Wat doe je dan in dit topic?quote:Op vrijdag 8 september 2006 20:58 schreef sieske het volgende:
eigenlijk lust ik buitenshuis alleen kinderkoffie met teveel melk, en frambozen of vanille-smaak. Zelf ben ik te lui/te weinig smaakbewust om meer van koffie te maken dan een voorverpakt plastic cupje.
Hoe past het dan nog in het kopjequote:Op zaterdag 9 september 2006 11:49 schreef faberic het volgende:
Dank voor de OP, ik had geen zin om hem te maken
ik heb laatst trouwens een shot in the dark gebrouwen, van coffeegeek. Je zet gewone koffie, en daar giet je dan een dubbele espresso bij. Beetje veel caffeine, dat wel, ik begon helemaal te zwetenVoor de rest best wel lekker, het is gewone koffie met een vleugje espresso aroma dat proef je wel.
Een barista is een koffiekunstenaar, je zou het de sommelier van de koffie kunnen noemen. Deze persoon werkt bij de betere koffiecafé's en is in staat met een stoomkraantje melk perfect op te schuimen en die zo in de espresso te gieten dat het een wit figuurtje achterlaat tussen het crema (in een cappuccino/latte). Dit vereist veel oefening en ervaring.quote:Op dinsdag 19 september 2006 20:22 schreef synthesix het volgende:
[..]
Hoe past het dan nog in het kopje![]()
Maar ik snap het dus niet he.
Wat is barista nou? Betrefd het de daad van het spelen met je eten(=koffie) en figuurtjes maken, zoals moeders in de goeie ouwe tijd verboodt?
Of is het slechts het pochen met je onuitputbare kennis en ervaring op het gebied van.. 'koffie' ..
* synthesix een lekker kopje goedkope nescafé aanmaak espresso halen gaat... hmm
![]()
valt mij ook op ja. En het valt ook op dat ze het in Nederland ook niet doen. EN het valt op dat mijn vader noch mijn moeder het doet.quote:Op vrijdag 29 september 2006 09:32 schreef tim2308 het volgende:
Het valt me op dat ze in Frankrijk de piston niet nadrukken zoals het eigenlijk hoort... Of ligt dat aan mij?
De 30lbs die overal op 't net staat is eerder iets van 14kg hequote:Op zaterdag 30 september 2006 01:43 schreef tim2308 het volgende:
De koffie aanstampen met een kracht van 25 kg. Oftewel men neemt een stamper, een weegschaal en drukt net zolang tot de naald bij 25 kg is...
Ik begrijp niet waarom men die E61 groep steeds heilig verklaard. Die van mij kan echt nog veel beter hoor. De stroming is bijv. niet altijd hetzelfde, of iig soms "ineens" heel langzaam. Dat is prutquote:Op vrijdag 29 september 2006 20:55 schreef W1ZZ het volgende:
nadrukken? Bedoel je extra stevig in de grouphead rammen of gewoon de koffie aanstampen? Tsja, als je een E61 groep hebt en verse koffie dan kun je ermee wegkomen... Ergens wel begrijpelijk als je bedenkt dat iedereen anders tampt.
da's waar dat klopt wel. Zo'n Kees van der westen pompt ook een dikke crema in 5sec. op je slechtgemalen 10 dagen oude onaangetampte prutkoffie.quote:Op zaterdag 30 september 2006 20:01 schreef W1ZZ het volgende:
Voornamelijk omdat zo'n beetje iedereen met een E61-groep een degelijke bak kan zetten omdat de groep heel vergevend is jegens fouten van de barista...
En? Bevalt ie? Waarom heb je eigenlijk een triple basket besteld? Ben je van plan je ingewanden te asfalteren met espressootjes?quote:Op zaterdag 30 december 2006 11:48 schreef W1ZZ het volgende:
*kick*
Heb inmiddels die triple basket bij Pasmarose besteld, 2,50 verzendkosten (omdat het in een envelop paste dus hoefde niet als pakketje verzonden te worden). Was in totaal een tientje kwijt. De verkoper is een hele prettige kerel en ik had m'n mandje binnen 3 dagen binnen. Uiteindelijk idd via PayPal met CC betaald.
Dat wennen is heel herkenbaar, ik heb een tijd op vakantie bijv. amper koffie gedronken, en eenmaal thuis duurde het 3 weken voordat ik weer op mijn normale niveau zatquote:Op zaterdag 6 januari 2007 02:31 schreef NoSigar het volgende:
Ik wil een tvp'tje plaatsen, maar eigenlijk moet ik bekennen dat ik gisteren pas Miss Silvia naar de reparateur gebracht heb vanwege het probleem dat de porta-filter losschiet (zie deel een). En ondanks de sympathieke tips loste het allemaal niets op en heb ik gewoon een tijd filterkoffe gedronken: je went eraan en dan vind je het lekker (een bepaald groen zakje van AH geloof ik ).
Het zij zo. Maar het is geen EXpresso: want ook al spreek je het zo fout uit, het drukt wel meer het verlangen uit, het verlangen naar levende doorleefde echte espresso met een echte crema-laag.
Ex Ex Ex, geef geef geef! En laat me weer bij Levelt langs gaan, de enige goede verkoper in de buurt en laat me de hele buurt weer wakker maken met die klote koffiemolen. We missen het.
Is die Seaco waarbij je bij DE ¤100 korting krijgt trouwens iets? Lijkt me een mooi automatisch apparaat.
quote:Op zaterdag 6 januari 2007 16:52 schreef faberic het volgende:
21 seconden malen
Snel is idd andersquote:Op zaterdag 6 januari 2007 21:56 schreef W1ZZ het volgende:
[..]Mijn molen maalt in zo'n 5 seconden voor een double...
Wat die Saeco dingen betreft, kan me niet voorstellen dat je daar net zo'n resultaat uit kunt krijgen als uit je Silvia.
Heb je een blade grinder dan? Want anders is je molen op een gegeven moment toch gewoon klaar? Of heb je een hele hopper vol met bonen en weet je dat er na 21 secs malen precies genoeg is voor een double?quote:Op zaterdag 6 januari 2007 22:00 schreef faberic het volgende:
[..]
Snel is idd anders. Ik kan echter wel nauwkeuriger de hoeveelheid elke keer gelijk nemen (er hangt een doser aan, dus ik moet het wel met tijd toen, wil ik elke keer vers malen)
Dat laatste, ik heb me er niet in verdiept, ik weet niet hoe het anders moet om eerlijk te zijn. Als ik iets mis moet je het zeggen.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 22:38 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Heb je een blade grinder dan? Want anders is je molen op een gegeven moment toch gewoon klaar? Of heb je een hele hopper vol met bonen en weet je dat er na 21 secs malen precies genoeg is voor een double?
Hoe ik 't doe iig is zo: ik weet hoeveel bonen ik in de hals van m'n maler moet gooien om genoeg te malen voor een double. Dus ik haal genoeg bonen elke keer uit een lucht- en lichtdichte bus en doe die rechtstreeks in de hals (de hopper gebruik ik dus niet). Dit omdat lucht en licht niet goed zijn voor je bonen, worden ze sneller oud van...quote:Op zaterdag 6 januari 2007 22:52 schreef faberic het volgende:
[..]
Dat laatste, ik heb me er niet in verdiept, ik weet niet hoe het anders moet om eerlijk te zijn. Als ik iets mis moet je het zeggen.
Dat zit er bij mij aan vast. Die hopper heeft wel wat filters voor licht denk ik, is wat donker.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 23:51 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Hoe ik 't doe iig is zo: ik weet hoeveel bonen ik in de hals van m'n maler moet gooien om genoeg te malen voor een double. Dus ik haal genoeg bonen elke keer uit een lucht- en lichtdichte bus en doe die rechtstreeks in de hals (de hopper gebruik ik dus niet). Dit omdat lucht en licht niet goed zijn voor je bonen, worden ze sneller oud van...
Klinkt als een onregelmatige maling of niet goed aangedrukt.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 16:52 schreef faberic het volgende:
Ik zette net nog ff een dubbele espresso, ik had een week geleden de maling veranderd (iets grover voor meer koffie => meer smaak) en 21 seconden malen geeft het beste resultaat. Dus ik dat net doen, en na 10 sec. ofzo begon dat apparaat een hele dikke straal crema heel hard te spuiten en het kopje was ruim voor tijd vol. Was heel bitter en niet lekker... Vaag is dat.
Een mooi begin van de dag dus! Gefeliciteerdquote:Op zondag 7 januari 2007 11:46 schreef faberic het volgende:
Vanochtend heb ik weer eens cappuccino gemaakt, ik heb er normaal weinig tijd voor. Ik kreeg er een latte-art blaadje op, niet echt een mooie rosetta ofzo maar de espresso was perfect gelukt (dan ruikt hij zo lekker), en het melkschuim ook. Dit was één van de lekkerste cappuccino's die ik gemaakt had, blij dus.
Ik wil je niet per sé op andere gedachten brengen maar wat is de reden dat je voor een volautomaat kiest?quote:Op zondag 7 januari 2007 20:03 schreef TazDevl het volgende:
Ik ben aan het sparen voor een volautomaat. Keuze is voorlopig gevallen op de Saeco Incanto Sirius.
Vraag me alleen af of dit een nieuw/huidige lijn model is of niet?
Heb hier namelijk een Saeco boekje waar ie niet in staat.
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.quote:Op woensdag 23 augustus 2006 12:19 schreef W1ZZ het volgende:
Weet iemand trouwens een goede koffiebrander in Groningen waar je bonen dagvers gebrand kunt krijgen? Haal nu steeds de Sicilian Espresso bij Kaldi waar ik erg tevreden over ben, maar wil wel eens het effect van hoeveel dagen oud de bonen zijn ondervinden!
Dat is nou eenmaal franse cappuccino. Ik probeer voor mijn Nederlandse gasten wel eens een klassieke cappuccino te fixen, maar dat kost altijd een boel overredingsgekracht en gezucht anderzijds "c'est pas comme ca!"quote:Op maandag 8 januari 2007 19:08 schreef faberic het volgende:
Hebben jullie je ook weleens geërgerd aan de cappuccino/espresso in frankrijk? Echt vreselijk om te zien dat de pistons gevuld met oude koffie koud op de trays liggen, en als cappuccino kreeg ik niet zelden een café au lait met slagroom. Ik kon daarbij zelfs kiezen uit grand en petit. Dramatisch echt, maar er iets van zeggen is zo zielig.
Eten in frankrijk daarentegen:
Ja!? Gaaf! Ik ken Sama alleen maar van de enorme hoeveelheden koffie die ze aan m'n werk leveren maar die worden in Italië gebrand en zijn nou niet echt vers te noemen... Ga ik er morgen meteen maar 'ns even kijken (tenzij ze op maandag dicht zijn, vind het echt zo'n zaakje dat op maandag dicht is)! Thx!quote:Op zaterdag 20 januari 2007 17:49 schreef rooienar het volgende:
[..]
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker![]()
groeten
Rooienar
Ik heb dus inmiddels die bonen geprobeerd: Niets dan kommer en kwel eerlijk gezegd. Toen ik de bonen thuis openmaakte op de eerste dag zag ik eigenlijk al dat ze niet lang genoeg gebrand waren, maargoed ik dacht even proberen maar. ZUUR, waterig en de crema verdween vrijwel direct na zetten! Nu zijn dat kenmerken van pasgebrande bonen dus ik heb 't aangezien, maar op de vierde dag waren ze nog steeds zo zuur (bij een ristretto zelfs nog) dus ik ben ermee teruggegaan. Heeft dat enigszins achtergestelde hulpje van de baas me alle versgebrande bonensoorten die ze hebben laten proberen maar aangezien de beste man elke verschillende boon op dezelfde (veel te grove) maalgraad en zonder te tampen in de machine propte kon ik weinig verschil ontdekken, sterker nog de bonen die ik had meegekregen waren beter dan wat hij me in de winkel liet proeven!. Hier kwam nog bij dat hij zonder piston of maler te reinigen tussen verschillende soorten bonen switchtequote:Op zaterdag 20 januari 2007 17:49 schreef rooienar het volgende:
[..]
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker![]()
groeten
Rooienar
Ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen. Ik heb sinds een paar weken een Silvia en ben nog volop aan het proberen (gaat steeds beter). Tips, hints en trucs zijn uiteraard altijd welkom.quote:Op zaterdag 3 maart 2007 10:08 schreef faberic het volgende:
tvp.
Ik heb op pasmarose.de de bottomless portafilter van rancilio besteld. Die is wat duurder dan de anderen maar het is wel een hele goede (denk ik). Over een week of wat hoop ik mijn resultaten te kunnen melden.
Begrijp ik het goed dat je geen twee kopjes kunt maken daarmee? En passen de normal Rancillio filters er wel in?quote:Op dinsdag 13 maart 2007 15:41 schreef faberic het volgende:
oja, de piston wordt wel sneller koud dan de normale, die zijn toch wat massiever. Ik heb daarom wel de dure van rancilio genomen, die is weer massiever dan de anderen, is voor de temperatuur wel belangrijk.
Geen twee kopjes nee, maar je techniek gaat zeker vooruit. Ik heb geen normal Rancilio filters (Isomac apparaat) maar ik neem aan van wel.quote:Op dinsdag 20 maart 2007 12:20 schreef Herodus het volgende:
[..]
Begrijp ik het goed dat je geen twee kopjes kunt maken daarmee? En passen de normal Rancillio filters er wel in?
Als je niet meer dan 200 euro wil uitgeven zou ik de gaggia mdf kopen. Ik heb hem zelf ook, bevalt prima. Ik lees echter overal dat je de beste molen moet kopen die je kan betalen. Eerder bezuinigen op het apparaat dan op de molen. Dat gaat tegen je gevoel in, maar dat is wel beter denk ik.quote:Op zaterdag 24 maart 2007 10:14 schreef probin het volgende:
Ik wil graag een goede bonenmaler kopen, waar moet ik op letten? Ik wil er niet meer dan ¤ 200 voor uitgeven. Is de Gaggia mdf wat?
Ik heb er eentje van ¤35, is een prima malerquote:Op dinsdag 3 april 2007 14:40 schreef beunkster het volgende:
Als je nog geen maler hebt, reserveer daar dan (veel) geld voor...
Hoe beter de maler, hoe beter de koffie! Een maler heeft veel meer invloed dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten...
Wij gebruiken thuis (woon nog bij mijn ouders) zelf (nog) een relatief goedkope (nou ja, 120 euro...) maler, maar ik weet wel wat ik wil hebben als ik op mijzelf ga wonen/ga trouwen/ga samenwonen. Dat zal bijna zeker een Rancilio Rocky of een Macap M5 worden.
quote:Op dinsdag 3 april 2007 14:02 schreef Richie_Rich het volgende:
En nog even doorsparen voor een maler, dat is erg belangrijk
Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.quote:Op dinsdag 3 april 2007 15:20 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Ik heb er eentje van ¤35, is een prima maler
Ik welquote:Op dinsdag 3 april 2007 15:26 schreef Herodus het volgende:
[..]
[..]
Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.
Inderdaad een supermazzeltjequote:Op dinsdag 3 april 2007 19:32 schreef beunkster het volgende:
Tweedehands een supermazzeltje gehad of zo?
Welke maler gebruik je eigenlijk als ik zo vrij mag zijn?
Het allerbeste is bonen in de vriezer en alleen wat je per dag gebruikt in de molen doen, of dat te doen is, is het tweede.quote:Op dinsdag 3 april 2007 20:49 schreef probin het volgende:
Ik heb intussen mijn Gagggia MDF koffiemolen ingeruild (was een tweedehandse) voor een Demoka M203. Ik kreeg met de gaggia niet de juist maling voor mijn Quicmill 820. De Demoka is een pretige molen voor niet al te veel geld ¤175. Hij maalt erg constant.
Wat zijn lekker bonen voor cappucino en hoelang blijven bonen goed in het reservoir van de molen?
Dat heb je erg goed voor elkaar, die dingen zijn extreem duur nieuw (sowieso meer dan 500 euro en ik dacht zelfs meer dan 800 euro...), gaaf!quote:Op dinsdag 3 april 2007 23:01 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Inderdaad een supermazzeltje
[afbeelding]
Faema horecamolen voor het luttele bedrag van ¤35 uit een boedelveiling![]()
![]()
Zo zou ik het niet doen, dan wordt de koffie bitter namelijk (overextractie).quote:Op woensdag 4 april 2007 14:34 schreef beunkster het volgende:
Dat kan in zoverre dat je er natuurlijk wel een grotere kop onder kunt zetten en een grovere maling van je espessobonen kiest (naast dat je natuurlijk ook andere bonen kunt selecteren). Of je er daadwerkelijk filterkoffie in kunt doen, dat weet ik niet zeker, maar volgens mij gaat daat niet goed.
Als je als enige doel hebt om minder sterke koffie te zetten dan kun je gewoon de hoeveelheid pakken die je voor een normaal espressokopje pakt en daar dan dus een groter kopje voor te gebruiken.
kwam net iets tegen op http://caffeprimo.nl/quote:Op maandag 19 maart 2007 20:54 schreef reclamedoos het volgende:
Iemand ervaring met dekoffiethuiswinkel.nl? Ik heb er een test glaasje besteld voor espresso:
[afbeelding]
Maar ik krijg geen reactie van de winkel over mijn bestelling. Andere winkels waar dit te bestellen is, zijn uiteraard ook welkom.
Kijk op het home-barista.com forum voor tamping techniques, en gebruik bijv. WDT (kijk bij de howto's). Met WDT en een goede tamp kan je een écht goede extractie bewerkstelligen en daarmee crema.quote:Op maandag 2 april 2007 23:33 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi mensen,
Ik geef toe....
Ook ik ben gegrepen door het virus.
(....)
Hopelijk krijg ik het voor elkaar
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |