Goed recept van JOquote:Op woensdag 25 januari 2006 19:02 schreef Duderinnetje het volgende:
Van de hand van Jamie Oliver:
Venkel in stukken snijden, toppen eraf, kontje eraf en groen eraf.
In een ovenschaal gooien en de oven voorverwarmen op 220 graden.
In de schaal erbij: minimaal 1 teen knoflook in plakjes (ik drie tenen dus), paar klontjes (room)boter, peper uit de molen, zout en een glas witte wijn. Minuut of 30/40 in de oven, daarna het groene grut van de venkel erover strooien en smullen maar
![]()
Gebakken krieltjes en een Tivallburgertje met kaas en zongedroogde tomaatjesquote:Op donderdag 26 januari 2006 09:12 schreef Bluezz het volgende:
Wat lekker klinkt het
Ik heb voor zover ik weet nog nooit venkel zelf bereid.
Ga het zeker proberen... wat at je erbij?
bronquote:Spijsvertering
Uitstekend middel om de maag en de ingewanden te ontspannen, terwijl het de spijsvertering en de eetlust stimuleert. Goed middel bij flatulentie. Krampjes bij baby's en een riekende adem.
Luchtwegen
Venkel heeft een kalmerend effect op de bronchiën verzacht de hoest, wordt om deze reden veel toegevoegd aan hoestsiropen.
Overige
Venkel verhoogt de melktoevloed, uitwendig stilt de etherische olie reumatische - en spierpijnen. De thee kan ook gebruikt worden voor conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), of ontstekingen van het ooglid (blepharitis), dan als kompres.
En je wordt bedankt.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 00:40 schreef Duderinnetje het volgende:
En nog goed voor lijf en leden ook, die venkel!![]()
bron
quote:Op vrijdag 27 januari 2006 00:43 schreef golfer het volgende:
[..]
En je wordt bedankt.
Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.
Mooi niet dus.
Klinkt goed! Het zal wel behoorlijk slinken als je het zo gaar kookt?quote:Op vrijdag 27 januari 2006 13:20 schreef Euc- het volgende:
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.
Indien je de beschikking hebt over een prof apparatuur: een uur op 100 graden stoom, snotgaar laten worden, dan ff in de keukenmachine laten draaien, wat mayo erbij en klaar
Indien je dat niet hebt: snotgaar koken, door de pureeknijper, dat zeven door een fijne zeef, daarna wat mayo erbij, goed roeren, weer zeven en klaar
Ik heb hem hier ook in een boek staan. Ziet er heerlijk uit!quote:Benodigdheden.
Olijfolie extra vergin
140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes
2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
1 gedroogde Spaanse peper
zeezout en peper uit de molen
400 g gedroogde spaghetti
2 handjes oud broodkruim
een takje verse rozemarijn
Bereiding.
Giet twee flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en gesneden knoflook bij. Kneus het venkelzaak licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bloktomaten toe met eventueel wat gedroogde spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta in een grote pan gezouten kokend water al dente. Maak intussen de pangritata (krokante broodkruimels) Dit geeft het gerecht een mooie structuur. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim zonder korstjes. Bak het kruim met 4 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Doe het takje rozemarijn erbij. Giet de pasta af en roer er de tomatensaus doorheen. Doe het in een schaal en gooi de pangritata er overheen.
Tip: Bewaar het groen van de venkel om te garneren.
quote:Op vrijdag 27 januari 2006 00:43 schreef golfer het volgende:
En je wordt bedankt.
Ik vind het dus niet te vreten, maar toen ik net aan mijn liefje vroeg wat ze morgenavond wilde eten kreeg ik dus dit topic voorgeschoteld.
Mooi niet dus.
Oh!quote:Op maandag 30 januari 2006 20:07 schreef Bluezz het volgende:
We hebben nog steeds geen venkel gegeten
Wel kwam ik dit tegen
![]()
Idd. lekker!quote:Op vrijdag 27 januari 2006 13:20 schreef Euc- het volgende:
Gewoon venkelpuree maken, voor bij hert of haas oid.
Lekker hè?quote:Op woensdag 29 maart 2006 19:42 schreef Jordy-B het volgende:
Ik heb net het recept uit de OP gemaakt, maar met appelsap ipv witte wijn ('k wilde geen fles losmaken en venkel werkt toch al goed met appel)
Was heerlijk... Heerlijk zachte stukjes die qua structuur en smaak wat deden denken aan appelcompôte (figures...) maar toch ook totaal anders waren.
Binnenkort krijgen we 4 pers. to dinner, waaronder 2 verstokte veggies...quote:Op woensdag 29 maart 2006 23:47 schreef Duderinnetje het volgende:
Gewoon maken en als hij het niet wil gaat 'ie maar naar de snackbar
![]()
Dat zag ik, toevallig.quote:Op woensdag 29 maart 2006 23:47 schreef Duderinnetje het volgende:
Gewoon maken en als hij het niet wil gaat 'ie maar naar de snackbar
![]()
Ouwe boer die niet lust wat ie niet kent!quote:
In dit geval een ouwe boer die gewoon niet lust wat ie wel kent.quote:Op woensdag 29 maart 2006 23:59 schreef ElizabethR het volgende:
Ouwe boer die niet lust wat ie niet kent!
Deze gaat hier morgenavond de oven in als ik tijd heb om te kokenquote:Op donderdag 30 maart 2006 12:05 schreef Behh het volgende:
Venkel heerlijk ! Staat hier geregeld op het menu.
Gister een hele lekkere variant gemaakt :
Gegratineerde venkel
voor 4 personen
* 3 venkelknollen, overlangs in vieren gesneden
* 2 el olijfolie
* 50 gr kruim van volkorenbrood
* 2 el vers gehakte snijpeterselie
* 2 teentjes knoflook, geperst
- Kook de venkel in een pan met kokend water en wat zout in ong 10 min net gaar.
- Laat de stukken venkel uitlekken en leg ze dan op een bakplaat en bestrijk ze met de helft van de olijfolie. verwarm de oven voor op 190 graden
- Meng in een kom de knoflook, broodkruimels en peterselie met de rest van de olie. Verdeel het mengels gelijkmatig over de venkel en kruid alles met peper en zout.
- Schuif in de oven en bak alles circa 30 min, tot de venkel gaar en het broodkruim knapperig en goudbruin is. Serveer warm
Een andere makkelijkere tip is venkel even kort koken, uitlekken met olijfolie besprenkelen plakjes kaas naar keuze erover en 20 min in de oven tot de kaas een korstje is.
Nou zal ik eerlijk zijn weet ook niet wat snijpeterselie is wij hebben gewoon verse peterselie gebruikt !quote:Op donderdag 30 maart 2006 12:18 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Deze gaat hier morgenavond de oven in als ik tijd heb om te kokenKlinkt overheerlijk. Maar wat is snijpeterselie? En broodkruim: dat moet toch altijd van oud brood zijn, of verpulver je net zo goed een verse boterham? Vergeef me mijn culinaire n00bheid
![]()
Je kunt Broodkruim ook in een pakje kopen. staat bij de paneermeelquote:Op donderdag 30 maart 2006 12:30 schreef Bluezz het volgende:
Ik gebruik daar wel eens paneermeel voor
Lekker recept
Even een half minuutje in de magnetron, en laten opdrogen op een rekje.quote:Op donderdag 30 maart 2006 12:50 schreef Behh het volgende:
[..]
Nou zal ik eerlijk zijn weet ook niet wat snijpeterselie is wij hebben gewoon verse peterselie gebruikt !
En een verse boterham kan je ook even in de 15 min in de oven gooien dan kan je hem ook verpulveren.
Vanavond al gemaakt bij gebrek aan geduldquote:Op donderdag 30 maart 2006 12:05 schreef Behh het volgende:
Venkel heerlijk ! Staat hier geregeld op het menu.
Gister een hele lekkere variant gemaakt :
Gegratineerde venkel
-recept-
Lekker is het he ?! Ja dat is ook een idee idd om het even in de broodrooster te gooien.quote:Op donderdag 30 maart 2006 21:29 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Vanavond al gemaakt bij gebrek aan geduld![]()
Lekker hoor! Had de boterham trouwens gewoon even in het broodrooster gedaan en verkruimeld, en in plaats van de venkel voor te koken, heb ik de boel voorgepingd in de magnetron![]()
Het was erg lekker, de venkel was zachtzoetig geworden, maar het broodkruim iets te donker (mijn fout, niet opgelet). Wel vond ik de twee eetlepels olijfolie vrij weinig om én de venkels mee in te smeren én het kruim, knoflook en de peterselie mee aan te maken. Dus daar heb ik iets meer olie en een scheutje sherry aan toegevoegd.
Goed recept![]()
klinkt idd heerlijkquote:Op donderdag 6 april 2006 16:40 schreef NoSigar het volgende:
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!
Komende week wil ik dit recept gaan proberenquote:Op donderdag 6 april 2006 16:40 schreef NoSigar het volgende:
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |