Nu ben ik vooral op zoek naar het recept van surinaamse sambal. Je weet wel, dat oranje/rode prutje waar je kont de volgende dag niet blij mee is. .
In een ander topic had men het erover gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook. Maar wordt dat niet een onwijze, droge brei?
Help mij mijn waffeltje in de fik te zetten! . Andere sambal-receptjes zijn ook zeer welkom!
.
En malen malen malen malen...
quote:Met dank aan fotoloog!!
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.![]()
En malen malen malen malen...
quote:Wat is adjoema?
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.![]()
quote:Een soort peper.
Op zaterdag 24 januari 2004 22:24 schreef Bhaarath het volgende:
Wat is adjoema?
quote:Op google vind ik wat recepten waar steeds in staat 1 adjoema peper OF 1 Madame Jeanette.
Op zaterdag 24 januari 2004 22:26 schreef Oblivion het volgende:[..]
Een soort peper.
Schijnt op mme jeanette peper te lijken? Help?
Lijkt blijkbaar nogal op elkaar qua smaak? Ik ken de adjoema-peper ook niet. .
quote:JA!! Eitje bakken met spek, en dan helemaal vol leggen met Jalopeniaaaas!!
Op zaterdag 24 januari 2004 22:30 schreef Lucille het volgende:
Jalepeno pepers zijn ook lekker heet
Misschien kan je die ook gebruiken.
Word helemaal gek van dit forum...
Ontopic: Is wel een idee het daar eens mee te proberen.
Hij keek heel hoopvol naar de rookwolken die uit mijn oren zouden opstijgen, maar ik vond het wel lekker.
Dit is overigens een van de heetste varianten die ik ooit geproefd heb.
En over die surinaamse sambal: toen ik vele jaren geleden bij V&D werkte hadden ze op een avond nasi, waar een behoorlijke schaal sambal naast stond die de surimaamse keukendame zelf had gemaakt. Er waren mensen die dit in grote hoeveelheden over hun eten gooiden en na één hap genoeg hadden voor de hele avond. Mijn smaak is, voor wat 'heet' betreft, volkomen verdorven en ik genoot.
Waar ik minder van genoot is toen ik ooit voor een gerecht een grote hoeveelheid pepers gesneden had en toen, zonder mijn handen heel erg goed te wassen, een plasje moest doen. Heb ik wel een tijdje brand van in mijn broek gehad...
Mijn lieve vrouw had ooit het geniale idee om gesneden pepers met een sproeistraal water af te spoelen in de hoop wat van de scherpte er af te krijgen. Wat ze echter kreeg was zelfgemaakte pepperspray (Het spetterde nogal wat hele fijne druppeltjes in de rondte). Hebben we met zijn tweeen wel een tijdje tranende ogen van gehad (overigen: bij mij ook van het lachen!)
quote:Ik gebruik altijd handschoentjes als ik pepers snij, want mijn handen blijven anders een dag lang branden.
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Ben tegen het plaatsen van urls, maar deze mevrouw heeft besloten dat er niks gecopieerd mag worden...
quote:Of ergens anders in steekt.
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
quote:Een andere tip voordat je pepers gaat snijden is je handen insmeren met bijv. zonnebloemolie. Het werkt echt.
Op zaterdag 24 januari 2004 22:38 schreef MUUS het volgende:[..]
Ik gebruik altijd handschoentjes als ik pepers snij, want mijn handen blijven anders een dag lang branden.
Echte sambal is
Sambal
Madam jeanet 1/5 kilo + 4 ajuma's (rood en groot)
Basterdsuiker (250 gr, wit)
Olie (twee opscheplepels)
Kentjoer (4 à 5, fijn malen en anders poeder, grote theelepel)
Mag ook met trassi (halve theelepel, maar dan geen kentjoer)
Snuffie zout
Peper ontpitten en in mixer fijnmalen. Olie in pan. Peper in de pan gooien. Overige ingrediënten erbij. Kwartiertje op matig vuur en ondertussen roeren. Klaar!!!!!
Af laten koelen, in potje zetten en invriezen maar.
quote:Als je daarmee gaat experimenteren, (dus het gewoon even fijn malen van de allerheetste peper die er te krijgen is) zou ik niet te fanatiek aan het hakken en malen slaan als ik jou was...
Op zaterdag 24 januari 2004 22:16 schreef MUUS het volgende:
gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook.
Maar sambal is wel okay verder, in een gematigde vorm. Ik ben zelf niet een overdreven hete eter. Wel gebruik ik veel peper om de boel een beetje pittig te maken, maar je kunt natuurlijk ook zo erg overdrijven dat je gerecht op een gegeven moment alleen nogmaar daar heet smaakt en dat komt de smaak van de andere ingrediënten van je maaltijd ook niet ten goede.
Lekker, maar niet teveel.
Na fijnmalen in flink veel olie bakken (kijk uit voor de dampen--die branden in je longen)
Ik maak gewoon indonesiseche sambal maar dan met die rode habanero's--die zijn de heetste ter wereld.
In een potje doen na afkoelen en een laagje olie eroverheen. Potje in heet water met soda wassen. De sambal blijft dan weken, misschien maanden goed...mocht ik meer gemaakt hebben dan ik opeet
quote:Eigenlijk is het wel gek als je dus iets wat je maar beter niet met je handen aan kunt raken en de dampen niet van in je longen moet krijgen uiteindelijk wel op zit te eten
Op zondag 25 januari 2004 13:03 schreef Shark.Bait het volgende:
ik snij mijn madam jeanets/habanero's met vork en mes, ik raak ze niet aan.Na fijnmalen in flink veel olie bakken (kijk uit voor de dampen--die branden in je longen)
Ik maak gewoon indonesiseche sambal maar dan met die rode habanero's--die zijn de heetste ter wereld.
In een potje doen na afkoelen en een laagje olie eroverheen. Potje in heet water met soda wassen. De sambal blijft dan weken, misschien maanden goed...mocht ik meer gemaakt hebben dan ik opeet
quote:Dank !
Op zaterdag 24 januari 2004 22:21 schreef Oblivion het volgende:[..]
Met dank aan fotoloog!!
Bijna vergeten...
quote:Mijn ma zegt altijd dat ik moet uitkijken omdat het je maag slijmvlies kon aantasten en maagzweren kon krijgen.
Op zondag 25 januari 2004 13:26 schreef Vork het volgende:
Eigenlijk is het wel gek als je dus iets wat je maar beter niet met je handen aan kunt raken en de dampen niet van in je longen moet krijgen uiteindelijk wel op zit te eten
Ik heb gelukkig nog geen last gehad van branderige kont de volgende dag
quote:Als je het puur eet op een lege maag dankan ik me voorstellen dat je maag dat niet leuk gaat vinden. Als je het door je gerechten mengt, er voldoende droge rijst of iets dergelijks bij eet dan kan er weinig fout gaan. Maar het is voor het grootste deel gewoon een kwestie van wennen.
Op zondag 25 januari 2004 13:38 schreef Shark.Bait het volgende:
Mijn ma zegt altijd dat ik moet uitkijken omdat het je maag slijmvlies kon aantasten en maagzweren kon krijgen.Ik heb gelukkig nog geen last gehad van branderige kont de volgende dag
Ik zou dan ook nooit de allerheetste sambal zomaar door m'n gerechten gooien als ik niet weet ik hoeverre ik dat fatsoenlijk kan doseren. Ben zelf geen echte hete eter, dus mijn lichaam is daar ook helemaal niet aan gewend.
quote:Mme Jeanette peper, zout en azijn...
Op zondag 25 januari 2004 13:32 schreef fotoloog het volgende:
Dank !
En het was lekker...
quote:Viel het nog een beetje mee..............the next day?
Op vrijdag 30 januari 2004 14:42 schreef Oblivion het volgende:[..]
Mme Jeanette peper, zout en azijn...
En het was lekker...
De gasten in ons restaurant kregen sowieso altijd een setje met sambal brandal en nog een andere sambal (geel oranje, wordt gemaakt met noten...kan niet op de naam komen... Anyone?). Voor de echte liefhebbers was er dan nog verse sambal trassi... Dat wil ook wel fikken!
Ik heb zelf ooit zoveel gedroogde Mexicaanse pepers gesneden dat ik er een volle dag last van heb gehad (niet eens sneetjes in mijn vingers, of gekrabt op onbetamelijke plaatsen )
In het restaurant wasten de sambal-makers hun handen trouwens met zo'n stalen "zeepje", dat neemt geurtjes en pijn aardig weg.
quote:Mooi spul idd. In Thailand heb ik Wasabi chips op. WOEI!
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Jerruh het volgende:
probeer es wasabi!. van een klein korreltje op mijn tong (nota bene vermengt met rijst) ging me neus al spontaan open staan
!
quote:Ja?
Op vrijdag 30 januari 2004 14:42 schreef Oblivion het volgende:
Mme Jeanette peper, zout en azijn...
En het was lekker...
quote:Ken ik.
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Jerruh het volgende:
probeer es wasabi!. van een klein korreltje op mijn tong (nota bene vermengt met rijst) ging me neus al spontaan open staan
!
quote:Mmmmm..... so so... Vreselijk lekker, en in de vijzel gedaan.
Op vrijdag 30 januari 2004 15:50 schreef MUUS het volgende:
Ja?. Leek het een beetje op het spul wat je normaal bij de roti-boer erbij krijgt? Ik vond het zo weinig ingredienten voor iets wat altijd zo lekker is.
.
Was vlammen spugen... Maar vreselijk lekker.
Om dat goedje te krijgen moet je toch die andere peper hebben, om die oranje kleur te krijgen. En hakken, mijne leek op een prutje...
Maar die andere was niet te krijgen...
quote:Precies! Da's idd. meer het mosterd-idee. Ook lekker, maar niet zo lekker als sambal.
Op vrijdag 30 januari 2004 15:52 schreef suimasen het volgende:
Wasabi is een soort mosterd op hyperspeed ofzo. Toch anders.
Ik ga dit weekend maar eens naar de toko en wat vechten in de keuken met pepers. .
quote:Slim! Nu nog een suri-toko in de buurt vinden....
Op vrijdag 30 januari 2004 15:57 schreef fotoloog het volgende:
Ik haal meestal bij de suri-toko 2 kilo adjuma's ,schoonmaken en invriezenKunnen we weer een tijdje vooruit!
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:52 schreef suimasen het volgende:
Wasabi is een soort mosterd op hyperspeed ofzo. Toch anders.
Wel lekker, maar met mate.... Mijn neus is het er niet mee eens als ik het met grote hoeveelheden eet...
quote:MUUS : "Oh, is dat heet? Nou, ik ben wel heet eten gewend!"
Op vrijdag 30 januari 2004 16:06 schreef Oblivion het volgende:[..]
![]()
*trauma bij de Jap....
![]()
Wel lekker, maar met mate.... Mijn neus is het er niet mee eens als ik het met grote hoeveelheden eet...
Mijn neus ging zo ver open dat ik de poep die 5 jaar geleden aan mijn schoen zat nog rook. .
M'n ouders hebben een keer uit Amerika zo'n potje van dat hele geconcentreerde peper meegenomen. Je hoefde maar een puntje van een tandenstoker te dippen in dat goedje en nadat je het in je mond had gedaan, mocht je al glaasjes water gaan drinken.
En Wasabi vind ik anders heet dan Sambal. Wasabi is gewoon hele hete geconcentreerde mosterd en trekt vooral in je neus, terwijl je met Sambal gewoon heel je bek en anus verbrand
quote:Met recht deze smilies....
Op vrijdag 30 januari 2004 16:08 schreef MUUS het volgende:
MUUS : "Oh, is dat heet? Nou, ik ben wel heet eten gewend!"
*klotsklodderkwak op d'r sushi*Mijn neus ging zo ver open dat ik de poep die 5 jaar geleden aan mijn schoen zat nog rook.
.
Tranen.... Vreselijk...
quote:Zo'n grote
Op vrijdag 30 januari 2004 20:21 schreef Den_Haag het volgende:
Sambal, heerlijkSmeer het tegenwoordig zelfs op me brood. Jaag er een pot per week doorheen
Laat me weten hoe het gegaan isquote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:04 schreef Oblivion het volgende:
Thanks Shark!!!![]()
* Shark.Bait copieerd het gelijk!!
Wordt vandaag nog gemaakt...![]()
Will do...quote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:13 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
Laat me weten hoe het gegaan is
En blijven roeren tijdens het bakken anders brandt het aan en dat wil je niet!!!!
Heb ik nieuws voor jou...quote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:36 schreef z28camaro het volgende:
Vergeet die sambal maar, kom gezellie een keer naar engeland voor een Indian. Chicken Vindaloo zorgt voor de nodige problemen de volgende morgen.![]()
En niet alleen de bekquote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:37 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Heb ik nieuws voor jou...![]()
TINDALOO is het heetst in de Indiaanse keuken...
Een echte bekkenbrander...![]()
quote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:38 schreef fotoloog het volgende:
[..]
En niet alleen de bek
Er is een topic over Indiaans eten...quote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:39 schreef DuchessX het volgende:
En nog een terugvindpost
Ik ben eens gaan zoeken...quote:Op vrijdag 21 mei 2004 16:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Helaas is échte wasabi bijna niet te krijgen, meestal is het mierikswortelpasta met een groen kleurtje.
quote:Op vrijdag 21 mei 2004 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Een idee voor de Nederlandse High Tech tuinbouw?
Wasabi markt corneren?
Tuurlijk de export naar japan, In Nederland komt sowieso bijna alleen de B keus op de markt, de A1 is bijna alleen maar voor de exportquote:Op vrijdag 21 mei 2004 19:06 schreef Oblivion het volgende:
[..]![]()
Nederlanders beginnen al te mutsen bij mierinkswortel....
Of bedoelde je voor de export?![]()
Jaaajaa.. en voor 'echte' pizza moet ik zeker naar Amerika gaan ipv naar New York?quote:Op vrijdag 21 mei 2004 15:36 schreef z28camaro het volgende:
Vergeet die sambal maar, kom gezellie een keer naar engeland voor een Indian. Chicken Vindaloo zorgt voor de nodige problemen de volgende morgen.![]()
Beetje azijn erbij,en wat je niet vanavond(!)quote:
Kan dat?quote:Op vrijdag 21 mei 2004 20:16 schreef fotoloog het volgende:
[..]
Beetje azijn erbij,en wat je niet vanavond(!)gebruikt in de vriezer
Ja,natuurlijk!quote:Op vrijdag 21 mei 2004 20:18 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Kan dat?
Als het opkomt,garandeer ik je een vlucht naar mars,morgen(of vannacht)quote:Op vrijdag 21 mei 2004 20:23 schreef Oblivion het volgende:
Nou dan doen we dat maar, ik geloof niet dat het vanavond nog op komt...![]()
Ik geef toch de voorkeur aan een laagje olie om de sambal van de lucht af te sluiten, anders kan het de smaak nadelig beinvloeden. En anders citroensap, dat is lekker zuur.quote:Op vrijdag 21 mei 2004 20:16 schreef fotoloog het volgende:
Beetje azijn erbij,en wat je niet vanavond(!)gebruikt in de vriezer
Olie is idd goed als je het langer in de koelkast wil bewaren,maar als je wat azijn erbij doet dan kan je het invriezen,en blijft het bij het ontdooien lekker fris!quote:Op vrijdag 21 mei 2004 20:47 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
Ik geef toch de voorkeur aan een laagje olie om de sambal van de lucht af te sluiten, anders kan het de smaak nadelig beinvloeden. En anders citroensap, dat is lekker zuur.
Maar het is jouw feest natuurlijk
Ziet er goed uit Oblivion
Daarom doe ik er citroensap / lime in bij het bakken. Azijn kan idd ook. Maar ik zal het eens proberen.quote:Op vrijdag 21 mei 2004 21:02 schreef fotoloog het volgende:
Olie is idd goed als je het langer in de koelkast wil bewaren,maar als je wat azijn erbij doet dan kan je het invriezen,en blijft het bij het ontdooien lekker fris!
Naja,ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren![]()
koel bewaard met een laagje olie enkele weken tot 3 maanden....quote:Op zaterdag 22 mei 2004 14:36 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoe lang is die zelf gemaakte sambal eigenlijk houdbaar?
Peper!quote:Op zaterdag 22 mei 2004 23:57 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
koel bewaard met een laagje olie enkele weken tot 3 maanden....
Maar als je em tussendoor weer ff opbakt kan je dat wat langer maken.
En natuurlijk is fotoloog zijn optie ook een.. ehm.. eh.. eh.. optie...
* Pietverdriet zet vat zijn laboratotiumbril opquote:Op zondag 23 mei 2004 00:01 schreef fotoloog het volgende:
[..]
Peper!![]()
Kga morgen weer 2 kilo vermalen(Handschoenen aan!)
Adembescherming is ook niet overbodig. Mijn lieftallige echtgenote heeft ooit het geniale plak opgevat om gesneden rode pepers onder de kraan af te spoelen in een poging het 'scherpe' er af te krijgen.quote:Op zondag 30 mei 2004 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
/PietVerdriet zet vat zijn laboratotiumbril op
*liefkijkt*quote:Op maandag 31 mei 2004 18:24 schreef merdeka het volgende:
En nee, het recept ga ik niet geven, normaal gesproken ben ik niet zo kinderachtig maar het betreft hier mijn enige echte geheime sambal familie-recept, dus helaas.........
quote:Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Je hebt sambal en sambal iddquote:Op zondag 6 juni 2004 19:09 schreef Oblivion het volgende:
Oeh, nog vergeten te melden.
De surinaamse buren hadden sambal, lekker denk ik...![]()
Was het van kippenhartjes...![]()
Ik moet geen orgaanvlees... [afbeelding]
Niet gegeten ook...![]()
quote:Op zondag 6 juni 2004 19:14 schreef fotoloog het volgende:
[..]
Je hebt sambal en sambal idd
Surinamers maken het vaak met orgaanvlees,maar je hebt ook Surinamers die het maken van puur de pepers met een beetje zout,suiker,azijn!![]()
Ben je een beetje heet gewend,Obli?quote:Op zondag 6 juni 2004 19:15 schreef Oblivion het volgende:
[..]Die maak ik wel eens, en ik ben niet eens Surinaams...
![]()
Hmmm, at als 3 jarige al witte boterhammen met sambal...quote:Op zondag 6 juni 2004 19:16 schreef fotoloog het volgende:
Ben je een beetje heet gewend,Obli?
Ik ook, maar kan er niet meer tegenquote:Op zondag 6 juni 2004 19:17 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Hmmm, at als 3 jarige al witte boterhammen met sambal...![]()
Hoezo?![]()
Noiu,ik maal al jaren adjuma'squote:Op zondag 6 juni 2004 19:17 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Hmmm, at als 3 jarige al witte boterhammen met sambal...![]()
Hoezo?![]()
Geen verdriet,Piet!quote:Op zondag 6 juni 2004 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik ook, maar kan er niet meer tegen
![]()
Last van de buik? Darmen?quote:Op zondag 6 juni 2004 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ook, maar kan er niet meer tegen
![]()
Liefje, popje, scheetje kijk eens aan het begin van dit topic...quote:Op zondag 6 juni 2004 19:19 schreef fotoloog het volgende:
[..]
Noiu,ik maal al jaren adjuma's
Ik dacht,misschien wil je een keer wat proeven!
Maar het is wel heet hoor!
Nee, Ik krijg rooie vlekken, zweet parels, pupillen worden heel klein, krijg een gevoel alsof ik vergiftigt ben, hartkloppingen, euforie gevoel,quote:Op zondag 6 juni 2004 19:23 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Last van de buik? Darmen?
Neem dan eens temoe lawak, kan je kopen bij de drogist.
Voor het hete eten even 2 pillen, en nergens last van...![]()
Oops...quote:Op zondag 6 juni 2004 19:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, Ik krijg rooie vlekken, zweet parels, pupillen worden heel klein, krijg een gevoel alsof ik vergiftigt ben, hartkloppingen, euforie gevoel,
quote:Op zondag 15 mei 2005 18:13 schreef la-nina het volgende:
Leuk om te maken en superlekker!
Sambal Bacak
* 3 rode pepers ( hoe heter hoe beter! dus je ziet maar, ik doe altijd meer)
* 3 teentjes knoflook (je kunt de smaak aanpassen aan wat je zelf lekker vind, toch?)
* 1 uitje, goed gesnipperd
* 2 eetlepels bruine suiker
* 3 dunne plakkies laos
* 1 salamblaadje (zeg maar de oosterse laurier)
[afbeelding]
* 1 sprietje sereh (citroengras)
* 2 eetlepels goeie ketchup (niet te zoet)
* 1/2 theelpel zout
* olie
* water
Je kookt de pepers tot ze lekker zacht zijn, snij ze dan in kleine stukkies
en bak ze in een scheut olie. Wrijf knoflook en ui fijn en voeg dit samen
met de trassi en suiker bij je gebakken pepers.
Als alles lekker begint te bakken laos, sereh, salam en ketchup toevoegen .
Kort doorbakken en dan een scheut water toevoegen
zodat alles lekker onder water komt,
kook dit flink door tot een dikke saus.
Laten afkoelen en in een schone pot bewaren in je koelkast...
Sambal à go go !![]()
quote:Op donderdag 22 december 2005 15:00 schreef THCees het volgende:
Ben zelf een enorme liefhebber van sambal en alle andere peper varianten.
![]()
1 van mijn favo sambal is de volgende : Sambal klappa,
300 gr geraspte kokos
6 spaanse pepers
2 tl zout
1 tl trassie
1 tl (vers) gemalen laos
2 djeroek poeroet bladeren (te krijgen bij elke toko)
2 el olie
Bereiding:
Braad de kruiden met de (in de vijzel) fijngestampte pepers en de geraspte kokos.
Sambal klappa kan ook op een andere manier worde bereid, terwijl u dezelfde ingredienten nodig hebt. Braad hiertoe de geraspte kokos lichtbruin, snijd alle ingredienten fijn en fruit ze,behalve de djeroek poeroet. Pas op het laatst roert u de geraspte kokos en de djeroek poeroet door de andere ingredienten.
Kook landzaam in tot de gewenste dikte.
HMMMMM
![]()
Fokkers plaats ook je favo sambal en laten we genieten van elkaars culinaire orgasmes.
Fijne feestdagen en ........ach laat maar![]()
LET OP :quote:Op vrijdag 21 mei 2004 19:59 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
Jaaajaa.. en voor 'echte' pizza moet ik zeker naar Amerika gaan ipv naar New York?
De rode Habanero is de heetste peper te wereld is 350k-550k scoville units, hoewel men zegt dat de indian tezpur heter is (wat nog betwist word op dit moment)
De 'gewone' lombok of rode peper is 'maar' 30k-50k scoville units....
Zo te zien aan het recept zit er niets heets in. Stof voor discussie.. maar niet in een SAMBAL topic!!
En de pepperspray is 5300k scoville units.. die is dus pas ECHT heet
Madamme Jeanettes kun je prima zo eten, met wat gebakken kip. (kleine stukjes wel te verstaan)quote:Op zondag 25 januari 2004 13:42 schreef Vork het volgende:
[..]
Als je het puur eet op een lege maag dankan ik me voorstellen dat je maag dat niet leuk gaat vinden. Als je het door je gerechten mengt, er voldoende droge rijst of iets dergelijks bij eet dan kan er weinig fout gaan. Maar het is voor het grootste deel gewoon een kwestie van wennen.
Ik erken alleen maar de scoville unitquote:Op vrijdag 23 december 2005 02:03 schreef THCees het volgende:
LET OP :
'Tépin' (C. annuum var. aviculare)
Op dit moment de heetste peper ter wereld!
In de VS. noemt men dit Mexicaanse ras de
“Gringo-killer”. De vruchtjes zijn klein, rond
en nauwelijks 1 cm groot. De rijpe vrucht is
bruinrood.
50.000 HS !!!
EVEN TER VERGELIJKING DE MADAM JEANETTE:
'Madame Jeanette' (C. chinense)
± 3000 HS.
Om aan te geven hoe heet een peper is, werken we
met de “Craig’s Hotness Scale” (HS), die
waarden kent van 0-50.000. Tot HS100 is
voorzichtig mee, kan zeer pijnlijk zijn....
Kan je beter asem gebruiken (tamarinde sap), nog een toevoeging op jouw receptje, als je geen gula djawa hebt, kan je beter een (licht)bruine basterdsuiker gebruiken, die smaak komt meer in de buurt dan normale.quote:Op vrijdag 21 mei 2004 20:47 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
Ik geef toch de voorkeur aan een laagje olie om de sambal van de lucht af te sluiten, anders kan het de smaak nadelig beinvloeden. En anders citroensap, dat is lekker zuur.
de enige manier om aan deze pepers te komen ( bij mijn weten) is om ze zelf te planten.quote:Op donderdag 29 december 2005 15:06 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]
Ik erken alleen maar de scoville unit
(vanwege zijn wetenschappelijk verantwoord karakter-athans, poging tot)
Orange Habanero 210,000
Red Habanero 150,000
Tabasco 120,000
Tepin 75,000 (half zo heet als een madam)
Bron
Ik maak indische sambal maar dan met Habanero's (madam Jeanettes). Maar ik ben wel benieuwd naar die Tepin, hoe hij smaakt. Ik heb net een burger op met Jalapenos. Daar zou ik wel sambal van willen maken en kijken hoe dat smaakt. Weet iemand of die dingen in NL ook in grote getalen te koop zijn? tot nu toe zie ik ze alleen in een paket met andere chili's erbij. Niet ideaal voor mijn doeleinden
quote:Op vrijdag 30 december 2005 12:15 schreef THCees het volgende:
de enige manier om aan deze pepers te komen ( bij mijn weten) is om ze zelf te planten.
gahiervoor naar : http://www.vreeken.nl
Heb twee recepten gevonden:quote:Op zondag 15 mei 2005 23:05 schreef Martijn_77 het volgende:
Heeft iemand het recept van Sambal Badjak voor mij?
Heb het pas bij de Toko gekocht en het was erg lekker maar nu wil ik het zelf maken.
Heeft er iemand misschien nog een beter recept?quote:De sambal die de doorsnee Nederlander gebruikt, is sambal oelek. Sambal, afkomstig uit Indonesië, is in talloze varianten te bereiden. De twee onderstaande varianten van sambal badjak, geven een zachte, aromatische gebakken sambal. De houdbaarheid van de verse sambal is relatief kort. U kunt echter de houdbaarheid vergroten, door te zorgen dat de verhouding zout in de sambal 15% bedraagt. Bijvoorbeeld: stel dat de gebakken sambal 300 gram weegt, dan zou u 45 gram zout moeten toevoegen (ongeveer 3,5 eetlepel). Indien u een dergelijke zoute sambal gaat gebruiken in gerechten, hou dan wel rekening met het toevoegen van extra zout. De pittigheid van de sambal kunt u zelf regelen, door van een deel van de pepers het zaad niet te verwijderen.
Sambal badjak I
Benodigdheden:
10 verse rode Spaanse pepers, zonder zaad en zaadlijsten, fijngehakt
3 kleine fijngehakte uien
2 geperste teentjes knoflook
* 8 kemirienoten
* 1 eetlepel trassi
* 1 eetlepel goela djawa
1 theelepel zout
2 eetlepels olie
* 2 eetlepels tamarinde
* 1 stengel sereh (citroengras) of 1 eetlepel ingelegde sereh (nieuw product: uit potje kant-en-klaar, ondermeer bij AH verkrijgbaar)
* 1 blad daoen salam (bij voorkeur diepvries, vries de rest weer in)
Bereiding:
Wrijf in een vijzel (eventueel keukenmachine) de pepers, uitjes, knoflook, kemirie, trassi, goela djawa en zout fijn. Verhit de olie in een pannetje en fruit het mengsel een paar minuten. Voeg 2 eetlepels water, tamarinde, sereh en daoen salam toe en kook op middelhoog vuur de massa een beetje in. Goed roeren om aanbranden te voorkomen. Verwijder de sereh en het blaadje salam en schep over in een schone (jam)pot. Bewaar de sambal in de koelkast. De sambal is enkele weken houdbaar.
Sambal badjak II
Benodigdheden:
15 rode Spaanse pepers, zonder zaad en zaadlijsten, fijngehakt
3 grote fijngehakte uien, ongeveer 400 gram
3 geperste teentje knoflook
* 12 kemirienoten
2 eetlepels geraspte gedroogde kokos
2 eetlepels olie
1 theelepel laos (te verkrijgen bij supermarkt)
2 eetlepels citroensap
2 theelepels zout
Bereiding:
Pof de kemirienoten boven een gasvlam of onder de hete gril of oven, bruin. De warme noten in een vijzel fijnstampen. De kokos met 1 eetlepel kokend water mengen. Verhit de olie in een pan en fruit de pepers, uien en knoflook tot de uien zacht zijn geworden. Na afkoeling de sambal in een vijzel fijnwrijven en de overige ingrediënten toevoegen. Overscheppen in (jam)pot(ten) en in koelkast bewaren. De sambal is enkele weken houdbaar.
* verkrijgbaar bij oosterse toko
Habanero's zijn geen madamme jeanettes, het zijn allebei capsicum chinense's, maar verschillende pepers. Habanero's worden meer richting mexico verbouwd, madamme jeanette's in suriname en braziliequote:Op vrijdag 21 mei 2004 14:53 schreef Shark.Bait het volgende:
500 gram rode habanero pepers (In Nederland alleen bekend als madam jeanet)
Als in 'Haar ogen waren groter dan haar maag'quote:Op maandag 22 mei 2006 17:38 schreef Wojworshebn het volgende:
Dus maw. sambal is lekker maar verperst je smaakpupillen!
Ja, komt u maar!quote:Op zaterdag 31 december 2005 11:46 schreef THCees het volgende:
Nou vooruit mijn absolute topper : (nou bijna dan, als topic echt gaat lopen plaats ik mijn versie van surinaamse sambal wel)
als je nog heter wilt, neem ajoemaquote:Op zaterdag 24 januari 2004 22:16 schreef MUUS het volgende:
Ik ben een sambal-freak. Hoe heter, hoe beter.
Nu ben ik vooral op zoek naar het recept van surinaamse sambal. Je weet wel, dat oranje/rode prutje waar je kont de volgende dag niet blij mee is..
In een ander topic had men het erover gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook. Maar wordt dat niet een onwijze, droge brei?
Help mij mijn waffeltje in de fik te zetten!. Andere sambal-receptjes zijn ook zeer welkom!
.
quote:Op donderdag 25 mei 2006 10:34 schreef MLF het volgende:
[..]
als je nog heter wilt, neem ajoema
niet te verwarren met madam chenet
overigens moet je er azijn door doen, geen peper
quote:Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.![]()
En malen malen malen malen...![]()
Hoi.quote:Op zaterdag 8 juli 2006 08:53 schreef M_Schtoppel het volgende:
Die mensen die echt zo waanzinnig heet eten sporen voor geen meter.
Je kent ze wel, van die lui die denken dat sambal (wat slechts een smaakmaker hoort te zijn) net zo'n ingredient als vlees en groente is en dat dat voor minstens 30% door het hele eten hoort te zitten. Je arme darmen! Ben blij dat het niet de mijne zijn.
Daarbij, die sukkels realiseren zich helemaal niet dat dat hete eten niet ontstaan is omdat die oosterse mensen dat zo lekker vonden. Maar omdat het vlees in die gebieden anders niet langer bewaard kon worden!
Dat wijf had wel gelijk met dr gewenning. Mn aziatische vrienden willen ook altijd teringheet eten, niet om stoer te doen, maar anders proeven ze geen heetheid meer.quote:Op zaterdag 8 juli 2006 18:44 schreef M_Schtoppel het volgende:
Beste hete haaiebeet,
nou weet je waar ik mij stierlijk aan erger? Aan dat domme Surinaamse wijf van vorige week waar ik dus meeat. Echt, ik ben best wat gewend want ik eet regelmatig Lamb Vindaloo, ongeveer het heetste wat ik aan kan. Maar dit smaakte naar het bloed van de Vesuvius. Echt, ik had niet meer het verschil geproefd tussen een reep chocolade en een Duitse biefstuk, ZO heet.
En dat wijf maar miepen dat ik een Hollander was. En dat dat een kwestie van gewenning was. Nee mevrouw, u kunt gewoon niet koken! Dat is hetzelfde stomme gelul dat "vrienden" van mij ook wel eens over alcohol zeggen. Ik stop altijd na drie, vier glazen omdat ik het dan niet lekker meer vind. Dat komt omdat je te weinig drinkt zeggen ze dan. Maar waarom zou ik in godsnaam door MOETEN gaan? Laat het mij lekker op godverdomme vier glazen houden.
Sambal idem dito, het is een SMAAKMAKER, NIET een ingredient als vlees en groente waar je (echt dat doet ze) zowat een heel flesje ter formaat van Ketchup in dondert. Dan spoor je gewoon niet meer.
En als ze dat niet wil snappen laat ik haar de volgende keer een litersfles sambal Rawit opvreten. Denken die oosterse mensen soms dat ze stoer zijn of zo?
Hee dat ken ik.. maar ik koop em gewoon bij de surinamer...quote:Op maandag 17 juli 2006 21:42 schreef Tarado het volgende:
Ik gebruik altijd piccalilly om sambal te maken,
1 pot piccalilly
1 a 2 madame jeanet (als je het niet gewend bent 1)
4 tenen knoflook
scheutje soja saus
in de blender en na 2 minuten klaar, een frisse en hete sambal, terug in het potje
Ajuma's zijn een STUK heter hoor.quote:Op maandag 17 juli 2006 22:57 schreef Ringo het volgende:
Die rawits zijn ontstellend heet maar volgens mij overtreft verse Mme Jeanette alles, ik geloof niet dat ik die rauw zou kunnen eten zonder door de grond te gaan.
Geen verslaving, eerder gewenning, zoals alcohol drinkers meer moeten drinken voor hetzelfde effectquote:Op maandag 17 juli 2006 22:57 schreef Ringo het volgende:
Heet is lekker maar ik merk ook dat ik steeds méér moet nemen om hetzelfde effect te bereiken, het is dus wel een soort verslaving.
Niet volgens de Scoville schaalquote:Op dinsdag 18 juli 2006 02:55 schreef OldSchoolFool het volgende:
Ajuma's zijn een STUK heter hoor.
Niet bakken? Ziet er wel lekker uit, daar niet van....quote:Op dinsdag 18 juli 2006 03:03 schreef _Vulcanus_ het volgende:
0,5 kilo Madame Jeanette pepers
5 groene spaanse pepers (voor de kleur)
8 teentjes knoflook
5 rode uien (ook leuk voor de kleur, en goed voor de smaak)
4 limoenen uitpersen (heel belangrijk voor de smaak)
4 grote eetlepels zout
4 grote eetlepels suiker
3 eetlepels olijf olie
3 thee lepels azijn
paar stronkjes mint
Alles in een hak apparaat fijn malen, 1 dag lekker laten staan.
Dan heb je heerlijke sambal, maar pas op want het is ook erg verslavend.....
Kijk... dat is 'mquote:Op vrijdag 21 mei 2004 14:53 schreef Shark.Bait het volgende:
Er zijn meerdere versies mogelijk.. soms doe ik er ook een schepje fijngemalen munt blaadjes in
500 gram rode habanero pepers (In Nederland alleen bekend als madam jeanet)
[afbeelding]
2 theelepels trassi
halve eetlepel gula jawa (gewone suiker mag ook)
sap van 2 citroenen (liever 'limes')
halve theelepel djinten ongeveer.
beetje ketoembar
theelepel asem optioneel (tamarindesap)
2 teentjes knoflook
1 grote rode ui (die is lekkerder dan een gewone, maar gewoon kan ook)
Zout en peper naar smaak (lekker vaag niet)
bakken in een pan met veel olijfolie. Zorg voor een goede ventilatie en niet met je neus boven gaan hangen. De dampen zijn fataal
Dan af laten koelen en door de snijmachine halen totdat het pulp is. Weer met een grote hoeveelheid olie opbakken totdat het donker begint te worden en de opgenomen olie weer 'losgelaten' word en erop komt drijven. Deze is dan rood van kleur. Nogmaals, de dampen zijn dodelijk!... nou ja.. zo goed als.
Schep het (in de nog warme staat) in potjes, giet er olie bovenop, (dat verlengt de houdbaarheid) en zet in de koelkast om af te koelen.
1 theelepel van deze sambal komt overeen met een eetlepel van die conimex zooi.. ongeveer
Je kan het ook bakken, maar vind ik minder lekker.quote:Op dinsdag 18 juli 2006 12:42 schreef Shark.Bait het volgende:
Niet bakken? Ziet er wel lekker uit, daar niet van....
en jij bent gewoon een mietje die het niet kon hebben dat ie als een kind zat te janken en te zweten toen het surinaamse meissie een gerecht voor em bereid had...quote:Op zaterdag 8 juli 2006 18:44 schreef M_Schtoppel het volgende:
Beste hete haaiebeet,
nou weet je waar ik mij stierlijk aan erger?
De Red savina is volgens het guiness world record book op het moment de heetste peper ter wereld, dit is echter niet de madam jeanette die ook een habanero variant is.quote:Op maandag 31 juli 2006 14:12 schreef Pilipala het volgende:
dus als ik zo de websites afga mag ik tot de conclusie komen dat de
Habanero varieteit Red Savina (ook wel madame jeanette genoemd, mexicaanse versie)
de heetste peper is...
Conimexquote:Op zaterdag 5 augustus 2006 22:57 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Als het allemaal even íetsje minder mag: Sambal Tjampoer van Conimex. Weet niet of het 'nieuw' is, maar ik had het van de week voor het eerst.
Niet bekbrandend scherp, meer aromatisch. Zitten wat fijngemalen groentes doorheen.
Ach... Als je kritisch kijkt wat je van ze koopt... En sinds de toko hier weg is is het niet simpel om iets anders dan conimex of improba te kopen.quote:
Je woont in Hoorn? Is die toko bij t station in de buurt weg dan?quote:Op zondag 6 augustus 2006 20:40 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Ach... Als je kritisch kijkt wat je van ze koopt... En sinds de toko hier weg is is het niet simpel om iets anders dan conimex of improba te kopen.
Helaas wel. Zit nu een turkse winkel in. Op zich ook niet slecht, maar heeft wel een heel ander assortiment.quote:Op zondag 6 augustus 2006 23:38 schreef OldSchoolFool het volgende:
[..]
Je woont in Hoorn? Is die toko bij t station in de buurt weg dan?
hey das jammer. Mn indo vriendin kocht dr altijd alles toen ze nog in Bovenkarspel woonde.quote:Op maandag 7 augustus 2006 08:40 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Helaas wel. Zit nu een turkse winkel in. Op zich ook niet slecht, maar heeft wel een heel ander assortiment.
Hmmm. 'station' interpreteerde ik als 'station kersenboogerd'. In de binnenstad zijn nog wel wat toko's, maar die liggen niet echt op de route werk-huis.quote:Op maandag 7 augustus 2006 11:25 schreef OldSchoolFool het volgende:
[..]
hey das jammer. Mn indo vriendin kocht dr altijd alles toen ze nog in Bovenkarspel woonde.
Hoorn Centraal bedoelde ik, of hoe dat mag heten. Kersenboogerd weet ik niet te vinden.quote:Op maandag 7 augustus 2006 23:21 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Hmmm. 'station' interpreteerde ik als 'station kersenboogerd'. In de binnenstad zijn nog wel wat toko's, maar die liggen niet echt op de route werk-huis.
Op weg van Hoorn CS (quote:Op maandag 7 augustus 2006 23:29 schreef OldSchoolFool het volgende:
[..]
Hoorn Centraal bedoelde ik, of hoe dat mag heten. Kersenboogerd weet ik niet te vinden.
Mag je bij die Wah Nam Hong als particulier ook kopen? Dus als gewone sterveling zonder bedrijfspas ofzo?quote:Op dinsdag 8 augustus 2006 08:29 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Op weg van Hoorn CS () naar Bovenkarspel kom je er langs. Maar dit gaat wel erg offtopic!
Ik denk dat ik binnenkort maar weer eens naar Wah Nam Hong in Duivendrecht ga (super-toko, makro wannabe) als ik weer eens bij mijn ouders ben!
Officieel niet. Bij de voordeur zit een mededeling dat je een WNH bedrijfspas móet hebben, of bij gebrek daaraan toch op zijn mínst een Makro pas. Maar in de praktijk is er (aan mij in elk geval) nog nooit om gevraagd.quote:Op dinsdag 8 augustus 2006 11:24 schreef OldSchoolFool het volgende:
[..]
Mag je bij die Wah Nam Hong als particulier ook kopen? Dus als gewone sterveling zonder bedrijfspas ofzo?
Maw je kan ook afrekenen Zonder een pas?quote:Op dinsdag 8 augustus 2006 13:48 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Officieel niet. Bij de voordeur zit een mededeling dat je een WNH bedrijfspas móet hebben, of bij gebrek daaraan toch op zijn mínst een Makro pas. Maar in de praktijk is er (aan mij in elk geval) nog nooit om gevraagd.
Zoals ik al zei: in theorie moet je een pas hebben, maar ze hebben me er nog nooit om gevraagd bij het afrekenen en ik heb ook nog nooit zélf een pas laten zien. Dus ja: je kan afrekenen zónder pas.quote:Op dinsdag 8 augustus 2006 13:57 schreef OldSchoolFool het volgende:
[..]
Maw je kan ook afrekenen Zonder een pas?
Bij de Makro MOET je een pas hebben om af te rekenen namelijk.
Dat was mijn eerste gedachte ook ja. TS verlicht ons aub?quote:Op maandag 9 oktober 2006 16:42 schreef covie het volgende:
Nu ik dit lees.
Een peperplant, waar kan ik die kopen?
Kun je die ook gewoon binnen kweken?
Hoe gaat dat allemaal?
Pepertje kopen en de zaadjes in een potje doen.quote:Op maandag 9 oktober 2006 16:42 schreef covie het volgende:
Nu ik dit lees.
Een peperplant, waar kan ik die kopen?
Kun je die ook gewoon binnen kweken?
Hoe gaat dat allemaal?
Kan je beter vragen in Flora en Fauna.quote:Op dinsdag 10 oktober 2006 13:25 schreef covie het volgende:
Ja ik wil dat ook doen.
Maar ik heb al gelezen dat het een paar jaar duurt voor er peper aan komt.
Ik wil eigenlijk gewoon een plantje waar bijv. volgend jaar al pepers aankomen
Ik ben een beetje ongeduldig![]()
En kan dat gewoon in de woonkamer? ik heb geen kas ofzo.
Of ik moet het bij mijn schoonvader neerzetten die heeft een groentetuin (+kas) maar liever niet.
Done!quote:Op dinsdag 10 oktober 2006 15:18 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Kan je beter vragen in Flora en Fauna.
Heeft het veel zon nodig, een grote pot, veel water (of kun je dat beter voor jezelf bewaren?quote:Op maandag 9 oktober 2006 19:00 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Pepertje kopen en de zaadjes in een potje doen.![]()
Er loopt een topic, maar ik kan 'm helaas niet vinden...
Vraag het even daar ---> Peperplantquote:Op dinsdag 10 oktober 2006 15:24 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Heeft het veel zon nodig, een grote pot, veel water (of kun je dat beter voor jezelf bewaren?)
Schrijf anders een korte handleiding, het lijkt me ook een leuk idee. Je kunt blijkbaar makkelijk zo veel pepers kweken dat er niet tegen op te eten valt, en aangezien die krengen in de winkel een nog wat voor twee stuks kosten klinkt dit als een leuk idee. Ik heb toch nog een plantje nodig
Ik zie nu dat jij TS niet bentquote:Op dinsdag 10 oktober 2006 15:28 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Vraag het even daar ---> Peperplant
Want ik weet het precieze antwoord ook niet.![]()
Relaxed, sommige mensen kunnen pas 's avonds reageren...quote:
Ik wist dat er 1 bestond, maar kon 'm zelf ook niet meer vinden met de search.quote:Op woensdag 11 oktober 2006 00:55 schreef Dr.Death het volgende:
a, nuttig topic. Beantwoord idd redelijk de vraag die ik in mijn topic Sambal maken had gesteld
(was vergeten dat er ook nog zoiets bestond als een zoekfunctie)
*kuch, staat maar 1 recept in...quote:Op woensdag 11 oktober 2006 20:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Ga een merge aanvragen met Sambal! nu deze ook een kick gehad heeft
http://www.tastyweb.nl/recept/belizian/style/habanero/hot/saucequote:Op dinsdag 31 oktober 2006 19:16 schreef Thorical het volgende:
Ik wil in het weekend iets gaan doen met mijn jalopena pepers.
Daarnaast ook nog iets met een kg Madame Jeanettes nu hier 3¤ p kg.
Van de rode jalopenas wil ik een saus maken en de groene invriezen. Receptje Mexicaans misschien?
En van de madame Janettes wil ik eigenlijk een sambal maken maar geen Indische en ook een saus ook een alternatief receptje?
ik denk eerder dat het je smaakpapillen aantast, dus dat je steeds pittiger moet gaan eten wil je 't proeven.quote:Op zondag 10 augustus 2008 15:38 schreef ABombali het volgende:
Als je gedurende een lange tijd(10jaar lang), ongeveer 200/600ml sambal per week eet(soms paar dagen niet maar wel ongeveer 400ml per week)...
Kan je dan ziek worden ervan? Dus iets met je maag?
Ligt er aan wat voor een sambal je eet. Maar het verschilt per persoon. Ik vind sambal oelek geen echte sambal, maar ik moet echt van de Surinaamse adjooma's hebben. Maar het kan zijn dat jij dat weer te scherp vindt, waardoor je wel last van je maag krijgt.quote:Op zondag 10 augustus 2008 15:38 schreef ABombali het volgende:
Als je gedurende een lange tijd(10jaar lang), ongeveer 200/600ml sambal per week eet(soms paar dagen niet maar wel ongeveer 400ml per week)...
Kan je dan ziek worden ervan? Dus iets met je maag?
Niet perse, maar meestal wel. Je kan er je eigen draai aan geven en het helemaal aanpassen aan je eigen smaak.quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:53 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb nog nooit zelf sambal gemaakt. Maar is dat nou veel lekkerder dan uit een potje?
Hetzelfde hierquote:Op zondag 10 augustus 2008 12:42 schreef Budah het volgende:
Ik zweer bij de Sambal Badjak van Koningsvogel:
[ afbeelding ]
Gister een grote pot ingeslagen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |