FOK!forum / Culinesse à gogo / Venkel! Wat doen we ermee?
Duderinnetjewoensdag 25 januari 2006 @ 19:02
In de hoop een receptje te maken dat ik jaren geleden eens bij iemand at, kocht ik een paar dagen terug een venkel-knol. Ik kon het bedoelde gerecht nergens meer vinden, maar stuitte op een ander maaltje dat ik zojuist heb gemaakt.

En het was heerlijk

Van de hand van Jamie Oliver:
Venkel in stukken snijden, toppen eraf, kontje eraf en groen eraf.
In een ovenschaal gooien en de oven voorverwarmen op 220 graden.
In de schaal erbij: minimaal 1 teen knoflook in plakjes (ik drie tenen dus ), paar klontjes (room)boter, peper uit de molen, zout en een glas witte wijn. Minuut of 30/40 in de oven, daarna het groene grut van de venkel erover strooien en smullen maar

Op het eerste gezicht was ik niet eens zo'n venkel-fan (ik vond het veel te anijzig), maar nu ben ik geheel pro-venkel

Wie heeft er nog meer venkel-recepten, nu ik eenmaal verkocht ben?
Jordy-Bwoensdag 25 januari 2006 @ 19:17
Werkt goed met appel... Kan prima door een waldorf-salade.
Jordy-Bwoensdag 25 januari 2006 @ 19:22
Crispy Waldorf Salad

Makes 6 to 8 servings


1 cup pecan halves
1 one-pound fennel bulb, trimmed
2 tablespoons plus 1 teaspoon freshly squeezed lemon juice
1 Granny Smith apple
1 medium bunch seedless red grapes, halved (about 1 1/2 cups)
4 stalks celery, strings removed, thinly sliced crosswise
6 to 8 escarole* leaves, stacked and cut crosswise into thin strips
1/4 cup chopped fresh dill
1/4 cup plain yogurt
2 tablespoons extra-virgin olive oil
Salt and freshly ground black pepper

1. Heat oven to 350°. Spread pecans on a baking pan. Bake until golden and fragrant, 10 to 15 minutes. Cool on a wire rack. Halve pecans; set aside.

2. Slice fennel bulb very thin using a mandoline or a sharp knife. Transfer to a large bowl; add 1 teaspoon lemon juice, and toss.

3. Cut apple, with skin on, into thin wedges; add to fennel, and toss to combine. Add grapes, celery, escarole, and half the dill to bowl. Toss to combine. Salad may be made to this point up to 4 hours ahead.

4. In a small bowl, combine remaining 2 tablespoons lemon juice, yogurt, olive oil, and salt and pepper to taste. Drizzle vinaigrette over the salad, using only as much as needed to lightly coat the salad. Transfer to a serving bowl; garnish with remaining dill and the pecans. Serve immediately.


*Escarole is (krul)andijvie
Manonowoensdag 25 januari 2006 @ 23:52
quote:
Op woensdag 25 januari 2006 19:02 schreef Duderinnetje het volgende:
Van de hand van Jamie Oliver:
Venkel in stukken snijden, toppen eraf, kontje eraf en groen eraf.
In een ovenschaal gooien en de oven voorverwarmen op 220 graden.
In de schaal erbij: minimaal 1 teen knoflook in plakjes (ik drie tenen dus ), paar klontjes (room)boter, peper uit de molen, zout en een glas witte wijn. Minuut of 30/40 in de oven, daarna het groene grut van de venkel erover strooien en smullen maar
Goed recept van JO

hier
Venkelsoep met belegen kaas
4 personen

2 grote venkelknollen met mooi groen
1 l kruidenbouillon
1 sjalotje
1/2 eetlepel karwijzaad
150 g geraspte belegen kaas


De venkel schoonmaken, het groen ter garnering achterhouden en de knollen in dunne repen snijden. Het sjalotje snipperen en in de olie goudgeel fruiten, het karwijzaad erbij roeren en nog even meebakken. De bouillon erbij schenken, de venkel toevoegen en in 5 minuten beetgaar koken. Het venkelgroen kleiner snijden en met de kaas bij de soep roeren. Direct serveren.

Variatie: 200 g oesterzwammen met het sjalotje meefruiten. Het karwijzaad weglaten. Geraspte Fougerond gebruiken en nog 2 eetlepels gehakte dragon toevoegen.
Duderinnetjedonderdag 26 januari 2006 @ 08:14
Venkel met appel: ik kan me helemaal voorstellen dat dat een goede combinatie is ja! Goed recept

Dat soepie klinkt helemáál lekker. Die zet ik voor as. weekend sowieso op het menu. Vertel me nog even wat fougerond voor kaas is als je wil!
Bluesdonderdag 26 januari 2006 @ 09:12
Wat lekker klinkt het
Ik heb voor zover ik weet nog nooit venkel zelf bereid.
Ga het zeker proberen... wat at je erbij?
Duderinnetjedonderdag 26 januari 2006 @ 10:44
quote:
Op donderdag 26 januari 2006 09:12 schreef Bluezz het volgende:
Wat lekker klinkt het
Ik heb voor zover ik weet nog nooit venkel zelf bereid.
Ga het zeker proberen... wat at je erbij?
Gebakken krieltjes en een Tivallburgertje met kaas en zongedroogde tomaatjes

Of vroeg je het niet aan mij?
Leonoordonderdag 26 januari 2006 @ 13:02
Venkel

Wij eten thuis vaak venkel-van-de-AH-recept-kaart:

Ingrediënten

6 eetlepels olijfolie
1 duopak krieltjes (700 g)
2 schaaltjes Provençaals gekruide runderreepjes (a ca. 250 g)
1 winterwortel
2 venkelknollen
2 uien
1 teentje knoflook
1 pakje crème fraîche schenkbaar (200 ml)

Bereiden
In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten en krieltjes volgens gebruiksaanwijzing bakken. In braadpan rest van olie verhitten en vlees bruin bakken. Intussen wortel schillen en in dunne plakjes snijden. Wortel door vlees scheppen en meebakken. Venkel schoonmaken en in repen snijden. Uien en knoflook pellen en snipperen. Venkel, ui en knoflook toevoegen aan vleesmengsel en in ca. 6 minuten beetgaar bakken. Crème fraîche erdoor roeren en schotel afgedekt ca. 5 minuten door en door verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met krieltjes.

bron
bixisterdonderdag 26 januari 2006 @ 22:27
ik vind venkel heel lekker maar ook wel echt iets dat ik niet te vaak moet eten, want dan gaat die anijssmaak me al snel tegenstaan. maar de recepten hier zijn wel iets om te onthouden!
Bluesdonderdag 26 januari 2006 @ 23:05
Ja doedje, ik vroeg het aan jou, en het recept daarna is ook leuk
flipsendonderdag 26 januari 2006 @ 23:08
Venkel is ook lekker met vis, uit de oven. Had een goed recept uit een of ander Engels boek (!), maar heb het hier (Buenos Aires) niet bij de hand
Bluesvrijdag 27 januari 2006 @ 00:24
Dat houden we dan wel tegoed flipsen
Duderinnetjevrijdag 27 januari 2006 @ 00:40
En nog goed voor lijf en leden ook, die venkel!
quote:
Spijsvertering
Uitstekend middel om de maag en de ingewanden te ontspannen, terwijl het de spijsvertering en de eetlust stimuleert. Goed middel bij flatulentie. Krampjes bij baby's en een riekende adem.

Luchtwegen
Venkel heeft een kalmerend effect op de bronchiën verzacht de hoest, wordt om deze reden veel toegevoegd aan hoestsiropen.

Overige
Venkel verhoogt de melktoevloed, uitwendig stilt de etherische olie reumatische - en spierpijnen. De thee kan ook gebruikt worden voor conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), of ontstekingen van het ooglid (blepharitis), dan als kompres.
bron
golfervrijdag 27 januari 2006 @ 00:43
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 00:40 schreef Duderinnetje het volgende:
En nog goed voor lijf en leden ook, die venkel!


bron
En je wordt bedankt.

Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.

Mooi niet dus.
Duderinnetjevrijdag 27 januari 2006 @ 00:45
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 00:43 schreef golfer het volgende:

[..]

En je wordt bedankt.

Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.

Mooi niet dus.


Ik was er ook niet zo weg van hoor, maar zoals met alles (nou ja, veel): in de juiste combinatie van smaken is het heerlijk

Gewoon proberen
Chrisje101vrijdag 27 januari 2006 @ 13:03
Die anijssmaak vind ik juist lekker. Ik doe altijd een scheutje Pernod in de pan als ik venkel kook om die smaak nog te accentueren. (Bij broccoli doe ik dat ook)

Venkelsoep is lekker (uitje fruiten in boter, venkel erbij, water, melk/water of groentefond erbij, pernod, gaarkoken, pureren in blender, eventueel nog extra binden als je een dikkere soep wil met room en/off eidooiers).
Gegratineerde venkel (met oude Goudse of Parmezaan) is ook lekker.

Middeleeuws venkelsoepje uit 14de eeuws Engeland:
Ui en venkel fruiten in olijfolie, beetje water erbij, saffraan, gemberpoeder, peper, zout. Broodblokjes bakken in olie. Soep in kom doen, broodblokjes erin.
Voordat iemand denkt het beter te weten: olijfolie werd inderdaad toen al gebruikt, niet alleen in Engeland maar ook in Nederland.
Euc-vrijdag 27 januari 2006 @ 13:20
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.

Indien je de beschikking hebt over een prof apparatuur: een uur op 100 graden stoom, snotgaar laten worden, dan ff in de keukenmachine laten draaien, wat mayo erbij en klaar

Indien je dat niet hebt: snotgaar koken, door de pureeknijper, dat zeven door een fijne zeef, daarna wat mayo erbij, goed roeren, weer zeven en klaar
Duderinnetjevrijdag 27 januari 2006 @ 13:22
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 13:20 schreef Euc- het volgende:
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.

Indien je de beschikking hebt over een prof apparatuur: een uur op 100 graden stoom, snotgaar laten worden, dan ff in de keukenmachine laten draaien, wat mayo erbij en klaar

Indien je dat niet hebt: snotgaar koken, door de pureeknijper, dat zeven door een fijne zeef, daarna wat mayo erbij, goed roeren, weer zeven en klaar
Klinkt goed! Het zal wel behoorlijk slinken als je het zo gaar kookt?
Martijn_77vrijdag 27 januari 2006 @ 19:43
Er is zelfs een site volledig aan venkel gewijd

Venkel
Duderinnetjevrijdag 27 januari 2006 @ 20:00
Weer twee knolletjes gescoord
Morgen maar eens de soep proberen.

Overigens kom ik op internet meerdere enthousiaste recensies tegen van een ander venkel-recept van Oliver, namelijk die voor pasta:
quote:
Benodigdheden.

Olijfolie extra vergin
140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes
2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
1 gedroogde Spaanse peper
zeezout en peper uit de molen
400 g gedroogde spaghetti
2 handjes oud broodkruim
een takje verse rozemarijn


Bereiding.

Giet twee flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en gesneden knoflook bij. Kneus het venkelzaak licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bloktomaten toe met eventueel wat gedroogde spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta in een grote pan gezouten kokend water al dente. Maak intussen de pangritata (krokante broodkruimels) Dit geeft het gerecht een mooie structuur. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim zonder korstjes. Bak het kruim met 4 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Doe het takje rozemarijn erbij. Giet de pasta af en roer er de tomatensaus doorheen. Doe het in een schaal en gooi de pangritata er overheen.


Tip: Bewaar het groen van de venkel om te garneren.
Ik heb hem hier ook in een boek staan. Ziet er heerlijk uit!
Shark.Baitmaandag 30 januari 2006 @ 18:17
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 00:43 schreef golfer het volgende:
En je wordt bedankt.

Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.

Mooi niet dus.


Venkel.. tja..ehm... wel eens bij de vis gegeten. Anijs smaak is wel grappig. Volgens mij ook een keer bij de griek naar binnen gewerkt dacht ik....
Bluesmaandag 30 januari 2006 @ 20:07
We hebben nog steeds geen venkel gegeten

Wel kwam ik dit tegen

Venkelkroketjes met gemarineerde rode ui
Voor 4 personen


2 rode uien
sap van een citroen
70 gram boter
fijngesnipperd sjalotje
95 gram bloem
150 ml groentebouillon
50 ml room
peper en zout
nootmuskaat
3 eieren
100 gram geraspte peccorino
2 venkelknollen in blokjes
venkelgroen
zonnebloemolie
paneermeel


Bereidingswijze:
Snij de rode uien in dunne ringetjes en laat ze minimaal 3 uur marineren in het sap van een citroen. Fruit het sjalotje zachtjes in de boter en voeg vrij snel 95 gram bloem toe. Roer goed door en laat flink warm worden. Het mengsel moet loskomen van de pan. Voeg de koude bouillon toe en roer de massa met een garde glad. Voeg vervolgens de room toe en laat het geheel 30 minuten op een heel zacht vuurtje gaar worden. Dit is nodig om de meel- smaak kwijt te raken. De massa is nu behoorlijk dik. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Meng de afgekoelde ragout met de venkelblokjes, het venkelgroen, de peccorino en een eidooier. Kneed de massa in kleine kroketjes en doe bloem, twee losgeklopte eieren en paneermeel elk op een eigen bordje. Haal de kroketjes eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het paneer- meel. Frituur ze op 180° C tot ze goudbruin zijn. Serveren met de gemarineerde rode ui.


En die van JamieDude klinkt ook lekker
Duderinnetjemaandag 30 januari 2006 @ 20:10
quote:
Op maandag 30 januari 2006 20:07 schreef Bluezz het volgende:
We hebben nog steeds geen venkel gegeten

Wel kwam ik dit tegen

Oh! Wat moet dit lekker zijn!
Serendipsmaandag 6 februari 2006 @ 17:44
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 13:20 schreef Euc- het volgende:
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.
Idd. lekker! Ik versta onder venkelpuree eerder aardappelpuree met venkel er doorheen. Dat is zo lekker en ideaal voor bij wild.

Verder heb ik wel eens gehoord dat venkel heel lekker is als salade, aangemaakt met hazelnootolie. Moet ik zelf nog eens proberen.
Jordy-Bwoensdag 29 maart 2006 @ 19:42
Ik heb net het recept uit de OP gemaakt, maar met appelsap ipv witte wijn ('k wilde geen fles losmaken en venkel werkt toch al goed met appel)

Was heerlijk... Heerlijk zachte stukjes die qua structuur en smaak wat deden denken aan appelcompote (figures...) maar toch ook totaal anders waren.

[ Bericht 11% gewijzigd door Jordy-B op 29-03-2006 23:46:40 ]
HaverMoutKoekjewoensdag 29 maart 2006 @ 21:39
http://www.bbc.co.uk/food(...)rapefruits_582.shtml
Deze vond ik erg lekker, van de BBC food site

Orange and grapefruit salad

Ingredients
1 orange, peeled and segmented
1 pink grapefruit, peeled and segmented
1 fennel bulb, thinly sliced
1 tsp coriander seeds
1 tsp cumin seeds

Method
1. Mix together the orange and grapefruit segments with their juice. Stir in the sliced fennel.
2. Dry roast the coriander and cumin seeds until their aroma is released.
4. Crush and mix into the salad.
Duderinnetjewoensdag 29 maart 2006 @ 21:41
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:42 schreef Jordy-B het volgende:
Ik heb net het recept uit de OP gemaakt, maar met appelsap ipv witte wijn ('k wilde geen fles losmaken en venkel werkt toch al goed met appel)

Was heerlijk... Heerlijk zachte stukjes die qua structuur en smaak wat deden denken aan appelcompôte (figures...) maar toch ook totaal anders waren.
Lekker hè?

Ik heb het laatst ook weer gemaakt. Hoe simpel het kan zijn zeg. En dan die zachtgestoofde stukjes knoflook erdoorheen

* Acuut zin heeft in venkel

Recept van computergirl klinkt ook zeer jummie
Blueswoensdag 29 maart 2006 @ 23:22
Ik krijg het er hier niet in
En tóch ga ik een keer die kroketten maken
Duderinnetjewoensdag 29 maart 2006 @ 23:47
Gewoon maken en als hij het niet wil gaat 'ie maar naar de snackbar

ondeugendwoensdag 29 maart 2006 @ 23:48
In de salade!
Blueswoensdag 29 maart 2006 @ 23:48
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 23:47 schreef Duderinnetje het volgende:
Gewoon maken en als hij het niet wil gaat 'ie maar naar de snackbar

Binnenkort krijgen we 4 pers. to dinner, waaronder 2 verstokte veggies...
golferwoensdag 29 maart 2006 @ 23:51
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 23:47 schreef Duderinnetje het volgende:
Gewoon maken en als hij het niet wil gaat 'ie maar naar de snackbar

Dat zag ik, toevallig.
ElizabethRwoensdag 29 maart 2006 @ 23:59
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 23:51 schreef golfer het volgende:

[..]

Dat zag ik, toevallig.
Ouwe boer die niet lust wat ie niet kent!

Nog een lekker venkelsnackje:

Snij een knolletje per 'blad' los en maak schelpjes van zo'n blad. Doet er vervolgens schepjes boursin in allerlei variaties op en smullen maar. Lekker bij de borrel hoor!!!
golferdonderdag 30 maart 2006 @ 00:07
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 23:59 schreef ElizabethR het volgende:


Ouwe boer die niet lust wat ie niet kent!
In dit geval een ouwe boer die gewoon niet lust wat ie wel kent.
Ik vind venkel gewoon niet lekker.
Behhdonderdag 30 maart 2006 @ 12:05
Venkel heerlijk ! Staat hier geregeld op het menu.

Gister een hele lekkere variant gemaakt :

Gegratineerde venkel

voor 4 personen
* 3 venkelknollen, overlangs in vieren gesneden
* 2 el olijfolie
* 50 gr kruim van volkorenbrood
* 2 el vers gehakte snijpeterselie
* 2 teentjes knoflook, geperst

- Kook de venkel in een pan met kokend water en wat zout in ong 10 min net gaar.
- Laat de stukken venkel uitlekken en leg ze dan op een bakplaat en bestrijk ze met de helft van de olijfolie. verwarm de oven voor op 190 graden
- Meng in een kom de knoflook, broodkruimels en peterselie met de rest van de olie. Verdeel het mengels gelijkmatig over de venkel en kruid alles met peper en zout.
- Schuif in de oven en bak alles circa 30 min, tot de venkel gaar en het broodkruim knapperig en goudbruin is. Serveer warm

Een andere makkelijkere tip is venkel even kort koken, uitlekken met olijfolie besprenkelen plakjes kaas naar keuze erover en 20 min in de oven tot de kaas een korstje is.
Duderinnetjedonderdag 30 maart 2006 @ 12:18
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:05 schreef Behh het volgende:
Venkel heerlijk ! Staat hier geregeld op het menu.

Gister een hele lekkere variant gemaakt :

Gegratineerde venkel

voor 4 personen
* 3 venkelknollen, overlangs in vieren gesneden
* 2 el olijfolie
* 50 gr kruim van volkorenbrood
* 2 el vers gehakte snijpeterselie
* 2 teentjes knoflook, geperst

- Kook de venkel in een pan met kokend water en wat zout in ong 10 min net gaar.
- Laat de stukken venkel uitlekken en leg ze dan op een bakplaat en bestrijk ze met de helft van de olijfolie. verwarm de oven voor op 190 graden
- Meng in een kom de knoflook, broodkruimels en peterselie met de rest van de olie. Verdeel het mengels gelijkmatig over de venkel en kruid alles met peper en zout.
- Schuif in de oven en bak alles circa 30 min, tot de venkel gaar en het broodkruim knapperig en goudbruin is. Serveer warm

Een andere makkelijkere tip is venkel even kort koken, uitlekken met olijfolie besprenkelen plakjes kaas naar keuze erover en 20 min in de oven tot de kaas een korstje is.
Deze gaat hier morgenavond de oven in als ik tijd heb om te koken Klinkt overheerlijk. Maar wat is snijpeterselie? En broodkruim: dat moet toch altijd van oud brood zijn, of verpulver je net zo goed een verse boterham? Vergeef me mijn culinaire n00bheid
Bluesdonderdag 30 maart 2006 @ 12:30
Ik gebruik daar wel eens paneermeel voor

Lekker recept
Behhdonderdag 30 maart 2006 @ 12:50
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:18 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Deze gaat hier morgenavond de oven in als ik tijd heb om te koken Klinkt overheerlijk. Maar wat is snijpeterselie? En broodkruim: dat moet toch altijd van oud brood zijn, of verpulver je net zo goed een verse boterham? Vergeef me mijn culinaire n00bheid
Nou zal ik eerlijk zijn weet ook niet wat snijpeterselie is wij hebben gewoon verse peterselie gebruikt !
En een verse boterham kan je ook even in de 15 min in de oven gooien dan kan je hem ook verpulveren.
Martijn_77donderdag 30 maart 2006 @ 19:34
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:30 schreef Bluezz het volgende:
Ik gebruik daar wel eens paneermeel voor

Lekker recept
Je kunt Broodkruim ook in een pakje kopen. staat bij de paneermeel
Jordy-Bdonderdag 30 maart 2006 @ 19:58
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:50 schreef Behh het volgende:

[..]

Nou zal ik eerlijk zijn weet ook niet wat snijpeterselie is wij hebben gewoon verse peterselie gebruikt !
En een verse boterham kan je ook even in de 15 min in de oven gooien dan kan je hem ook verpulveren.
Even een half minuutje in de magnetron, en laten opdrogen op een rekje.
Duderinnetjedonderdag 30 maart 2006 @ 21:29
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 12:05 schreef Behh het volgende:
Venkel heerlijk ! Staat hier geregeld op het menu.

Gister een hele lekkere variant gemaakt :

Gegratineerde venkel

-recept-
Vanavond al gemaakt bij gebrek aan geduld

Lekker hoor! Had de boterham trouwens gewoon even in het broodrooster gedaan en verkruimeld, en in plaats van de venkel voor te koken, heb ik de boel voorgepingd in de magnetron

Het was erg lekker, de venkel was zachtzoetig geworden, maar het broodkruim iets te donker (mijn fout, niet opgelet). Wel vond ik de twee eetlepels olijfolie vrij weinig om én de venkels mee in te smeren én het kruim, knoflook en de peterselie mee aan te maken. Dus daar heb ik iets meer olie en een scheutje sherry aan toegevoegd.

Goed recept
Behhvrijdag 31 maart 2006 @ 12:08
quote:
Op donderdag 30 maart 2006 21:29 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Vanavond al gemaakt bij gebrek aan geduld

Lekker hoor! Had de boterham trouwens gewoon even in het broodrooster gedaan en verkruimeld, en in plaats van de venkel voor te koken, heb ik de boel voorgepingd in de magnetron

Het was erg lekker, de venkel was zachtzoetig geworden, maar het broodkruim iets te donker (mijn fout, niet opgelet). Wel vond ik de twee eetlepels olijfolie vrij weinig om én de venkels mee in te smeren én het kruim, knoflook en de peterselie mee aan te maken. Dus daar heb ik iets meer olie en een scheutje sherry aan toegevoegd.

Goed recept
Lekker is het he ?! Ja dat is ook een idee idd om het even in de broodrooster te gooien.
En wij hebben ook iets meer olijfolie gebruikt hoor ! Maar niet teveel want dan word het brood zo week.
Verder kan je kan je bij het kruim, knoflook en peterselie wat parmezaanse kaas toevoegen is ook lekker.
MLFdinsdag 4 april 2006 @ 17:19
men neme een zalm of ander vis
leg die in folie
daar omheen en onder kan ook geraspte venkel
in de oven

en smullen maar
Qarinxdonderdag 6 april 2006 @ 13:43
Kabeljauwfilet (kunnen van die diepvriesstukjes zijn) insmeren met olijfolie en op een ovenplaat leggen. Bestrooien met plakjes zwarte en groene olijf, stukjes venkel, stukjes rode paprika, stukjes aubergine en geraspte kaas. Beetje witte wijn er overheen en ruim een half uur in de oven..

Lekker!!
_BassFace_donderdag 6 april 2006 @ 15:31
Wat ik meestal doe als ik venkel klaarmaak als groenten voor bij mijn vis :

- venkel schoonmaken en in stukjes snijden
- aanstoven in wat boter of olijfolie
- beetje witte wijn toevoegen en even laten inkoken
- room toevoegen en nog wat laten inkoken
- flink wat parmezaanse kaas erboven raspen
- even omroeren en klaar.

Lekker bij witte vis en pasta :yummie:
NoSigardonderdag 6 april 2006 @ 16:40
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!

[ Bericht 13% gewijzigd door NoSigar op 07-04-2006 10:14:04 ]
Manonovrijdag 7 april 2006 @ 16:18
quote:
Op donderdag 6 april 2006 16:40 schreef NoSigar het volgende:
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!
klinkt idd heerlijk
Duderinnetjezaterdag 8 april 2006 @ 00:37
quote:
Op donderdag 6 april 2006 16:40 schreef NoSigar het volgende:
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!
Komende week wil ik dit recept gaan proberen
NoSigarzaterdag 8 april 2006 @ 00:46
Ik vind het lekker en het ziet er erg rustiek en ambachtelijk uit als je het uit de oven haalt.
Het maakt veel indruk op gasten .
W1ZZzaterdag 8 april 2006 @ 18:33
Een vriendin van me heeft ooit gegratineerde venkel voor me klaargemaakt.

Een knol in stukjes snijden, sauteren met een paar hele teentjes knoflook in boter. venkel in een ovenschaal storten (zonder de tenen knoflook), zwarte peper eroverheen malen en bestrooien met geraspte parmezaanse kaas. In de oven gratineren. Kan je helaas geen tijden of exacte hoeveelheden ofzo geven maar zo gaat 't ongeveer. Was erg smakelijk iig, ook al houd ik niet zo van venkel (ook vanwege de anijzige smaak).

Te serveren naast een stuk vlees.
Duderinnetjedinsdag 11 april 2006 @ 16:33
quote:
Op donderdag 6 april 2006 16:40 schreef NoSigar het volgende:
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!
He-mels

Gisteren gegeten. Wel machtig, maar ronduit zalig

Algemeen vraagje over venkel: nadat ik het uit de oven haal heeft het vaak zo'n taai 'velletje'. Is het de bedoeling dat je venkel eerst schilt of zo?
Behhdinsdag 11 april 2006 @ 19:05
Ik haal de buitenste laag er eerst vanaf ! Vooral als die een beetje bruining ziet.
Duderinnetjedinsdag 11 april 2006 @ 19:19
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 19:05 schreef Behh het volgende:
Ik haal de buitenste laag er eerst vanaf ! Vooral als die een beetje bruining ziet.
Ga ik ook doen dan

Ik vind het eigenlijk zo zonde
Behhdinsdag 11 april 2006 @ 19:23
Is het ook ! Maar ja, wat moet je er anders mee ?

Misschien voor in de soep gebruiken ?

Pel en snipper de ui. Maak de venkel schoon en snij de knollen in stukjes, bewaar het groen. Verhit de olie in een pan. Fruit de ui even aan. Bak de venkel al omscheppend mee en voeg de tijm, rozemarijn, Pernod en bouillon toe. Kook de venkel in circa 10 minuten zachtjes gaar. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verkruimel de feta. Hak het venkelgroen fijn. Pel de knoflook en hak het teentje zeer fijn. Schep de peterselie, een eetlepel fijn gehakte venkel en de geraspte citroenschil door de knoflook. Verwarm de soep opnieuw. Schep de soep in 4 warme soepborden. Strooi de fetakruimels erover.
Duderinnetjedinsdag 11 april 2006 @ 19:26
Ook weer een goed recept zo te zien!

Zullen mijn konijnen wel jammer vinden, dat het venkelafval nu gewoon in de soep gaat
Behhdinsdag 11 april 2006 @ 19:27
ahaah ach zo af en toe kan je best een venkelstukje aan hun geven toch?

Trouwens op de ah site heb je ook heerlijke venkel recepten, gewoon kijken bij recepten zoeken en dan als ingredient venkel intypen.
Martijn_77dinsdag 11 april 2006 @ 19:28
Zou dat eigenlijk smaken konijn met venkel?
Duderinnetjedinsdag 11 april 2006 @ 19:35
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 19:27 schreef Behh het volgende:
ahaah ach zo af en toe kan je best een venkelstukje aan hun geven toch?

Trouwens op de ah site heb je ook heerlijke venkel recepten, gewoon kijken bij recepten zoeken en dan als ingredient venkel intypen.
Goede tip!

Deze bijvoorbeeld:
quote:
4 venkelknollen
1 zak minikrieltjes (700 g)
200 g zachte geitenkaas (bijv. Bettinne Blanc)
1 pakje crème fraîche schenkbaar (200 ml)
1 eetlepel Franse mosterd
1/2 eetlepel balsamicoazijn

Materialen
ovenschaal inhoud ca. 1 1/2 liter, ingevet


Bereiden
Grill voorverwarmen. Venkel schoonmaken, stelen en onderkant eraf snijden. Takjes venkelgroen fijnknippen. Venkel doormidden snijden en beetje uithollen. Venkel in ruim water 5 min. zachtjes koken, afspoelen onder koud water. Uitgesneden stukjes venkel snipperen. Geitenkaas verkruimelen en mengen met gesnipperde venkel. In ingevette ovenschaal saus roeren van crème fraîche, venkelgroen, mosterd en azijn. Venkelknollen vullen met kaasmengsel en in saus in ovenschaal plaatsen. Venkel 15 min. gratineren onder grill. Ondertussen krieltjes koken volgens gebruiksaanwijzing. Venkel serveren met krieltjes.
Heerlijk lijkt me, die combinatie van romig, met mosterd en balsamico
Duderinnetjedinsdag 11 april 2006 @ 19:40
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 19:28 schreef Martijn_77 het volgende:
Zou dat eigenlijk smaken konijn met venkel?
Ja hoor
quote:
In venkel gestoofde konijnenbout

1 venkelknol
2 maal 2 konijnenbouten
2 eetlepels grove mosterd
50 g boter
1 teentje knoflook, in plakjes
3 eetlepels anijsdrank (bijv. pernod, slijter)
100 ml venkelthee
250 g kastanjechampignons
2 eetlepels olijfolie


Bereiden
Venkel wassen en in dunne plakken snijden; venkelgroen bewaren. Konijnenbouten insmeren met mosterd en met zout en peper bestrooien. In braadpan met dikke bodem boter verhitten en bouten rondom bruinbakken. Venkel en knoflookplakjes rond bouten in pan leggen. Anijsdrank en thee in pan schenken en aan de kook laten komen. Vuur laag draaien, deksel op pan leggen en bouten afgedekt in 45-60 min. gaarstoven. Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren. In wok of koekenpan olie verhitten en champignons op hoog vuur 5 min. roerbakken. Bestrooien met zout en peper. Achtergehouden venkelgroen fijnsnijden. Konijnenbouten in warme schaal leggen en in oven (175 °C) of onder aluminiumfolie warmhouden. Champignons door venkel scheppen. Groenten met schuimspaan uit pan nemen en over vier borden verdelen. Konijnenbouten erop leggen en garneren met fijngesneden venkelgroen (Albert Heijn)
.
Behhdinsdag 11 april 2006 @ 19:47
Hmm lekker venkel met room en geitenkaas, die gaan we van het weekend maar eens proberen
Isabeaudinsdag 11 april 2006 @ 21:43
Elke keer als ik deze topictitel voorbij zag komen dacht ik in mijn hoofd "in de winkel laten liggen"

Maar als ik die recepten zo zie moet ik het toch maar weer een keer proberen
Ik roep altijd dat ik in weze alles lust, dan moet ik het ook op z'n minst proberen.
NoSigardinsdag 11 april 2006 @ 22:26
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 16:33 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

He-mels

Gisteren gegeten. Wel machtig, maar ronduit zalig
Hehee, leuk!
.
bixistermaandag 1 mei 2006 @ 23:11
ooh nou kan ik niet kiezen. wil al tijden weer es iets met venkel maken maar niemand anders hier in huis lust dat dus dat komt er niet vaak van. morgen krijg ik m'n 'eetclub' te eten, dus ik grijp m'n kans! dit topic erbij gezocht maar er staat gewoon TEVEEL lekkers in! ik ben pas zo'n 10 x geswitched van plan. finale gaat nu nog tussen het AH venkel-met-room-en-geitenkaas gerecht dat duderinnetje hierboven noemde en het ovenschaal recept van Jamie Oliver uit de startpost.
Duderinnetjemaandag 1 mei 2006 @ 23:16
quote:
Op maandag 1 mei 2006 23:11 schreef bixister het volgende:
ooh nou kan ik niet kiezen. wil al tijden weer es iets met venkel maken maar niemand anders hier in huis lust dat dus dat komt er niet vaak van. morgen krijg ik m'n 'eetclub' te eten, dus ik grijp m'n kans! dit topic erbij gezocht maar er staat gewoon TEVEEL lekkers in! ik ben pas zo'n 10 x geswitched van plan. finale gaat nu nog tussen het AH venkel-met-room-en-geitenkaas gerecht dat duderinnetje hierboven noemde en het ovenschaal recept van Jamie Oliver uit de startpost.
Weet je zeker dat je deze
quote:
Benodigdheden.

Olijfolie extra vergin
140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes
2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
1 gedroogde Spaanse peper
zeezout en peper uit de molen
400 g gedroogde spaghetti
2 handjes oud broodkruim
een takje verse rozemarijn


Bereiding.

Giet twee flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en gesneden knoflook bij. Kneus het venkelzaak licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bloktomaten toe met eventueel wat gedroogde spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta in een grote pan gezouten kokend water al dente. Maak intussen de pangritata (krokante broodkruimels) Dit geeft het gerecht een mooie structuur. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim zonder korstjes. Bak het kruim met 4 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Doe het takje rozemarijn erbij. Giet de pasta af en roer er de tomatensaus doorheen. Doe het in een schaal en gooi de pangritata er overheen.


Tip: Bewaar het groen van de venkel om te garneren.
niet wil proberen?
bixistermaandag 1 mei 2006 @ 23:34


nah, ik heb geen zin in pasta. en ben ook niet zo'n salami-fan. maar ik twijfel nog wel over wat te serveren BIJ het uiteindelijk te kiezen venkelgerecht.
Duderinnetjemaandag 1 mei 2006 @ 23:44
quote:
Op maandag 1 mei 2006 23:34 schreef bixister het volgende:


nah, ik heb geen zin in pasta. en ben ook niet zo'n salami-fan. maar ik twijfel nog wel over wat te serveren BIJ het uiteindelijk te kiezen venkelgerecht.
Ik zou voor redelijke neutrale smaken kiezen. Een beetje eenvoudig, zodat het niet te veel botst met de sterke venkel. Aardappeltjes poffen. Of bakken. Wat lichte salade erbij (met appel - past goed bij venkel!).
Bluesmaandag 1 mei 2006 @ 23:56
quote:
Venkel

U koopt een knol (eigenlijk een bol, net als de ui) en krijgt er gratis een groen kroontje bovenop. Niet wegsnijden! want u ruikt 't al die flinterdunne sprietjes kunt u heerlijk door een sla of een saus snijden. De witte, knapperige venkelknol zelf is bijzonder van smaak. Een aroma dat nog 't best te omschrijven is als fris, anijsachtig en dat al menigeen heeft geïnspireerd tot bijzonder lekkere hapjes en gerechten.

Kopen, bewaren, schoonmaken
Venkel is volop verkrijgbaar van juni tot november. Venkelknollen worden per gewichtshoeveelheid verkocht. Neem altijd stevige, gave knollen en let erop dat de venkel 'rokken' spierwit en geen bruine aangetaste plekken hebben. Het loof moet fris en vers zijn, mooi groen van kleur. Venkel kan in de koelkast ruim een week bewaard worden. Het schoonmaken van de venkelknol is eenvoudig. Snijd de bovenste stelen, die nog aan de knol zitten weg en ook de onderste schijf van de knol en eventueel bruine stukken van de stengel. Neem van oudere knollen ook de buitenste 'rokken' weg. Wilt u de stelen ook gebruiken, verwijder dan het eventuele groen (bewaren!) en snijd de stelen in dunne plakken.

Hoeveel per persoon?
Reken op 250 gram per persoon als u de groente gekookt geeft. Voor een salade neemt u een halve knol van gemiddelde grootte per persoon.


Invriezen
Groente vriezen we altijd in als deze het voordeligst is. Voor venkel betekent dit de maanden augustus, september en oktober. Blancheer de venkel 3 minuten. De houdbaarheid is 6 maanden.

Basisrecept
GEKOOKTE VENKEL
1 kg venkel, zout. Voor de bechamelsaus: 25 g boter, 25 g bloem, 2,5 dl kooknat of helft kooknat/helft melk, venkel groen, zout, peper. Maak de venkel schoon, snijd ze doormidden of in dikke plakken en kook ze in weinig water met iets zout gaar in 10-15 minuten. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en schenk al roerende het vocht erbij. Maak de saus op smaak af met zout en peper. Schep de saus door de uitgelekte groente.

SNELLE Variaties

Venkel met kaassaus: roer door boven genoemde de saus 100 g geraspte kaas.
Venkel met tomatensaus: roer 1-2 el tomatenpuree door de bechamelsaus.
Venkel met ham-kaassaus: voeg 100 g in blokjes gesneden ham en 50 g geraspte kaas aan de saus toe.
Venkel met witte wijnsaus: voeg aan de saus een half glas witte wijn en 2 el room toe.
Venkel met gebakken ui: garneer de gekookte venkel met bechamelsaus met 1 grote in ringen gesneden ui die goudgeel gefruit is in de boter.
LEKKERE COMBINATIES
Venkel smaakt verrukkelijk bij vis. Maar ook bij alle soorten vlees, kip, ei, peulvruchten of kaasgerechten past de fijne smaak van venkel. Probeer eens een haring of aardappelsalade met fijngesneden venkel. Gebruik het fijne venkelgroen eens in een sladressing of heel apart heel fijngeknipt door de appeltaart. En natuurlijk zijn bij het inleggen van augurken enkele takjes venkelgroen onmisbaar. Wilt u venkel met andere kruiden combineren denk dan eens aan bieslook, munt en peterselie.

CASSEROLE VAN VENKEL MET KABELJAUW
2 venkelknollen, 25 g boter, 1 grote ui 1 klein blikje tomatenpuree, 2,5 dl bouillon (van een halve tablet), 200 g champignons, 4 tomaten (ontveld, in parten), 500 g kabeljauwfilet, zout, peper, takje tijm, 1 el fijngeknipte peterselie. Maak de venkel schoon en snijd de knollen in grote stukken. Verhit de boter en fruit hierin de gesnipperde ui goudgeel. Voeg de tomatenpuree toe en al roerende de bouillon. Doe de gewassen, gehalveerde champignons, de stukken venkel en de tomaten erbij en vervolgens de in blokjes gesneden vis. Strooi zout en peper naar smaak over het geheel en leg het takje tijm in de pan. Deksel erop en een kwartiertje zachtjes laten stoven. Verwijder het takje tijm en bestrooi het gerecht met de fijngeknipte peterselie. Serveren met peterselie, aardappelen of met spaghetti.

VENKELSOEP
2 venkelknollen,1I kippenbouillon,1 dunne prei in ringen, 40 g boter, 35 g bloem zout,peper,1 el fijngeknipte munt, 1 el fijn geknipte bieslook scheutje pastis (Ricard ot Pernod), koffieroom, citroensap. Maak de venkel schoon, snijd ze in stukken. Houd een halve knol achter en snijd deze in blokjes. Kook de overige venkel in de bouillon gaar en zacht (20-25 minuten). Maak de prei schoon (houd wat mooie ringen achter) en fruit deze in de hete boter, voeg de bloem toe en schenk al roerende de venkelbouillon erbij. Doe de achtergehouden venkelblokjes en ringen prei erbij en kook de soep nog 5 minuten door. Maak de soep op smaak met zout, peper, munt, bieslook, pastis (verhoogt de anijssmaak!), room en iets citroensap.

VENKELSALADE MET CITROEN
2 venkelknollen 2 el olie, 2 el citroensap, 2 el fijngeknipte peterselie, 1 el fijngeknipte kruizemunt, zout, peper. Maak de venkel schoon en snijd ze in dunne reepjes. Doe deze met de overige ingrediënten in een slakom en schep alles goed door elkaar. Zet de salade minstens een uur koel weg en serveer hem bij een visschotel.

VENKEL ALS BORRELHAPJE
1 grote of 2 kleine venkelknollen, zout, citroensap. Maak de venkel schoon en snijd hem in lange dunne repen, besprenkel ze met iets citroensap en zout. let ze in een glas en serveer ze met een dipsaus zoals: Chantilly-dip: 1,5 dl mayonaise, 2 tl citroensap, 3 el stijf geslagen room. Deze ingrediënten vermengen. Of met een caloriearme dipsaus, door de volgende ingrediënten te vermengen: 100 g kwark, 1,5 dl yoghurt,1 tl selderijzout, geperst teentje knoflook, peper, peterselie, bieslook en venkelgroen.

GEGRATINEERDE, GESMOORDE VENKEL
1 kg venkel, 25 g boter, 1,5 dl bouillon, 1 el citroensap, zout, peper, 4 el geraspte (Parmezaanse of Gruyere) kaas. Maak de venkel schoon en snijd hem in vieren. Laat de boter smelten en bak de venkel aan alle kanten lichtbruin. Voeg de bouillon, het citroensap, zout en peper toe. ' Deksel op de pan en smoor de groente in 10-1 5 minuten gaar. Strooi de kaas erover en plaats de groente onder de hete grill tot een bruin korstje is verkregen. Serveer direct. Variatie: leg op de venkel 2 in plakken gesneden grote tomaten en bestrooi deze met de kaas.

GEVULDE VENKEL MET TONIJN
1 grote of 2 kleine venkelknollen, 1 blikje tonijn in olie, 2 el mayonaise, 2 el zure room of kwark,2 el tomatenketchup, zout, peper, mespunt Chilipoeder, iets citroensap, blaadje sla, 1/2 rode paprika. Snijd het onderste stukje van de venkel en de bovenste stelen weg. Neem voorzichtig alle bladen uit elkaar, zodat u schuitjes krijgt. Was ze en blancheer ze 1-2 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Vermeng de tonijn met de overige ingrediënten, behalve de paprika. Bekleed een platte schaal met grote slabladeren, leg hierop de venkelschuitjes en vul ze met het tonijnmengsel. Garneer ze met een reepje rode paprika. Serveer de venkelschuitjes met toast en boter.

VENKELSALADE MET APPEL EN SINAASAPPEL
2 venkel knollen, 1 zacht zure appel, 5 sinaasappel en citroensap. Voor de dressing: 1 bekertje zure room, 1 el sinaasappelsap, zout en peper. Maak de venkel schoon en snijd hem in dunne reepjes. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Besprenkel de venkel en de appel met iets citroensap tegen het verkleuren. Snijd de sinaasappel in halve partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te vermengen en schep deze door de salade. Laat alles een uurtje goed intrekken. Variaties: neem in plaats van sinaasappel en appel, mandarijn, grapefruit of banaan. Strooi gehakte noten over de salade.

VENKELBEIGNETS
2 venkelknollen, citroensap 2 eieren, zout, nootmuskaat, 2 el bloem, 50 g paneermeel, olie of frituurvet. Maak de venkel schoon in snijd ze in dikke plakken. Besprenkel ze met citroensap. Klop de eieren los met zout en nootmuskaat. Wentel de venkelplakken eerst door de bloem, vervolgens door de ei en als laatste door de paneermeel. Bak de venkel in de hete olie of het hete vet goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze als tweede groente of als voorgerecht met een koude saus. Variatie: meng door het eimengsel 2 el geraspte kaas.



Hoppa



















Duderinnetjedinsdag 2 mei 2006 @ 00:16
Ja Bloes!

Ik had mijn venkel-verslaving net een beetje onder controle!

Casserole van venkel en kabeljauw...
Bluesdinsdag 2 mei 2006 @ 00:21


VENKEL ALS BORRELHAPJE
1 grote of 2 kleine venkelknollen, zout, citroensap. Maak de venkel schoon en snijd hem in lange dunne repen, besprenkel ze met iets citroensap en zout. let ze in een glas en serveer ze met een dipsaus zoals: Chantilly-dip: 1,5 dl mayonaise, 2 tl citroensap, 3 el stijf geslagen room. Deze ingrediënten vermengen. Of met een caloriearme dipsaus, door de volgende ingrediënten te vermengen: 100 g kwark, 1,5 dl yoghurt,1 tl selderijzout, geperst teentje knoflook, peper, peterselie, bieslook en venkelgroen.

Duderinnetjedinsdag 2 mei 2006 @ 00:24
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:21 schreef Bluezz het volgende:


VENKEL ALS BORRELHAPJE
1 grote of 2 kleine venkelknollen, zout, citroensap. Maak de venkel schoon en snijd hem in lange dunne repen, besprenkel ze met iets citroensap en zout. let ze in een glas en serveer ze met een dipsaus zoals: Chantilly-dip: 1,5 dl mayonaise, 2 tl citroensap, 3 el stijf geslagen room. Deze ingrediënten vermengen. Of met een caloriearme dipsaus, door de volgende ingrediënten te vermengen: 100 g kwark, 1,5 dl yoghurt,1 tl selderijzout, geperst teentje knoflook, peper, peterselie, bieslook en venkelgroen.

Oh....

Oh!

Dat zou ik, bij wijze van spreken, nu nog kunnen gaan maken

Maar ik heb geen venkel

Zeker eentje om te onthouden
Bluesdinsdag 2 mei 2006 @ 00:26
Tis alleen jammer van die calorie-arme suggestie

Ik ga wat dingen uitprinten, vanaf vrijdag een week naar de ardennen, en mijn zus die ook meegaat krijg ik -in tegenstelling tot Meneer Bloes - wel aan de venkel
bixisterdinsdag 2 mei 2006 @ 00:28
het venkel-toetje ontbreekt nog.
Duderinnetjedinsdag 2 mei 2006 @ 00:31
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:26 schreef Bluezz het volgende:
Tis alleen jammer van die calorie-arme suggestie

Ik ga wat dingen uitprinten, vanaf vrijdag een week naar de ardennen, en mijn zus die ook meegaat krijg ik -in tegenstelling tot Meneer Bloes - wel aan de venkel
Die calorie-arme variant lijkt me niks an, dus die is geen optie

Leuk van je Ardennen-week! Ben benieuwd wat je gaat maken! Dat kom je daarna nog wel even melden toch hier?
Bluesdinsdag 2 mei 2006 @ 00:31
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:28 schreef bixister het volgende:
het venkel-toetje ontbreekt nog.
quote:
grapefruit met venkel voor 2 personen

Ingrediënten: 1 grapefruit
1/2 venkel
2/3 dl zure room
40 g (Emmentaler)kaas, grof geraspt
peper en zout.

Bereidingswijze: Was de grapefruit en snijd ze doormidden. Haal het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en lepel. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de venkel schoon en rasp deze grof of snijd de venkel heel fijn. Meng venkel, grapefruit, kaas en zure room goed dooreen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel in de uitgeholde grapefruit helften of in dessertschaaltjes. Serveer dit voorgerecht koel.
bixisterdinsdag 2 mei 2006 @ 00:36
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:31 schreef Bluezz het volgende:

[..]


[grapefruit met venkel voor 2 personen

Ingrediënten: 1 grapefruit
1/2 venkel
2/3 dl zure room
40 g (Emmentaler)kaas, grof geraspt
peper en zout.

Bereidingswijze: Was de grapefruit en snijd ze doormidden. Haal het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en lepel. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de venkel schoon en rasp deze grof of snijd de venkel heel fijn. Meng venkel, grapefruit, kaas en zure room goed dooreen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel in de uitgeholde grapefruit helften of in dessertschaaltjes. Serveer dit voorgerecht koel. ]
voorgerecht.
groetjes,
bixisstar.
Bluesdinsdag 2 mei 2006 @ 00:38
Ik vind het een nagerecht

Omdat het kaas, fruit en room heeft.

Herkansing :
quote:
Mandarijnen jelly met geconfijte venkel en wit chocolade ijs


Nagerecht (4 personen)
2 dl mandarijnen couli cq purée op smaak en door een doek gehaald
4 gram agar agar
1 eetlepel suiker
1 mooie venkel
1 stokje vanille
50 gram suiker
sap van een halve citroen
3 stuks steranijs
1 stuk laurier
1 dl pernod
2 dl moscato d’asti
100 gram honing
1 eetlepel sinasrasp

Chocolade ijs, bisquit krokant met wat anijszaden erin


Bereidingswijze:
Voor jelly de mandarijnen couli op smaak brengen met de suiker en agar agar erin oplossen.
Deze opstijven en vervolgens geheel fijn hakken.
Venkel confijten: venkel op machine in dunne plakken snijden (papierdikte).
Overige ingrediënten mengen, aan de kook brengen en ruim 1 minuut doorkoken. Pan van het vuur nemen en de venkelplakken in het vocht 24 uur laten trekken.
Gehakte jelly op bord en venkelplakken daarbij dresseren.
Serveer hierbij romig wit chocolade ijs.
Duderinnetjedinsdag 2 mei 2006 @ 00:52
Ik zat ook al te zoeken

Kwam ergens venkel-strüdel tegen, maar toen deed de link het niet
Bluesdinsdag 2 mei 2006 @ 00:55
quote:
Strudel van venkel, spinazie en aardappelrösti met tomaten paprikasaus



Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
Strudel:
200 gr. venkel - 200 gr. spinazie - 3 sjalotjes (fijngesnipperd) - 200 gr. aardappels - 1 pak phillodeeg - olijfolie - 2 eiwitten - zout - peper
tomaten paprikasaus:
1 sjalotje (fijngesnipperd) - 1 teentje knoflook400 gr. gepelde tomaten (in blik) - 150 gr. rode paprika (gepoft) - 1 eetlep. olijfolie - zout -peper

bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
De venkel in kleine blokjes snijden en gaar koken.
Spinazie goed wassen en zeer kort blancheren. Direct koud spoelen. De groenten goed laten uitlekken!
De aardappels raspen en samen met de gehakte sjalotjes mengen.
Dit aardappelmengsel met wat olijfolie als kleine pannenkoekjes bakken (rösti).
Phyllodeeg uitleggen en in de gewenste grootte snijden.
Twee laagjes op elkaar leggen en insmeren met het eiwit.
Hierop een pannenkoekje van aardappel leggen, hier weer een laagje spinazie en als laatste wat venkel erover verdelen.
Tijdens ieder laagje een klein beetje zout en peper toevoegen.
Alles oprollen en in een voorverwarmde oven van 180 graden ca. 14 minuten bakken.
Sjalotje met de uitgeperste knoflook in de olijfolie fruiten.
De tomaten en gepofte paprika toevoegen. Alles aan de kook brengen en in de keukenmachine fijnmalen tot een gladde saus.
Op smaak brengen met zout en peper.
En nou hou ik op, anders ga ik van venkeltjes dromen
Duderinnetjedinsdag 2 mei 2006 @ 00:58
bixisterwoensdag 3 mei 2006 @ 15:37
het is uiteindelijk de gevulde venkel geworden, en 't was echt verrukkelijk. de buitenste laag erafhalen is trouwens echt zonde, en kan ook niet goed met dit recept, want de lagen zijn zo dik dat je knol meteen een flinke maat kleiner geworden is. we waren trouwens met z'n vieren en ik had ingrediënten voor vijf personen, maar alles ging tot de laatste kruimel op hoor.
Blueszondag 25 juni 2006 @ 15:27
Vanavond eten we dit, mét venkel.
Dus.

Wat eten en/of drinken we vandaag deel 18 !
Duderinnetjezondag 25 juni 2006 @ 15:32
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:27 schreef Bluezz het volgende:
Vanavond eten we dit, mét venkel.
Dus.

Wat eten en/of drinken we vandaag deel 18 !
Wat heb je met golfer gedaan!!
Blueszondag 25 juni 2006 @ 15:33
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:32 schreef Duderinnetje het volgende:


Wat heb je met golfer gedaan!!
Hij heeft het nog niet gegeten he
Én het is heel vissig, en IK ging boodschappen doen en koken
Duderinnetjezondag 25 juni 2006 @ 15:36
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:33 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Hij heeft het nog niet gegeten he
Én het is heel vissig, en IK ging boodschappen doen en koken
Als hij het straks een lekker soepje vond ga ik hem hééééél hard toeroepen: TOLD YOU SO!!!!!!!!!!!!!

seeya_40zondag 25 juni 2006 @ 15:40
Mijn moeder heeft een tijd geleden venkel gemaakt in Bladerdeeg. Volgens mij te vergelijken met de Venkel in broodkruim, maar dan dus in bladerdeeg met wat kaas eroverheen. Zalig!! Wel erg vullend
golferzondag 25 juni 2006 @ 19:53
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:36 schreef Duderinnetje het volgende:


Als hij het straks een lekker soepje vond ga ik hem hééééél hard toeroepen: TOLD YOU SO!!!!!!!!!!!!!

Roept U maar, want ik vond het een heel lekker vissoepje.
Duderinnetjezondag 25 juni 2006 @ 19:54
quote:
Op zondag 25 juni 2006 19:53 schreef golfer het volgende:

[..]

Roept U maar, want ik vond het een heel lekker vissoepje.
* diep inademt...


I TOLD YOU SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!
Blueszondag 25 juni 2006 @ 20:06

Voor een fotoreportagetje :
Het SOEP topic
Duderinnetjezondag 25 juni 2006 @ 20:16
Ziet er lekker uit

Nú doorpakken hè? Deze week een venkelsoepje met een beetje krab en drie garnaaltjes maken
Serendipsmaandag 26 juni 2006 @ 09:22
Ooh la la...
Net venkel gekocht om deze week weer eens wat uit te proberen, komt opeens dit topic in MyAT!
Matnessdonderdag 31 augustus 2006 @ 14:28
er wordt hier maar weinig venkel gegeten he?
ik heb hier nog wel een heerlijk gerecht voor 4 personen!

Nodig:
2 x venkel
goeie handvol ontpitte zwarte olijven
stuk of 30 cherry tomaatjes (pommodori cherry's zijn lekkerder!)
2 tenen knoflook, in plakjes
handje verse tijm
peper en zout uit de molen, boter
1 glas witte wijn
olijfolie

de fluffy toppen van de venkel erafsnijden en fijnsnijden, in de braadslee mikken
venkel in 4en snijden, en al die stukken weer in 2en
venkel 10 minuutjes koken in gezouten water, eruitvissen met de schuimspaan, en ook in de braadslee mikken
oven voorverwarmen op 220 graden
de tomaatjes een heel klein stukje insnijden, en 45 seconden aankoken in het kookwater van de venkel.
afspoelen onder de koude kraan, en de velletjes eraftrekken
in de braadslee ermee
de olijven, de tijm, knoflook erbij, peper en zout naar smaak, 2 scheutjes olie erbij, en alles lekker goed husselen.
glas wijn plus 2 klontjes boter erbij, en het geheel in de oven schuiven, laten we zeggen 35 minuutjes

mjam
Liejannuhzaterdag 9 september 2006 @ 10:46
Hmmm... het eerste en het laatste recept zien er wel uit als iets wat ik vanavond wel even kan gaan maken. Vooral omdat ik alle ingredienten in huis heb.
assepoesdinsdag 12 september 2006 @ 17:50
Ik heb ook 2 recepten met venkel:

Recept 1 (soep):

Varkensvlees in blokjes.
2 a 3 venkelknollen in stukken gesneden
tomatenpuree
aardappels in blokjes
zout, peper, italiaanse kruiden naar smaak
uitje
beetje olie

Fruit het uitje tot ie glazig ziet
Bak het vlees aan.
Doe de tomatenpuree erbij
Zet het geheel net onder water
Breng het aan de kook
Doe de venkel erbij
Zet het geheel net onder water
Breng het aan de kook
Doe de aardappels erbij
Zet het geheel net onder water
Breng het aan de kook
Als de aardappels gaar zijn de soep op smaak brengen met peper,zout en italiaanse kruiden.
De soep is nu klaar

Recept 2 (ovengerecht met vis):

koolvisfilet
mosterd
aardappelpuree
gerapste worteltje (fijn geraspt)
2 venkelknollen in stukjes (ongeveer 5 minuten gekookt)
sesamzaad
aantal klontjes boter

Doe de koolvis onder in de ovenschaal en besmeer hem ruim met mosterd
Doe daar de venkel op
Doe daarboven de aardappelpuree, nadat je de wortel erdoorheen heb geroerd/gestampt
Bestrooi het geheel met sesamzaad en leg daar een aantal klontjes boter op
Zet het geheel in een voorverwarmde oven van 200 gradenNa ongeveer 30 minuten is de ovenschotel klaar.

Dit was een recept van mijn oma en ik at bij wijze van spreken mijn vinger erbij op.
Dit gerecht vind ik zelf meer iets voor de winter, dus maakt ik hem dan. Het is wel vrij veel werk, aangezien ik altijd de aardappelpuree met verse aardappels maak. Dat vind ik nu eenmaal lekkerder.

Deze recepten zij makelijk voor veel personen te maken, want dan neem je gewoon meer ingredienten
n0adinsdag 12 september 2006 @ 22:50
Ik gooide venkel altijd in een geimproviseerde stoofpot met wortel, ui, bouillon, kip en kruiden.
iggy_in_the_housevrijdag 29 september 2006 @ 10:12
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:42 schreef Jordy-B het volgende:
Ik heb net het recept uit de OP gemaakt, maar met appelsap ipv witte wijn ('k wilde geen fles losmaken en venkel werkt toch al goed met appel)

Was heerlijk... Heerlijk zachte stukjes die qua structuur en smaak wat deden denken aan appelcompote (figures...) maar toch ook totaal anders waren.
Heb dit gisteren ook gemaakt, maar....de venkelstukjes waren nog vrij hard. Hoe zou dit kunnen?

[ Bericht 1% gewijzigd door iggy_in_the_house op 29-09-2006 10:17:56 ]
Matnessvrijdag 29 september 2006 @ 17:11
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 10:12 schreef iggy_in_the_house het volgende:

[..]

Heb dit gisteren ook gemaakt, maar....de venkelstukjes waren nog vrij hard. Hoe zou dit kunnen?
te weinig vocht, te grote stukken venkel, temperatuur van de oven te laag?
het kan best veel oorzaken hebben...
Duderinnetjevrijdag 29 september 2006 @ 17:47
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 10:12 schreef iggy_in_the_house het volgende:

[..]

Heb dit gisteren ook gemaakt, maar....de venkelstukjes waren nog vrij hard. Hoe zou dit kunnen?
Even voorkoken. (Of voorpingen)
Martijn_77zaterdag 30 september 2006 @ 21:25
quote:
Feestelijk Italiaans

Krijg je veel vrienden of familie over de vloer? Dan wordt dit je favoriete recept. Venkel is een typisch Italiaans ingrediënt, Hier worden niet alleen venkelknollen gebruikt, maar ook de zaadjes. Lekker met sinaasappelsap bij de varkensrollade. Door de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Hoofdgerecht (16 personen) bereiden: ± 20 min. Oventijd: 1 1/2 uur

Benodigdheden:

3 el olijfolie
100 g boter
2 kg varkensrollade van de nek*
schil van 1 sinaasappel
5 dl sinaasappelsap
5 dl kippenbouillon (van tablet)
1 tl venkelzaadjes
1 kg venkel, in plakjes
zout, peper
extra nodig: braadslede of ovenschaal met deksel

*Een rollade van de varkensnek bevat wat meer vet dan een rollade van de rib. In een stoofgerecht zorgt het vet ervoor dat het vlees tijdens het stoven niet uitdroogt.

Tip: de rollade is gemakkelijk een dag van tevoren te bereiden. Hij kan dan afkoelen en is eenvoudig in dunne plakken te snijden. Leg de plakken schuin tegen elkaar en warm de rollade voor het serveren op in de saus in een afgedekte ovenschaal, ± 15 minuten op 180°C.

Bereiding:

Verhit de oven voor op 150°C. Bak de rollade in de olijfolie en 25 gram van de boter rondom bruin. Doe de rollade in een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Doe de overige ingrediënten behalve de boter bij de rollade in de ovenschaal en stoof de rollade met de deksel erop in ongeveer 2 uur gaar.

Schep het vocht eruit, zeef het en kook het op hoog vuur in tot een kwart. Haal de pan van het vuur en smelt de boter erin. Snijd de rollade in dunne plakken en serveer met de saus.

Energie enzo

Kcal p.p.: ± 265, Koolhydraten: 4 g
Bron
Duderinnetjezondag 3 december 2006 @ 18:31
Schop! Wij eten venkel

Schijnt dat iedereen alleen nog maar stoofpotten eet
Blueszondag 3 december 2006 @ 18:33
Recept woman
Matnesszondag 3 december 2006 @ 18:33
quote:
Op zondag 3 december 2006 18:31 schreef Duderinnetje het volgende:
Schop! Wij eten venkel
hoe wat waar?
Duderinnetjezondag 3 december 2006 @ 18:34
quote:
Op zondag 3 december 2006 18:33 schreef Matness het volgende:

[..]

hoe wat waar?
Ik doe vandaag mijn ouwe trouwe receptje uit de OP
donleozondag 3 december 2006 @ 21:14
venkel is ook perfect om rauw te eten.
Venkel heel fijn snijden op de snijmachine of met 'n mandonline (schaaf)
marnineren met zout en sinaasappel sap. Heerlijk bij 'n gegrild visje.
Vorkmaandag 4 december 2006 @ 08:53
Nou Matness die Venkel-ui soep is eigenlijk heel simpel, zonder poespas.

Ingrediënten:

1 venkel
3 middelgrote uien
1,5 liter bouillon (ik heb groentebouillon gebruikt, als vegetariër zijnde, kippenbouillon kan ook)
2 dl witte wijn
1 klontje boter
wat peper
evt. wat peterselie

Vervolgens snijdt men de uien in ringen en fruit men deze met de boter in een grote soeppan. Daar gaat daar de venkel bij, gesneden in blokjes, of wat je ook maar wilt. Kieper de bouilon en de wijn erbij en breng de hele handel aan de kook. Laat ze soep dan enige tijd zachtjes doorkoken tot de soep goed op smaak is en de venkel en uien zacht zijn. Dat is een half uur tot een uur afhankelijk van je voorkeur. Peper en peterselie erbij en serveren maar.

Je zou er ook rode wijn kunnen gebruiken, of knoflook erbij of vanalles en nogwat wat ermee mogelijk is. Eigenlijk is het gewoon een uiensoep met venkel
Delicieuxmaandag 4 december 2006 @ 09:43
Venkel doormidden snijden
Harde stukken verwijderen ( de kern)
Ongeveer 20 minuten koken in gewoon water
Laten uitlekken
In dezelfde pan roomboter smelten
Beetje Aromat over de venkel doen, en dan de gesmolten boter eroverheen!

Heerlijk!
Blueszaterdag 9 december 2006 @ 23:03
Venkelsalami
Vandaag op de beurs gekocht... je ziet de stukjes venkel ook echt zitten.
De smaak is heerlijk




Mirjamdinsdag 26 december 2006 @ 10:51
watch and learn

venkel, stuk of 4
al die groene stokjes tot aan de knol klein snijden, knol wegleggen
gorgonzola, fijn brokkelen/snijden
stuk of 2 sinaasappels, wat mandarijn, schillen, in partjes, en erbij
zwarte olijven erbij
dressing maken van wat olie, mosterd, ketjap en yoghurt
alles husselen
góddelijk!

[ Bericht 0% gewijzigd door Mirjam op 26-12-2006 17:03:04 ]
Bluesdinsdag 26 december 2006 @ 15:23
Wat bijzonder klinkt dit
Mirjamdinsdag 26 december 2006 @ 17:03
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 15:23 schreef Bluezz het volgende:
Wat bijzonder klinkt dit
heerlijk!
Mirjamzaterdag 31 maart 2007 @ 19:52
quote:
2 x venkel
goeie handvol ontpitte zwarte olijven
stuk of 30 cherry tomaatjes (pommodori cherry's zijn lekkerder!)
2 tenen knoflook, in plakjes
handje verse tijm
peper en zout uit de molen, boter
1 glas witte wijn
olijfolie

de fluffy toppen van de venkel erafsnijden en fijnsnijden, in de braadslee mikken
venkel in 4en snijden, en al die stukken weer in 2en
venkel 10 minuutjes koken in gezouten water, eruitvissen met de schuimspaan, en ook in de braadslee mikken
oven voorverwarmen op 220 graden
de tomaatjes een heel klein stukje insnijden, en 45 seconden aankoken in het kookwater van de venkel.
afspoelen onder de koude kraan, en de velletjes eraftrekken
in de braadslee ermee
de olijven, de tijm, knoflook erbij, peper en zout naar smaak, 2 scheutjes olie erbij, en alles lekker goed husselen.
glas wijn plus 2 klontjes boter erbij, en het geheel in de oven schuiven, laten we zeggen 35 minuutjes
staat nu lekker te pruttelen in de oven
Duderinnetjezaterdag 31 maart 2007 @ 22:00
Hier ook weer venkel op vanavond
Mirjamzondag 1 april 2007 @ 19:03
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 10:51 schreef MissyMirjaM het volgende:
watch and learn

venkel, stuk of 4
al die groene stokjes tot aan de knol klein snijden, knol wegleggen
gorgonzola, fijn brokkelen/snijden
stuk of 2 sinaasappels, wat mandarijn, schillen, in partjes, en erbij
zwarte olijven erbij
dressing maken van wat olie, mosterd, ketjap en yoghurt
alles husselen
góddelijk!
deze vanmiddag gegeten, was lekker.
de gorgonzola was érg pittig, dus die overheerste wat, maar dat vond ik best
winterapfelzondag 20 mei 2007 @ 14:24
Gisteren voor het eerst van m'n leven zelf iets met venkel gemaakt

moet zeggen dat het erg goed beviel, daarom hier maar even het recept (van de allerhande, zelf aangepast)

Ingrediënten (2 personon, wel nog iets extra nodig, salade of zo)
0.5 kg aardappels (kruimig)
1 venkel (groene deel niet nodig)
4 gedroogde tomaten in olie (potje)
1 pakje gravad lachs (à 100 g)
125 g (Hollandse)garnalen
25 g boter of margarine

Bereiden
Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Venkel wassen en in vieren snijden, harde kern verwijderen en venkel in kleine stukjes snijden. In ruime pan aardappels met water en zout in ca. 20 minuten gaar koken. In pan venkel in ca. 15 minuten gaar koken (kan dus na 5 minuten bij de aardappelen) Tomaten in stukjes snijden. Plakjes zalm in stukken snijden. Aardappels en venkel afgieten. Met pureestamper aardappels + venkel fijnmaken (wel nog stukjes over houden, geen hele fijne puree). Boter toevoegen. Zongedroogde tomaat, zalm en garnalen erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper.

mjammie
knuppelhoutzondag 20 mei 2007 @ 14:52
venkel... een van de zeer weinige dingen die ik echt niet zo heel lekker vind. wat doe ik ermee? weggeven?
deomzondag 20 mei 2007 @ 21:16
quote:
Op zondag 20 mei 2007 14:52 schreef knuppelhout het volgende:
venkel... een van de zeer weinige dingen die ik echt niet zo heel lekker vind. wat doe ik ermee? weggeven?
Hier sluit ik me bij aan. Zelfs pastinaak kan ik nog wegkrijgen mits door de pannekoeken, maar ik trek de grens bij venkel . Zelfs een lekker stuk zalm wat met venkel in de schaal heeft gelegen is voor altijd verpest. Bah. Gelukkig krijgen we het maar een paar keer per jaar in het groentenpakket.