quote:Op zondag 8 januari 2006 14:47 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Die 2 touwen, daar hebben we het al heel erg uitgebreid over gehad hoor.
En als jouw theorie de RT is, maar dan 180 graden gedraaid, wat is er dan de meerwaarde van? Voorspelt het iets nieuws?
Nou...vertel.quote:Op zondag 8 januari 2006 15:27 schreef rudeonline het volgende:
Ik heb zelf al ideeen over het ontwikkelen van aandrijvingen voor b.v ruimteschepen, maar dat is nu nog even te hoog gegrepen.
Je kunt 't natuurlijk ook omdraaien: wij zeggen allemaal dat het simpelweg minder seconden betekent, en hebben dat jou niet duidelijk kunnen maken.quote:Op zondag 8 januari 2006 15:27 schreef rudeonline het volgende:
Ik zou hiermee kunnen bewijzen dat de grens van het universum het "heden" is. We zouden een compleet ander soort bewustzijn kunnen ontwikkelen en beter begrijpen hoe het universum in elkaar steekt. Ik heb zelf al ideeen over het ontwikkelen van aandrijvingen voor b.v ruimteschepen, maar dat is nu nog even te hoog gegrepen. Over die 2 touwen hebben we het nog niet echt uitgebreid gehad. Weinig van jullie zien in dat een langer touw een langer afgelegde weg betekend. Dat heb ik volgens mij nog "niemand" duidelijk kunnen maken.
Tja, en bij een altijd constante lichtsnelheid betekend minder secondes dus ook minder km.quote:Je kunt 't natuurlijk ook omdraaien: wij zeggen allemaal dat het simpelweg minder seconden betekent, en hebben dat jou niet duidelijk kunnen maken.
Juist, en wat gebeurt er bij het naderen van de "lichtsnelheid"?quote:Op zondag 8 januari 2006 18:35 schreef Modwire het volgende:
Minder afstand die door het licht wordt afgelegd inderdaad.
Als je de absolute lichtsnelheid zou kunnen halen, dan leg je helemaal geen enkele meter meer af. Zeker niet t.o.v. dat touw.quote:Op zondag 8 januari 2006 18:44 schreef Modwire het volgende:
En wat is je punt nu?
In principe wel. Het verschil is alleen dat een ruimtereiziger met b.v. de helft minder tijd terugkomt en dan dus ook de helft minder kilometers heeft afgelegd.quote:Op zondag 8 januari 2006 18:35 schreef Modwire het volgende:
Minder afstand die door het licht wordt afgelegd inderdaad.
Volgens jouw theorie zou je als je sneller gaat eigenlijk langzamer gaan, en hoe langzamer je gaat hoe langzamer je tijd verloopt, maar als je dus de helft minder afstand aflegt in de helft minder tijd ga je toch nog steeds even snel?
Het licht zou in minder tijd bij constante lichtsnelheid minder km afleggen, niet de persoon zelf. Let er ook op dat het licht minder km aflegde ten opzichte van die persoon. De persoon met het langere touw ziet licht "tegelijkertijd" een grotere afstand afleggen (met dezelfde snelheid); dit is ook de hele bestaansreden van tijdsdilatie.quote:Op zondag 8 januari 2006 18:34 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Tja, en bij een altijd constante lichtsnelheid betekend minder secondes dus ook minder km.
Juist, en wie van de 2 bewegen er dan werkelijk heel snel? Jij of de mensen die heel snel voorbij vliegen? De persoon waar de tijd ook nog eens heel langzamaam gaat zal dan toch echt heel traag moeten bewegen.quote:De bewering dat de tijd steeds langzamer gaat naarmate je sneller gaat, staat compleet los van een bewering dat je dan stilstaat. Als jij op een of andere manier lichtsnelheid haalt (wat overigens niet mogelijk is), dan sta je voor een 'stilstaand' iemand misschien wel stil in de tijd, maar ze zien jou echt wel teringsnel wegvliegen.
Irrelevant.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:08 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Juist, en wie van de 2 bewegen er dan werkelijk heel snel? Jij of de mensen die heel snel voorbij vliegen?
Alleen ten opzichte van de persoon die 'stilstaat'. In zijn eigen belevingswereld beweegt hij zich dus echt niet traag.quote:De persoon waar de tijd ook nog eens heel langzamaam gaat zal dan toch echt heel traag moeten bewegen.
Behoorlijk relavant..quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:19 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Irrelevant.
[..]
Alleen ten opzichte van de persoon die 'stilstaat'. In zijn eigen belevingswereld beweegt hij zich dus echt niet traag.
juist... een beweging is immers iets wat je per seconde doet.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:36 schreef Modwire het volgende:
Je stelt gewoon voor dat ze beiden hun het aantal seconden meten?
Dus tussen de secondes door staan we allemaal perfect stil? Je maakt denkfouten. Je MEET bewegingen per seconde. Meer niet.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:43 schreef rudeonline het volgende:
[..]
juist... een beweging is immers iets wat je per seconde doet.
Zullen we dan stoppen met praten over dat touw en het gewoon hebben over de tijd die voor een specifieke waarnemer is verstreken?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:43 schreef rudeonline het volgende:
[..]
juist... een beweging is immers iets wat je per seconde doet.
Dat vind ik ook goed, maar het maakt het allemaal een stuk duidelijker als je dat touw er wel bij betrekt. Zou een waarnemer immers nu vanaf aarde vertrekken en dan dezelfde foton als ons als referentiepunt gebruiken, dan beweegt 1 van de 2 waarnemers toch echt langzamer t.o.v dat foton als de ander. Mijn vraahg is dan, wie beweegt het traagst?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:45 schreef Modwire het volgende:
[..]
Zullen we dan stoppen met praten over dat touw en het gewoon hebben over de tijd die voor een specifieke waarnemer is verstreken?
We nemen gewoon 1 punt. Als punt zou ik een foton willen nemen die we om exact 12.00u "zien" vertrekken. Na 1sec is deze foton dan 300.000km van ons verwijdert, dezelfde foton is na 1sec ook 300.000km van de ruimtereiziger verwijdert. Als nu zowel wij en de ruimtereiziger gedurende lange tijd deze foton als referentiepunt gebruiken, dan bepaalt het tijdsverschil de afstand die wij of de ruimtereiziger hebben afgelegd t.o.v dat foton. De persoon met de minste tijd op zijn klok heeft dan ook minder afstand afgelegd t.o.v. dat foton.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 15:56 schreef trancethrust het volgende:
1. Je gebruikt nu een foton als waarnemer; dat is volgens mij al vragen om problemen, aangezien waarnemers iha worden aangenomen niet te kunnen voortbewegen met lichtsnelheid, volgens mij.
2. De waarnemers kunnen ook evensnel gaan, maar laten we maar aannemen dat dat niet zo is.
3. Wie beweegt het traagst... ten opzichte van wat? Ten opzichte van dat foton? Ten opzichte van elkaar? Ten opzichte van een of ander punt welk we definieren als stilstaand?
Dat is alleen zo als dat foton precies dezelfde of precies de tegenovergestelde richting heeft als de ruimtereiziger en de andere waarnemer. Maar goed, stel dat dat zo is.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 16:02 schreef rudeonline het volgende:
[..]
We nemen gewoon 1 punt. Als punt zou ik een foton willen nemen die we om exact 12.00u "zien" vertrekken. Na 1sec is deze foton dan 300.000km van ons verwijdert, dezelfde foton is na 1sec ook 300.000km van de ruimtereiziger verwijdert.
Foton als referentiepunt, wederom, ik weet niet zeker of je dat zonder problemen mag stellen, maar we spelen even mee.quote:Als nu zowel wij en de ruimtereiziger gedurende lange tijd deze foton als referentiepunt gebruiken,
Nee. De verstreken tijd van elk van die waarnemers bepaald hoeveel afstand ze hebben afgelegd tov dat foton (de foton 'staat immers stil', en de relatieve snelheid tussen elke waarnemer en de foton is c). Het tijdsverschil toont aan wie meer zich meer van dat referentiepunt heeft verwijderd, maar dat bedoel je volgens mij ook.quote:dan bepaalt het tijdsverschil de afstand die wij of de ruimtereiziger hebben afgelegd t.o.v dat foton.
MAAR, je hebt niet zomaar een referentiepunt gekozen; je hebt een foton gekozen. Een foton heeft, vanuit welke situatie je ook meet, altijd een snelheid gelijk aan c. Dit feit alleen al, is in contradictie met klassieke mechanica.quote:De persoon met de minste tijd op zijn klok heeft dan ook minder afstand afgelegd t.o.v. dat foton.
Het verschil is dat je mag stellen dat een object stil staat, omdat er geen verschil is tussen stilstaan en eenparig bewegen. Het is PRECIES hetzelfde.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:01 schreef rudeonline het volgende:
Waarom geen foton nemen als referentiepunt?
Al het andere wat je als referentiepunt beweegt toch ook? Wat is het verschil?
Snelheid is altijd ten opzichte van een waarnemer, er zullen waarnemers zijn ten opzichte van welke wij een snelheid van 99,9c hebben. De 'echte' snelheid waar jij hier op doelt BESTAAT NIET.quote:En wie weet bewegen wij wel met 99%c, hoe zou je het verschil kunnen merken tussen 1%c en 99.9%c?
En wat is er dan fout aan om de lichtsnelheid hiervoor te nemen?quote:Het verschil is dat je mag stellen dat een object stil staat, omdat er geen verschil is tussen stilstaan en eenparig bewegen. Het is PRECIES hetzelfde.
En waarom dan?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:29 schreef Modwire het volgende:
Dat de snelheid tussen 2 waarnemers altijd kleiner moet zijn dan c.
Omdat snelheden gelijk aan of groter dan c niet haalbaar zijn.quote:
Alleen geld dat dan weer niet voor fotonen.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:33 schreef Modwire het volgende:
[..]
Omdat snelheden gelijk aan of groter dan c niet haalbaar zijn.
Kijk, dat werkt dan al gelijk niet meer. Als wij en de ruimtereiziger allebei een vaste relatieve snelheid hebben van 0,99c tov dat hypothethische ding, dan gaan wij en de ruimtereiziger even snel, en is er dus niemand het snelst...quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:36 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Alleen geld dat dan weer niet voor fotonen.
Neem dan iets wat een hypotetische snelheid heeft t.o.v ons en de ruimtereiziger van 99%c.
Welke waarnemer beweegt dan het snelst t.o.v deze hypotetische massa als beide stellen dat deze met 99%c gaat?
Niet perse, je kunt je namelijk ook de volgende situatie voorstellen:quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:43 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Kijk, dat werkt dan al gelijk niet meer. Als wij en de ruimtereiziger allebei een vaste relatieve snelheid hebben van 0,99c tov dat hypothethische ding, dan gaan wij en de ruimtereiziger even snel, en is er dus niemand het snelst...
Blauw en Rood staan idd niet stil tegenover elkaar, maar ze hebben noodzakelijk wel dezelfde snelheid tegenover elkaarquote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:48 schreef Modwire het volgende:
[..]
Niet perse, je kunt je namelijk ook de volgende situatie voorstellen:
http://img6.imageshack.us/img6/8610/voorbeeld8ed.gif
Waarbij blauw en rood dezelfde snelheid hebben ten opzichte van groen maar waar ze niet stil staan ten opzichte van elkaar, uiteraard kun je ze alledrie als stilstaand beschouwen, en gaan ze dus in dat opzicht niet even snel.
Tja, t.o.v een foton geldt precies hetzelfde. Ik stelde daarom voor om beide een draad af te rollen met 1m/sec. Als je elkaar dan na een bepaalde tijd weer tegenkomt zal de persoon met het kortste draad ook minder km hebben afgelegd.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:43 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Kijk, dat werkt dan al gelijk niet meer. Als wij en de ruimtereiziger allebei een vaste relatieve snelheid hebben van 0,99c tov dat hypothethische ding, dan gaan wij en de ruimtereiziger even snel, en is er dus niemand het snelst...
Wat let je!!!??? Show the fokkers!!!!quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:52 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Dit gedachte experiment ( ook in de praktijk te toetsen) is toch heel eenvoudig?
Vanuit groen gezien wel, je kunt je nog een andere waarnemer voorstellen die dat natuurlijk anders ziet...quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:50 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Blauw en Rood staan idd niet stil tegenover elkaar, maar ze hebben noodzakelijk wel dezelfde snelheid tegenover elkaar
--edit
ik bedoel, ze gaan allebei even snel; dezelfde snelheid tov elkaar hebben ze altijd
Ik dacht dat we hadden afgesproken dat we het over de voor de waarnemers verstreken tijd zouden hebben, en niet meer over draden?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:52 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Tja, t.o.v een foton geldt precies hetzelfde. Ik stelde daarom voor om beide een draad af te rollen met 1m/sec. Als je elkaar dan na een bepaalde tijd weer tegenkomt zal de persoon met het kortste draad ook minder km hebben afgelegd.
Waarom zou licht wel altijd met 1m/sec kunnen gaan t.o.v jou en die draad dan niet?
Stel even dat 1cm draad 3000km voorsteld. Dit gedachte experiment ( ook in de praktijk te toetsen) is toch heel eenvoudig?
Je mag de draad natuurlijk ook met 99%c afrollen, dit is echter technisch gezien wat ingewikkelder.
Voor het uiteindelijke resultaat maakt het niets uit.
De bedoeling was ook dat dat groene ding het referentiepunt zou zijn. Dat is wat Rude zei en dit toont aan dat het niet klopt wat ie roept.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:02 schreef Modwire het volgende:
[..]
Vanuit groen gezien wel, je kunt je nog een andere waarnemer voorstellen die dat natuurlijk anders ziet...
Omdat iedere waarnemer t.o.v. het licht dezelfde snelheid heeft, nl 300.000km/sec, zou je ook kunnen stellen dat iedere waarnemer t.o.v een draad met 1m/sec beweegt. Probeer dan gewoon op schaal te denken en stel je voor dat iedere meter draad 300.000km voorsteld. De richiting die je het draad afrolt is niet van belang omdat de richting van licht ook "onbepaald" is. Ongeacht de richting die je beweegt zal ook het licht in alle richtingen altijd hetzelfde resultaat geven.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:03 schreef Modwire het volgende:
[..]
Ik dacht dat we hadden afgesproken dat we het over de voor de waarnemers verstreken tijd zouden hebben, en niet meer over draden?
JE BEWEEGT NIET DOOR HET HEELAL, JE BEWEEGT ALLEEN TEN OPZICHTE VAN ANDERE WAARNEMERS, DEZE ABSOLUTE SNELHEID BESTAAT NIET.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:17 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Beide waarnemers weten immers niet hun "absolute" snelheid door het heelal.
Als jij beweerd dat de aarde niet door het heelal beweegt, dan is het denk ik einde discussie.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:26 schreef Modwire het volgende:
[..]
JE BEWEEGT NIET DOOR HET HEELAL, JE BEWEEGT ALLEEN TEN OPZICHTE VAN ANDERE WAARNEMERS, DEZE ABSOLUTE SNELHEID BESTAAT NIET.kun je wel lezen?
Waarom is dat tegenstrijdig?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:17 schreef rudeonline het volgende:
Als een persoon met een korter touw meer km heeft afgelegd, dan kan hij ook nooit een korter touw hebben. Hij zou dan t.o.v. de "achterblijver" meer km hebben afgelegd, maar tegelijkertijd t.o.v. het touw minder km hebben afgelegd. Dat is een beetje tegenstrijdig.
Ik beweeg me niet ten opzichte van die ruimte.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:28 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Als jij beweerd dat de aarde niet door het heelal beweegt, dan is het denk ik einde discussie.
Of beweeg jij je soms niet door ruimte op het moment dat je ergens naar toe gaat?
Blijft vermakelijk hoe dik de plaat voor iemands kop kan zijnquote:Op dinsdag 10 januari 2006 19:43 schreef kingmob het volgende:
Jongens, rudeonline is ongeveer 100 jaar geleden in de tijd beland, toen men nog dacht dat er zoiets als de ether was. Niet gehinderd door kennis van de speciale of algemene relativiteit kan hij hierdoor dus onzin bedenken.
Kortgezegd, verspil geen moeite iemand te overtuigen die niet wil leren.
Je zou bijna zeggen dat zelfs de gemiddeld bestuurder van een tank een minder dikke plaat voor zich heeft hangen.quote:Op woensdag 11 januari 2006 00:01 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Blijft vermakelijk hoe dik de plaat voor iemands kop kan zijn
Beweeg je wel t.o.v. het licht?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 18:33 schreef Modwire het volgende:
[..]
Ik beweeg me niet ten opzichte van die ruimte.![]()
Is er samenhang met het eerder gestelde?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 12:58 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Beweeg je wel t.o.v. het licht?
Ja, als licht "beweegt"door de ruimte, dan beweeg jij dat ook in tegenovergestelde richting.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 13:01 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Is er samenhang met het eerder gestelde?
Als een ruimteschip naar de maan vertrekt, waar beweegt hij dan doorheen?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 13:11 schreef trancethrust het volgende:
Als Modwire zegt dat ie niet beweegt tov de ruimte, dan zegt ie ook dat licht niet beweegt tov de ruimte.
Of hij dan tov licht beweegt ja of nee verandert dan nog steeds niks aan het feit dat hij niet beweegt tov de ruimte.
Voor alle duidelijkheid sluit ik me bij Modwire aan; de notie van beweging ten opzichte van de "ruimte" is redelijk banaal...
Je zult je toch echt "door" de ruimte moeten bewegen om ergens te komen. Om van punt tot punt te reizen zul je echt door die ruimte heen moeten bewegen. De snelheid waarmee dit gebeurt kun je aan het "licht" vragen. Licht beweegt volgens jullie altijd met dezelfde snelheid door die ruimte. Dat er voor licht echter geen ruimte en tijd bestaat is weer een ander probleem.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 13:31 schreef trancethrust het volgende:
Er is een groot verschil met door de ruimte heen vliegen en bewegen 'ten opzichte van' die ruimte. Bewegen doe je ten opzichte van een punt, niet een ruimte. Netzoals je je in een ruimte beweegt, en niet in een punt.
Hoezo?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 16:16 schreef Modwire het volgende:
Je beweert dus eigenlijk dat het relativiteitsprincipe niet klopt, maar zonder dit principe is er geen enkele reden om aan te nemen dat de lichtsnelheid constant is, dit betekent dus dat je theorie op pure lucht gebaseerd is.
Ik zeg toch nergens dat je je niet door de ruimte hoeft te bewegen om ergens te komen? Ik zeg dat door de ruimte bewegen iets compleet anders is dan "bewegen ten opzichte van de ruimte". Komt nog bij dat er bij dat laatste niks zinnigs valt voor te stellen.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 16:03 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Je zult je toch echt "door" de ruimte moeten bewegen om ergens te komen. Om van punt tot punt te reizen zul je echt door die ruimte heen moeten bewegen. De snelheid waarmee dit gebeurt kun je aan het "licht" vragen. Licht beweegt volgens jullie altijd met dezelfde snelheid door die ruimte. Dat er voor licht echter geen ruimte en tijd bestaat is weer een ander probleem.
Je gebruikt toch telkens dat licht een constante snelheid heeft? Echter, de theorie die jij aanvalt is voortgekomen uit de veronderstelling dat licht een constante snelheid heeft. Vervolgens claim je dan dat licht stilstaat. Stilstaand licht heeft een constante snelheid...quote:
Stilstaand licht heeft geen snelheid. Voor licht bestaan er immers helemaal geen secondes om in te bewegen. Wij bewegen door de ruimte en tijd. Licht blijft achter. Je eigen bewustzijn is de grens van het universum. Voorbij die grens is de toekomst. Morgen bestaat nog niet. Daar is nog geen tijd en geen ruimte. Al het licht blijft achter in de tijd. Vandaar dat de tijd stilstaat als je de "lichtsnelheid" bereikt. Voor een mens of massa is dit echter onmogelijk te doen. Hij of zij heeft immers ruimte en tijd nodig om te kunnen bestaan.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 16:56 schreef trancethrust het volgende:
[..]
Je gebruikt toch telkens dat licht een constante snelheid heeft? Echter, de theorie die jij aanvalt is voortgekomen uit de veronderstelling dat licht een constante snelheid heeft. Vervolgens claim je dan dat licht stilstaat. Stilstaand licht heeft een constante snelheid...
1: Iets dat stilstaat heeft een snelheid van 0 m/s, dat is een snelheid.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 18:19 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Stilstaand licht heeft geen snelheid. Voor licht bestaan er immers helemaal geen secondes om in te bewegen. Wij bewegen door de ruimte en tijd. Licht blijft achter. Je eigen bewustzijn is de grens van het universum. Voorbij die grens is de toekomst. Morgen bestaat nog niet. Daar is nog geen tijd en geen ruimte. Al het licht blijft achter in de tijd. Vandaar dat de tijd stilstaat als je de "lichtsnelheid" bereikt. Voor een mens of massa is dit echter onmogelijk te doen. Hij of zij heeft immers ruimte en tijd nodig om te kunnen bestaan.
1) Ben blij dat je toegeeft dat jij ook beweegt in "stilstand".quote:Op vrijdag 13 januari 2006 21:12 schreef trancethrust het volgende:
[..]
1: Iets dat stilstaat heeft een snelheid van 0 m/s, dat is een snelheid.
2: Licht 'blijft achter' in ruimte en tijd? Dus al het licht dat we nu waarneemen is gewoon eventjes spontaan ontstaan? En dus blijft er in het verleden in de ruimte die we 'achterlaten' ook nog eens nagenoeg oneindig veel energie aan licht?
3: "Je eigen bewustzijn is de grens van het universum" is een filosofische inslag, geen wetenschappelijke. Ook nog eens een zweer twijfelachtige; de grens van het universum voor een boterbloempje is bijvoorbeeld opeens ernstig beperkt.
4: Morgen is een tijdsaanduiding, geen plaatsaanduiding. Het is nogal dubieus om te zeggen dat 'de ruimte van morgen nog niet bestaat', aangezien in feite het tijdsstip morgen nog niet is aangebroken.
5: Je zegt eerst dat licht geen snelheid heeft: het gaat dus 0 m/s tov iets. Daarna claim je dat geen mens ooit de lichtssnelheid kan halen; geen mens kan dus 0 m/s gaan?
6: Als licht geen snelheid heeft, bevat het geen energie. Het tegendeel is al bewezen als je naar buiten loopt en de hitte van de zon voelt.
7: Met jouw theorie kun je simpele dingen als waar licht vandaan komt en in het bijzonder hoe reflectie werkt niet eens verklaren. Er zou allemaal wonderlijk opeens overal licht zijn op precies de goede plekken.
Ga eens serieus in op de opmerkingen...quote:Op zaterdag 14 januari 2006 19:39 schreef rudeonline het volgende:
[..]
1) Ben blij dat je toegeeft dat jij ook beweegt in "stilstand".
2) Ja, waarom denk je dat je alles in verleden tijd ziet. Alles wat je ziet is al eens eerder gebeurd.
3) Filosofie is ook wetenschap. Wat is het verschil tussen jouw grens en die van een boterbloempje? Beide bestaan op een bepaalde plaats en tijdstip.
4) Je zult morgen toch ook op een bepaalde plek moeten bestaan.
5) 0 sec bestaat niet voor een mens. En als het wel zou bestaan zou je ook nooit meer als 0 meter kunnen afleggen in 0 sec.
6) Bij stilstand is energie oneindig. De energie verandert immers niet van vorm en blijft zodoende eeuwig dezelfde. Bewegen kost energie, licht heeft te weinig energie om te bewegen. Trouwens, hoe kun je bewegen als tijd / ruimte / massa ontbreken. Wat beweegt er in 0sec van A naar B zonder dat er sprame is van ruimte...![]()
7) tijd = ruimte. Wij bewegen door de tijd en ruimte. Alles t.o.v. jezelf bestaat in een mogelijke toekomst.
Simpelweg ingaan op dergelijke argumenten doet rude niet aanquote:Op zaterdag 14 januari 2006 23:13 schreef Modwire het volgende:
[..]
Ga eens serieus in op de opmerkingen...![]()
Op welke vraag wil je als eerste een duidelijk antwoord hebben?quote:Op zaterdag 14 januari 2006 23:13 schreef Modwire het volgende:
[..]
Ga eens serieus in op de opmerkingen...![]()
Gewoon ruimte? Wat is ruimte dan eigenlijk? Ik zeg dat ruimte hetzelfde is als tijd. Wat denk jij?quote:Ten tweede zie ik hier weer de absolute snelheid naar voren komen. Deze absolute snelheid is het fundament onder de theorie van rudeonline, ook al is het in de afgelopen 100 jaar duidelijk geworden dat er vrijwel zeker niet zoiets bestaat als een 'ether'. Ruimte beweegt niet, ruimte staat ook niet stil, het is gewoon.... ruimte.
Daarom stel ik voor dat ze beide op hetzelfde moment een touw laten vieren op een katrol met 1m/sec. Als 1 van de 2 dan een korter touw heeft als ze bij elkaar terugkomen dan kun je meten wie zijn klok werkelijk langzamer heeft gelopen.quote:- De klok aan boord van de trein loopt trager dan die op het station tov de waarnemer op het station
- De klok op het station loopt trager dan die van de waarnemer op de trein tov de waarnemer op de trein.
En beiden hebben gelijk.
Wat is ruimte dan volgens jou?quote:Op maandag 16 januari 2006 11:57 schreef Dromenvanger het volgende:
Ruimte hetzelfde als tijd
Welke planeet kom jij vandaan?
Ruimte is de plek waar ik me in kan bewegen. Ruimte is de omgeving om me heen. De ruimte kan oneindig zijn. Het gevoel van ruimte kan oneindig aanvoelen als je veel affectie hebt met de ruimte. De ruimte kun je op verschillende manieren ervaren ook. Misschien gaat het dan richting dimensies maar dat weet ik niet. Als je ruimte goed weet te ervaren dan is het hele ervaren van de ruimte een hele aparte beleving te noemen.quote:
Bewegen kost tijd. Vul nou voor ruimte eens het woord tijd in.quote:Ruimte is de plek waar ik me in kan bewegen. Ruimte is de omgeving om me heen.
Omdat volgens jou inertiaalstelsels niet gelijk zijn aan elkaar. Bewegen in de trein weet je nog.quote:Op maandag 16 januari 2006 14:27 schreef rudeonline het volgende:
@Dromenvanger.. mooie bijdrage, ik hoop dat je er meer mensen mee aan het denken kan zetten.
@Tuin-hek... Waarom zou dat volgens mij niwet kunnen? En wat heb je te zeggen over mijn proef met die 2 touwen? Kun je relatief gezien een langer touw afrollen, en dus een langere weg afleggen, en tegelijk ook een kortere weg afleggen?
En waarom kun je dan geen balletje opgooien?quote:Op maandag 16 januari 2006 14:37 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Omdat volgens jou inertiaalstelsels niet gelijk zijn aan elkaar. Bewegen in de trein weet je nog.
En over je proef ben ik duidelijk zat geweest lijkt me.
Dat kun je wel.. Jij zei dat er verschil moest zijn tussen de 2 situaties.quote:Op maandag 16 januari 2006 14:38 schreef rudeonline het volgende:
[..]
En waarom kun je dan geen balletje opgooien?
Ze ervaren beide een andere snelheid van tijd. Als het snelheids verschil erg groot wordt terwijl ze beide elke seconde een balletje opgooien dan zal de een na verloop van tijd meer balletjes op hebben gegooid dan de ander als ze elkaar weer terugzien. Minder balletjes, minder beweging.quote:Op maandag 16 januari 2006 14:42 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat kun je wel.. Jij zei dat er verschil moest zijn tussen de 2 situaties.
Kheb het nu over 20 km/h oid hequote:Op maandag 16 januari 2006 14:49 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Ze ervaren beide een andere snelheid van tijd. Als het snelheids verschil erg groot wordt terwijl ze beide elke seconde een balletje opgooien dan zal de een na verloop van tijd meer balletjes op hebben gegooid dan de ander als ze elkaar weer terugzien. Minder balletjes, minder beweging.![]()
Doe je dat toch, moet je wel het balletje 20000jaar hooghouden om verschil te meten. Maakt dat wat uit?quote:
Zolang de trein met constante snelheid blijft bewegen hebben ze allebei gelijk, de waarnemer op de trein ziet dat de waarnemer op het perron minder snel touw afrolt en de waarnemer op het perron ziet dat de waarnemer op de trein het touw minder snel afrolt.quote:Op maandag 16 januari 2006 11:43 schreef rudeonline het volgende:
Daarom stel ik voor dat ze beide op hetzelfde moment een touw laten vieren op een katrol met 1m/sec. Als 1 van de 2 dan een korter touw heeft als ze bij elkaar terugkomen dan kun je meten wie zijn klok werkelijk langzamer heeft gelopen.
Waarom zou je ze niet gewoon een klok meegeven en op het einde kijken welke het meeste tijd heeft doorstaan?quote:Op maandag 16 januari 2006 11:43 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Gewoon ruimte? Wat is ruimte dan eigenlijk? Ik zeg dat ruimte hetzelfde is als tijd. Wat denk jij?
[..]
Daarom stel ik voor dat ze beide op hetzelfde moment een touw laten vieren op een katrol met 1m/sec. Als 1 van de 2 dan een korter touw heeft als ze bij elkaar terugkomen dan kun je meten wie zijn klok werkelijk langzamer heeft gelopen.
Ik heb het dus niet over het tijdsverloop. Simpelweg klassieke mechanica. Jij beweerde ooit dat die ook niet op zou gaan. Dat een tafeltennisspeler in een bewegende trein anders moest slaan dan een speler die op het perron ernaast bezig was.quote:Op maandag 16 januari 2006 14:49 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Ze ervaren beide een andere snelheid van tijd. Als het snelheids verschil erg groot wordt terwijl ze beide elke seconde een balletje opgooien dan zal de een na verloop van tijd meer balletjes op hebben gegooid dan de ander als ze elkaar weer terugzien. Minder balletjes, minder beweging.![]()
owjah het 'tegen de richting in pissen' in de trein topicquote:Op maandag 16 januari 2006 17:46 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Ik heb het dus niet over het tijdsverloop. Simpelweg klassieke mechanica. Jij beweerde ooit dat die ook niet op zou gaan. Dat een tafeltennisspeler in een bewegende trein anders moest slaan dan een speler die op het perron ernaast bezig was.
Die jaquote:Op maandag 16 januari 2006 17:53 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
owjah het 'tegen de richting in pissen' in de trein topic
Geen van beide waarners staat echt stil. Zowel de trein als de aarde waar de ander op staat zijn in beweging. Als je met een raket wegvliegt van de aarde dan beweegt de aarde ook gewoon verder. Beide leggen dus een bepaalde weg af door de ruimte en ook de aarde verandert in zijn baan om de zon van richting. Neem als voorbeeld de planeet Niburu ( mischien wel eens van gehoord?), deze planeet komt eens in de 3600 jaar langs. Als wij 3600 jaar geleden zijn begonnen met rondjes om de aarde te lopen met 1m/sec en de mannetjes op Niburu hebben hetzelfde gedaan. Dan heeft de persoonb die de meeste rondjes heeft gelopen toch ook gewoon een langere weg afgelegd? Beide planeten hebben op een bepaald punt van richting verandert en beide zouden dan exact dezelfde tijdsdilatie moeten hebben ondergaan. Wat is het grote verschil nu met dezelfde veronderstelling met een raket die na 3600 jaar terugkomt? Heeft de aarde dan opeens geen andere weg afgelegd en van richting verandert?quote:Op maandag 16 januari 2006 15:20 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
Zolang de trein met constante snelheid blijft bewegen hebben ze allebei gelijk, de waarnemer op de trein ziet dat de waarnemer op het perron minder snel touw afrolt en de waarnemer op het perron ziet dat de waarnemer op de trein het touw minder snel afrolt.
Nu zeg je: als ze bij elkaar terugkomen, maar daarvoor moet 1 iemand, of beiden, een versnelling ondergaan, wisselen van inertiaalstelsel. Als degene op het perron in een auto stapt en versnelt totdat hij even snel gaat als de trein, dan zal hij degene zijn met het minste afgerolde touw. Als de trein afremt totdat hij stilstaat, dan zal degene op de trein degene zijn met het minste afgerolde touw.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |