abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_44756747
Mensen, vrienden, onbekenden,

Wat ziet mijn oog??? Geen stoofpottentopic in CUL?! Schande!
Vandaar nu eentje.

Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!


Zelf heb ik een stoofpottenrepertoire van 1 stuks. Beschamend schamel voor zo\'n stoofpotoervrouw als ik, dat realiseer ik mij terdege. Dus: post allen uw recept!

Het mijne:

Veel Vlees (runderlappen od.), in grote stukken
Twee uien, in grote stukken
Twee tenen knoflook, doormidden
1 forse winterwortel
1 courgette
Tijm, selderij, peterselie
Mosterd, een paar eetlepels
Twee flesjes bier (oud bruin, Duvel, wat je wilt)
Suiker, een paar eetlepels
Een scheut azijn
Laurier, acht blaadjes
Kruidnagelen, drie stuks
Paar jeneverbessen
Kleine aardappeltjes
Peper uit de molen
Zout

Vlees kort aanbraden, en voldoende bier toevoegen. Uien, knoflook, alle kruiden, mosterd, suiker en azijn erbij en de boel een uur laten sudderen (op een echte sudderpit/in de oven). Dan de schijven wortel toevoegen en evt. nog wat bier erbij doen. Na weer een uur schijven courgette erbij doen. Ten slotte de aardappeltjes op de stoofpot leggen en het geheel nog twintig minuten tot een half uur door laten garen. Eet smakelijk

Zie ook: Het Grote Stoofpotten Topic
Als je van stoofpotten houdt, lees deel 1 dan zeker even door! Het staat vol met zalige recepten!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_44756811
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:11 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]


Waar zit je ongeveer, in Nederland? Beetje centraal?
Delft dus best redelijk centraal tenzij je in Limburg woont of Friesland. Heb ook altijd genoeg slaapplek met een beetje passen en meten
pi_44756833
Nou Delft zou mij prima zijn. Liefst een keer op een zondagmiddag of zo. Lijkt me erg gezellig
Snobs have more fun!
KLIK!
  FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 26 december 2006 @ 23:21:42 #4
1972 Swetsenegger
Egocentrische Narcist
pi_44756915
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:14 schreef Duderinnetje het volgende:
Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!

Wat een liederijke OP.
  Licht Ontvlambaar dinsdag 26 december 2006 @ 23:22:24 #5
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_44756931
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:17 schreef SeaOfLove het volgende:

[..]

Delft dus best redelijk centraal tenzij je in Limburg woont of Friesland. Heb ook altijd genoeg slaapplek met een beetje passen en meten
Lekker centraal zeg
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:22:46 #6
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44756942
ik laat het meestal een uur of 8 pruttelen op 70 graden. oh ja en natuurlijk met versgeknepen puree.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44756956
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:18 schreef Duderinnetje het volgende:
Nou Delft zou mij prima zijn. Liefst een keer op een zondagmiddag of zo. Lijkt me erg gezellig
Lijkt mij ook erg leuk...als meerdere mensen die in het vorige topic hebben gepost het ook even laten weten dan kunnen we misschien een datum prikken.
Mocht Delft erg slecht uitkomen en iemand anders biedt zich aan die in een plaats woont wat ietwat centraler ligt, dan is het ook prima .
pi_44756991
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:22 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Lekker centraal zeg
Ik bied het ook alleen maar aan met eventueel een slaapplek
pi_44757035
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:22 schreef zoalshetis het volgende:
ik laat het meestal een uur of 8 pruttelen op 70 graden. oh ja en natuurlijk met versgeknepen puree.
Ja maar kom je naar de meet!? Dát willen we weten!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_44757038
Eerst sneeuw dan pas stoofpotten...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:27:10 #11
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44757041
is dit het grote stoofpottenmeet topic?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Licht Ontvlambaar dinsdag 26 december 2006 @ 23:28:34 #12
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_44757070
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:25 schreef SeaOfLove het volgende:

[..]

Ik bied het ook alleen maar aan met eventueel een slaapplek
Slaapplek is dan weer
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:29:12 #13
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44757082
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:27 schreef zoalshetis het volgende:
is dit het grote stoofpottenmeet topic?
Ja ook een beetje

Maar je mag ook gewoon je tips&tricks&recepten posten natuurlijk!

Jij hebt er wel verstand van volgens mij.
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_44757425
even een klein tvptje...
suck my asshole taco bender
pi_44757475
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:42 schreef Remco_h het volgende:
even een klein tvptje...
Jij moet met je spaanse-stoofpottenreceptje ook gewoon op de pottenmeet komen
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:45:22 #16
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44757510
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:44 schreef SeaOfLove het volgende:

[..]

Jij moet met je spaanse-stoofpottenreceptje ook gewoon op de pottenmeet komen
pottenmiet
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:46:33 #17
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44757546
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:45 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

pottenmiet
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_44757578
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:45 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

pottenmiet
...maarre wat voor potje ga jij voor ons laten pruttelen?
pi_44757702
Deel 2 alweer?

Een potten-miet laat ik aan me voorbij gaan!
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:53:52 #20
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44757748
wanneer hadden jullie in gedachten?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44757794
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:53 schreef zoalshetis het volgende:
wanneer hadden jullie in gedachten?
Moet nog besproken worden ...Dude-potje kwam net pas met het idee .
Ik heb al eet en slaapplek aangeboden
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:56:27 #22
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44757819
ik maak wel iets met knoflookpuree. als ik langskom.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 26 december 2006 @ 23:58:53 #23
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_44757891
Is het geen idee om een aantal goede recepten uit het vorige topic in de OP te plaatsen, in plaats van de Op gewoon te kopiëren?
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  woensdag 27 december 2006 @ 00:06:56 #24
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44758101
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:58 schreef De_Hertog het volgende:
Is het geen idee om een aantal goede recepten uit het vorige topic in de OP te plaatsen, in plaats van de Op gewoon te kopiëren?
Ja dat is wel een goeie op zich, maar dan wordt het een herhaling van zetten. Iedereen leest maar gewoon deel 1 hoor, dat is er niet voor niks.

En mijn OP blijft
Snobs have more fun!
KLIK!
  woensdag 27 december 2006 @ 00:08:23 #25
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44758149
Magoe mensen, over tot het plaatsen van lekkere tips en recepten maar weer.

En iedereen die eventueel eens een meet wil bijwonen gilt maar. iedereen die dat niet wil, hoeft dat niet te melden heur
Snobs have more fun!
KLIK!
  woensdag 27 december 2006 @ 00:17:06 #26
134944 Hi_flyer
Van alles te melden
pi_44758370
*hardop lachen moest om OP
  woensdag 27 december 2006 @ 00:18:34 #27
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44758415
Een pottenmeet is iets waar ik nou altijd van gedroomd heb.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44758576
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:18 schreef golfer het volgende:
Een pottenmeet is iets waar ik nou altijd van gedroomd heb.
Als jij ook goed het vlees tot een heerlijke maaltijd kan laten pruttelen dan moet je natuurlijk ook komen .
pi_44758924
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:18 schreef golfer het volgende:
Een pottenmeet is iets waar ik nou altijd van gedroomd heb.
Ik van Gordon Ramsey, maar dat wist je al...

Uit het boek van Gordon Ramsey:

Winter stoofpot:

Menu voor 6 personen.

Veldsla-selderijsalade met fourme d'Ambert
Runderstoofpot. (Met gestoofde savooiekool en mosterdpuree)
Knickerbocker glory.

Ik doe nu eerst even de stoofpot overtypen...

6 Personen:

800 g stoofvlees.
3 el bloem.
zeezout en versgemalen peper.
Olijfolie om in te bakken.
200 g rookspek, in blokjes.
2 winterwortels, geschraapt.
1 kleine knolselderij van ca. 700 gram, geschild.
150 g zilveruitjes (of mini sjalotten), gepeld.
enkele takjes tijm.
2 laurierblaadjes.
250 kastanje champignons, schoongemaakt, grote exemplaren gehalveerd.
1 tl tomatenpuree.
500 ml rode wijn.
300 ml runderbouliion.
Handvol bladpeterselie.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snij het vlees in blokjes. Breng de bloem op smaak met zout en peper en wentel het vlees erdoor.
Verhit wat olijfolie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur.
Bak het rundvlees in 2 of 3 porties rondom bruin en leg het op een bord.

Doe de spekblokjes in de pan en bak ze op laag vuur goudbruin, voeg indien nodig exra olijfolie toe.
Snijd intussen de wortels en de knolselderij in blokjes van 2 cm.
Schep ze met de hele uien, de tijm en de laurierblaadjes in de pan en roerbak op middelhoog vuur 5 minuten, tot de groenten zacht worden.
Roer de paddestoelen en de tomatenpuree erdoor en bak ze 2-3 minuten.

Schenk de rode wijn erbij, schraap de bodem van de pan met een pollepel af om te deglaceren.
Voeg de bouillon toe en breng de vloeistof aan de kook, temper het vuur en laat alles enkele minuten sudderen.
Doe het vlees weer in de pan en roer tot al het vlees onder de vloeistof staat.
Doe het (?) deksel op de pan en zet hem 2 1/2 uur in de oven, of tot het vlees helemaal gaar is.

Proef even en strooi de gehakte peterselie over de stoofpot.
Serveer de bijgerechten.

Het lekkerste is deze een dag van te voren te maken, daarna in koelkast te zetten, volgende dag op kamertemperatuur te laten komen en dan te verwarmen in de oven.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  woensdag 27 december 2006 @ 00:46:46 #30
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44759098
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:39 schreef Oblivion het volgende:


Uit het boek van Gordon Ramsey:

Winter stoofpot:

-knip-
Die ziet er erg lekker uit. Binnenkort maar eens proberen, denk ik.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44759116
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:46 schreef golfer het volgende:

Die ziet er erg lekker uit. Binnenkort maar eens proberen, denk ik.
Als je de bijgerechten erbij wilt hebben, gil je maar...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  woensdag 27 december 2006 @ 00:48:49 #32
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44759141
Obli, mijn nachrust, wat doe je???

O wat klinkt dat heerlijk zeg.

En wat is deglaceren?
Snobs have more fun!
KLIK!
  woensdag 27 december 2006 @ 00:49:00 #33
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44759145
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:47 schreef Oblivion het volgende:


Als je de bijgerechten erbij wilt hebben, gil je maar...
*scream*
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44759195
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:49 schreef golfer het volgende:

[..]

*scream*
Morgen ben je de eerste.
Als je het niet erg vind.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44759210
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:48 schreef Duderinnetje het volgende:
Obli, mijn nachrust, wat doe je???

O wat klinkt dat heerlijk zeg.

Tja, dat doet Ramsey met je...
quote:

En wat is deglaceren?
Verklaring: Het braadaanbaksel oplossen.

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  woensdag 27 december 2006 @ 00:55:14 #36
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44759262
oh ja de spierstoof/sucadelappen zijn vaak goedkoper en maken het beste stoofvlees.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 27 december 2006 @ 01:05:56 #37
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44759498
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:51 schreef Oblivion het volgende:


Morgen ben je de eerste.
Als je het niet erg vind.
Het (sudder)vleesch is geduldig en wacht.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 27 december 2006 @ 02:04:55 #38
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44760758
koop ook brede lappen. ik vraag altijd twee lappen van 2,5 cm dik die samen een kilo wegen.

arie v/d raa (gelderlandplein) in amsterdam en misschien omstreken is erg goed en goedkoop.

iets van 7,5 euro per kilo spierlappen. misschien nog goedkoper. en ook gewoon 1,55 euro voor een hele dikgevulde pistolet met beenham en mosterdsaus.

echt topslager in het uitermate dure gelderlandplein.

[ Bericht 0% gewijzigd door zoalshetis op 27-12-2006 02:15:09 ]
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 27 december 2006 @ 02:06:14 #39
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44760780
Ik schrijf mee zoalshetis!
Snobs have more fun!
KLIK!
  woensdag 27 december 2006 @ 17:24:05 #40
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_44768050
Wat is volgens jullie het beste deel van een beest om te stoven?

Tevens TVP
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Moderator woensdag 27 december 2006 @ 18:01:03 #41
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44769035
Net langs de kookboekenwinkel gelopen:


Ondanks alle lekkere gerechten die in deze reeks staan kon ik het voor 8 euro niet laten liggen.

Heb mijn nieuwe stoofpan overigens ingewijd met een simpel maar lekker Spaans stoofpotje:

Nodig:
Varkensvlees (4 ons hamlappen)
Kippenbouillon
Koriander
Ui in grove stukken gehakt
Knoflook (3 of 4 teentjes, fijngesneden of geperst)
Peper en zout (hoeveelheid afh. van gewenste scherpte)
Bloem
Sinaasappelsap sinaasappelschil van 2 stuks.

Vlees in blokjes, bestuiven met bloem, , peper en zout. Aanbraden, ui en knoflook erbij, even bakken, bouillon +sinaasappelsap erbij (warm!! Anders wordt vlees taai). Vlees moet net onder bouillon komen. Koriander erbij Ca. 1-1,5 uur laten stoven. Bij opdienen nog wat koriander en geraspte sinaasappelschil toevoegen.

Heerlijk deppen met bijvoorbeeld Turks brood.

Dit is een gerecht van een collega trouwens.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  woensdag 27 december 2006 @ 18:28:11 #42
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44769756
quote:
Op woensdag 27 december 2006 17:24 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat is volgens jullie het beste deel van een beest om te stoven?

Tevens TVP
Topic lezen

@UIO: recept klinkt heerlijk
Snobs have more fun!
KLIK!
  Moderator woensdag 27 december 2006 @ 18:38:21 #43
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44770045
quote:
Op woensdag 27 december 2006 18:28 schreef Duderinnetje het volgende:
@UIO: recept klinkt heerlijk
Het is ook heel lekker. Variaties hierop ben ik ook in Spanje tegengekomen als tapa.

Voor een goede stoof reis ik trouwens gerust het hele land door. Die van Sjeen en vriend in Maastricht is bijvoorbeeld erg lekker.

En nu ga ik naar de Surinaamse toko om een rundvleessmoor gerecht af te halen. Die doen het met ketjap. Dat gerecht moet ik ook maar eens zien te achterhalen.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44771782
Ik ga dit even in de gaten houden Deel 1 was ook zeer (ver)(s)makelijk
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 13:33:16 #45
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44791157
90% van de gerechten in dat boek zijn voor ovenstoofschotels. Ik heb geen oven. En van die resterende 10% is een groot deel vegetarisch.

Gelukkig hebben we dit topic en het voorgaande nog voor lekkere gerechten die zonder oven gemaakt kunnen worden.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44791313
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:33 schreef UIO_AMS het volgende:
90% van de gerechten in dat boek zijn voor ovenstoofschotels. Ik heb geen oven. En van die resterende 10% is een groot deel vegetarisch.

Gelukkig hebben we dit topic en het voorgaande nog voor lekkere gerechten die zonder oven gemaakt kunnen worden.
Maar kun je die ovenschotels ook niet bereiden op een klein sudderpitje?
O en voor een goed vegetarisch recept hou ik me wel aanbevolen hoor! Is weer eens wat anders
Snobs have more fun!
KLIK!
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 13:41:42 #47
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44791374
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:39 schreef Duderinnetje het volgende:
Maar kun je die ovenschotels ook niet bereiden op een klein sudderpitje?
Ik heb geen idee, dus ik hoop dat dit een retorische vraag van je was. Hopelijk wel, want er staan veel lekkere stoofschotels in.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44791468
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:41 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Ik heb geen idee, dus ik hoop dat dit een retorische vraag van je was. Hopelijk wel, want er staan veel lekkere stoofschotels in.
Ja kan vast!

Of het nou een uur in de oven staat, of op een sudderpit.

Gewoon doen
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_44791490
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:51 schreef Oblivion het volgende:


OverMorgen ben je de eerste.
Als je het niet erg vind.


Vort met de geit!

Veldsla-selderijsalade met fourme d'armbert:

5 stengels bleekselderij.
200 gr veldsla.
150 gr fourme d'armbert.
6 el klassieke vinaigrette. (komt ook een recept van.)
Zeezout en vers geraspte peper een handvol geplette, geroosterde walnoten. (naar wens)

Hak de selderij en doe hem in een grote slakom.
Haal de dikke uiteinde van de bundeltjes veldsla en voeg de blaadjes bij de selderij .
Verkruimel de helft van de kaas in de kom en bedruppel hem met 3-4 el vinaigrette.

Op aparte borden serveren, verkruimel rest van kaas over de borden.
Strooi dan wat voor extra beet een handje vol walnoten.
Daarna de vinaigrette.


Tip: Vervang de kaas als u deze niet kunt krijgen met Blue d'Auvergne of elke andere milde, kruimelige blauwschimmelkaas.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44791643
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:46 schreef golfer het volgende:


Die ziet er erg lekker uit. Binnenkort maar eens proberen, denk ik.
Zondag ga je dat maken kokkie
pi_44791849
Gestoofde savooikool.

1 savooikool, schoongemaakt.
zeezout, versgemalen zwarte peper.
25 gr boter.

Snijd de kool heel fijn, blancheer hem 2 minuten in een pan met gezouten kokend water.
Laat de kool uitlekken en spoel hem af onder koud stromend water als u hem niet direct serveert.
Laat hem goed uitlekken.
Smelt de boter vlak voor het serveren in een grote pan met dikke bodem, voeg de geblancheerde kool toe en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Schep alles op middelhoog vuur 1-2 minuten om tot de kool net gaar is.
Serveer direct.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mosterdpuree:

1 kg bloemige aardappelen, zoals bintjes of désiree.
zeezout, peper
150 ml room
85 gr boter in blokjes
1 el grove mosterd
1-2 el dijonmosterd


Schil de aardappelen en snijd ze in grote gelijkmatige stukken.
Kook ze in gezouten water in 12-15 minuten gaar.
Laat ze uitlekken, doe ze terug in de pan en laat ze 1-2 minuten op middelhoog voor drogen.
Pureer de aardappelen; gebruik bij voorkeur een pureeknijper!
Wrijf de aardappelen door een fijne zeef voor een erg gladde puree.
Doe de puree weer terug in de pan.
Verhit de room zachtjes en roer hem door de aardappelpuree.
Breng de puree op smaak en klop de boter er blokje voor blokje door.
Roer tot slot de mosterd erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Serveer warm.

Dit hoort net als de salade bij het eerdere recept van Gordon Ramsey, de runderstoofpot!
LET OP: DIT IS ALLEMAAL VOOR 6 PERSONEN!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44791943


Kijk eens goed naar wat er op het boekje staat?

Hartverwarmende gerechten voor op het fornuis OF in de oven.

Lijkt me dus dat je het prima op een kleine pit kan laten sudderen.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 14:04:23 #53
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44792072
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:39 schreef Duderinnetje het volgende:
O en voor een goed vegetarisch recept hou ik me wel aanbevolen hoor! Is weer eens wat anders
Zie net je edit pas.

Jamaicaanse zwartebonenstoofpot lijkt me vrij lekker:

Voor 4 personen
230 g zwarte bonen
1 laurierblaadje
2 el plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gehakt
1 tl mosterdpoeder
1 el melasse of zwarte stroop
2 el bruine basterdsuiker
1 tl gedroogde tijm
0,5 tl chilivlokken
1 tl groentebouillonpoeder of een half bouillonblokje
1 rode en 1 gele paprika (zaadloos en in blokjes)
680 g pompoen in kleine blokjes (zonder zaden)
zout en peper
verse tijm voor garnering

1. Week de bonen een nacht in ruim water, uitlekken en afspoelen met koud water. In pan net onder water met laurierblad. 10 min koken op hoog vuur. Vervolgens 30 minuten met deksel op de pan op laag vuur garen. Uitlekken en kookvocht bewaren. Oven op 180 graden voorverwarmen.

2. Verhit olie in pan. Knoflook en ui in 5 minuten op laag vuur zacht fruiten. Mosterdpoeder, melasse (of stroop), suiker, tijm, chilivlokken en zout en peper erbij. Nog een minuut roerend bakken en dan de bonen erdoor.

3. 4 dl water toevoegen aan kookvocht en bouillonpoeder erbij. Dit roeren en in de stoofpan schenken. 25 minuten in de oven.

4. Paprika en pompoen toevoegen en doorroeren. Stoofpan afgedekt nog 45 minuten in de oven.

5. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe. Controleer of de pompoen zacht is. Garneren met tijm en serveren met rijst of maïsbrood.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 14:05:49 #54
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44792115
quote:
Op donderdag 28 december 2006 14:00 schreef Oblivion het volgende:
[afbeelding]

Kijk eens goed naar wat er op het boekje staat?

Hartverwarmende gerechten voor op het fornuis OF in de oven.

Lijkt me dus dat je het prima op een kleine pit kan laten sudderen.
Ja, zo kan je het ook lezen.

Maar ik ga het wel proberen zonder oven.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44795967
quote:
Op donderdag 28 december 2006 14:05 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Ja, zo kan je het ook lezen.

Maar ik ga het wel proberen zonder oven.
Ja toch?

1 Zonder oven...

Stoofschotel op z'n limburgs....
(6 pers.)

Rundernek, 12 plakjes à 100 gr.
100 gr reuzel.
3 flessen bier.
zout en peper.
kruidenbuiltje: tijm, 1 laurierblaadje, peterseliewortel.
1 kg dikke uien (in ringen)
100 gr bruine suiker.
50 ml azijn.
1 sneetje brood.
mosterd.
1kg aardappels.

Bak de plakken rundernek in de reuzel.
Doe ze daarna over in een diepe pan en giet het bier erover.
Voeg peper, zout en het kruidenbuiltje toe.
Fruit de uienringen in de braadpan in de reuzel, bestrooi ze direct met bruine suiker en laat karameliseren.
Voeg een scheutje azijn toe en voeg de uien vervolgens bij het vlees in de diepe pan.
Bestrijk de boterham met veel mosterd en leg hem met de mosterd kant op het vlees.
Laat het geheel nog 2 uur zachtjes stoven.
Breng op smaak en controleer of het vlees gaar is... (Na 2 uur nog niet dan????)
Serveer het vlees met aardappels.


Zat te neuzen in oma's recepten boekje...
Klinkt goed!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44796489
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:45 schreef Oblivion het volgende:

[..]



Vort met de geit!

Veldsla-selderijsalade met fourme d'armbert:

5 stengels bleekselderij.
200 gr veldsla.
150 gr fourme d'armbert.
6 el klassieke vinaigrette. (komt ook een recept van.)
Zeezout en vers geraspte peper een handvol geplette, geroosterde walnoten. (naar wens)

Hak de selderij en doe hem in een grote slakom.
Haal de dikke uiteinde van de bundeltjes veldsla en voeg de blaadjes bij de selderij .
Verkruimel de helft van de kaas in de kom en bedruppel hem met 3-4 el vinaigrette.

Op aparte borden serveren, verkruimel rest van kaas over de borden.
Strooi dan wat voor extra beet een handje vol walnoten.
Daarna de vinaigrette.


Tip: Vervang de kaas als u deze niet kunt krijgen met Blue d'Auvergne of elke andere milde, kruimelige blauwschimmelkaas.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44796629
quote:
Op donderdag 28 december 2006 13:51 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Zondag ga je dat maken kokkie
Is goed, alleen vervang ik die blauwgeaderde kaas ui het recept van Obli/Gordon wel door iets anders.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44797862
quote:
Op donderdag 28 december 2006 16:13 schreef golfer het volgende:

[..]

Is goed, alleen vervang ik die blauwgeaderde kaas ui het recept van Obli/Gordon wel door iets anders.
waarom? nooit een echt mooie romige adertjeskaas gehad? je kan een kaasroute door frankrijk, italië en spanje maken. lekker een maand of 2 met een auto en tent onderweg. vergeet het grote kaasboek niet. de streek waar de beesten grazen en vaak ook kruiden kauwen is bepalend voor de smaak van de melk en daarmee kaas.

waarmee zou je het vervangen?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44799085
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44799149
quote:
Op donderdag 28 december 2006 17:37 schreef golfer het volgende:
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
dan maak ik de route wel voor bluezz en mijn eigen vriendin. droppen de dames ons bij een wijnhuis, gaan zij kaasproeven. wij lekker wijnproeven
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44800548
quote:
Op donderdag 28 december 2006 17:39 schreef zoalshetis het volgende:


dan maak ik de route wel voor bluezz en mijn eigen vriendin. droppen de dames ons bij een wijnhuis, gaan zij kaasproeven. wij lekker wijnproeven
Dat gaat niet door vader.
Wijn en ik zijn
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 18:40:03 #62
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44800805
Maak nu het Vlaamse stoofpotje volgens recept van Sjeen, maar in plaats van bokbier heb ik Karakter van Hertog Jan gebruikt. En normale uien in plaats van rode. Net even geproefd en het smaakt een stuk bitterder. Valt daar nog wat aan te doen?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44801133
Hmmm, bitterheid...Misschien wat bruine suiker? Of gewone witte?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44801154
quote:
Op donderdag 28 december 2006 17:37 schreef golfer het volgende:
Ik ben in tegenstelling tot Bluezz absoluut geen kaasliefhebber, vandaar.
Laat even weten wat je er door doet, want ik ben ook niet van de kazen...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 19:02:05 #65
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44801436
quote:
Op donderdag 28 december 2006 18:51 schreef Oblivion het volgende:
Hmmm, bitterheid...Misschien wat bruine suiker? Of gewone witte?
Had er net een flinke eetlepel witte basterdsuiker doorheen gegooid en dat lijkt te werken.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44802421
quote:
Op donderdag 28 december 2006 19:02 schreef UIO_AMS het volgende:

Had er net een flinke eetlepel witte basterdsuiker doorheen gegooid en dat lijkt te werken.
Mooi zo!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator donderdag 28 december 2006 @ 19:32:22 #67
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_44802505


Het was een flinke hap, maar nu is het dan ook op. En het smaakte goed. Morgen het kliekje.
Alleen was die stoofschotel van Sjeen haar vriend lekkerder. Volgende keer zal ik beter opletten bij de AH als ik de ingrediënten koop. Maar ja, ik drink dan ook nooit bier.

Ik denk dat ik nu even een uurtje rond ga lopen om alles te verteren.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_44803167
Brrrr...spruiten...
Kippenvel tot aan mijn nekkie..
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zaterdag 30 december 2006 @ 17:12:12 #69
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44861443
quote:
Op woensdag 27 december 2006 00:39 schreef Oblivion het volgende:


Ik doe nu eerst even de stoofpot overtypen...

6 Personen:

800 g stoofvlees.
3 el bloem.
zeezout en versgemalen peper.
Olijfolie om in te bakken.
200 g rookspek, in blokjes.
2 winterwortels, geschraapt.
1 kleine knolselderij van ca. 700 gram, geschild.
150 g zilveruitjes (of mini sjalotten), gepeld.
enkele takjes tijm.
2 laurierblaadjes.
250 kastanje champignons, schoongemaakt, grote exemplaren gehalveerd.
1 tl tomatenpuree.
500 ml rode wijn.
300 ml runderbouliion.
Handvol bladpeterselie.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snij het vlees in blokjes. Breng de bloem op smaak met zout en peper en wentel het vlees erdoor.
Verhit wat olijfolie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur.
Bak het rundvlees in 2 of 3 porties rondom bruin en leg het op een bord.

Doe de spekblokjes in de pan en bak ze op laag vuur goudbruin, voeg indien nodig exra olijfolie toe.
Snijd intussen de wortels en de knolselderij in blokjes van 2 cm.
Schep ze met de hele uien, de tijm en de laurierblaadjes in de pan en roerbak op middelhoog vuur 5 minuten, tot de groenten zacht worden.
Roer de paddestoelen en de tomatenpuree erdoor en bak ze 2-3 minuten.

Schenk de rode wijn erbij, schraap de bodem van de pan met een pollepel af om te deglaceren.
Voeg de bouillon toe en breng de vloeistof aan de kook, temper het vuur en laat alles enkele minuten sudderen.
Doe het vlees weer in de pan en roer tot al het vlees onder de vloeistof staat.
Doe het (?) deksel op de pan en zet hem 2 1/2 uur in de oven, of tot het vlees helemaal gaar is.

Proef even en strooi de gehakte peterselie over de stoofpot.
Alle ingrediënten in huis gehaald. Morgen lekker sudderen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 31 december 2006 @ 15:11:42 #70
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_44891763
Hier staat de hachee nu heerlijk te pruttelen, vlees valt al bijna uit elkaar alleen is het ietsjes droog. Vlees was net iets te mager denk ik. Hoe dan ook het wordt smullen vanavond met rode kool met veel appeltjes en aardappeltjes
pi_44892899
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 17:12 schreef golfer het volgende:

[..]

Alle ingrediënten in huis gehaald. Morgen lekker sudderen.
Ben zeer benieuwd wat jullie ervan vinden.
Doe je ook die andere gerechten erbij?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44892971
Nee, aardappelpuree
En we eten het 2 dagen
pi_44893000
quote:
Op zondag 31 december 2006 15:44 schreef Bluezz het volgende:
Nee, aardappelpuree
Oh, gewone? Of toch die met mosterd?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44894454
quote:
Op zondag 31 december 2006 15:45 schreef Oblivion het volgende:


Oh, gewone? Of toch die met mosterd?
Zelfgemaakte
Het ruikt heeeerlijk nu al, en de helft moet er nog door



Het staat in de oven, te pruttelen, te trekken, te garen en te geuren


Wortelen hadden ze niet meer
Dus maar een zakkie wortelschaafsel of hoe heet het erdoor gemikt.
En ook meer wijn !

[ Bericht 15% gewijzigd door Blues op 31-12-2006 16:55:38 ]
  zondag 31 december 2006 @ 16:57:18 #75
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44895327
mmmmmm. ik ga het doen met een gourmet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')