abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_50915384
Gaggia Classic is een mooi machientje. Net zoals de Rancilio Silvia (die hier thuis staat).
Ik zou persoonlijk gaan voor een combinatie van een van deze twee met een mini mazzer bonenmaler. Maar die is wel erg duur...

Waarom stap je niet eens bij een speciaalzaak binnen (Oldenhof Expres-zo in Zwolle, Kookpunt in Rotterdam, zo'n soort zaak) waar ze veel keus hebben in een redelijk groot marktsegment en waar liefhebbers staan met verstand van zaken. Die kunnen je precies vertellen wat je het beste kunt doen.
Persoonlijk zou ik zo'n apparaat niet snel tweedehands kopen, maar aan de andere kant: aan een Rancilio Silvia of vergelijkbare kwaliteit zal bij normaal gebruik niet zo gek veel kapot gaan...
Het is uiteindelijk een kwestie van budget. En een goede winkel kan je voor elk budget een toereikende oplossing geven. Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is eerst een espresso-apparaat aanschaffen, dan doorsparen voor een bonenmaler en die later aanschaffen. Dan laat je de koffiebonen in de winkel malen. Oké, dat is niet ideaal. Maar het zorgt er wel voor dat je uiteindelijk iets beters hebt staan dan je eigenlijk had kunnen realiseren (mits je nu niet genoeg budget kunt en/of wilt vrijmaken voor twee topapparaten).

Wat ik trouwens heerlijke koffie vind is die van Golden Coffe Box
Niet goedkoop, wel heerlijk. Wij hebben hier thuis de in ieder geval de volgende gehad:
- Colombia Espresso
- Brazil Santos Espresso
- Java Espresso
- Celebes Toraja Kalossi Espresso (die is lekker! maar heel erg heftig en beslist niet goedkoop)

Wij gebruiken deze koffie al een aantal jaar (zeker vier jaar of langer) met enige regelmaat (mijn pa neemt vaak andere merken koffie mee vanuit bijvoorbeeld Utrecht of Gouda, ik neem bijna altijd wat van Golden Box mee uit Zwolle als ik daar kom bij Oldenhof). Gisteren bijvoorbeeld heb ik voor ons bezoekje aan De Librije nog even twee pak meegenomen. Persoonlijk vind ik deze espressobonen toch altijd de lekkerste...
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_50917770
Hoi Search 64.
Een pressurized filter is denk een een zogenaamde crema filter. Daar krijg je altijd crema mee ook als je niet goed aanstampt en verse koffie gebruikt. Het is met andere woorden een btje nepcrema net als uit de Senseo. Die kan je o.a. eentje krijgen voor de Gaggia Classic Coffee, maar zou ik niet gebruiken.. Wat ik van die machine vind? Helemaal niet zo slecht. Ik heb er wel eens een paar keer mee gewerkt en ik moet zeggen dat ie zeker niet slecht presteert, mits met goede verse koffie/apparaat netjes op temperatuur/goed aanstampen enz. Nadeel aan de Gaggia is de wat gevoelige boiler van een Aluminiumlegering (gevoelig voor kalk en zuur) maar er komen er niet heel veel terug met een boiler die totaal stuk is dus het zal wel meevallen. Verder willen ze wel eens roesten onder de waterbak. Goed op letten.
Piston en zetgroep zijn van messing en dat geeft een redelijk goede temperatuurbeheersing. Koop een tweedehandse voor rond de 100 euro zou ik zeggen kan je je niet snel aan miskopen als je goed oplet wat je koopt.
Dan de Rancilio Silvia, dat is net een klasse hoger. Eigenlijk de beste consumentenmachine. Zware messing boiler en zetgroep, zwaar piston. Kan je echt een hele goede espresso mee zetten maar het is wel een machine met een leercurve. Het duurt even voor je er een goede espresso uitkrijgt.
Nadeel? De temperatuurbeheersing is volgens kenners niet helemaal ideaal maar voor een consumentenmachine wel zo ongeveer de beste. Kost nieuwe bij koffiewarenhuis 448.
Mensen die deze hebben gehad upgraden daarna meestal naar een warmtewisselaar machine (HX machines). Dat zijn de professionele eengroepsmachines uit de horeca en de zogenaamde prosumer machines zoals de Vibiemme Domobar super, ECM Giotto enz. Die zijn tweedehands zo tussen de 400 en 650 euro.
Het is dus maar net wat je wilt.
Waar op letten? Is de machine tijdig ontkalkt (iedere 2 a 3 maanden). Vraag of je er even in mag kijken dan heb je snel een idee over de toestand. Zijn de draden niet weggesmolten/geen lekkages?
Buitenkant zegt ook veel. Is die netjes heb je wat meer kans dat ie ook netjes is behandeld. Kijk naar de pistons? Nog netjes of bekrast en smerig? Zegt ook iets.
Niet te huiverig zijn om tweedehands te kopen. Veel mensen kopen impulsief een espressoapparaat vinden het daarna teveel gedoe en verkopen een bijna nieuw apparaat. Doe daar je voordeel mee.
Succes en laat eens weten wat je voor moois hebt kunnen ''veroveren''
  woensdag 27 juni 2007 @ 22:37:16 #203
24054 search64
Avec le grande
pi_50918422
Super, dank jullie! Hopelijk ben ik binnenkort een mooi apparaat rijker.
"He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
pi_50950579
Leuk dat dit topic nog steeds loopt! Ik heb een half jaar in Italië gezeten waar ik alles heb geproefd van vreselijke prut tot de beste koffie die ik ooit heb gehad... Ik ben weer geïnspireerd dus ik heb de Silvia aangezet en m'n naked portafilter erin geknald, zal zo wel een foto'tje plaatsen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_50951249
dubbele ristretto


Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!

De setup: Rancilio Silvia, Mazzer Mini w/doser, drie dagen oude blend uit Verona.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_50955578
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 22:37 schreef search64 het volgende:
Super, dank jullie! Hopelijk ben ik binnenkort een mooi apparaat rijker.
Kijk ook eens naar een Quickmill 820, dit zijn zeer degelijke espressomachines. Zij hebben een thermoblock waarin het water erg snel op temperatuur is.
pi_50957550
quote:
Op woensdag 16 mei 2007 07:56 schreef Fixers het volgende:
We hebben ook een paar andere modellen staan. Waaronder een Aquaviva met tweevoudige boiler en aantal isomacs, als je wilt zelfs met 3 voudige ketel die ook nog gekookt water uitgeeft. (maar dat kast ook ruim 1200 euro) Maar de rancilio heeft gewoon de meeste stoomdruk als je veel capucino drinkt is dat wel belangrijk. Verder nog een aantal volautomaten van Jura en Nivona, maar die zijn in een barista topic niet interresant.

Zelf branden zou ik niet snel aan beginnen. Het is toch weer een heel andere discipline met een boel factoren waar je rekening mee moet houden. Ik zou me eerder houden bij de koffie van kleine onafhankelijke branders zoals de Golden Coffee Box.
Ik plaats even een tvp, om later mijn ervaringen met dit apparaat te geven
  zondag 1 juli 2007 @ 12:24:28 #208
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51023806
quote:
Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]

Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!
Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51024754
quote:
Op zondag 1 juli 2007 12:24 schreef faberic het volgende:

[..]

Te verse koffie bestaat niet, tenzij de bonen nog 150 graden zijn van het branden.
Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 2 juli 2007 @ 22:06:50 #210
35464 Don_Tom
Leave the gun.Take the cannoli
pi_51075049
Ik heb in m'n keuken het apparaat zitten zoals hieronder weergegeven (siemens inbouw). Maakt opzich prima espresso'tjes/koffie, maar het is me nog niet gelukt om die ene perfecte cappuchino of espresso eruit te toveren. Vooral het juiste melkschuim heb ik moeite mee (te grove bubbels). Doe ik iets verkeerd of is het met zo'n apparaat bij voorbaat kansloos? Heb al verschillende bonen geprobeerd (nu colombia bonen van de lokale specialist, goed te drinken), maar verder nog niet naar maalgraad ofzo gekeken. Melk/melkschuim wordt naar mijn idee veel te heet, maar als ik het korter stoom krijg ik weer niet genoeg schuim. Tips anyone?

Trouwauto nodig?
Nordschleife 2006: 250 laps, 2007: 62,5 laps
BMW M3 Nurburgring project
  dinsdag 3 juli 2007 @ 10:51:36 #211
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51086332
quote:
Op maandag 2 juli 2007 22:06 schreef Don_Tom het volgende:
Ik heb in m'n keuken het apparaat zitten zoals hieronder weergegeven (siemens inbouw). Maakt opzich prima espresso'tjes/koffie, maar het is me nog niet gelukt om die ene perfecte cappuchino of espresso eruit te toveren. Vooral het juiste melkschuim heb ik moeite mee (te grove bubbels). Doe ik iets verkeerd of is het met zo'n apparaat bij voorbaat kansloos? Heb al verschillende bonen geprobeerd (nu colombia bonen van de lokale specialist, goed te drinken), maar verder nog niet naar maalgraad ofzo gekeken. Melk/melkschuim wordt naar mijn idee veel te heet, maar als ik het korter stoom krijg ik weer niet genoeg schuim. Tips anyone?

[afbeelding]
dat stoomkraantje ziet er niet uit alsof het veel kracht heeft, het perfecte melkschuim maken wordt dan wel lastiger. Zoek anders met google even op jouw machine met frothing ofzo erachter.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 3 juli 2007 @ 11:11:56 #212
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51086938
quote:
Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
interessant verhaal. Nu begin ik te twijfelen of ik nog wel een brander wil kopen....
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51089175
quote:
Op zondag 1 juli 2007 13:01 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ga je dan nog maar wat beter inlezen op CG en/of HB. Te verse koffie bestaat zeker wel aangezien net na het branden er nog veel CO2 in zit die er uit moet. Als je te verse koffie zet resulteert dit in vroege blonding, snel verdwijnen van de crema en een overweldigend zure smaak. Dit is een goed topic om door te lezen: http://www.home-barista.c(...)-espresso-t1289.html
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreiden
pi_51090296
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 12:20 schreef _Henry_ het volgende:
Maar hoezo kan die CO2 er niet direct uit? Het is toch een gas dat zich direct zou moeten verspreiden
Zeker als de bonen gemalen worden zou je verwachten dat al het CO2 er zo uit is.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 3 juli 2007 @ 13:02:59 #215
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51090702
Misschien is het gewoon een carbonaatzout dat met water reageert tot CO2. Deze reactie zou volgens mij juist het zuur moeten neutraliseren (CO3- is een base), dus als de CO2 is opgeslagen als carbonaat, dan is dat juist goed omdat het de zure smaak neutraliseert.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 3 juli 2007 @ 13:05:03 #216
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51090756
De zure smaak zou ik alleen kunnen verklaren als het CO2 opgeslagen is als koolzuur (H2CO3). Dan moet het er inderdaad uit (of korreltje soda door de espresso gooien ).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51092016
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 13:05 schreef faberic het volgende:
De zure smaak zou ik alleen kunnen verklaren als het CO2 opgeslagen is als koolzuur (H2CO3). Dan moet het er inderdaad uit (of korreltje soda door de espresso gooien ).
Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.

Over je zelf branden opmerking: Waarom niet? De koffie is idd na branden nog te vers maar 3-5 dagen (afhankelijk van hoe lang gebrand en wat voor bonen) op z'n best. Met zelf branden kun je dus nog steeds het meest verse resultaat bereiken alleen je moet dus wel incalculeren dat de koffie nog een tijdje moet liggen. Ik heb nu dus die versgebrande koffie uit IT maar een paar dagen voordat die op zal raken wil ik ook voor de eerste keer gaan branden. Ik heb van home-barista een melange geplukt waar ik mee wil beginnen en dan zelf een beetje tweaken:

40% brazil, 20% sumatra, 20% el salvador, 10% yemen (Zie http://www.home-barista.com/espresso-blending.html ). Waarschijnlijk bestel ik ze de eerste keer van http://www.ongebrand.nl . Weet iemand nog een andere site in NL waarop je groene bonen kunt bestellen?

P.S.: Nog meer interessant leesvoer over branden vind je op http://www.sweetmarias.com . Zelf wil ik het met een popcornpopper gaan proberen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 4 juli 2007 @ 00:32:57 #218
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51115783
Hoi hoi,


Ik heb best al wel wat ervaring met pompespressos (Elektra micro case semiautomatica) maar nu vond ik het eens tijd om een beetje oldschool te doen.

Dus... ik heb een La Pavoni professional aangeschaft. De handleiding is echter heel summier...

Hoe maak ik bvb het showerscreen los? Ik weet wel al dat je hem kan vervangen door de grouphead te verwijderen, hendel en dan met een zachte hamer op de piston te slaan (bovenkant) maar zijn er andere manieren?

En dan nog, als ik flink ga tampen dan druipt er niks doorheen (wat volgens de manual ook moet), en volgens mij blijft er wat lucht boven de puck zitten want als ik de hendel naar beneden trek voelt het alsof het comprimeerbaar is, niet zo best... heeft verder iemand tips hoe je het apparaat *goed* kan gebruiken? Wat voor beweging moet je bvb gebruiken op de hendel? In één stuk of een beetje terug?


Ik zal ook eens de bodem uit mijn portafilter laten frezen, dan kan ik wat beter zien wat er mis gaat.
pi_51161762
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 13:40 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ik denk dat het dit laatste moet zijn, ik ben echter geen scheikundige Het kan ook zijn dat het zich in de boon vormt. Dan kan het er natuurlijk moeilijk uit, maar omdat de boon wel enigszins poreus is kan het over een periode van een paar dagen toch ontsnappen.

Over je zelf branden opmerking: Waarom niet? De koffie is idd na branden nog te vers maar 3-5 dagen (afhankelijk van hoe lang gebrand en wat voor bonen) op z'n best. Met zelf branden kun je dus nog steeds het meest verse resultaat bereiken alleen je moet dus wel incalculeren dat de koffie nog een tijdje moet liggen. Ik heb nu dus die versgebrande koffie uit IT maar een paar dagen voordat die op zal raken wil ik ook voor de eerste keer gaan branden. Ik heb van home-barista een melange geplukt waar ik mee wil beginnen en dan zelf een beetje tweaken:

40% brazil, 20% sumatra, 20% el salvador, 10% yemen (Zie http://www.home-barista.com/espresso-blending.html ). Waarschijnlijk bestel ik ze de eerste keer van http://www.ongebrand.nl . Weet iemand nog een andere site in NL waarop je groene bonen kunt bestellen?

P.S.: Nog meer interessant leesvoer over branden vind je op http://www.sweetmarias.com . Zelf wil ik het met een popcornpopper gaan proberen
Er schijnen verschillende types popcorn poppers te zijn (spinning is good, flinging is bad)
zie http://www.youtube.com/watch?v=GtfI1CnkNJA
Aan de auteurs van het filmpje te zien hoef je geen wizzkid te zijn om zelf koffie te branden.
Ik ben benieuwd welke popper je gaat kopen en wat de resultaten zijn.
Aantal internetleveranciers van groene bonen lijkt vrij beperkt, zie ook
http://www.coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/304135

Zolang ik nog niet zelf brand ben ik ook nog op zoek naar verse goed gebrande koffie, dankjewel voor de kritiek op SAMA in Groningen en aantal maanden geleden, koffie was inderdaad zuur. Ik had in eerste instantie misschien een espresso soort die minder zuurgevoelig is bij kort branden (guatamala) en nog te weinig barista skills om de koffie de schuld te geven.

Verder is de uiterste houdbaarheidsdatum op espressoverpakkingen voor mij en raadsel.
Nogal wat winkels hebben een verschillend aantal maanden tussen branddatum en einddatum . Ik heb het idee dat ook Kaldi, Boot en Brandmeesters wat dat betreft nog wel wat beter kunnen door gewoon de branddatum op de verpakking te zetten.
Ben tot nu toe nog maar één winkel tegengekomen die keihard de branddatum op de verpakking van de espresso had staan, Antonio's espresso in Zwolle met Miscela d'Oro espresso.
Koffie was een week eerder in Italie gebrand.
Hoor graag namen van andere branders die ook branddatum op de verpakking zetten, en die ook een beetje vers in de winkel staat.
pi_51164807
Haha hilarisch filmpje (okee okee, in ieder geval funny )!

Ik weet dat de brander van Kaldi (Smit & Dorlas) een datum die exact 2 jaar in de toekomst op hun bonen zet, dus als de THT datum 01-01-2009 is zijn ze op 1 januari 2007 gebrand. Het probleem bij de bonen van Kaldi is dat Smit & Dorlas te groot is om echt bonen te leveren die pak 'm beet 2 dagen ervoor gebrand zijn (door voorraadproblemen enzo)...

Ik ga vanmiddag in de stad rondkijken naar een popcorn popper en als ik die vind maar 'ns een order plaatsen bij ongebrand. Ik zal m'n bevindingen wel hier plaatsen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51173680
quote:
Op donderdag 28 juni 2007 21:26 schreef W1ZZ het volgende:
dubbele ristretto
[[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01068.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url][[url=http://xs116.xs.to/xs116/07264/DSC01070.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]

Het resultaat geeft helaas wat barberpole striping en is nogal blond maar de koffie is nog iets te vers (nog geen drie dagen oud) en ik heb een half jaar geen koffie gezet... Moet weer even wennen!

De setup: Rancilio Silvia, Mazzer Mini w/doser, drie dagen oude blend uit Verona.
Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?

Over de versheid van koffie. The Golden Coffeebox heeft tegenwoordig een houdbaarheidsdatum van 3 weken na branddatum. Winkeliers krijgen dan ook altijd koffie aangeleverd die niet langer dan 5 dagen ervoor is gebrand.
pi_51174360
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 17:40 schreef Fixers het volgende:

[..]

Wat heb jij een raar piston... Heb je dat nog met een speciale reden of functie zo?
Vijf zelfs!

1) Het is leuk om de stroom koffie op die manier uit je piston te zien stromen
2) Het is beter voor de crema en de algehele 'mouthfeel' (hoe de koffie aanvoelt in je mond) omdat de koffie direct in het koffie valt en niet eerst tegen de bodem van het piston waar vuil enzo op kan zitten
3) Je ziet eerder wanneer de koffie gaat blonden
4) Het helpt je bij het opsporen van fouten in je techniek. Als je bijv. ziet dat er gaten in die grote schijf zitten (plekken dus waar de koffie niet doorstroomt) weet je dat je distributie niet goed is.
5) Ik heb alleen een doublespouted piston en gebruik illy kopjes die niet op een mooie manier beide stralen van dat piston op kunnen vangen dus kan ik zonder eigenlijk niet mooi een double zetten.
quote:
Over de versheid van koffie. The Golden Coffeebox heeft tegenwoordig een houdbaarheidsdatum van 3 weken na branddatum. Winkeliers krijgen dan ook altijd koffie aangeleverd die niet langer dan 5 dagen ervoor is gebrand.
Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?

P.S.: Hier nog een klein plaatje van m'n net gezette kop om mezelf voor die blonder van vorige keer te revancheren

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51177731
ik heb een saeco genio, en wil misschien daarvoor bij pasmarose zo'n bottomless portafilter bestellen. maar hebben die dingen een standaardmaat? of gaat dat niet passen als die portafilter van een ander merk is? en kan ik sowieso zomaar een ander filter erin zetten? er zit nu zo'n apart geval in dat je eerst dichtzet, het apparaat druk laat opbouwen, en dan open zet. goed, ik kan hem ook meteen open zetten natuurlijk, maar ik wil ook van die lekkere espresso stroompjes uit mn apparaat zien komen.
  donderdag 5 juli 2007 @ 22:30:16 #224
24054 search64
Avec le grande
pi_51183136
Ik heb een tweedehands Rancilio Silvia gevonden voor 225 euro, dik 4 jaar oud, net een servicebeurt gehad waarbij alle rubbers zijn vervangen. Lijkt me een goede deal toch?
"He who makes a beast of himself, gets rid of the pain of being a man."
pi_51183581
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 20:05 schreef Byte_Me het volgende:
ik heb een saeco genio, en wil misschien daarvoor bij pasmarose zo'n bottomless portafilter bestellen. maar hebben die dingen een standaardmaat? of gaat dat niet passen als die portafilter van een ander merk is? en kan ik sowieso zomaar een ander filter erin zetten? er zit nu zo'n apart geval in dat je eerst dichtzet, het apparaat druk laat opbouwen, en dan open zet. goed, ik kan hem ook meteen open zetten natuurlijk, maar ik wil ook van die lekkere espresso stroompjes uit mn apparaat zien komen.
Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.
pi_51183685
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:40 schreef rooienar het volgende:

[..]

Volgens mij hebben alle saeco's een 53 mm portafilter en voor zover ik weet is daar geen bottomless pf voor beschikbaar.
Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?



Ben geneigd te zeggen dat het niet kan eerlijk gezegd, maar laat eens een foto zien van alleen je portafilter (met filterbasket eruit)?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51183932
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:30 schreef search64 het volgende:
Ik heb een tweedehands Rancilio Silvia gevonden voor 225 euro, dik 4 jaar oud, net een servicebeurt gehad waarbij alle rubbers zijn vervangen. Lijkt me een goede deal toch?
Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.

Ik heb de mijne ook tweedehands gekocht en gebruik hem ook al weer een paar jaar naar volle tevredenheid.
Let erop dat wanneer je het stoompijpje gebruikt hebt, ervoor zorgdraagt dat er daarna weer water uit is gekomen. Dus even in een bakje water laten spuwen. Als je dat niet doet brandt nl. de boiler door (oid). Je stoppen slaan door en je moet de boiler vervangen en dat kost weer een euro of 90. Heb ik nl zelf meegemaakt met mijn apparaat toen ik hem pas had, er zat geen gebruiksaanwijzing bij en ik wist dat dus niet.
pi_51186121
Filterbakjes voor spaziale passen niet in saeco (en solis sl90, mijn eigen apparaat) , pistonhouder spaziale schijnt breder te zijn ondanks zelfde 53 mm tamper maat , spaziale portafilter in een Saeco machine gaat helaas niet lukken.
pi_51194778
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:50 schreef Herodus het volgende:

[..]

Lijkt mij ook als hij inderdaad goed is bevonden. Hij is gebouwd als een tank, maar die rubbertjes dienen wel vervangen te worden om de zoveel tijd.

Ik heb de mijne ook tweedehands gekocht en gebruik hem ook al weer een paar jaar naar volle tevredenheid.
Let erop dat wanneer je het stoompijpje gebruikt hebt, ervoor zorgdraagt dat er daarna weer water uit is gekomen. Dus even in een bakje water laten spuwen. Als je dat niet doet brandt nl. de boiler door (oid). Je stoppen slaan door en je moet de boiler vervangen en dat kost weer een euro of 90. Heb ik nl zelf meegemaakt met mijn apparaat toen ik hem pas had, er zat geen gebruiksaanwijzing bij en ik wist dat dus niet.
Ontluchten heet dat, en is belangrijk voor alle pistonmachines. Belangrijk om te doen als je apparaat nieuw is, lang niet is gebruikt en na het stomen is het ook aan te raden. Mensen vergeten het nogal eens als ze terug komen van vakantie. In augustus komen dan ook veel machines terug met oververhittingsschade. Een twee weekjes warme zomer is vaak genoeg om de het water in de boiler te doen verdampen.

De watertank vol doen en gelijk, dus koud, de pomp door laten draaien. Je moet dan tegelijk de stoompijp én de piston door laten lopen. Zo raak je alle lucht die in de boiler en pomp zit kwijt en behoed je je machine voor oververhitte boilers.
pi_51197693
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:43 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ook ik weet het niet zeker hoewel de La Spaziale Vivaldi (1 en 2) ook een 53 mm portafilter hebben en dat zijn populaire high-end machines waar volgens mij wel naked pf's voor zijn... Ik heb een plaatje gegoogled, is dit 'm?

[afbeelding]

Ben geneigd te zeggen dat het niet kan eerlijk gezegd, maar laat eens een foto zien van alleen je portafilter (met filterbasket eruit)?
ja dat is hem. zal vanavond wat foto's posten.
pi_51209048
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
pi_51209107
Ik vergat nog. Koelen na het branden is heel belangrijk. Daarvoor moet je de bonen op een grote ovenschaal of iets dergelijks gooien en op en neer bewegen zodat ze hun warmte kwijt kunnen. Doe je dat niet dan branden de bonen door.
  vrijdag 6 juli 2007 @ 19:12:11 #233
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_51210193
quote:
Op maandag 8 januari 2007 19:16 schreef W1ZZ het volgende:
Wellicht niet helemáál het goede topic, maar voor de liefhebbers van echte espresso die in Rotterdam wonen heb ik een nieuw zaakje "ontdekt". Dit zit aan de Meent vlakbij de markt (tijdens het seizoen is het een Italiaanse ijssalon, nu wordt er alleen koffie geserveerd). Met afstand de beste ristretto die ik ooit heb gehad in Nederland!
Aan de meent zelf, of bij die parkeerplaats op de hoek van die keukenzaak?

Cappucino (met 1 c ja) in de hoogstraat heeft ook erg goeie sinds ze nieuwe bonen en een nieuw apparaat hebben. Hun vorige was ook erg goed, maar deze is gewoon nog beter.

FYI:
Bonen zijn van Kimbo uit Italië (toscane als ik me niet vergis)
pi_51211198
Kimbo is napolitaans maar zijn wel goede bonen zolang ze maar vers zijn... Ik bedoelde aan De Meent zelf die ook grote beste ijs van 2006 ofzoiets buiten heeft hangen... Moet wel zeggen dat het er afhangt van wie 'm zet... Wel weer onnederlands goedkoop, een espresso is 1 e'tje!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 6 juli 2007 @ 19:51:16 #235
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_51211645
Wow van de week maar ff checken dan, ben toch vaak genoeg in de buurt van de Meent.

De bonen van Cappucino zijn altijd vers, ze jagen er genoeg per dag door heen . Hangt trouwens ook wel een beetje vanaf wie m zet, maar hij smaakt iig altijd goed, de een zet m alleen wat beter dan de ander daar.
pi_51218521
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 18:06 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Vijf zelfs!

1) Het is leuk om de stroom koffie op die manier uit je piston te zien stromen
2) Het is beter voor de crema en de algehele 'mouthfeel' (hoe de koffie aanvoelt in je mond) omdat de koffie direct in het koffie valt en niet eerst tegen de bodem van het piston waar vuil enzo op kan zitten
3) Je ziet eerder wanneer de koffie gaat blonden
4) Het helpt je bij het opsporen van fouten in je techniek. Als je bijv. ziet dat er gaten in die grote schijf zitten (plekken dus waar de koffie niet doorstroomt) weet je dat je distributie niet goed is.
5) Ik heb alleen een doublespouted piston en gebruik illy kopjes die niet op een mooie manier beide stralen van dat piston op kunnen vangen dus kan ik zonder eigenlijk niet mooi een double zetten.
[..]

Goede zaak! En garanderen ze ook dat wanneer je online bestelt ze speciaal voor jou branden?

P.S.: Hier nog een klein plaatje van m'n net gezette kop om mezelf voor die blonder van vorige keer te revancheren

[[url=http://xs217.xs.to/xs217/07274/DSC01091.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ah, dank je. Ik zal zelf wel wat meer gaan zoeken over die dingen. Klinkt intteresant, en iig leuk om zelf mee te experimenteren. Eventueel zien of de baas kan voorzien in zo'n ding.

Ik weet niet hoe het zit met de online bestelligen bij Boot. Voor winkeliers is het iig zo dat de koffie die wordt aangeleverd nooit ouder is dan 5 dagen. Ik denk dat ze het met online bestellingen ook wel zo doen.

Je mag ook gewoon 'mondgevoel' zeggen hoor. (ik gebruik het liefst gewoon nederlands als er prima woorden voor zijn.
pi_51255989
quote:
Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Ik heb inmiddels zo'n beetje de hele stad afgezocht maar bij winkels als Blokker en Marskramer hebben ze geen popcornpoppers... Weet iemand toevallig waar je zo'n ding nog kunt halen? Ik wil namelijk liever eerst 1 à 2 tientjes aan zo'n ding uitgeven en daarna pas naar ene iRoast2 gaan als 't bevalt... Ben wel DEZE online tegengekomen maar volgens mij moet 't cheaper kunnen en bij deze kan ik ook niet weten of de lucht van de zijkant komt... Thx!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51271310
Die op de foto lijkt precies op de mijne. Alleen is die wit en is 1200 watt. Zoals ik al schreef heb ik de mijne bij de Aldi gehaald een week of 3 terug. Cheapo shops als de Action enz hebben ze ook wel eens liggen. Anders zoek eens op Marktplaats.
  maandag 9 juli 2007 @ 11:43:27 #239
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51285471
quote:
Op vrijdag 6 juli 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Ik heb zelf de Iroast 2 om koffie te branden. Deze staat op Iroast.com en is o.a. te koop bij ongebrand en bij ESW. Ik heb ook een popcornpopper. Je moet er eentje hebben met flink wat vermogen dus 1200 watt of meer en de sleuven waar de warme lucht uitkomt moeten niet in de bodem maar in de zijkant zitten dat is heel belangrijk. De mijne komt van de Aldi vandaan. Op Coffeegeek staat een goede uitleg hoe het moet. Het is absoluut niet moeilijk. Naast de popcornpopper heb je ook mensen die branden met een verfafbrander ook dat is mogelijk.
Koffie branden en het drinken van single origins is ontzettend leuk en lekker maar soms valt het wel eens tegen als je een nieuwe koffie probeert die totaal niet bij je smaak past. Even laten rusten ( dagje) vind ik de koffie ook goed doen. Meteen na het branden al malen smaakt minder.
Ik kan het in ieder geval alleen maar aanraden om zelf te branden.
Brandt jij alleen maar zelf of koop je ook af en toe kaldi oid? En hoe verhoudt zich die koffie t.o.v. wat je zelf brandt? Ik denk erover om een I-roast 2 aan te schaffen, 185 euro vindt ik echter wel érg veel geld...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_51308898
Je kan ook branden op/in een oude koekenpan hoor.... alleen oppassen voor oppoppende koffieboontjes, die zijn nl. zeer heet!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_51352915
Heb een maler besteld die de gemalen koffie direct in de piston gooit (Demoka 205).



Los van dat ik een Mazzer of Macap te groot vind, vond ik het een beetje overdone om voor 4 tot 6 espresso's per dag zo'n maler te halen.
Mocht deze maler toch tegenvallen of snel kapot gaan dan zien we wel weer

Grinder-vraagjes:

Stel, je gaat twee espresso's maken, gooi je in één keer de bonen voor 2 espresso's in de maler?
Of per espresso?
Hoeveel gram bonen per espresso? 7 gram? 9 gram? Of nog iets meer i.v.m. morsen, maalverlies e.d.?

Stel dat je maling te grof is, is de koffie dan nogmaals te malen?
Of moet je dan gewoon nieuwe bonen pakken?

Bij voorbaat dank.

[ Bericht 20% gewijzigd door R34L-SIcK op 11-07-2007 10:33:59 ]
pi_51354460
quote:
Op woensdag 11 juli 2007 10:24 schreef R34L-SIcK het volgende:

Grinder-vraagjes:

Stel, je gaat twee espresso's maken, gooi je in één keer de bonen voor 2 espresso's in de maler?
Of per espresso?
Als je er twee maakt uit een double spout (met twee tuitjes) dan maal je in één keer, als je er twee achter maakt uit een single spout (één tuitje dus) dan is het verstandiger om in twee keer te malen.
quote:
Hoeveel gram bonen per espresso? 7 gram? 9 gram? Of nog iets meer i.v.m. morsen, maalverlies e.d.?
Je zult altijd iets morsen. Ik weet niet hoe jouw nieuwe maler daarin is, maar mijn mazzer produceert nauwelijks maalverlies, zo weinig iig dat ik me daar niet mee bezighoud. 9 gram is een goede start, meer zul je iig niet nodig hebben en als 't te veel is kun je altijd verminderen.
quote:
Stel dat je maling te grof is, is de koffie dan nogmaals te malen?
Of moet je dan gewoon nieuwe bonen pakken?
Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51354978
quote:
Op woensdag 11 juli 2007 11:21 schreef W1ZZ het volgende:

Nieuwe bonen, opnieuw malen is geen optie. Hoe zie je dat trouwens voor je? De enige manier om er achter te komen dat je maling te grof is is door er koffie van te zetten!
True....

Ok, mijn espresso-apparaat heeft een double sprout, echter, als ik 2 kopjes onder de piston zet, loopt het ene kopje beduidend voller dan het andere?
Het apparaat staat gewoon vlak, in de sprout zelf zijn geen onvolkomenheden of giet-fouten te zien?
Verder is hij ook niet verstelbaar ofzo?
Denk dus dat ik een single sprout of een verstelbare double sprout moet aanschaffen.
En per shot malen dus.

Bedankt voor de info.
pi_51355195
quote:
Op woensdag 11 juli 2007 11:37 schreef R34L-SIcK het volgende:

[..]

True....

Ok, mijn espresso-apparaat heeft een double sprout, echter, als ik 2 kopjes onder de piston zet, loopt het ene kopje beduidend voller dan het andere?
Het apparaat staat gewoon vlak, in de sprout zelf zijn geen onvolkomenheden of giet-fouten te zien?
Verder is hij ook niet verstelbaar ofzo?
Denk dus dat ik een single sprout of een verstelbare double sprout moet aanschaffen.
En per shot malen dus.

Bedankt voor de info.
Als je apparaat waterpas staat betekent het waarschijnlijk dat je distributie niet in orde is. In het kort komt het erop neer dat je 'puck' dan op sommige plaatsen meer weerstand aan het water biedt dan op andere, en het water zal altijd de weg van de minste weerstand volgen waardoor aan één kant meer koffie naar beneden stroomt. Wat je dus moet proberen is zorgvuldiger de koffie gelijkmatig in het mandje doen. Een goede methode die mij erg heeft geholpen is de Weiss Distribution Technique.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51410720
Oh my god !!!!!

De molen is binnen
Gelijk bonen gehaald (Segafredo Espresso Casa) en aan de slag gegaan.
Na diverse keren proberen op een instelling gekomen ( zal nog wel niet definitief zijn, voor zover dat ooit is?).
De espresso's die nu gezet zijn zijn niet te vergelijken met de ESE-espresso's en die gezet van voorgemalen Illy-koffie !!!!!!!
Zaten bittere espresso's bij, kopjes zonder crema en zowaar goed drinkbare espresso's
Ook al mooie pucks gezien
Behoorlijk verslavend moet ik zeggen, het zetten van shots, op jacht naar "een goede espresso..."

Kom tot nu toe met 8 gram bonen tot het beste resultaat, bij meer koffie lekt er water langs de piston.
Wel ook gemerkt dat met één en dezelfde maling er toch behoorlijk verschil kan zitten in doorlooptijd.
Verschillen van 15 tot meer dan 30 seconden.
Zit dit in het verdelen en tampen van de koffie?
Kan het zijn dat de koffie eigenlijk te fijn is, maar door het "slechte" verdelen/ tampen toch een doorlooptijd van ongeveer 25 seconden gehaald wordt?
Heb direct in de piston gemalen, met de vinger de koffie verdeeld en daarna met de tamper aan de slag.
Ik tamp nu met de toendertijd meegeleverde tamper (van plastic).

Tijd dus om een goeie tamper te halen en een single en een afstelbare double sprout.

Nog even wat vraagjes:

De koffiebonen vriezen jullie in? Toch?
Zit er ook verschil in doorlooptijd tussen verschillende soorten koffie?
Dus dat bij deze afstelling en andere bonen er ineens een andere doorlooptijd is?
Hoe maken jullie tussen shots door de piston en machine schoon?
Met een natte doek? Vaatdoek?

Nu kan ook de zoektocht beginnen naar lekkere koffiebonen
pi_51412005
Yeah! Gefeliciteerd met je molen! Ik merkte ook direct verschil tussen m'n espresso'tjes toen ik m'n molentje had, ook al gebruikte ik 'vers' gemalen bonen van Brandmeester en andere, gespecialiseerde koffiezaken. Ik heb niet een bling-bling espressomachine en ik heb het gevoel dat ik door specifiek te malen toch erg lekkere bakjes kan zetten.

Ikzelf heb wel het idee dat het soort boon verschil kan maken in de doorlooptijd, ook al gebruik je dezelfde maling. Moet nog eens een vergelijkend onderzoek gaan doen naar het soort boon, tot nu toe denk ik dat het aan de branding ligt en aan het soort boon. Sommige bonen zijn minder goed met de hand fijn te knijpen dan andere. Aan de andere kant: als ze gemalen zijn op een bepaalde fijnheid, zouden ze die fijnheid moeten hebben of ze nou hard zijn of niet. Ben er nog niet helemaal uit.

Ik klop het piston uit en maak het dan schoon door de machine door te laten lopen en het piston eronder te houden. Piston schoon en gelijk alweer een beetje warm voor de volgende bak (die meestal direct erna komt .
De machine zelf (de zetgroep) maak ik schoon met een keukenpapiertje. Vaatdoek is leuk, maar die is na een paar kopjes smerig dus ik vind het wat minder praktisch...
Ik haal meestal in elke stad waar ik ben bonen: bij het Blanche Doel, de Pelikaan, Verwijs en zn., Inproc, etc. Heb een boek, vrij bekend, heet 'Koffie...' waar voor een aantal steden in Nederland en in de rest van de wereld koffiezaakjes met adres staan vermeld, als ik pad ga schrijf ik gelijk even de adresjes over. Ik ga ook bij Brandmeester halen, maar daar neem ik meestal alleen maar de Sidamo of de Ethiopische, alhoewel ze laatst een Guatelmateek hadden die ook erg lekker was... .

Heel veel plezier met espresso'tjes!
pi_51412325
Offtopic:

Wat voor Duc rij je?
pi_51412551
quote:
Offtopic:

Wat voor Duc rij je?
Haha, 748r, tweedehands overgekocht van een oom...
pi_51412745
quote:
Op donderdag 12 juli 2007 23:11 schreef DucatiOwner het volgende:

[..]

Haha, 748r, tweedehands overgekocht van een oom...
Nice, rij zelf een 900 supersport
pi_51413094
quote:
Nice, rij zelf een 900 supersport
Ja, ik zag het net in je fotoboek, mooi ding man! Maar goed, waarschijnlijk komt er zo een mod die zegt dat je er geen koffie mee kan zetten dus dat we moeten opzouten naar PTA...
pi_51420609
Ontopic.

Shotje van vanochtend.



Damn, dit is leuk!!!!
  vrijdag 13 juli 2007 @ 09:38:53 #252
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51421040
Wat voor koffie is dat? Kleuren lijken me niet zo goed en is dat witte crema rechts-middenonder?
pi_51423171
Ehm, "Segafredo Espresso Casa" koffie.
En wittte crema, waar zou dat op duiden?
  vrijdag 13 juli 2007 @ 11:19:33 #254
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51423604
Ongelijke tamp/maling/overextractie...
pi_51424035
Hmmz, denk dat overextratie of tampen dan het meest waarschjinlijk is.
Echt tijd voor een goeie tamper i.p.v. dat plastic kutding

We oefenen verder.
P.s., wat is er met de kleuren? Te licht? Te donker?
En die koffie? Heeft m'n vriendin mee genomen gisteravond.
Ook troep?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden.
  vrijdag 13 juli 2007 @ 11:40:16 #256
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51424256
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger

Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...

Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?

Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)

In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...

En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
pi_51425935
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
pi_51427808
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 11:40 schreef Gauge het volgende:
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger

Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...

Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?

Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)

In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...

En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
Ik zet espresso's met een Francis! X3.



Tijd van het shotje zat zo rond de 25 seconde?
Ik weet wat een naked portafilter is, zal eens kijken of zoiets te krijgen is voor m'n Francis!
Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.

Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.

En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Misschien dat dat ook nog scheelt.
Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )

THNX iig voor de tips en adviezen

P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?

[ Bericht 8% gewijzigd door R34L-SIcK op 13-07-2007 13:34:25 ]
  vrijdag 13 juli 2007 @ 14:29:26 #259
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51430254
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 13 juli 2007 @ 14:51:51 #260
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51430972
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 12:28 schreef marmhz het volgende:
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
Ja, dat denk ik ook maar ik vraag me af of de kleuren wel helemaal goed zijn van de foto? Zoals het er nu uitziet smaakt het vast niet heel erg goed.
pi_51436963
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 14:29 schreef faberic het volgende:
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
Ik heb vandaag een brander in bruikleen gekregen van de vriendelijke jongens van Kaldi Groningen. Zal 'ns kijken of ik zodra ik groene bonen binnen heb een mini-repo van de eerste keer branden kan maken!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51437199
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 13:24 schreef R34L-SIcK het volgende:

Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.
Als dit een double is na 25secs denk ik dat het probleem eerder bij de koffie ligt (niet vers)
quote:
Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Niks mis mee
quote:
Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.
Voor beide is het het makkelijkst om ze gewoon heet te maken met water uit de boiler van je apparaat.
quote:
En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Voordat je gaat backflushen is het wel belangrijk te checken of je apparaat een zogeheten threeway-valve heeft. Als ie die niet heeft en je gaat backflushen kan je apparaat flink verrot gaan. Of de FF!X3 die heeft weet ik niet..
quote:
Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )
Lijkt mij goedkoper om een waterfilterkan te kopen zoals die van Brita, deze gebruik ik zelf ook.
quote:
P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?
Kan maar heeft alleen zin als de bonen echt heel vers zijn (zeg, net gebrand).

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51442397
Volgensmij heeft de Francis Francis geen 3 way valve maar dat is wel op te zoeken op de site.
Schoonmaken bestaat uit de douche losmaken en reinigen. Die zit in de broeikop kan je zo met een schroefje losdraaien. Verder bakjes uit je piston halen en de binnenzijde piston goed reinigen. Regelmatig ontkalkingsbeurtje. Dat is het wel ongeveer.
pi_51528508
Kickje:

Vandaag zijn de bonen door ongebrand.nl op de bus gedaan, hopelijk morgen binnen! Heb besteld:

Brazil Cerrado, Sumatra Mandheling, El Salvador Pacamara, Yemen Matari

Van alles 1 kilo, incl verzendkosten ¤57,50. Ik ga ze om mee te beginnen blenden volgens het voorbeeldrecept op Home-Barista.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51762579
Even een vraagje over de koffiemolens. Ik lees hier veel over elektrische molens. Zijn er ook mensen die een handmolen gebruiken, en zo nee waarom niet.

Ik ben er wel benieuwd naar omdat ik het idee heb dat een goede Zassenhaus goede resultaten kan bereiken voor een fractie van de prijs van een elektrische molen.
pi_51767594
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51768048
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.

Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
pi_51768283
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:31 schreef Fixers het volgende:
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.

Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51768556
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
Ik heb nog een extra Isomac piston liggen die niet helemaal in orde is. De uitlooppijpjes zitten niet goed. 'k Kan die openzagen. Zo nog tips hoe je dat doet, dat ding is van verchroomd kopernamelijk. Ik zou haast denken dat je dat op een draaibank moet uitfrezen
pi_51769219
Zo is de mijne inderdaad gedaan... Dat ding is zo hard dat je de onderkant er no way gewoon met een decoupeerzaag ofzo uit krijgt... Er staan op Home-Barista wel topics over mensen die het zelf hebben gedaan zoals DEZE
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51774193
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:19 schreef W1ZZ het volgende:
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
Ah, met goede resultaten bedoelde ik voor espresso goed resultaten.

Zoals ik het zie is het maalwerk van een handmolen nagenoeg gelijk aan dat van een elektrische molen. Conische maalschijven die door een as worden aangedreven. Het enige verschil is de wijze van aandrijven. Als het elektrisch gebeurt gaat dat altijd met hetzelfde toerental, maar met het risico van warmworden.
Als je met de hand maalt, moet je een hoge mate van consistentie kunnen halen en heb je geen enkel probleem met de warmteontwikkeling.

Dat de consistentie in draaien moeilijk kan zijn, geloof ik meteen, maar dat is een kwestie van oefenen, net zoals het maken van een espresso met een handmatige machine. Lastige maar zeer goed te doen.
pi_51775617
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 08:46 schreef deom het volgende:

Lastige maar zeer goed te doen.
Be my guest, maar ik geloof niet dat je de precisie van pak 'm beet een mazzer kunt bereiken met een handmatige maling. Daarbij geloof ik ook niet dat warmte zo'n enorme invloed heeft op de gemalen koffie.

Feel free to prove me wrong, though!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51775907
Voor het zelf maken van een bottomless portafilter. Kijk eens naar deze link. Die geeft een goede uitleg. http://www.home-barista.c(...)rtafilter-t1437.html
pi_51776112
Die had ik een paar posts naar boven al geplaatst

Trouwens, na hoeveel tijd begin jij je koffie te consumeren? Ik vond 'm gisteren na 3 dagen nog steeds zuur, ben benieuwd hoe 'ie vanmorgen is...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51838612
Na een dag of twee moet ie zeker goed smaken. Zuur betekend in principe niet goed gebrand of je hebt een boon met een zuur karakter zeker costa rica en de afrikaanse bonen zijn gewoon wat zurig. Kijk eens op sweetmarias.com daar staat voor heel veel bonen op hoe je ze moet branden. Iedere boon vraagt om een andere branding. Bijvoorbeeld een braziliaan kan je lang en donker branden. Eentje uit Etiopie moet je nooit veel verder als de 2e krak doen daarna is het karakter van de boon weg.
pi_51858930
Oh grappig, ik las juist op HB dat brazils korter moeten en ik merkte zelf ook dat toen ik de brazil als SO brandde dattie veel te snel ging... moest 'm op stand 1 branden terwijl ik tot nu toe op stand 3 brandde... Heb gisteren weer gebrand. Zelfde recept maar nu ipv 100gr heb ik 200gr gebrand en mijn idee is dattie nu egaler gebrand is. Eerder had ik dat sommige bonen donkerbruin waren en anderen nogal licht van kleur. Dit zijn plaatjes van de laatste keer branden:

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51893862
Na een paar dagen liggen veranderen ze meestal ook nog wel iets van kleur. Dan komen de olien helemaal vrij. Wat heb je voor brander en wat voor ''profiel'' gebruik je? Op de Iroast 2 heb je 2 standaard profielen maar je kan ook zelf instellen en dat is aan te raden omdat de standaard profielen niet geweldig zijn.
pi_51898123
Ik heb de Dieckmann Röstmeister gekregen om mee aan te klooien... Helaas zat er geen manual bij en ik ben nog een beetje de settings aan het uitvogelen.. Tot nu toe heb ik de bonen steeds gewoon op één stand gebrand. Met profiel bedoel je dat ik ze bijvoorbeeld in het begin op hogere temp. brand en daarna op lagere?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51913028
Ok! Die machine ken ik wel. Als je de Duitse taal machtig bent dan kijk eens op kaffeenetz.de en dan op board. Als je daar de zoekfunctie gebruikt dan vind je alles over deze brander. Ze zijn er helaas over het algemeen niet heel enthousiast over. Vooral de koeling laat te wensen over. Je zou ze na het koelen nog op een grote ovenplaat kunnen gooien en dan op en neer schudden.
Mijn I roast kan je zo instellen dat hij eerst 5 min op 160 graden brand en dan 3 min 170 enz. de laatste minuten gaat ie over de 200. Je moet dus laag beginnen en dat even volhouden en dan steeds hoger. Kijk op sweetmarias.com voor brandadviezen per boon!
pi_51913433
Even ter aanvulling hij brand dan 150 gram in maximaal 15 minuten maar meestal zet ik 'm eerder op koelen omdat ik toch het meeste op de kleur let. Het zal dus dan 10 a 11 min zijn. Die van jou brand 300 gram geloof ik dus dan zal die wat meer tijd vragen.
De gebruiksaanwijzing van je machine staat op die pagina die je linkt, maar hier heb je 'm:
http://www.dieckmann-arom(...)7f314e4140364b49a485
pi_51921776
Hallo mensen,

Ik ben van plan om mijn eerste serieuze machine aan te schaffen. Ben helemaal weg van espresso en de lifestyle er omheen.
Na veel researh gedaan te hebben lijkt mij dit een geschikte machine voor mij.
Heeft er iemand hier ervaring met dit apparaat of een mening erover dan hoor ik dat graag.

de Ascaso Steel Duo

hier wat links
http://www.coffeegeek.com(...)casosteelduo/details
http://www.espressoworld.nl/ASCASO-N_grp_18_37-1.html

pi_51962184
Hee! Ik heb geen ervaring met je apparaat maar ik wilde vragen of je ook hebt nagedacht over een goede molen. Een echte goede molen voor espresso is namelijk belangrijker dan een duur apparaat. Ik zie dat dit appraat zo'n 800 euro kost... Als je aan een budget gebonden bent zou ik gaan voor bijvoorbeeld een Rancilio Rocky/Silvia combo. Een Rocky is mijns inziens toch wel het minimum voor een molen, maar als je bereid bent er nog 150 bij te leggen heb je een mazzer mini. Dan ben je voor 468+458=926 klaar. Met een Rocky is het 458+318=776, dan zit je nog onder de prijs van de Ascaso.

(ik heb zelf de mazzer mini en de silvia, bevallen heel goed en ik ben eigenlijk van mening dat de echte meerwaarde boven een silvia pas weer komt bij apparaten die over de 1000E kosten zoals de andreja en anita van Quickmill of de brewtus II van Expobar).

Ow nog een vraagje: Welke espresso lifestyle!?

[ Bericht 3% gewijzigd door W1ZZ op 30-07-2007 16:06:04 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51965922
Hmm dank je W1ZZ, Inderdaad er moet ook een goede molen bij.
Maar als ik die molen die jij aanraad zie (de mazzer mini) is die meer geschikt voor grootverbruik, en niet zoals ik, een paar kopjes per dag zet.
Heb je dan nog een andere goede molen die je me aanraad?
Verder ziet de racilio silvia machine er ook goed uit en krijgt hij een perfecte review bij coffeegeek.
pi_51969633
De mazzer mini is inderdaad door de fabrikant ontworpen voor gebruik in een klein café. Maar het gaat niet zozeer om de hoeveelheid bonen die je ermee kunt vermalen maar wel dat de mini een analoge ofwel traploos instelbare molen is. Dat betekent dat je de maalgraad in principe oneindig precies kunt instellen terwijl dat met molens voor thuisgebruik eigenlijk niet kan. Het nadeel daaraan is dat jouw vaardigheden als barista op een gegeven moment zo hoog worden dat de eisen die jij aan een espresso stelt niet meer gerealiseerd kunnen worden door je thuismolen en je dus een nieuwe zult moeten kopen als je nog omhoog wilt in je espressokwaliteit.

Iets goedkoper maar wel van nagenoeg dezelfde maalkwaliteit zijn de molens van Macap en ik zie dat koffiewarenhuis die tegenwoordig verkoopt. De Macap M4 met doseerkamer is 379 dus dat scheelt alweer 80 euro met de mini. Het extra geld dat je in een Macap investeert bovenop de prijs van een rocky proef je echt terug in de kop. De meerwaarde van een mini bovenop een macap is veel minder. Ik heb m'n mini zelf ook tweedehands weten te krijgen en ben hier erg blij mee omdat we op m'n werk ook met mazzers werken en ik dat apparaat dus van binnen en van buiten ken.

Als je 379 ook te veel geld vindt (hee, het blijft veel geld dus dat is begrijpelijk!) dan zou ik toch echt niet lager gaan dan de 318 voor de rocky.

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51969688
quote:
Op zaterdag 28 juli 2007 15:20 schreef marmhz het volgende:
Even ter aanvulling hij brand dan 150 gram in maximaal 15 minuten maar meestal zet ik 'm eerder op koelen omdat ik toch het meeste op de kleur let. Het zal dus dan 10 a 11 min zijn. Die van jou brand 300 gram geloof ik dus dan zal die wat meer tijd vragen.
De gebruiksaanwijzing van je machine staat op die pagina die je linkt, maar hier heb je 'm:
http://www.dieckmann-arom(...)7f314e4140364b49a485
Bedankt voor de link! Had blijkbaar met m'n neus gezocht Morgen weer branden en dan probeer ik wel een van de espressostanden van 't apparaat....
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51972122
Ow enne, over de Macap MC4 vs. Mazzer Mini is hier nog een topic op Home-Barista KLIK
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51975191
Super... bedankt voor de hulp W1ZZ. Je hebt er zo te horen echt veel verstand van.
Ik ga weer verder zoeken...
pi_51983629
Graag gedaan hoor, ik help met plezier aangezien iedereen die bekeerd wordt er weer een is op de weg naar fatsoenlijke koffie in alle nederlandse bars en huizen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52086660
Hoe gaat het nu met branden W1ZZ?
Trouwens even over die Ascaso. Die is echt z'n geld niet waard als je 'm vergelijkt met een Silvia. Een kennis van me heeft diezelfde Ascaso een tijd gehad en kreeg er maar zeer moeilijk een goede doorlooptijd mee. Als je toch bijna 1000 euro uitgeeft kan je evengoed inderdaad of een silvia met een hele goede molen kopen of direct een warmtewisselaarmachine. Bijvoorbeeld een Expobar Office Pulser is onder de 1000 te krijgen en dat is totaal wat anders dan een Ascaso. Heeft altijd directe stoom en kokend water en een veel betere temperatuurbeheersing.
pi_52090437
Helaas niet door naar de finale, maar wel supergoed gedaan: Rose van Asten op de WK Barista

http://zacharyzachary.com(...)pion-rose-van-asten/

Op de site nog meer filmpjes en links naar andere koffielogs; http://zacharyzachary.com/
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52135191
Niet zo heel best vrees ik marmhz.. M'n laatste batch heb ik verprutst omdat ik alle bonen in de tuin op de grond liet vallen.. Alles opgeraapt en toen had ik de keuze tussen hele vuile bonen of ze wassen... Heb dat laatste gedaan en dat was geen succes.. Sindsdien nog niet gebrand omdat ik terug ben naar m'n studentenkamer en geen weegschaaltje heb... Komt zsm!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52142955
Ja dat is balen. Ik heb ze twee weken geleden ook wel eens bonen verknalt door op koelen te drukken i.p.v. de knop om op te zien hoe warm het in de machine was. Houdt je af en toe toch.
Gisteren had ik Sidamo bonen uit Ethiopie gebrand. Vandaag proeven en dus niet lekker omdat ze net niet donker genoeg zijn. Ze hebben nu een zure nasmaak die ik er normaal niet in heb. Het blijft een spel om het helemaal goed te doen. Ik blijf trouwens wel erg fan van de lavado bonen uit Cuba. Die hebben echt een cacao/pure chocolade nasmaak.
pi_52143004
Weet iemand trouwens bij tampers het verschil tussen een American curve en een European curve. O.a. bij de Reg Barbers kan je dat kiezen.
Ik snap dat er een bepaalde bolling aan de tamper zit maar wat is het doel? Mijn tamper is v.z.v. ik weet gewoon plat van onderen.
pi_52146410
Volgens mij zijn Afrikaanse bonen altijd een beetje rins (zurig), zoals de Kenya AA
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52162762
quote:
Op maandag 6 augustus 2007 16:36 schreef marmhz het volgende:
Weet iemand trouwens bij tampers het verschil tussen een American curve en een European curve. O.a. bij de Reg Barbers kan je dat kiezen.
Ik snap dat er een bepaalde bolling aan de tamper zit maar wat is het doel? Mijn tamper is v.z.v. ik weet gewoon plat van onderen.
De eurocurve is boller dan de amerikaanse curve. Het zou moeten zijn dat convex tampers side-channeling tegengaan maar volgens mij is dat ook te verhelpen met een fatsoenlijke distributie.

@Lassekjus: Ik heb nog navraag gedaan bij een vriend van me die espressomachines verkoopt en die zei dat hij zonder twijfel voor de Rancilio zou gaan als hij tussen de Ascaso Duo Steel en de Rancilio Silvia moest kiezen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52165472
@ iedereen.

Wat een ontzettend gaaf topic dit zeg, ik heb deel 1 en 2 voor het grootste gedeelte doorgescand en ben er nog enthousiaster over geworden! Ik ben zelf sinds kort behoorlijk into de betere bak koffie. Ik merkte dat ik de senseo die je overal voorgeschoteld krijgt steeds goorder begon te vinden, zeker omdat je tegenwoordig in het gemiddelde restaurant al erg goede koffie kan krijgen.

Daarom heb ik een paar maanden geleden een moka express gekocht, en die koffie was al echt een verademing. Ik had geen geld voor een beter apparaat, maar die moka was al 1000x beter dan alle senseo en filterkoffie bij elkaar. Ondertussen ben ik gaan werken en binnenkort ontvang ik mijn eerste salaris, en van mezelf mag ik daar een espresso-apparaat van kopen.

Ik zat wat te zoeken en werd qua uiterlijk meteen verliefd op de francisfrancis X6, maar ja, daar gaan van die veredelde senseo-pads in dus die viel al snel af. Dus doorzoeken en toen kwam ik dit topic dus tegen....

Ik heb ongeveer 500 euro ter beschikking en ben vrij technisch. Wat voor apparatuur zouden jullie me aanraden? Een tweedehands op marktplaats en opknappen? Meteen een maler kopen of meteen een echt goed apparaat en de maler als je weer geld hebt? Of een alles-in-een?
pi_52166357
Zoals ik een paar posts eerder al zei is de maler belangrijker dan het apparaat. Lees dit ARTIKEL 'ns door, dat is een soort newbie guide bij het kopen van je eerste espressogear.

Veel succes en plezier!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:35:32 #298
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310394
W1ZZ, ik heb nu ff wat geld te besteden, dus ik ga over zo'n 3 weken maar een I-Roast 2 aanschaffen.

Branden met oven/pannetje/popcornding begin ik niet aan, dat is me allemaal teveel gepruts, koffie malen doe ik tenslotte ook niet met een vijzel.

Ik hoop op nog meer berichten over branden!

Faberic
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:58:14 #299
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310959
Deze is bijna vol
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:58:32 #300
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310965
Ik heb al een nieuwe OP gemaakt
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')