FOK!forum / Filosofie & Levensbeschouwing / The Universe is Mental - The All, is Mind.
Mijkwoensdag 25 juni 2025 @ 22:34
8 Unique & Original Proofs Of God

Bekijk deze YouTube-video

Disclaimer; Dit is behoorlijk zware content.

Om dit te begrijpen moet je hier wel ff voor gaan zitten. Nu zullen enkelen dit uberhaupt in zn totaliteit willen horen omdat instinct en ego een complot vormen tegen zaken die ons wereldbeeld omver zouden kunnen werpen. Omdat instinct hardcoded is to survive at all costs, verwerpt men het 9/10x probably op voorhand al voordat men hier serieus naar kijkt of er uberhaupt over nadenkt om dat te doen. Dat is iig mijn ervaring hierin, en ik heb wat discussie ervaring in deze materie.

SPOILER: Atheism Disclaimer
Buiten dat, moet je alles los laten wat je "denkt te weten" over de term "god", dus alle mannen boven de wolken, alle tovenarij, alle onzin die je associeert aan dat woord omdat de kerk (die zelf niet eens lijken te weten waar t over gaat) dit ooit een keer geroepen heeft in zwaar metaforische teksten, dat moet je allemaal los laten, en dan eens naar deze boy luisteren wat hij te zeggen heeft, zonder op voorhand al direct error te gaan op dat woord van 3 letters. De meest uit verband getrokken term in human history.

Dan is er een goede kans dat je ongeveer kunt begrijpen van wat hij hier verkondigt. Nu is hij zelf belachelijk goed thuis in Psyche, Spiritualiteit, enzovoorts, dus hij komt met een aantal termen die wellicht jargon zijn (Shadowwork is er 1 van), dat zegt hij zelf ook in de vid ergens en verwijst naar andere video's die hij eerder maakte. Hij heeft een buitengewoon advanced youtube channel over de Human Psyche, en niet voor niets 1.1m volgers daarop.


Als je bereid bent om de term 'God' eens vanuit een totaal ander perspectief te benaderen dan gebruikelijk — namelijk zoals mystici dat doen— dan opent zich een fundamenteel andere betekenis dan wat men doorgaans verstaat onder het woord 'God'.

Deze jongen tracht hier (imo met behoorlijk succes) "god te bewijzen" dmv de psychologische benadering van hoe bewustzijn in elkaar zit, hoe intelligentie werkt en hoe zowel physical als non-physical aspects daarin werken, en past daar zijn logica op toe. Hij ontleedt hierbij allerlei zaken vanuit natuurkundige verschijnselen, psychische verschijnselen en pakt daarbij ook infinity eigenlijk als grote lijn. Iets waar ik (en andere Mystici), Hermeticism (zie TT), Hinduism (met Brahman en Advaita), Buddhism (Anatta), Shamanism, Kemeticism, Monism, Pantheism en de TAO het iig allemaal over eens zijn. Ook Jung trouwens, hihi :*

Ik laat bewust even de Abrahamistische religies eruit, want die vinden dit allemaal godslastering, prima ook, zullen het hier nooit mee eens zijn omdat ze exclusiviteit eisen/willen want dat is belangrijker dan al het andere.

Waarheid = Waarheid voor Mystici, exclusief of niet, interesseert ze niet. Sowieso interesseert het ze niet zoveel wat anderen denken; Leef en laat leven.

Nu weet ik niet hoeveel mensen er een 3 uur video voor over hebben om te kijken, maar als je sérieus geinteresseerd bent in waarheidsvinding, en even een to-taal andere benadering dus van de term God dan is dit zeker worth a watch.

Ik zeg hierboven met "Waarheidsvinding" overigens niet dat deze jongen 100% in alles gelijk heeft wat hij zegt maar ik vind het een zeer knappe poging van hem om Mysticism in z'n totaliteit te ontleden. En ook dmv bepaalde tegenstellingen, zaken te bewijzen door andere zaken daarmee uit te sluiten als mogelijkheid. Als je dan aan "waarheidsvinding" doet, moet je minimaal deze zeer diep uitgedachte benadering óók serieus nemen imo, dit laat álle tovenarij uit religie weg, het richt zich vooral op de werking van het universum ansich. Ik heb hem ook vaker gelinkt, en ik heb hem nog op geen fout kunnen betrappen van wat ik hier zelf van weet, al is hij 100x verder dan ik hierin.

En even buiten religie om, merk je dat hij behoorlijk wat intellect aan boord heeft en strooit niet lukraak met zgn "zweverige" termen. Al zal het misschien op sommige punten wel lastig zijn om zijn taal te verstaan voor mensen die helemaal niet bezig zijn met psyche/bewustzijn/religie enzovoorts, maargoed, hier wijst hij zelf dus ook op en dit is zeker niet de hele video aan de orde.

Mooi voorbeeld wat hij geeft , en daarmee "empirisch bewijs" waar altijd mee geschermd wordt hier, tegen wetenschap zelf gebruikt. Elke wetenschapper gaat er vanuit dat nummers oneindig optelbaar zijn, het kan namelijk altijd +1, nietwaar?.

Zoals Leo hier terecht aanhaalt; waar is je Empirische bewijs hiervan dan, heb je ze allemaal uitgeschreven? Laat zien dan? En hier raakt hij snoeihard een crossroads tussen deze 2 werelden (de oh zo vaak onbegrepen Shiva/Shakti (ofwel bewustzijn/materie(software/hardware)). Daar waar nu dus de mystic de inconsequentie in wetenschap aantoont en het derhalve met z'n eigen wapens bestrijd; kommaar op met dat empirische bewijs dat optellen oneindig doorkan, waar zijn de papieren waar alle nummers op uitgeschreven zijn. Mooie counter wel.

Gaat daarna door; daar is geen bewijs voor nodig, dit is gewoon imminent. Dat is ook fijn aan hem, hij spiegelt gewoon even terug met hetzelfde argument, maar laat t dan liggen voor wat het is en gaat door met zn verhaal. Hij weet immers dat niet alles bewijsbaar is zoals we graag zouden willen, het is gewoon een kwestie van intelligentie om dit te zien, meer niet(ook dat valt niet te vangen in een hokje :+ ). Zo zal iedereen zeggen; dat is gewoon basis intelligentie. Iets verder komt hij er nog 1x op terug en zegt; "then i can prove God to you as well, if you're intelligent enough" ;) Niet alles is te vangen, dat weet hij en zo geldt dat ook voor andere zaken, datgeen wat hij in deze video dus uitéén zet.

Een korte breakdown van de bewijzen, maar je zult toch echt de video moeten zien in zijn geheel om hier een beeld te krijgen van wat hij aan het vertellen is.

SPOILER: 8 Unique & Original Proofs Of God
The Eight Proofs (Titles)

0:16:57 The Logic of Oneness
0:47:55 The Logic of Distinction
1:19:26 Argument from Numerical Infinity
1:41:17 Argument from Infinite Division
1:48:14 The Logic of Self-Creation
0:59:03 The Logic of Limits
2:06:28 Argument from Control
2:08:51 The Impossibility of Finite Objects

Proof 1: The Logic of Oneness

0:17:20 Reality is either one or not one.
0:17:58 If reality is one, it must be God, as it has no other to limit it.
0:21:30 Oneness implies absolute sovereignty.
0:23:26 Anything other than one can be incorporated into the one.
0:27:34 Division of reality is impossible, as anything used to divide it would be part of the same reality.
0:29:47 God is reality, and reality is one.
0:30:07 Oneness equates to unlimitedness and omnipotence.
0:31:18 Physical laws are a local phenomenon, and reality can change them.
0:39:12 Unity is love, the ontological condition of everything being united.
0:44:06 Love is the absence of distinction, leading to absolute unity and nothingness.

Proof 2: The Logic of Distinction

0:48:06 Everything that exists is a distinction.
0:49:39 All distinctions are ultimately collapsible.
0:50:45 The collapse of all distinctions leads to pure indistinctness or nothingness, which is God.
0:52:46 God is the entire possibility space of all distinctions.
0:55:30 God creates by imagining distinctions.
0:58:33 The infinite mind of God has unlimited power to materialize anything imaginable.

Proof 3: The Logic of Limits

0:09:03 There are three possibilities regarding initial existence: nothing, something that isn't a limit, or something that is a limit.
1:00:03 For reality to be limited, there must be a limit that cannot be undone.
1:04:54 However, any limit can be undone unless there's another limit preventing it, leading to an infinite chain of limits.
1:07:03 An infinite chain of limits implies infinity, which is God.
1:09:37 Reality is absolutely unlimited, and anything imaginable is possible.
1:09:45 The greatest imaginable thing is an infinite mind with infinite properties, which is God.

Proof 4: Argument from Numerical Infinity

1:19:26 The mind's ability to count numbers infinitely implies that reality is infinite.
1:21:11 The mind is not a finite computer and can imagine ever-higher numbers.
1:28:21 If any part of reality is infinite, all of reality must be infinite.
1:31:25 The universe is infinite because the mind, which is part of it, can conceive of infinity.
1:32:16 Infinity is not just a mathematical concept but encompasses all possibilities and is synonymous with God.

Proof 5: Argument from Infinite Division

1:41:17 Any number can be subdivided infinitely.
1:42:32 This infinite divisibility implies that reality is infinite.
1:45:06 The visual field has infinite resolution.
1:47:38 If reality were finite, infinite subdivision wouldn't be possible.

Proof 6: The Logic of Self-Creation

1:48:14 Finite things cannot create themselves.
1:48:40 All finite things come from other finite things.
1:49:48 There are two possibilities: either an eternal thing created all finite things (God), or there's an infinite chain of finite things.
1:52:37 An infinite chain is itself infinite and therefore God.
1:56:31 God is both the infinite chain of being and the eternal void in which it exists.
1:57:20 Infinity is the only instance of self-creation.
2:03:17 God is an infinite, self-creating mind.

Proof 7: Argument from Control

2:06:28 Either reality has total control over itself (God), or it doesn't.
2:07:17 If reality doesn't have total control, something else must control it, but that's impossible.
2:08:30 Reality has absolute self-control and can be any way it wants, leading to absolute perfection and God.

Proof 8: The Impossibility of Finite Objects

2:08:51 Infinity must exist, and no finite thing can exist on its own.
2:09:20 Any finite object must exist within an infinite background or void.
2:11:24 There cannot be an ultimate boundary to reality.
2:13:06 All finite objects are situated within an infinite void, which is God.
Nu is het jammer dat het 3 uur duurt, das een behoorlijke zit. En ik weet niet of ik het nu tegen beter weten in post omdat ik vaak twijfel of men uberhaupt zich hierin verdiept, en als men dat al doet, of men dan kijkt om dit daadwerkelijk te begrijpen of kijkt om te gaan reageren, dat is ook nogal een verschil.

Toch is het bijzonder te noemen dat in élke religie, óók een vorm van mysticism terug komt die dan weer overeenkomt met de mysticism tak in de andere religie. Om een voorbeeld te geven; Meister Eckhart en Rumi, en dit zie je door alle religies heen. Dit is wel iets waar te weinig aandacht voor is imo, maargoed, ik wil geen Abra discussie laten ontvlammen. Het gaat even om deze benadering van God zoals in de video.

SPOILER: Nog even een laatste Atheism Disclaimer
Dit gaat NIET over de God in de wolken, hij stelt; "God = Infinity" en misschien komt die jullie bekend voor.

En zegt dus; Existence itself = God,
want Existence = infinite en onderbouwt dit sterk.
Hermetic Principle #1; The Universe is Mental - The All; is MIND

Wat vinden we hiervan?

[ Bericht 0% gewijzigd door Mijk op 25-06-2025 23:02:40 ]
Bassie48donderdag 26 juni 2025 @ 09:46
God is niet waar te nemen dus alles wat je zegt over wat je meent te weten over God is waar. Het probleem is dat je niet kan WETEN welk perspectief waar is. Er is immers maar één realiteit dus is er maar één "God" (of juist helemaal niet.) Elk perspectiefaanhanger volgt zijn eigen waarheid zonder met bewijzen of weerleggingen te komen. Iedereen creëert zijn eigen subjectieve fantasie, iedereen gelooft in een subjectieve waarheid. Iedereen kan er op los kletsen zonder feitelijke inhoud dat het een lieve lust is.

Kortom het idee van het Vliegende Spaghettimonster is even waar als het idee van het Mentale Universum. Er verder over filosoferen is zinloos.

[ Bericht 6% gewijzigd door Bassie48 op 26-06-2025 11:05:13 ]
Mijkdonderdag 26 juni 2025 @ 09:53
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2025 09:46 schreef Bassie48 het volgende:
God is niet waar te nemen dus alles wat je zegt over wat je meent te weten over God is waar. Het probleem is dat je niet kan WETEN welk perspectief waar is. Elk perspectiefaanhanger volgt zijn eigen waarheid zonder met bewijzen of weerleggingen te komen. Iedereen creëert zijn eigen subjectieve fantasie, iedereen gelooft in een subjectieve waarheid.

Kortom het idee van het Vliegende Spaghettimonster is even waar als het idee van het Mentale Universum. Er verder over filosoferen is zinloos.
Dit over die subjectieve waarheid, daar heeft hij t ook over. Dus correct in die zin.
Bassie48donderdag 26 juni 2025 @ 09:54
quote:
14s.gif Op donderdag 26 juni 2025 09:53 schreef Mijk het volgende:

[..]
Dit over die subjectieve waarheid, daar heeft hij t ook over. Dus correct in die zin.
Ik ga de video zeker bekijken maar ik vrees weer het ergste. ;)
Mijkdonderdag 26 juni 2025 @ 09:55
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2025 09:54 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Ik ga de video zeker bekijken maar ik vrees weer het ergste. ;)
Je zult zien dat hier een totaal andere benadering van god komt, ik denk ook dat we die term moeten schrappen wereldwijd behalve dan voor christenen die dat graag gebruiken, maar over moeten op een andere term omdat er teveel associaties bij dit zijn waar men elke keer in terugvalt, daarom postte ik ook de disclaimers.


Verder, is het onwaar wat je zegt in je post. Hij beweert (zoals ik ook schreef) dat EXISTENCE ITSELF == God. Dus het zeggen dat God niet waarneembaar is, de enkele vraag die je zelf dan hoeft te stellen is; "besta ik wel"? There's your answer.

En idd, dat infinity verhaal , daar komt hij heel sterk op terug, dus je moet t echt ns goed kijken en door laten dringen totdat je écht een mening kunt geven. Maar legit vragen / opmerkingen vooraf.

[ Bericht 20% gewijzigd door Mijk op 26-06-2025 10:02:04 ]
Bassie48donderdag 26 juni 2025 @ 10:06
quote:
14s.gif Op donderdag 26 juni 2025 10:03 schreef Mijk het volgende:

[..]
En dus eigenlijk, "Realiteit in zn totaliteit = god" ter aanvulling op mn edit hierboven.

't zal me benieuwen wat je vindt.
Vandaag ga ik het zeker niet bekijken. Een video van 3 uur is wel erg lang, ik kijk wel hoe lang ik het vol houd,
Mijkdonderdag 26 juni 2025 @ 10:08
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2025 10:06 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Vandaag ga ik het zeker niet bekijken. Een video van 3 uur is wel erg lang, ik kijk wel hoe lang ik het vol houd,
Ik verwacht ook geen review direct vandaag oid, ik begrijp dat, in etappe's kijken is misschien ook beter over een week of 2 heen om eea ns goed te overdenken/door te laten dringen van wat hij hier zegt.
Bassie48donderdag 26 juni 2025 @ 11:15
quote:
14s.gif Op woensdag 25 juni 2025 22:34 schreef Mijk het volgende:

Ik laat bewust even de Abrahamistische religies eruit, want die vinden dit allemaal godslastering, prima ook, zullen het hier nooit mee eens zijn omdat ze exclusiviteit eisen/willen want dat is belangrijker dan al het andere.
Misschien hebben hun aanhangers uiteindelijk wel gelijk en is dit godslastering .... maar misschien ook niet. Iedereen heeft gelijk want iedereen is gevangen in zijn eigen niet-bewijsbare overtuiging.

:lijstje: "Als een overtuiging niet is aan te tonen, is het waar. Als meerdere tegengestelde overtuigingen niet zijn aan te tonen, zijn deze ook allemaal waar". ~ B48

Dus iedereen (zelfs B48) heeft gelijk, alles wat we over religie kunnen zeggen is waar. Er is geen onwaarheid want een religieuze overtuiging kan onmogelijk weerlegd worden.
Mijkdonderdag 26 juni 2025 @ 11:23
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2025 11:15 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Misschien hebben hun aanhangers uiteindelijk wel gelijk en is dit godslastering .... maar misschien ook niet. Iedereen heeft gelijk want iedereen is gevangen in zijn eigen niet-bewijsbare overtuiging.

:lijstje: "Als een overtuiging niet is aan te tonen, is het waar. Als meerdere tegengestelde overtuigingen niet zijn aan te tonen, zijn deze ook allemaal waar". ~ B48

Dus iedereen (zelfs B48) heeft gelijk, alles wat we over religie kunnen zeggen is waar. Er is geen onwaarheid want een religieuze overtuiging kan onmogelijk weerlegd worden.
Het eerste in je post, sluit het 2e uit en andersom :P Bij de les blijven B48, misschien zal ik ooit je quotes gaan gebruiken maar dan moeten ze wel accurate zijn. :D
Bassie48donderdag 26 juni 2025 @ 13:12
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2025 11:23 schreef Mijk het volgende:

[..]
Het eerste in je post, sluit het 2e uit en andersom :P Bij de les blijven B48, misschien zal ik ooit je quotes gaan gebruiken maar dan moeten ze wel accurate zijn. :D
Nee hoor, zo lang een religieus iets niet is aan te tonen, is het waar...(in the eye of the Beholder). Ook als het allemaal totaal verschillende en zelfs tegengestelde overtuigingen zijn. Iedereen is gevangen in zijn eigen bij elkaar gefantaseerde waarheid.

Ik heb het niet over objectieve waarheid. Dat is uiteraard totaal wat anders. Daar worden strenge normen voor gehanteerd.

[ Bericht 0% gewijzigd door Mijk op 28-06-2025 14:12:26 ]
Mijkdonderdag 26 juni 2025 @ 13:21
quote:
1s.gif Op donderdag 26 juni 2025 13:12 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Nee hoor, zo lang een religieus iets niet is aan te tonen, is het waar...(in the eye of the Beholder). Ook als het allemaal totaal verschillende en zelfs tegengestelde overtuigingen zijn. Iedereen is gevangen in zijn eigen bij elkaar gefantaseerde waarheid.

Ik heb het niet over objectieve waarheid. Dat is uiteraard totaal wat anders. Daar worden strenge normen voor gehanteerd.
En als het nou niet religieus is? Want in principe is er niets religieus aan God, het fenomeen waarnaar ze verwijzen met die term bestond al ver voordat de mensheid bestond, infinite zelfs, wat deze man dan ook uitlegt in de video. Ook hij beaamd mijn stelling in deze video; Infinity == Nothing, komt dat omdat ik hem dat vertelt heb en hij dat klakkeloos van mij aannam, of is hij daar gewoon zelf achter gekomen omdat het een universele waarheid is.

Who knows, hihi O+

Ergo; datgeen waar religies naar verwijzen is makkelijker te vinden zonder religie. Daarom verliet Krishnamurti Hinduism... labelprobleem.
Panterjongdonderdag 26 juni 2025 @ 22:10
Luisteren naar een liedje van Lennon is genoeg om God te leren kennen en het ware geloof te ontdekken.


God is a concept by which measures our pain
I'll say it again
God is a concept by which measures our pain
I don't believe in magic
I don't believe in I-ching
I don't believe in Bible
I don't believe in Tarot
I don't believe in Hitler
I don't believe in Jesus
I don't believe in Kennedy
I don't believe in Buddha
I don't believe in Mantra
I don't believe in Gita
I don't believe in Yoga
I don't believe in Kings
I don't believe in Elvis
I don't believe in Zimmerman
I don't believe in the Beatles
I just believe in me, Yoko, and me, and that's reality
The dream is over
What can I say?
The Dream is over
Yesterday
I was the Dreamweaver
But now I'm reborn
I was the walrus
But now I'm John
And so, dear friends
You'll just have to carry on
The dream is over

(Even wat kanttekeningen het laatste stukje gaat over de brake-up met z'n bandje. En voor de cultuurbarbaren; Zimmerman is Dylan).
Hallulamavrijdag 27 juni 2025 @ 14:14
quote:
11s.gif Op donderdag 26 juni 2025 13:21 schreef Mijk het volgende:

[..]
En als het nou niet religieus is? Want in principe is er niets religieus aan God, het fenomeen waarnaar ze verwijzen met die term bestond al ver voordat de mensheid bestond, infinite zelfs, wat deze man dan ook uitlegt in de video. Ook hij beaamd mijn stelling in deze video; Infinity == Nothing, komt dat omdat ik hem dat vertelt heb en hij dat klakkeloos van mij aannam, of is hij daar gewoon zelf achter gekomen omdat het een universele waarheid is.

Who knows, hihi O+

Ergo; datgeen waar religies naar verwijzen is makkelijker te vinden zonder religie. Daarom verliet Krishnamurti Hinduism... labelprobleem.

Als God fundamenteel is, dan lijkt het me logisch dat wetenschappelijk bewijs per definitie onmogelijk is, simpelweg omdat bewijs altijd binnen de schepping plaatsvindt en dus nooit voor of buiten die schepping kan treden. En misschien is dat niet eens toevallig maar puur functioneel. Als bewijs het mysterie zou oplossen, dan saboteert dat mogelijk het hele punt van dat mysterie, namelijk groei, zelfontdekking, en werkelijke innerlijke transformatie vanuit vrije wil, in plaats vanuit een oppervlakkige gehoorzaamheid uit angst voor iets hogers.

Maar stel dat God emergent is, een soort bijproduct of culminatie van bewustzijn, complexiteit, of oneindige patronen zoals Leo beschrijft, dan zou bewijs in theorie wel mogelijk zijn. Alleen spreken we dan misschien niet meer over een wezen dat ons overstijgt, maar eerder over een veld, collectief bewustzijn, zelforganiserende totaliteit, etc. Nog steeds heel indrukwekkend, maar wel een ander soort God, of misschien gewoon natuurkunde.

De vraag is dus niet of hij God bewijst, maar welke God, en of we die dan nog God moeten/willen/kunnen noemen.

Maar die niet-religieuze God die jij beschrijft, dus los van symboliek, dogma en machtsstructuren, komt waarschijnlijk dichter in de buurt dan alle dogmatische religies tezamen.

En misschien bestaat er wel een hybride variant. God die fundamenteel is in oorsprong, maar die zich als emergent openbaart in ervaring?

Geloofde Einstein trouwens niet in Spinoza's God? Dat is dezelfde niet-religieuze God toch? Deus sive natura?

Jammer dat hij nooit is toegekomen aan een poging om die God te bewijzen ;)

(al zou het dan nog steeds de vraag zijn: hoe nu verder?)
Mijkvrijdag 27 juni 2025 @ 14:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 14:14 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Als God fundamenteel is, dan lijkt het me logisch dat wetenschappelijk bewijs per definitie onmogelijk is, simpelweg omdat bewijs altijd binnen de schepping plaatsvindt en dus nooit voor of buiten die schepping kan treden. En misschien is dat niet eens toevallig maar puur functioneel. Als bewijs het mysterie zou oplossen, dan saboteert dat mogelijk het hele punt van dat mysterie, namelijk groei, zelfontdekking, en werkelijke innerlijke transformatie vanuit vrije wil, in plaats vanuit een oppervlakkige gehoorzaamheid uit angst voor iets hogers.

Maar stel dat God emergent is, een soort bijproduct of culminatie van bewustzijn, complexiteit, of oneindige patronen zoals Leo beschrijft, dan zou bewijs in theorie wel mogelijk zijn. Alleen spreken we dan misschien niet meer over een wezen dat ons overstijgt, maar eerder over een veld, collectief bewustzijn, zelforganiserende totaliteit, etc. Nog steeds heel indrukwekkend, maar wel een ander soort God, of misschien gewoon natuurkunde.

De vraag is dus niet of hij God bewijst, maar welke God, en of we die dan nog God moeten/willen/kunnen noemen.

Maar die niet-religieuze God die jij beschrijft, dus los van symboliek, dogma en machtsstructuren, komt waarschijnlijk dichter in de buurt dan alle dogmatische religies tezamen.

En misschien bestaat er wel een hybride variant. God die fundamenteel is in oorsprong, maar die zich als emergent openbaart in ervaring?

Geloofde Einstein trouwens niet in Spinoza's God? Dat is dezelfde niet-religieuze God toch? Deus sive natura?

Jammer dat hij nooit is toegekomen aan een poging om die God te bewijzen ;)

(al zou het dan nog steeds de vraag zijn: hoe nu verder?)
Geen enkele religie bedoelt een "andere god" in essentie, ze bedoelen allemaal dezelfde, het verschil is dat er nu iets anders in gelezen wordt door hele volksstammen. Dát is t probleem.

quote:
“My point, once again, is not that those ancient people told literal stories and we are now smart enough to take them symbolically, but that they told them symbolically and we are now dumb enough to take them literally.”
-John Dominic Crossan

PS; Gister leerde ik dat het woord Heresy (Dwaalleer/Ketterij) afstamt in etymologie, van het woord "keuze". Dat is een interessante. Heel veel Christenen weigeren te geloven dat Genesis een uitleg is van Dualiteit. Maar als je dan deze erbij pakt is dat wel een heel interessante natuurlijk. Want KEUZE == inherent aan dualiteit, en dan dus ook aan ketterij. En dat klopt, als we Advaita Vedanta volgen (nonduality). En zo krijg ik elke keer te horen "dat is apofenie", maar élke keer weer klopt het met elkaar, en zo heb ik honderden zaken tussen allerlei religies die 1op1 matchen.

Dus wat @Panterjong hierboven zegt, is ook correct.

quote:
"All religions are an attempt to describe the Mystery"
-Ram Dass

[ Bericht 6% gewijzigd door Mijk op 27-06-2025 15:04:49 ]
Jappievrijdag 27 juni 2025 @ 16:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 14:14 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Als God fundamenteel is, dan lijkt het me logisch dat wetenschappelijk bewijs per definitie onmogelijk is, simpelweg omdat bewijs altijd binnen de schepping plaatsvindt en dus nooit voor of buiten die schepping kan treden. En misschien is dat niet eens toevallig maar puur functioneel. Als bewijs het mysterie zou oplossen, dan saboteert dat mogelijk het hele punt van dat mysterie, namelijk groei, zelfontdekking, en werkelijke innerlijke transformatie vanuit vrije wil, in plaats vanuit een oppervlakkige gehoorzaamheid uit angst voor iets hogers.

Maar stel dat God emergent is, een soort bijproduct of culminatie van bewustzijn, complexiteit, of oneindige patronen zoals Leo beschrijft, dan zou bewijs in theorie wel mogelijk zijn. Alleen spreken we dan misschien niet meer over een wezen dat ons overstijgt, maar eerder over een veld, collectief bewustzijn, zelforganiserende totaliteit, etc. Nog steeds heel indrukwekkend, maar wel een ander soort God, of misschien gewoon natuurkunde.

De vraag is dus niet of hij God bewijst, maar welke God, en of we die dan nog God moeten/willen/kunnen noemen.
De mens heeft al vrij vroeg haar eigen nietigheid binnen het geheel der dingen begrepen en heeft dientengevolge hetgeen boven haar eigen pet ging toegewezen aan het begrip God. Ongeacht of dit nu bestond uit de overtuiging dat hier meerdere goden voor in beweging kwamen of dat een enkel God eea in beweging zette. God is derhalve een menselijke aanduiding voor een "hogere" onverklaarde macht.

"De nietigheid van den mensch vanzelfsprekend gezien vanuit het grondstoffelijk perspectief van voor de geestelijke wedergeboorte."

God is derhalve automatisch fundamenteel ook indien deze macht mechanisch en bewijsbaar zou zijn zoals Leo hem voorstelt. Het is immers de menselijke aanduiding voor hetgeen het fundament vormt voor eender welke beweging. De God uit de bijbel zoals ik hem heb leren kennen is in overdrachtelijke zin de "vader" zoals voorgesteld in de bijbel als ware wij een druppel uit zijn oceaan. Wij zijn conform diezelfde bijbel geschapen naar zijn evenbeeld; met andere woorden het is tevens niet meer dan logisch konsekwent dat er een "natuurlijke"verklaring voor is. Dus zelfs daar waar het de God in de bijbel betreft ongeacht welke religieuze dwaalleer daar een andere voorstelling van zaken voor heeft gegeven.

Uiteraard bedoel ik hier met natuurlijk, de aard of oorsprong van hetgeen dat is en niet de bomen in het bos al hebben zij in de kern der dingen dezelfde natuurlijke oorsprong. ;)

Overigens kan ik zelf vrij slecht luisteren naar de wijze waarop Leo eea verwoord. Zijn openings statement dat de realiteit één is lijkt mij geen nadere uitleg te behoeven. Daadwerkelijke realiteit kan uitsluitend één zijn ook al bestaat deze uit meerdere subjectieve percepties of lagen. Wanneer je voorts besluit het menselijk begrip God in te passen als benaming voor de realiteit die is ben je in een paar zinnen klaar. Hier 20 minuten uitleg aan te besteden is wat mij betreft een overkill welke mij de lust ontneemt verder te luisteren/kijken.
Bassie48vrijdag 27 juni 2025 @ 16:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 14:14 schreef Hallulama het volgende:

Maar die niet-religieuze God die jij beschrijft, dus los van symboliek, dogma en machtsstructuren, komt waarschijnlijk dichter in de buurt dan alle dogmatische religies tezamen.
Waarom "waarschijnlijk"? Wat is de onderliggende reden, ratio of overtuiging om deze term te hanteren? Is dit objectief vast te stellen?
Mijkvrijdag 27 juni 2025 @ 16:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 16:08 schreef Jappie het volgende:

[..]
De mens heeft al vrij vroeg haar eigen nietigheid binnen het geheel der dingen begrepen en heeft dientengevolge hetgeen boven haar eigen pet ging toegewezen aan het begrip God. Ongeacht of dit nu bestond uit de overtuiging dat hier meerdere goden voor in beweging kwamen of dat een enkel God eea in beweging zette. God is derhalve een menselijke aanduiding voor een "hogere" onverklaarde macht.

"De nietigheid van den mensch vanzelfsprekend gezien vanuit het grondstoffelijk perspectief van voor de geestelijke wedergeboorte."

God is derhalve automatisch fundamenteel ook indien deze macht mechanisch en bewijsbaar zou zijn zoals Leo hem voorstelt. Het is immers de menselijke aanduiding voor hetgeen het fundament vormt voor eender welke beweging. De God uit de bijbel zoals ik hem heb leren kennen is in overdrachtelijke zin de "vader" zoals voorgesteld in de bijbel als ware wij een druppel uit zijn oceaan. Wij zijn conform diezelfde bijbel geschapen naar zijn evenbeeld; met andere woorden het is tevens niet meer dan logisch konsekwent dat er een "natuurlijke"verklaring voor is. Dus zelfs daar waar het de God in de bijbel betreft ongeacht welke religieuze dwaalleer daar een andere voorstelling van zaken voor heeft gegeven.

Uiteraard bedoel ik hier met natuurlijk, de aard of oorsprong van hetgeen dat is en niet de bomen in het bos al hebben zij in de kern der dingen dezelfde natuurlijke oorsprong. ;)

Overigens kan ik zelf vrij slecht luisteren naar de wijze waarop Leo eea verwoord. Zijn openings statement dat de realiteit één is lijkt mij geen nadere uitleg te behoeven. Daadwerkelijke realiteit kan uitsluitend één zijn ook al bestaat deze uit meerdere subjectieve percepties of lagen. Wanneer je voorts besluit het menselijk begrip God in te passen als benaming voor de realiteit die is ben je in een paar zinnen klaar. Hier 20 minuten uitleg aan te besteden is wat mij betreft een overkill welke mij de lust ontneemt verder te luisteren/kijken.
Wat wel aardig is in deze video, is dat Leo ook begint over dat het wel aanwezig móet zijn, en hoe dat eruit ziet even terzijde... maar IETS heeft ervoor gezorgd dat er dus limitaties zitten aan alles in de vorm van natuurwetten.

Dát IETS.... en hoe je dat ook wilt zien; Universum? Natuur? of zoals Hermeticism het dus noemt; "THE ALL"... == God. Period.

Dus of Wetenschap dat nou ziet als universum, een Pagan dat ziet als Natuur, een Hinduist dat ziet als Brahman (bewustzijn), een Pantheist dat als bewustzijn wat in álles van het universum zit.

Feit is; het bestaat, en die limieten zijn door IETS gelegd. En dat IETS noemen ze God, daarom noemt Leo in bovenstaande video dus ook; "Existence ITSELF.... is God and infinite."

Ook de stelling die hij zet over "een kubus". Hij zegt; stel je hebt een kubus met X/Y/Z as in 3D... en één van die zaken is oneindig, dan ís per definitie de hele kubus oneindig, en dat is waar imo. En zegt dus daarmee; áls je wiskunde oneindig kunt optellen omdat het altijd +1 kan (ik geloof dat hij imagination als voorbeeld aanhaalt wat het "dichtst bij oneindigheid zit" (overigens iets wat ik ook eerder heb benoemd, je kunt altijd een dinosaurus bedenken met 1 poot meer... wat dit betreft zit ik exact met hem op 1 lijn), dan is de rest van existence op dezelfde manier per definitie oneindig.

En dus ook wat ik zelf ook vaker aanhaalde; Nothingness zorgt ervoor dat limitatie vervalt, en is derhalve inherent aan infinity.

m.a.w.; als 1 iets oneindig is in het universum, dan is alles dat.

[ Bericht 1% gewijzigd door Mijk op 27-06-2025 16:38:41 ]
Hallulamavrijdag 27 juni 2025 @ 17:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 16:11 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Waarom "waarschijnlijk"? Wat is de onderliggende reden, ratio of overtuiging om deze term te hanteren? Is dit objectief vast te stellen?
Waarschijnlijk omdat er geen mathematisch bewijs is, maar er zijn wel een aantal interessante aanwijzingen:

Universele eenheidservaringen
Mystici uit alle culturen spreken onafhankelijk van elkaar over dezelfde non-duale toestand. Dat maakt een model zonder dogma plausibeler dan elk (lokaal) exclusief dogma.

Wetenschappelijke overeenkomsten
Moderne fysica (veld- en informatie­theorie), neurowetenschap en systeem­denken schetsen een niet-persoonlijk, geďntegreerd veld dat sterk lijkt op Spinoza's en pan(en)theďstische God-concepten.

Logische eenvoud
Een niet-religieuze, integrale God elimineert talloze interne tegenstrijdigheden (theodicee, exclusieve openbaring, mirakel-problematiek). Volgens Ockham's scheermes verhoogt dit de kans dat dit model dichter bij de waarheid ligt.
Bassie48vrijdag 27 juni 2025 @ 17:18
quote:
14s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 16:28 schreef Mijk het volgende:

Feit is; het bestaat, en die limieten zijn door IETS gelegd.
Feiten zijn uitspraken die objectief waar zijn en geverifieerd kunnen worden. Ze beschrijven de werkelijkheid zoals die is, onafhankelijk van meningen, gevoelens of overtuigingen. Als het een feit is waarom geloof je het dan? Je weet het immers dus geloof is verdwenen. Waarom doen mensen al duizenden jaren dan zo moeilijk of "het" bestaat of niet? Het is immers volgens jou een feit zoals elke dag de zon in het Oosten opkomt en 's avonds verdwijnt in het Westen.

Of bedoel je dat je denkt dat het bestaat? Is dat feit waar je over spreekt wellicht een vorm van subjectieve kennis? Is dat feit niet een mentaal construct dat niet aangetoond of weerlegd kan worden?

Ik vermoed dat je zal zeggen: "het bestaat dus is het een feit". Zie daar de de eenvoudige sterveling die gevangen is in zijn zelfgesponnen web van overtuigingen en jarenlange mentale training.
Mijkvrijdag 27 juni 2025 @ 17:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 17:18 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Feiten zijn uitspraken die objectief waar zijn en geverifieerd kunnen worden. Ze beschrijven de werkelijkheid zoals die is, onafhankelijk van meningen, gevoelens of overtuigingen. Als het een feit is waarom geloof je het dan? Je weet het immers dus geloof is verdwenen. Waarom doen mensen al duizenden jaren dan zo moeilijk of "het" bestaat of niet? Het is immers volgens jou een feit zoals elke dag de zon in het Oosten opkomt en 's avonds verdwijnt in het Westen.
In meerdere topics heb ik gezegd, geloven doe je in sprookjes, je weet of je weet niet. En nu gaat t nog wat verder, want ook dit is inherent aan elkaar (yin/yang), zodra je socrates' stelling erbij gaat halen, maar die laten we even erbuiten om t niet moeilijker te maken dan het is.

quote:
Of bedoel je dat je denkt dat het bestaat? Is dat feit waar je over spreekt wellicht een vorm van subjectieve kennis? Is dat feit niet een mentaal construct dat niet aangetoond of weerlegd kan worden?
Nee, het is een feit, tenzij jij "het bestaan" in zn totaliteit ontkent. Existence = God. Daarvan denk ik niet dat het bestaat, ik ervaar het bestaan toch, daardoor zitten we te praten hier.

quote:
Ik vermoed dat je zal zeggen: "het bestaat dus is het een feit". Zie daar de de eenvoudige sterveling die gevangen is in zijn zelfgesponnen web van overtuigingen en jarenlange mentale training.
Denk jij dat je niet bestaat? Interessant, want dan komen we idd óók op dezelfde kwestie uit Yin/Yang; Atta/Anatta. :D Zie dat het 1 inherent is aan het ander...

Daarom zegt dus ook de Kybalion in Hermetic Principle #4 - Principle of Polarity;

quote:
Everything is dual; Everything has poles; Everything has its pair of opposites; Like and unlike are the same; Opposites are identical in nature, but different in degree; Extremes meet; All truths, are but half-truths; All paradoxes may be reconciled.
Zo dom waren ze niet, Hermeticism, Hermes Trismegistus, Corpus Hermeticum, zoals (waarschijnlijk) alle religies; afstammend van Kemeticism.

Om even Dualiteit wat makkelijker te maken omdat niet altijd iedereen dit een even eenvoudige term vindt;

Yin is de ene kant van de dualiteit.
Yang is de andere kant van de dualiteit.

Tajitu heet het symbool zelf.

yy.jpg

Now, Self is de non-duale eenheid. Hiermee is dus "nondualiteit" niet de tegenhanger van "dualiteit". Als men dat beweert, dan zeggen ze dus eigenlijk; "Yin is de tegenhanger van het hele Tajitu symbool"... wat natuurlijk een aanfluiting is.

Hierom; Advaita Vedanta en dus ook zoals bovenstaand; Principle of polarity; identical in nature, different in degree.

Verder nog; hierom zegt Leo dat "God = one" imo.

De universele waarheid spat dan ook af van de Kybalion (de bijbel voor hermeticism), en derhalve heb ik vaker genoemd dat dit 1 van de, maar waarschijnlijk hét belangrijkste boek op aarde is.

[ Bericht 6% gewijzigd door Mijk op 27-06-2025 17:39:46 ]
Mijkvrijdag 27 juni 2025 @ 18:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 17:18 schreef Bassie48 het volgende:

Ik vermoed dat je zal zeggen: "het bestaat dus is het een feit". Zie daar de de eenvoudige sterveling die gevangen is in zijn zelfgesponnen web van overtuigingen en jarenlange mentale training.
Ik zit nog steeds na te duizelen van deze opmerking... jij bent toch zo'n voorstander van wetenschap, die hebben aangetoond dat natuurwetten bestaan, daar ben je zelf voorstander van...

Dit zijn de limieten waar we tegenaan lopen, en die zijn door IETS gecreeerd, maar ga je nu ontkennen dat ze bestaan? of? :D
Jappievrijdag 27 juni 2025 @ 19:08
quote:
14s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 16:28 schreef Mijk het volgende:

[..]
Wat wel aardig is in deze video, is dat Leo ook begint over dat het wel aanwezig móet zijn, en hoe dat eruit ziet even terzijde... maar IETS heeft ervoor gezorgd dat er dus limitaties zitten aan alles in de vorm van natuurwetten.

Dát IETS.... en hoe je dat ook wilt zien; Universum? Natuur? of zoals Hermeticism het dus noemt; "THE ALL"... == God. Period.

Dus of Wetenschap dat nou ziet als universum, een Pagan dat ziet als Natuur, een Hinduist dat ziet als Brahman (bewustzijn), een Pantheist dat als bewustzijn wat in álles van het universum zit.

Feit is; het bestaat, en die limieten zijn door IETS gelegd. En dat IETS noemen ze God, daarom noemt Leo in bovenstaande video dus ook; "Existence ITSELF.... is God and infinite."

Ook de stelling die hij zet over "een kubus". Hij zegt; stel je hebt een kubus met X/Y/Z as in 3D... en één van die zaken is oneindig, dan ís per definitie de hele kubus oneindig, en dat is waar imo. En zegt dus daarmee; áls je wiskunde oneindig kunt optellen omdat het altijd +1 kan (ik geloof dat hij imagination als voorbeeld aanhaalt wat het "dichtst bij oneindigheid zit" (overigens iets wat ik ook eerder heb benoemd, je kunt altijd een dinosaurus bedenken met 1 poot meer... wat dit betreft zit ik exact met hem op 1 lijn), dan is de rest van existence op dezelfde manier per definitie oneindig.

En dus ook wat ik zelf ook vaker aanhaalde; Nothingness zorgt ervoor dat limitatie vervalt, en is derhalve inherent aan infinity.

m.a.w.; als 1 iets oneindig is in het universum, dan is alles dat.
Begrijp me niet verkeerd..ik zeg niet dat ik het oneens ben met hem (al heb ik de video dus niet uitgeluisterd) ik vind alleen zijn manier van presenteren persoonlijk niet zo prettig.

Bij deze post betreffende de oneinigheid van de realiteit moest ik overigens direct aan fractals denken
Mijkvrijdag 27 juni 2025 @ 19:14
quote:
14s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 19:08 schreef Jappie het volgende:

[..]
Begrijp me niet verkeerd..ik zeg niet dat ik het oneens ben met hem (al heb ik de video dus niet uitgeluisterd) ik vind alleen zijn manier van presenteren persoonlijk niet zo prettig.

Bij deze post betreffende de oneinigheid van de realiteit moest ik overigens direct aan fractals denken
Natuurlijk, we leven in een oneindige fractal... Fibonacci noemt men het. Over and over again... samsara.
Bassie48vrijdag 27 juni 2025 @ 20:37
quote:
11s.gif Op vrijdag 27 juni 2025 17:27 schreef Mijk het volgende:

Nee, het is een feit, tenzij jij "het bestaan" in zn totaliteit ontkent. Existence = God. Daarvan denk ik niet dat het bestaat, ik ervaar het bestaan toch, daardoor zitten we te praten hier.
"Het bestaan" is een objectief feit.
Existence=God is slechts een subjectieve overtuiging. Alleen als je "God" als synoniem gebruikt voor "het bestaan" dan klopt dat wel. Maar maak dan duidelijk dat je een eigen vocabulaire hanteert voor deze context.

[ Bericht 10% gewijzigd door Bassie48 op 27-06-2025 20:46:16 ]
Hallulamazaterdag 28 juni 2025 @ 11:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 09:46 schreef Mijk het volgende:
[..]
📚 Huidige trend:
Steeds meer denkers (zoals Chalmers, Goff, Tononi, Hoffman) zeggen:
👉 Het brein is niet de maker van bewustzijn, maar een ontvanger of modulator ervan.
[..]
Dat vind ik nog steeds een hele leuke theorie. Even aan ChatGPT voorgelegd, met als hint dat het niet per se hoeft te zijn dat de kosmos letterlijk (verbatim) alle menselijke ervaringen bevat, maar misschien wel een "samenvatting", daarvan, gelijk aan de training data van bijvoorbeeld ChatGPT:

Present discoveries do point toward a universe that compresses and protects information in ways eerily reminiscent of the parameter matrices of a large generative model ["AI", red.]. What they do not yet supply is a mechanism for any biological or artificial agent to issue a prompt like "What did Mozart have for breakfast on 1 June 1762?" and stream the answer. Until such a protocol (and a matching experiment) exists, "cosmic memory as an LLM corpus" remains an evocative metaphor. Useful for thinking, not (yet) for lab work.

Over wat voor recente ontdekkingen hebben we het dan?

- Black-hole entropy & holography (ongoing)
- Traversable-wormhole circuit on Google’s Sycamore (2022)
- Page-curve capture on quantum hardware (2024-25)
- Holographic tensor-network error-correcting codes (2023-25)
- Vacuum-field entanglement harvesting (2024)
- Prospects for detecting gravitational-wave "memory" (2024)
- Quantum-error-correction on real processors (2024-25)
- Cosmic-microwave-background fossil data (Planck legacy, refined 2018-24)

None of this yet lets you "prompt" the cosmos for Mozart’s breakfast, but it does paint a consistent, empirically grounded picture of a universe where information is never simply discarded, only hidden, scrambled, and redundantly stored, much like the statistical traces that live inside an Large Language Model's ["AI", red.] massive weight matrix.

Worden we misschien zelf gebruikt om een extra-kosmische AI te trainen?

If the cosmos is running a training pipeline, it hasn't emailed us the privacy policy yet, so you're free to imagine that every love note, meme and late-night thought is getting back-prop'd into a giant, multidimensional weight matrix somewhere outside spacetime.
Mijkzaterdag 28 juni 2025 @ 11:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 11:09 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Dat vind ik nog steeds een hele leuke theorie. Even aan ChatGPT voorgelegd, met als hint dat het niet per se hoeft te zijn dat de kosmos letterlijk (verbatim) alle menselijke ervaringen bevat, maar misschien wel een "samenvatting", daarvan, gelijk aan de training data van bijvoorbeeld ChatGPT:

Present discoveries do point toward a universe that compresses and protects information in ways eerily reminiscent of the parameter matrices of a large generative model ["AI", red.]. What they do not yet supply is a mechanism for any biological or artificial agent to issue a prompt like "What did Mozart have for breakfast on 1 June 1762?" and stream the answer. Until such a protocol (and a matching experiment) exists, "cosmic memory as an LLM corpus" remains an evocative metaphor. Useful for thinking, not (yet) for lab work.

Over wat voor recente ontdekkingen hebben we het dan?

- Black-hole entropy & holography (ongoing)
- Traversable-wormhole circuit on Google’s Sycamore (2022)
- Page-curve capture on quantum hardware (2024-25)
- Holographic tensor-network error-correcting codes (2023-25)
- Vacuum-field entanglement harvesting (2024)
- Prospects for detecting gravitational-wave "memory" (2024)
- Quantum-error-correction on real processors (2024-25)
- Cosmic-microwave-background fossil data (Planck legacy, refined 2018-24)

None of this yet lets you "prompt" the cosmos for Mozart’s breakfast, but it does paint a consistent, empirically grounded picture of a universe where information is never simply discarded, only hidden, scrambled, and redundantly stored, much like the statistical traces that live inside an Large Language Model's ["AI", red.] massive weight matrix.

Worden we misschien zelf gebruikt om een extra-kosmische AI te trainen?

If the cosmos is running a training pipeline, it hasn't emailed us the privacy policy yet, so you're free to imagine that every love note, meme and late-night thought is getting back-prop'd into a giant, multidimensional weight matrix somewhere outside spacetime.
Ja het ding is gewoon dat bewustzijn OVERAL is.

En dit klinkt heel bizar en zweverig als je daar over nadenkt ja, die begrijp ik 100. Maar als je de leren naast elkaar legt (zie boven ergens OP).... ze zeggen het allemaal, met eigen termen. Ik heb het zelf ervaren, zowel met psychedelics als in meditatie. Er zijn ook mensen in Yoga die in Nirvikalpa Samādhi (de laatste stage van YOGA) beweren dat ze dus hun bewustzijn kunnen verplaatsen in het object. Tesla zei notabene hier ook shit over, dat er een source is "which you can tune in to", maar dat hij niet zeker wist wat dat was oid.

En als je dan óók nog ernaast legt dat E=MC˛, alles is energietoch?
Dus dan krijg je;

Energie maakt Materie(lichaam)
Het lichaam maakt weer energie (bewustzijn)? Maar het was al energie?

Verder, heb je ook mensen die in detail shit van operaties kunnen vertellen enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

En ik weet als geen ander hoe gestoord dat klinkt ook als former Atheist he, mensen denken dat ik heel makkelijk dit allemaal zomaar ff geloof ofzo, maar ik was juist keihard hiertegen, tot de ervaringen (en het onderzoek hiernaar erna waardoor je ziet dat religie een punt heeft). En ik ben blij dat ik Atheist was, want ik heb nu nog de skepticism om niets voor zomaar waar aan te nemen. Dat is ook de enige methode hoe je verder komt in dit. Je bent aangewezen op jezelf, een aantal spirituele leraren waarvan je ook nog moet vinden wie shit weet en wie niet. En een aantal zeer oude leren. Dus je móet kritisch zijn om hier doorheen te gaan. Zeker met tijdsgeest erbij genomen enz enz enz.

Imo is het bewustzijn als een soort van bad met water waar je in stapt, maar dan heb je dus geen weerstand ervan, tis niet voelbaar als zodanig, je kunt het niet vastpakken. Water wel, iig door je handen laten gaan.

Maargoed ik denk ook dat mensen zoals @Bassie48 bijv, denken dat lichaam en geest niet gescheiden zijn, er bestaat zegmaar geen ziel dan. Gewoon hersenen, en dat is het, en daar wordt alles gedaan, en alles is intern, en verder is dat wie je bent dmv je hersenen. En dit hing ik ook lange tijd aan idd, maar daar ben ik wel op teruggekomen ja. In meditatie ben ik wel ns de hele kamer geworden, ook met psychedelics , dan is dit nog veel sterker.

Ik denk dat echt de ervaring nodig is, want anders had ik er ook nooit vanaf gestapt, je krijgt dit niet makkelijk aan iemand's verstand en terecht ook. Men zou ns met mensen moeten praten de Ayahuasca hebben gedaan een aantal keer op serieuze wijze. Niet persee om het zelf te nemen, maar enkel met hen te praten, die komen ook met dezelfde verhalen als Buddhisten en Hinduisten.... in Buddhism en Hinduism enz werd dat helemaal niet gebruikt, het is verboden zelfs geloof ik. Dus dat is geen argument van "ah ze geloven graag iets". Maar tóch dezelfde verhalen.

En dan heb je natuurlijk Jung he.. wat een grote schakel was tussen westerse wetenschap en oosterse wjisheid, die wist dit ook. Blijkbaar als ik GPT zo zie wint dit ook aan terrein atm, omdat wetenschappers er niet uitkomen, dat zal ook zn redenen hebben maar dit volg ik niet echt, het is voor mij ook niet cht heel relevant verder omdat ik mn ervaring toch nooit kan toetsen aan wetenschap, zo ook mn droom niet, zo ook mn verdriet niet enz. Dus ik heb geaccepteerd dat t zo is.

Je bent in terra incognita en je kunt enkel zelf dat vinden in jezelf en nergens anders.

Dus ja, ik begrijp echt 100 dat dit volslagen debiel lijkt en klinkt, maar zolang het steevast direct verworpen wordt, dan negeer je ;
A) (Bijna) de helft van je leven, want het is dualiteit.
B) Ál het bovenstaande, en dan zeggen dat mensen "maar iets geloven toevallig omdat ze t leuk en veilig vinden"... tja, het matcht gewoon totaal niet, nergens.

Dus ja, ik denk ook dat dit iets is waar je nooit uit gaat komen als iemand niet;
A) Mediteert voor langere periode
B) Psychedelic tot zich neemt
C) BDE krijgt
D) Een spontane egodeath krijgt
E) Dit via een (spiritueel) boek leert

Het is een perceptieshift, en niets meer dan dat, een andere manier van kijken naar de wereld, letterlijk. Observing the ego ipv erdoor meegetrokken te worden.

Goed, dit was ff gewoon gedachten (hihi O+ ) van me afschrijven wat er in me opkomt op dit onderwerp.

Ik zie graag mensen die de vid hebben gekeken met reacties, ik weet dat het veel gevraagd is, maargoed, doen we hier aan "waarheidsvinding" of niet. Ben je op zoek naar hoe "het" zit, of vind je t wel best zo? dat is denk ik de grootste vraag die men zichzelf zou kunnen stellen om dit serieus een kans te geven of niet.

Verder geen vraag of opmerking in deze post, ik schrijf gewoon wat in me opkomt. Nu zou ik me wel voor kunnen stellen dat dit als "warrig" overkomt :P

Verder blijft het fascinerend hoe we zó extreem anders tegen de wereld aan kunnen kijken als mens. En die verandering ben ik ook geleidelijk ondergaan, dus het is ook vreemd voor mij, 2 kanten op zegmaar :+

[ Bericht 0% gewijzigd door Mijk op 28-06-2025 11:47:26 ]
Hallulamazaterdag 28 juni 2025 @ 12:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 11:41 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja het ding is gewoon dat bewustzijn OVERAL is.
[..]
Ja, en het volgende ding is: wat nu?

"Be still, and know that I AM God." ;)
Hallulamazaterdag 28 juni 2025 @ 13:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 13:36 schreef Bassie48 het volgende:

[..]
Ook jij trapt dus in de valkuil dat kleine neurale uitbarstingen in je hersens je hoofd op hol laten brengen en dat je daarna meent "dichter bij de waarheid bent gekomen". Het is immers alleen maar psychologie die verklaart wat je gelooft of meent "te weten".
[..]
Niet echt. Uiteindelijk is het mysterie juist waar het om gaat voor de doelgroep die het aanhangt. Het bewijzen is leuk, maar absoluut niet noodzakelijk. Immers, zoals ik al eerder zei: wat dan?

En de wetenschap? Die gebruiken we gewoon voor het dagdagelijkse. Beide takken van sport zijn helemaal prima!

De een voor de zoektocht naar zingeving, de ander voor de zoektocht naar toelichting ;)
Mijkzaterdag 28 juni 2025 @ 14:15
Topic opgeschoond, hopelijk kunnen we ontopic verder.
Mijkzaterdag 28 juni 2025 @ 14:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 12:04 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Ja, en het volgende ding is: wat nu?

"Be still, and know that I AM God." ;)
Ja in feite is dat wat het is uiteindelijk. Gewoon enkel ervaren om het ervaren zonder gedachten.

Eigenlijk dus zoals een dier leeft, maar die krijgen geen "verlichting", ze kennen namelijk de donkere zijde niet :P Dan bestaat t ook niet dat je verlicht raakt. Dat ze in meer sereniteit leven dan wij lijkt me duidelijk. Overall gezien.
Panterjongzaterdag 28 juni 2025 @ 18:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 14:20 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja in feite is dat wat het is uiteindelijk. Gewoon enkel ervaren om het ervaren zonder gedachten.

Eigenlijk dus zoals een dier leeft, maar die krijgen geen "verlichting", ze kennen namelijk de donkere zijde niet :P Dan bestaat t ook niet dat je verlicht raakt. Dat ze in meer sereniteit leven dan wij lijkt me duidelijk. Overall gezien.
Verlichting bestaat sowieso niet
Hallulamazaterdag 28 juni 2025 @ 18:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 18:05 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Verlichting bestaat sowieso niet
Om dat te kunnen vaststellen hebben we eerst een wetenschappelijke definitie van verlichting nodig. Gok dat die er niet is. Daar heb je eerst een boel verlichte wetenschappers voor nodig, zodat ze met elkaar in dezelfde voor-elkaar-begrijpelijke taal kunnen spreken. Reviewers moeten vervolgens ook verlicht zijn. Lijkt me een uitdaging.

Hoe leg je aan een vis uit wat nat is en wat droog is, zonder dat de vis ooit heeft ervaren wat droog is?
Mijkzaterdag 28 juni 2025 @ 18:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 18:05 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Verlichting bestaat sowieso niet
Ja dat ligt eraan hoe je t ziet. Maar idd, kan t er mee eens zijn.
Panterjongzondag 29 juni 2025 @ 10:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 18:15 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Om dat te kunnen vaststellen hebben we eerst een wetenschappelijke definitie van verlichting nodig. Gok dat die er niet is. Daar heb je eerst een boel verlichte wetenschappers voor nodig, zodat ze met elkaar in dezelfde voor-elkaar-begrijpelijke taal kunnen spreken. Reviewers moeten vervolgens ook verlicht zijn. Lijkt me een uitdaging.

Hoe leg je aan een vis uit wat nat is en wat droog is, zonder dat de vis ooit heeft ervaren wat droog is?
quote:
3s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 18:16 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja dat ligt eraan hoe je t ziet. Maar idd, kan t er mee eens zijn.
Verlichting is een glas water in de woestijn of een aspirine tegen de pijn.

Maar het is voor een mens nooit compleet.

Sommigen zullen het misschien in de dood vinden.
Mijkzondag 29 juni 2025 @ 15:39
quote:
0s.gif Op zondag 29 juni 2025 10:57 schreef Panterjong het volgende:

[..]
[..]
Verlichting is een glas water in de woestijn of een aspirine tegen de pijn.

Maar het is voor een mens nooit compleet.

Sommigen zullen het misschien in de dood vinden.
Nee, het is de natuurlijke staat van zijn ipv dat ego wat aant schreeuwen is in je hoofd, de oorverdovende stilte die t met zich meebrengt laat ruis zien waar je je niet eeens bewust van was. Dit is vergelijkbaar met een afzuigkap ineens uitzetten nadat je er al een uur in zit, maar dan x10000.
Panterjongzondag 29 juni 2025 @ 21:14
quote:
0s.gif Op zondag 29 juni 2025 15:39 schreef Mijk het volgende:

[..]
Nee, het is de natuurlijke staat van zijn ipv dat ego wat aant schreeuwen is in je hoofd, de oorverdovende stilte die t met zich meebrengt laat ruis zien waar je je niet eeens bewust van was. Dit is vergelijkbaar met een afzuigkap ineens uitzetten nadat je er al een uur in zit, maar dan x10000.
Ik ben altijd in m'n natuurlijke staat van zijn en heb geen schreeuwend ego in m'n hoofd. Ben ik nu verlicht? Terwijl ik wel pijn, verdriet en gemis ervaar.
FrequentieHoudermaandag 30 juni 2025 @ 07:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juni 2025 18:05 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Verlichting bestaat sowieso niet
Misschien,als we niet meer zijn onderworpen aan de zwaartekracht
Mijkmaandag 30 juni 2025 @ 13:22
quote:
0s.gif Op zondag 29 juni 2025 21:14 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik ben altijd in m'n natuurlijke staat van zijn en heb geen schreeuwend ego in m'n hoofd. Ben ik nu verlicht? Terwijl ik wel pijn, verdriet en gemis ervaar.
Het is niet zo dat een enlightened persoon geen emoties meer ervaart, gaat er enkel anders, beter mee om. Daarom noemen ze het in Hermeticism; Emotional Mastery, of iig iets in die context.

En verlichting gebruiken als term is eigenlijk al voorbij die term, dit is waarom veel mensen daar de fout mee in gaan, dat is wat ik dacht dat je zei. En dat was inderdaad correct geweest imo.
Hallulamamaandag 30 juni 2025 @ 15:07
quote:
0s.gif Op zondag 29 juni 2025 21:14 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik ben altijd in m'n natuurlijke staat van zijn en heb geen schreeuwend ego in m'n hoofd. Ben ik nu verlicht? Terwijl ik wel pijn, verdriet en gemis ervaar.
Ook hier geldt: the devil's in the details ;)

Maar zeker weten dat iemand verlicht kan zijn zonder dat te beseffen.

Als in: je hele leven leven zonder enig gevoel van stress zijn.

Misschien kunnen we op die manier verlichting wel bewijzen trouwens. Gewoon door middel van het meten van de hoeveelheid stresshormonen in iemands bloed (adrenaline, noradrenaline, cortisol), zonder dat er direct levensgevaar is voor die persoon (immers, als je een tijger om je nek hebt hangen, ontsnapt ook een verlicht individu niet aan die stresshormonen).
Panterjongmaandag 30 juni 2025 @ 16:06
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 15:07 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Ook hier geldt: the devil's in the details ;)

Maar zeker weten dat iemand verlicht kan zijn zonder dat te beseffen.

Als in: je hele leven leven zonder enig gevoel van stress zijn.

Misschien kunnen we op die manier verlichting wel bewijzen trouwens. Gewoon door middel van het meten van de hoeveelheid stresshormonen in iemands bloed (adrenaline, noradrenaline, cortisol), zonder dat er direct levensgevaar is voor die persoon (immers, als je een tijger om je nek hebt hangen, ontsnapt ook een verlicht individu niet aan die stresshormonen).
Dus volledige verlichting bestaat niet. Je kunt slechts negatieve gevoelens onderdrukken of proberen weg te doen nemen. Maar ook dan ligt iets als een tijger altijd op de loer.
En dat is maar goed ook. Want wat blijft er van een mens over als die geen pijn, verdriet, stress of gemis ervaart?
Verlichting zit hem dan ook meer in de kunst om met deze gevoelens om te gaan.
Hallulamamaandag 30 juni 2025 @ 16:26
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 16:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dus volledige verlichting bestaat niet. Je kunt slechts negatieve gevoelens onderdrukken of proberen weg te doen nemen. Maar ook dan ligt iets als een tijger altijd op de loer.
En dat is maar goed ook. Want wat blijft er van een mens over als die geen pijn, verdriet, stress of gemis ervaart?
Verlichting zit hem dan ook meer in de kunst om met deze gevoelens om te gaan.
Ja, maar stel je even voor, al die gevoelens, die zullen blijven, en je zult er beter mee om kunnen gaan. Je zult ze zien voor wat ze zijn, slechts gevoelens, vluchtig van aard, ze komen en gaan, je identificeert jezelf er niet langer rmee, en ze zijn daardoor zelden tot nooit meer het einde van de wereld, of het begin van de wereld (denk aan trots).

Maar stress, of dat gevoel daar ook bij hoort, of dat daar een andere spelregel voor geldt, dat vraag ik mij dus af.

Het zou me niets verbazen als stress spontaan verdwijnt, zolang die stress is gebaseerd op iets waar je normaal gesproken heel veel waarde aan hecht, maar waar een verlicht persoon juist totaal geen waarde meer aan hecht, simpelweg omdat die persoon überhaupt niet meer is gehecht.

Bijvoorbeeld: "Wat vinden ze van me?", "Gaat het morgen regenen tijdens mijn bruiloft?", "Volgende week examen, ben ik er klaar voor?", "Wat als ik een strafschop mis?", "Waarom schreeuwt die klootzak naar me?", etc.

Wat denk je?
Panterjongmaandag 30 juni 2025 @ 17:40
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 16:26 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Ja, maar stel je even voor, al die gevoelens, die zullen blijven, en je zult er beter mee om kunnen gaan. Je zult ze zien voor wat ze zijn, slechts gevoelens, vluchtig van aard, ze komen en gaan, je identificeert jezelf er niet langer rmee, en ze zijn daardoor zelden tot nooit meer het einde van de wereld, of het begin van de wereld (denk aan trots).

Maar stress, of dat gevoel daar ook bij hoort, of dat daar een andere spelregel voor geldt, dat vraag ik mij dus af.

Het zou me niets verbazen als stress spontaan verdwijnt, zolang die stress is gebaseerd op iets waar je normaal gesproken heel veel waarde aan hecht, maar waar een verlicht persoon juist totaal geen waarde meer aan hecht, simpelweg omdat die persoon überhaupt niet meer is gehecht.

Bijvoorbeeld: "Wat vinden ze van me?", "Gaat het morgen regenen tijdens mijn bruiloft?", "Volgende week examen, ben ik er klaar voor?", "Wat als ik een strafschop mis?", "Waarom schreeuwt die klootzak naar me?", etc.

Wat denk je?
Leven is vooral overleven en daar is stress bij van belang.
Niet alleen om los proberen te komen van die tijger maar ook om met zaken zoals je genoemde voorbeelden om te gaan. De kunst hierbij is om niet gebukt te gaan van de stress maar dit gevoel te gebruiken in je voordeel.

Verlichting zit hem wat mij betreft meer in het omarmen van gevoelens als stress en de kunst om er mee om te gaan dan het loslaten van waar men aan hecht. Dit hoort bij de kunst van het leven, van het overleven, bij het samen leven met anderen.

Het loslaten van waar je aan gehecht. bent impliceert weglopen van je verantwoordelijkheden. Boeddha verliet zijn vrouw en kind zelfs bij zijn zoektocht naar verlichting. Zijn eigen ego was kennelijk belangrijker dan de mensen die om hem gaven.
Mijkmaandag 30 juni 2025 @ 17:40
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 16:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dus volledige verlichting bestaat niet. Je kunt slechts negatieve gevoelens onderdrukken of proberen weg te doen nemen. Maar ook dan ligt iets als een tijger altijd op de loer.
En dat is maar goed ook. Want wat blijft er van een mens over als die geen pijn, verdriet, stress of gemis ervaart?
Verlichting zit hem dan ook meer in de kunst om met deze gevoelens om te gaan.
Nee, dit is onwaar, verlichting is JUIST de acceptatie en integratie van Shadow, ik heb die quotes al veel vaker gegeven, en nu is het niet wáár omdat die quotes van Jung of Rumi of Adya komen, als je de praktijk daarvan heb gezien, zie je dat zij dat wisten, want het komt 100% accurate overeen met die praktijk waarin je t ervaart. Dáárom zijn ze waar, en dáárom zie je binnen 2 opmerkingen van iemand of ze weten waar ze t over hebben of niet.
Panterjongmaandag 30 juni 2025 @ 17:44
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 17:40 schreef Mijk het volgende:

[..]
Nee, dit is onwaar, verlichting is JUIST de acceptatie en integratie van Shadow, ik heb die quotes al veel vaker gegeven, en nu is het niet wáár omdat die quotes van Jung of Rumi of Adya komen, als je de praktijk daarvan heb gezien, zie je dat zij dat wisten, want het komt 100% accurate overeen met die praktijk waarin je t ervaart. Dáárom zijn ze waar, en dáárom zie je binnen 2 opmerkingen van iemand of ze weten waar ze t over hebben of niet.
Geen idee wat je bedoelt.
Mijkmaandag 30 juni 2025 @ 17:46
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 17:44 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Geen idee wat je bedoelt.
Dat je met verlichting "emoties wegdrukt", dat is contradictie op wat het is.
Panterjongmaandag 30 juni 2025 @ 17:58
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 17:46 schreef Mijk het volgende:

[..]
Dat je met verlichting "emoties wegdrukt", dat is contradictie op wat het is.
Dan ga ik weer terug naar m'n eerdere voorbeeld. Een glas water in de woestijn zorgt voor verlichting. Je hebt immers dorst.
Je onderdrukt dan je negatieve gevoelens of neemt ze tijdelijk zelfs weg.
In het andere voorbeeld, die van de tijger die om je nek hangt. Als je op 1 of andere manier het voor elkaar krijgt dat de tijger van je afgaat dan voel je je verlicht.
Het wegdrukken van emoties kan dus wel dergelijk voor verlichting zorgen al is deze maar gedeeltelijk.

In beide gevallen zal acceptatie en integratie wellicht volledige verlichting brengen. Vandaar mijn eerdere opmerking dat sommigen verlichting zien in de dood.
Mijkmaandag 30 juni 2025 @ 19:35
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 17:58 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dan ga ik weer terug naar m'n eerdere voorbeeld. Een glas water in de woestijn zorgt voor verlichting. Je hebt immers dorst.
Je onderdrukt dan je negatieve gevoelens of neemt ze tijdelijk zelfs weg.
In het andere voorbeeld, die van de tijger die om je nek hangt. Als je op 1 of andere manier het voor elkaar krijgt dat de tijger van je afgaat dan voel je je verlicht.
Het wegdrukken van emoties kan dus wel dergelijk voor verlichting zorgen al is deze maar gedeeltelijk.

In beide gevallen zal acceptatie en integratie wellicht volledige verlichting brengen. Vandaar mijn eerdere opmerking dat sommigen verlichting zien in de dood.
Nee, je moet even het onderscheid maken tussen Fysieke en Mentale desire.

Fysieke desire = een glas water, je lichaam heeft dat serieus nodig anders overleeft het niet, dus dit is geen egoic desire.

Mentale desire = iets willen, niet omdat je t nodig hebt persee, maar iets willen om ego te fulfillen, hier ligt t verschil.

Fysieke desire kun je niet uitschakelen, mentale wel, en zodra je dat laatste doet, dát is verlichting... géén urge meer hebben naar iets, dus je ego stopt vanzelf met "praten" in je hoofd (gedachten), omdat je al compleet bent. Dan volgt de ooroverdovende stilte waar ik t over heb. Dit kan op een paar manieren, maar dat laat ik even buiten de post om het niet ingewikkelder te maken dan t is.

Één van de wegen naar mentale "desirelesness" is ál je emoties accepteren en integreren. Zolang je dat niet doet bestaat t niet dat je "verlicht" raakt, omdat het Shadow is. Bij wegdrukken ervan maak je de shadow groter, dat is waar de shadow uit bestaat; weggedrukt trauma/emotie. Dat is geen "emotional mastery".

Edit; het klopt ook dat fysieke dood, de laatste stage is van Nirvana. (zie Blavatsky), nu ben ik t niet helemaal eens met blavatsky omdat ze doorslaat, maar ze wist wel veel.

[ Bericht 4% gewijzigd door Mijk op 30-06-2025 19:41:12 ]
Jappiemaandag 30 juni 2025 @ 20:55
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 19:35 schreef Mijk het volgende:

[..]
Nee, je moet even het onderscheid maken tussen Fysieke en Mentale desire.

Fysieke desire = een glas water, je lichaam heeft dat serieus nodig anders overleeft het niet, dus dit is geen egoic desire.

Mentale desire = iets willen, niet omdat je t nodig hebt persee, maar iets willen om ego te fulfillen, hier ligt t verschil.

Fysieke desire kun je niet uitschakelen, mentale wel, en zodra je dat laatste doet, dát is verlichting... géén urge meer hebben naar iets, dus je ego stopt vanzelf met "praten" in je hoofd (gedachten), omdat je al compleet bent. Dan volgt de ooroverdovende stilte waar ik t over heb. Dit kan op een paar manieren, maar dat laat ik even buiten de post om het niet ingewikkelder te maken dan t is.

Één van de wegen naar mentale "desirelesness" is ál je emoties accepteren en integreren. Zolang je dat niet doet bestaat t niet dat je "verlicht" raakt, omdat het Shadow is. Bij wegdrukken ervan maak je de shadow groter, dat is waar de shadow uit bestaat; weggedrukt trauma/emotie. Dat is geen "emotional mastery".

Edit; het klopt ook dat fysieke dood, de laatste stage is van Nirvana. (zie Blavatsky), nu ben ik t niet helemaal eens met blavatsky omdat ze doorslaat, maar ze wist wel veel.
Ben het hier niet helemaal mee eens. Feitelijk is alle egoic desire terug te voeren naar een vorm van lijfsbehoud..of deze nu fysiek of mentaal is is niet van belang. Je bent immers geen van beide lichamen; het is juist je vereenzelviging met je fysieke en mentale body welke de voedingsbodem voor het ontstaan van een vals zelfstandig ego is.

Angst voor de dood of wellicht beter gezegd "angst voor het voortbestaan" vanwege de grotere inclusiviteit van die laatste term zorgt voor afscheding van het oneindige werkelijke zelf. Verlichting is het terugkeren naar het besef van de oneindigheid van het zelf waardoor beide ongemakken worden verteerd op de plek waar ze thuis horen in het emotionele/mentale en fysieke lichaam welke jij zelf niet bent.

Het afstand nemen van dat valse zelf is op vele vlakken een eerste verlichting welke ruimte creeert in je geest waardoor diepere verlichting of blizz kan worden bereikt. Dit laatste heet in mijn optiek Nirbana en gaat vooraf aan het werkelijke Paranirbana welke pas na de dood kan worden bereikt aangezien het hier het geheel doven van de geestesvlam betreft. Het verlangen tot ervaren is dan daadwerkelijk voorbij.
Nirbana is meer het voortleven in willekeurig welk verlangen wat zowel tijdens het leven als ook in de tussenfasen kan worden ervaren maar dan in het steeds dieper worden besef dat je geen van de lichamen bent.....fysiek emotioneel mentaal of etherisch.
Panterjongmaandag 30 juni 2025 @ 21:18
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 19:35 schreef Mijk het volgende:

[..]
Nee, je moet even het onderscheid maken tussen Fysieke en Mentale desire.

Fysieke desire = een glas water, je lichaam heeft dat serieus nodig anders overleeft het niet, dus dit is geen egoic desire.

Mentale desire = iets willen, niet omdat je t nodig hebt persee, maar iets willen om ego te fulfillen, hier ligt t verschil.

Fysieke desire kun je niet uitschakelen, mentale wel, en zodra je dat laatste doet, dát is verlichting... géén urge meer hebben naar iets, dus je ego stopt vanzelf met "praten" in je hoofd (gedachten), omdat je al compleet bent. Dan volgt de ooroverdovende stilte waar ik t over heb. Dit kan op een paar manieren, maar dat laat ik even buiten de post om het niet ingewikkelder te maken dan t is.

Één van de wegen naar mentale "desirelesness" is ál je emoties accepteren en integreren. Zolang je dat niet doet bestaat t niet dat je "verlicht" raakt, omdat het Shadow is. Bij wegdrukken ervan maak je de shadow groter, dat is waar de shadow uit bestaat; weggedrukt trauma/emotie. Dat is geen "emotional mastery".

Edit; het klopt ook dat fysieke dood, de laatste stage is van Nirvana. (zie Blavatsky), nu ben ik t niet helemaal eens met blavatsky omdat ze doorslaat, maar ze wist wel veel.
Dan loop je tegen het probleem aan dat je alleen nog maar met je eigen ego bezig bent en de rest laat stikken. En dat is nu juist niet de bedoeling van heel dat verlicht willen zijn.

Met de rest bedoel ik dan de naasten om je heen. Als je 'geen urge' meer hebt om er voor hen te zijn. Zoals Boeddha er niet meer voor zijn gezin was toen hij ze in de steek liet op zoek naar 'verlichting'. Dan ben je juist alleen maar met jezelf bezig.
De vraag of het bij hem nu ging om het wegstoppen van de wil hen lief te hebben of het ze simpelweg zelf uit liet zoeken omdat hij had nu eenmaal geaccepteerd had dan zijn 'ik' belangrijker was dan zijn naaste geeft niet zoveel verschil. Feit is dat de weg naar verlichting geplaveid is met egotrips en vanwege deze tegenstelling is verlichitng slechts een illusie is.

Want als de 'urge' is verdwenen de ander, z'n directe naasten notabene, lief te hebben. Wat is er dan van de mens over? Een mens zonder verlangen , behalve het verlangen dan naar het niet willen te verlangen. En als dat bereikt is, stilte, rust, verlichting enkel bereikt doordat men alleen maar met zichzelf, met het eigen ego, bezig is. Met als gevolg het laten stikken van de naasten.
Het werkt niet.
Verlichting is geen tegenstelling van duisternis, het is duisternis.
Hallulamamaandag 30 juni 2025 @ 22:14
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 21:18 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Verlichting is geen tegenstelling van duisternis, het is duisternis.
Dat is wel een interessante, waar haal je dat vandaan?
Panterjongdinsdag 1 juli 2025 @ 00:06
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 22:14 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Dat is wel een interessante, waar haal je dat vandaan?
Ik heb het over de boeddhistische vorm van 'verlichting' althans zoals deze op mij overkomt. Nu ben ik geen kenner dus er zal wellicht wat correctie nodig zijn. Ik probeer daarom scherp te zijn en de randjes in dit gesprek op de zoeken.
Ik heb het dus over hoe 'verlichting' vanuit het boeddhisme op mij overkomt en vergelijk dit tijdens het redeneren erover met het christendom. Vanuit m'n ervaring, m'n opleiding en het hobby-matig daarmee bezig zijn ben ik daarin, tot op zekere hoogte, wat meer gespecialiseerd.

Het pad dat Boeddha ging roept de volgende vragen op: Wie draagt de last van zijn zoektocht naar zichzelf / het goddelijke / verlichting?
En mag deze zoektocht naar persoonlijke bevrijding ten koste gaan van anderen?
Mijn antwoord is dat het voor de hand ligt dat zijn directe naasten pijn, verdriet en gemis zullen ervaren. Vooral voor z'n jonge kindje moet het moeilijk geweest zijn om zonder zijn vader op te moeten groeien. Dus nee ik vind niet dat deze weg ten koste mag gaan van de ander. Hij is egoďstisch en schadelijk.
Dat bedoel ik met dat 'verlichting' juist 'duisternis', in de vorm van verdriet, gemis, pijn, het in de steek gelaten voelen, brengt.

Dit is voor mij een groot contrast met het christendom. Als ik het heb over Jezus, en dan heb ik het over het Jezus-personage, zoals hij door de evangelisten op papier is gezet en dus niet over de eventuele historische persoon, dan zien we het tegenovergestelde. Daar waar Boeddha zijn weg ging door zijn naasten te verlaten op zoek naar verlossing van nare gevoelens ging Jezus daar juist lijnrecht tegen in.

Jezus zocht de ander op. Hij gaf
onvoorwaardelijke liefde aan de ander, diende arme mensen, keek om naar zieken en naar mensen die uitgestoten zijn. Hij omarmde het lijden in het opofferen van zichzelf om zo anderen te redden. Hij was de zoon des mensen, een mens zoals God een mens bedoeld had.
Deze mens toont de puurste vorm van liefde. In het Grieks is dit versimpeld in het werkwoord agapé. Een werkwoord dat oproept te doen, te handelen om zo een 'licht' te zijn voor de ander.
bedachtzaamdinsdag 1 juli 2025 @ 01:13
De vraag is of je kunt leven zonder een beeld van anderen te hebben, geen beeld van hoe het zou moeten zijn, geen beeld van gisteren of morgen of een idee van een god of goed en slecht.

Indien niet dan is het hele begrip van verlichting een wassen neus want dan zijn die beelden leidend en moet alles aan de beelden die we hebben voldoen.
Hallulamadinsdag 1 juli 2025 @ 08:45
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 01:13 schreef bedachtzaam het volgende:
De vraag is of je kunt leven zonder een beeld van anderen te hebben, geen beeld van hoe het zou moeten zijn, geen beeld van gisteren of morgen of een idee van een god of goed en slecht.

Indien niet dan is het hele begrip van verlichting een wassen neus want dan zijn die beelden leidend en moet alles aan de beelden die we hebben voldoen.
Gaat verlichting niet juist om het jezelf ontdoen van alle beelden, zodat alleen de onbenoembare waarheid overblijft?

En zit de clue 'm dan niet juist in dat onbenoembare, zodat niemand met een vinger kan wijzen en zeggen "het moet zus" of "het moet zo", en dit dus ook niet aan een ander op kan dringen? Het kan dan alleen maar op individueel niveau worden beleefd en ervaren, en elk individu is vervolgens een lichtend voorbeeld geworden voor het "omgaan met", en niet langer het "benoemen wat".
Hallulamadinsdag 1 juli 2025 @ 09:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 00:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik heb het over de boeddhistische vorm van 'verlichting' althans zoals deze op mij overkomt. Nu ben ik geen kenner dus er zal wellicht wat correctie nodig zijn. Ik probeer daarom scherp te zijn en de randjes in dit gesprek op de zoeken.
Ik heb het dus over hoe 'verlichting' vanuit het boeddhisme op mij overkomt en vergelijk dit tijdens het redeneren erover met het christendom. Vanuit m'n ervaring, m'n opleiding en het hobby-matig daarmee bezig zijn ben ik daarin, tot op zekere hoogte, wat meer gespecialiseerd.

Het pad dat Boeddha ging roept de volgende vragen op: Wie draagt de last van zijn zoektocht naar zichzelf / het goddelijke / verlichting?
En mag deze zoektocht naar persoonlijke bevrijding ten koste gaan van anderen?
Mijn antwoord is dat het voor de hand ligt dat zijn directe naasten pijn, verdriet en gemis zullen ervaren. Vooral voor z'n jonge kindje moet het moeilijk geweest zijn om zonder zijn vader op te moeten groeien. Dus nee ik vind niet dat deze weg ten koste mag gaan van de ander. Hij is egoďstisch en schadelijk.
Dat bedoel ik met dat 'verlichting' juist 'duisternis', in de vorm van verdriet, gemis, pijn, het in de steek gelaten voelen, brengt.

Dit is voor mij een groot contrast met het christendom. Als ik het heb over Jezus, en dan heb ik het over het Jezus-personage, zoals hij door de evangelisten op papier is gezet en dus niet over de eventuele historische persoon, dan zien we het tegenovergestelde. Daar waar Boeddha zijn weg ging door zijn naasten te verlaten op zoek naar verlossing van nare gevoelens ging Jezus daar juist lijnrecht tegen in.

Jezus zocht de ander op. Hij gaf
onvoorwaardelijke liefde aan de ander, diende arme mensen, keek om naar zieken en naar mensen die uitgestoten zijn. Hij omarmde het lijden in het opofferen van zichzelf om zo anderen te redden. Hij was de zoon des mensen, een mens zoals God een mens bedoeld had.
Deze mens toont de puurste vorm van liefde. In het Grieks is dit versimpeld in het werkwoord agapé. Een werkwoord dat oproept te doen, te handelen om zo een 'licht' te zijn voor de ander.
Denk je niet dat Maria het ook afentoe best moeilijk had met de missie van Jezus, net zoals de mensen rondom Boeddha het moeilijk hadden met de missie van Boeddha?

En wat voor hints geeft de Bijbel over verlichting?

"Het koninkrijk van God komt niet op zichtbare wijze... want zie, het koninkrijk van God is binnen in u."
- Lucas 17:20-21

"Wie zijn leven wil behouden, zal het verliezen. Maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, die zal het behouden."
- Lucas 9:24

"Als dan je oog eenvoudig is, zal heel je lichaam verlicht zijn."
- Matteüs 6:22

"Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien."
- Matteüs 5:8

"Voorwaar, ik zeg u: tenzij gij verandert en wordt als de kinderen, zult gij het koninkrijk der hemelen geenszins binnengaan."
- Matteüs 18:3
Panterjongdinsdag 1 juli 2025 @ 11:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 09:04 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Denk je niet dat Maria het ook afentoe best moeilijk had met de missie van Jezus, net zoals de mensen rondom Boeddha het moeilijk hadden met de missie van Boeddha?

En wat voor hints geeft de Bijbel over verlichting?

"Het koninkrijk van God komt niet op zichtbare wijze... want zie, het koninkrijk van God is binnen in u."
- Lucas 17:20-21

"Wie zijn leven wil behouden, zal het verliezen. Maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, die zal het behouden."
- Lucas 9:24

"Als dan je oog eenvoudig is, zal heel je lichaam verlicht zijn."
- Matteüs 6:22

"Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien."
- Matteüs 5:8

"Voorwaar, ik zeg u: tenzij gij verandert en wordt als de kinderen, zult gij het koninkrijk der hemelen geenszins binnengaan."
- Matteüs 18:3
Jazeker. Maar andersom zal dat juist het geval zijn geweest. Want hoe moeilijk moet het zijn om als kind met koninklijk bloed je lot te moeten ondergaan. Het is een hele last waar je mee opgezadeld wordt. Zijn ouders kozen hier duidelijk voor. Beiden kwamen zij uit het geslacht David. Door te trouwen ondergingen zij het lot en bepaalden zij het lot van hun telg. Normaal zou dat een gespreid bedje zijn, een luxe leven met een paleis, onderdanen die netjes hun belasting betalen en een groot leger om jou en je onderdanen te beschermen. Maar dat was er allemaal niet. Het land was bezet en er heerste een vazalkoning. Het was Jezus z'n missie om het koninkrijk Gods te (her)stichten. Geen makkelijke klus en mijn inziens faalde hij in zijn missie.

Maar dan kom je uit bij wat het koninkrijk Gods dan is...

Elke schrijver geeft z'n eigen draai aan het verhaal van wat hij wilde. vertellen. Het is daarom een hele iitdaging bij elk vers dat je plaatst het terug te plaatsen in het verhaal. om zo over de eventuele bedoeling. iets te kunnen zeggen. De context is echt nodig om er iets zinnigs over te zeggen. Ook is het niet mijn bedoeling om dit topic te veel over Jezus en de bijbel te laten gaan. Maar je vroeg eerder hoe ik erop kwam dus moest ik wel.

Ik zal op je eerste vers ingaan.

Volgens de Joodse traditie is het koninkrijk Gods geen innerlijke toestand maar de erkenning dat God heerst als men de wet, de thora, naleeft. Overal waar een Jood leeft volgens de Thora en God erkent als de Ene wordt die plek heilig. Het koninkrijk Gods is dus meer als het land Israël maar bevind zich ook of juist in de diaspora.
Ik denk daarom dat de tekst in dit licht gelezen oorspronkelijk zo bedoeld is. Dat zolang het geloof in de mens is, en men zich niet inlaat met heidense zaken, daar het koninkrijk Gods is.
Het moet voor de joden in de diaspora een boodschap van hoop geweest zijn.
bedachtzaamdinsdag 1 juli 2025 @ 13:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 08:45 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Gaat verlichting niet juist om het jezelf ontdoen van alle beelden, zodat alleen de onbenoembare waarheid overblijft?

En zit de clue 'm dan niet juist in dat onbenoembare, zodat niemand met een vinger kan wijzen en zeggen "het moet zus" of "het moet zo", en dit dus ook niet aan een ander op kan dringen? Het kan dan alleen maar op individueel niveau worden beleefd en ervaren, en elk individu is vervolgens een lichtend voorbeeld geworden voor het "omgaan met", en niet langer het "benoemen wat".
Dat is de vinger op de juiste plek. :)

In feite zouden we er dus ook niet eens over kunnen spreken zonder in dat beeld en conceptenfestijn te vervallen.
Jappiedinsdag 1 juli 2025 @ 18:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 00:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik heb het over de boeddhistische vorm van 'verlichting' althans zoals deze op mij overkomt. Nu ben ik geen kenner dus er zal wellicht wat correctie nodig zijn. Ik probeer daarom scherp te zijn en de randjes in dit gesprek op de zoeken.
Ik heb het dus over hoe 'verlichting' vanuit het boeddhisme op mij overkomt en vergelijk dit tijdens het redeneren erover met het christendom. Vanuit m'n ervaring, m'n opleiding en het hobby-matig daarmee bezig zijn ben ik daarin, tot op zekere hoogte, wat meer gespecialiseerd.

Het pad dat Boeddha ging roept de volgende vragen op: Wie draagt de last van zijn zoektocht naar zichzelf / het goddelijke / verlichting?
En mag deze zoektocht naar persoonlijke bevrijding ten koste gaan van anderen?
Mijn antwoord is dat het voor de hand ligt dat zijn directe naasten pijn, verdriet en gemis zullen ervaren. Vooral voor z'n jonge kindje moet het moeilijk geweest zijn om zonder zijn vader op te moeten groeien. Dus nee ik vind niet dat deze weg ten koste mag gaan van de ander. Hij is egoďstisch en schadelijk.
Dat bedoel ik met dat 'verlichting' juist 'duisternis', in de vorm van verdriet, gemis, pijn, het in de steek gelaten voelen, brengt.

Dit is voor mij een groot contrast met het christendom. Als ik het heb over Jezus, en dan heb ik het over het Jezus-personage, zoals hij door de evangelisten op papier is gezet en dus niet over de eventuele historische persoon, dan zien we het tegenovergestelde. Daar waar Boeddha zijn weg ging door zijn naasten te verlaten op zoek naar verlossing van nare gevoelens ging Jezus daar juist lijnrecht tegen in.

Jezus zocht de ander op. Hij gaf
onvoorwaardelijke liefde aan de ander, diende arme mensen, keek om naar zieken en naar mensen die uitgestoten zijn. Hij omarmde het lijden in het opofferen van zichzelf om zo anderen te redden. Hij was de zoon des mensen, een mens zoals God een mens bedoeld had.
Deze mens toont de puurste vorm van liefde. In het Grieks is dit versimpeld in het werkwoord agapé. Een werkwoord dat oproept te doen, te handelen om zo een 'licht' te zijn voor de ander.
Mwah..even los van het tekort doen aan de persoon Boeddha kan ik mij ook de volgende passage uit de bijbel herinneren:
quote:
Mattheüs 10:34-39 Statenvertaling (Importantia edition) (STV)

Meent niet, dat Ik gekomen ben, om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want Ik ben gekomen, om den mens tweedrachtig te maken tegen zijn vader, en de dochter tegen haar moeder, en de schoondochter tegen haar schoonmoeder. En zij zullen des mensen vijanden worden, die zijn huisgenoten zijn. Die vader of moeder liefheeft boven Mij, is Mijns niet waardig; en die zoon of dochter liefheeft boven Mij, is Mijns niet waardig. En die zijn kruis niet op zich neemt, en Mij navolgt, is Mijns niet waardig. Die zijn ziel vindt, zal dezelve verliezen; en die zijn ziel zal verloren hebben om Mijnentwil, zal dezelve vinden.
Nu staat hier telken male geschreven "Mij" waardoor een ieder al snel ind e verleiding zal komen om dit te betrekken op de persoon die dit liet optekenen maar ik ben er heilig van overtuigd dat dit een foutieve uitleg is van het oorspronkelijk Joods woord waarin het m.i. moet hebben verwezen naar het goddelijke zelf wat in ieder mens zit.

Maar ook zonder dat; ga er maar aan staan...de boodschap is vrij helder....geen vrede maar het zwaard en uiteraard is ook dit niet letterlijk maar overdrachtelijk bedoeld.

En let ook specifiek nog even op het laatste zinnetje waaruit wederom blijkt dat je het persoonlijke zelf los moet laten om het goddelijke zelf te kunnen ervaren.
ejtleeditnAwoensdag 2 juli 2025 @ 02:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 00:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik heb het over de boeddhistische vorm van 'verlichting' althans zoals deze op mij overkomt. Nu ben ik geen kenner dus er zal wellicht wat correctie nodig zijn. Ik probeer daarom scherp te zijn en de randjes in dit gesprek op de zoeken.
Ik heb het dus over hoe 'verlichting' vanuit het boeddhisme op mij overkomt en vergelijk dit tijdens het redeneren erover met het christendom. Vanuit m'n ervaring, m'n opleiding en het hobby-matig daarmee bezig zijn ben ik daarin, tot op zekere hoogte, wat meer gespecialiseerd.

Het pad dat Boeddha ging roept de volgende vragen op: Wie draagt de last van zijn zoektocht naar zichzelf / het goddelijke / verlichting?
En mag deze zoektocht naar persoonlijke bevrijding ten koste gaan van anderen?
Mijn antwoord is dat het voor de hand ligt dat zijn directe naasten pijn, verdriet en gemis zullen ervaren. Vooral voor z'n jonge kindje moet het moeilijk geweest zijn om zonder zijn vader op te moeten groeien. Dus nee ik vind niet dat deze weg ten koste mag gaan van de ander. Hij is egoďstisch en schadelijk.
Dat bedoel ik met dat 'verlichting' juist 'duisternis', in de vorm van verdriet, gemis, pijn, het in de steek gelaten voelen, brengt.

Dit is voor mij een groot contrast met het christendom. Als ik het heb over Jezus, en dan heb ik het over het Jezus-personage, zoals hij door de evangelisten op papier is gezet en dus niet over de eventuele historische persoon, dan zien we het tegenovergestelde. Daar waar Boeddha zijn weg ging door zijn naasten te verlaten op zoek naar verlossing van nare gevoelens ging Jezus daar juist lijnrecht tegen in.

Jezus zocht de ander op. Hij gaf
onvoorwaardelijke liefde aan de ander, diende arme mensen, keek om naar zieken en naar mensen die uitgestoten zijn. Hij omarmde het lijden in het opofferen van zichzelf om zo anderen te redden. Hij was de zoon des mensen, een mens zoals God een mens bedoeld had.
Deze mens toont de puurste vorm van liefde. In het Grieks is dit versimpeld in het werkwoord agapé. Een werkwoord dat oproept te doen, te handelen om zo een 'licht' te zijn voor de ander.
Er zijn verslagen over de Boeddha die aangeven dat de Boeddha zijn familie bezocht en ook contact onderhield nadat hij verlicht was geraakt. Na zijn zoektocht en verlichting begaf hij zich gewoon onder de mensen om ze te onderwijzen en zijn familie ging uiteindelijk deel uitmaken van zijn religieuze gemeenschap. Jezus en vele profeten uit het OT kenden periode(n) waarin ze zich terugtrokken en hun naasten verlieten, denk aan Jezus in de woestijn, of als ze door het hele land trokken om te preken.

Jezus doet in de Bijbel verder uitspraken als dat je zijn discipel niet kan zijn als je je vader, moeder, vrouw, kinderen en je eigen leven niet haat (Lucas 14:26). Je moet je kruis dragen, lijden, en achter hem aangaan. Zijn discipelen moesten ook huis en haard verlaten om hem te volgen. Hetzelfde zie ik ook in het verhaal van de rijke jongeman die zijn rijkdom/bezit moest afstaan om Jezus te kunnen volgen. Toen een schriftgeleerde aan Jezus vroeg om hem te mogen volgen, antwoordde Jezus: De vossen hebben holen, en de vogels in de lucht nesten, maar de Zoon des mensen heeft niets waarop hij het hoofd kan neerleggen. Jezus wijst hiermee op dat hij geen vaste verblijfplaats heeft (zijn naasten heeft verlaten) en maakt de schriftgeleerde duidelijk dat het volgen van hem geen makkelijk of comfortabel leven is. Of denk aan het verhaal van de man die Jezus wilde volgen, maar zijn vader nog wilde begraven, waarop Jezus zei volg mij en laat de doden hun doden begraven. Dus die kans om even een naaste te begraven kreeg hij zelfs niet.

Al deze voorbeelden wijzen op het leren loslaten van dingen of mensen die je laten hechten aan de wereld met als doel het hogere in jezelf te bereiken. Dit zie je ook in het boeddhisme. Dus dat contrast tussen Jezus/christendom en de Boeddha/boeddhisme zie ik in deze eigenlijk niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door ejtleeditnA op 02-07-2025 11:50:58 ]
Mijkdonderdag 3 juli 2025 @ 13:55
quote:
0s.gif Op maandag 30 juni 2025 21:18 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dan loop je tegen het probleem aan dat je alleen nog maar met je eigen ego bezig bent en de rest laat stikken. En dat is nu juist niet de bedoeling van heel dat verlicht willen zijn.

Met de rest bedoel ik dan de naasten om je heen. Als je 'geen urge' meer hebt om er voor hen te zijn. Zoals Boeddha er niet meer voor zijn gezin was toen hij ze in de steek liet op zoek naar 'verlichting'. Dan ben je juist alleen maar met jezelf bezig.
De vraag of het bij hem nu ging om het wegstoppen van de wil hen lief te hebben of het ze simpelweg zelf uit liet zoeken omdat hij had nu eenmaal geaccepteerd had dan zijn 'ik' belangrijker was dan zijn naaste geeft niet zoveel verschil. Feit is dat de weg naar verlichting geplaveid is met egotrips en vanwege deze tegenstelling is verlichitng slechts een illusie is.

Want als de 'urge' is verdwenen de ander, z'n directe naasten notabene, lief te hebben. Wat is er dan van de mens over? Een mens zonder verlangen , behalve het verlangen dan naar het niet willen te verlangen. En als dat bereikt is, stilte, rust, verlichting enkel bereikt doordat men alleen maar met zichzelf, met het eigen ego, bezig is. Met als gevolg het laten stikken van de naasten.
Het werkt niet.
Verlichting is geen tegenstelling van duisternis, het is duisternis.
Dan begrijp je niet echt waar de verlichting waar ik t over heb, over gaat.

Buddha verliet z'n gezin vóórdat hij verlicht was, om de meaning of life te vinden en zo geschiedde onder de Boddhi tree, dat had niets met de verlichting ansich te maken. Hoewel idd je een sterk (boddhisatva) punt hebt dat het pad naar verlichting een egoistische kan zijn , en je ook gelijk hebt dat "verlichting" uiteindelijk een illusie is. Maar dezelfde illusie leef je nu.

Het verschil met verlichting is, is dat je weer wordt zoals je als kind was. Dus ergens is het een illusie, maar ook geen illusie tegelijk, omdat je de illusie waar je met t ego in leeft, juist loslaat. Dus je verliest de illusie (Leela), en komt er dan achter dat verlichting een illusie is, omdat het de natuurlijke staat van zijn is. Het werd enkel ondergesneeuwd door dogma/doctrine, labels, taal, interpretaties enzovoorts. Deze zijn als wolken voor een zon die nooit weg is geweest.

Zo zeg ik ook al langer; je "behaalt" niets, je laat juist álles los wat je dacht behaald te hebben. Dát is waar verlichting over gaat.

Hierom;

Rumi;
"Unlearning is the highest form of learning"

Adyashanti;
"If you want to learn something, go elsewhere,
If you wish to unlearn EVERYTHING, then sit and listen."


En na die verlichting, gaat t leven gewoon door, alleen doorzie je dan t ego, gaat alles automatisch (alsin; je hoeft nergens meer over na te denken), en is dit de definitie van "go with the flow".

Buddha;
"Before enlightenment; Chop wood, carry water,
After enlightenment; Chop wood, carry water."

Er verandert idd niets, behalve dat je al je aangeleerde onzin hebt laten varen, maar je blijft in je core t zelfde. Dat is waarom ze het "illusie" noemen.

Dat laatste is ook een veelgehoord argument, maar is ook onwaar. Het is niet zo dat --zodra je desireless wordt-- je dan totaal nergens meer voor leeft... in zekere zin wel, omdat het leven 1 grote speeltuin wordt zonder moeilijkheden. Maar daarbuiten verwijs ik je graag naar het Deleuze topic, zodra de desire van ego stopt met het "willen" (egoing == wanting, zo zegt Adyashanti dan ook treffend) van zaken, dan volgt desirelesness. Dat betekent niet dat je niets meer doet, het is júist zo dat je dan voor het collectief bezig gaat ipv voor t ego (als individu). Daarnaast heb je nog een stuk zelfexpressie (zoals Deleuze Topic uitlegt), wat dan ook de laatste stage is van Maslow. T bewustzijn/ziel, gaat een urge hebben voor zelfexpressie, dat is wat anders dan egoic desire.

Zie bijv kunstenaars, of muzikanten, die ondanks dat ze genoeg geld hebben, door blijven gaan omdat daar hun expressie in plaatsvindt. Dat is verre van een egoic desire, maar toch gaan ze door.

Tijdens een verlichting lost de identificatie met het ego op (en shadow ook), dus men is daar totaal niet meer mee bezig, dat is imminent.
Mijkdonderdag 3 juli 2025 @ 14:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 00:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik heb het over de boeddhistische vorm van 'verlichting' althans zoals deze op mij overkomt. Nu ben ik geen kenner dus er zal wellicht wat correctie nodig zijn. Ik probeer daarom scherp te zijn en de randjes in dit gesprek op de zoeken.
Ik heb het dus over hoe 'verlichting' vanuit het boeddhisme op mij overkomt en vergelijk dit tijdens het redeneren erover met het christendom. Vanuit m'n ervaring, m'n opleiding en het hobby-matig daarmee bezig zijn ben ik daarin, tot op zekere hoogte, wat meer gespecialiseerd.

Het pad dat Boeddha ging roept de volgende vragen op: Wie draagt de last van zijn zoektocht naar zichzelf / het goddelijke / verlichting?
En mag deze zoektocht naar persoonlijke bevrijding ten koste gaan van anderen?
Mijn antwoord is dat het voor de hand ligt dat zijn directe naasten pijn, verdriet en gemis zullen ervaren. Vooral voor z'n jonge kindje moet het moeilijk geweest zijn om zonder zijn vader op te moeten groeien. Dus nee ik vind niet dat deze weg ten koste mag gaan van de ander. Hij is egoďstisch en schadelijk.
Dat bedoel ik met dat 'verlichting' juist 'duisternis', in de vorm van verdriet, gemis, pijn, het in de steek gelaten voelen, brengt.

Dit is voor mij een groot contrast met het christendom. Als ik het heb over Jezus, en dan heb ik het over het Jezus-personage, zoals hij door de evangelisten op papier is gezet en dus niet over de eventuele historische persoon, dan zien we het tegenovergestelde. Daar waar Boeddha zijn weg ging door zijn naasten te verlaten op zoek naar verlossing van nare gevoelens ging Jezus daar juist lijnrecht tegen in.

Jezus zocht de ander op. Hij gaf
onvoorwaardelijke liefde aan de ander, diende arme mensen, keek om naar zieken en naar mensen die uitgestoten zijn. Hij omarmde het lijden in het opofferen van zichzelf om zo anderen te redden. Hij was de zoon des mensen, een mens zoals God een mens bedoeld had.
Deze mens toont de puurste vorm van liefde. In het Grieks is dit versimpeld in het werkwoord agapé. Een werkwoord dat oproept te doen, te handelen om zo een 'licht' te zijn voor de ander.
De verlichting in het Christendom is hetzelfde, vaak gebeurt dat als mensen langere tijd in "solitude" zijn omdat je dan geconfronteerd wordt met jezelf (shadows), zo zagen we bij Buddha, maar ook Jacob's Ladder is een voorbeeld ervan.

Dark night of the Soul.


quote:
0s.gif Op dinsdag 1 juli 2025 08:45 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Gaat verlichting niet juist om het jezelf ontdoen van alle beelden, zodat alleen de onbenoembare waarheid overblijft?

En zit de clue 'm dan niet juist in dat onbenoembare, zodat niemand met een vinger kan wijzen en zeggen "het moet zus" of "het moet zo", en dit dus ook niet aan een ander op kan dringen? Het kan dan alleen maar op individueel niveau worden beleefd en ervaren, en elk individu is vervolgens een lichtend voorbeeld geworden voor het "omgaan met", en niet langer het "benoemen wat".
Juist, daarom zei Ram Dass; "Every religion is an attempt to describe the MYSTERY". Exact wat jij hier beschrijft.
Hallulamadonderdag 3 juli 2025 @ 14:10
quote:
3s.gif Op donderdag 3 juli 2025 14:05 schreef Mijk het volgende:

[..]
De verlichting in het Christendom is hetzelfde, vaak gebeurt dat als mensen langere tijd in "solitude" zijn omdat je dan geconfronteerd wordt met jezelf (shadows), zo zagen we bij Buddha, maar ook Jacob's Ladder is een voorbeeld ervan.

Dark night of the Soul.
[..]
Love this one:

Bekijk deze YouTube-video
Mijkdonderdag 3 juli 2025 @ 14:11
quote:
0s.gif Op donderdag 3 juli 2025 14:10 schreef Hallulama het volgende:

[..]
Love this one:

Bekijk deze YouTube-video
Jep, ook een Christen die dit doorzag, Meister Eckhart, Mystic, Knower. Gelijkwaardig aan Rumi. Hoewel Rumi een veel grotere impact heeft gehad.
Panterjongvrijdag 4 juli 2025 @ 23:10
quote:
3s.gif Op donderdag 3 juli 2025 13:55 schreef Mijk het volgende:

[..]
Dan begrijp je niet echt waar de verlichting waar ik t over heb, over gaat.

Buddha verliet z'n gezin vóórdat hij verlicht was, om de meaning of life te vinden en zo geschiedde onder de Boddhi tree, dat had niets met de verlichting ansich te maken. Hoewel idd je een sterk (boddhisatva) punt hebt dat het pad naar verlichting een egoistische kan zijn , en je ook gelijk hebt dat "verlichting" uiteindelijk een illusie is. Maar dezelfde illusie leef je nu.

Het verschil met verlichting is, is dat je weer wordt zoals je als kind was. Dus ergens is het een illusie, maar ook geen illusie tegelijk, omdat je de illusie waar je met t ego in leeft, juist loslaat. Dus je verliest de illusie (Leela), en komt er dan achter dat verlichting een illusie is, omdat het de natuurlijke staat van zijn is. Het werd enkel ondergesneeuwd door dogma/doctrine, labels, taal, interpretaties enzovoorts. Deze zijn als wolken voor een zon die nooit weg is geweest.

Zo zeg ik ook al langer; je "behaalt" niets, je laat juist álles los wat je dacht behaald te hebben. Dát is waar verlichting over gaat.

Hierom;

Rumi;
"Unlearning is the highest form of learning"

Adyashanti;
"If you want to learn something, go elsewhere,
If you wish to unlearn EVERYTHING, then sit and listen."


En na die verlichting, gaat t leven gewoon door, alleen doorzie je dan t ego, gaat alles automatisch (alsin; je hoeft nergens meer over na te denken), en is dit de definitie van "go with the flow".

Buddha;
"Before enlightenment; Chop wood, carry water,
After enlightenment; Chop wood, carry water."

Er verandert idd niets, behalve dat je al je aangeleerde onzin hebt laten varen, maar je blijft in je core t zelfde. Dat is waarom ze het "illusie" noemen.

Dat laatste is ook een veelgehoord argument, maar is ook onwaar. Het is niet zo dat --zodra je desireless wordt-- je dan totaal nergens meer voor leeft... in zekere zin wel, omdat het leven 1 grote speeltuin wordt zonder moeilijkheden. Maar daarbuiten verwijs ik je graag naar het Deleuze topic, zodra de desire van ego stopt met het "willen" (egoing == wanting, zo zegt Adyashanti dan ook treffend) van zaken, dan volgt desirelesness. Dat betekent niet dat je niets meer doet, het is júist zo dat je dan voor het collectief bezig gaat ipv voor t ego (als individu). Daarnaast heb je nog een stuk zelfexpressie (zoals Deleuze Topic uitlegt), wat dan ook de laatste stage is van Maslow. T bewustzijn/ziel, gaat een urge hebben voor zelfexpressie, dat is wat anders dan egoic desire.

Zie bijv kunstenaars, of muzikanten, die ondanks dat ze genoeg geld hebben, door blijven gaan omdat daar hun expressie in plaatsvindt. Dat is verre van een egoic desire, maar toch gaan ze door.

Tijdens een verlichting lost de identificatie met het ego op (en shadow ook), dus men is daar totaal niet meer mee bezig, dat is imminent.
Dus om verlichting te kunnen vinden moet je door het leven gaan als iemand die z'n eigen ego vooropstelt
Panterjongvrijdag 4 juli 2025 @ 23:20
quote:
3s.gif Op donderdag 3 juli 2025 14:05 schreef Mijk het volgende:

[..]
De verlichting in het Christendom is hetzelfde, vaak gebeurt dat als mensen langere tijd in "solitude" zijn omdat je dan geconfronteerd wordt met jezelf (shadows), zo zagen we bij Buddha, maar ook Jacob's Ladder is een voorbeeld ervan.

Dark night of the Soul.
[..]
Juist, daarom zei Ram Dass; "Every religion is an attempt to describe the MYSTERY". Exact wat jij hier beschrijft.
Jacob's Ladder zie ik meer als een verslag van een paleo-contactmoment.

Maar wat is er nu zo hetzelfde aan dan? Mijn inziens is het totaal tegenovergesteld.
Jezus was het licht der wereld. Dat wil zeggen dat hij, volgens de schrijvers van de bijbel, laat zien hoe je als mens zoals God het bedoeld heeft moet leven. In praktijk is dit vooral door om te zien naar je naaste. Naasten zijn dan zelfs melaatsen, hoeren en aartsvijanden als de Romeinse soldaten.

Boeddha liet z'n naasten stikken, hier boven wordt geopperd dat hij z'n kindje af en toe bezocht. Nou sterk punt zeg. Z'n kindje was pas geboren en Boeddha riep Toedeledokie zoek het zelf maar uit want ik wil met m'n grote ego verlossing zoeken van het lijden.
Het heeft niets met enige christelijkheid te maken.
Haushofervrijdag 4 juli 2025 @ 23:24
Wat ik mij dan afvraag: heeft Mijk zelf ook kinderen? Ik kan namelijk verzekeren dat jonge kinderen ook trekken hebben die ik nou niet gelijk associeer met de boeddhistische notie van Verlichting.

Het lijkt me dan ook nogal een romantisch en geďdealiseerd beeld.
Panterjongzaterdag 5 juli 2025 @ 01:18
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 juli 2025 23:24 schreef Haushofer het volgende:
Wat ik mij dan afvraag: heeft Mijk zelf ook kinderen? Ik kan namelijk verzekeren dat jonge kinderen ook trekken hebben die ik nou niet gelijk associeer met de boeddhistische notie van Verlichting.

Het lijkt me dan ook nogal een romantisch en geďdealiseerd beeld.
In de bijbel is er een passage waarin
Jezus z'n toehoorder oproept te zijn als kinderen opdat zij het koninkrijk Gods / der hemelen binnen kunnen gaan.

Hoe kan Mijk deze oproep tot het opnieuw kind worden, dat alles te maken heeft met het vertrouwen in God, op 1 stapel gooien of zelfs als hetzelfde zien als het verlicht worden op de boeddhistische manier.
ejtleeditnAzaterdag 5 juli 2025 @ 01:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2025 23:20 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Jacob's Ladder zie ik meer als een verslag van een paleo-contactmoment.

Maar wat is er nu zo hetzelfde aan dan? Mijn inziens is het totaal tegenovergesteld.
Jezus was het licht der wereld. Dat wil zeggen dat hij, volgens de schrijvers van de bijbel, laat zien hoe je als mens zoals God het bedoeld heeft moet leven. In praktijk is dit vooral door om te zien naar je naaste. Naasten zijn dan zelfs melaatsen, hoeren en aartsvijanden als de Romeinse soldaten.

Boeddha liet z'n naasten stikken, hier boven wordt geopperd dat hij z'n kindje af en toe bezocht. Nou sterk punt zeg. Z'n kindje was pas geboren en Boeddha riep Toedeledokie zoek het zelf maar uit want ik wil met m'n grote ego verlossing zoeken van het lijden.
Het heeft niets met enige christelijkheid te maken.
Wat betreft je laatste alinea: Ik zei wat meer dan dat, ook in verband met wat Jezus en zijn discipelen deden.

Jezus liet zijn familie los en leidde een zwerversbestaan en trok het hele land door om te prediken. Sommige van zijn discipelen lieten ook (abrupt) van alles achter om Jezus te volgen:

quote:
Mattheus 4:1
8 En Jezus liep langs de zee van Galilea en zag twee broers, namelijk Simon, die Petrus genoemd wordt, en zijn broer Andreas, het net in de zee werpen, want zij waren vissers.
19 En hij zei tegen hen: Kom achter mij aan, en ik zal u vissers van mensen maken.
20 Zij lieten meteen de netten achter en volgden hem.
21 Hij ging vandaar verder en zag twee andere broers, namelijk Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en Johannes, zijn broer, in het schip met hun vader Zebedeüs, terwijl zij hun netten aan het herstellen waren, en hij riep hen.
22 Zij lieten meteen het schip en hun vader achter en volgden hem.
23 En Jezus trok rond in heel Galilea, gaf onderwijs in hun synagogen en predikte het Evangelie van het Koninkrijk,
Toen de rijke jongeman niet alles kon opgeven om Jezus te volgen, zei Petrus:
quote:
Mattheus 19:
27 Toen antwoordde Petrus en zei tegen Hem: Zie, wij hebben alles verlaten en zijn u gevolgd; wat zal dan ons deel zijn?
Van Petrus is bekend dat hij een vrouw (en waarschijnlijk ook kinderen) had en dus kan je zeggen dat hij die in de "steek" liet om Jezus te volgen. Jakobus en Johannes werden door Jezus geroepen toen ze met hun vader aan het vissen waren en lieten hem direct achter. Dat suggereert een abrupt vertrek uit hun dagelijks (en mogelijk gezins)leven. Dit wordt verder bevestigd door onderstaande verzen.

Ik haalde in mijn vorige post al enkele bekende verhalen aan van mensen die alles en iedereen moesten verlaten om Jezus te kunnen volgen: In Lukas 14:26 zegt Jezus: "Als iemand tot mij komt en niet haat zijn vader en moeder, vrouw en kinderen, broers en zussen, ja zelfs zijn eigen leven, kan hij mijn discipel niet zijn."

En in Matteüs 19:29: "En al wie huizen of broers of zusters of vader of moeder of vrouw of kinderen of akkers zal verlaten hebben omwille van Mijn Naam, die zal honderdvoudig ontvangen en het eeuwige leven beërven."

Het volgen van Jezus betekende dus vaak dat men sociale banden en zelfs gezinnen opgaf, en kinderen worden specifiek genoemd.
Panterjongzaterdag 5 juli 2025 @ 02:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 01:28 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Wat betreft je laatste alinea: Ik zei wat meer dan dat, ook in verband met wat Jezus en zijn discipelen deden.

Jezus liet zijn familie los en leidde een zwerversbestaan en trok het hele land door om te prediken. Sommige van zijn discipelen lieten ook (abrupt) van alles achter om Jezus te volgen:
[..]
Toen de rijke jongeman niet alles kon opgeven om Jezus te volgen, zei Petrus:
[..]
Van Petrus is bekend dat hij een vrouw (en waarschijnlijk ook kinderen) had en dus kan je zeggen dat hij die in de "steek" liet om Jezus te volgen. Jakobus en Johannes werden door Jezus geroepen toen ze met hun vader aan het vissen waren en lieten hem direct achter. Dat suggereert een abrupt vertrek uit hun dagelijks (en mogelijk gezins)leven. Dit wordt verder bevestigd door onderstaande verzen.

Ik haalde in mijn vorige post al enkele bekende verhalen aan van mensen die alles en iedereen moesten verlaten om Jezus te kunnen volgen: In Lukas 14:26 zegt Jezus: "Als iemand tot mij komt en niet haat zijn vader en moeder, vrouw en kinderen, broers en zussen, ja zelfs zijn eigen leven, kan hij mijn discipel niet zijn."

En in Matteüs 19:29: "En al wie huizen of broers of zusters of vader of moeder of vrouw of kinderen of akkers zal verlaten hebben omwille van Mijn Naam, die zal honderdvoudig ontvangen en het eeuwige leven beërven."

Het volgen van Jezus betekende dus vaak dat men sociale banden en zelfs gezinnen opgaf, en kinderen worden specifiek genoemd.
Het is een aanname dat de familie van
Jezus niet tot zijn gevolg behoorde.

Er is geen reden aan te nemen dat hij een zwerver bestaan leidde.

Er is ook geen reden om aan te nemen dat hij z'n kinderen verliet.

Pertrus was weliswaar getrouwd maar er geen reden om aan te nemen dat hij z'n vrouw en kinderen verliet.

Met andere woorden je doet allerlei aannamen en vult van alles zelf in.

Dan gebruik je een bijbelvertaling die mijn inziens de plank misslaat. Het woord 'haat' bijvoorbeeld gebruiken voor de vertaling van het grondwoord is misplaatst. Het grondwoord vertalen in 'minder liefhebben dan' lijkt mij beter.

Bovenstaande is verder allemaal niet zo belangrijk want het gaat tenslotte om de bedoeling van het volgen van Jezus tegenover het verlicht willen worden van Boeddha.

Wat was het doel van het volgen van Jezus? Was dit het koninkrijk Gods binnen kunnen gaan en het 100-voudige (inclusief eventuele kinderen) terug krijgen? Of zoals Boeddha het verlost te willen van het eigen ego.
Mijkzaterdag 5 juli 2025 @ 14:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2025 23:10 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dus om verlichting te kunnen vinden moet je door het leven gaan als iemand die z'n eigen ego vooropstelt
Nee, dan heb je niet begrepen wat ik zeg.

quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2025 23:20 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Jacob's Ladder zie ik meer als een verslag van een paleo-contactmoment.

Maar wat is er nu zo hetzelfde aan dan? Mijn inziens is het totaal tegenovergesteld.
Jezus was het licht der wereld. Dat wil zeggen dat hij, volgens de schrijvers van de bijbel, laat zien hoe je als mens zoals God het bedoeld heeft moet leven. In praktijk is dit vooral door om te zien naar je naaste. Naasten zijn dan zelfs melaatsen, hoeren en aartsvijanden als de Romeinse soldaten.

Boeddha liet z'n naasten stikken, hier boven wordt geopperd dat hij z'n kindje af en toe bezocht. Nou sterk punt zeg. Z'n kindje was pas geboren en Boeddha riep Toedeledokie zoek het zelf maar uit want ik wil met m'n grote ego verlossing zoeken van het lijden.
Het heeft niets met enige christelijkheid te maken.
Het is Solitude, daarin gebeurt het vaker dat men dit doorziet, beetje t zelfde als mensen die oneindig blijven proberen en dan opgeven omdat ze denken kutzooi, tis niets, die krijgen ook vaak zo'n doorbraak omdat het ego dan zichzelf letterlijk opgeeft.

quote:
1s.gif Op vrijdag 4 juli 2025 23:24 schreef Haushofer het volgende:
Wat ik mij dan afvraag: heeft Mijk zelf ook kinderen? Ik kan namelijk verzekeren dat jonge kinderen ook trekken hebben die ik nou niet gelijk associeer met de boeddhistische notie van Verlichting.

Het lijkt me dan ook nogal een romantisch en geďdealiseerd beeld.
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 juli 2025 23:24 schreef Haushofer het volgende:
Wat ik mij dan afvraag: heeft Mijk zelf ook kinderen? Ik kan namelijk verzekeren dat jonge kinderen ook trekken hebben die ik nou niet gelijk associeer met de boeddhistische notie van Verlichting.

Het lijkt me dan ook nogal een romantisch en geďdealiseerd beeld.
Nee, die heb ik niet, maar vlak na geboorte kun je leegte zien in de ogen, dat is een veel genoemd iets door mensen. En zo vreemd is dit niet, want kinderen hebben nog geen ego, leven compleet in het nu en je herkent dus die staat ook direct zodra je egodeath verkrijgt. Later, als t ego erin komt (4,5, maar tegenwoordig 3,4 denk ik) dan merk je dat ook heel sterk.

Dus ja en nee, kinderen hebben ook idd trekken die totaal niet lijken op die verlichting omdat de wisdom ontbreekt, maar de puurste vorm van mens zijn, zie je wel daar. Ik heb eerder ook wel ns de analoog gemaakt met Lucide dromen bijv, dat is in prinipe hetzelfde mechanisme als Enlightenment.

quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 01:18 schreef Panterjong het volgende:

[..]
In de bijbel is er een passage waarin
Jezus z'n toehoorder oproept te zijn als kinderen opdat zij het koninkrijk Gods / der hemelen binnen kunnen gaan.

Hoe kan Mijk deze oproep tot het opnieuw kind worden, dat alles te maken heeft met het vertrouwen in God, op 1 stapel gooien of zelfs als hetzelfde zien als het verlicht worden op de boeddhistische manier.
Omdat het hetzelfde is, egoloss. Terug naar de staat van vóór t ego, terug naar Eden, terug naar vóórdat je in Dualiteit begon te denken, terug naar de core, het ont-eten van de vrucht vd boom door Eva (dualiteit uitschakelen, als er 1 grote dualiteit is die bedacht is door mensen is het wel goed en kwaad) Advaita Vedanta. Daarom.
Panterjongzaterdag 5 juli 2025 @ 18:34
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 14:51 schreef Mijk het volgende:

[..]
Nee, dan heb je niet begrepen wat ik zeg.
[..]
Het is Solitude, daarin gebeurt het vaker dat men dit doorziet, beetje t zelfde als mensen die oneindig blijven proberen en dan opgeven omdat ze denken kutzooi, tis niets, die krijgen ook vaak zo'n doorbraak omdat het ego dan zichzelf letterlijk opgeeft.
[..]
[..]
Nee, die heb ik niet, maar vlak na geboorte kun je leegte zien in de ogen, dat is een veel genoemd iets door mensen. En zo vreemd is dit niet, want kinderen hebben nog geen ego, leven compleet in het nu en je herkent dus die staat ook direct zodra je egodeath verkrijgt. Later, als t ego erin komt (4,5, maar tegenwoordig 3,4 denk ik) dan merk je dat ook heel sterk.

Dus ja en nee, kinderen hebben ook idd trekken die totaal niet lijken op die verlichting omdat de wisdom ontbreekt, maar de puurste vorm van mens zijn, zie je wel daar. Ik heb eerder ook wel ns de analoog gemaakt met Lucide dromen bijv, dat is in prinipe hetzelfde mechanisme als Enlightenment.
[..]
Omdat het hetzelfde is, egoloss. Terug naar de staat van vóór t ego, terug naar Eden, terug naar vóórdat je in Dualiteit begon te denken, terug naar de core, het ont-eten van de vrucht vd boom door Eva (dualiteit uitschakelen, als er 1 grote dualiteit is die bedacht is door mensen is het wel goed en kwaad) Advaita Vedanta. Daarom.
Nee het is niet hetzelfde.

Het blijft overkomen als krampachtige pogingen om 1 grote stoofpot van de verschillende religies te maken. Het is pure wansmaak. En argumenten ervoor ontbreken.
Mijkzaterdag 5 juli 2025 @ 19:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 18:34 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Nee het is niet hetzelfde.

Het blijft overkomen als krampachtige pogingen om 1 grote stoofpot van de verschillende religies te maken. Het is pure wansmaak. En argumenten ervoor ontbreken.
Hoezo is dat niet hetzelfde, welke argumenten heb je daarvoor dan?

Waarom is het pure wansmaak?

Ik heb overtime behoorlijk wat argumenten gegeven hiervoor, en het is IMO gewoon basis logica dat --zodra 70 culturen met een soortgelijk verhaal komen, met dezelfde grote rode lijnen welke ik ook al vaker heb onderbouwd-- deze leren állemaal naar hetzelfde wijzen. Het is extreem bizar om te denken dat ze "allemaal wat anders bedoelen" als het hier gaat om een vorm van "objectieve waarheid".

Mensen zijn menselijk en ieder bewustzijn is gelijk , hierdoor ontwikkelen we dezelfde archetypen, hebben we dezelfde bewustzijnsstaten (wake/dream/sleep), ontwikkelen we dezelfde psychologische kenmerken en/of ziekten in bepaalde omstandigheden, dit zijn gewoon keiharde feiten, dus dan ligt het zéér veel meer voor de hand dat men óók dezelfde ervaringen krijgt op dit front dan dat "het gewoon allemaal random verhalen zijn die niets met elkaar te maken hebben". Nu verschillen mensen wel iets van elkaar, maar de grote rode lijnen in mensen zijn ook gelijk, net als in die verhalen. Ik vraag me af hoe je aan dit denkbeeld komt?

En interessanter nog; weet jij dan wat er bedoeld wordt met beiden, als ze los staan van elkaar? Dat vind ik dan een nóg interessantere vraag. Kun je beide zaken los van elkaar toelichten dan, hoe dat bedoeld wordt en hoe dat in de praktijk dan werkt?

Het is niet krampachtig iets proberen, het is logischerwijs zwaar evident, zelfs als je de leren niet kent.
Panterjongzaterdag 5 juli 2025 @ 20:58
quote:
3s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 19:42 schreef Mijk het volgende:

[..]
Hoezo is dat niet hetzelfde, welke argumenten heb je daarvoor dan?

Waarom is het pure wansmaak?

Ik heb overtime behoorlijk wat argumenten gegeven hiervoor, en het is IMO gewoon basis logica dat --zodra 70 culturen met een soortgelijk verhaal komen, met dezelfde grote rode lijnen welke ik ook al vaker heb onderbouwd-- deze leren állemaal naar hetzelfde wijzen. Het is extreem bizar om te denken dat ze "allemaal wat anders bedoelen" als het hier gaat om een vorm van "objectieve waarheid".

Mensen zijn menselijk en ieder bewustzijn is gelijk , hierdoor ontwikkelen we dezelfde archetypen, hebben we dezelfde bewustzijnsstaten (wake/dream/sleep), ontwikkelen we dezelfde psychologische kenmerken en/of ziekten in bepaalde omstandigheden, dit zijn gewoon keiharde feiten, dus dan ligt het zéér veel meer voor de hand dat men óók dezelfde ervaringen krijgt op dit front dan dat "het gewoon allemaal random verhalen zijn die niets met elkaar te maken hebben". Nu verschillen mensen wel iets van elkaar, maar de grote rode lijnen in mensen zijn ook gelijk, net als in die verhalen. Ik vraag me af hoe je aan dit denkbeeld komt?

En interessanter nog; weet jij dan wat er bedoeld wordt met beiden, als ze los staan van elkaar? Dat vind ik dan een nóg interessantere vraag. Kun je beide zaken los van elkaar toelichten dan, hoe dat bedoeld wordt en hoe dat in de praktijk dan werkt?

Het is niet krampachtig iets proberen, het is logischerwijs zwaar evident, zelfs als je de leren niet kent.
Heb jij m'n laatste paar posts wel gelezen? Dan zou e.e.a. toch duidelijk moeten zijn.

Ik heb verder geen argumenten van je gezien waar uit blijkt dat het allemaal 1 pot nat is.
ejtleeditnAzaterdag 5 juli 2025 @ 21:41
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 02:09 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Het is een aanname dat de familie van
Jezus niet tot zijn gevolg behoorde.

Er is geen reden aan te nemen dat hij een zwerver bestaan leidde.

Er is ook geen reden om aan te nemen dat hij z'n kinderen verliet.

Pertrus was weliswaar getrouwd maar er geen reden om aan te nemen dat hij z'n vrouw en kinderen verliet.

Met andere woorden je doet allerlei aannamen en vult van alles zelf in.

Dan gebruik je een bijbelvertaling die mijn inziens de plank misslaat. Het woord 'haat' bijvoorbeeld gebruiken voor de vertaling van het grondwoord is misplaatst. Het grondwoord vertalen in 'minder liefhebben dan' lijkt mij beter.

Bovenstaande is verder allemaal niet zo belangrijk want het gaat tenslotte om de bedoeling van het volgen van Jezus tegenover het verlicht willen worden van Boeddha.

Wat was het doel van het volgen van Jezus? Was dit het koninkrijk Gods binnen kunnen gaan en het 100-voudige (inclusief eventuele kinderen) terug krijgen? Of zoals Boeddha het verlost te willen van het eigen ego.
De aangehaalde Bijbelverzen, vooral de uitspraak van Jezus (“al wie huizen, vader of moeder of vrouw of kinderen verlaat”) en ook wat Petrus zei (“wij hebben alles verlaten en zijn u gevolgd”) is m.i. wel duidelijke taal en eenduidig.

Het bleef ook niet alleen bij woorden, want de verhalen over Jezus en de discipelen en de eerder aangehaalde voorbeelden (rijke jongeman, schriftgeleerde, de man die zijn vader nog wilde begraven, enz.), en het feit dat ze zich van plek naar plek verplaatsten, bevestigen verder dat ze inderdaad alles hadden achtergelaten, geen vaste verblijfplaats hadden (“de Zoon des mensen heeft niets waarop hij het hoofd kan neerleggen”) en door het gebied rondtrokken met als doel te evangeliseren.

Sterker nog, op een gegeven moment zond Jezus de discipelen zelfs uit zonder sandalen, tas of geld, en moesten compleet leren vertrouwen op God (o.a. Lucas 10:1-12, Mattheüs 10:5-15). Dus niet alleen families, gezinnen, vrouwen en kinderen werden “in de steek gelaten”, maar zelfs dat wat essentieel voor henzelf was, zoals schoenen en geld, daar moesten ze een periode afstand van nemen. Zo trokken ze door het hele gebied rond waar joodse volkeren leefden om te prediken.

Je hebt het over aannames, maar ik zie je niet met onderbouwing komen voor je beweringen, of het nu over Jezus, zijn discipelen of de Boeddha gaat. Ik onderbouw het andersom wel met citaten (zoals ook in deze post), waarvan je de belangrijkste verzen steeds consequent negeert. Uiteraard hoef je die teksten niet te geloven, en ga ik het niet aan je opdringen, maar je komt niet met andere argumenten (waar ik open voor sta) als in: Bijbelverzen die onderbouwen wat je zegt over Jezus, of boeddhistische teksten over de Boeddha.
Panterjongzaterdag 5 juli 2025 @ 22:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 21:41 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
De aangehaalde Bijbelverzen, vooral de uitspraak van Jezus (“al wie huizen, vader of moeder of vrouw of kinderen verlaat”) en ook wat Petrus zei (“wij hebben alles verlaten en zijn u gevolgd”) is m.i. wel duidelijke taal en eenduidig.

Het bleef ook niet alleen bij woorden, want de verhalen over Jezus en de discipelen en de eerder aangehaalde voorbeelden (rijke jongeman, schriftgeleerde, de man die zijn vader nog wilde begraven, enz.), en het feit dat ze zich van plek naar plek verplaatsten, bevestigen verder dat ze inderdaad alles hadden achtergelaten, geen vaste verblijfplaats hadden (“de Zoon des mensen heeft niets waarop hij het hoofd kan neerleggen”) en door het gebied rondtrokken met als doel te evangeliseren.

Sterker nog, op een gegeven moment zond Jezus de discipelen zelfs uit zonder sandalen, tas of geld, en moesten compleet leren vertrouwen op God (o.a. Lucas 10:1-12, Mattheüs 10:5-15). Dus niet alleen families, gezinnen, vrouwen en kinderen werden “in de steek gelaten”, maar zelfs dat wat essentieel voor henzelf was, zoals schoenen en geld, daar moesten ze een periode afstand van nemen. Zo trokken ze door het hele gebied rond waar joodse volkeren leefden om te prediken.

Je hebt het over aannames, maar ik zie je niet met onderbouwing komen voor je beweringen, of het nu over Jezus, zijn discipelen of de Boeddha gaat. Ik onderbouw het andersom wel met citaten (zoals ook in deze post), waarvan je de belangrijkste verzen steeds consequent negeert. Uiteraard hoef je die teksten niet te geloven, en ga ik het niet aan je opdringen, maar je komt niet met andere argumenten (waar ik open voor sta) als in: Bijbelverzen die onderbouwen wat je zegt over Jezus, of boeddhistische teksten over de Boeddha.
Waarom zou ik tegen je ingaan als ik geen reden heb om tegen je in te gaan? Waarom zou ik iets van je willen weerleggen als ik het ermee eens ben? Waarom zou ik op teksten in gaan die je plaatst als de teksten voor zichzelf spreken? Nu kom je ook weer met teksten. Leuk en aardig maar wat is de bedoeling ervan? Ik heb geen idee, misschien een poging om te weerleggen van iets dat ik niet gezegd heb. Opmerkingen als je hoeft die teksten niet te geloven lijken compleet uit de lucht gegrepen. Het zegt niets over mij, het heeft niets te maken met wat ik gezegd heb en het heeft niets te maken met een eventuele interpretatie die met die van jou afwijkt.

Ik kan er werkelijk niets mee.

Ik had slechts wat kanttekeningen en dat is dat je e.e.a. invulde daar waar de tekst zwijgt. Wat moet ik daar verder aan onderbouwen?
Daarbij wees ik je op een vertaling die geen recht doet aan de grondtekst. Ik zou dit voor je kunnen uitkauwen. Maar waarom zou ik, als ik het belang er in dit gesprek niet van inzie.

Wat ik wel belangrijk vind in het gesprek met Mijk, waar jij nu tussen bent gekomen, is het verschil te benoemen tussen Jezus die volgens de bijbel als het licht gezien wordt en Boeddha die verlichting zocht. Hier heb ik gewoon met argumenten in meerdere posts het e.e.a. over gezegd.

Vandaar dat ik je een vraag stelde, die je onbeantwoord liet en daarom nog maar een keer stel.

Wat was het doel van het volgen van Jezus? Was dit het koninkrijk Gods binnen kunnen gaan en het 100-voudige (inclusief eventuele kinderen) terug krijgen? Of zoals Boeddha het verlost te worden van het eigen ego.
Mijkzondag 6 juli 2025 @ 02:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 20:58 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Heb jij m'n laatste paar posts wel gelezen? Dan zou e.e.a. toch duidelijk moeten zijn.

Nee, beetje summier, net als deze post....
quote:
Ik heb verder geen argumenten van je gezien waar uit blijkt dat het allemaal 1 pot nat is.
Heb je deze post wel gelezen dan? En over allerlei topics heen waarin je zelf ook actief was, het ik tientallen zoniet honderden voorbeelden gegeven daarvan.
Mijkzondag 6 juli 2025 @ 02:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 22:30 schreef Panterjong het volgende:
Wat was het doel van het volgen van Jezus? Was dit het koninkrijk Gods binnen kunnen gaan en het 100-voudige (inclusief eventuele kinderen) terug krijgen? Of zoals Boeddha het verlost te worden van het eigen ego.
Begrijp je ook dat het koninkrijk Gods binnen gaan hetzeflde is als Nirvana betreden, en dat dus in beide gevallen 't ego loslaten? Van het Buddhisme schijn je t te weten, zo maak ik op uit je post hierboven.

Nogmaals; welke argumenten heb je dat dit totaal wat anders is? Omdat het in de bijbel staat ja? Ik zal wat voorbeelden geven;

“Wie zijn leven wil behouden, zal het verliezen” – Mattheüs 16:24-25

>> Hier staat; wie krampachtig met z'n vrije wil (ego) zn leven wil behouden, zal het (het échte leven buiten ego) verliezen. Degene houdt immers krampachtig aan zn ego vast, DUS verlies je t ander. (enlightened state)

Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.” -Mattheüs 5:3
“Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het Koninkrijk van God binnen te gaan.” – Marcus 10:25


Hier staat 2x hetzelfde, dit gaat om attachment aan geld/wealth , materie, macht, en je daarmee dus op die wijze identificeren. Armen (dus mensen die "aards" arm zijn) worden op die manier geestelijk rijk. Less = More. Greed is dan ook niet voor niets een zonde, Egoic desire. En dus ook evident Ego. (en dat moet losgelaten worden, WANT dan kunnen we het koninkrijk makkelijker binnen, zo staat hier symbolisch.)

“De oude mens afleggen” – Efeziërs 4:22-24
Oude mens > Ego.
Nieuwe mens > Verlichtte versie (ofwel, terug naar natuurlijke staat-versie)

“Niet ik leef, maar Christus leeft in mij” – Galaten 2:20
Niet IK (ego) leef......

Christconsciousness (dus verlichtte staat van zijn) leeft in mij.

......
Mja sorry, maar kan niet anders zeggen dan ; als je niet ziet hier precies datzeflde ego bedoelt wordt om los te laten om het koninkrijk te betreden, succes met de rest van de symboliek, dit is het eenvoudige gedeelte.

Maargoed dit zal wel redelijk warrig zijn oid.
Panterjongzondag 6 juli 2025 @ 11:06
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 02:54 schreef Mijk het volgende:

[..]
Begrijp je ook dat het koninkrijk Gods binnen gaan hetzeflde is als Nirvana betreden, en dat dus in beide gevallen 't ego loslaten? Van het Buddhisme schijn je t te weten, zo maak ik op uit je post hierboven.

Nogmaals; welke argumenten heb je dat dit totaal wat anders is? Omdat het in de bijbel staat ja? Ik zal wat voorbeelden geven;

“Wie zijn leven wil behouden, zal het verliezen” – Mattheüs 16:24-25

>> Hier staat; wie krampachtig met z'n vrije wil (ego) zn leven wil behouden, zal het (het échte leven buiten ego) verliezen. Degene houdt immers krampachtig aan zn ego vast, DUS verlies je t ander. (enlightened state)

Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.” -Mattheüs 5:3
“Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het Koninkrijk van God binnen te gaan.” – Marcus 10:25


Hier staat 2x hetzelfde, dit gaat om attachment aan geld/wealth , materie, macht, en je daarmee dus op die wijze identificeren. Armen (dus mensen die "aards" arm zijn) worden op die manier geestelijk rijk. Less = More. Greed is dan ook niet voor niets een zonde, Egoic desire. En dus ook evident Ego. (en dat moet losgelaten worden, WANT dan kunnen we het koninkrijk makkelijker binnen, zo staat hier symbolisch.)

“De oude mens afleggen” – Efeziërs 4:22-24
Oude mens > Ego.
Nieuwe mens > Verlichtte versie (ofwel, terug naar natuurlijke staat-versie)

“Niet ik leef, maar Christus leeft in mij” – Galaten 2:20
Niet IK (ego) leef......

Christconsciousness (dus verlichtte staat van zijn) leeft in mij.

......
Mja sorry, maar kan niet anders zeggen dan ; als je niet ziet hier precies datzeflde ego bedoelt wordt om los te laten om het koninkrijk te betreden, succes met de rest van de symboliek, dit is het eenvoudige gedeelte.

Maargoed dit zal wel redelijk warrig zijn oid.
Voordat ik verder ga.

Is het volgens jou het zelfde. Is het Nirvana volgens jou hetzelfde als het koninkrijk Gods?

En daarbij is volgens jou het koninkrijk Gods hetzelfde als de hemel?
Mijkzondag 6 juli 2025 @ 13:49
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 11:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Voordat ik verder ga.

Is het volgens jou het zelfde. Is het Nirvana volgens jou hetzelfde als het koninkrijk Gods?

En daarbij is volgens jou het koninkrijk Gods hetzelfde als de hemel?
Zo zou je het kunnen zien. Niet helemaal identiek, zo heb je ook meerdere stages in Nirvana, de laatste stages zou daarmee dan Hemel zijn idd. Vormloos, en dus zonder lichaam. Arahant. Maar ontwakingen of t betreden van Nirvana gebeurt al in t lichaam. Anders had nooit iemand die eravringen kunnen doorvertellen.
Panterjongzondag 6 juli 2025 @ 18:30
quote:
14s.gif Op zondag 6 juli 2025 13:49 schreef Mijk het volgende:

[..]
Zo zou je het kunnen zien. Niet helemaal identiek, zo heb je ook meerdere stages in Nirvana, de laatste stages zou daarmee dan Hemel zijn idd. Vormloos, en dus zonder lichaam. Arahant. Maar ontwakingen of t betreden van Nirvana gebeurt al in t lichaam. Anders had nooit iemand die eravringen kunnen doorvertellen.
Ik mis nog het antwoord op m'n laatste vraag. Is het koninkrijk Gods volgens jou hetzelfde als de hemel?
ejtleeditnAzondag 6 juli 2025 @ 22:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 juli 2025 22:30 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Waarom zou ik tegen je ingaan als ik geen reden heb om tegen je in te gaan? Waarom zou ik iets van je willen weerleggen als ik het ermee eens ben? Waarom zou ik op teksten in gaan die je plaatst als de teksten voor zichzelf spreken? Nu kom je ook weer met teksten. Leuk en aardig maar wat is de bedoeling ervan? Ik heb geen idee, misschien een poging om te weerleggen van iets dat ik niet gezegd heb. Opmerkingen als je hoeft die teksten niet te geloven lijken compleet uit de lucht gegrepen. Het zegt niets over mij, het heeft niets te maken met wat ik gezegd heb en het heeft niets te maken met een eventuele interpretatie die met die van jou afwijkt.

Ik kan er werkelijk niets mee.

Ik had slechts wat kanttekeningen en dat is dat je e.e.a. invulde daar waar de tekst zwijgt. Wat moet ik daar verder aan onderbouwen?
Daarbij wees ik je op een vertaling die geen recht doet aan de grondtekst. Ik zou dit voor je kunnen uitkauwen. Maar waarom zou ik, als ik het belang er in dit gesprek niet van inzie.

Wat ik wel belangrijk vind in het gesprek met Mijk, waar jij nu tussen bent gekomen, is het verschil te benoemen tussen Jezus die volgens de bijbel als het licht gezien wordt en Boeddha die verlichting zocht. Hier heb ik gewoon met argumenten in meerdere posts het e.e.a. over gezegd.

Vandaar dat ik je een vraag stelde, die je onbeantwoord liet en daarom nog maar een keer stel.

Wat was het doel van het volgen van Jezus? Was dit het koninkrijk Gods binnen kunnen gaan en het 100-voudige (inclusief eventuele kinderen) terug krijgen? Of zoals Boeddha het verlost te worden van het eigen ego.
Als je het met me eens bent, dan heb ik je posts verkeerd gelezen. Je beweerde (in post #51) dat de Boeddha zijn naasten verliet, iets waar volgens jou Jezus lijnrecht tegen inging en dat dat een groot contrast is met het christendom. Daar vroeg ik om een onderbouwing voor en haalde verschillende Bijbelteksten aan om aan te geven dat die contrast er m.i. eigenlijk niet is.

Dat ik zei dat je die verzen "niet geloofde" is misschien verkeerd geformuleerd, maar heeft te maken met dat je bepaalde verzen negeerde en je bewering herhaalde dat Jezus en zijn discipelen niet alles hadden verlaten en dat het een aanname was, waaruit ik opmaakte dat je die teksten niet geloofde, omdat ze toch wel eenduidig zijn, zoals je hier ook zegt.

Ik kwam tussen jou en Hallulama (niet Mijk), omdat je in je post aangaf geen kenner van het boeddhisme te zijn en je dus op die manier voor mij aangaf open te staan voor andere inzichten. Jezus wordt inderdaad als licht gezien, maar daar zie ik geen verschil in met de Boeddha, die in boeddhistische teksten, zoals soetra’s, als licht wordt omschreven. Jezus omschreef zoals je waarschijnlijk zelf weet niet alleen zichzelf als het licht van de wereld, maar ook zijn discipelen. Het is m.a.w. geen unieke eigenschap voor Jezus (als dat het is wat je bedoelt).

Wat betreft je vraag denk ik dat je kan zeggen dat het doel van het volgen van Jezus bevrijding/verlossing is, een doel die men eveneens in het boeddhisme heeft, ook als het gaat om nirvana (bevrijding van samsara, lijden, hechting, ...).
Je krijgt met het binnengaan van Gods Koninkrijk niet je eigen kinderen, of vrouw, of moeder terug die je verlaten hebt, want dat is niet het 100-voudige ervan. Het gaat om zegeningen die je daarvoor in de plaats krijgt, bijv.: in dit leven zou dat kunnen betekenen dat je de christelijke gemeenschap als familie krijgt (zoals het uitgelegd wordt). Het kan ook duiden op een grote beloning in het hiernamaals, met het eeuwige leven. Maar je eigen huis, familie, gezin en land heb je daarvoor wel verlaten.
Panterjongzondag 6 juli 2025 @ 23:22
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 22:30 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Als je het met me eens bent, dan heb ik je posts verkeerd gelezen. Je beweerde (in post #51) dat de Boeddha zijn naasten verliet, iets waar volgens jou Jezus lijnrecht tegen inging en dat dat een groot contrast is met het christendom. Daar vroeg ik om een onderbouwing voor en haalde verschillende Bijbelteksten aan om aan te geven dat die contrast er m.i. eigenlijk niet is.

Dat ik zei dat je die verzen "niet geloofde" is misschien verkeerd geformuleerd, maar heeft te maken met dat je bepaalde verzen negeerde en je bewering herhaalde dat Jezus en zijn discipelen niet alles hadden verlaten en dat het een aanname was, waaruit ik opmaakte dat je die teksten niet geloofde, omdat ze toch wel eenduidig zijn, zoals je hier ook zegt.

Ik kwam tussen jou en Hallulama (niet Mijk), omdat je in je post aangaf geen kenner van het boeddhisme te zijn en je dus op die manier voor mij aangaf open te staan voor andere inzichten. Jezus wordt inderdaad als licht gezien, maar daar zie ik geen verschil in met de Boeddha, die in boeddhistische teksten, zoals soetra’s, als licht wordt omschreven. Jezus omschreef zoals je waarschijnlijk zelf weet niet alleen zichzelf als het licht van de wereld, maar ook zijn discipelen. Het is m.a.w. geen unieke eigenschap voor Jezus (als dat het is wat je bedoelt).

Wat betreft je vraag denk ik dat je kan zeggen dat het doel van het volgen van Jezus bevrijding/verlossing is, een doel die men eveneens in het boeddhisme heeft, ook als het gaat om nirvana (bevrijding van samsara, lijden, hechting, ...).
Je krijgt met het binnengaan van Gods Koninkrijk niet je eigen kinderen, of vrouw, of moeder terug die je verlaten hebt, want dat is niet het 100-voudige ervan. Het gaat om zegeningen die je daarvoor in de plaats krijgt, bijv.: in dit leven zou dat kunnen betekenen dat je de christelijke gemeenschap als familie krijgt (zoals het uitgelegd wordt). Het kan ook duiden op een grote beloning in het hiernamaals, met het eeuwige leven. Maar je eigen huis, familie, gezin en land heb je daarvoor wel verlaten.
Dank voor je reactie.

De oproep om alles te verlaten in de bijbel is per situatie verschillend en gericht op bepaalde mensen zoals bijvoorbeeld z'n discipelen of de rijke jongeling.

Ook was die vaak tijdelijk zoals blijkt uit lucas 22

35 En hij zei tot hen:
toen ik jullie uitzond zonder beurs en reiszak en sandalen: hebben jullie toen iets ontbroken?
Ze zeiden: niets!

36 Hij zei tot hen:
maar nu: wie een beurs heeft, moet die meenemen, zo ook een reiszak;
en wie geen zwaard heeft, moet zijn bovenkleed verkopen en er een kopen

Daarnaast zijn er talloze voorbeelden te vinden van mensen die Jezus dienden zonder hun bezit op te geven of die hun bezit deels opgeven zoals Zacheüs. Martha bezat een huis. Maria was in het bezit van Nardusolie. Jozef was in het bezit van een kostbaar graf. Om een paar voorbeelden te noemen.

Het opgeven van je bezittingen was dus geen eis om Jezus te kunnen volgen.

Voor wat betreft het zijn van licht.

Matheus 5 14-16
Gij zijt het licht der wereld; een stad die op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. Ook steekt men geen lamp aan en zet die onder een korenmaat, maar op een standaard; dan geeft zij licht aan allen die in het huis zijn. Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien, en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken.

Hoewel ik enige overeenkomsten zie met het Boedhistische verlicht zijn. Zie ik vooral verschillen. Daar waar het boeddhisme zich vooral op de ik; het losraken van het ego en het einde van het eigen lijden richt gaat het in de bijbel vooral om het samen dienen onder Gods heerschappij. Dat juist dit volgens Mijk 1 pot nat is getuigd vooral van onwetendheid en wishfull thinking dat hij verbloemt met een woordenbrij aan vage termen en erom-draaierij.

Voor wat betreft kinderen.
Kinderen zijn voor veel mensen het meest dierbaar.
Hoe kun je het meest dierbare (dus je kinderen) niet terug krijgen terwijl er staat dat je het 100-voudige terugkrijgt? Dat is voor veel ouders onmogelijk.
Het gaat dus zeker wel ook om die kinderen. Of zelfs juist om die kinderen.
Bij het koninkrijk Gods gaat het mijn inziens om de plek waar gelovigen God kunnen dienen. Hier streed men voor. Dat je hier tijdelijk het e.e.a. voor op moet geven of mensen voor moet verlaten is dan niet meer dan logisch. Een opoffering om uiteindelijk alles in veelvoud terug te krijgen. Inclusief de kinderen die als noodzakelijk werden gezien voor dit koninkrijk.
Deze kinderen waren notabene de toehoorders van het evangelie en vormden het koninkrijk Gods zelfs in de diaspora.
Jappiemaandag 7 juli 2025 @ 13:07
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 23:22 schreef Panterjong het volgende:

Voor wat betreft kinderen.
Kinderen zijn voor veel mensen het meest dierbaar.
Hoe kun je het meest dierbare (dus je kinderen) niet terug krijgen terwijl er staat dat je het 100-voudige terugkrijgt? Dat is voor veel ouders onmogelijk.
Het gaat dus zeker wel ook om die kinderen. Of zelfs juist om die kinderen.
Bij het koninkrijk Gods gaat het mijn inziens om de plek waar gelovigen God kunnen dienen. Hier streed men voor. Dat je hier tijdelijk het e.e.a. voor op moet geven of mensen voor moet verlaten is dan niet meer dan logisch. Een opoffering om uiteindelijk alles in veelvoud terug te krijgen. Inclusief de kinderen die als noodzakelijk werden gezien voor dit koninkrijk.
Deze kinderen waren notabene de toehoorders van het evangelie en vormden het koninkrijk Gods zelfs in de diaspora.
Ik kan mij als ouder zeer goed voorstellen wat het is om je kinderen te verliezen.
Het verlies hiervan is juist vanuit het aards menselijk perspectief niet te verteren.

Nochthans geeft God op meerdere plekken in de bijbel geen blijk dit gemis op de wijze zoals jij hier uitlegt te kunnen of zullen vergoeden. Het meest duidelijk hierin is toch wel het verhaal Job. Aan het eind van de reis krijgt hij welliswaar meer rijkdom dan ooit tevoren maar ipv zijn oorspronkelijke gezin krijgt hij er een nieuwe voor terug.
Ik kan dit toch niet helemaal in overeenstemming brengen met hetgeen jij hierboven beweert of ik moet je verkeerd begrepen hebben ?

Even los van het feit dat die bloedjes; vrouw; knechten etcetera zelf helemaal geen persoonlijke uitleg wordt gegeven over het "noodzakelijke experiment" waarvoor zij dienen te sterven wordt ook geenzins recht gedaan aan het gevoel wat Job voor hun heeft. Sterker nog; hem wordt te verstaan gegeven dat het oneerbaar/ongepast is een dergelijk rechtvaardigheidsgevoel ten aanzien van God tentoon te stellen. Hoe haalt hij het in zijn hoofd zich hierover te beklagen.

"God"; de macht die is kan derhalve niet langs de meetlat van onze ethische en morele waarden worden gelegd.
De macht die is volgt haar eigen wetten welke het reguliere aardse mens denken overstijgt. De zoektocht naar binnen wordt ook op meerdere plekken in de bijbel gepropageerd.

"Zoek eerst God en de rest zal u geschonken worden"
"eert uw vader en uw moeder; maar God boven alles"

Het aardse bestaan is satan gegeven, in Joh wordt hij meermaals aangeduid als "overste dezer wereld"
Elders staat geschreven je kunt niet God en de mammon dienen.

M.a.w. als je zoektocht naar God waarachtig is zul je het aardse moeten loslaten.
Nu weet ik dat Mammon veelal wordt uitgelegd als "Geld" maar het is veel breder dan dat.
Het gaat er niet om dat je geen materialistische gedachte als geld en bezittingen achterweg laat maar het idee van materie als bestaansgrond als geheel.

Terugkerend naar het discussiepunt...de uitleg welke Mijk geeft aan de betekenis van de bijbel blijkens de bijbelteksten zelf maken de bijbel veel begrijpelijker en laat tevens zien dat zij idd een grote mate van gelijkenis tonen met de verlichting zoals te vinden in de Oosterse geloven.
Mijkmaandag 7 juli 2025 @ 16:06
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 18:30 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik mis nog het antwoord op m'n laatste vraag. Is het koninkrijk Gods volgens jou hetzelfde als de hemel?
Oh, dat bedoelde ik met "niet helemaal identiek", net als dat je in Nirvana meerdere stages hebt, zo ook dit.

Dus Nirvana = Kingdom of God, ja
Laatste stage Nirvana = Kingdom of Heaven, ja.

Ik zie graag de reactie op de verwijzing naar Ego, want er wordt niet enkel gesproken daar over Kingdom of God, maar ook over Heaven, Matteus 5:3
Mijkmaandag 7 juli 2025 @ 16:11
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 22:30 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Als je het met me eens bent, dan heb ik je posts verkeerd gelezen. Je beweerde (in post #51) dat de Boeddha zijn naasten verliet, iets waar volgens jou Jezus lijnrecht tegen inging en dat dat een groot contrast is met het christendom. Daar vroeg ik om een onderbouwing voor en haalde verschillende Bijbelteksten aan om aan te geven dat die contrast er m.i. eigenlijk niet is.

Dat ik zei dat je die verzen "niet geloofde" is misschien verkeerd geformuleerd, maar heeft te maken met dat je bepaalde verzen negeerde en je bewering herhaalde dat Jezus en zijn discipelen niet alles hadden verlaten en dat het een aanname was, waaruit ik opmaakte dat je die teksten niet geloofde, omdat ze toch wel eenduidig zijn, zoals je hier ook zegt.

Ik kwam tussen jou en Hallulama (niet Mijk), omdat je in je post aangaf geen kenner van het boeddhisme te zijn en je dus op die manier voor mij aangaf open te staan voor andere inzichten. Jezus wordt inderdaad als licht gezien, maar daar zie ik geen verschil in met de Boeddha, die in boeddhistische teksten, zoals soetra’s, als licht wordt omschreven. Jezus omschreef zoals je waarschijnlijk zelf weet niet alleen zichzelf als het licht van de wereld, maar ook zijn discipelen. Het is m.a.w. geen unieke eigenschap voor Jezus (als dat het is wat je bedoelt).

Wat betreft je vraag denk ik dat je kan zeggen dat het doel van het volgen van Jezus bevrijding/verlossing is, een doel die men eveneens in het boeddhisme heeft, ook als het gaat om nirvana (bevrijding van samsara, lijden, hechting, ...).
Je krijgt met het binnengaan van Gods Koninkrijk niet je eigen kinderen, of vrouw, of moeder terug die je verlaten hebt, want dat is niet het 100-voudige ervan. Het gaat om zegeningen die je daarvoor in de plaats krijgt, bijv.: in dit leven zou dat kunnen betekenen dat je de christelijke gemeenschap als familie krijgt (zoals het uitgelegd wordt). Het kan ook duiden op een grote beloning in het hiernamaals, met het eeuwige leven. Maar je eigen huis, familie, gezin en land heb je daarvoor wel verlaten.
Dit is ook waarom ik state dat Boeddha gewoon veel beter was in t beschrijven hiervan, evenals Rumi. Jezus maakt er een totale inner LOTRstory van, ondanks dat het er nog zéker uit te halen valt, wordt het zeer veel moeilijker als je dit letterlijk gaat bedenken allemaal, zoniet onmogelijk. Zelfde geldt voor Islam, daarom Rumi's benadering ervan, die benoemde dan ook letterlijk de cloak als "The Robe of Words".
Panterjongmaandag 7 juli 2025 @ 23:59
quote:
0s.gif Op maandag 7 juli 2025 13:07 schreef Jappie het volgende:

[..]
Ik kan mij als ouder zeer goed voorstellen wat het is om je kinderen te verliezen.
Het verlies hiervan is juist vanuit het aards menselijk perspectief niet te verteren.

Nochthans geeft God op meerdere plekken in de bijbel geen blijk dit gemis op de wijze zoals jij hier uitlegt te kunnen of zullen vergoeden. Het meest duidelijk hierin is toch wel het verhaal Job. Aan het eind van de reis krijgt hij welliswaar meer rijkdom dan ooit tevoren maar ipv zijn oorspronkelijke gezin krijgt hij er een nieuwe voor terug.
Ik kan dit toch niet helemaal in overeenstemming brengen met hetgeen jij hierboven beweert of ik moet je verkeerd begrepen hebben ?

Even los van het feit dat die bloedjes; vrouw; knechten etcetera zelf helemaal geen persoonlijke uitleg wordt gegeven over het "noodzakelijke experiment" waarvoor zij dienen te sterven wordt ook geenzins recht gedaan aan het gevoel wat Job voor hun heeft. Sterker nog; hem wordt te verstaan gegeven dat het oneerbaar/ongepast is een dergelijk rechtvaardigheidsgevoel ten aanzien van God tentoon te stellen. Hoe haalt hij het in zijn hoofd zich hierover te beklagen.

"God"; de macht die is kan derhalve niet langs de meetlat van onze ethische en morele waarden worden gelegd.
De macht die is volgt haar eigen wetten welke het reguliere aardse mens denken overstijgt. De zoektocht naar binnen wordt ook op meerdere plekken in de bijbel gepropageerd.

"Zoek eerst God en de rest zal u geschonken worden"
"eert uw vader en uw moeder; maar God boven alles"

Het aardse bestaan is satan gegeven, in Joh wordt hij meermaals aangeduid als "overste dezer wereld"
Elders staat geschreven je kunt niet God en de mammon dienen.

M.a.w. als je zoektocht naar God waarachtig is zul je het aardse moeten loslaten.
Nu weet ik dat Mammon veelal wordt uitgelegd als "Geld" maar het is veel breder dan dat.
Het gaat er niet om dat je geen materialistische gedachte als geld en bezittingen achterweg laat maar het idee van materie als bestaansgrond als geheel.

Terugkerend naar het discussiepunt...de uitleg welke Mijk geeft aan de betekenis van de bijbel blijkens de bijbelteksten zelf maken de bijbel veel begrijpelijker en laat tevens zien dat zij idd een grote mate van gelijkenis tonen met de verlichting zoals te vinden in de Oosterse geloven.
Job was geen volgeling van Jezus dus die vlieger gaat niet op.

Het gaat inderdaad om het niet
verlangen naar het aardse bij het volgen van Jezus.

Wat je over Mijk zegt is verder prima. Ik vind het het zweverig ietsisme achtig gezever waarbij alles op 1 grote hoop gegooid wordt en het aan argumentatie vanuit de bijbel ontbreekt.
Panterjongdinsdag 8 juli 2025 @ 00:58
quote:
3s.gif Op maandag 7 juli 2025 16:06 schreef Mijk het volgende:

[..]
Oh, dat bedoelde ik met "niet helemaal identiek", net als dat je in Nirvana meerdere stages hebt, zo ook dit.

Dus Nirvana = Kingdom of God, ja
Laatste stage Nirvana = Kingdom of Heaven, ja.

Ik zie graag de reactie op de verwijzing naar Ego, want er wordt niet enkel gesproken daar over Kingdom of God, maar ook over Heaven, Matteus 5:3
Het koninkrijk Gods en het koninkrijk der hemelen is dezelfde term. Mattheus vermijdt het woord God waarschijnlijk omdat hij rekening houdt met zijn Joodse toehoorder. Dat is alles.

Het koninkrijk uit zich op aarde in hoe mensen leven. Als er liefde, vrede, gerechtigheid en vergeving is wordt het koninkrijk zichtbaar.

De hemel daarentegen is een geheel ander begrip. Er is niets identiek aan. Wel zou je het inderdaad kunnen zien als een volgend stadium. Een opvatting die vooral steunt op Lucas 23.43.

Hoewel enige overeenkomsten tussen de hemel en het Nirvana zijn er vooral grote verschillen waardoor je ze simpelweg niet op een grote hoop kunt gooien.

Over de weg er naartoe of het bereiken ervan heb ik de verschillen al beargumenteerd waarop ik geen tegenargumenten heb gezien. Let op, het smijten met veel woorden, Engelse termen en bijbelteksten zijn natuurlijk geen argumenten an sich.
Verdere behandeling over de weg naartoe laat ik daarom voor nu achterwege. Deze zou je eventueel nogmaals kunnen lezen.

Een aantal verschillen:
Het Nirvana:

Een toestand waar men bevrijd is van het lijden.
God is er niet aanwezig.
Men kent geen verlangens meer.
Het is het eindstadium van de circulaire cyclus van de mens.
Men heeft geen persoonlijke identiteit meer en is los van het ego.

De hemel.
Geen toestand maar een plek.
De plek waar God woont, Jezus en Elia naar opstegen en de 'Heerlijkheid des Heren' vandaan naar beneden daalde.
Het is een plek van geluk en van liefde.
Het is het eindstadium van de lineaire cyclus van de mens.
Men behoudt de eigen identiteit.

Verder is het prima dat je het allemaal op een grote hoop gooit tot een smakeloze brij maar een bijbelse basis heeft het niet.
Haushoferdinsdag 8 juli 2025 @ 09:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 juli 2025 00:58 schreef Panterjong het volgende:
Verder is het prima dat je het allemaal op een grote hoop gooit tot een smakeloze brij maar een bijbelse basis heeft het niet.
Ik verbaas me hier ook over. Elke historische of religieuze context wordt weggelaten en alles wordt op één hoop gegooid in een zucht tot unificatie.

Dat heeft wat mij betreft niks met spiritualiteit te maken, maar is je reinste pseudowetenschap met spiritueel bedoelde rechtvaardigingen die niet onderdoen voor "mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten".

Ik snap überhaupt niet waar die zucht naar verklaringen nog vandaan komt als je spirituele inzichten denkt te hebben gekregen. Ik kan -tig boeddhistische teksten oplepelen waarin exact hier voor wordt gewaarschuwd, te beginnen met de parabel van de giftige pijl uit de Culamalukya-soetra.

Maar goed, da's ook de reden waarom ik dit topic verder heb gemeden. Ik wou alleen laten weten dat ik het hier volledig met je eens ben.
Panterjongdinsdag 8 juli 2025 @ 10:26
Ik mis Bassie.

Ik maak even een uitzondering en doe wat Bassie zou doen.

Uit ChatGPT:

Geforceerd syncretisme:
Dit is het kunstmatig samensmelten van elementen uit verschillende religies of filosofieën, waarbij men overeenkomsten overdrijft of construeert om bruggen te bouwen die
er inhoudelijk niet zijn. Hoewel het vinden van parallellen oprecht of goedbedoeld kan zijn, wordt het
"krampachtig" wanneer men tegen
duidelijke verschillen in toch
vergelijkingen probeert te forceren.

Een vorm van interpretatieve projectie.
Men projecteert eigen wensen of overtuigingen op beide systemen en zoekt bevestiging in de ander. In plaats van elk geloof of filosofie in zijn eigen context te begrijpen,
gebruikt men één kader (bijvoorbeeld christelijke begrippen) om
boeddhistische ideeën te
interpreteren, of andersom.

Vergissing van oppervlakkige analogie met diepe overeenkomst:
Sommige ideeën lijken op elkaar (bijv. compassie in beide tradities), maar komen voort uit heel andere metafysische of morele kaders. Wie deze nuance mist, vervalt snel in
vergelijkingsdrang zonder begrip van
context.

Mogelijke intenties of oorzaken:
Een verlangen naar universele
waarheid of harmonie.

Een behoefte aan bruggen tussen culturen of religies.

Onvoldoende kennis van één of beide tradities.

Verwarring tussen ethische overeenkomsten en theologische
verschillen.

Samengevat:
Hier is sprake van een geforceerde vergelijkingsdrang die voorbijgaat aan de contextuele en filosofische
verschillen tussen het christendom en
het boeddhisme. Zoals in de metafoor
van de giftige pijl: het zoeken naar
zulke overeenkomsten kan afleiden
van de directe, praktische toepassing
van een traditie zoals die bedoeld
is.
Jappiedinsdag 8 juli 2025 @ 16:25
quote:
0s.gif Op maandag 7 juli 2025 23:59 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Job was geen volgeling van Jezus dus die vlieger gaat niet op.

Het gaat inderdaad om het niet
verlangen naar het aardse bij het volgen van Jezus.

Wat je over Mijk zegt is verder prima. Ik vind het het zweverig ietsisme achtig gezever waarbij alles op 1 grote hoop gegooid wordt en het aan argumentatie vanuit de bijbel ontbreekt.
Wat een vreemde reactie:

Joh 10:30
"Ik en de Vader zijn een"
Joh 14 1/14
"ik ben in de vader en de vader is in mij" // "De woorden die ik tot u spreek die zeg ik uit mijzelf niet; maar de Vader die in mij blijft doet de werken."

Het is nu niet alsof Jezus propageerde enigerlei actie te ondernemen die niet direct in lijn waren met de wil en acties van de vader. Tevens ook hier weer direct de verwijzing naar het lagere aardse zelf vs het hogere zelf wat door hem tot uiting komt.

Anders dan dat presenteer je nu al een paar posts lang Nirvana als uitsluitend een soort ego gedreven verlichte gemoedstoestand terwijl ook dat veel meer behelst; ja er worden andere facetten belicht en de uitleg mag meer down to earth zijn maar is dat ook niet exact wat JC predikte en ten uitvoer bracht. De overtuiging en de acties in het hier en nu waardoor de hemelse staat en het contact met de vader direct ervaren kan worden ?

Lukas 17: 20/21
En toen Hem door de Farizeeën gevraagd werd, wanneer het Koninkrijk van God zou komen, antwoordde Hij hun en zei: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u.

Maar goed, waarschijnlijk is het zoals de andere JC ons reeds onderwees:
Je ziet het pas als je het doorhebt"

Met als toevoeging dat je het daarna ook niet meer kunt ont-zien.
ejtleeditnAdinsdag 8 juli 2025 @ 18:43
quote:
0s.gif Op zondag 6 juli 2025 23:22 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dank voor je reactie.

De oproep om alles te verlaten in de bijbel is per situatie verschillend en gericht op bepaalde mensen zoals bijvoorbeeld z'n discipelen of de rijke jongeling.

Ook was die vaak tijdelijk zoals blijkt uit lucas 22

35 En hij zei tot hen:
toen ik jullie uitzond zonder beurs en reiszak en sandalen: hebben jullie toen iets ontbroken?
Ze zeiden: niets!

36 Hij zei tot hen:
maar nu: wie een beurs heeft, moet die meenemen, zo ook een reiszak;
en wie geen zwaard heeft, moet zijn bovenkleed verkopen en er een kopen

Daarnaast zijn er talloze voorbeelden te vinden van mensen die Jezus dienden zonder hun bezit op te geven of die hun bezit deels opgeven zoals Zacheüs. Martha bezat een huis. Maria was in het bezit van Nardusolie. Jozef was in het bezit van een kostbaar graf. Om een paar voorbeelden te noemen.

Het opgeven van je bezittingen was dus geen eis om Jezus te kunnen volgen.

Voor wat betreft het zijn van licht.

Matheus 5 14-16
Gij zijt het licht der wereld; een stad die op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. Ook steekt men geen lamp aan en zet die onder een korenmaat, maar op een standaard; dan geeft zij licht aan allen die in het huis zijn. Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien, en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken.

Hoewel ik enige overeenkomsten zie met het Boedhistische verlicht zijn. Zie ik vooral verschillen. Daar waar het boeddhisme zich vooral op de ik; het losraken van het ego en het einde van het eigen lijden richt gaat het in de bijbel vooral om het samen dienen onder Gods heerschappij. Dat juist dit volgens Mijk 1 pot nat is getuigd vooral van onwetendheid en wishfull thinking dat hij verbloemt met een woordenbrij aan vage termen en erom-draaierij.

Voor wat betreft kinderen.
Kinderen zijn voor veel mensen het meest dierbaar.
Hoe kun je het meest dierbare (dus je kinderen) niet terug krijgen terwijl er staat dat je het 100-voudige terugkrijgt? Dat is voor veel ouders onmogelijk.
Het gaat dus zeker wel ook om die kinderen. Of zelfs juist om die kinderen.
Bij het koninkrijk Gods gaat het mijn inziens om de plek waar gelovigen God kunnen dienen. Hier streed men voor. Dat je hier tijdelijk het e.e.a. voor op moet geven of mensen voor moet verlaten is dan niet meer dan logisch. Een opoffering om uiteindelijk alles in veelvoud terug te krijgen. Inclusief de kinderen die als noodzakelijk werden gezien voor dit koninkrijk.
Deze kinderen waren notabene de toehoorders van het evangelie en vormden het koninkrijk Gods zelfs in de diaspora.
Op dat punt zijn we het dan met elkaar eens, want ik zei ook niet dat het een eis was om je bezittingen op te geven, alleen in een specifieke geval wel.

Waar het mij om gaat is dat je de oproep om alles, je bezit én familie, te verlaten (zoals de Boeddha deed) ook terugziet in het christendom, en komt die oproep direct van Jezus tijdens zijn openbaar optreden. Het waren zowel mensen die door Jezus uitgekozen waren (de discipelen), maar ook willekeurige mensen die uit eigen keus Jezus van dichtbij wilden volgen, die alles moesten opgeven (zich onthechten).

Het was geen eis, maar in een specifieke geval wel. Het verhaal van de rijke jongeman illustreert dit het beste denk ik: Hij wilde aanvankelijk weten wat hij moest doen om het eeuwige leven te verkrijgen (naar de hemel gaan). Jezus herinnert hem 1) aan de geboden, maar omdat de man aangeeft dat hij zich daar al aan houdt maar zich toch onvolledig voelt, zegt Jezus 2) áls je volmaakt/compleet wil zijn geef dan al je bezittingen weg en volg mij.

Met dit in het achterhoofd: de volgelingen die je beschrijft (Zacheüs, Martha, Maria) kan je dus in de eerste categorie indelen; die hielden zich aan de geboden, waarmee je het eeuwige leven in het hiernamaals verkrijgt, waarbij je je bezit en familie niet hoeft te verlaten. De rijke jongeman hoefde in het eerste geval ook niets van zijn bezit op te geven, hij diende zich alleen aan de geboden te houden. Maar omdat hij meer wilde en zich onvolledig voelde, zegt Jezus áls je “volmaakt/compleet” (verlicht, non-dualistisch?) wil zijn, geef dán alles op en volg mij (in de zin van: met hem optrekken en niet alleen op een afstand in hem geloven en je aan de geboden houden).

Het is dus geen eis om alles te verlaten, je kan alles behouden door je aan de geboden te houden en kom je na je dood in de hemel, tenzij je hier op aarde “volmaakt/compleet” (eenwording, verlichting?) wilt worden, dan moet je alles opgeven / onthechten. Hetzelfde zie ik bij de Boeddha.

Het afstand nemen van sandalen, tas en geld was inderdaad voor een periode, wat ik ook in mijn post aangaf, maar alsnog moesten ze dat voor een lange periode doen, omdat ze door het hele land trokken om te prediken.

Maar richt niet elke religie zich op de ‘ik’, als in dat het gaat om dat jij verlost/bevrijd raakt? In het boeddhisme valt de scheiding tussen ‘ik’ en de ‘ander’ weg door de ervaring van non-dualiteit, wat ik ook weer zie in de uitspraken van Jezus: “Op die dag zult u inzien dat ik in mijn Vader ben, en jullie in mij, en ik in jullie.” Dit kan je interpreteren als een ervaring van eenheid. Of de tekst: “... opdat zij allen één zijn. Zoals U in mij bent, Vader, en ik in U, laten zij ook in Ons zijn, opdat de wereld gelooft dat U mij hebt gezonden. [...] ik in hen, en U in mij, zo zullen zij volkomen één zijn ...” Jezus bidt hier dat zijn volgelingen dezelfde eenheid zullen ervaren als hij.

Ik wil niet voor Mijk spreken, maar ik denk dat bij hem de puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen door de ervaringen die hij heeft gehad. Ik vergelijk het soms met de gelijkenis van de blinde mannen en de olifant:

963fc-1-fxkvfupjw6oudlto3czha.jpeg

Vanuit het oogpunt van de blinde mannen wijzen ze allemaal totaal verschillende dingen aan, terwijl in realiteit het om hetzelfde, een groter geheel, gaat.

Voor zover ik weet is er niets bekend over volgelingen die alles hadden verlaten en die dat later in het 100-voudige hebben teruggekregen. Je eigen kinderen terugkrijgen is niet het 100-voudige ervan. Letterlijk zou dat betekenen dat de discipelen enorm rijk zijn geworden, met vrouwen, tientallen kinderen, enorme huizen, landgoed, enz., maar volgens overlevering leefden ze bijna allemaal sober, waren ze vaak op reis (wat een gezinsleven moeilijk maakte) en zijn ze uiteindelijk bijna allemaal op een gewelddadige wijze om het leven gebracht vanwege hun geloof en het verkondigen ervan. In mijn ogen "alles terugkrijgen in het 100-voudige" kan je alleen verklaren vanuit een spiritueel oogpunt en/of met een beloning in het hiernamaals. Jappie komt hierin ook met een goed argument, vind ik (het Job-verhaal).
ejtleeditnAdinsdag 8 juli 2025 @ 18:51
quote:
14s.gif Op maandag 7 juli 2025 16:11 schreef Mijk het volgende:

[..]
Dit is ook waarom ik state dat Boeddha gewoon veel beter was in t beschrijven hiervan, evenals Rumi. Jezus maakt er een totale inner LOTRstory van, ondanks dat het er nog zéker uit te halen valt, wordt het zeer veel moeilijker als je dit letterlijk gaat bedenken allemaal, zoniet onmogelijk. Zelfde geldt voor Islam, daarom Rumi's benadering ervan, die benoemde dan ook letterlijk de cloak als "The Robe of Words".
Jezus geeft zelfs aan dat hij bewust in verhullende taal sprak. Waarschijnlijk om mensen tot nadenken aan te zetten en naar de diepere betekenis te laten zoeken, wat een innerlijke zoektocht op gang brengt en je op die manier zelf tot inzicht komt (wanneer je er persoonlijk rijp voor bent). Het gaat i.m.o. niet om dat zaken duidelijk uitgelegd moeten worden of verhuld worden, want de spirituele realiteit/waarheid waar het om gaat kan toch niet in taal uitgedrukt worden, noch kan je een ander het daarmee laten ervaren. Je ziet in deze discussies hoe moeilijk het is om anderen te overtuigen, zelfs als je het ronduit en direct vertelt, zoals jij doet, krijg je alsnog met onbegrip en weerstand te maken en allerlei beschuldigingen naar je hoofd geslingerd.

Dat Jezus vaak in gelijkenissen sprak is meer dan een “robe of words”, want die zijn nog moeilijker om te vatten, de toehoorders begrepen hem vaak niet. Zelfs zijn discipelen hadden er moeite mee, en het is best komisch om te lezen hoe ze er soms hopeloos van werden, omdat ze het te letterlijk opvatten en dat Jezus het ook niet begreep waarom zijn eigen discipelen het niet begrepen (“begrijpen jullie het dan ook niet?”), waarna hij dan de diepere betekenis moest uitleggen.

Van Rumi kan je eigenlijk wel hetzelfde zeggen (denk ik, want ik ben er niet zo bekend mee), dat hij een “robe of words” gebruikte, in poëtische vorm, wat door gewone mensen vaak moeilijk te vatten is. Dat je Rumi beter begrijpt, of Jezus, komt denk ik ook alleen door je ervaring.
Panterjongdinsdag 8 juli 2025 @ 20:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 juli 2025 16:25 schreef Jappie het volgende:

[..]
Wat een vreemde reactie:

Joh 10:30
"Ik en de Vader zijn een"
Joh 14 1/14
"ik ben in de vader en de vader is in mij" // "De woorden die ik tot u spreek die zeg ik uit mijzelf niet; maar de Vader die in mij blijft doet de werken."

Het is nu niet alsof Jezus propageerde enigerlei actie te ondernemen die niet direct in lijn waren met de wil en acties van de vader. Tevens ook hier weer direct de verwijzing naar het lagere aardse zelf vs het hogere zelf wat door hem tot uiting komt.

Anders dan dat presenteer je nu al een paar posts lang Nirvana als uitsluitend een soort ego gedreven verlichte gemoedstoestand terwijl ook dat veel meer behelst; ja er worden andere facetten belicht en de uitleg mag meer down to earth zijn maar is dat ook niet exact wat JC predikte en ten uitvoer bracht. De overtuiging en de acties in het hier en nu waardoor de hemelse staat en het contact met de vader direct ervaren kan worden ?

Lukas 17: 20/21
En toen Hem door de Farizeeën gevraagd werd, wanneer het Koninkrijk van God zou komen, antwoordde Hij hun en zei: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u.

Maar goed, waarschijnlijk is het zoals de andere JC ons reeds onderwees:
Je ziet het pas als je het doorhebt"

Met als toevoeging dat je het daarna ook niet meer kunt ont-zien.
Tja een andere uitleg over wat het nirvana is dan die ik heb gegeven heb ik van anderen niet gezien.

Wat Job betreft. Hij kreeg niet de opdracht alles achter hem te laten. Hij had geen keuze. Nergens staat verder de belofte dat hij het honderdvoudige terug zou krijgen. Het is simpelweg een vergelijking die nergens op slaat.
Panterjongwoensdag 9 juli 2025 @ 08:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 juli 2025 18:43 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Op dat punt zijn we het dan met elkaar eens, want ik zei ook niet dat het een eis was om je bezittingen op te geven, alleen in een specifieke geval wel.

Waar het mij om gaat is dat je de oproep om alles, je bezit én familie, te verlaten (zoals de Boeddha deed) ook terugziet in het christendom, en komt die oproep direct van Jezus tijdens zijn openbaar optreden. Het waren zowel mensen die door Jezus uitgekozen waren (de discipelen), maar ook willekeurige mensen die uit eigen keus Jezus van dichtbij wilden volgen, die alles moesten opgeven (zich onthechten).

Het was geen eis, maar in een specifieke geval wel. Het verhaal van de rijke jongeman illustreert dit het beste denk ik: Hij wilde aanvankelijk weten wat hij moest doen om het eeuwige leven te verkrijgen (naar de hemel gaan). Jezus herinnert hem 1) aan de geboden, maar omdat de man aangeeft dat hij zich daar al aan houdt maar zich toch onvolledig voelt, zegt Jezus 2) áls je volmaakt/compleet wil zijn geef dan al je bezittingen weg en volg mij.

Met dit in het achterhoofd: de volgelingen die je beschrijft (Zacheüs, Martha, Maria) kan je dus in de eerste categorie indelen; die hielden zich aan de geboden, waarmee je het eeuwige leven in het hiernamaals verkrijgt, waarbij je je bezit en familie niet hoeft te verlaten. De rijke jongeman hoefde in het eerste geval ook niets van zijn bezit op te geven, hij diende zich alleen aan de geboden te houden. Maar omdat hij meer wilde en zich onvolledig voelde, zegt Jezus áls je “volmaakt/compleet” (verlicht, non-dualistisch?) wil zijn, geef dán alles op en volg mij (in de zin van: met hem optrekken en niet alleen op een afstand in hem geloven en je aan de geboden houden).

Het is dus geen eis om alles te verlaten, je kan alles behouden door je aan de geboden te houden en kom je na je dood in de hemel, tenzij je hier op aarde “volmaakt/compleet” (eenwording, verlichting?) wilt worden, dan moet je alles opgeven / onthechten. Hetzelfde zie ik bij de Boeddha.

Het afstand nemen van sandalen, tas en geld was inderdaad voor een periode, wat ik ook in mijn post aangaf, maar alsnog moesten ze dat voor een lange periode doen, omdat ze door het hele land trokken om te prediken.

Maar richt niet elke religie zich op de ‘ik’, als in dat het gaat om dat jij verlost/bevrijd raakt? In het boeddhisme valt de scheiding tussen ‘ik’ en de ‘ander’ weg door de ervaring van non-dualiteit, wat ik ook weer zie in de uitspraken van Jezus: “Op die dag zult u inzien dat ik in mijn Vader ben, en jullie in mij, en ik in jullie.” Dit kan je interpreteren als een ervaring van eenheid. Of de tekst: “... opdat zij allen één zijn. Zoals U in mij bent, Vader, en ik in U, laten zij ook in Ons zijn, opdat de wereld gelooft dat U mij hebt gezonden. [...] ik in hen, en U in mij, zo zullen zij volkomen één zijn ...” Jezus bidt hier dat zijn volgelingen dezelfde eenheid zullen ervaren als hij.

Ik wil niet voor Mijk spreken, maar ik denk dat bij hem de puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen door de ervaringen die hij heeft gehad. Ik vergelijk het soms met de gelijkenis van de blinde mannen en de olifant:

[ afbeelding ]

Vanuit het oogpunt van de blinde mannen wijzen ze allemaal totaal verschillende dingen aan, terwijl in realiteit het om hetzelfde, een groter geheel, gaat.

Voor zover ik weet is er niets bekend over volgelingen die alles hadden verlaten en die dat later in het 100-voudige hebben teruggekregen. Je eigen kinderen terugkrijgen is niet het 100-voudige ervan. Letterlijk zou dat betekenen dat de discipelen enorm rijk zijn geworden, met vrouwen, tientallen kinderen, enorme huizen, landgoed, enz., maar volgens overlevering leefden ze bijna allemaal sober, waren ze vaak op reis (wat een gezinsleven moeilijk maakte) en zijn ze uiteindelijk bijna allemaal op een gewelddadige wijze om het leven gebracht vanwege hun geloof en het verkondigen ervan. In mijn ogen "alles terugkrijgen in het 100-voudige" kan je alleen verklaren vanuit een spiritueel oogpunt en/of met een beloning in het hiernamaals. Jappie komt hierin ook met een goed argument, vind ik (het Job-verhaal).
De beloning van de hemel is puur een eigen interpretatie. De bijbel spreekt eigenlijk nergens over de hemel als plek na de dood. Lukas heeft het wel over het paradijs. Dit zou je nog als de hemel als plek na de dood kunnen aanmerken echter dit is dus interpratief. Ook wijkt de idee van de hemel als beloning af met de verwachting van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde en de opstanding der doden.

Met dit in het achterhoofd zou je de belofte van Jezus kunnen zien. Dit impliceert dat de belofte van Jezus nog uit zou moeten komen.

Een andere interpretatie, en die is puur eigen, is dat Jezus gefaald heeft het koninkrijk Gods te bevrijden van de Romeinen en dit moest bekopen met de dood aan het kruis. De belofte van Gods Koninkrijk heeft dan te maken met bevrijding en het niet meer onder het juk leven van de overheerser met diens gebruiken, cultuur en religie. Het leven in een vrij land samen met het gezin dat je tijdelijk achter hebt gelaten zou je dan kunnen zien als het 100-voudige terugkrijgen. Ondanks dat ik dit standpunt vanuit de bijbel tot in de treure in het verleden op dit forum verdedigd heb begrijp ik dat dit speculatief overkomt. Echter als je je in kunt leven in iemand die in eigen land gegijzeld is door een overheerser met een geheel afwijkende cultuur en religie dan moet de idee om weer vrij in dat koninkrijk Gods te leven toch een gevoel geven dat je het 100-voudige terug krijgt.
Voor nu genoeg hierover.

In plaats van de 'hemel' spreekt de bijbel wel over verlossing. Het aan de geboden houden is echter geen voorwaarde. Het gaat om het geloof / vertrouwen (het bijbelse emuna dat een diepere lading heeft dan de woorden die ik als vertaling ervan gebruik). Als je gelooft dan komt het houden aan de geboden vanzelf en zul je gered worden. Met het NT komt het geloof in Jezus, waarin God zichzelf openbaart immers er staat geschreven dat ze één zijn, daarbij.

Over wat volmaaktheid volgens het
Boeddhisme en het Christendom is zijn veel verschillen waardoor je het net als eerdere behandelde begrippen als Nirvana/hemel of de weg er naartoe niet op een grote hoop kunt gooien. Ik kan deze verschillen voor je uit eenzetten maar dat laat ik voor nu even gaan.

Wel nog het volgende hierover. Volgens de Bijbel kan het opgeven van alles een weg zijn naar volmaaktheid, vooral als rijkdom of bezit een blokkade vormt in de relatie met God. Maar het is zoals we hebben vastgesteld geen universeel gebod. De oproep is afhankelijk van iemand z'n situatie.
Ook hier gaat het weer om het geloof / het vertrouwen (emuna). Met andere woorden het gaat erom dat je jezelf volledig toewijdt aan God dat bij sommige mensen het op moeten geven van alles inhoudt.
Haushoferwoensdag 9 juli 2025 @ 09:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 juli 2025 16:25 schreef Jappie het volgende:
Lukas 17: 20/21
En toen Hem door de Farizeeën gevraagd werd, wanneer het Koninkrijk van God zou komen, antwoordde Hij hun en zei: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u.
Dit is nou een typische tekst die esoterisch wordt geďnterpreteerd. In de KJV wordt het Griekse woord ἐντὸς (entos) inderdaad zo vertaald, in mijn NBG-vertaling staat er "bij u", een andere mogelijke vertaling is "te midden van jullie" o.i.d. De vraag is nu wat de meest waarschijnlijke vertaling is. Als je de context bekijkt waarin Farizeeërs Jezus uit de tent proberen te lokken, dan lijkt een vertaling "in u" nogal vreemd. Als je de rol van Jezus door de evangelisten erbij betrekt, dan lijkt een vertaling als "te midden van jullie" (als in: Jezus zelf) een stuk waarschijnlijk. De Farizeeërs hadden waarschijnlijk een andere opvatting over de komst van de Messias met allerlei tekenen, en de evangelisten proberen dat beeld van de Messias recht te zetten; dat begint al in het Marcus evangelie in het begin (de Messias is een gekruisigde).

Als je dit soort context er niet bij haalt, dan kun je overal wel van alles in gaan lezen en lukraak verbanden gaan trekken die je eigen spiritualiteit bevestigt. Zuivere apofenie, dus.
ejtleeditnAwoensdag 9 juli 2025 @ 12:59
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 08:30 schreef Panterjong het volgende:

[..]
De beloning van de hemel is puur een eigen interpretatie. De bijbel spreekt eigenlijk nergens over de hemel als plek na de dood. Lukas heeft het wel over het paradijs. Dit zou je nog als de hemel als plek na de dood kunnen aanmerken echter dit is dus interpratief.
Dat er wel of geen hemel is, is een andere discussie waar ik liever niet teveel op in wil gaan, omdat we dan anders afdwalen. Maar wat wordt er dan bedoelt met het eeuwige leven in de teksten, geloof je dan in een soort herstel van het paradijs op aarde? De grootste stromingen in het christendom geloven vanuit de leer in een hemel waar je na je dood naartoe kan gaan, en die baseren zich op teksten uit de bijbel.

quote:
Met dit in het achterhoofd zou je de belofte van Jezus kunnen zien. Dit impliceert dat de belofte van Jezus nog uit zou moeten komen.
Als je gelooft in een soort herstel van het paradijs op aarde (wat nog in de toekomst moet plaatsvinden), zou het i.m.o. niets afdoen aan het gegeven dat Jezus en zijn discipelen tijdens hun leven hun bezit en families hebben verlaten.

quote:
Een andere interpretatie, en die is puur eigen, is dat Jezus gefaald heeft het koninkrijk Gods te bevrijden van de Romeinen en dit moest bekopen met de dood aan het kruis. De belofte van Gods Koninkrijk heeft dan te maken met bevrijding en het niet meer onder het juk leven van de overheerser met diens gebruiken, cultuur en religie. Het leven in een vrij land samen met het gezin dat je tijdelijk achter hebt gelaten zou je dan kunnen zien als het 100-voudige terugkrijgen. Ondanks dat ik dit standpunt vanuit de bijbel tot in de treure in het verleden op dit forum verdedigd heb begrijp ik dat dit speculatief overkomt. Echter als je je in kunt leven in iemand die in eigen land gegijzeld is door een overheerser met een geheel afwijkende cultuur en religie dan moet de idee om weer vrij in dat koninkrijk Gods te leven toch een gevoel geven dat je het 100-voudige terug krijgt.
Voor nu genoeg hierover.
Dit roept bij mij meer vragen op dan het eigenlijk beantwoord. Het was volgens mij niet het doel van Jezus om mensen van Romeinse overheersing te bevrijden, dat was de verwachting van sommige mensen om hem heen. Het ging hem om een geestelijke/innerlijke bevrijding en hij zegt ook ergens: mijn koninkrijk is niet van deze wereld. Hij kan dan niet ‘falen’ in iets wat zijn doel niet was.

En als je het begrijpt in de zin van dat het was om de mensen te bevrijden van Romeinse gebruiken en religie, dan kan je ook stellen dat hij kwam om mensen te bevrijden van de opvattingen/gebruiken van groepen zoals de farizeeën, en die boden hem meer weerstand dan de Romeinen.

Uit de overlevering blijkt verder niet dat de discipelen alles hebben teruggekregen wat ze verlaten hebben, laat staan in het 100-voudige, maar het tegenovergestelde. En als je dan zegt dat het nog moet gebeuren in de toekomst, dan blijft het een beloning in de toekomst waar ze alsnog alles voor hebben verlaten. En daar ging het mij aanvankelijk om: dat het eigenlijk niet verschilt met de Boeddha die in zijn spirituele zoektocht zijn gezin verliet.

quote:
In plaats van de 'hemel' spreekt de bijbel wel over verlossing. Het aan de geboden houden is echter geen voorwaarde. Het gaat om het geloof / vertrouwen (het bijbelse emuna dat een diepere lading heeft dan de woorden die ik als vertaling ervan gebruik). Als je gelooft dan komt het houden aan de geboden vanzelf en zul je gered worden. Met het NT komt het geloof in Jezus, waarin God zichzelf openbaart immers er staat geschreven dat ze één zijn, daarbij.
Je zegt dat het houden aan de geboden geen voorwaarde voor het eeuwige leven is, maar ik spreek gewoon vanuit wat de Bijbeltekst zegt in het verhaal van de rijke jongeman. Hij wil het eeuwige leven verkrijgen, daarop zegt Jezus (dus niet ik): hou je aan de geboden. Hij stelt het als voorwaarde. Dat geloof voorafgaat aan de geboden (zoals je zegt) is duidelijk, anders zou de rijke jongeman niet op Jezus zijn afgekomen met de vraag over het eeuwige leven.

quote:
Over wat volmaaktheid volgens het Boeddhisme en het Christendom is zijn veel verschillen waardoor je het net als eerdere behandelde begrippen als Nirvana/hemel of de weg er naartoe niet op een grote hoop kunt gooien. Ik kan deze verschillen voor je uit eenzetten maar dat laat ik voor nu even gaan.

Wel nog het volgende hierover. Volgens de Bijbel kan het opgeven van alles een weg zijn naar volmaaktheid, vooral als rijkdom of bezit een blokkade vormt in de relatie met God. Maar het is zoals we hebben vastgesteld geen universeel gebod. De oproep is afhankelijk van iemand z'n situatie.
Ook hier gaat het weer om het geloof / het vertrouwen (emuna). Met andere woorden het gaat erom dat je jezelf volledig toewijdt aan God dat bij sommige mensen het op moeten geven van alles inhoudt.
Ik begrijp dat je die verschillen ziet. Het ging mij vooral om dat onthechting en het verlaten van alles (waar Jezus zelfs expliciet je kinderen benoemt) m.i. dus niet iets duisters is uit het boeddhisme.

[ Bericht 0% gewijzigd door ejtleeditnA op 09-07-2025 15:37:06 ]
ejtleeditnAwoensdag 9 juli 2025 @ 13:02
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 09:44 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Dit is nou een typische tekst die esoterisch wordt geďnterpreteerd. In de KJV wordt het Griekse woord ἐντὸς (entos) inderdaad zo vertaald, in mijn NBG-vertaling staat er "bij u", een andere mogelijke vertaling is "te midden van jullie" o.i.d. De vraag is nu wat de meest waarschijnlijke vertaling is. Als je de context bekijkt waarin Farizeeërs Jezus uit de tent proberen te lokken, dan lijkt een vertaling "in u" nogal vreemd. Als je de rol van Jezus door de evangelisten erbij betrekt, dan lijkt een vertaling als "te midden van jullie" (als in: Jezus zelf) een stuk waarschijnlijk. De Farizeeërs hadden waarschijnlijk een andere opvatting over de komst van de Messias met allerlei tekenen, en de evangelisten proberen dat beeld van de Messias recht te zetten; dat begint al in het Marcus evangelie in het begin (de Messias is een gekruisigde).

Als je dit soort context er niet bij haalt, dan kun je overal wel van alles in gaan lezen en lukraak verbanden gaan trekken die je eigen spiritualiteit bevestigt. Zuivere apofenie, dus.
Antideeltje in F&L / Ancient Geometry - met Eggstc
Haushoferwoensdag 9 juli 2025 @ 13:47
quote:
Ah, die was ik alweer vergeten, blijkbaar is die tekst al eerder besproken. Zie ook post #156 en #157.
Mijkwoensdag 9 juli 2025 @ 15:12
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 09:44 schreef Haushofer het volgende:
Zuivere apofenie, dus.
En dat zal t blijven, totdat men hier zelf gezien heeft waar t over gaat, de ervaring is nodig imo, net als dat die nodig is om te weten wat Nat is. Je kunt zoveel theorien erop los laten en dat allemaal apofenie noemen, tot je zelf de rivier in gesprongen ben, en dan vallen die puzzelstukken op zn plek.... hoewel iedereen nog steeds apofenie naar je staat te gillen, maakt dat niet zoveel meer uit als je eenmaal zelf weet wat Nat zijn is, je bent immers de ervaring rijker.

Verder zie ik nergens inhoudelijke reactie op de voorbeelden die ik allemaal geef uit de Bijbel dat dit ook over ego gaat, er wordt omheen gepraat, dus dan kan ik niet verder idd.
Haushoferwoensdag 9 juli 2025 @ 17:58
quote:
14s.gif Op woensdag 9 juli 2025 15:12 schreef Mijk het volgende:

Je kunt zoveel theorien erop los laten en dat allemaal apofenie noemen...
Jij bent degene die er allemaal "theorieën" op loslaat, en bij weerwoord verschuif je de doelpalen en begin je over "ervaring".

Maar het heeft bar weinig met de ervaringen an sich te maken, maar hoe je die ervaringen wilt verklaren. Dat jij ervaringen hebt gehad, betekent nog niet dat allerlei spirituele tradities soortgelijke ervaringen duiden. Dat is een verklaring. En, zoals ik zei, eentje die nou niet bepaald genuanceerd is.

Maar goed, we weten beide hoe we er in staan. Verdere discussie hierover bleek eerder zinloos.
Telefoonvorkwoensdag 9 juli 2025 @ 18:27
Binnen de eerste 5 minuten zegt hij dat zijn "logische" deducties, niet gebruikt kunnen worden om het bestaan van god te bewijzen. Ik heb de video op dat moment gestopt, sinds wat hij uit gaat kramen alleen maar nog meer onzin zal zijn.
Mijkwoensdag 9 juli 2025 @ 19:29
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 17:58 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Jij bent degene die er allemaal "theorieën" op loslaat, en bij weerwoord verschuif je de doelpalen en begin je over "ervaring".

Maar het heeft bar weinig met de ervaringen an sich te maken, maar hoe je die ervaringen wilt verklaren. Dat jij ervaringen hebt gehad, betekent nog niet dat allerlei spirituele tradities soortgelijke ervaringen duiden. Dat is een verklaring. En, zoals ik zei, eentje die nou niet bepaald genuanceerd is.

Maar goed, we weten beide hoe we er in staan. Verdere discussie hierover bleek eerder zinloos.
Ze beschrijven t allemaal wel indentiek en zeer accurate, vantevoren, over profetien gesproken.

Ik laat geen theorien los, ik lees symboliek. Maar we weten idd hoe we er beiden in staan, zoals je zelf eerder zei; categorie fouten, zoals muziek proberen uit te meten.
Jappiewoensdag 9 juli 2025 @ 19:31
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 09:44 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Dit is nou een typische tekst die esoterisch wordt geďnterpreteerd. In de KJV wordt het Griekse woord ἐντὸς (entos) inderdaad zo vertaald, in mijn NBG-vertaling staat er "bij u", een andere mogelijke vertaling is "te midden van jullie" o.i.d. De vraag is nu wat de meest waarschijnlijke vertaling is. Als je de context bekijkt waarin Farizeeërs Jezus uit de tent proberen te lokken, dan lijkt een vertaling "in u" nogal vreemd. Als je de rol van Jezus door de evangelisten erbij betrekt, dan lijkt een vertaling als "te midden van jullie" (als in: Jezus zelf) een stuk waarschijnlijk. De Farizeeërs hadden waarschijnlijk een andere opvatting over de komst van de Messias met allerlei tekenen, en de evangelisten proberen dat beeld van de Messias recht te zetten; dat begint al in het Marcus evangelie in het begin (de Messias is een gekruisigde).

Als je dit soort context er niet bij haalt, dan kun je overal wel van alles in gaan lezen en lukraak verbanden gaan trekken die je eigen spiritualiteit bevestigt. Zuivere apofenie, dus.
Wat ik zie is een hoop interpretatie en omgevingsfactoren welke door u worden aagedragen zonder dat daar expliciet over wordt gesproken in dat deel van de bijbel welke ik quotte. Niet dat ik iets heb tegen eigen interpretaties of andersdenkenden maar juist daar waar spirituele teksten wezenlijk veranderen door deze te veel naar aardse omgevingsfactoren te laten buigen lijkt mij toch enige terughoudendheid op zijn plaats.
Anders dan dat is het n.b. Jezus zelf die aangeeft uitspraken en gelijkenissen op een dusdanig manier in te kleden dat de achterliggende boodschap slechts kan worden verstaan door hun die de diepere betekenis kunnen doorgronden en zij die slechts luisteren de diepere betekenis zal ontgaan. (Mattheus 13: 10-17)

Komt nog bij dat het gezien de omgevingsfactoren (dreiging van de Farizeers en andere belanghebbenden) juist logischer lijkt om vooral geen extra aandacht uit te laten gaan naar eventueel godslasterende stukken tekst.
Misverstanden kun je prima rechtzetten zonder daar onnodige risico's voor te hoeven nemen. Omgekeerd geredeneerd zou juist het evt rechtzetten van dit stuk tekst naar haar esoterische betekenis uitsluitend dan de moeite waard zijn indien die achterliggende waarheid voor de discipelen ook daadwerkelijk als dusdanig beleefd werden.

Anders gezegd: "Dat zij dit deden in het volle besef dat geen aardse straf of kwelling de geestelijke werkelijkheid die is kon bedreigen" Eens te meer een reden om te kiezen voor de uitleg zoals ik hem beschreven heb.

Anyway..het te pas en te onpas neerplempen van vermoeden tot apofenie lijkt op zichzelf een vorm van apofenie.
Dit verschijnsel lijkt erger te zijn geworden sinds je er een boek over geschreven hebt, .........waar het hart van vol is...... :{
Mijkwoensdag 9 juli 2025 @ 19:36
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 19:31 schreef Jappie het volgende:

[..]
Wat ik zie is een hoop interpretatie en omgevingsfactoren welke door u worden aagedragen zonder dat daar expliciet over wordt gesproken in dat deel van de bijbel welke ik quotte. Niet dat ik iets heb tegen eigen interpretaties of andersdenkenden maar juist daar waar spirituele teksten wezenlijk veranderen door deze te veel naar aardse omgevingsfactoren te laten buigen lijkt mij toch enige terughoudendheid op zijn plaats.
Anders dan dat is het n.b. Jezus zelf die aangeeft uitspraken en gelijkenissen op een dusdanig manier in te kleden dat de achterliggende boodschap slechts kan worden verstaan door hun die de diepere betekenis kunnen doorgronden en zij die slechts luisteren de diepere betekenis zal ontgaan. (Mattheus 13: 10-17)

Komt nog bij dat het gezien de omgevingsfactoren (dreiging van de Farizeers en andere belanghebbenden) juist logischer lijkt om vooral geen extra aandacht uit te laten gaan naar eventueel godslasterende stukken tekst.
Misverstanden kun je prima rechtzetten zonder daar onnodige risico's voor te hoeven nemen. Omgekeerd geredeneerd zou juist het evt rechtzetten van dit stuk tekst naar haar esoterische betekenis uitsluitend dan de moeite waard zijn indien die achterliggende waarheid voor de discipelen ook daadwerkelijk als dusdanig beleefd werden.

Anders gezegd: "Dat zij dit deden in het volle besef dat geen aardse straf of kwelling de geestelijke werkelijkheid die is kon bedreigen" Eens te meer een reden om te kiezen voor de uitleg zoals ik hem beschreven heb.

Anyway..het te pas en te onpas neerplempen van vermoeden tot apofenie lijkt op zichzelf een vorm van apofenie.
Dit verschijnsel lijkt erger te zijn geworden sinds je er een boek over geschreven hebt, .........waar het hart van vol is...... :{
Eens, het lezen van dergelijke leren is dan ook voor wetenschappers niet weggelegd, zo zag je ook bij Hawking die er uiteindelijk achter kwam dat "God niet bestond", klopt datgeen waar hij naar zocht alszijnde "god", dat bestaat niet, en met die ben ik het niet oneens ofzo. Gewoon verkeerde interpretatie van wat er bedoeld wordt is all. Ze kijken in de verkeerde (cloak) hoek, zoals je hier ook ziet gebeuren, allemaal letterlijke teksten erbij pakken om een symbolisch iets proberen te onderzoeken, ik gaf vele voorbeelden, nul antwoord komt op wat betreft het ego. Het schijnt er zuiver doorheen, maar men blijft terug pakken op "ja maar dit staat hier", idd, op die manier zul je t nooit zien.

Letterlijk gaat dit over; "zo hard mogelijk denken aan een gedachteloze staat" en dan zeggen dat die gedachteloze staat niet in het denkbeeld voor kan komen.... inderdaad lol.
Haushoferwoensdag 9 juli 2025 @ 19:38
quote:
10s.gif Op woensdag 9 juli 2025 19:36 schreef Mijk het volgende:
Eens, het lezen van dergelijke leren is dan ook voor wetenschappers niet weggelegd.
Dan zwaait deze "wetenschapper" maar weer es af. :)
Mijkwoensdag 9 juli 2025 @ 19:39
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 19:38 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Dan zwaait deze "wetenschapper" maar weer es af. :)
Ja, snap ik, tis lastig als je eigen taal niet datgeen kan vertellen/onderbouwen wat er bedoeld wordt.
Panterjongdonderdag 10 juli 2025 @ 11:32
quote:
14s.gif Op woensdag 9 juli 2025 19:39 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja, snap ik, tis lastig als je eigen taal niet datgeen kan vertellen/onderbouwen wat er bedoeld
wordt.
Haushofer legt enkel uit op basis van de grondtekst wat aannemelijker is een bepaalde tekst te vertalen. Hoe Jappie er op reageert is daarom misplaatst.

Er is geen enkele reden Haushofer persoonlijk aan te vallen. Anderen zijn voor persoonlijke
aanvallen geband. Je opmerking over wetenschappers is denigrerend, argumentloos en een vorm van stereotypering.
Mijkdonderdag 10 juli 2025 @ 12:52
quote:
1s.gif Op donderdag 10 juli 2025 11:32 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Haushofer legt enkel uit op basis van de grondtekst wat aannemelijker is een bepaalde tekst te vertalen. Hoe Jappie er op reageert is daarom misplaatst.

Er is geen enkele reden Haushofer persoonlijk aan te vallen. Anderen zijn voor persoonlijke
aanvallen geband. Je opmerking over wetenschappers is denigrerend, argumentloos en een vorm van stereotypering.
?

Dat is hoe jij t dan opvat, want ik wil niet denigrerend zijn, totaal niet, wetenschappers weten veel meer op een ander front. Op dezelfde manier kun je zeggen dat Taal kundigen en wiskundigen elkaar niet verstaan, dat is niet zo vreemd. Ik erken dat wel, maar andersom lijkt dat niet erkend te worden, dát is meer denigrerend imo.

Maargoed, zolang je dus emoties en alle andere voorbeelden die ik gaf niet kunt bewijzen, zoals bewustzijn zelf, zoals intentie, intuitie enzovoorts, blijft dat argument overeind. Tis niet denigrerend, tis gewoon een andere tak van sport. Shiva////Shakti....
Panterjongdonderdag 10 juli 2025 @ 13:47
quote:
13s.gif Op donderdag 10 juli 2025 12:52 schreef Mijk het volgende:

[..]
?

Dat is hoe jij t dan opvat, want ik wil niet denigrerend zijn, totaal niet, wetenschappers weten veel meer op een ander front. Op dezelfde manier kun je zeggen dat Taal kundigen en wiskundigen elkaar niet verstaan, dat is niet zo vreemd. Ik erken dat wel, maar andersom lijkt dat niet erkend te worden, dát is meer denigrerend imo.

Maargoed, zolang je dus emoties en alle andere voorbeelden die ik gaf niet kunt bewijzen, zoals bewustzijn zelf, zoals intentie, intuitie enzovoorts, blijft dat argument overeind. Tis niet denigrerend, tis gewoon een andere tak van sport. Shiva////Shakti....
Ook deze post is op meerdere punten denigrerend.
Mijkdonderdag 10 juli 2025 @ 13:56
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2025 13:47 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ook deze post is op meerdere punten denigrerend.
Afhankelijk van hoe je t wilt lezen wellicht, ik zeg gewoon dat de kwaliteiten anders liggen, niet of dat "beter" "slechter", "hoger" , "lager" of whatever is, gewoon anders.
Panterjongdonderdag 10 juli 2025 @ 14:31
quote:
0s.gif Op woensdag 9 juli 2025 12:59 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Dat er wel of geen hemel is, is een andere discussie waar ik liever niet teveel op in wil gaan, omdat we dan anders afdwalen. Maar wat wordt er dan bedoelt met het eeuwige leven in de teksten, geloof je dan in een soort herstel van het paradijs op aarde? De grootste stromingen in het christendom geloven vanuit de leer in een hemel waar je na je dood naartoe kan gaan, en die baseren zich op teksten uit de bijbel.
[..]
Als je gelooft in een soort herstel van het paradijs op aarde (wat nog in de toekomst moet plaatsvinden), zou het i.m.o. niets afdoen aan het gegeven dat Jezus en zijn discipelen tijdens hun leven hun bezit en families hebben verlaten.
[..]
Dit roept bij mij meer vragen op dan het eigenlijk beantwoord. Het was volgens mij niet het doel van Jezus om mensen van Romeinse overheersing te bevrijden, dat was de verwachting van sommige mensen om hem heen. Het ging hem om een geestelijke/innerlijke bevrijding en hij zegt ook ergens: mijn koninkrijk is niet van deze wereld. Hij kan dan niet ‘falen’ in iets wat zijn doel niet was.

En als je het begrijpt in de zin van dat het was om de mensen te bevrijden van Romeinse gebruiken en religie, dan kan je ook stellen dat hij kwam om mensen te bevrijden van de opvattingen/gebruiken van groepen zoals de farizeeën, en die boden hem meer weerstand dan de Romeinen.

Uit de overlevering blijkt verder niet dat de discipelen alles hebben teruggekregen wat ze verlaten hebben, laat staan in het 100-voudige, maar het tegenovergestelde. En als je dan zegt dat het nog moet gebeuren in de toekomst, dan blijft het een beloning in de toekomst waar ze alsnog alles voor hebben verlaten. En daar ging het mij aanvankelijk om: dat het eigenlijk niet verschilt met de Boeddha die in zijn spirituele zoektocht zijn gezin verliet.
[..]
Je zegt dat het houden aan de geboden geen voorwaarde voor het eeuwige leven is, maar ik spreek gewoon vanuit wat de Bijbeltekst zegt in het verhaal van de rijke jongeman. Hij wil het eeuwige leven verkrijgen, daarop zegt Jezus (dus niet ik): hou je aan de geboden. Hij stelt het als voorwaarde. Dat geloof voorafgaat aan de geboden (zoals je zegt) is duidelijk, anders zou de rijke jongeman niet op Jezus zijn afgekomen met de vraag over het eeuwige leven.
[..]
Ik begrijp dat je die verschillen ziet. Het ging mij vooral om dat onthechting en het verlaten van alles (waar Jezus zelfs expliciet je kinderen benoemt) m.i. dus niet iets duisters is uit het boeddhisme.
Mij ging het erom dat er duidelijke verschillen zijn tussen de verschillende geloven en dat je ze niet zomaar op 1 grote hoop kunt gooien. Dat heb ik aan Mijk beargumenteerd en daar heb ik geen tegenargumenten op gezien.

Het achterlaten van je vrouw en kinderen omdat je bevrijd wil zijn van lijden en van je ego af wilt om uiteindelijk de eigen identiteit te verliezen door het opgaan in een soort van alles omvattend bewustzijn of iets dergelijks vind ik nog steeds een egoďstische daad en zorgt nog voor lijden bij het achtergelaten kind. Ik vind het geen liefdevolle daad.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 10:39
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2025 14:31 schreef Panterjong het volgende:
Mij ging het erom dat er duidelijke verschillen zijn tussen de verschillende geloven en dat je ze niet zomaar op 1 grote hoop kunt gooien. Dat heb ik aan Mijk beargumenteerd en daar heb ik geen tegenargumenten op gezien.

In post 76 beschrijf ik hoe dit gaat om ego, en nergens anders om. Óók in het christendom.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 12:02
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 10:39 schreef Mijk het volgende:

[..]
In post 76 beschrijf ik hoe dit gaat om ego, en nergens anders om. Óók in het christendom.
Je zei in die post het volgende:

quote:
Begrijp je ook dat het koninkrijk Gods binnen gaan hetzeflde is als Nirvana betreden,

Ik vroeg je hierop wat volgens jou het verschil is tussen het koninkrijk Gods en de hemel.

Hierna heb ik vanuit de bijbel beargumenteerd wat de verschillen zijn tussen het koninkrijk Gods en de hemel. Ik heb uitgelegd wat er met het door Mattheus gebruikte 'Koninkrijk der hemelen' bedoeld wordt. Daarnaast heb ik de verschillen uitgelegd tussen de hemel en het Nirvana. Ook heb ik de verschillen uitgelegd tussen de weg naar Nirvana toe en de weg naar de hemel toe. Het lijkt mij in deze post niet nodig dit te herhalen. Mocht het e.e.a. toch onduidelijk zijn dan mag je het me laten weten en zal ik er verder over uitweiden. Tegenargumenten op mijn zienswijze hierover heb ik niet van je gezien

Op de rest van je post zag ik verder geen reden om in te gaan want uiteraard heeft het volgen van Jezus te maken met het loslaten van je ego. Ik zag echter geen argumenten waaruit blijkt dat het binnengaan van het koninkrijk Gods het zelfzelfde is als het Nirvana betreden. Wel benoemde je overeenkomsten en deze ontken ik niet. Het benoemen van overeenkomsten zie ik niet als een argument. Daarvoor zou je ook op de verschillen in moeten gaan. Deze verschillen heb ik reeds aangetoond en met het benoemen van deze verschillen is je stelling dat het betreden van het koninkrijk Gods hetzelfde is als het betreden van het Nirvana ontkracht.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 12:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 12:02 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Je zei in die post het volgende:
[..]
Ik vroeg je hierop wat volgens jou het verschil is tussen het koninkrijk Gods en de hemel.

Hierna heb ik vanuit de bijbel beargumenteerd wat de verschillen zijn tussen het koninkrijk Gods en de hemel. Ik heb uitgelegd wat er met het door Mattheus gebruikte 'Koninkrijk der hemelen' bedoeld wordt. Daarnaast heb ik de verschillen uitgelegd tussen de hemel en het Nirvana. Ook heb ik de verschillen uitgelegd tussen de weg naar Nirvana toe en de weg naar de hemel toe. Het lijkt mij in deze post niet nodig dit te herhalen. Mocht het e.e.a. toch onduidelijk zijn dan mag je het me laten weten en zal ik er verder over uitweiden. Tegenargumenten op mijn zienswijze hierover heb ik niet van je gezien

Op de rest van je post zag ik verder geen reden om in te gaan want uiteraard heeft het volgen van Jezus te maken met het loslaten van je ego. Ik zag echter geen argumenten waaruit blijkt dat het binnengaan van het koninkrijk Gods het zelfzelfde is als het Nirvana betreden. Wel benoemde je overeenkomsten en deze ontken ik niet. Het benoemen van overeenkomsten zie ik niet als een argument. Daarvoor zou je ook op de verschillen in moeten gaan. Deze verschillen heb ik reeds aangetoond en met het benoemen van deze verschillen is je stelling dat het betreden van het koninkrijk Gods hetzelfde is als het betreden van het Nirvana ontkracht.
Ja, en zo heb ik in het verleden veel vaker overeenkomsten gegeven, zoals Non-attachment , dit zie je terug in Hinduism als speerpunt, en zo ook in het Christendom met de "jaag geen aardse schatten na", zo ook de zonden laten dat zien (zie de punten ook in die post 76 over naald, greed, enz). En als je op die manier de grote lijnen ziet, dan zie je dat dit allemaal over t zelfde gaat. De details in een religie zijn vooral cultuur gebaseerd, history, opvulling van een verhaal wat anderen ervan maakten. Zoals dus een Marcus, zoals een John, zoals een Lucas, die maken er X van in de ene religie. En zo heb je Vyasa, Valmiki, Narada en Shuka in het hinduisme die dit dan in de Veda's deden van die religie, dat hier een totaal ander verhaal uit komt ivm cultuur en alles. Tja, daar hadden ze geen Jezus figuur nee, daar noemen ze dat Awareness (als we het hebben over de huidige "energie" wat ze bedoelen met Jezus met "enkel door mij komt men tot god", ipv dus "de historische jezus als mens").

Hier wil dus t christendom een harde claim leggen op "dat jezus de enige is die dit dan zou kunnen" omdat het "halfgod" of zelfs "god" zelf was. En hier ga je dan flink uit de bocht natuurlijk, als je ziet dat Buddha die staten al 400y eerder zag, ene Hindu's dat met Mukti/Moksha ook zagen wat állemaal gebaseerd is op diezelfde egoloss, diezelfde non-attachment. Waar Kemeticism (Egyptian book of the Dead) ook de halve hedendaagse bijbel vertegenwoordigd. En hermeticism idem, alleen wat minder geladen met magie en tovenarij.

Ik heb vaker t voorbeeld gegeven; "geef 50 culturen de opdracht een boom te omschrijven", je krijgt 50 verschillende verhalen, vrijwel geen 1 is identiek maar lijken ze wel op elkaar. Now, doe daar een laagje cultuur, een laagje tijdsgeest (Hindu = vele malen ouder dan zelfs OT) , en dan krijg je wat we nu zien met religies. Daarbij gaf ik ook nog het voorbeeld dat Mozes, een Farao in opleiding was, dus hoe voordehandliggend is het dat de kennis waarmee hij OT begon, uit Egypte (kemeticism) komt? In mijn ogen zeer groot.

Ja als dit soort zaken allemaal genegeerd worden, dan kun je wel blijven zeggen "maar jezus toverde", maar dat houdt geen stand, enkel door bepaalde bias houdt dat stand. Gelukkig kwam ik hier volledig un-biased in, en dan is dit hele verhaal (en dus de vergelijking van grote rode lijnen) makkelijker om dit te zien imo.

Meer niet. Want een antwoord op "hoe dan andere culturen tot zgn dwaalleren" zouden komen terwijl ze duizenden jaren ouder zijn, komt ook nooit een antwoord op, terwijl ze een soortgelijk iets lijken aanwijzen. Dat is toch op zn minst vreemd he.

Júist omdat "god" ontastbaar is, krjig je dergelijk verschillende verhalen uit verschillende culturen, dit is gewoon evident. Dus ik zie niet hoe je "dit niet ziet", zegmaar. Thats all.

Dus even Resumé in case van "warrig";

Bijbel heeft persoon A,B,C die dit beschrijven (uit bepaalde cultuur/tijdsgeest).
Hindu heeft persoon D,E,F die dit beschrijven(uit ANDERE cultuur/tijdsgeest).

Tis nogal wiedes dat je dan "andere verhalen krijgt" die naar t zelfde wijzen.

Toch zijn de grote rode lijnen (Ego-loss, Non-attachment, Advaita Vedanta (nonduality --> AdamEva/Heresy)) gelijk aan elkaar, even buiten of er dan water in wijn getoverd werd of dat Shiva de rivieren vanuit de hemel liet stromen, dat is allemaal cloak, opvulling. Het gaat om die grote rode lijnen van de leer welke je in elke leer terug ziet, zodra je door de regels heen leest.

Islam idem; Jihad Al'Nafs >> Conquer the Ego, dwaalleer? Nee, spot on.

En zo geldt dit ook voor Buddhisme, maar omdat Hindu wat breder is wat betreft "goden" en de overeenkomsten met Christendom, gebruik ik dat als voorbeeld. Buddhism is dan ook nauwverwant met TAO/Hindu.

In mijn ogen is een leer die zegt dat een ander (uit die geschiedenis) een dwaalleer is, zelf een dwaalleer, want Heresy (= keuze = dualiteit = ontbreken van non-dualiteit).
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 13:05
Verder, dat hemel een fysieke plek is, is op die manier ook cloak, al snap ik wel dat mensen dat denken of dat dat gezegd werd. Want dat is in feite "de nieuwe wereld", álles wordt nieuw zodra je dergellijke verlichting krijgt, álles wordt weer interessant, zelfs een tak van een boom, omdat dát magisch is. Als je dat hebt meegemaakt dan begrijp je ook waarom, theoretisch zou ik dat uitleggenals; ego zit daar niet meer tussen als filter die dat heel snel verwerpt alszijnde "dit heb ik al ns gezien dus is het niet interessant genoeg".

Totdat je een écht met aandacht een tak van een boom gaat bekijken, volledig met aandacht (mindfull) dan zul je zien hoe bizar een tak eigenlijk echt is. Wat dat betreft verbaas ik me sterk of @Haushofer z'n standpunt, want blijkbaar staat deze achter de cloak van de bijbel, terwijl wat ik verkondig , puur psychologie is, iets wat zeer veel dichter in de buurt komt van wetenschap (Jung en Tesla, die dit ook beweerden), dan de cloak van elke religie.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 13:52
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 12:50 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja, en zo heb ik in het verleden veel vaker overeenkomsten gegeven, zoals Non-attachment , dit zie je terug in Hinduism als speerpunt, en zo ook in het Christendom met de "jaag geen aardse schatten na", zo ook de zonden laten dat zien (zie de punten ook in die post 76 over naald, greed, enz). En als je op die manier de grote lijnen ziet, dan zie je dat dit allemaal over t zelfde gaat. De details in een religie zijn vooral cultuur gebaseerd, history, opvulling van een verhaal wat anderen ervan maakten. Zoals dus een Marcus, zoals een John, zoals een Lucas, die maken er X van in de ene religie. En zo heb je Vyasa, Valmiki, Narada en Shuka in het hinduisme die dit dan in de Veda's deden van die religie, dat hier een totaal ander verhaal uit komt ivm cultuur en alles. Tja, daar hadden ze geen Jezus figuur nee, daar noemen ze dat Awareness (als we het hebben over de huidige "energie" wat ze bedoelen met Jezus met "enkel door mij komt men tot god", ipv dus "de historische jezus als mens").

Hier wil dus t christendom een harde claim leggen op "dat jezus de enige is die dit dan zou kunnen" omdat het "halfgod" of zelfs "god" zelf was. En hier ga je dan flink uit de bocht natuurlijk, als je ziet dat Buddha die staten al 400y eerder zag, ene Hindu's dat met Mukti/Moksha ook zagen wat állemaal gebaseerd is op diezelfde egoloss, diezelfde non-attachment. Waar Kemeticism (Egyptian book of the Dead) ook de halve hedendaagse bijbel vertegenwoordigd. En hermeticism idem, alleen wat minder geladen met magie en tovenarij.

Ik heb vaker t voorbeeld gegeven; "geef 50 culturen de opdracht een boom te omschrijven", je krijgt 50 verschillende verhalen, vrijwel geen 1 is identiek maar lijken ze wel op elkaar. Now, doe daar een laagje cultuur, een laagje tijdsgeest (Hindu = vele malen ouder dan zelfs OT) , en dan krijg je wat we nu zien met religies. Daarbij gaf ik ook nog het voorbeeld dat Mozes, een Farao in opleiding was, dus hoe voordehandliggend is het dat de kennis waarmee hij OT begon, uit Egypte (kemeticism) komt? In mijn ogen zeer groot.

Ja als dit soort zaken allemaal genegeerd worden, dan kun je wel blijven zeggen "maar jezus toverde", maar dat houdt geen stand, enkel door bepaalde bias houdt dat stand. Gelukkig kwam ik hier volledig un-biased in, en dan is dit hele verhaal (en dus de vergelijking van grote rode lijnen) makkelijker om dit te zien imo.

Meer niet. Want een antwoord op "hoe dan andere culturen tot zgn dwaalleren" zouden komen terwijl ze duizenden jaren ouder zijn, komt ook nooit een antwoord op, terwijl ze een soortgelijk iets lijken aanwijzen. Dat is toch op zn minst vreemd he.

Júist omdat "god" ontastbaar is, krjig je dergelijk verschillende verhalen uit verschillende culturen, dit is gewoon evident. Dus ik zie niet hoe je "dit niet ziet", zegmaar. Thats all.

Dus even Resumé in case van "warrig";

Bijbel heeft persoon A,B,C die dit beschrijven (uit bepaalde cultuur/tijdsgeest).
Hindu heeft persoon D,E,F die dit beschrijven(uit ANDERE cultuur/tijdsgeest).

Tis nogal wiedes dat je dan "andere verhalen krijgt" die naar t zelfde wijzen.

Toch zijn de grote rode lijnen (Ego-loss, Non-attachment, Advaita Vedanta (nonduality --> AdamEva/Heresy)) gelijk aan elkaar, even buiten of er dan water in wijn getoverd werd of dat Shiva de rivieren vanuit de hemel liet stromen, dat is allemaal cloak, opvulling. Het gaat om die grote rode lijnen van de leer welke je in elke leer terug ziet, zodra je door de regels heen leest.

Islam idem; Jihad Al'Nafs >> Conquer the Ego, dwaalleer? Nee, spot on.

En zo geldt dit ook voor Buddhisme, maar omdat Hindu wat breder is wat betreft "goden" en de overeenkomsten met Christendom, gebruik ik dat als voorbeeld. Buddhism is dan ook nauwverwant met TAO/Hindu.

In mijn ogen is een leer die zegt dat een ander (uit die geschiedenis) een dwaalleer is, zelf een dwaalleer, want Heresy (= keuze = dualiteit = ontbreken van non-dualiteit).
O, maar hier ben ik het grotendeels wel mee eens ons. Ik heb over je uiteenzetting slechts wat kleine aanmerkingen hier en daar maar dat is dan ook alles en doen niets af aan het grotere plaatje dat je wilt vertellen. Ik zie dan ook geen noodzaak deze te benoemen. Daarnaast ga ik er, misschien teveel, vanuit dat je van bepaalde zaken, zoals de wortels van het jodendom, inmiddels wel weet hoe ik daar overdenk en je door de overlapping met jouw ideeën hierover niet van mij verwacht hier op in te gaan.

Je opmerking: 'Ja als dit soort zaken allemaal genegeerd worden' betrek ik dan ook niet op mezelf. Dit ook omdat ik geen noodzaak zie om op het gestelde in te gaan als ik het er mee eens ben of minstens de mening heb dat er wel wat voor te zeggen valt.

Hetzelfde geldt voor je vraag ' Want een antwoord op "hoe dan andere culturen tot zgn dwaalleren" zouden komen terwijl ze duizenden jaren ouder zijn, komt ook nooit een antwoord op, terwijl ze een soortgelijk iets lijken aanwijzen'. Deze betrek ik om bovenstaande niet op mezelf en zie ik meer als een vraag in het algemeen.

Voor wat betreft je opmerking over details. Tja, ik vind het de verschillen tussen het koninkrijk Gods en het Nirvana en de weg daarnaar toe toch wel belangrijke verschillen. Ik zie niet helemaal in waarom deze verschillen je er niet van weerhouden tot het maken van een eenheidsworst.
Misschien nog wel het belangrijkste verschil tot wat een religie uniek maakt en een eigen identiteit geeft is God. Maakt God en dan vooral de manier hoe de schrijvers van bepaalde boeken over God dachten niet het belangrijkste verschil in wat de kern van de religie is. Ook dit verschil in godsbeeld tussen de verschillende religies in dit geval het boeddhisme en het christendom lijkt jou niet te weerhouden te pleiten voor vereenzelviging.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 14:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 13:52 schreef Panterjong het volgende:

[..]
O, maar hier ben ik het grotendeels wel mee eens ons. Ik heb over je uiteenzetting slechts wat kleine aanmerkingen hier en daar maar dat is dan ook alles en doen niets af aan het grotere plaatje dat je wilt vertellen. Ik zie dan ook geen noodzaak deze te benoemen. Daarnaast ga ik er, misschien teveel, vanuit dat je van bepaalde zaken, zoals de wortels van het jodendom, inmiddels wel weet hoe ik daar overdenk en je door de overlapping met jouw ideeën hierover niet van mij verwacht hier op in te gaan.

Je opmerking: 'Ja als dit soort zaken allemaal genegeerd worden' betrek ik dan ook niet op mezelf. Dit ook omdat ik geen noodzaak zie om op het gestelde in te gaan als ik het er mee eens ben of minstens de mening heb dat er wel wat voor te zeggen valt.

Hetzelfde geldt voor je vraag ' Want een antwoord op "hoe dan andere culturen tot zgn dwaalleren" zouden komen terwijl ze duizenden jaren ouder zijn, komt ook nooit een antwoord op, terwijl ze een soortgelijk iets lijken aanwijzen'. Deze betrek ik om bovenstaande niet op mezelf en zie ik meer als een vraag in het algemeen.

Voor wat betreft je opmerking over details. Tja, ik vind het de verschillen tussen het koninkrijk Gods en het Nirvana en de weg daarnaar toe toch wel belangrijke verschillen. Ik zie niet helemaal in waarom deze verschillen je er niet van weerhouden tot het maken van een eenheidsworst.
Misschien nog wel het belangrijkste verschil tot wat een religie uniek maakt en een eigen identiteit geeft is God. Maakt God en dan vooral de manier hoe de schrijvers van bepaalde boeken over God dachten niet het belangrijkste verschil in wat de kern van de religie is. Ook dit verschil in godsbeeld tussen de verschillende religies in dit geval het boeddhisme en het christendom lijkt jou niet te weerhouden te pleiten voor vereenzelviging.
Als je t niet op jezelf betrekt dan ga ik er vanuit dat je t ermee eens bent, zoniet, dan kun je dat prima op jezelf betrekken. Als je t er wél mee eens bent, dan zitten we behoorlijk op 1 lijn al deed je eerder laten lijken dat de religies totaal iets anders bedoelen ^O^
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 14:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 13:05 schreef Mijk het volgende:
Verder, dat hemel een fysieke plek is, is op die manier ook cloak, al snap ik wel dat mensen dat denken of dat dat gezegd werd. Want dat is in feite "de nieuwe wereld", álles wordt nieuw zodra je dergellijke verlichting krijgt, álles wordt weer interessant, zelfs een tak van een boom, omdat dát magisch is. Als je dat hebt meegemaakt dan begrijp je ook waarom, theoretisch zou ik dat uitleggenals; ego zit daar niet meer tussen als filter die dat heel snel verwerpt alszijnde "dit heb ik al ns gezien dus is het niet interessant genoeg".

Totdat je een écht met aandacht een tak van een boom gaat bekijken, volledig met aandacht (mindfull) dan zul je zien hoe bizar een tak eigenlijk echt is. Wat dat betreft verbaas ik me sterk of @:Haushofer z'n standpunt, want blijkbaar staat deze achter de cloak van de bijbel, terwijl wat ik verkondig , puur psychologie is, iets wat zeer veel dichter in de buurt komt van wetenschap (Jung en Tesla, die dit ook beweerden), dan de cloak van elke religie.
Als ik naar buiten kijk dan zie ik daar boven die met groene bomen gevulde bergen gewoon een helderblauwe hemel met een enkele wattenachtige witte wolk en een gele zon. Het is deze hemel waar het omgaat in Genesis. Als ik dan lees dat Jezus fysiek opsteeg naar de hemel en de hemelbewoners fysiek neerdalen vanuit de hemel op aarde dan zie ik zelf geen reden om deze hemel op een andere manier te interpreteren als een ander dan die van Genesis, een fysieke plek.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 14:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:03 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Als ik naar buiten kijk dan zie ik daar boven die met groene bomen gevulde bergen gewoon een helderblauwe hemel met een enkele wattenachtige witte wolk en een gele zon. Het is deze hemel waar het omgaat in Genesis. Als ik dan lees dat Jezus fysiek opsteeg naar de hemel en de hemelbewoners fysiek neerdalen vanuit de hemel op aarde dan zie ik zelf geen reden om deze hemel op een andere manier te interpreteren als een ander dan die van Genesis, een fysieke plek.
Ja, maar Genesis opzichzelf is voor mij een uitbeelding van hoe dualiteit werkt, niet een écht verhaal over 2 eerste mensen die in een Eden rondliepen met een pratende slang.

Evenals dat t opstijgen van Jezus naar de hemel, ongelofelijk veel fantasie en tovenarij nodig heeft om dat serieus te nemen, en tovenarij en fantasie laat ik graag uit mijn hele analyse hiervan.

Maar als je dat letterlijk leest, dan lijkt dat een plek ja.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 14:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:03 schreef Mijk het volgende:

[..]
Als je t niet op jezelf betrekt dan ga ik er vanuit dat je t ermee eens bent, zoniet, dan kun je dat prima op jezelf betrekken. Als je t er wél mee eens bent, dan zitten we behoorlijk op 1 lijn al deed je eerder laten lijken dat de religies totaal iets anders bedoelen ^O^
Het ging mij er vooral om te benoemen dat je van de verschillende religies, ondanks de overeenkomsten, niet zomaar een eenheidsworst kunt maken. Dit heb ik met het tonen van verscheidene verschillen aangetoond. Wat je hier mee doet is verder aan jou.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 14:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Het ging mij er vooral om te benoemen dat je van de verschillende religies, ondanks de overeenkomsten, niet zomaar een eenheidsworst kunt maken. Dit heb ik met het tonen van verscheidene verschillen aangetoond. Wat je hier mee doet is verder aan jou.
Ja dat weet ik, en om dat te gaan doen moet ik dus allerlei tovenarijen erbij betrekken terwijl ik zelf ervaringen heb gehad die laten zien dat dat niet nodig is, dus dat is voor mij verder niet nodig. Als jij dezelfde ervaringen hebt gehad, waar tovenarijen enzo in voorkwamen, dan raad ik je dan ook aan om het vooral bij deze benadering te houden. Zo ieder zn ding ^O^
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 14:15
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:05 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja, maar Genesis opzichzelf is voor mij een uitbeelding van hoe dualiteit werkt, niet een écht verhaal over 2 eerste mensen die in een Eden rondliepen met een pratende slang.

Evenals dat t opstijgen van Jezus naar de hemel, ongelofelijk veel fantasie en tovenarij nodig heeft om dat serieus te nemen, en tovenarij en fantasie laat ik graag uit mijn hele analyse hiervan.

Maar als je dat letterlijk leest, dan lijkt dat een plek ja.
Het verhaal in Genesis is voor mij een uitbeelding over het volwassen worden van de mens en de onvolwassenheid van God op dat moment.

Uiteraard zie ik het verhaal net als het opstijgen van Jezus als een fantasie. Al is er wat te zeggen voor de zienswijze van een aantal aanhangers van de paleocontact hypothese op het verhaal en doe ik dat niet zomaar af als 'niet waar want pseudo-wetenschap'. Maar dit terzijde.

Wel lees ik de verhalen inderdaad letterlijk. Als er bijvoorbeeld niet staat dat de hemel een metafysische plek is dan zie ik geen reden om dit er dan zelf van te maken. Ik probeer me zoveel mogelijk bij de tekst te houden en me in te leven hoe de oorspronkelijke toehoorder het verhaal verstond.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 14:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:08 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ja dat weet ik, en om dat te gaan doen moet ik dus allerlei tovenarijen erbij betrekken terwijl ik zelf ervaringen heb gehad die laten zien dat dat niet nodig is, dus dat is voor mij verder niet nodig. Als jij dezelfde ervaringen hebt gehad, waar tovenarijen enzo in voorkwamen, dan raad ik je dan ook aan om het vooral bij deze benadering te houden. Zo ieder zn ding ^O^
'
Ik snap niet helemaal waar je naartoe wilt met deze opmerking en wat het over mij zegt.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 14:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:18 schreef Panterjong het volgende:

[..]
'
Ik snap niet helemaal waar je naartoe wilt met deze opmerking en wat het over mij zegt.
Ik geef alleen aan dat als je dergelijke zelfde ervaringen hebt gehad maar dan wel met allerlei tovenarij erin dat je dan beter dat kunt aanhouden, ik zal de laatste zijn die zegt dat je iets anders van een ander zou moeten geloven terwijl je eigen ervaring dat tegenspreekt. :) In dat geval zou ik zelf ook de ervaring als leidend zien.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 14:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:22 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ik geef alleen aan dat als je dergelijke zelfde ervaringen hebt gehad maar dan wel met allerlei tovenarij erin dat je dan beter dat kunt aanhouden, ik zal de laatste zijn die zegt dat je iets anders van een ander zou moeten geloven terwijl je eigen ervaring dat tegenspreekt. :) In dat geval zou ik zelf ook de ervaring als leidend zien.
Ik hou me vooral bezig met exegese. Mijn eigen ervaringen doen niet ter zake. Ervaringen met allerlei tovenarij heb ik niet. Ik heb clown Bassie weleens zien goochelen maar ik denk niet dat dit telt. 😉
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 14:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:29 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik hou me vooral bezig met exegese. Mijn eigen ervaringen doen niet ter zake. Ervaringen met allerlei tovenarij heb ik niet. Ik heb clown Bassie weleens zien goochelen maar ik denk niet dat dit telt. 😉
Ik kijk vooral naar mn eigen ervaring, want dat wat ik ervaar telt in mijn leven. Verder, als ik dit dan vergelijk met mensen (spirituele leraren en shit, religies) dan zie ik dat het sterk overeen komt met wat zij zeggen, en niet vanuit 1 religie. Dus dit bevestigd voor mij sterk dat ik in de juiste richting zit.

Op die manier doe ik t. Het blijft misschien een subjectieve waarheid, maarja, als we op de manier kijken is voor iedereen ALLES een subjectieve waarheid. Ik leid enkel mijn leven, dus is mijn ervaring veruit t belangrijkst voor mijzelf. Als andermans ervaringen voor anderen belangrijker zijn dan hun eigen ervaring, dan is dat een keuze toch. ^O^

Nu moet voor mijzefl, mn ervaring wel reproduceerbaar zijn en theoretisch onderbouwbaar, en dat doet t prima allemaal tot nu toe.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 14:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:33 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ik kijk vooral naar mn eigen ervaring, want dat wat ik ervaar telt in mijn leven. Verder, als ik dit dan vergelijk met mensen (spirituele leraren en shit, religies) dan zie ik dat het sterk overeen komt met wat zij zeggen, en niet vanuit 1 religie. Dus dit bevestigd voor mij sterk dat ik in de juiste richting zit.

Op die manier doe ik t. Het blijft misschien een subjectieve waarheid, maarja, als we op de manier kijken is voor iedereen ALLES een subjectieve waarheid. Ik leid enkel mijn leven, dus is mijn ervaring veruit t belangrijkst voor mijzelf. Als andermans ervaringen voor anderen belangrijker zijn dan hun eigen ervaring, dan is dat een keuze toch. ^O^

Nu moet voor mijzefl, mn ervaring wel reproduceerbaar zijn en theoretisch onderbouwbaar, en dat doet t prima allemaal tot nu toe.
Dat begrijp ik. En er zijn inderdaad universele waarheden in de verschillende religies.

Voor persoonlijke groei zou je kunnen letten op het weglaten van zaken die jouw visie niet bevestigen. Het verlies van context doordat je de bijbel door jouw eigen lens leest ligt ook op de loer. Dit kan leiden tot eigen interpretatie die ver afwijkt van de oorspronkelijke bedoeling van de auteur.

De juiste weg voor mij is lief hebben. Mezelf en de ander dienen. En geloven in m'n vrouw en kinderen. Of tenminste dit voor ogen hebben.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 14:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:52 schreef Panterjong het volgende:
De juiste weg voor mij is lief hebben. Mezelf en de ander dienen. En geloven in m'n vrouw en kinderen. Of tenminste dit voor ogen hebben.
Ik denk dan ook dat je zo elke religie kunt samenvatten.
bedachtzaamvrijdag 11 juli 2025 @ 16:07
Kort samen gevat, leven in harmonie.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 16:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 14:52 schreef Panterjong het volgende:
Voor persoonlijke groei zou je kunnen letten op het weglaten van zaken die jouw visie niet bevestigen. Het verlies van context doordat je de bijbel door jouw eigen lens leest ligt ook op de loer. Dit kan leiden tot eigen interpretatie die ver afwijkt van de oorspronkelijke bedoeling van de auteur.
En wat betreft dit, ben ik me bewust van confirmation bias, daarom kijk ik ook erg uit met waarheden aannemen, ik wist eerder alles al tot mijn 27ste als Atheist toch, dus daar trap ik niet nog een keer in, deze denkbeelden kom ik niet zomaar bij. Dat heeft 20y gekost aan research, waarvan de laatste 10 excessief.

Als andere mensen daar anders tegenaan kijken, prima, maar ik geloof liever niet in toveren, bovennatuurlijke zaken, onlogische wendingen wat betreft natuurwetten, enzovoorts. Wat Leo ook in dat filmpje zegt, het is wel mogelijk dat quantum physics veranderen, maar dan gaat een mens uiteindelijk insane. Je móet een "constante" hebben om naar te refereren, en daar is wetenschap dan heel waardevol. Maar wat er "buiten die constanten valt", is daarmee niet direct onzin omdat ze niet als constante weggezet kunnen worden. Zo kun je van een rivier ook niet verwachten dat het water statisch blijft liggen.

Zo heb je in Trading (finance/economics/crypto) een stable coin nodig om een economie op te kunnen bouwen. Zonder Stable-coin (zoals dollar oid, hoewel ook aan inflatie onderhevig, maar dan nog), geen harde economie. En zo geldt voor dit; geen vaste constanten, zoals natuurwetten, dan kun je verder ervaring/onderzoek/waarheidsonderzoek (waar je op terug kunt vallen), ook vergeten.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 16:58
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 16:47 schreef Mijk het volgende:

[..]
En wat betreft dit, ben ik me bewust van confirmation bias, daarom kijk ik ook erg uit met waarheden aannemen, ik wist eerder alles al tot mijn 27ste als Atheist toch, dus daar trap ik niet nog een keer in, deze denkbeelden kom ik niet zomaar bij. Dat heeft 20y gekost aan research, waarvan de laatste 10 excessief.

Als andere mensen daar anders tegenaan kijken, prima, maar ik geloof liever niet in toveren, bovennatuurlijke zaken, onlogische wendingen wat betreft natuurwetten, enzovoorts. Wat Leo ook in dat filmpje zegt, het is wel mogelijk dat quantum physics veranderen, maar dan gaat een mens uiteindelijk insane. Je móet een "constante" hebben om naar te refereren, en daar is wetenschap dan heel waardevol. Maar wat er "buiten die constanten valt", is daarmee niet direct onzin omdat ze niet als constante weggezet kunnen worden. Zo kun je van een rivier ook niet verwachten dat het water statisch blijft liggen.

Zo heb je in Trading (finance/economics/crypto) een stable coin nodig om een economie op te kunnen bouwen. Zonder Stable-coin (zoals dollar oid, hoewel ook aan inflatie onderhevig, maar dan nog), geen harde economie. En zo geldt voor dit; geen vaste constanten, zoals natuurwetten, dan kun je verder ervaring/onderzoek/waarheidsonderzoek (waar je op terug kunt vallen), ook vergeten.
Ik snap nog steeds niet waarom je het wel of niet geloven in tovenarij betrekt op het duiden van bepaalde bijbelteksten, of met andere woorden het proberen te achterhalen wat een bepaalde auteur zijn toehoorder wilde doen vertellen. Het gaat immers om zijn geloof en dat van zijn toehoorder, niet om dat van ons.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 18:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 16:58 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ik snap nog steeds niet waarom je het wel of niet geloven in tovenarij betrekt op het duiden van bepaalde bijbelteksten, of met andere woorden het proberen te achterhalen wat een bepaalde auteur zijn toehoorder wilde doen vertellen. Het gaat immers om zijn geloof en dat van zijn toehoorder, niet om dat van ons.
Nouja, zo zie je bjiv ook in Islam toch, dat er allerlei tovenarij in voorkomt, en ook in hindu... als je dat letterlijk gaat geloven dan ga je heel snel de mist in, dát is het gevaar in deze leren en dat is wat we continu zien. Dáárom werkt het niet en is de zgn "new age" tegenwoordig een stuk sterker.


Denk niet dat ik voorbeelden hoef te geven toch?
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 18:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 18:09 schreef Mijk het volgende:

[..]
Nouja, zo zie je bjiv ook in Islam toch, dat er allerlei tovenarij in voorkomt, en ook in hindu... als je
dat letterlijk gaat geloven dan ga je heel snel de mist in, dát is het gevaar in deze leren en dat is wat we
continu zien. Dáárom werkt het niet en is de zgn "new age" tegenwoordig een stuk sterker.

Denk niet dat ik voorbeelden hoef te geven toch?
Ja dat ben ik wel met je eens. Daarom is de context zo belangrijk. Ik stel me altijd de vraag wat de schrijver zijn toehoorder wilde vertellen, dat is de basis van exegese.

Maar wat vind je specifiek zo sterk aan New Age dan.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 18:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 18:27 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Ja dat ben ik wel met je eens. Daarom is de context zo belangrijk. Ik stel me altijd de vraag wat de schrijver zijn toehoorder wilde vertellen, dat is de basis van exegese.

Maar wat vind je specifiek zo sterk aan New Age dan.
Dat ze nu de terminologie veel beter hebben wat betreft de psyche, daar het al een innergame is is dat stukken beter te plaatsen als je bijv kijkt naar de leer van Adyashanti, Krishnamurti. Zij zijjn veel beter in staat om datgeen aan te wijzen wat ze in religies bedoelen omdat ze zwaar veel sterkere vocabulaire hebben dan een Jezus, een Buddha, of een Mohammed of welke andere profeet dan ook 2K jaar terug. De definities van hen op bepaalde woorden, zijn veel beter begrijpbaar, omdat ze déze tijdsgeest beslaan, daardoor véél toegankelijker voor de "casual mens" die voor t eerst over spiritualiteit leest.

Nu zijn er --zoals ik eerder ook benoemde-- ook dikke charlatans en dikke cloaks aanwezig in spiritualiteit zelf, het live voorbeeld zie je als je naar dat soort beurzen gaat. Vergelijk dat publiek maar eens met het publiek wat er af komt op bijv Ayahuasca sessies, of het publiek wat Alan watts/Adyashanti/Krishnamurti leest... dat is totaal wat anders. Het lijkt niet eens op elkaar.

Want de mensen die daar komen, met alle respect, zijn vaak kortpittig of mensen die "graag bij een club willen horen" omdat het lekker mysterieus klinkt, totdat serieuze shadowwork erbij komt.

Ik zag een quote voorbij komen laatst, vond m wel mooi;

Everybody wants to be spiritual, until its time to look in the mirror.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 19:08
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 18:57 schreef Mijk het volgende:

[..]
Dat ze nu de terminologie veel beter hebben wat betreft de psyche, daar het al een innergame is is dat stukken beter te plaatsen als je bijv kijkt naar de leer van Adyashanti, Krishnamurti. Zij zijjn veel beter in staat om datgeen aan te wijzen wat ze in religies bedoelen omdat ze zwaar veel sterkere vocabulaire hebben dan een Jezus, een Buddha, of een Mohammed of welke andere profeet dan ook 2K jaar terug. De definities van hen op bepaalde woorden, zijn veel beter begrijpbaar, omdat ze déze tijdsgeest beslaan, daardoor véél toegankelijker voor de "casual mens" die voor t eerst over spiritualiteit leest.

Nu zijn er --zoals ik eerder ook benoemde-- ook dikke charlatans en dikke cloaks aanwezig in spiritualiteit zelf, het live voorbeeld zie je als je naar dat soort beurzen gaat. Vergelijk dat publiek maar eens met het publiek wat er af komt op bijv Ayahuasca sessies, of het publiek wat Alan watts/Adyashanti/Krishnamurti leest... dat is totaal wat anders. Het lijkt niet eens op elkaar.

Want de mensen die daar komen, met alle respect, zijn vaak kortpittig of mensen die "graag bij een club willen horen" omdat het lekker mysterieus klinkt, totdat serieuze shadowwork erbij komt.

Ik zag een quote voorbij komen laatst, vond m wel mooi;

Everybody wants to be spiritual, until its time to look in the mirror.
Dus de schrijver van een bepaald bijbelstuk is met zijn tekst minder goed in staat iets over zijn religie te vertellen dan een 2.000 jaar later geboren mysticus.
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 19:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 19:08 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Dus de schrijver van een bepaald bijbelstuk is met zijn tekst minder goed in staat iets over zijn religie te vertellen dan een 2.000 jaar later geboren mysticus.
Ik denk dat ze hetzelfde proberen te vertellen,maar iets wat tijdloos is (dat wat god is), moet symbolisch, en de terminologie ontbrak eraan. Dus ondanks dat ze hun best deden in de religieuze (zeer vroeg spirituele) leren, is dat het geval ja. Nu hebben we termen voor psychische aspecten, zoals Ego, zoals Shadow, zoals trauma, zoals bewustzijn... toentertijd was dat een stuk minder aan de orde. Dus ja, ik denk dat de symboliek van destijds voorbij gaat aan veel mensen idd.

Dat is ook niet zo vreemd, taal evolueert ook.
Panterjongvrijdag 11 juli 2025 @ 21:34
quote:
14s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 19:29 schreef Mijk het volgende:

[..]
Ik denk dat ze hetzelfde proberen te vertellen,maar iets wat tijdloos is (dat wat god is), moet symbolisch, en de terminologie ontbrak eraan. Dus ondanks dat ze hun best deden in de religieuze (zeer vroeg spirituele) leren, is dat het geval ja. Nu hebben we termen voor psychische aspecten, zoals Ego, zoals Shadow, zoals trauma, zoals bewustzijn... toentertijd was dat een stuk minder aan de orde. Dus ja, ik denk dat de symboliek van destijds voorbij gaat aan veel mensen idd.

Dat is ook niet zo vreemd, taal evolueert ook.
Even concreet proberen te maken.
Bedoel je bijvoorbeeld dat het bezeten zijn van demonen uitgelegd zou kunnen alsof iemand psychotisch
is?
Mijkvrijdag 11 juli 2025 @ 21:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 21:34 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Even concreet proberen te maken.
Bedoel je bijvoorbeeld dat het bezeten zijn van demonen uitgelegd zou kunnen alsof iemand psychotisch
is?
Ja. En ik denk ook dat "hij stond uit de dood op" dat dat een egodeath was. Alle christenen staan te stuiteren als je dit zegt over t algemeen, maar waren wij erbij? Nee. Weten we inmiddels hoe snel verhalen mug>olifant gaan? ja.

Verder denk ik dat het nog een stuk symbolisch complexer is dan we denken in eerste instantie, dat het kruisigen van Jezus symbool stond voor t vergaan van zijn ego, en de hij verrijst uit de dood; de nieuwe mens, zoals eerder gequote in een andere verse, naar voren kwam in hem.

Maargoed, dit is al snel godslastering, en als je over dit soort onderwerpen niet kan praten dan houdt een gesprek in de kerk bijv heel snel op, dat is vrij vervelend wel imo.

Satan == ego, God == self. Dus bezeten zijn door satan, of een demoon, zijn we in die context dan allemaal.

De duivel is verleidelijk...

2 Korintiërs 11:14 geeft dan ook aan dat de duivel vaak als bringer of light komt, en dat zien we het ego ook doen, vaak lijkt iets heel aantrekkelijk voor short term gain. En dat is waar het ego graag op in gaat.

Zo zien we dat ook in Mattheüs 4:1-11, enzovoorts.

Dus inderdaad, ik denk dat er heel veel verwarring is wat betreft termen en mensen die veelste letterlijk nemen. Als ik met Christenen om mij heen praat hoor ik ze ook allemaal zeggen dat dat losse entiteiten zijn van ons, en ook dat Jezus echt opstond uit de dood want "er waren toch mensen bij".

Als je daarna vraagt aan ze, waarom ze islam dan dwaalleer vinden, krijg je te horen; "die hadden geen Jezus", maarja, ook daar waren mensen bij, toen Mohammed als analfabeet de koran even op zou dreunen...

Dus dan rijst bij mij gelijk een vraag; waarom geloof je t 1 wel, en het ander niet? En dat heeft te maken met 6000KM geografische locatie, niets meer, niets minder.
bedachtzaamvrijdag 11 juli 2025 @ 23:34
Zo hing Odin als offer aan zichzelf aan de boom, ongetwijfeld zijn er nog meer oudere versies te vinden verwacht ik.
ejtleeditnAzaterdag 12 juli 2025 @ 14:48
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juli 2025 14:31 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Mij ging het erom dat er duidelijke verschillen zijn tussen de verschillende geloven en dat je ze niet zomaar op 1 grote hoop kunt gooien. Dat heb ik aan Mijk beargumenteerd en daar heb ik geen tegenargumenten op gezien.

Het achterlaten van je vrouw en kinderen omdat je bevrijd wil zijn van lijden en van je ego af wilt om uiteindelijk de eigen identiteit te verliezen door het opgaan in een soort van alles omvattend bewustzijn of iets dergelijks vind ik nog steeds een egoďstische daad en zorgt nog voor lijden bij het achtergelaten kind. Ik vind het geen liefdevolle daad.
Maar gooi je die religies niet zelf op één hoop door in het algemeen te spreken over verschillen, daar waar Mijk slechts bepaalde ‘aspecten’ duidt die overeenkomen? Los van dat ik er zelf veel in herken in wat hij zegt zijn er veel religiewetenschappers tot aan mystici (uit alle wereldreligies) die al eeuwen op deze belangrijke overeenkomsten tussen religies wijzen. Daarmee wordt niet gezegd dat er geen verschillen zijn, maar dat er aspecten zijn die overeenkomen. In die zin denk ik dat jullie langs elkaar praten.

Toch riep Jezus daar expliciet naar op (het verlaten van je naasten, áls je volmaakt wilde worden). En ja, in zekere zin is het ook egoďstisch. In esoterische werken wordt gezegd dat dienst-aan-anderen, dienst-aan-zelf is, en vice versa: Toen Jezus en de Boeddha anderen hielpen en onderwezen, maakten ze daarmee zelf voortuitgang op het spirituele pad en hielpen ze daarmee in essentie ‘zichzelf’. Je kan het dan zien als egoďsme, ik zie het eerder als een opoffering in dienst van een groter goed. Jezus wist bijvoorbeeld van tevoren dat hij gemarteld en gekruisigd zou worden en dat hij daarmee zijn naasten, familie, vrienden en discipelen pijn zou doen, dat belette hem niet om het niet te doen. Je kan dan zeggen: “egoďstisch”, maar toch zei hij: “Niet zoals ik wil, maar zoals U wilt.” en diende daarmee een groter goed. Er is ook niemand die zijn huis, bezit, familie, vrouw en kinderen wil verlaten, niemand kiest voor een lijdensweg uit egoďsme. Het staat daar haaks op, het is eerder een opoffering voor een hoger doel.

De Boeddha liet overigens zijn gezin niet in armoede of onzekerheid achter, hij liet hen verzorgd en veilig achter in een koninklijke huishouden. Volgens boeddhistische teksten is hij jaren later, na zijn verlichting, teruggekeerd en heeft hij zijn zoon opgenomen in de monnikenorde en hem persoonlijk onderwezen in het pad naar verlichting.

Heb je dan liever dat de Boeddha 1) zijn vrouw en zoon niet verliet (of Jezus zijn naasten niet), met als gevolg dat hij én zijn gezin in samsara (in vele levens) bleven lijden, of 2) dat hij zijn gezin verliet op zoek naar verlichting (zoals een vader zijn gezin voor maanden kan verlaten om voor brood op tafel te zorgen) en daarmee zichzelf, zijn naasten en miljoenen andere mensen geestelijk redt, bevrijdt en verlost van lijden? Wat is hierin een egoďstische, liefdeloze daad?
Mijkzondag 13 juli 2025 @ 01:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2025 14:48 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Maar gooi je die religies niet zelf op één hoop door in het algemeen te spreken over verschillen, daar waar Mijk slechts bepaalde ‘aspecten’ duidt die overeenkomen? Los van dat ik er zelf veel in herken in wat hij zegt zijn er veel religiewetenschappers tot aan mystici (uit alle wereldreligies) die al eeuwen op deze belangrijke overeenkomsten tussen religies wijzen. Daarmee wordt niet gezegd dat er geen verschillen zijn, maar dat er aspecten zijn die overeenkomen. In die zin denk ik dat jullie langs elkaar praten.
Ja, en ik ben nog amper gestart eigenlijk met de overeenkomsten, alleen bij deze grote rode lijnen is dit al zeer duidelijk. Verder kun je de Gita naast de Bijbel leggen, en zie je belachelijk veel overeenkomsten, om nog maar te zwijgen over Egyptian book of the Dead (Kemeticism/Hermeticism). Let wel; Egyptian book of the dead, of iig de bronnen waar dat vandaan komt, gaat WAY veel verder terug dan álles wat Abrahamistische religies vertellen. Verder, gaan de Veda's (waar de Gita uit ontstond) tot zeker 8+++ K jaar terug.

Er zijn zat verschillen in religies, maar het einddoel is hetzelfde, zo zijn er ook zat verschillen als je via duitsland, slovenie en italie naar spanje rijdt t.o.v. dat je via belgie frankrijk rijdt, t einddoel is nog steeds spanje.

quote:
Toch riep Jezus daar expliciet naar op (het verlaten van je naasten, áls je volmaakt wilde worden). En ja, in zekere zin is het ook egoďstisch. In esoterische werken wordt gezegd dat dienst-aan-anderen, dienst-aan-zelf is, en vice versa: Toen Jezus en de Boeddha anderen hielpen en onderwezen, maakten ze daarmee zelf voortuitgang op het spirituele pad en hielpen ze daarmee in essentie ‘zichzelf’. Je kan het dan zien als egoďsme, ik zie het eerder als een opoffering in dienst van een groter goed. Jezus wist bijvoorbeeld van tevoren dat hij gemarteld en gekruisigd zou worden en dat hij daarmee zijn naasten, familie, vrienden en discipelen pijn zou doen, dat belette hem niet om het niet te doen. Je kan dan zeggen: “egoďstisch”, maar toch zei hij: “Niet zoals ik wil, maar zoals U wilt.” en diende daarmee een groter goed. Er is ook niemand die zijn huis, bezit, familie, vrouw en kinderen wil verlaten, niemand kiest voor een lijdensweg uit egoďsme. Het staat daar haaks op, het is eerder een opoffering voor een hoger doel.

De Boeddha liet overigens zijn gezin niet in armoede of onzekerheid achter, hij liet hen verzorgd en veilig achter in een koninklijke huishouden. Volgens boeddhistische teksten is hij jaren later, na zijn verlichting, teruggekeerd en heeft hij zijn zoon opgenomen in de monnikenorde en hem persoonlijk onderwezen in het pad naar verlichting.

Heb je dan liever dat de Boeddha 1) zijn vrouw en zoon niet verliet (of Jezus zijn naasten niet), met als gevolg dat hij én zijn gezin in samsara (in vele levens) bleven lijden, of 2) dat hij zijn gezin verliet op zoek naar verlichting (zoals een vader zijn gezin voor maanden kan verlaten om voor brood op tafel te zorgen) en daarmee zichzelf, zijn naasten en miljoenen andere mensen geestelijk redt, bevrijdt en verlost van lijden? Wat is hierin een egoďstische, liefdeloze daad?
Het was ook geen egoisme, misschien kan het als egoisme gezien worden dat hij z'n vrouw verliet om Enlightenment te behalen, maar dit wordt vaak verward, men zegt vaak; "Ja, je vrouw en je kind verlaten, lekker dan, zo'n Nirvana of verlichting als je daar zo egoistisch van wordt"... deze discussie heb ik al vaker gevoerd dan ik posts heb gedaan op t forum.

Hier wordt dan dus gezegd; "Enlightenment == Ego(isme) WANT Buddha deed dat". Zo werkt het niet, Buddha raakte Enlightened nadat hij dat deed, dat is een behoorlijk verschil. Daarbij is een periode van Solitude nodig om tot datgeen te komen, zo zien we vaker terug komen, bij Jacobs ladder, maar ook recente voorbeelden, zoals Jim Carrey, Morgan Freeman bijv, Deepak Chopra. enz.
Panterjongzondag 13 juli 2025 @ 10:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 juli 2025 14:48 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Maar gooi je die religies niet zelf op één hoop door in het algemeen te spreken over verschillen, daar waar Mijk slechts bepaalde ‘aspecten’ duidt die overeenkomen? Los van dat ik er zelf veel in herken in wat hij zegt zijn er veel religiewetenschappers tot aan mystici (uit alle wereldreligies) die al eeuwen op deze belangrijke overeenkomsten tussen religies wijzen. Daarmee wordt niet gezegd dat er geen verschillen zijn, maar dat er aspecten zijn die overeenkomen. In die zin denk ik dat jullie langs elkaar praten.

Toch riep Jezus daar expliciet naar op (het verlaten van je naasten, áls je volmaakt wilde worden). En ja, in zekere zin is het ook egoďstisch. In esoterische werken wordt gezegd dat dienst-aan-anderen, dienst-aan-zelf is, en vice versa: Toen Jezus en de Boeddha anderen hielpen en onderwezen, maakten ze daarmee zelf voortuitgang op het spirituele pad en hielpen ze daarmee in essentie ‘zichzelf’. Je kan het dan zien als egoďsme, ik zie het eerder als een opoffering in dienst van een groter goed. Jezus wist bijvoorbeeld van tevoren dat hij gemarteld en gekruisigd zou worden en dat hij daarmee zijn naasten, familie, vrienden en discipelen pijn zou doen, dat belette hem niet om het niet te doen. Je kan dan zeggen: “egoďstisch”, maar toch zei hij: “Niet zoals ik wil, maar zoals U wilt.” en diende daarmee een groter goed. Er is ook niemand die zijn huis, bezit, familie, vrouw en kinderen wil verlaten, niemand kiest voor een lijdensweg uit egoďsme. Het staat daar haaks op, het is eerder een opoffering voor een hoger doel.

De Boeddha liet overigens zijn gezin niet in armoede of onzekerheid achter, hij liet hen verzorgd en veilig achter in een koninklijke huishouden. Volgens boeddhistische teksten is hij jaren later, na zijn verlichting, teruggekeerd en heeft hij zijn zoon opgenomen in de monnikenorde en hem persoonlijk onderwezen in het pad naar verlichting.

Heb je dan liever dat de Boeddha 1) zijn vrouw en zoon niet verliet (of Jezus zijn naasten niet), met als gevolg dat hij én zijn gezin in samsara (in vele levens) bleven lijden, of 2) dat hij zijn gezin verliet op zoek naar verlichting (zoals een vader zijn gezin voor maanden kan verlaten om voor brood op tafel te zorgen) en daarmee zichzelf, zijn naasten en miljoenen andere mensen geestelijk redt, bevrijdt en verlost van lijden? Wat is hierin een egoďstische, liefdeloze daad?
Bepaalde aspecten? Er wordt o.a. zonder ook maar enig argument beweert dat begrippen als hemel en Nirvana hetzelfde zijn.

En nee, ik gooi geen religies op 1 hoop. Van in het algemeen spreken is geen sprake mocht dat een argument zijn...

Even voor de duidelijkheid:
Hoewel er overeenkomsten bestaan tussen religies, worden hun unieke identiteiten juist bepaald door de verschillen. Wanneer fundamentele begrippen als hemel en Nirvana als hetzelfde worden voorgesteld, miskent men dat juist de betekenis van deze begrippen een religie haar eigen karakter geeft. Het is dan belangrijk om deze verschillen te benoemen.

Zelfs wanneer men zich beperkt tot een allegorische uitleg van deze concepten, blijven er verschillen bestaan.

Een aantal verschillen heb ik benoemd. Dat het ene voorbeeld wellicht minder overtuigend is dan het andere, doet niets af aan de eigen identiteit van de betreffende religies.
Panterjongzondag 13 juli 2025 @ 14:40
quote:
3s.gif Op vrijdag 11 juli 2025 21:50 schreef Mijk het volgende:
[..]
Ja. En ik denk ook dat "hij stond uit de dood op" dat dat een egodeath was. Alle christenen staan te stuiteren als je dit zegt over t algemeen, maar waren wij erbij? Nee. Weten we inmiddels hoe snel verhalen mug>olifant gaan? ja.

Verder denk ik dat het nog een stuk symbolisch complexer is dan we denken in eerste instantie, dat het kruisigen van Jezus symbool stond voor t vergaan van zijn ego, en de hij verrijst uit de dood; de nieuwe mens, zoals eerder gequote in een andere verse, naar voren kwam in hem.

Maargoed, dit is al snel godslastering, en als je over dit soort onderwerpen niet kan praten dan houdt een gesprek in de kerk bijv heel snel op, dat is vrij vervelend wel imo.

Ik denk dat je je dan in de ‘verkeerde’ kerken begeeft. Bijvoorbeeld kerken als evangelische / pinkster of orthodoxe kerken als de Hervormde.

Mijn ervaring vanuit kerk en theologieopleiding is tegengesteld. Je kunt juist prima praten over dit soort onderwerpen. Predikanten in veel kerken maken gebruik van een allegorische en / of een meer mystieke uitleg van de bijbel.

Ik laat even een paar voorbeelden zien uit de geschiedenis van de kerk met haar theologie:

Rond 2e eeuw na Christus
Origines zag de dood van Jezus niet alleen als een gebeurtenis die werkelijk heeft plaats gevonden maar ook als een beeld van wat er in de ziel van elke gelovige moet gebeuren. Het kruisigen van Jezus is een verwijzing naar de innerlijke strijd die in elk mens woedt waarin de neigingen tot zonden, zaken als begeerten en trots sterven. Als je gelovig bent moet je als ware aan het kruis mee sterven met Jezus.

Rond 4e eeuw na Christus
Ook Augustinus zag de dood van Jezus als historisch feit maar verbond deze aan het innerlijke pad dat elke christen zou moeten ondergaan. Het lijden van Jezus reflecteert zich in de strijd van iedere gelovige tegen zonden, gehechtheid en trots. Het kruis ziet hij als symbool voor de vernietiging van ieder mens. De nederigheid van Jezus staat bij hem symbool als tegengif voor het ego.

Zo rond begin 14 e eeuw, leefde de Dominicaanse prediker Meister Eckhart. Op zijn ideeën ontstond wel weerstand vanuit de katholieke kerk. Hoewel dit nog voor de reformatie was heeft e.e.a. te maken met de spanningen binnen de verschillende kerken of kloosterorden over bijvoorbeeld de juiste manier van uitleg, een mystieke of een scholastische. Ook gaat hij net even een stap verder dan genoemde kerkvaders. Op zijn uitspraken startte de katholieke kerk een onderzoek naar hem en na zijn dood werd hij postuum aangeklaagd. Echter zijn ideeën leven nog steeds voort in kerken, bij predikanten, bij theologen en bij gelovigen. Misschien dat ik wat te ver afwijk.
Over zijn visie op de symbolische uitleg van de dood van Jezus als Egodeath nog even kort:
Volledige overgave en egodood van Jezus symboliseert de ware vereniging met God. De kruisiging staat voor het compleet loslaten van de eigen ik, het ego sterft. Eckhart ziet het sterven van Jezus nog wel als een historisch feit maar ook als een spiritueel proces dat in iedere christen plaats kan vinden. Als het ego sterft ontstaat er ruimte voor God en wordt de ziel één met God.

20e eeuw Rudolf Bultman. Bultman was een hoogleraar Theologie. Zijn werk is voor veel predikanten een bron van inspiratie bij het verkondigen van hun visie op het verhaal over God. Ook bij academici is zijn werk geliefd. Een voorbeeld is de Franciscaanse priester Richard Rohr, een mysticus die wereldwijd bekend staat om zijn werk over spirituele transformatie en egodood.
Bultman gelooft niet in de dood van Jezus als historische gebeurtenis. Hij ziet het verhaal puur symbolisch. Specifiek staat dood en opstanding van Jezus als Egodood waarin hij een oproep tot de mens / gelovige ziet een radicaal nieuw leven aan te nemen. Een nieuw leven in geloof waarbij het oude leven vol zonden is gestorven. Het accent ligt bij hem, op innerlijke omkeer en niet zozeer om, dit in tegenstelling tot Richard Rohr, op mystieke vereniging met God.

Huidige tijd.
Nu kom ik al laatste voorbeeld bij een hedendaagse schrijver die ik persoonlijk zeer waardeer. Zijn boek Mystagogie heb ik meerdere keren gelezen. Tjeu van den Berk. Hij is een psycholoog en een theoloog die sterk beďnvloed is door Jung. Ik denk dat jij z’n boek Mystagogie zeer waardeert. Voor wat betreft de kerk is dit boek wisselend ontvangen. Over het algemeen is er bij progressieve predikanten waardering en bij orthodoxe predikanten weerstand.
De dood van Jezus is volgens Tjeu geen offer dat letterlijk verlost maar een symbolisch beeld van innerlijke transformatie. Het ondergaan van deze egodood is voor de mens noodzakelijk om volledige rijping te ondergaan. Het egocentrische bewustzijn sterft en het goddelijke in de mens verrijst.

Ik hoop dat ik met deze uiteenzetting je blik over de kerk en hun visie op een allegorische lezing van de bijbel wat heb kunnen verhelderen en aan heb kunnen tonen dat er van een eenzijdige lezing geen sprake is. Of op z’n minst je ermee aanzet e.e.a. zelf te toetsen zodat je in zult zien dat je uitspraak; ‘dit is al snel godslastering, en als je over dit soort onderwerpen niet kan praten dan houdt een gesprek in de kerk bijv heel snel op, dat is vrij vervelend wel imo.’ generaliserend is en niet geldt voor alle kerken.

Voor de weg die ik zelf gegaan heb kwam de allegorische uitleg steeds meer in de weg te staan van mijn idee over wat de auteurs van de bijbel nu werkelijk over God, zijn volk en Jezus wilde vertellen. Ik heb voor mijn gevoel hierbij een volgende stap genomen in mijn ontwikkeling als gelovige (je weet inmiddels wat en waarin ik geloof) en probeer deze manier van denken los te laten of in ieder geval meer te laten vieren. In praktijk ben ik mij blijven verdiepen in de symboliek maar zie ik dat een mystieke lezing kan zorgen tot een grotere afstand tot de tekst en wat de auteur zijn toehoorder ermee wilde vertellen.
ejtleeditnAdinsdag 15 juli 2025 @ 12:33
quote:
0s.gif Op zondag 13 juli 2025 10:06 schreef Panterjong het volgende:

[..]
Bepaalde aspecten? Er wordt o.a. zonder ook maar enig argument beweert dat begrippen als hemel en Nirvana hetzelfde zijn.

En nee, ik gooi geen religies op 1 hoop. Van in het algemeen spreken is geen sprake mocht dat een argument zijn...

Even voor de duidelijkheid:
Hoewel er overeenkomsten bestaan tussen religies, worden hun unieke identiteiten juist bepaald door de verschillen. Wanneer fundamentele begrippen als hemel en Nirvana als hetzelfde worden voorgesteld, miskent men dat juist de betekenis van deze begrippen een religie haar eigen karakter geeft. Het is dan belangrijk om deze verschillen te benoemen.

Zelfs wanneer men zich beperkt tot een allegorische uitleg van deze concepten, blijven er verschillen bestaan.

Een aantal verschillen heb ik benoemd. Dat het ene voorbeeld wellicht minder overtuigend is dan het andere, doet niets af aan de eigen identiteit van de betreffende religies.
Mijk zei dat ze niet helemaal identiek zijn en hij had het over Gods Koninkrijk. Het verschil tussen Gods Koninkrijk en de hemel is denk ik hetzelfde als het verschil tussen nirvana en hemelse/paradijselijke sferen binnen het Boeddhisme (die je na je dood kan betreden). Binnen het Boeddhisme bestaan er verschillende opvattingen over wat nirvana is. In grote lijnen zijn ze het met elkaar eens, maar ze verschillen in details. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je cognitief gezien niks over nirvana kan zeggen, dat het voorbij woorden/taal is. Iemand die verlicht is en dan sterft wordt niet meer wedergeboren en de toestand na de dood wordt voor diegene ook als onuitsprekelijk beschreven, voorbij taal en begrip. Het doet me dan denken aan de Bijbelse tekst over de hemel: “Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord, en wat in geen mensenhart is opgekomen”. M.a.w. ook voorbij taal/woorden.

Over nirvana wordt verder gezegd dat het geen “plaats” of “ding” is, maar een bewustzijnstoestand. In die zin komt het weer overeen met wat Jezus in Lucas 17:20-21 zegt: dat Gods Koninkrijk niet “hier” of “daar” is, maar binnen in jullie. Ook hier is het duidelijk geen “plaats” of “ding”, maar iets in jezelf, een bewustzijnstoestand. Tel hierbij op dat in beide gevallen onthechting belangrijk is. Jezus zegt: wil je volmaakt zijn, verlaat alles, de Boeddha verliet alles. Dit kan inhouden dat je letterlijk alles verlaat, of dat je onthechting door een innerlijk proces realiseert. In hoofdlijnen zie ik dus overeenkomsten.

Ik begrijp verder dat je “verschillen” ziet en wilt benoemen, tenzij je meer de mystieke kern benaderd en vanuit ervaring het hokjesdenken overstijgt, dan zie je die “verschillen” niet, maar waar ze in wezen op doelen. Het wordt om die reden de ‘universele mystieke kern’ genoemd. Denk hierbij weer aan de gelijkenis van de blinde mannen en de olifant. Dat er in de verhalen verschillen zitten heeft Mijk eerder ook uitgelegd:

quote:
Ik heb vaker t voorbeeld gegeven; "geef 50 culturen de opdracht een boom te omschrijven", je krijgt 50 verschillende verhalen, vrijwel geen 1 is identiek maar lijken ze wel op elkaar. Now, doe daar een laagje cultuur, een laagje tijdsgeest (Hindu = vele malen ouder dan zelfs OT) , en dan krijg je wat we nu zien met religies.
Je kijkt dus naar die lagen, staart je blind op teksten die vooral verschillen duiden, omdat je niks anders hebt als vergelijkingsmateriaal, i.t.t. iemand die zelf ervaring heeft, wat veel wezenlijker is, die het daarmee kan vergelijken. Los hiervan zien religiewetenschappers zelfs in de teksten, in die lagen, overeenkomsten en is dit een belangrijk onderwerp in de (vergelijkende) godsdienstwetenschap.
Panterjongdinsdag 15 juli 2025 @ 20:30
[quote]
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juli 2025 12:33 schreef ejtleeditnA het volgende:

[..]
Mijk zei dat ze niet helemaal identiek zijn en hij had het over Gods Koninkrijk. Het verschil tussen Gods Koninkrijk en de hemel is denk ik hetzelfde als het verschil tussen nirvana en hemelse/paradijselijke sferen binnen het Boeddhisme (die je na je dood kan betreden).
Niets mis met een persoonlijke interpretatie.

Vanuit de bijbel heb ik het verschil reeds uitgelegd. Meer heb ik daar er niet aan toe te voegen.

quote:
Binnen het Boeddhisme bestaan er verschillende opvattingen over wat nirvana is. In grote lijnen zijn ze het met elkaar eens, maar ze verschillen in details. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je cognitief gezien niks over nirvana kan zeggen, dat het voorbij woorden/taal is. Iemand die verlicht is en dan sterft wordt niet meer wedergeboren en de toestand na de dood wordt voor diegene ook als onuitsprekelijk beschreven, voorbij taal en begrip. Het doet me dan denken aan de Bijbelse tekst over de hemel: “Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord, en wat in geen mensenhart is opgekomen”. M.a.w. ook voorbij taal/woorden.
Met het vers en bijbehorende tekst vertelt Paulus aan zijn toehoorder dat God een plan heeft dat iedereen die in Jezus geloofd zal worden gered. Als je beweert dat dit vers over de hemel gaat dan doe je dat op basis van een persoonlijke uitleg niet op basis van de betekenis van het vers zelf.

quote:
Over nirvana wordt verder gezegd dat het geen “plaats” of “ding” is, maar een bewustzijnstoestand. In die zin komt het weer overeen met wat Jezus in Lucas 17:20-21 zegt: dat Gods Koninkrijk niet “hier” of “daar” is, maar binnen in jullie. Ook hier is het duidelijk geen “plaats” of “ding”, maar iets in jezelf, een bewustzijnstoestand. Tel hierbij op dat in beide gevallen onthechting belangrijk is. Jezus zegt: wil je volmaakt zijn, verlaat alles, de Boeddha verliet alles. Dit kan inhouden dat je letterlijk alles verlaat, of dat je onthechting door een innerlijk proces realiseert. In hoofdlijnen zie ik dus overeenkomsten.
Wat je hier zegt over ket koninkrijk Gods zegt is onderdeel van de definitie die ik zelf vanuit de bijbel reeds in dit topic aan het begrip heb gegeven. Ik zie daarom geen reden om hier verder op in te gaan.

quote:
Ik begrijp verder dat je “verschillen” ziet en wilt benoemen, tenzij je meer de mystieke kern benaderd en vanuit ervaring het hokjesdenken overstijgt, dan zie je die “verschillen” niet, maar waar ze in wezen op doelen. Het wordt om die reden de ‘universele mystieke kern’ genoemd. Denk hierbij weer aan de gelijkenis van de blinde mannen en de olifant. Dat er in de verhalen verschillen zitten heeft Mijk eerder ook uitgelegd:

Je kijkt dus naar die lagen, staart je blind op teksten die vooral verschillen duiden, omdat je niks anders hebt als vergelijkingsmateriaal, i.t.t. iemand die zelf ervaring heeft, wat veel wezenlijker is, die het daarmee kan vergelijken. Los hiervan zien religiewetenschappers zelfs in de teksten, in die lagen, overeenkomsten en is dit een belangrijk onderwerp in de (vergelijkende) godsdienstwetenschap.
Je doet hierbij de aanname dat ik geen ervaring zou hebben. Heel apart. Is dat dan het enige argument dat overblijft en pleit voor de smakeloze eenheidsworst? Moet ik nu echt een potje ver pissen met je aangaan om je te overtuigen van mijn ervaring omdat alles wat ik zeg vanuit de tekst maar oppervlakkig is.
Verder snap ik niet helemaal waarom je er een groep bijhaalt die overeenkomsten ergens in zien. Het lijkt erop dat je wilt zeggen 'Dit is waar omdat veel mensen het zo zien'. Dit riekt naar een eenzijdige claim om jezelf gelijk te geven waarbij inhoudelijk bewijs ontbreekt. Een drogreden dus. Los daarvan heb ik nergens gezegd dat er geen overeenkomsten zijn, dus waarom je dit er bij haalt is volstrekt zonder doel.

Wel heb ik gezegd, of in ieder geval iets in die trant: Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de verschillende religies, in dit geval het Boeddhisme en het christendom, zijn het juist de verschillen die betreffende religies hun eigen identiteit geven.

Dit heb ik beargumenteert aan de hand van teksten over een aantal onderwerpen. Ik zou dit nog verder kunnen uitbreiden door op andere onderwerpen in te gaan. Het ontbreken van een god in het Boeddhisme waar alles omdraait tegenover het christendom waarbij het juist om God draait. Maar dit is allemaal maar oppervlakkig en vanuit je aanname geredeneerd dat ik een bepaalde ervaring niet zou hebben doet het er niet toe, telt het niet. Moet ik dan eerst een partijtje met een sjamaan in een flat ergens in Enschede Oost een partijtje gaan lopen trippen om ervaren genoeg te zijn om mee te mogen praten over het smakeloze eenheidsworstje? Kom op zeg....

Voor de goede orde. De verschillen tussen de twee religies heb ik aan de hand van bijbelteksten aangetoond. Daarbij heb ik rekening gehouden met de diepere spirituele lagen van betreffende religies. Met andere woorden ik heb zowel vanuit een schriftkritische als een mystieke benadering de religies geanalyseerd. Dit alles om aan te tonen waar betreffende religies nu werkelijk op doelen. Hierbij is duidelijk geworden dat het twee totaal verschillende religies betreft met een, hoewel er wat te zeggen is voor enige gemeenschappelijkheid, een eigen identieke kern. Het door jou benoemen van een overeenkomst hier of daar veranderen daar niets aan, een eventuele raadselachtige ervaring die ik wel of niet heb veranderen daar niets aan alsook een eventuele mening van een groep veranderen daar niets aan.

Mocht je het gesprek verder door willen zetten. Dan zie ik graag een argument, het hoeft er echt maar 1 te zijn, dat het allemaal 1 pot nat is. En anders ben ik er klaar