Dat is trouwens de laatste handeling, zo staat er op veel verpakte gouda NL, dat wil zeggen dat ie in NL ingepakt is. De kaas kan uit Nieuw Zeeland komen.quote:Op donderdag 2 maart 2017 22:00 schreef derLudolf het volgende:
Nog niet gekeken, blijkbaar kont goedkope melk niet uit het buitenland. Toch staat er vaak BE of DE op de goedkopere melk of boter...
Dat kan, maar formeel zegt dat ovale labeltje welke fabrikant de laatste handeling heeft verricht.quote:
En wat is die laatste handeling in het geval van een pak melk?quote:Op donderdag 2 maart 2017 22:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat kan, maar formeel zegt dat ovale labeltje welke fabrikant de laatste handeling heeft verricht.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/EG-erkenningsnummer
De melk in het pak steken ? Als je een tank melk koopt in het buitenland en die in Nederland verpakt staat daar toch het Nederlandse nummer op ?quote:Op donderdag 2 maart 2017 22:23 schreef gelly het volgende:
[..]
En wat is die laatste handeling in het geval van een pak melk?
verpakken?quote:Op donderdag 2 maart 2017 22:23 schreef gelly het volgende:
[..]
En wat is die laatste handeling in het geval van een pak melk?
Melk komt toch gewoon met pak en al uit de fabriek?quote:
Tja, de kaas van DOC staat NL op, maar ga maar es op de A37 rijden en kijk hoeveel Duitse RMO's je tegenkomt.quote:Op donderdag 2 maart 2017 23:34 schreef golfer het volgende:
De melk komt allemaal van coöperaties uit Nederland, maar Piet heeft overduidelijk niet gekeken.
Het ging over melk. Niet over kaas.quote:Op donderdag 2 maart 2017 23:42 schreef derLudolf het volgende:
Tja, de kaas van DOC staat NL op, maar ga maar es op de A37 rijden en kijk hoeveel Duitse RMO's je tegenkomt.
Goed ik ga even naar uitzending gemist.
Jup.quote:
't Is weidemelk als de koe minimaal een bepaald aantal dagen per jaar in de wei staat.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 00:18 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Jup.
Pure pure melk.
Overigens vind ik het wel grappig dat ze het over weidemelk hebben, alle koeien staan nu op stal. Verschil tussen hetgeen wat weidemelk wordt verkocht en wat als niet-weidemelk wordt verkocht zou je dus überhaupt niet proeven.
Verder denk ik dat dat die goedkope merken nogal eens van aanbieder veranderen. Vandaar ook dat ze die claim van weidemelk er niet opzetten, omdat het niet altijd weidemelk is. Daarom allicht dat ik de DE/BE zag staan: op dat moment kon een Duitse coöperatie allicht goedkoper leveren.
Overigens is niet alles hetzelfde, gepasteuriseerde melk van de Lidl is langer houdbaar dan Jumbo eigen merk en dat proef je ook.
Dat weet ik. Maar op dit moment zit er geen enkel verschil tussen "weidemelk" en niet-weidemelk omdat beide koeien op stal lopenquote:Op vrijdag 3 maart 2017 00:48 schreef Teslynd het volgende:
[..]
't Is weidemelk als de koe minimaal een bepaald aantal dagen per jaar in de wei staat.
Als die koe die nu op stal staat genoeg dagen per jaar in de wei staat dan is het weidemelk, als die koe nooit in de wei staat is het geen weidemelk. Dat is dus het verschil.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 09:07 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Dat weet ik. Maar op dit moment zit er geen enkel verschil tussen "weidemelk" en niet-weidemelk omdat beide koeien op stal lopen
Melk van FC kan net zo goed Duits zijn hoor. Ze hebben ook leden in Duitsland en Belgiëquote:Op vrijdag 3 maart 2017 00:55 schreef golfer het volgende:
Ben benieuwd of Pietverdriet nog steeds bij zijn stellige beweringen blijft na het zien van deze uitzending.
Volgens mij heb jij problemen met lezenquote:Op donderdag 2 maart 2017 23:34 schreef golfer het volgende:
De melk komt allemaal van coöperaties uit Nederland, maar Piet heeft overduidelijk niet gekeken.
Doe ik meestal ook, duidelijk beter van smaakquote:Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
In Duitsland kun je nog wel niet-gehomogeniseerde biologische melk in de supermarkt vinden, in Nederland kun je dat mooi vergeten in een normale winkel, dan moet je al naar een biologische winkel (en die zitten hier op minstens 30 minuten rijden vandaan).quote:Op vrijdag 3 maart 2017 11:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Doe ik meestal ook, duidelijk beter van smaak
Dat soort boeren mag ik graag, die klagen niet over de melkprijs, maar zijn creatiefquote:Op vrijdag 3 maart 2017 12:43 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In Duitsland kun je nog wel niet-gehomogeniseerde biologische melk in de supermarkt vinden, in Nederland kun je dat mooi vergeten in een normale winkel, dan moet je al naar een biologische winkel (en die zitten hier op minstens 30 minuten rijden vandaan).
"onze" boer heeft huisjes met koelingen in de hele regio en daar kun je dan je melk/karnemelk/yoghurt/hangop/slagroom halen.
Dat gebeurt bij mijn grootste klant ook alleen maken die luiers.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 16:24 schreef Weltschmerz het volgende:
Beetje zonde om de weidemelk te pasteuriseren, kun je beter boerenkaas van maken.
Het meest verrassende vind ik nog wel dat het niet al algemeen bekend was. Ik heb vroeger in een zuivelfabriek gewerkt en dan was het merk een kwestie van welk merk pakken je in de machine invoerde. Het vulproces werd niet stilgezet bij het wisselen van merk, dat zou helemaal niet uitkunnen, laat staan dat er een andere tank werd aangesloten. Als je dan een paar losse pakken van een bepaald merk nodig had dan voerde je een plaat van het juiste karton in en pakte even later die pakken van de band. Daar werkten zoveel verschillende uitzendkrachten, het was niet bepaald een goed bewaard geheim.
Mja, de regio in NL is van grotere invloed welke zuivelfabriek je melk komt dan het merk, ken het van Cobercoquote:Op vrijdag 3 maart 2017 16:24 schreef Weltschmerz het volgende:
Beetje zonde om de weidemelk te pasteuriseren, kun je beter boerenkaas van maken.
Het meest verrassende vind ik nog wel dat het niet al algemeen bekend was. Ik heb vroeger in een zuivelfabriek gewerkt en dan was het merk een kwestie van welk merk pakken je in de machine invoerde. Het vulproces werd niet stilgezet bij het wisselen van merk, dat zou helemaal niet uitkunnen, laat staan dat er een andere tank werd aangesloten. Als je dan een paar losse pakken van een bepaald merk nodig had dan voerde je een plaat van het juiste karton in en pakte even later die pakken van de band. Daar werkten zoveel verschillende uitzendkrachten, het was niet bepaald een goed bewaard geheim.
ging dat niet over van 1 boer. of echt een koe?quote:Op vrijdag 3 maart 2017 16:28 schreef Chewie het volgende:
Meest onnozele was de "verbazing" over dat melk in een pak niet van 1 koe afkomstig is.
Fixedquote:Op donderdag 2 maart 2017 23:34 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Melk komt toch gewoon met pak en al uit de fabriek de koe?
Volgens mij was de verbazing meer dat de melk in een pak van meerdere boerderijen kwamquote:Op vrijdag 3 maart 2017 16:28 schreef Chewie het volgende:
Meest onnozele was de "verbazing" over dat melk in een pak niet van 1 koe afkomstig is.
Net zo onnozele vraag. Je ziet toch zo'n Campinatankauto langs meerdere boeren trekken? Die rijdt echt niet voor één boer.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 18:54 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Volgens mij was de verbazing meer dat de melk in een pak van meerdere boerderijen kwam
Coberco bestaat al zeker 20 jaar niet meer, werd toen Friesland foods. Nu FC.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mja, de regio in NL is van grotere invloed welke zuivelfabriek je melk komt dan het merk, ken het van Coberco
Of gewoon geen totaal benul hoeveel koeien en gemiddelde boer heeft/ hoeveel een koei per dag geeft. Denk dat er van ongeveer 10 boeren melk in zo'n oplegger gaat.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 18:56 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Net zo onnozele vraag. Je ziet toch zo'n Campinatankauto langs meerdere boeren trekken? Die rijdt echt niet voor één boer.
Ik ben dan ook al oudquote:Op vrijdag 3 maart 2017 18:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Coberco bestaat al zeker 20 jaar niet meer, werd toen Friesland foods. Nu FC.
vanwege de mooie dame op de verpakkingquote:Op vrijdag 3 maart 2017 19:48 schreef ddx het volgende:
Kwam dinsdag deze melk tegen in de supermakt.
Pak gekocht om te proeven, erg lekker
http://hollandjerseyfoodcompany.com/assortiment/
Kocht altijd boerenland volle melk van campina, maar dit is een goede vervanger
Op dat pak van Jerseymelk staat ook een mooie damequote:Op vrijdag 3 maart 2017 20:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
vanwege de mooie dame op de verpakking
Werkt ook top, elke week staat er voldoende, in glazen flessen. Die lever je weer in bij het halen van nieuwe. Je schrijft op wat je pakt en dat wordt dan automatisch geïncasseerd. Gaat wel op vertrouwen dus maar ze hebben inmiddels een aantal van die huisjes en nog wat verkoopadressen.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat soort boeren mag ik graag, die klagen niet over de melkprijs, maar zijn creatief
ja dat bedoel ik tochquote:Op vrijdag 3 maart 2017 20:55 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Op dat pak van Jerseymelk staat ook een mooie dame
Ik dacht dat je Daphne Schippers op het Campina pak bedoeldequote:
die heeft niet van die mooie ogenquote:Op vrijdag 3 maart 2017 21:39 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ik dacht dat je Daphne Schippers op het Campina pak bedoelde
https://en.wikipedia.org/wiki/Loss_leaderquote:Op vrijdag 3 maart 2017 18:48 schreef Postbus100 het volgende:
Promopraatje van Jumbo, maar vertellen hoe zij onder de prijs van de ander kunnen zitten (uitknijpen? Verlies draaien?), ho maar.
Wie strijkt nu het meeste geld op tussen de boer en de consument? Campina? (en de andere tussenpersonen).
Meest interessante vond ik trouwens dat ze aan de hand van die fabriekcodes inzichtelijk maakten dat er globaal maar vier grote fabrieken zijn. Die 'melksommelier' nuanceerde mooi dat dat niet hoeft te betekenen dat er ook slechts vier productielijnen zijn, maar iedereen kan zelf wel op z'n klompen aanvoelen dat dat wel de praktijk is.
Wat ik opvallend vind is dat de man van Jumbo laat uitschijnen dat ze die goedkope melk met verlies verkopen, maar dat hier in België (waar ik woon) net zo'n prijsverschillen tussen de verschillende merken zijn. En hier is verkopen met verlies verboden. Dus moet die prijs toch nog boven de inkoopprijs liggen.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 18:48 schreef Postbus100 het volgende:
Promopraatje van Jumbo, maar vertellen hoe zij onder de prijs van de ander kunnen zitten (uitknijpen? Verlies draaien?), ho maar.
Wie strijkt nu het meeste geld op tussen de boer en de consument? Campina? (en de andere tussenpersonen).
Meest interessante vond ik trouwens dat ze aan de hand van die fabriekcodes inzichtelijk maakten dat er globaal maar vier grote fabrieken zijn. Die 'melksommelier' nuanceerde mooi dat dat niet hoeft te betekenen dat er ook slechts vier productielijnen zijn, maar iedereen kan zelf wel op z'n klompen aanvoelen dat dat wel de praktijk is.
Kosten zijn meer dan de inkoopprijs natuurlijkquote:Op zaterdag 4 maart 2017 03:46 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Wat ik opvallend vind is dat de man van Jumbo laat uitschijnen dat ze die goedkope melk met verlies verkopen, maar dat hier in België (waar ik woon) net zo'n prijsverschillen tussen de verschillende merken zijn. En hier is verkopen met verlies verboden. Dus moet die prijs toch nog boven de inkoopprijs liggen.
En in de biologische veehouderij mogen de koeien het hele jaar op stal staan. Dus als je smaakverschil wil leveren, moet je zorgen dat de melk apart verwerkt wordt, zoals bij de jersey-melk.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 09:10 schreef Chewie het volgende:
[..]
Als die koe die nu op stal staat genoeg dagen per jaar in de wei staat dan is het weidemelk, als die koe nooit in de wei staat is het geen weidemelk. Dat is dus het verschil.
Ja, maar jij boft. De niet-biologische boerderijwinkel hier in de omgeving is al jaren weg. Er zijn steeds minder bedrijven waar je recht bij de boer kan kopen.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.quote:Op zondag 5 maart 2017 02:49 schreef Teslynd het volgende:
[..]
En in de biologische veehouderij mogen de koeien het hele jaar op stal staan. Dus als je smaakverschil wil leveren, moet je zorgen dat de melk apart verwerkt wordt, zoals bij de jersey-melk.
Toen ik een jaar of 20 geleden naar een biologische geitenboerderij ging, kwam ik langs de stal: niet zo groot, aan de twee kopse kanten de grote toegangen open en de geiten aangebonden in het donker. Geiten aangebonden? Heb voor de winkel nog wat staan kijken en binnen ook, maar het was echt een biologisch bedrijf met biologische zuivel.
[..]
Ja, maar jij boft. De niet-biologische boerderijwinkel hier in de omgeving is al jaren weg. Er zijn steeds minder bedrijven waar je recht bij de boer kan kopen.
De reguliere melk is als de pakken 100% vruchtensap: ingedroogd & getransport en dan hier weer tot sap op siroopbasis gemaakt. Dat het net zoveel vitamine C heeft als de verse sap, komt natuurlijk door de complementaire toevoeging van chemische vit.C. Complementaire stoffen hoeven niet vermeld te worden. Ook niet als dat suiker is. Pas als het extra toevoegingen zijn, zijn het additieven en moeten ze op de verpakking genoemd worden.
Dit. Daarnaast, mocht het echt zo gebeuren, dan heeft hij vast een onderbouwde bron en daarnaast ook de keuringsdienst van waarde erover gemaild!quote:Op zondag 5 maart 2017 08:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.
Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.quote:Op zondag 5 maart 2017 08:07 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Beweer je nu dat melk ingedikt word en dan weer aangelengd? Lijkt me redelijk overbodig als dat in dezelfde fabriek gebeurd.
Het grote verschil is dat fruit over de halve wereld wordt verscheept. Melk slecht een halve fabriek. Het klopt dat vet eerst wordt verwijderd en dan weer toegevoegd maar vet is geen water natuurlijk.quote:Op zondag 5 maart 2017 08:27 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
Heb je ook bronnen hiervoor?quote:Op zondag 5 maart 2017 08:27 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Tropische vruchten worden ter plekke ingedikt en hier weer aangelengd. Melk wordt in de fabriek gedemonteerd en tot het gewenste product samengevoegd. Door de bewerking is het vergelijkbaar. Het zijn niet meer een kan uitgeperste sinaasappels en een kan melk van de koe, maar het zijn fabrieksprodukten geworden.
Nee, proceshulpstoffen (bv om bier helder te maken) hoeven niet te worden vermeld. Ingrediënten en toevoegingen welquote:Op zondag 5 maart 2017 02:49 schreef Teslynd het volgende:
Complementaire stoffen hoeven niet vermeld te worden. Ook niet als dat suiker is. Pas als het extra toevoegingen zijn, zijn het additieven en moeten ze op de verpakking genoemd worden.
Het wordt verder gedemonteerd. Bij voorbeeld in ik meen New Zeeland bevat de melk minder lactose en wordt het er aan toegevoegd.quote:Op zondag 5 maart 2017 08:30 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Het grote verschil is dat fruit over de halve wereld wordt verscheept. Melk slecht een halve fabriek. Het klopt dat vet eerst wordt verwijderd en dan weer toegevoegd maar vet is geen water natuurlijk.
Bedoel je Tesselaar toevallig?quote:Op vrijdag 3 maart 2017 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
Gestandariseerde melk is sowieso niet lekker.
Ze maken eerst van alle melk magere melk en gaan het daarna aanlengen met een exact percentage vet en dat homogeniseren ze daarna.
Voor mij smaakt het allemaal naar water. Wij halen gepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde melk bij een biologisch dynamische boer. Dat scheelt enorm in smaak (en maar weinig in prijs).
Dat zou ik ook wel willen zien.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:08 schreef golfer het volgende:
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?
Mag ik daarvan een bron?
Nee, in de kop van Noord-Holland vlakbij Sint-Maarten zit er eentje. Ze hebben standaard alles gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Je kunt ook rauwe melk bestellen, dan staat dat voor je klaar in het 'zuivelhuisje' waar je altijd je melk haalt.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:12 schreef knokkels het volgende:
[..]
Bedoel je Tesselaar toevallig?
Rauwe melk > alle andere melk
Alle gestandariseerde melk wordt eerst magere melk van gemaakt en later wordt het vet tot een bepaald exact percentage weer toegevoegd en wordt de boel gehomogeniseerd.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:08 schreef golfer het volgende:
Melk wordt ingedikt en aangelengd? Bij Campina?
Mag ik daarvan een bron?
Hmm, Tesselaar is iets dichterbij voor mij dan Sint Maarten(svlotbrug)quote:Op zondag 5 maart 2017 12:19 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Nee, in de kop van Noord-Holland vlakbij Sint-Maarten zit er eentje. Ze hebben standaard alles gepasteuriseerd, maar niet gehomogeniseerd. Je kunt ook rauwe melk bestellen, dan staat dat voor je klaar in het 'zuivelhuisje' waar je altijd je melk haalt.
Hier gaat de melk niet snel genoeg voor rauwe melk, dus wij halen gepasteuriseerd. Maar ook dat doen ze zelf.
Engelse fullfat milk smaakt écht compleet anders dan nederlandse volle melk. Nu snap ik die verandering in smaak ook.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Alle gestandariseerde melk wordt eerst magere melk van gemaakt en later wordt het vet tot een bepaald exact percentage weer toegevoegd en wordt de boel gehomogeniseerd.
Hoe dat gaat kun je o.a. heel mooi zien in deze serie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b05typk9
Als je wil kan ik hem wel online gooien voor je.
Het proces is hier niet anders hoor, anders kun je nooit altijd, constant, hetzelfde vetgehalte hebben. Dan moet dat een gestandariseerd product zijn.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:25 schreef knokkels het volgende:
[..]
Engelse fullfat milk smaakt écht compleet anders dan nederlandse volle melk. Nu snap ik die verandering in smaak ook.
Campina Boerenlandmelk komt nog het meest in de buurt van de rauwe melk die ik gewend ben. (Direct uit de melktank, gekoeld, en aangevoerd door de koeien zelf, gezeefd enzo.)
De stappen zijn hetzelfde, de manier waarop zou kunnen verschillen. Wat weer invloed heeft op de smaak. En de smaak van de consument in het land waar het wordt verwerkt tot consumptiemelk.quote:Op zondag 5 maart 2017 12:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het proces is hier niet anders hoor, anders kun je nooit altijd, constant, hetzelfde vetgehalte hebben. Dan moet dat een gestandariseerd product zijn.
Die gefilterde en langer houdbare melk smaakt viesquote:Op zondag 5 maart 2017 13:25 schreef knokkels het volgende:
[..]
De stappen zijn hetzelfde, de manier waarop zou kunnen verschillen. Wat weer invloed heeft op de smaak. En de smaak van de consument in het land waar het wordt verwerkt tot consumptiemelk.
Daarnaast zitten de R&D afdelingen van de melkfabrieken ook niet stil. In 2015 heeft Melkunie (Arlafoods) een nieuw versfilter geïmplementeerd in het productieproces. Hierdoor worden de zuurmakende bacteriën nagenoeg allemaal weggefilterd. Met een uitbreiding van de THT van 5 dagen tot gevolg.
Ja. Daar heb je gelijk in.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die gefilterde en langer houdbare melk smaakt vies
Hoe smaken bacteriën dan?quote:Op zondag 5 maart 2017 14:06 schreef knokkels het volgende:
[..]
Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriën die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard.
Niet alle bacteriën zijn slecht hoor.quote:
Homogeniseren is eigenlijk gewoon heel goed zeven, zodat alle vetdeeltjes een gelijke grootte (als in gehomogeniseerde massa) krijgen.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:22 schreef djkoelkast het volgende:
Het blijft gehomogeniseerd en daardoor smaakt het nergens naar.
Niet alle vetdeeltjes in melk zijn even klein, daarom staat er op mijn fles melk als die een dag of 3-4 staat een laagje room, moet je even schudden.
Jep, het krijgt een kooksmaak.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:06 schreef knokkels het volgende:
[..]
Ja. Daar heb je gelijk in.
Die bacteriën die eruit worden gefilterd, zijn deel van de smaaksensatie van melk.
En als de melk zuur is, heb je je melk niet snel genoeg opgedronken, of verkeerd bewaard.
Ik ben opgegroeid met rauwe melkquote:Op zondag 5 maart 2017 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jep, het krijgt een kooksmaak.
Heb eens bij een wijnboer zijn gefilterde en ongefilterde wijn gedronken, was ook een flink verschil in smaak.
Ik bedoelde meer dat bacteriën zelf geen smaak hebben, maar de producten die ze produceren (goh). Verder mee eens hoor, zonder beestjes zijn veel producten maar saai en smakeloosquote:Op zondag 5 maart 2017 14:22 schreef knokkels het volgende:
[..]
Niet alle bacteriën zijn slecht hoor.
Die bacteriën voeding zich met voedingsstoffen die voor hun voedsel zijn, en veranderen daarmee de chemische compositie van melk.
Dat de consensus met betrekking tot bacteriën is: Oh! Vies! Bah! Eng! is gewoon een misvatting.
Dan klopt mijn antwoord ookquote:Op zondag 5 maart 2017 15:04 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Ik bedoelde meer dat bacteriën zelf geen smaak hebben, maar de producten die ze produceren (goh). Verder mee eens hoor, zonder beestjes zijn veel producten maar saai en smakeloos
Het zogenaamde filteren van de melk is een deelsterilisatiequote:Op zondag 5 maart 2017 14:58 schreef knokkels het volgende:
[..]
Ik ben opgegroeid met rauwe melk
Kooksmaak komt vrij bij sterilisatie hetzij sterilisatie UHT.
En dat heeft écht geen bal meer met melk te maken.
Van die bruine kleur door het koken van de melkvetmoleculen. Lekker hoor
Klopt.quote:Op zondag 5 maart 2017 15:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het zogenaamde filteren van de melk is een deelsterilisatie
Melkproducenten beweren dat de filteren en dat het daardoor langer houdbaar is, maar het een deel van het verhaal. Men filtert onder hoge druk door een membraam, daar haal je de bacterien er mee uit, echter ook een deel van de grote eiwitmoleculen en vetbolletjes.
Deze massa wordt continue van het membraam gehaald en seperaat gesteriliseerd en weer aan de melk toegevoegd. Dit is de reden waarom de langer houdbare melk een kooksmaak heeft zonder UHT verhit te zijn.
Komt hier en daar wat eenzijdig over, die reportages van ze.quote:Op zondag 5 maart 2017 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
Dus je hebt nog steeds de uitzending niet bekeken?quote:Op zondag 5 maart 2017 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Had KVW dit trouwens ook in hun uitzending? Of komen die nog steeds niet verder dan het filteren?
Soms vind ik dat ze meer intresse hebben in zich dom voordoen dan werkelijk slimme vragen stellen.quote:Op zondag 5 maart 2017 15:26 schreef knokkels het volgende:
[..]
Komt hier en daar wat eenzijdig over, die reportages van ze.
QFTquote:Op zondag 5 maart 2017 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Soms vind ik dat ze meer intresse hebben in zich dom voordoen dan werkelijk slimme vragen stellen.
Zal in hun programmaformule passen, maar vind het soms irritant.quote:
Het is meer amusementsgericht dan daadwerkelijk informatief op het gebied van voedingsmiddelen. Is mijn inschatting danquote:Op zondag 5 maart 2017 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zal in hun programmaformule passen, maar vind het soms irritant.
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.quote:Op zondag 5 maart 2017 14:28 schreef knokkels het volgende:
[..]
Homogeniseren is eigenlijk gewoon heel goed zeven, zodat alle vetdeeltjes een gelijke grootte (als in gehomogeniseerde massa) krijgen.
Homogeniseren is het onder druk kleiner maken van de vet bolletjes, zie zo niet in hoe het de hoeveelheid melksuiker (lactose) beinvloed of de samenstelling zou veranderen.quote:Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Hoe moet ik dat voor me zien, lactose switcht naar een 2→5 linkage oidquote:Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Bedoel je niet de maillard-reactie die optreedt bij (deel)sterilisatie cq sterilisatie UHT?quote:Op zondag 5 maart 2017 18:15 schreef djkoelkast het volgende:
Don't shoot the messenger, ik heb het niet zelf onderzocht. Schijnt dat er iets gebeurt door homogeniseren waardoor de melk minder goed verdragen wordt.
Het had echt te maken met homogeniseren en lactoseintolerantie. Ik heb daar zelf overigens geen last van, ik vind de melk die niet gehomogeniseerd is gewoon enorm veel lekkerder.quote:Op zondag 5 maart 2017 21:26 schreef knokkels het volgende:
[..]
Bedoel je niet de maillard-reactie die optreedt bij (deel)sterilisatie cq sterilisatie UHT?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Rauwe melk ftwquote:Op zondag 5 maart 2017 21:27 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het had echt te maken met homogeniseren en lactoseintolerantie. Ik heb daar zelf overigens geen last van, ik vind de melk die niet gehomogeniseerd is gewoon enorm veel lekkerder.
De melk die ik haal is niet rauw, maar ook niet gehomogeniseerd. Alleen kort gepasteuriseerd. Zoals eerder gezegd kan ik ook rauw bestellen, maar dan kies ik toch voor dat beetje praktischer en iets minder smaak dan rauw.quote:Op zondag 5 maart 2017 21:30 schreef knokkels het volgende:
[..]
Rauwe melk ftw
Er is een smaakverschil tussen rauwe (direct uit de melktank, zonder tussenkomst van enige prroductieprocessen) melk en gehomogeniseerde melk. (één productieproces).
De smaak is voller (joh), ronder.
Truequote:Op zondag 5 maart 2017 21:37 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
De melk die ik haal is niet rauw, maar ook niet gehomogeniseerd. Alleen kort gepasteuriseerd. Zoals eerder gezegd kan ik ook rauw bestellen, maar dan kies ik toch voor dat beetje praktischer en iets minder smaak dan rauw.
Verschil tussen gepasteuriseerde niet-gehomogeniseerde melk en gepasteuriseerde gehomogeniseerde melk is al enorm.
naar yakultquote:
In joghurt kan je in elk geval proeven hoe hun afval smaakt. Ze eten de lactose op en het dikke & zure is hun afval (incl. hun lijkjes).quote:
Door homogeniseren wordt het vet veranderd en het daarin zittende fytase uitgeschakeld. Daarom hebben steeds meer mensen allerlei allergieën en/of intoleranties. Hetzelfde geldt voor gluten. Dat zit niet tussen de oren, maar komt door de veredeling (van ca. 4% gluten naar 40% gluten voor een betere resistentie) èn door de produktieprocessen (gluten toevoegen in de broodverbeteraarmassa voor flink gerezen baksels).quote:Op zondag 5 maart 2017 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Door homogeniseren krijg je ook een andere samenstelling van lactose, veel mensen die licht intolerant zijn kunnen wel niet-gehomogeniseerde melk drinken. En het schijnt dat je van niet-gehomogeniseerd minder snel intolerant wordt, maar dat heb ik 'van gelezen'.
Yakult smaakt naar zoetstoffen en aroma's.quote:
Nog nooit gehad, ook geen behoefte aanquote:Op dinsdag 7 maart 2017 15:27 schreef golfer het volgende:
a.s. Donderdag:
Een voorgerecht van rauw en flinterdun gesneden ossenhaas, zo kennen we carpaccio. Nu is het uit Italië overgewaaid naar het Nederlandse supermarktschap, handig verpakt met parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar wat is er over van het oorspronkelijke recept?
Met dank aan wikipediaquote:Op dinsdag 7 maart 2017 18:58 schreef golfer het volgende:
Carpaccio is oorspronkelijk een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vet randje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van zelfgemaakte mayonaise (verhouding: 2 eierdooiers, 200 gr. neutrale olijfolie of zonnebloemolie, sap van een halve citroen of twee eetlepels witte azijn, zout en peper), worcestersaus, citroensap, melk, zout en witte peper.
Tegenwoordig zijn er vele varianten, met ingrediënten als rauwe tonijn, zalm en kalfsbiefstuk.
zag geen falsificatie van wat ik gepost had.quote:Op vrijdag 3 maart 2017 00:55 schreef golfer het volgende:
Ben benieuwd of Pietverdriet nog steeds bij zijn stellige beweringen blijft na het zien van deze uitzending.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |