Bronquote:Minister: minder internationale studenten en Nederlands is de norm
Op hogescholen en universiteiten moet de Nederlandse taal weer de norm zijn en de verengelsing moet worden teruggedrongen. Verder moet de komst van internationale studenten naar Nederland worden afgeremd. Minister Bruins van Onderwijs zet een wetsvoorstel van zijn voorganger Dijkgraaf daarover door en scherpt het op bepaalde punten ook aan.
Het terugdringen van het aantal internationale studenten moet op termijn een besparing opleveren van zo'n 300 miljoen euro, was al afgesproken in de formatie.
De komende tijd gaat Bruins met de instellingen overleggen hoe die besparing kan worden gerealiseerd. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij dat de instellingen zelf een instrument in handen hebben om "beter te sturen op de instroom van studenten".
Zo mag het hoger onderwijs vanaf volgend jaar een aparte numerus fixus instellen voor 'anderstalige opleidingen'. Als de maatregelen niet genoeg effect hebben, wordt de bekostiging per student lager, waarschuwt de minister.
Strengere criteria
Bruins wil dat Nederlandse bacheloropleidingen minimaal tweederde van het programma in het Nederlands aanbieden. Maximaal eenderde mag in een andere taal. Om een bacheloropleiding toch helemaal in een andere taal te mogen geven, moet een commissie toestemming geven. Dat kan als het gaat om een opleiding in krimp- en grensregio's en om opleidingen voor sectoren waar een tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt.
Andere uitzonderingen zijn er gemaakt voor als er sprake is van "internationale uniciteit" of als het gaat om "de internationale positionering van een opleiding".
De minister benadrukt dat de uitzondering niet de regel mag worden en hij wil die laatste twee criteria scherper afstellen dan het vorige kabinet. Zo kan alleen een beroep worden gedaan op uniciteit als er maar één opleiding is die een onderwerp aanbiedt en anderstaligheid nodig is om het vakgebied in Nederland te houden. En internationale positionering geldt alleen als de andere taal onlosmakelijk verbonden is met de internationale dimensie van de opleiding.
Vijfde deel uit buitenland
Bruins schrijft aan de Kamer dat van alle eerstejaars bachelorstudenten in het afgelopen studiejaar ruim 20 procent niet uit Nederland kwam: in het wetenschappelijk onderwijs ruim 31 procent en in het hoger beroepsonderwijs bijna 11. "De grote instroom zet onder andere de studentenhuisvesting onder druk en zorgt voor overvolle collegezalen en druk op studenten."
De minister benadrukt dat ook met beperkende maatregelen onderwijs en wetenschap een internationale activiteit blijven. Volgens hem blijft met de grote tekorten op de arbeidsmarkt het aantrekken van talentvolle internationale studenten nodig. Hij wil dat ze na hun studie in Nederland gaan werken.
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni'squote:Het terugdringen van het aantal internationale studenten moet op termijn een besparing opleveren van zo'n 300 miljoen euro
Ja, en Nederlandse studenten hebben geen plek en geen onderdak.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:21 schreef Piles het volgende:
[..]
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni's
Voor de uni's wel, de overheid die ervoor mag betalen en de samenleving die voor de maatschappelijke kosten opdraait kost het veel geld.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:21 schreef Piles het volgende:
[..]
Huh, ik dacht dat al die buitenlandse studenten een hoop geld opleverden voor de uni's
Precies dit geldt ook voor wel meer migratie. Net als met tomatenplukkers. De ondernemer leveren ze wat op, de samenleving kosten ze het drievoudigequote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:23 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Voor de uni's wel, de overheid die ervoor mag betalen en de samenleving die voor de maatschappelijke kosten opdraait kost het veel geld.
Hangt van de studie af. Bijvoorbeeld studie psychologie moet in het Nederlands.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:25 schreef Mikeytt het volgende:
Alle bachelors in het Nederlands? Dat is natuurlijk gewoon een barslecht idee. Hoe zetten we Nederlandse wetenschapper 3km achterstand op internationaal niveau...
Gewoon alle opleidingen zo veel mogelijk in het Nederlands geven waar mogelijk. Veel opleidingen moeten simpelweg gewoon (gedeeltelijk) in een andere taal.
Het Nederlands wordt meer naar de achtergrond gedreven vanwege het Engels. Dat moet tegengehouden worden en moet het Nederlands een beschermde status krijgen. Daarnaast niet overal in Nederland gesproken klopt niet. In Friesland kunnen mensen ook prima Nederlands. Net als in Limburg of grensgebieden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Mikeytt het volgende:
Nederlands uitroepen als officiële taal in de grondwet? Waarom? Nederland is al 1 van de officiële talen.
Nederlands wordt niet overal in Nederland gesproken. We hebben ook het Fries, Limburgs, Nedersaksisch...
En natuurlijk ook Engels en Papiaments op de BES-eilanden...
Materiaal voor verschillende studies is ook helemaal niet in het Nederlands te vinden en bepaalde begrippen hebben geen echte terminologie in de Nederlandse taal, behalve een direct vertaling die niet gebruikt wordt.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden. Als wetenschapper wordt toch wel van je verwacht dat je de Engelse taal beheert en Engels jargon begrijpt, de papers die je leest en schrijft zullen ook merendeels in het Engels zijn na je afstuderen.
Opleidingen worden ook al in het Engels gegeven waar nodig, zoals het voorbeeld dat jij beschrijft.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden. Als wetenschapper wordt toch wel van je verwacht dat je de Engelse taal beheert en Engels jargon begrijpt, de papers die je leest en schrijft zullen ook merendeels in het Engels zijn na je afstuderen.
Is ook een beetje een kip-en-eiprobleem, als we meer les gaan geven in het Nederlands, komt er meer lesmateriaal in het Nederlands, en worden die Nederlandse begrippen ook wel gevonden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:33 schreef Momo het volgende:
Materiaal voor verschillende studies is ook helemaal niet in het Nederlands te vinden en bepaalde begrippen hebben geen echte terminologie in de Nederlandse taal, behalve een direct vertaling die niet gebruikt wordt.
quote:Vijfde deel uit buitenland
Bruins schrijft aan de Kamer dat van alle eerstejaars bachelorstudenten in het afgelopen studiejaar ruim 20 procent niet uit Nederland kwam: in het wetenschappelijk onderwijs ruim 31 procent en in het hoger beroepsonderwijs bijna 11. "De grote instroom zet onder andere de studentenhuisvesting onder druk en zorgt voor overvolle collegezalen en druk op studenten."
Klopt. In Frankrijk hebben ze daar zelfs een instituut voor om voor Engelse termen Franse termen te onwikkelen.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:37 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Is ook een beetje een kip-en-eiprobleem, als we meer les gaan geven in het Nederlands, komt er meer lesmateriaal in het Nederlands, en worden die Nederlandse begrippen ook wel gevonden.
En als studenten eenmaal aan het werk gaan moeten ze juist de Engelstalig terminologie weer gebruiken.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:37 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Is ook een beetje een kip-en-eiprobleem, als we meer les gaan geven in het Nederlands, komt er meer lesmateriaal in het Nederlands, en worden die Nederlandse begrippen ook wel gevonden.
Natuurlijk kunnen mensen in Friesland ook Nederlands spreken, maar veel ouderen hebben Fries nog steeds als voertaal. Waarom zou je 1 taal uitroepen als officiële taal terwijl er meerdere talen worden gesproken?quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:31 schreef HSG het volgende:
De overheid moet ook wat aan de enorme verengelsing van Nederland doen.
[..]
Hangt van de studie af. Bijvoorbeeld studie psychologie moet in het Nederlands.
[..]
Het Nederlands wordt meer naar de achtergrond gedreven vanwege het Engels. Dat moet tegengehouden worden en moet het Nederlands een beschermde status krijgen. Daarnaast niet overal in Nederland gesproken klopt niet. In Friesland kunnen mensen ook prima Nederlands. Net als in Limburg of grensgebieden.
Waar we meer mee zitten is dat er mensen naar Nederland zijn geëmigreerd en na 10 jaar de nog steeds de taal niet fatsoenlijk beheersen. Met name uit Engelstalige landen.
Afhankelijk van de opleiding* natuurlijkquote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:39 schreef Momo het volgende:
[..]
En als studenten eenmaal aan het werk gaan moeten ze juist de Engelstalig terminologie weer gebruiken.
Ja, studies zouden zich gewoon moeten aanpassen wat logisch is voor het werkveld. Bewust voor Engels gaan om geld van buitenlandse studenten aan te trekken in een werkveld waar later mensen toch weer terug gaan naar het Nederlands is onzinnig.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:41 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Afhankelijk van de opleiding* natuurlijk
Jij zegt "voertaal" maar dat is iets anders dan "officiële taal" wat je eerder benoemde.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:40 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Natuurlijk kunnen mensen in Friesland ook Nederlands spreken, maar veel ouderen hebben Fries nog steeds als voertaal. Waarom zou je 1 taal uitroepen als officiële taal terwijl er meerdere talen worden gesproken?
Maar nog steeds is het geen officiële talen in Nederland. In Friesland is Fries regionaal officieel maar nationaal niet. Ze schrijven hun documentatie in Fries als Nederlands omdat het Nederlands verplicht is. Als ik daar bijvoorbeeld voor een rechter sta en ik eis het Nederlands dan moet de rechtszaak in het Nederlands worden gehouden.quote:Engels, Papiaments en Nedersaksisch zijn ook voertalen in dit land.
Mee eens. In Denemarken hebben ze een wet ingesteld dat als je naar Denemarken emigreert zijn de basisvaardigheden van het Deens bij aankomst al verplicht. Dus voordat je er hen gaat zul je al een taalcursus moeten volgen. Net als met expats moeten ze een taalcursus gaan volgens als ze zoveel jaar in Nederland zijn.quote:Nog niet gesproken over het aandeel dat alleen gebarentaal spreekt. Je kan ook gewoon eisen stellen aan arbeidsmigranten die de taal moeten gaan leren. 'Expats' krijgen te veel vrij spel.
In de wet op het onderwijs staat dat voor po/vo al aangegeven, met twee redelijke uitzonderingen (zodat er Engels mag worden gesproken in de les Engels).quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:17 schreef KvanG het volgende:
[..]
Bron
Een stap in de goede richting, maar watmij betreft zou het nog wel verder kunnen gaan. Wat mij betreft worden alle bachelors voortaan volledig in het Nederlands gegeven en wordt Nederlands in de grondwet opgenomen als officiele taal.
Alsof de wereldwijde Engeltalige eenheidsdiarree zo geweldig is.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:25 schreef Mikeytt het volgende:
Alle bachelors in het Nederlands? Dat is natuurlijk gewoon een barslecht idee. Hoe zetten we Nederlandse wetenschapper 3km achterstand op internationaal niveau...
Gewoon alle opleidingen zo veel mogelijk in het Nederlands geven waar mogelijk. Veel opleidingen moeten simpelweg gewoon (gedeeltelijk) in een andere taal.
Als er 1 ding is waar wel niet tot aan bijna ziekelijk fetisjisme aandacht aan wordt gegeven in Nederland is het wel het Engels.quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 16:30 schreef Ed1234 het volgende:
Van mij mag juist meer aandacht aan Engels gegeven worden.
Alle onzin beroepen afschaffen en er zijn meer dan genoeg Nederlanders om het echte werk te doen!quote:Op dinsdag 15 oktober 2024 17:10 schreef Alpha0 het volgende:
Ah, het bekende riedeltje komt weer langs, tekorten op de arbeidsmarkt oplossen. Zullen we tekorten gewoon eens lekker laten bestaan, wat is er mis met een tekort!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |