abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_41628490
Yes! Deel II

Met Goede Koffie!


Kees van der Westen's!


Art!


Geurige Verse bonen!


Geilige Koffiestromen!


owja:



links!
Espressoporn: http://www.flickr.com/photos/tonx/sets/665876/
Coffeegeek http://www.coffeegeek.com/
Milk Frothing Guide: http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide
Dutch Barista Championships http://www.dutchbaristachampionship.nl/


ENJOY!
" there is nothing to not be amazed at "
pi_41628763
eindelijk weet ik wat baristatopic is, maar ik blijf toch voor STARBUCKS en nespresso.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_41629063
quote:
Op vrijdag 8 september 2006 20:58 schreef sieske het volgende:
eigenlijk lust ik buitenshuis alleen kinderkoffie met teveel melk, en frambozen of vanille-smaak. Zelf ben ik te lui/te weinig smaakbewust om meer van koffie te maken dan een voorverpakt plastic cupje.
Wat doe je dan in dit topic?
" there is nothing to not be amazed at "
pi_41634175
Ik ben in het bezit van een mazzer mini en een rancilio silvia. Mooie apparaten!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 9 september 2006 @ 00:17:58 #5
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_41635523
Die van der Westens, die hebben ze toch ook bij Coffee Company?
  zaterdag 9 september 2006 @ 11:18:49 #6
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_41643084
Zeer leuk topic om te volgen
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_41643447
Linkje naar deel 1 trouwens:
Het Grote Barista topic

Voor meer koffiegeleuter op de milimeter [14.gif]

[ Bericht 1% gewijzigd door corc op 09-09-2006 16:04:16 ]
" there is nothing to not be amazed at "
  zaterdag 9 september 2006 @ 11:49:15 #8
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_41643650
Dank voor de OP, ik had geen zin om hem te maken

ik heb laatst trouwens een shot in the dark gebrouwen, van coffeegeek. Je zet gewone koffie, en daar giet je dan een dubbele espresso bij. Beetje veel caffeine, dat wel, ik begon helemaal te zweten Voor de rest best wel lekker, het is gewone koffie met een vleugje espresso aroma dat proef je wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 9 september 2006 @ 11:51:14 #9
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_41643699
Oja ik was in engeland bij de starbucks, cappuccino besteld. Ik was er niet kapot van, het was namelijk een latte en niet lekker.

Vanaf nu: Starbucks: alleen warme chocolademelk.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 12 september 2006 @ 15:21:54 #10
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_41737513
lees graag weer verde mee...
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_41958822
Deze week heb ik een Rancilio Audrey en een Rancilio Rocky molen tweedehands gekocht. Iemand tips in verband met onderhoud en eventueel waar ik onderdelen kan vinden in België/Nederland? Ook een gebruiksaanwijzing zou fijn zijn
pi_41961407
quote:
Op zaterdag 9 september 2006 11:49 schreef faberic het volgende:
Dank voor de OP, ik had geen zin om hem te maken

ik heb laatst trouwens een shot in the dark gebrouwen, van coffeegeek. Je zet gewone koffie, en daar giet je dan een dubbele espresso bij. Beetje veel caffeine, dat wel, ik begon helemaal te zweten Voor de rest best wel lekker, het is gewone koffie met een vleugje espresso aroma dat proef je wel.
Hoe past het dan nog in het kopje

Maar ik snap het dus niet he.
Wat is barista nou? Betrefd het de daad van het spelen met je eten(=koffie) en figuurtjes maken, zoals moeders in de goeie ouwe tijd verboodt?
Of is het slechts het pochen met je onuitputbare kennis en ervaring op het gebied van.. 'koffie' ..


* synthesix een lekker kopje goedkope nescafé aanmaak espresso halen gaat... hmm

  dinsdag 19 september 2006 @ 20:50:37 #13
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_41962360
quote:
Op dinsdag 19 september 2006 20:22 schreef synthesix het volgende:

[..]

Hoe past het dan nog in het kopje

Maar ik snap het dus niet he.
Wat is barista nou? Betrefd het de daad van het spelen met je eten(=koffie) en figuurtjes maken, zoals moeders in de goeie ouwe tijd verboodt?
Of is het slechts het pochen met je onuitputbare kennis en ervaring op het gebied van.. 'koffie' ..


* synthesix een lekker kopje goedkope nescafé aanmaak espresso halen gaat... hmm

Een barista is een koffiekunstenaar, je zou het de sommelier van de koffie kunnen noemen. Deze persoon werkt bij de betere koffiecafé's en is in staat met een stoomkraantje melk perfect op te schuimen en die zo in de espresso te gieten dat het een wit figuurtje achterlaat tussen het crema (in een cappuccino/latte). Dit vereist veel oefening en ervaring.

De beste man is ook in staat de perfecte espresso te bereiden door de maling af te stemmen op de espressomachine met een kwaliteitsmaler.

Zoek anders eens met video.google.com of youtube op latte-art en klik er 1 aan. Dan zie je wat ze precies voor vormen maken en hoe ze dat doen.

In de meeste nederlandse café's is de cappuccino van matige kwaliteit tot zwaar beroerde kwaliteit. Voor de espresso geldt dit ook, hoewel je met übermachines ook zonder enige techniek en vaardigheid vaak een lekker sappie perst.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_41963012
Maar het is dus eigenlijk behoorlijk zinloos? Het is meer een uiterlijk iets ofzo?
Ben je trouwens wel eens bij die nieuwe koffiezaak geweest in de oranjerie btw? Zo ja, is het daar wel 'goed'?

Ik heb ook nooit echt het nut van cappuccino bij dat soort zaken en automaten gesnapt, aangezien alles na 3 seconden in elkaar oplost, en toch altijd maar weer dezelfde lichtbruine, egale massa over blijft...
pi_41970667
Dat latte-art is iets van de laatste jaren. De exacte omschrijving v.e. barista zul je vast via google of op wikipedia kunnen vinden. Volgens mij komt het erop neer dat het iemand is die zeer bedreven is in het maken van verschillende soorten koffie zoals espresso en cappuccino. Daar komt veel bij kijken: kennis van de machines, kennis van de verschillende bonensoorten (waar de bonen vandaan komen, smaak- en aroma eigenschappen, kennis van melanges en het samenstellen), de techniek en het inzicht om het beste te halen uit bepaalde apparaten en bonen etc. etc. Voor echt goede kwaliteit espresso luistert alles erg nauw en de barista heeft de kennis en techniek om met de beschikbare middelen en ingredienten constant de best mogelijke koffie te produceren.
Vergelijk het met een goede kok: die is in staat ingredienten op kwaliteit te beoordelen en te selecteren, is creatief, heeft een enorme schat aan kennis van smaakcombinaties en bereidingswijzes en heeft de techniek om die perfect uit te voeren onder (tijds)druk. Hetzelfde geldt voor de barista, maar dan voor koffie dus.
Kijk anders 's op een blogs van een paar barista's, zodat je een indruk kan krijgen:
http://dutchbarista.blogspot.com
http://www.jimseven.com
pi_42225108
Het valt me op dat ze in Frankrijk de piston niet nadrukken zoals het eigenlijk hoort... Of ligt dat aan mij?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  vrijdag 29 september 2006 @ 16:15:29 #17
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_42235149
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 09:32 schreef tim2308 het volgende:
Het valt me op dat ze in Frankrijk de piston niet nadrukken zoals het eigenlijk hoort... Of ligt dat aan mij?
valt mij ook op ja. En het valt ook op dat ze het in Nederland ook niet doen. EN het valt op dat mijn vader noch mijn moeder het doet.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_42242052
nadrukken? Bedoel je extra stevig in de grouphead rammen of gewoon de koffie aanstampen? Tsja, als je een E61 groep hebt en verse koffie dan kun je ermee wegkomen... Ergens wel begrijpelijk als je bedenkt dat iedereen anders tampt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_42250267
De koffie aanstampen met een kracht van 25 kg. Oftewel men neemt een stamper, een weegschaal en drukt net zolang tot de naald bij 25 kg is...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_42254097
quote:
Op zaterdag 30 september 2006 01:43 schreef tim2308 het volgende:
De koffie aanstampen met een kracht van 25 kg. Oftewel men neemt een stamper, een weegschaal en drukt net zolang tot de naald bij 25 kg is...
De 30lbs die overal op 't net staat is eerder iets van 14kg he
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_42256417
Oeps, foutje. Het idee is duidelijk iig
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zaterdag 30 september 2006 @ 14:31:48 #22
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_42257841
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 20:55 schreef W1ZZ het volgende:
nadrukken? Bedoel je extra stevig in de grouphead rammen of gewoon de koffie aanstampen? Tsja, als je een E61 groep hebt en verse koffie dan kun je ermee wegkomen... Ergens wel begrijpelijk als je bedenkt dat iedereen anders tampt.
Ik begrijp niet waarom men die E61 groep steeds heilig verklaard. Die van mij kan echt nog veel beter hoor. De stroming is bijv. niet altijd hetzelfde, of iig soms "ineens" heel langzaam. Dat is prut
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_42264233
Voornamelijk omdat zo'n beetje iedereen met een E61-groep een degelijke bak kan zetten omdat de groep heel vergevend is jegens fouten van de barista...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 2 oktober 2006 @ 12:11:20 #24
61279 Coolfool
Belanda goreng
pi_42307290
Ik weet niet of het al gepost is, maar ik kwam een persbericht tegen en ik moest even aan dit topic denken. Hier vind je een Barista videoworkshop van Jeroen Veldkamp.
pi_42314376
Leuke basiscursus, dankjewel
  dinsdag 3 oktober 2006 @ 19:06:07 #26
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_42339112
quote:
Op zaterdag 30 september 2006 20:01 schreef W1ZZ het volgende:
Voornamelijk omdat zo'n beetje iedereen met een E61-groep een degelijke bak kan zetten omdat de groep heel vergevend is jegens fouten van de barista...
da's waar dat klopt wel. Zo'n Kees van der westen pompt ook een dikke crema in 5sec. op je slechtgemalen 10 dagen oude onaangetampte prutkoffie.

Maar als je het wel goed doet, dan is de koffie verschrikkelijk lekker.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_43493155
Even dit oude topic nieuw leven in blazen:

Heeft iemand enig idee of/waar ik een triple basket kan krijgen? Ik kan 'm wel uit de VS bestellen maar ik betaal liever geen vermogen aan verzendkosten

Thx
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_43508714
triple basket bij:
http://www.pasmarose.de (zoeken naar sieb)
verzendkosten zien er redelijk uit (4,50 euro onder de 500g ), heb zelf nog geen ervaringen met het bedrijf, ga zelf ook maar even een gummi blindzeef bestellen)

veel duitse espresso info op :
http://www.kaffee-netz.de/board/
(ook deze bovenstaande info op dit forum gevonden)

[ Bericht 3% gewijzigd door rooienar op 13-11-2006 15:18:12 ]
  maandag 13 november 2006 @ 16:59:08 #29
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_43512526
Op die site staat een apparaat voor 0,00 euro. Is dat net zo'n fout als bij Otto? Ik wil hem wel bestellen en doorverkopen
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_43513740
koop ik hem van je

pasmarose schijnt wel aardig winkeltje te zijn, (nee ik heb geen aandelen)
http://www.kaffee-netz.de/board/viewtopic.php?t=11528
pi_43519012
Bedankt voor de tip! Helaas kun je niet met creditcard betalen (als m'n duits goed genoeg is tenminste) ...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_43519965
internationale overboeking met internetbankieren binnen de EU is tegenwoordig gratis (werkt met IBAN en Bic codes) , verder zie ik het paypal logo op de site staan (je kunt via je paypal met je creditcard betalen)
pi_44851922
*kick*

Heb inmiddels die triple basket bij Pasmarose besteld, 2,50 verzendkosten (omdat het in een envelop paste dus hoefde niet als pakketje verzonden te worden). Was in totaal een tientje kwijt. De verkoper is een hele prettige kerel en ik had m'n mandje binnen 3 dagen binnen. Uiteindelijk idd via PayPal met CC betaald.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_44852475
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 11:48 schreef W1ZZ het volgende:
*kick*

Heb inmiddels die triple basket bij Pasmarose besteld, 2,50 verzendkosten (omdat het in een envelop paste dus hoefde niet als pakketje verzonden te worden). Was in totaal een tientje kwijt. De verkoper is een hele prettige kerel en ik had m'n mandje binnen 3 dagen binnen. Uiteindelijk idd via PayPal met CC betaald.
En? Bevalt ie? Waarom heb je eigenlijk een triple basket besteld? Ben je van plan je ingewanden te asfalteren met espressootjes?
pi_44852901
Ik ben gewoon benieuwd, ook benieuwd of ik er een beetje mooie espressoporn mee kan maken

Hoe 'ie bevalt? Zou het je niet kunnen zeggen, moest m'n Silvia wegbrengen ter reparatie en die is nog niet terug dus heb nog niet kunnen testen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_45065022
Ik wil een tvp'tje plaatsen, maar eigenlijk moet ik bekennen dat ik gisteren pas Miss Silvia naar de reparateur gebracht heb vanwege het probleem dat de porta-filter losschiet (zie deel een). En ondanks de sympathieke tips loste het allemaal niets op en heb ik gewoon een tijd filterkoffe gedronken: je went eraan en dan vind je het lekker (een bepaald groen zakje van AH geloof ik ).
Het zij zo. Maar het is geen EXpresso: want ook al spreek je het zo fout uit, het drukt wel meer het verlangen uit, het verlangen naar levende doorleefde echte espresso met een echte crema-laag.
Ex Ex Ex, geef geef geef! En laat me weer bij Levelt langs gaan, de enige goede verkoper in de buurt en laat me de hele buurt weer wakker maken met die klote koffiemolen. We missen het .

Is die Seaco waarbij je bij DE ¤100 korting krijgt trouwens iets? Lijkt me een mooi automatisch apparaat.
Helpt waar hij kan!
  zaterdag 6 januari 2007 @ 16:52:28 #37
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45078123
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 02:31 schreef NoSigar het volgende:
Ik wil een tvp'tje plaatsen, maar eigenlijk moet ik bekennen dat ik gisteren pas Miss Silvia naar de reparateur gebracht heb vanwege het probleem dat de porta-filter losschiet (zie deel een). En ondanks de sympathieke tips loste het allemaal niets op en heb ik gewoon een tijd filterkoffe gedronken: je went eraan en dan vind je het lekker (een bepaald groen zakje van AH geloof ik ).
Het zij zo. Maar het is geen EXpresso: want ook al spreek je het zo fout uit, het drukt wel meer het verlangen uit, het verlangen naar levende doorleefde echte espresso met een echte crema-laag.
Ex Ex Ex, geef geef geef! En laat me weer bij Levelt langs gaan, de enige goede verkoper in de buurt en laat me de hele buurt weer wakker maken met die klote koffiemolen. We missen het .

Is die Seaco waarbij je bij DE ¤100 korting krijgt trouwens iets? Lijkt me een mooi automatisch apparaat.
Dat wennen is heel herkenbaar, ik heb een tijd op vakantie bijv. amper koffie gedronken, en eenmaal thuis duurde het 3 weken voordat ik weer op mijn normale niveau zat .

Die Saeco's lijken mij ook wel mooie dingen, sowieso als automaten het goed doen heb je iig lekkere koffie. Maar het zelf maken vind ik toch wel het leukste.

Ik zette net nog ff een dubbele espresso, ik had een week geleden de maling veranderd (iets grover voor meer koffie => meer smaak) en 21 seconden malen geeft het beste resultaat. Dus ik dat net doen, en na 10 sec. ofzo begon dat apparaat een hele dikke straal crema heel hard te spuiten en het kopje was ruim voor tijd vol. Was heel bitter en niet lekker ... Vaag is dat.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_45090350
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 16:52 schreef faberic het volgende:
21 seconden malen
Mijn molen maalt in zo'n 5 seconden voor een double...

Wat die Saeco dingen betreft, kan me niet voorstellen dat je daar net zo'n resultaat uit kunt krijgen als uit je Silvia.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 6 januari 2007 @ 22:00:11 #39
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45090528
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 21:56 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Mijn molen maalt in zo'n 5 seconden voor een double...

Wat die Saeco dingen betreft, kan me niet voorstellen dat je daar net zo'n resultaat uit kunt krijgen als uit je Silvia.
Snel is idd anders . Ik kan echter wel nauwkeuriger de hoeveelheid elke keer gelijk nemen (er hangt een doser aan, dus ik moet het wel met tijd toen, wil ik elke keer vers malen)
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_45091923
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 22:00 schreef faberic het volgende:

[..]

Snel is idd anders . Ik kan echter wel nauwkeuriger de hoeveelheid elke keer gelijk nemen (er hangt een doser aan, dus ik moet het wel met tijd toen, wil ik elke keer vers malen)
Heb je een blade grinder dan? Want anders is je molen op een gegeven moment toch gewoon klaar? Of heb je een hele hopper vol met bonen en weet je dat er na 21 secs malen precies genoeg is voor een double?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 6 januari 2007 @ 22:52:11 #41
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45092402
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 22:38 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Heb je een blade grinder dan? Want anders is je molen op een gegeven moment toch gewoon klaar? Of heb je een hele hopper vol met bonen en weet je dat er na 21 secs malen precies genoeg is voor een double?
Dat laatste, ik heb me er niet in verdiept, ik weet niet hoe het anders moet om eerlijk te zijn. Als ik iets mis moet je het zeggen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_45094366
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 22:52 schreef faberic het volgende:

[..]

Dat laatste, ik heb me er niet in verdiept, ik weet niet hoe het anders moet om eerlijk te zijn. Als ik iets mis moet je het zeggen.
Hoe ik 't doe iig is zo: ik weet hoeveel bonen ik in de hals van m'n maler moet gooien om genoeg te malen voor een double. Dus ik haal genoeg bonen elke keer uit een lucht- en lichtdichte bus en doe die rechtstreeks in de hals (de hopper gebruik ik dus niet). Dit omdat lucht en licht niet goed zijn voor je bonen, worden ze sneller oud van...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 7 januari 2007 @ 00:11:13 #43
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45095022
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 23:51 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Hoe ik 't doe iig is zo: ik weet hoeveel bonen ik in de hals van m'n maler moet gooien om genoeg te malen voor een double. Dus ik haal genoeg bonen elke keer uit een lucht- en lichtdichte bus en doe die rechtstreeks in de hals (de hopper gebruik ik dus niet). Dit omdat lucht en licht niet goed zijn voor je bonen, worden ze sneller oud van...
Dat zit er bij mij aan vast. Die hopper heeft wel wat filters voor licht denk ik, is wat donker.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 7 januari 2007 @ 00:16:44 #44
120482 mirugai
very fishy
pi_45095232
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 16:52 schreef faberic het volgende:
Ik zette net nog ff een dubbele espresso, ik had een week geleden de maling veranderd (iets grover voor meer koffie => meer smaak) en 21 seconden malen geeft het beste resultaat. Dus ik dat net doen, en na 10 sec. ofzo begon dat apparaat een hele dikke straal crema heel hard te spuiten en het kopje was ruim voor tijd vol. Was heel bitter en niet lekker ... Vaag is dat.
Klinkt als een onregelmatige maling of niet goed aangedrukt.
pi_45096419
tvp

Dit topic doet me overigens hier aan denken:
ervaren ierse bartenders maken een shamrock (klaverblad, symbool van Ierland) op je Guiness aan het eind van het tappen.
http://kengo.preston-net.com/archives/frigo_shamrock.jpg
  zondag 7 januari 2007 @ 11:46:11 #46
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45103333
Vanochtend heb ik weer eens cappuccino gemaakt, ik heb er normaal weinig tijd voor. Ik kreeg er een latte-art blaadje op, niet echt een mooie rosetta ofzo maar de espresso was perfect gelukt (dan ruikt hij zo lekker), en het melkschuim ook. Dit was één van de lekkerste cappuccino's die ik gemaakt had, blij dus.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 7 januari 2007 @ 11:56:35 #47
120482 mirugai
very fishy
pi_45103562
quote:
Op zondag 7 januari 2007 11:46 schreef faberic het volgende:
Vanochtend heb ik weer eens cappuccino gemaakt, ik heb er normaal weinig tijd voor. Ik kreeg er een latte-art blaadje op, niet echt een mooie rosetta ofzo maar de espresso was perfect gelukt (dan ruikt hij zo lekker), en het melkschuim ook. Dit was één van de lekkerste cappuccino's die ik gemaakt had, blij dus.
Een mooi begin van de dag dus! Gefeliciteerd
Ik ga er nu ook eentje zetten!
pi_45119427
Ik ben aan het sparen voor een volautomaat. Keuze is voorlopig gevallen op de Saeco Incanto Sirius.
Vraag me alleen af of dit een nieuw/huidige lijn model is of niet?

Heb hier namelijk een Saeco boekje waar ie niet in staat.
pi_45121170
quote:
Op zondag 7 januari 2007 20:03 schreef TazDevl het volgende:
Ik ben aan het sparen voor een volautomaat. Keuze is voorlopig gevallen op de Saeco Incanto Sirius.
Vraag me alleen af of dit een nieuw/huidige lijn model is of niet?

Heb hier namelijk een Saeco boekje waar ie niet in staat.
Ik wil je niet per sé op andere gedachten brengen maar wat is de reden dat je voor een volautomaat kiest?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_45122236
Voor mij het 1e apparaat. Leek me op dit moment de handigste keuze?

Wensen zijn:

Zelf bonen malen(d), melk opstoom device, water reservour en warme kopjes plaat.

Zou inderdaad ook los kunnen

[ Bericht 54% gewijzigd door TazDevl op 07-01-2007 21:14:36 ]
pi_45124354
Ik bedoel, waarom kies je voor een volautomaat itt een semi-automaat? Meestal kun je namelijk voor de prijs van een volautomaat een goede semi-automaat plus een goede molen krijgen. En deze combo is sowieso in staat tot betere espresso dan welke volautomaat dan ook.

[ Bericht 58% gewijzigd door W1ZZ op 07-01-2007 22:17:39 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_45126318
Ik sta helemaal open voor tips ;-)

Goedkoopste aanbieding so far is rond de 650 euro. Das ook ongeveer de max voor nu.
pi_45127021
Uiteindelijk moet jij beslissen. Het voornaamste is: hoeveel energie wil je er in steken. Je kunt voor de volautomaat gaan die het je op alle fronten gemakkelijker maakt (druk op knop = koffie) maar eens in de zoveel tijd voor preventief onderhoud terug moet. Daarnaast kun je voor de semi-automaat gaan, dit is de traditionele machine zoals bijvoorbeeld een rancilio silvia:


Zo'n apparaat vraagt veel meer van de gebruiker in de zin van dat je met het apparaat om moet leren gaan en dat het maken van een espresso/cappuccino gewoon meer tijd/handelingen kost. Daarentegen ligt het niveau van de best mogelijke espresso met zo'n apparaat véél hoger.

Voordelen volautomaat
gemakkelijk
snel
van de gebruiker wordt niets gevraagd

Nadelen volautomaat
duur
moet eens in de zoveel tijd voor onderhoud terug
kwaliteit is constant maar middelmatig


Voordelen semi-automaat
goedkoper
veel betere koffie mogelijk dan met volautomaat

Nadelen semi-automaat
tijdsintensief
leercurve


Ben je dus van het gemak of drink je voornamelijk cappuccino's is een volautomaat een betere keuze. Ben je een espressodrinker en/of een purist en ben je bereid tijd in je apparaat te steken is een semi-automaat een betere keuze.

Alles imho natuurlijk
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_45136391
Dat is natuurlijk ook de keuze... Voordeel van vol automaat is ook dat ik het zetten van een bakkie kan uitbesteden. Plus dat de kwaliteit redelijk constant is... Nadeel is dat verbetering alleen in de bonen te vinden is.

Tja, wat drink ik... nu eigenlijk "extra dark roast" van DE in mijn Senseo. Maar ja dat is lastig vergelijken...
Ik drink zelden cappuccino omdat ik net iets te vaak gewone koffie met schuimende melk cq gezoete slagroom heb ontvangen in plaats van wat ik besteld had.

Blijft natuurlijk een afweging, wil je dat anderen aan het apparaat "zitten". Beter koffie leren zetten etc...
Voor nu hou ik even het spaardoel van 650 euro vast voor de Saeco en zie straks wel wat het word.
  maandag 8 januari 2007 @ 19:08:41 #55
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45152187
Hebben jullie je ook weleens geërgerd aan de cappuccino/espresso in frankrijk? Echt vreselijk om te zien dat de pistons gevuld met oude koffie koud op de trays liggen, en als cappuccino kreeg ik niet zelden een café au lait met slagroom. Ik kon daarbij zelfs kiezen uit grand en petit. Dramatisch echt, maar er iets van zeggen is zo zielig .

Eten in frankrijk daarentegen:
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_45152513
Wellicht niet helemáál het goede topic, maar voor de liefhebbers van echte espresso die in Rotterdam wonen heb ik een nieuw zaakje "ontdekt". Dit zit aan de Meent vlakbij de markt (tijdens het seizoen is het een Italiaanse ijssalon, nu wordt er alleen koffie geserveerd). Met afstand de beste ristretto die ik ooit heb gehad in Nederland!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_45537698
quote:
Op woensdag 23 augustus 2006 12:19 schreef W1ZZ het volgende:

Weet iemand trouwens een goede koffiebrander in Groningen waar je bonen dagvers gebrand kunt krijgen? Haal nu steeds de Sicilian Espresso bij Kaldi waar ik erg tevreden over ben, maar wil wel eens het effect van hoeveel dagen oud de bonen zijn ondervinden!
Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker

groeten

Rooienar
pi_45539971
quote:
Op maandag 8 januari 2007 19:08 schreef faberic het volgende:
Hebben jullie je ook weleens geërgerd aan de cappuccino/espresso in frankrijk? Echt vreselijk om te zien dat de pistons gevuld met oude koffie koud op de trays liggen, en als cappuccino kreeg ik niet zelden een café au lait met slagroom. Ik kon daarbij zelfs kiezen uit grand en petit. Dramatisch echt, maar er iets van zeggen is zo zielig .

Eten in frankrijk daarentegen:
Dat is nou eenmaal franse cappuccino. Ik probeer voor mijn Nederlandse gasten wel eens een klassieke cappuccino te fixen, maar dat kost altijd een boel overredingsgekracht en gezucht anderzijds "c'est pas comme ca!"

Maar Parijs mag inderdaad wel een cursusje espresso zetten volgens de regels gebruiken. Wie weet een tentje in Parijs?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_45556989
quote:
Op zaterdag 20 januari 2007 17:49 schreef rooienar het volgende:

[..]

Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker

groeten

Rooienar
Ja!? Gaaf! Ik ken Sama alleen maar van de enorme hoeveelheden koffie die ze aan m'n werk leveren maar die worden in Italië gebrand en zijn nou niet echt vers te noemen... Ga ik er morgen meteen maar 'ns even kijken (tenzij ze op maandag dicht zijn, vind het echt zo'n zaakje dat op maandag dicht is)! Thx!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 2 februari 2007 @ 15:12:18 #60
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45917985
Ik heb vorige week donderdag dit reinigingsset besteld en vandaag binnengekregen. Meteen aan de slag, de hele machine gereinigd met backflush gedoe en de pistons 1,5 uur laten weken. Daarna was het apparaat wel ff van slag maar dat was zo weer over. Eerste espresso na de schoonmaak was echt duidelijk beter, smaakte sowieso anders en veel minder bitter ( en dan bedoel ik minder van het vieze bittere). Ik maak hem nu denk ik elke vrijdag schoon met detergent, dat lijkt me wel genoeg voor thuisgebruik, en sowieso zo vaak mogelijk flushen zonder detergent is ook goed.

Een aanrader dus! (en ook pasmarose is een betrouwbare zaak, hoewel ze achteraf pas met de verzendkosten kwamen)
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_45926325
quote:
Op zaterdag 20 januari 2007 17:49 schreef rooienar het volgende:

[..]

Ik heb vanmiddag net vandaag gebrande bonen (nog warm )gehaald bij SAMA aan de spilsluizen (vlakbij de ebbingebrug) , ze hebben sinds kort een grote brander midden in de winkel staan, ik vraag altijd even om de meest verse bonen omdat ik uit de uiterste houdbaarheidsdatum niks kan afleiden, ze branden volgens mij ongeveer een keer per week.
Ik heb momenteel biologische afrikaanse 100% arabica (pondzakken)
Maar Guatamala was ook lekker

groeten

Rooienar
Ik heb dus inmiddels die bonen geprobeerd: Niets dan kommer en kwel eerlijk gezegd. Toen ik de bonen thuis openmaakte op de eerste dag zag ik eigenlijk al dat ze niet lang genoeg gebrand waren, maargoed ik dacht even proberen maar. ZUUR, waterig en de crema verdween vrijwel direct na zetten! Nu zijn dat kenmerken van pasgebrande bonen dus ik heb 't aangezien, maar op de vierde dag waren ze nog steeds zo zuur (bij een ristretto zelfs nog) dus ik ben ermee teruggegaan. Heeft dat enigszins achtergestelde hulpje van de baas me alle versgebrande bonensoorten die ze hebben laten proberen maar aangezien de beste man elke verschillende boon op dezelfde (veel te grove) maalgraad en zonder te tampen in de machine propte kon ik weinig verschil ontdekken, sterker nog de bonen die ik had meegekregen waren beter dan wat hij me in de winkel liet proeven!. Hier kwam nog bij dat hij zonder piston of maler te reinigen tussen verschillende soorten bonen switchte Ik wilde m'n geld terug maar dat was allemaal maar moeilijk moeilijk (op een gegeven moment werden de algemene voorwaarden er zelfs bij gesleurd) dus ik heb SAMA helaas maar afgeschreven als op z'n minst niet met mijn idee van espresso overeenkomend (dit is dus mijn poging om aardig te brengen dat ik het slechte koffie en weinig knowhow vind).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 3 februari 2007 @ 14:49:59 #62
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45942224
Vanochtend een cappuccino gemaakt, en vanmiddag nog een espresso. Het verschil met vóór de schoonmaak is écht heel erg groot, echt super.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 3 maart 2007 @ 10:08:06 #63
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_46871571
tvp.
Ik heb op pasmarose.de de bottomless portafilter van rancilio besteld. Die is wat duurder dan de anderen maar het is wel een hele goede (denk ik). Over een week of wat hoop ik mijn resultaten te kunnen melden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_46887097
quote:
Op zaterdag 3 maart 2007 10:08 schreef faberic het volgende:
tvp.
Ik heb op pasmarose.de de bottomless portafilter van rancilio besteld. Die is wat duurder dan de anderen maar het is wel een hele goede (denk ik). Over een week of wat hoop ik mijn resultaten te kunnen melden.
Ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen. Ik heb sinds een paar weken een Silvia en ben nog volop aan het proberen (gaat steeds beter). Tips, hints en trucs zijn uiteraard altijd welkom.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 13 maart 2007 @ 15:41:19 #65
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_47230966
Vandaag, toen ik naar school wilde rijden (jaja een jonge barista dus ) kwam het pakketje van pasmarose.de. Ik had dus geen tijd om het open te maken, net wel, meteen koffie gemaakt. Omdat ik veel heb gelezen kreeg ik meteen een koffiestroom zoals op espressoporn.com (ik zal nog wel wat foto's maken). Had ik niet verwacht.
Het tampen gaat overigens stukken makkelijker omdat je dat ding gewoon plat neerlegt.
Crema: ongelooflijk.
Smaak: idem.

Echt verschrikkelijk lekker, totaal niet (vies) bitter, extractie was perfect, een ongelooflijk goede investering. Ik kan het iedereen aanraden die lekkere espresso wil maken.

Ik heb twee dubbele op, ik zet nu ff niks meer want je wordt er wel zweterig van met dit warme weer. Ik kijk uit naar de cappuccino van morgenochtend.

EDIT:
oja, de piston wordt wel sneller koud dan de normale, die zijn toch wat massiever. Ik heb daarom wel de dure van rancilio genomen, die is weer massiever dan de anderen, is voor de temperatuur wel belangrijk.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_47450154
Iemand ervaring met dekoffiethuiswinkel.nl? Ik heb er een test glaasje besteld voor espresso:



Maar ik krijg geen reactie van de winkel over mijn bestelling. Andere winkels waar dit te bestellen is, zijn uiteraard ook welkom.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  dinsdag 20 maart 2007 @ 10:27:40 #67
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_47464147
die glaasjes wil ik ook nog hebben, maar volgens mij kan je die overal wel kopen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_47465694
Ik heb er wel een paar gevonden in buitenlandse webwinkels, maar 35 dollar verzendkosten zijn me net iets te veel voor een glaasje van 4 dollar. Ze worden espresso shot glass genoemd.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_47467621
quote:
Op dinsdag 13 maart 2007 15:41 schreef faberic het volgende:
oja, de piston wordt wel sneller koud dan de normale, die zijn toch wat massiever. Ik heb daarom wel de dure van rancilio genomen, die is weer massiever dan de anderen, is voor de temperatuur wel belangrijk.
Begrijp ik het goed dat je geen twee kopjes kunt maken daarmee? En passen de normal Rancillio filters er wel in?
  dinsdag 20 maart 2007 @ 12:31:24 #70
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_47467982
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 12:20 schreef Herodus het volgende:

[..]

Begrijp ik het goed dat je geen twee kopjes kunt maken daarmee? En passen de normal Rancillio filters er wel in?
Geen twee kopjes nee, maar je techniek gaat zeker vooruit. Ik heb geen normal Rancilio filters (Isomac apparaat) maar ik neem aan van wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_47605585
Ik wil graag een goede bonenmaler kopen, waar moet ik op letten? Ik wil er niet meer dan ¤ 200 voor uitgeven. Is de Gaggia mdf wat?
  zaterdag 24 maart 2007 @ 16:54:09 #72
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_47613879
quote:
Op zaterdag 24 maart 2007 10:14 schreef probin het volgende:
Ik wil graag een goede bonenmaler kopen, waar moet ik op letten? Ik wil er niet meer dan ¤ 200 voor uitgeven. Is de Gaggia mdf wat?
Als je niet meer dan 200 euro wil uitgeven zou ik de gaggia mdf kopen. Ik heb hem zelf ook, bevalt prima. Ik lees echter overal dat je de beste molen moet kopen die je kan betalen. Eerder bezuinigen op het apparaat dan op de molen. Dat gaat tegen je gevoel in, maar dat is wel beter denk ik.
Voor honderd euro meer heb je een rancilio rocky (probeer dan wel de doserless te kopen), dat is echt al vele malen (LOLOLEINS!!!1rofl ) beter.

Dit is een heel aardig beginnerspakket, voor als iemand wil beginnen met espresso:
Rund-um-sorglos-Paket "Rancilio"
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_47801255
Ik heb inmiddels de Gaggia MDF gekocht en ben nu aan het 'klote' met de maalgraat. Het gaat nog erg moeilijk, hij loopt erg snel door en er blijft een drap achter... wat doe ik verkeerd?
pi_47947445
Hoi mensen,

Ik geef toe....
Ook ik ben gegrepen door het virus.
Waarom weet ik niet eens.
Denk dat het komt doordat ik eergisteren van een maatje een blik zelfgemalen koffie kreeg.
En ik gisteren op het terras zat met een cappuchino, die tegen viel, zoals helaas wel vaker...

Maar ik weet hoe een goeie cappuchino kan smaken, ik heb ze wel eens op.

Zelf heb ik een paar jaar geleden een Francis X3 gekocht.
Maar daar kon ik absoluut niets mee, ik was echt in de veronderstelling:

Koffie erin, knopje drukken, hoppa !!!!!

Dus binnen een week stond hij op zolder.
Maar nu wil ik het echt leren en proberen.
Dus vandaag alles bij elkaar gezocht, afgewassen, schoon gemaakt, enz.

Eerst een hoop gelezen op internet.
En daarna aan de slag.

Toestel staat aan en alles is schoon.
Kopjes op de warmhoudplaat, piston is warm
Om te beginnen neem ik dus 7 tot 9 gram gemalen koffie.
Die doe ik in de piston en met de stamper druk ik de koffie aan.
Vervolgens even de rand van de piston koffievrij maken en nogmaals de koffie aandrukken met de stamper ( druk ongeveer 20 kg) en de stamper een halve slag draaien met de wijzers mee.
Piston plaatsen in het toestel en de knop indrukken om een espresso te maken.
Vervolgens loopt er water door de piston en komt er espresso in het kopje.

Nee, geen crema gezien vandaag.
Maar volgens mij komt dat omdat de maling veel te grof is.
Morgen ga ik weer wat spullen halen en weer proberen.
Goede koffie, espresso-kopjes-lepetjes, stoomkannetje.

Eerst wil ik een fatsoenlijke espresso kunnen zetten, daarna een cappuchino.

Ook hier de topic doorgelezen en al een hoop opgestoken.

Hopelijk krijg ik het voor elkaar

[ Bericht 92% gewijzigd door R34L-SIcK op 03-04-2007 00:27:19 ]
  dinsdag 3 april 2007 @ 14:02:17 #75
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47962039
En nog even doorsparen voor een maler, dat is erg belangrijk
pi_47963567
Als je nog geen maler hebt, reserveer daar dan (veel) geld voor...
Hoe beter de maler, hoe beter de koffie! Een maler heeft veel meer invloed dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten...
Wij gebruiken thuis (woon nog bij mijn ouders) zelf (nog) een relatief goedkope (nou ja, 120 euro...) maler, maar ik weet wel wat ik wil hebben als ik op mijzelf ga wonen/ga trouwen/ga samenwonen. Dat zal bijna zeker een Rancilio Rocky of een Macap M5 worden.
Als espressoapparaat gebruiken mijn ouders een Rancilio Silvia en die bevalt erg goed, die zou ik zeker ook graag willen hebben. Het voordeel van de Rancilio ten opzichte van vergelijkbare apparaten qua prijs vind ik de kwaliteit die je krijgt voor het geld, die is gewoon ontzettend goed. Ik vond het, toen ik het op smaak heb vergeleken, de beste in zijn prijsklasse voor wat betreft de machines die ik toen heb vergeleken (een stuk of vijf verschillende).

Goede espresso en cappucino zijn niet alleen heerlijk om te drinken, maar ook een feest om te maken
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 3 april 2007 @ 15:20:31 #77
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47965247
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 14:40 schreef beunkster het volgende:
Als je nog geen maler hebt, reserveer daar dan (veel) geld voor...
Hoe beter de maler, hoe beter de koffie! Een maler heeft veel meer invloed dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten...
Wij gebruiken thuis (woon nog bij mijn ouders) zelf (nog) een relatief goedkope (nou ja, 120 euro...) maler, maar ik weet wel wat ik wil hebben als ik op mijzelf ga wonen/ga trouwen/ga samenwonen. Dat zal bijna zeker een Rancilio Rocky of een Macap M5 worden.
Ik heb er eentje van ¤35, is een prima maler
pi_47965492
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 14:02 schreef Richie_Rich het volgende:
En nog even doorsparen voor een maler, dat is erg belangrijk
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 15:20 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Ik heb er eentje van ¤35, is een prima maler
Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.
  dinsdag 3 april 2007 @ 17:13:10 #79
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47970110
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 15:26 schreef Herodus het volgende:

[..]


[..]

Een goede maler is behoorlijk belangrijk. En voor ¤35 heb je die niet hoor.
Ik wel
pi_47975501
Tweedehands een supermazzeltje gehad of zo?
Welke maler gebruik je eigenlijk als ik zo vrij mag zijn?
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_47978840
Ik heb intussen mijn Gagggia MDF koffiemolen ingeruild (was een tweedehandse) voor een Demoka M203. Ik kreeg met de gaggia niet de juist maling voor mijn Quicmill 820. De Demoka is een pretige molen voor niet al te veel geld ¤175. Hij maalt erg constant.

Wat zijn lekker bonen voor cappucino en hoelang blijven bonen goed in het reservoir van de molen?
  dinsdag 3 april 2007 @ 23:01:49 #82
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47985741
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 19:32 schreef beunkster het volgende:
Tweedehands een supermazzeltje gehad of zo?
Welke maler gebruik je eigenlijk als ik zo vrij mag zijn?
Inderdaad een supermazzeltje

Faema horecamolen voor het luttele bedrag van ¤35 uit een boedelveiling
  dinsdag 3 april 2007 @ 23:03:21 #83
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_47985826
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 20:49 schreef probin het volgende:
Ik heb intussen mijn Gagggia MDF koffiemolen ingeruild (was een tweedehandse) voor een Demoka M203. Ik kreeg met de gaggia niet de juist maling voor mijn Quicmill 820. De Demoka is een pretige molen voor niet al te veel geld ¤175. Hij maalt erg constant.

Wat zijn lekker bonen voor cappucino en hoelang blijven bonen goed in het reservoir van de molen?
Het allerbeste is bonen in de vriezer en alleen wat je per dag gebruikt in de molen doen, of dat te doen is, is het tweede.

Voor cappuccino maakt het overigens niet zo heel veel uit of je bonen al wat ouder zijn
pi_47986081
quote:
Op dinsdag 3 april 2007 23:01 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Inderdaad een supermazzeltje
[afbeelding]
Faema horecamolen voor het luttele bedrag van ¤35 uit een boedelveiling
Dat heb je erg goed voor elkaar, die dingen zijn extreem duur nieuw (sowieso meer dan 500 euro en ik dacht zelfs meer dan 800 euro...), gaaf!
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_48001003
Kan je met een espressomachine (quickmill 820) ook een gewone kop koffie zetten?
pi_48004397
Dat kan in zoverre dat je er natuurlijk wel een grotere kop onder kunt zetten en een grovere maling van je espessobonen kiest (naast dat je natuurlijk ook andere bonen kunt selecteren). Of je er daadwerkelijk filterkoffie in kunt doen, dat weet ik niet zeker, maar volgens mij gaat daat niet goed.
Als je als enige doel hebt om minder sterke koffie te zetten dan kun je gewoon de hoeveelheid pakken die je voor een normaal espressokopje pakt en daar dan dus een groter kopje voor te gebruiken.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  woensdag 4 april 2007 @ 20:26:35 #87
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_48018274
quote:
Op woensdag 4 april 2007 14:34 schreef beunkster het volgende:
Dat kan in zoverre dat je er natuurlijk wel een grotere kop onder kunt zetten en een grovere maling van je espessobonen kiest (naast dat je natuurlijk ook andere bonen kunt selecteren). Of je er daadwerkelijk filterkoffie in kunt doen, dat weet ik niet zeker, maar volgens mij gaat daat niet goed.
Als je als enige doel hebt om minder sterke koffie te zetten dan kun je gewoon de hoeveelheid pakken die je voor een normaal espressokopje pakt en daar dan dus een groter kopje voor te gebruiken.
Zo zou ik het niet doen, dan wordt de koffie bitter namelijk (overextractie).

Beter is een Americano. Espresso zetten in een capu kopje en de rest bijvullen met kokend water
pi_48039265
Heb je inderdaad wel gelijk in...
Je kunt natuurlijk ook gewoon een hele milde espresso pakken en dan gewoon de hoeveelheid voor twee kopjes espreso gebruiken om één grotere kop koffie te zetten.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_48054309
quote:
Op maandag 19 maart 2007 20:54 schreef reclamedoos het volgende:
Iemand ervaring met dekoffiethuiswinkel.nl? Ik heb er een test glaasje besteld voor espresso:

[afbeelding]

Maar ik krijg geen reactie van de winkel over mijn bestelling. Andere winkels waar dit te bestellen is, zijn uiteraard ook welkom.
kwam net iets tegen op http://caffeprimo.nl/



http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=123&category_id=32&option=com_phpshop&Itemid=38
pi_48062797
Holy fuck, ik wil die! (ik werk op mijn werk met een van der westen)
" there is nothing to not be amazed at "
  vrijdag 6 april 2007 @ 17:27:45 #91
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_48084860
quote:
Op maandag 2 april 2007 23:33 schreef R34L-SIcK het volgende:
Hoi mensen,

Ik geef toe....
Ook ik ben gegrepen door het virus.
(....)
Hopelijk krijg ik het voor elkaar
Kijk op het home-barista.com forum voor tamping techniques, en gebruik bijv. WDT (kijk bij de howto's). Met WDT en een goede tamp kan je een écht goede extractie bewerkstelligen en daarmee crema.

Koop ook verse koffie bij bijv. kaldi, daar krijg ik goede crema uit, uit een net gekochte zak weet ik > 1cm te persen, bij simon lévelt is dat nog geen 0.3 cm.

Geef voor de maler zeker niet minder uit dan rond de 200 euro, dat heeft geen zin.

Ik was afgelopen week trouwens in Rome, daar maken ze wel goede espresso/cappuccino (meestal dan, ik heb 1x mijn cappuccino teruggestuurd omdat er cacao ( ) opzat en omdat de melk te heet was. Dat van de melk begrepen ze de tweede keer nog steeds niet (gevolg: bitter en vies in plaats van zoet, zacht en romig).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_48100091
Wie weet een topespressobar in Parijs? Ik kom tot nu toe alleen maar prut tegen. Van aanstampen hebben ze hier volgens mij nog noooit gehoord geloof ik...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_48464640
hmmm lekker topic, ga ook maar even een espresso maken.
pi_48700544
Fotos van de kampioenschappen op http://www.flickr.com/pho(...)s/72157600118571559/

Voormalig baristakampioen Rose van Asten heeft het Latte Artkampioenschap gewonnen, Liesbeth Slijster heeft het baristakampioenschap gewonnen. Leuk detail: deze dames en nr. 2 van de baristakampieonschappen werken voor hetzelfde cafe, De Blonde Pater in Nijmegen. Vorig jaar bezette dit café plaatsen 1,2,4 en 5 van de baristakampioenschappen.

Trouwens nog enkele baristalogs
http://www.moniekbarista.blogspot.com/
http://dutchbarista.blogspot.com/

[ Bericht 20% gewijzigd door tim2308 op 25-04-2007 12:29:41 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_48900961
Weet iemand hoe de Douwe Egberts espresso bonen zijn? Ik zag dat ze nu ook Dark roast hadden.
pi_48909127
Tja, alle waar naar zijn geld denk ik maar. De verkoopprijs van DE overstijgt vaak niet de inkoopprijs van de betere branders......
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_48977693
Ik heb nu twee keer bonen gehaald bij Blanche Dael in Maastricht. Die branden behoorlijk vaak(iedere dag) dus verse bonen. Je proeft echt het verschil met een Kaldi of een Simon Levelt. Die bonen bij Levelt in die grote bakken kunnen gewoon niet vers zijn.
Voor mensen die nog twijfelen over een goede machine, overweeg eens een professionele tweedehands eengroepsmachine van Marktplaats. Heb ik ook gedaan en tot nu toe heel blij mee. Die machines zijn toch net een stap verder dan een Rancilio Silvia of een Quickmill.
pi_48979610
Heb een tweedehands Mazzer Super Jolly gekocht!
Kan ik tot ver na mijn dood mee doen, gezien de hoeveelheden die ik maal.
Heb hem nog niet veel kunenn testen, maar met de koffie gemalen op zijn fijnste stand kreeg ik na 25 seconden eindelijk ongeveer 1 cl. met veel drab .
Ik mis wel een beetje de gebruiksaanwijzing hoewel het grootse deel zichzelf wijst, maar hoe dat maatdingetje (handig) werkt heb ik nog niet uitgevonden. Ook was het een beetje onuidelijk wanneer ik de fijnheid mag instellen: als hij aanstaat en draait heb ik van een site begrepen, maar niet als hij maalt?
pi_48981803
Dat is een erg mooie molen. Over hoe dat ie precies werkt weet lk niet genoeg van, ik ben zelf nog op zoek naar zoiets. Mag ik vragen wat je er voor betaald hebt ongeveer? Via Marktplaats? Veel plezier ermee in ieder geval.
pi_48982217
Nee via Ebay voor 179 Euro, leek me een koopje en ik heb dan ook meteen op de "koop meteen'knop gedrukt! Maar goed, een miniMazzer lijkt me praktischer voor thuis , maar die vind je nauwelijks voor onder de 450.

en bovendien had ik niet gerekend op de 50 euro transportkosten uit Italie: hij is behalve nogal groot, nogal zwaar .We hebben maar eeen nieuw tafel bij Ikea gekocht voor in de keuken en dat geeft een boel extra ruimte .
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')