Dat is ook zeker een mooie manier om agressie kwijt te raken inderdaad.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 23:40 schreef maily het volgende:
Een boksbal is ook fijn om op los te gaan
De wereld zou onleefbaar worden met al die mensen die overal en op elk moment uit hun plaat gaan.quote:Op dinsdag 1 oktober 2024 23:40 schreef bedachtzaam het volgende:
Daarom is het goed om je gevoelens te uiten, gooi het lekker van je af.
Scheld, schreeuw, ga maar lekker los.
Zou het zo erg zijn?quote:Op woensdag 2 oktober 2024 14:47 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
De wereld zou onleefbaar worden met al die mensen die overal en op elk moment uit hun plaat gaan.
Ik denk dat het heel erg is. De meeste mensen staan op springen. Eén verkeerd woord op straat en je bent de pineut. Ik loop gewoon door, zie niks, hoor niks .... maar ik ben wel alert. Mijn idioten-radar staat altijd aan.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 15:00 schreef bedachtzaam het volgende:
[..]
Zou het zo erg zijn?
Maar gewoon uiten is dan alsnog minder schadelijk dan de spreekwoordelijke bom, mensen worden nogal irrationeel als emoties hoog oplopen.
Het wordt steeds gekker. Een gewone dorpswandeling of fietstocht in de duinen, is al een risico op ongelukken, ruzies of conflicten.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 15:03 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
Ik denk dat het heel erg is. De meeste mensen staan op springen. Eén verkeerd woord op straat en je bent de pineut. Ik loop gewoon door, zie niks, hoor niks .... maar ik ben wel alert. Mijn idioten-radar staat altijd aan.
Woon je in de Randstad Bassie?quote:Op woensdag 2 oktober 2024 15:03 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
Ik denk dat het heel erg is. De meeste mensen staan op springen. Eén verkeerd woord op straat en je bent de pineut. Ik loop gewoon door, zie niks, hoor niks .... maar ik ben wel alert. Mijn idioten-radar staat altijd aan.
Ik heb er ook gewoond en vond het allemaal wat meer gespannen als nu in Friesland. Hier is letterlijk meer ruimte voor iedereen.quote:
Ja, dat is zo. Ik kom ook wel eens in Drente. Relaxte mensen daar. Op straat zeggen ze daar "goedemorgen".quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 07:09 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Ik heb er ook gewoond en vond het allemaal wat meer gespannen als nu in Friesland. Hier is letterlijk meer ruimte voor iedereen.
Drenthequote:Op dinsdag 8 oktober 2024 07:11 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
Ja, dat is zo. Ik kom ook wel eens in Drente. Relaxte mensen daar. Op straat zeggen ze daar "goedemorgen".
Doen ze dat ergens anders niet dan?quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 07:11 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
Ja, dat is zo. Ik kom ook wel eens in Drente. Relaxte mensen daar. Op straat zeggen ze daar "goedemorgen".
Hier 's middags en 's avonds sowieso niet.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 22:54 schreef Vincent_student het volgende:
[..]
Doen ze dat ergens anders niet dan?
Frappant; hier bij mij in de Randstad (omgeving Den Haag) doen ze dat wel. De ene keer doe je het zelf als eerste, andere keer de ander.quote:Op woensdag 9 oktober 2024 07:53 schreef GrumpyFish het volgende:
[..]
Hier 's middags en 's avonds sowieso niet.
Vreemd idd. Hier bij mij in de randstad (omgeving Rotterdam) kennen ze wel het verschil tussen ochtend, middag en avond.quote:Op woensdag 9 oktober 2024 07:58 schreef Mutsaers__78 het volgende:
[..]
Frappant; hier bij mij in de Randstad (omgeving Den Haag) doen ze dat wel. De ene keer doe je het zelf als eerste, andere keer de ander.
Hetgeen wat mij daarbij opvalt is dat vooral veel mensen die oordopjes in hebben op straat, je ook niet eens aan durven te kijken. Reageren op een 'goedemorgen'? Vergeet het maar. Alsof men meer in zichzelf gekeerd is.
En, om ontopic te zijn, dat laatste gedrag frustreert mij wel een beetje ...
In Drenthe zeggen wildvreemde mensen op straat standaard "goedemorgen" tegen je.quote:Op dinsdag 8 oktober 2024 22:54 schreef Vincent_student het volgende:
[..]
Doen ze dat ergens anders niet dan?
Sorry manquote:Op woensdag 9 oktober 2024 08:38 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Zucht, het was allemaal een irritant flauw grapje van je. Het zal bij mij de ochtend wel zijn ofzo, dat ik dat niet door had.
Ik haak wel weer af.
Wat ik wel apart vind, geen idee of dit overal zo is... Maar ik woon naast een voor Nederlandse begrippen redelijk uitgestrekt natuurgebied. Bijna iedereen die daar wandelt zegt goedendag tegen elkaar wanneer ze elkaar passeren. Ga je daarna winkelen in het centrum van het dorp of stad dan loopt iedereen zonder een woord langs elkaar af. Zelfs die mensen die je een uur van te voren tijdens de wandeling in het bos nog hebben begroet zien je niet meer.quote:Op woensdag 9 oktober 2024 09:44 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
In Drenthe zeggen wildvreemde mensen op straat standaard "goedemorgen" tegen je.
Waar ik woon veel minder.
Ja ok, in het park bij mij in de buurt zeggen we wel vaak goedemorgen en zo. In mijn flat zeggen we elkaar 1x per dag goedemorgen, wat later die dag als je elkaar weer ontmoet een knikje of helemaal niks. Iedereen (ook ik) schijnt een geheugen daarvoor te hebben.quote:Op woensdag 9 oktober 2024 16:48 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Wat ik wel apart vind, geen idee of dit overal zo is... Maar ik woon naast een voor Nederlandse begrippen redelijk uitgestrekt natuurgebied. Bijna iedereen die daar wandelt zegt goedendag tegen elkaar wanneer ze elkaar passeren. Ga je daarna winkelen in het centrum van het dorp of stad dan loopt iedereen zonder een woord langs elkaar af. Zelfs die mensen die je een uur van te voren tijdens de wandeling in het bos nog hebben begroet zien je niet meer.
Ik ontstress door een middagje onredelijke posten af te trekken van mijn omzetbelasting.quote:
Iets ‘tegen’ de emoties doen is denk ik een verkeerde instelling. Een betere woordkeuze is denk ik om iets ‘voor’ die emoties te doen.quote:Op zondag 13 oktober 2024 12:26 schreef Mijk het volgende:
Eens, opgekropte emotie is shadow building itself. Vaak weggestopt en genegeerd, dit woekert je leven lang als je er niets tegen doet.
Dat helpt inderdaad.quote:Op vrijdag 8 november 2024 16:38 schreef CertLog2 het volgende:
Gewoon deze kneiterhard opzetten en meezingen:
Bekijk deze YouTube-video
Vraag aan ChatGPT:quote:Op zaterdag 9 november 2024 09:49 schreef Panterjong het volgende:
Wetenschappelijk is volgens mij nooit aangetoond dat het helpt. Ik geloof er wel in.
Is niet echt wat ChatGPT zegt. Het antwoord van ChatGPT lijkt veel op wat user David hierboven zegt.quote:Op zaterdag 9 november 2024 16:16 schreef Bassie48 het volgende:
Het is dus beter kalm en beheerst te zijn onder elke omstandigheid.
"Love is a mix of sentimentality and sex" (Burroughs)quote:Op maandag 11 november 2024 03:08 schreef bedachtzaam het volgende:
Emotioneel word je omdat je geraakt word door iets, maakt niet uit welke emotie, blij, kwaad, bang, verdriet, schaamte, schuld, omdat iets je raakt wat de emotie oproept is het heel goed mogelijk om daar voor jezelf inzicht in te krijgen.
Naar mijn mening is daar geen weerstand tegen te bieden want het gebeurt gewoon en als je geraakt word is dat een prachtige spiegel om in te kijken.
Dat komt helemaal tegemoet aan wat DavD hierboven al schreef, juist dat inzicht in het zelf maakt helder en wijs.
Wellicht verwoord @:Mijk het gewoon ongelukkig maar bedoelt hij hetzelfde, ermee aan de slag gaan.
Nu ik bovenstaande zo schrijf zou ik ook verliefdheid misschien moeten scharen onder emotie maar liefde is naar mijn mening juist weer geen emotie, ook vreugde niet.
Of is verliefdheid niets anders dan begeerte....
Als je het met mate doet en met respect voor jezelf en de ander(en) dan is het prima. Als je als een halve gare te keer gaat en iedereen schrikt zich rot dan raad ik een bezoekje of 20 naar de psycholoog aan.quote:Op maandag 11 november 2024 20:32 schreef ems. het volgende:
Emoties eruit gooien is alleen voor mensen die in de eerste instantie niet volwassen met emoties om kunnen gaan.
Schreeuwtherapie was begin jaren '60 in de mode gekomen. Er werden schreeuwsessies georganiseerd. Men is ermee gestopt toen bleek dat het tot excessief schreeuwen kon leiden, dan mensen er psychisch volledig door ontwricht konden raken. Natuurlijk is af en toe schreeuwen of met een deur smijten een normale reactie om te ontladen. Maar niet doelgericht je in een schreeuwsessie storten als het niet goed loopt. Bovendien worden de vele schreeuwers die dat doen voor de aandacht, vaak niet eens herkend, maar gezien als onwillige probleemgevallen. Het dramatische is dat er steeds minder hulp is voor mensen die terecht aangeven psychische hulp nodig te hebben.quote:Op zaterdag 9 november 2024 09:49 schreef Panterjong het volgende:
[..]
Dat helpt inderdaad.
Geïnspireerd door de therapie van Arthur Janov. Hun hele debuutplaat staat in het teken van van deze therapie. Daar wordt er echter nog om heen gedraaid. Met Shout werd het concreet. Shout is Orzabel's parafrase van the Primal Scream therapie. Die er op neerkomt, zoals Hans Teeuwen ooit zei, dat je dingen niet op moet kroppen. Ik moet bij dat schilderij van Munch hier ook altijd aan denken.
Wetenschappelijk is volgens mij nooit aangetoond dat het helpt. Ik geloof er wel in.
Denk dat je begin jaren 70 bedoeltquote:Op dinsdag 12 november 2024 23:48 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Schreeuwtherapie was begin jaren '60 in de mode gekomen. Er werden schreeuwsessies georganiseerd. Men is ermee gestopt toen bleek dat het tot excessief schreeuwen kon leiden, dan mensen er psychisch volledig door ontwricht konden raken. Natuurlijk is af en toe schreeuwen of met een deur smijten een normale reactie om te ontladen. Maar niet doelgericht je in een schreeuwsessie storten als het niet goed loopt. Bovendien worden de vele schreeuwers die dat doen voor de aandacht, vaak niet eens herkend, maar gezien als onwillige probleemgevallen. Het dramatische is dat er steeds minder hulp is voor mensen die terecht aangeven psychische hulp nodig te hebben.
Als ik het me goed herinner wie me dit vertelde, denk ik dat het voor de jaren 70 was.quote:Op woensdag 13 november 2024 07:35 schreef Panterjong het volgende:
[..]
Denk dat je begin jaren 70 bedoelt
Volgens wiki is primal therapie beginjaren '70 in zwang gekomen.quote:Op woensdag 13 november 2024 23:33 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Als ik het me goed herinner wie me dit vertelde, denk ik dat het voor de jaren 70 was.
quote:Criticism
Primal therapy is not accepted in the field of psychology. It is regarded as one of the least credible forms of psychotherapy[3] and has been classified in a 2006 APA Delphi poll as "discredited".[31] It has been frequently criticized as lacking outcome studies to substantiate its effectiveness.[32][33][34] Some researchers have suggested that Janov's claim that adults can recall infantile experiences is refuted.[35]
In a 1982 paper published in the journal Zeitschrift für Psychosomatische Medizin und Psychoanalyse, Ehebald and Werthmann report that, following a review of the scientific literature, they found "no on-going reports of primal therapy's therapeutic results, no statistical studies and no follow-up studies." Concluding that primal therapy is not a valid therapeutic technique, they stated that most psychotherapists in the Federal Republic of Germany believe it to be questionable in theory and dangerous in practice.[3]
Het boek Primal Scream van Janov is in 1970 uitgebracht. Hij is de grondlegger van deze therapie. John Lennon was een voorstander ervan en heeft door zijn bekendheid er mede voor gezorgd dat de therapie zo populair werd.quote:Op woensdag 13 november 2024 23:33 schreef Teslynd het volgende:
[..]
Als ik het me goed herinner wie me dit vertelde, denk ik dat het voor de jaren 70 was.
Je hebt ook goede copingsmechanismes.quote:Op woensdag 2 oktober 2024 14:55 schreef Libertarisch het volgende:
Bij mij komt het er meestal wel uit, ik ben ook wel een aantal keren in de cel beland.
Als je je emoties opkropt krijg je kanker, denk ik.
Ja, eens met dit, maar dat is ook wat ik bedoel he, er iets "tegen doen", als in; het verwerken, of het uiten. In principe maakt het niet zoveel uit hoe je dit doet, je kunt het eruit slaan, opschrijven, of schreeuwen, het is allemaal goed. Ook wat jij zegt, ermee zitten, het liefde geven enzovoorts. Maar in alle gevallen zou je terug moeten kijken hoe dit tot stand kwam, waar dit vandaan kwam en wat de triggers waren.quote:Op maandag 4 november 2024 15:32 schreef DavD het volgende:
[..]
Iets ‘tegen’ de emoties doen is denk ik een verkeerde instelling. Een betere woordkeuze is denk ik om iets ‘voor’ die emoties te doen.
Zolang je iets "tegen" die emoties doet, en dus ‘weerstand’ biedt (wat het woord aangeeft), dan zullen die emoties nergens heen kunnen en blijven ze zitten waar ze zijn (en daar ophopen). Die emoties komen terecht in je op. De kunst is om er iets ‘voor’ te doen, en dat doe je door er ruimte/tijd voor te maken en ermee te gaan zitten.
Op het pad naar eenwording (of noem het verlichting) is het fysiek uiten van dit soort “negatieve” emoties niet wijs, ook al uit je het op een boksbal of schreeuw je het van je af (alhoewel dat natuurlijk wel beter is dan het afreageren op een persoon). Ermee gaan zitten en die “negatieve” emoties ‘in’ jezelf de ruimte geven door je aandacht erop te richten, ze daar in je gedachte uit te vergroten, ze niet te veroordelen, maar te accepteren, te vergeven en lief te hebben, zal ze tot ‘oplossing’ brengen. Als je op die manier lang genoeg met de betreffende “negatieve” emotie zit, het ruimte in jezelf en geest geeft, het respecteert, dan zal je ook ‘achter’ die emotie kunnen kijken. Die emoties lijken op zichzelf staande entiteiten (of noem het energieën) en als je er lang genoeg mee zit en je liefdevolle aandacht geeft en ze niet veroordeeld, maar accepteert (in jezelf) en lief hebt (in jezelf), zullen ze zich veilig genoeg voelen om je hun verhaal te vertellen over ‘wanneer’ en ‘waarom’ ze zijn opgekomen. En dan zal je inzien dat die zogenaamde “negatieve” emoties (of het nu angst, woede of haat is) in realiteit positieve emoties zijn die uit dezelfde ‘bron’ voortkomen als de andere positieve emoties, namelijk: liefde
Hier ben ik het niet helemaal mee eens, dit kan vice versa. Opgekropte woede kan angst veroorzaken, maar woede kan ook uit angst voortkomen. Dit werkt 2 kanten op. Verder prima post, maar meer semantische discussie dan dat we het oneens zijn.quote:Bij woede zal je bijv. kunnen inzien/ervaren dat het voort is gekomen uit angst, en die angst weer afkomstig is van een gedeelte in jezelf dat zich zorgen maakte om je overleving. Dat het om die reden terecht is opgekomen. Het had dus als doel je te beschermen. Bron is net als bij de positieve emoties: liefde
Ja, dit dus.quote:Op maandag 11 november 2024 03:08 schreef bedachtzaam het volgende:
Emotioneel word je omdat je geraakt word door iets, maakt niet uit welke emotie, blij, kwaad, bang, verdriet, schaamte, schuld, omdat iets je raakt wat de emotie oproept is het heel goed mogelijk om daar voor jezelf inzicht in te krijgen.
Naar mijn mening is daar geen weerstand tegen te bieden want het gebeurt gewoon en als je geraakt word is dat een prachtige spiegel om in te kijken.
Dat komt helemaal tegemoet aan wat DavD hierboven al schreef, juist dat inzicht in het zelf maakt helder en wijs.
Wellicht verwoord @:Mijk het gewoon ongelukkig maar bedoelt hij hetzelfde, ermee aan de slag gaan.
Nu ik bovenstaande zo schrijf zou ik ook verliefdheid misschien moeten scharen onder emotie maar liefde is naar mijn mening juist weer geen emotie, ook vreugde niet.
Of is verliefdheid niets anders dan begeerte....
Ik denk via ontspanning. Dan komt het vanzelf naar boven.quote:Op dinsdag 10 december 2024 22:40 schreef Rozenbloem het volgende:
Als je emoties al heel lang hebt opgekropt, is het lastig om toegang te krijgen tot die triggers (vind ik). Ik merk bij mezelf dat bepaalde triggers diep begraven liggen. Maar hoe zweverig ook, ik voel wel dat ze in mijn lichaam en hoofd aanwezig zijn. Toch: het lukt me niet om ze concreet te maken. Hoe kun je zoiets naar boven halen of duidelijker krijgen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |