De reden is heel simpel; het volk is niets gevraagd over de invoering van de Euro. Het is ons gewoon door de strot gedrukt, door krachten waar wij geen invloed op hebben. Een referendum durfden ze niet aan, omdat ze wisten dat er geen meerderheid voor te vinden was. Dus werd het ondemocratisch gedaan; zoals ze vroeger in de USSR deden.quote:14-01-2005
Nederland negatiever dan andere eurolanden
Hekel aan euro neemt toe
Nederlanders zijn nog altijd ontevreden over de euro.Slechts 39 procent gelooft dat de invoering van de Europese munt, drie jaar geleden, een voordeel is voor ons land. In geen enkel ander euroland is dat percentage zo laag.
Dat blijkt uit een enquête van de Europese Commissie. Het aantal Nederlanders dat de euro een voordeel noemt is bovendien alleen maar kleiner geworden: vorig jaar was het nog 43 procent.
Het aantal consumenten dat prijzen in de winkel nog omrekent naar guldens daalt langzaam. Bij grote aankopen, zoals een huis of auto, rekent tweederde van de Nederlanders de prijs nog om naar de oude munteenheid. In geen enkel ander euroland gebeurt dat zó vaak. Bij de dagelijkse boodschappen rekent ongeveerde de helft van de Nederlanders nog om.
,,Nu is dat omrekenen ook niet zo belangrijk'', vindt Sicco Louw van de Consumentenbond. ,,Als mensen graag in guldens denken moeten ze dat gewoon doen.'' Ons negatieve oordeel over de euro is volgens Louw wél van belang.
,,Waarom consumenten zo slecht over de munt denken? Nou ja, we zijn natuurlijk van nature al heel kritisch. Tot de invoering op 1 januari 2002 ging alles heel goed. De grote overheidscampagne had z'n werk gedaan. Eigenlijk had deze door moeten gaan, ook na de invoering. De pech is dat toen ineens de inflatie (de prijsstijging, red.) heel hoog was. Maar niks zegt ons dat die er bij de gulden níet was geweest.''
quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:02 schreef -Angel- het volgende:
Ik heb geen hekel aan de euro, ik wil er zelfs zoveel mogelijk van hebben.
De Euro was niet alleen een verandering......... het was ook een verslechtering.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:02 schreef Deetch het volgende:
Sinds wanneer is het niet houden van een referendum ondemocratisch. Over het algemeen is de bevolking van een land niet in staat een maatregel als de invoering van de euro te beoordelen op zijn waarde.
Verandering is eng dus willen we geen verandering, dat is over het algemeen het resultaat van een referendum. Referenda staan vaak de ontwikkeling van een land/gemeente in de weg en ik ben dan ook tegen het houden van een referendum.
Verder zijn er ongeveer 40% van de mensen die tjdens verkiezingen niet stemmen in een keer wel te porren voor een demonstartie tegen de regering of een referendum ergens tegen. Dan hadden ze gewoon moeten stemmen. Als je niet stemt moet je niet klage en je bek houden.
en dat doe je ook iedere dagquote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:13 schreef DaMayan het volgende:
Man de euro rulez. Kijk maar naar de dollar koers: Lekker goedkoop naar de USA op vakantie!
Er waren weinig landen in Europa waar de bevolking in zo'n grote getale voor invoering van de euro was als in NL. Meer dan 80% van de bevolking was voorstander van invoering. Een referendum (wat ik trouwens iets absurds vind, waarom zou je een bevolking die haar eigen land niet eens op een kaart van de Benelux kan aanwijzen iets vragen over zoiets complex als monetair beleid, zelfs de meeste kamerleden hebben er amper verstand van en dat zijn practisch allemaal academici) had dus alsnog betekend dat de euro ingevoerd zou worden. Er was ook niet veel keus overigens, NL had het zonder de euro al moeilijk genoeg.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 10:52 schreef pseudo het volgende:
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1105596590413.html
[..]
De reden is heel simpel; het volk is niets gevraagd over de invoering van de Euro. Het is ons gewoon door de strot gedrukt, door krachten waar wij geen invloed op hebben. Een referendum durfden ze niet aan, omdat ze wisten dat er geen meerderheid voor te vinden was. Dus werd het ondemocratisch gedaan; zoals ze vroeger in de USSR deden.![]()
Voordat de gulden in 1848 het algemene betaalmiddel in NL werd hadden 'we' al een hoop andere munten gehad, een aantal daarvan zelfs aanzienlijk langer dan de gulden, hadden 'we' die dan niet moeten houden?quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:09 schreef pseudo het volgende:
[..]
De Euro was niet alleen een verandering......... het was ook een verslechtering.
De Nederlanders hadden dondersgoed in de gaten dat we opeens monetair gekoppeld werden aan landen die aan creatief boekhouden deden.
[...]
Daar wil ik nog aan toevoegen, dat het opgeven van de gulden; die al generaties lang nauw verbonden is met onze nationale identiteit geen enkele vergelijking heeft, met een gemeentelijk twist over een stukje bouwgrond.
1 euro was bij de invoering 2,20371 gulden hoor....quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:16 schreef kavorka het volgende:
Ik heb geen hekel aan de euro, we hebben alleen onze keiharde gulden voor veels te weinig verkocht. 1 euro had gelijk moeten staan aan 1,75 gulden of zoiets
Biertje?quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:45 schreef speedfreakssj het volgende:
zoeel is het toch niet?
ik vind het wel velachelijk dat men de prijzen tot op zeer grote hoogten heeft laten stijgen mnaar gelukkig ord dat allemaa weer minder.
Horeca gaat kapot wat alleen maa rghoed is want ze maken het er zelf naar, dan de supermarktketens die de prijzen verlagen. Alleen nadeel is dat de kwaliteit ook erger word dan je konijn te schieten met een botte pijl en een Bart smit boog in een zandbak in zo'n zandland.
Denkfoutje aan allebei de kant denk. Ik bedoelde dat we voor elke 1.75 (ipv 2.20) gulden één euro hadden moeten krijgen bij het omwisselen.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:43 schreef Xanthe het volgende:
[..]
1 euro was bij de invoering 2,20371 gulden hoor....
Dus wie zit er hier nu te laag?
Dat klopt ook wel, ik ga niet voor niks naar de markt voor groente en fruitquote:Op vrijdag 14 januari 2005 12:01 schreef Xanthe het volgende:
Deels met je eens Noca , maar ik kan alleen voordelig inkopen doen bij de Aldi en op de markt en zie toch behoorlijke prijs verschillen die vroeger minder groot waren.
Betaalde jij vroeger 1.99 voor een kilo spruiten? En als ik dan op de markt loop dan betaal ik de helft.
Dat lag vroeger met de gulden prijs allemaal toch een stuk meer op 1 lijn.
Tis maar 1 van de vele voorbeelden die ik kan opsommen , sommige dingen zijn gewoon absurd omhoog gegaan , wat ook niet gebeurd was in 5 jaar gewoon de gulden.
Maar het is toch belachelijk dat dat ik daarvoor 35 km. gaan reizen om een beetje goedkoper uit te zijn?quote:Op vrijdag 14 januari 2005 12:15 schreef Noca het volgende:
[..]
Dat klopt ook wel, ik ga niet voor niks naar de markt voor groente en fruit
Maar er zijn toch nog heel veel mensen die vergelijken met de prijzen van toen en dat kan natuurlijk niet.
Ik heb om die reden wel een hekel aan die euro, het automatische referentie/gevoel voor waarde wat je bij de gulden had is weg; je hebt totaal geen idee meer wat je neerlegt voor de producten die je koopt. Waar je vroeger niet bij na hoefde te denken moet nu wel, en dat gaat blijkbaar mis wat zich resulteert in een hekel aan de euro, en wat weer als gevolg heeft dat men de gulden weer terug wil hebben.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 10:58 schreef D3nn15 het volgende:
Ik heb er niks tegen de euro zelf, alleen dat alles meteen dezelfde prijs werd maar dan in euros das wat minder![]()
Ik vind er helemaal niks irri aan :S Het is niet meer dan logisch dat je een gevoel van waarde wil geven aan een munt waar je geen gevoel bij hebt. Dat doe je ook in het buitenland, je rekent altijd om naar het referentiekader wat je hebt/had. Op die manier schat je de waarde van het product wat je wil kopen in. Niks raars aan.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:57 schreef Noca het volgende:
Ik vind het een beetje irri als mensen die nu nog omrekenen naar de gulden de prijs ook gaan vergelijken met die van de gulden van toen. Het is natuurlijk logisch dat je voor producten nu meer betaald dan 5 jaar terug, dat vergeten veel mensen. Nou is de stijging met de euro wel meer geweest dan dat het zou zijn geweest als de gulden was gebleven, maar dat wordt nu ook weer redelijk recht getrokken.
Referentiekader is ok, maar dat is wel van een prijsniveau van een tijd terug. En daar houden veel mensen geen rekening mee.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 12:24 schreef Redux het volgende:
[..]
Ik vind er helemaal niks irri aan :S Het is niet meer dan logisch dat je een gevoel van waarde wil geven aan een munt waar je geen gevoel bij hebt. Dat doe je ook in het buitenland, je rekent altijd om naar het referentiekader wat je hebt/had. Op die manier schat je de waarde van het product wat je wil kopen in. Niks raars aan.
Hoe wordt de stijging van de prijzen die toch-wel-meer-is-dan-wanneer-de-gulden-er-nog-was redelijk recht getrokken volgens jou dan? Inflatie amahoela!
Euro is in 2002 ingevoerd, dat is 3 jaar geleden. Dat is geen tijd terug, dat is 3 jaar geleden.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 12:29 schreef Noca het volgende:
[..]
Referentiekader is ok, maar dat is wel van een prijsniveau van een tijd terug. En daar houden veel mensen geen rekening mee.
Zo, flink verschil! Ik heb geen idee of dat toen een kwartje kostte en nu 40 eurocent, maar das idd wel veel ja.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 12:33 schreef Redux het volgende:
[..]
Euro is in 2002 ingevoerd, dat is 3 jaar geleden. Dat is geen tijd terug, dat is 3 jaar geleden.
Klein voorbeeld, fritesaus bij de mac kostte 3 jaar geleden een kwartje. Nu 40 eurocent. Omgerekend is dat 2,2*0,40=0,88 guldencent. dat is een stijging van 352%, dus ongeveer 117% per jaar. Dat is geen inflatie hoor.
Ach zo zijn er zo veel van die kleine dingetjes te bedenkenquote:Op vrijdag 14 januari 2005 13:10 schreef Noca het volgende:
[..]
Zo, flink verschil! Ik heb geen idee of dat toen een kwartje kostte en nu 40 eurocent, maar das idd wel veel ja.
Ik denk dat ik wel weet waarom mensen dat nog steeds doen.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:57 schreef Noca het volgende:
Ik vind het een beetje irri als mensen die nu nog omrekenen naar de gulden de prijs ook gaan vergelijken met die van de gulden van toen. Het is natuurlijk logisch dat je voor producten nu meer betaald dan 5 jaar terug, dat vergeten veel mensen. Nou is de stijging met de euro wel meer geweest dan dat het zou zijn geweest als de gulden was gebleven, maar dat wordt nu ook weer redelijk recht getrokken.
psies, nu koop ik allang geen prullaria meer, en dat is eigenlijk alleen maar goed te noemen,quote:Op vrijdag 14 januari 2005 13:33 schreef Freeflyer het volgende:
dat alles duurder wordt is wel logisch alleen zijn er na de invoering van de euro veel ondernemingen geweest die hier een slaatje uit wilden slaan. wat men "vergat" is dat het salaris voor iedereen gelijk bleef.
de gewenningsperiode is voorbij, iedereen met schulden likt zijn wonden en is de komende jaren zoet met het oplossen van de ontstane problemen. de ondernemingen die er een slaatje uit probeerden te slaan komen van een kouwe kermis thuis omdat de komende jaren de meeste mensen alleen noodzakelijke uitgaven doen.
Wat, je vindt daarom de prijsstijgingen positief? Nieuwsberichten van de afgelopen tijd gevolgd dat meer nederlanders leningen hebben en schulden hebben?quote:Op vrijdag 14 januari 2005 13:50 schreef mechatronics het volgende:
[..]
psies, nu koop ik allang geen prullaria meer, en dat is eigenlijk alleen maar goed te noemen,
en wel meer mensen zijn nu op hun uitgaven gaan letten.
Schandalig.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 13:23 schreef belanov het volgende:
[..]
Ach zo zijn er zo veel van die kleine dingetjes te bedenken
jas ophangen in discotheek, 1 gulden naar 1 euro -> + 120%
rolletje snoep bij albert heijn, 0,85 gulden naar 0,65 euro -> + 68%
biertje 3,25 gulden naar 1,85 euro -> +25%
roze strippenkaart 7,75 gulden (2002) -> 4,30 euro -> +22%
en dan heb ik het nog niet eens over treinkaartjes, bioscoopkaartjes, etc.
Welke consequenties zouden dat kunnen zijn, denk je? Wat vermoed je?quote:Op vrijdag 14 januari 2005 14:44 schreef pseudo het volgende:
[..]
Schandalig.
Maar de basisvraag blijft; waarom is er geen referendum gehouden over zoiets belangrijks als lid worden van de EU en de EURO zelf?
Ik vermoed dat de beslissing ergens in een duister oord is genomen, waarvan wij de consequenties kunnen voelen........ maar nog niet kunnen overzien.
Vergis ik me als ik zeg dat dat heeeel ongunstig is? Stel, een brood kost 2 gulden. Met jouw omrekenfactor wordt dat brood twee euro! Dat maakt niets uit als wij de enigen zijn met de euro, maar in bijvoorbeeld Duitsland hebben ze hem ook. Daar kost datzelfde brood wel 1 euro...quote:Op vrijdag 14 januari 2005 14:38 schreef PLAE@ het volgende:
Euro
doe mij die gulden terug. Of maak de euro net zoveel waard als de gulden.
En dan waren die spruiten nog maar 1voorbeeld.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 13:50 schreef mechatronics het volgende:
[..]
psies, nu koop ik allang geen prullaria meer, en dat is eigenlijk alleen maar goed te noemen,
en wel meer mensen zijn nu op hun uitgaven gaan letten.
Maar dat van die spruiten is idd van de zotten. De boer moet 25ct/kilo krijgen om kaas op zn boterham te doen, maar hij mag tegenwoordig maar tevreden zijn met 18ct/kilo (onder de kostprijs dus)
en ondertussen liggen ze voor 1.99 idd in de supermarkt
wat klopt er niet![]()
Je meent hetquote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:00 schreef Unihoc_ACE het volgende:
[..]
Vergis ik me als ik zeg dat dat heeeel ongunstig is? Stel, een brood kost 2 gulden. Met jouw omrekenfactor wordt dat brood twee euro! Dat maakt niets uit als wij de enigen zijn met de euro, maar in bijvoorbeeld Duitsland hebben ze hem ook. Daar kost datzelfde brood wel 1 euro...
Dat figuur merkt er niks van, ze kan nog evenveel kopen als voor de euro. Maar ze heeft ook niet zoveel eisen. Misschien koopt ze niet het soort artikelen dat erg veel duurder is geworden. Enneh, in de tijd van de gulden werd alles ook elk jaar duurder, hoor. Inflatie enzo.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:23 schreef PLAE@ het volgende:
En dat figuur hierboven die zegt dat t allemaal niet duurder is geworden die heeft z'n ogen in z'n zak volgens mij![]()
Je hebt gelijk. Maar dan moet de NL gulden ook weer worden teruggedraaid. Toen in vorige eeuwen de NL gulden werd geintroduceerd, waardoor de Geldersche Goudgulden en de Friesche Goudgulden, alsmeede de penningen, duyten ende ducaten van de verschillende muntmeesters in den lande moesten plaats maken is het volk ook niets gevraagd.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 10:52 schreef pseudo het volgende:
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1105596590413.html
[..]
De reden is heel simpel; het volk is niets gevraagd over de invoering van de Euro. Het is ons gewoon door de strot gedrukt, door krachten waar wij geen invloed op hebben. Een referendum durfden ze niet aan, omdat ze wisten dat er geen meerderheid voor te vinden was. Dus werd het ondemocratisch gedaan; zoals ze vroeger in de USSR deden.![]()
Tussen december 2001 en december 2002 steeg het consumenten prijsindexcijfer met 0.97%. Ik vraag me al sinds de invoering van de euro af hoe mensen er toch bij komen dat alle prijzen verdubbeld zijn.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:23 schreef PLAE@ het volgende:
En dat figuur hierboven die zegt dat t allemaal niet duurder is geworden die heeft z'n ogen in z'n zak volgens mij![]()
het gaat hier niet om inflatie, daar hoor je niemand over. het gaat hier om die idiote prijsstijgingen die doorgevoerd werden met de invoering van de euro.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:33 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Dat figuur merkt er niks van, ze kan nog evenveel kopen als voor de euro. Maar ze heeft ook niet zoveel eisen. Misschien koopt ze niet het soort artikelen dat erg veel duurder is geworden. Enneh, in de tijd van de gulden werd alles ook elk jaar duurder, hoor. Inflatie enzo.
Ik kom daarbij doordat ik in sommige gevallen voor hetzelfde product bijna het dubbele moet betalen tov 3 jaar geleden. Je kan niet puur naar het prijsindexcijferttje kijken, je kop in het zand steken en roepen dat je maar niet begrijpt waarom mensen zo raar doen. Blijkbaar is er een probleem en denken daar meerdere mensen zo over.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:38 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Tussen december 2001 en december 2002 steeg het consumenten prijsindexcijfer met 0.97%. Ik vraag me al sinds de invoering van de euro af hoe mensen er toch bij komen dat alle prijzen verdubbeld zijn.
In enkele gevallen zal dat wellicht zo zijn.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:56 schreef Redux het volgende:
[..]
Ik kom daarbij doordat ik in sommige gevallen voor hetzelfde product bijna het dubbele moet betalen tov 3 jaar geleden.
Ik ben 1 van hen. En ik vind het geen 'aperte onzin'. Ik ben er inderdaad van overtuigd dat 'men' de euro heeft gebruikt om prijsstijgingen door te voeren die hoger zijn dan een inflatie-stijging.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 16:00 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
In enkele gevallen zal dat wellicht zo zijn.
Ik doelde meer op mensen die de wekelijkse boodschappen doen bij de supermarkt en dan roepen dat alles veel duurder is geworden. Of dat de prijs hetzelfde is gebleven, maar ze er een eurotekentje voor gezet hebben. Aperte onzin dus.
Doe even normaal. Ik had het over het feit dat de prijzen ook al stegen toen we de gulden nog hadden en dat dat (deels) veroorzaakt werd door de inflatie. De prijsstijgingen waar men nu over klaagt worden net zo goed deels veroorzaakt door inflatie. Ik persoonlijk merk niet veel van prijsstijgingen bij de artikelen die ik aanschaf. Maar nogmaals, misschien koop ik heel andere dingen dan jullie.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 15:47 schreef Freeflyer het volgende:
het gaat hier niet om inflatie, daar hoor je niemand over. het gaat hier om die idiote prijsstijgingen die doorgevoerd werden met de invoering van de euro.
lezen te moeilijk ?
En zoals ik zei zal dat bij enkele producten het geval zijn.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 16:03 schreef Redux het volgende:
[..]
Ik ben 1 van hen. En ik vind het geen 'aperte onzin'. Ik ben er inderdaad van overtuigd dat 'men' de euro heeft gebruikt om prijsstijgingen door te voeren die hoger zijn dan een inflatie-stijging.
Maar goed, blijkbaar is er toch een slecht gevoel over de euro, en dat komt niet uit de lucht vallen.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 16:33 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
En zoals ik zei zal dat bij enkele producten het geval zijn.
Maar op grote schaal is dat niet gebeurd, dat zou immers te zien zijn aan het consumenten prijsindexcijfer. Maar dat indexcijfer is over die periode nagenoeg gelijk aan dat over de 12 maanden ervoor, en de 12 maanden daarvoor.
Ik heb vaak het idee dat het komt doordat iedereen elkaar maar napraat over prijsstijgingen, maar vrijwel niemand het ook daadwerkelijk eens opgezocht heeft. En hoe meer mensen het zullen overnemen, hoe negatiever er over het algemeen over de euro gedacht wordt.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 16:53 schreef Redux het volgende:
[..]
Maar goed, blijkbaar is er toch een slecht gevoel over de euro, en dat komt niet uit de lucht vallen.
het gaat niet om wat je aanschaft en we hebben het ook niet over normale prijsstijgingen en inflatiequote:Op vrijdag 14 januari 2005 16:17 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Doe even normaal. Ik had het over het feit dat de prijzen ook al stegen toen we de gulden nog hadden en dat dat (deels) veroorzaakt werd door de inflatie. De prijsstijgingen waar men nu over klaagt worden net zo goed deels veroorzaakt door inflatie. Ik persoonlijk merk niet veel van prijsstijgingen bij de artikelen die ik aanschaf. Maar nogmaals, misschien koop ik heel andere dingen dan jullie.
Dat importeren it de VS zo goedkoop is heeft niets met een sterke euro te maken, maar alles met een zwakke dollar. Door geld-ontwaarding in de VS is de dollar inmiddels al ruim een jaar bezig met een vrije val.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 17:11 schreef Angel_of_Dth het volgende:
En de voordelen zijn ook voor lang niet iedereen goed merkbaar. De meeste mensen kopen immers zelden of nooit iets in het buitenland. Ook merken ze niet dat de sterke munt voor de import erg gunstig is. Importeren uit de VS was zelden zo goedkoop.
hallo we zijn gewoon genaaid met die klote euro, de reden dat de nederlanders zo hard klagen is omdat wij met nog een paar landen door die euro de andere europese landen omhoog trekken...quote:
ja en nog een keer ALLE prijzen DIK omhoog, goed plan johquote:
Ja, of men komt er dan achter hoe achterlijk de prijzen zijn geworden.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 00:40 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
ja en nog een keer ALLE prijzen DIK omhoog, goed plan joh
Ja, vooral die lage hypotheekrente die we door de euro hebben, ze zouden het moeten verbieden.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 10:52 schreef pseudo het volgende:
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1105596590413.html
[..]
De reden is heel simpel; het volk is niets gevraagd over de invoering van de Euro. Het is ons gewoon door de strot gedrukt, door krachten waar wij geen invloed op hebben. Een referendum durfden ze niet aan, omdat ze wisten dat er geen meerderheid voor te vinden was. Dus werd het ondemocratisch gedaan; zoals ze vroeger in de USSR deden.![]()
Nee als de overheid belooft dat ze er alles aan doet om achterlijke prijsverhogingen als gevolg van de invoering van de euro te bestrijden moeten we niet zeuren wanneer je in 2004 rustig van euro's naar guldens kan omrekenen volgens de formule ¤ 1 = fl 1.quote:
je vergeet de ministers want die krijgen er waarschijnelijk wel een sloot geld bijquote:Op zaterdag 15 januari 2005 15:17 schreef Pappie_Culo het volgende:
[..]
Nee als de overheid belooft dat ze er alles aan doet om achterlijke prijsverhogingen als gevolg van de invoering van de euro te bestrijden moeten we niet zeuren wanneer je in 2004 rustig van euro's naar guldens kan omrekenen volgens de formule ¤ 1 = fl 1.
Is allemaal inflatie geweest natuurlijk....
Ondertussen is het leven rustig de helft duurder geworden (als het niet meer is) maar mogen we niet meer verdienen.
Dat cijfer is totaal afhankelijk van de manier waarop het CBS de "bundel" samenstelt. Die bundel wordt namelijk zo samengesteld dat het inflatiecijfer lekker laag uitvalt. Dat staat natuurlijk mooier.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 16:33 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Maar op grote schaal is dat niet gebeurd, dat zou immers te zien zijn aan het consumenten prijsindexcijfer. Maar dat indexcijfer is over die periode nagenoeg gelijk aan dat over de 12 maanden ervoor, en de 12 maanden daarvoor.
quote:Op zaterdag 15 januari 2005 23:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Gek toch dat mensen vreselijk lopen te klagen dat alles veeeeel duurder is geworden door de euro maar dat niet kunnen onderbouwen met statistieken.
Dat had je in de tijd van de gulden ook, bijvoorbeeld met de cd-speler, eerst heel duur en daarna ook veel minder. Dat is altijd wel zo geweest.quote:
Dat je in gulden tijden voor een CD speler een paar honderd gulden liet en nu voor 50 euro een DVD speler krijgt zien ze dan ook niet, en dat er een jaar of 4 inflatie overheen is gegaan ook niet.
Mwa, producten als tv's, cd spelers. dvdspelers etc zijn niet het probleem, het is eerder voedsel producten en horeca (macdonals, cafetaria, tankstation-vreten etc) wat erg duur zijn geworden. Dat een dvdspeler voor 50 euro te koop is heeft eerder te maken met technologie die goedkoper wordt.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 23:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Gek toch dat mensen vreselijk lopen te klagen dat alles veeeeel duurder is geworden door de euro maar dat niet kunnen onderbouwen met statistieken.
Dat je in gulden tijden voor een CD speler een paar honderd gulden liet en nu voor 50 euro een DVD speler krijgt zien ze dan ook niet, en dat er een jaar of 4 inflatie overheen is gegaan ook niet.
Dat heeft onder meer te maken met de koopfrequentie. Consumentenelectronica is iets wat je maar eens in de zoveel tijd koopt. Prijsverschillen zullen hierdoor minder snel opvallen. Met de prijzen in de horeca wordt je echter veel vaker geconfronteerd en daarom zullen prijsverschillen daar eerder opgemerkt worden (en in dit geval ergernis opwekken).quote:Op zaterdag 15 januari 2005 23:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat je in gulden tijden voor een CD speler een paar honderd gulden liet en nu voor 50 euro een DVD speler krijgt zien ze dan ook niet, en dat er een jaar of 4 inflatie overheen is gegaan ook niet.
Zeur niet, nu hebben we een keiharde Euro!quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:16 schreef kavorka het volgende:
Ik heb geen hekel aan de euro, we hebben alleen onze keiharde gulden voor veels te weinig verkocht. 1 euro had gelijk moeten staan aan 1,75 gulden of zoiets
Er zijn dan ook redelijk wat horeca-ondernemers geweest die ehm, enigzins geprofiteerd hebben van de invoering van de euro...quote:Op zondag 16 januari 2005 13:45 schreef Lithion het volgende:
[..]
Dat heeft onder meer te maken met de koopfrequentie. Consumentenelectronica is iets wat je maar eens in de zoveel tijd koopt. Prijsverschillen zullen hierdoor minder snel opvallen. Met de prijzen in de horeca wordt je echter veel vaker geconfronteerd en daarom zullen prijsverschillen daar eerder opgemerkt worden (en in dit geval ergernis opwekken).
Je kunt dit soort dingen wel 100.000 keer zeggen, maar de gemiddelde zeurder meet het hele prijspeil af aan de prijs van een zak patat en een vaasje bier. En dan maar lekker jengelen over het feit dat het leven duurder is geworden door de euro.quote:Op zondag 16 januari 2005 13:45 schreef Lithion het volgende:
[..]
Dat heeft onder meer te maken met de koopfrequentie. Consumentenelectronica is iets wat je maar eens in de zoveel tijd koopt. Prijsverschillen zullen hierdoor minder snel opvallen. Met de prijzen in de horeca wordt je echter veel vaker geconfronteerd en daarom zullen prijsverschillen daar eerder opgemerkt worden (en in dit geval ergernis opwekken).
Er zijn dan ook redelijk horeca-ondernemers geweest die daar ondertussen zelf de bittere vruchten van hebben geproefd.quote:Op zondag 16 januari 2005 21:38 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Er zijn dan ook redelijk wat horeca-ondernemers geweest die ehm, enigzins geprofiteerd hebben van de invoering van de euro...
quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:48 schreef mechatronics het volgende:
[..]
Biertje?
ik begrijp amper wat je zegt in de laatste zin van je reply.
Of je hebt alleen de topictitel gelezen, of Je snapt het hele topic niet. De irritaties komen voort uit het feit dat prijzen in horeca, supermarkten etc zijn gestegen. Kleine producten. Een milkshake klein bv die nu 1.50 euro kost (3 gulden 30), wat kostte dat in 2002? 1 gulden 15? Dat is een stijging van 200%!quote:Op maandag 17 januari 2005 14:44 schreef HiZ het volgende:
[..]
Je kunt dit soort dingen wel 100.000 keer zeggen, maar de gemiddelde zeurder meet het hele prijspeil af aan de prijs van een zak patat en een vaasje bier. En dan maar lekker jengelen over het feit dat het leven duurder is geworden door de euro.
Dat is natuurlijk veel belangrijker dan bijvoorbeeld het volgende effect van de euro;
15 jaar terug heb ik een flat gekocht voor fl 152.000 (¤69.000). Die heb ik helemaal gefinancierd indertijd, maandelijkse rentebetaling bruto fl 887 (¤403).
Afgelopen week heb ik een ander appartement gekocht, financiering deze keer is ¤134.000 (fl 294.800) met een maandelijkse rentebetaling van bruto ¤301 (fl 663)
Nou zit een deel van het voordeel in het feit dat ik een variabele rente heb genomen, maar ik kan deze week ook de rente voor 5 jaar vastzetten op 3,8%. In welk geval ik ¤424 (fl 932) bruto per maand kwijt zou zijn. Vijftien jaar terug zou hetzelfde bedrag lenen me fl 1719 (¤781) hebben gekost. Ik denk dat ik een heel meer aan bier en een berg van frites moet wegwerken voordat ik overweeg om te gaan klagen. En als ik al ga klagen zal het eerder zijn omdat dat bier en die friet me dik hebben gemaakt dan dat de euro me armer heeft gemaakt.
Ofwel dames en heren, ik ben veel en veel minder kwijt aan de financiering van mijn huis dan ik kwijt zou zijn geweest toen we die zogenaamde 'goede gulden' nog hadden. Ik hoef me ook niet meer zo druk te maken over het rentebeleid als vroeger, want de ECB is keurig voorspelbaar, met als gevolg dat ik het nu wel aandurf een variabele rente te nemen, wat ik in de guldenstijd nooit had aangedurfd.
Ik weet juist heel goed waar ik het over heb, namelijk dat mensen dom uit hun nek zitten lullen aan de hand van wat voorbeeldjes uit de horeca terwijl de echt grote uitgavens niet omhoog, maar zelfs sterk naar beneden zijn gegaan. En de enige irritatie die de euro bij mij opwekt is dat het zo massaal leidt tot gezeik over marginale zaken.quote:Op dinsdag 18 januari 2005 08:49 schreef Redux het volgende:
[..]
Of je hebt alleen de topictitel gelezen, of Je snapt het hele topic niet. De irritaties komen voort uit het feit dat prijzen in horeca, supermarkten etc zijn gestegen. Kleine producten. Een milkshake klein bv die nu 1.50 euro kost (3 gulden 30), wat kostte dat in 2002? 1 gulden 15? Dat is een stijging van 200%!
Maar als de kleine uitgaven elke dag voorkomen, en een grote uitgave voor een huis 1 keer in laten we zeggen 10-15 jaar, en die kleine uitgaven zoals je zelf al aangeeft meer zijn gestegen dan die grote uitgaven, is het dan niet logisch dat je naar die kleine uitgave kijkt? Of de irritaties nou gebaseerd zijn op onzin of niet, feit blijft dat mensen zich zwaar irriteren over de gestegen prijzen van horeca etc prijzen, en dat gooien op de euro.quote:Op woensdag 19 januari 2005 15:10 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ik weet juist heel goed waar ik het over heb, namelijk dat mensen dom uit hun nek zitten lullen aan de hand van wat voorbeeldjes uit de horeca terwijl de echt grote uitgavens niet omhoog, maar zelfs sterk naar beneden zijn gegaan. En de enige irritatie die de euro bij mij opwekt is dat het zo massaal leidt tot gezeik over marginale zaken.
Zullen we dan ook maar de verkiezingen schrappen? Over het algemeen is de bevolking van een land wat iemand als Balkenende als leider kiest zowiezo niet in staat de dingen op waarde te schatten, me dunkt.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:02 schreef Deetch het volgende:
Sinds wanneer is het niet houden van een referendum ondemocratisch. Over het algemeen is de bevolking van een land niet in staat een maatregel als de invoering van de euro te beoordelen op zijn waarde.
Ik bespaak elke maandeen goede duizend guldens dankzij de euro. Dat is geen eenmalige gebeurtenis dat is geld dat elke maand niet van mijn rekening wordt afgeschreven. Waar ik heel wat meer van die kleine uitgaven kan doen. Zelfs als een pilsje 4 keer zo duur was geworden als in de guldenstijd en als die verandering alleen het gevolg was van de euro, dan was ik nog steeds blij met de euro omdat die me elke maand honderden oplevert. Een hogere hypotheekrente zou voor de meeste mensen er heel wat dieper inhakken dan dat ene pilsje dat een euro meer kost.quote:Op woensdag 19 januari 2005 15:26 schreef Redux het volgende:
[..]
Maar als de kleine uitgaven elke dag voorkomen, en een grote uitgave voor een huis 1 keer in laten we zeggen 10-15 jaar, en die kleine uitgaven zoals je zelf al aangeeft meer zijn gestegen dan die grote uitgaven, is het dan niet logisch dat je naar die kleine uitgave kijkt? Of de irritaties nou gebaseerd zijn op onzin of niet, feit blijft dat mensen zich zwaar irriteren over de gestegen prijzen van horeca etc prijzen, en dat gooien op de euro.
Nee, niet dankzij de euro, maar dankzij het feit dat je je hypotheek op een bepaalde manier hebt afgesloten. Ik kan nu ook wel iets tegen een bepaald percentage vastleggen, maar dat zegt nog niet dat de prijzen bij de macdonalds niet zijn gestegen. Jouw hypotheek rente heeft helemaal niks te maken met de irritaties over de euro.quote:Op woensdag 19 januari 2005 16:01 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ik bespaak elke maandeen goede duizend guldens dankzij de euro.
quote:Op woensdag 19 januari 2005 16:14 schreef HiZ het volgende:
Nee, omdat de rente laag is door de euro. Ik heb uitsluitend gekeken naar de te betalen rente, niet naar constructies eromheen. En de rente is laag omdat we de euro hebben.
http://www.nrc.nl/economie/artikel/1103264325654.htmlquote:Oorzaak van de lage rentevoet is volgens analisten op de obligatiemarkt het verslechterde vooruitzicht op economisch herstel in de landen van de eurozone, waaronder Nederland.
Ja, en dan maar klagen dat het vertrouwen van de consument gedaald is. Terwijl ze van alle kanten genaaid zijn door die zelfde economie met de invoering van de Euro.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 23:30 schreef Oblivion het volgende:
Nou Piet, ik vind niet dat er statistieken aan te pas hoeven te komen, vind het nog steeds vreemd dat veel dingen gewoon een euro teken voor is gezet, maar het salaris precies door 2,20 is gedeeld.
Waar koop jij in hemelsnaam uien?quote:Op woensdag 19 januari 2005 17:37 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ja, en dan maar klagen dat het vertrouwen van de consument gedaald is. Terwijl ze van alle kanten genaaid zijn door die zelfde economie met de invoering van de Euro.
Vrager had je voor 1,50 Gulden een netje uien tegen wwordig voor 1,50 Euro.
Hoe zo genaaid worden?![]()
Voor een net van een kilo of 2/3quote:Op donderdag 20 januari 2005 00:45 schreef MouseOver het volgende:
[..]
Waar koop jij in hemelsnaam uien?
ik vind 1 gulden 50 al veel
Als je het voor het bedrag van ¤ 27 al haalt. Nee, gewoon naar de videotheek en de supermarkt en dan ben je al voor ¤ 10 klaar.quote:Op vrijdag 21 januari 2005 21:08 schreef Jed1Gam het volgende:
Als je met z'n tweeen gaat ben je al ¤17(kaartjes + ¤10(drinken popcorn )=¤27 kwijt. Kan je al een aardig DVDtje of twee van aanschaffen.
Ja, schandalig, toen we de gulden nog hadden was de film en popcorn gewoon gratis. Niet dan?quote:Op vrijdag 21 januari 2005 21:08 schreef Jed1Gam het volgende:
Laatst las ik dat het bioscoopbezoek is terug gelopen dit jaar. Komen ze met allerlei kul argumenten, illegaal kopieren, geen kaskrakers, etc, maar de belangrijkste vergeten ze. Een kaartje kost nu (¤8,50=Fl. 18,70), 3 jaar geleden (Fl. 13,50..+38%) Gelukkig heb ik dan als student nog OV korting, 1 euro korting joepie, maar dat is tegenwoordig ook maar op 3/4 dagen geldig.
Oja consumpties zijn er al helemaal niet meer te betalen.
Als je met z'n tweeen gaat ben je al ¤17(kaartjes + ¤10(drinken popcorn )=¤27 kwijt. Kan je al een aardig DVDtje of twee van aanschaffen.
Nee, natuurlijk was het niet gratis. Maar er wordt voorbij gegaan aan de fors hogere prijs die ontstaan is na de invoering van de euro. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de muziekindustrie: ze wijten de dalende cd-verkoop slechts aan illegaal downloaden e.d., maar niet aan de slechter draaiende economie. Ze steken geen hand in eigen boezem: de prijzen zijn te hoog (of te hoog geworden), waardoor mensen niet meer naar de film gaan of cd's kopen.quote:Op zondag 23 januari 2005 11:39 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ja, schandalig, toen we de gulden nog hadden was de film en popcorn gewoon gratis. Niet dan?
Het gaat om een klein aantal goederen en zaken, die bepaald geen groot deel uitmaken van het dagelijkse uitgaven patroon van een gemiddeld gezin. Het mag dan wel gerechtvaardigd zijn de perceptie is dat alles duurder is geworden door de euro, het wordt een poepie anders als mensen gaan stellen dat alles duurder is geworden op grond van zogenaamd overal waargenomen feiten. .quote:Op zondag 23 januari 2005 12:10 schreef UncleFunk het volgende:
[..]
Nee, natuurlijk was het niet gratis. Maar er wordt voorbij gegaan aan de fors hogere prijs die ontstaan is na de invoering van de euro. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de muziekindustrie: ze wijten de dalende cd-verkoop slechts aan illegaal downloaden e.d., maar niet aan de slechter draaiende economie. Ze steken geen hand in eigen boezem: de prijzen zijn te hoog (of te hoog geworden), waardoor mensen niet meer naar de film gaan of cd's kopen.
Zit je je eigen discussie te creeeren, Hiz? Wie heeft het er over dat men op grond van overal waargenomen feiten roept dat de prijzen duurder zijn geworden?quote:Op zondag 23 januari 2005 13:19 schreef HiZ het volgende:
[..]
Het gaat om een klein aantal goederen en zaken, die bepaald geen groot deel uitmaken van het dagelijkse uitgaven patroon van een gemiddeld gezin. Het mag dan wel gerechtvaardigd zijn de perceptie is dat alles duurder is geworden door de euro, het wordt een poepie anders als mensen gaan stellen dat alles duurder is geworden op grond van zogenaamd overal waargenomen feiten. .
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |