Nee, het is een prima reden. Zijn eerste daad als partijleider was de klassenstrijd weer aanwakkeren. En ja, dan wordt dat een punt, want de meeste mensen vinden de klassenstrijd iets van lang geleden. Als hij er niet over was begonnen, was die term idd niet in dit topic gevallen.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 10:23 schreef Bondsrepubliek het volgende:
[..]
Dat is een slechte reden natuurlijk. Want dat impliceert dat als hij er niet over begonnen was in zijn speech
hij niet met klassenstrijd geassocieerd zou worden. Terwijl zijn opstelling in de kamer precies hetzelfde zou zijn. Daarom analyseer ik liever de daden dan de woorden die gezegd worden. Daden spreken voor zich maar woorden staan zeker in de politiek regelmatig haaks op de daden. Dus waarom is opkomen voor de rijken als daad geen populisme en klassenstrijd maar opkomen voor de armen als daad wel.
Maar alleen het woord klassenstrijd bezigen betekent natuurlijk niks als de daden vervolgens achterwege blijven. Daarom is het ook te kort door de bocht om Jimmy Dijk alleen vanwege het bezigen van het woord klassenstrijd te associëren met klassenstrijd. Daden doen er toe. De rijken meer laten profiteren dan de rest wat de Rutte kabinetten hebben gedaan is ook een daad waarmee je de ene klasse meer tegemoet komt dan de andere klassen. Maar dat mag blijkbaar geen klassenstrijd of het gevolg van klassenstrijd heten want in die context zie ik dat woord op dit forum namelijk niet verschijnen.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 10:27 schreef Hanca het volgende:
[..]
Nee, het is een prima reden. Zijn eerste daad als partijleider was de klassenstrijd weer aanwakkeren. En ja, dan wordt dat een punt, want de meeste mensen vinden de klassenstrijd iets van lang geleden. Als hij er niet over was begonnen, was die term idd niet in dit topic gevallen.
En vaak genoeg wordt opkomen voor rijken ook als populistisch neergezet. Zoals het beschermen van de rijke ouderen of het niet af willen schaffen van de HRA.
Maar daden heeft Dijk nog nauwelijks gehad, hij is net begonnen. En zijn begin was met zijn eerste zin het over klassenstrijd hebben. We gaan zien hoe hij dat idee verder uitwerkt. Ik hoop dat hij slim genoeg is er nooit weer over te beginnen, want ik vind de SP helemaal niet zo onsympathiek en zie ze graag zetels weghalen bij de PVV. Met het aanwakkeren van een zeer ouderwetse en niet echt meer bestaande klassenstrijd gaat dat niet gebeuren.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 10:48 schreef Bondsrepubliek het volgende:
[..]
Maar alleen het woord klassenstrijd bezigen betekent natuurlijk niks als de daden vervolgens achterwege blijven. Daarom is het ook te kort door de bocht om Jimmy Dijk alleen vanwege het bezigen van het woord klassenstrijd te associëren met klassenstrijd. Daden doen er toe. De rijken meer laten profiteren dan de rest wat de Rutte kabinetten hebben gedaan is ook een daad waarmee je de ene klasse meer tegemoet komt dan de andere klassen. Maar dat mag blijkbaar geen klassenstrijd of het gevolg van klassenstrijd heten want in die context zie ik dat woord op dit forum namelijk niet verschijnen.
Natuurlijk is er wel klassenstrijd. Dat is een van de belangrijkste redenen voor lobbyen. Waarom denk je anders dat er vakbonden zijn en werkgeversorganisaties?quote:Op zaterdag 25 mei 2024 10:49 schreef Hanca het volgende:
[..]
Maar daden heeft Dijk nog nauwelijks gehad, hij is net begonnen. En zijn begin was met zijn eerste zin het over klassenstrijd hebben. We gaan zien hoe hij dat idee verder uitwerkt. Ik hoop dat hij slim genoeg is er nooit weer over te beginnen, want ik vind de SP helemaal niet zo onsympathiek en zie ze graag zetels weghalen bij de PVV. Met het aanwakkeren van een zeer ouderwetse en niet echt meer bestaande klassenstrijd gaat dat niet gebeuren.
Dat is niet wat er in de politiek bedoeld wordt met klassenstrijd: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Klassenstrijdquote:Op zaterdag 25 mei 2024 10:58 schreef Bondsrepubliek het volgende:
[..]
Natuurlijk is er wel klassenstrijd. Dat is een van de belangrijkste redenen voor lobbyen. Waarom denk je anders dat er vakbonden zijn en werkgeversorganisaties?
Klassenstrijd volgens je link is conflict tussen verschillende klassen. Dat conflict is er natuurlijk en komt aan de oppervlakte bij onderwerpen als verhoging van het (minimum)loon, wel of geen vaste contracten en belastingen op arbeid en vermogen. Bij die conflicten spelen vakbonden en werkgeversorganisaties een rol maar ook politieke partijen. Er zijn partijen die traditioneel achter de vakbonden staan zoals SP en GL/PvdA en partijen die achter de werkgevers staan zoals VVD en D66. Er bestaan ook sterke banden tussen partijen en de de vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen. De voorzitter van de grootste vakbond FNV is namelijk momenteel Tuur Elzinga van de SP. De voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW is Ingrid Thijssen van D66. Ik weet het niet helemaal zeker en ik heb nu geen tijd om het op te zoeken maar volgens mij is nog nooit iemand van SP, PvdA of GL voorzitter geweest van een werkgeversclub en nog nooit iemand van D66 of VVD voorzitter van een vakbond.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 11:11 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat is niet wat er in de politiek bedoeld wordt met klassenstrijd: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Klassenstrijd
Dat laatste is wel wat snel geconcludeerd, feit is gewoon dat een groot deel van NL de EP verkiezingen geen reet boeit. Zeker in de achterban van EU-kritische partijen, waar de SP ook bijhoort, al is hun toon dit jaar wel wat conctructiever geworden vond ik.quote:Op vrijdag 7 juni 2024 00:52 schreef Hexagon het volgende:
Bij de EP verkiezingen doet de SP het wel dramatisch slecht nu. Nou is Jimmy niet de Europese lijsttrekker. Maar hij heeft duidelijk nog niet de juiste toon gevonden.
Ja, dat wist iedereen al met 2 hersencellen en werkend Internet voordat de avond voorbij was bij dat debat, het probeem in Heerlen is namelijk niet geld maar mankracht, het is heel leuk en stoer om bij zo'n debat zaken te roepen maar zoals altijd #hoedan word niet ingevuld.quote:
De absolute have not's van de samenleving vormen tegenwoordig maar een heel klein deel, dat was 50 jaar geleden nog wel anders.quote:Op zaterdag 25 mei 2024 11:11 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat is niet wat er in de politiek bedoeld wordt met klassenstrijd: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Klassenstrijd
En sowieso is het noemen van een werkende klasse, zoals Dijk doet, nogal bijzonder. Bij die werkende klasse horen dan ook de werknemers met een inkomen van 100.000 euro of hoger?
Het is hier net zoals met het woord arbeiders, daar wil ook niemand meer bijhoren. Ga op een druk station op een houten kist staan en roep 'arbeiders, verzamelen!' en je zult zien dat je alleen blijft staan.
Nog niet.quote:Op vrijdag 7 juni 2024 00:52 schreef Hexagon het volgende:
Bij de EP verkiezingen doet de SP het wel dramatisch slecht nu. Nou is Jimmy niet de Europese lijsttrekker. Maar hij heeft duidelijk nog niet de juiste toon gevonden.
Ik vraag me ook af in hoeverre dat nu nog zou kunnen. Als je nu in een oude volkswijk 'koud' aanbelt op een dinsdagavond, hoeveel mensen durven er nog open te doen? Hoeveel spreken er nog Nederlands? Waar zou je de inwoners anders vinden? In het buurthuis? Hoeveel mensen gaan er naar fysieke bijeenkomsten?quote:Op vrijdag 26 april 2024 16:19 schreef RM-rf het volgende:
Mijn ervaring met de SP (20 jaar terug vooral in rotterdam, specifiek het Oude Noorden en andere volkswijken, ik was toen zelf geen lid ervan maar had wel contacten in een aantal wijkorganisaties en was zelf actief voor een andere politieke partij die deels in hetzelfde water vistte) was dat ze enorm sterk waren in hun veldwerk... veel contact met hun doelgroep en mensen die aan de basis van de partij werkten..
Natuurlijk is het makkelijk om het 'succes' vooral aan Jan Marijnisen en zijn Charisma te wijten, maar in die tijd haalden de SP initieel 5 zetels in 1998 en 9 in 2002/2003 (Jan Marijnissen was vanaf 1988 voorzitter en pas vanaf 1994 kwam hij in de 2e kamer toen ze 2 zetels haalden)...
Tevens waren ze enorm sterk bij lokale verkiezingen, wonnen ook daar bijna vortdurend, juist in de volkswijken
Mijn idee is vooral dat de partij ook juist zer sterk werd door dat basiswerk in de volkswijken waar ze ook een sterke doelgroep wonnen toen... Jan Marijnissen was hooguit een kers op de taart die volgens mij ook altijd goed doorhad dat hij die netwerk-basis in de volkswijken moest behouden en koesteren (alhoewel het op een enigszins maostische wijze ging, deels met een 'peitsche' van bovenaf, die na 2002 ook tot een aantal strubbelingen ging leiden onder steeds meer lokale vertegenwoordigers in lokaal vertegenwoordigende overheden die mer macht binnen de partij wilden, ten kostte van de wijk-organisaties )
Dit is gewoonweg kolder. Ze zijn juist altijd kritisch hierop geweest, al ver voor het een stokpaardje van rechts werd. Ook de enige partij afgelopen verkiezing die wilde stoppen met arbeidsmigratie (de grootste groep) waar iedereen op rechts stilzwijgend alleen maar meer van wil.quote:Op woensdag 28 augustus 2024 17:13 schreef Vasilevski het volgende:
Stel bijvoorbeeld, iemand voelt zich na 3 jaar teleurgesteld door b.v. de PVV. Die kijkt dan weer eens naar de SP, maar tussen de regels doorlezend blijkt dat de SP in de praktijk gewoon een heel ruim migratiebeleid wil. Zolang de asielzoekers ook maar in kakwijken worden opgevangen en de arbeidsmigranten maar voldoende betaald worden.
Hij is net begonnenquote:Op vrijdag 6 september 2024 21:49 schreef Bassie48 het volgende:
Flop. Te ideologisch en onrealistische voorstellen tot aan het belachelijke. Het wordt tijd voor een nieuwe leider.
quote:Op vrijdag 6 september 2024 21:49 schreef Bassie48 het volgende:
Flop. Te ideologisch en onrealistische voorstellen tot aan het belachelijke. Het wordt tijd voor een nieuwe leider.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |