| McBernie | dinsdag 22 maart 2005 @ 11:39 |
| ola, ik had een vraagje, hoe moet je ookalweer uitserveren in de horeca? Van rechts in en van links debrasseren of andersom? | |
| Sjeen | dinsdag 22 maart 2005 @ 11:56 |
| Rechts serveren, links debrasseren en de dames eerst, maar dat wist je beslist al | |
| komrad | dinsdag 22 maart 2005 @ 12:03 |
| dames eerst, ligt eraan of je een goede of een minder goede indruk wil maken. | |
| McBernie | dinsdag 22 maart 2005 @ 12:24 |
| dat van die dames wist ik wel ja Bedankt iig!! | |
| ThE_ED | dinsdag 22 maart 2005 @ 12:25 |
| Waarom dames eerst? Die eten toch het minst... | |
| SomeDude | dinsdag 22 maart 2005 @ 12:35 |
| Het gaat eerst Thee-Cola-Pils (Warm - Fris - Bier) En daarna pas vrouwen eerst. Logo van het glas naar voren. Als het alleen fris is en een tafel met 2 vrouwen en 2 mannen, dan vrouwen eerst. Snappie? | |
| Thisbe | dinsdag 22 maart 2005 @ 12:45 |
| In ieder geval niet links serveren, en dan het hele dienblad vol met wijn over iemand heengooien | |
| buzzer | dinsdag 22 maart 2005 @ 12:47 |
quote:geeft nets, als je de fotoos maar hier post... | |
| Dr_Flash | dinsdag 22 maart 2005 @ 13:10 |
| GC >> LIF Daar zitten allerlei restaurant-freaks zoals Bluezz en Golfer | |
| McBernie | dinsdag 22 maart 2005 @ 13:15 |
| zijn er nog meer mensen die goede tips hebben voor het lopen van een diner? | |
| Mylene | dinsdag 22 maart 2005 @ 13:16 |
| schopje naar culinesse >>>>>> | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 14:25 |
| Wat een onzin lees ik hier weer allemaal. Inzetten en uithalen doe je beide rechts. Het uitserveren (Service à l'anglaise avec guéridon) doe je vanaf links. Hoewel dit ook niet altijd kan bij bv een tafeltje van 2 oid. Daarbij is bij het SERVEERGEREED MAKEN de volgorde van inschenken: Fris, Gedistilleerd, Warm en Bier. En bij het SERVEREN: Bier, Warm, Gedistilleerd en als laatste fris. Dit zodat de schuimkraag van het bier niet gaat invallen, gebeurd dit toch ga je terug, maar je zet nimmer een biertje zonder schuimkraag op tafel. Het serveren van het bier moet snel gebeuren, het glas onderaan vastpakkend en het logo naar voren. Bij bier in fles ook het logo op de fles naar voren. Gebeurd het niet snel, zijn je warme dranken koud/lauw en kun je dus weer terug. Nog wat regeltjes: Onderbreek gasten niet tijdens een gesprek, tenzij het niet anders kan Werk zo geruisloos mogelijk Luister nooit naar de gesprekken die aan tafel gevoerd worden Schuif de stoel voor de gast aan, dames vóór de heren Dames eerst van oud naar jong, dan de heren van oud naar jong en dan de gastheer. Is het een gastvrouw doe je haar als laatste van alle dames. Verder, als je een grote tafel hebt, ZORG DAT IEDEREEN EERST ZIT! Niets is zo lullig als dranken opnemen, terugkomen en 1 iemand zegt: Mij is niks gevraagd. Daarbij, ga bij een grote tafel (zeg +8 personen) nooit alleen dranken opnemen tenzij je een fotografisch geheugen hebt. Ten eerste kun je nooit onthouden wat je allemaal mee moet nemen, ten tweede als je dat al doet weet je niet meer wie wat had, wat ook niet de bedoeling is. (Verder weet ik niet wat voor diner jij gaat draaien maar in een beetje middenklasse/luxe bedrijf is het not done om in een notitieboekje de dranken aan tafel op te schrijven. Dit moet je onthouden). Mocht je nog meer vragen hebben geef je maar een gil | |
| Fratz | dinsdag 22 maart 2005 @ 17:03 |
| waarom mag je de drankjes niet opschrijven? is toch juist handig? kan je ook geen fouten maken? | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 17:20 |
quote:Ligt wel aan je bedrijf, maar in een luxe bedrijf zal dat nooit gebeuren. Ook het eten niet. | |
| portier | dinsdag 22 maart 2005 @ 17:31 |
quote:Luxe inderdaad, middenklasse is dit ook niet meer dan normaal. | |
| Fratz | dinsdag 22 maart 2005 @ 18:17 |
| ok, maar WAAROM doen ze dit niet? om te showen met hun geheugen? o | |
| Angel_of_Dth | dinsdag 22 maart 2005 @ 18:22 |
| Wat een stel kutregeltjes. Ik zou er helemaal gestoord van worden, niet alleen om het te doen, maar ook als mensen me zo bedienen. Doe het gewoon zoals het beste uitkomt. Wees beleefd. En dan vind ik het wel prima. | |
| Angel_of_Dth | dinsdag 22 maart 2005 @ 18:22 |
| Ik kan me er overigens wel aan ergeren als ik mensen eerst bier zie tappen en dan fris zie inschenken. En ook als ik mensen een getapt biertje onder de tap zie neerzetten. Maar dat is dan ook wel het enige. | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 18:36 |
quote:Nee, gewoon omdat het niet netjes staat. | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 19:03 |
quote:Of de quasi sjieke gelegenheden doen dat ook niet. En als je met meer dan 10 man bent, gebeurt het geheid dat er wat misgaat. Trouwens is het niet zo dat de gastvrouw als laatst geserveerd wordt bij bediening van het hoofdgerecht? Euc, vertel eens iets meer wat de eigenschappen van de gastvrouw/ gastheer zijn. | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 19:23 |
quote:Stom, mijn fout. Klopt idd wat je zegt. Verder, wat bedoel je met de eigenschappen? Dingen als enthousiast, collegiaal, vakbekwaam, gastgericht enzo? Ik snap je vraag niet helemaal.. Trouwens: als de bediening het goed aanpakt en elk bv 5 man neemt gaat het niet fout.. | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 19:45 |
quote:Niet de gastvrouw van de restaurant. Ik bedoel ik ga uit eten in een gezeldschap, dan vraagt de ober toch wie de gastvrouw is. Dan gaat de ober mij vertellen wat de gerechten inhouden als er behoefte aan is. En de gastvrouw die proeft de wijn ook. [ Bericht 0% gewijzigd door shredder op 22-03-2005 19:52:15 (ikzeigastbrouw) ] | |
| portier | dinsdag 22 maart 2005 @ 19:48 |
| Gastvrouw-gastheer is degene die de rest meeneemt uit eten. Dat merk je snel genoeg bij grote gezelschappen wie dat is. | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 19:54 |
quote:Nou dat wordt dus meestal netjes gevraagd van te voren. En dan steek je netjes je vinger op. | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 19:59 |
quote:Niet veel meer eigenlijk, hij/zij vraagt de rekening, krijgt em, betaald em meestal ook Altijd van het meest logische uitgaan, je vraagt als er een tafel van 4 man binnen komt niet wie de gastheer/vrouw is, je vraagt het nooit. Het is meestal zelf wel duidelijk, zoniet doe je het op de gok. Je gaat het iig niet vragen. | |
| Martijn_77 | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:07 |
quote:Hoe onthouden die dan de bestelling van een tafel van twaalf man? | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:20 |
quote:door per personeelslid 4 personen voor hun rekening te nemen, heb ik toch al gezegd? | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:21 |
quote:Het wordt wel gevraagd, dat hoort. Hoe kan je in hemelsnaam ruiken aan 4 personen (Bijv. 2 stelletjes) wie de gastvrouw is. Dan weet je dus ook bij voorbaat dan ook wie er gaat betalen? En de kaart uitleggen zo op een manier dat iedereen het hoort. Je doet het niet op een fluistermode. maar je richt je wel volgens mij op de gastvrouw. | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:24 |
quote:Nee, je richt op je op diegene die het gevraagd heeft. Daarbij heb ik echt nog NOOIT meegemaakt dat als ik met mijn vriendin ben gaan uit eten samen met een ander stel ons gevraagd wordt wie de gastheer/vrouw is. Aan wie je de rekening geeft? Aan diegene die erom heeft gevraagd. Aan wie je de fles wijn mag laten proeven? Vraag je even wie hem voorproeft. Maar je gaat niet vragen "Wie is de gastheer/vrouw van jullie gezelschap?". Kun je niet maken man. | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:36 |
quote:Tis vrouw. Goed, vragen is dus een no-no volgens jou. Maar ik ben het weleens gevraagd en ik heb ook tijdens een rollenspel voor gastvrouw gespeeld, de ober moest toen vragen wie de gastvrouw was, en aan mij moest het gerecht als laatst geserveerd worden. Dus er zijn bepaalde etiquettes, ik verzin het ook niet allemaal. Iemand een third opinion? | |
| karper | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:40 |
| meestal ga je er van uit de de meneer die als eerst binnenkomt de gastheer/gastvrouw is. meestal zijn tafels besproken en zal de persoon die je aanspreekt dat er gereserveerd is de gastheer/gastvrouw zijn. | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:46 |
quote:Ok, ik heb speciaal voor jou mijn theorieboeken maar eens uitgegraven. Dit heeft "De Commerciele gastheer" over de ontvangstfase te zeggen (Dit is de fase waarin het gevraagd zou moeten worden): Verwelkomen Zodra de gast binnenkomt wordt hij opgevangen. De gastheer ontvangt de gast met een glimlach. Hierdoor krijgt de gast de indruk in een gastvrij bedrijf te zijn. De ontvangst moet niet overdreven en gemaakt zijn, maar hartelijk en spontaan. Tijdens het verwelkomen dient gevraagd te worden of de gast heeft gereserveerd en onder welke naam. Degene die hier het woord neemt is meestal de gastheer/vrouw. Mocht het hier niet uit blijken wordt dit gaandeweg duidelijk, maar vraag dit nooit.. Nadat de jassen zijn opgehangen kan gevraagd worden of hij eerst een apératief aan de bar wil gebruiken. Wij gaan er nu vanuit, dat de gast gelijk aan tafel wil. Verder dan nog allerlei kopjes zoals Garderobe, Placeren, Aperatief, menukaart brengen en een halve bladzijde vol met (meestal vanzelfsprekende) regeltjes. "Ben altijd beleefd tegen de klant" "Scheld niet". Ik wil ook nog wel een foto maken van de bladzijde, indien je mij niet geloofd. | |
| tim2308 | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:47 |
| Kijk dit zijn de topics! Bedienen is immers een VAK! (verkapte tvp Ik wilde een heleboel typen tijdens het lezen, maar Euc heeft de meeste misverstanden opgelost. Middelgrote bestellingen onthoud je doordat je de drankjes bij de personen visualiseert. Vaak kan je de verschillende drankjes ook voorspellen. Voordeel is bij diners op niveau dat men vrijwel standaard witte wijn bij voorgerecht, rode wijn bij de pièce en voor de rest water drinkt. Onthoud lieve mensen: Cola is een belediging voor de kok! Meestal neemt de gastheer idd de initiatieven. Het inzetten gaat trouwens in de praktijk op de volgorde waarin de keuken het meegeeft Stoel aanschuiven lukt trouwens zelden; mensen zijn het gewoon niet meer gewend En voor de rest staan er op mijn homepage ook nog wat tips.http://www.yepcheck.com/horecalog/?id=530 Verder verwijs ik je graag naar http://members.home.nl/hmunster/homepage.htm Good luck en wie weet tot ziens in Horecaland! (@Euc: Kan je me je MSN doorgeven; evt. via een berichtje via mijn homepage? (zie ff geen PM mogelijkheden) | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:54 |
quote:Mwah, ik werk bij Da Vinci, en daar wordt er gewoon rekening mee gehouden. Op de bon staat erbij: M/V en GH/GV (gastheer/vrouw), zodat we daar ook rekening mee kunnen houden. Verder klopt dat idd van de stoel aanschuiven, heb ooit een paar gasten gehad die extra bleven staan zodat hun stoel aangeschoven kon worden (Dit bleken later inspecteurs van Michelin te zijn, had niks fout gedaan Wat ik wel irritant vind is dat als je bij de eerste gast aankomt met 3 borden (handen vol dus) en die heeft zn servet nog op tafel staan. Vraag je dus offie zn servet weg wilt halen, kijkt ie je aan met een aapgezicht en verwacht ie dat jij de servet voor em op schoot legt. Ja hallo! Sta hier met mn handen vol. Maar verder vind ik et erg leuk werk [ Bericht 4% gewijzigd door Euc- op 22-03-2005 23:47:58 ] | |
| Oblivion | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:54 |
quote:Dan heeft de kok een probleem, en ik lekker cola. En ik drink cola, ook in De Hoefslag. Het zal toch niet zo zijn dat de kok uitmaakt wat ik drink... | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:55 |
| Euc-, ik wil niet als ongelovige Thomas overkomen en jou zeker niet het gevoel geven dat ik je aanval. Maar als ik jou iets vraag over gastvrouw, wist je eerst niet helemaal wat ik bedoelde, dus dan mag ik toch een om third opinion vragen. Ik vind het alleen vaag dat je er naar moet gokken. En helemaal niet logisch, want je zegt zelf doe wat volgens jou het meest logisch is. En opgeteld plus eigen ervaringen die ik ook niet verzin kan het toch anders zijn. Maar goed, je zal wel gelijk hebben. En nee ik hoef geen scan van de bladzijde zien. | |
| Euc- | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:57 |
quote:Mijn excuses als ik ietwat geirriteerd overkom, tis vandaag gewoon niet mijn dag en had het niet mogen afreageren op iemand op fok Ben verder best een aardige knul hoor | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:57 |
quote:Kan misschien zijn als je een hertenbiefstuk eet of een of andere stuk wild dat wijn beter past. Ik drink altijd mineraalwater. | |
| shredder | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:00 |
quote:Dat zal best, maar ik had bijna mn eerste rel binnen op CUL Ik ben eigenlijk ook best liev hoor. | |
| Oblivion | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:13 |
quote:Nee, ik vind wijn niet lekker. En volgens mij ga ik naar een restaurant omdat ik lekker wil eten en drinken. Als iemand daar wijn daar lekker bij vind, prima. Maar ja, als iemand cola lekker vind, ook prima, lijkt mij... Is verder niet boos of betweterig bedoeld, maar kom zeg een kok die over de zeik gaat als ik een cola bestel... Zijn probleem dus. | |
| portier | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:37 |
| Ik zou nooit in de echt luxerestaurants willen werken. Al die verplichte regeltjes en vooral alles onthouden. Ik zou niet zonder mn blocknote kunnen Ik heb trouwens ook bij Van der Valk (:r haha) gewerkt en daar kwamen vaak grote groepen. Vrijwel altijd is de oudste degene die het voortouw neemt en is dit ook degene die de hele avond als gv/gh behandelt wilt worden. Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan grote groepen omdat er op een mysterieuze manier altijd wat fout gaat | |
| Oblivion | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:47 |
| Nou de etikette vind ik wel leuk, zeer leuk zelfs, alleen ben ik te spontaan. Ik wilde luxe eten, ging naar de hoefslag. Heb werkelijk alles verkeerd gedaan, vragen gesteld die eigenlijk niet gesteld mochten worden, en kurk bij mijn tafel heer uit zijn glas geprobeerd te peuteren met mijn vingers... Ik heb het waanzinnig naar mijn zin gehad, gaf een dikke tip, met een sip gezichtje zei ik: Jammer dat ik naar huis moet... Waarop de ober zei: Dan blijf je toch nog even, wat kan ik nog voor jullie betekenen... Waarop ik nadacht en nog wat geld over had... Na een rekening van 400 gulden, inclusief tip... Doe mij maar een black russian, en de ander wilde ook een leuk drankje. Goed zo gezegd zo gedaan, lekker nog even genieten. Dus ik vroeg weer de rekening. De ober: Ik ben zo terug... Met de medeling dat de bon "weg" was met een knipoog... Van de zaak, en let op dit waren drankjes van tussen de 15 en 20 piek! Grote bellen... Ze hadden het zo erg naar hun zin gehad met ons... Anders dan het stijve gedoe waar ze anders mee te maken had. Waarop ik eigenlijk om heen keek en wij dus inderdaad met ons 24 en 26 jaar wel heel erg jong waren. Was zo opgegaan door de ambiance en het lekkere eten, en mijn colaatje... Dat ik mijn hele omgeving was vergeten. De ober zei nog : ik hoop dat jullie nog een keer terug komen... Waarop ik zeg, weinig kans, want ja dat doe je niet zo vaak.... Heel erg jammer zei hij.... | |
| Martijn_77 | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:51 |
quote:Ja maar welke wijn die daar bij past is ook afhankelijk van je eigen smaak | |
| McBernie | woensdag 23 maart 2005 @ 10:03 |
| Bedankt voor de informatie! Gaat wel goed komen vanavond! Het is trouwens een diner voor de abn-amro. | |
| tim2308 | woensdag 23 maart 2005 @ 11:07 |
| @McBernie: Via een uitzendbureau? Als ze nog toppers nodig hebben, contact me! [ Bericht 66% gewijzigd door tim2308 op 23-03-2005 11:26:32 ] | |
| Lempicka | woensdag 23 maart 2005 @ 11:15 |
| Kies gewoon de wijn die je zelf lekker vind, het is tegenwoordig niet meer zo strak als vroeger.. een goede viognier of een chardonnay kan best bij een stukje vlees.. | |
| Lempicka | woensdag 23 maart 2005 @ 11:17 |
| Ik kan trouwens makkelijk acht drankjes onthouden.. maar dat is oefening.. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 13:15 |
quote:Ik ook niet. Maar ook als ik ergens zit te eten, vind ik het juist veel leuker als het allemaal wat minder strak gaat. Wat gezelliger, amicaler. Nu zijn we (ouders, zus en ik) vrij goed bekend bij de goede restaurants hier in de buurt, dus komt het regelmatig voor dat er personeel even een praatje komt maken. Vaak zijn de ondernemers ook klanten van mijn vader, dus hem kennen ze sowieso. Ik vind dat erg leuk. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 13:16 |
quote:Ik ook. Maar ik schenk/tap ze dan ook direct in, want ik sta, als ik nog eens iets in de horeca doe, dan ook achter de bar in een café. Dan is het niet zo moeilijk (en meestal is het 8 bier | |
| shredder | woensdag 23 maart 2005 @ 13:27 |
quote: 8 drankjes lukt bij mij ook wel, meestal als het een groep van 12 of meer is heb ik alvast een Heineken noteboekje bij me. Het gebeurt vaker als ik de drank opneem uit mn hoofd en dan toevallig dat ze alle 8 een ander drankje willen. Vaak kan je inderdaad wel gokken wie wat wil: Borreltje voor de ouwe meneer, cola light voor mevrouw enz. Het wordt tijd om weer eens een keertje lekker uit eten te gaan. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 13:32 |
quote:Ik ben ook te lang niet geweest. En al veel te lang niet bij mijn favoriete restaurant in Schagen, want die waren steeds dicht als wij wilden komen. Wel nog eens ergens anders gaan eten, maar dat beviel niet zo goed. Maar er schijnt ook een nieuw restaurant geopend te zijn (nog een, voor een dorpje met 17.000 inwoners hebben we erg veel restaurants). Dus wellicht gaan we daar binnenkort wel eens een kijkje nemen. | |
| shredder | woensdag 23 maart 2005 @ 13:45 |
quote:Dan ben ik wel benieuwd naar welke rest. je naar toe ga in Schagen. Ik wil ook wel eens een keer naar Parkheuvel, maar om echt 'sjiek' te gaan eten ga ik naar de Hermitage in Rijsoord. Bediening is afstandelijk, maar wel lekker. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 15:32 |
quote:Meestal is het toch Tov of Chica Chica. Mijn ouders gaan ook nog wel eens bij Cesme eten, maar ik ben in al die tijd maar 2 keer mee geweest. Bij de Brasserei ben ik nu 2 keer geweest, maar vond ik beide keren niet geweldig. Tov vind ik erg leuk omdat ze een vaak wisselende kaart hebben. Het eten is ook gewoon erg goed en ze hebben prima prijzen (uit eten gaan mag wat kosten, maar het moet niet te duur worden). Chica Chica vind ik een erg gezellige tent, met ook prima eten voor een goede prijs, maar ze hebben in al die tijd dat ik ze zitten nooit iets aan de kaart veranderd, volgens mij. Dat vind ik wel jammer. En bij beide vind ik het personeel erg goed. Zoals ik zei, vriendelijk, niet zo strak volgens de etiquette. Ze voelen volgens mij ook prima aan wat klanten verwachten van de bediening. quote:Ken ik allemaal niet, volgens mij. De restaurants hier zijn ook allemaal niet heel erg sjiek. De Eetkamer wellicht, maar die hebben dan wel weer zulke prijzen, dat ik liever ergens anders ga eten. | |
| tim2308 | woensdag 23 maart 2005 @ 15:59 |
quote:Dit maakt me wel heel nieuwschierig naar het type restaurant. Kanibalen ? Of mooie dames? | |
| mr.marcus | woensdag 23 maart 2005 @ 16:29 |
quote:8 drankjes lukt mij normaal ook wel gemakkelijk, maar soms heb ik die avond ervoor weer allerlei naar spul gehad waardoor me geheugen me weer helemaal in de steek laat, dan moet ik echt voor 3 al mn boekje pakken. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 16:36 |
quote: quote:Of mooie heren. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 16:37 |
quote:Meer dan 8 drankjes? | |
| Chielus | woensdag 23 maart 2005 @ 16:37 |
| even een verkapte TVp Even eenvraagje aan EUC- , werken jullie bij DaVinci met dien doeken?? (zelf werk ik het liefste zonder maar zo nu en dan kunnen zelfs mijn handen de borden niet aan.) Was wel benieuwd hoe ze daar in een Chique restaurant over denken. Verder een leuk topic trouwens, weet het meeste wel vanuit de praktijk, hebben er alleen nooit voor opgeleid of getraind. Trouwens de drankjes onthouden is idd niet zo moeilijk, daar wordt je vanzelf in getraind, 10/12 drankjes is echt geen probleem. | |
| mr.marcus | woensdag 23 maart 2005 @ 16:38 |
quote:ligt er aan wat, als alle kerels bier drinken een stuk meer natuurlijk | |
| portier | woensdag 23 maart 2005 @ 16:45 |
| Zo heb ik wel eens 114 drankjes in 1 keer onthouden. | |
| Angel_of_Dth | woensdag 23 maart 2005 @ 17:05 |
quote:Wel even bij de les blijven, ik had het over: quote:Ik moet ook alles uitleggen hier... Maar het lijkt me logisch dat veel dezelfde drankjes wel iets makkelijker te onthouden zijn. Dat is ook het handige achter de bar in een café. Het is meestal alleen bier, vaak alleen bier en 1 fris (de bob). Maar echt veel verschillende drankjes in 1 bestelling kom ik niet zo vaak tegen. | |
| mechatronics | woensdag 23 maart 2005 @ 17:08 |
quote:Mise & Place? quote:110 bier en 4 cola? | |
| portier | woensdag 23 maart 2005 @ 17:14 |
quote:Een kwartier voor het sluiten van de bar komt er een groep van 55 man de bar in lopen. Één van die gasten zei, doe iedereen maar 2 bier. Dat was dus tap opengooien en dienbladen vol op de bar zetten, niet bij te houden. Tegen de tijd dat alles getapt was diende de volgende ronde zich alweer aan. Ik geloof dat we aan het einde maar gewoon 300 bier op de rekening gezet hebben, iedereen was in een half uurtje verdwenen oid. Wel 20 euro fooi gekregen van die gast | |
| Euc- | woensdag 23 maart 2005 @ 17:48 |
| Ja tuurlijk werken wij met diendoeken. Als ik soms zie wat voor tere mannetjes/vrouwtjes er rondlopen, die zelfs al gfillen als ze een kop thee vastpakken en het iets te warm is. Waarom zouden wij trouwens niet met diendoeken rondlopen? Als die borden net uit een oven van 100 graden komen is geen mens die die dingen vastpakt hoor. Verder wordt er altijd gedacht dat eten/werken in een luxe restaurant altijd een stijve bedoeling is. DIT IS DUS ABSOLUUT NIET ZO. Meestal is de bediening altijd heel vrij, spontaan en graag een praatje makend. Ze willen het je gewoon naar je zin maken, maar wel rekening houden met etiquette. En de gastheren/vrouwen die daar werken weten die zo toe te passen dat je het vaak niet merkt en alsof het gewoon zelfsprekend is | |
| Chielus | woensdag 23 maart 2005 @ 18:10 |
quote:ben ik helemaal met je eens, ik was meer benieuwd of jullie bijvoorbeeld ten alle tijden met diendoeken lopen of alleen wanneer nodig, Etiquette zijn er idd voor het grootste gedeelte om het iedereen (zowel de gast als de uitbater & zijn crew) het zo makkelijk te maken. ik snap niet dat mensen er vaak zo moeilijk over doen. Jij merkt snel genoeg aan een gezelschap in welek mate de etiquette van belang zijn. | |
| krakkemieke | woensdag 23 maart 2005 @ 22:58 |
| Ja, Obli, ik zou ook de kurk eruit gevist hebben...... Ik weet best dat het niet hoort, maar ik ben het thuis zo gewend. Daar mag ik het, want ik duw de kurken er ook altijd in! Lol! | |
| Oblivion | woensdag 23 maart 2005 @ 23:03 |
quote:Je had ze moeten zien toesnellen... Roetsj, het glas weg... En ik zat met een beteuterd gezichtje... | |
| krakkemieke | woensdag 23 maart 2005 @ 23:04 |
| Eh, ik kurk de flessen dus..... Ja joh, ik had ook beteuterd gekeken, maakt dat uit, lol | |
| tim2308 | donderdag 24 maart 2005 @ 00:56 |
| @McBernie: Hoe ging het? | |
| portier | donderdag 24 maart 2005 @ 00:58 |
quote:Is dit geen doodszonde dan? In de restaurants waar ik gewerkt heb werden altijd op temperatuur gebrachte borden gebruikt maar nooit borden die bij bereiding gebruikt zijn. De borden die waren niet extreem warm, tenzij ze te lang in het luik hadden gestaan. Maar een bord zo uit de over op tafel?? Lijkt me levensgevaarlijk (nou ja | |
| Blueman | donderdag 24 maart 2005 @ 01:05 |
quote:verkapte tvp Persoonlijk ik ook niet maar dat komt ook omdat ik niet zo'n "uitloper" (hoe zeg je dat anders) ben. Ben ook meer van de vrolijke benadering Heb wel goede tips in het topic gevonden die ik ook zeer zeker eens ga toepassen. | |
| krakkemieke | donderdag 24 maart 2005 @ 01:14 |
| Hmja, ik kan alleen zeggen wat ik als klant denk..... Over het algemeen weet ik weinig van etiquette in het algemeen. Ik heb wel altijd respect voor mensen en ik heb dus het meeste plezier in restaurants waar dat ook zo gezien wordt. Ik heb het dan niet over doorgebakken biefstukken oid, maar van 'de vrolijke benadering' zeg maar. Mooie manier van uitdrukken Blueman! | |
| McBernie | donderdag 24 maart 2005 @ 03:20 |
| Zo ben eindelijk thuis :S 15 uur gewerkt :S Maar das ook destemeer loon:D Trouwens voor de geinteresseerde, het was in het NEMO. En via studentenwerk. Mise en Place was het dus niet, heb ik wel voor gewerkt trouwens Maarrr het ging allemaal erg lekker!! alleen wordt je na 10 uur toch wel moe :S Bedankt iedereen voor de informatie en ga er vooral mee door want je bent nooit te oud om te leren | |
| shredder | donderdag 24 maart 2005 @ 15:56 |
quote: En Angel, Parkheuvel ligt in Rotterdam, niet Schagen. | |
| Angel_of_Dth | donderdag 24 maart 2005 @ 16:23 |
quote:Dat het niet in Schagen is, dat begreep ik, dan zou ik het wel kennen. Ik had wel verwacht dat het wellicht in de regio zou zijn, omdat je vroeg naar de restaurants in Schagen. | |
| tim2308 | donderdag 24 maart 2005 @ 16:54 |
quote:15 uur! Dat zijn de dagen he Voor welke cateraar was het? Of catert Nemo zelf ook? | |
| McBernie | donderdag 24 maart 2005 @ 17:03 |
quote:Het werd georganiseerd door het interne evenementen bureau van het nemo zelf, en die heeft dus ook eigen personeel (ik werk dus voor het nemo). En als cateraar huurt nemo dan (meestal) martinair in. en tja, 15 uur zijn zeker hele pittige dagen, ben nog steeds moe | |
| Chielus | donderdag 24 maart 2005 @ 18:39 |
quote:Leuk he die Horeca, al zo vaak meegemaakt, 40 uur in een weekendje werken. | |
| Angel_of_Dth | donderdag 24 maart 2005 @ 18:58 |
quote:Ik heb ook wel eens van 16:00 tot 10:oo de volgende dag gewerkt toen er in het jongerencentrum, waar ik dus achter de bar stond, een concert was van 3 bands die ook in het centrum bleven slapen. En die gasten bleven maar doorzuipen, de hele nacht. Dus moesten we maar met ze meedoen, maar ik was wel compleet bekaf toen ik om 10:15 mijn slaapkamer binnenstrompelde. Maar dat zijn vaak wel leuke dingen. Het is weer eens iets anders dan tot 2:00 achter de bar staan, opruimen, biertje drinken en naar huis. Met etiquette heeft dit overigens niets meer te maken | |
| tim2308 | donderdag 24 maart 2005 @ 20:39 |
quote:Moeten we [CENTRAAL] Werken in de HORECA maar weer eens uit de kast halen.... | |
| ROG | vrijdag 25 maart 2005 @ 14:09 |
quote:Hey leuk MPS, wie was er PM? | |
| ROG | vrijdag 25 maart 2005 @ 14:15 |
| Ontopic: Leerzaam boekwerkje over etiquette; "Hoe hoort het eigenlijk?" | |
| shredder | vrijdag 25 maart 2005 @ 18:26 |
quote:Het boek is niet meer leverbaar. Misschien meer aanbevolen sites anyone? | |
| Angel_of_Dth | vrijdag 25 maart 2005 @ 18:36 |
| http://www.nlstore.nl/shop1/shopexd.asp?id=483 | |
| Angel_of_Dth | vrijdag 25 maart 2005 @ 18:36 |
| Oftewel, zoek even bij vergelijk.nl op ISBN, dat vind je bij Proxis; 9023010159 | |
| shredder | vrijdag 25 maart 2005 @ 18:47 |
quote:Ik bedoel sites over etiquette. Zoals Omgangsvormen | |
| Angel_of_Dth | vrijdag 25 maart 2005 @ 18:50 |
quote:Dat zou ik niet weten. Ik dacht dat je het boek wilde hebben, je begon zo verdrietig te kijken toen het niet leverbaar bleek te zijn. | |
| shredder | vrijdag 25 maart 2005 @ 19:04 |
quote:Nee hoor, vond het jammer van een 'dode' link. Hier heb je etiquette voor uit eten in een restaurant En tafelmanieren En voor de good all times, de gastvrouw/gastheer kwestie: quote:Bron http://etiquette.pagina.nl/ | |
| Angel_of_Dth | vrijdag 25 maart 2005 @ 19:16 |
quote: quote:Tenzij de gastheer en belangrijkste vrouwelijke gast partners van elkaar zijn, dus? Overigens is het meeste erg vanzelfsprekend. Ik sta alleen wel op als ik dat wil (maar dat is niet vaak), en zal ik een goede kennis ook wel even gedag zeggen (mits we beiden niet zitten te eten, dus tussen gangen door). | |
| shredder | vrijdag 25 maart 2005 @ 19:22 |
quote:Ja, je denkt er niet meteen na als je gaat zitten, nee ik mag niet naast je zitten. Is dat om makkelijker een gesprek met elkaar te voeren? En er staat ook bij dat je netjes een knikje moet geven, dus niet spastisch gaan zwaaien dus | |
| ROG | vrijdag 25 maart 2005 @ 19:31 |
| Als leuke aanvulling (met leuke ondertoon, wat luchtiger ook) op 'Hoe hoort het eigenlijk?', 'Het Blauwe Boekje'. http://www.hetblauweboekje.nl/ Ik heb beiden in bezit en zou als opstarter eerst Het Blauwe Boekje kopen, leest lekkerder weg en biedt vrijwel genoeg info over zaken die bijv. Angel wil weten. | |
| coz | vrijdag 25 maart 2005 @ 19:46 |
quote: ![]() en omdat het bijna pasen is ![]() | |
| coz | vrijdag 25 maart 2005 @ 19:57 |
quote:vorige werkgever had een teras van max 150 tafels .. op de 'rustige' zondagmiddag stonden er toch gauw een stuk of 50 en zelden had je een collega erbij behalve de barkeeper dat is oefening in het begin is het een goede oefening omdat je heel vaak heen en weer loopt 'wat was het ook alweer' ... wat meteen goede oefening voor het 'wie was het ook alweer' kan zijn na een tijdje oefen je het wel om 'excuus ik kom straks bij u' te zeggen na het 20ste drankje wat je onthoud ...anders is het blad vol op de terugweg | |
| krakkemieke | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:02 |
| Nou hoor..... Ik heb liever een aardige persoon met opschrijfboekje dan een hooghartig type.... | |
| Euc- | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:15 |
quote:voor een terras is dat ook geen probleem, alleen een luxer restaurant wel. Maar in een echt luxe restaurant heb je meestal genoeg gastheren/vrouwen dat je per tafel er 1 neer kunt zetten | |
| tim2308 | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:20 |
| Dat lijkt me kicken! 1 op 5 tot 10 lopen | |
| shredder | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:23 |
quote:Of ze komen met zn vieren een tafel van 4 bedienen, waarvan eentje van de obers weet wie wat heeft. Soort gerechtendans krijg je dan. | |
| krakkemieke | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:23 |
| *Proest* Klachten verhelpen? | |
| Euc- | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:31 |
quote:Gebeurd bij Da Vinci met regelmaat, maar dat komt ook omdat we best veel leerlingen hebben. (Ik sta zelf in de keuken) In weekenden is dat niet te doen, maar door de week makkelijk. Wel saai natuurlijk maar ach | |
| McBernie | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:34 |
quote:Nico! Ben zn achternaam even vergeten. Naja, iemand van nemo was pm en nico was afgevaardigde van martinair. | |
| coz | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:44 |
quote:ik ben altijd aardig bij dit terras was het eigenlijk ...na een beetje gewenning... veel makkelijker om zonder boekje te pielen anders sta je daar weer zo lang te schrijven meestal is het toch wel ez zoals de ..8 cola , 3 sinas ,12 bier bestellingen maar het was wel een bruin cafe met minstens 50+ biersoorten aanwezig en tja , lastige klanten blijf je houden cola met 3 schijfjes citroen zonder ijs zonder boekje was ook niet verplicht | |
| krakkemieke | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:46 |
| Nee, ik heb enorme bewondering voor mensen met geheugen. Maar ik heb liever leuke mensen die van het bedrijf mogen schrijven dan krampachtige mensen zonder boekje. | |
| coz | zaterdag 26 maart 2005 @ 00:59 |
| niet mogen schrijven bij ons vorige werkgever was dus eigenlijk ook niet zo alleen op de zondag werd het gedoogd om geheel niet schrijvend te werken op een zaterdagavond met 10+ aan personeel (waar je soms dus mee in de rij staat) wil je dat ook niet maar ik snap je punt ..ik kom gelukkig niet vaak in zulke luxe tenten of andersgezegd , mijn portomonaie is daar blij om, het eten kan best lekker zijn | |
| krakkemieke | zaterdag 26 maart 2005 @ 01:00 |
| Ik ben vast gemiddeld, maar ik ga uit eten om plezier te hebben | |
| coz | zaterdag 26 maart 2005 @ 01:22 |
| ik zou niet weten waarom je daarvoor gemiddeld zou zijn ... als je het eten wat je bestelt ook soms lekker vind ben je toch al bovengemiddeld | |
| krakkemieke | zaterdag 26 maart 2005 @ 01:36 |
| Ik lees een kookboek als een detective, hoe zou dat smaken.... Als ik het me niet kan indenken, ga ik het koken. | |
| coz | zaterdag 26 maart 2005 @ 01:58 |
| leuk en mooi omschreven | |
| ROG | zaterdag 26 maart 2005 @ 03:23 |
quote:Nico is top! Grote man, uiterst vriendelijk en correct plus natuurlijk de stevige handdruk. | |
| Chielus | zaterdag 26 maart 2005 @ 10:28 |
| Om trouwens het ijs te breken op het moment als je als ober vraagt wil de wijn wil voorproeven (vaak zit dan iedereen elkaar een beetje aan te staren) Is vertellen waarom dit vroeger gebeurde,: Vroeger werd de wijn ten allertijde geproefd door de gastheer, en dit was niet om te kijken of er kurk in zat (we spreken hier over de middeleeuwen, dus ik neem aan dat er toen nog weinig kurken waren) maar om aan de gasten te tonen dat de wijn niet vergiftigd was. Indien de gastheer zonder blikken of blozenzn glas wijn leegdronk, kon het feest beginnen. Als je dit verteld haal je vaak een stukje spanning weg bij de gasten en gaat het voorproeven een stuk relaxter. Helaas kennen veel mensen (gasten)de etiquette niet goed of maar half, ik weet niet of jullie dit ook uit ervaring kennen maar ikheb al meerder keren gehad dat na het voorproeven de gasten zeggen "nee, deze wijn vind ik niet lekker, ik wil toch liever de Argetijnse Merlot proberen" ...... en ga dan maar eens uitleggen dat voorproeven niet daarvoor bedoeld is. En hoevaak ik al wel niet meegemaakt heb dat mensen als ze klaar zijn hun bestek als roeipalen op hun bord hebben liggen. Trouwens een etiquette vraagje aan jullie, is het toegestaan om als Linkshandige je bestek te verwisselen van kant? | |
| Mik-xa | zaterdag 26 maart 2005 @ 10:43 |
quote:Ja, dat mag hoor. Als je dan maar niet iedere keer: links je mes om te snijden en dan weer wisselen om het vervolgens links met je vork in je mond te stoppen, weer wisselen om links te snjiden, en weer wisselen om met je vork.. enz... Dan kan je net zo goed je rechterhand eraf hakken ------ verder vind ik het (als inmiddels toch wel ervaren horeca man) een beetje erg dat men hier de horeca tak laat overkomen als een zwaar beroep. Ik hoor dat zo vaak he, werkdruk enorm.. enne die etiquette.. Ach, dat valt allemaal reuze mee. De zogeheten snobs en bobo's vinden het juist hardstikke leuk dat je je opsteld als een assertief iemand. Alleen de quasi's niet (maar die lul je gewoon onder tafel met een intelligente opmerking). | |
| Chielus | zaterdag 26 maart 2005 @ 10:53 |
quote:Ik zeg niet dat het een zwaar beroep is, alleen zitten er reglmatig pittige dagen tussen. Maar daar is niks mis mee. Ik vind het wel lekker, beter dan een bijbaantje waar je 5 uurtjes achter een burotje zit. | |
| McBernie | zaterdag 26 maart 2005 @ 13:07 |
quote:Nico is absoluut top Erg aardige vent ja, nog tijdje mee lopen praten toen we ff niks te doen hadden, kwam ik er opeens achter dat ie mn moeder kent, klein wereldje leven we toch in [ Bericht 3% gewijzigd door McBernie op 26-03-2005 13:22:47 ] | |
| ROG | zondag 27 maart 2005 @ 06:38 |
quote: | |
| tim2308 | dinsdag 5 april 2005 @ 09:03 |
| Hallo ladies and gentlemen (*). Wanneer haal je de servetten uit? Ik heb altijd geleerd na het dessert, voor de koffie. Een collega (nou ja, stagiaire van een van de bedrijven waar ik werk) vond het niet netjes om de servetten weg te halen voordat de gasten van tafel waren.... Help! Hoe doen jullie dat in de sjieke zaken? (*) "We are ladies and gentlemen serving ladies and gentlemen.", credo Ritz hotels [ Bericht 13% gewijzigd door tim2308 op 05-04-2005 09:10:38 ] | |
| Euc- | dinsdag 5 april 2005 @ 11:35 |
| je haalt ze niet weg, de gast kan immers ook knoeien bij de koffie Gewoon laten liggen, hij ligt meestal toch op de gast zn schoot dus die heeft er ook geen last van | |
| ROG | woensdag 6 april 2005 @ 02:29 |
| Wat Euc zegt. | |
| Lempicka | woensdag 6 april 2005 @ 12:28 |
| Servetten lekker laten liggen. |