FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe maak je patat zoals de patatboer?
Furiawoensdag 30 november 2005 @ 19:29
Iemand enig idee? Ik vind patat van de snackbar altijd toch lekkerder dan eigen gebakken patat. Waar zit het verschil in? Bereidingswijze? Olie? Patat zelf? En hoe zou ik aan een zo gelijkend mogelijke variant kunnen komen?
Knoekiewoensdag 30 november 2005 @ 19:42
700 jaar oude frituurvet.
MeneerMuiswoensdag 30 november 2005 @ 19:44
Dat vraag ik me dus ook al 10 jaar af ofzo....
Die snackbar hier in de buurt is zo vreselijk lekker
Furiawoensdag 30 november 2005 @ 19:47
zitten hier geen patatboeren op fok? ik blijf echt wel komen hoor!
Duderinnetjewoensdag 30 november 2005 @ 19:50
Mij is ooit verteld dat dat aan het voorbakken en invriezen van de patatjes ligt.

Ik vind snackbarfriet trouwens ook lekkerder dan verse friet
filmfreekwoensdag 30 november 2005 @ 19:55
Om te testen of het aan de patat of aan de frituur ligt zou je een keertje aan de patatzaak moeten vragen of je gewoon een familiezak ongefrituurde patat mee kan krijgen. Vaak willen ze dat best verkopen als je ze lief aankijkt, en als je ze heel lief aankijkt hoef je er dan nog minder voor te betalen ook..

Als je het dan thuis frituurt en het smaakt hetzelfde: voíla. Als het niet hetzelfde smaakt, dan ligt het aan de temperatuur van hun frituurvet of, waarschijnlijker, dat ze een ander soort frituurvet gebruiken.
_Supremewoensdag 30 november 2005 @ 19:58
Ik geloof dat ze dierlijk vet gebruiken als frituurvet.
NIels25woensdag 30 november 2005 @ 20:03
Dierlijk frituurvet gebruikt geen hond bijna meer. Dat is veel te ongezond. AH heeft lange tijd patat van het merk Lord-Chips in het assortiment gehad (in het koelvak). Dit was dus de snackbar meuk!

Wat verders verschil maakt is dat de snackbar een proffesionel frituur heeft, en thuis heeft iedereen een of ander tefal apparaaat, leuk, maar niet zo goed als wat de snackbar heeft staan! Dat heeft ook smaakverschil. Vergelijk je koffiezetter maar met een goede italiaanse machine die een restaurant heeft staan!
Furiawoensdag 30 november 2005 @ 20:03
quote:
Op woensdag 30 november 2005 19:50 schreef Duderinnetje het volgende:
Mij is ooit verteld dat dat aan het voorbakken en invriezen van de patatjes ligt.

Ik vind snackbarfriet trouwens ook lekkerder dan verse friet
Dus begrijp ik goed dat ze het eerst bakken en daarna weer invriezen en daarna dan opbakken ofzo?
filmfreekwoensdag 30 november 2005 @ 20:06
quote:
Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef Furia het volgende:

[..]

Dus begrijp ik goed dat ze het eerst bakken en daarna weer invriezen en daarna dan opbakken ofzo?
Nee, dat zeker niet. Ik heb in een snackbar gewerkt, kostelijke friet - maar het kwam gewoon uit een zak, rechtstreeks in de frituur en daarna naar de klant. Wat me wel bijstaat is dat de patat wat dikker was dan de patat die je bij de AH kunt halen. Alsof er meer zetmeel op zat, ofzo.
Duderinnetjewoensdag 30 november 2005 @ 20:07
quote:
Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef Furia het volgende:

[..]

Dus begrijp ik goed dat ze het eerst bakken en daarna weer invriezen en daarna dan opbakken ofzo?
Volgens mij wordt het in de fabriek voorgebakken inderdaad. En de papatboer krijgt het ingevroren aangeleverd in van die balen.
NIels25woensdag 30 november 2005 @ 20:08
quote:
Op woensdag 30 november 2005 20:07 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Volgens mij wordt het in de fabriek voorgebakken inderdaad. En de papatboer krijgt het ingevroren aangeleverd in van die balen.
Goede friet is nooit ingevroren. Dat komt gekoeld binnen!!!! Gevroren friet is niet goed om te bakken, je koelt je vet er te snel mee af als je het zo de pan in flikkert!
filmfreekwoensdag 30 november 2005 @ 20:09
Dat zou kunnen. Maar het ziet er absoluut niet voorgebakken uit.
Escapewoensdag 30 november 2005 @ 20:39
friet bakken ze in een aparte frituur voor, dan gooie ze het op de ijzere bak bove en dan bakken ze het voor de klante.
Radobewoensdag 30 november 2005 @ 20:46
Met olie kom je al beter in de buurt als met frituurvet, imo
filmfreekwoensdag 30 november 2005 @ 21:07
quote:
Op woensdag 30 november 2005 20:39 schreef Escape het volgende:
friet bakken ze in een aparte frituur voor, dan gooie ze het op de ijzere bak bove en dan bakken ze het voor de klante.
Wat een onzin. Friet gaat gewoon uit de zak op de "ijzeren bak boven", en daarna gelijk in de frituur voor de klanten.
Pracissorwoensdag 30 november 2005 @ 21:13
Ik heb weleens een frituurpan (een kleine) gevuld met olijfolie. De patat was dan ook heerlijk.
Escapewoensdag 30 november 2005 @ 21:58
quote:
Op woensdag 30 november 2005 21:07 schreef filmfreek het volgende:

[..]

Wat een onzin. Friet gaat gewoon uit de zak op de "ijzeren bak boven", en daarna gelijk in de frituur voor de klanten.
ik heb bij een friettent gewerkt waar ze verse friet hadden, en daar moeste we het toch zeker voorbakken, op de ijzere bak gooie..en dan normaal bakke
filmfreekwoensdag 30 november 2005 @ 22:17
Klinkt me heel vreemd in de oren, eerlijk gezegd. Hoe lang lag die halfgebakken patat dan op de ijzeren bak?
Pracissorwoensdag 30 november 2005 @ 22:23
quote:
Op woensdag 30 november 2005 22:17 schreef filmfreek het volgende:
Klinkt me heel vreemd in de oren, eerlijk gezegd. Hoe lang lag die halfgebakken patat dan op de ijzeren bak?
Ik zie het idd vaker, is idd lekkerder.
Escapewoensdag 30 november 2005 @ 22:33
quote:
Op woensdag 30 november 2005 22:17 schreef filmfreek het volgende:
Klinkt me heel vreemd in de oren, eerlijk gezegd. Hoe lang lag die halfgebakken patat dan op de ijzeren bak?
gewoon tot er klanten komen die friet kopen
Martijn_77woensdag 30 november 2005 @ 22:42
Ligt de smaak ook niet aan het frituur vet wat men gebruikt?
martaxwoensdag 30 november 2005 @ 23:08
Heel veel patatboeren ook wel friettenten genoemd gebruiken friet/patat die diepgevroren binnen komt, maar deze wordt wel eerst ontdooit voor ze die bakken (in tegenstelling tot thuis meestal). Het kan ook gebeuren dat ze "verse" gekoelde friet/patat binnen krijgen van de leverancier, of ze bakken zelf hun friet/patat voor zoals Escape verteld.

De smaak is afhankelijk van de aardappel die is gebruikt, het vet waar de friet/patat in is voorgebakken, het vet waar het in af is gebakken en natuurlijk de temperatuur van het vet.
Ultrawuftwoensdag 30 november 2005 @ 23:36
Wat mensen thuis ook nog weleens doen is teveel friet in de pan flikkeren, waardoor het vet gewoon koud wordt. Je mag volgens mij maar de helft van het gewicht van het vet aan frituurzut in de pan flikkeren.
zoalshetisdonderdag 1 december 2005 @ 01:21
men neme een zak kruimige aardappelen, liefst zo groot mogelijke. met snijdt de aardappelen in de gewenste vorm. men laat de aardappelen goed drogen (eventueel met keukendoek) met zet de frituur op 150 graden. men bakt de frieten ongeveer 2 minuten. men hale de frieten uit het vet, men laat het vet uitdruipen en met bakt de friet af in 180 graden en naar believen zout. met zaanse mayo...

lekkerder dan de frietboer.
golferdonderdag 1 december 2005 @ 01:24
quote:
Op donderdag 1 december 2005 01:21 schreef zoalshetis het volgende:
men neme een zak kruimige aardappelen, liefst zo groot mogelijke. met snijdt de aardappelen in de gewenste vorm. men laat de aardappelen goed drogen (eventueel met keukendoek) met zet de frituur op 150 graden. men bakt de frieten ongeveer 2 minuten. men hale de frieten uit het vet, men laat het vet uitdruipen en met bakt de friet af in 180 graden en naar believen zout. met zaanse mayo...

lekkerder dan de frietboer.
Bijna het recept voor Vlaamse frieten:

Aardappels schillen en in lange, 1cm dikke staafjes snijden. Afspoelen onder koud stromend water en aardappelstaafjes tot gebruik onder water bewaren. Staafjes afgieten en goed droogdeppen in theedoek. Frituurolie verhitten tot 160º. Vergiet of bakplaat dik bekleden met keukenpapier. Aardappelstaafjes in 3-4 gedeelten voorbakken: om ca. 5 minuten gaar en bleekgeel frituren. Op keukenpapier laten uitlekken. Frituurolie verhitten tot 180ºC. Voorgebakken frieten in 3-4 gedeelten in ca. 5 minuten goudbruin frituren. Op keukenpapier laten uitlekken. Licht bestrooien met zout en omschudden. Serveren met mayonaise.
Pony-Loverdonderdag 1 december 2005 @ 01:26
Ze hebben in de vetkuil gewoon zakken friet, net als thuis. Het verschil is dat ze het eerst laten ontdooien en niet zoals de meeste mensen thuis het stijf bevroren in de frituur flikkeren.
daardoor koeld het vet minder af en wordt de friet gelijkmatiger gefrituurd en is dus lekkerder.
Troetadonderdag 1 december 2005 @ 01:27
Omdat het met LIEFDE voor je gebakken word in de snackbar
Pony-Loverdonderdag 1 december 2005 @ 01:29
quote:
Op donderdag 1 december 2005 01:27 schreef Troeta het volgende:
Omdat het met LIEFDE voor je gebakken word in de snackbar
Heb je de mensen die in zo'n ding werken wel eens in de ogen gekeken? Daar zit vanalles in maar geen liefde
TheSwooshdockSaintsdonderdag 1 december 2005 @ 01:34
quote:
Op donderdag 1 december 2005 01:29 schreef Pony-Lover het volgende:

[..]

Heb je de mensen die in zo'n ding werken wel eens in de ogen gekeken? Daar zit vanalles in maar geen liefde
ponyyyylovaH!
Pony-Loverdonderdag 1 december 2005 @ 01:35
quote:
Op donderdag 1 december 2005 01:34 schreef TheSwooshdockSaints het volgende:

[..]

ponyyyylovaH!
Kut, zit jij ook al op hele rare delen van het forum
Troetadonderdag 1 december 2005 @ 02:36
quote:
Op donderdag 1 december 2005 01:29 schreef Pony-Lover het volgende:

[..]

Heb je de mensen die in zo'n ding werken wel eens in de ogen gekeken? Daar zit vanalles in maar geen liefde
Dan ga je naar de verkeerde snackbar.

Nee, maar de patat wat de snackbar heeft is van wat betere kwaliteit als de c1000troep.
Daarbij is het vet meestal schoner en heter als in het pannetje thuis.
Furiadonderdag 1 december 2005 @ 09:38
@ zoalshetis en golfer: die ga ik binnenkort ook eens proberen dan
BertVdonderdag 1 december 2005 @ 09:59
quote:
Op donderdag 1 december 2005 02:36 schreef Troeta het volgende:

[..]

Dan ga je naar de verkeerde snackbar.

Nee, maar de patat wat de snackbar heeft is van wat betere kwaliteit als de c1000troep.
Daarbij is het vet meestal schoner en heter als in het pannetje thuis.
Dan doe jij het thuis verkeerd.

Ik denk dat veel patatzaken nog in ongezond vet bakken wat lekkerder van smaak is dan bijv. zonnebloemolie.
BazPdonderdag 1 december 2005 @ 10:04
Het verschil in smaak tussen de Frikandel thuis en in de Snackbar vind ik nog veel schrikbarender. Overal is een frikandel speciaal lekker, behalve thuis
Ynskedonderdag 1 december 2005 @ 10:04
bij ons in de frituur waar ik gewerkt heb werden frieten van de aviko gebruikt
2 kg zakken van die blauwe (kleine zakken kun je ook bij de supermarkt kopen)
frietjes NOOIT invriezen, gekoeld bewaren en ze zijn het lekkerste
frietenvet (van hetzelfde merk als de goedkope blokken bij de aldi) goed op temperatuur laten komen en frietjes erin, bakken tot ze goudbruin zijn en goed drijven.
eventjes uitlekken, in de bak en scheppen maar

Troetadonderdag 1 december 2005 @ 16:55
quote:
Op donderdag 1 december 2005 09:59 schreef BertV het volgende:

[..]

Dan doe jij het thuis verkeerd.

Ik denk dat veel patatzaken nog in ongezond vet bakken wat lekkerder van smaak is dan bijv. zonnebloemolie.
Ik gebruik thuis hetzelfde vet als in m'n vaders snackbar.
Ik verschoon het thuis wel minder ja.
Misschien slaat dit nergens op, maar in de snackbar gooien ze de patat toch altijd boven de frituurpannen zodat het makkelijk gepakt kan worden.
Daarboven is het erg warm, dus misschien worden die patatjes ook wel lekker van de warmte?

En de frikandel speciaal komt echt door de sausen.
De remiacurrysaus uit grote bakken smaakt echt beter als de remiacurry uit de supermarkt.
En bij mayonaise is dat helemaal.
DIJKdonderdag 1 december 2005 @ 17:05
quote:
Op donderdag 1 december 2005 16:55 schreef Troeta het volgende:
En de frikandel speciaal komt echt door de sausen.
De remiacurrysaus uit grote bakken smaakt echt beter als de remiacurry uit de supermarkt.
En bij mayonaise is dat helemaal.
Remia sauzen zijn sowieso matig. Ook de groothandelsverpakking. Dat die anders is klopt volgens mij wel. En dat is niet het enige, de frikadellen zijn bijv vaak ook anders dan van de supermarkt.
Zelf ben ik wel een fan van Oliehoorn mayo.

Ontopic -> Bakken in Ossewit misschien?! En niet teveel friet tegelijk in een kleine pan dumpen, dan koelt hij teveel af. Snackbar heeft daar minder last van omdat ze een grote vetketel hebben.
martaxvrijdag 2 december 2005 @ 00:09
quote:
Op donderdag 1 december 2005 17:05 schreef DIJK het volgende:

Ontopic -> Bakken in Ossewit misschien?! En niet teveel friet tegelijk in een kleine pan dumpen, dan koelt hij teveel af. Snackbar heeft daar minder last van omdat ze een grote vetketel hebben.
Bijna alle cafetaria's in nederland gebruiken plantaardig vet (in sommige regio's gemengd met olie), dus niet in dierlijk vet zoals ossewit.
Lionheaadvrijdag 2 december 2005 @ 16:38
M'n schoonvader heeft het een keer uitgelegd:

1 schillen en snijden
2 laten drogen (minimaal 24 uur)
3 voorbakken op 120 graden
4 in de koeling ermee
5 opnieuw bakken....180 graden 8-10 minuten
Duderinnetjevrijdag 2 december 2005 @ 17:24
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 16:38 schreef Lionheaad het volgende:
M'n schoonvader heeft het een keer uitgelegd:

1 schillen en snijden
2 laten drogen (minimaal 24 uur)
3 voorbakken op 120 graden
4 in de koeling ermee
5 opnieuw bakken....180 graden 8-10 minuten
Ja maar dat is voor de lekkerste 'verse' patat toch?

En hier gaat het om de lekkerste vieze snackbarmeuk
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 17:27
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:24 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Ja maar dat is voor de lekkerste 'verse' patat toch?

En hier gaat het om de lekkerste vieze snackbarmeuk
ik ken genoeg snackbars waar ze het min of meer (iets verschil) zo maken.
Bonobo11vrijdag 2 december 2005 @ 17:32
Zelf voorbakken en afbakken is idd de truc
Dr_Gonzovrijdag 2 december 2005 @ 17:41
quote:
Op donderdag 1 december 2005 01:21 schreef zoalshetis het volgende:
men neme een zak kruimige aardappelen, liefst zo groot mogelijke. met snijdt de aardappelen in de gewenste vorm. men laat de aardappelen goed drogen (eventueel met keukendoek) met zet de frituur op 150 graden. men bakt de frieten ongeveer 2 minuten. men hale de frieten uit het vet, men laat het vet uitdruipen en met bakt de friet af in 180 graden en naar believen zout. met zaanse mayo...

lekkerder dan de frietboer.
Zo moet 'ie inderdaad.
De keus van de aardappel bepaald een groot deel van de smaak en tekstuur van de friet.
Somigge aardappalen bevatten namelijk meer suikers dan anderen, een hoger suiker gehalte betekend ook meer caramelisatie tijdens het bakken en dus donkerdere en sterker smakende friet.

Ook de keuze van olie/vet is erg belangrijk.
Zo gebruiken onze zuiderburen meestal ossewit vet, dat geeft een totaal andere smaak maar zijn helaas wel meervoudig-verzadigde vetzuren.
Wat ook goed is is plantaardige olie, dat gebruiken wij 'olanders meestal en als je dat goed wilt aanpakken neem je geen gewone friet olie (meestal voornamelijk arachide olie) maar ga je meteen voor de (veel duurdere) noten olie.

Noten olie heeft gewoon veel meer smaak dan andere plantaardige olieen.
Een mix van verschillende olieen is het beste, maar daar moet je even mee experimenteren en kijken wat jouw voorkeur geniet.

... * Dr_Gonzo krijgt honger...
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 17:44
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:41 schreef Dr_Gonzo het volgende:

[..]

Zo moet 'ie inderdaad.
De keus van de aardappel bepaald een groot deel van de smaak en tekstuur van de friet.
Somigge aardappalen bevatten namelijk meer suikers dan anderen, een hoger suiker gehalte betekend ook meer caramelisatie tijdens het bakken en dus donkerdere en sterker smakende friet.

Ook de keuze van olie/vet is erg belangrijk.
Zo gebruiken onze zuiderburen meestal ossewit vet, dat geeft een totaal andere smaak maar zijn helaas wel meervoudig-verzadigde vetzuren.
Wat ook goed is is plantaardige olie, dat gebruiken wij 'olanders meestal en als je dat goed wilt aanpakken neem je geen gewone friet olie (meestal voornamelijk arachide olie) maar ga je meteen voor de (veel duurdere) noten olie.

Noten olie heeft gewoon veel meer smaak dan andere plantaardige olieen.
Een mix van verschillende olieen is het beste, maar daar moet je even mee experimenteren en kijken wat jouw voorkeur geniet.

... * Dr_Gonzo krijgt honger...
arachide is toch pindaolie? ok geen noten, maar wel mijn voorkeur
Dr_Gonzovrijdag 2 december 2005 @ 17:46
quote:
Op donderdag 1 december 2005 10:04 schreef BazP het volgende:
Het verschil in smaak tussen de Frikandel thuis en in de Snackbar vind ik nog veel schrikbarender. Overal is een frikandel speciaal lekker, behalve thuis
Gelijk heb je... en om er achter te komen hoe dat kan ben ik ooit aan het experimenteren geslagen.
Volgens mij ligt de truuck bij het opensnijden van de frikandel VOORDAT deze het vet in gaat.
Eenmaal gebakken doe je wat mayo in een boterhamzakje, knipt een punt uit een hoekje en gebruikt dat als spuitzak.
Daarna curry-ketchup en gesnipperde uitjes op de frikandel speciaal en smullen maar

...food... I need food....
Dr_Gonzovrijdag 2 december 2005 @ 17:49
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:44 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

arachide is toch pindaolie? ok geen noten, maar wel mijn voorkeur
Arachis hypogaea - Pinda
Dat valt toch ook onder de noten?
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 17:50
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:49 schreef Dr_Gonzo het volgende:

[..]

Arachis hypogaea - Pinda
Dat valt toch ook onder de noten?
een pinda is familie van de boon
Dr_Gonzovrijdag 2 december 2005 @ 17:52
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:50 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

een pinda is familie van de boon
Verrek... nooit bij stil gestaan.
Ze groeien i.d.d. erg boon-achtig zo samen in hun pod.
De schil is ook niet hard genoeg om een noot te zijn.
SterkStaaltjevrijdag 2 december 2005 @ 17:56
Doe mij de dunne patatjes uit de supermarkt maar!

Of Raspatat bij de snackbar, dat is ook smullen!
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 17:56
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:52 schreef Dr_Gonzo het volgende:

[..]

Verrek... nooit bij stil gestaan.
Ze groeien i.d.d. erg boon-achtig zo samen in hun pod.
De schil is ook niet hard genoeg om een noot te zijn.
ze hebben ook niet het gezonde notenzuur.
Duderinnetjevrijdag 2 december 2005 @ 17:58
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:27 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ik ken genoeg snackbars waar ze het min of meer (iets verschil) zo maken.
Ah oké, dan ga ik het even opschrijven
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 18:00
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 17:58 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Ah oké, dan ga ik het even opschrijven
heb je in denhaag een markt waar een aardappelboer staat? die kan je de beste kruimige geven. anders een goede groentenboer.
Duderinnetjevrijdag 2 december 2005 @ 18:04
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 18:00 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

heb je in denhaag een markt waar een aardappelboer staat? die kan je de beste kruimige geven. anders een goede groentenboer.
O vast

Ben sowieso dol op aardappelen, dus eens langs een aardappelboer voor wat goede adviezen over wanneer welke aardappel te gebruiken staat sowieso nog op mijn lijstje.
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 18:08
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 18:04 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

O vast

Ben sowieso dol op aardappelen, dus eens langs een aardappelboer voor wat goede adviezen over wanneer welke aardappel te gebruiken staat sowieso nog op mijn lijstje.
*droomt ff off topic weg over rozeval partjes in ganzenvet
Duderinnetjevrijdag 2 december 2005 @ 18:27
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 18:08 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

*droomt ff off topic weg over rozeval partjes in ganzenvet
Rozevalletjes!

Maar dit raakt off topic.
Er dient een allesomvattend aardappelaanbid-topic te komen
prupkevrijdag 2 december 2005 @ 23:47
Wij hebben hier ongeveer 10 friettenten hier maar er is er maar 1 die echt lekkere friet heeft.
De aardappels gaan in een badkuip lekker weken. Dan gaan ze een pitmachine in en als ze daar uit komen zien er er zielig uit (net als je vingers als je te lang in bad bent geweest zeg maar).
Dan lekken ze uit en worden ze gesneden. Voorbakken die handel en lekker laten afkoelen. Dan in het vet terug en dan lekker spelen met de friet terwijl hij in het vet ligt.

Het ligt ook erg aan het vet wat er gebruikt word en aan de soort aardappel.
WIj hebben hier ook een friettent die alleen maar aardappels bebruikt waar het suikergehalte nog al hoog is.. met als resultaat : bruine frieten!
zoalshetisvrijdag 2 december 2005 @ 23:55
zo zijn er ook mensen die raspatat lekker vinden. dat is niets meer dan de goedkoopste kruimige aardappels pureren en via een spuitzak in je vet droppen.

jammer dat ze er te weinig uien (lees geen) door heen doen met een weinig suiker, eigeel en cayenne.
filmfreekzaterdag 3 december 2005 @ 12:49
quote:
Op vrijdag 2 december 2005 23:55 schreef zoalshetis het volgende:
zo zijn er ook mensen die raspatat lekker vinden. dat is niets meer dan de goedkoopste kruimige aardappels pureren en via een spuitzak in je vet droppen.

jammer dat ze er te weinig uien (lees geen) door heen doen met een weinig suiker, eigeel en cayenne.
Raspatat is poeder uit een zakje met water erbij, kloppen totdat het stijf is, en in de machine die er reepjes van perst. Als er íets neppe patat is, is het raspatat wel.
bonkezaterdag 3 december 2005 @ 12:52
ik heb eigenlijk hetzelfde probleem maar dan met de patat speciaal met uien
als ik hier uien snij hebben ze niet dezelfde smaak als bij de patatboer, en die van de patatboer zijn lekkerder
hoe komt dat ?
Dr_Gonzozaterdag 3 december 2005 @ 16:41
quote:
Op zaterdag 3 december 2005 12:52 schreef bonke het volgende:
ik heb eigenlijk hetzelfde probleem maar dan met de patat speciaal met uien
als ik hier uien snij hebben ze niet dezelfde smaak als bij de patatboer, en die van de patatboer zijn lekkerder
hoe komt dat ?
Er is veel smaakverschil in uien, ik denk dat de friettent een ander soort handhaaft.
Volgens mij gebruikt men vooral een minder scherpe, ietwat zoetere ui.
Camplozaterdag 3 december 2005 @ 20:04
Misschien helpt het als je bij de Makro grote pot frituurvet haalt, MC Cain friet, en Gouda's Glorie Fritessaus...

zo hebben wij altijd de perfecte patat
kikoooooomaandag 5 december 2005 @ 13:11
Die verse patat uit de supermarkt vind ik altijd wel te versmaden.

Vroeger had je van die Lord Chips, volgens mij heb je die tegenwoordig niet meer? Mn ma neemt nog wel eens verse belgische patat van de AH mee, dikkere patat dus.

Zelf maken moet ik ook maar eens doen binnenkort, nog nooit geproefd
Duderinnetjemaandag 5 december 2005 @ 13:12
De lekkerste patat at ik vroegah bij een snackbar na het uitgaan. Die patat was zo lekker door de frietsaus/mayo die er op zat. Van Heinz (van de ketchup). Die heb ik later nooit meer gezien ergens. Weet iemand of het te koop is?
Ynskemaandag 5 december 2005 @ 13:19
quote:
Op zaterdag 3 december 2005 16:41 schreef Dr_Gonzo het volgende:

[..]

Er is veel smaakverschil in uien, ik denk dat de friettent een ander soort handhaaft.
Volgens mij gebruikt men vooral een minder scherpe, ietwat zoetere ui.
de zakjes voorgesneden uitjes van de sligro of hanos worden daar vaak gebruikt
en voor in de berehap de grote grove uien
Prince_of_Darknessmaandag 5 december 2005 @ 14:51
Mijn inziens is het verschil idd. het feit dat in de snackbar de friet gekoeld is en niet bevroren is (dat scheelt in temperatuur). Verder is hoeveelheid vet een stuk groter is in de snackbar (min. 10 liter). Beide hebben als effect dat de temperatuur doorgaans vrij constant op 180 blijft. Oh en natuurlijk het feit dat snackbar frieteuses gaskachels zijn die een stuk meer energie kunnen toevoeren (25 kW moet makkelijk haalbaar zijn) zodat dat als de temperatuur zakt, die snel weer op de juiste temperatuur is. Zodra het onder de 160 valt krijg je vieze volgezogen friet die eerder gekookt dan gebakken is. Dat kun je met de thuisfriteuse wel vergeten. Verder dient friet gebakken te worden tot de hoevelheid bubels tot een minimum is gereduceerd. In veel kantines word de friet er veel te vroeg uitghaald. Dan krijg je ook van die slappe nergens naar smakende drap dat voor friet door moet gaan. Overigens vind ik farmfrites erg goede friet (wordt volgens mij ook in de makro verkocht).

Voor de puristen die het zelf willen doen: Bintjes schoonmaken, snijden (van 8 x 8 tot 10 x 10 mm is ok, niet die 6 x 6 mm mcdonalds zut), laten drogen. Bakken in 140 graden vet totdat ze gaan zingen (zacht sissend geluid), ongeveer naar 2, 3 minuten. Uit het vet halen, laten uitlekken (al zie veel frietboeren ze gewoon op de bak gooien) en daarna afbakken op 180 graden tot de bubbels rondom verdwenen zijn (dat zie je vanzelf). En niet te veel te gelijk willen frieturen! Zorg dat de temperatuur ongeveer constant blijft!

Disclaimer: Hoewel ik zo'n 4 jaar frietboer ben geweest, is dat toch al gauw zo'n 7 jaar geleden. Misschien herrinner ik mij niet alles correct meer...
bocidinsdag 10 januari 2006 @ 22:14
vet bepaalt bepaald de smaak, het gebruikte ras de textuur en kleur
Gebruik gewoon palmolie, dit geeft het beste resultaat. Gebruik het vet alleen voor de frieten, anders krijg je een bijsmaak.
Afbakken in kleine porties op 175 graden en je hebt het beste resultaat. Bak je op een verkeerde temperatuur af , dan heb je ongezonde en vetrijke frieten.
De meeste mensen denken dat de smaak afhangt van de aardappel, maar het is dus het juiste vet en de hand van de meester die het resultaat bepaald.
Bar_en_Mardinsdag 10 januari 2006 @ 22:18
ze koken de aardappelen ook eerst even een paar minuten naar het schijnt
AHLY-ALUwoensdag 11 januari 2006 @ 01:45
quote:
Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef NIels25 het volgende:
Dierlijk frituurvet gebruikt geen hond bijna meer. Dat is veel te ongezond. AH heeft lange tijd patat van het merk Lord-Chips in het assortiment gehad (in het koelvak). Dit was dus de snackbar meuk!

Wat verders verschil maakt is dat de snackbar een proffesionel frituur heeft, en thuis heeft iedereen een of ander tefal apparaaat, leuk, maar niet zo goed als wat de snackbar heeft staan! Dat heeft ook smaakverschil. Vergelijk je koffiezetter maar met een goede italiaanse machine die een restaurant heeft staan!


[ Bericht 19% gewijzigd door Blues op 11-01-2006 10:22:54 (nog es maar dan zonder schelden svp) ]
golferwoensdag 11 januari 2006 @ 02:34


[ Bericht 100% gewijzigd door Blues op 11-01-2006 10:23:16 (opm. al weg) ]
#ANONIEMwoensdag 11 januari 2006 @ 02:37
De post is wat agressief van toon maar je hebt gelijk, weinig echte frietboeren zijn er nog.

[ Bericht 65% gewijzigd door Blues op 11-01-2006 10:23:40 (post is al weg) ]
bolivianwoensdag 11 januari 2006 @ 02:37


[ Bericht 100% gewijzigd door Blues op 11-01-2006 10:24:05 (opm. is al weg) ]
stijgende_sterwoensdag 11 januari 2006 @ 02:37
Het ligt aan de soort friet. Regel ook ergens zon zak friet.
zoalshetiswoensdag 11 januari 2006 @ 02:38


[ Bericht 100% gewijzigd door Blues op 11-01-2006 10:40:35 (opm. zijn al weg) ]
#ANONIEMwoensdag 11 januari 2006 @ 02:38
quote:
Op woensdag 11 januari 2006 02:37 schreef stijgende_ster het volgende:
Het ligt aan de soort friet. Regel ook ergens zon zak friet.
Goeie friet bak je zelf.
BertVwoensdag 11 januari 2006 @ 08:30
Is het verstandig om diepvriespatat, vlak voor gebruik, eerst te laten ontdooien om het vet niet te veel te laten afkoelen? Of wordt het daar juist slapper van?
Pietverdrietwoensdag 11 januari 2006 @ 09:58
Je kan diepvriesfriet prima eerst ontdooien, maar belangrijkste blijft bij het afbakken, kleine porties tegelijk doen.
rooflesswoensdag 11 januari 2006 @ 15:10
De capaciteit van een huis tuinen keuken friteuse is niet voldoende om een grote zak friet in een keer te bakken, je zou of weinig gelijk moeten bakken, of een grotere friteuse kopen, of met een losse pan op gas werken (blijft beter warm)
Jdijkerswoensdag 11 januari 2006 @ 15:19
Bram Ladage (Rotterdam) haalt gewoon in de zaak aardappelen door zo'n pers en maakt lekkere (dikke) patat. En het is nog ook eens bewezen dat het de gezondste patat van Nederland is. (bron: Gezondheidsgids)
Pietverdrietwoensdag 11 januari 2006 @ 15:25
quote:
Op woensdag 11 januari 2006 15:19 schreef Jdijkers het volgende:
Bram Ladage (Rotterdam) haalt gewoon in de zaak aardappelen door zo'n pers en maakt lekkere (dikke) patat. En het is nog ook eens bewezen dat het de gezondste patat van Nederland is. (bron: Gezondheidsgids)
Hoe ver ben je heen als je gezonde patat zoekt...

Mensch durf te leeven!
realbasedonderdag 12 januari 2006 @ 13:16
Verse patat haal je maar op 1 plek in Den Haag

http://www.nicossnackbar.nl/

( Bezuidenhout )
Lekkere verse zelf gesneden en met liefde gebakken frieten !

foto's bereiding : http://gillisse.4t.com/photo3.html
AHLY-ALUdonderdag 12 januari 2006 @ 13:25
quote:
Op donderdag 12 januari 2006 13:16 schreef realbase het volgende:
Verse patat haal je maar op 1 plek in Den Haag

http://www.nicossnackbar.nl/

( Bezuidenhout )
Lekkere verse zelf gesneden en met liefde gebakken frieten !

foto's bereiding : http://gillisse.4t.com/photo3.html
spam!
Bluesdonderdag 12 januari 2006 @ 14:04
quote:
Op donderdag 12 januari 2006 13:25 schreef AHLY-ALU het volgende:


spam!
Dat valt wel mee in dit geval hoor
Leuk linkje juist.
zoalshetisdonderdag 12 januari 2006 @ 14:07
ze zijn niet mooi bij nico, maar de friet ziet er veelbelovend uit.
master_Xdonderdag 12 januari 2006 @ 14:07
quote:
Op woensdag 30 november 2005 19:42 schreef Knoekie het volgende:
700 jaar oude frituurvet.
precies en een berg mayo en half afbakken
Freak187donderdag 12 januari 2006 @ 14:43
In Purmerend heb je nog 2 zaken (nu helaas nog maar 1) zitten waar je achterin de zaak, nog zakken met aardappelen ziet liggen. Die gasten schillen alles met de hand en dat zijn toch wel de lekkerste. Die voorgefabriceerde meuk smaakt bijna overal hetzelfde. Maar Lord Chips is wel degene die er boven uitsteekt.
thabitvrijdag 13 januari 2006 @ 12:06
Is dit topic soms gelobbyd door de Nederlandse vereniging voor snackbareigenaren, met al die reacties dat het zo lekker is? Ik vind snackbarfriet wel zo goor he. .
Pietverdrietvrijdag 13 januari 2006 @ 12:09
quote:
Op donderdag 12 januari 2006 13:16 schreef realbase het volgende:
Verse patat haal je maar op 1 plek in Den Haag

http://www.nicossnackbar.nl/

( Bezuidenhout )
Lekkere verse zelf gesneden en met liefde gebakken frieten !

foto's bereiding : http://gillisse.4t.com/photo3.html
Mmm
Die ijsproductie is niet volgens voorschrift, je hoort bij een ijsproductie de tegels tot het plafond hebben lopen.
Petervrijdag 13 januari 2006 @ 12:17
vet van Remy + frieten van aviko vet @ 180 graden en klaar
Bluesvrijdag 13 januari 2006 @ 12:40
quote:
Op vrijdag 13 januari 2006 12:06 schreef thabit het volgende:
Is dit topic soms gelobbyd door de Nederlandse vereniging voor snackbareigenaren, met al die reacties dat het zo lekker is? Ik vind snackbarfriet wel zo goor he. .
Dat hou je toch in CUL, smaken verschillen, dus ik ben niet zo dol op die kotssmilie hier
speedfreakssjzondag 2 april 2006 @ 20:52
ik zelf vind "dikke mik" in osdorp de beste snackbar want manneke pis bij de dam is toch net echt super.
zelf maken doe ik regelmatig en dan snij ik maar gewoon wat en bak ik ze de eerste keer 8 minuten en dan totdat ze goudbrui zijn
voorbakken op 180 en bakken ook. zal vast fout zijn maar ze zijn wel minimaal net zo lekker als bij dikke mik.
Furiazondag 2 april 2006 @ 20:56
quote:
Op zondag 2 april 2006 20:52 schreef speedfreakssj het volgende:
ik zelf vind "dikke mik" in osdorp de beste snackbar want manneke pis bij de dam is toch net echt super.
zelf maken doe ik regelmatig en dan snij ik maar gewoon wat en bak ik ze de eerste keer 8 minuten en dan totdat ze goudbrui zijn
voorbakken op 180 en bakken ook. zal vast fout zijn maar ze zijn wel minimaal net zo lekker als bij dikke mik.
snij je dan gewoon aardappels? want dan ga ik het misschien nog wel even proberen...
DJ-Mauritszondag 2 april 2006 @ 21:32
Bakken in ossenwit!
eBaywoensdag 19 april 2006 @ 16:05
quote:
Op woensdag 30 november 2005 20:07 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Volgens mij wordt het in de fabriek voorgebakken inderdaad. En de papatboer krijgt het ingevroren aangeleverd in van die balen.
De beste friet is dus echt wel de verse, en er zijn genoeg friettenten hier in brabant die verse friet maken. Het zit hem gewoon in goede aardappelen, goede apparatuur en de nodige bakervaring.
Heidi-woensdag 19 april 2006 @ 16:37
Wij hebben thuis een friet zaak en ik vind echt dat we de lekkerste fieten hebben

We hebben uhh van Aviko, en nooit bevroren nee bewaren we gekoeld.

Het ligt sowieso vast ook aan welk frituurvet je gebruikt.
SevenWonderswoensdag 19 april 2006 @ 21:39
Valt me toch op dat er mensen stellig blijven beweren dat snackbars hun frites diepgevroren of gekoeld geleverd krijgen. Dat noem ik geen echte snackbars...dat zijn gewoon zaken die voor jou wat diepvriesfriet warm maken.

Er zijn gelukkig ook echte snackbars, waar ze zelf aardappels schillen, wassen, snijden, voorbakken, afbakken etc. En dat proef je.

Deze site wilde ik jullie overigens niet onthouden: http://www.frietopia.nl, met recensies van echte patatbakkers in den lande, gemaakt door echte frites-fretisjisten.
Potjebierzondag 9 december 2007 @ 19:28
quote:
Op woensdag 11 januari 2006 15:19 schreef Jdijkers het volgende:
Bram Ladage (Rotterdam) haalt gewoon in de zaak aardappelen door zo'n pers en maakt lekkere (dikke) patat. En het is nog ook eens bewezen dat het de gezondste patat van Nederland is. (bron: Gezondheidsgids)
Daar heb ik toevallig een maand geleden toen ik in R'dam was eens gegeten. WAT EEN MEUK... Hij zal er wel trots op zijn aangezien zijn hele winkel volhangt met kranteartikelen (maar ja, die zijn geschreven door "journalisten", dus laat maar weer), maar werkelijk: zelden zulke smakeloze meuk gekaand als daar. Die moet nog een hoop leren.
Furiazondag 9 december 2007 @ 19:30
Dit vroeg ik me ook al af! Maar het was mijn eigen topic
HeyFreakzondag 9 december 2007 @ 20:10
lekkerste is gewoon zelf aardappels schillen en door zo'n ding halen. Veel lekkerder dan diepvriespatat.



SevenWonderszondag 9 december 2007 @ 21:25
quote:
Op zondag 9 december 2007 19:28 schreef Potjebier het volgende:

[..]

Daar heb ik toevallig een maand geleden toen ik in R'dam was eens gegeten. WAT EEN MEUK... Hij zal er wel trots op zijn aangezien zijn hele winkel volhangt met kranteartikelen (maar ja, die zijn geschreven door "journalisten", dus laat maar weer), maar werkelijk: zelden zulke smakeloze meuk gekaand als daar. Die moet nog een hoop leren.
Bram Ladage heeft een stuk of tig filialen en is de concurrent van Verhagen (dat is pas meuk), een andere Rotterdamse keten van snackbarren/-bars. Bij welke ben je geweest, want de een is idd de andere niet.
Brentmeisterzondag 9 december 2007 @ 22:48
quote:
Op woensdag 19 april 2006 21:39 schreef SevenWonders het volgende:
Valt me toch op dat er mensen stellig blijven beweren dat snackbars hun frites diepgevroren of gekoeld geleverd krijgen. Dat noem ik geen echte snackbars...dat zijn gewoon zaken die voor jou wat diepvriesfriet warm maken.

Er zijn gelukkig ook echte snackbars, waar ze zelf aardappels schillen, wassen, snijden, voorbakken, afbakken etc. En dat proef je.

Deze site wilde ik jullie overigens niet onthouden: http://www.frietopia.nl, met recensies van echte patatbakkers in den lande, gemaakt door echte frites-fretisjisten.
Ik geloof er echt niks van dat alle zaken op die site verse patat maken. Ik denk slechts een paar procent.
sirhc1woensdag 12 december 2007 @ 22:00
Bij de groothandel (marko, sligro) is verse Aviko patat te koop. Deze wordt het meest in de horeca (en cafetaria's) gebruikt. Deze heb ik weleens thuis gebakken, smaakt dan hetzelfde als patat van de cafetaria.
Brentmeisterwoensdag 12 december 2007 @ 23:11
Zijn ook niet voorgebakken?
Symsoniczondag 16 december 2007 @ 17:51
De reden van het bakken van bevroren friet is dat het frietje zich dan veel sneller dicht schroeit ipv volzuigen met vet. Bij de snackbar hebben ze proffesionele frituur apparaten die op een hogere temperatuur frituren met meer liters vet ten opzichte van wat je aan friet erin doet, waardoor het minder snel afkoelt. Ook zijn deze natuurlijk weer veel sneller op temperatuur! Je merkt dat als je "onze" friet laat ontdooien en ze dan bakt ze veel vetter zijn.

Oftewel zorg voor een goede temperatuur van je vet, doe er niet teveel tegelijk in, dit verpest je friet! En goede kwaliteit friet kopen.
BertVzondag 16 december 2007 @ 19:34
quote:
Op zondag 16 december 2007 17:51 schreef Symsonic het volgende:
De reden van het bakken van bevroren friet is dat het frietje zich dan veel sneller dicht schroeit ipv volzuigen met vet.
Ik heb thuis in de "praktijk" de ervaring dat afgekoelde (kamertemperatuur) friet goed werkt.

Juist dan nemen ze weinig vet op / daalt de temperatuur niet zo veel.
edit: ik zie dat jij het tegenovergestelde merkt.

Ik doe er dan ook nog steeds niet veel tegelijkertijd in. 350gram patat in 3 liter vet.
jeloendonderdag 23 december 2010 @ 16:41
ga undercover solliciteren bij een snackbar ^O^
zoalshetisdonderdag 23 december 2010 @ 19:01
quote:
1s.gif Op zondag 16 december 2007 17:51 schreef Symsonic het volgende:
De reden van het bakken van bevroren friet is dat het frietje zich dan veel sneller dicht schroeit ipv volzuigen met vet. Bij de snackbar hebben ze proffesionele frituur apparaten die op een hogere temperatuur frituren met meer liters vet ten opzichte van wat je aan friet erin doet, waardoor het minder snel afkoelt. Ook zijn deze natuurlijk weer veel sneller op temperatuur! Je merkt dat als je "onze" friet laat ontdooien en ze dan bakt ze veel vetter zijn.

Oftewel zorg voor een goede temperatuur van je vet, doe er niet teveel tegelijk in, dit verpest je friet! En goede kwaliteit friet kopen.
dit is echte pertinente onzin. frituurzaken die bevroren friet gebruiken doen dit omdat het minder werk kost en omdat de inkoop goedkoop is.

als je dit echt denkt, dan weet je nul van goede frites.
Mirjamvrijdag 24 december 2010 @ 20:40
*poets