Waar? Wijnhuis De Blauwe Camer in Oosterhout (4.6 op google reviews)
Wat at je?Soms moet je eens wat luxer eten en zo gezegd zo gedaan. Naast het eten boekten we ook een overnachting bij het nonnenklooster er direct naast. Wat verrassend schappelijk geprijsd is (45E p.p, incl. ontbijt, klassiek bammetje met kaas en/of jam in een sobere kamer
. 80 jarige nonnen maken daar de dienst uit en het is nog maar de vraag hoe lang ze het nog volhouden. Aan de andere kant zijn ze eigenaar van een flinke wijngaard waar waar ze elk jaar enkele tienduizenden flessen uit halen.
Impressie? Moderne ogend interieur in een voormalige boerderij naast het kloostergebouw
Wat at je?We gingen voor het 6 gangen diner, proseccootje vooraf en brood met tuinkers, basilicumolie en/of een boter met rode wijn (beurre rouge).
Als amuse kregen we een heuse bitterbal voorgeschoteld met risotto, prosciutto ham en gerookte paling. Meteen flink hartig en dat bleek ook wel het thema van de avond te zijn op een enkele uitzondering na.
De 1e gang was alweer wat subtieler van smaak: Doriadetartaar met met een mousse van langoustine en nog een rits aan ingredienten welke mij ontschoten zijn (copieer dit voor elke gang). Dit was echt heerlijk! Probeerde zo klein mogelijke hapjes te nemen, want vooral de mousse was lekker
Bij de 2e gang kregen we een taartje van '100 laagjes aardappel' zoals de serveerster het omschreef, met een uitgebakken stukje prosciutto (?) ham en een opgeschuimd sausje van bloemkool. De ham was helaas erg zout en overheerste het hele gerecht. Nu houd ik van hartig, dus het was wederom gewoon lekker, maar de balans kon beter. De kaviaar gaf wel wat extra toevoeging aan het gerecht.
De 3e gang was een mals stukje patrijs met knapperige spruitjes en een stoofje van de pootjes. Eroverheen werd met een rasp een enorm intens kaas toegevoegd. Samen met de doriadetartaar vonden wij dit het lekkerste gerecht van de avond. Vooral door de saus. Volgens mij had het wel op een warm bord uitgeserveerd moeten worden. Nu was alles al behoorlijk lauw.
4e gang was een dubbelslag: Buikspek in een soja-achtige saus met een dumpling met champignons en een verse coquille met een redelijk vergelijkbare saus met zwarte knoflook. Buikspek en coquille waren perfect. Knapperig randje en zacht van binnen. Saus van de coquille werd ook uit de schelp gelikt, maar de saus bij het buikspek was helaas ook weer veel te zout en te zwaar.
Als 5e gang was het wederom tijd voor een stukje wild (het is toch winter aan het worden). Dit keer een hertenstoof. Erbij zaten worteltjes met limoen. Verder zaten er ook nog pecannoten bij en een lekker krokant iets met zachte groene vulling van binnen. Terwijl ik dit schrijf baal ik weer dat dit restaurant niet gewoon een a4tje kan meegeven met alle ingredienten. "Ja te druk en het wisselt". Dan denk ik: de kok heeft in de keuken toch alles uitgeschreven. Scan het in en print het uit. Hoe kan ik nu ooit vertellen wat er in zo'n schilderijtje zit?
Ook hier weer iets te zoute elementen, maar het stoofje was perfect!
Het dessert bestond uit een klein krokant poffertje, perencompote, karnemelk ijs, een kletsmajoortje, mousse van witte chocolade en een caramel-balsamico saus. De perencompote smaakte er erg lekker bij. Sausje was iets te weinig caramel en iets teveel balsamico, maar toch combineerde het goed.
Alle (groene) ingredienten kwamen uit eigen tuin. De wijn kwam uit de wijngaard. De lekkerste wijn die we erbij kregen was een rode, lichtrood van kleur, licht van smaak en echt lekker. De ochtend er op wilde we een fles hiervan kopen bij de wijnwinkel van het klooster, maar hij was helaas al uitverkocht.
Kosten? Uiteindelijk hebben we 220 euro afgerekend incl. fooi. Het 6 gangen arrangement kostte 75 euro.
Cijfer? Eigenlijk heb ik niet zoveel vergelijkingsmateriaal. Toevallig paar weken eerder ivm verjaardag bij een ander sjiek restaurant gegeten met 5 vergelijkbare gangen. Die waren subtieler van smaak, maar minder uitschieters. Voor deze prijsstelling had ik het eten wel minder zout verwacht en beter in balans. Maar all-in-all is zo'n diner toch een bijzondere ervaring en leer je een hoop over smaakcombinaties
[ Bericht 0% gewijzigd door Knipoogje op 16-11-2023 20:21:45 ]