebraak

https://m.facebook.com/mathijs.ijzerman?pn_ref=ec_friends_card

Hoe is het nu met deze chickfriend vrienden? Iemand die ze kent? Verhalen weet?
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 09:00:24 #9
269692 Divje
AnaalMeneer
pi_172989599
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 08:54 schreef hierissieweer het volgende:
https://m.facebook.com/martin.vandebraak

https://m.facebook.com/mathijs.ijzerman?pn_ref=ec_friends_card

Hoe is het nu met deze chickfriend vrienden? Iemand die ze kent? Verhalen weet?
Daarissieweer :')
Nait Soezn Moar Broezn
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 09:21:36 #10
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172989760
quote:
NVWA test kippenvlees met proefslachtingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat deze week proefslachtingen doen bij kippen om te kijken of er fipronil in het vlees zit. Het controleren van het vlees moet worden gezien als extra veiligheidsmaatregel.
En producten waar eieren in zitten? Die worden in Duitsland wél gecontroleerd iig.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172989814
eierenschap is helemaal leeg in onze supermarkten. paniek om niks.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 09:54:14 #12
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990212
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 06:48 schreef Loekie1 het volgende:
Fipronil is helemaal niet toegestaan in een ei, wat Zolderkamer ook lult. Die 0,005 houden ze alleen maar aan voor waarde waarbij het niet gevaarlijk is, maar het spul mag sowieso niet in eieren zitten, het hoort 0,00000 te zijn.
Dat mag en kun je vinden... Maar in de bron die ik gepost heb staat het heel duidelijk.. Dat verzin ik zelf niet zoals jij wel doet..
En dan kun je hoog en laag springen verder.. :W
pi_172990290
Geslachte leghennen worden gebruikt in blikken honden- en kattenvoer. Dat geldt niet voor geruimde fipronilkippen. Die gaan naar het destructiebedrijf.
Nieuws & Achtergronden

Oftewel afgelopen jaren zat er nogal wat fipronil in honden- en kattenvoer. En mijn kat maar overgeven.
pi_172990307
In België barst het ook helemaal los nu. Net op het Nieuws op Studio Brussel. Net alsof het daar ontstaan is praten ze er over. En ook boos omdat het blijkbaar al vanaf mei bekend was.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:02:01 #15
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990378
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef Loekie1 het volgende:

Oftewel afgelopen jaren zat er nogal wat fipronil in honden- en kattenvoer. En mijn kat maar overgeven.
Verzinsels... :')
Goede bron ook.. _O-
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:06:19 #16
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990462
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef Loekie1 het volgende:
Geslachte leghennen worden gebruikt in blikken honden- en kattenvoer. Dat geldt niet voor geruimde fipronilkippen. Die gaan naar het destructiebedrijf.
Nieuws & Achtergronden

Oftewel afgelopen jaren zat er nogal wat fipronil in honden- en kattenvoer. En mijn kat maar overgeven.
Geen last van vlooien of teken gehad zeker?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:07:02 #17
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990475
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef bloodymary1 het volgende:
In België barst het ook helemaal los nu. Net op het Nieuws op Studio Brussel. Net alsof het daar ontstaan is praten ze er over. En ook boos omdat het blijkbaar al vanaf mei bekend was.
Dit koerst zo richting een parlementaire enquete.. Het schandaal breidt zich nog steeds uit.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172990529
quote:
18s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:07 schreef Perrin het volgende:

[..]

Dit koerst zo richting een parlementaire enquete.. Het schandaal breidt zich nog steeds uit.
Blijkbaar heeft Chickfriend het verboden middel weer ingekocht bij een Belgisch bedrijf. En dat heeft natuurlijk binnen Belgie ook geleverd.
Zoiets hoor, was op de wekkerradio, nog niet echt wakker.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:10:55 #19
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990549
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 09:58 schreef bloodymary1 het volgende:
In België barst het ook helemaal los nu. Net op het Nieuws op Studio Brussel. Net alsof het daar ontstaan is praten ze er over. En ook boos omdat het blijkbaar al vanaf mei bekend was.
Beter luisteren... want dat zeiden ze niet...
Ze zeiden dat er onderzoek was... maar er nog geen resultaten waren dus het was niet bekend vanaf mei..
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:11:38 #20
269692 Divje
AnaalMeneer
pi_172990556
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:02 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Verzinsels... :')
Goede bron ook.. _O-
Kom op. Het is loekie :D zegt genoeg.
Nait Soezn Moar Broezn
pi_172990568
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:10 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Beter luisteren... want dat zeiden ze niet...
Ze zeiden dat er onderzoek was... maar er nog geen resultaten waren dus het was niet bekend vanaf mei..
Dat van mei werd op het nieuws van 10 uur inderdaad door iemand weerlegd. Maar om 09.00 uur was het nog wel stellig naar buiten gebracht. En zoals ik al zei, niet heel goed geluisterd, net wakker.
pi_172990573
quote:
9s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:06 schreef Perrin het volgende:

[..]

Geen last van vlooien of teken gehad zeker?
Nee, al jaren niet.
pi_172990576
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:10 schreef bloodymary1 het volgende:

[..]

Blijkbaar heeft Chickfriend het verboden middel weer ingekocht bij een Belgisch bedrijf. En dat heeft natuurlijk binnen Belgie ook geleverd.
Zoiets hoor, was op de wekkerradio, nog niet echt wakker.
Is het niet eens tijd de eigenaren van chickfriend achter slot en grendel te zetten? Zijn die gasten nog niet opgehaald door bromsnor?
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:13:16 #24
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990578
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:11 schreef Divje het volgende:

[..]

Kom op. Het is loekie :D zegt genoeg.
Dat is ook weer zo.. heel FOK! weet het nu wel ook.. :P
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:13:44 #25
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990588
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Is het niet eens tijd de eigenaren van chickfriend achter slot en grendel te zetten? Zijn die gasten nog niet opgehaald door bromsnor?
Volgens mij zijn ze voortvluchtig. Ook wel verstandig van ze want als zo'n legkippenboer ze vangt zijn ze nog niet jarig, lijkt me.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172990591
Maar het viel me gewoon op dat België nu ineens ook in rep en roer is en afgelopen week nog niet. Toen werd er soms melding gemaakt van een drama dat zich in NL afspeelde.
Heb altijd Studio Brussel aan, vandaar dat ik alleen het Belgische nieuws hoor.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:14:24 #27
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990599
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:12 schreef bloodymary1 het volgende:

[..]

Dat van mei werd op het nieuws van 10 uur inderdaad door iemand weerlegd. Maar om 09.00 uur was het nog wel stellig naar buiten gebracht. En zoals ik al zei, niet heel goed geluisterd, net wakker.
Om negen uur was ik nog aan het dromen over een eiland vol naakte vrouwen enzo.. :{w
pi_172990606
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:14 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Om negen uur was ik nog aan het dromen over een eiland vol naakte vrouwen enzo.. :{w
Chickies!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:15:17 #29
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990614
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar het viel me gewoon op dat België nu ineens ook in rep en roer niet en afgelopen week nog niet. Toen werd er soms melding gemaakt van een drama dat zich in NL afspeelde.
Heb altijd Studio Brussel aan, vandaar dat ik alleen het Belgische nieuws hoor.
Eerder deze week hadden ze het er ook al over... ;)
pi_172990622
Al 100.000 eieren heeft hij moeten weggooien, en daar komen er vanaf volgende week elke dag 35.000 bij. Ron Schalk, eigenaar van kippenbedrijf 't Kakelhof in Hoogstraten, is één van de Belgen die erin geluisd werd door de Nederlandse sjoemelaars Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24). Zij gingen van deur tot deur om pluimveehouders hun 'Chickfriend' aan te smeren - hét wondermiddel tegen bloedluis.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)s-erin-luisden.dhtml

Met foto van lachende dader.
pi_172990626
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:15 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Eerder deze week hadden ze het er ook al over... ;)
Maar toch niet zo explosief over België zelf. Bovendien is deze week net begonnen.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:16:45 #32
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990639
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:15 schreef bloodymary1 het volgende:

[..]

Maar toch niet zo explosief over België zelf. Bovendien is deze week net begonnen.
Ja ook al wel.. Dat de bron uit belgie kwam enzo...
Met een half oor geluisterd..
pi_172990644
Overigens woon ik in een gemeente met 3 miljoen leghennen (Nederweert). Maar volgens mij is hier niets aan de hand wat dit betreft.
pi_172990650
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef Perrin het volgende:

[..]

Volgens mij zijn ze voortvluchtig. Ook wel verstandig van ze want als zo'n legkippenboer ze vangt zijn ze nog niet jarig, lijkt me.
Misschien dat ze de naam chickfriend nog kunnen verkopen aan een escortbureau dat in Oekraïense hoeren doet.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:19:09 #35
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990667
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:15 schreef Loekie1 het volgende:
Al 100.000 eieren heeft hij moeten weggooien, en daar komen er vanaf volgende week elke dag 35.000 bij. Ron Schalk, eigenaar van kippenbedrijf 't Kakelhof in Hoogstraten, is één van de Belgen die erin geluisd werd door de Nederlandse sjoemelaars Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24). Zij gingen van deur tot deur om pluimveehouders hun 'Chickfriend' aan te smeren - hét wondermiddel tegen bloedluis.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)s-erin-luisden.dhtml

Met foto van lachende dader.
Martin en Mathijs zitten vast met de cash inmiddels ergens in Verweggistan.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:19:48 #36
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_172990678
Dat schreeuwkrantje ook... Klopt geen hol van elk artikel wat ze plaatsen...
De story en prive van belgie..
pi_172990751
De Belgen gaan uit van een grenswaarde die 100x hoger ligt:

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) heeft zijn bedenkingen bij de cijfers, zegt hij in Het Journaal. Hij ging ervan uit dat de communicatie over "zeer lage concentraties fipronil" het zogenaamde maximale residulevel betrof, de Europese norm van 0,005 milligram per kilogram eieren. Het persbericht spreekt echter van een Europese grenswaarde die zelfs meer dan honderd keer hoger ligt.
"Als we nu het slechtste staal in België nemen, dat 0,092 milligram fipronil per kilogram eieren bedraagt", legt hij uit. "Dat zijn ongeveer 15 eieren. Voor een volwassen persoon van 50 kg betekent dat dat die eigenlijk maar 4 eieren van dat bewust lot mag eten om absoluut veilig te zijn. Maar als we kijken naar kinderen die maar 25 kg wegen, dan zijn dat maar twee eieren. Het veiligheidsvenster is dus al heel wat enger geworden dat bij de informatie die eerder werd vrijgegeven", besluit nog Tytgat.

De baas van het FAVV werd geconfronteerd met een uitspraak van toxicoloog prof. Jan Tytgat die eerder op de avond gesteld had dat de norm voor het 'maximum residu level' 0,05 mg/kg is en niet 0,72 mg/kg wat het FAVV als de Europees grenswaarde hanteert. Diricks hield vol dat het FAVV de Europese norm gebruikt "die door de Europese Commissie is gevalideerd en die door alle EU-lidstaten wordt gebruikt". Diricks zei dat hij bereid was de nodige bijkomende informatie aan de toxicoloog van de KU Leuven te bezorgen, omdat er volgens hem mogelijk sprake is van een misverstand.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)atie-verdedigt.dhtml

Verwarring compleet.
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:28:17 #38
38496 Perrin
Sapere aude
pi_172990814
Duitsland stuurt 'verbindingsambtenaren' naar de crisisstaf van Nederland en België om de communicatie te verbeteren.

quote:
Berlin schickt Beamte nach Belgien und in die Niederlande

Im Skandal um mit Fipronil belastete Eier lief einiges schlecht, vor allen Dingen die Kommunikation zwischen den betroffenen EU-Ländern. Belgiens Behörden erfuhren schon im Juni von einem Verdachtsfall, machten ihn aber nicht öffentlich.

Jetzt soll die Abstimmung zwischen Deutschland, Belgien und den Niederlanden verbessert werden. Die Behörden der drei EU-Staaten haben sich darauf geeinigt, eigene Verbindungsbeamte in die Krisenstäbe der jeweils beiden anderen Staaten zu entsenden.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_172997138
waarschijnlijk vreten we al jaren 'besmette' eieren, maar iemand die er ook aan is overleden of uberhaupt ziek van is geworden? nope. massa hysterie.
pi_172998493
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:23 schreef FlipjeHolland het volgende:
waarschijnlijk vreten we al jaren 'besmette' eieren, maar iemand die er ook aan is overleden of uberhaupt ziek van is geworden? nope. massa hysterie.
Hoe weet jij dat er niemand ziek van is geworden? (Aangenomen dat we al jaren besmette eieren hebben gegeten.)
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
pi_172998509
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 15:23 schreef FlipjeHolland het volgende:
waarschijnlijk vreten we al jaren 'besmette' eieren, maar iemand die er ook aan is overleden of uberhaupt ziek van is geworden? nope. massa hysterie.
Amen, zie mijn reactie hier, betreft een soortgelijke hysterie over vieze zwembaden
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:30 schreef Hdero het volgende:
Dit is niks anders dan overdreven hygiëne paranoië. Je wordt niet ziek en al helemaal niet ernstig ziek van een beetje vies water waarin je zwemt. Ook niet als een beetje van dat water in je neus, ogen, mond of keel komt.

Het menselijke lichaam is gemaakt/geëvolueerd om tegen veel verschillende ziekteverwekkers te kunnen. We hebben duizenden jaar lang in vieze vijvers, rivieren, en meren gezwommen die geen enkele filtratie of reiniging hadden. Daarbij komt dat de gewone lucht wat je inademt ook vol zit met ziektekiemen en ook daartegen zijn we bestand. Het is niet anders dan bij een massa stilstaand water.

Een alledaagse, drukke openbare ruimte waar je komt zoals binnen een stadsbus of de stationshal en ik ga niet eens de wc opnoemen, is al makkelijk een factor honderd zo vies als een prive zwembad.

Als je ernstig ziek van dit alles zou worden dan ging de mensheid sws dood. En er zijn wel uitzonderingen onder ons, maar die lui moeten in de meeste gevallen niet onbegeleid hun woning uit laat staan partijtje gaan zwemmen.

Wat maken we het elkaar weer onnodig moeilijk.
pi_172998545
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:31 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Hoe weet jij dat er niemand ziek van is geworden? (Aangenomen dat we al jaren besmette eieren hebben gegeten.)
Laten we eerst het woord ziek proberen te definiëren. Als een verkoudheid onder ziekte valt, je kan ook ziek worden van het aanraken van een doorkruk. Hetzelfde geldt voor iets ernstigers zoals de griep of longontsteking. Groot nieuws zeg.
pi_173000647
quote:
Onderzoeksraad bekijkt gifeieren-schandaal

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat het schandaal rondom de met fipronil besmette eieren onderzoeken. De Onderzoeksraad wil nagaan waarom het bestrijdingsmiddel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de pluimveesector en de overheid daarbij is geweest.

In de eieren van meer dan honderd pluimveebedrijven zijn eieren met fipronil aangetroffen. In sommige gevallen was er zelfs sprake van een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Verschillende supermarkten hebben eieren uit de schappen gehaald.

Verbeteren van veiligheid
De OVV kijkt onder meer naar de rol van de sector zelf, de overheid en toezichthouder NVWA. Ook de wijze waarop de consument is geïnformeerd over de risico's van fipronil wordt in het onderzoek meegenomen. Het onderzoek richt zich niet direct op de vraag hoe groot het acute risico van fipronil in de voedselketen is, maar wel op hoe het voedselveiligheidssysteem functioneert. Onderzoeken van de raad zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en gaan niet in op schuld of aansprakelijkheid.

Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk. Doorgaans gebeurt dat binnen een jaar.
We can't afford the illusion anymore
pi_173000905
In nog meer producten aangetroffen!!
  dinsdag 8 augustus 2017 @ 18:44:31 #45
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_173001158
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 18:30 schreef Voetbalmeisje het volgende:
In nog meer producten aangetroffen!!
Vertel!!
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_173001822
Ook in België is de Eierschandaal losgebarsten
pi_173001850
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:24 schreef Loekie1 het volgende:
De Belgen gaan uit van een grenswaarde die 100x hoger ligt:

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) heeft zijn bedenkingen bij de cijfers, zegt hij in Het Journaal. Hij ging ervan uit dat de communicatie over "zeer lage concentraties fipronil" het zogenaamde maximale residulevel betrof, de Europese norm van 0,005 milligram per kilogram eieren. Het persbericht spreekt echter van een Europese grenswaarde die zelfs meer dan honderd keer hoger ligt.
"Als we nu het slechtste staal in België nemen, dat 0,092 milligram fipronil per kilogram eieren bedraagt", legt hij uit. "Dat zijn ongeveer 15 eieren. Voor een volwassen persoon van 50 kg betekent dat dat die eigenlijk maar 4 eieren van dat bewust lot mag eten om absoluut veilig te zijn. Maar als we kijken naar kinderen die maar 25 kg wegen, dan zijn dat maar twee eieren. Het veiligheidsvenster is dus al heel wat enger geworden dat bij de informatie die eerder werd vrijgegeven", besluit nog Tytgat.

De baas van het FAVV werd geconfronteerd met een uitspraak van toxicoloog prof. Jan Tytgat die eerder op de avond gesteld had dat de norm voor het 'maximum residu level' 0,05 mg/kg is en niet 0,72 mg/kg wat het FAVV als de Europees grenswaarde hanteert. Diricks hield vol dat het FAVV de Europese norm gebruikt "die door de Europese Commissie is gevalideerd en die door alle EU-lidstaten wordt gebruikt". Diricks zei dat hij bereid was de nodige bijkomende informatie aan de toxicoloog van de KU Leuven te bezorgen, omdat er volgens hem mogelijk sprake is van een misverstand.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)atie-verdedigt.dhtml

Verwarring compleet.
Bij een tweede staal dat ze genomen hebben hebben ze een dosis gevonden dat 10 keer zo hoog was.
pi_173001930
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:34 schreef Hdero het volgende:

[..]

Laten we eerst het woord ziek proberen te definiëren. Als een verkoudheid onder ziekte valt, je kan ook ziek worden van het aanraken van een doorkruk. Hetzelfde geldt voor iets ernstigers zoals de griep of longontsteking. Groot nieuws zeg.
Lekker alles onkennen en wegwuiven net als in het verleden(asbest, roken, kolen, ddt, diëthylstilbestrol etc)
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_173009728
quote:
NVWA: fipronil in mayonaise onschadelijk

Het bestrijdingsmiddel fipronil is in zeer kleine concentraties aangetroffen in uiteenlopende producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise. Consumenten hoeven zich daar "geen enkele zorgen" over te maken, zei een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond voor de camera van tv-programma Nieuwsuur. "Niet bij normaal gebruik en ook niet als je er iets meer van eet."

Een laboratorium dat producten waar eieren in zijn verwerkt test op de verboden stof, meldde dat onder meer in mayonaise, koek en kippenvlees doses zijn gevonden die ongevaarlijk zijn voor mensen.
I'm 75 years old, and I still wake up with the little guy saluting.
pi_173010593
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 00:13 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

Als het via diverse voedingsmiddelen bij mensen binnenkomt praten we over hele andere waardes die binnengekregen worden dan zgn veilige hoeveelheden in een enkel ei.
Een fipronyl eitje gekookt in door Chemours vervuild water met een klodder mayo wordt zo toch een heel ander iets dan dat ik eigenlijk zou willen.
pi_173010629
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 16:34 schreef Hdero het volgende:

[..]

Laten we eerst het woord ziek proberen te definiëren. Als een verkoudheid onder ziekte valt, je kan ook ziek worden van het aanraken van een doorkruk. Hetzelfde geldt voor iets ernstigers zoals de griep of longontsteking. Groot nieuws zeg.
Als ze iets "extra" in een ei doen wil ik dat graag weten zodat ik zelf de afweging kan maken of ik het wil eten. Als het allemaal okee was had er niet zo geheimzinnig hoeven worden gedaan maar men voelde op de klompen aan dat de consument dit niet wil.
pi_173010701
quote:
Er komt een grondig onderzoek naar het eierschandaal, naast het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel al loopt. Dat schrijft het kabinet vanavond in een brief aan de Tweede Kamer over de eiercrisis. Doel is te ontdekken 'hoe dit incident heeft kunnen gebeuren' en vergelijkbare crises in de toekomst te voorkomen.
Daar hoef je geen grootschalig onderzoek voor te doen. Open grenzen zorgt dat er heel makkelijk allerlei stoffen door de EU vervoerd kunnen worden.
  woensdag 9 augustus 2017 @ 05:07:47 #53
380389 madeliefff
soms ook madeboosss
pi_173011369
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 00:13 schreef Arthur_Spooner het volgende:

[..]

nou lekker dan
1-Op vrijdag 22 mei 2015 19:53 schreef Working_Class_Hero het volgende:
Niet weten dat Madeliefff KLB godin is en dus alles kan, zelfs jou doen verdwijnen.
2-Ik ben een Rivella...
pi_173011381
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 19:26 schreef capuchon_jongen het volgende:

[..]

Bij een tweede staal dat ze genomen hebben hebben ze een dosis gevonden dat 10 keer zo hoog was.
Het hangt er maar net van af hoe dicht de kip van het bewuste ei bij de spuitslang gezeten heeft. Oftewel het ene ei van hetzelfde bedrijf zal een lagere of hogere waarde geven dan het andere ei.
pi_173011858
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 02:06 schreef the-eye het volgende:

[..]

Daar hoef je geen grootschalig onderzoek voor te doen. Open grenzen zorgt dat er heel makkelijk allerlei stoffen door de EU vervoerd kunnen worden.
Vooral oost-Europa heeft schijt aan de regels.
pi_173012443
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 02:06 schreef the-eye het volgende:

[..]

Daar hoef je geen grootschalig onderzoek voor te doen. Open grenzen zorgt dat er heel makkelijk allerlei stoffen door de EU vervoerd kunnen worden.
Wel bizar dat ze in België een zes- tienvoudige hoeveelheid van dat luizenmiddel accepteren in hun eieren en dat wij ze hier vervolgens uit de schappen halen. :?
pi_173012953
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 08:45 schreef Elzies het volgende:

[..]

Wel bizar dat ze in België een zes- tienvoudige hoeveelheid van dat luizenmiddel accepteren in hun eieren en dat wij ze hier vervolgens uit de schappen halen. :?
Tja....
In België doen ze ook een stuk minder moeilijk over jihadisten gezien het aantal aanslagen daar in vergelijking met hier. Het gaat er maar net om hoe belangrijk je veiligheid vindt
pi_173012996
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 09:27 schreef the-eye het volgende:

[..]

Tja....
In België doen ze ook een stuk minder moeilijk over jihadisten gezien het aantal aanslagen daar in vergelijking met hier. Het gaat er maar net om hoe belangrijk je veiligheid vindt
Eieren met een te hoog bestrijdingsmiddel vergelijken met Jihadisten.

Ja, het kan op FOK! :)
pi_173013001
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 07:25 schreef quirina het volgende:

[..]

Vooral oost-Europa heeft schijt aan de regels.
Het spul kwam uit Roemenië. We betalen al (via EU afdracht) voor dat land en naast de rekening voor criminaliteit uit dat land krijgen we nu ook een rekening voor de klap die de Nederlandse economie nu krijgt.
  woensdag 9 augustus 2017 @ 09:30:24 #60
269692 Divje
AnaalMeneer
pi_173013006
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 09:27 schreef the-eye het volgende:

[..]

Tja....
In België doen ze ook een stuk minder moeilijk over jihadisten gezien het aantal aanslagen daar in vergelijking met hier. Het gaat er maar net om hoe belangrijk je veiligheid vindt
Goede vergelijking wel

Man man man :')
Nait Soezn Moar Broezn
pi_173013043
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 09:30 schreef Divje het volgende:

[..]

Goede vergelijking wel

Man man man :')
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 09:29 schreef Elzies het volgende:

[..]

Eieren met een te hoog bestrijdingsmiddel vergelijken met Jihadisten.

Ja, het kan op FOK! :)
Lijkt me wel ja. Heeft allebei met veiligheid door controle te maken en welke marge's je daarbij hanteert
  woensdag 9 augustus 2017 @ 09:33:34 #62
269692 Divje
AnaalMeneer
pi_173013056
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 09:32 schreef the-eye het volgende:

[..]

Lijkt me wel ja. Heeft allebei met veiligheid door controle te maken en welke marge's je daarbij hanteert
Uhh. Nee.
Nait Soezn Moar Broezn
  woensdag 9 augustus 2017 @ 09:39:56 #63
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_173013143
In de eieren mocht er geen fipronil zetten, 0, maar nu met het voedselwaren onderzoek mag er wel een klein beetje inzitten.

Een beetje vervuiling is prima.

Volgende week zijn we toch allemaal dood.

Balut%2BDuck%2BEgg%2BPeel%2BOff.jpg
reset
pi_173013343
quote:
10s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 09:33 schreef Divje het volgende:

[..]

Uhh. Nee.
Ach... de Europese Commissie heeft nog niet zo gek lang geleden aangegeven dat de voedselcontrole in Belgie faalt.
pi_173013599
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 augustus 2017 10:13 schreef Perrin het volgende:

[..]

Volgens mij zijn ze voortvluchtig. Ook wel verstandig van ze want als zo'n legkippenboer ze vangt zijn ze nog niet jarig, lijkt me.
Hoezo? Ze huren hem toch zelf in. :') Je laat zomaar je boerderij met een random goedje bespuiten? Je vraagt toch wat hij gebruikt of niet?
pi_173015790
quote:
10s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 10:04 schreef Faeroer het volgende:

[..]

Hoezo? Ze huren hem toch zelf in. :') Je laat zomaar je boerderij met een random goedje bespuiten? Je vraagt toch wat hij gebruikt of niet?
Dat vind ik ook hoor. Die gasten van chickfriend zijn een stel boeven maar de boeren die met hen in zee zijn gegaan moeten toch eens achter hun oor krabben of ze deze ellende niet aan zichzelf te danken hebben.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
pi_173015810
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 11:53 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Dat vind ik ook hoor. Die gasten van chickfriend zijn een stel boeven maar de boeren die met hen in zee zijn gegaan moeten toch eens achter hun oor krabben of ze deze ellende niet aan zichzelf te danken hebben.
Als je elke bozo met een mysterieus goedje zo zonder vragen toelaat om je stallen te spuiten mag je je idd afvragen waar je mee bezig bent..
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173015918
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 11:54 schreef Perrin het volgende:

[..]

Als je elke bozo met een mysterieus goedje zo zonder vragen toelaat om je stallen te spuiten mag je je idd afvragen waar je mee bezig bent..
En volgens sommigen moeten we nu nog medelijden met die boeren hebben ook omdat ze zelf hun bedrijf naar de afgrond hebben gewerkt.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
pi_173016911
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_173017020
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 11:59 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

En volgens sommigen moeten we nu nog medelijden met die boeren hebben ook omdat ze zelf hun bedrijf naar de afgrond hebben gewerkt.
Gewoon een kwestie van meer geld willen dan je buurman die wel om de 8 weken z'n stallen moet schoonmaken. Elk nuchter denkend mens weet dat als er ineens een wondermiddel tegen bloedluis zou zijn dit gewoon bekend zou zijn.
pi_173021303
quote:
Kabinet verzweeg eerste signaal eiercrisis, Kamer verbijsterd

In de gelekte NVWA-nota aan minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken), met de datum 22 juli, staat dat de eerste tip in november 2016 binnenkwam bij de waakhond. Daarna heeft er gesprek plaatsgevonden waaruit bleek dat er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid, het milieu of het dierenwelzijn. Vervolgens is geconstateerd dat er geen onmiddellijk optreden nodig was.

In de kabinetsbrief, geschreven door minister Schippers en staatssecretaris Van Dam, van 3 augustus staat deze hele passage niet. Die bevat wel een tijdlijn van de gebeurtenissen, maar die start pas begin juni 2017, als er op een Belgisch leghenbedrijf fipronil in eieren is aangetroffen.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173023230
Dus nu weten we waarom het zo lang kon doorgaan. Eerst moesten de verkiezingen voorbij zijn. De Partij voor de Dieren had tien keer zoveel stemmen gehad als het eerder bekend was. CDA zou misschien minimaliseren. En dat wilden CDA, VVD en PvdA voorkomen.
En nu maar hopen dat de Tweede Kamer de smoes slikt dat de NVWA niet kon weten dat het spul in eieren kon zitten.
pi_173023314
Zou het echt? Ben wel benieuwd wat er met de tip eind 2016 is gebeurd.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173023395
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:33 schreef Perrin het volgende:
Zou het echt? Ben wel benieuwd wat er met de tip eind 2016 is gebeurd.
Niets, was net op de radio. De NVWA maakte niet de link tussen fipronil in de stallen en fipronil in het ei. De Belgen vroegen per mail om info maar kregen nooit antwoord. Pas toen de Belgen kwamen met info over fipronil in het ei in juni 2017, nadat een bedrijf daar zelf een test had uitgevoerd, werd er actie ondernomen. De Belgen vroegen toen een lijst van Belgische klanten. Daar moesten ze een maand op wachten.
pi_173023433
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:38 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Niets, was net op de radio. De NVWA maakte niet de link tussen fipronil in de stallen en fipronil in het ei. De Belgen vroegen per mail om info maar kregen nooit antwoord. Pas toen de Belgen kwamen met info over fipronil in het ei in juni 2017, werd er actie ondernomen. De Belgen vroegen toen een lijst van Belgische klanten. Daar moesten ze een maand op wachten.
Je gaat niet dood van een beetje fipronil hoor.
pi_173023470
De landbouwmaffia zit in Nederland is alle hoeken, kieren en gaten. Moeilijk te bestrijden.
pi_173023499
Champignons zijn vrij van fipronil

CNC Grondstoffen uit Milsbeek stelt dat champignons geen sporen van fipronil bevatten. Even was er de vrees, want de kippenmest van geblokkeerde pluimveebedrijven is verwerkt tot compost voor de champignonteelt. CNC is één van de grootste Europese leveranciers van compost voor de champignonteelt. Het bedrijf vermengt jaarlijks 100.000 ton kippenmest en 650.000 ton paardenmest tot compost die gebruikt wordt voor de teelt van champignons. Het bedrijf krijgt regelmatig mest van circa 100 van de 1200 Nederlandse pluimveebedrijven. Ook één van de pluimveebedrijven die geblokkeerd is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit levert kippenmest aan CNC. "Wij hebben onderzoek gedaan naar fipronil, maar we hebben niets aangetroffen bij de champignons", zegt directeur Tom van Wijk.

Van Wijk zegt dat CNC al jaren op fipronil controleert, ook voordat het middel in opspraak kwam. "Ik weet niet wat de reden is dat we hier al langer op controleren, maar het heeft niet te maken gehad met inzet in de pluimveehouderij", aldus de directeur. CNC blijft controleren op fipronil, maar verwacht geen probleem tegen te komen. "Mocht het in het product terecht komen zal de dosis zo laag zijn, dat dit niet schadelijk is. Tot nu toe hebben we in ieder geval nog geen fipronil getraceerd." De kippenmest zelf controleert het bedrijf niet. "We gaan ervan uit dat de mest van de niet-geblokkeerde bedrijven veilig is. Van de geblokkeerde bedrijven komt de mest in ieder geval niet op de markt.

Compostbedrijf Walkro is ook een grote leverancier aan de champignonteelt. Maar volgens de woordvoerder van dit bedrijf speelt het fipronilprobleem bij hen niet. "Wij gebruiken alleen mest van vleeskuikens en fipronil is alleen gebruikt bij pluimveebedrijven met leghennen." Ook het Gelderse bedrijf Hooymans Compost uit Velddriel gebruikt alleen mest van vleeskuikens. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie bezig te zijn met een analyse van de champignonmest.

bron: Omroep Gelderland, 03/08/17
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_173023517
quote:
7s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:40 schreef Hdero het volgende:

[..]

Je gaat niet dood van een beetje fipronil hoor.
Sterker nog, op 1 enkele leverancier na zijn de eieren die we in Nederland uit de winkel hebben gehaald volgens de normen in omliggende landen helemaal veilig.
pi_173023729
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:46 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

Sterker nog, op 1 enkele leverancier na zijn de eieren die we in Nederland uit de winkel hebben gehaald volgens de normen in omliggende landen helemaal veilig.
Dus je bent alsnog absoluut veilig en riskeert helemaal niets, als je de iets lagere standaarden hanteert van de buurlanden. Of denkt Loekie dat Europa derdewereld is?
pi_173024420
Geen medelijden met die kippenboeren, ze hadden zelf onderzoek moeten doen.
Als je mensen met zuurstofmaskers op ziet spuiten in de stallen helemaal. dan gaan er toch wel alarmbellen rinkelen?
Maar nee, iedereen denkt aan zijn eigen portemonnee zo ook de kippenboer.
pi_173024558
De NVWA erkent dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Volgens topman Rob van Lint was er toen 'geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten'. Hij stelt dat er 'geen enkele aanwijzing was voor gevaar voor de volksgezondheid'. Er werden niet direct monsters van eieren genomen omdat er geen vermoedens waren dat het bestrijdingsmiddel daar ook in zou zitten.
http://www.ad.nl/dossier-(...)odzakelijk~a1231bbd/

Vragen aan de NVWA:
1. Is er met derden gesproken over deze tip? Bijv. met eiersector of ministerie van Landbouw?
2. Was u op de hoogte van het gevaar van de stof fipronil?
3. Waarom is bij de reguliere testen op eieren, de stof fipronil niet meegenomen na deze tip?
4. Hoeveel aandacht heeft u intern aan de tip besteed? Hoe lang is er overlegd? Zijn er notulen beschikbaar?
5. Is er gesproken over het risico voor eieren, of is dat helemaal niet ter sprake gekomen?
6. In juli 2017 was er een inval bij Chickfriend. Waarom is het bedrijf niet uit voorzorg stilgelegd? Chickfriend kon namelijk gewoon doorgaan met stallen bespuiten.
7. Heeft u ook niet gedacht fipronil in de mest? De mest wordt deels gebruikt voor de teelt van gewassen. Of wist u dat ook niet?
8. Uw reactie is: "Er was verder geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten." Hoe kwam u tot die conclusie?
9. Heeft u informatie ingewonnen bij deskundigen over de stof fipronil en zo nee, waarom niet?
10. Had u aanwijzingen dat fipronil in het vlees van de leghennen zou kunnen komen? Zo nee, waarom niet? Was u ermee bekend dat het vlees van leghennen wordt gebruikt in honden- en kattenvoer? En ook in soep en snacks?

[ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 09-08-2017 19:06:43 ]
pi_173024712
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:56 schreef Loekie1 het volgende:
De NVWA erkent dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Volgens topman Rob van Lint was er toen 'geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten'. Hij stelt dat er 'geen enkele aanwijzing was voor gevaar voor de volksgezondheid'. Er werden niet direct monsters van eieren genomen omdat er geen vermoedens waren dat het bestrijdingsmiddel daar ook in zou zitten.
http://www.ad.nl/dossier-(...)odzakelijk~a1231bbd/

Vragen aan de NVWA:
1. Is er met derden gesproken over deze tip? Bijv. met eiersector of ministerie van Landbouw?
2. Was u op de hoogte van het gevaar van de stof fipronil?
3. Waarom is bij de reguliere testen op eieren, de stof fipronil niet meegenomen na deze tip?
4. Hoeveel aandacht heeft u intern aan de tip besteed? Hoe lang is er overlegd?
5. Is er gepraat voor het risico voor eieren, of is dat helemaal niet ter sprake gekomen?
6. In juli 2017 was er een inval bij Chickfriend. Waarom is het bedrijf niet uit voorzorg stilgelegd? Chickfriend kon namelijk gewoon doorgaan met stallen bespuiten.
7. Heeft u ook niet gedacht fipronil in de mest? De mest wordt deels gebruikt voor de teelt van gewassen. Of wist u dat ook niet?
8. Uw reactie is: "Er was verder geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten." Hoe kwam u tot die conclusie?
:')

Geen enkele aanwijzing dat het in eieren zou kunnen zitten...

Is misschien het feit dat er stallen mee worden schoongemaakt een aanwijzing dat het ook in de eieren zou kunnen komen? Is maar een idee hoor....

Je vraagt je af hoe professioneel ze daar zelf zijn bij de NVWA....

Meten is weten, ze hadden moeten testen ipv aan moeten nemen dat het veilig was.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
pi_173025882
De NVWA is gewoon een incompetente kneuzenkermis.

foodwatch_nl twitterde op woensdag 09-08-2017 om 13:24:54 Wij eisen een onafhankelijke toezichthouder voor veilig voedsel. Teken nu, haal NVWA weg bij EZ! https://t.co/pTmMlYTowi reageer retweet


[ Bericht 91% gewijzigd door Arthur_Spooner op 09-08-2017 20:54:20 ]
I'm 75 years old, and I still wake up with the little guy saluting.
pi_173027678
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 20:01 schreef Arthur_Spooner het volgende:
De NVWA is gewoon een incompetente kneuzenkermis.

foodwatch_nl twitterde op woensdag 09-08-2017 om 13:24:54 Wij eisen een onafhankelijke toezichthouder voor veilig voedsel. Teken nu, haal NVWA weg bij EZ! https://t.co/pTmMlYTowi reageer retweet
Die actie is ook triest.

Gewoon een paar directeuren en afdelingshoofden ontslaan. Daarna opnieuw. Uiteindelijk hebben we genoeg instanties als Consumentenbond en Greenpeace die ook mee kijken.
Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_173029084
Leuk interview met voedingswetenschapper Martijn Katan.

I'm 75 years old, and I still wake up with the little guy saluting.
pi_173032071
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 22:01 schreef Arthur_Spooner het volgende:
Leuk interview met voedingswetenschapper Martijn Katan.

Wat een heerlijke man. Het lijkt me nu echt na al die keren dat men het gezegd heeft wel echt duidelijk dat er allemaal niks aan de hand was lol.
pi_173032426
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 00:02 schreef waterloosunset het volgende:

[..]

Wat een heerlijke man. Het lijkt me nu echt na al die keren dat men het gezegd heeft wel echt duidelijk dat er allemaal niks aan de hand was lol.
Ook mooi die sneer naar de alternatieve geneeswijze er nog even tussendoor.
I'm 75 years old, and I still wake up with the little guy saluting.
pi_173032472
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 18:48 schreef quirina het volgende:
Geen medelijden met die kippenboeren, ze hadden zelf onderzoek moeten doen.
Als je mensen met zuurstofmaskers op ziet spuiten in de stallen helemaal. dan gaan er toch wel alarmbellen rinkelen?
Maar nee, iedereen denkt aan zijn eigen portemonnee zo ook de kippenboer.
Fipronil is helemaal niet schadelijk in deze concentraties. In anti vlooimiddel voor huisdieren
zit ook fipronil.

Alle boeren die schade ondervinden moeten gecompenseerd worden door de NVWA. Totaal incompetente organisatie. Ze hebben totaal geen idee van wat voor schade ze aanrichten.

En het belachelijke is in België en Duitsland pas bij veel hogere waarden de eieren worden afgekeurd.
pi_173032917
Is er een samenvatting van wat nog wel en/of niet kan?
pi_173032959
quote:
5s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Is er een samenvatting van wat nog wel en/of niet kan?
Gewoon geen eieren eten, en geen producten waar ei in zit.
Brutalen hebben de halve wereld; doe mij die andere helft dan maar
pi_173032986
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:34 schreef hooibaal het volgende:

[..]

Gewoon geen eieren eten, en geen producten waar ei in zit.
De lijst van producten met ei erin is enorm... even cronee worden dan.
pi_173032998
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:38 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:

[..]

De lijst van producten met ei erin is enorm... even cronee worden dan.
Word veganist, nergens last van.
pi_173033007
quote:
10s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:41 schreef Hdero het volgende:

[..]

Word veganist, nergens last van.
Een mens kan prima zonder dierlijke produkten.
Brutalen hebben de halve wereld; doe mij die andere helft dan maar
pi_173033027
quote:
14s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:43 schreef hooibaal het volgende:

[..]

Een mens kan prima zonder dierlijke produkten.
Tegenwoordig wel want de wetenschap heeft er zoveel mooie en gelijkwaardige alternatieven bedacht.

Maar ik kan me nog herinneren dat in de jaren 80, ik en mijn moeder moeite moesten doen in de supermarktrijen om een beetje smakend én gezond eten te vinden. Wilden we cookies, hadden die een of ander dierlijk vet zoals rundervet en dan waren we echt beperkt. En driekwart van de medewerkers wist niet wat een veggieburger was en de andere kwart dacht letterlijk dat het gestampte groenten waren toegevoegd aan deeg. :')

En toen moest je ook altijd proteïnetekort in je achterhoofd houden want dat was een reeël gevaar. Later werd ons bekend dat er ook vaak B-vitamines in ons dieeët konden ontbreken, dus ook dat even erbij.
pi_173033133
quote:
5s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Is er een samenvatting van wat nog wel en/of niet kan?
Ja, alles met mate. Zie site voedingscentrum. Eieren kan je dus idd beter niet teveel eten, is niet goed voor je cholesterol, aldus Katan.
pi_173033535
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 00:35 schreef mrbombastic het volgende:

[..]

Fipronil is helemaal niet schadelijk in deze concentraties. In anti vlooimiddel voor huisdieren
zit ook fipronil.

Alle boeren die schade ondervinden moeten gecompenseerd worden door de NVWA. Totaal incompetente organisatie. Ze hebben totaal geen idee van wat voor schade ze aanrichten.

En het belachelijke is in België en Duitsland pas bij veel hogere waarden de eieren worden afgekeurd.
Ik wil gewoon geen gif in mijn ei en in mijn lijf. Het hoort daar niet!
Voor zwakkeren en zieken is fipronil wel degelijk gevaarlijk en voor kinderen ook.
asbest was vroeger ook zogenaamd ongevaarlijk.
Straks over 10 jaar heb je kanker door het zogenaamde ongevaarlijke fipronil.
pi_173034798
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:38 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Niets, was net op de radio. De NVWA maakte niet de link tussen fipronil in de stallen en fipronil in het ei. De Belgen vroegen per mail om info maar kregen nooit antwoord. Pas toen de Belgen kwamen met info over fipronil in het ei in juni 2017, nadat een bedrijf daar zelf een test had uitgevoerd, werd er actie ondernomen. De Belgen vroegen toen een lijst van Belgische klanten. Daar moesten ze een maand op wachten.
Minister van Landbouw Denis Ducarme haalt uit naar Nederland om de aandacht af te leiden van wat de FAVV deed (of niet deed). Na de dioxinecrisis in België was één van de kritieken dat het Federaal Voedselagentschap (dat moet toezien op de voedselveiligheid) onder de bevoegdheid van de minister van landbouw valt, ipv de minister van volksgezondheid. Nu, 20 jaar later, is dat nog steeds zo. De verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ligt dus bij het ministerie dat de belangen van de landbouwsector moet behartigen...
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
pi_173035271
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 06:29 schreef quirina het volgende:

[..]

Ik wil gewoon geen gif in mijn ei en in mijn lijf. Het hoort daar niet!
Voor zwakkeren en zieken is fipronil wel degelijk gevaarlijk en voor kinderen ook.
asbest was vroeger ook zogenaamd ongevaarlijk.
Straks over 10 jaar heb je kanker door het zogenaamde ongevaarlijke fipronil.
Jij weet het natuurlijk beter dan alle wetenschappers. Als jij geen eieren wilt eten, prima, dan eet je ze toch lekker niet.

Mijn punt is dat er nu onnodig faillissementen ontstaan door zwaar overdreven acties van de NVWA.
pi_173035323
quote:
5s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 01:26 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
Is er een samenvatting van wat nog wel en/of niet kan?
Ja, gewoon lekker genieten van het ei.

Vanmorgen ontbeten met een lekkere omelet. Heerlijk met veel peper en zout.

Advies: laat je niet gek maken.
pi_173036352
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 10:18 schreef Elzies het volgende:

[..]

Ja, gewoon lekker genieten van het ei.

Vanmorgen ontbeten met een lekkere omelet. Heerlijk met veel peper en zout.

Advies: laat je niet gek maken.
Dat zout is niet goed voor je bloeddruk though
pi_173036381
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 11:05 schreef waterloosunset het volgende:

[..]

Dat zout is niet goed voor je bloeddruk though
Ik weet het, maar ik ben een echte zoutverslaafde. Daarom heb ik ook een hogere bloeddruk dan wenselijk is.
pi_173038740
Zout is het nieuwe roken.
pi_173039646
Omelette a la fipronil
Check it out
pi_173039802
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 08:45 schreef Elzies het volgende:

[..]

Wel bizar dat ze in België een zes- tienvoudige hoeveelheid van dat luizenmiddel accepteren in hun eieren en dat wij ze hier vervolgens uit de schappen halen. :?
Dat komt omdat België een ander land is, waar ander beleid gevoerd wordt. En blijkbaar hebben beide landen bepaalde redenen voor die verschillende geaccepteerde waarden.

Wil jij dan wellicht dat er een overkoepelende instantie is, zeg bv op Europees gebied (waardoor die landen samen een soort van unie worden), die dat soort regels tussen landen gelijk trek?

Hoe zouden we zo'n unie van Europese landen die op bepaalde gebieden samen beleidsafspraken maken dan gaan noemen ...? Moeilijk moeilijk moeilijk ...

[ Bericht 6% gewijzigd door probeer op 10-08-2017 13:45:12 ]
"Pools are perfect for holding water"
  donderdag 10 augustus 2017 @ 13:42:54 #105
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_173039867
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 13:39 schreef probeer het volgende:

[..]

Dat komt omdat België een ander land is, waar ander beleid gevoerd wordt.

Wil jij dan dat er een overkoepelende instantie is, zeg bv op Europees gebied (waardoor die landen samen een soort van unie worden), die dat soort regels tussen landen gelijk trek?
Ja!

Niet alleen mbt dit soort stoffen, maar ook eisen voor de houderij van dieren e.d.
Sterker nog, wereldwijd zou ik nog beter vinden.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_173039897
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 13:42 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ja!

Niet alleen mbt dit soort stoffen, maar ook eisen voor de houderij van dieren e.d.
Sterker nog, wereldwijd zou ik nog beter vinden.
Elzies is nogal anti-EU, waarbij 'nogal' een understatement is. Vandaar mijn vraag ..

Maar verder .. Ja, mee eens. Totaal niet haalbaar, maar een aardig utopisch idee.
"Pools are perfect for holding water"
pi_173041141
Beide bestuurders van Chickfriend opgepakt..
pi_173041183
Net nog een eitje gegeten. :9
pi_173041327
quote:
99s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 14:48 schreef Amplifier het volgende:
Beide bestuurders van Chickfriend opgepakt..
Ahh.. waar zaten ze verscholen?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173044310
De anonieme tip over het gebruik van de verboden stof om bloedluizen te bestrijden leidde niet meteen tot onderzoek. Maar daar komen Schippers en Van Dam nu van terug. Met de kennis van nu 'over de omvang van het gebruik en de aanwezigheid van fipronil in eieren' zou het bureau anders hebben geoordeeld.

De vraag of er gevaar was voor de volksgezondheid is destijds voorgelegd aan het zogeheten Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRo) van de NVWA. Uiteindelijk is geoordeeld dat er 'geen acuut gevaar dreigde' voor de volksgezondheid. BuRo stelt dat het nu geadviseerd zou hebben om 'handhavingsacties te starten en niet alleen het traject van het strafrechtelijk onderzoek te volgen'.
http://www.ad.nl/dossier-(...)-onderzoek~a6f82111/

Dan vraag ik me af wat voor handhavingsacties er gedaan zijn. En hoe ze tot de conclusie kwamen dat er geen acuut gevaar was voor de volksgezondheid, zónder monsters te nemen van vlees en eieren.
Toch ook leip om geen strafrechtelijk onderzoek te starten als er met een verboden en gevaarlijk middel gewerkt wordt in kippenstallen? En waarvan bekend is dat het de hoofdoorzaak is van de bijensterfte in Nederland?
  donderdag 10 augustus 2017 @ 18:41:56 #111
190186 hierissieweer
Ik val liever op, dan af!
pi_173045835
geen profielen van mensen posten aub.

[ Bericht 93% gewijzigd door Straatcommando. op 10-08-2017 18:44:21 ]
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan."
Hierissiedan, hierissieweers huisje!
pi_173050096
De twee sukkels zijn gearresteerd door NVWA. _O- :X
  Boks-Chick donderdag 10 augustus 2017 @ 21:49:47 #113
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_173050950
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:22 schreef Hdero het volgende:
De twee sukkels zijn gearresteerd door NVWA. _O- :X
GC / Ik ga een tijd weg van FoK

nou hup, vergeet je niet de deur achter je dicht te doen O+?
Het is niet de criticus die telt; hij die wijst naar de vrouw die struikelt en zegt wat zij beter had kunnen doen. Die eer komt toe aan zij die daadwerkelijk in de arena staat, gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed, zij die dapper streeft en vaak tekort komt en fouten maakt, omdat dat eenmaal onvermijdelijk is. Zij die, als het meezit, soms de triomf van 'n grootse verrichting mag proeven en als het tegenzit en zij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.
JMLH 14-05-2013 - 27-05-2014
pi_173050973
quote:
10s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:49 schreef BrandX het volgende:

[..]

GC / Ik ga een tijd weg van FoK

nou hup, vergeet je niet de deur achter je dicht te doen O+?
Ik reken af met de topics waaraan ik reeds heb deelgenomen, anders past het niet.
  Boks-Chick donderdag 10 augustus 2017 @ 21:52:35 #115
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_173051028
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:50 schreef Hdero het volgende:

[..]

Ik reken af met de topics waaraan ik reeds heb deelgenomen, anders past het niet.
Ohw... Dan is FOK! bij deze een hotel California voor je dan. Dat gaat je nooit lukken. Welkom terug dan maar, het waren twee mooie seconden :*
Het is niet de criticus die telt; hij die wijst naar de vrouw die struikelt en zegt wat zij beter had kunnen doen. Die eer komt toe aan zij die daadwerkelijk in de arena staat, gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed, zij die dapper streeft en vaak tekort komt en fouten maakt, omdat dat eenmaal onvermijdelijk is. Zij die, als het meezit, soms de triomf van 'n grootse verrichting mag proeven en als het tegenzit en zij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.
JMLH 14-05-2013 - 27-05-2014
pi_173051099
quote:
1s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:50 schreef Hdero het volgende:

[..]

Ik reken af met de topics waaraan ik reeds heb deelgenomen, anders past het niet.
Neeee ga niet weg :'(
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173051171
quote:
19s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:52 schreef BrandX het volgende:

[..]

Ohw... Dan is FOK! bij deze een hotel California voor je dan. Dat gaat je nooit lukken. Welkom terug dan maar, het waren twee mooie seconden :*
Het is verslavend, en niets dat verslavend is kan goeds brengen. Dat geef ik je toe.

quote:
9s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:54 schreef Perrin het volgende:

[..]

Neeee ga niet weg :'(
:')
  vrijdag 11 augustus 2017 @ 01:15:46 #118
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_173056405
Dom van die bedrijven om blijkbaar giftig spul te gebruiken. Moet je maar op een ethische manier ondernemen.
pi_173056726
Kakelvers nieuws:

Fipronil ook in voer kip’

Mill - Het Openbaar Ministerie heeft een derde Nederlander op de korrel die verdacht wordt van handel in het giftige bestrijdingsmiddel fipronil dat in miljoenen eieren terechtkwam. Het bedrijf Pro-farma van deze Nick H. (28) wordt ook in verband gebracht met kippenvoer waarin fipronil zou zitten. Gisteren werd de voordeur van H.’s woning in het Brabantse Mill door de politie opengebroken. Zelf was hij op vakantie.

Dit melden goed ingevoerde bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek aan De Telegraaf. Naast de twee bestuurders van het Barneveldse bedrijf Chickfriend, die beiden gisteren door justitie werden gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid, wordt nu ook Nick H. uit Mill aangemerkt als verdachte.
http://www.telegraaf.nl/b(...)_in_voer_kip___.html

Fipronil hier, fipronil daar, fipronil in al uw waar! Dag bijen, vlinders en rupsen, welterusten!
  vrijdag 11 augustus 2017 @ 09:26:08 #121
38496 Perrin
Sapere aude
pi_173057767
Wat doet fipronil in hemelsnaam in kippenvoer? Wordt de loods waar dat spul is opgeslagen ook behandeld met fipronil ofzo?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173059143
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:22 schreef Hdero het volgende:
De twee sukkels zijn gearresteerd door NVWA. _O- :X
Nu pas, wat duurt het lang zeg.
pi_173059252
Ze doen neg alsof het spul kortstondig in eieren is terechtgekomen. Dat maak je mij niet wijs. Het is nu ontdekt, maar dat kan al jaren aan de gang zijn toch?
Niets van dit alles is een wezensvreemde ontmoeting tussen een jij en een ik, zodat we nooit of te nimmer zullen weten wie die jij is en wie die ik.
  vrijdag 11 augustus 2017 @ 10:47:57 #124
38496 Perrin
Sapere aude
pi_173059396
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 10:40 schreef Injetta het volgende:
Ze doen neg alsof het spul kortstondig in eieren is terechtgekomen. Dat maak je mij niet wijs. Het is nu ontdekt, maar dat kan al jaren aan de gang zijn toch?
Járen lijkt me wat veel, maar zeker al een jaar.

https://www.volkskrant.nl(...)r-verkocht~a4509212/
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173063359
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 06:28 schreef Loekie1 het volgende:
Kakelvers nieuws:

Fipronil ook in voer kip’

Mill - Het Openbaar Ministerie heeft een derde Nederlander op de korrel die verdacht wordt van handel in het giftige bestrijdingsmiddel fipronil dat in miljoenen eieren terechtkwam. Het bedrijf Pro-farma van deze Nick H. (28) wordt ook in verband gebracht met kippenvoer waarin fipronil zou zitten. Gisteren werd de voordeur van H.’s woning in het Brabantse Mill door de politie opengebroken. Zelf was hij op vakantie.

Dit melden goed ingevoerde bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek aan De Telegraaf. Naast de twee bestuurders van het Barneveldse bedrijf Chickfriend, die beiden gisteren door justitie werden gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid, wordt nu ook Nick H. uit Mill aangemerkt als verdachte.
http://www.telegraaf.nl/b(...)_in_voer_kip___.html

Fipronil hier, fipronil daar, fipronil in al uw waar! Dag bijen, vlinders en rupsen, welterusten!
Hou nou eens op met je bijen, voor zover ik er iets over kan vinden sterven bijen alleen als je fipronil gebruikt als gewasbeschermingsmiddel, als je er zaden mee behandelt, niet als je een kippenstal ermee schoonmaakt. Zelfs in je eigen artikel hebben ze het alleen over die context. Want guess what, bijen komen veel in contact met planten/bloemen, niet zoveel met kippen. Jij overdrijft al deze hele reeks enorm.

quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 10:47 schreef Perrin het volgende:

[..]

Járen lijkt me wat veel, maar zeker al een jaar.

https://www.volkskrant.nl(...)r-verkocht~a4509212/
En daar doen ze niet geheimzinnig over. En trouwens one way or another, het blijkt allemaal wel mee te vallen met de schadelijkheid van deze kleine concentraties.
pi_173068535
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 09:26 schreef Perrin het volgende:
Wat doet fipronil in hemelsnaam in kippenvoer? Wordt de loods waar dat spul is opgeslagen ook behandeld met fipronil ofzo?
Het zat volgens De Telegraaf in kippenvoer van de firma Pro-farma met de naam Copper Boost en dat werd aanbevolen voor een prachtige huid en verenkleed en tegen huidontstekingen.
Staat nog steeds op hun site: (het is geen voer, maar een voedingssupplement)

Copper-Boost (20L)

Additief: Nertsen, Pluimvee, Varkens
Voordelen Copper-Boost:

Hoogst opneembare vorm van Koper en daarom:
Goed voor energiepeil
Positief voor de weerstand
Voor gezonde weefsels en cellen
Bevat ook zink welke bijdraagt aan:
Vruchtbaarheid
Weerstand
Aanmaak van de gezonde weefsels en cellen
Mooie vacht en veren en voorkomt huidontstekingen

https://www.pro-farma.net/products/vitamins/

Voor nertsen, pluimvee en varkens.

Varkens? o jee

[ Bericht 0% gewijzigd door Loekie1 op 11-08-2017 18:45:48 ]
pi_173068653
Maar de baas van Pro-farma, Nick Hermens, beweert nu dat hij juist de tipgever was en dat hij in november man en paard heeft genoemd:

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) was wel degelijk eind vorig jaar al op de hoogte van de betrokkenheid van Chickfriend en zijn Belgische toeleverancier in het Fipronilschandaal. Dat zegt de man die eind vorig jaar de NVWA anoniem tipte over het gebruik van het middel in pluimveebedrijven tegenover EenVandaag. Hij verklaart in zijn tip beide bedrijven bij naam te hebben genoemd.

De NVWA suggereerde eerder deze week dat de tip geen concrete aanwijzingen bevatte. Het zou gaan om een anoniem signaal, waarvan de dienst er jaarlijks “honderden” krijgt. Volgens de tipgever, eigenaar Nick Hermens van het bedrijf Pro-Farma en oud-zakenpartner van verdachte Patrick R., heeft hij echter man en paard genoemd in zijn bericht aan de NVWA.

Hermens verbrak zo'n twee jaar geleden de samenwerking met R., omdat hij het vermoeden had dat zijn compagnon illegale middelen gebruikte. Dat vermoeden werd naar eigen zeggen later ook bevestigd in e-mails. "Nadat we onze samenwerking hadden verbroken had ik nog toegang tot zijn oude e-mailaccount", verklaart Hermens tegenover EenVandaag. "Daarin kwamen e-mails binnen van de Roemeense fabrikant over de levering van fipronil." Uit de e-mails maakte hij ook op dat het middel door R. werd verkocht aan Chickfriend. Hermens zegt daarop de NVWA te hebben ingeschakeld. "Die anonieme tipgever, dat ben ik. In die tip heb ik aangegeven dat ik wist van de levering van fipronil door het bedrijf van R. aan Chickfriend."


[ Bericht 13% gewijzigd door Loekie1 op 11-08-2017 19:01:27 ]
pi_173103275
Ik lees conflicterende argumenten.

De NVWA praat over acuut gevaar bij een bepaalde dosis gevonden bij een batch eieren. Linkse voedsel hoogleraren (die toch al de wereld willen decimeren omdat overbevolking), zeggen dat je wel driehonderd van die fipronil eieren moet eten wil het een gevaar vormen. Wie vertrouw je meer. En hoe krijg je het uit je lichaam?

quote:
Mechanisms of action of Fipronil

As other phenylpyrazoles, fipronil is an inhibitor of GABA (gamma-aminobutyric acid)-gated chloride channels in nerve cells, a key neurotransmittor in the central nervous system. The nervous system of exposed parasites (fleas, ticks, mites, etc.) is overexcited, which kills them rather quickly.

This mechanism exists not only in insects but also in mammals and other vertebrates. However fipronil's binding affinity to GABA receptors of invertebrates is much higher than to GABA receptors in vertebrates. For this reason it is significantly less toxic to mammals than to insects and other pests.

Toxic Symptoms caused by Fipronil Poisoning

The primary symptoms of intoxication with fipronil and other phenylpyrazoles affect mainly the Central Nervous System (CNS).
Most frequent symptoms are:
Hyperreactivity (exaggerated reaction to stimuli)

Antidote and Treatment of Fipronil Intoxication

There is no antidote for fipronil poisoning.
Treatment consists in preventing further exposure together with supportive and symptomatic measures.

Leuk voor mensen met bijvoorbeeld migraine of andere neurologische ziekten. En het heeft dus wel effect op mensen. Alleen als je niet acuut neervalt en wegrot is het gevaar 'mild'. Gevolgen voor de lange termijn zijn onbekend.. Veroorzaakt wel tumoren, schildklier en nieraandoeningen bij ratten.

[ Bericht 35% gewijzigd door Tamabralski op 13-08-2017 04:53:37 ]
pi_173109744
Het duitse OM vervolgt de duitse boeren maar als die boeren op grond van door Chickfriend vervalste documenten hun beslissing namen zal het OM daar met lege handen staan. Vervalste documenten zijn bewijsmateriaal waarover ook het nederlandse OM graag beschikt in hun aanklachten tegen de bestuurders van Chickfriend.

quote:
'Chickfriend deed ook zaken met Duitse boeren en misleidde hen'

Zeker vier Duitse pluimveebedrijven werkten samen met Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren. Met vervalste documenten werden boeren waarschijnlijk om de tuin geleid. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel.

Dat in Duitsland veel besmette Nederlandse eieren in de schappen waren was al bekend, maar dat boeren ook hun stal lieten behandelen door het Nederlandse bedrijf Chickfriend is nieuw. Pikant is dat het onderzoeksblad schrijft dat documenten waarschijnlijk zijn vervalst.

Zo toonde het bedrijf veiligheidsdocumenten waarin stond dat het gebruikte middel Dega-16 een goedgekeurd bestrijdingsmiddel was, terwijl dat niet het geval is.
We can't afford the illusion anymore
pi_173134660
Ik zie opeens bakjes salade staan in mijn lokale supermarkt met ei erdoor heen gemengd die ze normaal gesproken niet verkopen. Op sommige bakjes staat geeneens een etiket met voedingsinformatie. Ik hoop niet dat ze op deze manier van hun eieren proberen af te komen.
pi_173151742
Interview voedselwetenschapperWe zijn overdreven bang, onwetend en hypocriet als het om ons eten gaat. Dat vindt hoogleraar Frans van Knapen, die niet kan geloven dat we en masse griezelen over een beetje fipronil in onze eieren. ‘Dit is pure chemofobie.’

In zijn huis in Amersfoort gebruikt Frans van Knapen fipronil. Elke maand, en dan komt het spul ook nog eens op zijn blote handen. De hoogleraar, ooit dierenarts, zegt het gekscherend over het vlooienmiddel voor zijn hond. ,,Ik smeer het in zijn nek, het komt altijd op mijn vingers.’’ Terwijl hij daarna braaf zijn handen wast ziet hij nu hoe Nederland steeds verder in een kramp schiet, over precies de stof die hij wegspoelt. ,,We zijn zo overdreven bang.’’
http://www.ad.nl/binnenla(...)chemofobie~ad73bfc8/

We lijden aan chemofobie. Zal hij zijn handen ook aflikken nadat ie fipronil heeft ingesmeerd bij zijn hond? Lekker hoor, gewoon doen, anders ga je nog aan chemofobie lijden, dat moeten we niet hebben!

Er zijn weer nieuwe codes bij gekomen:
De nieuwe codes volgens de NOS

- X-NL-41663-XX
- X-NL-42138-XX
- X-NL-42367-XX
- X-NL-42938-XX
- X-NL-43669-XX
- X-NL-50497-XX
http://www.ad.nl/binnenla(...)lijst-nvwa~a175ef85/
pi_173160495
quote:
Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten vanwege eierschandaal

De twee bestuurders van Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren, blijven nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechtbank van Overijssel bepaald.

De twee mannen, die uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel komen, werden donderdag aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Dat zouden ze hebben gedaan door fipronil te leveren of gebruiken in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 15 augustus 2017 @ 16:31:35 #133
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_173161955
quote:
0s.gif Op maandag 14 augustus 2017 13:31 schreef Elementair het volgende:
Ik zie opeens bakjes salade staan in mijn lokale supermarkt met ei erdoor heen gemengd die ze normaal gesproken niet verkopen. Op sommige bakjes staat geeneens een etiket met voedingsinformatie. Ik hoop niet dat ze op deze manier van hun eieren proberen af te komen.
:')
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_173163001
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 16:31 schreef deedeetee het volgende:

[..]

:')
Je kan er wel weer een emoticon tegen aan gooien, maar het is niet de eerste keer dat ik mijn supermarkt betrap op iets wat niet mag. Ze doen tegenwoordig alles maar om iets te kunnen verkopen. Tijdens en vlak na deze hele affaire stonden die bakjes er opeens ( Nog nooit eerder gezien), vermengd met aardappel zodat het minder opviel. En daar bij zijn ze verplicht om de voedingsinformatie erbij te vermelden. Wat dus niet het geval was. Ik zeg alleen dat ik nergens meer van opkijk en niemand meer vertrouw met al dat gekloot met je eten de laatste tijd.
pi_173165895
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 17:17 schreef Elementair het volgende:

[..]

Je kan er wel weer een emoticon tegen aan gooien, maar het is niet de eerste keer dat ik mijn supermarkt betrap op iets wat niet mag. Ze doen tegenwoordig alles maar om iets te kunnen verkopen. Tijdens en vlak na deze hele affaire stonden die bakjes er opeens ( Nog nooit eerder gezien), vermengd met aardappel zodat het minder opviel. En daar bij zijn ze verplicht om de voedingsinformatie erbij te vermelden. Wat dus niet het geval was. Ik zeg alleen dat ik nergens meer van opkijk en niemand meer vertrouw met al dat gekloot met je eten de laatste tijd.
Dat heb ik nou ook.
Ik vermijd nu alles waar ei inzit en lees elk etiket na, kippenvlees vertrouw ik ook niet. En eet ik dus ook niet. Zelfs met vegetarische producten is het uitkijken of er geen ei in gebruikt is.
De halve buurt hier gaat naar de biologische boerderij hier die gegarandeerd geen fipronil gebruikt en kan de vraag naar eieren amper aan. Die heeft gouden tijden nu.
Ik vind echt dat er veel beter/strenger gecontroleerd moet worden met voedsel er wordt gewoon teveel gesjoemeld.
Paardevlees van zieke paarden word gewoon als rund verkocht, antivries in de wijn en zo zijn er nog veel meer voedselschandalen.
In de jaren 80 mocht je geen spinazie eten vanwege de radioactiviteit door de tjernobylramp, maar de koeien vraten wel het besmette gras ( hoe krom is dat???)
En dan kan er honderd keer gezegd worden dat het allemaal geen kwaad kan voor je gezondheid.. ik wil geen rommel in mijn eten die er niet in thuishoort!
Ik betaal voor gezond voedsel en niet voor chemische rommel en wens ook niet belazerd te worden ermee.
En iedereen lijkt het ook allemaal maar te pikken..
pi_173166439
Er is weer weinig informatie voor de burger. Worden eieren van nu af aan regelmatig aan een controle onderworpen van alle chemische goedjes? We weten het niet. Zit de fipronil vooral in de dooier of in het eiwit? We weten het niet. Hoe lang liggen er al besmette eieren in de winkel? Bedrijf begon in 2014. Men houdt vol van een jaar, maar we horen het verder niet.
Ik beperk ook de ei-inname. Geen Calvé mayonaise meer maar Majolein van Remia. Is best lekker. Te koop bij Plus.
Waarschijnlijk is de vergassing van tientallen miljoenen kippen momenteel bezig. Niks op het journaal, is geen nieuws.
Wel veel afleidend nieuws: ellenlange artikelen over de vermissing van een of ander joch in Turkije. Oeverloos geleuter over genderneutraliteit. Heb het idee dat er van alles wordt bij gehaald om het maar niet over de kippenellende te hebben. Oja, 'er zit leven in cassettebandjes' in het achtuurjournaal. Hoe komen ze erop.
En ik zie maar dat beeld van geheime opnames in een zogenaamde biologische kippenboerderij ergens bij Eindhoven, waar je de bloedluizen over die arme lijfjes zag kruipen, en een kip zat vast met zijn vleugel tussen een of ander ijzeren ding en dat gejammer van die kip in het donker. Ik had nog nooit eerder een kip horen jammeren maar dat is niet leuk.
En dan die brandende stallen weer, tienduizenden varkens die geen kant op kunnen. Waar zijn we mee bezig in Nederland.

[ Bericht 10% gewijzigd door Loekie1 op 15-08-2017 20:02:45 ]
pi_173166501
https://www.vetinfo.com/side-effects-fipronil-frontline-dogs.html

Lekker frontline gebruiken op je huisdier tegen vlooien, moet je eens lezen wat hier allemaal aan ellende staat.
Honden die er kanker door kregen, neurologische problemen en nog veel meer ellende.
En hier in Nederland zeggen ze maar dat het allemaal wel meevalt.
:{w
pi_173166961
Ik blijf er toch bij dat ze de eiergate over de verkiezingen wilden tillen. Het CDA heb ik nergens in de media gehoord tijdens de hele geschiedenis.
pi_173175224
Trouw komt met een update:
Advocaten, mestverwerkers en kippenruimers: nogal wat partijen springen in op de crisis in de Nederlandse pluimveehouderij. Ten minste twee advocatenkantoren, uit Groningen en uit Wageningen, staan boeren bij die eieren hebben geleverd, besmet met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil. De boeren krijgen mogelijk te maken met schadeclaims van hun afnemers. Zelf proberen ze de schade weer te verhalen op degenen die zíj ervoor verantwoordelijk houden: de twee eigenaren van het bedrijf ChickFriend, dat kippenstallen bespoot met een middel tegen bloedluis, waarin de verboden biocide bleek te zitten.

Die twee mannen, Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert kregen gisteren te horen dat hun voorarrest met twee weken is verlengd. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De verdachten zitten 'in beperking', wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

Intussen zijn meer dan honderdvijftig Nederlandse kippenboerderijen nog door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd wegens de aanwezigheid van fipronil. Zij mogen geen eieren leveren totdat hun stallen aantoonbaar vrij zijn van het middel. Hoe lang dat duurt, is onduidelijk.
Het bestrijdingsmiddel is aanwezig op de vloer en de wanden van de stal en op apparatuur. Zolang het in het lijf van een kip zit, komt het ook terecht in de eieren en de mest van de kip. De eieren worden vernietigd. De mest moet naar een verwerkingsbedrijf dat het verbrandt om er energie mee op te wekken. Deze mestverwerker zegt extra kosten te maken voor de besmette mest, die worden doorberekend aan de boer.

Boeren die ervoor kiezen hun besmette kippen af te maken, moeten een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. "Wij hebben een grote dodingscapaciteit", zegt directeur Ruud Laarman van ruimingsbedrijf TCC.

De biologische controle-instantie Skal heeft besmette bioboeren een berisping gegeven: zij hadden moeten controleren of het middel dat ChickFriend gebruikte wel toegestaan was volgens de biologische verordening. De bioboeren verliezen nog niet hun keurmerk, want zolang de NVWA geen sancties heeft opgelegd doet Skal dat ook niet.

Voor boeren met vrijeuitloopkippen geldt dat de fipronil zich niet alleen in de stal kan bevinden, maar ook in het uitloopgebied. Zij krijgen het advies grondmonsters te nemen en die op te sturen voor onderzoek.

In politiek Den Haag heerst onvrede over het optreden van de NVWA in de eiercrisis. De Tweede Kamer wacht op antwoorden op vragen die ze heeft gesteld aan staatssecretaris Van Dam (economische zaken) en minister Schippers van volksgezondheid.

Sinds een oproep van de pluimveehoudersvakbond begin deze maand hebben zich elke dag kippenboeren bij de NVWA gemeld die zaken hebben gedaan met ChickFriend. Deze bedrijven worden uit voorzorg geblokkeerd en onderzocht. Binnen twee dagen is duidelijk of er fipronil in zit. Van de eerder geblokkeerde kippenbedrijven is een twintigtal weer vrijgegeven.
https://www.trouw.nl/groe(...)eiercrisis~a298c8c9/

Dankjewel, Trouw.
pi_173200414
Van Trouw moet dezer dagen de info komen: de brief van Schippers en Van Dam is geleverd:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beschikte vorige maand niet over genoeg laboratoriumcapaciteit om de eieren van verdachte bedrijven te testen op fipronil.

De toezichthouder droeg een deel van het werk over aan een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit. Dat schrijven minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, landbouw) in antwoord op een lange lijst aan Kamervragen.

“Het aantal monsters in het begin van het incident was een veelvoud van deze maximale capaciteit”, aldus de bewindspersonen. Toen de voedselautoriteit constateerde dat ze in haar lab met de beschikbare middelen en medewerkers hoogstens 120 monsters per dag kon onderzoeken, zag ze zich genoodzaakt de hulp in te roepen van het geaccrediteerde RIKILT-instituut in Wageningen. De tests konden door de samenwerking ‘op tijd worden afgehandeld’, aldus het kabinet.

De duur van de eerste onderzoeken naar fipronil in eieren ligt zeer gevoelig in de pluimveesector. Na het eerste signaal van besmette eieren in België halverwege juni, duurde het nog een maand voordat de NVWA in Nederland tests uitvoerde. Na de vondst van fipronil besloot de waakhond pluimveebedrijven te blokkeren. Veel boeren hadden de NVWA graag sneller zien handelen na de Belgische melding; de toezichthouder ontving er de afgelopen weken veel klachten over.

Schippers en Van Dam wijzen erop dat justitie eerst de bedrijfsgegevens van Chickfriend, het servicebedrijf dat wordt verdacht van het verspreiden van fipronil in kippenstallen, moest doorlichten. "Omdat de administratie van Chickfriend sterk te wensen overliet, duurde dit langer dan verwacht." Toen de NVWA vorige maand van het Openbaar Ministerie vernam welke bedrijven ze kon onderzoeken, waren de eerste uitslagen binnen ‘zo’n drie dagen’ bekend, aldus het duo.

In de administratie van Chickfriend zijn in totaal circa 180 bedrijven aangetroffen die contact hebben gehad met het bloedluisbestrijdingsbedrijf uit Barneveld, zo schrijven Schippers en Van Dam. Begin deze week kende de pluimveesector nog 149 geblokkeerde bedrijven. Er zijn inmiddels zo’n anderhalf miljoen kippen gedood, verspreid over 47 locaties. Het kabinet wil nog dit jaar een evaluatie van de fipronilaffaire afronden.

Het eierschandaal houdt de gemoederen ook over de grens nog steeds bezig. In Duitsland ontstond gisteren verwarring over het aantal verdachte eieren dat is geïmporteerd. De Duitse autoriteiten hielden het eerder op 11 miljoen stuks, maar de minister van landbouw in Nedersaksen noemde gisteren een aantal van 35,3 miljoen op basis van een EU-waarschuwingssysteem. Verderop in Hongarije onderschepten de voedselautoriteiten een lading diepvriespannenkoeken uit Duitsland met daarin fipronilei. Anders dan zeker zestien andere Europese landen, was Hongarije tot dan toe nog niet op besmet eten gestuit.
https://www.trouw.nl/home(...)ronderzoek~a41aeb9b/
pi_173256229
NVWA bevestigt: Ook fipronil in geïmporteerde eieren uit Polen

In geïmporteerde eieren uit Polen is bij een steekproef een te hoog gehalte van het insecticide fipronil gevonden. De NVWA bevestigt dat hierover een melding is ontvangen en probeert in kaart te brengen waar de eieren verwerkt worden.

,,Wij hebben de Anevei, de Vereniging Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, gevraagd haar leden op te roepen om bij ons te melden of zij gebruik maken van deze eieren zodat wij een beeld krijgen van de omvang,’’ zegt Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nederland importeert tussen de 1 en 2 miljoenen eieren per week uit Polen en Oekraine voor gebruik in allerhande producten. Ze belanden ook in restaurants en Poolse winkels, maar niet in Nederlandse supermarkten. De Poolse eieren zijn goedkoper omdat de kippen daar in veel slechtere leefomstandigheden gehouden mogen worden.
http://www.ad.nl/binnenla(...)-uit-polen~a4644eb1/
Je verwacht het niet.
NVWA blijkbaar niet want anderen moesten het weer ontdekken.
Ik zou die eieren uit Oekraine ook maar even testen. Je weet het niet.
pi_173263131
Is deze vraag al gesteld. Stel je hebt wat van dat spul in je zitten door eieren. En je hebt ook al symptomen gehad. Hoe kom je er vanaf?
pi_173263339
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 20:23 schreef Tamabralski het volgende:
Is deze vraag al gesteld. Stel je hebt wat van dat spul in je zitten door eieren. En je hebt ook al symptomen gehad. Hoe kom je er vanaf?
Het zit in je vet dus op dieet.
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')