Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 17:51 |
Ik kom steeds weer achter nieuwe snacks die mensen vroeger en nu nog steeds eten die typisch Nederlands zijn. Ben wel benieuwd wat voor typisch Nederlands jullie vroeger aten ![]() ![]() Nog steeds mijn guilty pleasure. Boterham met margarine en speculaas. ![]() Om 1 of andere reden is ie bij mijn oma altijd lekkerder terwijl het zo simpel te maken is... ![]() | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 17:51 |
Ohja, en de appelstroop met kaas ![]() ![]() | |
FlippingCoin | zaterdag 6 september 2025 @ 18:04 |
wit brood met speculaas en kaas | |
Invisibli | zaterdag 6 september 2025 @ 18:12 |
Ik doe even alsof ik de appelstroop met kaas niet gezien heb. Voorderest: Mickeytt en eettopics ![]() Bruine bonen met piccalily, doen ze dat in andere landen ook? | |
Nober | zaterdag 6 september 2025 @ 18:14 |
@yvonne bijvoorbeeld | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 18:16 |
Zo oud is die toch niet? | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 18:17 |
Appelstroop met kaas is echt goddelijk. Laagje appelstroop en dan beleggen met extra belegen of oude kaas ![]() Bruine bonen met piccalilly is nieuw voor mij, maar klinkt eigenlijk wel lekker als stoofje | |
Hyaenidae | zaterdag 6 september 2025 @ 18:27 |
Dat is tegenwoordig een GILF ipv MILF | |
fespo | zaterdag 6 september 2025 @ 18:37 |
Jodenkoeken | |
fespo | zaterdag 6 september 2025 @ 18:37 |
Negerzoenen | |
Doug-Heffernan | zaterdag 6 september 2025 @ 18:40 |
![]() | |
SoS87 | zaterdag 6 september 2025 @ 18:56 |
Doe ff in een spoiler | |
Filosoofert | zaterdag 6 september 2025 @ 19:02 |
![]() | |
Filosoofert | zaterdag 6 september 2025 @ 19:04 |
![]() | |
Filosoofert | zaterdag 6 september 2025 @ 19:05 |
![]() | |
Dven | zaterdag 6 september 2025 @ 19:11 |
![]() | |
voetbalmanager2 | zaterdag 6 september 2025 @ 19:28 |
Perendrups | |
maily | zaterdag 6 september 2025 @ 19:41 |
Waarschijnlijk gebruikt je oma boter, ipv margarine. | |
Boca_Raton | zaterdag 6 september 2025 @ 19:55 |
Oh poffertjes, zaaalig. Wel een caloriebom. | |
Harvest89 | zaterdag 6 september 2025 @ 19:57 |
Geen idee, maar volgens mij is het de traditie hier dat het kapucijners moeten zijn ipv die typische bruine bonen. Kapucijners, met spek, ui, klein beetje azijn, en piccalily. | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 19:58 |
Wat zijn dit dan? Lijkt op een soort french toast met poedersuiker | |
maily | zaterdag 6 september 2025 @ 19:58 |
wentelteefjes natuurlijk | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 19:59 |
Ik zal het eens vragen de volgende keer. Volgens mij gewoon margarine, want zit in een kuip | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 19:59 |
ahh, wist niet dat de Nederlandse versie zonder kaneel is. | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 20:00 |
Zeeuwse bolus ![]() | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 20:00 |
Toch lekkerder dan pannenkoeken. Wel naturel met poedersuiker en boter, niet met chocolade ongein enzo | |
capricia | zaterdag 6 september 2025 @ 20:01 |
Regelmatig maak ik die voor het ontbijt voor mijn dochter. Lekker hoor, wentelteefjes ![]() | |
Harvest89 | zaterdag 6 september 2025 @ 20:01 |
Er zullen nog wel wat omaatjes zijn die daar mee bakken of op brood smeren. Boter was vroeger duur, en margarine was goedkoop. | |
Mikeytt | zaterdag 6 september 2025 @ 20:02 |
Nu je het zegt... zal inderdaad margarine zijn, want ze heeft ook zo'n keramisch bakje boter die altijd op het aanrecht staat i.p.v. in de koelkast, dus het kuipje zal wel margarine zijn en op het aanrecht echt boter. | |
maily | zaterdag 6 september 2025 @ 20:03 |
Ik voor mezelf. Zoet of hartig. | |
capricia | zaterdag 6 september 2025 @ 20:04 |
En vergeet ook onze eigen Nederlandse pannenkoeken niet. Die zijn toch anders dan de Franse crêpes of die Amerikaanse. ![]() | |
ieniminimuis | zaterdag 6 september 2025 @ 20:08 |
Authentieke Achterhoekse kaneel beschuit![]() Kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes natuurlijk Deventerkoek | |
FutureFairytale | zaterdag 6 september 2025 @ 20:39 |
Broodje knakworst Gevulde koek Bamischijf Zoute drop | |
golfer | zaterdag 6 september 2025 @ 21:05 |
![]() | |
Invisibli | zondag 7 september 2025 @ 02:10 |
Vroeger, aten wij weleens haan in plaats van kip. Ik vond die toen heel lekker. Steviger en smakvoller uit de oven dan kip in mijn beleving. Waarom dat geen ding meer is.. Heel soms zie ik het nog op een menu staan. | |
raptorix | zondag 7 september 2025 @ 11:31 |
Hete bliksem:![]() ![]() Hachee met paardenvlees, heerlijk met Rode kool en aardappelpuree ![]() | |
golfer | zondag 7 september 2025 @ 11:33 |
Asperges uit een potje met hamrolletjes er omheen:![]() | |
raptorix | zondag 7 september 2025 @ 11:39 |
Doet me gelijk denken aan de witlof met ham eromheen die mijn moeder maakte, dikke laag gesmolten oude kaas erover van de restjes die we over hadden. Goh wat was witlof toen ook nog bitter ![]() | |
maily | zondag 7 september 2025 @ 11:42 |
![]() ![]() | |
RobertoCarlos | zondag 7 september 2025 @ 12:19 |
Het verbaast me dat bij het broodbeleg de boterham pindakaas met hagelslag nog niet is genoemd..... klassiekertje ![]() ![]() | |
RobertoCarlos | zondag 7 september 2025 @ 12:24 |
Is dit ook een oud-hollandse snack (spekkies!!) ? Of wordt dit nog veel gegeten? ![]() | |
LangeTabbetje | zondag 7 september 2025 @ 12:53 |
De rolmops ! Als ik af en toe weer eens in Nederland ben, staat ie op het menu ! | |
RobertoCarlos | zondag 7 september 2025 @ 13:32 |
Dat is toch niet oud-hollands? of wel? | |
Smallish | zondag 7 september 2025 @ 18:30 |
Wat doe je bij hartige wentelteefjes? Ik ken alleen zoete | |
maily | zondag 7 september 2025 @ 18:31 |
Ei(eren) klutsen met zeer fijn geraspte kaas. Beetje peper en zout. | |
Smallish | zondag 7 september 2025 @ 18:34 |
Dat klinkt best oké! ![]() | |
Smallish | zondag 7 september 2025 @ 18:35 |
O zo lekker! Die gesuikerde dan. Je had ook hele grote spekken. Traktatie! ![]() | |
maily | zondag 7 september 2025 @ 18:53 |
Is het ook ![]() Voor als je geen zin hebt in zoet. Of als "brood" bij een pan soep. | |
Boca_Raton | zondag 7 september 2025 @ 19:00 |
Dat is toch in veel landen? Pindakaas met zoet? | |
YoopY | zondag 7 september 2025 @ 19:01 |
Aaahhhhhh maak me gek! ![]() ![]() | |
capricia | zondag 7 september 2025 @ 19:03 |
Ja. Volgens mij ook. Vind dat niet specifiek Nederlands. Peanut butter and jelly sandwich enzo. | |
capricia | zondag 7 september 2025 @ 19:05 |
Kapucijners ja. En die kennen ze niet eens in heel veel landen. Dan geven ze je erwten. Totaal wat anders. | |
Boca_Raton | zondag 7 september 2025 @ 19:17 |
Als er speculaaskruiden bestaan waarom heeft Nederland er dan als enige land koeken mee gemaakt? | |
Z | zondag 7 september 2025 @ 19:32 |
Wit brood, nagelkaas en daar een plak roggebrood op. Oftewel een houtsnip. "Een "houtsnip" verwijst naar de boterham die traditioneel wordt gesneden van witbrood met daarop kaas en roggebrood, een naam die is ontleend aan de jagers die deze combinatie meenamen om te eten tijdens hun jacht. De naam is een verwijzing naar de kleuren van de vogel houtsnip – wit, geel en bruin – die overeenkomen met de kleuren van de ingrediënten van de boterham.: [ Bericht 0% gewijzigd door Z op 07-09-2025 21:21:16 ] | |
Hiddendoe | zondag 7 september 2025 @ 19:59 |
![]() | |
Hiddendoe | zondag 7 september 2025 @ 20:01 |
![]() | |
H_T | zondag 7 september 2025 @ 20:03 |
![]() ![]() | |
H_T | zondag 7 september 2025 @ 20:06 |
Stroopsoldaten ![]() | |
RobertoCarlos | zondag 7 september 2025 @ 22:25 |
Geen idee... ik ken het alleen voor mijzelf van vroeger... Het gaat mij echt om de combi pindakaas-hagelslag. En hagelslag is volgens mij wel typisch Hollands... maar ik heb het niet uitgebreid onderzocht.. sorry... ![]() | |
RobertoCarlos | zondag 7 september 2025 @ 22:26 |
Dat klinkt Engels, dus dat is ZEKER niet oud-hollands! ![]() ![]() | |
RobertoCarlos | zondag 7 september 2025 @ 22:29 |
Speculaaskruiden is een kruidenmengsel, net als kerrie. Mogelijk is het een typische NL manier van kruiden mengen.. al is die combi nou ook weer niet zo moeilijk om zelf te bedenken.. https://rutgerbakt.nl/bas(...)ruiden-maken-recept/ | |
Curiosity | zondag 7 september 2025 @ 23:26 |
Dat is een Captain's dunner. | |
Curiosity | zondag 7 september 2025 @ 23:27 |
| |
Curiosity | zondag 7 september 2025 @ 23:31 |
Heel veel borsthoning gegeten. Limlolly's van Jamin. Drop lolly's van Jamin. Yoghurt ijs ook van Jamin die je tussen 2 wafels deed. | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 00:04 |
Helemaal nieuw voor mij... best interessant! | |
Hiddendoe | maandag 8 september 2025 @ 00:54 |
Hiddendoe | maandag 8 september 2025 @ 00:55 |
![]() | |
Hiddendoe | maandag 8 september 2025 @ 00:59 |
![]() | |
Hiddendoe | maandag 8 september 2025 @ 00:59 |
![]() | |
drakin | maandag 8 september 2025 @ 04:50 |
Bestaat ook onder andere namen, ik ken het als Bokkevet | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 11:23 |
Ken het ook dan nog niet... ![]() Ik ga er eens op letten, als ik het ergens tegen kom, wil ik het proeven ![]() | |
maily | maandag 8 september 2025 @ 11:30 |
Borsthoning, Jodenvet, masseebrokken | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 12:22 |
Weet ik het, ik heb het in wikipedia opgezocht en ook deze namen ken ik gewoon niet.... Het enige wat mij daar bekend voorkwam was ' kletskop', maar daar werd dan weer niet weer het koekje mee bedoeld ![]() ![]() Eens kijken of het lukt om het te bestellen ![]() | |
golfer | maandag 8 september 2025 @ 12:31 |
Snacks zijn in mijn beleving hartig, dus stroopwafels, advocaatje met slagroom en tom poucen zie ik niet als snacks. | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 12:33 |
Zie ik idd ook niet als snacks... maar dan meer omdat je daar wat uitgebreider de tijd voor neemt, bijv. bij de koffie. Een snack is wmb echt is voor snel er tussendoor, eerder idd wat hartiger, maar snoep kan ik me daar ook nog wel een beetje bij voorstellen | |
Curiosity | maandag 8 september 2025 @ 13:05 |
Bestaat helaas niet meer. Het was een bijproduct in de aardappelstroop industrie. Het zette zich vast aan de machine en als het hard was werd het verwijderd, en het bleek heel lekker te zijn. | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 13:08 |
Maily gaf hierboven nog een link, dus wie weet ![]() https://www.dropgigant.nl(...)-massee-brokken.html | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 14:05 |
Maar goed, TS geeft als voorbeeld boterham met speculaas, en TS bepaalt ![]() ![]() | |
Hiddendoe | maandag 8 september 2025 @ 14:22 |
Heel veel vrouwen snacken om niet te hoeven snikken. Kortom, veel vrouwen eten chocolade als ze zich een beetje depri voelen. ![]() Bovendien is het Nederlandse woord voor snack een tussendoortje, dus een ouderwetse stamppot hoort hier ook niet bij. Hartig of niet. ![]() | |
maily | maandag 8 september 2025 @ 14:23 |
Op voorraad ![]() | |
Curiosity | maandag 8 september 2025 @ 14:29 |
Het bestaat niet meer. Ik heb nu deze. ![]() Komt redelijk in de buurt maar minder romig. Van maïszetmeel. [ Bericht 16% gewijzigd door Curiosity op 08-09-2025 14:46:58 ] | |
Molo | maandag 8 september 2025 @ 15:08 |
Er bestaan idd alleen maar alternatieven om de smaak na te maken. Het is niet hetzelfde dus ik koop het allemaal niet. Wel goede herinneringen aan het echte spul van vroeger ![]() | |
Curiosity | maandag 8 september 2025 @ 15:34 |
Ik had een jaren 80 kadobox gehad van een vriendin met allemaal 80's producten, waaronder de borsthoning. | |
RobertoCarlos | maandag 8 september 2025 @ 16:19 |
Valt een krentenbol met kaas ook onder een Oud-Hollandse snack? ![]() Het verbaast me trouwens dat deze er nog is: | |
Boca_Raton | maandag 8 september 2025 @ 18:39 |
Die snoepketting is een klassieker kennelijk. Die is zeker een halve eeuw oud. | |
drakin | maandag 8 september 2025 @ 20:13 |
Daar breek je je tanden niet meer op ![]() | |
Curiosity | maandag 8 september 2025 @ 22:16 |
Klopt. |