Bedankt. Dat is echt HET antwoord op m'n vraag.quote:Op maandag 29 mei 2006 12:44 schreef mroijjoijoi het volgende:
Conimex pinda satesaus....
quote:Op maandag 29 mei 2006 12:48 schreef MaLo het volgende:
Als iemand in de cafetaria waar ik werkte een frietje met sate bestelde, kreeg hij patat met 3 stokjes sate.
Rot op zeg. Patatje pinda, dan zouden ze van mij 1 patatje met een pinda erop krijgen.quote:Op maandag 29 mei 2006 12:46 schreef Frollo het volgende:Het IS 'patatje pinda'. In sommige streken zegt men 'frietje saté'. Maar het IS dus 'patatje pinda'. Verder is er geen verschil voor zover ik weet.
Ah, nog zo'n intelligent figuur.quote:Op maandag 29 mei 2006 12:46 schreef Frollo het volgende:Het IS 'patatje pinda'. In sommige streken zegt men 'frietje saté'. Maar het IS dus 'patatje pinda'. Verder is er geen verschil voor zover ik weet.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op maandag 29 mei 2006 12:50 schreef BrauN het volgende:
[..]
Ah, nog zo'n intelligent figuur.
Pleur alsjeblieft op, want een type als jij ontketent zometeen natuurlijk weer de eeuwenoude friet-patat-discussie. Daar ben ik niet erg van gediend.Satesaus is afgeleid van de Indonesische kecapsaus en heeft dus toevoegingen qua kruiden welke niet in 'gewone' pindasaus zitten. Het verschil zit hem dus in de kruiden die wel of niet doorheen gepleurd zijn!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat wist ik al wel inderdaad, dat het woord 'sate' verwijst naar stokjes met daaraan vlees. Het heeft dus niets met saus te maken. Echter, als er 'satesaus' staat... dan wordt het pas moeilijk.quote:Op maandag 29 mei 2006 12:58 schreef Zyggie het volgende:
Dit topic is bizar zinnig aangezien ik laatst hier ook een discussie over had.
We kwamen tot de volgende conclusie. Saté zijn de stokjes met vlees in een een beetje saus. Die saus kan je dus ook bij je patat doen. Pindasaus geeft meer aan wat het werkelijk is, zonder dat het meteen met saté te maken heeft.
Ja en de volgende stap is dan de satesaus een naam te geven zonder dat het met sate te maken heeft. Pindasaus is dus de ideale benaming.quote:Op maandag 29 mei 2006 12:59 schreef BrauN het volgende:
[..]
Dat wist ik al wel inderdaad, dat het woord 'sate' verwijst naar stokjes met daaraan vlees. Het heeft dus niets met saus te maken. Echter, als er 'satesaus' staat... dan wordt het pas moeilijk.
bedoel je nou dat Frikandel met satesaus gelijk is aan frikandel 'crimineel' ?quote:Op maandag 29 mei 2006 13:01 schreef Zwansen het volgende:
Frikandel met satesaus.
Of frikandel 'crimineel'. Verkrijgbaar bij de betere snackbar.
quote:Op maandag 29 mei 2006 13:06 schreef Zyggie het volgende:
Wel cool dat jullie me allemaal napraten hetzelfde denken.
Narcist ten top.quote:Op maandag 29 mei 2006 13:06 schreef Zyggie het volgende:
Wel cool dat jullie me allemaal napraten hetzelfde denken.
Frikandel crimineel is met satesaus en uitjes.quote:Op maandag 29 mei 2006 13:04 schreef dolle_hond het volgende:
[..]
bedoel je nou dat Frikandel met satesaus gelijk is aan frikandel 'crimineel' ?
want frikandel 'crimineel' ken ik niet.
quote:Op maandag 29 mei 2006 13:06 schreef Goofup het volgende:
Er is maar 1 oplossing voor dit probleem:
Saté is nr. 463 bij onze chinees,
pindasaus is nr. 89 bij onze snackbar, het verschil is dan:
463 - 89 = 374
en ja BrauN, de uitkomst is inderdaad streekgebonden viel me op.
Dat wilde ik nu net zeggen. Satesaus is de de saus voor over de sate. Kan van alles zijn, maar is doorgaans gewoon pindasaus.quote:Op maandag 29 mei 2006 12:58 schreef Zyggie het volgende:
Dit topic is bizar zinnig aangezien ik laatst hier ook een discussie over had.
We kwamen tot de volgende conclusie. Saté zijn de stokjes met vlees in een een beetje saus. Die saus kan je dus ook bij je patat doen. Pindasaus geeft meer aan wat het werkelijk is, zonder dat het meteen met saté te maken heeft.
nee das oorlog....quote:
Oorlog is inclusief uitjes in Utreg...quote:Op woensdag 31 mei 2006 15:08 schreef Remco_h het volgende:
[..]
nee das oorlog....
hier krijg je dan ook nog de vraag of je er uitjes bij wilt...
hier is utrecht...
Maar het gíng natuurlijk over pindasaus en satésaus.quote:Op woensdag 31 mei 2006 15:14 schreef Goofup het volgende:
oorlog is zonder uitjes.
wil je er uitjes bij, is het oorlog met uitjes.
en oorlog kan zowel met pinda- als met satésausquote:Op woensdag 31 mei 2006 15:20 schreef Chowi het volgende:
[..]
Maar het gíng natuurlijk over pindasaus en satésaus.
Nee, wat een patatje saté kan ook betekenen dat je friet met satéstokjes wil.quote:Op woensdag 31 mei 2006 15:29 schreef SolidasRock het volgende:
Ik heb werkenlijk nog nooit gehoord dat mensen een patatje sate bestelden, wel patatje pinda of patatje pindasaus. (Den Haag)
Ik ben bij het bestellen van een patatje oorlog ook wel eens gevraagd of ik ze "met soldaatjes" wilde.quote:Op woensdag 31 mei 2006 15:14 schreef Goofup het volgende:
oorlog is zonder uitjes.
wil je er uitjes bij, is het oorlog met uitjes.
quote:Op woensdag 31 mei 2006 16:59 schreef Gert het volgende:
Ik ben bij het bestellen van een patatje oorlog ook wel eens gevraagd of ik ze "met soldaatjes" wilde.![]()
quote:Op maandag 29 mei 2006 12:50 schreef Zwansen het volgende:
Rot op zeg. Patatje pinda, dan zouden ze van mij 1 patatje met een pinda erop krijgen.
Hij rijmt alleen niet echt.quote:Op zondag 11 juni 2006 03:26 schreef eBay het volgende:
Boven de rivieren heeft men geen verstand van frituur.
Pindasaus hoeft ook niet persé satésaus te zijn. Gado gadosaus, petjilsaus en loteksaus zijn ook sauzen op basis van pinda's. Alleen de overige ingredienten verschillen.quote:Op maandag 29 mei 2006 13:05 schreef ReSpawn het volgende:
Pindasaus is dus saus voor over de saté, ergo satésaus. Dat je het ergens anders ook nog overheen kunt gooien doet er niet toe. Oorspronkelijk voor over de saté. Pindasaus is dus een satésaus, maar satésaus hoeft niet persé pindasaus te zijn.
quote:Op maandag 29 mei 2006 12:47 schreef mroijjoijoi het volgende:
Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbrood, brood, komkommer
Pindasausje wordt ook gewoon bij varkensateh gedaan hoor. Vissateh wordt doorgaans zonder saus gegeten en geit idd met kecap sausquote:Op maandag 12 juni 2006 15:11 schreef Shark.Bait het volgende:
Men, wat een gebagger.
Ter vergelijking: alle ferarri's zijn auto's, maar niet alle auto's zijn ferrarri's
Sate saus is saus die je over je sate gooit. Nu is het traditioneel in Indonesië (en dus ook bij de indische rijsttafel) dat men alleen over de kippesaté pindasaus doet. Maar over de varkens saté (alleen voor hindoes natuurlijk, islamieten eten dit niet) doet men ketjap manis. Over de geite sate ook ketjap manis met een geraspt uitje. Zo heeft elke saté zijn eigen saus, en dat is dus zelden pindasaus. maar in Nederland flikkert men pindasaus over alle saté
En de echte pindasaus word met hete pepers gemaakt. Niet hete pindasaus is als champagne zonder bubbels
schei toch uit. hollandse satésaus is nep indonesiche saus. een zwakke variant van de geroosterde pinda en sambal.quote:Op zondag 28 juni 2009 01:11 schreef Black_Tulip het volgende:
Voor een Indo is het wel hartverwarmend om te zien hoeveel mensen saté associëren met het vlees aan stokjes in plaats van de saus
Inderdaad, in b.v. Suriname (onder invloed van de Javanen daar) heet pindasaus/satesaus dan ook 'pindasambal', is voor Nederlandse begrippen ontzettend heet (veel peper erin, het went), en de pinda's zijn grof gemalen (vergelijkbaar met 'pindakaas met stukjes noot'), zodat er nog een beetje structuur in die saus zit.quote:Op zondag 28 juni 2009 01:15 schreef zoalshetis het volgende:
schei toch uit. hollandse satésaus is nep indonesiche saus. een zwakke variant van de geroosterde pinda en sambal.
Heb je überhaupt wel mijn post gelezen?quote:Op zondag 28 juni 2009 01:15 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
schei toch uit. hollandse satésaus is nep indonesiche saus. een zwakke variant van de geroosterde pinda en sambal.
Valt wel mee hoor. Ik ken mensen in Indonesia die potten pindakaas importeren om pindasaus te makenquote:Op zondag 28 juni 2009 07:03 schreef josvr het volgende:
[..]
Inderdaad, in b.v. Suriname (onder invloed van de Javanen daar) heet pindasaus/satesaus dan ook 'pindasambal', is voor Nederlandse begrippen ontzettend heet (veel peper erin, het went), en de pinda's zijn grof gemalen (vergelijkbaar met 'pindakaas met stukjes noot'), zodat er nog een beetje structuur in die saus zit.
Je kunt zakken Pindasabalpasta kopen bij de toko (wat je dan aanlengt met water). Dit is echt zeer veel beter dan die satesaus die je in NL supermarkten koopt.
En ook satesaus maken op basis van pindakaas, dat is zo fout,
Patat oorlog = met uitjes,quote:Op zondag 28 juni 2009 07:06 schreef Fortune_Cookie het volgende:
gewoon patat oorlog met uitjes en zonder gezeik gvd
Volgens mij is satésaus gewoon de verkeerde benaming. Saté is gemarineerd vlees, dat wordt vaak geserveerd met een pindasaus. Toen zijn mensen die pindasaus satésaus gaan noemen, en de voedselindustrie natuurlijk ook.quote:Op zondag 28 juni 2009 13:30 schreef vahmpcat het volgende:
Tja, het is maar net wat je wilt zeggen @ dat gebekvecht tussen boven en onder rivier.
Maar volgens mij is het verschil dat saté meer kruiden bevat en dus vaak wat pittiger is dan pindasaus.
Niet patat oorlog is:pindasaus met mayo.quote:Op zondag 28 juni 2009 13:40 schreef cypher21 het volgende:
[..]
Patat oorlog = met uitjes,
patat oorlog met uitjes is dubbelop.
dan is het een patatje mayo pinda ui (oftewel oorlog)
Hier niet,quote:Op zondag 28 juni 2009 14:37 schreef Glijdt_licht het volgende:
[..]
Niet patat oorlog is:pindasaus met mayo.
Geen uitjes.
*sigh* leer lezen.quote:Op zondag 28 juni 2009 13:52 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Volgens mij is satésaus gewoon de verkeerde benaming. Saté is gemarineerd vlees, dat wordt vaak geserveerd met een pindasaus. Toen zijn mensen die pindasaus satésaus gaan noemen, en de voedselindustrie natuurlijk ook.
Ik had jouw post al gelezen, maar de geheel persoonlijke wijze waarop jij een onderscheid maakte en dat nu voor authentiek probeert te verkopen leek me niet juist.quote:
Dus Gado Gado maak je met satesaus,? Klinkt logisch hoor.quote:Satésaus hoort thuis in de Indonesische, Thaise, Maleisische en Chinese keuken en word gebruikt voor gerechten zoals Sate Babi, Sate Ajam, Gado Gado, Otak Otak. Het ontleend zijn naam aan de eerste twee gerechten waarbij het eerst gebruikt werd voor bij vlees.
Wordt die dan ook bij de gado gado gebruikt? Of alleen voor de pindasaus bij de gado gado? Als ik namelijk gebruik maak van google kom ik ook satesauzen tegen zonder pinda. Het lijkt me sowieso niet erg geloofwaardig dat die Indonesiers eeuwenlang slechts een en dezelfde saus over hun sate mikken.quote:Dit heeft te maken met een kruiden combinatie die zowel voor het vlees als voor de saus werd gebruikt. Vandaar de samenvoeging sate-saus.
Omdat het net zoiets is als barbecuesaus, vissaus, grillsaus. Het is vernoemd naar het gebruik, het is geen recept. Het is een pindasaus die vaak over de sate heen gaat, en daarom zo genoemd wordt. Want zo kennen wij in Nederland sate alleen maar, van de Chinees, met pindasaus. Daar kun je dan allerlei dingen bij verzinnen, jij bent degene die het verzint.quote:Dat een of andere Hollander dat op friet ging gooien heeft niets te maken met die naam.
Er zijn echter meerdere sauzen op pindabasis, bijvoorbeeld curries, dus waarom noem je satesaus pindasaus als er meerdere verschillende sauzen zijn die die naam kunnen dragen.
Het authentieke zit hem in de specifieke kruiden die gebruikt worden voor satésaus. En vaak niet voor pindasaus dus.quote:Op zondag 28 juni 2009 19:14 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik had jouw post al gelezen, maar de geheel persoonlijke wijze waarop jij een onderscheid maakte en dat nu voor authentiek probeert te verkopen leek me niet juist.
[..]
Dus Gado Gado maak je met satesaus,? Klinkt logisch hoor.
[..]
Wordt die dan ook bij de gado gado gebruikt? Of alleen voor de pindasaus bij de gado gado? Als ik namelijk gebruik maak van google kom ik ook satesauzen tegen zonder pinda. Het lijkt me sowieso niet erg geloofwaardig dat die Indonesiers eeuwenlang slechts een en dezelfde saus over hun sate mikken.
[..]
Omdat het net zoiets is als barbecuesaus, vissaus, grillsaus. Het is vernoemd naar het gebruik, het is geen recept. Het is een pindasaus die vaak over de sate heen gaat, en daarom zo genoemd wordt. Want zo kennen wij in Nederland sate alleen maar, van de Chinees, met pindasaus. Daar kun je dan allerlei dingen bij verzinnen, jij bent degene die het verzint.
Ja, net zoals je Gado Gadosaus over de sate kunt doen.quote:Op zondag 28 juni 2009 19:26 schreef vahmpcat het volgende:
Het authentieke zit hem in de specifieke kruiden die gebruikt worden voor satésaus. En vaak niet voor pindasaus dus.
Gado gado gaat om de rest vooral die anders is, de bestanddelen van de saus gado gado is hetzelfde toch? Alleen gaat het hier om een ander gerecht dan vlees zoals bij sate ajam.
Pinda's, kokosmelk, ui, knoflook en sambal als ik me niet vergis. En zo krijg je de authentieke Indonesische pindasaus voor over de sate of als bestanddeel van gado gado. Dat die dan in Nederland de naam heeft gekregen van het stokje met vlees is heel erg verklaarbaar, maar zegt verder niks over de inhoud. Welke gevoelswaarde jij daar dan aan toekent, is daarin niet bepalend.quote:In satesaus hoeft inderdaad niet perse pinda, dat is het hem juist. Je hebt veel andere soorten sauzen die je beter pindasaus kan noemen. Satesaus is een bepaalde mix die je gebruikt kwa kruiden en andere ingredienten en daar baseer ik dan ook op wat ik persoonlijk satesaus noem. En wil je daarom satesaus maken gaat het echt dus wel om het recept. Niet zoals bij grillsaus of vissaus.
En nee ik verzin toch echt niet dat daar een echt recept voor is. Ik heb het ook niet over de saus die je bij je friet krijgt als zijnde echte satesaus. Ik heb het over zelf gemaakte, non kant en klare satesaus, zonder spul uit pre-made potjes. Maar in nederland is de boel nu eenmaal vernederlandst, ook wat de chinees aan je serveert.
Maar dat betekend echt niet dat er geen recept voor is
Een patatje met is toch ook zonder (wat een woordgrapquote:Op zondag 28 juni 2009 14:49 schreef cypher21 het volgende:
[..]
Speciaal is toch ook met ui, dus oorlog is ook met ui
Oorlog is met ui, en met curry.quote:Op maandag 29 juni 2009 12:23 schreef Goofup het volgende:
[..]
Een patatje met is toch ook zonder (wat een woordgrap)
Ik snap jouw logica niet en los daarvan klopt het ook niet. Oorlog is zonder ui, tenzij je erbij zegt dat er uitjes bij moeten.
quote:Op zondag 28 juni 2009 12:50 schreef Black_Tulip het volgende:
[..]
Heb je überhaupt wel mijn post gelezen?
Oorlog is exclusief uitjes in Utrecht, ik weet het, want ik woon er. Je krijgt er in Utrecht-stad echter wel vaak de vraag of je er uitjes bij wilt.quote:Op woensdag 31 mei 2006 15:10 schreef Doekes het volgende:
[..]
Oorlog is inclusief uitjes in Utreg...
Frietje met = friet mayonaise.quote:Op maandag 29 juni 2009 15:56 schreef MoneyTalks het volgende:
Een frietje met bestaat uit curry, satésaus en uitjes.
quote:Op maandag 29 juni 2009 17:34 schreef MoneyTalks het volgende:
frietje oorlog is joppiesaus, pindasaus, mayonaise, curry en cocktailsaus met uitjes en ketjap
quote:Op maandag 29 juni 2009 16:29 schreef sexymofo het volgende:
patatje oorlog is patat + mayo + sate + curry + ui hier
Uit Brabant natuurlijk!quote:
Ja, dat ook. En met mayonaise. Maar daar was iedereen het wel over eens..quote:Op maandag 29 juni 2009 16:16 schreef Tvrb0Jugend het volgende:
[..]
echt niet ouwe is met satesaus sukkel
Ik mag hopen dat jij niet in de snackbar werkt.. en anders hoop ik dat ik nooit een friet oorlog bij je bestel.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |