Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:24 |
Veghel, 30 april 2025 - Jumbo, Wageningen University & Research (WUR), Intersnack, De Vegetarische Slager, Alpro en HAK gaan samen onderzoek doen hoe zij klanten in de winkel kunnen helpen en stimuleren om vaker te kiezen voor plantaardige eiwitten. Het gaat om een tweejarige Publiek Private Samenwerking (PPS) genaamd Shifting Shelves. Hierbij bouwt Jumbo voort op eerder onderzoek en zet het een nieuwe stap in de eiwittransitie. Een betere balans op het bord van onze klanten, met meer plantaardige dan dierlijke eiwitten helpt om emissies te verminderen. Ook draagt een meer plantaardig dieet bij aan een gezonder eetpatroon. Daarnaast levert het onderzoek nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Voor de deelnemende commerciële partijen geeft het meer inzicht in consumentengedrag. Samen met haar partners hoopt Jumbo klanten te inspireren vaker voor plantaardig te kiezen, met gezondheid, betaalbaarheid en smaak als kernwaarden. Innovatieve pilots Deze samenwerking is binnen de Kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water & Voedsel toegekend en loopt van 2025 tot en met 2026. Er worden innovatieve pilots uitgevoerd op de winkelvloer zoals nieuwe schapposities en opvallende signing. Daarnaast wordt er grondig onderzoek verricht, van literatuurstudies en klantonderzoek tot tests in een virtuele supermarkt. Muriel Verain, Researcher Consumer Science bij Wageningen University & Research, benadrukt: “Het is heel waardevol om onze kennis over gedragsinterventies in de praktijk te testen op de winkelvloer. Shifting Shelves is een mooi voorbeeld van hoe wetenschap en de dagelijkse praktijk elkaar kunnen versterken.” Vlees- en zuivelvervangers, peulvruchten en noten De PPS richt zich op het brede spectrum van een plantaardiger dieet. Met aandacht voor diverse productgroepen als vlees- en zuivelvervangers, peulvruchten en noten. Mirella Borra, International Category Manager Retail Brands: “Voor Intersnack is dit een unieke mogelijkheid om samen te leren hoe we kunnen stimuleren noten vaker te gebruiken als gezonde en voedzame bron van plantaardige eiwitten. ”Voor Alpro is het een unieke positie om gezonde, duurzame en gevarieerde eetgewoontes van consumenten te stimuleren”. “Wetenschap en innovatie staan centraal in alles wat wij doen, daarom past deze samenwerking goed bij ons," zegt Tessa Berens, Category Manager bij Alpro. De Vegetarische Slager wil vleesliefhebbers laten ervaren dat je niets hoeft te laten schieten wanneer je voor plantaardig kiest. “Zo kun je nog steeds genieten van de bekende smaak, textuur én tradities met onze vleesch-iconen," meent Valerie Vos, Country Business Lead. "Daarom kijken we er naar uit om samen met de partners van Shifting Shelves vernieuwende interventies op de winkelvloer te testen zodat mensen vaker voor plantaardige eiwitten kiezen.” Bijdrage aan ambities Jumbo Jumbo heeft eerder deelgenomen aan een publiek private samenwerking, samen met andere retailers, de WUR en Rijksuniversiteit Groningen en het CBL. Dit onderzoek is in 2024 afgerond. Jumbo wilde daarna graag verder met onderzoek, gericht op een plantaardiger eetpatroon van klanten. Omdat Jumbo gelooft in de kracht en toegevoegde waarde om dit samen met de keten te doen. De inzichten uit deze samenwerking dragen bij aan de ambities van Jumbo op het gebied van klimaat en gezondheid. https://www.jumbo.com/nie(...)dig-eten-en-drinken/ Niet mijn OP! [ Bericht 3% gewijzigd door Forbry op 07-05-2025 09:32:49 ] | |
Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:25 |
Sorry, echt al héél lang geen nieuw deel hoeven openen ![]() | |
Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:27 |
Kan een mod ze svp nog even voor mij/ons linken? | |
Gehenna | woensdag 7 mei 2025 @ 09:29 |
![]() | |
Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:31 |
Misschien niet zo veel (behoorlijk onterechte) aannames doen en je gewoon aan feiten houden, dan zou je een stuk serieuzer te nemen zijn. Waarom jij mij in godsnaam linkt aan XR, geen idee... Blijkbaar staat plantaardig eten voor jou daar gelijk aan ofzo... Maar zoals ik eerder al aangaf, ik voel mij echt totaal niet aangesproken door jouw posts. Ik eet, in eerste instantie, niet eens plantaardig vanwege het milieu. ![]() | |
Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:32 |
FYI, heb ik niet geschreven hè? ![]() | |
Isdatzo | woensdag 7 mei 2025 @ 09:33 |
Dat weet ik ook niet. Maar wat ik wel weet is dat als je het zo nodig plat wil slaan in deze twee uitersten er maar één van die twee met argumenten komt aanzetten in deze discussie. | |
matigeuser | woensdag 7 mei 2025 @ 09:34 |
Wil Jumbo dit ja? Of moeten ze dit? Er zijn wel erg veel van dit soort initiatieven en trends de laatste tijd. Het is natuurlijk ook alweer bijna 2030. Dus die agenda moet er nog even worden doorgedrukt. Overigens moet iedereen zelf weten wat hij of zij koopt. Ik geloof niet in diëten die laag zijn in dierlijke producten. Dat kan onmogelijk gezond zijn voor de mens. In vlees zit enorm veel ijzer (en wordt 100x beter opgenomen dan ijzer uit planten), creatine, zink, b vitamines en een hoop andere (trace) mineralen. Daarbij zitten in planten, zaden en noten weer anti-nutriënten en gifstoffen die zich in het lichaam ophopen en de opname van de vitamines juist verstoren. Sommige bonen zijn zelfs dodelijk als je ze rauw eet, zoals kidneybonen en sperziebonen. Koken doodt veel van deze gifstoffen, maar het blijven voor veel mensen darm-irriterende producten. Er zijn ook gruwelijk veel mensen die niet tegen gluten kunnen, of gas of een opgeblazen gevoel krijgen van peulvruchten en noten, of vezels niet kunnen vedragen. Terwijl er, behalve mensen met een allergie, toch vrijwel niemand is die geen kip of rundvlees kan verdragen of verteren. Het meest gezonde lijkt mij dan ook het 'meat & fruit' diet van Paul Saladino voor geïnteresseerden / kenners. Komt ook het meest overeen met hoe de mens geleefd heeft over vrijwel zijn hele geschiedenis. Plantaardig eten was schaars, niet altijd te vinden en als het er was dan was het vaak kortstondig. Bv, vonden ze een notenboom of appelboom, dan aten ze dat een paar dagen en dan was het op. Het enige wat altijd voor handen was, was vlees, vis, melk, ei en soms honing. Tl:dr Ze doen maar bij de Jumbo. Jammer dat ze zich voor het karretje laten spannen om Agenda 2030 te bereiken, maar zolang ze dierlijke producten gewoon blijven verkopen én voor dezelfde prijs, is er op natuurlijk niets aan de hand. Mensen moeten zelf weten waarmee ze zich willen volstouwen. Alleen heb ik mijn bedenkingen bij de prijzen en beschikbaarheid in de toekomst. | |
raptorix | woensdag 7 mei 2025 @ 09:34 |
Omdat je wel zo gedraagt door andere mensen te vertellen dat ze niet aan de discussie mee mogen doen, je hele manier van discussiëren is nogal drammerig, en zoals ik al eerder schreef boeit het mij geen flikker wat een ander eet of doet, ik eet zelf ook helemaal niet zoveel vlees. | |
Gehenna | woensdag 7 mei 2025 @ 09:35 |
Oh ik zie nu het vorige topic en de wap-TS. Verklaart een hoop | |
Mikeytt | woensdag 7 mei 2025 @ 09:39 |
Een 2e deel voor dergelijk Hart van Nederland nieuws ![]() Als je dit niet wil, dan koop je het toch niet? Opgelost. ![]() Verder prima initiatief voor mens, dier en natuur. | |
Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:49 |
Ja, iemand die kiemgroenten met kip gaat zitten vergelijken voor de eiwitten moet zich idd buiten de discussie houden. Lijkt me nogal logisch dat er wel íets van kennis wordt gevraagd als je je, vooral ook zo stellig, in een discussie mengt. De tandjes ![]() ![]() Verder was mijn eerste post in dit topic alleen maar dat ik dit goed nieuws vond en heb ik werkelijk waar nergens gesteld dat mensen geen vlees (meer) zouden mogen eten. Ik heb ook nergens gesteld dat vlees eten ongezond zou zijn (wat vooral het punt van dit topic lijkt te zijn geworden, terwijl dat niet hét punt is mbt een meer plantaardig voedingspatroon). Misschien gewoon een andere bril opzetten bij het lezen van mijn posts. Wat jij "drammerig" noemt, is jou gewoon aanspreken op de onzin waarmee je komt en blijkbaar kun jij dat niet 'handelen' en ga je daarom maar met misplaatste aannames om je heen 'schoppen'. Niet mijn probleem verder. | |
Isdatzo | woensdag 7 mei 2025 @ 09:49 |
Er staat echt zo gigantisch veel onzin in deze reactie dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Laten we beginnen met stellen dat je geloven maar lekker in de kerk doet. Vlees bevat inderdaad goed opneembaar heemijzer maar de uitspraak "100x beter" is sterk overdreven. Heemijzer wordt weliswaar beter opgenomen (15-35%) dan non-heemijzer uit planten (2-20%), maar zeker niet met een factor 100. Planten bevatten inderdaad anti-nutriënten zoals fytinezuur en lectines, maar deze worden grotendeels geneutraliseerd door het bereiden ervan (koken, weken, fermentatie). Daarnaast hoeven deze zich niet op te hopen in het lichaam en hebben veel anti-nutriënten ook positieve gezondheidseffecten (bijvoorbeeld antioxidantwerking). Mensen eten deze voedingsmiddelen al duizenden jaren zonder probleem. Verder slaat je koken-argument nergens op: vlees bereid je toch ook? Ga anders eens een tijdje rauwe kip eten en kijken hoe dat je bevalt. Schromelijk overdreven. Hoeveel mensen kunnen granen en peulvruchten daadwerkelijk niet verdragen? Dat is maar een zeer klein deel van de bevolking en dat betekent niet dat ze ongezond zijn voor het overgrote deel van de bevolking dat ze wel kan verdragen. Dit is een persoonlijke mening gebaseerd op een dieet dat sterk afwijkt van zo'n beetje alle voedingsrichtlijnen. Er is geen degelijk bewijs dat dit dieet gezonder is dan een gebalanceerd dieet met plantaardige componenten. Dit slaat compleet nergens op. Veel traditionele volkeren leefden juist grotendeels van planten, knollen, zaden, granen, bessen. Daarentegen was jagen arbeidsintensief en onvoorspelbaar, en planten waren juist vaak de basis van het dieet. Goed verhaal man. | |
raptorix | woensdag 7 mei 2025 @ 09:52 |
Zoals ik je al eerder aangaf is dit helemaal geen goed nieuws, maar een tandje naar boven op de driehoek. Dat Jumbo dit samen presenteert met gevaarlijke Multinationals maakt je nogal naieef. | |
Forbry | woensdag 7 mei 2025 @ 09:55 |
En ík vind het wél goed nieuws en vind jouw argumenten om het geen goed nieuws te vinden hierbij niet relevant (beweer dus niet dat ze dat in het geheel niet zijn). Jij loopt dus jouw mening op te dringen, niet ik. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 09:56 |
Het grappige is dat ik helemaal niet vegetarisch ben. Ik zie echter wel dat we puur kijkend naar gezondheid het voor veel mensen waarschijnlijk beter is om een meer plantaardig dieet te eten. Maar als je dat ook maar durft te onderbouwen dan krijg je het stempel 'betweterige vegetariër'. Je kunt toch ook prima accepteren dat je niet de meest gezonde of minst milieubelastende levenswijze hebt? Daar hoef je de feiten niet voor te ontkennen. | |
Questular | woensdag 7 mei 2025 @ 09:56 |
de Jumbo gaat het natuurlijk uiteindelijk puur om de centjes. Maar fijn dat ze hun aanbod van producten verbreden. Zo lang er maar voor ieder wat wils is. | |
raptorix | woensdag 7 mei 2025 @ 09:59 |
Nou dan zijn we niet over eens, en het is zeker niet mijn bedoeling dit op te dringen, je alleen je heel goed te laten beseffen hoe dit soort bedrijven werken, die kennen echt geen enkele mores, behalve geld verdienen. | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 10:01 |
Met alle respect, maar zodra je over anti-nutriënten begint is het voor mij duidelijk dat je in een misinformatie fuik zit. Anti-nutriënten is een non issue aangezien de nutriënten zoveel meer aanwezig zijn dan de ‘anti’. Je moet altijd kijken naar het effect in mensen: geef mensen bonen in hun dieet en ze worden gezonder. Conclusie: bonen zijn goed voor de mens. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 10:06 |
Ik ben ook wel chronisch allergisch voor dat onderbuikgeneuzel over 'zo hebben mensen altijd geleefd'. Daar komen van die idiote hypes als rauwvoedseldiëten voorbij of het idee dat zetmeelhoudende producten nooit in dat dieet hebben gepast. Daar hebben antropologen die b.v. kijken naar inheemse volken een heel ander beeld bij. Dat hele idee dat de mens in z'n geschiedenis een jagende bessenplukker is geweest is misplaatst. Idealiter valideer je opvattingen over diëten middels RCTs waarbij je twee varianten van een dieet vergelijkt of kleine variaties. En dan zitten er ook veel nuances in. In een dieet met zeer weinig koolhydraten is verzadigd vet minder schadelijk dan in een regulier dieet waarbij je gewoon je een normale hoeveelheid koolhydraten naar binnen werkt om maar wat te noemen. | |
Isdatzo | woensdag 7 mei 2025 @ 10:12 |
Dat hele 'zo hebben mensen altijd geleefd' is soborzeau een hilarisch stukje selectief gelegeheidsargument-gewinkel: we hebben ook tienduizenden jaren geleefd zonder gezondheidszorg, riolering, elektriciteit, supermarkten vol met dode beesten, forums om baarlijke onzin te verspreiden, ... . Maar daar hoor je dan weer niemand over... | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 10:22 |
Aangezien we toch op de anekdotische tour zijn: dit is een overzicht van vele influencers/dieet goeroes door de decennia heen en de leeftijd waarop zij kwamen te overlijden. De trend is duidelijk: zij die een grotendeels plantaardig dieet aanbevelen worden vaak 90 of zelfs 100. De fans van veel dierlijke producten sterven vaak decennia eerder. Bekijk deze YouTube-video Uiteraard kun je alles ‘goed’ doen en net pech hebben met je genen of alles ‘fout’ doen en toch 100 worden. Beter is het dan ook om te kijken naar cohort studies. Die laten hetzelfde beeld zien: hoe groter het aandeel plantaardig, hoe gezonder. | |
Questular | woensdag 7 mei 2025 @ 10:46 |
Je zou maar 100 jaar oud moeten worden, wat een ellende is dat. | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 10:58 |
Er zijn ook zat mensen die 100+ zijn geworden met het eten van vlees in hun dieet. Zie mijn oma. Is dat een representatieve steekproef? Net zo min als deze self fullfilling bullshit. | |
matigeuser | woensdag 7 mei 2025 @ 11:07 |
Ik mag er dan misschien naast zitten, want inderdaad, ik heb deze informatie ook maar van 'horen zeggen' en ik heb het idee dat zo'n beetje iedereen in deze wereld maar wat zegt op als het aankomt op wat nou wel en niet gezond is. Is ook logisch, want je kunt eigenlijk geen échte experimenten en derhalve onderzoek doen naar het effect van eten. Er zijn zoveel meer factoren die meespelen, namelijk al het andere eten wat je nog eet, sport, roken, alcohol, stress, slaap, seks, sociaal leven, virussen, darm microbioom, suiker- en olieconsumptie, etc. Derhalve kun je ook niet zeggen 'bonen maken mensen gezonder'. | |
StateOfMind | woensdag 7 mei 2025 @ 11:17 |
Blauwe bonen zijn iig heel erg slecht voor je gezondheid. | |
xpompompomx | woensdag 7 mei 2025 @ 11:18 |
Elke boon heeft zijn eigen toon. | |
StateOfMind | woensdag 7 mei 2025 @ 11:25 |
Bartje moet overigens niks hebben van bruine bonen ![]() | |
StateOfMind | woensdag 7 mei 2025 @ 11:25 |
Boontje komt om zijn loontje ![]() | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 12:03 |
Zo werkt dat natuurlijk niet helemaal. Ook bij het effect van medicatie geldt dat er heel veel andere factoren meespelen. In de wetenschap probeer je dat soort effecten zoveel mogelijk te mitigeren door een onderzoekspopulatie willekeurig in twee groepen te verdelen en de ene groep het medicijn toe te dienen versus een ander medicijn of placebo voor iedereen in de andere groep. Dat kan bij een dieet ook gewoon. De uitdaging bij vergelijking van voedingsmiddelen of -patronen is eerder dat je meer afhankelijk bent van zelfrapportage, tenzij je mensen zo ongeveer opsluit en ze heel gecontroleerd voedt. Maar daar heb je nog wel wat ethische uitdagingen en bovendien is het ook lastiger om te zien wat de effecten op de langere termijn zijn. Zaken als cholesterol of bloedsuikerspiegel zeggen wel wat, maar ook niet alles. Deterministische statements als 'bonen maken elk mens gezonder' zijn in de wetenschap eigenlijk nooit zinvol. Maar kijkend naar diëten kunnen we wel stellen dat het zogenaamde 'Westerse dieet' duidelijk negatieve gezondheidseffecten kent ten opzichte van b.v. een mediterraans dieet. | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 12:28 |
Dat is toch precies wat ik zeg? Het is een reactie op plaatjes van Dolf Janssen (goede hardloper overigens) als illustratie voor ‘vegans zijn bleek en ongezond’. Waar jij dan weer niet kritisch op was. Ik noem het letterlijk anekdotisch, maar wel een opvallende trend. Ik verwijs ook naar cohort studies die hetzelfde beeld vertonen en een veel sterker bewijs zijn. Dit is allemaal niet controversieel maar de huidige stand van de wetenschap. ‘Vegans zien er bleekjes’ uit is dat niet. Bijvoorbeeld deze meta analyse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33951994/ Samenvatting via chatgpt:
[ Bericht 0% gewijzigd door Gimmick op 07-05-2025 12:33:52 ] | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 12:58 |
Ik vind het dan wel weer vrij ironisch dat ChatGPT het mantra 'more research is needed' ook braaf uitbraakt. Ook niet gek als je op bestaande wetenschappelijke literatuur getraind bent. ![]() | |
Dauthi | woensdag 7 mei 2025 @ 13:43 |
Zonder noten, zaden, groenten en kruiden kom je niet eens in de buurt van wat jagers en verzamelaar als dieet aten. Plantaardig eten was absoluut niet schaars, dat is een complete misvatting, die allang gefalsificeerd is. Vezels zijn essentieel voor een gezonde darmflora en gezonde stoelgang, en daarmee essentieel voor een lang leven in goede gezondheid. https://www.theguardian.c(...)s-says-archaeologist Paul Saladino is ook al een tijdje gestopt met zijn carnivore dieet nadat hij gezondheidsproblemen kreeg. Al dit soort fad diets zijn er vooral omdat mensen de discipline niet hebben om gewoon een gezond dieet te volgen. Volkoren granen, peulvruchten en groenten kost veel tijd en werk om te prepareren en te koken. Het merendeel van de mensen is opgroeid in families waar niet lekker werd gekookt waardoor ze een trauma en aversie hebben opgebouwd richting groente, en daardoor een gezond dieet mijden. | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 14:09 |
Wat je er uit kan halen is dat groenten eten gezond is (Doh!) niet dat vlees per definitie ongezond is. En dat sluit weer aan bij dat een mens een omnivoor is, niet een veganist, vegetariër of een carnivoor. | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 14:10 |
Natuurlijk. Je gaat niet zeggen als onderzoeker 'mn onderzoek is klaar hoor!', immers moet je volgende maand ook weer hypotheek/huur betalen. | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 14:12 |
Dit geloof ik wel ja. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 14:13 |
Nou het is meer dat het een enorm cliché is. Dat er meer onderzoek nodig is, dat is gewoon de aard van wetenschap. Newton of Einstein hadden ook kunnen claimen dat we nu alles wel weten en het is natuurlijk in de geschiedenis ook wel eens geroepen dat het einde van de wetenschap nabij was, maar het mantra 'hoe meer je weet, hoe meer je je realiseert wat je niet weet' is relevanter. Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Further_research_is_needed | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 14:31 |
Alles moet duurder en moet richting soylent green. Het is geen oorlog tegen klimaatverandering maar tegen volksgezondheid en je portemonnee. Iedereen aan de alpro zal voor nog meer gender verwarring zorgen. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 14:33 |
![]() | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 14:46 |
Klopt, ik geloof niet in hun oprechtheid. Vlees was nooit slecht voor het klimaat, pas toen regenwoudsoja als krachtvoer de norm werd werd het een milieu probleem. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 15:07 |
Ja klopt, het heeft allemaal niets te maken met voortschrijdend inzicht, een flinke toename in de vleesproducite en de intensieve veeteelt en ga zo maar door. | |
Questular | woensdag 7 mei 2025 @ 15:10 |
Dus jij ziet niet in dat een groeiende bevolking en daardoor groeiende vleesconsumptie belastend voor het klimaat kan zijn? | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 15:13 |
O jaa ?? Bekijk deze YouTube-video
Bekijk deze YouTube-video | |
Questular | woensdag 7 mei 2025 @ 15:17 |
geen idee wat je probeert te zeggen, maar leuk filmpje hoor. | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 15:20 |
Indirect door het beleid van Brazilië dat gevolgen heeft voor het regenwoud, niet door veeteelt zelf. Ze moeten een sojavervanger voor veeteelt zien te vinden ipv soja als vleesvervanger zien voor de mensstapel. Veeboeren willen, moeten, zo goedkoop mogelijk boeren. | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 15:21 |
Hebben we wel een veel grotere veestapel dan pak m beet 100 jaar geleden? | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 15:23 |
nou de koeien die zijn wel 2 keer zo groot gegroeid door nieuwe fok methodes aangezien de overheid alles in koeien uitdrukt Het zijn nu net olifanten en ze geven ook ruim 2 keer zoveel melk en vreten veel en veel meer
[ Bericht 14% gewijzigd door michaelmoore op 08-05-2025 09:08:56 ] | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 15:30 |
Een dieet is een zero sum game. Je hebt dagelijks 2500 kcal te besteden dus als je een fors gedeelte besteed aan het ‘minder gezonde’ vlees, houdt je minder over voor gezondere keuzes: fruit, zaden, volkorengranen, noten, zetmeelrijke groente, paddenstoelen enzovoorts. Of zelfs (gefermenteerde) zuivel, eieren en vis die ook beter scoren dan vlees. Gematigd vleeseten past prima in een gezond dieet. De gezondheidswinst tussen gematigd vlees en geen vlees zal relatief klein zijn. De gezondheidswinst tussen veel vlees en gematigd vlees is wel significant. En de gemiddelde Nederlander eet te veel vlees. Deze hele eiwittransitie is dus niet alleen goed voor het klimaat en de diertjes, maar ook voor de meeste Nederlanders. Win-win-win. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 15:31 |
Zeker: https://ourworldindata.org/grapher/livestock-counts De explosieve stijging van het aantal kippen vertekent de rest een beetje, maar ook het aantal varkens was in 2014 al pakweg vervijfvoudigd en het aantal koeien verdrievoudigd en dat is ook nog wel weer doorgestegen. | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 15:34 |
Er bestaat geen gewas met een hogere eiwitopbrengst dan soja. Elk ander gewas zal minder efficiënt zijn en dus nog meer ruimte opeisen. De vraag is het probleem - niet soja. Het is gewoon een peulvrucht. Edit: mijn cijfers kloppen niet zie ik, excuses. Er zijn gewassen met een hogere opbrengst. https://www.gardeningplac(...)ion-per-hectare1.htm [ Bericht 14% gewijzigd door Gimmick op 07-05-2025 16:01:39 ] | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 15:41 |
nou mais scoort ook erg hoog in eiwit
![]() [ Bericht 21% gewijzigd door michaelmoore op 07-05-2025 16:26:48 ] | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 15:44 |
Geloof maar wat je wil geloven. Dat het voor jou is. | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 15:46 |
"De Nederlandse veevoederindustrie gebruikt daarom sinds 2015 uitsluitend 100% verantwoord gecertificeerde soja, waarvoor geen ontbossing plaatsvindt." https://www.melkveebedrij(...)houderij-hoe-zit-dat Dat scheelt. Veel bioboeren geven alleen gras, koeien horen eigenlijk niet veel eiwit te eten. | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 15:49 |
klopt , gewassen waarvan men scheldt dat zijn vaak de beste gewassen idem dito palmolie, geen beter gewas dan palmolie voor de natuur
| |
Dauthi | woensdag 7 mei 2025 @ 15:56 |
Het fluctueert door de eeuwen heen. Via chatgpt, dat het vooral over schattingen heeft. 1800: Runderen: Ongeveer 2 tot 3 miljoen dieren, voornamelijk voor melk- en vleesproductie. Varkens: Circa 1 tot 1,5 miljoen varkens, vaak gehouden in gemengde bedrijven. Schapen: Rond de 1 miljoen schapen, vooral in het noorden en oosten van het land. Paarden: Enkele honderdduizenden, voornamelijk ingezet voor transport en landbouwwerkzaamheden. 1900: Hier zijn de schattingen van de omvang van de Nederlandse veestapel rond 1900, in cijfers: Runderen: ca. 2,2 miljoen Varkens: ca. 954.000 Schapen: ca. 600.000 Paarden: ca. 300.000 1950: Hier zijn de schattingen van de omvang van de Nederlandse veestapel in 1950, in aantallen: Runderen: ca. 3,9 miljoen Varkens: ca. 1,86 miljoen Schapen: ca. 1,5 miljoen Paarden: ca. 1,2 miljoen 1980: Hier zijn de schattingen van de omvang van de Nederlandse veestapel in 1980, op basis van beschikbare gegevens: Diersoort Aantal Runderen 5.2 miljoen Varkens 10.1 miljoen Schapen 0.9 miljoen Paarden 0.67 miljoen Kippen 81 miljoen 2025: Op basis van de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2024, zijn hier de schattingen voor de omvang van de Nederlandse veestapel in 2025: Diersoort Aantal (2025) Runderen ~3,5 miljoen Varkens ~10,1 miljoen Schapen ~732.000 Kippen ~81 miljoen Paarden ~0,5 miljoen Bronnen zijn longreads van het CBS. | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 15:58 |
Arme kippen ![]() Cattle in Europe, 1890 - 2014 101,902,924.60 122,011,237.00 +20,108,312.40 +20% Wel meer maar niet overdreven veel meer. Soja-vrij note bene. [ Bericht 1% gewijzigd door Alarmonoff op 07-05-2025 16:05:35 ] | |
Dauthi | woensdag 7 mei 2025 @ 16:00 |
Ligt er alleen aan hoe dat gecertificeerd wordt. Als dat op dezelfde manier als met palmolie gebeurt, staat die soja nog steeds op ontboste grond, echter was soja dan niet de primaire oorzaak voor ontbossing. En daarbij moet ook de kantteking worden gezet, hoe ver kijk je terug. Wanneer je maar ver genoeg terug gaat is bija alle grond ontbost of anderzijds gecultiveerd ![]() | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 16:04 |
Het heeft allemaal niet zoveel met geloof te maken Red_85. Ik geef aan wat de consensus is van de wetenschap. | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 16:13 |
als er eenmaal ontbost is, dan is palmolie verreweg de beste keuze, qua opbrengst en ruimtebeslag https://www.wur.nl/nl/nie(...)eid-van-palmolie.htm Zou je andere olie dan palmolie willen gebruiken dan heeft de wereld 5 keer zoveel land nodig voor de behoefte aan olie ![]() [ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 07-05-2025 16:23:05 ] | |
Dauthi | woensdag 7 mei 2025 @ 16:34 |
Je krijgt er alleen geen oernatuur meer voor terug, en laat die nou essentieel zijn voor het milieu en klimaat op aarde. | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 16:41 |
Dat is natuurlijk net zo relevant als kijken naar de textielproductie in Nederland over die periode. | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 16:49 |
nou dat gleuf ik niet | |
raptorix | woensdag 7 mei 2025 @ 16:55 |
Er zijn natuurlijk meer factoren die meewegen qua efficiëntie, watergebruik, hoe vaak kun je het oogsten, is het bestendig tegen andere natuurlijke factoren, wat voor bodem grond vergt het, etc. | |
raptorix | woensdag 7 mei 2025 @ 16:56 |
Nou ja, als jij een regenwoud kapt en je zet er andere bomen neer dan groeien dat regenwoud niet terug he. | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 17:00 |
maar wel een beukenwoud en eikenbomen en die groeien een factor 20 sneller gaat meer hout verloren voor de biomassa verbranden dan voor palmolie
[ Bericht 6% gewijzigd door michaelmoore op 07-05-2025 17:07:10 ] | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 17:01 |
Consensus of niet. Waar jumbo als eerste voor wakker wordt is omzet/winst. Niet om jouw welzijn of dat van de wereld. Dat is marketinggelul. En dat dien jij je te realiseren. | |
Alarmonoff | woensdag 7 mei 2025 @ 17:01 |
Mja al die tijd hebben ze een mega kudde in leven kunnen houden zonder soja en bse. Maar waarschijnlijk wordt er nu veel meer gefokt en geslacht, dus de vergelijking klopt niet helemaal. [ Bericht 4% gewijzigd door Alarmonoff op 07-05-2025 17:19:39 ] | |
Monolith | woensdag 7 mei 2025 @ 17:34 |
Diervoeding heeft al sinds het begin van de 20e eeuw een vlucht genomen hoor. Geen idee wat BSE er verder mee te maken heeft maar hypotheses voor het ontstaan van BSE variëren van zeldzame mutaties tot het overspringen van een ziekte bij schapen naar koeien, al dan niet door het verwerken van schapen in veevoer. | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 17:46 |
hoeft niet mahonie hout in Afrika dan wordt veel meer gekapt voor timmerhout Ik laat in Afrika meubels maken van mahonie , kost niks daar , 120 euro voor een massieve mahonie bed of tafel, prachtig hout Onverwoestbaar hardhout
[ Bericht 12% gewijzigd door michaelmoore op 07-05-2025 18:40:04 ] | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 17:49 |
Dat geloof ik direct, maar dat betekent niet dat de eiwittransitie slecht is. Het is namelijk een prima doelstelling om Europe enigszins duurzaam en onafhankelijk te blijven voeden, op een manier die ook nog eens gezonder is voor de bevolking. Jumbo heeft dat ook niet bedacht maar voert het alleen uit. | |
SymbolicFrank | woensdag 7 mei 2025 @ 18:50 |
Je lichaam maakt na de maaltijd de balans op: zoveel eiwitten en vetten heb ik nodig als bouwstoffen (die worden apart gehouden) en zoveel brandstof. Eerst worden de koolhydraten verbrand, want dat gaat het gemakkelijkste. Als dat nog niet genoeg brandstof was, dan komen de eiwitten en vetten aan de beurt, meestal eerst waar we het grootste overschot van hebben. En dan wordt het overschot opgeslagen als vet, weer te beginnen met de koolhydraten. Dus je kunt inderdaad dik worden van vet eten, als je daarnaast ook veel koolhydraten eet. Of als je gewoon heel veel vet eet. Maar je kunt dus ook net zo makkelijk dik worden van eiwitten en koolhydraten. Het gaat er maar om dat je meer calorieën eet dan je verbrand. En die eiwitten en vetten heb je wel nodig voor een gezond lijf. Mensen die er ongezond uitzien eten te weinig calorieën en/of te weinig bouwstoffen. Die bouwstoffen worden dan ook verbrand. En dan gaat je lichaam je spieren afbreken. Op de lange termijn gaan andere stoffen zoals vitaminen en vezels ook meespelen, maar dan praat je over jaren. Voldoende vet eten is belangrijk om die balans te reguleren, want dat zorgt er voor dat je een voldaan gevoel krijgt. Je weet dan dat je genoeg hebt gegeten. Groentes helpen dat proces ook, omdat ze moeilijk te verteren zijn en veel van die overige stoffen bevatten. Terwijl koolhydraten eten net aanmoedigen, zeker de licht verteerbare suikers. Die vliegen zo door je darmen heen, recht je vetreserves in. En het is veel beter om je eten langzaam te verteren dan snel, want anders heb je de hele dag honger. Als fabrikant van levensmiddelen is het natuurlijk wel heel aanlokkelijk om voedsel te maken waarvan je de hele dag blijft eten. Maar als je dat echt graag wilt doen, kun je natuurlijk veel beter rauwe groenten eten dan snoepgoed. | |
Dauthi | woensdag 7 mei 2025 @ 19:09 |
Wat niet? Het onweerlegbare en wetenschappelijke onderbouwde feit dat een systeem met hoge biodiversiteit van essentieel belang is voor een stabiel klimaat, omdat het in staat is om te gaan met schokken in en tegen dat systeem? Tja, dat heeft weinig met geloven te maken, het is namelijk een feit. | |
michaelmoore | woensdag 7 mei 2025 @ 19:16 |
dat zeg jij, Is aperte onzin, linksche koekedoos Het verbranden van bomen voor biomassa dat is fout [ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 07-05-2025 23:22:02 ] | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 22:01 |
Door eiwitten die we zelf verbouwen te vervangen door import soja? | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 22:12 |
Gaan we de discussie weer opnieuw doen? Import soja is hoofdzakelijk voor veevoer: dierlijke eiwitten. Minder dierlijke eiwitten betekent minder afhankelijkheid van niet-Europese soja. | |
Red_85 | woensdag 7 mei 2025 @ 22:19 |
Herhaal maar je standaard naratief tot je een ons weegt met je sojaburger. En wat krijgen we er voor terug? Dat we er allemaal zo uit gaan zien als dolf jansen en die kneus johan van vollenhoven? Ja? Doe mij maar een afwisselend veelzijdig dieet waarin de keuze vrij is en niet wordt opgelegd door een overheid of commerciele partij die het mooi verkoopt maar die alleen maar geld wil. En je standaard vegapraatjes boeien verder niet zo. Wat jumbo hier doet is nudgen in een groen marketingpraatje verpakken voor meer winst en niks anders. Aka greenwashing. | |
Gimmick | woensdag 7 mei 2025 @ 23:52 |
Chatgtp Kun je van onderstaande tekst aangeven of er argumentatiefouten in staan en zo ja welke dat zijn?.
[ Bericht 1% gewijzigd door Gimmick op 08-05-2025 00:10:07 ] | |
Montagui | donderdag 8 mei 2025 @ 00:35 |
Als je chatgpt gaat gebruiken voor je eigen gelijk in argumentatie dan ben je wel een heel erge loser. Ik verwacht dan ook dat je niet eens begrijpt wat chatgpt hier aangeeft en of dat wel klopt. | |
Red_85 | donderdag 8 mei 2025 @ 01:19 |
Gossiepossie kan je het niet in je eigen woorden af? Heb je hulp nodig nu je vega vriendjes je niet kunnen bijstaan met standaard teksten? Zwak ![]() | |
Red_85 | donderdag 8 mei 2025 @ 01:20 |
2nd this ![]() | |
FLATTTENtheCURVE | donderdag 8 mei 2025 @ 08:20 |
HongKong is de grootste vleeseter ter wereld. India eet het minste vlees https://www.foodlog.nl/ar(...)en-in-kaart-gebracht [i]Hong Kong kwam op de eerste plaats met een gemiddelde levensverwachting van 85,29. India op plek 131. https://en.wikipedia.org/(...)s_by_life_expectancy (verschillende websites geven verschillende uitslagen maar Hong Kong staat op beide lijstjes altijd hoog) Het is een wonder [ Bericht 17% gewijzigd door FLATTTENtheCURVE op 08-05-2025 08:39:13 ] | |
ems. | donderdag 8 mei 2025 @ 08:23 |
Maak er een topic over want dit heeft exact niets te maken met het onderwerp ![]() | |
FLATTTENtheCURVE | donderdag 8 mei 2025 @ 08:24 |
Het komt sommige mensen hier niet goed uit bedoel je. | |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 08:43 |
Hongkong heeft geen Jumbo toch ?/ Kom je wel eens in de Jumbo om kidneybonen of gehakt te kopen of zo | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 10:35 |
Het is een aantrekkelijke paradox, maar heeft helaas geen wetenschappelijke basis. Je kunt niet vertrouwen op nationale vleesconsumtie voor epidimiologische uitspraken. Je weet immers niet wat er daadwerkelijk en door wie wordt geconsumeerd. Voor Hong Kong geldt bijvoorbeeld dat vlees het meest gesmokkelde product is. Veel vlees verdwijnt dus ongeconsumeerd over de grens. Daarnaast is vleesconsumptie scheef: een kleine groep eet het grootste deel van het vlees (in Hong Kong toeristen en de 'rijken'). Er zit ook vertraging in de data. De toegenomen consumptie heeft zich nog niet vertaald in negatieve levensverwachting, maar zal dat komende decennia doen. Mocht je er meer over willen weten: Bekijk deze YouTube-video | |
Questular | donderdag 8 mei 2025 @ 10:45 |
Als ik filmpjes moet kijken die Zyzz als voorbeeld nemen als vleeseter en hoe oud ie is geworden dan houdt het snel op. | |
theunderdog | donderdag 8 mei 2025 @ 10:50 |
Het Franse paradox is wel echt. | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 11:03 |
(Ter info: er is een duidelijke correlatie tussen de inname van verzadigd vet/dierlijk vet en hart- en vaatzieken. Frankrijk was/is hier een outliner op. Relatief hoge inname verzadigd vet, relatief weinig hart- en vaatzieken) De ‘Franse paradox’ bewijst niets om precies dezelfde reden: het is een zwakke vorm van epidemiologie. Er zitten grote haken en ogen aan om landen met elkaar te vergelijken. Ze verschillen te veel van elkaar om er daadwerkelijk harde uitspraken over te doen. Onderzoek in meer homogene populaties (cohort studies) toont het verband tussen de inname van verzadigd vet en hart- en vaatzieken duidelijk aan. Net zoals RCTs (de gouden standaard). Frankrijk rookt ook meer dan gemiddeld. En heeft toch lagere hart- en vaatzieken. Gaan we nu het verband tussen roken en en hart- en vaatziektes ontkennen van wege diezelfde paradox? Ik mag hopen van niet. Er is voldoende overtuigend bewijs. Frankrijk zelf volgt het zelfde patroon als de rest van de wereld: het noorden (boter en vlees) heeft meer hart- en vaatzieken dan het zuiden (meer vis en olijfolie). Bekijk deze YouTube-video [ Bericht 7% gewijzigd door Gimmick op 08-05-2025 11:09:57 ] | |
Dauthi | donderdag 8 mei 2025 @ 11:05 |
![]() Ad hominem en stropop. ![]() Maar goed het is natuurlijk vrij logisch wanneer je een ecosysteem wegkapt waar miljoenen verschillende soorten zijn en dat verplaatst met landbouw waar nauwelijks soorten inzitten dat ecosysteem de mogelijkheid niet meer heeft om veranderingen op te vangen en mitigeren. Net als dat klimaatverandering logisch is. Wanneer jij in een afgesloten ruimte sigaretten gaat roken, een bbq, openhaard e.d. aansteekt dan verander je de samenstelling van de lucht en wordt die uiteindelijk onleefbaar. Dat ontkennen getuigt van intellectuele armoede. https://www.nature.com/articles/nature15374 | |
theunderdog | donderdag 8 mei 2025 @ 11:07 |
De paradox is geen ontkenning van het geheel. Het is slechts een interessante observatie. Men is er nog steeds niet goed achter waardoor het komt. Maar ik ontken dus nergens dat teveel verzadigd vet en zeker roken slecht is voor de gezondheid. Maar desalniettemin zijn dan de resultaten uit Frankrijk wel 'interessant'. | |
Chivaz | donderdag 8 mei 2025 @ 11:16 |
Ik geloof niets van dat zogenaamde gezondere voedingspatroon. Je gaat mij echt niet wijsmaken dat die vleesvervangers gezonder zijn dan echt vlees. Ik weet niet wat voor financiële prikkel hier achter zit, dat mag weleens onderzocht worden. Boodschappen doen is sowieso al een mijnenveld geworden, je moet tegenwoordig alles nalezen om te weten wat je in je lichaam stopt. Ik maak ook echt zoveel mogelijk zelf, ik moet niets hebben van fabrieksvoedsel. | |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 11:16 |
Het topic gaat over de jumbo koekedoos | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 11:18 |
Fair enough, het is zeker interessant, maar het wordt vaak genoeg als ontkenning gebruikt. | |
theunderdog | donderdag 8 mei 2025 @ 11:30 |
Klopt. Maar ook andersom. Dat men het direct weg wil gooien, omdat het geen ontkenning kan zijn van het grotere geheel (dat verzadigd vet, en vooral roken ongezond is). Zo zijn er gedachtes dat 'gezamenlijk' eten het verzadigingsproces goed doet, en dat dus de negatieve gevolgen van 'teveel' verzadigd vet kan compenseren. | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 11:56 |
Omdat het onzinnig is om alleen te kijken naar een paar onderdelen van het eetpatroon. Jij eet ook x, dus dan ga je y jaar eerder dood. Zo werkt het niet. Als je alleen verzadigd vet en eiwitten eet, maar niet meer dan je nodig hebt, wordt het niet opgeslagen, stijgt je hoeveelheid "slechte" cholesterol niet en krijg je niet overmatig last van hart- en vaatziekten. Je moet net kijken naar hoeveel stokbrood er in hun dieet zit. En vooral, of er meer calorieën in zitten dan ze verbranden. | |
Monolith | donderdag 8 mei 2025 @ 12:14 |
Dat is echt wel Jip-en-Janneke interpretatie hoor, die absoluut nog niet ondersteund wordt door gedegen wetenschappelijke studies. Blijft natuurlijk altijd lastig om heel gecontroleerd analyse te doen maar hier een review van recente meta-analyses waarbij wordt gekeken naar het effect van ketogene diëten op het lipidenprofiel: https://www.sciencedirect(...)ii/S0146280624000410 Gevalletje 'more research is needed'. ![]() | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 13:09 |
Ik heb een hoge bloeddruk en moet dus jaarlijks naar de huisarts voor een bloedonderzoek. Als ik rond die tijd heel weinig koolhydraten heb gegeten, dan zijn de waardes van een aantal vetgerelateerde stoffen, die vrijkomen bij de verwerking daarvan, heel hoog en ver buiten het "toegestane" bereik. Anders gezegd: die waardes kom je maar bij een heel klein percentage van de bevolking tegen. De totale hoeveelheid cholesterol is dan niet hoger geworden en het percentage "slechte" cholesterol is dan net wat kleiner. Als ik de maand voor dat bloedonderzoek net veel koolhydraten heb gegeten, dan is de hoeveelheid cholesterol net wat hoger, vooral het percentage slechte cholesterol. En als ik vooral veel (verse) groente heb gegeten, krijg ik een complimentje van de diëtiste, want dan is de totale hoeveelheid cholesterol afgenomen. Veel vlees eet ik niet en daar zitten er in dat bloedonderzoek geen specifieke indicatoren voor, dus dat is lastig mee te nemen. Ik eet wel relatief veel zuivel. Kortom, meer onderzoek is nodig, omdat de groep mensen die dat doet erg klein is. En slechts een klein deel daarvan zal dat ook heel consistent doen. En ook dan zit er nog voldoende variatie in de overige voedingsmiddelen, dat je ze niet gemakkelijk op 1 hoop kunt gooien. Maar ik zie dus in mijn eigen bloedonderzoeken een heel interessant beeld en kan concluderen dat het voor mij de hoeveelheid slecht cholesterol niet verhoogt, zelfs als mijn bloed ruim een half jaar lang vol zit met alle producten van een vetrijk dieet. En alhoewel een semi-paleontologisch dieet (vooral rauwe groente, met een beetje vlees, zuivel en noten) het beste werkt, ben je dan wel de hele dag aan het eten en heb je weinig energie. Dus als tussenweg eet ik nu iedere dag een grote salade, met wat eiwitrijke smaakmakers. | |
Monolith | donderdag 8 mei 2025 @ 13:16 |
Dat is een gevalletje n=1 he. | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 13:36 |
Tja, je kunt wel stellen dat een onderzoek nodig is, maar dat betekent dan ook dat zo'n onderzoek nog niet gedaan is. En ik kijk tenminste naar mijn bloedwaardes. Dat is een stuk beter dan anekdotisch. Verder is er wel onderzoek gedaan naar hoe je stofwisseling werkt, een aantal facetten daarvan bevestigen dat het werkt zoals ik beschrijf. Het beeld wordt vooral vertekend door de hype 50 jaar geleden in de VS dat je van vet dik wordt en de voedingsmiddelenindustrie die graag meer geld wil verdienen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat zuivel op onze schijf van vijf zo'n prominente plaats inneemt. | |
n__n | donderdag 8 mei 2025 @ 13:40 |
Ik heb een voorkeur voor dierlijke eiwitten omdat ik die beter opneem en er ook beter op reageer. Ben ook niet per se een tegenstander van plantaardig, maar wie de gemiddelde ingrediëntenlijst eens goed onderzoekt kan zelf constateren dat je de gemiddelde vleesvervanger beter niet kunt eten. | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 14:00 |
Dit is dus precies wat anekdotisch is. Het is jouw ervaring. Dat is prima en daar doe ik niets aan af, maar je kunt het niet generaliseren. | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 14:07 |
Ik heb er wel degelijk zelf onderzoek naar gedaan. Je kunt zelf ook je eigen onderzoek doen. Dan weet je het zelf ook. Dat is beter dan anderen napraten. Begin eens met uitzoeken waarom de meeste mensen en zelfs veel diëtisten vinden dat vet slecht is. Wat cholesterol is. Waarom eerst alle cholesterol slecht was en je nu goede en slechte cholesterol hebt. Weet je dat in de VS paprikachips meedoet als groente? Of dat lunchables worden gezien als een gezonde maaltijd? Of suikerblokjes in melk een gezond ontbijt zijn? [ Bericht 7% gewijzigd door SymbolicFrank op 08-05-2025 14:12:21 ] | |
Monolith | donderdag 8 mei 2025 @ 14:31 |
Zo simpel ligt dat niet. Wetenschap is natuurlijk geen simpele feitjesmachine. Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar dit soort zaken en zoals je las in mijn post ook naar de effecten op bloedwaarden en dergelijke, maar de resultaten zijn zeker wanneer je geen extreem gecontroleerde omgeving hebt met veel verstorende factoren. Ik krijg ook mijn jaarlijkse doormeting en heb een continu beeld van m'n bloedsuikerspiegel, maar dat is geen reden om uit een levensstijl en dieet dat voor mij heel goed allerlei stellige conclusies te trekken over wat wel of niet 'werkt' voor andere diabeten. Sterker nog, als iemand niet goed snapt wat ie aan het doen is en de koolhydraten in zijn of haar dieet gaat beperken zonder daarbij goed te kijken naar insulinedosering, dan kan dat in theorie zelfs leiden tot overlijden aan de gevolgen van een hypoglykemie. | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 14:55 |
Dus, hou je aan de schijf van vijf, want daarvan is bewezen dat het werkt. En doe ook wat de dokter zegt. Ga niet zelf experimenteren met je gezondheid. Nou is het voedingsadvies meestal specifiek voor een land. En inderdaad, voor veel Aziaten werkt onze schijf van vijf niet. Die kunnen beter hun eigen voedingsadvies blijven gebruiken als ze hier komen wonen. Maar het is voor die mensen misschien wel interessant om te weten waarom dat zo is. Anders is het gewoon een godsdienst. Die zeggen je ook allemaal dat zij als enige gelijk hebben. En als die mensen weten wat er aan de hand is, dan kunnen ze daar rekening mee houden. Net zoals je insuline nodig hebt om koolhydraten te verwerken, heb je lactase nodig om melksuiker te verwerken. En net zoals met insuline, kun je die mensen daar ook regelmatig mee injecteren. En in beide gevallen kun je het toedienen van die stoffen verminderen als je minder van de stoffen eet waar je ze voor nodig hebt. Dus koolhydraten en zuivel. Maar dan moet je dus ook het voedingsadvies aanpassen. Het is dus een beetje eenzijdig om te zeggen dat je een specifieke hoeveelheid van die dingen moet blijven eten, omdat anders de hoeveelheid geneesmiddelen die je daarvoor inneemt niet meer de correcte dosis is. | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 15:05 |
De schijf van vijf (of voedselpiramide) is voor alle landen vrijwel hetzelfde. En ook al decennia (vrijwel) hetzelfde. Je kunt hier een overzicht zien van 114 'schijf van vijfs' (het advies van de diverse overheden). Er zit nauwelijks verschil tussen: https://docs.google.com/s(...)it?pli=1&gid=0#gid=0 Je kunt hier kijken naar interviews met een aantal adviseurs van voedingsrichtlijnen van diverse landen. Er zit nauwelijks licht tussen. Bekijk deze YouTube-video [ Bericht 4% gewijzigd door Gimmick op 08-05-2025 15:15:17 ] | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 15:11 |
Een nietszeggend document en een niet bestaande video? Wat moet ik daar mee? | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 15:17 |
Link hersteld. We kunnen het ook omdraaien - jij gaf immers aan dat er verschillen zijn. Waarin verschilt het voedingsadvies van Japan (bijvoorbeeld) van die van Nederland? | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 15:26 |
De belangrijkste is zuivel. | |
Gimmick | donderdag 8 mei 2025 @ 15:59 |
Dat is inderdaad een verschil, grotendeels cultureel bepaald. Qua (complexe) koolhydraten, groente en andere eiwitbronnen is er nauwelijks verschil. Daar richt meestal de kritiek zich op. | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 17:23 |
Nee, veel Aziers worden ziek als ze koemelk drinken. Lactose intolerantie. Cultureel ligt in Japan de nadruk op rijst en vis, niet het wel of niet consumeren van melkproducten. Maar het varieert, de meeste mensen in Europa, de VS, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië kunnen dat wel verteren, de meeste andere mensen niet. | |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 18:31 |
Afrikanen die zuipen zo een liter melk op, die hebben zoveel weerstand , ook van corona heeft daar geen mens gehoord en niemand ingeënt daar is nooit iemand ziek , maar als ze ziek zijn dan gaan ze snel dood ook | |
SymbolicFrank | donderdag 8 mei 2025 @ 18:41 |
Ja, een hoge afweer maar weinig medische zorg. | |
michaelmoore | donderdag 8 mei 2025 @ 18:45 |
ja obesitas zie je daar niet en slechte knieën omdat ze te dik zijn ook niet , rolstoelen en scootmobiels ook niet, zelfs rollators niet Hart klachten ook niet, sportscholen ook niet maar je kan daar beter niet in t ziekenhuis komen want dan ga je echt dood, wat een griebus bende | |
Jaeger85 | vrijdag 9 mei 2025 @ 15:01 |
https://vilt.be/nl/nieuws(...)-dierlijke-producten Die ultra bewerkte vleesvervangers die Jumbo probeert te pushen blijken niet bepaald gezond. | |
theunderdog | vrijdag 9 mei 2025 @ 15:33 |
Binnen de voedingswetenschap is er toch eigenlijk al wel 10 jaar + consensus over wat gezond/ongezond is? niet teveel verzadigd vet, op lange termijn denken aan je zoutinname enz. Echt met veel spectaculaire nieuwe dingen is men naar mijn weten niet meer gekomen. | |
SymbolicFrank | vrijdag 9 mei 2025 @ 17:31 |
Eet het aanbevolen dieet. De schijf van vijf, hier in Nederland. Daar komt het in het kort op neer. Wat ook bepaald wordt door de cultuur en de voedselindustrie. Als dat niet kan, kun je medicijnen krijgen zodat je gewoon mee kunt blijven doen en eten wat er in de supermarkt ligt. En ja, dat aanbevolen dieet verandert continu. En nee, de meeste dingen die er in de supermarkt liggen, zitten niet in een goed dieet. Dat zie je ook bij een bloedonderzoek: alles wat afwijkt van het gemiddelde is fout. Maar dat wil niet zeggen dat variatie niet beter is en je lichaam uitstekend in staat is om een heel uiteenlopend scala aan producten om te zetten in de dingen die je nodig hebt. Ik zou zelf ook toe willen voegen dat we veel te veel koolhydraten eten. Die zijn goedkoop, makkelijk te verwerken in veel uiteenlopende producten en ze moedigen je aan om de hele dag te blijven eten. Ideaal voor voedselproducenten, maar niet voor je gezondheid. Wat we eten heeft natuurlijk ook veel te maken met ons besteedbaar inkomen. De originele schijf van vijf bevatte de volgende productgroepen: Melk en melkproducten Groente, fruit, aardappelen Vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten Vetten Graan en graanproducten zoals brood Met de verwachting dat het voor de helft bestond uit producten die rijk waren aan koolhydraten en verder voornamelijk eiwitrijke producten (vlees, vis en zuivel). Dat is in onbruik geraakt toen in de VS de aanval werd ingezet op vette producten, maar tegelijkertijd fastfood het meeste gegeten werd. Onze nieuwe schijf is eigenlijk de schijf van vier, waarbij de producten gerangschikt zijn naar hun bestanddelen: Groente en fruit Koolhydraten Eiwitten Vetten En het is de bedoeling dat je ze in die volgorde prioriteert. Dus voor de helft groente en fruit, voor een kwart koolhydraten, 15-20% eiwitten en de rest vet. Dus vet mag weer en in plaats van koolhydraten moeten we nu voornamelijk groenten eten. (Eigenlijk zit fruit er een beetje tussenin.) Er lopen nog wat achterhoedegevechten over vetten, omdat diëtisten lang op school hebben geleerd dat die slecht zijn, maar er is ook een groeiend besef dat we eiwitten en vetten nodig hebben als bouwmateriaal en dat de rest gewoon allemaal wordt omgezet in brandstof, waarvan het overschot dan weer wordt opgeslagen als vet. Kortom, als je niet meer calorieën eet dan je verbrand, maakt het allemaal niets uit. Het is het overschot dat, naast obesitas, een scala aan problemen veroorzaakt. | |
FLATTTENtheCURVE | zondag 11 mei 2025 @ 08:20 |
Vlees- en kaasvervangers kunnen meer schadelijke stoffen bevatten dan dierlijke producten https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250508_93687446 |