Tja... Grove fouten zijn er toen gemaakt, dat weet ik welquote:Op zaterdag 9 juni 2007 17:05 schreef sjimz het volgende:
[..]
Idd, want VCV Zeeland/ Vlissingen was een geweldige aanvulling toen!![]()
Gewoon verplicht promoveren voor clubs die eerste worden. En de regels versoepelen in de gouden gids. Als je trouwens de eerste divisie kleiner maakt, 16 clubs bijvoorbeeld. Degraderen er dus clubs die wel alle voorwaarden die verplicht zijn, vervuld hebben. Maak je daar een tussenklasse onder, met deels de eerste divisie, en deels de hoofdklasse eisen, een soort overgangsklasse, dan wordt de stap ook een stuk kleiner. Als je trouwens zelf geen stadion hebt, zou je altijd nog het stadion van de dichtsbijzijnde profclub kunnen gebruiken.quote:Op zondag 10 juni 2007 13:22 schreef methodmich het volgende:
Als promotie verplicht gaat worden, zullen de beste amateurclubs afhaken denk ik. Want juist die groep is grotendeels tegen, zoals ik in een eerdere post schreef.
Waardoor je dan straks krijgt dat er clubs gaan promoveren die in de hoofdklasse amper een rol van betekenis speelden.
Niet echt, er zijn als profclub veel meer eisen waar je aan moet voldoen. Het is niet alleen het niveau van het voetbal.quote:Op zaterdag 9 juni 2007 18:07 schreef WheeledWarrior het volgende:
Jammer dat telkens weer de scheidslijn betaald/amateur zo scherp wordt getrokken. Veel hoofdklassers zijn al semi-profclubs. Volgens mij vloeit het prima in elkaar over als je eerste divisie en hoofdklasse aan elkaar linkt. Alsof een club als FC Eindhoven of Omniworld zoveel professioneler is als IJsselmeervogels.
Juist. Ik hoop dat het er dus niet van komt. De meeste clubs hebben helemaal geen plannen om hogerop te komen. Ik denk ook dat de supporters er niet blij mee zijn.quote:Op maandag 11 juni 2007 19:12 schreef methodmich het volgende:
Dat denk ik eigenlijk niet, dat laatste. Juist het regionale aspect is één van de krachten van het hoofdklassevoetbal. Dat valt grotendeels weg als je zou moeten gaan spelen in een topklasse / eerste divisie.
Daar zeg je ook nog wat. Zaterdag / zondagclubs. Lijkt mij in het betaald voetbal niet mogelijk of haalbaar om NIET op zondag te spelen. In de Eerste Divisie gebeurd het al soms dat afgelaste wedstrijden op zondag ingehaald worden. Of misschien gaat de Eerste Divisie over een paar jaar ook weer "gewoon" in het weekend voetballen. Mocht een zaterdagclub "per ongeluk" in de Eredivisie terecht komen, dan is dat helemaal onhaalbaar.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 10:27 schreef pfaf het volgende:
Ik blijf het allemaal maar lastig vinden. Er valt veel voor te zeggen, maar er zitten zo veel ogen en haken aan... Ik ben dan ook erg benieuwd wat de plannen zullen zijn. Zeker met het oog op zaterdag/zondag, regio's en accomodaties.
Het zijn allemaal al aangekochte spelers bij amateurclubs, die bij de betere amateurs beter verdienen dan bij sommige profclubs. Dat lijkt me het probleem niet zo. Als je die plannen hebt om hoger te gaan, of het risico loopt in ieder geval, kun je je selectie daarop afstemmen.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 12:25 schreef DRD het volgende:
[..]
Daar zeg je ook nog wat. Zaterdag / zondagclubs. Lijkt mij in het betaald voetbal niet mogelijk of haalbaar om NIET op zondag te spelen. In de Eerste Divisie gebeurd het al soms dat afgelaste wedstrijden op zondag ingehaald worden. Of misschien gaat de Eerste Divisie over een paar jaar ook weer "gewoon" in het weekend voetballen. Mocht een zaterdagclub "per ongeluk" in de Eredivisie terecht komen, dan is dat helemaal onhaalbaar.
Ergens ben ik wel voorstander van het volledig opengooien, maar met de Nederlandse regels die we zo graag bedenken, is het geen realistisch en haalbaar idee.
Het zijn niet de spelers, ook de cultuur en achterban van de club is een reden om op zaterdag of zondag te voetballen.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:16 schreef Solstice het volgende:
[..]
Het zijn allemaal al aangekochte spelers bij amateurclubs, die bij de betere amateurs beter verdienen dan bij sommige profclubs. Dat lijkt me het probleem niet zo. Als je die plannen hebt om hoger te gaan, of het risico loopt in ieder geval, kun je je selectie daarop afstemmen.
Als spelers zouden leven en trainen als profs zijn er met de huidige selecties zo een club of 8 te noemen in de zaterdaghoofdklasse die sowieso in het rechterrijtje van de eerste divisie mee kunnen. Maar moet je dat willen, nog meer van die clubs?quote:Op dinsdag 12 juni 2007 12:57 schreef borisz het volgende:
Ik zou het erg leuk vinden als dat gebeurd, alleen ik denk dat de amateurclubs niet mee gaan werken en dan heb je niks. Een club als Ijsselmeervogels zie ik nog redelijk meedraaien in de eerste divisie.
Uit de column van Henk Kesler vandaag.quote:"Terwijl de laatste dag van de overschrijvingsperiode is aangebroken en wellicht nog een aantal interessante transfers op stapel staat, speelt op de achtergrond nog de discussie over de voetbalpiramide, met als centrale vraag hoe de toekomstige voetbalstructuur eruit moet komen te zien. In juni van dit jaar zal hierover meer duidelijkheid komen.
Hervormingen in met name de Eerste Divisie zijn naar ons aller mening absoluut noodzakelijk, omdat een gezondmakingproces ertoe moet leiden dat de top van de Eerste Divisie een betere aansluiting vindt bij de Eredivisie. Gelukkig realiseert men zich binnen de Eerste Divisie zelf ook dat verregaande maatregelen noodzakelijk zijn om de positie van de Eerste Divisie te versterken en de sportieve en financiële aansluiting naar de Eredivisie te hervinden. Deze discussie wordt overigens niet alleen binnen het Nederlandse betaalde voetbal gevoerd, maar ook daarbuiten. De FIFA heeft namelijk in een brief kenbaar gemaakt dat er - wereldwijd - verplicht sprake zou moeten zijn van promotie en degradatie in de nationale competities."
en http://www.voetbalopzaterdag.com/?nid=3435 voor het standpunt van C.quote:Komt de Topklasse er nu wel of niet?
Pagina’s hebben de sportjournalisten er al aan gewijd en nog steeds wordt er gespeculeerd of de Topklasse er komt, ja of nee.
Ik ben van mening dat in mei de algemene vergadering amateurvoetbal het licht voor de KNVB op groen zal zetten. En wel om de volgende reden.
Volgens welingelichte bronnen doet de KNVB heel veel water bij de wijn om het plan Optimalisering Voetbalpiramide er door te krijgen. Eerdere pogingen vanuit Zeist, om een Topklasse te creëren, werden om zeep geholpen......... door de amateurclubs omdat de voorwaarden waaraan de clubs, die in de topklasse gingen spelen, moesten gaan voldoen (financieel) vrijwel onhaalbaar waren.
Hier de voorstellen van de KNVB samengevat.
Boven de totaal zes hoofdklassen, drie zaterdag en drie zondag, wil men twee of drie Topklassen creëren. De voorkeur van de KNVB is drie. Voor die Topklasse komen zowel de zaterdag- als de zondaghoofdklassers in aanmerking. De bedoeling is dat een Topklasse uit 16 clubs gaat bestaan, Acht zaterdag- en acht zondaghoofdklassers. Dit betekent dat totaal 24 zaterdag- en 24 zondaghoofdklassers de sprong zullen wagen naar de Topklasse.
Het seizoen 2008/2009 zal in het teken staan van plaatsing c.q. promotie naar de Topklasse. Wanneer er drie Topklassen komen zullen dit seizoen 24 hoofdklassers promoveren, d.w.z. uit elke hoofdklasse de eerste acht. Dit geldt eveneens voor de zondaghoofdklassers.
De bedoeling is dat het seizoen 2009/2010 wordt gestart met de Topklassen. Een klasse van 16 clubs betekent dat er 30 wedstrijden gespeeld moeten gaan worden. Hiervan zullen er enkele op (waarschijnlijk) dinsdagavond gespeeld worden omdat het aantal zaterdagen te kort schiet. De wens van de KNVB is om de zaterdagwedstrijden om 16.00 uur te laten beginnen. In overleg met de tegenstander kan dit tijdstip naar eigen goeddunken worden aangepast. Een zaterdagclub speelt altijd op zaterdag. Wanneer twee zondagclubs tegen elkaar spelen wordt op zondag gespeeld. Wanneer een zondagclub tegen een zaterdagclub speelt is de wedstrijddag altijd op zaterdag.
Alle Topklasse clubs moeten op het hoofdveld in het bezit zijn van een lichtinstallatie met een lichtsterkte van minimaal 200 lux. Wedstrijden die om 16.00 uur, of op zaterdag later beginnen, worden in de winter dus onder kunstlicht gespeeld. Voor clubs die op dit moment niet beschikken over een lichtinstallatie, of als die installatie aangepast moet worden, wordt een investeringsfonds in het leven geroepen.
Degradatie vanuit de 1e divisie naar de Topklasse is voor de amateurclubs onbespreekbaar. De kampioenen van de drie Topklassen spelen om het algemene landskampioenschap amateurvoetbal. Er is geen promotieplicht, alleen een promotierecht. Dat wil zeggen dat de amateurkampioen het recht heeft zich te melden dat zij belangstelling hebben om te promoveren naar het betaalde voetbal. In de praktijk zal dit niet voorkomen.
Degraderen uit de Topklasse zal op identieke wijze gebeuren als nu in de hoofdklasse gebeurd. Er wordt niet gekeken naar het aantal zater- of zondagclubs die degraderen. Het is dus mogelijk dan na verloop van jaren 30 zaterdag- en 18 zondagclubs in de Topklasse uitkomen. Andersom kan natuurlijk ook!
De voorwaarden waaronder de clubs in de Topklasse gaan spelen blijven gelijk aan de huidige regels die gelden voor de hoofdklasse. Dus geen aanpassing van de accommodatie en geen nieuw veiligheidsbeleid. Omdat de voorwaarden dus gelijk blijven heeft de KNVB op voorhand de meeste weerstand bij de amateurclubs weggehaald. En daarom geloof ik in de komst van de Topklasse.
Voor de amateurclubs is het wel zaak om bij de les te blijven. De KNVB zal tijdens acht bijeenkomsten in het land haar verhaal komen doen en uitleggen wat de optimalisatie voetbalpiramide amateurvoetbal voor gevolgen heeft voor het totale amateurvoetbal. De KNVB wil namelijk ook alle overige 1e elftal competities uitbreiden naar 14 clubs per klasse. In plaats van 22 worden dan 26 competitiewedstrijden gespeeld. Dit betekent dat het komende seizoen een gigantische promotie gaat plaatsvinden vanuit alle klassen. De vraag is of de 4e en 5e klassers hier wel zo gelukkig mee zijn.
Terug naar de Topklasse.
De clubs uit de top van het amateurvoetbal zullen alert moeten blijven en van de KNVB de garantie moeten krijgen dat over een paar jaar de voorwaarden niet worden aangepast, dat bijvoorbeeld de promotieplicht naar de 1e divisie en degradatie uit de 1e divisie alsnog wordt ingevoerd. Dat geldt uiteraard ook voor de accommodatie en veiligheidsvoorwaarden.
Als de KNVB hierover tot een akkoord kan komen met de clubs dat zullen de voorjaarsvergaderingen van de districten van de KNVB en de algemene vergadering amateurvoetbal in Zeist op weinig weerstand stuiten en is de Topklasse met ingang van het seizoen 2009/2010 een feit.
Dat is voor een periode van twee jaar.quote:Op dinsdag 12 juni 2007 11:01 schreef Damzkieee het volgende:
In Engeland krijgen clubs bij degradatie een geldsom om de toekomstig gederfte inkomsten op te vangen.
Dat is een leuke naam om hier eens te lezenquote:Op dinsdag 12 juni 2007 13:05 schreef Damzkieee het volgende:
HSC'21 in betere tijden ook wel.
Sorry hoor, maar wat heeft de invoering van een topklasse dan voor zin?quote:Degradatie vanuit de 1e divisie naar de Topklasse is voor de amateurclubs onbespreekbaar. De kampioenen van de drie Topklassen spelen om het algemene landskampioenschap amateurvoetbal. Er is geen promotieplicht, alleen een promotierecht. Dat wil zeggen dat de amateurkampioen het recht heeft zich te melden dat zij belangstelling hebben om te promoveren naar het betaalde voetbal. In de praktijk zal dit niet voorkomen.
Ik heb er nog geen één gehoord die zou willen promoveren. Heel misschien Rijnsburgse Boys. Bennekom wilde het een paar jaar terug, maar die zijn ver weggezakt en dus zal het voor hen geen zin meer hebben. Ook Türkiyemspor zal na het Imaç-drama geen optie meer zijn.quote:Op zaterdag 2 februari 2008 14:20 schreef BliksemSchigt het volgende:
Dat ze het (nog) niet als plicht doen, heeft te maken dat niet elke amateurclub op betaald voetbal zit te wachten.
En ik vraag me af of de JL clubs uberhaupt op een stel amateurs zit te wachten.quote:Op zaterdag 2 februari 2008 14:20 schreef BliksemSchigt het volgende:
Dat ze het (nog) niet als plicht doen, heeft te maken dat niet elke amateurclub op betaald voetbal zit te wachten.
In feite heb je die al. Goed, een club als Haarlem heeft nog de naam BVO te zijn. Een blik op de selectie leert echter dat er in de selectie liefst 17 spelers op amateurbasis voetballen en maar 13 als prof. Zo zijn er nog wel wat clubs. Die hebben echter wel betere stadions natuurlijk.quote:Op zaterdag 2 februari 2008 16:47 schreef DutchGooner het volgende:
[..]
En ik vraag me af of de JL clubs uberhaupt op een stel amateurs zit te wachten.
IJsselmeervogels of Spakenburg ook beiden niet?quote:Op zaterdag 2 februari 2008 16:45 schreef methodmich het volgende:
[..]
Ik heb er nog geen één gehoord die zou willen promoveren. Heel misschien Rijnsburgse Boys. Bennekom wilde het een paar jaar terug, maar die zijn ver weggezakt en dus zal het voor hen geen zin meer hebben. Ook Türkiyemspor zal na het Imaç-drama geen optie meer zijn.
En als slechts één van de twee promoveert zijn ze ook nog eens de derby kwijt.quote:Op zaterdag 2 februari 2008 17:02 schreef methodmich het volgende:
Nee, die hebben daar voor zover ik weet geen interesse in. Wat zouden ze er ook moeten? Nu is IJsselmeervogels absolute top, in de JL zullen ze in het begin zeker slechts anoniem meespelen. Bovendien willen die clubs absoluut niet op zondag spelen, indien noodzakelijk.
quote:Van Basten en Cruijff pleiten voor Topklasse
06/02/2008 08:30
EXCLUSIEF - Bondscoach Marco van Basten en Johan Cruijff zijn voorstanders van de Topklasse. Dit laten ze deze week weten in de nieuwe Voetbal International, waarin een uitgebreid verslag staat over de nieuw in te voeren competitie.
De Topklasse moet vanaf 2009 gaan fungeren als buffer tussen de Eerste Divisie en het amateurvoetbal. Wat Van Basten betreft voert de KNVB drastische hervormingen door.
'Ik spreek nu op persoonlijke titel en niet namens de KNVB. Volgens mij is dit een goede mogelijkheid voor clubs en spelers om zich te ontwikkelen. Wat mij betreft doen we het zo sterk mogelijk en maak je één Topklasse onder de Eerste Divisie. Noem het maar de Tweede Divisie.'
Ook Cruijff is positief gestemd: 'In principe ben ik voorstander van de komst van een Topklasse, al zullen wel eerst ontzettend veel problemen opgelost moeten worden.'
De komende maand reist de voetbalbond het land door om de plannen met de amateurclubs te bespreken. Op 31 mei valt de beslissing.
Sowieso 1 positief gestemde clubquote:Elinkwijk wil terug naar betaald voetbal
De Utrechtse voetbalclub Elinkwijk denkt er over om terug te keren in het betaald voetbal. De club loopt door hierdoor vooruit op de plannen voor een nieuwe Topklasse, die in het seizoen 2009/2010 moet starten.
Vanuit die Topklasse kunnen amateurteams doorstromen naar de eerste divisie. Elinkwijk, dat nu uitkomt in de Hoofdklasse A zondagamateurs, wil echter niet wachten en heeft de plannen voor een nieuw profbestaan naar buiten gebracht. De club speelde eerder al profvoetbal. Tussen 1956 en 1967 speelde Elinkwijk zeven seizoenen op het hoogste niveau.
Hans Kraay Senior (foto, red.), voorzitter Topvoetbal van Elinkwijk, zegt tegenover VI vertrouwen te hebben in een goede afloop: "Wat er nu gaat gebeuren is prachtig. Wij hebben een goede accommodatie en een sterke selectie. Waarom zou er geen tweede profclub in Utrecht kunnen spelen? Bij grote wedstrijden kunnen we desnoods uitwijken naar het stadion van FC Utrecht."
Voetbalprimeur.nl
Hoe ligt dat in Rijssen, eventuele zondagwedstrijden?quote:Op woensdag 6 februari 2008 11:35 schreef Damzkieee het volgende:
HSC en Excelsior '31 lijken me wel geschikt. Net als HHC?
Hun eigen staafdiagrammetje spreekt het zelfs tegen. De clubs die niet gereageerd hebben op de oproep en pertinent tegen zijn, zijn niet meegerekend....quote:Op woensdag 6 februari 2008 16:26 schreef methodmich het volgende:
Opmerkelijk dossier trouwens, omdat ze daar reppen over meer voor- dan tegenstanders. Iets wat totaal niet strookt met wat je hoort "in het veld".
GVVV is leuk erbij om de Veenendaalse derby niet te verliezen. En Hoek zou leuk zijn als Zeeuwse vertegenwoordiger. Verder ben ik niet zo erg bekend met de Hoofdklasse A, dus vandaar. Maargoed als je Noordwijk niet kunt passeren zou FC Lisse er ook bij moeten dan, als mede-bollenstreek club.quote:Op woensdag 6 februari 2008 18:58 schreef methodmich het volgende:
Nou, dat zou ik al niet doen. Je kunt Noordwijk absoluut niet passeren. Met geen mogelijkheid. De club staat in de top 5 aller tijden! Daarnaast is DOTO vele malen meer een verrijking dan Hoek of GVVV.
Overigens gaan er 24 clubs in het meest waarschijnlijke plan. Dus dan kan er nog een aardig rijtje bij.
Dat zag ik ook ja. Dat kaartje klopte trouwens sowieso qua verhoudingen al niet erg.....quote:Op woensdag 6 februari 2008 20:30 schreef Yeahinho het volgende:
Sinds wanneer komt NIVO eigenlijk uit Den Bosch, tong?
Misschien vanavond naar Tilburg dan? De clubs uit Zuid I komen dan bij elkaar voor een informatie-avond. Ook hier is de verwachting dat het merendeel van de clubs de plannen terecht gaat afschieten. Kan leuk worden, met Janus van Peenen in de zaal.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 02:32 schreef DRD het volgende:
Mag ik een club vrijwillig voor degradatie opgeven?
Kansloze tyfusbende is het hier. Zelfs hoofdklasse onwaardig.
Nou ben ik alles behalve een Hoek-fan hoor, maar waarom is DOTO meer een verrijking?quote:Op woensdag 6 februari 2008 18:58 schreef methodmich het volgende:
Nou, dat zou ik al niet doen. Je kunt Noordwijk absoluut niet passeren. Met geen mogelijkheid. De club staat in de top 5 aller tijden! Daarnaast is DOTO vele malen meer een verrijking dan Hoek of GVVV.
Overigens gaan er 24 clubs in het meest waarschijnlijke plan. Dus dan kan er nog een aardig rijtje bij.
bij de bijeenkomst voor Oost in het Gelredome was de stemming niet echt negatief, zelfs een heel aantal voorstandersquote:Op woensdag 13 februari 2008 15:48 schreef methodmich het volgende:
[..]
Misschien vanavond naar Tilburg dan? De clubs uit Zuid I komen dan bij elkaar voor een informatie-avond. Ook hier is de verwachting dat het merendeel van de clubs de plannen terecht gaat afschieten. Kan leuk worden, met Janus van Peenen in de zaal.
Heb de afgelopen dagen nog diverse mensen gesproken over dat belachelijke artikel van de VI. Iedereen vraagt zich af hoe ze in hemelsnaam tot zo'n stuk zijn gekomen....
Excuses voor de opmaak.quote:Topklasse niet
nodig voor
Nederlandse voetbal
Door Henk Bolhaar
Invoering betekent voor meeste
clubs automatische degradatie
Al vele jaren streeft de KNVB
er naar om te komen tot een
Topklasse in het amateurvoetbal.
Deze klasse zou de schakel moeten
vormen tussen de eerste divisie en
de hoofdklasse. In de afgelopen
twee jaar heeft de KNVB geen
middel geschuwd om de invoering
van de Topklasse er door te
drukken. Het enthousiasme
bij de hoofdklassers, met name
in het zaterdagvoetbal, voor de
Topklasse is echter niet zo groot.
Dit voorjaar moet de kogel door
de kerk. Om dat te bereiken heeft
de KNVB een enquête gehouden
onder alle (84) hoofdklassers en
48 eersteklassers. Vooraf was
tot doel gesteld dat voor een
bepaalde datum ten minste 60
enquêteformulieren naar het
onderzoeksbureau (Hypercube)
terug gestuurd moesten zijn,
anders zou het traject worden
beëindigd. Deze datum is drie
keer verschoven en slechts na het
aanbieden van 2 interlandkaarten
aan het bestuur en hulp bij het
invullen van de enquête kon
amper het beoogde aantal van
60 worden gehaald. Een kleine
meerderheid van de clubs die
gereageerd heeft voelde wel voor
de invoering van de Topklasse. Het
bestuur amateurvoetbal achtte
zich voldoende gelegitimeerd om
door te gaan met de Topklasse,
terwijl de helft van de clubs,
ondanks herhaald aandringen,
niet gereageerd heeft en er ook
veel clubs die wel gereageerd
hebben niet voor deze klasse
zijn. Ook ging het bestuur
amateurvoetbal voorbij aan de
kritische opmerkingen van de
klankbordgroep die het onderzoek
begeleidde. Op 4 juni 2007
besloot het een uitgewerkt voorstel
te maken voor de invoering van
2 of 3 Topklassen van 16 clubs.
Op aandringen van de Algemene
vergadering Amateurvoetbal is
daar de 0-optie (het handhaven
van de huidige situatie) aan
toegevoegd. In allerlei publicaties
‘vergeet’ de KNVB echter vaak dit
te vermelden.
Afgelopen najaar kwam het
bestuur amateurvoetbal met een
nieuwe truc om het draagvlak
voor de Topklasse te vergroten.
Het idee werd gelanceerd om
diverse klassen te vergroten van
12 naar 14 elftallen. Daardoor
zullen er volgens de KNVB meer
elftallen promoveren, maar dat
is feitelijk niet het geval. Ik kom
daar later in dit artikel op terug.
Begin december 2007 kwam
het bestuur amateurvoetbal
met het voorlopige voorstel
waarin allerlei modellen worden
uitgewerkt. Per model worden
de gevolgen voor promotie,
degradatie, nacompetitie en
speeldagenkalender aangegeven.
Allemaal interessante lectuur,
maar het belangrijkste ontbreekt
in dit voorlopige voorstel. Dat zijn
de redenen waarom de Topklasse
er überhaupt moet komen. Er
kan daarom –in dit stadium- geen
beleidsmatige afweging worden
gemaakt. Ik kan mij echter enkele
redenen bedenken waarmee de
KNVB alsnog op de proppen
zal komen. Ik zal daar nader op
ingaan en deze redenen van mijn
visie voorzien.
In Voetbal International van
12 december 2007 wordt een
belangrijke reden genoemd.
Volgens Henk Kesler, directeur
betaald voetbal, en Edwin de
Lugt, tot 1 januari 2008 directeur
van de Coöperatie Eerste Divisie,
dreigt Nederland door de huidige
competitieopbouw, internationaal
de aansluiting te missen. Wat
een onzin. Alsof de komst van
de Topklasse en een promotie/
degradatie tussen betaald en
amateurvoetbal internationaal
van belang zijn. Nederland is
gewoon een te klein voetballand
om te kunnen opboksen tegen
landen als Duitsland, Engeland,
Italië en Spanje, waar een groter
bevolkingsareaal is en er dus
meer toeschouwers en tv- en
sponsorgelden zijn. Ook het
beleid van de UEFA is meer in het
voordeel van de grote landen. Daar
moet de KNVB wat aan doen.
Daarnaast is ons land veel te klein
voor 38 profclubs. Er is teveel
versnippering en dat gaat ten koste
van de opleiding van talenten,
de toeschouwersaantallen en
de sponsor- en tv-gelden. De
KNVB doet er daarom goed
aan een sanering in het betaald
voetbal door te voeren door het
aantal clubs te verminderen tot
bijvoorbeeld 2 divisies van 16
clubs.
Een andere vaak genoemde reden
is dat de Topklasse promotie/
degradatie tussen de eerste divisie
en het amateurvoetbal mogelijk
maakt. Dat is evenmin een geldige
reden. Je kunt immers ook een
promot ie/degradat ieregeling
maken tussen de eerste divisie
en de hoofdklasse. De algeheel
amateur-kampioen en/of de
zaterdag- en zondagkampioen van
Nederland zouden naar de eerste
divisie kunnen promoveren. In
het verleden bestond deze regeling
ook. Zo degradeerde Xerxes uit
Rotterdam in 1960 uit het betaald
voetbal om daarin vervolgens in
1962 als landskampioen bij de
amateurs terug te keren (vanuit de
eerste klasse, want de hoofdklasse
bestond toen nog niet). Ook
kwaliteitsoverwegingen behoeven
geen rol te spelen (de gedachte dat
2 of 3 Topklassen tot een betere
kwaliteit en daarom doorstroming
naar het betaald voetbal leidt dan
6 hoofdklassen). Immers, in de
afgelopen 20 jaar zijn RBC, RKC,
Omniword en AGOVV vanuit de
hoofdklasse toegelaten tot de eerste
divisie en hebben eerstgenoemde
2 clubs zelfs de eredivisie bereikt.
Verder geeft een Topklasse
nauwelijks een kwaliteitsimpuls
aan het voetbal in Nederland.
Talentvolle spelers worden al op
jonge leeftijd door de profclubs
bij de amateurs weggehaald
en door hen opgeleid. De
jeugdopleidingen van de profclubs
zijn de laatste jaren steeds beter
geworden en het komt nog maar
weinig voor dat amateurspelers
in de seniorenleeftijd naar een
profclub overgaan. De Topklasse
zal daarin geen verandering
brengen. Bovendien trekken de
profclubs liever (middelmatige)
buitenlandse spelers aan dan dat
zij een talentvolle Nederlandse
speler uit een lagere klasse een
kans geven. Zelfs FC Twente,
dat bekend staat om de goede
jeugdopleiding, gaat er al toe
over talentvolle jeugdspelers uit
Oostenrijk en Slovenië te halen.
Bij de Topklasse denkt de KNVB
aan een gemengde samenstelling uit
het zater- en zondagvoetbal en aan
een aanvangstijdstip van zaterdag
om 16.00 uur. Dat betekent dat
een zondagclub verplicht wordt
op zaterdag te spelen, terwijl
men volgens mij niet voor niets
voor de zondag heeft gekozen.
Wel kunnen 2 zondagclubs die
tegen elkaar spelen afspreken om
naar de zondag uit te wijken. Ook
brengt de gemengde samenstelling
van zater- en zondagclubs grote
problemen met zich mee voor de
promotie/degradatie. De KNVB
onderkent dit overigens ook.
Want in de praktijk is het mogelijk
dat uit de Topklasse meer zondagdan
zaterdagclubs degraderen (en
omgekeerd), terwijl de promotie
vanuit de hoofdklasse gelijk
verdeeld is. Dit zou inhouden
dat er bijvoorbeeld in de
zondaghoofdklassen meer clubs
terugkeren dan er promoveren. Dit
geeft bijna onoplosbare problemen,
tenzij er steeds wisselende en
ondoorzichtige promotie en/of
degradatie regelingen komen
of de scheiding tussen zater- en
zondagvoetbal wordt opgeheven.
Dit laatste acht ik onjuist omdat
hiervoor in Nederland uit o.a.
geloofsoverwegingen een bewuste
keuze is gemaakt.
Tenslotte zou de Topklasse meer
toeschouwers opleveren dan de
hoofdklasse. Ik heb meer dan
een jaar geleden een bijeenkomst
van de KNVB over de Topklasse
bijgewoond dat daar probeerde
het bureau Hypercube aan de
hand van een rekenmodel aan
te tonen dat dit het geval is. De
onderbouwing was puur gebaseerd
op theorie en hield geen rekening
met de praktijk van alle dag. Men
denkt dat een wedstrijd tussen
SVZW en Excelsior’31 of tussen
Quick’20 en SC Enschede in de
Topklasse meer toeschouwers
trekt dan in de hoofdklasse. Ik
heb gezegd dat het niet uitmaakt
of deze wedstrijd in de Top-,
hoofd-, eerste- of tweede klasse
wordt gespeeld. Deze wedstrijden
zijn met bepaalde sentimenten
omgeven waarbij de klasse waarin
gespeeld wordt er niet zo zeer toe
doet. Ook geloof ik niet dat een
wedstrijd tussen HSC’21 en
Excelsior’31 meer toeschouwers
oplevert dan de wedstrijd SVZWExcelsior’
31. En dan heb ik
het nog niet over een wedstrijd
tussen bijvoorbeeld Be Quick’28
(uit Zwolle) tegen SC Enschede,
die in toeschouwersaantal geen
toegevoegde waarde zal hebben.
U hebt het al gemerkt, ik ben
geen supporter van de Topklasse.
De KNVB weet dat er in het
land de nodige weerstand tegen
de Topklasse is en heeft daarom,
zoals ik hiervoor al aangaf, een
truc bedacht. Tegelijkertijd
met de besluitvorming over de
Topklasse wordt het voorstel
gedaan om de eerste t/m de
derde klasse en mogelijk ook
daaronder, te vergroten van 12
naar 14 clubs. Het lijkt er op
dat hierdoor meer clubs kunnen
promoveren, maar dat is niet zo.
Voor de meeste clubs betekent
de komst van de Topklasse zelfs
een automatische degradatie.
Met het volgende voorbeeld zal
ik dat uitleggen. Een club die in
de eerste klasse speelt hoeft nog
maar 1 keer te promoveren om
in de hoofdklasse, nu het hoogste
niveau in het amateurvoetbal,
uit te komen. Wanneer de club
door de versterkte promotie naar
de hoofdklasse gaat blijft het op
het op één na hoogste niveau
uitkomen. Het hoogste niveau is
immers de Topklasse geworden.
In naam ga je erop vooruit,
maar in werkelijkheid dus niet.
Een fopspeen van de KNVB! In
totaal zal zo’n 25% van de clubs
voor een versterkte promotie in
aanmerking komen. Dat houdt
in dat 75% niet promoveert maar
zelfs qua niveau degradeert. Dat
betekent in mijn voorbeeld dat
de huidige eersteklasser, die zich
daarin handhaaft na de komst van
de Topklasse, niet meer op het op
twee na hoogste, maar op het op
drie na hoogste niveau speelt. Een
automatische degradatie dus voor
de meeste clubs. En dan moet je
niet degraderen, want dan ga je
er 2 klassen op achteruit. Clubs,
bezint u eer u er aan begint! Ik
pleit er daarom voor de discussie
over de Topklasse en het verhogen
van het aantal elftallen per klasse
te ontkoppelen.
Deze maand houdt de KNVB
in het land voor de clubs en
(regio)afgevaardigden diverse
voorlichtingsbijeenkomsten. Het
zal bij benieuwen op welke wijze de
KNVB probeert de Topklasse aan
de man te brengen. Vervolgens
zal het definitieve voorstel
worden besproken in de regioen
districtsvergaderingen. Mijn
inbreng zal op het vorenstaande
gebaseerd zijn, tenzij de KNVB
alsnog met hele sterke argumenten
komt die de invoering van de
Topklasse rechtvaardigt. Men
zal mij waarschijnlijk als een
behoudende bobo bestempelen.
Maar tot hen zeg ik: beoordeel
me op mijn argumenten.
quote:Topklasse niet nodig voor Nederlandse voetbal
Door Henk Bolhaar
Invoering betekent voor meeste clubs automatische degradatie
Al vele jaren streeft de KNVB er naar om te komen tot een Topklasse in het amateurvoetbal. Deze klasse zou de schakel moeten vormen tussen de eerste divisie en de hoofdklasse. In de afgelopen twee jaar heeft de KNVB geen middel geschuwd om de invoering van de Topklasse er door te drukken. Het enthousiasme bij de hoofdklassers, met name in het zaterdagvoetbal, voor de Topklasse is echter niet zo groot. Dit voorjaar moet de kogel door de kerk. Om dat te bereiken heeft de KNVB een enquête gehouden
onder alle (84) hoofdklassers en 48 eersteklassers. Vooraf was tot doel gesteld dat voor een bepaalde datum ten minste 60 enquêteformulieren naar het onderzoeksbureau (Hypercube) terug gestuurd moesten zijn, anders zou het traject worden beëindigd. Deze datum is drie keer verschoven en slechts na het aanbieden van 2 interlandkaarten aan het bestuur en hulp bij het invullen van de enquête kon
amper het beoogde aantal van 60 worden gehaald. Een kleine meerderheid van de clubs die gereageerd heeft voelde wel voor de invoering van de Topklasse. Het bestuur amateurvoetbal achtte zich voldoende gelegitimeerd om door te gaan met de Topklasse, terwijl de helft van de clubs, ondanks herhaald aandringen, niet gereageerd heeft en er ook veel clubs die wel gereageerd hebben niet voor deze klasse
zijn. Ook ging het bestuur amateurvoetbal voorbij aan de kritische opmerkingen van de klankbordgroep die het onderzoek begeleidde. Op 4 juni 2007 besloot het een uitgewerkt voorstel te maken voor de invoering van 2 of 3 Topklassen van 16 clubs. Op aandringen van de Algemene vergadering Amateurvoetbal is
daar de 0-optie (het handhaven van de huidige situatie) aan toegevoegd. In allerlei publicaties ‘vergeet’ de KNVB echter vaak dit te vermelden. Afgelopen najaar kwam het bestuur amateurvoetbal met een nieuwe truc om het draagvlak voor de Topklasse te vergroten. Het idee werd gelanceerd om diverse klassen te vergroten van 12 naar 14 elftallen. Daardoor zullen er volgens de KNVB meer elftallen promoveren, maar dat is feitelijk niet het geval. Ik kom daar later in dit artikel op terug. Begin december 2007 kwam het bestuur amateurvoetbal met het voorlopige voorstel waarin allerlei modellen worden uitgewerkt. Per model worden de gevolgen voor promotie, degradatie, nacompetitie en speeldagenkalender aangegeven.
Allemaal interessante lectuur, maar het belangrijkste ontbreekt in dit voorlopige voorstel. Dat zijn de redenen waarom de Topklasse er überhaupt moet komen. Er kan daarom –in dit stadium- geen beleidsmatige afweging worden gemaakt. Ik kan mij echter enkele redenen bedenken waarmee de KNVB alsnog op de proppen zal komen. Ik zal daar nader op ingaan en deze redenen van mijn visie voorzien.
In Voetbal International van 12 december 2007 wordt een belangrijke reden genoemd. Volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal, en Edwin de Lugt, tot 1 januari 2008 directeur van de Coöperatie Eerste Divisie, dreigt Nederland door de huidige competitieopbouw, internationaal de aansluiting te missen. Wat
een onzin. Alsof de komst van de Topklasse en een promotie/ degradatie tussen betaald en amateurvoetbal internationaal van belang zijn. Nederland is gewoon een te klein voetballand om te kunnen opboksen tegen landen als Duitsland, Engeland, Italië en Spanje, waar een groter bevolkingsareaal is en er dus meer toeschouwers en tv- en sponsorgelden zijn. Ook het beleid van de UEFA is meer in het
voordeel van de grote landen. Daar moet de KNVB wat aan doen. Daarnaast is ons land veel te klein
voor 38 profclubs. Er is teveel versnippering en dat gaat ten koste van de opleiding van talenten, de toeschouwersaantallen en de sponsor- en tv-gelden. De KNVB doet er daarom goed aan een sanering in het betaald voetbal door te voeren door het aantal clubs te verminderen tot bijvoorbeeld 2 divisies van 16
clubs. Een andere vaak genoemde reden is dat de Topklasse promotie/ degradatie tussen de eerste divisie en het amateurvoetbal mogelijk maakt. Dat is evenmin een geldige reden. Je kunt immers ook een
promot ie/degradatieregeling maken tussen de eerste divisie en de hoofdklasse. De algeheel amateur-kampioen en/of de zaterdag- en zondagkampioen van Nederland zouden naar de eerste divisie kunnen promoveren. In het verleden bestond deze regeling ook. Zo degradeerde Xerxes uit Rotterdam in 1960 uit het betaald voetbal om daarin vervolgens in 1962 als landskampioen bij de amateurs terug te keren vanuit de eerste klasse, want de hoofdklasse bestond toen nog niet). Ook kwaliteitsoverwegingen behoeven
geen rol te spelen (de gedachte dat 2 of 3 Topklassen tot een betere kwaliteit en daarom doorstroming
naar het betaald voetbal leidt dan 6 hoofdklassen). Immers, in de afgelopen 20 jaar zijn RBC, RKC,
Omniword en AGOVV vanuit de hoofdklasse toegelaten tot de eerste divisie en hebben eerstgenoemde
2 clubs zelfs de eredivisie bereikt. Verder geeft een Topklasse nauwelijks een kwaliteitsimpuls aan het voetbal in Nederland. Talentvolle spelers worden al op jonge leeftijd door de profclubs bij de amateurs weggehaald en door hen opgeleid. De jeugdopleidingen van de profclubs zijn de laatste jaren steeds beter
geworden en het komt nog maar weinig voor dat amateurspelers in de seniorenleeftijd naar een profclub overgaan. De Topklasse zal daarin geen verandering brengen. Bovendien trekken de profclubs liever (middelmatige) buitenlandse spelers aan dan dat zij een talentvolle Nederlandse speler uit een lagere klasse een kans geven. Zelfs FC Twente, dat bekend staat om de goede jeugdopleiding, gaat er al toe
over talentvolle jeugdspelers uit Oostenrijk en Slovenië te halen. Bij de Topklasse denkt de KNVB aan een gemengde samenstelling uit het zater- en zondagvoetbal en aan een aanvangstijdstip van zaterdag om 16.00 uur. Dat betekent dat een zondagclub verplicht wordt op zaterdag te spelen, terwijl men volgens mij niet voor niets voor de zondag heeft gekozen. Wel kunnen 2 zondagclubs die tegen elkaar spelen afspreken om naar de zondag uit te wijken. Ook brengt de gemengde samenstelling van zater- en zondagclubs grote problemen met zich mee voor de promotie/degradatie. De KNVB onderkent dit overigens ook. Want in de praktijk is het mogelijk dat uit de Topklasse meer zondag dan zaterdagclubs degraderen (en omgekeerd), terwijl de promotie vanuit de hoofdklasse gelijk verdeeld is. Dit zou inhouden
dat er bijvoorbeeld in de zondaghoofdklassen meer clubs terugkeren dan er promoveren. Dit geeft bijna onoplosbare problemen, tenzij er steeds wisselende en ondoorzichtige promotie en/of degradatie regelingen komen of de scheiding tussen zater- en zondagvoetbal wordt opgeheven. Dit laatste acht ik onjuist omdat hiervoor in Nederland uit o.a. geloofsoverwegingen een bewuste keuze is gemaakt. Tenslotte zou de Topklasse meer toeschouwers opleveren dan de hoofdklasse. Ik heb meer dan een jaar geleden een bijeenkomst van de KNVB over de Topklasse bijgewoond dat daar probeerde het bureau Hypercube aan de hand van een rekenmodel aan te tonen dat dit het geval is. De onderbouwing was puur gebaseerd op theorie en hield geen rekening met de praktijk van alle dag. Men denkt dat een wedstrijd tussen SVZW en Excelsior’31 of tussen Quick’20 en SC Enschede in de Topklasse meer toeschouwers trekt dan in de hoofdklasse. Ik heb gezegd dat het niet uitmaakt of deze wedstrijd in de Top-, hoofd-, eerste- of tweede klasse wordt gespeeld. Deze wedstrijden zijn met bepaalde sentimenten
omgeven waarbij de klasse waarin gespeeld wordt er niet zo zeer toe doet. Ook geloof ik niet dat een
wedstrijd tussen HSC’21 en Excelsior’31 meer toeschouwers oplevert dan de wedstrijd SVZW Excelsior’
31. En dan heb ik het nog niet over een wedstrijd tussen bijvoorbeeld Be Quick’28 (uit Zwolle) tegen SC Enschede, die in toeschouwersaantal geen toegevoegde waarde zal hebben. U hebt het al gemerkt, ik en
geen supporter van de Topklasse. De KNVB weet dat er in het land de nodige weerstand tegen de Topklasse is en heeft daarom, zoals ik hiervoor al aangaf, een truc bedacht. Tegelijkertijd met de besluitvorming over de Topklasse wordt het voorstel gedaan om de eerste t/m dederde klasse en mogelijk ook daaronder, te vergroten van 12 naar 14 clubs. Het lijkt er op dat hierdoor meer clubs kunnen promoveren, maar dat is niet zo. Voor de meeste clubs betekent de komst van de Topklasse zelfs
een automatische degradatie. Met het volgende voorbeeld zal ik dat uitleggen. Een club die in
de eerste klasse speelt hoeft nog maar 1 keer te promoveren om in de hoofdklasse, nu het hoogste
niveau in het amateurvoetbal, uit te komen. Wanneer de club door de versterkte promotie naar de hoofdklasse gaat blijft het op het op één na hoogste niveau uitkomen. Het hoogste niveau is immers de Topklasse geworden. In naam ga je erop vooruit, maar in werkelijkheid dus niet. Een fopspeen van de KNVB! In totaal zal zo’n 25% van de clubs voor een versterkte promotie in aanmerking komen. Dat houdt
in dat 75% niet promoveert maar zelfs qua niveau degradeert. Dat betekent in mijn voorbeeld dat de huidige eersteklasser, die zich daarin handhaaft na de komst van de Topklasse, niet meer op het op twee na hoogste, maar op het op drie na hoogste niveau speelt. Een automatische degradatie dus voor de meeste clubs. En dan moet je niet degraderen, want dan ga je er 2 klassen op achteruit. Clubs, bezint u eer u er aan begint! Ik pleit er daarom voor de discussie over de Topklasse en het verhogen van het aantal elftallen per klasse te ontkoppelen. Deze maand houdt de KNVB in het land voor de clubs en
(regio)afgevaardigden diverse voorlichtingsbijeenkomsten. Het zal bij benieuwen op welke wijze de
KNVB probeert de Topklasse aan de man te brengen. Vervolgens zal het definitieve voorstel worden besproken in de regio en districtsvergaderingen. Mijn inbreng zal op het vorenstaande gebaseerd zijn, tenzij de KNVB alsnog met hele sterke argumenten komt die de invoering van de Topklasse rechtvaardigt. Men zal mij waarschijnlijk als een behoudende bobo bestempelen. Maar tot hen zeg ik: beoordeel
me op mijn argumenten.
quote:Topklasse: nog veel werk aan de winkel
Volgens de projectgroep die onderzoek deed naar de optimalisering van de voetbalpiramide, heeft de top van het Nederlandse amateurvoetbal een positief effect te verwachten van de invoering van Topklassen. Maar afgaande op de opmerkingen van degenen die gisteravond in het Willem II-stadion de informatiebijeenkomst voor het district Zuid 1 bijwoonden, is de twijfel nog lang niet weggenomen.
ANDRÉ VALK
TILBURG
Liefst 170 vertegenwoordigers van voetbalclubs hadden zich in Tilburg verzameld. Voor de pauze kregen zij uitleg over het plan van Hans Boll (projectleider), Cor Evers (projectmedewerker) en Pieter Nieuwenhuis (directeur van Hypercube). Het waarom van de nieuwe opzet - top van het amateurvoetbal is verspreid, kwalitatief beter voetbal met meer spanning, meer toeschouwers en langer doorvoetballen - werd onder meer uit de doeken gedaan. Ook de zes modellen (met nul, twee of drie Topklassen van zestien clubs, hoofdklassen met veertien clubs en overige klassen met twaalf óf veertien clubs) werden nader toegelicht.
Een vraag die hierbij gesteld werd, was: is het voetbalseizoen 2008/2009, waarin via een versterkte promotieregeling tot de nieuwe piramide moet worden gekomen, niet bij voorbaat van alle spanning ontbloot? Degradatie is niet mogelijk (dan zou je eigenlijk twee klassen zakken), terwijl afhankelijk van het gekozen model en welke klassen wel acht clubs voor promotie in aanmerking kunnen komen. ,,Daar krijg je een andere spanning voor terug,’’ stelde Evers. ,,Meer ploegen mengen zich in de strijd om de plaatsen omhoog, terwijl er ook een herkanser (zeg maar de huidige p/d-plaats, AV) in stand blijft.’’
Evers wees ook op de twee grote veranderingen die er zullen optreden: ,,De kwaliteit in de top gaat omhoog en er wordt langer doorgevoetbald. Dat is een nadrukkelijke wens van de 132 clubs die wij bij het onderzoek hebben betrokken. We streven naar afdelingen met veertien clubs.’’
Onderzoeker Pieter Nieuwenhuis stelde onomwonden dat het plan van één topklasse van de baan is. ,,Dat vloekte met de reisafstanden en derby’s. Het worden twee of drie Topklassen. In dat laatste geval neemt de reisafstand nauwelijks toe. Het aantal derby’s neemt slechts in beperkte mate af. Eén op de zes bij drie Topklassen en één op de vijf bij twee Topklassen, Maar door meer wedstrijden zal er meer publiek komen. De baromzet, sponsoring en recette zullen sneller toenemen dan de kosten.’’
Na de onderbreking was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Hierbij lieten de bestuurders van regioclubs zich niet onbetuigd. Zo wilde Erik Poirot, voorzitter van het Gorcumse Unitas, weten wat de speeldagen van de Topklassen worden. Boll: ,,Wanneer een zaterdag- tegen een zondagclub speelt, gebeurt dat op zaterdag. De thuis spelende ploeg bepaalt dan het aanvangstijdstip.’’
Heerjansdam-voorzitter Janus van Peenen, zoals bekend een fervent tegenstander van de Topklassen, haakte daar op in. ,,Dan krijg je dus competitievervalsing. Want als ik weet dat een zondagclub spelers heeft die op zaterdag werken, wil ik om half drie beginnen. Zo werkt het toch?’’
ASWH-bestuurslid Wim Helmink, die alleen drie Topklassen een serieuze optie vindt, wilde weten wie beslist hoeveel Topklassen er gaan komen. Boll: ,,Dit gebeurt democratisch, dus via de regio/clustervergaderingen en de districtvergadering. Vervolgens naar de vergaderingen bestuur amateurvoetbal en de algemene vergadering amateurvoetbal.’’
Papendrecht-preses Bram Blom zou graag zien dat goed geregeld wordt dat de hoogste zondag- en zaterdagelftallen nooit tegelijkertijd thuis spelen. De mededeling dat dit schematisch eenvoudig te regelen zou zijn, ontlokte bij hem de opmerking: ,,Dit seizoen zou de KNVB er ook rekening mee houden dat de ’zaterdag’ en ’zondag’ om en om thuis spelen, maar daar slaagt de bond niet in.’’ Zo bleven er aan het eind van de avond nog wel meer vraagtekens bestaan. Hoe wordt de degradatie uit de Jupiler League geregeld? Moet nog besproken worden met betaald voetbal. Wat wordt precies het aanvangstijdstip? Mogen clubs ook onderling over praten. Maar wat als ze er niet uitkomen? Wat als er vier zaterdag- en twee zondagclubs naar de hoofdklassen degraderen? Alleen vervelende oplossingen, zoals klassen met dertien en vijftien clubs, zijn hiervoor voorhanden. Wat blijft er over van de vijfde en zesde klassen? Dat moet nog doorberekend worden.
Kortom, de onderzoekers kregen dan wel complimenten, maar er is nog veel, heel veel, werk aan de winkel.
quote:Hoofdklasse B voorlopig tegen topklasse
Na de informatiebijeenkomst van vorige week woensdag in Tilburg over de voortgang van het project Optimalisering voetbalpiramide amateurvoetbal vergaderden de clubs uit de zaterdaghoofdklasse B, waaronder LRC Leerdam en Kozakken Boys, in Veenendaal over de mogelijke invoering van een topklasse.
REGIO
De uitkomst was dat de verenigingen de KNVB oproepen zo snel mogelijk met een duidelijk antwoord te komen op alle vragen en zogenaamde open einden, zodat binnenkort in de cluster- en regiovergaderingen en uiteindelijk het bestuur amateurvoetbal een goed besluit genomen kan worden. Met de informatie die nu op de tafel ligt, zijn alle clubs in ’B’ unaniem tegen het plan. De clubs uit de zaterdaghoofdklasse A (met ASWH) komen volgende week bij elkaar.
quote:Argwaan over plannen in Nederlands amateurvoetbal
door Lex Lammers
ARNHEM - De herstructurering van het amateurvoetbal in Nederland zorgt voor grote twijfels. Ook de derde informatiebijeenkomst van de KNVB, gisteravond in het Arnhemse Gelredome, leverde forse kritiek en vooral veel argwaan op.
De invoering van de topklasse hoeft voor menig voetbalclub eigenlijk niet. Maar er was hier en daar ook een positief geluid.
Voor de KNVB was de gematigde stemming een opsteker. Vorige week hield de voetbalbond bijeenkomsten in Assen en Duivendrecht. Daar was de oppositie veel groter. De vertegenwoordigers van verenigingen in het district Oost en Zuid I, voornamelijk zondagclubs, waren in Arnhem eerder mals.
De KNVB legde in een uur beknopt uit wat de zogeheten 'optimalisering van de voetbalpiramide' inhield. Uit het relaas van Pieter Nieuwenhuis van bureau Hypercube, speciaal voor het project door de KNVB ingehuurd, bleek dat de voorkeur uitgaat naar de oprichting van drie topklassen. Daarin komen zestien clubs. En daaronder komen klassen van telkens veertien clubs. " Alle verenigingen spelen dus meer wedstrijden in een seizoen", legde Nieuwenhuis uit. "Dat is ook de uitdrukkelijke wens van de clubs."
Aantrekkelijk klonk de topklasse, in te voeren in het seizoen 2009-2010, vooral de voorzitter van FC Lienden, Nico Wagenvoort. Hij hield een pleidooi voor vernieuwing. "We willen niet in slaap vallen. Met een gunstige indeling, met DOVO, GVVV, IJsselmeervogels, Achilles en De Treffers, zijn wij zeer tevreden. Dat is sportieve vooruitgang en wij willen ook dan een plek in de top-5."
Geert van Gessel, preses van VDZ, vond dat mooi voor FC Lienden, maar zag het relaas van Wagenvoort toch vooral als een ambitie voor betaald voetbal. "De top van de amateurs is in Nederland nagenoeg professioneel gestructureerd. Dus stop die ambitieuze clubs dan ook in het profvoetbal. Als een tweede divisie of zoals de Regionalliga in Duitsland. En zet dus verder voor het amateurvoetbal overal klassen van veertien clubs uit. Dat is het goede aspect van dit plan."
Dat betoog tekende de wijdverbreide argwaan. Er waren volop twijfels over tal van aspecten van het plan. "De Bataven is een zondagclub en moet in de topklasse op zaterdag gaan spelen", stelde Piet Wegh namens de Gendtse club. "Maar dan is ons sportpark al vol. Hoe moeten we dat oplossen?"
De KNVB had er geen sluitend antwoord op. Er zijn hier en daar zeker knelpunten, gaven de bondsvertegenwoordigers toe.
Op 17 maart moet daarom meer duidelijkheid komen. Dan komt het KNVB-amateurbestuur met een voorstel. Op 31 mei spreekt de algemene vergadering betaald voetbal zich vervolgens over de plannen uit. "En dat staat dus nog niet vast", verklaarde Nieuwenhuis. "Dit proces is niet gemanipuleerd. De clubs nemen de beslissing."
Dat snap ik ook niet echt eigenlijk. Waarom zou een fan van bijvoorbeeld Fortuna om maar wat te noemen voor zijn? Dikke kans dat je club dan gaat degraderen.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 00:02 schreef DRD het volgende:
De enige postitieve lijken de supporters van de Eerste Divisieclus te zijn.............
Omdat het voor diverse clubs al jaren nergens meer om draait in de eerste divisie. Liever de spanning van wel of niet erin blijven dan jaar in jaar uit achttiende of negentiende worden en al na een half seizoen nergens meer om spelen.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 11:56 schreef methodmich het volgende:
[..]
Dat snap ik ook niet echt eigenlijk. Waarom zou een fan van bijvoorbeeld Fortuna om maar wat te noemen voor zijn? Dikke kans dat je club dan gaat degraderen.
Ziedaar waarom doorstroming mogelijk gemaakt moet worden. Er zijn in de huidige Hoofdklasse een heleboel clubs te vinden die meer toevoegen dan bv. Telstar.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 12:14 schreef methodmich het volgende:
Mogelijk, maar het kan voor sommige clubs echt de doodsteek worden. Als een club als Telstar, met alle respect, degradeert, dan is dat gewoon over denk ik. De beste spelers zullen vertrekken en ze komen dan in een sterk bezette Topklasse van West I / II. Dat zal jaren duren voor ze dan eventueel weer eens terugkeren, als ze dat al lukt.
natuurlijke selectie noem je zoiets..... niks mis mee in de huidige nietszeggende 1e divisiequote:Op zaterdag 23 februari 2008 12:14 schreef methodmich het volgende:
Mogelijk, maar het kan voor sommige clubs echt de doodsteek worden. Als een club als Telstar, met alle respect, degradeert, dan is dat gewoon over denk ik. De beste spelers zullen vertrekken en ze komen dan in een sterk bezette Topklasse van West I / II. Dat zal jaren duren voor ze dan eventueel weer eens terugkeren, als ze dat al lukt.
Ja, maar ik snap niet dat die clubs dan voor zijn. Als ze dat al zouden zijn.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 12:21 schreef ASroma het volgende:
[..]
natuurlijke selectie noem je zoiets..... niks mis mee in de huidige nietszeggende 1e divisie
Daarom moet je dat ook afschaffen. Anders krijg je nooit de zo gewenste stijging van het niveau.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 12:27 schreef methodmich het volgende:
[..]
Ja, maar ik snap niet dat die clubs dan voor zijn. Als ze dat al zouden zijn.
Overigens is het ook nog zo dat als er promotierecht is, je kans hebt dat niet de sterkste ploegen uit de Topklasse gaan promoveren. Dan krijg je straks de nummer zes ofzo.
Zoekt een IJsselmeervogels dan niet naar een andere uitdaging, in plaats van kampioen worden in de hoofdklasse?quote:Op zaterdag 23 februari 2008 12:20 schreef methodmich het volgende:
Probleem is alleen dat die clubs daar juist geen zin in hebben. Wat heeft een IJsselmeervogels te winnen door een anoniem clubje te worden in de eerste divisie en de huidige status op te geven? Dat is waar alles eigenlijk in feite steeds op vast loopt.
Henk Wisman is in elk geval voor, zo vertelde hij me vanmiddag.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 13:03 schreef Maja het volgende:
[..]
Zoekt een IJsselmeervogels dan niet naar een andere uitdaging, in plaats van kampioen worden in de hoofdklasse?
Promotie en degradatie hoort bij sport en als je het nu niet verandert gebeurt het nooit. Als Telstar het nu niet redt, jammer dan. Dan hadden ze beter hun best moeten doen.
Een paar jaartjes laten wennen, als de topklasseclubs dan het grote geld ruiken, happen ze ook wel toe...quote:Op zaterdag 23 februari 2008 12:41 schreef EnGCatjuh het volgende:
[..]
Daarom moet je dat ook afschaffen. Anders krijg je nooit de zo gewenste stijging van het niveau.
Zou inderdaad wel kunnen. TVgeld voor 1e divisie ligt wel hoger dan voor de Hoofdklasse, neem ik aan? Zeker dan als de populariteit misschien weer wat aantrekt.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 21:27 schreef pfaf het volgende:
[..]
Een paar jaartjes laten wennen, als de topklasseclubs dan het grote geld ruiken, happen ze ook wel toe...
Met Ijsselmeervogels noem je natuurlijk wel de bekendset amateurvereniging. Aan de ene kant hebben zij inderdaad weinig te winnen, aan de andere kant juist wel, want voor de 20e keer de Hoofdklasse B winnen gaat immers ook vervelen.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 13:03 schreef Maja het volgende:
[..]
Zoekt een IJsselmeervogels dan niet naar een andere uitdaging, in plaats van kampioen worden in de hoofdklasse?
Denk dat zondagclubs ook gewoon teveel concurrentie hebben van het profvoetbal. Op zondagmiddag zijn er altijd wel eredivisieduels, ook live op TV. Neem een club als Elinkwijk, daar komt amper publiek. Bij Papendrecht, waar ik wel eens ga kijken, kan je tien minuten voor de aftrap nog een rondje maken om iedere supporter een hand te geven en dan sta je bij de aftrap weer op de plek waar je begon. Als dan PSV of Ajax of Feyenoord in de kantine live op TV is gaat de helft ook nog eens binnen zitten.quote:Op zaterdag 23 februari 2008 23:05 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Met Ijsselmeervogels noem je natuurlijk wel de bekendset amateurvereniging. Aan de ene kant hebben zij inderdaad weinig te winnen, aan de andere kant juist wel, want voor de 20e keer de Hoofdklasse B winnen gaat immers ook vervelen.
Buiten Ijsselmeervogels zijn er (zeker in het zondagvoetbal) tig clubs die weinig uitstraling hebben en juist veel baat bij een topklasse zouden kunnen hebben, zeker in het zondagvoetbal. Clubs als Meerssen en Hollandia spelen bijvoorbeeld al jaren bovenin hun hoofdklasse, maar publiek trekken ze amper. Een topklasse zou daar verandering in kunnen brengen.
Drie topklassen zou ik een slecht idee vinden. Ik ben voor 1 topklasse en daaronder 2 of 4 hoofdklassen (twee zaterdag en twee zondag). Verder zou het dan misschien een goed idee zijn om op zaterdagmiddag te gaan spelen als topklasse. Wellicht levert dat meer publiek op en daarnaast stoot je de aanhang van de zaterdagamateurs niet voor het hoofd.quote:Op zondag 24 februari 2008 12:22 schreef methodmich het volgende:
Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in het verhaal dat een Topklasse, zeker niet als het er drie worden, voor veel clubs meer toeschouwers gaat opleveren. Al helemaal niet als er enkele keren op dinsdagavond gevoetbald moet gaan worden. Bij de zaterdagclubs denk ik dat er misschien zelfs wel een kleine daling kan komen, omdat er nu veel derby's zijn die worden ingewisseld voor wedstrijden tegen minder aansprekende zondagclubs.
Dan voel ik nog het meest voor dit model. Na een aantal jaar zou je dan alsnog naar 1 topklasse kunnen gaan. In Duitsland is het bijvoorbeeld ook zo gegaan. Eerst 4 regionalliga's, daarna 2 en vanaf volgend seizoen 1 derde Bundesliga.quote:Op zondag 24 februari 2008 12:30 schreef methodmich het volgende:
Model 2A: 2 topklassen van 16 teams, hoofdklasse 14 teams en overige klassen 12 teams
In eerste instantie als overgang zou 3 wellicht kunnen en vervolgens kan het dan in een jaar of vijf afgebouwd worden naar 1 topklasse. Wellicht krijgt dat niet de handen van alle zaterdagamateurs op elkaar, maar voor de lange termijn lijkt het me wel de beste optie.quote:Op zondag 24 februari 2008 12:36 schreef methodmich het volgende:
Tja, ik denk dat de KNVB daar dus weinig stemmen voor zal krijgen.
Model 3B heeft als grote voordeel dat de lager spelende clubs massaal kunnen gaan promoveren, hetgeen voor de ambitieuze clubs die nu laag spelen een zeer aanlokkelijk idee is. In model 2A maak je maar 32 clubs belangrijk eigenlijk.
Daarbij denk ik dat 32 wellicht te weinig is om te gaan kiezen. Met drie afdelingen krijg je er 48 in de topklasse, wat makkelijk te organiseren is door eventueel te stellen dat de top 8 per hoofdklasse zich plaatst. Met 32 zou je mogelijk meer moeten gaan werken met een historisch lijstje.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |