abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 11 april 2006 @ 16:33:54 #51
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_36858771
quote:
Op donderdag 6 april 2006 16:40 schreef NoSigar het volgende:
Venkel steeltjes eraf en halveren, in ovenschaal leggen peper en zout en met olijflie beprenkelen, 25 minuten in de oven van 200 graden, laatste 3 á 4 minuten op elke helft een plak roquefort leggen. Na uit de oven garneren met flink wat geroosterderde hazelnoten.
Heerlijk~!
He-mels

Gisteren gegeten. Wel machtig, maar ronduit zalig

Algemeen vraagje over venkel: nadat ik het uit de oven haal heeft het vaak zo'n taai 'velletje'. Is het de bedoeling dat je venkel eerst schilt of zo?
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_36863379
Ik haal de buitenste laag er eerst vanaf ! Vooral als die een beetje bruining ziet.
  dinsdag 11 april 2006 @ 19:19:03 #53
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_36863839
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 19:05 schreef Behh het volgende:
Ik haal de buitenste laag er eerst vanaf ! Vooral als die een beetje bruining ziet.
Ga ik ook doen dan

Ik vind het eigenlijk zo zonde
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_36864003
Is het ook ! Maar ja, wat moet je er anders mee ?

Misschien voor in de soep gebruiken ?

Pel en snipper de ui. Maak de venkel schoon en snij de knollen in stukjes, bewaar het groen. Verhit de olie in een pan. Fruit de ui even aan. Bak de venkel al omscheppend mee en voeg de tijm, rozemarijn, Pernod en bouillon toe. Kook de venkel in circa 10 minuten zachtjes gaar. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verkruimel de feta. Hak het venkelgroen fijn. Pel de knoflook en hak het teentje zeer fijn. Schep de peterselie, een eetlepel fijn gehakte venkel en de geraspte citroenschil door de knoflook. Verwarm de soep opnieuw. Schep de soep in 4 warme soepborden. Strooi de fetakruimels erover.
  dinsdag 11 april 2006 @ 19:26:16 #55
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_36864088
Ook weer een goed recept zo te zien!

Zullen mijn konijnen wel jammer vinden, dat het venkelafval nu gewoon in de soep gaat
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_36864136
ahaah ach zo af en toe kan je best een venkelstukje aan hun geven toch?

Trouwens op de ah site heb je ook heerlijke venkel recepten, gewoon kijken bij recepten zoeken en dan als ingredient venkel intypen.
  dinsdag 11 april 2006 @ 19:28:46 #57
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_36864181
Zou dat eigenlijk smaken konijn met venkel?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 11 april 2006 @ 19:35:03 #58
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_36864412
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 19:27 schreef Behh het volgende:
ahaah ach zo af en toe kan je best een venkelstukje aan hun geven toch?

Trouwens op de ah site heb je ook heerlijke venkel recepten, gewoon kijken bij recepten zoeken en dan als ingredient venkel intypen.
Goede tip!

Deze bijvoorbeeld:
quote:
4 venkelknollen
1 zak minikrieltjes (700 g)
200 g zachte geitenkaas (bijv. Bettinne Blanc)
1 pakje crème fraîche schenkbaar (200 ml)
1 eetlepel Franse mosterd
1/2 eetlepel balsamicoazijn

Materialen
ovenschaal inhoud ca. 1 1/2 liter, ingevet


Bereiden
Grill voorverwarmen. Venkel schoonmaken, stelen en onderkant eraf snijden. Takjes venkelgroen fijnknippen. Venkel doormidden snijden en beetje uithollen. Venkel in ruim water 5 min. zachtjes koken, afspoelen onder koud water. Uitgesneden stukjes venkel snipperen. Geitenkaas verkruimelen en mengen met gesnipperde venkel. In ingevette ovenschaal saus roeren van crème fraîche, venkelgroen, mosterd en azijn. Venkelknollen vullen met kaasmengsel en in saus in ovenschaal plaatsen. Venkel 15 min. gratineren onder grill. Ondertussen krieltjes koken volgens gebruiksaanwijzing. Venkel serveren met krieltjes.
Heerlijk lijkt me, die combinatie van romig, met mosterd en balsamico
Snobs have more fun!
KLIK!
  dinsdag 11 april 2006 @ 19:40:36 #59
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_36864632
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 19:28 schreef Martijn_77 het volgende:
Zou dat eigenlijk smaken konijn met venkel?
Ja hoor
quote:
In venkel gestoofde konijnenbout

1 venkelknol
2 maal 2 konijnenbouten
2 eetlepels grove mosterd
50 g boter
1 teentje knoflook, in plakjes
3 eetlepels anijsdrank (bijv. pernod, slijter)
100 ml venkelthee
250 g kastanjechampignons
2 eetlepels olijfolie


Bereiden
Venkel wassen en in dunne plakken snijden; venkelgroen bewaren. Konijnenbouten insmeren met mosterd en met zout en peper bestrooien. In braadpan met dikke bodem boter verhitten en bouten rondom bruinbakken. Venkel en knoflookplakjes rond bouten in pan leggen. Anijsdrank en thee in pan schenken en aan de kook laten komen. Vuur laag draaien, deksel op pan leggen en bouten afgedekt in 45-60 min. gaarstoven. Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren. In wok of koekenpan olie verhitten en champignons op hoog vuur 5 min. roerbakken. Bestrooien met zout en peper. Achtergehouden venkelgroen fijnsnijden. Konijnenbouten in warme schaal leggen en in oven (175 °C) of onder aluminiumfolie warmhouden. Champignons door venkel scheppen. Groenten met schuimspaan uit pan nemen en over vier borden verdelen. Konijnenbouten erop leggen en garneren met fijngesneden venkelgroen (Albert Heijn)
.
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_36864894
Hmm lekker venkel met room en geitenkaas, die gaan we van het weekend maar eens proberen
pi_36869128
Elke keer als ik deze topictitel voorbij zag komen dacht ik in mijn hoofd "in de winkel laten liggen"

Maar als ik die recepten zo zie moet ik het toch maar weer een keer proberen
Ik roep altijd dat ik in weze alles lust, dan moet ik het ook op z'n minst proberen.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_36870865
quote:
Op dinsdag 11 april 2006 16:33 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

He-mels

Gisteren gegeten. Wel machtig, maar ronduit zalig
Hehee, leuk!
.
Helpt waar hij kan!
pi_37472093
ooh nou kan ik niet kiezen. wil al tijden weer es iets met venkel maken maar niemand anders hier in huis lust dat dus dat komt er niet vaak van. morgen krijg ik m'n 'eetclub' te eten, dus ik grijp m'n kans! dit topic erbij gezocht maar er staat gewoon TEVEEL lekkers in! ik ben pas zo'n 10 x geswitched van plan. finale gaat nu nog tussen het AH venkel-met-room-en-geitenkaas gerecht dat duderinnetje hierboven noemde en het ovenschaal recept van Jamie Oliver uit de startpost.
  maandag 1 mei 2006 @ 23:16:30 #64
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37472324
quote:
Op maandag 1 mei 2006 23:11 schreef bixister het volgende:
ooh nou kan ik niet kiezen. wil al tijden weer es iets met venkel maken maar niemand anders hier in huis lust dat dus dat komt er niet vaak van. morgen krijg ik m'n 'eetclub' te eten, dus ik grijp m'n kans! dit topic erbij gezocht maar er staat gewoon TEVEEL lekkers in! ik ben pas zo'n 10 x geswitched van plan. finale gaat nu nog tussen het AH venkel-met-room-en-geitenkaas gerecht dat duderinnetje hierboven noemde en het ovenschaal recept van Jamie Oliver uit de startpost.
Weet je zeker dat je deze
quote:
Benodigdheden.

Olijfolie extra vergin
140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes
2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden
1 theelepel venkelzaad
1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes
2 blikken gepelde tomaten van 400 g
1 gedroogde Spaanse peper
zeezout en peper uit de molen
400 g gedroogde spaghetti
2 handjes oud broodkruim
een takje verse rozemarijn


Bereiding.

Giet twee flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en gesneden knoflook bij. Kneus het venkelzaak licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bloktomaten toe met eventueel wat gedroogde spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta in een grote pan gezouten kokend water al dente. Maak intussen de pangritata (krokante broodkruimels) Dit geeft het gerecht een mooie structuur. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim zonder korstjes. Bak het kruim met 4 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Doe het takje rozemarijn erbij. Giet de pasta af en roer er de tomatensaus doorheen. Doe het in een schaal en gooi de pangritata er overheen.


Tip: Bewaar het groen van de venkel om te garneren.
niet wil proberen?
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37473125


nah, ik heb geen zin in pasta. en ben ook niet zo'n salami-fan. maar ik twijfel nog wel over wat te serveren BIJ het uiteindelijk te kiezen venkelgerecht.
  maandag 1 mei 2006 @ 23:44:13 #66
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37473547
quote:
Op maandag 1 mei 2006 23:34 schreef bixister het volgende:


nah, ik heb geen zin in pasta. en ben ook niet zo'n salami-fan. maar ik twijfel nog wel over wat te serveren BIJ het uiteindelijk te kiezen venkelgerecht.
Ik zou voor redelijke neutrale smaken kiezen. Een beetje eenvoudig, zodat het niet te veel botst met de sterke venkel. Aardappeltjes poffen. Of bakken. Wat lichte salade erbij (met appel - past goed bij venkel!).
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37474027
quote:
Venkel

U koopt een knol (eigenlijk een bol, net als de ui) en krijgt er gratis een groen kroontje bovenop. Niet wegsnijden! want u ruikt 't al die flinterdunne sprietjes kunt u heerlijk door een sla of een saus snijden. De witte, knapperige venkelknol zelf is bijzonder van smaak. Een aroma dat nog 't best te omschrijven is als fris, anijsachtig en dat al menigeen heeft geïnspireerd tot bijzonder lekkere hapjes en gerechten.

Kopen, bewaren, schoonmaken
Venkel is volop verkrijgbaar van juni tot november. Venkelknollen worden per gewichtshoeveelheid verkocht. Neem altijd stevige, gave knollen en let erop dat de venkel 'rokken' spierwit en geen bruine aangetaste plekken hebben. Het loof moet fris en vers zijn, mooi groen van kleur. Venkel kan in de koelkast ruim een week bewaard worden. Het schoonmaken van de venkelknol is eenvoudig. Snijd de bovenste stelen, die nog aan de knol zitten weg en ook de onderste schijf van de knol en eventueel bruine stukken van de stengel. Neem van oudere knollen ook de buitenste 'rokken' weg. Wilt u de stelen ook gebruiken, verwijder dan het eventuele groen (bewaren!) en snijd de stelen in dunne plakken.

Hoeveel per persoon?
Reken op 250 gram per persoon als u de groente gekookt geeft. Voor een salade neemt u een halve knol van gemiddelde grootte per persoon.


Invriezen
Groente vriezen we altijd in als deze het voordeligst is. Voor venkel betekent dit de maanden augustus, september en oktober. Blancheer de venkel 3 minuten. De houdbaarheid is 6 maanden.

Basisrecept
GEKOOKTE VENKEL
1 kg venkel, zout. Voor de bechamelsaus: 25 g boter, 25 g bloem, 2,5 dl kooknat of helft kooknat/helft melk, venkel groen, zout, peper. Maak de venkel schoon, snijd ze doormidden of in dikke plakken en kook ze in weinig water met iets zout gaar in 10-15 minuten. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en schenk al roerende het vocht erbij. Maak de saus op smaak af met zout en peper. Schep de saus door de uitgelekte groente.

SNELLE Variaties

Venkel met kaassaus: roer door boven genoemde de saus 100 g geraspte kaas.
Venkel met tomatensaus: roer 1-2 el tomatenpuree door de bechamelsaus.
Venkel met ham-kaassaus: voeg 100 g in blokjes gesneden ham en 50 g geraspte kaas aan de saus toe.
Venkel met witte wijnsaus: voeg aan de saus een half glas witte wijn en 2 el room toe.
Venkel met gebakken ui: garneer de gekookte venkel met bechamelsaus met 1 grote in ringen gesneden ui die goudgeel gefruit is in de boter.
LEKKERE COMBINATIES
Venkel smaakt verrukkelijk bij vis. Maar ook bij alle soorten vlees, kip, ei, peulvruchten of kaasgerechten past de fijne smaak van venkel. Probeer eens een haring of aardappelsalade met fijngesneden venkel. Gebruik het fijne venkelgroen eens in een sladressing of heel apart heel fijngeknipt door de appeltaart. En natuurlijk zijn bij het inleggen van augurken enkele takjes venkelgroen onmisbaar. Wilt u venkel met andere kruiden combineren denk dan eens aan bieslook, munt en peterselie.

CASSEROLE VAN VENKEL MET KABELJAUW
2 venkelknollen, 25 g boter, 1 grote ui 1 klein blikje tomatenpuree, 2,5 dl bouillon (van een halve tablet), 200 g champignons, 4 tomaten (ontveld, in parten), 500 g kabeljauwfilet, zout, peper, takje tijm, 1 el fijngeknipte peterselie. Maak de venkel schoon en snijd de knollen in grote stukken. Verhit de boter en fruit hierin de gesnipperde ui goudgeel. Voeg de tomatenpuree toe en al roerende de bouillon. Doe de gewassen, gehalveerde champignons, de stukken venkel en de tomaten erbij en vervolgens de in blokjes gesneden vis. Strooi zout en peper naar smaak over het geheel en leg het takje tijm in de pan. Deksel erop en een kwartiertje zachtjes laten stoven. Verwijder het takje tijm en bestrooi het gerecht met de fijngeknipte peterselie. Serveren met peterselie, aardappelen of met spaghetti.

VENKELSOEP
2 venkelknollen,1I kippenbouillon,1 dunne prei in ringen, 40 g boter, 35 g bloem zout,peper,1 el fijngeknipte munt, 1 el fijn geknipte bieslook scheutje pastis (Ricard ot Pernod), koffieroom, citroensap. Maak de venkel schoon, snijd ze in stukken. Houd een halve knol achter en snijd deze in blokjes. Kook de overige venkel in de bouillon gaar en zacht (20-25 minuten). Maak de prei schoon (houd wat mooie ringen achter) en fruit deze in de hete boter, voeg de bloem toe en schenk al roerende de venkelbouillon erbij. Doe de achtergehouden venkelblokjes en ringen prei erbij en kook de soep nog 5 minuten door. Maak de soep op smaak met zout, peper, munt, bieslook, pastis (verhoogt de anijssmaak!), room en iets citroensap.

VENKELSALADE MET CITROEN
2 venkelknollen 2 el olie, 2 el citroensap, 2 el fijngeknipte peterselie, 1 el fijngeknipte kruizemunt, zout, peper. Maak de venkel schoon en snijd ze in dunne reepjes. Doe deze met de overige ingrediënten in een slakom en schep alles goed door elkaar. Zet de salade minstens een uur koel weg en serveer hem bij een visschotel.

VENKEL ALS BORRELHAPJE
1 grote of 2 kleine venkelknollen, zout, citroensap. Maak de venkel schoon en snijd hem in lange dunne repen, besprenkel ze met iets citroensap en zout. let ze in een glas en serveer ze met een dipsaus zoals: Chantilly-dip: 1,5 dl mayonaise, 2 tl citroensap, 3 el stijf geslagen room. Deze ingrediënten vermengen. Of met een caloriearme dipsaus, door de volgende ingrediënten te vermengen: 100 g kwark, 1,5 dl yoghurt,1 tl selderijzout, geperst teentje knoflook, peper, peterselie, bieslook en venkelgroen.

GEGRATINEERDE, GESMOORDE VENKEL
1 kg venkel, 25 g boter, 1,5 dl bouillon, 1 el citroensap, zout, peper, 4 el geraspte (Parmezaanse of Gruyere) kaas. Maak de venkel schoon en snijd hem in vieren. Laat de boter smelten en bak de venkel aan alle kanten lichtbruin. Voeg de bouillon, het citroensap, zout en peper toe. ' Deksel op de pan en smoor de groente in 10-1 5 minuten gaar. Strooi de kaas erover en plaats de groente onder de hete grill tot een bruin korstje is verkregen. Serveer direct. Variatie: leg op de venkel 2 in plakken gesneden grote tomaten en bestrooi deze met de kaas.

GEVULDE VENKEL MET TONIJN
1 grote of 2 kleine venkelknollen, 1 blikje tonijn in olie, 2 el mayonaise, 2 el zure room of kwark,2 el tomatenketchup, zout, peper, mespunt Chilipoeder, iets citroensap, blaadje sla, 1/2 rode paprika. Snijd het onderste stukje van de venkel en de bovenste stelen weg. Neem voorzichtig alle bladen uit elkaar, zodat u schuitjes krijgt. Was ze en blancheer ze 1-2 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken en afkoelen. Vermeng de tonijn met de overige ingrediënten, behalve de paprika. Bekleed een platte schaal met grote slabladeren, leg hierop de venkelschuitjes en vul ze met het tonijnmengsel. Garneer ze met een reepje rode paprika. Serveer de venkelschuitjes met toast en boter.

VENKELSALADE MET APPEL EN SINAASAPPEL
2 venkel knollen, 1 zacht zure appel, 5 sinaasappel en citroensap. Voor de dressing: 1 bekertje zure room, 1 el sinaasappelsap, zout en peper. Maak de venkel schoon en snijd hem in dunne reepjes. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Besprenkel de venkel en de appel met iets citroensap tegen het verkleuren. Snijd de sinaasappel in halve partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te vermengen en schep deze door de salade. Laat alles een uurtje goed intrekken. Variaties: neem in plaats van sinaasappel en appel, mandarijn, grapefruit of banaan. Strooi gehakte noten over de salade.

VENKELBEIGNETS
2 venkelknollen, citroensap 2 eieren, zout, nootmuskaat, 2 el bloem, 50 g paneermeel, olie of frituurvet. Maak de venkel schoon in snijd ze in dikke plakken. Besprenkel ze met citroensap. Klop de eieren los met zout en nootmuskaat. Wentel de venkelplakken eerst door de bloem, vervolgens door de ei en als laatste door de paneermeel. Bak de venkel in de hete olie of het hete vet goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze als tweede groente of als voorgerecht met een koude saus. Variatie: meng door het eimengsel 2 el geraspte kaas.



Hoppa



















  dinsdag 2 mei 2006 @ 00:16:23 #68
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37474716
Ja Bloes!

Ik had mijn venkel-verslaving net een beetje onder controle!

Casserole van venkel en kabeljauw...
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37474888


VENKEL ALS BORRELHAPJE
1 grote of 2 kleine venkelknollen, zout, citroensap. Maak de venkel schoon en snijd hem in lange dunne repen, besprenkel ze met iets citroensap en zout. let ze in een glas en serveer ze met een dipsaus zoals: Chantilly-dip: 1,5 dl mayonaise, 2 tl citroensap, 3 el stijf geslagen room. Deze ingrediënten vermengen. Of met een caloriearme dipsaus, door de volgende ingrediënten te vermengen: 100 g kwark, 1,5 dl yoghurt,1 tl selderijzout, geperst teentje knoflook, peper, peterselie, bieslook en venkelgroen.

  dinsdag 2 mei 2006 @ 00:24:21 #70
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37474960
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:21 schreef Bluezz het volgende:


VENKEL ALS BORRELHAPJE
1 grote of 2 kleine venkelknollen, zout, citroensap. Maak de venkel schoon en snijd hem in lange dunne repen, besprenkel ze met iets citroensap en zout. let ze in een glas en serveer ze met een dipsaus zoals: Chantilly-dip: 1,5 dl mayonaise, 2 tl citroensap, 3 el stijf geslagen room. Deze ingrediënten vermengen. Of met een caloriearme dipsaus, door de volgende ingrediënten te vermengen: 100 g kwark, 1,5 dl yoghurt,1 tl selderijzout, geperst teentje knoflook, peper, peterselie, bieslook en venkelgroen.

Oh....

Oh!

Dat zou ik, bij wijze van spreken, nu nog kunnen gaan maken

Maar ik heb geen venkel

Zeker eentje om te onthouden
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37475020
Tis alleen jammer van die calorie-arme suggestie

Ik ga wat dingen uitprinten, vanaf vrijdag een week naar de ardennen, en mijn zus die ook meegaat krijg ik -in tegenstelling tot Meneer Bloes - wel aan de venkel
pi_37475057
het venkel-toetje ontbreekt nog.
  dinsdag 2 mei 2006 @ 00:31:06 #73
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37475151
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:26 schreef Bluezz het volgende:
Tis alleen jammer van die calorie-arme suggestie

Ik ga wat dingen uitprinten, vanaf vrijdag een week naar de ardennen, en mijn zus die ook meegaat krijg ik -in tegenstelling tot Meneer Bloes - wel aan de venkel
Die calorie-arme variant lijkt me niks an, dus die is geen optie

Leuk van je Ardennen-week! Ben benieuwd wat je gaat maken! Dat kom je daarna nog wel even melden toch hier?
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37475171
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:28 schreef bixister het volgende:
het venkel-toetje ontbreekt nog.
quote:
grapefruit met venkel voor 2 personen

Ingrediënten: 1 grapefruit
1/2 venkel
2/3 dl zure room
40 g (Emmentaler)kaas, grof geraspt
peper en zout.

Bereidingswijze: Was de grapefruit en snijd ze doormidden. Haal het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en lepel. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de venkel schoon en rasp deze grof of snijd de venkel heel fijn. Meng venkel, grapefruit, kaas en zure room goed dooreen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel in de uitgeholde grapefruit helften of in dessertschaaltjes. Serveer dit voorgerecht koel.
pi_37475296
quote:
Op dinsdag 2 mei 2006 00:31 schreef Bluezz het volgende:

[..]


[grapefruit met venkel voor 2 personen

Ingrediënten: 1 grapefruit
1/2 venkel
2/3 dl zure room
40 g (Emmentaler)kaas, grof geraspt
peper en zout.

Bereidingswijze: Was de grapefruit en snijd ze doormidden. Haal het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en lepel. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de venkel schoon en rasp deze grof of snijd de venkel heel fijn. Meng venkel, grapefruit, kaas en zure room goed dooreen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het mengsel in de uitgeholde grapefruit helften of in dessertschaaltjes. Serveer dit voorgerecht koel. ]
voorgerecht.
groetjes,
bixisstar.
pi_37475337
Ik vind het een nagerecht

Omdat het kaas, fruit en room heeft.

Herkansing :
quote:
Mandarijnen jelly met geconfijte venkel en wit chocolade ijs


Nagerecht (4 personen)
2 dl mandarijnen couli cq purée op smaak en door een doek gehaald
4 gram agar agar
1 eetlepel suiker
1 mooie venkel
1 stokje vanille
50 gram suiker
sap van een halve citroen
3 stuks steranijs
1 stuk laurier
1 dl pernod
2 dl moscato d’asti
100 gram honing
1 eetlepel sinasrasp

Chocolade ijs, bisquit krokant met wat anijszaden erin


Bereidingswijze:
Voor jelly de mandarijnen couli op smaak brengen met de suiker en agar agar erin oplossen.
Deze opstijven en vervolgens geheel fijn hakken.
Venkel confijten: venkel op machine in dunne plakken snijden (papierdikte).
Overige ingrediënten mengen, aan de kook brengen en ruim 1 minuut doorkoken. Pan van het vuur nemen en de venkelplakken in het vocht 24 uur laten trekken.
Gehakte jelly op bord en venkelplakken daarbij dresseren.
Serveer hierbij romig wit chocolade ijs.
  dinsdag 2 mei 2006 @ 00:52:37 #77
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37475650
Ik zat ook al te zoeken

Kwam ergens venkel-strüdel tegen, maar toen deed de link het niet
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37475708
quote:
Strudel van venkel, spinazie en aardappelrösti met tomaten paprikasaus



Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
Strudel:
200 gr. venkel - 200 gr. spinazie - 3 sjalotjes (fijngesnipperd) - 200 gr. aardappels - 1 pak phillodeeg - olijfolie - 2 eiwitten - zout - peper
tomaten paprikasaus:
1 sjalotje (fijngesnipperd) - 1 teentje knoflook400 gr. gepelde tomaten (in blik) - 150 gr. rode paprika (gepoft) - 1 eetlep. olijfolie - zout -peper

bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
De venkel in kleine blokjes snijden en gaar koken.
Spinazie goed wassen en zeer kort blancheren. Direct koud spoelen. De groenten goed laten uitlekken!
De aardappels raspen en samen met de gehakte sjalotjes mengen.
Dit aardappelmengsel met wat olijfolie als kleine pannenkoekjes bakken (rösti).
Phyllodeeg uitleggen en in de gewenste grootte snijden.
Twee laagjes op elkaar leggen en insmeren met het eiwit.
Hierop een pannenkoekje van aardappel leggen, hier weer een laagje spinazie en als laatste wat venkel erover verdelen.
Tijdens ieder laagje een klein beetje zout en peper toevoegen.
Alles oprollen en in een voorverwarmde oven van 180 graden ca. 14 minuten bakken.
Sjalotje met de uitgeperste knoflook in de olijfolie fruiten.
De tomaten en gepofte paprika toevoegen. Alles aan de kook brengen en in de keukenmachine fijnmalen tot een gladde saus.
Op smaak brengen met zout en peper.
En nou hou ik op, anders ga ik van venkeltjes dromen
  dinsdag 2 mei 2006 @ 00:58:25 #79
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_37475783
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_37513358
het is uiteindelijk de gevulde venkel geworden, en 't was echt verrukkelijk. de buitenste laag erafhalen is trouwens echt zonde, en kan ook niet goed met dit recept, want de lagen zijn zo dik dat je knol meteen een flinke maat kleiner geworden is. we waren trouwens met z'n vieren en ik had ingrediënten voor vijf personen, maar alles ging tot de laatste kruimel op hoor.
pi_39208085
Vanavond eten we dit, mét venkel.
Dus.

Wat eten en/of drinken we vandaag deel 18 !
  zondag 25 juni 2006 @ 15:32:05 #82
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_39208188
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:27 schreef Bluezz het volgende:
Vanavond eten we dit, mét venkel.
Dus.

Wat eten en/of drinken we vandaag deel 18 !
Wat heb je met golfer gedaan!!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_39208219
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:32 schreef Duderinnetje het volgende:


Wat heb je met golfer gedaan!!
Hij heeft het nog niet gegeten he
Én het is heel vissig, en IK ging boodschappen doen en koken
  zondag 25 juni 2006 @ 15:36:32 #84
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_39208328
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:33 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Hij heeft het nog niet gegeten he
Én het is heel vissig, en IK ging boodschappen doen en koken
Als hij het straks een lekker soepje vond ga ik hem hééééél hard toeroepen: TOLD YOU SO!!!!!!!!!!!!!

Snobs have more fun!
KLIK!
pi_39208493
Mijn moeder heeft een tijd geleden venkel gemaakt in Bladerdeeg. Volgens mij te vergelijken met de Venkel in broodkruim, maar dan dus in bladerdeeg met wat kaas eroverheen. Zalig!! Wel erg vullend
  zondag 25 juni 2006 @ 19:53:01 #86
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_39217688
quote:
Op zondag 25 juni 2006 15:36 schreef Duderinnetje het volgende:


Als hij het straks een lekker soepje vond ga ik hem hééééél hard toeroepen: TOLD YOU SO!!!!!!!!!!!!!

Roept U maar, want ik vond het een heel lekker vissoepje.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 25 juni 2006 @ 19:54:48 #87
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_39217758
quote:
Op zondag 25 juni 2006 19:53 schreef golfer het volgende:

[..]

Roept U maar, want ik vond het een heel lekker vissoepje.
* diep inademt...


I TOLD YOU SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_39218213

Voor een fotoreportagetje :
Het SOEP topic
  zondag 25 juni 2006 @ 20:16:38 #89
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_39218634
Ziet er lekker uit

Nú doorpakken hè? Deze week een venkelsoepje met een beetje krab en drie garnaaltjes maken
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_39239949
Ooh la la...
Net venkel gekocht om deze week weer eens wat uit te proberen, komt opeens dit topic in MyAT!
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  donderdag 31 augustus 2006 @ 14:28:24 #91
97348 Matness
Matt about you
pi_41362136
er wordt hier maar weinig venkel gegeten he?
ik heb hier nog wel een heerlijk gerecht voor 4 personen!

Nodig:
2 x venkel
goeie handvol ontpitte zwarte olijven
stuk of 30 cherry tomaatjes (pommodori cherry's zijn lekkerder!)
2 tenen knoflook, in plakjes
handje verse tijm
peper en zout uit de molen, boter
1 glas witte wijn
olijfolie

de fluffy toppen van de venkel erafsnijden en fijnsnijden, in de braadslee mikken
venkel in 4en snijden, en al die stukken weer in 2en
venkel 10 minuutjes koken in gezouten water, eruitvissen met de schuimspaan, en ook in de braadslee mikken
oven voorverwarmen op 220 graden
de tomaatjes een heel klein stukje insnijden, en 45 seconden aankoken in het kookwater van de venkel.
afspoelen onder de koude kraan, en de velletjes eraftrekken
in de braadslee ermee
de olijven, de tijm, knoflook erbij, peper en zout naar smaak, 2 scheutjes olie erbij, en alles lekker goed husselen.
glas wijn plus 2 klontjes boter erbij, en het geheel in de oven schuiven, laten we zeggen 35 minuutjes

mjam
pi_41642543
Hmmm... het eerste en het laatste recept zien er wel uit als iets wat ik vanavond wel even kan gaan maken. Vooral omdat ik alle ingredienten in huis heb.
pi_41742172
Ik heb ook 2 recepten met venkel:

Recept 1 (soep):

Varkensvlees in blokjes.
2 a 3 venkelknollen in stukken gesneden
tomatenpuree
aardappels in blokjes
zout, peper, italiaanse kruiden naar smaak
uitje
beetje olie

Fruit het uitje tot ie glazig ziet
Bak het vlees aan.
Doe de tomatenpuree erbij
Zet het geheel net onder water
Breng het aan de kook
Doe de venkel erbij
Zet het geheel net onder water
Breng het aan de kook
Doe de aardappels erbij
Zet het geheel net onder water
Breng het aan de kook
Als de aardappels gaar zijn de soep op smaak brengen met peper,zout en italiaanse kruiden.
De soep is nu klaar

Recept 2 (ovengerecht met vis):

koolvisfilet
mosterd
aardappelpuree
gerapste worteltje (fijn geraspt)
2 venkelknollen in stukjes (ongeveer 5 minuten gekookt)
sesamzaad
aantal klontjes boter

Doe de koolvis onder in de ovenschaal en besmeer hem ruim met mosterd
Doe daar de venkel op
Doe daarboven de aardappelpuree, nadat je de wortel erdoorheen heb geroerd/gestampt
Bestrooi het geheel met sesamzaad en leg daar een aantal klontjes boter op
Zet het geheel in een voorverwarmde oven van 200 gradenNa ongeveer 30 minuten is de ovenschotel klaar.

Dit was een recept van mijn oma en ik at bij wijze van spreken mijn vinger erbij op.
Dit gerecht vind ik zelf meer iets voor de winter, dus maakt ik hem dan. Het is wel vrij veel werk, aangezien ik altijd de aardappelpuree met verse aardappels maak. Dat vind ik nu eenmaal lekkerder.

Deze recepten zij makelijk voor veel personen te maken, want dan neem je gewoon meer ingredienten
pi_41753314
Ik gooide venkel altijd in een geimproviseerde stoofpot met wortel, ui, bouillon, kip en kruiden.
pi_42225991
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 19:42 schreef Jordy-B het volgende:
Ik heb net het recept uit de OP gemaakt, maar met appelsap ipv witte wijn ('k wilde geen fles losmaken en venkel werkt toch al goed met appel)

Was heerlijk... Heerlijk zachte stukjes die qua structuur en smaak wat deden denken aan appelcompote (figures...) maar toch ook totaal anders waren.
Heb dit gisteren ook gemaakt, maar....de venkelstukjes waren nog vrij hard. Hoe zou dit kunnen?

[ Bericht 1% gewijzigd door iggy_in_the_house op 29-09-2006 10:17:56 ]
  vrijdag 29 september 2006 @ 17:11:03 #96
97348 Matness
Matt about you
pi_42236516
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 10:12 schreef iggy_in_the_house het volgende:

[..]

Heb dit gisteren ook gemaakt, maar....de venkelstukjes waren nog vrij hard. Hoe zou dit kunnen?
te weinig vocht, te grote stukken venkel, temperatuur van de oven te laag?
het kan best veel oorzaken hebben...
  vrijdag 29 september 2006 @ 17:47:02 #97
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_42237307
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 10:12 schreef iggy_in_the_house het volgende:

[..]

Heb dit gisteren ook gemaakt, maar....de venkelstukjes waren nog vrij hard. Hoe zou dit kunnen?
Even voorkoken. (Of voorpingen)
Snobs have more fun!
KLIK!
  zaterdag 30 september 2006 @ 21:25:21 #98
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_42266364
quote:
Feestelijk Italiaans

Krijg je veel vrienden of familie over de vloer? Dan wordt dit je favoriete recept. Venkel is een typisch Italiaans ingrediënt, Hier worden niet alleen venkelknollen gebruikt, maar ook de zaadjes. Lekker met sinaasappelsap bij de varkensrollade. Door de culinaire specialisten van de Tip kookschool.

Hoofdgerecht (16 personen) bereiden: ± 20 min. Oventijd: 1 1/2 uur

Benodigdheden:

3 el olijfolie
100 g boter
2 kg varkensrollade van de nek*
schil van 1 sinaasappel
5 dl sinaasappelsap
5 dl kippenbouillon (van tablet)
1 tl venkelzaadjes
1 kg venkel, in plakjes
zout, peper
extra nodig: braadslede of ovenschaal met deksel

*Een rollade van de varkensnek bevat wat meer vet dan een rollade van de rib. In een stoofgerecht zorgt het vet ervoor dat het vlees tijdens het stoven niet uitdroogt.

Tip: de rollade is gemakkelijk een dag van tevoren te bereiden. Hij kan dan afkoelen en is eenvoudig in dunne plakken te snijden. Leg de plakken schuin tegen elkaar en warm de rollade voor het serveren op in de saus in een afgedekte ovenschaal, ± 15 minuten op 180°C.

Bereiding:

Verhit de oven voor op 150°C. Bak de rollade in de olijfolie en 25 gram van de boter rondom bruin. Doe de rollade in een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Doe de overige ingrediënten behalve de boter bij de rollade in de ovenschaal en stoof de rollade met de deksel erop in ongeveer 2 uur gaar.

Schep het vocht eruit, zeef het en kook het op hoog vuur in tot een kwart. Haal de pan van het vuur en smelt de boter erin. Snijd de rollade in dunne plakken en serveer met de saus.

Energie enzo

Kcal p.p.: ± 265, Koolhydraten: 4 g
Bron
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zondag 3 december 2006 @ 18:31:31 #99
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_44109794
Schop! Wij eten venkel

Schijnt dat iedereen alleen nog maar stoofpotten eet
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_44109851
Recept woman
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')