Ligt eraan.quote:Op donderdag 27 oktober 2005 16:49 schreef Doekes het volgende:
Beste Piet,
Misschien een domme vraag, maar vallen aardappels ook onder de categorie groente?
Groeten,
Doekes
Je hebt zelf ook door dat het eigenlijk niet zo bedoeld is, die 2 ons groentes?quote:Op vrijdag 28 oktober 2005 09:26 schreef Doekes het volgende:
Dan vind ik dus dat het groente is, want dan kom ik wat makkelijker aan mijn twee ons groente per dag![]()
Okee, dank je wel Piet.
Nou, dat vroeg ik me dus eigenlijk af. Of aardappels ook onder die twee ons per dag vallen...quote:Op vrijdag 28 oktober 2005 09:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt zelf ook door dat het eigenlijk niet zo bedoeld is, die 2 ons groentes?
Vanuit de gedachte van de mensen die de 2 ons eis opstelden, nee dus.quote:Op vrijdag 28 oktober 2005 10:22 schreef Doekes het volgende:
[..]
Nou, dat vroeg ik me dus eigenlijk af. Of aardappels ook onder die twee ons per dag vallen...
Daar was ik al bang voor...quote:Op vrijdag 28 oktober 2005 10:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vanuit de gedachte van de mensen die de 2 ons eis opstelden, nee dus.
Die zien aardappelen in de categorie pasta, rijst enzo.
Euhquote:Op vrijdag 28 oktober 2005 13:51 schreef Paperclipjes het volgende:
Hallo Pietje,
Vertel mij eens hoe ik een heerlijke monchoe- kersentaart maak?
HEEL ERG BEDANKT
Ik heet geen Piet, maar weet wel hoe je een monchoutaart maaktquote:Op vrijdag 28 oktober 2005 13:51 schreef Paperclipjes het volgende:
Hallo Pietje,
Vertel mij eens hoe ik een heerlijke monchoe- kersentaart maak?
HEEL ERG BEDANKT
Een tweetal vragen hierover:quote:Op woensdag 15 december 2004 16:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Tiramisu
6 personen
3 eidooiers
100 gram suiker
schraap een vanille stokje leeg, of gebruik een zakje echte vanillesuiker
750 gram mascarpone
een koffiekopje met daarin een paar dosis gruwelijk sterke espresso (dus geen hollandse koffie)
2 borrels koffie likeur
2 borrel grappa
20 lange vingers
bittere chocolade.
Meng de eidooiers met de suiker en de vanille en klop dit stijf. Spatel dit door de mascarpone.
Leg de lange vingers in een vorm waarin ze de bodem bedekken.
doe de espresso, de likeur, de grappa in een bakje en bevochtig met een lepel de lange vingers.
Stort de mascarpone er over.
Neem een scherp mes en snij dunne krullen van de reep chocolade, dit doe je alsof je dunne plakjes van de reep snijdt.
Strooi deze krullen over de tiramisu en zet het in de koelkast om op te stijven.
Moet lukken! Thanks!quote:Op vrijdag 16 december 2005 22:27 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik weet niet of Piet nog online is, maar ik kaap dit topic even en geef mijn visie op je vragen:
1. Oplos-espresso voor een toetje lijkt me een prima oplossing als je geen espressoapparaat hebtde subtiele smaken van een goede espresso proef je toch niet door de overige ingrediënten.
2. Borrel is een borrelglaasje vol, de maat van een jenevertje bijvoorbeeld. Onthou dat het niet zo ontzettend nauw komt bij tiramisu, dan komt alles goed
Succes ermee!
Wat voor Grappa had je er voor gekocht?quote:Op zaterdag 17 december 2005 16:17 schreef Rampestamper het volgende:
Grappa is trouwens niet te zuipen, vindt ik dan, dus er moet nog een hoop tiramisu gemaakt worden eer dat op is. Verbazingwekkend overigens hoeveel vocht die lange vingers op kunnen nemen.
Ja, Grappa is gewoon een treste, een distilaat uit de resten van de wijn productie.quote:Op zondag 18 december 2005 11:49 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Wat voor Grappa had je er voor gekocht?
@Piet Kun je daarvoor eigenlijk alle Grappa gebruiken?
van het etiket:quote:Op zondag 18 december 2005 11:49 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Wat voor Grappa had je er voor gekocht?
@Piet Kun je daarvoor eigenlijk alle Grappa gebruiken?
En eerlijk gezegd was het gewoon de goedkoopstequote:Grappa Cellini
tradizione veneta
bianca
38% alcohol
moet je doen!quote:Op zondag 18 december 2005 21:16 schreef Nembrionic het volgende:
Ik denk dat ik morgen maar eens spullen ga kopen voor die Ti!
Ja, prima idee voor een champigonsoep bvquote:Op maandag 19 december 2005 19:44 schreef Barb het volgende:
Piet, kan ik door een zelfgemaakte groentebouillon gewoon een scheut sherry mikken?
Je wil vis boulionfondu maken?quote:[edit] ik wil gaan fonduen met Kerst en wil een ietwat spicy-ere smaak aan de groentebouillon meegeven. Of toch maar gaan voor kippenbouillon? Wordt dat wel lekker met diverse vissoorten erin?
Nee, ik wil zowel vis als vlees gebruiken om mee te fonduen. Om me er een beetje makkelijk vanaf te maken, haal ik gewoon bij de visboer kan en klaar in blokjes gesneden stukjes vis. De scheut sherry zou dus voor in de bouillon zijn om het net wat meer smaak te geven. Mij lijkt dat bij kippenbouillon wel kunnen, maar de vraag is meer of dat ook een succes kan zijn wanneer ik groentenbouillon maak.quote:Op maandag 19 december 2005 20:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, prima idee voor een champigonsoep bv
Je wil vis boulionfondu maken?
Je kan dan prima kip of groenteboulion gebruiken, maar als je de vis schoonmaakt, maak dan van de koppen en de graten een visboulion.
Zou het vlees niet in de fondu stoppen waar vis in heeft gezeten.quote:Op maandag 19 december 2005 20:19 schreef Barb het volgende:
[..]
Nee, ik wil zowel vis als vlees gebruiken om mee te fonduen. Om me er een beetje makkelijk vanaf te maken, haal ik gewoon bij de visboer kan en klaar in blokjes gesneden stukjes vis. De scheut sherry zou dus voor in de bouillon zijn om het net wat meer smaak te geven. Mij lijkt dat bij kippenbouillon wel kunnen, maar de vraag is meer of dat ook een succes kan zijn wanneer ik groentenbouillon maak.
Van de poten peper makenquote:Op zondag 25 december 2005 00:03 schreef Euc- het volgende:
Mijn opa heeft een haas meegenomen van het jagen. Alleen de kop is eraf, en is hij van binnen schoongemaakt. Verder zit alles er nog op aan aan.
De hazerug moet je als biefstuk bereiden, das verrukkelijk.quote:Van de hazenrug wou ik eigenlijk hazenpeper maken, maar heb je verder nog suggesties?
Ook ja, smaakt er alleen maar beter door.quote:Op zondag 25 december 2005 14:10 schreef Gimmick het volgende:
Niet echt een 'hoe maak ik het klaar'-vraag. Maar ik ben gewoon nieuwsgierig.
Rundvlees moet een tijd hangen. Ik geloof minimaal 2 weken, maar hoe langer hoe beter. Hoe zit dat met rundvlees dat je rauw eet?
Ja, uiteraard voor het snijden, na het snijden zo snel mogelijk opeten.quote:Zoals carpaccio? Bij het recept staat vaak 'zo vers mogelijk', maar heeft dat vlees dan wel evengoed een tijd gerijpt?
Niet wokken, maar gewoon sudderen, anders wordt je Poulet niet mals, Poulet mag wel 2-3 uur hebbenquote:Op woensdag 4 januari 2006 15:37 schreef Atnuk het volgende:
nou,
had een vraagje wat voor gerecht ik kan maken met de wok met de ingredienten: kokosmelk, runderpoulet, djeroek peeroet en sambal
heb zin om te wokken maar weet niet precies hoe te bereiden met deze ingredienten.
:![]()
In het meer met een gewicht aan zijn voeten?quote:Op woensdag 4 januari 2006 15:51 schreef Bluezz het volgende:
Wij hadden gister kaasfondue waar teveel wijn inzat, wel met maizena proberen te binden, niet echt gelukt, de smaak holde ook achteruit
Wat hadden we beter kunnen doen?
Kilo bloemige aardappels, dag van te voren koken en af laten koelen, wat melk en eventueel wat aardappelmeel.quote:Op woensdag 4 januari 2006 15:52 schreef Klonk het volgende:
een Duits (?) gerecht, namelijk Knodel, 1 keer gehad in een restaurant en vond ze erg lekker, nu is mijn vraag, hoe maak ik het zelf, ik zie wel eens van die kant en klaar dingen bij de ReWe ofzo, maar zelf maken lijkt me leuker
quote:Op woensdag 4 januari 2006 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:
In het meer met een gewicht aan zijn voeten?
![]()
ah, dankquote:Als je een bindmiddel wilt wat weinig smaak wegneemt, gebruik aardappelpureepoeder. Het bindt snel en geeft een redelijk korte binding (als in, wordt niet snel slijmerig)
Nadeel is wel dat het wat korrelig kan zijn.
Denk dat je een oud mijnpaard gekregen hebtquote:Op woensdag 4 januari 2006 20:24 schreef Thorical het volgende:
Ik dacht een keer alternatief vlees te gebruiken, paardenvlees en dan in dit geval lappen.
Maar toen ze na 8 uur sudderen nog schoenzolen bleken maar een roti gekocht.
De volgende dag heeft het nog zo'n 4 uur opgestaan en dus helemaal niets, alleen een jusje dat me deed kwijlen. Na nog een half uur in de magnetron hebben we het toch maar opgegeten maar echt blij zijn we er niet van geworden alleen die jus die was goddelijk.
Met mijn gewone runderlappen gaat nooit iets mis en echt ik heb ze op de zelfde manier behandeld.
Beste Piet, wat kan ik fout gedaan hebben en is er een speciale manier om paardenvlees mals te krijgen?
Ik denk meteen aan limburgs zuurvlees dat toch ook van paardenvlees gemaakt wordt.
je kan ook papaya gebruiken, of gewoon het active enzym dat daarin zit kopen, potjes vleesmalser worden bij de supermarkt verkocht, is een zout/papaiine mengsel (het enzym dat vlees afbreekt)quote:Op woensdag 4 januari 2006 20:42 schreef Thorical het volgende:
Dat van dat mijnpaard dachten we thuis ook al en ananassap toevoegen. Of een halve kiwi.
Als je zuurvlees maakt, zeker.quote:Maar jou manier van paardenlappen zou dus zijn om ze eerst inteleggen?
A: smut is in the mind of the readerquote:Op zaterdag 7 januari 2006 02:29 schreef i-spy24 het volgende:
ff een hele andere vraag:
A:
Waarom staat er niet in de Topic-Header " Hoe BEREIDT ik ...." ipv klaarmaken.
Met "Klaarmaken" denk ik altijd aan iets anders![]()
B:
Is 'Piet' Kok ofzo of gerenomeerd recensent ergens ofzo ( nee 'k heb niet al zijn post nagetrokken
heb wel wat beters te doen) dat iedereen aan hem maar alles moet vragen t.a.v.de bereidingswijze
van bepaalde gerechten? Of is het gewoon vraag maar voor de vuist weg want 'Piet' heeft toch
niks anders te doen en vindt het leuk om ff te helpen..
Denk dat dit vooral jouw probleem is, I-Spyquote:Op zaterdag 7 januari 2006 02:29 schreef i-spy24 het volgende:
ff een hele andere vraag:
A:
Waarom staat er niet in de Topic-Header " Hoe BEREIDT ik ...." ipv klaarmaken.
Met "Klaarmaken" denk ik altijd aan iets anders![]()
Heb deel 1 van dit topic geopend omdat mensen mij een aantal keer vragen hebben gesteld (wat sommige nog steeds doen) via mail of off topic in ander topic.quote:B:
Is 'Piet' Kok ofzo of gerenomeerd recensent ergens ofzo ( nee 'k heb niet al zijn post nagetrokken
heb wel wat beters te doen) dat iedereen aan hem maar alles moet vragen t.a.v.de bereidingswijze
van bepaalde gerechten? Of is het gewoon vraag maar voor de vuist weg want 'Piet' heeft toch niks anders te doen en vindt het leuk om ff te helpen..
A. Omdat het 'Hoe bereid ik...' is. En verder who cares?quote:Op zaterdag 7 januari 2006 02:29 schreef i-spy24 het volgende:
ff een hele andere vraag:
A:
Waarom staat er niet in de Topic-Header " Hoe BEREIDT ik ...." ipv klaarmaken.
Met "Klaarmaken" denk ik altijd aan iets anders![]()
B:
Is 'Piet' Kok ofzo of gerenomeerd recensent ergens ofzo ( nee 'k heb niet al zijn post nagetrokken
heb wel wat beters te doen) dat iedereen aan hem maar alles moet vragen t.a.v.de bereidingswijze
van bepaalde gerechten? Of is het gewoon vraag maar voor de vuist weg want 'Piet' heeft toch
niks anders te doen en vindt het leuk om ff te helpen..
En Piet houdt van knuffelen...quote:Op zaterdag 7 januari 2006 08:52 schreef Pietverdriet het volgende:
En, wie ik ben? Ik ben Piet Verdriet een gerenomeerd culinair forumposter, bestrijder van onrecht en voorvechter van vrijheid en tegenstander van grote overheid.
Ik wordt oud...quote:Op zaterdag 7 januari 2006 10:57 schreef Oblivion het volgende:
[..]
En Piet houdt van knuffelen...
Nog een leuke verjaardag gehad, Piet?
En steeds wijzer....quote:
Trouwens, why the long face?quote:
Boterdoop? Google levert 0,0quote:Op zaterdag 7 januari 2006 23:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb vandaag pelaardappels met boterdoop gegeten,
Heerlijk
![]()
Gesmolten boter om in te dopen, met een beetje zout en knofquote:
Poeh, eu, ja, maak de pasta vellen zelfquote:Op zondag 8 januari 2006 01:21 schreef Chielus het volgende:
Piet heb je nog wat speciale tips, ingredienten of smaakmakers voor een lekkere lasagna?
Tja daar heb ik de spullen niet voor in huis, zat meer te denkena aan een bepaald soort kruiden ofzo, maar ik ga denk ik gewoon lekker een soort klassieke versie maken. maar dan met gorgonzola.quote:Op zondag 8 januari 2006 10:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Poeh, eu, ja, maak de pasta vellen zelf
bloem, ei, deegroller?quote:Op zondag 8 januari 2006 10:48 schreef Chielus het volgende:
[..]
Tja daar heb ik de spullen niet voor in huis,
Hoe zit het met de verhoudingen in jullie recept dan ???quote:Jan in de zak
Recept 1
Ingrediënten:
300 gram bloem, 200 gram boekweitmeel, 50 gram gist, 2 eieren, 50 gram suiker, ½ liter melk, snufje zout, 75 gram krenten, 75 gram sukade, 75 gram rozijnen, stroopsaus.
Bereidingswijze:
De gist met wat lauwe melk aanmengen, een kuiltje in de bloem maken, de gist hierin schenken, het losgeklopte ei, de melk, suiker en zout toevoegen, alles goed dooreen mengen en beslaan tot een luchtig deeg. De gewassen rozijnen e.d. toevoegen. Het beslag in een witte katoenen zak overdoen (die van te voren met warm water is uitgespoeld en met bloem bestrooid) en dichtbinden, maar zo dat er voldoende ruimte blijft om te rijzen. Men legt de zak in een pan met lauw water (onderop een schoteltje om aanbranden te voorkomen). Breng dit langzaam aan de kook en laat jan in de zak 2½ uur koken. De zak verwijderen en de koek met een draad in plakken snijden, presenteren met stroopsaus of met gesmolten boter en basterdsuiker.
Recept 2
Ingrediënten:
300 gram bloem, 200 gram boekweitmeel, 50 gram gist, 2 eieren, 50 gram suiker, ½ liter melk, snufje zout, 75 gram krenten, 75 gram sukade, 75 gram rozijnen, stroopsaus.
Bereidingswijze:
Leng de gist aan met wat lauwe melk, maak een kuiltje in de bloem, schenk de gist hierin, voeg het losgeklopte ei, de melk, suiker en zout toe, meng alles goed dooreen en klop het tot een luchtig deeg. Voeg de gewassen rozijnen e.d. toe. Doe het beslag over in een witte katoenen zak (die van te voren met warm water is uitgespoeld en met bloem bestrooid) en bind die dicht, maar zo dat er voldoende ruimte blijft om te rijzen. Leg de zak in een pan met lauw water (onderop een schoteltje om aanbran- den te voorkomen). Breng dit langzaam aan de kook en laat jan in de zak 2½ uur koken. Verwijder de zak en snijd de koek met een draad in plakkenn. Presenteer hem met stroopsaus of met gesmolten boter en basterdsuiker.
Recept 3
Ingrediënten:
300 gram bloem, 1 ei, zout, 150 gram rozijnen, 150 gram krenten, 150 gram sukade, 25 gram verse gist, 2 deciliter melk, boter, 1 theelepel suiker stroop.
Bereidingswijze:
Zeef het bloem en het zout in een kom. Verwarm de melk tot 40 °C, los de gist erin op en roer er de suiker door. Laat de gistoplossing enige tijd op een tamelijk warme plaats staan (er moeten zich bovenop het mengsel belletjes vormen). Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing en het ei in. Roer er met een mixer, voorzien van deeghaken, een glad en klontvrij beslag van. Kneed de rozijnen, krenten en sukade erdoor. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het op een tamelijk warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen. Spoel een linnen theedoek in warm water en bestrooi de bovenkant met bloem. Leg de deegbol op de doek en bind deze met een touwtje dicht. Zorg ervoor dat er in de doek voldoende ruimte overblijft, zodat het deeg nog kan rijzen. Leg de doek met het deeg op een bord in een pan kokend water. Sluit de pan en kook de jan in de zak in ongeveer 2½ uur gaar. Steek, om te controleren of het gaar is, een breinaald in het brood; deze moet er schoon en droog uit komen. Verwijder dan de doek en laat de Jan in de zak even uitdampen. Snijd de Jan in de zak in dikke plakken en serveer deze met boter en stroop.
Ik ben dan wel geen piet, maar ik kook vaker met rijstemelk (heb koemelkallergie).quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:38 schreef Troel het volgende:
Piet (of iemand anders)
Heeft rijstemelk een duidelijk andere smaak dan sojamelk of koemelk?
Een van de kindertjes uit mijn klas mag dus alleen rijstemelk en ik vroeg me af of ik dat ook kan gebruiken in iets puddingachtigs.
(Of zit er in van die pudding waar je melk bij moet doen ook nog melkachtige dingen?)
Ik wilde namelijk een les maken over het Olifantenfeest van Paul Biegel en dan de kids zelf pudding laten maken.
ik heb geen idee, ik had tot nu nog nooit van rijstemelk gehoord.quote:Op dinsdag 10 januari 2006 17:38 schreef Troel het volgende:
Piet (of iemand anders)
Heeft rijstemelk een duidelijk andere smaak dan sojamelk of koemelk?
maak anders ipv pudding eens haagse bluf? (stijfgeslagen eiwit met bessensap=quote:Een van de kindertjes uit mijn klas mag dus alleen rijstemelk en ik vroeg me af of ik dat ook kan gebruiken in iets puddingachtigs.
zou goed kunnen, die fabikanten gooien veel ingredienten in die pakjes. Bedoel je van die roerpudding zonder koken?quote:(Of zit er in van die pudding waar je melk bij moet doen ook nog melkachtige dingen?)
Ik ken het boek niet, maar veel succes.quote:Ik wilde namelijk een les maken over het Olifantenfeest van Paul Biegel en dan de kids zelf pudding laten maken.
Beker rozijnen+droge abrikozen, glas grappa (of 2) eroverheen, 2 daagjes laten wellen+trekken. Ideaal als bijgerecht bij een wildschotel......quote:Op zaterdag 17 december 2005 16:17 schreef Rampestamper het volgende:
[afbeelding]
Grappa is trouwens niet te zuipen, vindt ik dan, dus er moet nog een hoop tiramisu gemaakt worden eer dat op is.
waarom niet?quote:Op woensdag 11 januari 2006 09:59 schreef Troel het volgende:
Kijk, met die antwoorden kan ik inderdaad wat. Of Haagse Bluf een goed idee is weet ik niet, ik weet niet of ouders daar blij mee zijn
ahaquote:Olifantenfeest gaat over een circus en dan komt er een heel grote olifant, maar dat blijkt een neppe te zijn. DE kinderen moeten allemaal vroeg naar bed en alle moeders moeten frambozenpudding gaan maken. Die pudding wordt allemaal in de olifant gegoten en de voglende dag is er dus een puddingolifant
geen ideequote:De meeste kinderen zullen frambozenpudding wel lekker vinden, maar eten ze ook griesmeelpudding?
quote:Op zaterdag 7 januari 2006 02:29 schreef i-spy24 het volgende:
ff een hele andere vraag:
A:
Waarom staat er niet in de Topic-Header " Hoe BEREIDT ik ...." ipv klaarmaken.
Met "Klaarmaken" denk ik altijd aan iets anders![]()
quote:
jaquote:Op woensdag 11 januari 2006 12:18 schreef AHLY-ALU het volgende:
ontopic... zeg piet, maak jij weleens chips?
Dat doet mij denken aan een saus Monegask die ik ooit bij een pate op heb maar heb daar nooit het recept van kunnen krijgen. Weet jij misschien een recept Piet?quote:Op donderdag 12 januari 2006 11:47 schreef Atnuk het volgende:
hoe maak ik lekkere uitjes monegask?
heb ik ineens zin in..
![]()
quote:Op donderdag 12 januari 2006 19:46 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Dat doet mij denken aan een saus Monegask die ik ooit bij een pate op heb maar heb daar nooit het recept van kunnen krijgen. Weet jij misschien een recept Piet Bluezz?
quote:Monegask saus
1 grote pot kleine witte uitjes
3 lepels olie
1 glas water
1 glas azijn
50 gram blanke rozijnen
1 groot blik tomatenpuree
50 gram suiker
2 laurierbladeren
2 kruidnagels
paar takjes peterselie (fijnsnijden)
zout en peper
sherry
Bereiding:
Van te voren de rozijnen weken in sherry. Hier kan evt. iets vocht bijgedaan worden van de pot uitjes.
Alle ingredienten in een pan doen en dit 1,5 uur laten sudderen met de deksel erop.
Als je van pittig houd, kun je er op het laatst een klein scheutje ketchup aan toevoegen.
quote:Als je van pittig houd, kun je er op het laatst een klein scheutje ketchup aan toevoegen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |