Als onze agrarische sector weggeconcureerd word door allochtonië hebben wij minder producten om te exporteren.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 16:54 schreef Enigmatic het volgende:
[..]
Dat kan natuurlijk, maar is Nederland in staat om alle producten zelf te produceren? En al zou dat kunnen, kan dat dan met dezelfde kostenvoordelen als in andere landen. Internationale handel is gewoon voordelig, elk land heeft z'n eigen kwaliteiten en door handel kunnen ook wij daarvan genieten.
Handel wordt pas ongezond wanneer je een situatie creeërt zoals in Amerika waarbij veel meer wordt geimporteerd dan geëxporteerd. Gevolg, een tekort op de handelsbalans en dan stroomt er inderdaad geld je land uit.
Een land als Nederland moet het ook niet van z'n landbouw hebben. We moeten ons richten op zaken waarin wij een kostenvoordeel hebben.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 16:59 schreef Gabry het volgende:
[..]
Als onze agrarische sector weggeconcureerd word door allochtonië hebben wij minder producten om te exporteren.
En moeten wij meer importeren.
Brussel wil de eigen economie beschermen. Zonder die heffingen zouden er duizenden banen verdwijnen. Daarom is het ook zaak om niet alles in één keer te doen en o.a. de boeren een goede afvloeingsregeling te geven of ze te laten herscholen. De EU is dus wel bezig met het vrijgeven van de markt, maar het gaat heel langzaam. Zeker doordat grote spelers als Frankrijk niet echt meewerken, zij leven spreekwoordelijk van die EU-subsidies.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 17:24 schreef Gabry het volgende:
Oke, jullie zullen wel gelijk hebben.
Maar dan ben ik wel benieuwd naar waarom Brussel die heffingen en quota's wel gebruikt.
Als je zo vriendelijk wilt zijn om dat even uit te leggen?
Nee, want die bedrijven brengen hier de euro's naar de bank en halen dat bedrag in yuan, zloty, dinar, peso, rupie of shekel van de bank. Niet het geld wordt meegenomen naar het buitenland, maar de goudvoorraad van de bank. Dat goud moeten wij weer zien in te kopen elders op de wereldmarkt en moeten dus of in ruil voor dat goud diensten leveren (waarbij wij dus om niks werken in feite, alleen om de schuld af te lossen), of we steken ons in de schulden als we minder binnenlandse productie hebben dan we gebruiken uit het buitenland. Of we verkopen onvernieuwbare bronnen zoals olie, steenkool, edelstenen en goud, dat kan ook nog.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 05:30 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Leuk wat je verder zegt, maar nogmals: wat moet iemand anders met een Euro? Die Euro's die naar het buitenland gaan moeten teruggehandeld worden. Die Euro's komen dus wel terug, behalve als je lokaal kiest de Euro te gebruiken.
Licht protectionisme kan je niet als mercantilistische onzin afdoen.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 17:08 schreef Davitamon het volgende:
Gabry,
Mercantilisme is al ruim twee eeuwen achterhaald. Als je echt zo verstandig wilt zijn als je usericon wilt doen geloven ga je eerst "The Wealth of Nations" van Adam Smith lezen, in plaats van simplistische micro-economische situaties te herhalen.
dit corrigeert zich echter automatisch met andere koersverhoudingen.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 16:54 schreef Enigmatic het volgende:
[..]
Dat kan natuurlijk, maar is Nederland in staat om alle producten zelf te produceren? En al zou dat kunnen, kan dat dan met dezelfde kostenvoordelen als in andere landen. Internationale handel is gewoon voordelig, elk land heeft z'n eigen kwaliteiten en door handel kunnen ook wij daarvan genieten.
Handel wordt pas ongezond wanneer je een situatie creeërt zoals in Amerika waarbij veel meer wordt geimporteerd dan geëxporteerd. Gevolg, een tekort op de handelsbalans en dan stroomt er inderdaad geld je land uit.
die van jou mag er ook wezenquote:Op zaterdag 13 augustus 2005 17:08 schreef Davitamon het volgende:
Gabry,
Mercantilisme is al ruim twee eeuwen achterhaald. Als je echt zo verstandig wilt zijn als je usericon wilt doen geloven ga je eerst "The Wealth of Nations" van Adam Smith lezen, in plaats van simplistische micro-economische situaties te herhalen.
nou moet je gabry niet verkeert voorlichten. Brussel wil helemaal niet de economie beschermen. Brussel wil een paar industriesectoren beschermen (waar nog geen 1% van de EU bevolking mee is gemoeit) ten koste van de 100% consumentenquote:Op zaterdag 13 augustus 2005 17:35 schreef Enigmatic het volgende:
[..]
Brussel wil de eigen economie beschermen. Zonder die heffingen zouden er duizenden banen verdwijnen. Daarom is het ook zaak om niet alles in één keer te doen en o.a. de boeren een goede afvloeingsregeling te geven of ze te laten herscholen. De EU is dus wel bezig met het vrijgeven van de markt, maar het gaat heel langzaam. Zeker doordat grote spelers als Frankrijk niet echt meewerken, zij leven spreekwoordelijk van die EU-subsidies.
maar dat wordt meteen gecompenseerd door de stijging van de koopkracht van de overige consumenten, en die zijn met veel meerquote:Op zondag 14 augustus 2005 11:05 schreef Enigmatic het volgende:
@ McCarthy
Owk, 'de eigen economie' is misschien een beetje overdreven
Maar toch, ineens enkele tienduizenden werklozen erbij, dat zal z'n weerslag wel vinden in de gemiddelde koopkracht van het land. De bestedingen zullen als gevolg daarvan af nemen en dat is natuurlijk nooit gunstig voor de gehele economie.
<niet veel verstand van modus>quote:Verder heb je gelijk op het punt van het wegwerken van tekorten op de handelsbalans. Even vergeten dat dit een mooi bij-effect was van de zwevende wisselkoersen.
Maar ondanks dit effect heeft de VS gewoon een standaard handelstekort en daardoor nemen nog steeds met de maand de buitenlandse schulden toe.
Midden in de randstadquote:Op vrijdag 12 augustus 2005 15:05 schreef Sessy het volgende:
Zeker in Friesland?
Als ik het kan, kunnen anderen dat ook.quote:Op vrijdag 12 augustus 2005 19:07 schreef McCarthy het volgende:
anderen niet
niet zo egocentrisch de wereld bekijken hoor
Huurhuis begin 2002 en koophuis halverwege 2004 en ik heb een modaal salaris.quote:Op maandag 15 augustus 2005 13:19 schreef Sessy het volgende:
Dan een andere vraag Vhiper, wanneer ben je de woningmarkt op gestap en/of hoeveel verdien jij?
Voor een zeer leesbare analyse van (onder andere) de geschiedenis van de landbouwbeschermingspolitiek door de EU kan ik "de Graanrepubliek" van Frank Westerman aanbevelen.quote:Op zaterdag 13 augustus 2005 17:24 schreef Gabry het volgende:
Oke, jullie zullen wel gelijk hebben.
Maar dan ben ik wel benieuwd naar waarom Brussel die heffingen en quota's wel gebruikt.
(Ik weet dat het momenteel lanzaam afgebouwd word)
Als je zo vriendelijk wilt zijn om dat even uit te leggen?
Ik neem aan dat het geen willekeurige keuze is.
Je sprak over 'we' in de vorige posting; jij betaalt jouw woning volledig uit 1 inkomen, of is er een 2e inkomen bij betrokken?quote:Op maandag 15 augustus 2005 13:41 schreef Vhiper het volgende:
Huurhuis begin 2002 en koophuis halverwege 2004 en ik heb een modaal salaris.
Alhoewel mijn vrouw inderdaad ook een inkomen heeft, hebben wij er expres voor gekozen om de woning met 1 salaris betaalbaar te houden.quote:Op maandag 15 augustus 2005 14:09 schreef weerdo het volgende:
[..]
Je sprak over 'we' in de vorige posting; jij betaalt jouw woning volledig uit 1 inkomen, of is er een 2e inkomen bij betrokken?
Daar ga jij nu eens altijd de mist in.quote:Op vrijdag 12 augustus 2005 22:26 schreef McCarthy het volgende:
het land = een verzameling van individuele consumenten
Dat was het?quote:Op dinsdag 16 augustus 2005 00:47 schreef JackyVie het volgende:
[..]
Daar ga jij nu eens altijd de mist in.
Voor verschillende werkzaamheden aan je fiets (bandplakken etc.) is volgens mij nog steeds het 6% tarief van toepassing.quote:Op woensdag 10 augustus 2005 07:20 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ze hebben een aantal jaren geleden het BTW tarief op zaken als kappers, fietsenmakers e.d. verlaagd. Wat gebeurde er ? De kappers, fietsenmakers verlaagden niet hun prijzen maar staken het verschil in BTW in hun zak !
Marktwerking ... prima toch ?quote:Op dinsdag 9 augustus 2005 20:35 schreef McCarthy het volgende:
Voedsel, kleding en een dak boven je hoofd zijn toch wel de 1e levensbehoeften van een mens. Des te vreemder is het daarom dat menig politicus (die zich altijd zo op de borst kloppen dat ze zo graag goed doen) totaal niet de moeite neemt om er voor te zorgen dat deze goederen die in primare levensbehoeften voorzien tegen een zo laag mogelijke prijs te verkijgen zijn.
19% btw, heffingen voor goedkoop voedsel uit de 3e wereld, quotas voor goedkope kleding uit China en de bouwgrond krap houden dragen niet bij aan de laagste kosten voor deze essentiele producten.
De media staan vol van de handelsbelemerrende maatregelen mbt deze en er zijn ook al zat topics op POL over geweest.
Dus: BTW voor deze goederen afschaffen, handelsbelemmeringen zoals quotas en heffingen voor deze goederen afschaffen en meer bouwgrond ter beschikking stellen.
Een politicus die zich niet in zet voor deze primaire taak is een lampzwams. Mijn vinger wijst richting de monsters in Brussel.
waar grijpt de overheid in ?quote:Op vrijdag 30 september 2005 13:39 schreef McCarthy het volgende:
de overheid grijpt in en jij komt aanzetten met markt-werking
hoe durf je
lees nou eens wat je zelf quote johquote:Op vrijdag 30 september 2005 14:07 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
waar grijpt de overheid in ?
Jij wilt dus de BTW afschaffen op bijvoorbeeld een brood ? Een brood kost laten we zeggen 1,50 euro. Waarvan 0,10 BTW. De BTW wordt afgeschaft, en dan kost een brood nog steeds 1,50. De bakker heeft 0,10 extra. Marktwerking !quote:Op vrijdag 30 september 2005 20:15 schreef McCarthy het volgende:
[..]
lees nou eens wat je zelf quote joh
Je hebt gelijk en meer dan je gelijk kan je niet krijgenquote:Op vrijdag 30 september 2005 20:19 schreef McCarthy het volgende:
ik had het ook over quotas en heffingen voor voedsel en kleding van buiten de EU hoor.
bovendien snap je marktwerking niet, aanbieders concureren namelijk en dat zet de prijzen onde druk.
Precies, zoals jij zegt. Het rare met jou is dat je af en toe een onderwerp aansnijdt met een op zich wel aardige invalshoek, maar op de een of andere manier ontspoort het weer op de meest fantastische wijzen.quote:Op vrijdag 30 september 2005 20:23 schreef McCarthy het volgende:
een soort q.e.d. voor "ik ben er uit geluld"
graag gedaan hoor.
Mag ik het nog één keer zeggen?quote:Op vrijdag 30 september 2005 20:19 schreef McCarthy het volgende:
ik had het ook over quotas en heffingen voor voedsel en kleding van buiten de EU hoor.
bovendien snap je marktwerking niet, aanbieders concureren namelijk en dat zet de prijzen onde druk.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |