Dus het is een kwestie van smaak voor jou en het heeft niks te maken met hoeveelheid spierkracht en lengte.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:28 schreef McCarthy het volgende:
Het is gewoon niet mooi om korte pootjes en nul-komma-nul spierkracht te hebben. Niet in dezse genenpoel
Tuurlijk kan dat best... smaak is zo relatief.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:28 schreef McCarthy het volgende:
Spleetogen prachtig bij aziaten. Niet bij blanke hollandse jongens en meisjes.
Dat past gewoon niet.
Nee. Net als Roemenie, Bulgarije, Servie, Albanie en wat mij betreft hadden we ook prima zonder de Grieken afgekund.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:10 schreef Falco het volgende:
Een tegenargument snap ik niet zo goed: dat Turkije islamitisch is en daarom niet bij de EU mag. Bosnië-Herzegovina is ook een land met overwegend veel moslims. Mag dat land, ondanks dat het in Europa ligt in de verre toekomst ook geen lid van de EU worden dan?
Toen werd het samengehouden door een (halve) dicator die een bevolkingsgroep (Serviers) systematisch bevoordeelde.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:19 schreef Falco het volgende:
Daarvoor ging het wel prima, toen Joegoslavië nog bestond
Nu gaat het beter omdat de verschillende culturen niet meer (zo sterk) door elkaar wonen.quote:en nu lijkt het ook weer de betere kant op te gaan. Beetje kulantwoord...
Ras is geen issue, cultuur is de crux. Surinamers veroorzaken veel minder problemen in Nederland dan Marokkanen, terwijl de genetische verschillen tussen NLers en Surinamers veel groter zijn dan tussen NLers en Marokanen.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:21 schreef Falco het volgende:
Over 300-500 jaar is de genenpoel toch zo enorm 'vertroebeld' door het genen verspreiden tussen negers, aziaten en blanken, waardoor er maar een ras overblijft. En dat betekent dat het probleem opgelost is, hiep hoi.
Ze lijken elkaar iig niet meer en masse af te slachten.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:52 schreef Aaahikwordgek het volgende:
Volgens mij gaat het helemaal niet beter daar, maar we horen er niet meer zoveel van. Nogal een verschil.
Ik deel je mening over cultuur, maar genetisch praat je poep.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:53 schreef Kaalhei het volgende:
[..]
Ras is geen issue, cultuur is de crux. Surinamers veroorzaken veel minder problemen in Nederland dan Marokkanen, terwijl de genetische verschillen tussen NLers en Surinamers veel groter zijn dan tussen NLers en Marokanen.
que?quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:56 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Ik deel je mening over cultuur, maar genetisch praat je poep.
Nou, dat van genetische verschillen. Som maar eens op.quote:
Maak dat onze Antilliaanse vrinden maar eens wijs.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:53 schreef Kaalhei het volgende:
[..]
Ras is geen issue, cultuur is de crux. Surinamers veroorzaken veel minder problemen in Nederland dan Marokkanen, terwijl de genetische verschillen tussen NLers en Surinamers veel groter zijn dan tussen NLers en Marokanen.
encyclopedie, daar staat het gewoon in.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:19 schreef Johan_de_With het volgende:
[..]
Dit roep je nou al voor de tweede maal, maar het is nog altijd onzin. Op basis van welke objectieve criteria concludeer jij dit?
Ik zie het anders nergens.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:11 schreef McCarthy het volgende:
[..]
encyclopedie, daar staat het gewoon in.
feit is wel dat aziaten minder spierkracht hebben en korte pootjes en dat vind ik (idd: smaak) maar niks. Dat hoeft zich iig niet te vermengen met ons.quote:Op woensdag 8 juni 2005 16:41 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Dus het is een kwestie van smaak voor jou en het heeft niks te maken met hoeveelheid spierkracht en lengte.
En je smaak is gericht op kleinere mensen van een ander ras en niet iemand van het blanke ras met minder spierkracht\ lengte
[..]
Tuurlijk kan dat best... smaak is zo relatief.
Maar je zegt nu zelf dat het niks te maken heeft met spierkracht.
nee, waar zeg ik dit danquote:Dus je vind aziaten fysiek inferieur omdat ze er niet blank uitzien ?
Dat jij geen bewijs kan vinden betekent niet dat het onwaar is.quote:
Gezien de grote verschillen in natuurlijke barrieres tussen de verschillende bevolkongsgroepen en de hieruit volgende verschillende mate van vermeningen gecombineerd met in het oog springende aspecten verwacht ik een gemiddeld grotere genetische overeenkomst tussen Europeanen en Noord-Afrikanen dan tussen Europeanen en Afrikanen. Maar ik kan het uiteraard niet kwantificeren, ik ben immers geen geneticus.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:05 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Nou, dat van genetische verschillen. Som maar eens op.![]()
![]()
Ik wist niet dat het er in Macedonië zo erg aan toe ging. Gebrek aan media-aandacht?quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:18 schreef Kaalhei het volgende:
Wat fraaie voorbeelden van landen waar grote groepen mensen wonen die tot een verschillende culturele achtergrond behoren en de gevolgen:Belgie (Walen/Vlamingen) Tjechoslowakije (Tsjechen/Slowaken) Canada (Frans/Engels) Joegoslavie (Moslims/Katholieken/Orthodoxen) Ethiopie (Eritra) (Moslims/Koptische Christenen) Sri Lanka (Boeddisten/Moslims) Filipijnen (Katholieken/Moslims) Indonesie (Oost-Timor) (Christenen/Moslims) Macedonie (Orthodox/Moslim) Nagorno-Karabach (Christenen/Moslims)
In landen waar de culturele verschillen vrij bepererkt zijn (Canada, Belgie e.d.) leidt het tot een scheiding zonder al te veel geweld. In landen waar culturele verschillen veel groter zijn, vaak geinduceerd door verschillen in religie, leidt het tot burgeroorlog, genocide, guerilla, et cetera. Uiteraard bestaat de kans dat de Baltische staten, de Oekraine en (afhankelijk van demografische ontwikkelingen) landen in West-Europa met veel moslims (Frankrijk, UK, Nederland, Duitsland, Belgie) in de toekomst tot het rijtje gaan behoren.
Op wat uiterlijkheden en andere pigmentvorming denk ik dat het wel ongeveer ophoudt met de verschillen in genen. Echter, ook ik ben geen geneticus.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:22 schreef Kaalhei het volgende:
[..]
Gezien de grote verschillen in natuurlijke barrieres tussen de verschillende bevolkongsgroepen en de hieruit volgende verschillende mate van vermeningen gecombineerd met in het oog springende aspecten verwacht ik een gemiddeld grotere genetische overeenkomst tussen Europeanen en Noord-Afrikanen dan tussen Europeanen en Afrikanen. Maar ik kan het uiteraard niet kwantificeren, ik ben immers geen geneticus.
na Kosovo stond dat land op springen.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:24 schreef kLowJow het volgende:
[..]
Ik wist niet dat het er in Macedonië zo erg aan toe ging. Gebrek aan media-aandacht?
Kijk eens wat verder dan je neus breed is.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:26 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Op wat uiterlijkheden en andere pigmentvorming denk ik dat het wel ongeveer ophoudt met de verschillen in genen. Echter, ook ik ben geen geneticus.
Ook ik had graag gehad dat we het met genenverschillen hadden kunnen beslechten.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:28 schreef Kaalhei het volgende:
[..]
Kijk eens wat verder dan je neus breed is.![]()
Het is hier misschien een beetje ongepast, maar je mag me er wel wat meer over vertellen. ZOals hoe de situatie nu is, wat het tij heeft doen keren, en waarom er daar geen sprake is van burgeroorlog, genocide etc.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:27 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
na Kosovo stond dat land op springen.
Nou, ik zie in een encyclopedie (de eerste die ik kan vinden, ik ben namelijk niet thuis) geen enkele aanwijzing en het artikel is toch niet door zomaar iemand geschreven.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:16 schreef McCarthy het volgende:
[..]
Dat jij geen bewijs kan vinden betekent niet dat het onwaar is.
Omdat men daar snel tot inzicht kwam en bloedvergieten kon voorkomen. Het is ruimschoots op het nieuws geweest. Verder volg ik het daar nu niet op de voet, maar een vroegere collega van mij kwam daar vandaan en die was er behoorlijk gespannen onder.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:33 schreef kLowJow het volgende:
[..]
Het is hier misschien een beetje ongepast, maar je mag me er wel wat meer over vertellen. ZOals hoe de situatie nu is, wat het tij heeft doen keren, en waarom er daar geen sprake is van burgeroorlog, genocide etc.
quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:36 schreef Johan_de_With het volgende:
Nou, ik zie in een encyclopedie (de eerste die ik kan vinden, ik ben namelijk niet thuis) geen enkele aanwijzing en het artikel is toch niet door zomaar iemand geschreven.
Moet lukken.quote:
Zodra er computers op de studiezalen komen. Hoe dan ook, ook op het almachtige Google kom ik geen geneticus tegen die mij uitlegt dat we nu wel voldoende variatie hebben.quote:
Hebben ze geen boeken in die UB van je?quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:41 schreef Johan_de_With het volgende:
[..]
Zodra er computers op de studiezalen komen. Hoe dan ook, ook op het almachtige Google kom ik geen geneticus tegen die mij uitlegt dat we nu wel voldoende variatie hebben.
Ik ben natuurlijk (enigszins) op de hoogte van de situatie in Macedonië n.a.v. het gebeuren in Kosovo. De geschiedenis van Macedonië beperkt zich echter niet tot die korte periode. Als dat het enige is wat er op het gebied van religieuze/culturele spanningen heeft plaatsgevonden, lijkt het me eerder een voorbeeld van dat een conclusie zoals kaalhei hierboven trekt niet noodzakelijk juist hoeft te zijn.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:37 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Omdat men daar snel tot inzicht kwam en bloedvergieten kon voorkomen. Het is ruimschoots op het nieuws geweest. Verder volg ik het daar nu niet op de voet, maar een vroegere collega van mij kwam daar vandaan en die was er behoorlijk gespannen onder.
Ja, maar ik heb korte benen en geen spierkracht, dus ik ga niet heen en weer lopen om aantekeningen te maken.quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:44 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Hebben ze geen boeken in die UB van je?![]()
Nee, alleen heb ik een hekel aan intellectuele lompenproletariers die het woord ''gewoon'' gebruiken.quote:Jij ziet dus zelfs een noodzaak van vermenging tussen Aziaten en Europeanen?![]()
quote:Op woensdag 8 juni 2005 17:45 schreef kLowJow het volgende:
[..]
Ik ben natuurlijk (enigszins) op de hoogte van de situatie in Macedonië n.a.v. het gebeuren in Kosovo. De geschiedenis van Macedonië beperkt zich echter niet tot die korte periode. Als dat het enige is wat er op het gebied van religieuze/culturele spanningen heeft plaatsgevonden, lijkt het me eerder een voorbeeld van dat een conclusie zoals kaalhei hierboven trekt niet noodzakelijk juist hoeft te zijn.
bronquote:Macedonische Kwestie
De Macedonische Kwestie was de machtsstrijd om de regio Macedonië, die zich in de periode vanaf ca. 1830 tot 1945 afspeelde. Men kan echter stellen dat de kwestie nog voortduurt, omdat het onderwerp nog steeds gevoelig ligt in de regio, en zich in 2001 in Macedonië nog een Albanese opstand heeft voorgedaan.
De regio Macedonië is een etnisch diverse regio. Er wonen etnische Turken, Bulgaren, Serviërs, Grieken, Albanezen, zigeuners, en "Macedoniërs". Belangrijkste partijen in de kwestie waren Servië/Joegoslavië, Griekenland, Bulgarije, en in het begin ook het Ottomaanse Rijk. Voor 1912 was het gebied deel van het Ottomaanse Rijk. Na veel strijd kwam uiteindelijk een definitieve verdeling in 1945 tot stand tussen Griekenland en Joegoslavië. Het Joegoslavische deel werd in 1991 onafhankelijk onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.
[bewerken]
Het ontstaan van de Kwestie
In 1815 was het reeds duidelijk dat het Ottomaanse Rijk op zijn einde liep. In 1830 waren aan de randen twee aparte eenheden ontstaan: het semi-onafhankelijke Servië en het volledig onafhankelijke Griekenland. Beiden hadden meer leden van de nationale etniciteit buiten de grenzen wonen en streefden dus naar uitbreiding. De Bulgaren kwamen hier al snel bij. Alledrie de partijen begonnen in het via guerrillabewegingen en terrorisme in het gebied te intrigeren, en trachtten de bevolking naar zijn hand te zetten.
De Servische hajduks, Griekse andartes en Bulgaarse VMRO-guerilla's terroriseerden Macedonische dorpen en elkaar. Een dorp werd door financiële of materiële steun overgehaald een nationaliteit te kiezen, waarna het, in ruil voor bescherming, een bron van voedsel en rekruten werd. Als dit niet hielp werd teruggevallen op dreigementen of geweld. Een andere taktiek was het ombrengen van Turkse beambten, in de hoop dat de Turken wraak zouden nemen. De vluchtelingen uit de platgebrandde dorpen zouden zich vervolgens aansluiten bij de guerilla's, zo was de redenering.
Geen land kon de overhand krijgen, mede doordat de grote mogendheden elkaar in de kwestie tegenwerkten. Servië werd door Oostenrijk gesteund, Griekenland door de Britten, en Bulgarije door de Russen. Geen van de drie stond een toewijzing aan een andere partij dan het door hun gesteunde land toe.
Uiteraard zorgde ieder land niet te direct bij een zaak betrokken te zijn, want dat zou een diplomatieke rel of oorlog uitlokken. Servië en Griekenland hadden tot hun schade en schande al geleerd dat ze nog te zwak waren voor een directe militaire confrontatie. Wel trachtte men rechten voor de eigen (Grieks-, Servisch of Bulgaars-orthodoxe) Kerk bij de sultan los te peuteren.
Ten slotte kwamen in 1912 de Albanezen, bang dat ze gepasseerd zouden worden, in opstand, en namen zelfs Skopje in. Helaas voor hen brak, net toen de sultan hen rechten toezegde, de eerste Balkanoorlog uit.
[bewerken]
De verdeling van de koek
In de Balkanoorlogen en de Eerste en Tweede Wereldoorlog is herhaaldelijk om Macedonië gevochten. Het gebied verwisselde dan ook regelmatig van eigenaar. In 1945 kwam de situatie er ten slotte op neer, dat het gebied tussen Joegoslavië en Griekenland werd verdeeld, waarbij Bulgarije slechts een klein gebied (Petritsj) overhield. De nationalistische strijd werd nu onderdrukt door de Koude Oorlog, de NAVO, het communisme en het Titoïsme.
Na de val van Joegoslavië laaide de kwestie weer op. Macedonië werd in 1991 onafhankelijk, maar Griekenland eiste dat het land de afkorting FYROM zou dragen. Deze afkorting staat voor Former Yugoslav Republic of Macedonia (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië). De Grieken waren bang dat het land anders aanspraken op het Griekse deel, de provincie Makedonia, zou maken. In 2001 ontstond een opstand onder de Albanezen in het westen van de republiek. Zij wilden verregaande emancipatie, maar de Slavische Macedoniërs waren bang dat ze naar aansluiting streefden met Albanië. Bulgarije heeft iedere aanspraak op de regio opgegeven. De nieuwe republiek is echter nog niet stabiel, en geldt als een van de armste landen in Europa.
Er vielen wel degelijk slachtoffers: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1484932.stmquote:Op woensdag 8 juni 2005 17:45 schreef kLowJow het volgende:
[..]
Ik ben natuurlijk (enigszins) op de hoogte van de situatie in Macedonië n.a.v. het gebeuren in Kosovo. De geschiedenis van Macedonië beperkt zich echter niet tot die korte periode. Als dat het enige is wat er op het gebied van religieuze/culturele spanningen heeft plaatsgevonden, lijkt het me eerder een voorbeeld van dat een conclusie zoals kaalhei hierboven trekt niet noodzakelijk juist hoeft te zijn.
Bedankt voor de informatie. Ik zie echter op basis van bovenstaande niet zo snel waarom hier cultuur of geloof een belangrijkere rol zou spelen dan bij willekeurig welke andere oorlog in Europa.quote:
en Tetsjenie.quote:Op woensdag 8 juni 2005 18:08 schreef Kaalhei het volgende:
Mag ik Darfur nog toevoegen als troef?
Israelquote:
Indonesie.quote:
Kashmirquote:
Welke grote culturele verschillen hebben onlangs tot grote conflicten geleid in de VS?quote:Op woensdag 8 juni 2005 19:14 schreef Monidique het volgende:
Amerika, China, Rusland, heel Zuid-Amerika, heel Afrika, heel Midden-Oosten, India.
Rodney King.quote:Op woensdag 8 juni 2005 19:17 schreef Kaalhei het volgende:
Welke grote culturele verschillen hebben onlangs tot grote conflicten geleid in de VS?
Al zou de groeiende Hispanic/Latino-minderheid wel voor problemen kunnen gaan zorgen
Conflicten tussen Indianen en Europese grootgrondbezitters. Tijdje geleden was er nog een militaire operatie in een sloppenwijk.quote:Welke grote culturele verschillen hebben onlangs tot grote conflicten geleid in Brazilie?
Zelfmoordaanslagen op doelen van etnische minderheden.quote:Welke grote culturele verschillen hebben onlangs tot grote conflicten geleid in Argentinie?
Welke grote culturele verschillen hebben onlangs tot grote conflicten geleid in Tunesie?
Die zijn van het zelfde niveau als op fok.quote:Op woensdag 8 juni 2005 20:03 schreef Monidique het volgende:
Maar hoe zit het met de kennelijk kleine culturele verschillen in Suriname? Hoe zit het met de kennelijk kleine culturele verschillen in Libië? Hoe zit het met de kennelijk kleine culturele verschillen in Nieuw-Zeeland?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |