Bronquote:Minister: minder internationale studenten en Nederlands is de norm
Op hogescholen en universiteiten moet de Nederlandse taal weer de norm zijn en de verengelsing moet worden teruggedrongen. Verder moet de komst van internationale studenten naar Nederland worden afgeremd. Minister Bruins van Onderwijs zet een wetsvoorstel van zijn voorganger Dijkgraaf daarover door en scherpt het op bepaalde punten ook aan.
Het terugdringen van het aantal internationale studenten moet op termijn een besparing opleveren van zo'n 300 miljoen euro, was al afgesproken in de formatie.
De komende tijd gaat Bruins met de instellingen overleggen hoe die besparing kan worden gerealiseerd. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij dat de instellingen zelf een instrument in handen hebben om "beter te sturen op de instroom van studenten".
Zo mag het hoger onderwijs vanaf volgend jaar een aparte numerus fixus instellen voor 'anderstalige opleidingen'. Als de maatregelen niet genoeg effect hebben, wordt de bekostiging per student lager, waarschuwt de minister.
Strengere criteria
Bruins wil dat Nederlandse bacheloropleidingen minimaal tweederde van het programma in het Nederlands aanbieden. Maximaal eenderde mag in een andere taal. Om een bacheloropleiding toch helemaal in een andere taal te mogen geven, moet een commissie toestemming geven. Dat kan als het gaat om een opleiding in krimp- en grensregio's en om opleidingen voor sectoren waar een tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt.
Andere uitzonderingen zijn er gemaakt voor als er sprake is van "internationale uniciteit" of als het gaat om "de internationale positionering van een opleiding".
De minister benadrukt dat de uitzondering niet de regel mag worden en hij wil die laatste twee criteria scherper afstellen dan het vorige kabinet. Zo kan alleen een beroep worden gedaan op uniciteit als er maar één opleiding is die een onderwerp aanbiedt en anderstaligheid nodig is om het vakgebied in Nederland te houden. En internationale positionering geldt alleen als de andere taal onlosmakelijk verbonden is met de internationale dimensie van de opleiding.
Vijfde deel uit buitenland
Bruins schrijft aan de Kamer dat van alle eerstejaars bachelorstudenten in het afgelopen studiejaar ruim 20 procent niet uit Nederland kwam: in het wetenschappelijk onderwijs ruim 31 procent en in het hoger beroepsonderwijs bijna 11. "De grote instroom zet onder andere de studentenhuisvesting onder druk en zorgt voor overvolle collegezalen en druk op studenten."
De minister benadrukt dat ook met beperkende maatregelen onderwijs en wetenschap een internationale activiteit blijven. Volgens hem blijft met de grote tekorten op de arbeidsmarkt het aantrekken van talentvolle internationale studenten nodig. Hij wil dat ze na hun studie in Nederland gaan werken.
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni'squote:Het terugdringen van het aantal internationale studenten moet op termijn een besparing opleveren van zo'n 300 miljoen euro
Ja, en Nederlandse studenten hebben geen plek en geen onderdak.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:21 schreef Piles het volgende:
[..]
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni's
Voor de uni's wel, de overheid die ervoor mag betalen en de samenleving die voor de maatschappelijke kosten opdraait kost het veel geld.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:21 schreef Piles het volgende:
[..]
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni's
Precies dit geldt ook voor wel meer migratie. Net als met tomatenplukkers. De ondernemer leveren ze wat op, de samenleving kosten ze het drievoudigequote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:23 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Voor de uni's wel, de overheid die ervoor mag betalen en de samenleving die voor de maatschappelijke kosten opdraait kost het veel geld.
Hangt van de studie af. Bijvoorbeeld studie psychologie moet in het Nederlands.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:25 schreef Mikeytt het volgende:
Alle bachelors in het Nederlands? Dat is natuurlijk gewoon een barslecht idee. Hoe zetten we Nederlandse wetenschapper 3km achterstand op internationaal niveau...
Gewoon alle opleidingen zo veel mogelijk in het Nederlands geven waar mogelijk. Veel opleidingen moeten simpelweg gewoon (gedeeltelijk) in een andere taal.
Het Nederlands wordt meer naar de achtergrond gedreven vanwege het Engels. Dat moet tegengehouden worden en moet het Nederlands een beschermde status krijgen. Daarnaast niet overal in Nederland gesproken klopt niet. In Friesland kunnen mensen ook prima Nederlands. Net als in Limburg of grensgebieden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Mikeytt het volgende:
Nederlands uitroepen als officiële taal in de grondwet? Waarom? Nederland is al 1 van de officiële talen.
Nederlands wordt niet overal in Nederland gesproken. We hebben ook het Fries, Limburgs, Nedersaksisch...
En natuurlijk ook Engels en Papiaments op de BES-eilanden...
Materiaal voor verschillende studies is ook helemaal niet in het Nederlands te vinden en bepaalde begrippen hebben geen echte terminologie in de Nederlandse taal, behalve een direct vertaling die niet gebruikt wordt.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden. Als wetenschapper wordt toch wel van je verwacht dat je de Engelse taal beheert en Engels jargon begrijpt, de papers die je leest en schrijft zullen ook merendeels in het Engels zijn na je afstuderen.
Opleidingen worden ook al in het Engels gegeven waar nodig, zoals het voorbeeld dat jij beschrijft.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden. Als wetenschapper wordt toch wel van je verwacht dat je de Engelse taal beheert en Engels jargon begrijpt, de papers die je leest en schrijft zullen ook merendeels in het Engels zijn na je afstuderen.
Is ook een beetje een kip-en-eiprobleem, als we meer les gaan geven in het Nederlands, komt er meer lesmateriaal in het Nederlands, en worden die Nederlandse begrippen ook wel gevonden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:33 schreef Momo het volgende:
Materiaal voor verschillende studies is ook helemaal niet in het Nederlands te vinden en bepaalde begrippen hebben geen echte terminologie in de Nederlandse taal, behalve een direct vertaling die niet gebruikt wordt.
quote:Vijfde deel uit buitenland
Bruins schrijft aan de Kamer dat van alle eerstejaars bachelorstudenten in het afgelopen studiejaar ruim 20 procent niet uit Nederland kwam: in het wetenschappelijk onderwijs ruim 31 procent en in het hoger beroepsonderwijs bijna 11. "De grote instroom zet onder andere de studentenhuisvesting onder druk en zorgt voor overvolle collegezalen en druk op studenten."
Klopt. In Frankrijk hebben ze daar zelfs een instituut voor om voor Engelse termen Franse termen te onwikkelen.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:37 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Is ook een beetje een kip-en-eiprobleem, als we meer les gaan geven in het Nederlands, komt er meer lesmateriaal in het Nederlands, en worden die Nederlandse begrippen ook wel gevonden.
En als studenten eenmaal aan het werk gaan moeten ze juist de Engelstalig terminologie weer gebruiken.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:37 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Is ook een beetje een kip-en-eiprobleem, als we meer les gaan geven in het Nederlands, komt er meer lesmateriaal in het Nederlands, en worden die Nederlandse begrippen ook wel gevonden.
Natuurlijk kunnen mensen in Friesland ook Nederlands spreken, maar veel ouderen hebben Fries nog steeds als voertaal. Waarom zou je 1 taal uitroepen als officiële taal terwijl er meerdere talen worden gesproken?quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:31 schreef HSG het volgende:
De overheid moet ook wat aan de enorme verengelsing van Nederland doen.
[..]
Hangt van de studie af. Bijvoorbeeld studie psychologie moet in het Nederlands.
[..]
Het Nederlands wordt meer naar de achtergrond gedreven vanwege het Engels. Dat moet tegengehouden worden en moet het Nederlands een beschermde status krijgen. Daarnaast niet overal in Nederland gesproken klopt niet. In Friesland kunnen mensen ook prima Nederlands. Net als in Limburg of grensgebieden.
Waar we meer mee zitten is dat er mensen naar Nederland zijn geëmigreerd en na 10 jaar de nog steeds de taal niet fatsoenlijk beheersen. Met name uit Engelstalige landen.
Afhankelijk van de opleiding* natuurlijkquote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:39 schreef Momo het volgende:
[..]
En als studenten eenmaal aan het werk gaan moeten ze juist de Engelstalig terminologie weer gebruiken.
Ja, studies zouden zich gewoon moeten aanpassen wat logisch is voor het werkveld. Bewust voor Engels gaan om geld van buitenlandse studenten aan te trekken in een werkveld waar later mensen toch weer terug gaan naar het Nederlands is onzinnig.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:41 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Afhankelijk van de opleiding* natuurlijk
Jij zegt "voertaal" maar dat is iets anders dan "officiële taal" wat je eerder benoemde.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:40 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Natuurlijk kunnen mensen in Friesland ook Nederlands spreken, maar veel ouderen hebben Fries nog steeds als voertaal. Waarom zou je 1 taal uitroepen als officiële taal terwijl er meerdere talen worden gesproken?
Maar nog steeds is het geen officiële talen in Nederland. In Friesland is Fries regionaal officieel maar nationaal niet. Ze schrijven hun documentatie in Fries als Nederlands omdat het Nederlands verplicht is. Als ik daar bijvoorbeeld voor een rechter sta en ik eis het Nederlands dan moet de rechtszaak in het Nederlands worden gehouden.quote:Engels, Papiaments en Nedersaksisch zijn ook voertalen in dit land.
Mee eens. In Denemarken hebben ze een wet ingesteld dat als je naar Denemarken emigreert zijn de basisvaardigheden van het Deens bij aankomst al verplicht. Dus voordat je er hen gaat zul je al een taalcursus moeten volgen. Net als met expats moeten ze een taalcursus gaan volgens als ze zoveel jaar in Nederland zijn.quote:Nog niet gesproken over het aandeel dat alleen gebarentaal spreekt. Je kan ook gewoon eisen stellen aan arbeidsmigranten die de taal moeten gaan leren. 'Expats' krijgen te veel vrij spel.
In de wet op het onderwijs staat dat voor po/vo al aangegeven, met twee redelijke uitzonderingen (zodat er Engels mag worden gesproken in de les Engels).quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:17 schreef KvanG het volgende:
[..]
Bron
Een stap in de goede richting, maar watmij betreft zou het nog wel verder kunnen gaan. Wat mij betreft worden alle bachelors voortaan volledig in het Nederlands gegeven en wordt Nederlands in de grondwet opgenomen als officiele taal.
Alsof de wereldwijde Engeltalige eenheidsdiarree zo geweldig is.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:25 schreef Mikeytt het volgende:
Alle bachelors in het Nederlands? Dat is natuurlijk gewoon een barslecht idee. Hoe zetten we Nederlandse wetenschapper 3km achterstand op internationaal niveau...
Gewoon alle opleidingen zo veel mogelijk in het Nederlands geven waar mogelijk. Veel opleidingen moeten simpelweg gewoon (gedeeltelijk) in een andere taal.
Als er 1 ding is waar wel niet tot aan bijna ziekelijk fetisjisme aandacht aan wordt gegeven in Nederland is het wel het Engels.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden.
Alle onzin beroepen afschaffen en er zijn meer dan genoeg Nederlanders om het echte werk te doen!quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 17:10 schreef Alpha0 het volgende:
Ah, het bekende riedeltje komt weer langs, tekorten op de arbeidsmarkt oplossen. Zullen we tekorten gewoon eens lekker laten bestaan, wat is er mis met een tekort!
ik zie ook steeds meer het gebruik van engelse woorden waar gwn prima nederlandse woorden voor bestaan. is 'trendy' hequote:Op dinsdag 15 oktober 2024 17:11 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Als er 1 ding is waar wel niet tot aan bijna ziekelijk fetisjisme aandacht aan wordt gegeven in Nederland is het wel het Engels.
Waarbij mensen maar even voor het gemak vanuit hun (vaak via tiktok en dan vroeger 90's comedy-series aangeleerde) amero-centrisme vergeten dat Nederland en daarbinnen de Nederlandse taal een van de basisdragers was van wetenschappelijke kennis voor 100-den jaren.
Maar ah nee nu moet alles ineens in het engels anders gaat alles stuk en gaan we deaud. Dingen worden gewoon vertaald, he.
Er zijn studies met een internationale allure die je echt wel internationaal wil houden, zodat je toptalent kunt aantrekken. Denk aan technische opleidingenmet studenten die bv. naar ASML uitstromen. Nederlands de standaard maken lijkt me niet ideaal.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:17 schreef KvanG het volgende:
[..]
Bron
Een stap in de goede richting, maar watmij betreft zou het nog wel verder kunnen gaan. Wat mij betreft worden alle bachelors voortaan volledig in het Nederlands gegeven en wordt Nederlands in de grondwet opgenomen als officiele taal.
Vind dat niet zo'n probleem. Buitenlandse bedrijven werken graag met Nederland omdat we het Engels goed machtig zijn. Ook kunnen we hier naar de bioscoop zonder dat Tom Cruise Duits praat. Voor video games en comics/manga is het een zege dat we al vroeg Engels leren.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:38 schreef gwn_een_user het volgende:
ik heb het altijd verbazingwekkend gevonden dat dit zo lang de stand van zaken is geweest hier. nederland is zowat het enige land in west europa dat actief bezig is met het vernietigen van het gebruik van de eigen taal.
Zou wat zijn, als Tom Cruise in Nederland ook nog Duits zou praten.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 18:01 schreef Michie_ het volgende:
[..]
Vind dat niet zo'n probleem. Buitenlandse bedrijven werken graag met Nederland omdat we het Engels goed machtig zijn. Ook kunnen we hier naar de bioscoop zonder dat Tom Cruise Duits praat. Voor video games en comics/manga is het een zege dat we al vroeg Engels leren.
het engels goed kunnen beheersen =/= verengelsing van instituties en mediaquote:Op dinsdag 15 oktober 2024 18:01 schreef Michie_ het volgende:
[..]
Vind dat niet zo'n probleem. Buitenlandse bedrijven werken graag met Nederland omdat we het Engels goed machtig zijn. Ook kunnen we hier naar de bioscoop zonder dat Tom Cruise Duits praat. Voor video games en comics/manga is het een zege dat we al vroeg Engels leren.
Er zijn veel Spanjaarden of Franstalige die bepaalde games niet kunnen spelen als er geen localisatie in hun taal is.
Daar is de ASML schwalbe weer.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 17:41 schreef Saboo het volgende:
[..]
Er zijn studies met een internationale allure die je echt wel internationaal wil houden, zodat je toptalent kunt aantrekken. Denk aan technische opleidingenmet studenten die bv. naar ASML uitstromen. Nederlands de standaard maken lijkt me niet ideaal.
Buitenlands HBO-ers moet je sowieso niet toelaten. Je wilt het niveau verhogen met buitenlandse studenten, niet verlagen. Ook ophouden die instellingen university te noemen.quote:Maar leisure studies kan prima weer vrijetijdsmanagement heten. Je hoeft ook niet alle vakken in het Nederlands te geven, of alleen maar Nederlandse boeken te gebruiken. Als je 50/50 doet houd je internationale studenten ook buiten de deur en leren Nederlandse studenten nog een beetje Engels.
Ja voor de universiteiten is iedere student gewoon een sponsoring die de belasting betaler mag vergoeden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:21 schreef Piles het volgende:
[..]
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni's
ASML is nu eenmaal een goed voorbeeld waarvan iedereen het belang snapt. Maar je kunt ook denken aan technische studenten die meehelpen aan het transitievraagstuk. Ik zie niet echt in hoe je daar tegen kan zijn aangezien het maar een klein clubje is dat veel waarde toevoegt en niet zomaar vervangen kan worden, aangezien niet iedereen staat te springen om een technische opleiding te doen. Vind je standpunt relevanter als het gaat om laaggeschoolde arbeidsmigranten in slachthuizen etc.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 18:26 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Daar is de ASML schwalbe weer.
[..]
Buitenlands HBO-ers moet je sowieso niet toelaten. Je wilt het niveau verhogen met buitenlandse studenten, niet verlagen. Ook ophouden die instellingen university te noemen.
We moeten ons ook eens afvragen of wij wel zoveel mogelijk buitenlandse bedrijven met buitenlandse aandeelhouders en buitenlandse werknemers in Nederland moeten hebben, waar zij Nederlandse huizen, huisartsen, buschauffeurs en belastingkortingen nodig hebben en hier de sociale cohesie komen verkloten.
Over de verengelsing van het hoger onderwijs is gewoon nooit nagedacht, behalve wat simpele zielen die internationaal en globalistische en geld over de grens gooien altijd fantastische vinden. Daarom is het ook tegen de wet, als je namelijk een wet maakt dan moet je erover nadenken want je moet je wetsvoorstel onderbouwen en verdedigen in debat. Dus wat die leugenachtige achterbakse globalisten van de kabinetten Rutte deden was simpelweg de rechtsstaat negeren en de wet aan hun laars lappen.
Dan worden de chips maar op 3,8 nm gebakken ipv op 2,5 nm. Boeiend.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 18:52 schreef Saboo het volgende:
[..]
ASML is nu eenmaal een goed voorbeeld waarvan iedereen het belang snapt. Maar je kunt ook denken aan technische studenten die meehelpen aan het transitievraagstuk. Ik zie niet echt in hoe je daar tegen kan zijn aangezien het maar een klein clubje is dat veel waarde toevoegt en niet zomaar vervangen kan worden, aangezien niet iedereen staat te springen om een technische opleiding te doen. Vind je standpunt relevanter als het gaat om laaggeschoolde arbeidsmigranten in slachthuizen etc.
Verder gewoon met je eens, al heet HBO volgens mij vooral (applied) university omdat het dat ook is in het buitenland. Da’s niet alleen relevant voor toekomstige studenten, maar ook gewoon als je op een feestje aan een buitenlander uit wil leggen wat je doet
Trendy (modieus), random (willekeurig), benchmark (maatstaf), no pun intended (??), bang for the buck (waar voor je geld), take-away (afhaal), range (bereik), comments (reacties), sex (seks), influencer (beïnvloeder), sale (uitverkoop), barbershop (kapper; kappers bestaan vrijwel niet meer), shop (winkel), mall (winkelcentrum), ticket (kaartje), cranberries (veenbessen) enz., enz.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 17:23 schreef gwn_een_user het volgende:
[..]
ik zie ook steeds meer het gebruik van engelse woorden waar gwn prima nederlandse woorden voor bestaan. is 'trendy' he?
Voor de werknemer is dit goed als die een andere baan zoekt, voor de rest is het waardeloos want ze moeten harder en langer werken waardoor er weer stress ontstaat.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 17:10 schreef Alpha0 het volgende:
Ah, het bekende riedeltje komt weer langs, tekorten op de arbeidsmarkt oplossen. Zullen we tekorten gewoon eens lekker laten bestaan, wat is er mis met een tekort!
Er zijn wel redenen te bedenken om niet afhankelijk van het buitenland, kuch China, kuch Rusland, te willen zijnquote:Op dinsdag 15 oktober 2024 18:59 schreef Alpha0 het volgende:
[..]
Dan worden de chips maar op 3,8 nm gebakken ipv op 2,5 nm. Boeiend.
Helpen met het (energie bedoel je?)transistievraagstuk? Die kennis kan je toch ook hier krijgen door kant en klare oplossingen uit het buitenland te kopen? Waarom zou dat per se middels migratie tot ons moeten moeten?
Meer mensen die een tech studie doen? Dan betaal je maar beter. Advocaten en medisch specialisten krijgen ook goed betaald, zie niet in waarom dat niet ook zou gelden voor ingenieurs.
Dat zouden we in Nederland ook moeten hebben. Het Nederlands wordt hard uitgefaseerd, helaas.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:39 schreef HSG het volgende:
[..]
Klopt. In Frankrijk hebben ze daar zelfs een instituut voor om voor Engelse termen Franse termen te onwikkelen.
Wat zijn "papers"quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden. Als wetenschapper wordt toch wel van je verwacht dat je de Engelse taal beheert en Engels jargon begrijpt, de papers die je leest en schrijft zullen ook merendeels in het Engels zijn na je afstuderen.
nou ja sommige woorden als 'influencer' zijn volgens mij ook echt amerikaanse termen. dus dan snap ik het wel. ik ga ook niet keihard op zoek naar een nederlandse vertaling voor het woord 'karaoke' of zoiets.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 19:06 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Trendy (modieus), random (willekeurig), benchmark (maatstaf), no pun intended (??), bang for the buck (waar voor je geld), take-away (afhaal), comments (reacties), sex (seks), influencer (beïnvloeder), sale (uitverkoop), enz., enz.
Dat is ook op een andere manier op te lossen dan door nog meer mensen uit het buitenland te halen (en de woningcrisis nog erger te maken). Zie post #25.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 19:12 schreef halfway het volgende:
[..]
Voor de werknemer is dit goed als die een andere baan zoekt, voor de rest is het waardeloos want ze moeten harder en langer werken waardoor er weer stress ontstaat.
Daar kunnen we nu mee beginnen. En een functie op Fok die automagisch de ergste Engelse woorden in reacties vertaalt in het Nederlands.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 19:14 schreef gwn_een_user het volgende:
[..]
nou ja sommige woorden als 'influencer' zijn volgens mij ook echt amerikaanse termen. dus dan snap ik het wel. maar ja als je een video kijkt van een of ander jonge nederlandse youtuber dan spreken ze zowat half nederlands half engels
maar ja, waarom zeggen wij bijv. AI of artificial intelligence ipv KI/kunstmatige intelligentie? dat doen ze in duitsland ook gwn.
haha dat lijkt me wel een grappige toepassing van KIquote:Op dinsdag 15 oktober 2024 19:17 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Daar kunnen we nu mee beginnen. En een functie op Fok die automagisch de ergste Engelse woorden in reacties vertaalt in het Nederlands.
Eens, maar een lijst met woorden die automatisch vertaald worden kan "morgen" ingevoerd worden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 19:18 schreef gwn_een_user het volgende:
[..]
haha dat lijkt me wel een grappige toepassing van KI
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |