golfer | woensdag 23 april 2025 @ 18:08 |
Sterrenchef Jonnie Boer is op Bonaire aan een longembolie op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt een woordvoerder namens zijn vrouw Thérèse aan De Telegraaf.![]() Het is een aardverschuiving in de culinaire wereld: de enige Nederlandse driesterrenchef Jonnie Boer is onverwacht overleden. Op Bonaire, waar hij met zijn echtgenote Thérèse eigenaar was van restaurant Brass Boer, overleed hij aan de gevolgen van longembolie. Jonnie Boer werd afgelopen januari 60 jaar. Hij was eigenaar van restaurant De Librije in Zwolle, het enige restaurant met drie Michelinsterren in Nederland. Alleen al in Zwolle laat Jonnie de zaken Brass Boer Thuis (*), Senang en Brasserie Jansen na. Ook op Curaçao had hij een vestiging van restaurant Brass Boer. Op Bonaire is er naast Brass Boer ook een vestiging van restaurant Senang. Kinderen Jimmie (24) en Isabelle (21) Boer zijn inmiddels partners in het horecabedrijf van het bekendste horeca-echtpaar van het land, datzelfde geldt voor Nelson Tanate, chef-kok van de Librije. ,,Na jaren van keihard werken gaan we nu geleidelijk een stapje terugdoen. Het is fijn wanneer wij iets dat we in 35 jaar hebben opgebouwd in de familie kan blijven", vertelde Jonnie daarover in februari nog aan De Telegraaf. Onlangs speelden Jonnie en Thérèse op tv nog samen de hoofdrol in de documentaireserie 'De opvolging' op Omroep Max. [ Bericht 30% gewijzigd door golfer op 23-04-2025 18:15:54 (toevoeging) ] | |
Whiskers2009 | woensdag 23 april 2025 @ 18:09 |
![]() ![]() EDIT Longembolie (op Bonaire) lees ik. Dat komt ook meestal niet verwacht.. En véél te jong ![]() ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door Whiskers2009 op 23-04-2025 18:37:05 ] | |
Quona | woensdag 23 april 2025 @ 18:10 |
jeetje wat erg! | |
borisz | woensdag 23 april 2025 @ 18:10 |
![]() ![]() | |
Ole | woensdag 23 april 2025 @ 18:10 |
Longembolie. Vreselijk ![]() | |
NoCigar | woensdag 23 april 2025 @ 18:10 |
Ik hoor het net, erg onverwacht, althans voor de buitenwereld. | |
Irri-tante | woensdag 23 april 2025 @ 18:11 |
Jeetje, dat is wel veels te jong. | |
Rene | woensdag 23 april 2025 @ 18:14 |
Jeeeeez… ![]() | |
Kanaroe | woensdag 23 april 2025 @ 18:15 |
Gatverdamme wat erg Was stiekem net die hele serie op tv weer aan het volgen En heb net een eetlepel van Jonnie's garam masala door mijn curry gemengd | |
DrDentz | woensdag 23 april 2025 @ 18:15 |
RIP Als je daar wil eten moet je een jaar van te voren reserveren. | |
miss_sly | woensdag 23 april 2025 @ 18:15 |
Jemig, zo jong en onverwacht. Wat een drama voor zijn vrouw. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 18:16 |
En zijn kinderen en alle personeelsleden. | |
Quona | woensdag 23 april 2025 @ 18:17 |
och ja dit zet die serie ineens in een heel ander perspectief! | |
Whiskers2009 | woensdag 23 april 2025 @ 18:18 |
Waarom dan? ![]() | |
AgnesGru | woensdag 23 april 2025 @ 18:18 |
Jeetje, helemaal kippenvel van dit nieuws ![]() | |
Kanaroe | woensdag 23 april 2025 @ 18:18 |
Inderdaad, goh zeg Veel te jong en aan het begin van een 'rustiger' bestaan | |
maily | woensdag 23 april 2025 @ 18:19 |
![]() ![]() | |
Blues | woensdag 23 april 2025 @ 18:26 |
![]() ![]() | |
kibo | woensdag 23 april 2025 @ 18:28 |
Vanaf nu niet meer nodig dus. | |
Zwansen | woensdag 23 april 2025 @ 18:28 |
Godver. ![]() | |
marc0871 | woensdag 23 april 2025 @ 18:29 |
Joh ![]() Rip en de nabestaanden en zulks. | |
Felixa | woensdag 23 april 2025 @ 18:29 |
Potverdorie... ![]() | |
SoS87 | woensdag 23 april 2025 @ 18:32 |
Oh? | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 18:33 |
Onzin. Ze blijven ook met de Librije doorgaan na een rouwperiode. | |
superniger | woensdag 23 april 2025 @ 18:33 |
RIP | |
MadMaster | woensdag 23 april 2025 @ 18:36 |
Triest en onverwacht nieuws… | |
MissHobje | woensdag 23 april 2025 @ 18:37 |
![]() | |
Bomenverzameling | woensdag 23 april 2025 @ 18:38 |
Veel te jong. Sterkte voor de nabestaanden | |
RobertoCarlos | woensdag 23 april 2025 @ 18:39 |
Neeee! ![]() Ik schrik me rot! ![]() | |
Blues | woensdag 23 april 2025 @ 18:40 |
Jimmie op Insta:![]() | |
Tengano | woensdag 23 april 2025 @ 18:41 |
Zonde Jonnie, je was juist een van de weinige sympathieke en bescheiden professionals in jouw vak. ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door Tengano op 23-04-2025 18:47:45 ] | |
Whiskers2009 | woensdag 23 april 2025 @ 18:41 |
Dat laatste zinnetje... ![]() | |
Tarado | woensdag 23 april 2025 @ 18:43 |
Wat een schok, RIP Jonnie | |
TheVulture | woensdag 23 april 2025 @ 18:44 |
Zo maar ineens weg, heftig voor zijn familie, vrienden en personeel ![]() | |
Arizona | woensdag 23 april 2025 @ 18:46 |
Zulk heftig nieuws, zo jong en onverwacht ![]() | |
miss_sly | woensdag 23 april 2025 @ 18:47 |
Ik wist niet dat hij kinderen had. Ook vreselijk inderdaad. En alle mensen die met hem werkten, in zo'n relatief klein bedrijf, dat moet inderdaad ook een klap zijn. Afschuwelijk. | |
TargaFlorio | woensdag 23 april 2025 @ 18:47 |
![]() | |
Molo | woensdag 23 april 2025 @ 18:49 |
Ja die vat ik ook niet echt? | |
Molo | woensdag 23 april 2025 @ 18:49 |
Dat is vaak ook heel plots, longembolie | |
RobertoCarlos | woensdag 23 april 2025 @ 18:49 |
Jonnie en zijn vrouw waren nou juist bezig om het bedrijf langzaamaan aan hun 2 kinderen over te dragen, samen met een chef-kok van de Librije. Zodat Jonnie en zijn vrouw meer van hun oude dag konden genieten.... | |
maily | woensdag 23 april 2025 @ 18:50 |
Snap het ook niet. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 18:52 |
Dat was heel erg goed te zien in de recent nog uitgezonden docureeks RLS / [NPO 2] De opvolging. Docu over De Librije | |
NoCigar | woensdag 23 april 2025 @ 18:53 |
In het licht van de eeuwigheid ziet hij hem snel. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 18:54 |
Bron: Misset Horeca Het team van De Librije is bij elkaar gekomen in het restaurant in Zwolle, dat voor de vakantieperiode gesloten is van 20 tot en met 29 april. Ook de andere zaken die onder De Librije-groep vallen zijn in ieder geval vanavond gesloten. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 18:56 |
Jindra Hartholt, woordvoerder van De Librije reageert aangeslagen op het onverwachte overlijden van Jonnie Boer. ‘Het is niet te bevatten. We zijn verslagen en verdrietig. En het is heel moeilijk te beseffen dat het de realiteit is.’ ‘Jonnie is overleden aan de gevolgen van een longembolie en dat is ontzettend snel gegaan. Ik laat de familie er buiten, maar hij was met Thérèse’, zegt Hartholt over het moment dat Boer overleed. De Librije is gesloten omdat het vakantie is. ‘De overige zaken – zowel in binnen als buitenland – hebben we uit respect voor onze collega’s, maar uiteraard ook voor Jonnie en Thérèse, deze avond gesloten.’ ‘Iedereen moet dit een plek kunnen geven. Dit zijn geen omstandigheden om een gezellig avond te draaien. We gaan alle zeilen bijzetten om dit óp een goeie manier met elkaar te doen’, zegt Hartholt over het verwerken van het grote verlies. ‘De Librije is een familie, dat merk je aan alles. Zo doen we het echt met zijn allen op dit moment. We zijn er voor elkaar en heel veel collega’s zijn nu ook bij elkaar. Dus dat is heel mooi.’ ‘We vragen om respect en privacy voor de familie zodat ze dit rustig een plekje kunnen geven.’ | |
Tjoent | woensdag 23 april 2025 @ 18:57 |
Mogelijk doelt ie op het feit dat z'n vader gerepatrieerd moet worden en hij hem pas over een paar dagen 'ziet'. | |
RobertoCarlos | woensdag 23 april 2025 @ 18:57 |
Hij zal wel een beetje in shock zijn nog... want wat zeg je in godsnaam op zo'n moment ![]() | |
maily | woensdag 23 april 2025 @ 18:58 |
Snel iets op insta posten. | |
MadMaster | woensdag 23 april 2025 @ 19:00 |
Dit is dus gerelateerd aan de 'Zie je snel, ouwe' reactie… | |
RobertoCarlos | woensdag 23 april 2025 @ 19:04 |
Dat doen dat soort gasten dan idd [ Bericht 10% gewijzigd door RobertoCarlos op 23-04-2025 19:15:04 ] | |
Whiskers2009 | woensdag 23 april 2025 @ 19:07 |
Dat lijkt me niet. "Ik zie je snel" is eigenlijk nooit letterlijk bedoeld ![]() | |
Molo | woensdag 23 april 2025 @ 19:12 |
Dat zou wel een logische verklaring kunnen zijn ja Anyways, verdrietig allemaal | |
Curiosity | woensdag 23 april 2025 @ 19:13 |
Vreselijk nieuws. | |
Jan_Onderwater | woensdag 23 april 2025 @ 19:13 |
Damn, dit vind ik erger dan de paus | |
Discombobulate | woensdag 23 april 2025 @ 19:24 |
Je had het ook anders kunnen interpreteren. ![]() | |
Kreator | woensdag 23 april 2025 @ 19:43 |
Tragisch. | |
capricia | woensdag 23 april 2025 @ 19:54 |
Jonnie. Rust zacht. Je hebt ons veel goeds gebracht. ![]() | |
Prego | woensdag 23 april 2025 @ 19:55 |
Jeetje, en zo jong nog ![]() | |
Tarado | woensdag 23 april 2025 @ 19:59 |
Ik heb gelukkig betere herinneringen dan dit | |
Ericr | woensdag 23 april 2025 @ 19:59 |
Triest. Meer dan 30 jaar topsport in zijn vak. Eindelijk er aan toe om het wat rustiger aan te doen en dan ben je er opeens niet meer. Zijn er maar weinig die het zo lang volhouden op dat niveau. De meesten vallen terug of sluiten. Hopelijk kunnen zijn kinderen het voortzetten en die sterren behouden. | |
RobertoCarlos | woensdag 23 april 2025 @ 19:59 |
Zijn dochten op Instagram, met een vergelijkbare zin als de zoon: ![]() | |
capricia | woensdag 23 april 2025 @ 20:01 |
Bij ieder bezoek aan de AH komt dit op mijn netvlies. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 20:17 |
Vrij recent werden Jonnie en Therese nog door Gault&Millau verrast met een groots eerbetoon aan De Librije: Bekijk deze YouTube-video | |
Gripper | woensdag 23 april 2025 @ 22:00 |
Verdrietig nieuws. Heb het geluk gehad er 2x te mogen eten, Jonnie was zo’n vriendelijke kerel: beetje lomp en onbehouwen in de omgang maar ook die onstopbare passie voor lekker eten en nieuwe smaken ontdekken. Extra wrang als je net de docu serie gezien hebt, en ze van plan waren om na al die jaren hard werken een stapje terug te gaan doen en de kinderen de zaak te laten overnemen. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 22:10 |
Wij hebben er met een clubje uit CUL een keer in de keuken gegeten. In 2006. Met o.a. @Isabeau en @Duderinnetje | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 22:46 |
Ook bij Bar Laat gaat het nu over zijn overlijden. | |
golfer | woensdag 23 april 2025 @ 23:10 |
Topchefs geschokt door dood Jonnie Boer: 'Hij leerde mij alles' - https://nos.nl/l/2564750 | |
FrenchDuck | donderdag 24 april 2025 @ 08:49 |
Dit was toch gewoon beschamend slecht? Het RTL nieuws opende er mee met een live verslaggever die voor de Librije stond alsof er net een grote ramp was gebeurd, NPO1 en RTL die in de talkshows een half uur lang over hem gingen praten alsof God zelf was geen gegaan. Alsjeblieft zeg | |
Discombobulate | donderdag 24 april 2025 @ 09:12 |
Beetje suïcidaal dit. ![]() | |
Discombobulate | donderdag 24 april 2025 @ 09:13 |
Alleen zo verschrikkelijk duur. | |
Jan_Onderwater | donderdag 24 april 2025 @ 09:16 |
J Boer was belangrijker voor Nederland dan de paus | |
borisz | donderdag 24 april 2025 @ 09:38 |
Van tien jaar geleden op Foodtube Bekijk deze YouTube-video | |
NoCigar | donderdag 24 april 2025 @ 10:16 |
Ze gaan hem samen achterna reizen zo lijkt het. | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 10:24 |
Op dat soort momenten mis je gewoon Mattijs van Nieuwkerk met DWDD (los van alle gedoe) Het is wel zo dat de Librije binnen die wereld echt internationaal op heel hoog niveau stond en van hele grote invloed is geweest op koken in NL. En dan is het erg logisch om aan zo'n plotseling overlijden goed aandacht te besteden. Vergelijkbaar met als André van Duin of Tiesto zou overlijden (ik noem maar wat he) Maar ik vermoed dat ze op een overdreven verheerlijkende toon over hem gepraat in de talkshow (moet nog wat terugkijken), zonder dat ze nou echt verstand van zaken hadden. En dat zou mij ook irriteren... En als iemand niet geïnteresseerd is in koken, dan lijkt me zo'n item iddsaai... maar ja, dat is dan ff doorbijten... | |
capricia | donderdag 24 april 2025 @ 10:34 |
Ja. En nogal commercieel ingesteld dus. Om je naam aan zoiets te verbinden. | |
Jan_Onderwater | donderdag 24 april 2025 @ 10:39 |
200 medewerkers iedere maand hun salaris betalen vergt een en ander aan vernuft. | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 11:24 |
Dat jullie het weten: over hoe een plotselinge longembolie ontstaat. | |
Vincent_student | donderdag 24 april 2025 @ 11:26 |
Hoor je vaker. Met pensioen gaan, rustiger aan doen en binnen enkele maanden afgelopen uit. Zo jammer. Rust zacht en sterkte aan de nabestaanden. | |
Caland | donderdag 24 april 2025 @ 11:28 |
![]() | |
golfer | donderdag 24 april 2025 @ 11:32 |
Oeps. | |
golfer | donderdag 24 april 2025 @ 11:35 |
Hij was inderdaad de God van de Nederlandse kookwereld. Als je verder geen verstand van zijn hoogstaande culinaire betekenis voor Nederland en vele andere koks hebt, klinkt jouw post nogal dom. | |
golfer | donderdag 24 april 2025 @ 11:35 |
Misset Horeca: Er is een ster overleden. Een ster die telde voor drie. Superlatieven komen tekort om Jonnie Boer te beschrijven. Jonnie Boer is met niemand anders te vergelijken. Authentiek, eigenzinnig en een vakman op het allerhoogste niveau in de gastronomie. Hij was onze Nederlandse ster in de Champions League Koken. Zolang ik in de horecajournalistiek werk, was Jonnie daar. Van de start van ‘zijn’ Librije, zijn weg naar de top, de successen en de tegenslagen, van alles hebben we verslag gedaan. Tientallen koks hebben in zijn keuken het vak geleerd en sommigen zijn inmiddels zelf sterrenchef. Joris Bijdendijk verwoordde het mooi: ‘We staan allemaal op zijn schouders’. Jonnie was zijn tijd ver vooruit en een echte pionier. Het koken met de seizoenen mee, het werken van kop-tot-kont, met regionale producten, zelf verbouwd, gevist of geschoten. Hij deed het al vanaf het begin. Met hart en ziel, vanuit zijn liefde voor de natuur. Samenwerkingen met boeren en lokale leveranciers om de ingrediënten in zijn keuken zo puur, zo natuurlijk en van zo dichtbij mogelijk te houden. Voor hem was het logisch. Hij had al oog voor duurzaamheid en kookte al plantaardig voordat het trendy werd. Als anderen werden genoemd als grondleggers van de Dutch Cuisine of het botanische koken, vond hij dat prima. Het maakte hem niets uit. Hij deed toch wel zijn eigen ding. Hij zei er nooit wat over, was ook niet zo’n prater. Maar als hij wat zei, sneed het hout of was het grappig. Vaak was het beide. Hij hield ook niet van spreken in het openbaar en als hij geen zin had in een interview of reactie kreeg je zijn voicemail: ‘Hallo met Klaas Dijkstra.’ Ik ga hem missen. Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca. | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 11:41 |
Ik denk dat dat hier wel mee viel. Uit die docu-serie bleek oa. dat hij (en zijn vrouw) het bedrijf moeilijk konden loslaten. Bovendien waren ze niet met pensioen, maar runden ze nog steeds het bedrijf (al droegen ze heel langzaamaan wat dingen over) en waren ze tegelijkertijd bezig om hun opvolgers (zoon en dochter) op te leiden.... | |
Jan_Onderwater | donderdag 24 april 2025 @ 11:54 |
Ooit, lang geleden toen ik nog als kok op grote zeilschepen werkte een scheepsarts leren kennen die vroeger voor de HAL werkte. Die vertelde dat hij als hij van NY naar Nederland voer, er voor zorgde dat een aantal dagen na vertrek de hele bemanning van zijn ziekenboeg paraat was, ik meen voor de kust van Labrador als ik me goed herinner. Een aantal dagen na vertrek vielen namelijk nogal wat zakenlui uit NY om. Het gedwongen relaxen aan boord deed hen geen goed. Hij had er ook onderzoek naar gedaan, vakanties zijn een belangrijke bijdrage aan overlijden en echtscheidingen, vooral bij mensen die een heel druk bestaan hebben. | |
Vincent_student | donderdag 24 april 2025 @ 11:54 |
Dit is heel mooi. | |
Vincent_student | donderdag 24 april 2025 @ 11:56 |
Als ik na een extreem drukke tijd een week vakantie neem om uit te rusten, krijg ik de eerste dagen allerlei lichamelijke klachten. | |
golfer | donderdag 24 april 2025 @ 12:00 |
Mooie IM van de culinaire journalist van De Volkskrant, Hiske Versprille. https://archive.ph/EZu2m | |
Dr8gonOfLife | donderdag 24 april 2025 @ 12:51 |
-je gaat dit topic niet kapen met je nonsens- [ Bericht 77% gewijzigd door miss_sly op 24-04-2025 13:19:05 ] | |
Zwansen | donderdag 24 april 2025 @ 13:05 |
Om er toch even serieus op in te gaan; Deze man heeft jarenlang keihard gewerkt, op onregelmatige tijden, waarschijnlijk veelal de avondjes afgesloten met een drankje en lekker eten en daarnaast heel vaak stress gehad in al die jaren. Dat is niet heel optimaal voor een lichaam dus dat je dan aan je einde komt als gevolg van een ‘hart- en vaatziekten’ is helaas niet enorm vreemd en best aannemelijk. Het is dan ook schaamteloos en idioot om als enige opmerking in dit topic te komen met ‘vaccinatieschade’. Dan ben je gewoon respectloos, niet al te snugger en idioot. | |
aquawoman | donderdag 24 april 2025 @ 13:14 |
-knip- On topic: Voor wie nog niet naar de eerste aflevering van de opvolging serie heeft gekeken kan ik die zeker aanraden. Gaf een mooie insight in wie hij was. Echt erg dat hij nu al overleden is, met name voor zijn vrouw en kinderen. Maar ook omdat hij in zijn vakgebied bijzondere dingen heeft bereikt. [ Bericht 48% gewijzigd door miss_sly op 24-04-2025 13:20:17 ] | |
Dr8gonOfLife | donderdag 24 april 2025 @ 13:18 |
-nee- [ Bericht 99% gewijzigd door miss_sly op 24-04-2025 13:20:40 ] | |
Discombobulate | donderdag 24 april 2025 @ 13:19 |
Ik heb wel eens zo'n potje gehaald en vond het ook weer niet zo bijzonder voor die prijs. Begrijp me niet verkeerd, De Librije zal ongetwijfeld ontzettend goed zijn, maar die kruiden zijn gewoon commercie en kunnen veel goedkoper. | |
borisz | donderdag 24 april 2025 @ 14:28 |
Reactie Sergio Herman https://www.instagram.com(...)gsh=MzRlODBiNWFlZA== Ron Blaauw https://www.instagram.com/p/DIzn571Ix7u/ | |
golfer | donderdag 24 april 2025 @ 15:19 |
Vooral bij die van Sergio kreeg ik een brok in de keel. ![]() | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 15:35 |
En hier de reacties van een aantal andere chef-koks: Hans van Wolde https://www.instagram.com/p/DIzeAkqN7e6/?img_index=1 Joris Bijdendijk https://www.instagram.com/p/DI071PzIn4P/ | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 15:55 |
Dit gaat misschien wat ver, maar het zegt wel iets over hoe belangrijk de Librije voor Zwolle was: https://nieuws.nl/algemee(...)le-voor-topchef-boer | |
golfer | donderdag 24 april 2025 @ 16:38 |
Vanavond om 20.00 uur is het 2 minuten stil in onze restaurants. De keuken komt tot rust, als eerbetoon aan onze vriend Jonnie. De service staat stil, als steun voor Thérèse, Jimmie, Isabelle en de hele Librije-familie. Wij nodigen alle culinaire vrienden, in binnen- en buitenland, uit om zich bij ons aan te sluiten. Sta samen met ons stil. Voor Jonnie. Voor Thérèse, Jimmie, Isabelle en de hele Librije-familie. Om 20.02 uur proosten we allemaal met een glas champagne op Jonnie. Liefde, Ron, Hans, Sidney, Sergio en alle leden van Alliance Gastronomique ![]() #voorJonnie | |
NoCigar | donderdag 24 april 2025 @ 17:26 |
Het is gewoon te dure, slecht gemalen, meuk. | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 18:01 |
Nog wat reacties, o.a. vanuit Noma.. | |
borisz | donderdag 24 april 2025 @ 18:33 |
Snap ik wel. Van de reacties die ik vanuit daar heb gelezen is hij een heule grote Zwollenaar. De invloed die hij heeft gehad op vele mensen die daar nu in de horeca werken. Van een kippentoko tot sushiboer tot de zaken op niveau. Bijna iedereen heeft direct of indirect wel iets van de Jonnie meegekregen. | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 18:46 |
Ja, zowel zijn vrouw als hijzelf komen echt uit de regio (Giethoorn) en hij is inderdaad altijd in die regio gebleven. Bovendien kookte hij vanaf het begin met lokale ingrediënten die hij bij lokale boeren, vissers, telers, etc inkocht. Dus hij heeft een heel netwerk van leveranciers uit het gebied in en rondom Zwolle die hem natuurlijk al 20+ jaren kennen. Dat speelt ook wel een beetje mee denk ik | |
RobertoCarlos | donderdag 24 april 2025 @ 18:53 |
Ze herhalen de reeks over zijn restaurant De Librije en over de opvolging, vanavond om 23:40 uur de 1e aflevering op NPO2 Of natuurlijk hier: https://npo.nl/start/seri(...)1/sterren_1/afspelen | |
borisz | donderdag 24 april 2025 @ 20:45 |
Nog ééntje dan.![]() Twee grootheden. Beiden bij de grootsten in hun vak. Maar ook gewoon Johan en Jonnie gebleven. [ Bericht 24% gewijzigd door borisz op 24-04-2025 20:52:55 ] | |
golfer | vrijdag 25 april 2025 @ 13:50 |
Ook de Holland America Line gedenkt hem: We zijn diep geraakt door het overlijden van Jonnie Boer. Als eerste driesterrenchef verbonden aan onze vloot heeft Jonnie met het De Librije Pop-Up menu een bijzondere bijdrage geleverd aan onze culinaire beleving aan boord. Zijn creativiteit, visie, vakmanschap en streven naar perfectie maakten hem tot een inspiratiebron voor onze chefs als onze gasten. ![]() We kijken met veel warmte terug op de mooie samenwerking met Jonnie en zijn team en zijn dankbaar voor zijn culinaire nalatenschap. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Thérèse, hun kinderen Jimmie en Isabelle, en iedereen van De Librije. Rust zacht Jonnie, je zult gemist worden 💙 | |
AgnesGru | vrijdag 25 april 2025 @ 19:56 |
Bekijk deze YouTube-video![]() | |
Blues | zaterdag 26 april 2025 @ 11:01 |
Van hun instagram:![]() | |
Bomenverzameling | zaterdag 26 april 2025 @ 11:17 |
Mooi ![]() ![]() | |
AgnesGru | zaterdag 26 april 2025 @ 17:28 |
-foutje- | |
borisz | zaterdag 26 april 2025 @ 17:47 |
Ik kan wel doorgaan. Nog ééntje dan. Petra Possel in Smakelijk, haar podcast (10 min). https://app.springcast.fm(...)-chefkok-jonnie-boer https://www.instagram.com(...)u_FQgqBPTnQ76VhPMI0/ | |
golfer | zondag 27 april 2025 @ 14:25 |
Het lichaam van de overleden topchef Jonnie Boer is weer in Nederland. Boer overleed afgelopen woensdag op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van longembolie. Hij was dat moment op Bonaire, waar hij een huis had. Gisteravond begeleidden nabestaanden de rouwkist naar het vliegveld van het eiland. Daarna vloog familie in dezelfde vlucht mee terug naar Nederland. Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart is. Het vertrek op Bonaire is te zien in een filmpje bij de NOS: https://nos.nl/artikel/25(...)gekomen-in-nederland | |
golfer | zondag 27 april 2025 @ 14:29 |
Restaurant De Librije in Zwolle houdt zijn waardering van drie Michelinsterren in elk geval tot de volgende Nederlandse sterrenceremonie in oktober. Dat laat een woordvoerder van de Michelingids zaterdag weten aan het ANP. Topkok Jonnie Boer van De Librije overleed woensdag. Zijn restaurant heeft sinds 2004 drie Michelinsterren. "Onze gedachten gaan op dit moment allereerst uit naar de familie van Jonnie Boer en zijn team", meldt Michelin. De organisatie wacht af wat er met het restaurant gebeurt nu Boer is overleden. "Als het restaurant doorgaat, dan blijven onze inspecteurs het restaurant, de kwaliteit van de maaltijden en de totaalervaring volgen." De eerste volgende Nederlandse ceremonie waar de Michelinsterren worden toegekend, vindt plaats in oktober. "Op dat moment maken we bekend wat er gebeurt met de drie sterren van De Librije, gebaseerd op de bevindingen van onze inspecteurs." De organisatie beklemtoont dat "we in dit hele proces de wensen van de familie en het team van De Librije zullen eerbiedigen." | |
golfer | zondag 27 april 2025 @ 15:04 |
De website is ook aangepast.![]() | |
RobertoCarlos | zondag 27 april 2025 @ 16:37 |
Hoe verdrietig ik het ook vind, ik hoop wel dat Michelin Librije gewoon beoordeelt zoals alle andere restaurants..... want anders wordt het wel heel ingewikkeld wanneer je wel en niet persoonlijk en zakelijk leed verrekent in de sterren-waardering... | |
Forbry | zondag 27 april 2025 @ 17:06 |
Ik ben heel erg geschrokken van dit nieuws en inmiddels ook naar De Opvolging gekeken... Ik wilde altijd heel graag nog een keer gaan eten in De Librije (inmiddels vegan, maar dan zou ik gaan voor hun groentemenu), maar het is er nog nooit van gekomen en ik vind het zo zonder Jonnie nu toch wel heel anders, helaas... Ik kom eens in de zoveel tijd in/langs Zwolle en de volgende keer leg ik denk ik een bloemetje neer. RIP Jonnie en heel veel sterkte voor Thérèse, Jimmie, Isabelle en al zijn andere familieleden en geliefden (niet dat ze dit lezen, maar toch ![]() | |
sp3c | zondag 27 april 2025 @ 17:11 |
Zelfs als ze beiden 110 worden is dat op een eeuwigheid gewoon heel snel natuurlijk | |
FrenchDuck | zondag 27 april 2025 @ 17:30 |
Tering, ben je altijd zo’n lul geweest of wat is je aangedaan of overkomen dat je zo reageert? Doe eens chill man | |
Tarado | zondag 27 april 2025 @ 20:59 |
Alsof Michelin objectief is, in principe zouden ze op dit niveau moeten kunnen blijven, want het is ook relatief kort tot oktober, over een langere periode is dat natuurlijk afwachten. | |
RobertoCarlos | zondag 27 april 2025 @ 21:03 |
Kan ik me wel iets bij voorstellen. Al weet ik niet wanneer de mysterie-eters hun bezoekjes doen. Aan de andere kant: ik denk dat het ze op de korte termijn niet zo heel veel kan schelen hoeveel sterren ze hebben.. ze hebben wel wat anders aan hun hoofd de komende tijd... Dus ook al zouden ze nu een ster minder krijgen, is er ervaring en kennis genoeg om dat volgend jaar weer op 3-sterren niveau te krijgen. Tanate was toch al redelijk het keuken-gedeelte aan het overnemen.. | |
golfer | maandag 28 april 2025 @ 16:10 |
Emotioneel eerbetoon voor overleden sterrenchef Jonnie Boer bij aanvang van Michelin-uitreiking in België. Aan het begin van de bekendmaking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in Antwerpen is maandag kort stilgestaan bij het overlijden van Jonnie Boer. "Jonnie Boer was zoveel meer dan een chef, hij was een pionier", prees de presentatrice van het evenement hem. "Hij was een artiest die het culinaire landschap veranderde. Hij was de meest toonaangevende van zijn generatie." Na de woorden over Jonnie volgde een applaus, zo hard 'dat Thérèse, de kinderen en zijn crew het in Zwolle kunnen horen'. Ook kunnen bezoekers van het evenement een condoleanceregister tekenen. Het fragment hierover (2-talig) is hier te zien https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250428_93860749 ![]() | |
Jan_Onderwater | maandag 28 april 2025 @ 16:55 |
Michelin heeft de nodige schandalen gehad, kan mij een restaurant herinneren dat nog een bouwput was toen ze hun ster kregen. Was zelf bij een restaurant dat 2 sterren had die nog geen bestekje waard was, Hummerstubchen in Düsseldorf (inmiddels dicht, verloor na ons bezoekje een ster en een jaar daarna de tweede). Aan de andere kant, de Gulle Waard in Winterswijk kreeg nooit een ster, terwijl ze ongelofelijk goed waren, Nel Schellekes verdiende het voor het koken en haar neus tot staart innovaties [ Bericht 37% gewijzigd door Jan_Onderwater op 28-04-2025 17:23:31 ] | |
golfer | maandag 28 april 2025 @ 16:59 |
Het ging in dit artikel niet over de Michelinsterren, het ging over het eerbetoon aan Jonnie Boer. | |
Jan_Onderwater | maandag 28 april 2025 @ 17:24 |
Voel je niet zo aangesproken | |
golfer | maandag 28 april 2025 @ 18:01 |
Ik voel mij niet aangesproken, maar vraag mij wel af waarom jij je Michelin stokpaardje weer post in een topic dat over het overlijden van Jonnie Boer gaat. | |
Jan_Onderwater | maandag 28 april 2025 @ 18:26 |
Joh trek een biertje open | |
golfer | maandag 28 april 2025 @ 18:33 |
Mag het ook een glaasje appelsap zijn? ![]() | |
RobertoCarlos | dinsdag 29 april 2025 @ 17:11 |
golfer | dinsdag 29 april 2025 @ 17:24 |
Misschien ook maar beter om het in besloten kring te doen. | |
borisz | donderdag 1 mei 2025 @ 18:16 |
https://www.destentor.nl/(...)oningspaar~ac46546b/ Inclusief een krans van Willem Alexander en Maxima. | |
golfer | donderdag 1 mei 2025 @ 18:53 |
Het filmpje is inclusief de helemaal door de prednison opgeblazen Martijn Krabbé. ![]() | |
SiGNe | vrijdag 2 mei 2025 @ 13:32 |
Ik herkende 'm niet eens in eerste instantie. Duurde echt even voor ik dacht oh hee.. dat is Krabbé. Al hielp dat penoza baardje ook niet echt ![]() ![]() Erik van Loo zegt ook in een filmje dat hij gehoord had hoe het precies gebeurd was en dat vond hij wel erg heftig. Mogelijk een duik ongeluk, Jonnie hield heel erg van duiken en en embolie en duiken zijn "vriendjes" van elkaar. Na een vlucht in een vliegtuig mag je ook niet meteen de zee in, ook ivm het riscio op embolie. Heeft te maken met Caisson ziekte (stikstof belletjes in het bloed.. embolie dus) | |
golfer | vrijdag 2 mei 2025 @ 13:50 |
De altijd objectieve (...) mediakrant vindt er ook wat van en plaatst vervolgens zelf ook die omstreden foto's. https://www.mediacourant.(...)-dit-is-respectloos/ | |
SiGNe | vrijdag 2 mei 2025 @ 14:02 |
Ook apart dat ze koppen met "respectloos" maar er vervolgens zelf de foto's ook erbij zetten. Of apart.. hypocriet meer.. maar dat zijn wel wel gewend van ze. | |
sp3c | vrijdag 2 mei 2025 @ 14:09 |
Vooral apart dat om je rond de uitvaart van zo iemand druk te gaan zitten maken over hoe Martijn Krabbe eruit ziet ![]() | |
SiGNe | vrijdag 2 mei 2025 @ 14:17 |
Ik kan me wel voorstellen dat het confonterend is, je ziet meteen dat het toch niet echt goed gaat met iemand. vroeger heb ik zelf ook flinke hoeveelheden prednison gehad, had ik ook zo'n volle-maansgezicht. In mijn geval zei iedereen dat ik er goed uitzag omdat ze me enorm mager gewend waren maar zelf wist ik dat het niet goed ging. Is bij mij gelukkig allemaal wel weer goed gekomen.. Bij Martijn is bekend dat het niet meer goed komt, dat er over een paar maanden weer een begravenis van een BN'er zal zijn. [ Bericht 0% gewijzigd door SiGNe op 02-05-2025 14:23:21 ] | |
borisz | vrijdag 2 mei 2025 @ 18:51 |
https://www.destentor.nl/(...)l-verhalen~a961e08c/ De laatste reis. ![]() | |
Smallish | maandag 5 mei 2025 @ 20:14 |
![]() | |
golfer | maandag 5 mei 2025 @ 20:21 |
-knip- Ontopic: Jonnie heeft zijn uitvaart gehad en de Librije gaat woensdag alweer open. Ben heel benieuwd of Therese dan ook weer aanwezig zal zijn. [ Bericht 15% gewijzigd door ijs_beer op 07-05-2025 18:04:28 ] | |
golfer | donderdag 8 mei 2025 @ 14:08 |
Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft woensdag opnieuw de deuren geopend na het onverwachte overlijden van topchef Jonnie Boer. De nabestaanden melden dat op Instagram en zijn dankbaar voor alle steun en benadrukken dat Jonnie had gewild dat het team zou doorgaan. ‘We zijn nog steeds overdonderd door het plotselinge overlijden van Jonnie’, schrijven Thérèse Boer, de vrouw van Jonnie, haar kinderen en chef-kok Nelson Tanate. ‘We hebben jullie liefde en steun ontzettend gevoeld de afgelopen week. Dat doet ons heel erg goed.’ Volgens de familie zou Jonnie hebben gezegd: ‘Oké, en nu gaan we weer door. Door met waar we mee bezig waren. Stilstaan is achteruitgaan.’ ‘Daarom gaan we verder. We blijven jullie inspireren en Jonnie trots maken’, schrijft de familie. | |
SiGNe | donderdag 8 mei 2025 @ 16:09 |
Ze hebben ergens nog "geluk"dat de sterren net weer uitgedeeld waren, hun hebben ze nog iets minder dan een jaar de tijd om de kwaliteit te houden zoals het was. Volgend jaar kan het zo zijn dat het restaurant 1 of 2 sterren verliest (al hoeft dat niet voor altijd te zijn) | |
Jan_Onderwater | donderdag 8 mei 2025 @ 16:28 |
Als een chef-kok overlijdt of vertrekt, kan dat gevolgen hebben voor de sterrenstatus. Michelin beoordeelt het restaurant opnieuw, omdat de kwaliteit en consistentie mogelijk veranderen zonder de chef. Het is dus niet automatisch zo dat de sterren direct vervallen, maar het risico bestaat dat het restaurant bij de volgende beoordeling sterren verliest als het niveau niet behouden blijft. Het zal lastig zijn voor Michelin om in dit geval objectief te zijn. | |
Tarado | donderdag 8 mei 2025 @ 17:18 |
Ik denk dat de kwaliteit behouden niet het probleem is, ik meen dat de beoordelingen eind oktober sluiten, er zit wat tijd tussen dat en uitkomen van de nieuwe gids. Normaliter zit het aan de chef vast, maar de keukenchef staat er ook weer een tijd dus je hebt kans dat ze het gewoon zo laten voor de aankomende gids. Het gaat er meer om wat er daarna gebeurt, Jonnie ontwikkelde ook veel, iets koken wat hij ontwikkeld had, is uiteraard makkelijker dan zelf met nieuwe dingen komen van top niveau, daar ligt wel een uitdaging voor Tanate en staf. | |
SiGNe | donderdag 8 mei 2025 @ 17:27 |
Ze kunnen evt ook het menu recyclen, Jonnie heeft in de afgelopen 20 jaar enorm veel bedacht. Denk niet dat de gasten het zullen merken als een gerecht voor een 2e of 3e keer op de kaart komt, als het maar lekker en bijzonder is. | |
Tarado | donderdag 8 mei 2025 @ 17:42 |
Absoluut, er staan nog weleens klassiekers op de kaart maar dan 1 gerecht of als extra bijbestel gerecht. Maar als je 3 sterren hebt moet je wel innovatie laten zien, dat lijkt me ook wel logisch. | |
Jan_Onderwater | donderdag 8 mei 2025 @ 17:56 |
Je zal dan uitstekend eten, maar of je daarmee 3 sterren waardig bent is wat anders. | |
SiGNe | donderdag 8 mei 2025 @ 17:59 |
Michelin zal inderdaad vast ook wel bijhouden wat er op de kaart staat en gestaan heeft... En tijden en technieken veranderen en écht vernieuwend zijn de meeste restaurants niet, ook 3 sterren restaurants niet. El Bulli heeft wel enorme stappen gemaakt, die hebben een hele nieuwe tak van koken uitgevonden.. moleculair koken. Jonnie was goed, maar niet zó goed zou ik zeggen. Niks ten nadele van andere restaurants ofzo maar El Bulli heeft wel héél erg veel betekend voor de gastronomie. | |
Tarado | donderdag 8 mei 2025 @ 18:16 |
Nooit bij El Bulli geweest, dus kan het niet beoordelen, weleens moleculair samengestelde gerechten gegeten (zeg je dat zo?) best leuk qua innovatie, maar uiteindelijk gaat om smaak en smaakcombinaties dat een gerecht lekker maakt. Vorig jaar bij de Librije at ik een steak tartaar van watermeloen, heel mooi gerecht en mooi van smaak, maar als je dan hoort wat voor werk er aan zit en hoeveel meloenen er in 1 tartaartje zitten, denk ik ook van doe mij maar een steak tartaar van een koe. | |
AgnesGru | donderdag 8 mei 2025 @ 18:31 |
En eigenlijk kunnen ze het ook niet goed doen. Behoudt De Librije zijn drie sterren, dan vraagt men zich af of dit niet uit medelijden is. Verliezen ze een of meer sterren, dan zal het commentaar zijn dat ze geen gevoel hebben en geen rekening houden met etc. | |
Jan_Onderwater | donderdag 8 mei 2025 @ 18:40 |
Dat bedoel ik. Maar goed, men zal ongelofelijk hun best moeten doen om de 3 te behouden. | |
AgnesGru | zaterdag 10 mei 2025 @ 10:56 |
| |
Tarado | dinsdag 20 mei 2025 @ 17:50 |
Vanavond bij Jinek NPO1 19:00uur Familie Boer met Nelson Tanate over verlies Jonnie | |
RobertoCarlos | dinsdag 20 mei 2025 @ 18:55 |
Op zich interessant. Alleen vrees ik met Eva Jinek dat er niet veel zinnigs uitkomt.... | |
golfer | dinsdag 20 mei 2025 @ 20:26 |
Begon met een filmpje over Jonnie dat Therese en de kinderen en Nelson niet wilden zien. Ze kwamen pas daarna aan tafel. | |
golfer | dinsdag 20 mei 2025 @ 20:29 |
Hans ten Wolde ![]() | |
golfer | dinsdag 20 mei 2025 @ 20:35 |
Zoals te verwachten was wordt hij door iedereen aan tafel de hemel in geprezen. En mooie woorden van Sergio Herman voor hem. | |
Tarado | dinsdag 20 mei 2025 @ 20:47 |
Dat klopte helaas | |
SiGNe | dinsdag 20 mei 2025 @ 23:25 |
ik kende hem niet van buiten TV optredens maar volgens mij valt er ook geen kwaad woord over Jonnie te zeggen. Hele rustige, nuchtere, vriendelijke man die graag vertelde over zijn passie(vruchten mousse) | |
borisz | zaterdag 14 juni 2025 @ 13:08 |
Interview Terese met AD https://www.ad.nl/binnenl(...)at-nummer~ab2aae912/ | |
golfer | zaterdag 14 juni 2025 @ 20:53 |
Therese. Verder wel een mooi artikel/interview. | |
RobertoCarlos | zondag 15 juni 2025 @ 12:18 |
Bedankt, hij is dus niet aan een duikongeluk overleden...(die link legde ik even..) Ik denk wel dat de echte klap nog komt, maar goed.. |