abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 11 augustus 2017 @ 09:26:08 #121
38496 Perrin
Sapere aude
pi_173057767
registreer om deze reclame te verbergen
Wat doet fipronil in hemelsnaam in kippenvoer? Wordt de loods waar dat spul is opgeslagen ook behandeld met fipronil ofzo?
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173059143
quote:
0s.gif Op donderdag 10 augustus 2017 21:22 schreef Hdero het volgende:
De twee sukkels zijn gearresteerd door NVWA. _O- :X
Nu pas, wat duurt het lang zeg.
pi_173059252
Ze doen neg alsof het spul kortstondig in eieren is terechtgekomen. Dat maak je mij niet wijs. Het is nu ontdekt, maar dat kan al jaren aan de gang zijn toch?
Niets van dit alles is een wezensvreemde ontmoeting tussen een jij en een ik, zodat we nooit of te nimmer zullen weten wie die jij is en wie die ik.
  vrijdag 11 augustus 2017 @ 10:47:57 #124
38496 Perrin
Sapere aude
pi_173059396
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 10:40 schreef Injetta het volgende:
Ze doen neg alsof het spul kortstondig in eieren is terechtgekomen. Dat maak je mij niet wijs. Het is nu ontdekt, maar dat kan al jaren aan de gang zijn toch?
Járen lijkt me wat veel, maar zeker al een jaar.

https://www.volkskrant.nl(...)r-verkocht~a4509212/
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_173063359
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 06:28 schreef Loekie1 het volgende:
Kakelvers nieuws:

Fipronil ook in voer kip’

Mill - Het Openbaar Ministerie heeft een derde Nederlander op de korrel die verdacht wordt van handel in het giftige bestrijdingsmiddel fipronil dat in miljoenen eieren terechtkwam. Het bedrijf Pro-farma van deze Nick H. (28) wordt ook in verband gebracht met kippenvoer waarin fipronil zou zitten. Gisteren werd de voordeur van H.’s woning in het Brabantse Mill door de politie opengebroken. Zelf was hij op vakantie.

Dit melden goed ingevoerde bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek aan De Telegraaf. Naast de twee bestuurders van het Barneveldse bedrijf Chickfriend, die beiden gisteren door justitie werden gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid, wordt nu ook Nick H. uit Mill aangemerkt als verdachte.
http://www.telegraaf.nl/b(...)_in_voer_kip___.html

Fipronil hier, fipronil daar, fipronil in al uw waar! Dag bijen, vlinders en rupsen, welterusten!
Hou nou eens op met je bijen, voor zover ik er iets over kan vinden sterven bijen alleen als je fipronil gebruikt als gewasbeschermingsmiddel, als je er zaden mee behandelt, niet als je een kippenstal ermee schoonmaakt. Zelfs in je eigen artikel hebben ze het alleen over die context. Want guess what, bijen komen veel in contact met planten/bloemen, niet zoveel met kippen. Jij overdrijft al deze hele reeks enorm.

quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 10:47 schreef Perrin het volgende:

[..]

Járen lijkt me wat veel, maar zeker al een jaar.

https://www.volkskrant.nl(...)r-verkocht~a4509212/
En daar doen ze niet geheimzinnig over. En trouwens one way or another, het blijkt allemaal wel mee te vallen met de schadelijkheid van deze kleine concentraties.
pi_173068535
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 augustus 2017 09:26 schreef Perrin het volgende:
Wat doet fipronil in hemelsnaam in kippenvoer? Wordt de loods waar dat spul is opgeslagen ook behandeld met fipronil ofzo?
Het zat volgens De Telegraaf in kippenvoer van de firma Pro-farma met de naam Copper Boost en dat werd aanbevolen voor een prachtige huid en verenkleed en tegen huidontstekingen.
Staat nog steeds op hun site: (het is geen voer, maar een voedingssupplement)

Copper-Boost (20L)

Additief: Nertsen, Pluimvee, Varkens
Voordelen Copper-Boost:

Hoogst opneembare vorm van Koper en daarom:
Goed voor energiepeil
Positief voor de weerstand
Voor gezonde weefsels en cellen
Bevat ook zink welke bijdraagt aan:
Vruchtbaarheid
Weerstand
Aanmaak van de gezonde weefsels en cellen
Mooie vacht en veren en voorkomt huidontstekingen

https://www.pro-farma.net/products/vitamins/

Voor nertsen, pluimvee en varkens.

Varkens? o jee

[ Bericht 0% gewijzigd door Loekie1 op 11-08-2017 18:45:48 ]
pi_173068653
registreer om deze reclame te verbergen
Maar de baas van Pro-farma, Nick Hermens, beweert nu dat hij juist de tipgever was en dat hij in november man en paard heeft genoemd:

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) was wel degelijk eind vorig jaar al op de hoogte van de betrokkenheid van Chickfriend en zijn Belgische toeleverancier in het Fipronilschandaal. Dat zegt de man die eind vorig jaar de NVWA anoniem tipte over het gebruik van het middel in pluimveebedrijven tegenover EenVandaag. Hij verklaart in zijn tip beide bedrijven bij naam te hebben genoemd.

De NVWA suggereerde eerder deze week dat de tip geen concrete aanwijzingen bevatte. Het zou gaan om een anoniem signaal, waarvan de dienst er jaarlijks “honderden” krijgt. Volgens de tipgever, eigenaar Nick Hermens van het bedrijf Pro-Farma en oud-zakenpartner van verdachte Patrick R., heeft hij echter man en paard genoemd in zijn bericht aan de NVWA.

Hermens verbrak zo'n twee jaar geleden de samenwerking met R., omdat hij het vermoeden had dat zijn compagnon illegale middelen gebruikte. Dat vermoeden werd naar eigen zeggen later ook bevestigd in e-mails. "Nadat we onze samenwerking hadden verbroken had ik nog toegang tot zijn oude e-mailaccount", verklaart Hermens tegenover EenVandaag. "Daarin kwamen e-mails binnen van de Roemeense fabrikant over de levering van fipronil." Uit de e-mails maakte hij ook op dat het middel door R. werd verkocht aan Chickfriend. Hermens zegt daarop de NVWA te hebben ingeschakeld. "Die anonieme tipgever, dat ben ik. In die tip heb ik aangegeven dat ik wist van de levering van fipronil door het bedrijf van R. aan Chickfriend."


[ Bericht 13% gewijzigd door Loekie1 op 11-08-2017 19:01:27 ]
pi_173103275
Ik lees conflicterende argumenten.

De NVWA praat over acuut gevaar bij een bepaalde dosis gevonden bij een batch eieren. Linkse voedsel hoogleraren (die toch al de wereld willen decimeren omdat overbevolking), zeggen dat je wel driehonderd van die fipronil eieren moet eten wil het een gevaar vormen. Wie vertrouw je meer. En hoe krijg je het uit je lichaam?

quote:
Mechanisms of action of Fipronil

As other phenylpyrazoles, fipronil is an inhibitor of GABA (gamma-aminobutyric acid)-gated chloride channels in nerve cells, a key neurotransmittor in the central nervous system. The nervous system of exposed parasites (fleas, ticks, mites, etc.) is overexcited, which kills them rather quickly.

This mechanism exists not only in insects but also in mammals and other vertebrates. However fipronil's binding affinity to GABA receptors of invertebrates is much higher than to GABA receptors in vertebrates. For this reason it is significantly less toxic to mammals than to insects and other pests.

Toxic Symptoms caused by Fipronil Poisoning

The primary symptoms of intoxication with fipronil and other phenylpyrazoles affect mainly the Central Nervous System (CNS).
Most frequent symptoms are:
Hyperreactivity (exaggerated reaction to stimuli)

Antidote and Treatment of Fipronil Intoxication

There is no antidote for fipronil poisoning.
Treatment consists in preventing further exposure together with supportive and symptomatic measures.

Leuk voor mensen met bijvoorbeeld migraine of andere neurologische ziekten. En het heeft dus wel effect op mensen. Alleen als je niet acuut neervalt en wegrot is het gevaar 'mild'. Gevolgen voor de lange termijn zijn onbekend.. Veroorzaakt wel tumoren, schildklier en nieraandoeningen bij ratten.

[ Bericht 35% gewijzigd door Tamabralski op 13-08-2017 04:53:37 ]
pi_173109744
Het duitse OM vervolgt de duitse boeren maar als die boeren op grond van door Chickfriend vervalste documenten hun beslissing namen zal het OM daar met lege handen staan. Vervalste documenten zijn bewijsmateriaal waarover ook het nederlandse OM graag beschikt in hun aanklachten tegen de bestuurders van Chickfriend.

quote:
'Chickfriend deed ook zaken met Duitse boeren en misleidde hen'

Zeker vier Duitse pluimveebedrijven werkten samen met Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren. Met vervalste documenten werden boeren waarschijnlijk om de tuin geleid. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel.

Dat in Duitsland veel besmette Nederlandse eieren in de schappen waren was al bekend, maar dat boeren ook hun stal lieten behandelen door het Nederlandse bedrijf Chickfriend is nieuw. Pikant is dat het onderzoeksblad schrijft dat documenten waarschijnlijk zijn vervalst.

Zo toonde het bedrijf veiligheidsdocumenten waarin stond dat het gebruikte middel Dega-16 een goedgekeurd bestrijdingsmiddel was, terwijl dat niet het geval is.
We can't afford the illusion anymore
pi_173134660
Ik zie opeens bakjes salade staan in mijn lokale supermarkt met ei erdoor heen gemengd die ze normaal gesproken niet verkopen. Op sommige bakjes staat geeneens een etiket met voedingsinformatie. Ik hoop niet dat ze op deze manier van hun eieren proberen af te komen.
pi_173151742
Interview voedselwetenschapperWe zijn overdreven bang, onwetend en hypocriet als het om ons eten gaat. Dat vindt hoogleraar Frans van Knapen, die niet kan geloven dat we en masse griezelen over een beetje fipronil in onze eieren. ‘Dit is pure chemofobie.’

In zijn huis in Amersfoort gebruikt Frans van Knapen fipronil. Elke maand, en dan komt het spul ook nog eens op zijn blote handen. De hoogleraar, ooit dierenarts, zegt het gekscherend over het vlooienmiddel voor zijn hond. ,,Ik smeer het in zijn nek, het komt altijd op mijn vingers.’’ Terwijl hij daarna braaf zijn handen wast ziet hij nu hoe Nederland steeds verder in een kramp schiet, over precies de stof die hij wegspoelt. ,,We zijn zo overdreven bang.’’
http://www.ad.nl/binnenla(...)chemofobie~ad73bfc8/

We lijden aan chemofobie. Zal hij zijn handen ook aflikken nadat ie fipronil heeft ingesmeerd bij zijn hond? Lekker hoor, gewoon doen, anders ga je nog aan chemofobie lijden, dat moeten we niet hebben!

Er zijn weer nieuwe codes bij gekomen:
De nieuwe codes volgens de NOS

- X-NL-41663-XX
- X-NL-42138-XX
- X-NL-42367-XX
- X-NL-42938-XX
- X-NL-43669-XX
- X-NL-50497-XX
http://www.ad.nl/binnenla(...)lijst-nvwa~a175ef85/
pi_173160495
quote:
Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten vanwege eierschandaal

De twee bestuurders van Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren, blijven nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechtbank van Overijssel bepaald.

De twee mannen, die uit de gemeenten Barneveld en Zaltbommel komen, werden donderdag aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Dat zouden ze hebben gedaan door fipronil te leveren of gebruiken in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 15 augustus 2017 @ 16:31:35 #133
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_173161955
quote:
0s.gif Op maandag 14 augustus 2017 13:31 schreef Elementair het volgende:
Ik zie opeens bakjes salade staan in mijn lokale supermarkt met ei erdoor heen gemengd die ze normaal gesproken niet verkopen. Op sommige bakjes staat geeneens een etiket met voedingsinformatie. Ik hoop niet dat ze op deze manier van hun eieren proberen af te komen.
:')
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_173163001
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 16:31 schreef deedeetee het volgende:

[..]

:')
Je kan er wel weer een emoticon tegen aan gooien, maar het is niet de eerste keer dat ik mijn supermarkt betrap op iets wat niet mag. Ze doen tegenwoordig alles maar om iets te kunnen verkopen. Tijdens en vlak na deze hele affaire stonden die bakjes er opeens ( Nog nooit eerder gezien), vermengd met aardappel zodat het minder opviel. En daar bij zijn ze verplicht om de voedingsinformatie erbij te vermelden. Wat dus niet het geval was. Ik zeg alleen dat ik nergens meer van opkijk en niemand meer vertrouw met al dat gekloot met je eten de laatste tijd.
pi_173165895
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 17:17 schreef Elementair het volgende:

[..]

Je kan er wel weer een emoticon tegen aan gooien, maar het is niet de eerste keer dat ik mijn supermarkt betrap op iets wat niet mag. Ze doen tegenwoordig alles maar om iets te kunnen verkopen. Tijdens en vlak na deze hele affaire stonden die bakjes er opeens ( Nog nooit eerder gezien), vermengd met aardappel zodat het minder opviel. En daar bij zijn ze verplicht om de voedingsinformatie erbij te vermelden. Wat dus niet het geval was. Ik zeg alleen dat ik nergens meer van opkijk en niemand meer vertrouw met al dat gekloot met je eten de laatste tijd.
Dat heb ik nou ook.
Ik vermijd nu alles waar ei inzit en lees elk etiket na, kippenvlees vertrouw ik ook niet. En eet ik dus ook niet. Zelfs met vegetarische producten is het uitkijken of er geen ei in gebruikt is.
De halve buurt hier gaat naar de biologische boerderij hier die gegarandeerd geen fipronil gebruikt en kan de vraag naar eieren amper aan. Die heeft gouden tijden nu.
Ik vind echt dat er veel beter/strenger gecontroleerd moet worden met voedsel er wordt gewoon teveel gesjoemeld.
Paardevlees van zieke paarden word gewoon als rund verkocht, antivries in de wijn en zo zijn er nog veel meer voedselschandalen.
In de jaren 80 mocht je geen spinazie eten vanwege de radioactiviteit door de tjernobylramp, maar de koeien vraten wel het besmette gras ( hoe krom is dat???)
En dan kan er honderd keer gezegd worden dat het allemaal geen kwaad kan voor je gezondheid.. ik wil geen rommel in mijn eten die er niet in thuishoort!
Ik betaal voor gezond voedsel en niet voor chemische rommel en wens ook niet belazerd te worden ermee.
En iedereen lijkt het ook allemaal maar te pikken..
pi_173166439
Er is weer weinig informatie voor de burger. Worden eieren van nu af aan regelmatig aan een controle onderworpen van alle chemische goedjes? We weten het niet. Zit de fipronil vooral in de dooier of in het eiwit? We weten het niet. Hoe lang liggen er al besmette eieren in de winkel? Bedrijf begon in 2014. Men houdt vol van een jaar, maar we horen het verder niet.
Ik beperk ook de ei-inname. Geen Calvé mayonaise meer maar Majolein van Remia. Is best lekker. Te koop bij Plus.
Waarschijnlijk is de vergassing van tientallen miljoenen kippen momenteel bezig. Niks op het journaal, is geen nieuws.
Wel veel afleidend nieuws: ellenlange artikelen over de vermissing van een of ander joch in Turkije. Oeverloos geleuter over genderneutraliteit. Heb het idee dat er van alles wordt bij gehaald om het maar niet over de kippenellende te hebben. Oja, 'er zit leven in cassettebandjes' in het achtuurjournaal. Hoe komen ze erop.
En ik zie maar dat beeld van geheime opnames in een zogenaamde biologische kippenboerderij ergens bij Eindhoven, waar je de bloedluizen over die arme lijfjes zag kruipen, en een kip zat vast met zijn vleugel tussen een of ander ijzeren ding en dat gejammer van die kip in het donker. Ik had nog nooit eerder een kip horen jammeren maar dat is niet leuk.
En dan die brandende stallen weer, tienduizenden varkens die geen kant op kunnen. Waar zijn we mee bezig in Nederland.

[ Bericht 10% gewijzigd door Loekie1 op 15-08-2017 20:02:45 ]
pi_173166501
https://www.vetinfo.com/side-effects-fipronil-frontline-dogs.html

Lekker frontline gebruiken op je huisdier tegen vlooien, moet je eens lezen wat hier allemaal aan ellende staat.
Honden die er kanker door kregen, neurologische problemen en nog veel meer ellende.
En hier in Nederland zeggen ze maar dat het allemaal wel meevalt.
:{w
pi_173166961
Ik blijf er toch bij dat ze de eiergate over de verkiezingen wilden tillen. Het CDA heb ik nergens in de media gehoord tijdens de hele geschiedenis.
pi_173175224
Trouw komt met een update:
Advocaten, mestverwerkers en kippenruimers: nogal wat partijen springen in op de crisis in de Nederlandse pluimveehouderij. Ten minste twee advocatenkantoren, uit Groningen en uit Wageningen, staan boeren bij die eieren hebben geleverd, besmet met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil. De boeren krijgen mogelijk te maken met schadeclaims van hun afnemers. Zelf proberen ze de schade weer te verhalen op degenen die zíj ervoor verantwoordelijk houden: de twee eigenaren van het bedrijf ChickFriend, dat kippenstallen bespoot met een middel tegen bloedluis, waarin de verboden biocide bleek te zitten.

Die twee mannen, Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert kregen gisteren te horen dat hun voorarrest met twee weken is verlengd. Zij worden verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De verdachten zitten 'in beperking', wat betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

Intussen zijn meer dan honderdvijftig Nederlandse kippenboerderijen nog door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd wegens de aanwezigheid van fipronil. Zij mogen geen eieren leveren totdat hun stallen aantoonbaar vrij zijn van het middel. Hoe lang dat duurt, is onduidelijk.
Het bestrijdingsmiddel is aanwezig op de vloer en de wanden van de stal en op apparatuur. Zolang het in het lijf van een kip zit, komt het ook terecht in de eieren en de mest van de kip. De eieren worden vernietigd. De mest moet naar een verwerkingsbedrijf dat het verbrandt om er energie mee op te wekken. Deze mestverwerker zegt extra kosten te maken voor de besmette mest, die worden doorberekend aan de boer.

Boeren die ervoor kiezen hun besmette kippen af te maken, moeten een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. "Wij hebben een grote dodingscapaciteit", zegt directeur Ruud Laarman van ruimingsbedrijf TCC.

De biologische controle-instantie Skal heeft besmette bioboeren een berisping gegeven: zij hadden moeten controleren of het middel dat ChickFriend gebruikte wel toegestaan was volgens de biologische verordening. De bioboeren verliezen nog niet hun keurmerk, want zolang de NVWA geen sancties heeft opgelegd doet Skal dat ook niet.

Voor boeren met vrijeuitloopkippen geldt dat de fipronil zich niet alleen in de stal kan bevinden, maar ook in het uitloopgebied. Zij krijgen het advies grondmonsters te nemen en die op te sturen voor onderzoek.

In politiek Den Haag heerst onvrede over het optreden van de NVWA in de eiercrisis. De Tweede Kamer wacht op antwoorden op vragen die ze heeft gesteld aan staatssecretaris Van Dam (economische zaken) en minister Schippers van volksgezondheid.

Sinds een oproep van de pluimveehoudersvakbond begin deze maand hebben zich elke dag kippenboeren bij de NVWA gemeld die zaken hebben gedaan met ChickFriend. Deze bedrijven worden uit voorzorg geblokkeerd en onderzocht. Binnen twee dagen is duidelijk of er fipronil in zit. Van de eerder geblokkeerde kippenbedrijven is een twintigtal weer vrijgegeven.
https://www.trouw.nl/groe(...)eiercrisis~a298c8c9/

Dankjewel, Trouw.
pi_173200414
Van Trouw moet dezer dagen de info komen: de brief van Schippers en Van Dam is geleverd:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beschikte vorige maand niet over genoeg laboratoriumcapaciteit om de eieren van verdachte bedrijven te testen op fipronil.

De toezichthouder droeg een deel van het werk over aan een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit. Dat schrijven minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA, landbouw) in antwoord op een lange lijst aan Kamervragen.

“Het aantal monsters in het begin van het incident was een veelvoud van deze maximale capaciteit”, aldus de bewindspersonen. Toen de voedselautoriteit constateerde dat ze in haar lab met de beschikbare middelen en medewerkers hoogstens 120 monsters per dag kon onderzoeken, zag ze zich genoodzaakt de hulp in te roepen van het geaccrediteerde RIKILT-instituut in Wageningen. De tests konden door de samenwerking ‘op tijd worden afgehandeld’, aldus het kabinet.

De duur van de eerste onderzoeken naar fipronil in eieren ligt zeer gevoelig in de pluimveesector. Na het eerste signaal van besmette eieren in België halverwege juni, duurde het nog een maand voordat de NVWA in Nederland tests uitvoerde. Na de vondst van fipronil besloot de waakhond pluimveebedrijven te blokkeren. Veel boeren hadden de NVWA graag sneller zien handelen na de Belgische melding; de toezichthouder ontving er de afgelopen weken veel klachten over.

Schippers en Van Dam wijzen erop dat justitie eerst de bedrijfsgegevens van Chickfriend, het servicebedrijf dat wordt verdacht van het verspreiden van fipronil in kippenstallen, moest doorlichten. "Omdat de administratie van Chickfriend sterk te wensen overliet, duurde dit langer dan verwacht." Toen de NVWA vorige maand van het Openbaar Ministerie vernam welke bedrijven ze kon onderzoeken, waren de eerste uitslagen binnen ‘zo’n drie dagen’ bekend, aldus het duo.

In de administratie van Chickfriend zijn in totaal circa 180 bedrijven aangetroffen die contact hebben gehad met het bloedluisbestrijdingsbedrijf uit Barneveld, zo schrijven Schippers en Van Dam. Begin deze week kende de pluimveesector nog 149 geblokkeerde bedrijven. Er zijn inmiddels zo’n anderhalf miljoen kippen gedood, verspreid over 47 locaties. Het kabinet wil nog dit jaar een evaluatie van de fipronilaffaire afronden.

Het eierschandaal houdt de gemoederen ook over de grens nog steeds bezig. In Duitsland ontstond gisteren verwarring over het aantal verdachte eieren dat is geďmporteerd. De Duitse autoriteiten hielden het eerder op 11 miljoen stuks, maar de minister van landbouw in Nedersaksen noemde gisteren een aantal van 35,3 miljoen op basis van een EU-waarschuwingssysteem. Verderop in Hongarije onderschepten de voedselautoriteiten een lading diepvriespannenkoeken uit Duitsland met daarin fipronilei. Anders dan zeker zestien andere Europese landen, was Hongarije tot dan toe nog niet op besmet eten gestuit.
https://www.trouw.nl/home(...)ronderzoek~a41aeb9b/
pi_173256229
NVWA bevestigt: Ook fipronil in geďmporteerde eieren uit Polen

In geďmporteerde eieren uit Polen is bij een steekproef een te hoog gehalte van het insecticide fipronil gevonden. De NVWA bevestigt dat hierover een melding is ontvangen en probeert in kaart te brengen waar de eieren verwerkt worden.

,,Wij hebben de Anevei, de Vereniging Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten, gevraagd haar leden op te roepen om bij ons te melden of zij gebruik maken van deze eieren zodat wij een beeld krijgen van de omvang,’’ zegt Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nederland importeert tussen de 1 en 2 miljoenen eieren per week uit Polen en Oekraine voor gebruik in allerhande producten. Ze belanden ook in restaurants en Poolse winkels, maar niet in Nederlandse supermarkten. De Poolse eieren zijn goedkoper omdat de kippen daar in veel slechtere leefomstandigheden gehouden mogen worden.
http://www.ad.nl/binnenla(...)-uit-polen~a4644eb1/
Je verwacht het niet.
NVWA blijkbaar niet want anderen moesten het weer ontdekken.
Ik zou die eieren uit Oekraine ook maar even testen. Je weet het niet.
pi_173263131
Is deze vraag al gesteld. Stel je hebt wat van dat spul in je zitten door eieren. En je hebt ook al symptomen gehad. Hoe kom je er vanaf?
pi_173263339
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 augustus 2017 20:23 schreef Tamabralski het volgende:
Is deze vraag al gesteld. Stel je hebt wat van dat spul in je zitten door eieren. En je hebt ook al symptomen gehad. Hoe kom je er vanaf?
Het zit in je vet dus op dieet.
pi_173355092
Ook fipronil in koeken: supers halen stiekem hun schappen leeg

Supermarkten hebben gisterochtend in alle stilte wafels en koekjes uit de schappen gehaald die zijn bevuild met het insecticide fipronil. De winkels bereiden zich voor op nog veel meer recalls. ,,We weten niet waar dit gaat eindigen.''

De dertien supermarktformules die zijn aangesloten bij de Superunie, zoals Emté, Deen en Coöp, hebben gisteren op initiatief van de fabrikant de mini-eierwafels en de sneeuwwafels van het eigen merk uit de schappen gehaald omdat er met bloedluisgif vervuilde eieren in zijn verwerkt. ,,We verwachten nog veel meer van dergelijke stille recalls’’, zegt Wilco Jansen van Emté. ,,Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen.’’ De branche noemt het een stille recall omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid zou zijn.

Het is de tweede keer dat het fipronil-schandaal de winkels treft. De verse eieren zijn nu weliswaar schoon, maar de voedingsindustrie maakt meestal gebruik van bewerkte eiproducten. Er wordt gebakken met gedroogd eipoeder of gepasteuriseerd vloeibaar eigeel en eiwit dat veel langer houdbaar is. Eipoeder blijft zelfs twee jaar goed. Een derde van alle Nederlandse eieren wordt zo verwerkt.

Behalve voor koekjes worden poeders ook gebruikt voor ijs, pasta, mayonaise en sauzen. Alle voorraad eipoeders wordt momenteel onderzocht, want niemand weet hoelang Chickfriend al het insecticide fipronil gebruikte tegen de bloedluis in de stallen. Volgens de Wageningen Universiteit zijn er al verschillende recalls van houdbare eiproducten geweest.

Albert Heijn haalde maandag al twee soorten koekjes van het merk Lotus uit de handel bij tientallen winkels omdat er te veel insecticide in zit. AH zegt dat het op aandringen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de koekjes (de Madeleines en Frangipane) uit het schap heeft gehaald. Maar volgens de NVWA is het op initiatief van de fabrikant.

Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bezweert dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. ,,Want ik heb geen opdracht voor een recall van de NVWA gekregen’’, zegt René Roorda van CBL. ,,Dat wafels en banketproducten nu uit de supermarkten worden gehaald, is op initiatief van de fabrikant.’’ De branche spreekt van een ‘kwaliteits-issue’.

Tot dusver werd alleen een eiersalade uit de handel genomen vanwege fipronil. In omringende landen worden al langer producten met veel eieren uit de winkels verwijderd. In Frankrijk zijn vorige week al achttien soorten wafels en koekjes uit de schappen gehaald op last van het Franse ministerie van Volksgezondheid. Al die producten waren gebakken in Nederland. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft eiproducten die zijn besmet met fipronil uit de handel genomen.
http://www.ad.nl/binnenla(...)appen-leeg~a4a4b465/

Het verhaal wás dat het in bewerkte producten zo verdund was, dat het nauwelijks te meten was maar nu blijkt het toch anders.
pi_173355114
Boefjes!

Ze zeggen wel erg vaak en snel dat ze zo goed als alles weten om daar een tijd later op terug te komen.

Bekende tactiek in het bedrijfsleven (iig daar kom ik het regelmatig tegen) om slecht nieuws te brengen.
pi_173355118
Wie heeft deze meuk weer opgerakeld? 8)7
pi_173355151
Vandaag kamerdebat:

Kamer terug van reces voor debat over fipronil in eieren

Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken keren donderdag 24 augustus 2017 terug van reces voor een algemeen overleg over fipronil in eieren. Voor het debat, dat van 10.30 tot 13.30 uur duurt, komen staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer.
https://www.tweedekamer.n(...)over-fipronil-eieren

'Niemand weet hoe lang Chickfriend het al gebruikte.' Kan Chickfriend dat niet gewoon vertellen dan? Ik wacht al maanden op antwoord op deze vraag.
pi_173365278
12.59 uur: Schippers gaat in op de vraag waarom de NVWA niet eerder ingreep. ,,Er waren aanwijzingen, maar er was geen bewijs. Dat is niet genoeg om een bedrijf stil te leggen. Toen Chickfriend wél aan fipronil gelinkt kon worden, is het bedrijf direct stilgelegd." Hetzelfde geldt voor de pluimveebedrijven, benadrukt ze.
http://www.ad.nl/politiek(...)eiercrisis~ad4abc43/
Is waarschijnlijk niet op doorgevraagd, het iq van kamerleden kennende.

Want hoe moeilijk is het om binnen korte tijd bewijs te vergaren? Doe een proef in de supermarkt, dan had men bijv. 25% besmette eieren gevonden, en hoe moeilijk is het om die eieren te linken aan Chickfriend? Had binnen een week gepiept kunnen zijn.
pi_173365295
Bizar in zoveel producten.
pi_173365306
quote:
0s.gif Op donderdag 24 augustus 2017 06:23 schreef Hdero het volgende:
Wie heeft deze meuk weer opgerakeld? 8)7
Er is nieuws.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')