abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_51420609
Ontopic.

Shotje van vanochtend.



Damn, dit is leuk!!!!
  vrijdag 13 juli 2007 @ 09:38:53 #252
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51421040
Wat voor koffie is dat? Kleuren lijken me niet zo goed en is dat witte crema rechts-middenonder?
pi_51423171
Ehm, "Segafredo Espresso Casa" koffie.
En wittte crema, waar zou dat op duiden?
  vrijdag 13 juli 2007 @ 11:19:33 #254
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51423604
Ongelijke tamp/maling/overextractie...
pi_51424035
Hmmz, denk dat overextratie of tampen dan het meest waarschjinlijk is.
Echt tijd voor een goeie tamper i.p.v. dat plastic kutding

We oefenen verder.
P.s., wat is er met de kleuren? Te licht? Te donker?
En die koffie? Heeft m'n vriendin mee genomen gisteravond.
Ook troep?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden.
  vrijdag 13 juli 2007 @ 11:40:16 #256
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51424256
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger

Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...

Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?

Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)

In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...

En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
pi_51425935
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
pi_51427808
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 11:40 schreef Gauge het volgende:
Ik ben geen fan van Segafredo, maar is verder wel ok, je weet alleszins zeker dat maling en branding goed is. Maar ik vind het geen hoogvlieger

Kleur ziet er wat te licht uit, maar kan best door de foto komen...

Heb je even bekeken hoeveel ml je nu hebt in het kopje? En hoelang duurt het voor het gevuld is?

Snel andere tamper kopen is aangeraden. (welk apparaat heb je trouwens?)

In bedoel trouwens onderextractie, vergis me er altijd in... als je niet even tampt loopt het water makkelijker door plaatsen waar het niet goed aangedrukt is...

En een naked portafilter is ook wel een handige tool als je wat over hebt voor goede koffie (google voor plaatjes)
Ik zet espresso's met een Francis! X3.



Tijd van het shotje zat zo rond de 25 seconde?
Ik weet wat een naked portafilter is, zal eens kijken of zoiets te krijgen is voor m'n Francis!
Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.

Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.

En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Misschien dat dat ook nog scheelt.
Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )

THNX iig voor de tips en adviezen

P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?

[ Bericht 8% gewijzigd door R34L-SIcK op 13-07-2007 13:34:25 ]
  vrijdag 13 juli 2007 @ 14:29:26 #259
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_51430254
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 13 juli 2007 @ 14:51:51 #260
121745 Gauge
God does not play dice
pi_51430972
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 12:28 schreef marmhz het volgende:
Dit is duidelijk een onderextractie veroorzaakt door een te snelle doorlooptijd. Probeer fijner te malen, beter te tampen en zorg dat je machine en piston goed op temperatuur zijn. (wat wil zeggen dat je je fikken er aan brand) De kleur moet meer op caramel lijken, dat is echter met fabrieksbonen moeilijker te benaderen als met vers gebrande. Probeer in de buurt eens dagverse bonen te krijgen bij een lokale brander.
Ja, dat denk ik ook maar ik vraag me af of de kleuren wel helemaal goed zijn van de foto? Zoals het er nu uitziet smaakt het vast niet heel erg goed.
pi_51436963
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 14:29 schreef faberic het volgende:
W00t deel 3 van dit topic zit eraan te komen. Zullen we een mooie OP maken zodat meer mensen verslaafd raken?
Ik heb vandaag een brander in bruikleen gekregen van de vriendelijke jongens van Kaldi Groningen. Zal 'ns kijken of ik zodra ik groene bonen binnen heb een mini-repo van de eerste keer branden kan maken!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51437199
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 13:24 schreef R34L-SIcK het volgende:

Zelf denk ik dat het verdelen van de koffie in de piston en het tampen van de maling momenteel de boosdoener zijn.
Als dit een double is na 25secs denk ik dat het probleem eerder bij de koffie ligt (niet vers)
quote:
Toestel zet ik meestal een half uur van tevoren aan.
Piston zit dan in het toestel.
Niks mis mee
quote:
Misschien piston spoelen met heet water voor het zetten van een shot?
De kopjes worden hooguit lauw op de warmhouder, ook als ze er langer opstaan (meestal laat ik het toestel de hele avond aanstaan). Die spoel ik meestal met heet water.
Voor beide is het het makkelijkst om ze gewoon heet te maken met water uit de boiler van je apparaat.
quote:
En ik zal het toestel eens schoonmaken (maand of 3 nu in gebruik) , heeft iemand daar een mooie site voor?
Is dit specifiek per toestel of voor alle toestellen grofweg hetzelfde? Backflushing?
Voordat je gaat backflushen is het wel belangrijk te checken of je apparaat een zogeheten threeway-valve heeft. Als ie die niet heeft en je gaat backflushen kan je apparaat flink verrot gaan. Of de FF!X3 die heeft weet ik niet..
quote:
Verder wil ik eigenlijk ook bronwater gaan gebruiken, ons drinkwater is nogal "hard" ( 14,3 graden Duitse hardheid )
Lijkt mij goedkoper om een waterfilterkan te kopen zoals die van Brita, deze gebruik ik zelf ook.
quote:
P.s. Koffiebonen in de vriezer bewaren?
Kan maar heeft alleen zin als de bonen echt heel vers zijn (zeg, net gebrand).

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51442397
Volgensmij heeft de Francis Francis geen 3 way valve maar dat is wel op te zoeken op de site.
Schoonmaken bestaat uit de douche losmaken en reinigen. Die zit in de broeikop kan je zo met een schroefje losdraaien. Verder bakjes uit je piston halen en de binnenzijde piston goed reinigen. Regelmatig ontkalkingsbeurtje. Dat is het wel ongeveer.
pi_51528508
Kickje:

Vandaag zijn de bonen door ongebrand.nl op de bus gedaan, hopelijk morgen binnen! Heb besteld:

Brazil Cerrado, Sumatra Mandheling, El Salvador Pacamara, Yemen Matari

Van alles 1 kilo, incl verzendkosten ¤57,50. Ik ga ze om mee te beginnen blenden volgens het voorbeeldrecept op Home-Barista.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51762579
Even een vraagje over de koffiemolens. Ik lees hier veel over elektrische molens. Zijn er ook mensen die een handmolen gebruiken, en zo nee waarom niet.

Ik ben er wel benieuwd naar omdat ik het idee heb dat een goede Zassenhaus goede resultaten kan bereiken voor een fractie van de prijs van een elektrische molen.
pi_51767594
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51768048
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.

Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
pi_51768283
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:31 schreef Fixers het volgende:
Ik heb het gevraagd op m'n werk... maar ze kennen geen open pistons helaasch. Als ik een van de espresso specialisten weer spreek zal ik het eens vragen of ze ze hebben.

Overigens voor het filteren van water: er zijn ook filtertjes die je op het slangetje in je watertank kan doen. Werken op zich hetzelfde als die brita dingen, maar dan liggen ze gewoon in je watertank.
De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51768556
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

De mijne heb ik ook gewoon zelf opengezaagd hoor... Er zijn wel websites die het verkopen (hier bijvoorbeeld: http://www.espressoparts.(...)tomlessportafilters/ ) maar je kunt beter gewoon een nieuw piston voor je eigen machine kopen en de onderkant er afzagen.
Ik heb nog een extra Isomac piston liggen die niet helemaal in orde is. De uitlooppijpjes zitten niet goed. 'k Kan die openzagen. Zo nog tips hoe je dat doet, dat ding is van verchroomd kopernamelijk. Ik zou haast denken dat je dat op een draaibank moet uitfrezen
pi_51769219
Zo is de mijne inderdaad gedaan... Dat ding is zo hard dat je de onderkant er no way gewoon met een decoupeerzaag ofzo uit krijgt... Er staan op Home-Barista wel topics over mensen die het zelf hebben gedaan zoals DEZE
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51774193
quote:
Op maandag 23 juli 2007 23:19 schreef W1ZZ het volgende:
Omdat je voor espresso geen goede resultaten moet bereiken maar perfecte resultaten. Een handmolen biedt nooit de hoge graad van consistentie die een elektrische molen kan bieden en die espresso nodig heeft.
Ah, met goede resultaten bedoelde ik voor espresso goed resultaten.

Zoals ik het zie is het maalwerk van een handmolen nagenoeg gelijk aan dat van een elektrische molen. Conische maalschijven die door een as worden aangedreven. Het enige verschil is de wijze van aandrijven. Als het elektrisch gebeurt gaat dat altijd met hetzelfde toerental, maar met het risico van warmworden.
Als je met de hand maalt, moet je een hoge mate van consistentie kunnen halen en heb je geen enkel probleem met de warmteontwikkeling.

Dat de consistentie in draaien moeilijk kan zijn, geloof ik meteen, maar dat is een kwestie van oefenen, net zoals het maken van een espresso met een handmatige machine. Lastige maar zeer goed te doen.
pi_51775617
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 08:46 schreef deom het volgende:

Lastige maar zeer goed te doen.
Be my guest, maar ik geloof niet dat je de precisie van pak 'm beet een mazzer kunt bereiken met een handmatige maling. Daarbij geloof ik ook niet dat warmte zo'n enorme invloed heeft op de gemalen koffie.

Feel free to prove me wrong, though!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51775907
Voor het zelf maken van een bottomless portafilter. Kijk eens naar deze link. Die geeft een goede uitleg. http://www.home-barista.c(...)rtafilter-t1437.html
pi_51776112
Die had ik een paar posts naar boven al geplaatst

Trouwens, na hoeveel tijd begin jij je koffie te consumeren? Ik vond 'm gisteren na 3 dagen nog steeds zuur, ben benieuwd hoe 'ie vanmorgen is...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51838612
Na een dag of twee moet ie zeker goed smaken. Zuur betekend in principe niet goed gebrand of je hebt een boon met een zuur karakter zeker costa rica en de afrikaanse bonen zijn gewoon wat zurig. Kijk eens op sweetmarias.com daar staat voor heel veel bonen op hoe je ze moet branden. Iedere boon vraagt om een andere branding. Bijvoorbeeld een braziliaan kan je lang en donker branden. Eentje uit Etiopie moet je nooit veel verder als de 2e krak doen daarna is het karakter van de boon weg.
pi_51858930
Oh grappig, ik las juist op HB dat brazils korter moeten en ik merkte zelf ook dat toen ik de brazil als SO brandde dattie veel te snel ging... moest 'm op stand 1 branden terwijl ik tot nu toe op stand 3 brandde... Heb gisteren weer gebrand. Zelfde recept maar nu ipv 100gr heb ik 200gr gebrand en mijn idee is dattie nu egaler gebrand is. Eerder had ik dat sommige bonen donkerbruin waren en anderen nogal licht van kleur. Dit zijn plaatjes van de laatste keer branden:

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51893862
Na een paar dagen liggen veranderen ze meestal ook nog wel iets van kleur. Dan komen de olien helemaal vrij. Wat heb je voor brander en wat voor ''profiel'' gebruik je? Op de Iroast 2 heb je 2 standaard profielen maar je kan ook zelf instellen en dat is aan te raden omdat de standaard profielen niet geweldig zijn.
pi_51898123
Ik heb de Dieckmann Röstmeister gekregen om mee aan te klooien... Helaas zat er geen manual bij en ik ben nog een beetje de settings aan het uitvogelen.. Tot nu toe heb ik de bonen steeds gewoon op één stand gebrand. Met profiel bedoel je dat ik ze bijvoorbeeld in het begin op hogere temp. brand en daarna op lagere?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51913028
Ok! Die machine ken ik wel. Als je de Duitse taal machtig bent dan kijk eens op kaffeenetz.de en dan op board. Als je daar de zoekfunctie gebruikt dan vind je alles over deze brander. Ze zijn er helaas over het algemeen niet heel enthousiast over. Vooral de koeling laat te wensen over. Je zou ze na het koelen nog op een grote ovenplaat kunnen gooien en dan op en neer schudden.
Mijn I roast kan je zo instellen dat hij eerst 5 min op 160 graden brand en dan 3 min 170 enz. de laatste minuten gaat ie over de 200. Je moet dus laag beginnen en dat even volhouden en dan steeds hoger. Kijk op sweetmarias.com voor brandadviezen per boon!
pi_51913433
Even ter aanvulling hij brand dan 150 gram in maximaal 15 minuten maar meestal zet ik 'm eerder op koelen omdat ik toch het meeste op de kleur let. Het zal dus dan 10 a 11 min zijn. Die van jou brand 300 gram geloof ik dus dan zal die wat meer tijd vragen.
De gebruiksaanwijzing van je machine staat op die pagina die je linkt, maar hier heb je 'm:
http://www.dieckmann-arom(...)7f314e4140364b49a485
pi_51921776
Hallo mensen,

Ik ben van plan om mijn eerste serieuze machine aan te schaffen. Ben helemaal weg van espresso en de lifestyle er omheen.
Na veel researh gedaan te hebben lijkt mij dit een geschikte machine voor mij.
Heeft er iemand hier ervaring met dit apparaat of een mening erover dan hoor ik dat graag.

de Ascaso Steel Duo

hier wat links
http://www.coffeegeek.com(...)casosteelduo/details
http://www.espressoworld.nl/ASCASO-N_grp_18_37-1.html

pi_51962184
Hee! Ik heb geen ervaring met je apparaat maar ik wilde vragen of je ook hebt nagedacht over een goede molen. Een echte goede molen voor espresso is namelijk belangrijker dan een duur apparaat. Ik zie dat dit appraat zo'n 800 euro kost... Als je aan een budget gebonden bent zou ik gaan voor bijvoorbeeld een Rancilio Rocky/Silvia combo. Een Rocky is mijns inziens toch wel het minimum voor een molen, maar als je bereid bent er nog 150 bij te leggen heb je een mazzer mini. Dan ben je voor 468+458=926 klaar. Met een Rocky is het 458+318=776, dan zit je nog onder de prijs van de Ascaso.

(ik heb zelf de mazzer mini en de silvia, bevallen heel goed en ik ben eigenlijk van mening dat de echte meerwaarde boven een silvia pas weer komt bij apparaten die over de 1000E kosten zoals de andreja en anita van Quickmill of de brewtus II van Expobar).

Ow nog een vraagje: Welke espresso lifestyle!?

[ Bericht 3% gewijzigd door W1ZZ op 30-07-2007 16:06:04 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51965922
Hmm dank je W1ZZ, Inderdaad er moet ook een goede molen bij.
Maar als ik die molen die jij aanraad zie (de mazzer mini) is die meer geschikt voor grootverbruik, en niet zoals ik, een paar kopjes per dag zet.
Heb je dan nog een andere goede molen die je me aanraad?
Verder ziet de racilio silvia machine er ook goed uit en krijgt hij een perfecte review bij coffeegeek.
pi_51969633
De mazzer mini is inderdaad door de fabrikant ontworpen voor gebruik in een klein café. Maar het gaat niet zozeer om de hoeveelheid bonen die je ermee kunt vermalen maar wel dat de mini een analoge ofwel traploos instelbare molen is. Dat betekent dat je de maalgraad in principe oneindig precies kunt instellen terwijl dat met molens voor thuisgebruik eigenlijk niet kan. Het nadeel daaraan is dat jouw vaardigheden als barista op een gegeven moment zo hoog worden dat de eisen die jij aan een espresso stelt niet meer gerealiseerd kunnen worden door je thuismolen en je dus een nieuwe zult moeten kopen als je nog omhoog wilt in je espressokwaliteit.

Iets goedkoper maar wel van nagenoeg dezelfde maalkwaliteit zijn de molens van Macap en ik zie dat koffiewarenhuis die tegenwoordig verkoopt. De Macap M4 met doseerkamer is 379 dus dat scheelt alweer 80 euro met de mini. Het extra geld dat je in een Macap investeert bovenop de prijs van een rocky proef je echt terug in de kop. De meerwaarde van een mini bovenop een macap is veel minder. Ik heb m'n mini zelf ook tweedehands weten te krijgen en ben hier erg blij mee omdat we op m'n werk ook met mazzers werken en ik dat apparaat dus van binnen en van buiten ken.

Als je 379 ook te veel geld vindt (hee, het blijft veel geld dus dat is begrijpelijk!) dan zou ik toch echt niet lager gaan dan de 318 voor de rocky.

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51969688
quote:
Op zaterdag 28 juli 2007 15:20 schreef marmhz het volgende:
Even ter aanvulling hij brand dan 150 gram in maximaal 15 minuten maar meestal zet ik 'm eerder op koelen omdat ik toch het meeste op de kleur let. Het zal dus dan 10 a 11 min zijn. Die van jou brand 300 gram geloof ik dus dan zal die wat meer tijd vragen.
De gebruiksaanwijzing van je machine staat op die pagina die je linkt, maar hier heb je 'm:
http://www.dieckmann-arom(...)7f314e4140364b49a485
Bedankt voor de link! Had blijkbaar met m'n neus gezocht Morgen weer branden en dan probeer ik wel een van de espressostanden van 't apparaat....
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51972122
Ow enne, over de Macap MC4 vs. Mazzer Mini is hier nog een topic op Home-Barista KLIK
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_51975191
Super... bedankt voor de hulp W1ZZ. Je hebt er zo te horen echt veel verstand van.
Ik ga weer verder zoeken...
pi_51983629
Graag gedaan hoor, ik help met plezier aangezien iedereen die bekeerd wordt er weer een is op de weg naar fatsoenlijke koffie in alle nederlandse bars en huizen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52086660
Hoe gaat het nu met branden W1ZZ?
Trouwens even over die Ascaso. Die is echt z'n geld niet waard als je 'm vergelijkt met een Silvia. Een kennis van me heeft diezelfde Ascaso een tijd gehad en kreeg er maar zeer moeilijk een goede doorlooptijd mee. Als je toch bijna 1000 euro uitgeeft kan je evengoed inderdaad of een silvia met een hele goede molen kopen of direct een warmtewisselaarmachine. Bijvoorbeeld een Expobar Office Pulser is onder de 1000 te krijgen en dat is totaal wat anders dan een Ascaso. Heeft altijd directe stoom en kokend water en een veel betere temperatuurbeheersing.
pi_52090437
Helaas niet door naar de finale, maar wel supergoed gedaan: Rose van Asten op de WK Barista

http://zacharyzachary.com(...)pion-rose-van-asten/

Op de site nog meer filmpjes en links naar andere koffielogs; http://zacharyzachary.com/
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52135191
Niet zo heel best vrees ik marmhz.. M'n laatste batch heb ik verprutst omdat ik alle bonen in de tuin op de grond liet vallen.. Alles opgeraapt en toen had ik de keuze tussen hele vuile bonen of ze wassen... Heb dat laatste gedaan en dat was geen succes.. Sindsdien nog niet gebrand omdat ik terug ben naar m'n studentenkamer en geen weegschaaltje heb... Komt zsm!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52142955
Ja dat is balen. Ik heb ze twee weken geleden ook wel eens bonen verknalt door op koelen te drukken i.p.v. de knop om op te zien hoe warm het in de machine was. Houdt je af en toe toch.
Gisteren had ik Sidamo bonen uit Ethiopie gebrand. Vandaag proeven en dus niet lekker omdat ze net niet donker genoeg zijn. Ze hebben nu een zure nasmaak die ik er normaal niet in heb. Het blijft een spel om het helemaal goed te doen. Ik blijf trouwens wel erg fan van de lavado bonen uit Cuba. Die hebben echt een cacao/pure chocolade nasmaak.
pi_52143004
Weet iemand trouwens bij tampers het verschil tussen een American curve en een European curve. O.a. bij de Reg Barbers kan je dat kiezen.
Ik snap dat er een bepaalde bolling aan de tamper zit maar wat is het doel? Mijn tamper is v.z.v. ik weet gewoon plat van onderen.
pi_52146410
Volgens mij zijn Afrikaanse bonen altijd een beetje rins (zurig), zoals de Kenya AA
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52162762
quote:
Op maandag 6 augustus 2007 16:36 schreef marmhz het volgende:
Weet iemand trouwens bij tampers het verschil tussen een American curve en een European curve. O.a. bij de Reg Barbers kan je dat kiezen.
Ik snap dat er een bepaalde bolling aan de tamper zit maar wat is het doel? Mijn tamper is v.z.v. ik weet gewoon plat van onderen.
De eurocurve is boller dan de amerikaanse curve. Het zou moeten zijn dat convex tampers side-channeling tegengaan maar volgens mij is dat ook te verhelpen met een fatsoenlijke distributie.

@Lassekjus: Ik heb nog navraag gedaan bij een vriend van me die espressomachines verkoopt en die zei dat hij zonder twijfel voor de Rancilio zou gaan als hij tussen de Ascaso Duo Steel en de Rancilio Silvia moest kiezen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52165472
@ iedereen.

Wat een ontzettend gaaf topic dit zeg, ik heb deel 1 en 2 voor het grootste gedeelte doorgescand en ben er nog enthousiaster over geworden! Ik ben zelf sinds kort behoorlijk into de betere bak koffie. Ik merkte dat ik de senseo die je overal voorgeschoteld krijgt steeds goorder begon te vinden, zeker omdat je tegenwoordig in het gemiddelde restaurant al erg goede koffie kan krijgen.

Daarom heb ik een paar maanden geleden een moka express gekocht, en die koffie was al echt een verademing. Ik had geen geld voor een beter apparaat, maar die moka was al 1000x beter dan alle senseo en filterkoffie bij elkaar. Ondertussen ben ik gaan werken en binnenkort ontvang ik mijn eerste salaris, en van mezelf mag ik daar een espresso-apparaat van kopen.

Ik zat wat te zoeken en werd qua uiterlijk meteen verliefd op de francisfrancis X6, maar ja, daar gaan van die veredelde senseo-pads in dus die viel al snel af. Dus doorzoeken en toen kwam ik dit topic dus tegen....

Ik heb ongeveer 500 euro ter beschikking en ben vrij technisch. Wat voor apparatuur zouden jullie me aanraden? Een tweedehands op marktplaats en opknappen? Meteen een maler kopen of meteen een echt goed apparaat en de maler als je weer geld hebt? Of een alles-in-een?
pi_52166357
Zoals ik een paar posts eerder al zei is de maler belangrijker dan het apparaat. Lees dit ARTIKEL 'ns door, dat is een soort newbie guide bij het kopen van je eerste espressogear.

Veel succes en plezier!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:35:32 #298
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310394
W1ZZ, ik heb nu ff wat geld te besteden, dus ik ga over zo'n 3 weken maar een I-Roast 2 aanschaffen.

Branden met oven/pannetje/popcornding begin ik niet aan, dat is me allemaal teveel gepruts, koffie malen doe ik tenslotte ook niet met een vijzel.

Ik hoop op nog meer berichten over branden!

Faberic
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:58:14 #299
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310959
Deze is bijna vol
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:58:32 #300
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310965
Ik heb al een nieuwe OP gemaakt
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')