Heeft iemand ervaring hiermee? Het lijkt me een ideale manier om Afrika een beetje te leren kennen, terwijl je ook nog wat voor het de wereld doet.
Vorig jaar ben ik voor de 2e keer met de Wielewaal meegeweest. Dit is iets totaal anders.
Twee jaar geleden ben ik met meervoudig gehandicapten naar Wehl (achterhoek geweest). Erg leuk, gezellig en tof.
Vorig jaar ging ik met lichamelijk gehandicapten naar een dorpje in Engeland vlakbij Londen. Dit was helemaal keigaaf. Hard werken, maar het ook reuze naar mijn zin gehad. Met enkele andere vrijwilligers en deelnemers heb ik nog contact.
Dit is natuurlijk iets totaal anders dan Afrika, maar wel erg leuk. Misschien dat zoiets goed ik 'om te beginnen', omdat Afrika toch heel anders is; het klimaat, de omgeving, de manier van leven.
edit
link naar organisatie met vrijwilligersreizen
http://www.aaa.nl/blauwevakantiekoepel/body.html
[Dit bericht is gewijzigd door YPPY op 30-01-2001 16:23]
[Dit bericht is gewijzigd door ~Anja~ op 30-01-2001 22:52]
Ik vroeg me af of iemand hier ervaring mee en eventueel tips voor me heeft.
Een groot voordeel aan een organisatie als Travel active is dat je vrij veel zekerheid hebt over de projecten waarin je terecht komt. In Midden-Amerika kwam ik vrij veel mensen tegen die ad-hoc op zoek waren gegaan naar een vrijwilligers baantje en die van het ene kansloze project in het andere rolden (kansloos in de zin dat je nutteloos werk zit te doen en/of dat het project zélf niks bijdraagt).
Een ander idee is misschien om vrijwilligerswerk te combineren met iets anders. Zo stikt Latijns Amerika van de talenscholen die 's ochtends Spaans geven en waar je 's middags mee kunt draaien in een vrijwilligers project. Wellicht bestaan dat soort dingen ook in andere landen.
Succe ermee!
Bijvoorbeeld dmv vrijwilligerswerk.
Bijvoorbeeld met TOF vakanties.
Ik las dat ze nog vrijwilligers zoeken voor a.s. zomer, vakanties met geestelijk gehandicapte mensen.
Maar ik kan ook iedereen aanraden vrijwilligerswerk te doen in de vakantie of een weekje mee te gaan met een vakantie, de sfeer is altijd erg goed, en je hebt na een week echt een supervoldaan gevoel en een hoop nieuwe ervaringen!
quote:Ik ben bezig!
Op woensdag 08 mei 2002 22:08 schreef Yvonnetje het volgende:
Promoot de zorg!Mensen kunnen we zat gebruiken in ieder geval...
Ben ik 2 keer mee weggeweest en dat is beslist aan te raden.
Ze zoeken nog 150 mensen, dus plek genoeg!
Ik zit in mijn eerste jaar op de universiteit en wil volgend jaar een pauze nemen, ik wil in Ghana in een weeshuis gaan werken. Ik heb me al helemaal ingelezen en ben van plan om Twi (een taal) te gaan leren. Ik wil 8 maanden naar Ghana toe en wordt dan geplaatst in een gastgezin. De organisatie die ik heb gekozen is www.ghanavolunteers.com. Ik wil graag praten met mensen die dergelijke ervaringen hebben. Ik weet dat het allemaal niet makkelijk zal zijn, maar dit is gewoon mijn grote droom en als ik het niet doe krijg ik er spijt van. Zijn er ook mensen die weten waar ik Twi kan leren?
XXX
Of je in Nederland Twi kan leren weet ik niet, misschien moet je met iemand van de Ghanese gemeenschap in Nederland (A'dam Bijlmer!) contact opnemen.
Eén ding zul je honderden, zo niet duizenden keren horen in Ghana, van zowel kleine kinderen als volwassenen:
Obrani koko, how are you, I am fine, thank you! Obrani koko betekent zoveel als "rode blanke" en het maakt echt niet uit of je een lelieblanke huid hebt of een vrij getinte. Als "blanke" buitenlander ben je sowieso een "obrani koko".
Veel succes in ieder geval!
Wat voor soort kampen dat maakt niet echt uit (volwassenen, kinderen). Maar waar ik eigenlijk naar opzoek ben is een site waar overzichtelijk te zien is wat er op dit gebied in Nederland allemaal te doen is.
Weet iemand toevallig een dergelijke bron? Of kan iemand mij een leuke tip geven als het om vrijwilligerswerk gaat en dit topic gelezen heeft?
Een site met alles er op ken ik niet, er zijn wel veel sites, maar niet specifiek voor dit geloof ik.
Je kunt wel op de site van de blauwe gids kijken, daar staat ook veel over vrijwilligerswerk, wel voor gehandicapten en zieken.
En een url is leuk, maar ervaringen zijn nog handiger denk ik.
[/quote]
Helemaal mee eens ervaring is nog beter! Ik heb zelf ook al veel van dit soort werk gedaan, maar andermans advies of ervaring zijn altijd welkom uiteraard.
O ja, vlak voor de zomervakantie zie je in huis-aan-huisbladen en op postertjes waarschijnlijk wel oproepen staat voor vakantieweken bij je in de buurt. Dan slaap je wel thuis, maar dat kan ook erg leuk zijn.
Voor mensen die inmiddels ook opzoek zijn!
Ik heb op het internet de volgende sites gevonden
- http://www.activity.aupair.nl/werken-reizen/index.html
- http://www.travelactive.nl
Maar ff to the point, heeft iemand ervaring met dit werk? Ik heb zelf nog nooit () echt vrijwilligerswerk gedaan, maar ben van plan om volgend jaar dit te gaan doen in de zomervakantie.
Zelf heb ik er zeer positieve ervaringen mee !
quote:Heb hier ook wel goede verhalen over gehoord. Iemand anders nog ervaringen?
Op donderdag 18 september 2003 14:33 schreef -sunflower- het volgende:
Probeer deze organisatie eens, hebben bouwkampen, maar ook sociale kampen, waar je meer met mensen zelf werkt:
http://www.bouworde.nl/Zelf heb ik er zeer positieve ervaringen mee !
quote:Ziet er erg goed uit! Misschien eens in de toekomst.
Op donderdag 18 september 2003 14:33 schreef -sunflower- het volgende:
Probeer deze organisatie eens, hebben bouwkampen, maar ook sociale kampen, waar je meer met mensen zelf werkt:
http://www.bouworde.nl/Zelf heb ik er zeer positieve ervaringen mee !
quote:Vrijwilligerswerk via de Bouworde lijkt mij ook wel wat. Maar ben nog steeds op zoek naar ervaringen van diverse vrijwilligers. Dus fokkers...............
Op vrijdag 19 september 2003 08:07 schreef Libris het volgende:[..]
Ziet er erg goed uit! Misschien eens in de toekomst.
Met hun ben ik vorig jaar naar Sri Lanka geweest om daar te werken.
VIA heeft werkkampen over de hele wereld en het soort werk varieert ook heel erg.
Wat voor soort werk had je in gedachten?
quote:Ik zoek recreatief werk. Op zich zou ik het ook niet erg vinden om mee te helpen 'bouwen', maar mijn voorkeur gaat naar de omgang met mensen in dat betreffende land.
Op maandag 22 september 2003 17:30 schreef Pardonlul het volgende:
Stichting Vrijwillige Internationale AktieMet hun ben ik vorig jaar naar Sri Lanka geweest om daar te werken.
VIA heeft werkkampen over de hele wereld en het soort werk varieert ook heel erg.Wat voor soort werk had je in gedachten?
quote:Nee, maar misschien volgend jaar wel. Ik ga misschien nog een paar weken naar afrika ofzo.
Op donderdag 8 januari 2004 21:18 schreef FormerlyKnownAs het volgende:
Heeft iemand hier ervaring mee?
In de laatste zomervakantie ben ik een maand naar Senegal geweest samen met zes collega-studenten om er te helpen op een kleine EHBO-post in het midden van de brousse. We hadden alles zelf geregeld, dus we waren niet afhankelijk van één of andere NGO ofzo.
Een ruim half jaar op voorhand zijn we begonnen met sponsors zoeken (financieel en medicijnen), dat is allemaal heel goed meegevallen. Gewoon bij allerlei bedrijven gaan vragen of je wat krijgt voor een goed doel en uiteindelijk kom je toch al aan een aardig bedrag. Een groot deel van het geld hebben we geschonken aan de EHBO post zodat ze daar een groot aantal herstellingswerken konden uitvoeren (bvb de herstelling van een oude ambulance die al meer dan een half jaar in pan lag, de aanbouw van een toilet in de post voor de opgenomen patiënten, de aanleg van electriciteit en licht in de bevallingskamer.. eh ik bedoel bevallings"hut")
De ervaring om in zo'n primitief dorpje te zitten met helemaal geen middelen zet je wel aan het denken, je voelt je bijna schuldig dat je uit zo'n rijk land komt... hoewel je daar natuurlijk niets aan kunt doen.
Het was echt een fantastische ervaring en ik zou het zeker nog eens overdoen.... Het is dus echt de moeite en als je iets van plan bent geef er dan een lap op en ga er gewoon naartoe...
Wat een onzin! Ik ga pas vrijwilligerswerk doen als ik getrouwd ben en kinderen heb. Dat is ook een uitstekende leeftijd om het te doen.quote:Op dinsdag 12 oktober 2004 01:45 schreef brrrrrrt het volgende:
En jouw leeftijd is een uitstekende leeftijd om zoiets te doen.
Dadelijk ben je getrouwd, heb je een vaste baan, huis gekocht, kinderen.... dan komt het er niet meer van!
Wat heb je in godesnaam ingetikt dan?quote:Op vrijdag 14 januari 2005 11:49 schreef Chandler het volgende:
Ennuh Hik, dat ik een nieuw topic open heb je te danken aan dat de search mij gewoon niet de resultaten gaf die ik nodig was
Ik heb eens gekeken op sites en je moet overal duizenden euro's betalen om als vrijwilliger aan de slag te mogen. Ik zou er niet aan beginnen want ik vertrouw dat voor geen peso.quote:Op donderdag 13 januari 2005 13:14 schreef Lucille het volgende:
Het lijkt mij een oplichterszooitje als je duizenden euro's moet gaan dokken om ergens in het buitenland vrijwilligerswerk te gaan doen. Waar zou dit geld dan aan besteed moeten worden door zo'n organisatie?
Voor mij waren de kosten nihil. Eduard, de adnere vrijwilliger uit Maastricht was al een fondswervingscampagne gestart. We hadden iets van anderhalve ton aan hulpgoederen bij ons plus geld voor het project. Op dat moment zat ik tussen twee contracten, viel dus onder de sociale dienst. De wethouder van sociale zaken gaf me de toestemming om te gaan met behoud van uitkering.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 20:32 schreef Chandler het volgende:
En wat waren de kosten toen ultra_ivo?
quote:En inderdaad, 5km verder zie ik plotseling de grens na een bocht. Moldavische controleurs zijn niet te bekennen, Moldavië erkent deze grens niet (niemand trouwens). Voordat ik bij de grens van het rebellengebied kom moet ik eerst langs een checkpoint van het Russische leger. Die zitten hier officiëel om de partijen uit elkaar te houden. De russische soldaten zijn erg praktisch. Ze vragen direct naar sigaretten of dollars. Met 5 dollar kom ik er vanaf.
Dan door naar de grens met het rebellengebied. Ik moet eerst een tijdje wachten, dan naar binnen in het hok. Er zitten diverse mannetjes in het groen. Weer wachten, en zien hoe een plaatselijke vrouw in het Russich afgesnauwd wordt. Zij zit erbij te janken.
Na een tijdje ben ik aan de beurt. Volgens de 'militair' kloppen mijn papieren niet. Ik had me moeten laten registreren in Moldavië. Dat is wel gebeurd, maar niet op de manier zoals hij dat wil. Hij laat een papier zien hoe dat moet. Dit ruikt naar geldklopperij, ik hou me dan ook van de domme. Hij noemt de prijs van het visum voor het rebellengebied. Dat geld laat ik maar alvast uit mijn beurs steken. 'Per ongeluk' valt nog het visitekaartje van de Nederlandse consul op de tafel. Ik zie het zogenaamd niet en laat het een tijdje liggen. Even imponeren kan geen kwaad op zo'n moment.
De 'militair' komt terug op het ontbrekende stempeltje. Nu kunnen we terzake komen. Na wat onderhandelen moet ik zo'n 40 dollar bij hem achterlaten. Dan is de 'fout' gladgestreken. Dit alles duurt een dik half uur.
Een andere 'militair' wil weten wat er in mijn tassen zit. In mijn steenkolen Russisch probeer ik het hem uit te leggen. Dat lukt niet echt goed, dus hij neemt me mee. Met wat laten zien gaat het wel goed. Gelukkig is hij snel tevreden en hoeft hij geen enkel geld. Ik mag door, ik heb 3 uur de tijd om aan de overkant te komen.
3 uur is net genoeg om rond te kijken en wat foto's te nemen.. Ik ben erg voorzichtig. Vlakbij de brug over de Dniestr wil ik een monument fotograferen. Ik vraag eerst maar eens toestemming aan een verkeersagent. De brug zelf biedt een apart gezicht. De oprit is bezaaid met versperringen en Spaanse Ruiters. Na de oprit zie ik twee Russische commando's, kogelvrij vest aan, helm op de kop, grote Kalashnikov op de rug, en een kleine Kalashnikov voor de borst. Ik knik hen vriendelijk goedendag. Zij groeten terug en laten me zonder probleem door, op weg naar Tiraspol, de rebellenhoofdstad. Erg mooi is Tiraspol niet. De enige bezienswaardigheden zijn wat standbeelden het het stadion van Sheriff Tiraspol. Dan maar direkt door, de minuten tikken weg.
Bij de Oekraïense grens aangekomen wordt ik weer opgevangen door diverse militair uitziende personen. Maar ook door een man in typische maffia-kledij; zonnebril en zwart leren jack. Hij vraat me mijn betalingsbewijs voor de wegenbelasting. Ik waag het erop, en trek mijn NTFU toerfietskaart. "Ja, ik heb wegenbelasting voor de fiets betaald in Nederland" zeg ik met al mijn overtuigngskracht. Daar trapt hij niet in, ik moet naar binnen. Zo'n kaartje moet je hebben, en hij laat me een rood/groen vodje zien. Maar ja, zegt hij, je gaat nu toch weg, je kunt ook 20 euro ipv 40 betalen, maar dan krijg je geen kaartje. Ik ken de procedure en stem toe.
Buiten vangt een andere 'militair' me op. Ik moet doorrijden, hij in zijn auto erachteraan. 300m verder weer stoppen. Hij gaat met me het controlehokje in. Diverse andere geldkloppers ben ik zo kwijtgeraakt. Met hem moet ik weer onderhandelen. Bij de binnenkomstcontrole had ik een bepaalde stempel moeten krijgen. Van hem moet ik eigenlijk terug. Het schemert al, hij weet dat ik dat niet zal doen. Dus maar weer onderhandelen over de hoogte van de 'boete'. Veel dollars heb ik niet meer over, het blijft dus beperkt tot 20 dollar.
Ik heb geen direct idee over JoHo of dat betrouwbaar is ja dan nee, maar vrijwilligerswerk doen in het buitenland kost geld. Vaak veel geld, wat dat betreft is JoHo dus niet anders dan andere organisaties. Vrienden zijn 5 maanden naar Bangladesh. Kosten ¤5000pp.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 18:39 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Ik heb eens gekeken op sites en je moet overal duizenden euro's betalen om als vrijwilliger aan de slag te mogen. Ik zou er niet aan beginnen want ik vertrouw dat voor geen peso.
Ik snap best dat je zelf een vliegticket moet betalen, maar het inschrijfgeld wat die organisaties vragen vind ik erg overdreven. Misschien dat ze de vrijwilligers niet al te hard nodig hebben, zou ook kunnen. Dat idee krijg ik een beetje.quote:Op maandag 17 januari 2005 09:32 schreef ChAoZ het volgende:
[..]
Ik heb geen direct idee over JoHo of dat betrouwbaar is ja dan nee, maar vrijwilligerswerk doen in het buitenland kost geld. Vaak veel geld, wat dat betreft is JoHo dus niet anders dan andere organisaties. Vrienden zijn 5 maanden naar Bangladesh. Kosten ¤5000pp.
En soms ook niet voor niets. Er zijn massa's mensen die wel eventjes een paar weekjes "arme kindjes" willen helpen. Of die "arme kindjes" daar dan ook wat aan hebben is vaak maar de vraag. Sommige van die kinderen hebben vreselijke dingen meegemaakt en zijn niet gebaat bij niet-professionele mensen, die soms maar heel kort blijven (inwerken kost tijd, kinderen hechten zich aan je en dan ga je al weer weg). En ook als je niet met kinderen werkt gaat dit verhaal vaak op.quote:Op maandag 17 januari 2005 14:16 schreef knuppelhout het volgende:
maar een gedoe dat het kost om iets voor elkaar te krijgen... soms heb je inderdaad het idee dat ze liever geen hulp hebben (met name de grotere organisaties zoals AZG, memisa,unicef,rode kruis enz, die zeggen: we hebben onze eigen mensen, we hebben je hulp niet nodig.)
I couldn't agree more. Vrijwilligerswerk moet je absoluut alleen met de goede houding en verwachtingen doen. Dus niet als rijke westerling die het voor zn eigen lol doet en wel eventjes allemaal zal uitleggen hoe het moet. In mijn geval blijf ik ook niet maar een paar weken maar ga ik samen met mn vriendin 4 maanden op reis.Ook heb ik in mijn mails duidelijk gemaakt dat we niet komen om te spelen met arme kindjes, maar ook bereid zijn om hard te werken en te doen wat nodig is. Ik zie het dan ook niet als vakantie, ik ga iets doen dat zo nuttig mogelijk is, en een leuke bijkomstigheid is dat het waarschijnlijk een ervaring is om nooit te vergeten.quote:Op maandag 17 januari 2005 14:28 schreef Hik het volgende:
[..]
En soms ook niet voor niets. Er zijn massa's mensen die wel eventjes een paar weekjes "arme kindjes" willen helpen. Of die "arme kindjes" daar dan ook wat aan hebben is vaak maar de vraag. Sommige van die kinderen hebben vreselijke dingen meegemaakt en zijn niet gebaat bij niet-professionele mensen, die soms maar heel kort blijven (inwerken kost tijd, kinderen hechten zich aan je en dan ga je al weer weg). En ook als je niet met kinderen werkt gaat dit verhaal vaak op.
Daarbij moet je je afvragen wat de verdere gevolgen zijn van vrijwilligerswerk. Een weeshuis dat ik sponsor in Peru werkt uit principe alleen met vaste, Peruaanse krachten. Dit kost meer geld, maar deze mensen verdienen zelf een salaris waarvan ze ook weer hun eigen familie kunnen helpen. Om dezelfde reden (en bovenstaande professionaliteit) werkt Oxfam (Novib) ook zo veel mogelijk met lokale mensen.
Hoe graag ik zelf ook ter plaatse aan de slag ga; ik zet grote vraagtekens bij organisaties die om het even wie, voor om het even welke periode inzetten. Het is zéker niet altijd zo, er zijn absoluut projecten waar je wat substantieels kunt doen, maar verdiep je er wel een beetje in (ga, als je bijvoorbeeld slechts enkele weken hebt, niet in een weeshuis werken, maar in een natuurpark ofzo!) en zorg dat je niet in een soort koloniale "rijke blanke helpt lieve zwarte weeskindjes"-situatie terechtkomt!
De organisaties die Ivo noemt (VIA, Internationale Bouworde) zijn bekend en goed. Ook vso (www.vso.nl) (ook al genoemd hierboven) zou iets kunnen zijn, maar dan moet je ongeveer 2 jaar weg willen. Het voordeel van vso is dat zij veel goede contacten, begeleiding en een stevige intake hebben (assessments); ze kijken echt of je past.quote:Op vrijdag 14 januari 2005 19:33 schreef ultra_ivo het volgende:
Een teken van betrouwbaarheid is als de organisatie in Nederland samenwerkt met de SCI (Service Civil International) uit Zwitserland.
In nederland zijn de Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) en de Internationale Bouworde soliede clubs. Ik was zelf in '94 bij een SCI-project in Pakrac, UNPA-West.
De meerderheid van de dingen die ze noemen zijn toch totaal onnuttig..quote:Tempel (Pagoda) op het platteland en in de stad,
* meedraaien met de monniken.
* bijvoorbeeld samen met de monniken ingrediënten halen op de markt.
* koken en samen eten, bv cake en rijst maken.
* traditionele kruiden aan de armen geven.
* weeskinderen verzorgen.
Dit zou ik "community tourism" noemen: jij krijgt als westerling de mogelijkheid wat te zien van het "echte leven" van een bepaalde gemeenschap; zij krijgen daar geld voor en komen zo nu en dan in contact met andere culturen. Op zich niets mis mee (al zou ik het nooit via een "grote" organisatie doen), maar het is natuurlijk geen vrijwilligerswerk.quote:Op maandag 28 januari 2008 16:28 schreef jojomen4 het volgende:
Jezus, dat project met die monniken is eigenlijk ook maar een verkoop praatje voor die actieve vakantie waar SeLang het over heeft
[..]
De meerderheid van de dingen die ze noemen zijn toch totaal onnuttig.."koken en samen eten" WTF!? "Traditionele kruiden aan de armen geven"
Kunnen ze dat niet zonder mij?
Studie: International Business and management (Engels talig). Niet dat m'n Engels perfect is maar goed, in ontwikkelde landen (zie Spanje, Italie, Frankrijk) krijgt leerlingen les van mensen die nog geen 4 woorden goed uit kunnen spreken. Om dan in een minder ontwikkeld land hoge eisen te gaan stellen is in principe mooi (als teken dat ze het goed aan willen pakken e.d.) maar misschien niet realistisch.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 16:39 schreef Gaoxing het volgende:
Wat is je achtergrond wat studie/ervaring betreft jojomen?
Overigens ben ik het in grote lijnen eens met Hik, maar denk ik dat vooral kleinere organisaties nog wel eens zo desperate zijn dat ze dat TEFL diploma erbij moeten laten zitten, ook al zouden ze het misschien wel willen. En met het oog daarop dus ook vrijwilligers voor een korte termijn aannemen: liever iemand kort dan helemaal niemand.....
Wat voor 'n project zoek je?quote:Op dinsdag 29 januari 2008 17:31 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Studie: International Business and management (Engels talig). Niet dat m'n Engels perfect is maar goed, in ontwikkelde landen (zie Spanje, Italie, Frankrijk) krijgt leerlingen les van mensen die nog geen 4 woorden goed uit kunnen spreken. Om dan in een minder ontwikkeld land hoge eisen te gaan stellen is in principe mooi (als teken dat ze het goed aan willen pakken e.d.) maar misschien niet realistisch.
Ervaring met wat: reizen? Niet zo gigantisch veel, maandje in Ecuador, maand in Mexico, 3 weken in Guatamala en Belize. Daarnaast periodes van een half jaar in de volgende plekken/landen gewoond: Guadalajara (Mexico), Cordoba (Spanje) en Wuxi (China).
Waarom wil je dit weten btw?
EDIT: Ook wat in wat westerse landen geweest kwa reizen maar das niet echt relevant denk ik.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |