quote:
Op woensdag 23 april 2025 16:44 schreef capricia het volgende:[..]
Ja. Het hoeft ook niet altijd maar super fast charging te zijn. Gewoon lekker laden op de zonnepanelen of wanneer het stroomnetwerk capaciteit te over heeft, is prima.
Helemaal als je bedenkt dat de gemiddelde personenauto maar ongeveer 1000km per maand rijdt. Bij een ietwat onzuinige 20kWh/100km heeft een gemiddelde auto dus maar 200kWh per maand nodig. Nog geen 10kWh per werkdag.
Als je bedenkt dat diezelfde gemiddelde auto meer dan 20uur per dag stilstaat, is gemiddeld met 500W laden al voldoende.
Ja, het handjevol veel-rijders zal meer moeten laden en daardoor ook hogere laadsnelheid nodig hebben. Maar de weinig rijders compenseren dat. Een auto met een WLTP-actieradius van 350+ kilometer (praktijk minimaal 250km) hoeft gemiddeld simpelweg niet vaker dan één keer per week opgeladen te worden. Een half dagje aan een 11kW lader is al genoeg. Met slechts één 11kW laadpaal bij het bedrijf kunnen gemiddeld genomen al 10 werknemers de hele week autorijden (telkens een andere auto een halve werkdag aan de lader).
Met een slimme 22kW laadpaal kan dat resultaat ook behaald worden bij bedrijven die vanwege pieken (machines, ovens etc) aan hun maximale netcapaciteit zitten. Meestal wordt de maximale capaciteit immers maar een klein deel van de dag gebruikt. Maar omdat de netbeheerder de gecontracteerde capaciteit moet garanderen, geven ze hetgeen de rest van de dag "over" is niet weg aan nieuwe contracten voor hetzelfde of andere bedrijven.
Netcongestie is wat dat betreft geen probleem voor zonnepanelen én (slimme) laadpalen. Wel is netcongestie een probleem voor aanleg openbare laadpalen en snelladers. Want daarvoor wordt nieuwe gecontracteerde capaciteit aangevraagd en die is niet beschikbaar. Maar juist bij bedrijven is het geen probleem om het aantal laadpalen uit te breiden, mits de juiste technieken gebruikt worden. Eventueel in combinatie met extra capaciteit vanuit zonnepanelen