je moet wel hitte bestendige bakjes hebben. daarbij is je servies ook gebakken hequote:Op woensdag 30 november 2005 15:17 schreef Rory78 het volgende:
O en nog een vraag:
Kan je servies wel tegen een beetje vuur?
ja, hij is mooier, dat klopt, maar ik ben erg gehecht aan mijn (inmiddels al 20 jaar oude) branderquote:Op woensdag 30 november 2005 19:55 schreef Duderinnetje het volgende:
Mijn vriend heeft een heel guitig brandertje met een gas-dingetje erin en die zet daarmee de fik in zijn crème. Staat net iets eleganter in de keuken dan zo'n klusbrander vind ik![]()
Jij zal zo'n brander ook vaker gebruiken als fanatieke hobby-kok neem ik aan. Mijn vriendje kreeg hem als grapje een keer cadeau en hij gebruikt hem alleen soms voor crème brûlée. Volgens mij is het ding eigenlijk bedoeld voor het maken van bouwpakketten of zoquote:Op woensdag 30 november 2005 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja, hij is mooier, dat klopt, maar ik ben erg gehecht aan mijn (inmiddels al 20 jaar oude) brander
Eerlijkheidshalve gebruik ik hem niet alleen in de keuken, maar ook om te solderen, wespen mee te jagen, de BBQ mee aan te maken, en al die andere dingen waar je zo een ding voor gebruikt.quote:Op woensdag 30 november 2005 20:04 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Jij zal zo'n brander ook vaker gebruiken als fanatieke hobby-kok neem ik aan. Mijn vriendje kreeg hem als grapje een keer cadeau en hij gebruikt hem alleen soms voor crème brûlée. Volgens mij is het ding eigenlijk bedoeld voor het maken van bouwpakketten of zo
Hoe dan ook, met vuur spelen blijft leuk![]()
Met de hete onderkant van een pan? Verklaar u nader...quote:Op woensdag 30 november 2005 22:40 schreef Martijn_77 het volgende:
Als je geen gasbander hebt kun je het ook met een hete onderkant van de pan doen.
Maar zo'n gasbrander werkt stukken beter
Toevallig vond ik net dit. (En ik was niet eens op zoek naar dat recept...)quote:Op woensdag 30 november 2005 20:03 schreef tim2308 het volgende:
Ik heb gisteren crème gehad met speculaas en pepernoten erin verwerkt. Heerlijk! Wellicht een idee om als basis voor crème brulée te gebruiken?
Ja, je moet de hete onderkant van de pan dan gewoon op het suikerlaag je houden. Maar dit is meer een lap middel als je niet de beschikking hebt over een brander.quote:Op zaterdag 3 december 2005 14:15 schreef Serendips het volgende:
[..]
Met de hete onderkant van een pan? Verklaar u nader...
Moet je die hete pan dan gewoon boven het suikjerlaagje houden? Is dat heet genoeg om het te laten karameliseren?
Echt geweldig is het niet, bakjes onder de grill houden is ook geen toppertje vind ik.quote:Op zaterdag 3 december 2005 14:15 schreef Serendips het volgende:
[..]
Met de hete onderkant van een pan? Verklaar u nader...
Moet je die hete pan dan gewoon boven het suikjerlaagje houden? Is dat heet genoeg om het te laten karameliseren?
Wat ik jammer vind van onder de gril Karameliseren is dat je volledige crème warm word. Bij afbranden heb je een warme bovenlaag en een koude onderlaag en dat vind ik persoonlijk heerlijk...quote:Op zondag 4 december 2005 12:10 schreef Serendips het volgende:
De Speculaas Brûlée was echt top!![]()
![]()
Heerlijke crème met een pepernotensmaak. De speculaassmaak was vrij overheersend, dus als je maar een lichte toets speculaas wilt, dan kun je beter maar 2 theelepels kruiden toevoegen.
Karameliseren onder de grill gaat trouwens prima. Gewoon even flink heet laten worden, het rooster hoog in de oven plaatsen zodat de bakjes een paar centimer onder het grillelement staan. Een minuut laten smelten en klaar is kees. Een mooi suikerkorstje! Amelie Poulain zou er jaloers op zijn!![]()
Daar heb je gelijk in. Ik vind het wel erg lekker als de crème warm is. Voor een mooier suikerkorstje hoef je geen brandertje aan te schaffen, dat lukt ook wel onder de grill...quote:Op zondag 4 december 2005 17:05 schreef janatwork het volgende:
[..]
Wat ik jammer vind van onder de gril Karameliseren is dat je volledige crème warm word. Bij afbranden heb je een warme bovenlaag en een koude onderlaag en dat vind ik persoonlijk heerlijk...
Heel slim van die bakjes...Proberen kan altijd, grote kans dat het ook nog lukt!quote:Op donderdag 8 december 2005 11:33 schreef jack4ya het volgende:
Ik ben een waardeloze kok, maar bij de supermarkt kan je ook zo'n setje kopen. 2 witte bakjes met zijn tweetjes naast elkaar in een kartonnetje, suikerachtige mixje erover strooien en in de grill gedaan (Ik vind het heerlijk als het warm is... ook de creme)
Wel prijzig productje, en van die gebruiksaanwijzing lig je in een lachstuip (heel veel logica fouten) maar echt wel lekker. Waarschijnlijk niet lekker genoeg voor jullie culinaire smaak, maar toch.
Ik haal ze nog 1 keer, dan heb ik mooi 4 geschikte bakjes, en dan ga ik zelf wel een keer proberen... denk ik![]()
Dat zijn ze!! Bonne Maman = Bonne mjammjam!quote:Op donderdag 8 december 2005 12:04 schreef Serendips het volgende:
[..]
Heel slim van die bakjes...Proberen kan altijd, grote kans dat het ook nog lukt!![]()
Laatst heb ik ook de crème brûlée van Bonne Maman gehad bij een vriendin, en ik moet eerljk toegeven dat die best heel aardig was...
Koksroom is een product uit de industrie, met veel toegevoegde zuut om het lagere vetgehalte te compenseren (in het gedrag tijdens het verwerken) slagroom is de room van de melk.quote:Op donderdag 8 december 2005 14:27 schreef Serendips het volgende:
Wat is precies het verschil tussen koksroom en slagroom?
Idd Turkse supermarkt of Tokoquote:Op donderdag 8 december 2005 20:07 schreef Serendips het volgende:
Volgende vraag: Waar koop je oranjebloesemwater? Bij een Turkse winkel of zo?
En zo hoort ie te zijn!quote:Op zondag 4 december 2005 17:05 schreef janatwork het volgende:
[..]
Wat ik jammer vind van onder de gril Karameliseren is dat je volledige crème warm word. Bij afbranden heb je een warme bovenlaag en een koude onderlaag en dat vind ik persoonlijk heerlijk...
Ideetje voor het kerstmenu misschien? Als je gewoon het recept volgt, kan er niet zoveel mis gaan...quote:Op dinsdag 20 december 2005 00:31 schreef Sweetsixteen16 het volgende:
Ik zou dat graag ook wel een keertje willen maken
Amelie![]()
Dat boekje ziet er erg leuk uit!quote:Op woensdag 30 november 2005 11:05 schreef Coolfool het volgende:
Ik heb van sinterklaas vorig jaar dit boekje gekregen en daar inmiddels al een aantal keer creme brulee van gemaakt. Goddelijk! Ik maak het suikerlaagje met een gasbrandertje. Wel zo makkelijk. Het boekje bevat trouwens 40 verrukkelijke recepten en is van Sara Lewis in het nederlands. O.a. ook te bestellen bij bol.com.
[afbeelding]
Ik zal het voorleggen aan de familie, dankjewel!quote:Op dinsdag 20 december 2005 11:28 schreef Serendips het volgende:
[..]
Ideetje voor het kerstmenu misschien? Als je gewoon het recept volgt, kan er niet zoveel mis gaan...![]()
Bedankt dat je mij de eer aandoet een recept van mij letterlijk over te nemen. Leuk was geweest als je de bron erbij had vermeld:quote:Op donderdag 8 december 2005 20:07 schreef Serendips het volgende:
Weer twee varianten op de klassieke crème brûlée. Naar 17e eeuws recept...
Ik zie dat dit recept niet als basis room heeft, maar melk.
Als je verder had gekeken dan je neus lang was, dan had je gezien dat de link al helemaal bovenin het topic gegeven werd...Om nou nog een keer naar dezelfde link te verwijzen binnen één topic lijkt me een beetje veel van het goede...quote:Op donderdag 23 februari 2006 15:57 schreef Chrisje101 het volgende:
[..]
Bedankt dat je mij de eer aandoet een recept van mij letterlijk over te nemen. Leuk was geweest als je de bron erbij had vermeld:
http://www.coquinaria.nl/recepten/05.2histrecept.htm
Dan kunnen mensen ook de historische context lezen en de foto's van de bereide gerechten zien.
Als degene die mijn recept woordelijk zonder bronvermelding over heeft genomen dat nou ook had gedaan ...quote:Op donderdag 23 februari 2006 18:39 schreef Serendips het volgende:
[..]
Als je verder had gekeken dan je neus lang was, dan had je gezien dat de link al helemaal bovenin het topic gegeven werd...Om nou nog een keer naar dezelfde link te verwijzen binnen één topic lijkt me een beetje veel van het goede...![]()
Bij AH E 2,09 nu (ipv 1,99) valt dus nog meequote:Op vrijdag 25 april 2008 13:43 schreef Adelante het volgende:
met die nieuwe verpakking zijn die krengen van bonne mamman nog duurder geworden ook, 2,70 euro per tweedie van de aldi voor 1,29 per twee smaken ook best okee
Kostda?quote:Op zondag 16 november 2008 09:19 schreef Innocence het volgende:
Brandertjes zijn nu bij de Aldi in de aanbieding.
Linkje? Ik zie het niet op http://www.aldi.nlquote:Op zondag 16 november 2008 09:19 schreef Innocence het volgende:
Brandertjes zijn nu bij de Aldi in de aanbieding.
Dit is de essentie van een echte CB....quote:Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een custardachtig toetje, met daar overheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het toetje is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Catalonië of Groot-Brittannië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille.
Na het maken van de custard wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karamelliseren onder de grill bijvoorbeeld is niet mogelijk, omdat de crème brûlée koud geserveerd moet worden met een knapperige bovenkant. Na het karamelliseren moet het dessert dan ook direct worden opgediend.
Hangt ervan af. Als ik nog met die persoon moetquote:Op dinsdag 18 november 2008 00:24 schreef -Mellow- het volgende:
Ik dacht btw altijd dat je creme brulee gewoon in de oven doet om t suiker te laten carameliseren, zag laatst pas voor t eerst zo'n gasbrandertje.
Maakt het veel uit?
Het blijft.quote:Op dinsdag 18 november 2008 00:58 schreef -Mellow- het volgende:
Maar na de grill kan ie toch afkoelen? Die gekarameliseerde suiker blijft toch gewoon?
Ik denk dat je met oploskoffie bij je crème een heel eind komt! Goed ideequote:Op dinsdag 18 november 2008 09:35 schreef Axia het volgende:
Heeft iemand misschien een recept voor een mokka-versie van creme brulee?
Zou het smaken als je oploskoffie met een klein beetje cacao-poeder mengt?quote:Op dinsdag 18 november 2008 14:13 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik denk dat je met oploskoffie bij je crème een heel eind komt! Goed idee
quote:Op dinsdag 18 november 2008 09:35 schreef Axia het volgende:
Heeft iemand misschien een recept voor een mokka-versie van creme brulee?
Ik vind het juist lekker als de vulling ook warm isquote:Op dinsdag 18 november 2008 00:58 schreef -Mellow- het volgende:
Maar na de grill kan ie toch afkoelen? Die gekarameliseerde suiker blijft toch gewoon?
Ik heb ook wel eens warme creme brulee gehad, ook lekker.
Maar t lijkt mij ook wel wat om in de weer te gaan met zo'n gasbrander
Ja ik dus ook.quote:Op woensdag 19 november 2008 11:52 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik vind het juist lekker als de vulling ook warm is
Nou het hoort niet echt naar gas te ruiken. Heb je niet de verkeerde gasflessen gekocht? Of scheetjes gas?quote:Op woensdag 19 november 2008 12:49 schreef RobinOok het volgende:
Ik heb ooit een gasbrander bij de Gamma gekocht, speciaal voor in de keuken. Dat zei dingetje, van Saturday Kitchen, James Martin. Nou, ik weet niet, ik moet me er nog eens in verdiepen, maar een doorslaand succes is het niet! Het brandt wel, maar daarna stinkt het naar gas of iets. Bluh. Vraag me af hoe dat met andere brandertjes zit.
Iemand verstand van gas?
Ik vind het niet stinken bij mijn brander, met van die bussen uit de kookwinkel (duurquote:Op woensdag 19 november 2008 13:25 schreef RobinOok het volgende:
't Is een butaan propaan mix. En als ik zo rondgoogle branden die keukenbrandertjes op aanstekergas en dat is ook een butaan propaan mix.
Nou ik denk niet dat je te zeikerig bent, dat zou toch niet echt de bedoeling moeten zijn. Ik weet nog van de eerste paar keren dat ik creme brulee maakte dat de eieren ook gingen stollen en dat is niet bepaald lekker. Hoe maak je de creme brulee in de oven? Misschien staat je oven te hoog? Als je het niet in de oven maakt zou je het ook eens alleen in een pannetje kunnen proberen.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:02 schreef sieske het volgende:
heeft niemand hier last van eier-smaak in de creme brulee, omdat je er veel eieren voor nodig hebt? Nou bedoel ik niet n beetje eiersmaak, maar alsof je n in room geweekte omelet naar binnen werkt? Het kan ook aan mij liggen, dat ik weer te zeikerig ben ofzo (heb ik ook bij zelfgemaakte cake, daar proef ik de bloem en dan vind ik hem niet lekker en dan gooi ik hem weg)
dan heb je idd van die klontjes gestold eigeel erin, da's zo zonde, dat verziekt te hele smaak.quote:Op donderdag 27 november 2008 12:14 schreef Brentmeister het volgende:
[..]
Ik weet nog van de eerste paar keren dat ik creme brulee maakte dat de eieren ook gingen stollen en dat is niet bepaald lekker
Goede tip. Zaterdag even halen. heb het nog nooit gegeten en ben er wel benieuwd naar.quote:Op woensdag 17 december 2008 21:07 schreef samara het volgende:
bij dirk van den broek 2 bakjes heerlijke creme brulee voor maar 1,49. superlekker!
Dat zal een aparte creme brulee geweest zijn.quote:Op woensdag 30 november 2005 11:05 schreef Coolfool het volgende:
Ik heb van sinterklaas vorig jaar dit boekje gekregen en daar inmiddels al een aantal keer creme brulee van gemaakt.
Ik heb 't laatst geprobeerd, met gewoon een lepel oploskoffie (beetje naar smaak) ipv een vanillestokje.quote:Op dinsdag 18 november 2008 09:35 schreef Axia het volgende:
Heeft iemand misschien een recept voor een mokka-versie van creme brulee?
quote:Op woensdag 24 december 2008 16:37 schreef Chielus het volgende:
Vorige week ook zelf Creme brulee gemaakt van eendenlever
Wat golfer met deze informatie waarschijnlijk bedoelt is: Creme Brulee is een toetje op basis van room met gebrande suiker. Het is een zoet toetje. Als je suiker op ganzenlever gaat branden dan heet dat nog niet creme brulee.quote:
Wat ik bedoel is ook op basis van room, melk en eigeel, daardoor pureer je de lever, waarna je het op eenzelfde manier bakt, af laat koelen en met rietsuiker afbrand. Een combinatie die erg goed gaat.quote:Op donderdag 25 december 2008 04:21 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat golfer met deze informatie waarschijnlijk bedoelt is: Creme Brulee is een toetje op basis van room met gebrande suiker. Het is een zoet toetje. Als je suiker op ganzenlever gaat branden dan heet dat nog niet creme brulee.
Maar pin me er niet op vast. Misschien vraagt hij wel het recept, je weet het nooit met de
Apart. Nooit van gehoord en dan heet het ook nog steeds crème brulee?quote:Op donderdag 25 december 2008 13:35 schreef Chielus het volgende:
Wat ik bedoel is ook op basis van room, melk en eigeel, daardoor pureer je de lever, waarna je het op eenzelfde manier bakt, af laat koelen en met rietsuiker afbrand. Een combinatie die erg goed gaat.
Ganzenlever wordt niet voor niets vaak gecombineerd met een zoete Sauternes.
met als enige verschil dat ik de eerste keer alleen room had gebruikt, en de tweede keer half room half magere melk. dit keer zat er aan de kom waarin ik de creme au bain marie aan het maken was een laag stolsel, dat had ik de eerste keer helemaal niet. en ik had het nog wel beter gemixt en zo. iemand enig idee hoe dit zou kunnen komen?quote:Op woensdag 30 november 2005 09:34 schreef Bluezz het volgende:
Met een klein gasbrandertje
Ik heb een heel leuk linkje gevonden :
http://www.coquinaria.nl/recepten/05.2histrecept.htm
Compleet met recept.
Die van mij eerst ook maar heb hem toen 10 minuutjes langer in de oven gedaan en toen was het opgelostquote:Op vrijdag 26 december 2008 19:10 schreef Byte_Me het volgende:
leek eerder vla
Ging anders prima met me branderquote:Op zaterdag 27 december 2008 03:18 schreef dvr het volgende:
Ha, amateurs!
de echte keukenprins uit de middeleeuwen ja, omdat ze toen nog geen gasbranders haddenquote:Op zaterdag 27 december 2008 03:18 schreef dvr het volgende:
Ha, amateurs! Je kunt wel zien dat jullie de Dikke Van Dam niet in huis hebben. De echte keukenprins brandt zijn creme immers met een salamander:
[ afbeelding ]
Vrijwel precies het recept dat ik heb gebruikt....met inderdaad langere oventijd dan 40 minuten. Werkt primaquote:Op zaterdag 27 december 2008 21:01 schreef JoPiDo het volgende:
http://www.foodtube.nl/video/176/Crême-brûlée
Grapjas, 15 crème brûléetjes met zo'n ding. Dan ben je uren bezig om dat ding tussendoor opnieuw te verhitten en zijn de eerste suikerlaagjes alweer zacht of heeft de helft zijn dessert al op als de laatste zijne krijgt.quote:Op zaterdag 27 december 2008 03:18 schreef dvr het volgende:
Ha, amateurs! Je kunt wel zien dat jullie de Dikke Van Dam niet in huis hebben. De echte keukenprins brandt zijn creme immers met een salamander:
[ afbeelding ]
Iets afgeweken volgens het recept, want je wilt natuurlijk altijd wat anders proberen..quote:Ingrediënten :
* 2,5 dl melk
* 2,5 dl room
* 125 gram suiker
* 1 vanillestokje, opengesneden
* 5 eierdooiers
* 3 eetlepels rietsuiker
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 125 graden Celcius.
Breng de melk, room, suiker, de merg van het vanillestokje en het stokje zelf langzaam aan de kook.
Blijf roeren totdat alle suiker is opgelost.
Verwijder het vanillestokje.
Roer de eierdooiers los en schenk de warme room er langzaam doorheen.
Blijf heel goed roeren anders gaat het mengsel klonteren.
Zeef het roommengsel eerst met een zeef, vervolgens schenk je het roommengsel in lage ovenvaste schaaltjes en laat het in ongeveer 35 minuten gaar worden in de oven.
Het is gaar als het helemaal gestold is.
Laat op kamertemperatuur afkoelen en zet ze daarna in de koelkast om goed koud te worden.
Bestrooi de crème brûlée met suiker en gebruik een crème brûléebrander om de suiker te laten smelten.
Als je geen brander hebt kun je de schaaltjes in een schaal met ijskoud water zetten. Dan een minuut onder een gloeiend hete grill zetten totdat de suiker bruin kleurt (hierdoor wordt de crème niet warm).
ehh...aangezien je ze al gekocht hebt kan je ze ook gewoon proberen??quote:Op woensdag 11 maart 2009 17:52 schreef Superrnova het volgende:
Heb vanmiddag 2 bakjes creme brulee bij de Aldi gekocht. Weet iemand of die een beetje te eten is of kan ik het net zo goed gelijk in de kliko gooien??
slim idee zeg!quote:Op woensdag 11 maart 2009 18:32 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ehh...aangezien je ze al gekocht hebt kan je ze ook gewoon proberen??
In tegenstelling tot de meeste recepten laat ik de custard heel zachtjes in de pan gaarkoken, totdat deze zo dik is dat ie aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken...kost wel wat meer aandacht omdat je vaak moet roeren, maar ik heb nog nooit problemen gehad met slappe creme brulee......quote:Op maandag 28 december 2009 18:39 schreef Rory78 het volgende:
Afgelopen kerst weer eens een veel te slappe crème gemaakt; hoe voorkom ik nou dat het allemaal te waterig wordt/blijft? Wat is nou echt een goede basisverhouding room/eigeel/suiker?
quote:Voor 4 personen
* 4 eierdooiers
* 15 gram suiker
* half vanillestokje
* 200 ml gezoete room
* rietsuiker
1. Snijd het vanillestokje in de lengte open
2. Breng de slagroom met het vanillestokje tegen de kook aan.
3. Haal van het vuur en laat 15 minuten intrekken
4. Verwijder het stokje uit de room
5. Verwarm de oven op 180°C
6. Meng de 15 gram suiker met de eierdooiers
7. Meng de room door de eierdooiers
8. Verdeel de room over vier bakjes
9. Zet de bakjes in een ovenschaal, en zorg dat ze half onder water staan (au bain marie)
10. Laat dit 20-25 minuten in de oven staan
11. Drie uur laten opstijven in de koelkast
12. Dun laagje suiker op de crème, met de brander karamelliseren
13. Direct serveren
Ik heb voor mijn cremmetjes alle suiker vervangen door rietsuiker, ik laat nog wel weten of het een succes is. Ze staan nu in de oven, nog een dagje geduld dusquote:Op vrijdag 5 maart 2010 21:49 schreef Spanky78 het volgende:
Ik gebruik 500ml slagroom, 500ml volle melk 200 gram suiker en 10 eierdooiers voor 6 man... en oja, een vanillestokje...
Bakjes met een deksel vind ik voor in de over trouwens retehandig... Is wel niet zo klassiek als ramekins, maargoed... ENnuh, rietsuiker gebruiken voor het suikerdekseltje! Nog lekkerder!
vind rietsuiker teveel melasse smaak meebrengen.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:18 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik heb voor mijn cremmetjes alle suiker vervangen door rietsuiker, ik laat nog wel weten of het een succes is. Ze staan nu in de oven, nog een dagje geduld dus![]()
yep, me too. Dan proef je je eitjes en room niet meer zo goed en wordt het te weeïg. Net als honing soms kan zijn in zaken waar het niet in thuis hoort of bij past. Honing in cappuccino bijvoorbeeld, brrrrquote:Op zaterdag 6 maart 2010 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
vind rietsuiker teveel melasse smaak meebrengen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |