Nee, politicologie is een volwaardige studie en er zijn nogal wat verschillen tussen geschiedenis en politicologie, de opleidingen zijn niet voor niets bij verschillende faculteiten ondergebracht.quote:Op zondag 19 juni 2005 03:37 schreef MoChe het volgende:
ehmm...ik weet niet welke het beste is aangezien ik denk ik in leiden politicologie ga studeren, maar had eigk een vraagje...kun je politicologie alleen maar studeren als je er ook een andere opleiding bij neemt zoals geschiedenis fzo? of hoeft dat niet?
Not even close, inderdaad.quote:Op zondag 19 juni 2005 18:52 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Nee, politicologie is een volwaardige studie en er zijn nogal wat verschillen tussen geschiedenis en politicologie, de opleidingen zijn niet voor niets bij verschillende faculteiten ondergebracht.
Dat is trouwens een veelgemaakte denkfout; er wordt vaak gedacht dat politicologie een soort van moderne geschiedenis is, maar dat is het zeker niet.
Welkom!quote:Op zondag 19 juni 2005 21:44 schreef Thundertje het volgende:
Ik ben overigens voor Leiden gegaan,
Nee, maar gezien je woonplaats krijg je reistijdvoorrang bij de SLS, dus dat zou geen probleem mogen zijn.quote:Op zondag 19 juni 2005 23:23 schreef Thundertje het volgende:
Dank u
Nog een kamer beschikbaar toevallig(altijd proberen hé
)
Dat klopt niet, Leiden biedt in het eerste jaar ook vakken als statistiek en een practicum aan. Daarnaast is Nijmegen een relatief kleine faculteit en heeft het daardoor een relatief beperkt vakkenaanbod.quote:Op maandag 20 juni 2005 15:53 schreef lenin het volgende:
Ik snap jullie nietAls je Politicologie wil studeren zul je toch echt naar Nijmegen moeten. Ik studeer hier nu een jaar en het is echt een paradijs voor iemand die wil worden opgeleid tot onderzoeker. Ik heb het afgelopen jaar de opleidingen grondig vergeleken en Nijmegen is bijvoorbeeld de enige opleiding met een methedologie vak in het eerste jaar.
Nijmegen heeft statistiek, een lerend onderzoek (waar je dus steeds moet verandwoorden wat je doet en elke week kan worden bijgestuurd) MAAR daarnaast ook nog het vak Onderzoeks en Interventie Methedologie en dat vak is nergens anders in het eerste jaar!quote:Op maandag 20 juni 2005 17:02 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat klopt niet, Leiden biedt in het eerste jaar ook vakken als statistiek en een practicum aan. Daarnaast is Nijmegen een relatief kleine faculteit en heeft het daardoor een relatief beperkt vakkenaanbod.
In Leiden krijg je Methoden en Technieken in het tweede jaar, maar daar mag je pas aan beginnen als je statistiek gehaald hebt. Ik meen trouwens dat Leiden in de meeste onderzoeken als beste naar voren komt en ze hebben in ieder geval de meest aansprekende hoogleraren.quote:Op maandag 20 juni 2005 17:15 schreef lenin het volgende:
En wat betreft de vakken, dat klopt deels maar speelD met name in je master
dus om jouw verkoopspraatje samen te vatten. Ga naar Nijmegen, want daar heb je methodologie in het eerste jaarquote:Op maandag 20 juni 2005 17:15 schreef lenin het volgende:
[..]
Nijmegen heeft statistiek, een lerend onderzoek (waar je dus steeds moet verandwoorden wat je doet en elke week kan worden bijgestuurd) MAAR daarnaast ook nog het vak Onderzoeks en Interventie Methedologie en dat vak is nergens anders in het eerste jaar!
En wat betreft de vakken, dat klopt deels maar speeld met name in je master en die kan je elders doen maar dan wel met een hele goede basis. Buiten dit om blijft het de beste opleiding uit alle onderzoeken dus moet je naar gaan hoe sterk die vakken inhoudelijk moeten zijn
De studenten die ik dit jaar op een forum op de UvA sprak vertelden mij deze info maar ik heb het natuurlijk uit tweede hand dus als je het beter weet neem ik dat natuurlijk meteen van je aanquote:Op maandag 20 juni 2005 18:03 schreef I.R.Baboon het volgende:
Op de UvA is het precies hetzelfde als in Leiden. En de opleiding is de laatste keren helemaal niet veel slechter dan andere opleidingen beoordeeld. Daarnaast klopt dat argument dat 75% van de eerstejaarsstof door de docenten geschreven is ook niet. Er wordt één boek gebruikt waaraan docenten mee hebben geschreven, en voor 1 vak (politieke theorie) zijn de boeken wel geschreven door de docenten, maar aangezien dat om bloemlezingen van politieke denkers gaat (plato, machiavelli, hobbes, locke etc etc) lijkt me dat ook niet zo kwalijk.
1. Ik hou geen verkoop praatje geef alleen aan waarom Nijmegen beter is dan de andere en onderbouw dat met objectief onderzoek (kan hem je mailen als je intresse hebt).quote:In Leiden krijg je Methoden en Technieken in het tweede jaar, maar daar mag je pas aan beginnen als je statistiek gehaald hebt. Ik meen trouwens dat Leiden in de meeste onderzoeken als beste naar voren komt en ze hebben in ieder geval de meest aansprekende hoogleraren.
Wijsneus? Als aspirant-wetenschapper kunnen spelfouten gewoon niet. Indien ik een paper van je zou moeten nakijken en je een dergelijke fout zou maken kreeg je meteen een onvoldoende.quote:Op maandag 20 juni 2005 20:07 schreef lenin het volgende:
2. Aansprekende Hoogleraren? In mijn optiek moet een onderzoeker (lees wetenschapper) onafhankelijk zijn en dan vind ik het dus vreemd dat in Leiden het mogelijk is om voorzitter te zijn van een van de grootste politieke partijen van Nederland en tegelijk wel onafhankelijk onderzoek doen! Juist bij Politicologie zou je geen enkele band moeten hebben!
voor het geval de Leidse wijsneus weer gaat zeiken over een spelfoutje mijn oprechte excuses hoor
En terecht. Nooit luisteren naar feuten.quote:Op maandag 20 juni 2005 20:07 schreef lenin het volgende:
[..]
De studenten die ik dit jaar op een forum op de UvA sprak vertelden mij deze info maar ik heb het natuurlijk uit tweede hand dus als je het beter weet neem ik dat natuurlijk meteen van je aanDe studenten zelf vonden het hindelijk idd.
Jos de Beus heb ik idd ook een keer ontmoet en is een vriendelijke man! Toch blijft het vreemd dat je als onafhankelijk wetenschapper banden hebt met een partij.quote:Op maandag 20 juni 2005 20:39 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ach, ik zit niet met banden met partijen, zolang dat maar duidelijk aangegeven wordt. Jos de Beus is b.v. best belangrijk bij de PvdA. Maar goed, allereerst geeft ie dat gewoon eerlijk toe, en ten tweede is ie volgens mij daardoor juist extra kritisch t.o.v. de PvdA. En ten derde is het gewoon een erg aardige man en goede docent.
Nou ja, aan de andere kant zou het ook zonde zijn om de kennis die je hebt niet in de praktijk te brengen. Op die manier sluit je de meest bekwame mensen uit van het onderwerp waar ze het meest van af weten. Maar goed, binnen de UvA is die discussie ook flink gevoerd, een jaar of 2,5 jaar geleden was de opvatting dat het eigenlijk niet kon maar een aantal maanden geleden heeft Maarten Hajer (opleidingshoofd of zo) juist gezegd dat ie het erg goed vond. Men rommelt iig lekker door.quote:Op maandag 20 juni 2005 21:02 schreef lenin het volgende:
[..]
Jos de Beus heb ik idd ook een keer ontmoet en is een vriendelijke man! Toch blijft het vreemd dat je als onafhankelijk wetenschapper banden hebt met een partij.
Nou ja, in principe is het wel logisch, want hoogopgeleide rechtse mensen zullen eerder voor het bedrijfsleven kiezen en daar geld verdienen, terwijl linkse mensen liever een wat meer ideële functie bekleden. Hier hebben we sowieso De Beus en Van Praag als PvdA'ers, en verder is Hayer daar ook wel actief. Fennema heeft een CPN-verleden maar zit nu vooral in CPN kringen, en de rest is minder prominent links. Ik weet van slechts één docent dat die VVDer is, maar goed, die geeft ook kennisleer en onderzoeksmethoden en methoden en technieken.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:35 schreef Plato1980 het volgende:
Ik vind het niet zo'n probleem, al is het wel frappant dat een onevenredig groot deel van de politicologen PvdA'er is. Hier in Leiden zijn er twee prominente PvdA'ers (Koole en Andeweg) en daarnaast nog een aantal minder prominente PvdA'ers. Maar de eerste politicologiedocent of hoogleraar die bij de VVD zit moet ik nog tegenkomen.
400. zozoquote:Op zondag 19 juni 2005 21:44 schreef Thundertje het volgende:
Volgens mij is het belangrijkste verschil dat je op de UvA 400 politicologie studenten hebt en op de VU ... een stuk minder.
Ik ben overigens voor Leiden gegaan, vooral vanwege de stad. Maar voor de stad heb je al gekozen biljkbaar
Ik niet iig. Ben er al een tijdje heel zeker van dat het Leiden wordtquote:Op dinsdag 21 juni 2005 21:07 schreef MoChe het volgende:
gaat er eigenlijk nog iemand hier naar Last Minute Leiden bij politicologie kijken?
Haha, nee. Op de UvA horen economie en bedrijfskunde bij elkaarquote:Op woensdag 22 juni 2005 20:30 schreef Thundertje het volgende:
3 Verschillende studies tegelijk? Denk het wel
Of is er zo'n elite-combo studie die die 3 studies mixed tot één studie?
Tsja, in principe is politicologie goed te doen, zeker het eerste jaar, maar ik zou er toch voor kiezen om eerst te kijken hoe het bevalt en dan na een jaar eventueel er iets bij te te gaan doen.quote:Op woensdag 22 juni 2005 20:07 schreef Ceylon89 het volgende:
Uhm, is een combi van economie & bedrijfskunde en politicologie in je eerste jaar zwaar?
Ahquote:Op woensdag 22 juni 2005 21:13 schreef Thundertje het volgende:
Ah, okee, dat wist ik niet
Ik wás trouwens ook van plan om economie en politicologie te gaan doen. 'k Heb alleen besloten dat ik eerst ga kijken hoe het eerste jaar studeren gaat en vervolgens te beslissen of ik nog meer ga doen. Komt nog bij dat ik ook van plan ben (maar da's nu nog, jeugdig enthousiasme denk ik) een 2 jarige master en een jaar bestuur te doen.
m'Goed, eerst maar eens kijken hoe dat eerste jaar gaat
Okayquote:Op woensdag 22 juni 2005 21:19 schreef I.R.Baboon het volgende:
[..]
Tsja, in principe is politicologie goed te doen, zeker het eerste jaar, maar ik zou er toch voor kiezen om eerst te kijken hoe het bevalt en dan na een jaar eventueel er iets bij te te gaan doen.
In het eerste jaar krijg je één echt geschiedenisvak (op de UvA over NL vanaf 1800 oid en het buitenland vanaf 1870) en verder komt het bij bepaalde vakken wel op de achtergrond kijken (Bij Internationale Betrekkingen natuurlijk veel over de EU en de VN, bij Politieke Economie veel over handel vanaf de 16e eeuw) maar er zijn ook veel dingen (vooral theorievorming) die weinig met geschiedenis te maken hebben.quote:Op woensdag 22 juni 2005 23:17 schreef Ceylon89 het volgende:
Okay, bedankt. Uhm, 'k heb nog twee jaar om hierover een beslissing te maken. Uhm, 'k kan gewoon geen keuze uit die twee maken. Eerst was het economie & bedrijfskunde + geschiedenis, en nu is voor geschiedenis politicologie in de plaats gekomen. Komt er erg veel geschiedenis voor bij politicologie?
Uhm, okay. Nuttige informatie, erg bedanktquote:Op woensdag 22 juni 2005 23:31 schreef I.R.Baboon het volgende:
[..]
In het eerste jaar krijg je één echt geschiedenisvak (op de UvA over NL vanaf 1800 oid en het buitenland vanaf 1870) en verder komt het bij bepaalde vakken wel op de achtergrond kijken (Bij Internationale Betrekkingen natuurlijk veel over de EU en de VN, bij Politieke Economie veel over handel vanaf de 16e eeuw) maar er zijn ook veel dingen (vooral theorievorming) die weinig met geschiedenis te maken hebben.
quote:Op donderdag 23 juni 2005 02:23 schreef Thundertje het volgende:
http://studiegids.uva.nl/web/sgs/nl/p/78.html
Hier is alles wel te vinden wat je nodig hebt volgens mij
Ziet er heel anders uit dan in Leiden, al komt dat volgens mij voornamelijk door de naamgeving. Maar ik mis bijvoorbeeld vakken als Nationale Politiek, Politieke Psychologie en Rational Choice Theory.quote:Op donderdag 23 juni 2005 02:23 schreef Thundertje het volgende:
http://studiegids.uva.nl/web/sgs/nl/p/78.html
Hier is alles wel te vinden wat je nodig hebt volgens mij
Rational Choice Theory wordt (kort) behandeld bij Ontwikkeling v.d. Politicologie, nationale politiek valt onder Politieke Structuren en Processen, en Politieke Psychologie weet ik zo even niet.quote:Op donderdag 23 juni 2005 11:21 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Ziet er heel anders uit dan in Leiden, al komt dat volgens mij voornamelijk door de naamgeving. Maar ik mis bijvoorbeeld vakken als Nationale Politiek, Politieke Psychologie en Rational Choice Theory.
Rational Choice Theory is hier een vak t.w.v. 7 ECTS en volgend jaar schijnt het zelfs 10 ECTS te worden. Waarschijnlijk wordt het hier zo serieus genomen omdat het een soort van hobby van enkele Leidse docenten is. Politieke Structuren en Processen zal dan wel een soort van samenvoeging van de Leidse vakken Nationale Politiek en Introduction to Political Science zijn.quote:Op donderdag 23 juni 2005 11:23 schreef I.R.Baboon het volgende:
[..]
Rational Choice Theory wordt (kort) behandeld bij Ontwikkeling v.d. Politicologie, nationale politiek valt onder Politieke Structuren en Processen, en Politieke Psychologie weet ik zo even niet.
Tsja, van de Rational Choice Theory moeten ze hier niet zo veel hebben. Het komt wel bij best veel vakken terug, maar vlgns mij heeft het niet zo veel aanhangers.quote:Op donderdag 23 juni 2005 12:44 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Rational Choice Theory is hier een vak t.w.v. 7 ECTS en volgend jaar schijnt het zelfs 10 ECTS te worden. Waarschijnlijk wordt het hier zo serieus genomen omdat het een soort van hobby van enkele Leidse docenten is. Politieke Structuren en Processen zal dan wel een soort van samenvoeging van de Leidse vakken Nationale Politiek en Introduction to Political Science zijn.
Maar goed daar staat weer tegenover dat in leiden geen het vak Politieke Economie niet bestaat, dus het vakkenaanbod ligt maar net aan wie er op een universiteit rondlopen en wat ze belangrijk vinden.
Hier is het een keuzevak in de Master geloof ik. In het eerste jaar hebben we trouwens wel economie gehad, maar dat stelde niet zo veel voor. Ofschoon toch een aantal mensen vanwege dat vak hun propedeuse niet konden halen en daarom na twee jaar dienden te vertrekken. Samen met statistiek is economie in die zin het moeilijkste vak in de propedeuse, maar als je er enige aanleg voor hebt is er niet veel aan.quote:Op donderdag 23 juni 2005 12:54 schreef I.R.Baboon het volgende:
Politieke Economie is opzich best een boeiend vak (ik weet nu alles over ruilvoeten en verdoorn effects en concurrentieposities) maar ik ben toch wel ontzettend blij dat ik er nu van af ben.
Dat is bij statistiek ook zo. Eigenlijk stelt het heel weinig voor, maar er hangt toch een cultus omheen van onhaalbaarheid. En gelukkig hebben wij geen na-2-jaar-weg policy, want anders was ik echt door het oog van de naald gekropen (Politiek Economische Geschiedenis en Internationale Betrekkingen haalde ik pas na 5 keer, en dat laatste met een 5,8, en dat eind augustus van m'n 2e jaar).quote:Op donderdag 23 juni 2005 19:24 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Hier is het een keuzevak in de Master geloof ik. In het eerste jaar hebben we trouwens wel economie gehad, maar dat stelde niet zo veel voor. Ofschoon toch een aantal mensen vanwege dat vak hun propedeuse niet konden halen en daarom na twee jaar dienden te vertrekken. Samen met statistiek is economie in die zin het moeilijkste vak in de propedeuse, maar als je er enige aanleg voor hebt is er niet veel aan.
Statistiek is rekenen, maar in het eerste jaar is het niet meer dan VWO-stof, en ook in het tweede jaar valt het in principe enorm mee.quote:Op donderdag 23 juni 2005 23:01 schreef thettes het volgende:
Maar wat komt er nou langs aan formules en functies in de studie? Je hebt dus wel statistiek? En is politieke economie veel rekenen?
Indien je geïnteresseerd bent in politiek wel. Als accountant zullen de statistische vakken geen probleem zijn en voor de economische vakken kun je wellicht vrijstelling krijgen. De enige vereiste is dat je behoorlijk goed kunt schrijven, daar dat zeker naarmate je verder komt in je studie van steeds groter belang wordt.quote:Op vrijdag 24 juni 2005 11:33 schreef stukovich het volgende:
Ik volg deze interessante discussie nu al een tijd, en nu mijn inbreng. Volgend jaar hoop ik af te studeren (bedrijfseconomie op de HES). Nu twijfel ik aan een vervolgopleiding. Sinds een half jaar heb ik stage gelopen bij PricewaterhouseCoopers, waar ik terug mag komen. Echter twijfel ik of ik hierna accountancy moet gaan doen of politicologie.
Ik realiseer dat er een wereld van verschil tussen beiden zit, echter zijn beide opties reëel. Nu is mijn vraag of de studie politicologie haalbaar is voor mij als Hbo-student met economische achtergrond
Dat viel mij bij de voorlichtingsdag ook al op ja. Dacht dat het kwam doordat iedereen die er zat nog gewoon scholier was. Maar het blijft dus zo, mooi om te horenquote:Op vrijdag 24 juni 2005 13:40 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Het valt sowieso op dat je bij politicologie weinig echte "nerds" ziet, maar daar staat tegenover dat er ook nauwelijks corpsballen zijn die politicologiestuderen. heb me altijd afgevraagd waar dat door komt.
'k ookquote:Op zaterdag 25 juni 2005 20:25 schreef Thundertje het volgende:
Ben alleen maar enthousiaster geworden door dit topic
Mij juist niet, stikte van de 'kraagjes-kakkers' in de zaalquote:Op zaterdag 25 juni 2005 20:25 schreef Thundertje het volgende:
[..]
Dat viel mij bij de voorlichtingsdag ook al op ja. Dacht dat het kwam doordat iedereen die er zat nog gewoon scholier was. Maar het blijft dus zo, mooi om te horen
Ben alleen maar enthousiaster geworden door dit topic
Nu nog een kamer vinden. Iemand met een kamer over toevallig?
Je komt uit Zwolle en je hebt dus reistijdvoorrang, zie http://www.sls.nl/quote:Op zaterdag 25 juni 2005 20:25 schreef Thundertje het volgende:
Nu nog een kamer vinden. Iemand met een kamer over toevallig?
In Leiden zie je die overal, maar dat betekent niet dat het corpsballen zijn.quote:Op zaterdag 25 juni 2005 20:58 schreef Internationalist het volgende:
[..]
Mij juist niet, stikte van de 'kraagjes-kakkers' in de zaal
Maar zoals ik al in een eerdere poli-topic zei, zal wel toeval zijn.
Corpsballetjes of niet, imo blijft het verwerpelijk.quote:Op zaterdag 25 juni 2005 21:02 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
[..]
In Leiden zie je die overal, maar dat betekent niet dat het corpsballen zijn.![]()
Ik sta er al een tijdje ingeschreven ja. Neem gewoon het zekere voor't onzekere door overal rond te spammen dat ik een kamer zoekquote:Op zaterdag 25 juni 2005 21:02 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Je komt uit Zwolle en je hebt dus reistijdvoorrang, zie http://www.sls.nl/
Dan moet je gewoon op tig kamers reageren en dan komt het vanzelf goed. Waarschijnlijk kom je dan in eerste instantie wel in grote complexen als de Pelikaanhof of de Klikspaanweg terecht, maar voor een tijdje is dat niet erg. Ik ken zelfs mensen die daar al zes jaar wonen, maar dat zou ik zelf niet willen.quote:Op zaterdag 25 juni 2005 21:09 schreef Thundertje het volgende:
[..]
Ik sta er al een tijdje ingeschreven ja. Neem gewoon het zekere voor't onzekere door overal rond te spammen dat ik een kamer zoek
Ach, ik denk dat ze wel met pijlen aangeven waar je heen moet. En zoniet is het een goede kennismaking.quote:Op zaterdag 3 september 2005 12:47 schreef thettes het volgende:
Hier meldt zich iemand die maandag moet beginnen op de uva!
Boeken besteld bij Machiavelli, en nu moet ik ze ophalen in T107... wordt nog een zoektocht ben ik bang
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |