KonnieKipke | maandag 31 oktober 2005 @ 01:50 |
In de jaren 70 en 80, toen gourmetten nog niet zo in was, fonduede men regelmatig. Ik vraag me af waar dit heerlijke gebruik is gebleven. Een jaar of 2 geleden heb ik mijn fondue-passie opgepakt en ging ik vaak fonduen bij La Borsallino in Den Haag. Ik bedoel niet het kaasfonduen, maar het echte met olie en stukjes vlees ed. ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door KonnieKipke op 31-10-2005 01:58:01 ] | |
DaMook | maandag 31 oktober 2005 @ 01:57 |
quote:Hmmm kaasfonduen doe ik graag ![]() ![]() | |
BBQ-kip | maandag 31 oktober 2005 @ 02:43 |
Ik vind bouillonfonduen lekkerder (ook wel Chinees fondue genoemd) en kaasfondue als het koud weer is. Maar fondue is wel stoer hoor, lekker met familie en vrinden ![]() | |
pino.in.disguise | maandag 31 oktober 2005 @ 02:46 |
Ja hoor.......lekker is dat ![]() ![]() Al vind ik kaasfondue met groenten helemaal ![]() | |
Blues | maandag 31 oktober 2005 @ 02:47 |
Oe fondue, maar dan idd de echte, ouderwetse doet mij ook denken aan het tijdperk vóór het nu zo populaire gourmetten. | |
S1nn3rz | maandag 31 oktober 2005 @ 02:52 |
Ja ![]() | |
Nembrionic | maandag 31 oktober 2005 @ 02:53 |
fondue is weer lang geleden voor mij ![]() Is wel lekker altijd! | |
KonnieKipke | maandag 31 oktober 2005 @ 02:54 |
Ik weet dat mijn ouders hun eerste gourmet-stel kochten in 1983, daarvoor was het immer fondue op de zondagavond. ![]() | |
S1nn3rz | maandag 31 oktober 2005 @ 02:56 |
quote:daarna zeker ![]() | |
Burbo | maandag 31 oktober 2005 @ 07:11 |
tvp | |
Pikkebaas | maandag 31 oktober 2005 @ 07:22 |
Ik hou altijd wel van een kantonese fondue. Da's met boullion die je dan na het fonduen opeet als een soort soep, eitje erin, beetje mie, heerlijk ! | |
Lucky_Strike | maandag 31 oktober 2005 @ 07:28 |
Wij fonduen toch nog een paar keer per jaar met mijn schoonfamilie. Ik ben zelf meer van de gourmet, maar ik ben dan ook niet zo'n vleesliefhebber. Met gourmetten eet ik me vol met salade en stokbrood. Doen we ook nog een paar keer per jaar trouwens. En kaasfondue ook. Fonduen met bouillion wil ik ook nog eens proberen. Wat Pikkebaas zegt klinkt ook goed! | |
rvrb | maandag 31 oktober 2005 @ 07:39 |
Mensen fonduen nog wel eens... Wij hebben overlaatst nog bouillonfondue gehad voor de verjaardag van m'n vader... Heerlijk. Hoewel een kaasfondue er ook in gaat... evenals chocoladefondue ![]() | |
moussy | maandag 31 oktober 2005 @ 07:56 |
quote: ![]() En chocoladefondue met de kinderen ![]() | |
donderopman | maandag 31 oktober 2005 @ 08:04 |
quote:Dat is een goed idee!! maar wat doe je dan aan je stokje, een biscuit? | |
Bauhaus | maandag 31 oktober 2005 @ 08:08 |
Gisteren nog ![]() | |
moussy | maandag 31 oktober 2005 @ 08:09 |
quote:Spekkies, fruit, soepstengels om er in te dippen, bananenschuimpjes dat soort dingen ![]() | |
Koningin | maandag 31 oktober 2005 @ 08:19 |
Ja, bij mijn schoonouders nog wel eens. Lekker. | |
Brentmeister | maandag 31 oktober 2005 @ 08:23 |
quote:Als toetje ![]() | |
morpheus_at_work | maandag 31 oktober 2005 @ 08:25 |
we hadden het er giseren nog over , dus we gaan het binnenkort sinds jaren weer is doen | |
Euc- | maandag 31 oktober 2005 @ 09:00 |
Oh lekker Fonduen! met de hele familie bijelkaar op een speciale gelegenheid, kerstmis of sinterklaas ofzo, heerlijk. Alleen wel bouillonfondue, in olie is eigenlijk gewoon frituren ![]() | |
Chielus | maandag 31 oktober 2005 @ 10:52 |
nee, in de olie nooit gedaan, in bouillon 1x maar ben ik geen fan van en kaas is ook al weer wat jaartjes geleden. Ben wel een fan van kaas, maar om nu eenhele avond alleen gesmolten kaas en brood te eten, en ik verbrand daarbij mn bek altijd wel een x. | |
Litpho | maandag 31 oktober 2005 @ 10:54 |
Bouillonfondue mag ik graag doen. Een stuk liever dan gourmetten, waarbij je continu geconfronteerd wordt met de nederlandse neiging tot ongeduldig half-rauw vlees eten die je ook bij barbecuen tegenkomt ![]() | |
Martijn_77 | maandag 31 oktober 2005 @ 19:25 |
Doe het eigenlijk nooit ![]() Alleen bij de Chinees hier SukiYaki quote: | |
xJapser | maandag 31 oktober 2005 @ 20:12 |
Hmm ik doe t altijd wel met olie...gehaktballetjes, stukjes kipfilet, diverse groentes als ui, champignon, paprika, etc, sausje erbij, salada en stokbrood. DVD'tje erbij en dan maar aanprutsen. | |
Mirjam | maandag 31 oktober 2005 @ 20:13 |
ik heb een paar weken geleden fondue gegeten, vond het nou niet speciaal, of onwijs lekekr ofzo | |
KonnieKipke | maandag 31 oktober 2005 @ 20:18 |
quote: ![]() | |
MouseOver | maandag 31 oktober 2005 @ 20:32 |
Heerlijk, alleen wilden m'n ouders er bijna nooit aan. Die hielden meer van gourmetten. Nu heb ik toevallig 2 weken geleden het fonduestel geerfd dus misschien moest het er maar weer eens snel van komen ![]() | |
LostFormat | maandag 31 oktober 2005 @ 20:35 |
Wtf is bouillon fondue? Je kookt dan spul ofzo? | |
Grrrrrrrr | maandag 31 oktober 2005 @ 20:36 |
Hmm, ik ben er nooit kapot van geweest. | |
Brentmeister | maandag 31 oktober 2005 @ 20:47 |
quote:Apparently quote: | |
Mini_rulez | maandag 31 oktober 2005 @ 23:54 |
Ja, doen wij thuis nog wel eens. Voordat we een gourmetstel kregen deden we dit inderdaad veel vaker, en laatst hebben we het toevallig nog eens gedaan, uit nostalgie, maar met een gourmetstel kun je gewoon veel meer verschillende dingen klaarmaken dus dat krijgt de laatste tijd toch de meeste stemmen. ![]() | |
Foo_niks | maandag 31 oktober 2005 @ 23:58 |
quote:Kloten met die kleine pannetjes op een theelichtje en met verbrande poten en een voedselvergiftiging niet weten of je eerst moet scheiten of toch maar weer kotsen ![]() | |
pc-fr34k | dinsdag 1 november 2005 @ 10:13 |
Vaak met kerst met de familie. ![]() ![]() | |
Mirjam | dinsdag 1 november 2005 @ 10:20 |
quote:wij hebben gewoon een gourmetstel, veel handiger enzo ![]() | |
Raissa | dinsdag 1 november 2005 @ 10:40 |
Zondag nog aan de fondue gezeten.. Lekkerrrr! ![]() | |
pc-fr34k | dinsdag 1 november 2005 @ 10:48 |
quote:* pc-fr34k jaloers is. | |
Elgigante | dinsdag 1 november 2005 @ 15:01 |
Ik fondue altijd met bouillion ipv olie, omdat het minder stinkt, minder rondspat (en voor de dames: het is minder vet), nadeel is dat de bouillion minder heet wordt en dat is vooral bij biefstuk een probleem, het voordeel is wel dat je een lekkere basis overhoudt voor soepen en sauzen en het is avondvullend en altijd gezellig. Bovendien kun je met alle wensen rekening houden en kan iedereen net zoveel eten als hij/zij zelf wil. | |
HeatWave | dinsdag 1 november 2005 @ 15:04 |
Ik doe het nog wel eens ja. Het is gewoon veel lekkerder dan dat suffe gourmetten ![]() Lekker biefstukje, varkenshaasje etc.. ![]() | |
pc-fr34k | dinsdag 1 november 2005 @ 15:09 |
quote:Kan je die bouillion dan daarna gewoon gebruiken voor een soep? Dat lijkt me wel weer erg lekker, als die vleessmaak erin. ![]() | |
XcUZ_Me | dinsdag 1 november 2005 @ 15:10 |
Kaasfondue ![]() ![]() Echt te lekker! En dan dippen met allerhande stukjes fruit en groente én natuurlijk stokbrood!! Wordt weer eens tijd om dat te doen! | |
Elgigante | dinsdag 1 november 2005 @ 15:25 |
quote:Eigenlijk kun je alle soorten pannen gebruiken, steelpan, soeppan, maar een fonduepan is juist leuk omdat daar de fonduevorkjes het beste inpassen en het wat meer charme geeft met zo'n pitje eronder. Zelf gebruik ik een electrische en dat werkt perfect, voor zowel kaas- als vleesfondue. Gewoon wat fond als basis gebruiken en wat aanlengen met water en dan kun je beginnen, na enkele uren is de bouillion vergeven van minideeltjes gehaktbal/kipfilet/varkenshaas en biefstuk en dat is ideaal om een stevige soep van te maken imo. Zelf gooi ik er ook champignons in, waarvan ik het steeltje eruit gehaald heb, zodat er een inkeping aan de onderkant van het hoedje zit. Deze gooi je een minuut of 5 (ze blijven drijven) bij de bouillion en vis je omgekeerd (met de inkeping-inmiddels gevuld met bouiliion- naar boven) eruit en leg je op je bord. klein beetje kruidenboter erin en dan helemaal je mond in en genieten maar!!!!! Water met bouillionblokjes kan in de praktijk ook prima, verder moet je even rekening houden met de kooktijden van de verschillende ingredienten en er kan weinig mis gaan. gehaktballetje het langst, daarna de varkenshaas kipfilet en biefstukjes gaan vrij kort. Maar je kunt er mee expirimenteren tot je een ons weegt. Supergezellig en superlekker! | |
Doekes | dinsdag 1 november 2005 @ 15:36 |
quote:Of tot je 400 kilo weegt... ![]() | |
Elgigante | dinsdag 1 november 2005 @ 15:38 |
quote:Zo vet is het nu ook weer niet, maar de sausjes, kruidenboter en andere dingen tikken inderdaad wel aan ja, want zoiets hoor je af te sluiten met een overheerlijk toetje en lekkere kop koffie. | |
MissBliss | dinsdag 1 november 2005 @ 18:32 |
Met kerst ja ![]() En pasgeleden een keer bij mn vriendje, volgens mij voor het eerst dat ik het niet op kerst deed ![]() Tis wel lekker, alleen het duurt altijd zo lang vind ik. | |
skiczukie | dinsdag 1 november 2005 @ 18:41 |
Vroeger vaker. Nu eigenlijk alleen maar kaasfondu. Is veel simpeler. | |
Elgigante | dinsdag 1 november 2005 @ 19:07 |
quote:\ Wij doen het daarom ook alleen als er 'iets' is, anders wordt het wel erg prijzig en het is inderdaad avondvullend, zo iets doe je niet effe tussendoor. | |
skiczukie | dinsdag 1 november 2005 @ 19:23 |
quote:Maar een kaasfondue wel. ![]() | |
Elgigante | dinsdag 1 november 2005 @ 19:30 |
quote:Dat kan altijd en overal en is supersnel klaar. Ik vind de kaasfondue van de Aldi prima eigenlijk, alleen nog wat knoflook, peper/zout/nootmuskaat en kirsch toevoegen. | |
_Arual_ | dinsdag 1 november 2005 @ 21:20 |
Zondag nog gedaan! Veel te lekker! | |
MouseInteractive | dinsdag 1 november 2005 @ 21:23 |
* MouseInteractive heeft nog nooit gefondued ![]() | |
skiczukie | dinsdag 1 november 2005 @ 21:24 |
quote:Heftig. ![]() | |
HeatWave | dinsdag 1 november 2005 @ 21:26 |
quote:Zo duur is het toch niet? Als je niet teveel biefstuk neemt en dan wat kip als opvulling valt het wel mee lijkt me. En het hoeft opzich niet zo heel lang te duren, al is 1 bord met eten natuurlijk wel sneller ![]() | |
erodome | dinsdag 1 november 2005 @ 21:27 |
Fonduen!!!! Toen ik klein was best vaak gedaan, later eigenlijk nooit meer, maar nu ik zelf een kleine heb heb ik het weer opgepakt omdat het me leuk leek met de kleine man te doen, hij vindt gourmetten ook al zo leuk. En idd, een beetje met vorkjes vlees prikken en in olie doen vindt hij geweldig en het is nog lekker ook ![]() Dus ja, hier wordt gefondued. | |
skiczukie | dinsdag 1 november 2005 @ 21:29 |
quote:En stokbrood natuurlijk. | |
pc-fr34k | dinsdag 1 november 2005 @ 21:50 |
Alleen heb ik m'n klauwen zo vaak verband aan die kutstokjes. ![]() ![]() | |
milanese | vrijdag 11 november 2005 @ 22:20 |
Iedereen doet aan gourmette en steengrillen tegenwoordig. Nu sta ik op het punt om een fonduepan te kopen. Wat stop je daar eigenlijk in? is dat gewoon zonnebloem olie? | |
charon | vrijdag 11 november 2005 @ 22:22 |
kaas! Of inderdaad zonnebloem olie. Of bouillon. | |
milanese | vrijdag 11 november 2005 @ 22:22 |
nee, geen kaas! Dat andere! | |
Manneke_Pils | vrijdag 11 november 2005 @ 22:24 |
Bouillon ![]() ![]() | |
milanese | vrijdag 11 november 2005 @ 22:26 |
We willen dus weten watvoor olie je in de pan moet gooien, ipv bouillon of kaas.. | |
Woutey | vrijdag 11 november 2005 @ 22:26 |
echte fondue? dat doe je door vet in je panneke te doen, en dan kun je er echt alles inflikkeren. van kip tot biefstuk tot marsreep. naja die laatste zou ik dan niet doen, maar het kan wel :p kaasfondue zou ik gewoon puur met kaas met beetje wijn enzo doen. en ernast wat kleinigheidjes zoals toast en stokbrood. | |
milanese | vrijdag 11 november 2005 @ 22:28 |
quote:Moet ik dan denken aan zonnebloemolie ofzo? | |
charon | vrijdag 11 november 2005 @ 22:28 |
http://www.chefkoch.de/kochbuch/117/Fondue-rezepte.html ? | |
Burbo | vrijdag 11 november 2005 @ 22:31 |
Käse | |
Yngwie | vrijdag 11 november 2005 @ 22:33 |
Chocolade-fondue!! Heerlijk met stukjes cake, biscuit of fruit ![]() | |
jna | vrijdag 11 november 2005 @ 22:34 |
Gefrituurde marsreep is een heel normaal gerecht in England hoor ![]() serieus btw | |
Adfundum | vrijdag 11 november 2005 @ 22:35 |
wel kaas, met wijn, beetje knoflook.Hmmm![]() | |
Woutey | vrijdag 11 november 2005 @ 22:35 |
quote:bijvoorbeeld, je kunt er volgens mij van alles ingooien, frituurvet is ook goed. Fondue is net als gourmet, super lekker maar uber vet! wat een rijm ![]() | |
milanese | vrijdag 11 november 2005 @ 22:37 |
quote:Als je er zonnebloemolie ingooit is het een stuk minder vet lijkt me? | |
MPG | vrijdag 11 november 2005 @ 22:39 |
wij gebruiken altijd zonnebloemolie, dat werkt prima ![]() | |
Adfundum | vrijdag 11 november 2005 @ 22:41 |
Je kunt trouwens ook in wijn fonduen. Nooit gedaan maar lijkt me wel lekker. | |
Mirjam | vrijdag 11 november 2005 @ 22:41 |
ik wil ook een fondue pan ![]() volgens mij zag ik ze begin deze week in de kruidvat folder voor niet zo veel als ik me niet vergis ![]() | |
Woutey | vrijdag 11 november 2005 @ 22:42 |
quote:klopt, frituren kun je in frituurvet maar als je het in olijfolie doet werkt het ook. het is maar net wat je het lekkerst vind. maar je heb gelijk zonnebloem is wel het dunst en is het lekkerst om in te fonduen. | |
milanese | vrijdag 11 november 2005 @ 22:49 |
quote:Gooi je er dan ook gewoon vlees in? | |
Oblivion | vrijdag 11 november 2005 @ 22:50 |
Fonduen mensen nog wel eens? Is nog niet zo'n oud topic. ![]() | |
Woutey | vrijdag 11 november 2005 @ 22:52 |
quote:nee man gek, wijn kun je echt niet fonduen. binnen 10 minuten is alle alcohol er uit en heb je allen nog druif er in. als je het met kaas mengt is het wel lekker, maar nog niet te veel want dan is t echt niet te eten. alcoholloze wijn is echt goor hoor en vooral puur. en moet er niet aan denken hele avond vlees te eten dat doordrengt met wijn is. misschien een saus met wijn is lekker, maar vlees nah. | |
Adfundum | vrijdag 11 november 2005 @ 22:53 |
quote:Google maar eens op wijnfondue www.fondue.nl : quote:Ik ga het zelf een keer proberen ![]() | |
2QT2BSTR8 | vrijdag 11 november 2005 @ 22:56 |
quote:En marsh mellows, aardbeien, kersen, geserverveerd op after eight .. ![]() | |
Electrified | vrijdag 11 november 2005 @ 22:56 |
Waarom moet je speciaal een fonduepan hebben als je het met olie wilt doen? Dan kan je net zogoed een gewone frituurpan gebruiken lijkt me. | |
2QT2BSTR8 | vrijdag 11 november 2005 @ 23:00 |
quote:En jij gelooft Jensen .. ![]() | |
Mirjam | vrijdag 11 november 2005 @ 23:00 |
quote:ik hoor dat wel meer | |
jna | vrijdag 11 november 2005 @ 23:56 |
Nee maar deze keer had ie gelijk want ik wist het daarvoor ook al van mensen die zelf in Engeland wonen. | |
Mini_rulez | zaterdag 12 november 2005 @ 00:12 |
quote:Moet ook niet, je kunt ook gewoon een electrisch kookplaatje met een gewone pan gebruiken, maar om nou een frituurpan open op tafel te zetten... ![]() Samen aan tafel dingen klaarmaken is toch wel de charme van het fonduen. | |
Repeat | zaterdag 12 november 2005 @ 00:15 |
gewoon frituurvet indoen, zo doen wij het al jaren. en dan onwijs veel vet vlees met vette sauzen eten ![]() ![]() | |
Mini_rulez | zaterdag 12 november 2005 @ 00:18 |
quote:Wij gebruiken wel altijd een 'uitlekbroodje' om de olie eraf te laten lopen, dan lijkt het wat minder vet, maar eens in de zoveel stukjes vlees eet je dat broodje gewoon tijdens het wachten op. ![]() | |
prupke | zaterdag 12 november 2005 @ 00:53 |
Zonnebloemolie ![]() Wel even voor je vlees aan een vorkje prikt er voor zorgen dat je het vlees goed drooggedept hebt met keukenrol. En vooral de kip. Als je dit niet doet spat het vet tegen het plafond omhoog..... | |
Raissa | zaterdag 12 november 2005 @ 11:24 |
quote:Ah! Das een goede tip! ![]() | |
Zelva | zaterdag 12 november 2005 @ 22:20 |
Paar keer gefondued, maar vond het niks. In bouillon zit er wel smaak aan je vlees, maar ik vind gekookt vlees nou niet altijd even lekker. In vet zit er geen smaak aan je vlees, ook niet als je het kruidt. | |
djenneke | zaterdag 12 november 2005 @ 22:23 |
Ik gebruik dan zonnebloemolie. Maar bouillon is fijner. Minder last van uitglijden op het laminaat, niet heel je huis vet, en de volgende dag een heerlijke soep! ![]() | |
p_iglet | zaterdag 12 november 2005 @ 23:09 |
Nog lekkerder als olie en bouillon vind ik kaasfondue. Gisteren nog gefondued met geitenkaas. Heerlijk. Met ananas, chorizo, broccoli, witte druifjes, en natuurlijk lekker donker meergranen brood. | |
Martijn_77 | maandag 14 november 2005 @ 21:19 |
quote:Daar gaat deze mee gemerged worden! ![]() | |
Troel | dinsdag 15 november 2005 @ 12:29 |
Vroeger wel eens gedaan, maar de fonduepan werkte niet altijd even mee. Het brandertje aankrijgen was soms een echte oorlog. Ik vind het wel erg leuk, maar je huis stinkt wel de hele dag naar olie (maarja, dat heb je bij gourmetten ook, dat je huis gaat stinken). Persoonlijk vind ik gourmetten wat leuker, dan kun je tenminste tussendoor nog in je pannetje roeren. | |
Elgigante | dinsdag 15 november 2005 @ 16:36 |
quote:Tja, ik doe het ook niet half eigenlijk. Sowieso is de kern het vlees, dat moet dus van goede kwaliteit zijn en dus niet van de supermarkt (in mijn ogen dan he ![]() Verder drink je natuurlijk wijn, bier of andere dranken erbij en maak ik de sausjes en andere zaken zelf. Wat ik precies kwijt ben weet ik eigenlijk niet, maar zal zo rond de 100 euro schommelen. | |
Jyrun | dinsdag 15 november 2005 @ 17:40 |
Edit: Hiervoor hebben we Vraag & Aanbod [ Bericht 83% gewijzigd door Martijn_77 op 16-11-2005 00:36:16 ] | |
Serendips | vrijdag 25 november 2005 @ 00:29 |
Geweldig, fonduen! Ik wist niet dat zoveel mensen dat nog deden...Laatst had ik een gesprekje met de werkster van mijn ouders en die vond het toch zo raar dat ik dat nog wel een deed; 'Dat was toch helemaal niet meer in!'. Alsof alles 'in' moet zijn wat je doet....Sommige mensen.... ![]() Toen ik nog klein was, was er altijd de 'spannende' afspraak dat als je iets van je vorkje in de olie liet vallen, dat je dan een opdracht moest uitvoeren. (Meestal een klusje, bijvoorbeeld de stoep vegen of een blokje rennen). De kinders zaten dus altijd krampachtig hun vlees heel goed op hun vork te drukken. | |
Mirjam | vrijdag 25 november 2005 @ 00:54 |
wat raar, alsof je dat alleen doet als het in is ![]() ik ahd het laatst voor het allereerst gedaan, en vond het best lollig. alleen vond ik het vlees vrij droog worden | |
ilona-scuderia | vrijdag 25 november 2005 @ 00:57 |
Vroeger wel, maar ik kan me herinneren dat het vlees vaak taaier was dan gebakken vlees En ook gevaarlijk met al dat gespetter, voor je het weet slaat de vlam in de pan Kaasfondue heb ik 2 keer gedaan maar dat is zo zwaar, maar dat geldt ook voor de sausjes die je bij de fondue of gourmet gebruikt Dan ga ik toch liever wokken of frituren... ![]() | |
Tha_Butcha | vrijdag 25 november 2005 @ 16:32 |
vroeger meestal kaasfonduen, maar dat vond ik echt goor, want mijn ouders gebruikte altijd van die shit uit een zakje. toen ik het zelf een keer maakte op wintersport met 7 soorten kaas en een goede wijn enzo, dan is het wel lekker ![]() Als hardcore carnivoor, ga ik toch maar voor de vleefondue. Bouillon fondue een keer gedaan, lang lang geleden, lijkt me wel leuk om weer es te doen. Chocolade is mijn vriendin gek op (women), maar ik vind het onwijs machtig en ben niet zo'n zoetekauw. heeft iemand nog leuke recepten, of originele dingen om er in te doen/ | |
ki_ki | zaterdag 26 november 2005 @ 21:33 |
quote:asterix ![]() ontopic fondue doet me echt denken aan kerst en zo, toen ik klein was.. mn moeder die zich steeds zorgen maakt om het gespetter enzo ![]() en vooral bolle buiken en losse broeksknopen ![]() Maar de laatste jaren toch wel vaker gourmetten gewoon omdat het leuker is dat je verschillende dingetjes kunt brouwen | |
Fendy | donderdag 1 december 2005 @ 17:49 |
Afgelopen zondag nog, bij restaurant De Fransman in Alkmaar. Een heus fondue-restaurant, met allerlei variaties. Uiteraard ook het gewone pannetje met olie en erg goed vlees en een saladebuffet. Yum! | |
NIels25 | zondag 4 december 2005 @ 17:23 |
gisteren nog gedaan, maar dan wel in de boullion en niet in het vet! | |
Killer_Mom | zondag 4 december 2005 @ 17:29 |
quote:dat is lekker, pas nog gegeten bij de chinees, een hele goede, in Stiphout, altijd stervensdruk, het fondu menu was wel al jaren geleden dat dat iemand had gereserveerd, best raar, | |
Fling | zondag 4 december 2005 @ 17:38 |
Ik heb een paar jaar geleden nog gefondued (sp ![]() | |
Killer_Mom | zondag 4 december 2005 @ 19:56 |
als t eten vet was , is waarschijnlijk de olie niet heetgenoeg geweest, de blokjes vlees moeten meteen dichtschroeien, en vet? niet voor iedere dag. de sausjes zijn meestal de dikmakers. | |
octopussy | maandag 19 december 2005 @ 15:30 |
fondueen is juist weer heel erg 'in' de laatste tijd (lekker nostalgisch). ![]() Wat ook heel erg lekker (en gezond!) is, is de visfondue. Vooral vette vis zoals zalm, haring en tonijn en verder st.jacobsschelpen ed doen het heel goed in bouillon met wat groenten erin. En naderhand heb je een lekker vissoepje van de bouillon. Kaasfondue (mits goed klaargemaakt) kan ook heerlijk zijn ![]() | |
ChrisJX | maandag 19 december 2005 @ 15:32 |
Fondue ![]() Snoepfondue (ook wel bekend als chocoladefondue) is helemaal lekker ![]() ![]() | |
_Cara_ | maandag 19 december 2005 @ 20:49 |
ja hoor.. absoluut.!. lekker en een gezellige bezigheid met een paar man..! | |
dolfg | woensdag 21 december 2005 @ 12:58 |
Na vorig jaar compleet doorgeslagen te zijn met Kerst (8 gangen en 5 dagen in de keuken) wilde ik het dit jaar maar eens rustig aan doen voor onze 8 gasten. Kortom: we gaan fonduen! ![]() Wel met goed vlees: Ossenhaas, Varkenshaas, Fricandeau en Kalfsgehakt. Zelf sauzen maken, wat frisse salades erbij en het feest kan beginnen. Tip voor de temperatuur van de olie. Stukje witbrood erin. Als dat binnen 30 seconden goudbruin is is de olie op temperatuur. En tijdens het diner de pan nog een keer opwarmen, anders koelt de olie teveel af. Zo te lezen zijn er nogal wat mensen die fonduen met te koude olie, en dan wordt al het vlees inderdaad moddervet. off-t Eerste post in de culi-corner. Leuk hoekje! | |
Leipo666 | woensdag 21 december 2005 @ 16:06 |
quote:onze fondue-pan staat op een metalen plaat welke het pannetje de hele tijd verwarmt zodat de olie de hele avond op de goede temperatuur blijft ![]() | |
piepster | zondag 25 december 2005 @ 17:22 |
En ook nog een fondue crisis: Vriendjelief is vergeten kirch te kopen voor door de kaasfondue (Emmentaler en Gruyere), en er MOET drank door, huilde hij net. Iemand een alternatief? Ik heb bijvoorbeeld nog Wisky, Schnaps, diverse dubieuze Oost-Europese brouwsels en jager tee. | |
Blues | zondag 25 december 2005 @ 18:13 |
Witte wijn, heb je dat? | |
skiczukie | zondag 25 december 2005 @ 19:23 |
Wij gaan zo fonduen. Vlees. | |
octopussy | maandag 26 december 2005 @ 01:21 |
quote:ik vind het persoonlijk minder lekker als er kirsch in gedaan wordt. Witte wijn is eigenlijk een must in kaasfondue. | |
Burbo | maandag 26 december 2005 @ 10:13 |
Ik heb gister gefonduet 14.gif | |
Whoho | maandag 26 december 2005 @ 12:56 |
gister gedaan bij mijn oma. kaasfondu, ik vind het echt vies, maar ja het moest maar voor mijn oma ![]() | |
piepster | maandag 26 december 2005 @ 15:31 |
Ik doe er sowieso witte wijn in, maar m'n vriend wil er ook een scheutje sterke drank in. We zien wel. iig bedankt voor jullie reacties. | |
Quinazoline | zaterdag 25 maart 2006 @ 17:54 |
Het lijkt mij lekker om een keer te gaan bouillon fonduen. Hoe doe ik dat en wat doe ik er dan in? Ik ken eigenlijk alleen kaasfondue. Gebruik je dan ook gewoon vorkjes, of doe je dat met een mandje? En hoe maak je de bouillon? En wat eet je erbij? | |
Elgigante | zaterdag 25 maart 2006 @ 17:57 |
quote:Je kunt een fond halen in de supermarkt (of een basis vor soep, rundvlees bijv) en die aanlengen met water tot de pan op zijn gewenste hoogte gevuld is. Je kunt vorkjes gebruiken om het vlees of de groenten er in te hangen. Ik gebruik zelf altijd kleine gehaktballetjes, kleine stukjes kipfilet, varkenshaas en biefstuk, maar ook champignons zijn lekker en tig andere groenten. Lekker wat sausjes en kruidenboter maken + stokbrood en voila. verder kun je het natuurlijk aankleden zoals je wilt. Zorg ervoor dat de bouillion nét niet kookt als je fonduet en verder: smakelijk! | |
Typmuts | zondag 26 maart 2006 @ 23:13 |
Vroegah hebben wij ook vaak gefondued. Wel in de bouillon. Geeft het vlees meer smaak dan olie, vind ik. Tijd geleden deden we het met olie, maar toen had ik het idee dat ik m'n vlees net zo goed in de frituurpan kon gooien (kon ook aan de olie liggen natuurlijk....). Weet nog dat we er "speciale" fondue-vorken voor gebruikten. Of die dingen nog verkrijgbaar zijn? Geen idee. Denk het haast wel. | |
pc-fr34k | zondag 26 maart 2006 @ 23:40 |
Nu heb ik daar trek in! | |
xxjosjexx | maandag 27 maart 2006 @ 11:25 |
Avondje fondue-en! Vooraf klein pannetje met visboullion en daar dan garnaaltjes, inktvisringen, stukjes talapiafilet of gewone koolvis. Wat je maar wilt! Hoofdgerechts een mooie pan boullion voor vlees/groente- fondue en een pan kaasfondue voor de liefhebbers. Als desert een lekker pannetje chocoladefonfue met alles erop en eraan. Nou als je dan nog honger hebt weet ik het ook niet meer??!! | |
Typmuts | maandag 27 maart 2006 @ 11:45 |
quote:He, dat klinkt leuk!! Had ik zelf niet aan gedacht! | |
SiGNe | maandag 27 maart 2006 @ 13:08 |
Als je gaat kaasfonduen en je gebruikt een kant en klaar pak, neem dan het merk Tiger, da's de lekkerste. Als je die niet kan vinden is Gerber ook een goede optie, maar die is lang niet zo lekker als die van Tiger. | |
Vince-E | maandag 27 maart 2006 @ 13:59 |
in het zuiden van Brazilie, o.a. Gramado, heb je erg veel fondue restaurantjes zitten. Gewoonte is daar dan ook (serieus) om met kaasfondue (met brood / kleine aardappeltjes/ brocoli) te beginnen, daarna vleesfondue, om vervolgens af te sluiten met chocolade fondue (verschillende soorent fruit, zoals aardbeien, ananas, appel etc).... Het klinkt erg veel, en dat is het ook best wel... maar het is superrr lekker ![]() | |
Sjoem | maandag 27 maart 2006 @ 15:18 |
Afgelopen kerst nog gedaan. Kaasfondue doe ik ook wel eens. Je hebt van die kant en klare pakjes die je alleen in de magnetron hoeft te doen. Niet teveel moeite dus, maar wel ongelofelijk lekker! | |
ChrisJX | donderdag 30 maart 2006 @ 19:31 |
Ik wil binnenkort gaan fonduen, maar heb eik geen idee wat je nou voor olie in die pan moet mieteren ![]() ![]() | |
Sjoem | donderdag 30 maart 2006 @ 22:23 |
quote:Zonnebloemolie will do ![]() | |
Aventura | donderdag 30 maart 2006 @ 22:27 |
Brrr, in olie lijkt me echt niet lekker, dat wordt toch veel en veel te vet? Wij deden het vroeger thuis weleens, maar halverwege de jaren '80 kwam het gourmetstel er ook bij ons in. Helaas! Ik wil het wel weer een keer proberen...Maar dan dus de bouillonvariant. Binnenkort maar eens een recept opsnorren. | |
Sjoem | donderdag 30 maart 2006 @ 22:32 |
quote:Ik vind het eigenlijk wel meevallen. Ik heb de vorige keer trouwens olijfolie gebruikt ![]() | |
kabouter.muts | donderdag 30 maart 2006 @ 22:46 |
Je eet een paar stukjes uit de 'frituur' en verder sla en brood enzo, dus valt allemaal best wel mee!. Of ga bouillon fonduen, echt het is best lekker!!! | |
octopussy | donderdag 30 maart 2006 @ 23:08 |
quote:Op zich valt het wel mee hoe vet het is. De olie is zo heet dat het vlees direct dichtschroeit en niet zo veel vet kan absorberen. Het is meestal het vele brood en de vele sausjes die fondueen en gourmetten ongezond maken. Ok, kaasfondue is van zichzelf al vrij ernstig ![]() Ik heb toevallig laatst een fondue boekje bij mijn ouders uit de kast gevist. Het komt ergens uit de jaren 70 ![]() | |
EvilPlatypus | donderdag 30 maart 2006 @ 23:18 |
Echt wel! ![]() M'n moeder heeft vorig jaar van d'r baas een gourmetstel kado gekregen en ik heb eens een keertje meegedaan (was m'n eerste keer), ik was totaal niet onder de indruk. Volgende keer wat mij betrekt komt gewoon weer die emmer met borrelend vet op tafel! | |
ChrisJX | vrijdag 31 maart 2006 @ 19:13 |
Iedereen is alleen maar fan van gourmetten. Maar ik snap echt niet wat er saai is aan fonduen ![]() | |
Vlindertje87 | vrijdag 31 maart 2006 @ 19:15 |
Wij deden altijd gourmetten, maar bij mn vriend thuis doen ze fonduen, en moet zeggen dat ik dat veel leuker vind. Kleine stukjes vlees, veel sneller klaar, etc. Ja groot voorstander ![]() | |
SiGNe | vrijdag 31 maart 2006 @ 20:10 |
quote:Kan je beter pindaolie (arachide) gebruiken, dat kan wat beter tegen de hoge temperatuur. Nog beter is het om blokken Ossewit te gebruiken, dierlijke olie walmt minder, dan staat je woonkamer niet blauw na een avondje. | |
Mirjam | vrijdag 31 maart 2006 @ 20:24 |
ik heb volgens mij een kleine fonduepan hier staan, ik wil wel ees kaasfonduen ![]() | |
SHE | vrijdag 31 maart 2006 @ 20:28 |
Ik durf het bijna niet te zeggen... maar ik heb serieus nog nooit fondue gehad ![]() | |
Fendy | vrijdag 31 maart 2006 @ 20:32 |
quote:SHE ![]() Het kan lekker zijn, als je je vleesjes niet tot kleine zwarte klompjes laat verschrompelen ![]() | |
Drive-r | vrijdag 31 maart 2006 @ 20:48 |
quote:Nooit iemands vlees in kokend vet willen hangen? On-topic: Heel vroeger wel eens gedaan, maar het echte vlees fondue staat me enigzins tegen, ik hou niet zo van frituren. Maar chinese fondue, oftwel 'hotpot', is erg lekker en makkelijk (en in bouillon). Sinds we een lief, klein spleetoogje in de familie hebben, moeten we er allemaal aan geloven. Maar ik moet zeggen dat ze briljant is in de keuken en ik daar dagen naar d'r kan kijken! | |
SHE | vrijdag 31 maart 2006 @ 22:24 |
Oeh...dat eet ik wel...en ook de thai variant...heerlijk hoor ! Alleen kaas/vlees fondue is me echt onbekend. Gek eigenlijk Fendy ![]() | |
DaMook | vrijdag 31 maart 2006 @ 22:26 |
quote:Gourmetten en kaasfonduen tegelijk is ideaal ![]() | |
Replacement_driver | vrijdag 31 maart 2006 @ 22:28 |
quote:Het gaat beiden goed samen met een leasauto, tankpas en golden retreiver. | |
Sjoem | vrijdag 31 maart 2006 @ 23:05 |
quote:Wacht maar af, dit jaar gaan veel meer mensen dat doen, want die pannetjes zijn nu echt overal in de aanbieding. (Aldi, Lidl, Blokker, noem maar op!) | |
Sjoem | vrijdag 31 maart 2006 @ 23:06 |
quote:Zoals ik ook al zei, ik gebruik ook olijfolie ![]() ![]() ![]() Bij een feestje hadden ze alleen van dat bakolie. De hele woonkamer was daarna vettig (inclusief leren bank en jezelf) dus dat zou ik niet gebruiken. | |
B.Honderd | vrijdag 31 maart 2006 @ 23:49 |
quote:U vergeet de parkeerkaart, vermetele. | |
Drive-r | zaterdag 1 april 2006 @ 00:26 |
Ben ik de 1e de SHE gaat uitnodigen voor een ouderwetse kaasfondue???? | |
SiGNe | zaterdag 1 april 2006 @ 01:36 |
quote:ja | |
PLAE@ | zaterdag 1 april 2006 @ 03:05 |
Nog nooit gedaan ![]() | |
KonnieKipke | zondag 2 april 2006 @ 16:24 |
quote: ![]() Ga eens eten bij La Borsallino in Den Haag en bestel Vlees Fondue. ![]() | |
mjb44 | zondag 2 april 2006 @ 16:30 |
Fonduen is denk ik wel al 15 jaar geleden dat ik dat heb gedaan. Tegenwoordig gourmetten we meestal (we = in familikring). Vaak is 2e kerstdag een vaste gourmetdag en met Pasen soms ook. | |
DzjieDub | zondag 2 april 2006 @ 17:54 |
Het was 20 jaar geleden dat ik voor het laatst heb gefondued totdat ik opeens een leuke Chinese jongedame tegen het lijf liep. Dus nu is het allicht eens per maand "hotpot". Overigens is de term 'bouillon' niet echt goed gekozen - de basis van de hotpot is een saus van pure pepers die met water wordt aangelengd; hierin wordt vanalles gefondued (vlees, vis, garnalen, groenten, (chinese) zwarte paddestoelen, diverse vormen soja (o.a. tofu, maar ook sojavellen), en gewone slabladeren). Per persoon heb je een klein schaaltje met daarin wat saus, die van sesamolie, pindasaus, "soja curd" (staat op het potje) en wat andere ingrediënten gemaakt is; hierin doop je het voedsel nadat het uit de bouillon gekomen is. Erg lekker, maar goddeloos heet - en ik dacht dat ik toch wel wat gewend was aan pittig eten. Overigens helpt het om een hapje suiker te nemen tegen de ergste hitte - gewoon, op het moment dat je gaat eten gewoon een schep witte suiker, en alles lijkt wat minder pittig (totdat je de volgende dag op die andere, door Sfinx in Maastricht gemaakte pot zit dan). |