abonnement Unibet Coolblue
pi_77269246


Geert Wilders Geert Wilders (1963) is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Hij was dat aanvankelijk voor de VVD, maar werd op 2 september 2004 een onafhankelijk Kamerlid. Sinds november 2006 is hij voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PVV. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. De heer Wilders is thans, namens de PVV, lid van het Presidium van de Kamer.

PVV De Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid (PVV) is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. Geert Wilders was tevens lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006. De PVV is een vereniging waar de sympathisanten zich niet kunnen aanmelden als lid en daarmee kan zij niet geclassificeerd worden als een klassieke politieke partij met leden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 behaalde de PVV een kleine 6% van de stemmen, goed voor 9 Kamerzetels.



Voorgaande links

[Centraal] Wilders film topic [Centraal #2] Wilders en PVV topic [Centraal #3] Wilders topic [centraal] Wilders topic 4: Censuur [Centraal] Wilders #5: Nu officieel extreem-rechts [Centraal] Wilders #6: Waar Laura haar record kwijt raakt [Centraal] PVV& Wilders #7 [Centraal] PVV& Wilders #8 [Centraal] Wilders, PVV, rechtszaak enzovoort # 9 [Centraal] Wilders, PVV, rechtszaak enzovoort # 10



Strafvervolging Eind 2007 deed de Stichting Nederland Bekent Kleur (naast nog tientallen anderen) aangifte tegen Geert Wilders wegens discriminatie en het aanzetten tot racisme. De aangifte was gericht tegen de lijsttrekker zelf en zijn partij naar aanleiding van uitspraken die de PVV-voorman deed in opinieweekblad HP/De Tijd. Els Lucas (naast tientallen anderen) heeft begin 2008 aangifte gedaan tegen Geert Wilders vanwege zijn film 'Fitna', nadat zij eerder, medio 2007, tegen hem aangifte deed naar aanleiding van een opiniestuk in de Volkskrant. Begin 2008 nam strafpleiter en advocaat Gerard Spong een verzoek van zo'n dertigtal studenten van de Universiteit van Amsterdam aan om aangifte te doen tegen Geert Wilders.

Op 30 juni 2008 seponeert het Openbaar Ministerie (OM) de aangiften tegen de heer Wilders. Het OM was van oordeel dat uitlatingen van Wilders niet strafbaar zijn. Dat uitlatingen kwetsend en grievend zijn voor een groot aantal moslims, betekent nog niet dat deze zonder meer strafbaar zijn, aldus het OM destijds. Over een aantal uitlatingen oordeelde het OM dat deze weliswaar beledigend waren over moslims, maar die uitlatingen waren gedaan binnen de context van het maatschappelijk debat. Dat ontnam volgens het OM aan de uitlatingen het strafbaar karakter. Het OM heeft destijds ook geoordeeld dat er geen sprake was van strafbaarheid wegens het aanzetten tot haat of discriminatie.

Tegen de beslissing van het OM om niet tot vervolging over te gaan werd door acht klagende partijen een Artikel 12 Sv-procedure begonnen. De uitkomst van deze procedure was dat op 21 januari 2009 het Gerechtshof van Amsterdam aan het OM beval om Wilders te vervolgen wegens het aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslims en hun geloof. Het OM geeft hier gehoor aan en betekent de dagvaarding in persoon aan Geert Wilders op 3 december 2009.

De raadsman van Geert Wilders, Bram Moszkowicz tekent bezwaar aan tegen de dagvaarding. Hij maakt bezwaar tegen de beschuldiging van ‘groepsbelediging’. Hij verwijst naar een arrest van de Hoge Raad op 10 maart vorig jaar. Die sprak een man vrij die een poster voor zijn raam had gehangen met de tekst: ‘Stop het gezwel dat islam heet’. Ten onrechte was de man veroordeeld voor ‘groepsbelediging’, vond de Hoge Raad. De rechtbank Amsterdam beslist achter gesloten deuren over dit bezwaar tegen de dagvaarding en wijst deze af.

Hieruit volgde de regiezitting van de zaak Wilders op woensdag 20 januari, waar raadsman Moszkowicz zich verzette tegen de aanklacht door te betogen dat de rechtbank en het OM in Amsterdam onbevoegd zijn om hem te vervolgen. De rechtbank zei aan het begin van de zitting tegen Wilders, dat de betrokken rechters neutraal tegenover zijn zaak staan. Dit in reactie op berichten in de media dat het volgens Geert Wilders om een politiek proces gaat. Bram Moszkowicz wil een reeks deskundigen horen in het proces tegen zijn cliënt. Onder hen ook de rechtsgeleerden en Mohammed Bouyeri. Uit de verhoren van al deze getuigen moet blijken dat Geert Wilders de waarheid spreekt als hij zegt dat de islam leidt tot geweld.

Het Openbaar Ministerie wil geen getuigen horen, alleen Geert Wilders zelf. Dat verhoor zou achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. Geert Wilders heeft daar bezwaar tegen. Hij is wel bereid een verklaring af te leggen, maar alleen op een openbare zitting. De rechtszaak gaat op 3 februari verder. De rechter beslist dan of het Openbaar Ministerie ontvankelijk is en welke getuigen mogen worden opgeroepen.

Beschikking artikel 12 Sv inzake Wilders Bevel tot strafvervolging van het Tweede Kamerlid Geert Wilders

Dagvaarding Dagvaarding (PDF-bestand)

Artikel 137 c en 137 d Wetboek van Strafrecht Artikel 137 c: 1. Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie. (per 01-01-2010, maximaal 7.600 euro) 2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd. (per 01-01-2010, maximaal 19.000 euro).

Artikel 137 d: 1. Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie (per 01-01-2010, maximaal 7.600 euro) 2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd. (per 01-01-2010, maximaal 19.000 euro).
quote:


Persoonlijk woord Geert Wilders tijdens regiezitting

Meneer de voorzitter, leden van de rechtbank. Ik wil graag een paar minuten gebruik maken van mijn spreekrecht. Van al onze verworvenheden is vrijheid het meest dierbaar en het meest kwetsbaar. Het is waar mensen hun leven aan hebben gewijd en waar mensen hun leven voor hebben gegeven. Onze vrijheid, in dit land, is het resultaat van eeuwen. Het is het gevolg van een geschiedenis die zijn gelijke niet kent en heeft ons gebracht waar we nu zijn. Ik geloof met heel mijn hart en ziel dat de vrijheid in Nederland bedreigd wordt. Dat wat ons erfdeel is, waar generaties alleen maar van konden dromen, dat die vrijheid niet langer een gegeven is, niet langer een vanzelfsprekendheid.

Ik wijd mijn leven aan de verdediging van onze vrijheid. Ik weet wat de risico’s zijn en ik betaal er elke dag de prijs voor. Ik klaag daar niet over; het is mijn eigen beslissing. Ik zie dat als mijn plicht en daarom sta ik hier.

Ik weet dat de woorden die ik gebruik soms hard zijn, maar ze zijn nooit onbesuisd. Het is niet mijn intentie de ideologie van verovering en vernietiging te sparen, maar ik ben er evenmin op uit mensen te kwetsen. Ik heb niets tegen moslims. Ik heb een probleem met de islam en de islamisering van ons land omdat de islam haaks op vrijheid staat.

Toekomstige generaties zullen zich afvragen hoe wij in 2010 op deze plaats, in deze zaal, onze dierbaarste verworvenheid hebben gediend. Of vrijheid er is voor beide partijen in dit debat en dus ook voor islam-critici, of dat in Nederland nog slechts één kant van de discussie mag worden gehoord? Of vrijheid van meningsuiting in Nederland voor iedereen geldt, of slechts voor sommigen? Het antwoord daarop is meteen het antwoord op de vraag of vrijheid nog een thuis heeft in dit land.

Vrijheid was nooit het eigendom van een kleine groep, maar is altijd het erfdeel geweest van ons allen. We zijn er allemaal door gezegend.

Vrouwe Justitia draagt een blinddoek, maar ze kan uitstekend luisteren. Ik hoop dat zij de volgende zinnen goed hoort, luid en duidelijk:

Het is niet alleen het recht, maar ook de plicht van vrije mensen zich uit te spreken tegen elke ideologie die de vrijheid bedreigt. Thomas Jefferson, de derde President van de Verenigde Staten had gelijk: De prijs voor vrijheid is eeuwige waakzaamheid.

Ik hoop dat de vrijheid van meningsuiting in dit proces zal zegevieren. Ik hoop niet alleen dat ik zal worden vrijgesproken. Maar ook dat de vrijheid van meningsuiting zal blijven bestaan.

Ten slotte, meneer de voorzitter, leden van de rechtbank.

Het gaat in dit proces natuurlijk om de vrijheid van meningsuiting. Maar het gaat in dit proces zeker ook om waarheidsvinding. Zijn de uitspraken die ik heb gedaan en de vergelijkingen die ik heb getrokken zoals genoemd in de dagvaarding waar? Als iets waar is kan het toch niet strafbaar zijn? Daarom vraag ik u met klem niet alleen mijn verzoeken tot het horen van getuigen en deskundigen op het terrein van de vrijheid van meningsuiting in te willigen. Maar ik vraag u ook expliciet mijn verzoeken tot het horen van getuigen en deskundigen op het terrein van de islam allemaal en in volle openbaarheid te honoreren. Ik doel dan niet alleen op de heren Jansen en Admiraal maar ook op de getuigen-deskundigen uit Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Ik moet mij kunnen verdedigen, ik moet kunnen aantonen dat ik de waarheid heb gesproken, weerhoud mij daar alstublieft niet van. Zonder deze getuigen kan ik me niet goed verdedigen en is er naar mijn mening geen sprake van een eerlijk proces.

Geert Wilders
Verantwoording: PM damian5700

De OP voor deze reeks kun je hier vinden.

[Centraal] Wilders, PVV, rechtszaak enzovoort # 10

Hier verder....

Wanneer is het vervolg van de rechtzaak?

(kan iemand een s toevoegen in de TT?)

[ Bericht 51% gewijzigd door Sphere op 26-01-2010 11:11:39 ]
  maandag 25 januari 2010 @ 22:05:29 #2
79102 Pool
Noord noch Zuid
pi_77269798
quote:
Op maandag 25 januari 2010 21:55 schreef Sphere het volgende:
(kan iemand een s toevoegen in de TT?)
De s van rechtszaak?
pi_77269915
Kan iemand een SS toevoegen in de TT?
pi_77270612
Zie post van Damian uit het vorige deel:

Tijdens de regiezitting van vorige week maakte Geert Wilders in zijn persoonlijk woord aan de rechters expliciet het onderscheid tussen de islam en moslims:
quote:
[...] Ik weet dat de woorden die ik gebruik soms hard zijn, maar ze zijn nooit onbesuisd. Het is niet mijn intentie de ideologie van verovering en vernietiging te sparen, maar ik ben er evenmin op uit mensen te kwetsen. Ik heb niets tegen moslims. Ik heb een probleem met de islam en de islamisering van ons land omdat de islam haaks op vrijheid staat. [...]
En trouwens: in interviews zegt Wilders wel vaker dat hij niks tegen moslims heeft.

Volhouden dat Wilders dus iets tegen alle moslims heeft, is dus overbodig.
  maandag 25 januari 2010 @ 22:21:14 #5
79102 Pool
Noord noch Zuid
pi_77270634
quote:
Op maandag 25 januari 2010 22:07 schreef sneakypete het volgende:
Kan iemand een SS toevoegen in de TT?
  maandag 25 januari 2010 @ 22:22:39 #6
79102 Pool
Noord noch Zuid
pi_77270706
quote:
Op maandag 25 januari 2010 22:20 schreef Zienswijze het volgende:
Zie post van Damian uit het vorige deel:

Tijdens de regiezitting van vorige week maakte Geert Wilders in zijn persoonlijk woord aan de rechters expliciet het onderscheid tussen de islam en moslims:
[..]

En trouwens: in interviews zegt Wilders wel vaker dat hij niks tegen moslims heeft.

Volhouden dat Wilders dus iets tegen alle moslims heeft, is dus overbodig.
Nee, alleen maar iets tegen de tientallen miljoenen die van hem Europa moeten verlaten.

Maar goed, fijn dat die draaikont daarvan is teruggekomen!
pi_77270719
quote:
Op maandag 25 januari 2010 22:05 schreef Pool het volgende:

[..]

De s van rechtszaak?
Jajajajaja.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 08:30:05 #8
248844 Bowlingbal
Leuk je weer te zien :)
pi_77279772
quote:
Op maandag 25 januari 2010 22:22 schreef Sphere het volgende:

[..]

Jajajajaja.
TT gefixt.
In these days of moral hypocrisy certain valuable commodities can be hard to import.
- Donald Love
pi_77285709
quote:
Op maandag 25 januari 2010 22:20 schreef Zienswijze het volgende:

Tijdens de regiezitting van vorige week maakte Geert Wilders in zijn persoonlijk woord aan de rechters expliciet het onderscheid tussen de islam en moslims:
[..]

En trouwens: in interviews zegt Wilders wel vaker dat hij niks tegen moslims heeft.

Volhouden dat Wilders dus iets tegen alle moslims heeft, is dus overbodig.
Kan je dat verschil wel maken ? Het komt bij mij een beetje over als dat je zegt "Ik ben tegen rascisme, maar heb niks tegen rascisten".
Honey ! Take me drunk, i am home !
  dinsdag 26 januari 2010 @ 12:27:40 #10
3542 Gia
User under construction
pi_77285793
quote:
Op maandag 25 januari 2010 22:22 schreef Pool het volgende:

Nee, alleen maar iets tegen de tientallen miljoenen die van hem Europa moeten verlaten.

Dan heeft hij het over criminele marokkanen.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 12:30:20 #11
3542 Gia
User under construction
pi_77285885
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:25 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Kan je dat verschil wel maken ? Het komt bij mij een beetje over als dat je zegt "Ik ben tegen rascisme, maar heb niks tegen rascisten".
Als een rascist een strafbaar feit pleegt vanuit zijn racisme, dient hij aangepakt te worden.
Als een moslim een strafbaar feit pleegt vanuit zijn islamitische geloof, dient hij aangepakt te worden.

Nog beter is het om daarnaast zowel racisme als de fundamentalistische islam aan te pakken, om te voorkomen dat mensen die strafbare feiten plegen.
pi_77286064
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:30 schreef Gia het volgende:

[..]

Als een rascist een strafbaar feit pleegt vanuit zijn racisme, dient hij aangepakt te worden.
Als een moslim een strafbaar feit pleegt vanuit zijn islamitische geloof, dient hij aangepakt te worden.
Waarom zou je iemand niet aanpakken bij ieder strafbaar feit ?
Honey ! Take me drunk, i am home !
  dinsdag 26 januari 2010 @ 12:43:41 #13
79102 Pool
Noord noch Zuid
pi_77286437
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:27 schreef Gia het volgende:

[..]

Dan heeft hij het over criminele marokkanen.
En mensen die aan de sharia denken. Bovendien heeft hij het niet alleen over criminele moslims, want dan kom je nooit aan tientallen miljoenen in Europa.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 12:45:37 #14
177885 JoaC
Het is patat
pi_77286515
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:27 schreef Gia het volgende:

[..]

Dan heeft hij het over criminele marokkanen.
Dus er zijn tientallen miljoenen (criminele) Marokkanen in Europa?
[quote][img]http://i.fokzine.net/p/10s.gif[/img] Op maandag 23 april 2012 17:00 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
  dinsdag 26 januari 2010 @ 12:57:35 #15
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_77286973
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:30 schreef Gia het volgende:

[..]

Als een rascist een strafbaar feit pleegt vanuit zijn racisme, dient hij aangepakt te worden.
Als een moslim een strafbaar feit pleegt vanuit zijn islamitische geloof, dient hij aangepakt te worden.

Nog beter is het om daarnaast zowel racisme als de fundamentalistische islam aan te pakken, om te voorkomen dat mensen die strafbare feiten plegen.
Weet je wat pas werkt? Alle mensen uit Europa zetten. Geen misdaad meer!

Sowieso, wat is nu die "fundamentalistische Islam"? Ik zie het niet hoor, buiten wat imams die achterlijke dingen roepen.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
pi_77289203
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:45 schreef JoaC het volgende:

[..]

Dus er zijn tientallen miljoenen (criminele) Marokkanen in Europa?
Nee. Dat heeft Wilders dus fout gezien. En dus betekend het niet dat hij ALLE moslims Europa uit wil hebben. Ergo; met die uitspraak heeft hij een nummerieke fout gemaakt, maar discrimineert hij niet (wat hier wel om de haverklap beweerd wordt mbt die uitspraak).
  dinsdag 26 januari 2010 @ 13:57:01 #17
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_77289356
Dat was echt geen numerieke fout. Ik geloof niet dat Wilders de cijfers niet prima kent. Dat was een doelbewuste leugen om zo meer aandacht te trekken, zoals zijn hele retorische stijl dat is.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 13:58:36 #18
15967 Frollo
You know I am a righteous man
pi_77289428
Gretta Duisenberg maakte ook alleen maar een 'numerieke fout' met haar 6 miljoen handtekeningen, maar dat is haar toch altijd nagedragen. Onder andere door Moszkowicz.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_77292827
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 13:57 schreef ethiraseth het volgende:
Dat was echt geen numerieke fout. Ik geloof niet dat Wilders de cijfers niet prima kent. Dat was een doelbewuste leugen om zo meer aandacht te trekken, zoals zijn hele retorische stijl dat is.
Nee, volgens mij is dit zo verworden als stok om mee te slaan. Feit blijft wel dat het een uitglijder is. Daar bestaat geen twijfel over.
Alleen met de rest van het het interview in beschouwing genomen kom ik niet tot dezelfde conclusie:
quote:
‘Een enorm aantal moslims wil een andere samenleving dan de democratie die we nu hebben’, aldus Wilders. ‘Het is nog een minderheid, maar zodra ze sterker worden, zullen ze van toon veranderen en zal het te laat zijn om terug te vechten.’ Volgens Wilders is het ‘een paar minuten voor twaalf’ en kan er niet langer worden gewacht met maatregelen.
quote:
Wilders heeft ‘een heel duidelijke boodschap’ voor de moslims in Europa. ‘Als je je aan de wet houdt, aan onze waarden, dan ben je erg welkom om te blijven en zullen we je zelfs helpen.’ Maar zo niet, als je een misdaad begaat, als je begint te denken over jihad en sharia, dan is er maar één oplossing: dan sturen we je dezelfde dag nog weg, dan kun je je koffers pakken en we zullen je je nationaliteit ontnemen. Het is een rode lijn: als je die overschrijdt, sturen we je dezelfde dag terug.’
Na lang aandringen van de interviewers zei hij te denken dat het om 'miljoenen, tientallen miljoenen gaan die zich niet aan de wet willen houden. En later in het interview heeft hij het over ‘miljoenen nu’ die misdrijven plegen en ‘de sharia en het kalifaat’ willen.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 15:30:16 #20
79102 Pool
Noord noch Zuid
pi_77293094
Na de media-commotie heeft hij dat 'tientallen miljoenen' nooit teruggenomen of als een vergissing bestempeld. De kopvoddentax evenmin. En ook het 'denken over' de sharia niet. Die punten blijven dus gewoon staan, tot hij ze echt terugneemt.
pi_77294019
Kopvoddentax is in mijn opinie, op een belachelijke manier, een verwijzing naar jizya.
En ik waag me te betwijfelen dat het niet maatgevend zal zijn welke punten wel of niet voor Pool blijven staan.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 15:54:40 #22
79102 Pool
Noord noch Zuid
pi_77294163
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 15:51 schreef damian5700 het volgende:
Kopvoddentax is in mijn opinie, op een belachelijke manier, een verwijzing naar jizya.
En ik waag me te betwijfelen dat het niet maatgevend zal zijn welke punten wel of niet voor Pool blijven staan.
Tuurlijk niet. Enige ratio is sowieso niet maatgevend voor PVV-stemmers.
pi_77294554
Niet iedereen loopt mee in de fanfare D'66. Dit lijkt me evident. En het is ook aanmatigend te veronderstellen dat je de wijsheid in pacht hebt als je samen met Alexander wegzwijmelt.

Het voorstel van de kopvoddentax is niet ingediend en daarnaast stelde Karen Geurtsen, de mol van HP/De tijd, dat Wilders deze belasting ook te ver vond gaan.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 16:06:46 #24
3542 Gia
User under construction
pi_77294792
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:35 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Waarom zou je iemand niet aanpakken bij ieder strafbaar feit ?
Jaha, maar als er in voorkomende gevallen eenzelfde aanleiding of oorzaak bekend is, dan dient die ook aangepakt te worden en niet alleen de misdaad.

Ik geef twee voorbeelden, natuurlijk zijn er veel meer.
  dinsdag 26 januari 2010 @ 16:07:48 #25
3542 Gia
User under construction
pi_77294847
quote:
Op dinsdag 26 januari 2010 12:43 schreef Pool het volgende:

[..]

En mensen die aan de sharia denken. Bovendien heeft hij het niet alleen over criminele moslims, want dan kom je nooit aan tientallen miljoenen in Europa.
Hij heeft het over alle criminele niet-westerse allochtonen en hij heeft daarbij over een toekomstbeeld.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')