Ja niet te doen. Dat is hier echt in iedere winkel verkrijgbaar hahahaha... nja is ook niet slecht maar om nu te zeggen van daar kunnen we niet zonder njaquote:
Tja, het is de specialiteit van Geraardsbergen he.quote:Op woensdag 16 maart 2005 16:35 schreef God_de_Vader het volgende:
[..]
Ja niet te doen. Dat is hier echt in iedere winkel verkrijgbaar hahahaha... nja is ook niet slecht maar om nu te zeggen van daar kunnen we niet zonder nja![]()
Jep!quote:Op woensdag 16 maart 2005 22:50 schreef Martijn_77 het volgende:
Zijn die led lampen ook in NL te koop?
Dat hebben mijn burenquote:Op woensdag 16 maart 2005 23:03 schreef Rapaille het volgende:
net zo ongezellig als bijvoorbeeld een TL-balk in je woonkamer![]()
Hahahaha neen inderdaad dat is FOUT ... ik heb een aantal blauwe spots voorzien in de trappenhal net boven de trappen die permanent branden om zo altijd verlichte trappen te hebben ... de rest allemaal wit, nergens fluo toestanden. Rode spots enkel verwerkt in lichtreclame buiten omdat mijn zakelijk logo rood is van kleur, dus dat valt allemaal mee ... trouwens ik heb dat ook allemaal niet in mijn pc en zo hoor van die brol met lampekes en neons ... is nogal Kitscherig of hoe je dat ook schrijft.quote:Op donderdag 17 maart 2005 10:46 schreef anima het volgende:
Als je maar niet van je huis een levensgroot Case-mod festijn gaat maken. want dan zal ik en vele met mij je wel erg zielig vinden.
Hierbij doel ik op alles in het blauwe licht verhullen met allerlei fluoriserernde onderdelen
Daar zijn verschillende redenen voor ...quote:Op donderdag 17 maart 2005 15:07 schreef hollander172 het volgende:
Wat was eigenlijk de overweging voor de 12V versie te kiezen?Je hebt ze ook in 230V.
Heb je een goed schema voor het gebruiken en op laden van een accu met zonnen energie?quote:Op donderdag 17 maart 2005 16:36 schreef God_de_Vader het volgende:
- Je kan iets bedenken in de vorm van accu's die laden met zonne energie en zo dus totaal onafhankelijk zijn van stroom netten ...
In belgie valt natuurlijk nogal vaak de stroom uit; dan kan ik me voorstellen dat jouw systeem ideaal is..quote:Op donderdag 17 maart 2005 16:36 schreef God_de_Vader het volgende:
[..]
Daar zijn verschillende redenen voor ...
- 12 volt netwerken hebben geen electro keuring nodig als je ze aanlegd
- 12 volt is veilige spanning ... toch handig
- 12 volt led lampjes zijn efficienter dan die op 220
- 12 volt kan je naderhand heel erg makkelijk automatiseren
- Schakelaars veel goedkoper
- Relais veel goedkoper
- minder straling van de kabels (voor zij die daar echt mee in zitten)
- Goedkoper in aankopp de 12 volt spotjes
- Standaard 12 volt auto zekering pak goedkoper dan 220 volt zekering
- makkelijker om zelf schakelingen voor te maken ...
- Licht sensors goedkoper
- Bewegingsdetectors goedkoper
- andere 12 volt apparaten kunnen er op zodat je niet 20 transfo's hebt
- Het heeft een hoog GOT Tweaker en Geek gehalte
- je kan een standaard auto accu gebruiken met een druppellader en wissel relais als noodstroom voor 4 uur!!! dus als de stroom uit ligt heb je nog 4 uur stroom (Met 2 of 3 accu's is het helemaal top)
- Je kan iets bedenken in de vorm van accu's die laden met zonne energie en zo dus totaal onafhankelijk zijn van stroom netten ...
kortweg ... er zijn er wel wat ... zullen er nog wel zijn die me nu even ontschieten![]()
ja en dat gaat als volgt ...quote:Op dinsdag 22 maart 2005 23:10 schreef Martijn_77 het volgende:
Kun je eigenlijk alle 12 volt halogeen spotjes vervangen voor Led verlichting?
Is trouwens ook ideaal voor op de badkamer enzo
Boa dat valt allemaal wel goed mee het enige waar ik mee zit is dat als ik nu overal led's gebruik is er geen probleem ... maar neem nu ik verhuis na een paar jaar en de nieuwe bewoners steken er halogeens in ... nja dan moet dat ook gaan hequote:Op dinsdag 22 maart 2005 22:44 schreef tommytheman het volgende:
Hmm erg intressant die led-verlichting, zal het in de gaten houden..hoe wil je die spots in de wand monteren? Lijkt me wel lastig om ze mooi af te monteren. In een pvc buis 75mm zullen ze elke keer uit de wand vallen.
Btw. bij "normale 12 v halogeen spots heb je echt al snel last van spanningsval. Vanaf 4 meter merk je het al duidelijk bij 2.5 c. bij parallel bedraden helemaal..
Zou niet meer dan 10 spots achter een kabel hangen.
Die opmerking dat 12V beter/goedkoper/makkelijker te schakelen is ben ik het niet mee eens, 230V is betrouwbaarder, minder gevoelig voor spanningsdaling en de relais/schakelaars kunnen kleiner en goedkoper genomen worden (de stroom is veel lager en bij DC kans op inbranden van de contacten). Standaard schakelmateriaal kan dan gebruikt worden. Ik ging voor 230V dan kan je alle spots die je wilt schakelen achter een draad hangen.
Mij ook niet... daarom juist. Als je zoveel stroom kan besparen enzo, dan is het toch juist handig? Zouden ze rekening mee moeten houden bij nieuwbouw enzo.quote:Op donderdag 24 maart 2005 02:46 schreef DaMook het volgende:
[..]
Die led lichten lijken mij niet verkeerd
Dat zijn users die te lui zijn de bookmark te gebruiken...quote:Op donderdag 24 maart 2005 14:39 schreef God_de_Vader het volgende:
Kan iemand mij zeggen wat TVP wil zeggen ???
Waarom zit jij nog niet in het B&A topic?quote:
Reacties hierop ...quote:Op donderdag 24 maart 2005 15:54 schreef Ashram het volgende:
Leuk projectje.
Ik zou zelf een bijv. K8000 van Velleman gebruiken om stuursignalen uit te sturen, terwijl ik per kanaal een klein PWM generator+voeding zou toepassen. Want ik zou het erg jammer vinden als ik de boel niet kan dimmen zodat ik mijn kleuren kan bepalen.
Dit allemaal om het compact te houden. Voor pure verlichtingsdoeleinden vind ik jouw materieel een beetje te duur. Maar ik kan me wel voorstellen dat er veel meer mogelijk is daarmee voor de rest van het huis.
Wat betreft de uitwerking, ik denk niet dat ik het op jouw manier zal doen. LED's als verlichting gebruiken zal de komende 5 jaar niet doorbreken vanwege de achterblijvende doorbraak in lichtopbrengst/volume. Om volledig de conventionele verlichting te vervangen, is het te duur.
Echter als sfeerverlichting is het ideaal.
Hornbach heeft ze al maanden te koop. Tot op heden houd ik het nog bij 'standaard' halogeen, omdat (zoals de TS aangeeft) LED spotjes moeilijk te dimmen zijn.quote:Op dinsdag 22 maart 2005 23:20 schreef longinus het volgende:
Ik zag gisteren deze spotjes voor het eerst in nederland, zeer interesant.
Uiteraard heb je gelijk op jouw punten wat betreft die K8000.quote:
hehehe ik durfde vooral die K8000 niet nemen omdat ik zo iets had van ... als dat mis gaat nja lol dan zit je daar hequote:Op donderdag 24 maart 2005 16:09 schreef Ashram het volgende:
[..]
Uiteraard he je gelijk op jouw punten
Een beetje filter gooit al 20-30% van je licht overboord en dat wil je echt niet.quote:Op donderdag 24 maart 2005 16:32 schreef -_Tommy_- het volgende:
hehe dit is zeker wel een vet idee!! maar voor wat "vriendelijker" licht kun je dan niet gewoon met filters werken?
Die vraag is ook ooit gesteld op gathering en echte lichtfilters gaat dus niet met led's een expert gaf dit als uitleg:quote:Op donderdag 24 maart 2005 16:32 schreef -_Tommy_- het volgende:
hehe dit is zeker wel een vet idee!! maar voor wat "vriendelijker" licht kun je dan niet gewoon met filters werken?
een diffuser plaatje kan wel met een tintje dan krijg je een beetje een andere kleur en wordt het licht beter verdeeld. Dit kan wel best in glas want plexi houdt enorm veel licht tegen.quote:De reden dat filters niet gaan werken met LED's is dat je met een filter alle kleuren behalve degenen die je nog wil hebben wegfiltert. Probleem met een LED is dat niet alle kleuren die je over wil hebben daadwerkelijk uit je bron komen. Een witte LED geeft (volgens eerdere posts, zelf geen onderzoek naar gedaan) maar 3 golflengten, die samen wit uitzien. Dan kun je dus maar 3 verschillende filters gebruiken, met precies de goede kleur, omdat je anders gewoon geen licht overhoudt.
ik heb een halogeen lamp aan mijn plafon hangen met 3 spotjes: dus dat is dan mogenlijk die te vervangen door 3 led spotjes?quote:Op woensdag 23 maart 2005 09:29 schreef God_de_Vader het volgende:
[..]
ja en dat gaat als volgt ...
Hallogeen spotje er uit
Led spotje er in
Klaar
inderdaad dat gaatquote:Op donderdag 24 maart 2005 16:54 schreef iDex het volgende:
[..]
ik heb een halogeen lamp aan mijn plafon hangen met 3 spotjes: dus dat is dan mogenlijk die te vervangen door 3 led spotjes?
zijn deze spotjes gewoon te koop bij de bouwmarkt? gamma of praxis bedoel ik dan. En hoeveel kosten 3 spotjes ongeveer?![]()
bedankt voor de snelle en de duidelijke uitlegquote:
Dat is inderdaad waar nu 2.5 kabel in voorbedrade buizen kost 0.43 euro de meter dus geloof me... dat komt er overal. Daar kan trouwens een pak meer door hoor tot 40 ampere volgens de vob voorschriften. Verder moet je ook denken dat alles niet over 1 kabel gaat he maar over een hele hoop dus geen probleem hoorquote:Op donderdag 24 maart 2005 17:35 schreef Spaceman_Spiff het volgende:
Let je wel op dat bij laagspanning de stromen veel hoger zijn dan bij netspanning. Het gebruik van 2.5 kwadraad (2½ vierkante milimeter) is minimaal voor deze stromen. Tevens het feit dat je gelijkspanning gebruikt maakt de verliezen groter.
Met 200W aan 12V verlichting zit je al over de 16 ampère aan stroom. (Wat de piek belasting is van een 'normaal' woonhuis op 220)
Verder vindt ik het wel een goed idee om op deze manier het energie verbruik terug te dringen en wil ik je veel succes wensen met dit project.
tvpquote:Op donderdag 24 maart 2005 15:20 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Dat zijn users die te lui zijn de bookmark te gebruiken...![]()
Of te lui zijn toch een leuke post te verzinnen...![]()
Zodat het in hun active's topics staat...
T erug V ind P ost.
`quote:Op vrijdag 25 maart 2005 21:17 schreef Swetsenegger het volgende:
Ja je zal lekker veel besparen door je energie efficientie. Vooral afgezet tegen de accu's kabels, voedingen en weet ik veel wat voor shit je nog meer gekocht heb
Jij bent moeilijk enthousiast te maken, niet?quote:Op vrijdag 25 maart 2005 21:17 schreef Swetsenegger het volgende:
Ja je zal lekker veel besparen door je energie efficientie. Vooral afgezet tegen de accu's kabels, voedingen en weet ik veel wat voor shit je nog meer gekocht heb
quote:Op zaterdag 26 maart 2005 02:02 schreef Ashram het volgende:
[..]
`
De LEDs op zich zullen vast lekker besparen als hij alleen de LEds gebruikt. Maar ik kan wel vertellen dat het totaal toch hoger komt te liggen omdat het gewoon niet genoeg licht is.
Maar hij heeft wel een redelijk mooie schatting laten zien hoe hij de kosten eruit wil halen.
...en het is niet echt "shit"wat ie heeft gekocht.
Geloof me, voor de accu's, voedingen en schakelpanelen welke hij er bij wil kopen kan je 10 jaar lang je woning conventioneel verlichten.quote:Op zaterdag 26 maart 2005 08:54 schreef yootje het volgende:
[..]
Jij bent moeilijk enthousiast te maken, niet?
Als ik dat even mag nuancerenquote:Op zaterdag 26 maart 2005 23:35 schreef fotoharry het volgende:
LEDs zijn best energie-efficiënt, maar alleen in vergelijking met gloeilampen, Wil je echt energie besparen? Ga voor de compact-fluorescentielamp oftewel de spaarlamp
Er ontbreekt een 'w'.quote:-.,.-°--> MultiBox Your softare and solutions partner. <--°-.,.-
Wat heb je aan 5W luxeons als je ze bijna actief moet koelen. De 5 Watts hebben grote koelblokken nodig om genoeg warmte van de dye af te voeren. Bovendien is de lichtoutput drastisch lager bij hogere temperaturen, dus afdingen op koeling is niet mogelijk.quote:Op zaterdag 26 maart 2005 20:40 schreef blieblie het volgende:
Tis alleen zo jammer dat leds zo een poepkleur hebben.
Als je 5 watt luxeonstars kan krijgen in de kleur warmwit begint het ergens op te lijken. Maar die krengen zijn dan weer wel wat direct licht zo fel dat je scheel wordt als je er een keer in kijkt.
Kortom, weer alleen bruikbaar voor indirect licht.
Ik denk niet dat je een huis fatsoenlijk verlicht krijgt met leds.
Het kost een hoop gezeik en levert relatief weinig op.
Behalve de LED zijn alle bovenstaande lichtbronnen rondstralers, dat maakt het moelijk vergelijken met LED vind ik.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 12:02 schreef Ashram het volgende:
Gloeilamp/Halogeen : 6-27
Natriumlampen : 50-200
Kwiklampen: 35-60
Fluorescent (TL): 50-105
Metaal-Halide: 75-140
Solid State (bijv. LED): max. 50
Dat kun je ondervangen door gewoonweg meer LEDs te plaatsen, hoewel je het jezelf daarmee IMO nodeloos ingewikkeld maakt. Zoals gezegd ben je dan goedkoper en eenvoudiger uit met spaarlampen.quote:Nou heeft een LED een beter rendement dan een gloeilamp/halogeen: echter kan een klein halogeenlampje makkelijk 25W of meer verstoken --> (25* ca.20 = 500lm output).
Een LED van die grootte kan nooit dergelijke vermogens stoken zonder zware koeling (specs. zijn altijd op 25 graden/kamertemp.) Bij hogere temps daalt de efficacy dramatisch.
Spaarlampen worden ook steeds compacter. Voor echt kleine toepassingen zijn ze nu nog niet geschikt, maar ik heb zelfs met kleine armaturen geen problemen. Heb je gezien dat o.a. de Ikea van die platte onderbouw-spotjes verkoopt met daarin een zigzag-spaarlamp? Geweldig spul en echt niet groot.quote:Een TL/spaarlamp heeft weer een veel hogere efficacy, echter is het niet echt geschikt voor de compacte applicaties waar LEDs ideaal voor zijn. Een goede TL op 36W a 75lm/W = 2700lm. In goede LEDs gesproken is dat zo'n 60W a 35lm/W.
Daarbij branden dat soort lampen graag lange tijden achter elkaar, regelmatig in-/uitschakelen zijn ze niet gek op. En inderdaad een 500W kwiklamp in je woonkamer is niet zo gezelligquote:HID lampen zoals Natrium, Metaal-halide en kwiklampen spannen de kroon, maar zijn erg duur in aanschaf en vrij moeilijk verkrijgbaar op lager vermogen.
Uiteindelijk moet ik ook zeggen, een LED array blijft er VET uitzien, zeker vergeleken met zo'n mini spaarlampje. Zeker als je de boel wil richten, moet je nog eens reflectoren toepassen en DAT is moeilijk compact te krijgen.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 15:04 schreef JeroenH het volgende:
[..]
Behalve de LED zijn alle bovenstaande lichtbronnen rondstralers, dat maakt het moelijk vergelijken met LED vind ik.
[..]
Het gaat voornamelijk om het totaal hoeveelheid licht dat eruit komt. Je hebt ook LEDs met 160 graden stralingshoek, wat ik wel vergelijk met een rondstraler.
Dat kun je ondervangen door gewoonweg meer LEDs te plaatsen, hoewel je het jezelf daarmee IMO nodeloos ingewikkeld maakt. Zoals gezegd ben je dan goedkoper en eenvoudiger uit met spaarlampen.
[..]
inderdaad, daarom vind ik het erg jammer dat TP geen dimming toepast in zijn LED setup. Want daar ligt volgens mij nou net de grote kracht van LEDs. Kleurmenging en dergelijk zjn erg makkelijk uit te voeren voor LEDs. Met het uitsluiten daarvan heeft hij relatief weinig reden om niet over te stappen naar spaarlampen. Natuurlijk zijn LEDs gekleurd beschikbaar en zal een spaarlamp met optics een hoop licht verliezen.
Spaarlampen worden ook steeds compacter. Voor echt kleine toepassingen zijn ze nu nog niet geschikt, maar ik heb zelfs met kleine armaturen geen problemen. Heb je gezien dat o.a. de Ikea van die platte onderbouw-spotjes verkoopt met daarin een zigzag-spaarlamp? Geweldig spul en echt niet groot.
[..]
Uiteraard heb ik deze gezien, maar ik doelde voornamelijk in draagbare systemen als zaklampen en dergelijk. Bovendien heb je een LEDs in milliWats tot 5Watt of meer. Spaarlampen beginnen pas vanaf een 5W of zo. Niet echt te vergelijken daarvoor. Maar voor doeleinden van de TP is het wel geschikt. Maar wederom die optics probleem.
Daarbij branden dat soort lampen graag lange tijden achter elkaar, regelmatig in-/uitschakelen zijn ze niet gek op. En inderdaad een 500W kwiklamp in je woonkamer is niet zo gezellig
Ik heb dan ook maar 1 120W UHP lamp in huis en dat is voor de beamer. Als moet ik zeggen dat het nog steeds indrukwekkend is als je met wat optics de boel richt op de overkant van de straat.
de controller kost 0.75 euro en de transistor kost 0.5 euro dus dit is echt een erg goedkoop en makkelijk te bouwen schakelingetjequote:Not all LEDs have the same forward voltage drop. The 2.0~2.2 volts common for red LEDs is not shared by all LEDs. Blue and white LEDs may have up to 5 volts across them when operating normally, although 3.5 volts is more common. If you want to use this dimmer circuit with 3.5 volt blue or white LEDs, put just two LEDs in series and use 150 ohm resistors in place of the 82 ohm units.
hahaha das wel een toepasselijk icoontje na het lange tikwerkquote:
Het is inderdaad een werkend circuit, maar ik ben hevig tegenstander van LED dimming door stroomsturing:quote:Op woensdag 30 maart 2005 13:58 schreef God_de_Vader het volgende:
Voor zij die goedkoop een led willen dimmen ... ingang van 0 tot 12 volt geeft mooi dimming met deze schakeling... maximale belasting is 50 groepen van 4 standaard leds voor ultra bright en zo zijn er dat minder aan de hand van het verbruik. Deze schakeling heeft relatief gezien zeer weinig verlies.
[afbeelding]
Het is wellicht al gezegd, maar ik heb geen zin het hele topic door te lezen: check de lucht!quote:
Wat dacht je van het feit dat de foto misschien in een portiek is gemaakt?quote:Op zondag 3 april 2005 11:53 schreef googoodoll het volgende:
[..]
Het is wellicht al gezegd, maar ik heb geen zin het hele topic door te lezen: check de lucht!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |