abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_47963567
Als je nog geen maler hebt, reserveer daar dan (veel) geld voor...
Hoe beter de maler, hoe beter de koffie! Een maler heeft veel meer invloed dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten...
Wij gebruiken thuis (woon nog bij mijn ouders) zelf (nog) een relatief goedkope (nou ja, 120 euro...) maler, maar ik weet wel wat ik wil hebben als ik op mijzelf ga wonen/ga trouwen/ga samenwonen. Dat zal bijna zeker een Rancilio Rocky of een Macap M5 worden.
Als espressoapparaat gebruiken mijn ouders een Rancilio Silvia en die bevalt erg goed, die zou ik zeker ook graag willen hebben. Het voordeel van de Rancilio ten opzichte van vergelijkbare apparaten qua prijs vind ik de kwaliteit die je krijgt voor het geld, die is gewoon ontzettend goed. Ik vond het, toen ik het op smaak heb vergeleken, de beste in zijn prijsklasse voor wat betreft de machines die ik toen heb vergeleken (een stuk of vijf verschillende).

Goede espresso en cappucino zijn niet alleen heerlijk om te drinken, maar ook een feest om te maken
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 3 april 2007 @ 15:20:31 #77
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47965247
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 14:40 schreef beunkster het volgende:
Als je nog geen maler hebt, reserveer daar dan (veel) geld voor...
Hoe beter de maler, hoe beter de koffie! Een maler heeft veel meer invloed dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten...
Wij gebruiken thuis (woon nog bij mijn ouders) zelf (nog) een relatief goedkope (nou ja, 120 euro...) maler, maar ik weet wel wat ik wil hebben als ik op mijzelf ga wonen/ga trouwen/ga samenwonen. Dat zal bijna zeker een Rancilio Rocky of een Macap M5 worden.
Ik heb er eentje van ¤35, is een prima maler
pi_47965492
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 14:02 schreef Richie_Rich het volgende:
En nog even doorsparen voor een maler, dat is erg belangrijk
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 15:20 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Ik heb er eentje van ¤35, is een prima maler
Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.
  dinsdag 3 april 2007 @ 17:13:10 #79
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47970110
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 15:26 schreef Herodus het volgende:

[..]


[..]

Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.
Ik wel
pi_47975501
Tweedehands een supermazzeltje gehad of zo?
Welke maler gebruik je eigenlijk als ik zo vrij mag zijn?
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_47978840
Ik heb intussen mijn Gagggia MDF koffiemolen ingeruild (was een tweedehandse) voor een Demoka M203. Ik kreeg met de gaggia niet de juist maling voor mijn Quicmill 820. De Demoka is een pretige molen voor niet al te veel geld ¤175. Hij maalt erg constant.

Wat zijn lekker bonen voor cappucino en hoelang blijven bonen goed in het reservoir van de molen?
  dinsdag 3 april 2007 @ 23:01:49 #82
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47985741
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 19:32 schreef beunkster het volgende:
Tweedehands een supermazzeltje gehad of zo?
Welke maler gebruik je eigenlijk als ik zo vrij mag zijn?
Inderdaad een supermazzeltje

Faema horecamolen voor het luttele bedrag van ¤35 uit een boedelveiling
  dinsdag 3 april 2007 @ 23:03:21 #83
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47985826
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 20:49 schreef probin het volgende:
Ik heb intussen mijn Gagggia MDF koffiemolen ingeruild (was een tweedehandse) voor een Demoka M203. Ik kreeg met de gaggia niet de juist maling voor mijn Quicmill 820. De Demoka is een pretige molen voor niet al te veel geld ¤175. Hij maalt erg constant.

Wat zijn lekker bonen voor cappucino en hoelang blijven bonen goed in het reservoir van de molen?
Het allerbeste is bonen in de vriezer en alleen wat je per dag gebruikt in de molen doen, of dat te doen is, is het tweede.

Voor cappuccino maakt het overigens niet zo heel veel uit of je bonen al wat ouder zijn
pi_47986081
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 23:01 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Inderdaad een supermazzeltje
[afbeelding]
Faema horecamolen voor het luttele bedrag van ¤35 uit een boedelveiling
Dat heb je erg goed voor elkaar, die dingen zijn extreem duur nieuw (sowieso meer dan 500 euro en ik dacht zelfs meer dan 800 euro...), gaaf!
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_48001003
Kan je met een espressomachine (quickmill 820) ook een gewone kop koffie zetten?
pi_48004397
Dat kan in zoverre dat je er natuurlijk wel een grotere kop onder kunt zetten en een grovere maling van je espessobonen kiest (naast dat je natuurlijk ook andere bonen kunt selecteren). Of je er daadwerkelijk filterkoffie in kunt doen, dat weet ik niet zeker, maar volgens mij gaat daat niet goed.
Als je als enige doel hebt om minder sterke koffie te zetten dan kun je gewoon de hoeveelheid pakken die je voor een normaal espressokopje pakt en daar dan dus een groter kopje voor te gebruiken.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  woensdag 4 april 2007 @ 20:26:35 #87
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_48018274
quote:
Op woensdag 4 april 2007 14:34 schreef beunkster het volgende:
Dat kan in zoverre dat je er natuurlijk wel een grotere kop onder kunt zetten en een grovere maling van je espessobonen kiest (naast dat je natuurlijk ook andere bonen kunt selecteren). Of je er daadwerkelijk filterkoffie in kunt doen, dat weet ik niet zeker, maar volgens mij gaat daat niet goed.
Als je als enige doel hebt om minder sterke koffie te zetten dan kun je gewoon de hoeveelheid pakken die je voor een normaal espressokopje pakt en daar dan dus een groter kopje voor te gebruiken.
Zo zou ik het niet doen, dan wordt de koffie bitter namelijk (overextractie).

Beter is een Americano. Espresso zetten in een capu kopje en de rest bijvullen met kokend water
pi_48039265
Heb je inderdaad wel gelijk in...
Je kunt natuurlijk ook gewoon een hele milde espresso pakken en dan gewoon de hoeveelheid voor twee kopjes espreso gebruiken om één grotere kop koffie te zetten.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_48054309
quote:
Op maandag 19 maart 2007 20:54 schreef reclamedoos het volgende:
Iemand ervaring met dekoffiethuiswinkel.nl? Ik heb er een test glaasje besteld voor espresso:

[afbeelding]

Maar ik krijg geen reactie van de winkel over mijn bestelling. Andere winkels waar dit te bestellen is, zijn uiteraard ook welkom.
kwam net iets tegen op http://caffeprimo.nl/



http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=123&category_id=32&option=com_phpshop&Itemid=38
pi_48062797
Holy fuck, ik wil die! (ik werk op mijn werk met een van der westen)
" there is nothing to not be amazed at "
  vrijdag 6 april 2007 @ 17:27:45 #91
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_48084860
quote:
Op maandag 2 april 2007 23:33 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi mensen,

Ik geef toe....
Ook ik ben gegrepen door het virus.
(....)
Hopelijk krijg ik het voor elkaar
Kijk op het home-barista.com forum voor tamping techniques, en gebruik bijv. WDT (kijk bij de howto's). Met WDT en een goede tamp kan je een écht goede extractie bewerkstelligen en daarmee crema.

Koop ook verse koffie bij bijv. kaldi, daar krijg ik goede crema uit, uit een net gekochte zak weet ik > 1cm te persen, bij simon lévelt is dat nog geen 0.3 cm.

Geef voor de maler zeker niet minder uit dan rond de 200 euro, dat heeft geen zin.

Ik was afgelopen week trouwens in Rome, daar maken ze wel goede espresso/cappuccino (meestal dan, ik heb 1x mijn cappuccino teruggestuurd omdat er cacao ( ) opzat en omdat de melk te heet was. Dat van de melk begrepen ze de tweede keer nog steeds niet (gevolg: bitter en vies in plaats van zoet, zacht en romig).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_48100091
Wie weet een topespressobar in Parijs? Ik kom tot nu toe alleen maar prut tegen. Van aanstampen hebben ze hier volgens mij nog noooit gehoord geloof ik...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_48464640
hmmm lekker topic, ga ook maar even een espresso maken.
pi_48700544
Fotos van de kampioenschappen op http://www.flickr.com/pho(...)s/72157600118571559/

Voormalig baristakampioen Rose van Asten heeft het Latte Artkampioenschap gewonnen, Liesbeth Slijster heeft het baristakampioenschap gewonnen. Leuk detail: deze dames en nr. 2 van de baristakampieonschappen werken voor hetzelfde cafe, De Blonde Pater in Nijmegen. Vorig jaar bezette dit café plaatsen 1,2,4 en 5 van de baristakampioenschappen.

Trouwens nog enkele baristalogs
http://www.moniekbarista.blogspot.com/
http://dutchbarista.blogspot.com/

[ Bericht 20% gewijzigd door tim2308 op 25-04-2007 12:29:41 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_48900961
Weet iemand hoe de Douwe Egberts espresso bonen zijn? Ik zag dat ze nu ook Dark roast hadden.
pi_48909127
Tja, alle waar naar zijn geld denk ik maar. De verkoopprijs van DE overstijgt vaak niet de inkoopprijs van de betere branders......
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_48977693
Ik heb nu twee keer bonen gehaald bij Blanche Dael in Maastricht. Die branden behoorlijk vaak(iedere dag) dus verse bonen. Je proeft echt het verschil met een Kaldi of een Simon Levelt. Die bonen bij Levelt in die grote bakken kunnen gewoon niet vers zijn.
Voor mensen die nog twijfelen over een goede machine, overweeg eens een professionele tweedehands eengroepsmachine van Marktplaats. Heb ik ook gedaan en tot nu toe heel blij mee. Die machines zijn toch net een stap verder dan een Rancilio Silvia of een Quickmill.
pi_48979610
Heb een tweedehands Mazzer Super Jolly gekocht!
Kan ik tot ver na mijn dood mee doen, gezien de hoeveelheden die ik maal.
Heb hem nog niet veel kunenn testen, maar met de koffie gemalen op zijn fijnste stand kreeg ik na 25 seconden eindelijk ongeveer 1 cl. met veel drab .
Ik mis wel een beetje de gebruiksaanwijzing hoewel het grootse deel zichzelf wijst, maar hoe dat maatdingetje (handig) werkt heb ik nog niet uitgevonden. Ook was het een beetje onuidelijk wanneer ik de fijnheid mag instellen: als hij aanstaat en draait heb ik van een site begrepen, maar niet als hij maalt?
pi_48981803
Dat is een erg mooie molen. Over hoe dat ie precies werkt weet lk niet genoeg van, ik ben zelf nog op zoek naar zoiets. Mag ik vragen wat je er voor betaald hebt ongeveer? Via Marktplaats? Veel plezier ermee in ieder geval.
pi_48982217
Nee via Ebay voor 179 Euro, leek me een koopje en ik heb dan ook meteen op de "koop meteen'knop gedrukt! Maar goed, een miniMazzer lijkt me praktischer voor thuis , maar die vind je nauwelijks voor onder de 450.

en bovendien had ik niet gerekend op de 50 euro transportkosten uit Italie: hij is behalve nogal groot, nogal zwaar .We hebben maar eeen nieuw tafel bij Ikea gekocht voor in de keuken en dat geeft een boel extra ruimte .
pi_48995679
Haha tsja voor de hobby moet je wat overhebben!
  zondag 6 mei 2007 @ 09:42:04 #102
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49055867
Kaldi koffie is goed te doen, die bonen hebben na aankoop een mooi olielaagje, niks mis mee.

Simon lévelt is een gruwel, toen ik in de winkel vroeg hoe vers die bonen zijn zei die muts dat bonen altijd heel lang houdbaar zijn. Ze snapte niet dat dat een kwestie van smaak is (een week hoogstens dus, en gemalen koffie een dag en voor de barista een kwartier).

Maargoed simon lévelt moet ik malen tot bruine tarwebloem wil ik een goede extractie (qua tijd/volume) bewerkstelligen.

Ik had overigens gisteravond een superespresso (romig, niet bitter, smaakvol en zoet) met kaldi bonen van 3 weken oud....
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49057106
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_49082547
Bij Levelt gaan ze uit van 2 weken houdbaarheid van gemalen koffie, nou dan hoef ik 'm echt niet meer. Ik snap niet dat die willen pretenderen verstand van koffie te hebben. Sowieso zijn het veel franchise ondernemertjes die onder hun label werken maar niet weten waar ze het over hebben. Wel jammer als je in zo'n winkel komt verwacht je dat hun expert en jij leek bent maar dat is echt niet.
  maandag 7 mei 2007 @ 17:46:37 #105
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49108497
Kaldi Apeldoorn is prima, die franchise ondernemer heeft wel een passie voor koffie. Hij heeft mij al een paar keer gewoon gratis een espresso aangeboden, een keer had hij een half uur geleden nog zelf gebrand. Prima winkel. Ik had net overigens een geweldige espresso van verse bonen, echt super goed gelukt. Dat maakt je heel blij op zo'n regenachtige dag.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49121699
Hoi mensen,

Nog steeds aan het proberen een goede espresso te maken...
Dit is wat ik er tot nu toe van maak.



Ik gebruik een Francis X3 apparaat met Illy ESE servings.
Toch heb ik het gevoel dat de extractie te snel is, dus minder dan 27 seconden.
(Hmmz, tijd nagemeten, klopt aardig, vanaf het moment dat je de pomp start toch?)
De crema-laag is te dun/ licht volgens mij.
Zou de druk van m'n toestel te hoog zijn?
Of zijn die servings ruk?
Hoe lang van tevoren zetten jullie je toestel aan?

Ik weiger op te geven!!!!!!!

[ Bericht 7% gewijzigd door R34L-SIcK op 08-05-2007 19:41:48 ]
pi_49163422
Servings zijn sowieso minder vers dan net gemalen koffie. Hoe verser de koffie des te meer crema. Dus het advies is koop een molentje en ga zelf malen dan zal je zien dat het beter zal zijn.
pi_49168819
Een vijf jaar oude tweedehands rancilio nancy.
Als ik dit ding aanschaf, hoeveel ga ik er dan op vooruit tov nespresso?
En hoeveel is het ongeveer waard?
  woensdag 9 mei 2007 @ 17:59:46 #109
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49192995
quote:
Op maandag 7 mei 2007 22:33 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi mensen,

Nog steeds aan het proberen een goede espresso te maken...
Dit is wat ik er tot nu toe van maak.

[afbeelding]

Ik gebruik een Francis X3 apparaat met Illy ESE servings.
Toch heb ik het gevoel dat de extractie te snel is, dus minder dan 27 seconden.
(Hmmz, tijd nagemeten, klopt aardig, vanaf het moment dat je de pomp start toch?)
De crema-laag is te dun/ licht volgens mij.
Zou de druk van m'n toestel te hoog zijn?
Of zijn die servings ruk?
Hoe lang van tevoren zetten jullie je toestel aan?

Ik weiger op te geven!!!!!!!
Volume is sowieso veel te groot, die illy kopjes (heb ik ook) moeten half vol, zo kreeg ik ze ook in een illy bar in Rome (zwaar goede koffie trouwens).

Crema lijkt mij idd wat te licht. Ik zou niet uitgaan van de hoge druk, een goede espresso moet je gewoon kunnen zetten zonder dat aan te passen. Schaf een molen aan, en doe dit niet zuinig. Een mazzer mini manual voor 350 euro is het geld echt helemaal waard, dus als je dat hebt en je wil lekkere espresso moet je dat gewoon doen. Beter een apparaat van 400 euro met een goede molen dan een ECM technika III met servings of een prutmolen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  woensdag 9 mei 2007 @ 18:01:07 #110
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49193047
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 00:35 schreef _Henry_ het volgende:
Een vijf jaar oude tweedehands rancilio nancy.
Als ik dit ding aanschaf, hoeveel ga ik er dan op vooruit tov nespresso?
En hoeveel is het ongeveer waard?
Zonder molen zet het geen zoden aan de dijk. Als je dit apparaat goedkoop kan krijgen, koop er dan een flinke molen bij en je maakt geweldige espresso.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49194183
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:01 schreef faberic het volgende:

[..]

Zonder molen zet het geen zoden aan de dijk. Als je dit apparaat goedkoop kan krijgen, koop er dan een flinke molen bij en je maakt geweldige espresso.
OK, maar hoeveel mag ik uitgeven aan zo'n tweedehands ding (5 jaar oud) ?

Is ¤80 redelijk? Ik las ergens dat er nog wel eens wat stuk wil gaan aan dit apparaat, en aangezien dit ding 5 jaar oud is...
Als ik dan ¤80 voor het apparaat en bijv. ¤75 onderhoudskosten moet betalen heb ik het er nog net voor over denk ik.
  woensdag 9 mei 2007 @ 20:18:03 #112
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49197971
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 18:33 schreef _Henry_ het volgende:

[..]

OK, maar hoeveel mag ik uitgeven aan zo'n tweedehands ding (5 jaar oud) ?

Is ¤80 redelijk? Ik las ergens dat er nog wel eens wat stuk wil gaan aan dit apparaat, en aangezien dit ding 5 jaar oud is...
Als ik dan ¤80 voor het apparaat en bijv. ¤75 onderhoudskosten moet betalen heb ik het er nog net voor over denk ik.
reacties op coffeegeek:
quote:
Bottom Line: If you can get a good one used, go for it. Parts are replacable, and it's a very solid machine.
quote:
Bottom Line: If you can get a used one at a good price, it is a great machine to get you started.
quote:
Bottom Line: I love it. If you are lucky enough to find one of these used for a good price buy it. The retail price is not worth it though, get a Silvia instead.
quote:
Bottom Line: Silvia hardware and performance in one ugly package. Jump on it at $250 or less!
80+75 is idd misschien slechte deal voor een gebruikte...

Misschiien een gebruikte Silvia?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49198393
OK, bedankt voor de info!

(en tweedehands silvia's gaan nog voor veel geld over de toonbank - erg gewild, kennelijk)
pi_49199095
Hoe lang van tevoren zetten jullie de machine aan?
Vanavond zal ik het weer eens met gemalen koffie proberen.
Heb het al eerder geprobeerd, met gering succes...
Krijg geen vaste puck, geen crema, enz..

[edit]
Nou, net weer geprobeerd, komt net zo'n espresso uit als met de servings.
Als jullie de piston uit je machine halen, ligt er dan gelijk een droge puck in?
Hier niet, lijkt wel blubber...

http://www.espressissimo.(...)ens/ascaso_molino_i1

Dit is dus niet? Het moet een Mazzer zijn?

Ik wil gewoon een goeie espresso maken



[edit]

[ Bericht 54% gewijzigd door R34L-SIcK op 09-05-2007 21:11:19 ]
pi_49202754
Henry:
Denk ook eens aan een 1 groeps 2dehands horecamachine. Die heb ik ook eentje en dat is echt een aanrader. Heb je ook directe stoom en heet water. Er staan er genoeg op marktplaats en meestal zijn die dingen best goed onderhouden door de koffieleverancier van de desbetreffende horecagelegenheid. Let eens op La Pavoni's en La Cimbali's e.d.
pi_49203036
Een horeca-gevalletje lijkt me idd ook mooi wat betreft functionaliteiten, maar dat gaat weer te veel ruimte innemen ben ik bang.
pi_49205186
Iemand ervaring met Latte Machiato? Zo ja, moeite waard?
pi_49221618
Zo veel ruimte kost dat niet. Kijk een 2 groeps machine plus een flinke molen natuurlijk wel, maar zo'n eensgroeps als ik heb die past makkelijk op de koelkast en dan heb je zelfs nog wat ruimte ernaast over. Je kunt ook voor een Silvia gaan, maar die kosten ongeveer net zoveel en je hebt toch mindere techniek en functionaliteit.
  donderdag 10 mei 2007 @ 13:49:09 #119
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49223836
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 20:42 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoe lang van tevoren zetten jullie de machine aan?
Vanavond zal ik het weer eens met gemalen koffie proberen.
Heb het al eerder geprobeerd, met gering succes...
Krijg geen vaste puck, geen crema, enz..

[edit]
Nou, net weer geprobeerd, komt net zo'n espresso uit als met de servings.
Als jullie de piston uit je machine halen, ligt er dan gelijk een droge puck in?
Hier niet, lijkt wel blubber...

http://www.espressissimo.(...)ens/ascaso_molino_i1

Dit is dus niet? Het moet een Mazzer zijn?

Ik wil gewoon een goeie espresso maken



[edit]
Mijn machine is in een kwartier wel warm genoeg, half uur is misschien beter maar met goed flushen maakt het niet zo heel veel uit.

Dat blubber verhaal is heel normaal met voorgemalen koffie. Je zit in dezelfde positie als ik een jaar geleden, ik had ook alleen maar gemalen koffie en een goede extractie (qua tijd/volume) kreeg ik alleen door zware overdosering (en dan is het alsnog prut).

Je molen MOET geen mazzer zijn, ik woon thuis en ben jong en hier wilde men niet verder gaan dan een Gaggia MDF (ik had toen nog geen bijbaan ofzo). Prima molen, maar je merkt wel direct de gebreken. Als je iets meer uitgeeft koop dan een rancilio rocky, die zit voor zo'n 250 euro toch net iets dichter bij de topmodellen.

Maar als je het geld hebt, kooop dan een mazzer mini.

Als je dit toch echt niet wil kan ik een gaggia MDF gewoon aanraden, als je niet van de doser gebruikmaakt zet je er heerlijke espresso mee.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 10 mei 2007 @ 13:50:41 #120
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49223904
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 22:33 schreef K-mail het volgende:
Iemand ervaring met Latte Machiato? Zo ja, moeite waard?
Geen ervaring, ik heb wel pas gezien wat het is. Het lijkt mij persoonlijk niet zo heel lekker, cappuccino/latte is veel lekkerder imho en leuker om te maken
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49342286
Een droge puck hoeft geen doel op zich te zijn natuurlijk, je kunt een goede espresso hebben met een natte puck. Of in ieder geval eentje die ruim voldoende is.
Ik zet overigens mijn machine zeker 20 minuten van te voren aan.
pi_49345464
quote:
Op zondag 13 mei 2007 20:36 schreef Herodus het volgende:

Ik zet overigens mijn machine zeker 20 minuten van te voren aan.
En wat voor machine is dat, als ik vragen mag?
pi_49346009
Een Rancillio Sylvia, en dat wordt ook aangeraden bij dat apparaat. Of zelfs langer, maar minstens 20 minuten. Maar ergens op internet is een handleiding te vinden ('cheating Miss Sillvia') die uitlegt hoe je met een hoop gespoel die tijd kunt verkorten tot minder dan tien minuten of zo, maar aangezien ik hem alleen maar gebruik als ik tijd heb, en niet b.v. 'smorgens voor ik moet gaan werken, is dat bij mij nooit een probleem.
pi_49346643
Ach, als je hem 's ochtends zou willen gebruiken, kan je hem gewoon aanzetten bij het opstaan en dan bijv gaan douchen terwijl het ding staat op te warmen, lijkt mij.
pi_49349995
quote:
Op zondag 13 mei 2007 22:18 schreef Herodus het volgende:
Een Rancillio Sylvia, en dat wordt ook aangeraden bij dat apparaat. Of zelfs langer, maar minstens 20 minuten. Maar ergens op internet is een handleiding te vinden ('cheating Miss Sillvia') die uitlegt hoe je met een hoop gespoel die tijd kunt verkorten tot minder dan tien minuten of zo, maar aangezien ik hem alleen maar gebruik als ik tijd heb, en niet b.v. 'smorgens voor ik moet gaan werken, is dat bij mij nooit een probleem.
20 minuten? Ik heb er onlangs een terug gekregen omdat 'ie niet snel genoeg warm zou zijn. Maar binnen 10 minuten na aanzetten heb ik er toch echt een goed warme espresso uit. Machines zijn dan wel net nieuw. Even een kopje water erdoor en dan kan je aan de slag

* Fixers verkoopt dus ook rancilio's (en isomac, kitchenaid, nivona en jura)

[ Bericht 5% gewijzigd door Fixers op 14-05-2007 00:29:39 ]
pi_49350324
Elke on-line handleiding, en on-line gebruikerservaringen hebben het iig over dertig minuten, zoals hier:

The Silvia temperature ready light shows that the boiler is up to temperature in around 3 minutes. At this point the boiler is hot but the rest of the brewing components are not. The quality of your espresso can be affected by many factors and one of them is temperature. To get the best results from your Silvia it is important to make sure that your brewing components are properly heated. You can put the portafilter into the machine, turn the machine on and wait for about 30 minutes as the heat naturally migrates from the boiler to the brewing components. If you don’t want to wait 30 minutes you can speed up the process by doing a few “blank shots”. You do this by running hot water through the brew group and portafilter. THIS IS THE QUICK HEAT UP METHOD: 1.Prime the machine, wait until the indicator light to the right of the main power switch goes out, indicating that the boiler is up to brew temperature. 2. Place the portafilter into the machine with a cup under it. 3. Turn on the brew switch and let water run into your cup until the indicator light illuminates which means that the boiler’s heating element has been activated. 4. When the indicator light goes off repeat the process one or two more times. The hotter the brewing components are the better. Use caution as some hot water or even some steam may exit the spouts on the portafilter. For information on heat up times and all other performance and technical sepcification check out the Compare-O-Matic.


en hier

http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
pi_49350491
30 minuten? Ik heb er dan wel geen thermometer in gehangen. Maar ik heb wel de opwarm tijd van een silvia geklokt tot het moment dat er een voldoende warme espresso uit kwam. Dat was na ongeveer 10 minuutjes, met 1 of 2 kopjes water door laten lopen om de kop en piston op te warmen. Maar de silvia kent inderdaad een boel short-cuts ook voor het stomen (ga niet wachten op dat lampje) en terugkoelen na het stomen.

Ik vind het een erg fijn apparaat om mee te werken. Eigenlijk net zo makkelijk als een Jura Z5 en veel lekkerder koffie, zelfs met mijn beperkte ervaring in de bediening van de Rancillio. Ik verkoop ze dan ook graag. (als de actie nog loopt voor 399, maar 'k werk de komende 2 dagen niet dus ben even niet zeker)
  maandag 14 mei 2007 @ 14:34:54 #128
78964 Luuksor
[ Curacao ]
pi_49364319
Ik hou deze even in de gaten
  maandag 14 mei 2007 @ 16:15:12 #129
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_49368611
Bij het opwarmen ook de piston erin laten, dan warmt die ook gelijk op.
pi_49385724
Wat voor winkel werk je Fixers?
pi_49407319
quote:
Op maandag 14 mei 2007 23:27 schreef marmhz het volgende:
Wat voor winkel werk je Fixers?
'n Kookwinkel in de Haagsche Passage
pi_49423437
Dan verkopen jullie vast ook nog wel mooiere/betere machines dan de Silvia. Leuke aanbieding is het trouwens wel die 399 voor een Silvia.
pi_49423512
Zijn er hier trouwens meer mensen die actief zelf bonen branden? Ik ben er sinds kort mee begonnen met een I-roast brander. Het leuke is dat je alles zelf in de hand hebt en je dus ook je eigen smaak kan beinvloeden.
pi_49430383
We hebben ook een paar andere modellen staan. Waaronder een Aquaviva met tweevoudige boiler en aantal isomacs, als je wilt zelfs met 3 voudige ketel die ook nog gekookt water uitgeeft. (maar dat kast ook ruim 1200 euro) Maar de rancilio heeft gewoon de meeste stoomdruk als je veel capucino drinkt is dat wel belangrijk. Verder nog een aantal volautomaten van Jura en Nivona, maar die zijn in een barista topic niet interresant.

Zelf branden zou ik niet snel aan beginnen. Het is toch weer een heel andere discipline met een boel factoren waar je rekening mee moet houden. Ik zou me eerder houden bij de koffie van kleine onafhankelijke branders zoals de Golden Coffee Box.
pi_49456673
De huidige stand van zaken:



Gaat steeds beter, toch?
De crema-laag is echter nog niet geweldig dik.

Hoe zit het trouwens met de warmhoudfunctie van jullie apparaten?
Bij mij worden de kopjes op z'n best lauw.
Hoe warm moeten ze zijn? Nu spoel ik ze voor het zetten om met heet water.
Verder heb ik sachets gehaald om m'n espresso-apparaat te reinigen, misschien dat dit nog wat verbetering geeft.

Ben ook al even wezen kijken voor een maler, daar waar ik geweest ben hadden ze het ook over de Gaggia MDF en de Solis Scala 167?
  woensdag 16 mei 2007 @ 23:03:30 #136
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49463130
quote:
Op dinsdag 15 mei 2007 23:07 schreef marmhz het volgende:
Zijn er hier trouwens meer mensen die actief zelf bonen branden? Ik ben er sinds kort mee begonnen met een I-roast brander. Het leuke is dat je alles zelf in de hand hebt en je dus ook je eigen smaak kan beinvloeden.
Ik wil binnenkort ook een I-roast kopen (als ik geld heb).

Wel deze zomer denk ik.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49491204
Ze zijn ongeveer een 180 Euro. Het roept trouwens wel weer een hoop nieuwe uitdagingen op. Hoe lang brand je de bonen, welke soorten gooi je bij elkaar tot een goede blend? Tevens ook iedere keer je molen afstellen op een andere boon. Leuk is het echter wel.
pi_49491348
quote:
Op woensdag 16 mei 2007 20:26 schreef R34L-SIcK het volgende:
De huidige stand van zaken:

[afbeelding]

Gaat steeds beter, toch?
De crema-laag is echter nog niet geweldig dik.

Hoe zit het trouwens met de warmhoudfunctie van jullie apparaten?
Bij mij worden de kopjes op z'n best lauw.
Hoe warm moeten ze zijn? Nu spoel ik ze voor het zetten om met heet water.
Verder heb ik sachets gehaald om m'n espresso-apparaat te reinigen, misschien dat dit nog wat verbetering geeft.

Ben ook al even wezen kijken voor een maler, daar waar ik geweest ben hadden ze het ook over de Gaggia MDF en de Solis Scala 167?

Hij is inderdaad nog een beetje licht van kleur. Kijk maar eens op de site van Illy hoe hij er echt uit hoort te zien. Wat betreft je apparaat zou je eens op youtube kunnen kijken voor een filmpje van een espressoshot met jou apparaat, misschien maakt dat meer duidelijk over de techniek. Een goede shot krijg je in ieder gevakl niet met gemalen koffie van een week oud. Een molen en dan een betere dan die je net noemde is echt aan te raden, Kijk een naar een Denoka M203 als je niet heel veel geld wilt uitgeven. Geen top der top molen maar ik heb er goede ervaringen mee.
  donderdag 17 mei 2007 @ 21:29:15 #139
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49492063
quote:
Op donderdag 17 mei 2007 21:08 schreef marmhz het volgende:
Ze zijn ongeveer een 180 Euro. Het roept trouwens wel weer een hoop nieuwe uitdagingen op. Hoe lang brand je de bonen, welke soorten gooi je bij elkaar tot een goede blend? Tevens ook iedere keer je molen afstellen op een andere boon. Leuk is het echter wel.
wel duur ja, maar wel kwaliteit, ik denk dat ik de popcorn popper maar oversla.

Dat van die maler zou ik wel gek van worden, dus als ik eenmaal iets lekkers heb gevonden dan wil ik daar wel 3 weken op teren
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49494624
Popcorn popper kan wel werken hoor. Je moet er alleen eentje hebben waar de warme lucht uit de zijkanten komt en niet uit de bodem. Op coffeegeek.com staat een zeer uitgebreide handleiding over hoe het moet van een gast die dat al 10 jaar zo doet. Enig nadeeltje is dat de popper's levensduur met de helft verminderd door de veel zwaardere belasting, maar goed ze zijn dan ook maar een 15 ¤ ofzo.
Overigens blijft ik me iedere dag weer verbazen over het feit dat de espresso'tjes uit m'n Cimbali zo kunnen verschillen per dag. Het zijn geen hele grote verschillen maar je proeft het toch wel. Heeft natuurlijk alles met versheid, luchtvochtigheid, maalgraad en aanstampen te maken. Soms ben ik een btje lui en wil ik gewoon snel een espresso'tje en dat wordt dan niet beloond ;-)
  donderdag 17 mei 2007 @ 23:03:00 #141
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49495545
quote:
Op donderdag 17 mei 2007 22:37 schreef marmhz het volgende:
Popcorn popper kan wel werken hoor. Je moet er alleen eentje hebben waar de warme lucht uit de zijkanten komt en niet uit de bodem. Op coffeegeek.com staat een zeer uitgebreide handleiding over hoe het moet van een gast die dat al 10 jaar zo doet. Enig nadeeltje is dat de popper's levensduur met de helft verminderd door de veel zwaardere belasting, maar goed ze zijn dan ook maar een 15 ¤ ofzo.
Overigens blijft ik me iedere dag weer verbazen over het feit dat de espresso'tjes uit m'n Cimbali zo kunnen verschillen per dag. Het zijn geen hele grote verschillen maar je proeft het toch wel. Heeft natuurlijk alles met versheid, luchtvochtigheid, maalgraad en aanstampen te maken. Soms ben ik een btje lui en wil ik gewoon snel een espresso'tje en dat wordt dan niet beloond ;-)
Elke keer dezelfde druk uitoefenen met tampen is ook moeilijk (tenzij je je gewicht erop zet natuurlijk, maar als je ouder bent dan 2 jaar is dat niet verstandig).

Als je echt heel precies bent zou je een soort kleine weegschaal moeten ombouwen tot tamp platform.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49502545
Zelf branden zou ik niet zo snel aan beginnen. Maar goed ik koop bewust geen espressomachine omdat ik 'm toch te weinig gebruik en op mijn werk een hele batterij tot mijn beschikking heb staan. Ik vind het overigens wél leuk om ermee bezig te zijn. Helemaal als mensen complimenten geven over de koffie. Zeker als er iemand een Isomac gaat vergelijken met zijn eigen tweegroeps professionele machine die letterlijk het 10-voudige heeft gekost en de koffie net zo goed vindt.

Maar hoe zit het nu met aanstampen? Ik zie namelijk steeds andere waarden. De ene keer is het 10-15 kilo, dan is het weer 15-20 en soms is het weer 20-25 kilo. De barista waar ik laatst een demo van had gooide zijn gewicht in de strijd, maar had wel een goede doorlooptijd. Of is het uiteindelijk gewoon een kwestie van ervaring met de koffie, maling en machine combinatie?

Om niet te spemmen zal ik niet zeggen waar precies: Maar de actie aanbiedingen zijn bij mij inmiddels afgelopen. De Silvia kost nu weer gewoon 529,- Maar voor Barista's in de dop is er nog wel een Aquaviva Milano met 2 thermoblokken en dubbele pomp (je hoeft niet te wachten op stoom dus) voor 395,- Die stoomt ook erg fijn en een leuke instap omdat ie ook geschikt is voor sachets (kan je die dure maler nog even uitstellen).
pi_49504438
quote:
Op donderdag 17 mei 2007 23:03 schreef faberic het volgende:

[..]

Elke keer dezelfde druk uitoefenen met tampen is ook moeilijk (tenzij je je gewicht erop zet natuurlijk, maar als je ouder bent dan 2 jaar is dat niet verstandig).

Als je echt heel precies bent zou je een soort kleine weegschaal moeten ombouwen tot tamp platform.
Is dit niet handig dan?
pi_49509569
Dat lijkt me echt echt overdreven. Bovendien lijkt me het aanstampen ook afhankelijk van factoren als hoeveelheid en soort koffie. Iets wat je uiteindelijk alleen kan inschatten door ervaring.

[ Bericht 0% gewijzigd door Herodus op 18-05-2007 16:19:39 ]
pi_49512730
De grap is dat de hoeveelheid koffie altijd gelijk moet zijn, ongeacht de gebruikte soort
Persoonlijk denk ik wel dat dit een handig hulpmiddel kan zijn, de prijs is ook niet zo extreem dus dat zou nog wel gaan.
Overigens red ik me over het algemeen prima met een mooie RVS tamper, maar ja, ik heb dan ook nog geen maler met een doser dus het is sowieso altijd een kwestie van gevoel/ervaring.
Ik zou het persoonlijk wel prettig vinden om dat zo veel mogelijk te beperken aangezien je dan gewoon een betere espresso krijgt.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  zaterdag 19 mei 2007 @ 10:43:58 #146
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49535309
quote:
Op vrijdag 18 mei 2007 09:26 schreef Fixers het volgende:
(...) Die stoomt ook erg fijn en een leuke instap omdat ie ook geschikt is voor sachets (kan je die dure maler nog even uitstellen).
Mijns inziens zou je eerder het espressoapparaat moeten uitstellen dan de molen. Een kwaliteitsmolen i.c.m. french press, vacuum pot, cafetière of gewoon een ouderwets drip drip ding is al een verrijking van je koffie. Het is onzin dat je voor drip drip (ik weet de officiële term niet) geen goede molen nodig hebt en voor espresso wel.

Dus: Koop eerst een goede molen en maak daar een tijdje heerlijke koffie mee, en als het geld weer binnen is begin je aan een espressoapparaat. De eerste stap voor lekkere koffie is dus het kopen van een molen, en niet een espressoapparaat (hoewel dit voor de meeste beginners heel moeilijk is om te beseffen).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49550759
quote:
Op zaterdag 19 mei 2007 10:43 schreef faberic het volgende:

[..]

Mijns inziens zou je eerder het espressoapparaat moeten uitstellen dan de molen. Een kwaliteitsmolen i.c.m. french press, vacuum pot, cafetière of gewoon een ouderwets drip drip ding is al een verrijking van je koffie. Het is onzin dat je voor drip drip (ik weet de officiële term niet) geen goede molen nodig hebt en voor espresso wel.

Dus: Koop eerst een goede molen en maak daar een tijdje heerlijke koffie mee, en als het geld weer binnen is begin je aan een espressoapparaat. De eerste stap voor lekkere koffie is dus het kopen van een molen, en niet een espressoapparaat (hoewel dit voor de meeste beginners heel moeilijk is om te beseffen).
Dat mag jij bij mij de klanten in de winkel aan hun verstand komen peuteren.... ik geef je weinig kans. Ik ben al druk genoeg met uitleggen waarom een Rancilio Silvia ¤ 499,- kost en een isomac giada ¤299,- Dan willen ze het liefst noig een cuisinart maler van ¤79,- erbij. (die haalt dus geen espresso maling). Daarna moet ik ze nog uitleggen waarom ze zes euro per maand uit moeten geven aan waterfilters...
pi_49551111
Het lijkt me best moeilijk als je die apparaten verkoopt om dan altijd het goede advies te geven. Soms zal je een liefhebber hebben die het geld niet heeft en dus geen goede machine KAN kopen. Je zal dan naar een goed compromis moeten. Daarnaast zal je ook mensen hebben die zo'n Aquaviva van 1200 kopen omdat ie ''zo mooi in de keuken staat''. Lijkt me best heel lastig. Er is inderdaad heel weinig kennis onder de mensen, het kost gewoon tijd om het onderscheid goed duidelijk te krijgen. Ook ik dacht een jaar of drie geleden met een blik Illy en een apparaatje van 60 euro topkoffie te drinken tot je er achter komt dat er toch nog wat meer is dan dat!
  zaterdag 19 mei 2007 @ 22:55:56 #149
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49554354
quote:
Op zaterdag 19 mei 2007 20:31 schreef Fixers het volgende:

[..]

Dat mag jij bij mij de klanten in de winkel aan hun verstand komen peuteren....
Precies, dat kan dus niet (jammer genoeg).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_49571710
Ik heb toch maar het tweedehands apparaat gekocht (zoals hierboven beschreven): een 4/5 jaar oude rancilio nancy met bijbehorende maler samen voor ¤100.

De maler is niet geweldig; bonen worden niet per kopje gemaald.
Verder vroeg ik hoe (vaak) het apparaat ontkalkt moest worden; maar dat had die gozer nog nooit gedaan! Ik heb hier een ontkalkmiddel voor keukenapparaten in de kast staan. Op de verpakking staat dat het niet gebruikt mag worden in apparaten met RVS; zou ik dit middel mogen gebruiken? Of hoe moet ik anders ontkalken?

Ik speel nu wat met goedkope DE bonen om te oefenen. Ik krijg geen geweldige espresso, maar nu heb ik eigenlijk geen idee of dat aan de bonen ligt of aan mij / het apparaat :-P Niet zo handig dus, maar om nou met van die dure bonen gemaakte espresso in de gootsteen te gieten is ook niet mooi
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')