Vertellen dat je vegetariër bent (bijvoorbeeld wanneer iemand je een plankje vlees voorhoudt op een verjaardag) is natuurlijk wat anders dan iemand lastigvallen. Bovendien ben ik dan niet degene die anderen op hun eetpatroon aanspreek. Dat moeten ze lekker zelf weten. Maar de discussie ontstaat juist omdat anderen mij er op aanspreken. En als je dan dit soort drogredeneringen te horen krijgt dan is het ook niet gek dat je daar op ingaat.quote:Op donderdag 26 oktober 2006 18:14 schreef __________ het volgende:
[..]
Ja, NADAT jij ze vertelt dat je wortelknauwer bent. Wat is dat toch met het iedereen lastig vallen over je eetpatroon?
Volgens mij wordt kaas idd in een soort stremsel gedoopt voordat het op de planken gaat om te rijpen. Maar puur vegetarisch leven is ook haast onmogelijk. Veel E-nummers die in producten zit kunnen ook dierlijk zijn (wist je dat sommige rode kleurstof van gestampte bosluizen komt?), bier wordt gegist met varkensmaagzuur en wat dacht je van gelatine (=gemalen huid, haar en botten)? Dat zit ook overal in tegenwoordig (snoep, pudding, vla, kauwgom etc.).quote:Op donderdag 26 oktober 2006 18:51 schreef schatje het volgende:
[..]
Maar in kaas zit toch vaak dierlijk stremsel?
Een van mijn huisgenoten beschouwt mijn vegetarisme blijkbaar als een soort allergie, want als hij me per ongeluk vlees aanbiedt verontschuldigt hij zich met "oh nee, mag jij natuurlijk niet hebben".quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:24 schreef BlaatschaaP het volgende:
Ik moet altijd ook wel gniffelen als mensen zich helemaal schamen wanneer ze me per ongeluk vlees aanbieden. Alsof het eigenlijk een taboe-onderwerp is en ik me volkomen beledigd voel als iemand me confronteert met vlees.
Ja! Alsof we tot het vegetarisme zijn bekeerd.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:38 schreef m021 het volgende:
[..]
Een van mijn huisgenoten beschouwt mijn vegetarisme blijkbaar als een soort allergie, want als hij me per ongeluk vlees aanbiedt verontschuldigt hij zich met "oh nee, mag jij natuurlijk niet hebben".
Waarop ik dan altijd olijk riposteer: "Ik mag alles hebben! Ik wil het alleen niet!"quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:38 schreef m021 het volgende:
[..]
Een van mijn huisgenoten beschouwt mijn vegetarisme blijkbaar als een soort allergie, want als hij me per ongeluk vlees aanbiedt verontschuldigt hij zich met "oh nee, mag jij natuurlijk niet hebben".
Oh, wat ontzettend herkenbaar. Alsof ik spontaan uitslag zal krijgen ofzo.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:38 schreef m021 het volgende:
[..]
Een van mijn huisgenoten beschouwt mijn vegetarisme blijkbaar als een soort allergie, want als hij me per ongeluk vlees aanbiedt verontschuldigt hij zich met "oh nee, mag jij natuurlijk niet hebben".
He gatsie sizzler! In goed pils zit dat écht niet hoor. Als je zeker wil weten dat er zulks niet inzit: Duitse pils volgens Reinheitsgebot.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:28 schreef sizzler het volgende:
bier wordt gegist met varkensmaagzuur
Dat is weer zo'n net-niet opmerkingquote:Op vrijdag 27 oktober 2006 19:20 schreef Ericr het volgende:
Gelet op de reacties van sommigen hier ben ik blij dat ik geen vlees meer eet (al 14 jaar niet). Volgens mij tast vleeseten de hersens aan in sommige gevallen.
Het is toch een ziekte?quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:43 schreef sizzler het volgende:
[..]
Ja! Alsof we tot het vegetarisme zijn bekeerd.
Ja, ik weet het. Roosvicee idem dito. Dat wist ik ook helemaal niet. Verder zou je eventueel vegatarische kaas kunnen nemen.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:28 schreef sizzler het volgende:
[..]
Volgens mij wordt kaas idd in een soort stremsel gedoopt voordat het op de planken gaat om te rijpen. Maar puur vegetarisch leven is ook haast onmogelijk. Veel E-nummers die in producten zit kunnen ook dierlijk zijn (wist je dat sommige rode kleurstof van gestampte bosluizen komt?), bier wordt gegist met varkensmaagzuur en wat dacht je van gelatine (=gemalen huid, haar en botten)? Dat zit ook overal in tegenwoordig (snoep, pudding, vla, kauwgom etc.).
Had ik moeten zeggen in alle gevallen dan? Het is toch gewoon zo, er zijn behoorlijk wat intolerante lompe boeren die denken lollig te kunnen zijn met opmerkingen die iedere vegetarier al tig keer heeft gehoord. Waarom intolerant zijn t.o.v. een andere manier van eten? Mij zal het verder ook aan de reet roesten of iemand vlees eet en ik zal er dan ook geen opmerkingen over maken. Laat staan dat ik zal proberen een vleeseter te bekeren. Ieder moet die keuze zelf kunnen maken, zonder beinvloeding.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 19:22 schreef MouseOver het volgende:
[..]
Dat is weer zo'n net-niet opmerking
Dat eerste zou best kunnen, dat tweede kun je denk ik niet echt over oordelen. Alleen al tussen Couburger en achterham zit meer verschil in smaak en structuur dan zeg, paprika en spinazie. Het is het meest diverse gedeelte, het kroonstuk, van de maaltijd. Dat is ook de reden dat je een kunstig bladerdeeg ding krijgt bij goede restaurants, met vleesvervangers kun je niet toveren.quote:Op donderdag 26 oktober 2006 12:03 schreef sizzler het volgende:
Alleen het idee dat je de ingewanden van een dood beest opeet vind ik onsmakelijk. Daarbij heb ik het nooit lekker gevonden.
Scheelt weer dat alle kaas in Nederland in elk geval Halal is.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 19:24 schreef schatje het volgende:
Verder zou je eventueel vegatarische kaas kunnen nemen.
Heb je het nieuws niet gevolgd? Nederlandse slachterijen slachten tegenwoordig massaal Halal. Het is zelfs zo dat we het massaal exporteren naar landen als Egypte.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 19:51 schreef Ericr het volgende:
Meeste kaas is juist niet Halal. Kaas met dierlijk stremsel is niet Halal, 99% van alle kaas is met dierlijk stremsel.
Kaas wordt gestremd met kalvermaag, en praktisch alle kalfjes worden in Nederland halal geslacht.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 19:51 schreef Ericr het volgende:
Meeste kaas is juist niet Halal. Kaas met dierlijk stremsel is niet Halal, 99% van alle kaas is met dierlijk stremsel.
Hoezo dan niet? Het beestje is toch volgens de Islamitische regels doodgebloed. Dat is de essentie van Halal.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 20:45 schreef Ericr het volgende:
Ja en? Omdat een dier Halal geslacht is maakt dat nog het bijproduct stremsel tot Halal. Zo werkt het namelijk niet.
Er zijn vaak wel alternatieven waar in het geheel geen dingen in zitten waarvoor dieren gedood zijn. Je moet er maar wel net zin in hebben, want het is maar een klein deel waarvoor dat geldt, en je kunt dan elk etiket lezen. Zelf maken is wel een optie waarmee je precies weet wat er in gaat, maar je moet daar dan ook maar net de tijd voor hebben, en het kunnen natuurlijk.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:28 schreef sizzler het volgende:
[..]
Volgens mij wordt kaas idd in een soort stremsel gedoopt voordat het op de planken gaat om te rijpen. Maar puur vegetarisch leven is ook haast onmogelijk. Veel E-nummers die in producten zit kunnen ook dierlijk zijn (wist je dat sommige rode kleurstof van gestampte bosluizen komt?), bier wordt gegist met varkensmaagzuur en wat dacht je van gelatine (=gemalen huid, haar en botten)? Dat zit ook overal in tegenwoordig (snoep, pudding, vla, kauwgom etc.).
Sommige moslims menen dat het halal is, omdat het niet uit vlees, bloed of botten bestaat. Aldus Wikipedia.quote:Op zondag 29 oktober 2006 00:40 schreef nietzman het volgende:
Dus als je een koe slacht puur en alleen om z'n stremsel is het geen bijproduct en dus Halal?
Rare jongens, die Moslims.
Mjah. Als ik na een dag werken boodschappen ga doen beschouw ik het niet als een kleine last om elk etiket te lezen. Het is ook zo dat ik vaak weer iets anders neem, dus het zou ook niet zo zijn dat ik ze op den duur uit mijn hoofd leer.. Maar misschien is het een persoonlijke afweging of het lastig is.quote:Op zondag 29 oktober 2006 01:15 schreef Ericr het volgende:
Etiketten lezen is een kleine last. Als je redelijk thuis bent in de e-nummers en andere toevoegingen filter je vrij snel uit of er slachtproducten in voeding aanwezig zijn. Ik vermijd in ieder geval 99,95% van de gevallen dat soort producten. Op reis kan het door de taal wel eens lastiger worden.
Lezen van etiketten is zelfs leerzaam, je weet gelijk wat voor troep producenten in hun producten stoppen.
Voor iedereen die zeker wil weten of er geen dierlijke (bij-) producten in z'n eten zitten: koop biologisch.quote:Op zondag 29 oktober 2006 08:16 schreef Alicey het volgende:
[..]
Mjah. Als ik na een dag werken boodschappen ga doen beschouw ik het niet als een kleine last om elk etiket te lezen. Het is ook zo dat ik vaak weer iets anders neem, dus het zou ook niet zo zijn dat ik ze op den duur uit mijn hoofd leer.. Maar misschien is het een persoonlijke afweging of het lastig is.
Ik herinner me van biologische kaas dat:quote:Op zondag 29 oktober 2006 12:01 schreef Elseetje het volgende:
[..]
Voor iedereen die zeker wil weten of er geen dierlijke (bij-) producten in z'n eten zitten: koop biologisch.
Biologische kaas bevat geen stremsel,
Mag ik eigenlijk weten waarom je wel vis eet? Zulk soort vegetariers snap ik nooit.quote:Op zondag 29 oktober 2006 16:45 schreef Fetai het volgende:
Al dat gezeik van mensen altijd. Ik sluit me helemaal bij je stukje aan. Ik ben nu ruim 1 jaar pesco-vegetarier (ik eet wel vis en geen vlees) en 't is niet meer normaal hoeveel mensen inderdaad grappig denken te zijn. Voor al die mensen:ik kots op jullie grapjes/opmerkingen/denkwijze.
Ik ook niet, vis is nog wel veel smeriger. Ooit een zeeduivel gezien? Zo'n ranzig beest wil je toch niet in je?quote:Op zondag 29 oktober 2006 17:39 schreef speknek het volgende:
Mag ik eigenlijk weten waarom je wel vis eet? Zulk soort vegetariers snap ik nooit.
iemand die geen vlees eet omdat ie het vies vindt maar wel vis omdat ie dat wel lekker vindtquote:Op zondag 29 oktober 2006 17:39 schreef speknek het volgende:
[..]
Mag ik eigenlijk weten waarom je wel vis eet? Zulk soort vegetariers snap ik nooit.
Vlees is zo divers, je kan me niet wijsmaken dat je alle vlees vies vindt. Rauwe tonijn lijkt warempel op iets van steak. Toch is er een redelijk aanzienlijke groep die zo'n duidelijke scheiding neerlegt. Wil men zo graag in een simpel hokje zitten? Waarom zijn er geen op-knakworsten-hamburgers-foie-gras-witvis-na vegetariers?quote:Op zondag 29 oktober 2006 17:51 schreef Prego het volgende:
iemand die geen vlees eet omdat ie het vies vindt maar wel vis omdat ie dat wel lekker vindt
wat is hier nou moeilijk aan?
Tja dat vind ik wel een beetje raar. Er zijn zowel ontiegelijk veel soorten vlees en heel veel soorten vis.quote:Op zondag 29 oktober 2006 17:51 schreef Prego het volgende:
[..]
iemand die geen vlees eet omdat ie het vies vindt maar wel vis omdat ie dat wel lekker vindt
wat is hier nou moeilijk aan?
Zijn vaak mensen die uit gezondheidsredenen handelen.quote:Op zondag 29 oktober 2006 17:39 schreef speknek het volgende:
[..]
Mag ik eigenlijk weten waarom je wel vis eet? Zulk soort vegetariers snap ik nooit.
Gezondheidsredenen, zoals hierboven al gezegd werd. Ik ben zelf dus vegetariër maar ik eet af en toe vis. Niet omdat ik het lekker vindt maar omdat ik bepaalde voedingsstoffen niet wil missen.quote:Op zondag 29 oktober 2006 17:39 schreef speknek het volgende:
[..]
Mag ik eigenlijk weten waarom je wel vis eet? Zulk soort vegetariers snap ik nooit.
In gewoon vlees zitten ook goede voedingsstoffen. Vitamine B12 werd eerder al genoemd. Het klopt inderdaad wel dat vis nog veel gezonder is, ik kan me de afweging dan ook wel enigszins voorstellen, maar het blijft een beetje vreemd.quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:07 schreef Geartsjuh het volgende:
Gezondheidsredenen, zoals hierboven al gezegd werd. Ik ben zelf dus vegetariër maar ik eet af en toe vis. Niet omdat ik het lekker vindt maar omdat ik bepaalde voedingsstoffen niet wil missen.
Dat valt mee, heel veel vegetariers eten wel íets met een dierlijke oorsprong, zoals die geplette-luizenkleurstof of kaas. Die mensen hebben ook een afweging gemaakt tussen principes en praktijk. Mensen die geen vlees maar wel vis eten doen datzelfde, alleen hebben ze het evenwicht ergens anders gelegd.quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:00 schreef BaajGuardian het volgende:
alsof je niet zonder vlees en vis kunt.....echt zo kortzichtig zijn mensen
Ik kan me voorstellen dat je dat vreemd vindt. Ik eet dan ook niet vaak vis want het idee om een beest te eten blijf ik vervelend vinden en daarnaast vind ik het niet eens zo extreem lekker. Toch probeer ik een afweging te maken tussen mijn principes en mijn gezondheid. Zo is volgens mij vis gezonder dan vlees. Ook maakt de vis een heel ander proces door dan bv. een koe of een varken uit de bioindustrie.quote:Op zondag 29 oktober 2006 20:12 schreef speknek het volgende:
[..]
In gewoon vlees zitten ook goede voedingsstoffen. Vitamine B12 werd eerder al genoemd. Het klopt inderdaad wel dat vis nog veel gezonder is, ik kan me de afweging dan ook wel enigszins voorstellen, maar het blijft een beetje vreemd.
Hoe kom je daar nou weer bijquote:Op vrijdag 27 oktober 2006 20:09 schreef sigme het volgende:
[..]
Kaas wordt gestremd met kalvermaag, en praktisch alle kalfjes worden in Nederland halal geslacht.
Da's helaas niet meer waarquote:Op zondag 29 oktober 2006 20:50 schreef Fetai het volgende:
en je geen echte bio industrie hebt bij vissen.
Verschillende bronnen. Keuringsdienst van waarde meldde het laatst, ik geloof Radar ofzo ook onlangs.quote:
Owquote:Op maandag 30 oktober 2006 19:20 schreef sigme het volgende:
[..]
Verschillende bronnen. Keuringsdienst van waarde meldde het laatst, ik geloof Radar ofzo ook onlangs.
En ik heb het vorige week even nagevraagd bij mijn slachterij.
Slachterijen die aan de Appie leveren gaven dat telefonisch toe aan medewerkers van het televisieprogramma Rader. Ze wisten niet dat er opnamen werden gemaakt. Heb je het nieuws wel gevolgd?quote:Op dinsdag 31 oktober 2006 11:46 schreef lurf_doctor het volgende:
[..]
Ow![]()
Owkee. Verbaast me wel. Het is toch nog steeds zo dat je voor halal-slachtingen een ontheffing nodig hebt.
Heb je ook een (verifieerbare) bron, Sigme?
Ik heb -als het goed is, ik kan het zelf niet bekijken- hier het filmpje van de keuringsdienst van waarde: http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=450quote:Op dinsdag 31 oktober 2006 11:46 schreef lurf_doctor het volgende:
[..]
Ow![]()
Owkee. Verbaast me wel. Het is toch nog steeds zo dat je voor halal-slachtingen een ontheffing nodig hebt.
Heb je ook een (verifieerbare) bron, Sigme?
Als je geen vlees eet omdat je tegen dierenleed bent of zo zou dat inderdaad hypocriet zijn. Als je geen vlees eet omdat je het niet lekker vindt niet. Ligt er maar aan dus. Ik vind het ook wel opmerkelijk in ieder geval.quote:Op donderdag 26 oktober 2006 12:30 schreef m021 het volgende:
Goede post sizzler!
Zelf krijg ik vaak "maar sla je dan wel vliegen dood" naar mijn hoofd geworpen.
Als ik dit positief beantwoord volgt de welbekende triomfantelijke glimlach van de vraagsteller: moet je kijken wat een hypocriet ik ben! Ik ben tegen de bioindustrie, maar ondertussen sla ik wel vliegen dood! Wat heb ik toch een nepprincipes!![]()
Sinds wanneer zijn gehakt, hamburgers en worstjes typische vleesvormen? Groeien ze zo aan de koe of zo? Als ze nou tofu zouden maken in de vorm van een drumstick, ja dan zou ik zeggen dat het raar is, maar wat is er 'vlezig' aan een platgeslagen balletje bijvoorbeeld?quote:Op donderdag 26 oktober 2006 15:13 schreef sigme het volgende:
[..]
Goed bereide tofu vind ik wel lekker, en volstrekt niet vergelijkbaar met vlees.
Ik bedoel dan ook die bakjes met nep-gehakt, nep-hamburger, nep-worstje etc, waarin gepoogd is zoveel mogelijk uiterlijk & smaak van vlees te benaderen. Ik vind het een beetje alsof je, als je vlees maar wist te vermommen als wortel, het dan als vegatarier opeens wel zou eten.
Er is niks vlezigs aan een bal, maar nep-gehakt is echt opzettelijk zoveel mogelijk gelijkend op vleesgehakt gemaakt. Hamburgers en worstjes - ja, dat vind ik toch echt klassieke vormen van vleesverwerking.quote:Op dinsdag 31 oktober 2006 15:52 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Sinds wanneer zijn gehakt, hamburgers en worstjes typische vleesvormen? Groeien ze zo aan de koe of zo? Als ze nou tofu zouden maken in de vorm van een drumstick, ja dan zou ik zeggen dat het raar is, maar wat is er 'vlezig' aan een platgeslagen balletje bijvoorbeeld?
quote:Op donderdag 26 oktober 2006 14:47 schreef TheSilentEnigma het volgende:
In Denemarken werd ik uitgelachen toen in in de supermarkt vroeg waar de vleesvervangers lagen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |