Italiaanse toestanden in Roemenie:
quote:
Roemenië / Parlement blokkeert corruptiewet
Van onze redactie buitenland
Het Roemeense parlement heeft gisteren de nieuwe wet tegen corruptie geblokkeerd. Daarmee strijkt het de Europese Unie tegen de haren in.
De nieuwe wet was al sinds september in werking op basis van een regeringsdecreet, maar moest nog door het parlement worden aangenomen om permanente status te krijgen. Gisteren lukte dat nog niet, omdat er meer parlementariërs van de oppositionele sociaal-democratische partij (PSD) voor de stemming waren komen opdagen dan van de regeringscoalitie. Die beschikt slechts over een krappe meerderheid in het parlement. President Traian Basescu heeft nu 20 dagen de tijd om de wet terug te sturen naar het parlement voor nieuwe behandeling. In de tussentijd kan de bestrijding van corruptie doorgaan.
De PSD is tegen de wet, omdat die volgens haar een heksenjacht kan ontketenen tegen PSD-politici. „Wij zijn het doelwit nu”, stelde PSD-politicus Ilie Sarbu. „We worden beschuldigd van van alles, links en rechts, ’sochtends, ’smiddags en ’savonds.”
De PSD, die tussen 2000 en 2004 de regering vormde, staat inderdaad onder zware verdenking. Dinsdag werd haar leider formeel aangeklaagd: ex-premier en huidig parlementsvoorzitter Adrian Nastase. Details zijn nog niet bekendgemaakt, maar waarschijnlijk gaat het om malversaties in de vastgoedhandel. Nastase verklaarde zichzelf onschuldig en omschreef de aanklacht als een ’publieke executie’ en als vervolging door ’de politieke politie van president Traian Basescu’.
De Roemeense justitie heeft overigens ook de vice-premier van de huidige coalitie, George Copos, aangeklaagd, wegens belastingontduiking. Ook Copos ontkent.
Het blokkeren van de anti-corruptiewet zal in Brussel slecht vallen. Omkoping en fraude is volgens veel Europese landen een van de grootste obstakels voor de toetreding van Roemenië tot de EU. De toetreding staat voor januari 2007 op het programma, maar de EU eist dat wel eerst de corruptie is aangepakt en de Roemeense rechtspraak is hervormd. Woensdag oordeelde de EU-vertegenwoordiger in Boekarest, Jonathan Scheele, dat Roemenië inmiddels stappen heeft gezet in de goede richting, maar dat er nog meer moet gebeuren.
In Nederland wilde met name het CDA vanwege de corruptie in Roemenië toetreding van het land nog niet goedkeuren. In de Tweede Kamer kreeg de partij daar echter geen steun voor. Het toetredingsverdrag van Roemenië en Bulgarije is vorige week met grote meerderheid geratificeerd. Dat verdrag maakt wel uitstel met één jaar mogelijk.
http://www.trouw.nl/hetni(...)kkeert+corruptiewet+