Interessante ontwikkeling die nu al een tijdje gaan is. Fabrikanten gaan elkaar beconcurreren en de prijzen dalen.quote:Met nieuw afslankmedicijn op Nederlandse markt gaat afvallen sneller dan met Ozempic
Er komt volgende maand een nieuw afslankmedicijn op de Nederlandse markt waarvan mensen nog sneller afvallen dan met Ozempic, zo blijkt uit onderzoeken. Mensen die in korte tijd kilo's willen kwijtraken kunnen vanaf 11 november ook kiezen voor een injectie met het medicijn Mounjaro, van de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly. Dat gaat waarschijnlijk wel honderden euro's per behandeling kosten.
e afslankhype concentreert zich nu vooral rond Ozempic, een medicijn tegen diabetes type 2 van de Deense farmaceut Novo Nordisk. Vanaf 11 november krijgt Ozempic op de Nederlandse markt concurrentie uit de Verenigde Staten, bevestigt Marco Frenken, ceo van Eli Lilly Nederland, na berichtgeving van De Telegraaf.
In Nederland staat Mounjaro al ruim een jaar geregistreerd als medicijn tegen zowel diabetes-2 als obesitas, maar wordt het alleen voor diabetespatiënten vergoed door zorgverzekeraars. Volgens Frenken worden er wel gesprekken gevoerd met het Zorginstituut Nederland om het ook voor obesitaspatiënten te vergoeden.
De Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) heeft Mounjaro goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. De EMA haalt een onderzoek onder 2500 volwassenen met overgewicht aan. Daaruit blijkt dat patiënten die 72 weken lang Mounjaro gebruikten, in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging, 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. Mensen die het medicijn niet gebruikten verloren slechts 3 procent.
Ruim 85 procent van de proefpersonen die Mounjaro gebruikten, viel minstens 5 procent af. Dat is ruim twee keer zoveel als mensen zonder het medicijn. De bijwerkingen, diarree, misselijkheid, constipatie en braken, zijn mild.
Waar in Ozempic de werkzame stof semaglutide zit, is het hoofdbestanddeel van Mounjaro tirzepatide. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op peil is en dat het lichaam minder suiker vrij zet en je minder snel honger hebt.
Hormonen
Beide stoffen werken ongeveer hetzelfde. Ze bootsen hormonen na bij de stofwisseling. Alleen stimuleert semaglutide één van die hormonen, terwijl tirzepatide er twee simuleert. Dat maakt dat Mounjaro effectiever kan zijn dan Ozempic.
Dat wordt bevestigd door een studie onder 18.000 Amerikaanse obesitaspatiënten vorig jaar, waarin de werking van Mounjaro vergeleken wordt met die van Ozempic. De resultaten van Mounjaro zijn beter. Patiënten raakten in drie maanden tijd met tirzepatide bijna 6 procent van hun lichaamsgewicht kwijt, tegenover 3,6 procent met semaglutide. In een jaar tijd ging het zelfs om respectievelijk 15,3 procent en 8,3 procent.
Verschillende Nederlandse klinieken bieden op hun site Mounjaro al aan als behandeling of zeggen dat het ‘binnenkort’ beschikbaar is.
Wereldwijd tekort
Wereldwijd is een tekort aan Ozempic. Omdat bleek dat het diabetesmedicijn ook werkt als afslankmiddel, schreven huisartsen het ook massaal voor bij obesitaspatiënten, ook al is het niet als zodanig geregistreerd. Nadat ook celebraties en influencers Ozempic massaal gebruikten en aanprezen om snel kilo's kwijt te raken, kwam er een ware run op Ozempic.
Eli Lilly wil voorkomen dat al snel een tekort aan Mounjaro ontstaat, zodra het op de markt is gebracht. Daarom heeft de farmaceut in verschillende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Ierland, extra fabrieken gebouwd of de productiecapaciteit verhoogd.
,,Je geeft patiënten misschien nieuwe hoop’’, zegt Frenken. ,,Dan moet het ook beschikbaar zijn als het eenmaal op de markt is. Daarom hebben we de tijd genomen en veel geïnvesteerd in het verhogen van de productiecapaciteit, zodat we dat kunnen garanderen. Getallen kunnen we niet geven, maar er is voldoende. We hebben een goed beeld van hoe groot de wereld van diabetes- en obesitaspatiënten is.’’
Zorgverzekeraars
Mounjaro is in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Zwitserland al op de markt voor obesitaspatiënten. Maar in geen van die landen wordt het medicijn vergoed. Onlangs besloot het Zorginstituut Nederland een medicijn tegen obesitas van Novo Nordisk, Wegovy, niet in het basispakket op te nemen. Frenken: ,,We volgen die procedure ook nauwlettend. We begrijpen de zorgen, daar leren we van. Maar dat medicijn is niet helemaal vergelijkbaar met Mounjaro, dus het is een ander dossier.’’
Frenken wijst erop dat patiënten Mounjaro alleen op recept van een huisarts of specialist (diabetoloog of obesitas-arts) kunnen krijgen. ,,Die bepaalt of het geschikt en veilig is. Het is niet bedoeld om te gebruiken als je alleen wil afvallen om in een jurk of broek van een maatje kleiner te passen. Obesitas is een serieus probleem dat een serieuze aanpak vereist.’’
https://www.ad.nl/binnenl(...)et-ozempic~aa62f7b8/
Alle verhalen ten spijt, overgewicht is een kwestie van te veel vreten en te weinig verbranden (=bewegen)quote:Daaruit blijkt dat patiënten die 72 weken lang Mounjaro gebruikten, in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging, 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. Mensen die het medicijn niet gebruikten verloren slechts 3 procent.
Zeg 300 euro euro per maand.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:03 schreef quo_ het volgende:
[..]
Alle verhalen ten spijt, overgewicht is een kwestie van te veel vreten en te weinig verbranden (=bewegen)
Met meer bewegen en (veel) minder eten kan iedereen afvallen, daar heb je geenpillen a 1000 euro per maand voor nodig die door de gemeenschap moeten worden betaald.
Dan kunnen ze wel ineens een dieet volgen en voldoende bewegen?quote:Daaruit blijkt dat patiënten die 72 weken lang Mounjaro gebruikten, in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging, 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. Mensen die het medicijn niet gebruikten verloren slechts 3 procent.
Lekker afvallen en vervolgens 90% meer kans op een hartaanval.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:08 schreef Dutchguy het volgende:
Ik ben nu 8 kilo kwijt door intermittent fasting . Het is echt te doen met behulp van een goede diëtist. Ik zie meer in meer uren vergoeding voor een goede begeleiding dan in die dure injecties die de oorzaak (verkeerd leefpatroon) niet aanpakken.
Van intermitterend vasten heb je meer kans op een hartaanval?quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:13 schreef Elan het volgende:
[..]
Lekker afvallen en vervolgens 90% meer kans op een hartaanval.
Volgens een recente studie wel:quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:16 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Van intermitterend vasten heb je meer kans op een hartaanval?
Het gaat om 6 % tot 15,3 % op jaarbasis wat ze aan gewicht verliezen. Iemand die 1,70 is en 100 kilo weegt, heeft nu een bmi van 34. Stel die verliest in een jaar tijd 15,3 % aan gewicht. Dan heeft die persoon bij 84,7 kilo nog steeds een bmi van 29. Okay, dan is het net geen obesitas meer, maar nog steeds veel te veel. Iemand die maar 6 % verliest is dan nog steeds obees. Heb je een jaar die rommel gebruikt.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 13:50 schreef Elan het volgende:
[..]
Interessante ontwikkeling die nu al een tijdje gaan is. Fabrikanten gaan elkaar beconcurreren en de prijzen dalen.
Met de enorme obesitasepidemie kan dit wellicht uitkomst bieden, echter zijn de kosten wel ontzettend hoog. Enkele honderden euro's per maand dus duizenden euro's op jaarbasis. Met oog op de toch al flink stijgende zorgkosten is de vraag of dit moreel verantwoord is om voor te schrijven aan iedereen met obesitas.
Dan moeten ze het blijven gebruiken als het werkt. Je kunt opteren dat het daarvoor te duur is maar als je kijkt wat iemand met obesitas de samenleving gemiddeld kost kijk je tegen drie, vier keer het kostenplaatje aan.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:29 schreef Gia het volgende:
[..]
Het gaat om 6 % tot 15,3 % op jaarbasis wat ze aan gewicht verliezen. Iemand die 1,70 is en 100 kilo weegt, heeft nu een bmi van 34. Stel die verliest in een jaar tijd 15,3 % aan gewicht. Dan heeft die persoon bij 84,7 kilo nog steeds een bmi van 29. Okay, dan is het net geen obesitas meer, maar nog steeds veel te veel. Iemand die maar 6 % verliest is dan nog steeds obees. Heb je een jaar die rommel gebruikt.
Plus, ik vermoed dat men dit middel gaat gebruiken omdat het niet lukt om af te vallen door minder te eten. Dan krijgt men dit middel en hoeft men niet meer op het eten te letten. Dat is, vermoed ik, wat veel mensen zullen denken.
Dus, zodra ze stoppen vliegen de kilo's er weer aan.
Probleem is dat je die vetcellen al hebt en die 'schreeuwen' erom gevuld te worden. Ben ook bezig om af te vallen, ik moet wel met hartfalen, maar zal nooit die rommel nemen. Maar het is enorm moeilijk als je als baby al te dik was en dit eigenlijk altijd zo geweest is.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:21 schreef Twiitch het volgende:
Nu ben ik gezegend met een goddelijk ecto lichaam uit marmer gehouwen maar is afvallen nou echt zo lastig? Je kan toch gewoon minder eten? Ik heb nooit per ongeluk een pizza naar binnen gewerkt bijvoorbeeld, dat is toch altijd een erg bewuste keuze die je maakt.
Wat wrang dat je er zo negatief in staat.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:41 schreef Gia het volgende:
[..]
Probleem is dat je die vetcellen al hebt en die 'schreeuwen' erom gevuld te worden. Ben ook bezig om af te vallen, ik moet wel met hartfalen, maar zal nooit die rommel nemen. Maar het is enorm moeilijk als je als baby al te dik was en dit eigenlijk altijd zo geweest is.
Ik ben 1x slank geweest. Dat was na de geboorte van mijn oudste. Ik woog 80 toen ik zwanger raakte en 86 toen ik uitgerekend was. Door medische fouten bij die bevalling heb ik daarna veel in het ziekenhuis gelegen, plus ik gaf borstvoeding. Die kerst woog ik 62. Anderhalf jaar later werd nummer 2 geboren met een keizersnee en toen woog ik na de bevalling 78. In 1999 bleek ik het aan mijn hart te hebben en moest ik acuut stoppen met roken. Ben toen in een half jaar tijd 20 kilo aangekomen. En met dat gewicht heb ik sindsdien geworsteld.
Heb ik ook nog kanker gehad en dan moet je goed eten en beweeg je vrijwel niet meer.
Flink bewegen is al moeilijk als hartpatient. En ik eet echt niet veel. Houd bijvoorbeeld totaal niet van worst, gehaktballen, hamburgers, pizza of friet.
Ik heb ook altijd 's avonds trek. Mijn lijf wil dan eten. Tegenwoordig snack ik dan rijstwafels en pelpinda's (keurig 25 gram afgewogen) Maar het gaat heeeel moeizaam.
Maar we houden vol. Die rotzooi ga ik in elk geval niet gebruiken.
Ik heb geen hartziekte of kanker en door mijn afvallen heb ik minder risico op beiden. Juist overgewicht geeft dat risico enorm en van Ozempic moet maar blijken dat het op de lange duur ook veilig blijkt. Ik heb een lange ziektegeschiedenis en slikte vroeger ook medicijnen die als een hallelujah-medicijn werd voorgeschreven en nu decennia later alleen nog als kuur wordt gegeven omdat de risico's nu echt in kaart zijn gebracht.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:16 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Van intermitterend vasten heb je meer kans op een hartaanval?
Ik heb al te horen gekregen dat de cardioloog hier waarschijnlijk toch op tegen gaat zijn. Aangezien ik nogal wat medicatie heb waarmee het een wisselwerking kan hebben. O.a. bloedverdunners.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:53 schreef Elan het volgende:
Wat wrang dat je er zo negatief in staat.
Juist voor mensen als jij zou die 'troep' uitkomst kunnen bieden en je leven (mogelijk) kunnen verlengen.
Een gezonde dertiger met 20 kilo overgewicht moet je gewoon de sportschool in trappen.
Ah dat is balen zeg.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 15:30 schreef Gia het volgende:
[..]
Ik heb al te horen gekregen dat de cardioloog hier waarschijnlijk toch op tegen gaat zijn. Aangezien ik nogal wat medicatie heb waarmee het een wisselwerking kan hebben. O.a. bloedverdunners.
Verder is het gewoon erg duur en moet je het blijven gebruiken, omdat je anders weer aankomt.
Kun je geen maagverkleining dan? Lijkt me ontzettend frustrerend als je houdt van lekker eten maar alles een potentiële nagel aan je doodskist isquote:Ik probeer zelf wel door te zetten, ik heb een stevige stok achter de deur sinds ik weet dat ik ook hartfalen heb, naast een kunsthartklep. Overigens werken ook mijn nieren nog maar voor 35 %, dus ook daar is een goed dieet toch wel erg belangrijk.
Ik eet echt niet veel. Ben zeker geen bourgondiër. Ik moet gewoon intensiever bewegen en dat is al lastig.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 15:38 schreef Elan het volgende:
[..]
Ah dat is balen zeg.
Ja ik ben zeker met je eens dat er nog een hoop ogen aan zitten en dat bewegen normaal gesproken een veel beter alternatief is. Maar er is echt een hele groep die dat gewoon vertikt en verder ook niet gezonder gaat eten of zo.
[..]
Kun je geen maagverkleining dan? Lijkt me ontzettend frustrerend als je houdt van lekker eten maar alles een potentiële nagel aan je doodskist is![]()
Ik vreet ook vrij veel, maar sport intensief dus dan valt het niet zo op of aan.
Spreek niet iedereen natuurlijk maar een hoop mensen die te dik zijn lijken er wel vrede mee te hebben en geen concessies willen doen zoals sporten. Dan ben je toch geneigd om ze een spuitje (medicijnen voor de duidelijkheid) te geven. Zodat in elk geval de zorgkosten beheersbaar blijven...
Tegenwoordig is het populairder om een groot stuk van de dunne darm te verwijderen, voor mensen die de hele dag blijven eten. Dan helpt een maagverkleining ook niet. Die maagverkleining was vroeger door er een ring omheen te doen, maar tegenwoordig gaat er overal meteen het mes in. Het probleem daarmee is natuurlijk, dat je niet terug kunt. Je wordt willens en wetens invalide gemaakt. Dus dan is zo'n geneesmiddel een betere keus.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:04 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor deze medicatie, aan de andere kant, als je het niet geeft krijgen al die dikzakken later gezondheidsklachten die nog duurder zijn.
Dit is wel het allerlaatste redmiddel voor een maagverkleining. Er mag absoluut niet soepel omgegaan worden met de verstrekking er van. Voordat dit voorgeschreven wordt moet eerst de leefstijl van deze mensen grondig tegen het licht gehouden worden want laten we wel eerlijk zijn: 99,9% van de mensen die dik zijn eten teveel, te ongezond en bewegen te weinig.
Een ring om de maag is iets anders dan een maagverkleining. Compleet andere ingreep. Bij een maagverkleining wordt er echt een stuk van de maag verwijderd en ook daar zijn verschillende varianten mogelijk. En dan heb je ook nog de gastric bypass, wat weer iets anders is.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 15:54 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Tegenwoordig is het populairder om een groot stuk van de dunne darm te verwijderen, voor mensen die de hele dag blijven eten. Dan helpt een maagverkleining ook niet. Die maagverkleining was vroeger door er een ring omheen te doen, maar tegenwoordig gaat er overal meteen het mes in. Het probleem daarmee is natuurlijk, dat je niet terug kunt. Je wordt willens en wetens invalide gemaakt. Dus dan is zo'n geneesmiddel een betere keus.
Maar dat zal ook een groot terugvaleffect hebben. Zodra je er mee stopt, vliegen de kilo's er waarschijnlijk weer aan. Net zoals met een dieet. Dus je moet het dan de rest van je leven blijven slikken. Maar dat vind de producent vast niet erg, want dan kan de prijs steeds verder omhoog.
Ja dat dacht ik ook al. Overgewicht is natuurlijk een extreme risicofactor voor hart en vaatziekten, die is nu aanzienlijk verminderd. Op een gegeven moment moet je het ene tegen het andere af gaan wegen. Overgewicht brengt buiten gezondheidsrisico ook nog veel andere problemen met zich mee.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 15:22 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Ik heb geen hartziekte of kanker en door mijn afvallen heb ik minder risico op beiden. Juist overgewicht geeft dat risico enorm en van Ozempic moet maar blijken dat het op de lange duur ook veilig blijkt. Ik heb een lange ziektegeschiedenis en slikte vroeger ook medicijnen die als een hallelujah-medicijn werd voorgeschreven en nu decennia later alleen nog als kuur wordt gegeven omdat de risico's nu echt in kaart zijn gebracht.
Dat zeg ik toch ook?quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 16:10 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Een ring om de maag is iets anders dan een maagverkleining. Compleet andere ingreep. Bij een maagverkleining wordt er echt een stuk van de maag verwijderd en ook daar zijn verschillende varianten mogelijk. En dan heb je ook nog de gastric bypass, wat weer iets anders is.
Dat hebben ze in Zweden, in het verleden ooit, gedaan met alcohol. En toch wordt er nog gedronken.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 16:53 schreef Hiddendoe het volgende:
Misschien zou het ook wel een goed idee zijn om alle ongezonde drankjes en snacks en snoep net zo duur te maken zoals nu gebeurt met tabak.
Dat is zo, maar volgens mij zorgen deze medicijnen toch juist dat je minder honger hebt? Waardoor je dus minder eet, alleen dan met een hulpmiddel.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:03 schreef quo_ het volgende:
[..]
Alle verhalen ten spijt, overgewicht is een kwestie van te veel vreten en te weinig verbranden (=bewegen)
Met meer bewegen en (veel) minder eten kan iedereen afvallen, daar heb je geen pillen a 1000 euro per maand voor nodig die door de gemeenschap moeten worden betaald.
Er is een hemelsbreed verschil tussen honger en lekkere trek. In het westen kent men geen honger.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:17 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Dat is zo, maar volgens mij zorgen deze medicijnen toch juist dat je minder honger hebt? Waardoor je dus minder eet, alleen dan met een hulpmiddel.
Bij echte obesitas patienten hoor je verhalen dat ze fysiek pijn hebben, en mentaal stress, als ze niet eten. Daadwerkelijk afkick verschijnselen dus. Dus in feite is het niet heel anders dan dat mensen nikotine pleisters gebruiken om te stoppen met roken. Puur als hulpmiddel dus.
van gezondheid.bequote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:17 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Dat is zo, maar volgens mij zorgen deze medicijnen toch juist dat je minder honger hebt? Waardoor je dus minder eet, alleen dan met een hulpmiddel.
Dat dacht ik dus ook. Leuk, zo'n middeltje, maar hoelang moet je dat dan gebruiken?quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:33 schreef quo_ het volgende:
[..]
van gezondheid.be
De werkzame stof in het diabetesmedicijn Ozempic is semaglutide, in het obesitasmedicijn Saxenda is dat liraglutide. Beide stoffen stimuleren het niveau van het hormoon glucagonachtige peptide 1 (GLP-1) in je lichaam. Dit hormoon stimuleert de afgifte van insuline. GLP-1-medicijnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en vertragen de maaglediging, waardoor mensen langer een vol gevoel hebben.
Wanneer iemand een Ozempic-achtig medicijn neemt, kan hij minder eten zonder dat het lichaam in de hongermodus terechtkomt. Van zodra de persoon stopt met het innemen van het medicijn, zal zijn lichaam het calorietekort zien als een teken van ondervoeding en zal het proberen het gewicht weer aan te vullen. Dit kan betekenen dat de eetlust van de persoon terugkeert en dat de stofwisseling weer afneemt.
Alle gedragingen die de persoon ervaarde voordat hij het medicijn nam, of het nu onverzadigbare eetlust of een hoge bloedsuikerspiegel is, zullen waarschijnlijk terugkeren. Een studie uit Kopenhagen toont aan dat de meeste mensen die stoppen met Saxenda, na één jaar weer net zo veel wegen als toen ze begonnen met de medicatie.
Als je je levensstijl niet aanpast is het effect dus ook snel weer weg. En wie weet welke risico's er nog blijken te kleven aan (langdurig) gebruik van het middel. Zie ook het verhaal van @:dutchguy
Ah ja dat snap ik idd.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:25 schreef Hiddendoe het volgende:
[..]
Er is een hemelsbreed verschil tussen honger en lekkere trek. In het westen kent men geen honger.
Honger is niet een gevoel dat je iets moet eten, honger is een ziekte een aandoening.
Je krijgt hoofdpijn, zweetaanvallen, nachtmerries, waandenkbeelden.
Ik kan het weten, heb het jaren geleden eens zelf geprobeerd. Zo lang mogelijk helemaal niks eten.
Nou, ik kan je verzekeren, dat is iets heel anders dan kwijlen bij de gedachte aan een bord friet, gebraden biefstuk, zak chips of een kilo Belgische bonbons.
Probeer het zelf maar eens uit, hopelijk voel je dan ook eens het verschil.
Dat begreep ik. Weliswaar pas tijdens het tikken van mijn reactiequote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:49 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Ah ja dat snap ik idd.
Maar wat ik onlangs las was dat obesitas patienten dus niet de 'lekkere trek' meer hebben, maar daadwerkelijk verslaafd zijn aan eten, en vooral suiker. Dus echt als ziekte. Daar doelde ik zelf op.
Maar ik heb zelf nooit honger gehad inderdaad, noch ben ik dik.Dus ik heb geen eigen ervaringen ermee.
Nou ja, het zijn middelen die al langdurig door type 2 diabeten gebruikt wordt, dus in die zin is daar wel data over.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:33 schreef quo_ het volgende:
[..]
van gezondheid.be
De werkzame stof in het diabetesmedicijn Ozempic is semaglutide, in het obesitasmedicijn Saxenda is dat liraglutide. Beide stoffen stimuleren het niveau van het hormoon glucagonachtige peptide 1 (GLP-1) in je lichaam. Dit hormoon stimuleert de afgifte van insuline. GLP-1-medicijnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en vertragen de maaglediging, waardoor mensen langer een vol gevoel hebben.
Wanneer iemand een Ozempic-achtig medicijn neemt, kan hij minder eten zonder dat het lichaam in de hongermodus terechtkomt. Van zodra de persoon stopt met het innemen van het medicijn, zal zijn lichaam het calorietekort zien als een teken van ondervoeding en zal het proberen het gewicht weer aan te vullen. Dit kan betekenen dat de eetlust van de persoon terugkeert en dat de stofwisseling weer afneemt.
Alle gedragingen die de persoon ervaarde voordat hij het medicijn nam, of het nu onverzadigbare eetlust of een hoge bloedsuikerspiegel is, zullen waarschijnlijk terugkeren. Een studie uit Kopenhagen toont aan dat de meeste mensen die stoppen met Saxenda, na één jaar weer net zo veel wegen als toen ze begonnen met de medicatie.
Als je je levensstijl niet aanpast is het effect dus ook snel weer weg. En wie weet welke risico's er nog blijken te kleven aan (langdurig) gebruik van het middel. Zie ook het verhaal van @:dutchguy
Waarom zou het daarvan ten kosten gaan? Ozempic zorgt er niet voor dat je op een magische manier ineens gaat afvallen. Het zorgt voor een eerdere verzadiging. Waarom zou dat zorgen voor minder beweging bij mensen?quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 18:18 schreef Monolith het volgende:
[..]
Nou ja, het zijn middelen die al langdurig door type 2 diabeten gebruikt wordt, dus in die zin is daar wel data over.
Maar het lijkt me gewoon niet de juiste structurele oplossing. Puur gewichtsverlies door minder eten is wel gezondheidswinst, maar als het ten koste gaat van een gezonder dieet of extra beweging, dan heeft het ook zeker nadelige gevolgen.
Ik maakte een grapje, maar het gebeurt dus echt:quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:05 schreef maily het volgende:
Coronavaccin?
Nooit van mijn leven, je weet maar nooit wat je allemaal binnenkrijgt.
Een injectie om af te vallen?
Wow, daar ga ik meteen voor in de rij staan!
quote:Leonoor (57) gebruikt Ozempic uit China om slechts 6 kilo af te vallen: 'Ben eigenlijk anti-vaxxer, maar gebruik dit wel'
Steeds meer mensen zonder ernstig overgewicht gebruiken het diabetesmedicijn Ozempic om af te vallen en een beter figuur te krijgen, ondanks dat het medicijn niet bedoeld is voor dit doel. Leonoor, een 57-jarige vrouw, vertelt enthousiast dat ze met behulp van Ozempic zes kilo is afgevallen in zes weken tijd, hoewel ze ook obstipatie ervaart als bijwerking. Ze heeft het medicijn zelf geregeld via vrienden uit China en vindt het gebruik ervan geen schande, ondanks haar eerdere antivaccinatiehouding.
Medici zoals Liesbeth van Rossum wijzen echter op de gevaren van zelfmedicatie met dit medicijn. Ozempic is alleen vergoed voor diabetespatiënten en het gebruik zonder medische begeleiding kan riskant zijn. Medisch advies is essentieel, vooral omdat deze medicijnen mogelijk niet geschikt zijn voor iedereen en overwicht meestal met leefstijlveranderingen kan worden aangepakt. Ze benadrukt dat de hogere dosering, Wegovy, bedoeld voor mensen met obesitas, nog niet in Nederland beschikbaar is.
Brenda, een andere gebruiker, had een minder positieve ervaring met Ozempic. Na een half jaar verloor ze zestien kilo, maar toen ze moest stoppen vanwege een tekort, kwam het gewicht weer snel terug. Ze waarschuwt dat het gebruik van het medicijn niet blijvend is zonder verdere inspanning.
In het algemeen pleit van Rossum voor een holistische benadering van gewichtsverlies en concludeert dat medicijngebruik alleen niet de oplossing is. Het Zorginstituut heeft bovendien geen aanbeveling gedaan voor opname van Ozempic in het basispakket als afslankmiddel, waardoor alternatieve medicijnen, die wél vergoed worden voor obesitas, meer positieve bekendheid verdienen.
Over Ozempic (geneesmiddel)
Semaglutide (internationale generieke benaming - Ozempic als merknaam) is een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij volwassenen. Het is bedoeld als adjuvans (stof die de effecten van een andere stof kan versterken, maar zelf geen direct effect heeft; te vergelijken met een chemische katalysator), naast dieet en lichaamsbeweging en/of andere geneesmiddelen voor de regeling van de bloedglucosespiegel. De ontwikkeling van semaglutide is gebaseerd op het werk van biochemicus Svetlana Mojsov.
Hoe is dat dieet en lichaamsbeweging vergeleken tussen die groepen? Als je veel te dik bent en je verliest 3 procent door dieet en lichaamsbeweging, dan doe je toch echt iets verkeerd. Alleen stoppen met frisdrank en junkfood zou al meer dan dat moeten bewerkstelligen, nog zonder ook maar 1 stap meer te zetten.quote:Daaruit blijkt dat patiënten die 72 weken lang Mounjaro gebruikten, in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging, 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. Mensen die het medicijn niet gebruikten verloren slechts 3 procent.
Hier zitten patenten op. De patenten vervallen op den duur en dan krijg je een shitload aan veel goedkopere generieke afvalmedicijnen op de markt. Het zal niet lang meer duren. Je hebt vrij weinig farmaceuten die in R&D investeren om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar daaronder zitten legioenen bedrijven die generieke medicijnen produceren en op de markt brengen.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 13:54 schreef Jaeger85 het volgende:
Dit middel is duurder dan Ozempic dus ik verwacht dat het vanwege de kosten niet zal worden opgenomen in het basispakket zolang de prijs niet daalt.
In de landen waarvoor betaalt word voor medicijnen kom je echt niet juridisch weg dit even te kopieren.quote:Op zondag 13 oktober 2024 22:22 schreef Peppert het volgende:
[..]
Hier zitten patenten op. De patenten vervallen op den duur en dan krijg je een shitload aan veel goedkopere generieke afvalmedicijnen op de markt. Het zal niet lang meer duren. Je hebt vrij weinig farmaceuten die in R&D investeren om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar daaronder zitten legioenen bedrijven die generieke medicijnen produceren en op de markt brengen.
Het patent voor semaglutide vervalt in de EU/VS inderdaad pas in 2031/2032 maar in India/China al in 2026. We kunnen vanaf 2026 dus heel veel generieke medicijnen met als hoofdcomponent semaglutide op de Aziatische markt verwachten. Ik kwam net dit artikel tegen dat zelfs generieke medicijnfabrikanten in de EU de Deense farmaceut Novo Nordisk aan het uitdagen zijn als het gaat om de patenten.quote:Op zondag 13 oktober 2024 22:28 schreef raptorix het volgende:
[..]
In de landen waarvoor betaalt word voor medicijnen kom je echt niet juridisch weg dit even te kopieren.
beetje kip ei verhaal , wie lichter is kan meer bewegen en zal een beter hartritme krijgen en daardoor meer bewegen en meer afvallen enz enzquote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:03 schreef quo_ het volgende:
[..]
Alle verhalen ten spijt, overgewicht is een kwestie van te veel vreten en te weinig verbranden (=bewegen)
Met meer bewegen en (veel) minder eten kan iedereen afvallen, daar heb je geen pillen a 1000 euro per maand voor nodig die door de gemeenschap moeten worden betaald.
het zijn nochtans die kilootjes die het lastigst zijn om kwijt te rakenquote:Op dinsdag 8 oktober 2024 13:50 schreef Elan het volgende:
Het is niet bedoeld om te gebruiken als je alleen wil afvallen om in een jurk of broek van een maatje kleiner te passen.
Ik zou nog wel iets zien in een aanpak waarbij je tijdelijk het medicijn vergoed krijgt om zo mensen op weg te helpen.quote:Op zondag 13 oktober 2024 22:40 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
beetje kip ei verhaal , wie lichter is kan meer bewegen en zal een beter hartritme krijgen en daardoor meer bewegen en meer afvallen enz enz
dus doen, wie dan nog blijft vreten die gaat toch snel dood
Inderdaad, maar blijkbaar kan 70% van Nederland geen gezonde lekkere maaltijden meer maken.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 14:21 schreef Twiitch het volgende:
Nu ben ik gezegend met een goddelijk ecto lichaam uit marmer gehouwen maar is afvallen nou echt zo lastig? Je kan toch gewoon minder eten? Ik heb nooit per ongeluk een pizza naar binnen gewerkt bijvoorbeeld, dat is toch altijd een erg bewuste keuze die je maakt.
Zaterdag even naar de markt geweest. Groentela ligt weer vol voor 7,50.quote:Op zondag 13 oktober 2024 22:58 schreef ootjekatootje het volgende:
[..]
Inderdaad, maar blijkbaar kan 70% van Nederland geen gezonde lekkere maaltijden meer maken.
Of ze hebben er geen tijd voor.
Zelf tien potten tomatensaus inmaken is teveel werk, of gedoe of men heeft er geen plek voor. Logisch.
Of ze denken zeer gezond te eten maar doen dat niet of ze eten teveel voor hun dagelijkse inspanning.
Het zal voor anderen niet zo makkelijk zijn.
Absoluut maar dat zijn tevens niet de gevaarlijke kilo's.quote:Op zondag 13 oktober 2024 22:44 schreef Loverboii het volgende:
[..]
het zijn nochtans die kilootjes die het lastigst zijn om kwijt te raken
het komt uit Denemarken.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 17:24 schreef SebbeSwensje het volgende:
Ik zie liever minder dan meer uit het land aan de andere kant van de oceaan komen,
Ozempic wel ja, de nieuwe concurrent niet:quote:
quote:Vanaf 11 november krijgt Ozempic op de Nederlandse markt concurrentie uit de Verenigde Staten, bevestigt Marco Frenken, ceo van Eli Lilly Nederland, na berichtgeving van De Telegraaf.
Het zou inderdaad meer hebben geholpen als ze hun voedselcultuur niet zo succesvol hadden geëxporteerd.quote:Op maandag 14 oktober 2024 13:37 schreef SebbeSwensje het volgende:
[..]
Ozempic wel ja, de nieuwe concurrent niet:
[..]
Zie #47quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 13:50 schreef Elan het volgende:
Het is niet bedoeld voor mensen om een paar kilo af te vallen
Misbruik hou je toch. Zo heb je ook studenten die een ritalin nemen voor een eindexamen. Ze zullen het in elk geval niet gaan voorschrijven voor mensen met een paar kilo teveel die hun trouwjurk willen passen.quote:
Verbazing over gevaarlijk afslankmiddel; Amerikaanse vrouw bestelt lintwormeitjes via darkwebquote:Op maandag 14 oktober 2024 15:04 schreef Elan het volgende:
[..]
Misbruik hou je toch. Zo heb je ook studenten die een ritalin nemen voor een eindexamen. Ze zullen het in elk geval niet gaan voorschrijven voor mensen met een paar kilo teveel die hun trouwjurk willen passen.
Het is ook nog heel erg duur.
Ligt eraan hoe ziek je bent. Hoe obeser hoe minder het uitmaakt.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 15:29 schreef Karina het volgende:
Maar is sneller afvallen beter dan langzaam afvallen? Volgens mij niet.
Heb je enig idee hoeveel overgewicht knoeit met je hormoonhuishouding?quote:Op maandag 14 oktober 2024 15:22 schreef kladderadatsch het volgende:
Ja joh, lekker gaan knoeien met je hormoonhuishouding, wat kan er mis gaan..?
Hun wapenlobby, financiële invloed (neem bijv. ASML of de petrodollar) en politieke dominantie op het wereldtoneel kunnen we volgens mij ook missen als kiespijn.quote:Op maandag 14 oktober 2024 13:41 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het zou inderdaad meer hebben geholpen als ze hun voedselcultuur niet zo succesvol hadden geëxporteerd.
Precies. En suiker is ook wel een hel van een verslavende drug om vanaf te komen.quote:Op maandag 14 oktober 2024 16:31 schreef Noek het volgende:
[..]
Heb je enig idee hoeveel overgewicht knoeit met je hormoonhuishouding?
Het is het eerste wat eraan gaat. Niet alleen je insuline, je leptine, je ghreline maar ook je groeihormoon gaat eraan.
Diabetes, PCOS, insulineresistentie etc
Soms is het doel echt heiliger dan de middelen.
Stop being fat werkt gewoon niet meer wanneer het lijf letterlie verziekt is. Obesitas is dan ook een ziekte en geen karaktertrek. Het vervelende (het leert mensen geen goede levensstijl aan) is dat Ozempic en soortgelijke middelen echt heel snel effect hebben op de hormonen. Die eerste zet naar een "gezond" lijf is voor velen voldoende om het vol te houden. Ook wanneer zij stoppen met het middel
Dat het gebruikt wordt door Kardashians en besties is dan wel cringe. Ga gewoon gezond leven.
Alleen kun je dat niet meer zeggen tegen een obees persoon 9 vd 10 keer.
En ik weet niet of jij het weet, maar 9 v/d 10 personen die het middel gebruiken zijn dus helemaal niet obese! De meeste gebruikers zijn misschien 10-15 kilo te zwaar, dat is natuurlijk niet prettig maar héél wat anders dan obese zijn.quote:Op maandag 14 oktober 2024 16:31 schreef Noek het volgende:
[..]
Heb je enig idee hoeveel overgewicht knoeit met je hormoonhuishouding?
Het is het eerste wat eraan gaat. Niet alleen je insuline, je leptine, je ghreline maar ook je groeihormoon gaat eraan.
Diabetes, PCOS, insulineresistentie etc
Soms is het doel echt heiliger dan de middelen.
Stop being fat werkt gewoon niet meer wanneer het lijf letterlie verziekt is. Obesitas is dan ook een ziekte en geen karaktertrek. Het vervelende (het leert mensen geen goede levensstijl aan) is dat Ozempic en soortgelijke middelen echt heel snel effect hebben op de hormonen. Die eerste zet naar een "gezond" lijf is voor velen voldoende om het vol te houden. Ook wanneer zij stoppen met het middel
Dat het gebruikt wordt door Kardashians en besties is dan wel cringe. Ga gewoon gezond leven.
Alleen kun je dat niet meer zeggen tegen een obees persoon 9 vd 10 keer.
Ik weet dat wel want het staat er zelfs..quote:Op maandag 14 oktober 2024 16:49 schreef kladderadatsch het volgende:
[..]
En ik weet niet of jij het weet, maar 9 v/d 10 personen die het middel gebruiken zijn dus helemaal niet obese! De meeste gebruikers zijn misschien 10-15 kilo te zwaar, dat is natuurlijk niet prettig maar héél wat anders dan obese zijn.
Nou, waarom ben je er dan zo voor dat mensen die met een klein beetje moeite ook gewoon die kilo's af kunnen vallen zonder dat ze daarvoor een medicijn in laten spuiten met allerlei gevaarlijke bijwerkingen?quote:Op maandag 14 oktober 2024 20:48 schreef Noek het volgende:
[..]
Ik weet dat wel want het staat er zelfs..
quote:Op maandag 24 maart 2025 18:30 schreef Eightyone het volgende:
*kick*
(Een paar minuten geleden in EditieNL:) Het zou best kunnen dat je er versneld ouder uit gaat zien. Wat plastisch chirurgen weer nieuwe klanten oplevert.
https://www.trouw.nl/binn(...)klanten-op~b9d94d00/
Lijkt me weinig te maken hebben met Ozempic toch? Als je veel afvalt kan je een ingevallen gezicht krijgen, of los vel op de buik. Of je dat afvallen nu op een natuurlijke manier doet of met een middeltje lijkt me daarin weinig uitmaken.quote:Op maandag 24 maart 2025 18:30 schreef Eightyone het volgende:
*kick*
(Een paar minuten geleden in EditieNL:) Het zou best kunnen dat je er versneld ouder uit gaat zien. Wat plastisch chirurgen weer nieuwe klanten oplevert.
https://www.trouw.nl/binn(...)klanten-op~b9d94d00/
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |