Dus begrijp ik goed dat ze het eerst bakken en daarna weer invriezen en daarna dan opbakken ofzo?quote:Op woensdag 30 november 2005 19:50 schreef Duderinnetje het volgende:
Mij is ooit verteld dat dat aan het voorbakken en invriezen van de patatjes ligt.
Ik vind snackbarfriet trouwens ook lekkerder dan verse friet![]()
Nee, dat zeker niet. Ik heb in een snackbar gewerkt, kostelijke friet - maar het kwam gewoon uit een zak, rechtstreeks in de frituur en daarna naar de klant. Wat me wel bijstaat is dat de patat wat dikker was dan de patat die je bij de AH kunt halen. Alsof er meer zetmeel op zat, ofzo.quote:Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef Furia het volgende:
[..]
Dus begrijp ik goed dat ze het eerst bakken en daarna weer invriezen en daarna dan opbakken ofzo?
Volgens mij wordt het in de fabriek voorgebakken inderdaad. En de papatboer krijgt het ingevroren aangeleverd in van die balen.quote:Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef Furia het volgende:
[..]
Dus begrijp ik goed dat ze het eerst bakken en daarna weer invriezen en daarna dan opbakken ofzo?
Goede friet is nooit ingevroren. Dat komt gekoeld binnen!!!! Gevroren friet is niet goed om te bakken, je koelt je vet er te snel mee af als je het zo de pan in flikkert!quote:Op woensdag 30 november 2005 20:07 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Volgens mij wordt het in de fabriek voorgebakken inderdaad. En de papatboer krijgt het ingevroren aangeleverd in van die balen.
Wat een onzin. Friet gaat gewoon uit de zak op de "ijzeren bak boven", en daarna gelijk in de frituur voor de klanten.quote:Op woensdag 30 november 2005 20:39 schreef Escape het volgende:
friet bakken ze in een aparte frituur voor, dan gooie ze het op de ijzere bak bove en dan bakken ze het voor de klante.
ik heb bij een friettent gewerkt waar ze verse friet hadden, en daar moeste we het toch zeker voorbakken, op de ijzere bak gooie..en dan normaal bakkequote:Op woensdag 30 november 2005 21:07 schreef filmfreek het volgende:
[..]
Wat een onzin. Friet gaat gewoon uit de zak op de "ijzeren bak boven", en daarna gelijk in de frituur voor de klanten.
Ik zie het idd vaker, is idd lekkerder.quote:Op woensdag 30 november 2005 22:17 schreef filmfreek het volgende:
Klinkt me heel vreemd in de oren, eerlijk gezegd. Hoe lang lag die halfgebakken patat dan op de ijzeren bak?
gewoon tot er klanten komen die friet kopenquote:Op woensdag 30 november 2005 22:17 schreef filmfreek het volgende:
Klinkt me heel vreemd in de oren, eerlijk gezegd. Hoe lang lag die halfgebakken patat dan op de ijzeren bak?
Bijna het recept voor Vlaamse frieten:quote:Op donderdag 1 december 2005 01:21 schreef zoalshetis het volgende:
men neme een zak kruimige aardappelen, liefst zo groot mogelijke. met snijdt de aardappelen in de gewenste vorm. men laat de aardappelen goed drogen (eventueel met keukendoek) met zet de frituur op 150 graden. men bakt de frieten ongeveer 2 minuten. men hale de frieten uit het vet, men laat het vet uitdruipen en met bakt de friet af in 180 graden en naar believen zout. met zaanse mayo...
lekkerder dan de frietboer.
Heb je de mensen die in zo'n ding werken wel eens in de ogen gekeken? Daar zit vanalles in maar geen liefdequote:Op donderdag 1 december 2005 01:27 schreef Troeta het volgende:
Omdat het met LIEFDE voor je gebakken word in de snackbar
ponyyyylovaH!quote:Op donderdag 1 december 2005 01:29 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Heb je de mensen die in zo'n ding werken wel eens in de ogen gekeken? Daar zit vanalles in maar geen liefde![]()
Dan ga je naar de verkeerde snackbar.quote:Op donderdag 1 december 2005 01:29 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Heb je de mensen die in zo'n ding werken wel eens in de ogen gekeken? Daar zit vanalles in maar geen liefde![]()
Dan doe jij het thuis verkeerd.quote:Op donderdag 1 december 2005 02:36 schreef Troeta het volgende:
[..]
Dan ga je naar de verkeerde snackbar.
Nee, maar de patat wat de snackbar heeft is van wat betere kwaliteit als de c1000troep.
Daarbij is het vet meestal schoner en heter als in het pannetje thuis.
Ik gebruik thuis hetzelfde vet als in m'n vaders snackbar.quote:Op donderdag 1 december 2005 09:59 schreef BertV het volgende:
[..]
Dan doe jij het thuis verkeerd.
Ik denk dat veel patatzaken nog in ongezond vet bakken wat lekkerder van smaak is dan bijv. zonnebloemolie.
Remia sauzen zijn sowieso matig. Ook de groothandelsverpakking. Dat die anders is klopt volgens mij wel. En dat is niet het enige, de frikadellen zijn bijv vaak ook anders dan van de supermarkt.quote:Op donderdag 1 december 2005 16:55 schreef Troeta het volgende:
En de frikandel speciaal komt echt door de sausen.
De remiacurrysaus uit grote bakken smaakt echt beter als de remiacurry uit de supermarkt.
En bij mayonaise is dat helemaal.
Bijna alle cafetaria's in nederland gebruiken plantaardig vet (in sommige regio's gemengd met olie), dus niet in dierlijk vet zoals ossewit.quote:Op donderdag 1 december 2005 17:05 schreef DIJK het volgende:
Ontopic -> Bakken in Ossewit misschien?! En niet teveel friet tegelijk in een kleine pan dumpen, dan koelt hij teveel af. Snackbar heeft daar minder last van omdat ze een grote vetketel hebben.
Ja maar dat is voor de lekkerste 'verse' patat toch?quote:Op vrijdag 2 december 2005 16:38 schreef Lionheaad het volgende:
M'n schoonvader heeft het een keer uitgelegd:
1 schillen en snijden
2 laten drogen (minimaal 24 uur)
3 voorbakken op 120 graden
4 in de koeling ermee
5 opnieuw bakken....180 graden 8-10 minuten
ik ken genoeg snackbars waar ze het min of meer (iets verschil) zo maken.quote:Op vrijdag 2 december 2005 17:24 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ja maar dat is voor de lekkerste 'verse' patat toch?
En hier gaat het om de lekkerste vieze snackbarmeuk![]()
Zo moet 'ie inderdaad.quote:Op donderdag 1 december 2005 01:21 schreef zoalshetis het volgende:
men neme een zak kruimige aardappelen, liefst zo groot mogelijke. met snijdt de aardappelen in de gewenste vorm. men laat de aardappelen goed drogen (eventueel met keukendoek) met zet de frituur op 150 graden. men bakt de frieten ongeveer 2 minuten. men hale de frieten uit het vet, men laat het vet uitdruipen en met bakt de friet af in 180 graden en naar believen zout. met zaanse mayo...
lekkerder dan de frietboer.
arachide is toch pindaolie? ok geen noten, maar wel mijn voorkeurquote:Op vrijdag 2 december 2005 17:41 schreef Dr_Gonzo het volgende:
[..]
Zo moet 'ie inderdaad.
De keus van de aardappel bepaald een groot deel van de smaak en tekstuur van de friet.
Somigge aardappalen bevatten namelijk meer suikers dan anderen, een hoger suiker gehalte betekend ook meer caramelisatie tijdens het bakken en dus donkerdere en sterker smakende friet.
Ook de keuze van olie/vet is erg belangrijk.
Zo gebruiken onze zuiderburen meestal ossewit vet, dat geeft een totaal andere smaak maar zijn helaas wel meervoudig-verzadigde vetzuren.
Wat ook goed is is plantaardige olie, dat gebruiken wij 'olanders meestal en als je dat goed wilt aanpakken neem je geen gewone friet olie (meestal voornamelijk arachide olie) maar ga je meteen voor de (veel duurdere) noten olie.
Noten olie heeft gewoon veel meer smaak dan andere plantaardige olieen.
Een mix van verschillende olieen is het beste, maar daar moet je even mee experimenteren en kijken wat jouw voorkeur geniet.
... * Dr_Gonzo krijgt honger...
Gelijk heb je... en om er achter te komen hoe dat kan ben ik ooit aan het experimenteren geslagen.quote:Op donderdag 1 december 2005 10:04 schreef BazP het volgende:
Het verschil in smaak tussen de Frikandel thuis en in de Snackbar vind ik nog veel schrikbarender. Overal is een frikandel speciaal lekker, behalve thuis
Arachis hypogaea - Pindaquote:Op vrijdag 2 december 2005 17:44 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
arachide is toch pindaolie? ok geen noten, maar wel mijn voorkeur![]()
een pinda is familie van de boonquote:Op vrijdag 2 december 2005 17:49 schreef Dr_Gonzo het volgende:
[..]
Arachis hypogaea - Pinda
Dat valt toch ook onder de noten?
Verrek... nooit bij stil gestaan.quote:Op vrijdag 2 december 2005 17:50 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
een pinda is familie van de boon![]()
ze hebben ook niet het gezonde notenzuur.quote:Op vrijdag 2 december 2005 17:52 schreef Dr_Gonzo het volgende:
[..]
Verrek... nooit bij stil gestaan.
Ze groeien i.d.d. erg boon-achtig zo samen in hun pod.
De schil is ook niet hard genoeg om een noot te zijn.
Ah oké, dan ga ik het even opschrijvenquote:Op vrijdag 2 december 2005 17:27 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ik ken genoeg snackbars waar ze het min of meer (iets verschil) zo maken.
heb je in denhaag een markt waar een aardappelboer staat? die kan je de beste kruimige geven. anders een goede groentenboer.quote:Op vrijdag 2 december 2005 17:58 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ah oké, dan ga ik het even opschrijven![]()
O vastquote:Op vrijdag 2 december 2005 18:00 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
heb je in denhaag een markt waar een aardappelboer staat? die kan je de beste kruimige geven. anders een goede groentenboer.
*droomt ff off topic weg over rozeval partjes in ganzenvetquote:Op vrijdag 2 december 2005 18:04 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
O vast![]()
Ben sowieso dol op aardappelen, dus eens langs een aardappelboer voor wat goede adviezen over wanneer welke aardappel te gebruiken staat sowieso nog op mijn lijstje.
Rozevalletjes!quote:Op vrijdag 2 december 2005 18:08 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
*droomt ff off topic weg over rozeval partjes in ganzenvet![]()
Raspatat is poeder uit een zakje met water erbij, kloppen totdat het stijf is, en in de machine die er reepjes van perst.quote:Op vrijdag 2 december 2005 23:55 schreef zoalshetis het volgende:
zo zijn er ook mensen die raspatat lekker vinden. dat is niets meer dan de goedkoopste kruimige aardappels pureren en via een spuitzak in je vet droppen.
jammer dat ze er te weinig uien (lees geen) door heen doen met een weinig suiker, eigeel en cayenne.
Er is veel smaakverschil in uien, ik denk dat de friettent een ander soort handhaaft.quote:Op zaterdag 3 december 2005 12:52 schreef bonke het volgende:
ik heb eigenlijk hetzelfde probleem maar dan met de patat speciaal met uien
als ik hier uien snij hebben ze niet dezelfde smaak als bij de patatboer, en die van de patatboer zijn lekkerder
hoe komt dat ?
de zakjes voorgesneden uitjes van de sligro of hanos worden daar vaak gebruiktquote:Op zaterdag 3 december 2005 16:41 schreef Dr_Gonzo het volgende:
[..]
Er is veel smaakverschil in uien, ik denk dat de friettent een ander soort handhaaft.
Volgens mij gebruikt men vooral een minder scherpe, ietwat zoetere ui.
quote:Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef NIels25 het volgende:
Dierlijk frituurvet gebruikt geen hond bijna meer. Dat is veel te ongezond. AH heeft lange tijd patat van het merk Lord-Chips in het assortiment gehad (in het koelvak). Dit was dus de snackbar meuk!
Wat verders verschil maakt is dat de snackbar een proffesionel frituur heeft, en thuis heeft iedereen een of ander tefal apparaaat, leuk, maar niet zo goed als wat de snackbar heeft staan! Dat heeft ook smaakverschil. Vergelijk je koffiezetter maar met een goede italiaanse machine die een restaurant heeft staan!
Goeie friet bak je zelf.quote:Op woensdag 11 januari 2006 02:37 schreef stijgende_ster het volgende:
Het ligt aan de soort friet. Regel ook ergens zon zak friet.
Hoe ver ben je heen als je gezonde patat zoekt...quote:Op woensdag 11 januari 2006 15:19 schreef Jdijkers het volgende:
Bram Ladage (Rotterdam) haalt gewoon in de zaak aardappelen door zo'n pers en maakt lekkere (dikke) patat. En het is nog ook eens bewezen dat het de gezondste patat van Nederland is. (bron: Gezondheidsgids)
spam!quote:Op donderdag 12 januari 2006 13:16 schreef realbase het volgende:
Verse patat haal je maar op 1 plek in Den Haag
http://www.nicossnackbar.nl/
( Bezuidenhout )
Lekkere verse zelf gesneden en met liefde gebakken frieten !
foto's bereiding : http://gillisse.4t.com/photo3.html
precies en een berg mayo en half afbakkenquote:Op woensdag 30 november 2005 19:42 schreef Knoekie het volgende:
700 jaar oude frituurvet.
Mmmquote:Op donderdag 12 januari 2006 13:16 schreef realbase het volgende:
Verse patat haal je maar op 1 plek in Den Haag
http://www.nicossnackbar.nl/
( Bezuidenhout )
Lekkere verse zelf gesneden en met liefde gebakken frieten !
foto's bereiding : http://gillisse.4t.com/photo3.html
Dat hou je toch in CUL, smaken verschillen, dus ik ben niet zo dol op die kotssmilie hierquote:Op vrijdag 13 januari 2006 12:06 schreef thabit het volgende:
Is dit topic soms gelobbyd door de Nederlandse vereniging voor snackbareigenaren, met al die reacties dat het zo lekker is? Ik vind snackbarfriet wel zo goor he..
snij je dan gewoon aardappels? want dan ga ik het misschien nog wel even proberen...quote:Op zondag 2 april 2006 20:52 schreef speedfreakssj het volgende:
ik zelf vind "dikke mik" in osdorp de beste snackbar want manneke pis bij de dam is toch net echt super.
zelf maken doe ik regelmatig en dan snij ik maar gewoon wat en bak ik ze de eerste keer 8 minuten en dan totdat ze goudbrui zijn
voorbakken op 180 en bakken ook. zal vast fout zijn maar ze zijn wel minimaal net zo lekker als bij dikke mik.
De beste friet is dus echt wel de verse, en er zijn genoeg friettenten hier in brabant die verse friet maken. Het zit hem gewoon in goede aardappelen, goede apparatuur en de nodige bakervaring.quote:Op woensdag 30 november 2005 20:07 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Volgens mij wordt het in de fabriek voorgebakken inderdaad. En de papatboer krijgt het ingevroren aangeleverd in van die balen.
Daar heb ik toevallig een maand geleden toen ik in R'dam was eens gegeten. WAT EEN MEUK... Hij zal er wel trots op zijn aangezien zijn hele winkel volhangt met kranteartikelen (maar ja, die zijn geschreven door "journalisten", dus laat maar weer), maar werkelijk: zelden zulke smakeloze meuk gekaand als daar. Die moet nog een hoop leren.quote:Op woensdag 11 januari 2006 15:19 schreef Jdijkers het volgende:
Bram Ladage (Rotterdam) haalt gewoon in de zaak aardappelen door zo'n pers en maakt lekkere (dikke) patat. En het is nog ook eens bewezen dat het de gezondste patat van Nederland is. (bron: Gezondheidsgids)
Bram Ladage heeft een stuk of tig filialen en is de concurrent van Verhagen (dat is pas meuk), een andere Rotterdamse keten van snackbarren/-bars. Bij welke ben je geweest, want de een is idd de andere niet.quote:Op zondag 9 december 2007 19:28 schreef Potjebier het volgende:
[..]
Daar heb ik toevallig een maand geleden toen ik in R'dam was eens gegeten. WAT EEN MEUK... Hij zal er wel trots op zijn aangezien zijn hele winkel volhangt met kranteartikelen (maar ja, die zijn geschreven door "journalisten", dus laat maar weer), maar werkelijk: zelden zulke smakeloze meuk gekaand als daar. Die moet nog een hoop leren.
Ik geloof er echt niks van dat alle zaken op die site verse patat maken. Ik denk slechts een paar procent.quote:Op woensdag 19 april 2006 21:39 schreef SevenWonders het volgende:
Valt me toch op dat er mensen stellig blijven beweren dat snackbars hun frites diepgevroren of gekoeld geleverd krijgen. Dat noem ik geen echte snackbars...dat zijn gewoon zaken die voor jou wat diepvriesfriet warm maken.
Er zijn gelukkig ook echte snackbars, waar ze zelf aardappels schillen, wassen, snijden, voorbakken, afbakken etc. En dat proef je.
Deze site wilde ik jullie overigens niet onthouden: http://www.frietopia.nl, met recensies van echte patatbakkers in den lande, gemaakt door echte frites-fretisjisten.
Ik heb thuis in de "praktijk"quote:Op zondag 16 december 2007 17:51 schreef Symsonic het volgende:
De reden van het bakken van bevroren friet is dat het frietje zich dan veel sneller dicht schroeit ipv volzuigen met vet.
dit is echte pertinente onzin. frituurzaken die bevroren friet gebruiken doen dit omdat het minder werk kost en omdat de inkoop goedkoop is.quote:Op zondag 16 december 2007 17:51 schreef Symsonic het volgende:
De reden van het bakken van bevroren friet is dat het frietje zich dan veel sneller dicht schroeit ipv volzuigen met vet. Bij de snackbar hebben ze proffesionele frituur apparaten die op een hogere temperatuur frituren met meer liters vet ten opzichte van wat je aan friet erin doet, waardoor het minder snel afkoelt. Ook zijn deze natuurlijk weer veel sneller op temperatuur! Je merkt dat als je "onze" friet laat ontdooien en ze dan bakt ze veel vetter zijn.
Oftewel zorg voor een goede temperatuur van je vet, doe er niet teveel tegelijk in, dit verpest je friet! En goede kwaliteit friet kopen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |