Waarschijnlijk is het een overkoepelende organisatie die erover gaat en is het daar nog niet doorgedrongen. Gezien de situatie lijkt het mij wel beter gedurende de zonnige maanden de tarieven te verwisselen.quote:
Kennelijk is het dat wel, want ze moeten betalen om stroom kwijt te kunnen, ipv dat ze er geld voor krijgen.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 18:34 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
waarom zouden ze dat doen ?? Het is niet hun probleem
Dat ga ik morgen bij de Albert Heijn ook doen.quote:Het is het probleem van de verkoper en dat ben jij
de koper die stelt de prijs vast voor zichzelf , waarvoor ie kopen wil
ze verkopen het aan je buurman tegen een negatieve prijs en die kan er zijn Tesla mee opladenquote:Op zaterdag 25 mei 2024 20:49 schreef Wantie het volgende:
[..]
Kennelijk is het dat wel, want ze moeten betalen om stroom kwijt te kunnen, ipv dat ze er geld voor krijgen.
[..]
Dat ga ik morgen bij de Albert Heijn ook doen.
Anyway, er zijn afspraken gemaakt (saldering), en de energiemaatschappij heeft daar een probleem mee (overschot op zonnige dagen die ze niet kwijt kunnen)
in plaats van dat ze in oplossingen denken.
Ja , en zeer dik ookquote:
Ja, en daar verliezen ze dus opquote:Op zaterdag 25 mei 2024 21:04 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze verkopen het aan je buurman tegen een negatieve prijs en die kan er zijn Tesla mee opladen
De verliezen kunnen nog groter zijn als het stroomnet 'overspannen' raakt en trafo's beginnen affikkenquote:
Dat kan dus niet.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 21:12 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De verliezen kunnen nog groter zijn als het stroomnet 'overspannen' raakt en trafo's beginnen affikken
Dan kunnen ze een claim leggen bij TenneTquote:Op zaterdag 25 mei 2024 21:12 schreef Digi2 het volgende:
[..]
De verliezen kunnen nog groter zijn als het stroomnet 'overspannen' raakt en trafo's beginnen affikken
Men vertrouwt erop dat de omvormers bij de zonnepanelen zichzelf uitschakelen als de netspanning te hoog oploopt. Ook zijn er wel andere borgingen om dat te voorkomen, maar liever komt men überhaupt niet in zo'n situatie.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 21:17 schreef Wantie het volgende:
[..]
Dan kunnen ze een claim leggen bij TenneT
wat een onzinnige ontwikkeling dan. voor die centrale(s) echt draaien is driekwart van nederland al voorzien met zonne en wind energie.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 19:58 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Binnen de huidige plannen gaat de overheid er al vanuit dat het een minimale stroomprijs gaat garanderen voor kerncentrales en dus iedereen verplichten die energie af te nemen. Zonder die voorwaarde gaan de centrales er ook niet komen.
Er bestaat nog geen rendabele opslag voor die stroom om de seizoens invloed te kunnen overbruggen, nu gebruikt men daar vooral fossiele energie voor, maar dat vervangen door kerncentrales die vooral veel stroom zullen gaan leveren gedurende de donkere maanden is een CO2 arme, zeer kostbare oplossing imo.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 21:50 schreef pokkerdepok het volgende:
[..]
wat een onzinnige ontwikkeling dan. voor die centrale(s) echt draaien is driekwart van nederland al voorzien met zonne en wind energie.
in de winter maanden zal het gewoon electra zijn die gemaakt is door onze centrales met uit de USA geimporteerde LNGquote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:19 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er bestaat nog geen rendabele opslag voor die stroom om de seizoens invloed te kunnen overbruggen, nu gebruikt men daar vooral fossiele energie voor, maar dat vervangen door kerncentrales die vooral veel stroom zullen gaan leveren gedurende de donkere maanden is een CO2 arme, zeer kostbare oplossing imo.
quote:In Nederland hebben we vijf elektriciteitscentrales die helpen bij de productie en levering van elektriciteit, warmte en stoom aan klanten in Nederland.
Onze technologisch geavanceerde centrales in Rotterdam, Den Haag en Leiden produceren elektriciteit en warmte.
De elektriciteit leveren we aan de elektriciteitsmarkt.
quote:Tata steel betaalt 94 keer minder dan huishouden
Maar het verschil kan nog veel groter, met name voor de hele grote bedrijven.
Neem een bedrijf als Tata Steel. Volgens recente kerncijfers verbruikt het bedrijf jaarlijks zo'n 2 miljard kWh aan elektriciteit.
Stop je dit getal in de belastingmolen.
Dan komt het gemiddelde belastingtarief uit op 0,13 cent per kWh.
Dat is 94 keer minder dan wat een huishouden per kWh betaalt.
In de winter wordt er gewoon kernenergie uit Frankrijk geïmporteerd. Ook zullen meer kabels tussen diverse landen gelegd worden waardoor in de winter je ook windstroom uit het VK, Denemarken hebt als het toevallig ff niet waait in Nederland.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:19 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er bestaat nog geen rendabele opslag voor die stroom om de seizoens invloed te kunnen overbruggen, nu gebruikt men daar vooral fossiele energie voor, maar dat vervangen door kerncentrales die vooral veel stroom zullen gaan leveren gedurende de donkere maanden is een CO2 arme, zeer kostbare oplossing imo.
Toch zijn die plannen er omdat je als land niet te afhankelijk wilt zijn van het buitenland. Duitsland was buitengewoon kwetsbaar toen het gas uit Rusland niet meer stroomde. Met name omdat toevallig tegelijkertijd een groot aantal franse kerncentrales in onderhoud waren.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:29 schreef Falco het volgende:
[..]
In de winter wordt er gewoon kernenergie uit Frankrijk geïmporteerd. Ook zullen meer kabels tussen diverse landen gelegd worden waardoor in de winter je ook windstroom uit het VK, Denemarken hebt als het toevallig ff niet waait in Nederland.
Kernenergie in NL gaat er nooit komen aangezien dit zo'n drie keer per kWh duurder is dan wind of zon.
Dat is het plan totdat een groot deel daarvan met behulp van eigen kerncentrales zal worden vervangen. De toekomst zal het uitwijzen. Als de contracten voor de bouw eenmaal getekend zijn hebben we zekerheid, zover is het nog nietquote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:26 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
in de winter maanden zal het gewoon electra zijn die gemaakt is door onze centrales met uit de USA geimporteerde LNG
[..]
[..]
Ja, augustus 2022 was bizar. Stroomprijzen op de spot van 500 euro per MWh door onderhoud Franse kerncentrales en lage waterstanden waardoor de wel werkende kerncentrales niet goed gekoeld konden worden. Gelukkig hebben we nu veel meer lokale opwek van zon en wind. Die toestanden van 2 jaar geleden gaan niet meer gebeuren gelukkig.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:36 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Toch zijn die plannen er omdat je als land niet te afhankelijk wilt zijn van het buitenland. Duitsland was buitengewoon kwetsbaar toen het gas uit Rusland niet meer stroomde. Met name omdat toevallig tegelijkertijd een groot aantal franse kerncentrales in onderhoud waren.
De belangrijkste stabiliserende factor daarbij is de nu grote beschikbaarheid van LNG, maar op langere termijn voldoet dat niet aan de CO2 uitstoot normen die de EU zich heeft opgelegd.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:40 schreef Falco het volgende:
[..]
Ja, augustus 2022 was bizar. Stroomprijzen op de spot van 500 euro per MWh door onderhoud Franse kerncentrales en lage waterstanden waardoor de wel werkende kerncentrales niet goed gekoeld konden worden. Gelukkig hebben we nu veel meer lokale opwek van zon en wind. Die toestanden van 2 jaar geleden gaan niet meer gebeuren gelukkig.
Dynamische laadpalen, dat zie ik niet snel gebeuren. Thuis kan je natuurlijk wel je EV laden tegen lage of negatieve tarieven als je een dynamisch contract hebt. Meestal staat in de middag je EV bij je werkplek geparkeerd en niet thuisquote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:54 schreef capricia het volgende:
Het lijkt me geweldig als laadpalen voor ev's gratis kunnen zijn. Op bepaalde uren. Wanneer er teveel teruggeleverd wordt.
Maar helaas.
of bij het voetbal veldquote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:59 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dynamische laadpalen, dat zie ik niet snel gebeuren. Thuis kan je natuurlijk wel je EV laden tegen lage of negatieve tarieven als je een dynamisch contract hebt. Meestal staat in de middag je EV bij je werkplek geparkeerd en niet thuis
70 cent per kWh. Maakt niet uit wanneer je komt laden. Altijd dit tarief.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:59 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dynamische laadpalen, dat zie ik niet snel gebeuren. Thuis kan je natuurlijk wel je EV laden tegen lage of negatieve tarieven als je een dynamisch contract hebt. Meestal staat in de middag je EV bij je werkplek geparkeerd en niet thuis
Is dat ook bij Tesla chargers, ik dacht dat die wel in prijs differentieerdenquote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:03 schreef capricia het volgende:
[..]
70 cent per kWh. Maakt niet uit wanneer je komt laden. Altijd dit tarief.
Dat is mijn ervaring met publiekesnelle
Lijkt me lekker vangen.
Dat weet ik niet. BMW hier. Voor Tesla moet je weer een apart abonnement afsluiten. Betaal je per maand abo kosten voor.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:05 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Is dat ook bij Tesla chargers, ik dacht dat die wel in prijs differentieerden
Vooral zaterdagmiddag is dat een duur EV ritje dan ja. Precies een periode om goedkoop thuis te kunnen laden mis je dan, alhoewel zondagmiddag met zonnig weer de stroom vaak nog goedkoper is op de spotmarkt.quote:
Als je veel gebruik maakt van superchargers kon dat wel eens goedkoper zijn.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:08 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat weet ik niet. BMW hier. Voor Tesla moet je weer een apart abonnement afsluiten. Betaal je per maand abo kosten voor.
ja. ongetwijfeld gaan daar wat mensen ook heel veel aan verdienen.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:19 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Er bestaat nog geen rendabele opslag voor die stroom om de seizoens invloed te kunnen overbruggen, nu gebruikt men daar vooral fossiele energie voor, maar dat vervangen door kerncentrales die vooral veel stroom zullen gaan leveren gedurende de donkere maanden is een CO2 arme, zeer kostbare oplossing imo.
Transport kost meer naarmate de afstand groter wordt. Elektriciteit kan gratis zijn in het noorden van Noorwegen maar tegen de tijd dat het in Nederland is kan het duurder zijn dan lokale opwek.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 22:29 schreef Falco het volgende:
[..]
In de winter wordt er gewoon kernenergie uit Frankrijk geïmporteerd. Ook zullen meer kabels tussen diverse landen gelegd worden waardoor in de winter je ook windstroom uit het VK, Denemarken hebt als het toevallig ff niet waait in Nederland.
Kernenergie in NL gaat er nooit komen aangezien dit zo'n drie keer per kWh duurder is dan wind of zon.
Maar voor 100+ kWh heb je geen Tesla nodig. Overigens haalt mijn auto dat bijna nooit.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:10 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Als je veel gebruik maakt van superchargers kon dat wel eens goedkoper zijn.
Als je vaak aan de snellader staat en veel kwh's per maand 'tankt' dan kan het laden bij een Tesla charger goedkoper zijn.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:19 schreef capricia het volgende:
[..]
Maar voor 100+ kWh heb je geen Tesla nodig. Overigens haalt mijn auto dat bijna nooit.
quote:
Tesla laders zijn volgens mij ook geschikt voor andere merken en vaak is het tarief lager dan andere snelladers.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:19 schreef capricia het volgende:
[..]
Maar voor 100+ kWh heb je geen Tesla nodig. Overigens haalt mijn auto dat bijna nooit.
De geschiedenis wijst jouw betoog af. Minister Wiebes heeft al vijf jaar geleden aangegeven dat iedereen een aanvraag voor een kerncentrale mag indienen. Toch is dit niet gebeurd. Rarara, waarom zouden bedrijven dit niet doen? In de afgelopen jaren is er juist ook in Nederland enorm veel geïnvesteerd in opwek via zon en wind. Op wind op zee na juist allemaal erg lokaal uiteraard.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 23:19 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Transport kost meer naarmate de afstand groter wordt. Elektriciteit kan gratis zijn in het noorden van Noorwegen maar tegen de tijd dat het in Nederland is kan het duurder zijn dan lokale opwek.
In een ander topic heb ik je al verteld dat de kWh-prijs vertekend is door een ongelijk speelveld. Trek je dit gelijk dan gaat niemand in windmolens investeren.
Topicorte in NWS / Nederland gaat 2 nieuwe kerncentrales bouwen - #6
als het vroeger kon dan kan het nu ookquote:Op zondag 26 mei 2024 07:15 schreef Falco het volgende:
[..]
De geschiedenis wijst jouw betoog af. Minister Wiebes heeft al vijf jaar geleden aangegeven dat iedereen een aanvraag voor een kerncentrale mag indienen. Toch is dit niet gebeurd. Rarara, waarom zouden bedrijven dit niet doen? In de afgelopen jaren is er juist ook in Nederland enorm veel geïnvesteerd in opwek via zon en wind. Op wind op zee na juist allemaal erg lokaal uiteraard.
De markt doet gewoon zijn werk in dit geval en daar is geen ruimte voor kernenergie. Tenzij de overheid dit heftig subsidieert en garant staat. Kunnen we met zijn allen wel jaarlijks zo'n 100 tot 200 euro extra belasting aftikken.
Zon en wind hebben in de afgelopen 40 jaar veel meer innovatie doorgemaakt dan kernenergie. Het is gewoon een verloren zaak om nu nog in te zetten op kernenergie.quote:Op zondag 26 mei 2024 09:18 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als het vroeger kon dan kan het nu ook
Voordat de nieuwe kerncentrale in Nederland er staat zijn we meer dan 20 jaar en tientallen miljarden verder.quote:Op zondag 26 mei 2024 09:18 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als het vroeger kon dan kan het nu ook
ik denk dat je beiden moet doenquote:Op zondag 26 mei 2024 09:26 schreef Wantie het volgende:
[..]
Voordat de nieuwe kerncentrale in Nederland er staat zijn we meer dan 20 jaar en tientallen miljarden verder.
Is het niet handiger om die tijd en dat geld te steken in andere oplossingen.
Dat wordt ook gedaan door jaarlijks SDE te verstrekken aan duurzame oplossingen zoals co2 opslag, zon en wind.quote:Op zondag 26 mei 2024 09:26 schreef Wantie het volgende:
[..]
Voordat de nieuwe kerncentrale in Nederland er staat zijn we meer dan 20 jaar en tientallen miljarden verder.
Is het niet handiger om die tijd en dat geld te steken in andere oplossingen.
Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Steek geld in het één en blijf het ander ondertussen ook gewoon ontwikkelen.quote:Op zondag 26 mei 2024 09:26 schreef Wantie het volgende:
[..]
Voordat de nieuwe kerncentrale in Nederland er staat zijn we meer dan 20 jaar en tientallen miljarden verder.
Is het niet handiger om die tijd en dat geld te steken in andere oplossingen.
Dat is natuurlijk economische bullshit. Opwekmethodes en andere duurzame technieken zijn enorm ontwikkeld en bieden enorm veel voordelen. Waarom dan geld steken in geldverslindende technieken die zich niet meer kunnen bewijzen?quote:Op zondag 26 mei 2024 09:36 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Steek geld in het één en blijf het ander ondertussen ook gewoon ontwikkelen.
Snap jij wel wat er bedoeld wordt met ongelijk speelveld en dat dit nu het geval is?quote:Op zondag 26 mei 2024 07:15 schreef Falco het volgende:
Minister Wiebes heeft al vijf jaar geleden aangegeven dat iedereen een aanvraag voor een kerncentrale mag indienen. Toch is dit niet gebeurd. Rarara, waarom zouden bedrijven dit niet doen?
Er is geen ongelijk speelveld. De VVD heeft de afgelopen jaren de markt zijn werk laten doen door effectief subsidie toe te kennen (euro per bespaarde CO2) aan diverse opwektechnieken. De markt heeft bepaald dat zon en wind daar het best uitkomen.quote:Op zondag 26 mei 2024 12:23 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Snap jij wel wat er bedoeld wordt met ongelijk speelveld en dat dit nu het geval is?
Probeer eens in je eigen woorden uit te leggen hoe het zit.quote:Op zondag 26 mei 2024 13:03 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik adviseer je dringend om de links die ik je gaf eens goed door te lezen.
niet te sucesvol ,quote:Op zondag 26 mei 2024 12:55 schreef Falco het volgende:
Dat zie je nu doordat energieleveranciers zelfs terugleverheffingen hebben omdat we nu erg doorgeschoten zijn in zonopwek. Door de overvloed daarvan is de spotprijs veel vaker negatief.
Dat had vrijwel niemand verwacht tien jaar geleden, maar geeft aan hoe succesvol zonopwek is geworden, misschien zelfs iets te succesvol:D
Zonneweides schakelen gewoon uit op dat soort momenten en ontvangen dus geen subsidie. Sinds vorig jaar worden dit soort installaties aangestuurd om het niet uit de hand te lopen en te moeten betalen voor stroomopwek. Het meeste profijt hebben de huishoudens natuurlijk nu nog via de salderingsregeling. Maar goed die gaat er af in 2027. Dan wordt het voor energieleveranciers ook weer interessant om de terugleverheffing af te schaffen of terug te dringen. Tegen die tijd is de thuisaccu ook verder geinnoveerd en/of geaccepteerd (zie Duitsland waar 80% van de zonnepaneelbezitters een accu heeft), zodat de overvloed van stroom ook iets getemperd wordt op zonnige momenten.quote:Op zondag 26 mei 2024 13:11 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
niet te sucesvol , je kunt niet zonnestroomom 12:00uur zaterdag omwisselen voor dure stroom op 18:00 uur op een werkdag en opgewekt van aardgas
Want het is wel een zeer forse subsidie
Dat kan voor 10% van de bevoking , met wat hulp voor 20%
Maar nu men hele zonneweides vol gaat leggen en boeren dak en dan die zonnestroom wilt omwisselen
Gaat dat de energiemaatschappijen de kop kosten
het is ook economisch niet fair, dus stopt het
Het de hoogste tijd voor Megapacks per locatie en per wijk en dorp en wallpacks per huis
ze leveren stroom in de zomer en nemen af in de winter en gebruiken dat voor hun industriele klantenquote:Op zondag 26 mei 2024 13:18 schreef Falco het volgende:
[..]
Zonneweides schakelen gewoon uit op dat soort momenten en ontvangen dus geen subsidie. Sinds vorig jaar worden dit soort installaties aangestuurd om het niet uit de hand te lopen en te moeten betalen voor stroomopwek. Het meeste profijt hebben de huishoudens natuurlijk nu nog via de salderingsregeling. Maar goed die gaat er af in 2027. Dan wordt het voor energieleveranciers ook weer interessant om de terugleverheffing af te schaffen of terug te dringen. Tegen die tijd is de thuisaccu ook verder geinnoveerd en/of geaccepteerd (zie Duitsland waar 80% van de zonnepaneelbezitters een accu heeft), zodat de overvloed van stroom ook iets getemperd wordt op zonnige momenten.
quote:Op zondag 26 mei 2024 13:44 schreef Wantie het volgende:
Wat ik begreep is dat in het najaar nog het plan was om de saldering per installatie max 5 jaar te laten lopen.
Daarmee zouden burgers van zonnepanelen eerder niet mogelijk was nog steeds een kans krijgen om voldoende rendement uit de investering te halen.
Dat zou een stuk ongelijkheid in de energietransitie onder de bevolking ongedaan kunnen maken.
Wat nu gebeurt is dat degenen met voldoende financiële middelen kunnen investeren in energiebesparende maatregelen, en anderen niet of veel minder
klopt, voor iedereen , ook voor de commerciele zonneweidesquote:Op zondag 26 mei 2024 13:18 schreef Falco het volgende:
Het meeste profijt hebben de huishoudens natuurlijk nu nog via de salderingsregeling.
Maar goed die gaat er af in 2027.
Dat rendement van jou is gewoon geld van de energie maatschappijquote:Op zondag 26 mei 2024 13:44 schreef Wantie het volgende:
Daarmee zouden burgers van zonnepanelen eerder niet mogelijk was nog steeds een kans krijgen om voldoende rendement uit de investering te halen
Als je erop geklikt had, had je zelf kunnen zien dat het mijn eigen woorden zijn.quote:Op zondag 26 mei 2024 13:04 schreef Falco het volgende:
[..]
Probeer eens in je eigen woorden uit te leggen hoe het zit.
Ja zo werkt dat natuurlijk niet. Ik word naar de OP gestuurd van dat topic en niet naar een of andere post van jou. Maar goed of je bent extreem lui of je snapt er geen reet van en verschuilt je achter een of ander desinformerend rapport. Combi is ook mogelijk.quote:Op zondag 26 mei 2024 14:50 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Als je erop geklikt had, had je zelf kunnen zien dat het mijn eigen woorden zijn.
Je bent wel selectief lui hè? Het is je eigen reactie in dit topic waar ik op reageer:quote:Op zondag 26 mei 2024 15:10 schreef Falco het volgende:
Ja zo werkt dat natuurlijk niet. Ik word naar de OP gestuurd van dat topic en niet naar een of andere post van jou. Maar goed of je bent extreem lui of je snapt er geen reet van en verschuilt je achter een of ander desinformerend rapport. Combi is ook mogelijk.
Salderen is toch alleen beschikbaar voor de particulier?quote:Op zondag 26 mei 2024 13:56 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze leveren stroom in de zomer en nemen af in de winter en gebruiken dat voor hun industriele klanten
[..]
[..]
klopt, voor iedereen , ook voor de commerciele zonneweides
[..]
Die zelf meegewerkt heeft aan het ontstaan van de energiemarkt waarin dat mogelijk is, en ook zelf die zonnepanelen verkoopt.quote:Dat rendement van jou is gewoon geld van de energie maatschappij
Afschaffen van de saldering is gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel.quote:Ik vind dat de saldering dit jaar al afgeschaft moet worden en omgeruild voor een echte subsidie op batterijen
Dan is de netcongestie ook opgelost
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |