De NAVO landen:quote:https://www.rijksoverheid(...)nederland-veiligheid
Wat doet de NAVO? Buitenlandse Zaken in begrijpelijke taal
De oorlog in Oekraïne maakte een einde aan een lange periode van vrede in Europa. De NAVO is belangrijker dan ooit. Maar welke rol heeft de NAVO in de wereld? En waarom is de NAVO belangrijk voor Nederland? We leggen het uit.
Veiligheid in Nederland
Een veiligere wereld betekent een veiliger Nederland. Waarom? Denk bijvoorbeeld aan terrorisme, nucleaire wapens of cyberaanvallen. Deze dreigingen hebben één overeenkomst: ze laten zich niet door grenzen tegenhouden.
Onze veiligheid begint dus vaak in het buitenland. Daarom is het belangrijk dat we goede relaties hebben met andere landen. En dat we samen de stabiliteit in de wereld beschermen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich daarvoor in. Ook de NAVO speelt daarbij een belangrijke rol. Maar wat houdt de NAVO precies in?
Wat is de NAVO?
NAVO is de afkorting van de ‘Noord-Atlantische Verdragsorganisatie’. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.
De NAVO is een militair bondgenootschap tussen 31 landen uit Europa en Noord-Amerika, met een hoofdkwartier in Brussel. Nederland is ook lid van de NAVO. De NAVO werd in 1949 opgericht – dus kort na de Tweede Wereldoorlog – om de vrijheid en veiligheid van alle landen die lid zijn (bondgenoten) te beschermen. En dat bondgenootschap is nu misschien wel belangrijker dan ooit.
Wereldwijde uitdagingen voor onze veiligheid
De wereld is minder veilig dan die was. Ook dichtbij Nederland. Denk aan de oorlog die Poetin is begonnen in Oekraïne. Of China: een groeiende economische en militaire wereldmacht – die deze macht steeds vaker gebruikt. Ook ontstaan door technologische ontwikkelingen nieuwe soorten dreigingen, zoals cyberaanvallen. Of het gebruik van moderne wapens zoals drones, die zonder menselijke inzet doelen kunnen aanvallen.
Ook klimaatverandering kan leiden tot meer conflicten, of kan conflicten erger maken. Landen hebben elkaar nodig om zulke wereldwijde dreigingen te voorkomen en tegen te gaan.
NAVO en diplomatie
De NAVO is een militair en defensief bondgenootschap. Je zou misschien denken dat het bij de NAVO vooral gaat over militaire acties. Maar toch gaat daar een heel belangrijke stap aan vooraf. Op de eerste plaats staat de NAVO voor diplomatie. Door het gesprek aan te gaan met elkaar en met andere landen, proberen we conflicten zonder geweld op te lossen.
Ook binnen de NAVO werken bondgenoten samen en maken ze afspraken. Bijvoorbeeld over het beschermen van democratische waarden. Denk aan het kunnen houden van vrije en eerlijke verkiezingen, gelijke rechten voor iedereen en vrijheid van meningsuiting.
In de NAVO komen militaire en niet-militaire experts samen om informatie uit te wisselen over wat er gebeurt in de wereld. Zo bereidt de NAVO zich voor op de uitdagingen en dreigingen van nu en in de toekomst. Met militaire én diplomatieke inzet.
De NAVO in de wereld
De NAVO helpt ook een aantal andere landen die geen lid zijn van het bondgenootschap, met hun veiligheid. Bijvoorbeeld bij het trainen van hun eigen militairen. Ook kunnen militairen vanuit de NAVO worden ingezet bij het beheersen van een crisis. Dat is ook belangrijk voor Nederland. Want de wereld is steeds meer verbonden. En ook onze veiligheid is verbonden met die van anderen.
Artikel 5: wat als een NAVO-land wordt aangevallen?
Een aanval op één van de lidstaten, is een aanval op alle lidstaten. Artikel 5 is de belangrijkste afspraak in het zogenaamde Noord-Atlantisch Verdrag, het akkoord dat de basis vormt van de NAVO. Als één NAVO-lid wordt aangevallen, zullen alle leden het land militair steunen. Het aangevallen land staat er dus niet alleen voor. Zo’n aanval hoeft niet met tanks en geweren te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een cyberaanval zijn.
Kortom, de NAVO zorgt ervoor dat we samen veiliger zijn. Maar hoe wordt een land lid van de NAVO?
Wanneer mag een land bij de NAVO?
Een land kan niet zomaar lid worden van de NAVO. Daarvoor zijn verschillende eisen en moet het land een aantal stappen doorlopen.
Stap 1: het land moet aan drie basisvoorwaarden van de NAVO voldoen. Lidmaatschap is alleen mogelijk voor Europese landen en landen in Noord-Amerika. Dat is bij de oprichting van de NAVO zo afgesproken. Een land moet democratisch zijn. En een land moet bijdragen aan de veiligheid in de Europees-Atlantische regio.
Stap 2: het land moet een actieplan voor NAVO-lidmaatschap (Engels) volgen. Daarmee wordt een land getoetst en geholpen om aan verdere eisen van de NAVO te voldoen. Deze eisen hebben onder andere te maken met vrijheid, mensenrechten, democratie en rechtspraak. Daarvoor zijn in het land dat lid wil worden soms hervormingen nodig.
Stap 3: het land moet akkoord zijn met de doelen, rechten en verplichtingen van de NAVO. Deze afspraken maakt het land in gesprekken met NAVO-leden.
Stap 4: alle NAVO-leden moeten akkoord zijn met de toetreding van het land. Alle NAVO-leden ondertekenen hiervoor het toetredingsprotocol.
Stap 5: de bevolking van het land zelf moet instemmen met NAVO-lidmaatschap. Dit kan bijvoorbeeld worden besloten door het parlement, of via een referendum.
Ieder land is anders. Daarom verschilt het ook per land hoe lang het duurt om lid te worden.
De NAVO en Nederland
Om onze manier van leven te beschermen, blijft Nederland bouwen aan een sterk Europa en een sterke NAVO. Want door met andere landen samen te werken en afspraken te maken, staan we sterker in de wereld.
Daarom zet het ministerie van Buitenlandse Zaken zich in voor een nauwe samenwerking binnen de NAVO. Maar ook binnen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN). En Nederland vindt het belangrijk dat de NAVO en de EU daarbij nauw samenwerken. Zo kunnen we risico’s voor onze veiligheid op tijd herkennen. Samen kunnen we oplossingen vinden voor wereldwijde uitdagingen. Dat is de beste manier om de Nederlandse vrijheid en veiligheid te verdedigen.
En volgend jaar komen ze naar Nederland. Hadden ze beter in maart kunnen doen als er nog weinig evenementen zijn. Hoewel er is dan geen voetbal.quote:https://nos.nl/artikel/25(...)nd-navo-top-den-haag
Politie wil volgend jaar zo min mogelijk evenementen rond NAVO-top Den Haag
De politie vraagt burgemeesters in een brief om volgend jaar zo min mogelijk evenementen te laten plaatsvinden rond de NAVO-top in Den Haag. De driedaagse top van het militair bondgenootschap wordt volgend jaar gehouden van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 juni.
In de oproep stelt de politie dat er rond de top zoveel inzet wordt gevraagd dat er geen capaciteit over is om naast het gewone werk nog agenten te leveren voor andere evenementen. Burgemeesters gaan over de vergunningen die daarvoor worden verleend.
Politiechef Willem Woelders zegt dat de voorbereidingen voor de NAVO-top vorig jaar al zijn begonnen. "We hebben te zorgen voor de beveiliging, met name de locaties in Den Haag. Er zijn veel hotels waar delegaties verblijven, er zijn aankomsten op vliegvelden, transporten en eventueel de openbare orde als daar spanningen spelen."
Extra ME en verlofbeperking
Woelders spreekt van een uitzonderlijke situatie voor Nederland. "Tien jaar geleden hadden we de Nuclear Security Summit, ook in Den Haag, maar deze top is groter. Er komen 150 ministers, er zijn 6000 delegatieleden. Dat is uniek. Dit is het eerste evenement in Nederland van deze grootte."
Om de beveiliging rond de NAVO-top soepel te laten verlopen, wil de politie extra mensen opleiden voor de mobiele eenheid. "Komende maanden worden extra opleidingsdagen gepland en nieuwe collega's opgeleid." Agenten die normaal gesproken niet op straat lopen, worden ook bij de NAVO-top ingezet.
Ook geldt er voor volgend jaar een verlofbeperking. Pas aan het einde van dit jaar bekijkt de politie of mensen in de periode rond de NAVO-top verlof kunnen opnemen.
Denk dat die locatie gewoon niet geschikt is qua infrastructuur voor veiligheid. En/of ongeschikt en te klein voor al die regeringsleiders met hun entourages.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 18:24 schreef StateOfMind het volgende:
Waarom in Den Haag als we ook een Navo hoofdkwartier hebben, in Brunssum?
Het zal eerder dat laatste zijn idd.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 18:55 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Denk dat die locatie gewoon niet geschikt is qua infrastructuur voor veiligheid. En/of ongeschikt en te klein voor al die regeringsleiders met hun entourages.
Alle wereldleiders aan het zoervleisjquote:Op vrijdag 21 juni 2024 18:24 schreef StateOfMind het volgende:
Waarom in Den Haag als we ook een Navo hoofdkwartier hebben, in Brunssum?
In Brussel hebben ze een HQ dat zes jaar oud is en 1.1 miljard heeft gekost.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 18:24 schreef StateOfMind het volgende:
Waarom in Den Haag als we ook een Navo hoofdkwartier hebben, in Brunssum?
quote:https://eenvandaag.avrotr(...)hem-verwacht-worden/
De uitdagingen van Mark Rutte als nieuwe NAVO-baas: 'Er zal leiderschap van hem verwacht worden'
Mark Rutte is vandaag officieel benoemd tot de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Wat staat hem te wachten en waarom is er juist voor hem gekozen? "Hij heeft een eigenschap die belangrijk is voor iemand die iedereen bijeen moet houden."
Na bijna 14 jaar verruilt Rutte het Torentje in Den Haag voor het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Dat het militair bondgenootschap nu juist voor hem kiest, verbaast defensiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga niet. Want de nieuwe NAVO-baas staat op veel fronten grote uitdagingen te wachten.
'Kracht van Europa ontdekt'
Wijninga ziet dat Rutte de afgelopen jaren enorm is gegroeid op het wereldtoneel. Toen hij in oktober 2010 aantrad als minister-president van Nederland was Rutte volgens hem helemaal niet zo op Europa gericht, en al helemaal niet op defensie. Dit had toen ook te maken met de grote bezuinigingen die zijn eerste kabinet doorvoerde.
Maar in de loop der jaren kreeg de premier steeds meer belangstelling voor het buitenland. De deskundige wijst daarbij op de ramp met vlucht-MH17 (2014) en de zogenoemde Turkije-deal (2016), die Rutte namens de Europese Unie met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan sloot. "Hij ontdekte steeds meer de kracht van Europa."
Eenheid binnen NAVO bewaren
Ondertussen zagen we hier dat Rutte in staat was om verschillende partijen in diverse kabinetten bij elkaar te brengen. Tijdens zijn premierschap regeerde hij met CDA, PVV, PvdA, D66 en ChristenUnie. Bij de NAVO krijgt hij straks te maken met 32 lidstaten. "Dus dan is dat een belangrijke eigenschap voor iemand die iedereen bijeen moet houden", zegt Wijninga.
Alsnog wordt het een hele klus om die eenheid binnen het bondgenootschap te versterken, denkt hij. "We zien dat in een aantal lidstaten rechts-populistische regeringen aan de macht zijn gekomen of komen. Die twijfelen aan de steun vanuit de NAVO aan Oekraïne, terwijl de ontwikkeling van Rusland wel een bedreiging blijft."
BEKIJK OOK
Vredesconferentie voor Oekraïne, maar zonder Rusland: hoeveel zin heeft dat? 'Niet bedoeld om onderhandelingen te starten'
Vredesconferentie voor Oekraïne, maar zonder Rusland: hoeveel zin heeft dat? 'Niet bedoeld om onderhandelingen te starten'
15-06-2024
'Goed overweg met Trump'
Een andere uitdaging die Rutte op z'n bordje krijgt, is de mogelijke terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Trump is zeer kritisch op het feit dat verschillende Europese landen niet voldoen aan de NAVO-norm dat jaarlijks 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie moeten worden uitgegeven.
Nederland voldoet dit jaar waarschijnlijk voor het eerst wél hieraan, net als 22 andere lidstaten. Maar dat betekent dat negen landen zich (nog) niet aan de afspraak houden. En dat zou voor frictie met Trump kunnen zorgen, zegt Wijninga. "Maar Rutte heeft eerder al laten zien dat hij goed overweg kan met Trump." Dat zou zelfs een reden voor zijn benoeming kunnen zijn geweest, denkt hij.
Agressie vanuit China
Daarnaast moeten we volgens de defensiespecialist de toenemende agressie vanuit China richting Taiwan en de spanningen rond de Zuid-Chinese Zee niet over het hoofd zien. Mocht dit conflict in de toekomst escaleren, dan is er een grote kans dat de NAVO erbij betrokken raakt omdat de Amerikanen daarop zullen aandringen.
De eventuele gevolgen hiervan zullen vooral Europese landen (economisch) voelen, benadrukt Wijninga tot slot. Europa is namelijk de grootste handelspartner van China. Rutte kan in zo'n situatie een belangrijke rol spelen: "Ook al bepaalt hij niet de koers van de NAVO, hij kan discussies sturen. Er zal leiderschap van hem verwacht worden."
Ik vraag me af wat de kans is dat niet alleen Europese en Noord-Amerikaanse landen lid mogen worden maar bijvoorbeeld ook bevriende landen in andere regio's. Denk aan in de eerste plaats Australië en Nieuw Zeeland en later ook Japan en Zuid Korea.quote:Wanneer mag een land bij de NAVO?
Een land kan niet zomaar lid worden van de NAVO. Daarvoor zijn verschillende eisen en moet het land een aantal stappen doorlopen.
Stap 1: het land moet aan drie basisvoorwaarden van de NAVO voldoen. Lidmaatschap is alleen mogelijk voor Europese landen en landen in Noord-Amerika. Dat is bij de oprichting van de NAVO zo afgesproken. Een land moet democratisch zijn. En een land moet bijdragen aan de veiligheid in de Europees-Atlantische regio.
Nul. Er zijn samenwerkingen maar toetreding is niet mogelijk zolang de huidige statuten van kracht zijn.quote:Op woensdag 3 juli 2024 10:36 schreef Hawkxyz het volgende:
[..]
Ik vraag me af wat de kans is dat niet alleen Europese en Noord-Amerikaanse landen lid mogen worden maar bijvoorbeeld ook bevriende landen in andere regio's. Denk aan in de eerste plaats Australië en Nieuw Zeeland en later ook Japan en Zuid Korea.
Brunssum is een militair HQ (een van de drie operationele) ook wel JFC genoemd, Brussel is het hoofdkwartier van de NAVO als organisatie dus zowel het civiele als militaire deel.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 18:24 schreef StateOfMind het volgende:
Waarom in Den Haag als we ook een Navo hoofdkwartier hebben, in Brunssum?
quote:https://www.nu.nl/buitenl(...)ensie-industrie.html
NAVO en Europees investeringsfonds bundelen krachten voor defensie-industrie
Twee investeringsfondsen van de Europese Investeringsbank en de NAVO gaan samenwerken om de Europese defensie-industrie te versterken. Dat meldt persbureau ANP dinsdag.
De samenwerking moet de flexibiliteit en de mogelijkheden in de defensie-industrie vergroten. Behalve bestaande defensiebedrijven zouden met name ook startende bedrijven kunnen profiteren van de investeringen, zo is het idee.
Landen in de Europese Unie zijn sinds de inval van Rusland in Oekraïne in gesprek om het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid te versterken. Daar hoort onder meer de aankoop van defensiematerieel bij.
De EU heeft als organisatie ook een eigen fonds met geld dat naar de defensie-industrie kan voor nieuwe wapens. Maar de doelen van het fonds zijn nauw omschreven. Aanpassingen vragen steeds instemming van de EU-landen en de besluitvorming verloopt soms stroef.
De nieuwe samenwerking tussen het NAVO-innovatiefonds (NIF) en het Europese Investeringsfonds (EIF) zorgt voor meer flexibiliteit omdat het hier bijvoorbeeld ook om privaat geld gaat in plaats van gemeenschapsgeld, zoals bij het EU-fonds uitsluitend het geval is.
Organisaties blijven zelfstandig
Het EIF is onderdeel van de in Luxemburg gevestigde Europese Investeringsbank van de EU. Het NAVO-innovatiefonds is een zelfstandig fonds dat wordt ondersteund door 24 Europese landen van de in totaal 32 NAVO-lidstaten. Nederland doet ook mee aan dit NAVO-fonds.
Zowel het EIF als het NIF blijft zelfstandig, maar de fondsen gaan informatie delen en eventueel naar elkaar verwijzen voor aanvullende financiering. De twee fondsen delen zo nodig ook kennis met de Europese Commissie als dit nuttig lijkt om de Europese defensie-industrie uit te breiden.
https://www.theguardian.c(...)o-summit-biden-trumpquote:Biden’s health and threat of a second Trump term loom over Nato summit
As European leaders and top defense officials from 31 Nato countries descend on Washington next week, all eyes will be focused firmly on Joe Biden, whose faltering performance at last month’s debate has added to concerns about the country that some Europeans already described as their “unpredictable ally”.
The US president has hoped that his leadership at the summit will rescue his campaign against Donald Trump amid concerns about his age and mental acuity. In a primetime interview on US television this week, he said: “And who’s gonna be able to hold Nato together like me?… We’re gonna have, I guess a good way to judge me, is you’re gonna have now the Nato conference here in the United States next week. Come listen. See what they say.”
But in private conversations, some European officials and diplomats have expressed concerns about his “shaky” public appearances and worries about the high likelihood of a second Trump term. Several foreign officials questioned whether Biden would remain in the race through next week.
“You can’t just put the genie back in the bottle,” said one European diplomat of the questions concerning Biden’s age. “It is one of the big issues [around the summit].”
Officials who normally focused on security policy said they would pay close attention to Biden’s behaviour during his public appearances at the Nato summit, including a speech in the Mellon Auditorium on Tuesday and then meetings with the other member and partner countries on Wednesday. Some expressed confidence in his team, including Jake Sullivan, US national security adviser, to manage major crises, but said that the question of Biden’s political future had taken a toll.
Several foreign officials said that Biden’s slump in the polls would compound problems from this year’s bruising fight in Congress over the $60.8bn in military aid to Ukraine and make it less likely for the administration to take bold action.
“The issue with his age has become a major concern … a distraction from other real issues [for Nato],” said a European official. One administration official told the Washington Post that the summit has “gone from an orchestrated spectacle to one of the most anxious gatherings in modern times”.
[..]
Meneer Light vergeet iets cruciaals: Oekraïne is geen lid van de NAVO en ook niet van de EU. Alleen die 2 feiten halen heel zijn betoog al onderuit. En intussen is Rusland in 2 maanden 60.000 soldaten verloren zonder een meter op te schieten, dankzij alleen wat verstrekte NAVO wapens die grotendeels 'over' waren.quote:
Heel Oost-Europa ziet toch hoe de EU en de NAVO een de bevolking van een bevriend democratisch land als Oekraïne jaren laten spartelen. Allerlei militaire restricties en beperkingen opleggen, militaire hulp traineren, het mag wat Oekraiense slachtoffers en ellende kosten allemaal. Halfhartige sancties, mooie woorden maar nauwelijks daden. De oorlog wordt zo lang mogelijk gerekt.quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:11 schreef Hexagon het volgende:
Ik zie ook niet echt welke reputatie schade de NAVO nou opgelopen zou moeten hebben.
Maar de NAVO is niet opgericht als politieagent voor de wereld, dan kun je beter naar de VN kijken. De NAVO is er om NAVO lidstaten te beschermen en Oekraïne is gewoon geen NAVO lid. Net zoals ieder EU land verplichtingen heeft om de lidstaten te beschermen, maar Oekraïne is ook geen EU lid. In feite is de oorlog in Oekraïne voor de NAVO niet veel anders dan de oorlog in Eritrea en Ethiopië.quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:14 schreef Perrin het volgende:
[..]
Heel Oost-Europa ziet toch hoe de EU en de NAVO een de bevolking van een bevriend democratisch land als Oekraïne jaren laten spartelen. Allerlei militaire restricties en beperkingen opleggen, militaire hulp traineren, het mag wat Oekraiense slachtoffers en ellende kosten allemaal. Halfhartige sancties, mooie woorden maar nauwelijks daden. De oorlog wordt zo lang mogelijk gerekt.
Straks is de NAVO nog verzwakt ook door Trump, hoe veilig denk je dat de overige landen rond Rusland zich voelen met zulke ondaadkrachtige of zelfs openlijk met Rusland flirtende vrienden? Die zien de bui al hangen.
Denk jij dat onder Trump de VS zal helpen Oost-Europa te verdedigen tegen een Russische invasie? Taiwan tegen een Chinese?
Bevriende, democratische landen verliezen hun vertrouwen in de daadkracht en de capaciteiten van de NAVO, de VS en de EU.
Puur toevallig leveren NAVO landen, weliswaar druppelsgewijs, wat militaire middelen aan een Europees, democratisch land als Oekraïne. Mogen die lui blij mee zijn dat we dat voor ze over hebben!quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:29 schreef Hanca het volgende:
[..]
Maar de NAVO is niet opgericht als politieagent voor de wereld, dan kun je beter naar de VN kijken. De NAVO is er om NAVO lidstaten te beschermen en Oekraïne is gewoon geen NAVO lid. Net zoals ieder EU land verplichtingen heeft om de lidstaten te beschermen, maar Oekraïne is ook geen EU lid. In feite is de oorlog in Oekraïne voor de NAVO niet veel anders dan de oorlog in Eritrea en Ethiopië.
En ja, als Rusland een NAVO land aan valt, dan zal de NAVO met of zonder VS klaar staan. En als Oekraïne iets bewezen heeft, is het dat Rusland dan kansloos is.
Zo cynisch zou ik het niet zeggen, maar het is wel een feit dat het geen NAVO (en geen EU) conflict is. Als je een organisatie zoekt die uit is op wereldwijde vrede en niet alleen op bescherming van zichzelf, moet je bij de VN zijn.quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:33 schreef Perrin het volgende:
[..]
Puur toevallig leveren NAVO landen, weliswaar druppelsgewijs, wat militaire middelen aan een Europees, democratisch land als Oekraïne. Mogen die lui blij mee zijn dat we dat voor ze over hebben!
Als je een organisatie zoekt waarop je kunt vertrouwen als Rusland je land binnenvalt moet je, zeker onder Trump, niet bij de NAVO zijn. En ook niet bij de EU.quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:36 schreef Hanca het volgende:
[..]
Zo cynisch zou ik het niet zeggen, maar het is wel een feit dat het geen NAVO (en geen EU) conflict is. Als je een organisatie zoekt die uit is op wereldwijde vrede en niet alleen op bescherming van zichzelf, moet je bij de VN zijn.
Dat ziet niet iedereen. Iedereen ziet dat Rusland, het niet NAVO land met het grootste leger, al niet tegen Oekraïne op kan. Een land dat toch niet bekend staat om zijn sterke leger. Iedereen ziet dus dat de NAVO ook zonder de VS weinig tot niks te vrezen heeft (behalve van de VS zelf, daar kan niemand tegenop).quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:33 schreef Perrin het volgende:
[..]
Iedereen ziet hoe militair ondermaats de NAVO is zonder de VS. En iedereen trekt daar zijn eigen conclusies uit.
Klopt, daar zijn de NAVO en de EU ook niet voor. Het is alsof je bij een inbraak in Nederland de Duitse politie belt. Of dat je boos bent op het beveiligingsbedrijf van het industrieterrein verderop in de straat. Oekraïne is geen NAVO, de NAVO is niet in oorlog met Rusland.quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:37 schreef Perrin het volgende:
[..]
Als je een organisatie zoekt waarop je kunt vertrouwen als Rusland je land binnenvalt moet je, zeker onder Trump, niet bij de NAVO zijn. En ook niet bij de EU.
Je denkt echt verkeerd als je NAVO of EU als een soort wereldwijde politieagent ziet. Of een instantie die gegarandeerd alle democratische landen met man en macht te hulp schiet.quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:39 schreef Perrin het volgende:
We doen in Europa schandalig weinig om een mede-Europees en democratisch land te redden uit de klauwen van Poetin. En iedereen ziet die zwakte.
De enige andere optie die open is is troepen sturen, dat besef je hopelijk toch wel?quote:Op donderdag 11 juli 2024 09:39 schreef Perrin het volgende:
We doen in Europa schandalig weinig om een mede-Europees en democratisch land te redden uit de klauwen van Poetin. En iedereen ziet die zwakte.
We sturen druppelsgewijs wat oud materieel, we doen bar weinig om de magere sancties te handhaven en overtreders te straffen. Het is minimaal. De Oekraïense bevolking betaalt dagelijks met bloed voor die keuzes.quote:Op donderdag 11 juli 2024 11:16 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
De enige andere optie die open is is troepen sturen, dat besef je hopelijk toch wel?
Oekraine krijgt materieel, krijgt munitie, krijgt fondsen, krijgt politieke steun, Rusland heeft te maken met sancties en uitsluiting, de enige stap die je kan zetten die voorbij gaat aan wat we nu doen is zelf deel gaan nemen,
En wat kan Orban dan voor zaken doen en namens wie?quote:Op donderdag 11 juli 2024 11:30 schreef Perrin het volgende:
[..]
We sturen druppelsgewijs wat oud materieel, we doen bar weinig om de magere sancties te handhaven en overtreders te straffen. Het is minimaal. De Oekraïense bevolking betaalt dagelijks met bloed voor die keuzes.
Ondertussen wat mooie praatjes op een NAVO top, waar iedereen weet dat over een paar maanden Trump daar de boel gaat uithollen.
En Orban die alvast zaken doet met Poetin en Trump, wat een vertoning.
Orban doet geen zaken, Orban zijn populariteit thuis is zo gezakt dat hij de laatste verkiezingen zijn meerderheid kwijt was. Orban is dus gewoon bezig met een rondje om zijn populariteit in eigen land weer groter te maken. Puur voor de bühne, niks concreets.quote:Op donderdag 11 juli 2024 11:30 schreef Perrin het volgende:
[..]
We sturen druppelsgewijs wat oud materieel, we doen bar weinig om de magere sancties te handhaven en overtreders te straffen. Het is minimaal. De Oekraïense bevolking betaalt dagelijks met bloed voor die keuzes.
Ondertussen wat mooie praatjes op een NAVO top, waar iedereen weet dat over een paar maanden Trump daar de boel gaat uithollen.
En Orban die alvast zaken doet met Poetin en Trump, wat een vertoning.
Trump kan niet zo heel veelquote:Op donderdag 11 juli 2024 11:30 schreef Perrin het volgende:
[..]
We sturen druppelsgewijs wat oud materieel, we doen bar weinig om de magere sancties te handhaven en overtreders te straffen. Het is minimaal. De Oekraïense bevolking betaalt dagelijks met bloed voor die keuzes.
Ondertussen wat mooie praatjes op een NAVO top, waar iedereen weet dat over een paar maanden Trump daar de boel gaat uithollen.
En Orban die alvast zaken doet met Poetin en Trump, wat een vertoning.
Ook dat, uiteindelijk gaat het congres over het lidmaatschap van de NAVO, niet de president.quote:
dan nogquote:Op donderdag 11 juli 2024 12:00 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ook dat, uiteindelijk gaat het congres over het lidmaatschap van de NAVO, niet de president.
Congress en Senaat en in beide gevallen is er een tweederde meerderheid nodig. Dat heeft Trump wel goed geregeld*quote:Op donderdag 11 juli 2024 12:00 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ook dat, uiteindelijk gaat het congres over het lidmaatschap van de NAVO, niet de president.
Wat da wel?quote:Op maandag 28 oktober 2024 16:03 schreef sp3c het volgende:
denk dat ze weinig oorlog gaan zien eerlijk gezegd
denk backfill opsquote:
https://www.vpro.nl/buitenhof.htmlquote:Het is een turbulente tijd met een oorlog op het Europese continent, spanningen tussen NAVO-lidstaten onderling en met een nieuwe Amerikaanse President die eisen stelt aan het bondgenootschap én aan de leden. In Buitenhof: Secretaris-Generaal van de NAVO Mark Rutte. Wat is zijn grote uitdaging, hoe krijgt hij alle lidstaten weer op één lijn en is er uitzicht op vrede in Oekraine?
We brengen onze eigen defensie ook maar mondjesmaat op orde. Wat is er nou terecht gekomen van die 100 miljard die Duitsland nog wel even extra in hun defensie ging pompen bijvoorbeeld?quote:Op donderdag 11 juli 2024 11:30 schreef Perrin het volgende:
[..]
We sturen druppelsgewijs wat oud materieel, we doen bar weinig om de magere sancties te handhaven en overtreders te straffen. Het is minimaal. De Oekraïense bevolking betaalt dagelijks met bloed voor die keuzes.
Ondertussen wat mooie praatjes op een NAVO top, waar iedereen weet dat over een paar maanden Trump daar de boel gaat uithollen.
En Orban die alvast zaken doet met Poetin en Trump, wat een vertoning.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |