quote:Elektrische auto wereldwijd in opmars: verkopen stijgen met een kwart
Het aantal elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe. In de eerste maanden van 2024 werden een kwart meer elektrische auto's gekocht dan een jaar eerder. Vooral in China is de elektrische auto aan een opmars bezig.
De verkopen stijgen sterker in de ene regio dan in de andere, zegt Fatih Birol, topman van het Internationaal Energieagentschap. De verwachting is dat er dit jaar zeventien miljoen elektrische auto's worden verkocht. Vorig jaar waren dat er maar veertien miljoen.
De stijgende verkoopcijfers zijn vooral te danken aan China, waar de regering de aankoop van een elektrische auto stimuleert met subsidies.
In Nederland nam de verkoop van elektrische auto's in de afgelopen jaren ook toe. Maar uit recente onderzoeken blijkt dat de interesse in elektrisch rijden weer wat afneemt.
Zo is de groep Nederlanders die niet van plan is om elektrisch te gaan rijden in de komende vijf jaar voor het eerst sinds tijden groter dan de groep die wel elektrisch wil gaan rijden, bleek vorige week uit onderzoek van de ANWB. Redenen zijn onder meer de hoge aanschafprijs en het niet thuis kunnen opladen.
Bedrijven zoals GM en Ford hebben volgens mij nog nooit EV's verkocht met winst. In denk dat er in de VS zelf weinig markt is voor kleinere, goedkopere EV's. Grotere elektrische suv's worden al door meerdere fabrikanten aangeboden, dus ook daar is behoorlijk veel concurrentie.quote:Kwartaalomzet van Fords EV-tak daalt met 84 procent in jaar tijd
Fords omzet uit EV's is in het afgelopen kwartaal met 84 procent gedaald, van 700 miljoen dollar naar 100 miljoen dollar. Het verlies is in die periode bijna verdubbeld, deels omdat het bedrijf de prijs van EV's heeft verlaagd.
Naast de gedaalde prijzen, verkocht Fords Model e-tak 17 procent minder auto's dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het afgelopen kwartaal verkocht Ford 10.000 EV's. Ford zegt volgens Reuters dat het de prijzen moest verlagen vanwege 'druk van concurrenten'. Het bedrijf wil daarom focussen op grotere elektrische suv's en kleinere, goedkopere EV's. Het verlies verdubbelde bijna, van 0,7 miljard dollar naar 1,3 miljard dollar, mede doordat de kosten gelijk bleven terwijl de omzet daalde. Eerder deze week meldde Tesla een flink verlaagde winst. Dit bedrijf zei toen dat er wereldwijd meer wordt ingezet op hybrideauto's, ten koste van EV's.
Nederland heeft vooral belang bij goedkopere kleine EV's. Wij hebben geen grote autofabrieken in ons land en importeren de wagens, wij staan daar dan ook geheel anders in dan bijv Duitsland en Frankrijk.quote:Elektrisch rijden steeds populairder: half miljoen stekkerauto's in Nederland
Het elektrische wagenpark breidt snel uit. Inmiddels zijn er meer dan 500.000 personenauto's op de Nederlandse wegen die volledig op stroom rijden. Dat meldt branchevereniging BOVAG op basis van cijfers van dataverzamelaar RDC.
Vooral de laatste vijf jaar is het aantal stekkervoertuigen snel groter geworden. In 2019 waren er nog slechts 100.000 exemplaren die volledig elektrisch reden.
Het populairste merk is Tesla, waarvan zowel de Model 3 als de Model Y veel is verkocht. Ook onder meer Kia, Volkswagen en Hyundai hebben tienduizenden e-auto's verkocht in ons land.
BOVAG ziet dat ook op de tweedehandsmarkt steeds meer elektrische auto's worden verkocht. Vorig jaar ging het om ruim 60.000 voertuigen die een nieuwe eigenaar kregen. Dat was 21 procent meer dan het jaar ervoor.
Die groei is belangrijk omdat de meeste Nederlanders geen nieuwe auto kopen, maar een tweedehands. Die markt is dan ook veel groter dan die voor nieuwe exemplaren.
De verwachting is dat elektrisch rijden de komende jaren verder terrein wint. Zo schat het Planbureau voor de Leefomgeving in dat er aan het einde van dit decennium anderhalf miljoen stekkerauto's in Nederland zijn.
Ben benieuwd of het chinese regime naar het WTO stap voor een klacht?quote:EU in de startblokken om Chinese elektrische auto duurder te maken
De Europese Commissie maakt naar verwachting deze week bekend welke importheffingen op elektrische auto's uit China er komen. Brussel doet dat in reactie op de veronderstelde zware subsidies die de Chinese overheid aan de sector verstrekt.
De Europese importheffingen kunnen weer een tegenreactie van China uitlokken. Het van origine Zweedse Volvo, grotendeels in handen van het Chinese Geely, zou al voorsorteren op het EU-besluit en een deel van de productie naar België verplaatsen.
Zo zou de fabrikant een importheffing kunnen omzeilen, meldt The Times. Het zou gaan om de Volvo EX30 en EX90. Aanvankelijk zou Volvo van plan zijn geweest de verkoop van deze in China geproduceerde modellen te staken, maar kiest het concern er nu voor de productie te verplaatsen.
Nog geen maand geleden besloot de VS de importheffingen op elektrische auto's uit China te verviervoudigen naar 100 procent. Het is niet de verwachting dat Brussel ook zover zal gaan. Behalve voor Chinese autofabrikanten als BYD en Geely geldt de heffing ook voor fabrikanten die auto's vanuit China exporteren naar de Europese markt, zoals Tesla.
Europese autofabrikanten, met name Duitse, vrezen voor een tegenreactie van China. Ze zijn voor de verkoop van hun auto's voor een deel afhankelijk van die markt en importeren ook auto's van het eigen merk die in China worden gemaakt.
quote:EU komt met flink hogere invoerheffing op Chinese elektrische auto's
De EU is van plan om de heffingen op ingevoerde Chinese elektrische auto's fors te verhogen. Op dit moment is het tarief nog 10 procent, maar volgende maand komt daar 17 tot wel 38 procent bovenop, afhankelijk van het model.
Brussel doet dit omdat het vindt dat China zijn eigen auto-industrie dusdanig veel subsidieert dat de fabrikanten oneerlijk concurreren met Europese autobouwers. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.
De EU startte afgelopen september een onderzoek naar de vermeende staatssteun. Uit dit onderzoek blijkt volgens Brussel dat er inderdaad sprake is van forse staatssteun in China. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld BYD en Geely hun auto's tegen relatief lagere prijzen kwijt aan Europese consumenten. Brussel wil nog wel eerst in overleg met de Chinezen. Maar als dat niets oplevert, gaan de nieuwe heffingen al op 4 juli in.
In Nederland hebben we geen significante auto-industrie, dus wij merken er zelf inderdaad weinig van.quote:
Tegen goedkoper varkensvlees zal de doorsnee consument geen bezwaren hebben in Nederland, goedkope chinese EV's ook niet. Als er 2 vechten om been, gaat de 3e ermee heenquote:Chinese autobouwers kregen volgens denktank ruim 200 miljard euro steun
Chinese fabrikanten van elektrische auto's kregen in de afgelopen vijftien jaar in totaal 231 miljard dollar staatssteun, becijferde een Amerikaanse denktank. Het is waarschijnlijk koren op de molen van de EU, die invoerheffingen wil opleggen aan elektrische auto's uit China.
Modellen van onder meer BYD en Lynk & Co zijn de laatste tijd zeer populair onder automobilisten. Volgens de EU zorgt China met zijn subsidies voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van Europese fabrikanten. Ook de Verenigde Staten zijn kritisch.
De denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) heeft naar eigen zeggen een conservatieve schatting gemaakt van de voordelen die China aan zijn autoproducenten heeft gegeven. Daarbij is niet alleen gekeken naar subsidies, maar ook naar bijvoorbeeld kortingen, belastingvrijstellingen en staatsinvesteringen in oplaadplekken.
Uit de berekeningen rolt een bedrag van 230,8 miljard dollar (bijna 216 miljard euro), meldt nieuwdienst Bloomberg. Daar zit steun van lagere overheden niet bij, net als investeringen in batterijfabrieken.
CSIS voegt eraan toe dat de steun voor een geproduceerde Chinese elektrische auto vorig jaar lager was dan voor een exemplaar uit de VS. Hoeveel steun de Europese autosector krijgt, is niet bekend.
Handelsoorlog dreigt door autoruzie
De berekeningen komen op een moment dat handelsspanningen tussen de EU en China oplopen. De Europese Commissie maakte vorige week bekend de heffingen op Chinese elektrische auto's op te voeren.
Op dit moment zit er al een heffing van 10 procent op. Maar vanaf 4 juli komt daar tot 38 procent bovenop. Die maatregel is niet definitief. Brussel wil vóór die tijd nog met Peking in overleg. Maar als dat weinig oplevert, gaan de heffingen dus volgende maand al in.
Dit tot afgrijzen van de Chinezen, die de kritiek onterecht vinden en daarom zelf met heffingen dreigen. Daarbij heeft het varkensvlees op de korrel. Daarvan importeert het Aziatische land jaarlijks voor enkele miljarden, onder meer uit Nederland.
Mogelijk krijgen we hierdoor goedkoper varkensvlees, daar kan je moeilijk over klagen als consumentquote:
quote:Frontpage: EU en China komen overeen om te praten over importheffing op elektrische auto's
De Volksrepubliek had vanwege de aangekondigde heffingen gewaarschuwd voor een handelsoorlog, waaronder een importheffing op Nederlands varkensvlees.
De heffingen op elektrische auto's bedragen tot 38,1 procent en moeten vanaf 4 juli worden geheven. De evaluatie hiervan door de Europese Commissie zal naar verwachting tot 2 november duren. Vervolgens worden de definitieve tarieven vastgesteld, doorgaans is dit voor vijf jaar.
Zo populair dat je ze zelden ziet…quote:Op vrijdag 21 juni 2024 19:20 schreef Digi2 het volgende:
Modellen van onder meer BYD en Lynk & Co zijn de laatste tijd zeer populair onder automobilisten.
Concurreren zal sowieso lastig zijn omdat de arbeidskosten in Europa ondertussen torenhoog zijn, op enkele oost-europese landen na.quote:EU zet importheffingen op Chinese elektrische auto's door
De Europese Unie gaat de hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto's doorzetten. De heffingen gaan vrijdag in, meldt de Europese Commissie donderdag.
De heffingen moeten ervoor zorgen dat er een einde komt aan de oneerlijke concurrentie vanuit China dat eigen fabrikanten subsidieert.
De strafheffing bedraagt 17,4 procent voor een auto van BYD, hoofdsponsor van het EK voetbal. Voor een Geely moet 19,9 procent extra worden betaald, en voor een SAIC zelfs 37,6 procent. Voor andere fabrikanten rekent de EU 20,8 procent, maar dat kan bij gebrekkige medewerking ook 37,6 procent worden. De tarieven liggen ietsje lager dan aangekondigd.
De heffingen zijn nog wel voorlopig. Ze worden opzijgezet, voor het geval Brussel en Peking er de komende vier maanden niet uitkomen. Als de commissie vindt dat China zijn leven niet betert, worden de maatregelen voor vijf jaar van kracht.
De commissie, die over de handel van de EU gaat, had in september een onderzoek ingesteld naar elektrische auto's gemaakt door bedrijven uit China. Die profiteren van oneerlijke overheidssubsidies, was de conclusie. Ze kunnen volgens het dagelijks bestuur van de EU al gauw een 20 procent lagere prijs rekenen, en daar kunnen Europese concurrenten niet tegenop.
Europa werd afgelopen jaar overspoeld met goedkope elektrische auto's uit China. Door die hevige prijzenoorlog verliezen veel Europese autofabrikanten marktaandeel.
Het is meer dan alleen arbeidskosten.quote:Op vrijdag 5 juli 2024 05:52 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Concurreren zal sowieso lastig zijn omdat de arbeidskosten in Europa ondertussen torenhoog zijn, op enkele oost-europese landen na.
China heeft zelf weinig aardolie in eigen bodem, door vollop in te zetten op EV's, renewables en kerncentrales worden ze minder afhankelijk van buitenlandse fossielen.quote:Mijlpaal in China: meer elektrische dan fossiele auto's verkocht
Chinezen hebben afgelopen maand voor het eerst meer elektrische dan fossiele auto's aangeschaft, blijkt uit branchecijfers. China is een van de grootste automarkten ter wereld.
Van de auto's die in juli zijn verkocht, was 50,8 procent elektrisch of hybride. Chinese autobouwers produceren veel elektrische modellen, van onder meer de merken BYD, Lynk & Co. en Saic.
De totale autoverkopen in het land vielen met 2 procent terug. Dit komt onder meer doordat verkopers minder korting gaven.
De komende tijd hoopt de regering in Peking het gebruik van elektrische auto's verder te promoten. Daarbij richt het landsbestuur zijn pijlen vooral op kleinere steden en landelijke gebieden.
Onze autofabrikanten wijzen heel snel naar China om hun eigen faalbeleid te maskeren.quote:Op woensdag 7 augustus 2024 15:21 schreef Digi2 het volgende:
[..]
China heeft zelf weinig aardolie in eigen bodem, door vollop in te zetten op EV's, renewables en kerncentrales worden ze minder afhankelijk van buitenlandse fossielen.
Geen zorgen. De filmpjes van Falun Gong en Serpentza op Youtube over dagelijks ontploffende Chinese EV's zal ze niet redden. De Europese Commissie gaat ze redden van potentiële moordende concurrentie op de EU markt door grote tariefmuren op te tuigen startende in november 2024. Ik heb alle begrip voor. Het gaat om een sector waar miljoenen Europese banen mee zijn gemoeid (vrije markt is ideaal als je geen concurrentie hebt en andere markten kan innemen), maar minder zijn de leugens over 'oneerlijke concurrentie' die natuurlijk zonder blikken en blozen worden nageblaat door de mainstreammedia. Ze noemen het weleens de Fourth Estate? Nee, het klinkt als een liberale mythologie!quote:Op woensdag 7 augustus 2024 16:25 schreef nils7 het volgende:
[..]
Onze autofabrikanten wijzen heel snel naar China om hun eigen faalbeleid te maskeren.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 4% gewijzigd door Peppert op 07-08-2024 18:17:54 ]
quote:Flinke daling Chinese autoverkopen in EU na invoering extra heffing
De verkoop van Chinese elektrische auto's was afgelopen maand fors lager dan de maand ervoor. De verkopen halveerden bijna, met een min van 45 procent. Dat blijkt uit gegevens van DataForce, waarover nieuwsdienst Bloomberg schrijft.
De Europese Unie verhoogde begin vorige maand de importheffingen op Chinese elektrische auto's, in het geval van sommige modellen zelfs met tientallen procenten. De EU wil zo de populariteit van Chinese stekkerauto's in Europa binnen de perken houden.
De forse verkoopdaling in juli is nog geen bewijs dat de invoerheffingen ook echt werken. In juni hebben veel landen nog snel Chinese auto's gehamsterd om zo de tariefverhoging te ontlopen. Daardoor geven de cijfers een vertekend beeld. Als de verkoopaantallen worden vergeleken met die van mei, is slechts een kleine daling te zien.
Elektrische auto's van Chinese merken zijn de laatste tijd zeer populair geworden, ook in Nederland. Modellen van onder meer BYD, Lynk & Co. en SAIC rijden veelvuldig op de Nederlandse wegen. Ook in andere landen veroveren ze steeds meer marktaandeel.
Europese autofabrikanten en de EU vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat Chinese producenten meer staatssteun zouden krijgen dan Europese bedrijven. Brussel heeft daarom in juli de invoerheffing op Chinese voertuigen verhoogd van 10 procent naar maximaal 48 procent.
De heffingen veroorzaken irritatie bij de machthebbers in Peking. Zij broeden al enige tijd op tegenmaatregelen, al is het nog niet zover gekomen. Ook zijn er Chinese producenten die fabrieken in Europa bouwen of uitbreiden om zo de tarieven te ontlopen.
Het chinese regime heeft een klacht bij het WTO ingediend.quote:EU voert importheffing van 9 procent in op Tesla's uit China
De Europese Commissie heeft de importheffing voor in China geproduceerde Tesla's vastgesteld op 9 procent. Ook de eerder ingevoerde heffingen voor andere Chinese fabrikanten zijn licht aangepast.
Ruim een maand geleden voerde de Europese Commissie hogere zogenoemde strafheffingen in voor Chinese elektrische auto's, maar Tesla kreeg hiervan uitstel. Het bedrijf had de Europese Unie gevraagd om uitgezonderd te worden van de hogere heffingen omdat het naar eigen zeggen minder profiteert van staatssteun dan Chinese branchegenoten.
https://www.politico.eu/a(...)probe-into-eu-dairy/quote:Peking beweert dat Europa dikke winsten afroomt van overgesubsidieerde kaas.
BRUSSEL - De Chinese regering is woensdag een antisubsidieonderzoek gestart naar de import van EU-zuivelproducten (exportwaarde 1,5 miljard euro), het laatste salvo in een escalerende handelsoorlog tussen Brussel en Peking.
De stap wordt algemeen gezien als politieke vergelding voor het EU-onderzoek naar Chinese elektrische voertuigen en volgt op lopende Chinese subsidieonderzoeken naar de invoer van varkensvlees uit de EU (exportwaarde 3 miljard euro) en cognac (exportwaarde 1,6 miljard euro). In juni dreigde Peking ook al met het opstarten van een subsidieonderzoek naar wijn (exportwaarde 1,2 miljard euro).
Van de 20 zuivelsubsidieprogramma's die Beijing zal onderzoeken, vallen er zeven onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), terwijl er 13 op nationaal niveau werken in Oostenrijk, het Belgische gewest Vlaanderen, Kroatië, Tsjechië, Finland, Italië, Ierland en Roemenië.
Een woordvoerder van de Europese Commissie erkende het besluit van Peking en zei dat het Berlaymont de procedure "zeer nauwlettend" zou volgen, samen met de betrokken EU-landen. "De Commissie zal de belangen van de zuivelindustrie in de EU en het gemeenschappelijk landbouwbeleid krachtig verdedigen en waar nodig ingrijpen om ervoor te zorgen dat het onderzoek volledig in overeenstemming is met de relevante WTO-regels", aldus de commissie in een verklaring.
De Kamer van Koophandel van de EU in China merkte op dat "het gebruik van handelsbeschermende instrumenten door één regering helaas steeds vaker door de ontvangende regering op een schijnbaar gelijke manier wordt beantwoord" en merkte op dat dit "niet als een verrassing mag worden beschouwd".
Het ontwerpbesluit van de EU over definitieve EV-tarieven bracht voornamelijk kleine wijzigingen aan in de voorlopige tarieven. De tarieven zijn onderworpen aan de goedkeuring van de EU-lidstaten. Een definitief besluit wordt begin november genomen, vier maanden na de ingangsdatum van de voorlopige tarieven op 5 juli.
https://abcnews.go.com/Bu(...)e-tensions-113013261quote:China opent een onderzoek naar de EU-zuivelexport nu de handelsspanningen oplaaien
Europese melk- en kaasproducenten zijn het nieuwste doelwit geworden in een sluimerende handelsoorlog met China.
Het Chinese ministerie van handel maakte woensdag bekend dat het een onderzoek zal starten naar subsidies van EU-lidstaten voor zuivelproducten die zouden kunnen leiden tot strafheffingen op de export ervan naar China.
Het zuivelonderzoek zal betrekking hebben op een reeks producten, waaronder verse en smeltkaas, blauwe kaas en melk en room met een vetgehalte van meer dan 10%, aldus een mededeling van het ministerie van handel. Er zal worden gekeken naar subsidies in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU, maar ook naar subsidies die worden verstrekt door acht landen van de Europese Unie, waaronder Italië, Finland en Kroatië.
Het Chinese ministerie van handel opende eerder dit jaar onderzoeken naar de Europese export van cognac en varkensvlees. De tit-for-tat-onderzoeken hebben de vrees doen ontstaan dat er geleidelijk een regelrechte handelsoorlog zou kunnen ontstaan.
Het ontwerpbesluit van de EU over definitieve EV-tarieven bracht voornamelijk kleine wijzigingen aan in de voorlopige tarieven. De tarieven zijn onderworpen aan de goedkeuring van de EU-lidstaten. Een definitief besluit moet begin november worden genomen, vier maanden na de ingangsdatum van de voorlopige tarieven op 5 juli.
https://www.businessinsid(...)0actie%20van%20China.quote:China sorteert voor op invoerheffing op Europese zuivel: onderzoek naar EU-subsidies op kaas en melk
De Europese Commissie heeft kennisgenomen van het onderzoek van China en is van plan om "de belangen van de EU-zuivelindustrie krachtig te verdedigen". De commissie zal indien nodig ingrijpen om ervoor te zorgen dat het onderzoek voldoet aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). China heeft op zijn beurt al beroep aangetekend bij de WTO tegen de verhoging van de importtarieven op stekkerauto's door de EU.
China importeert zuivelproducten uit onder meer Nederland en Frankrijk, maar Nieuw-Zeeland is de grootste leverancier. De Chinese zuivelaankopen zijn de afgelopen jaren echter gedaald door de stijgende binnenlandse productie en een zwakkere consumentenvraag in het land. Volgens cijfers van statistiekbureau Eurostat exporteerde de EU vorig jaar voor zo'n 1,7 miljard euro aan zuivelproducten naar China.
China startte eerder dit jaar al een onderzoek naar drie Europese vleesverwerkers, waaronder het Brabantse Vion. Beijing verdenkt de ondernemingen van dumping en het tegen een kunstmatig lage prijs verkopen van producten op de Chinese markt.
Je snapt niet dat de EU zoiets niet ziet aankomen... wij zijn niet de enigen die invoerheffingen kunnen verhogen...quote:
Het zal niet de laatste handelsconflict zijn de komende weken, maanden en jaren. De 'vrijhandel' is leuk als geen technologische/industriële concurrentie is zodat men goedkoop arbeid kan uitbuiten in verre oorden terwijl de winst naar het noorden stroomt of andere markten kan overnemen wat ten goede komt aan R&D/rijkdom/winst/betere salarissen. De commerciële concurrentie in de jaren 90 bestond voornamelijk uit partijen die niet verder kwamen dan het naaien van t-shirts en broeken (China in de jaren 90) (het huidige Bangladesh/Vietnam) en de winsten stroomden voornamelijk naar het rijke Westen.quote:Op woensdag 21 augustus 2024 17:11 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Je snapt niet dat de EU zoiets niet ziet aankomen... wij zijn niet de enigen die invoerheffingen kunnen verhogen...
https://www.reuters.com/b(...)iff-vote-2024-08-23/quote:China overweegt importtarieven voor buitenlandse auto's
De Chinese ministerie van handel ontmoette op vrijdag binnenlandse autofabrikanten om importtarieven op buitenlandse auto's te bespreken voorafgaand aan de stemming over de EU-tarieven eind oktober. In een verklaring van vrijdag zei het ministerie van handel dat ambtenaren "geluisterd hadden naar de meningen en suggesties van de binnenlandse auto-industrie over het verhogen van de importtarieven op buitenlandse brandstofauto's met grote cilinderinhoud."
Chinese autofabrikanten en brancheorganisaties hebben vrijdag tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren “meningen en suggesties” gegeven aan functionarissen van het ministerie van handel. Peking overweegt de importtarieven op buitenlandse benzinevoertuigen met grote motoren te verhogen.
En in een afzonderlijk CCTV-artikel had Cui Fan, een professor aan de Universiteit van International Business and Economics, voorgesteld de importtarieven op Europese auto's te verhogen tot 25 procent, wat volgens hem in overeenstemming zou zijn met de Wereldhandelsorganisatie (WTO) regels.
De bijeenkomst van vrijdag tussen ambtenaren van de ministerie van handel en binnenlandse autofabrikanten kwam nadat de EU dinsdag een herziene versie van haar voorlopige tarieven voor toonaangevende Chinese EV-merken had aangekondigd.
Een dag later kondigde China een antisubsidieonderzoek aan naar zuivelproducten die in de Europese Unie worden geproduceerd. De Chinese autoriteiten waren eerder ook subsidieonderzoeken gestart naar in de EU geproduceerde varkensvlees en cognac.
Dit zou Duitsland het hardst treffen. De export van voertuigen met motoren van 2,5 liter of groter naar China bedroeg vorig jaar 1,2 miljard dollar, zo blijkt uit Chinese douanegegevens. Frankrijk, Italië en Spanje steunden de voorgestelde tarieven, en behoren tot de landen die het meest getroffen zouden worden door eventuele strafmaatregelen als gevolg van het groeiende aantal Chinese handelsonderzoeken.
Tot de benzinevoertuigen met grote motoren behoren doorgaans SUV's, limousines en andere luxesegmenten, waarin Europese fabrikanten al lang concurrerend zijn.
De importwaarde van benzinevoertuigen met grote motoren uit de EU steeg vorig jaar met 3 procent tot 17,9 miljard dollar, hoger dan de waarde van elektrische voertuigen die vanuit China naar Europa worden geëxporteerd.
Yep...quote:Op vrijdag 23 augustus 2024 17:36 schreef Peppert het volgende:
Ik las van de week dat ambtenaren onder leiding van Valdis Dombrovskis en Wang Wentao afgelopen 2 maanden 10 keer gesproken hebben over de heffingen. Tot nu toe klaarblijkelijk nul beweging van beide kanten dus wordt gedreigd met (voorlopige) heffingen op EV's, brandstofauto's met grote motoren (luxe voertuigen als SUV/limo's), varkensvlees, cognac en zuivelproducten.
[..]
https://www.reuters.com/b(...)iff-vote-2024-08-23/
https://www.scmp.com/econ(...)eu-tensions-escalate
Duitse autofabrikanten hebben hier al voor gewaarschuwd eerder dit jaar... en nu zie je China inderdaad zelf ook praten over importheffingen...quote:Op zaterdag 13 april 2024 20:21 schreef TheFreshPrince het volgende:
Al vaker gezegd, je kan de importheffingen op auto's uit China wel verhogen maar dan doet China hetzelfde.
Nu heeft VW niet meer het marktaandeel in China dat ze 15 jaar geleden hadden maar het zou nog steeds pijn doen.
Ik weet niet wat te verwachten van de Chinese politieke elite. Ze reageren vaak extreem traag, helemaal niet of zeer zacht als het gaat om buitenlandse politiek. Ik schatte de kans op 30% dat ze een grote geldkoe als Europese auto's zouden gaan aanpakken. De huidige Chinese elite die het land bestuurt is geboren in de jaren 50/60 en is opgegroeid met het idee dat het land arm en zwak is en dat men heel hard moet werken om dat te veranderen. Een totaal andere mentaliteit dan een Biden, Trump, Sullivan, Blinken en Kurt Campbell die opgegroeid zijn met het idee dat het land een hypermacht is bestemd om de wereld te vormen en kneden naar eigen smaak/een millenialistische missie om de wereld te bekeren naar democratie en liberalisme.quote:Op vrijdag 23 augustus 2024 18:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Yep...
Zie datum:
[..]
Duitse autofabrikanten hebben hier al voor gewaarschuwd eerder dit jaar... en nu zie je China inderdaad zelf ook praten over importheffingen...
De VS heft een importtarief van 100% op chinese EV's, daarmee vergeleken zijn de EU-heffingen relatief gering en bovendien afhankelijk gemaakt van de hoeveelheid subsidie die chinese EV-fabrikanten ontvangen. Vandaar ook het verschil tussen BYD en MG/SAIC.quote:Verkoop Chinese stekkerauto's in Europa in jaar tijd gehalveerd
Europese autorijders zijn de laatste maanden veel minder enthousiast over Chinese elektrische auto's dan voorheen. Daardoor waren de verkopen in augustus 48 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ze zijn uitgekomen op het laagste niveau in anderhalf jaar.
Dat blijkt uit cijfers van DataForce, waarover nieuwsdienst Bloomberg schrijft. Vermoedelijk komt de daling door importheffingen die de Europese Unie in juli heeft ingesteld op elektrische auto's die in China zijn gemaakt.
Daar zaten al heffingen op van 10 procent, maar Brussel heeft ze opgeschroefd naar maximaal 48 procent. Dit kan de auto's stukken duurder maken, afhankelijk van het prijsbeleid van de fabrikanten.
Onder meer het van oudsher Britse merk MG zag de verkopen in Europa kelderen met 65 procent. MG is onderdeel van het Chinese staatsbedrijf SAIC, dat de grootste heffingen kreeg opgelegd. De heffingen voor bijvoorbeeld BYD zijn minder hoog. Dat bedrijf zag zijn verkopen in augustus nog wel hoger uitkomen dan een jaar eerder.
Helemaal topquote:OPEC stelt verwachting olievraag opnieuw naar beneden bij
Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar voor de derde keer op rij naar beneden bijgesteld. Dat komt vooral door een zwakkere oliebehoefte in China.
Ook de overgang naar elektrisch rijden heeft impact op de olievraag, schrijft persbureau Reuters. Dat leidt namelijk tot minder brandstofverbruik.
Volgens de organisatie van de olie-exporterende landen zal de olievraag dit jaar met 1,93 miljoen vaten (van 159 liter) per dag groeien. Vorige maand rekende de OPEC nog op een toename met 2,03 miljoen vaten per dag. Ook voor volgend jaar heeft het in Wenen gevestigde oliekartel de verwachting voor de wereldwijde olievraag naar beneden bijgesteld.
China is de grootste olie-importeur ter wereld en kampt al langere tijd met een zwakke economie en een crisis op de vastgoedmarkt. Dat leidt onder meer tot een lagere vraag naar diesel voor bouwmachines.
Daarnaast neemt in China het elektrisch rijden toe. Wel kan de Chinese olievraag steun krijgen van de omvangrijke economische steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd, zegt de OPEC.
Heel gunstig als er flinke importheffingen komen in China op europese landbouwpproducten, dan gaan de prijzen van die producten hier waarschijnlijk omlaagquote:China vecht Europese importheffing op auto's aan bij WTO
De Chinese regering is niet te spreken over Europese importheffingen op Chinese auto's. Ze stapt daarom naar wereldhandelsorganisatie WTO om de heffingen aan te vechten.
De Europese Unie besloot dinsdag definitief invoerheffingen op te leggen op elektrische auto's die in China zijn gemaakt. In juli voerde de EU al voorlopige heffingen in die kunnen oplopen tot meer dan 30 procent.
De laatste tijd zijn elektrische auto's uit China, zoals BYD, SAIC en Lynk & Co, zeer populair geworden in Europa. Volgens Brussel geeft Peking zijn autoproducenten veel steun, waardoor de voertuigen tegen zeer lage prijzen op de Europese markt komen. Daardoor zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie voor autobouwers van Europese bodem.
Ondertussen schermt China met tegenmaatregelen, zoals importheffingen op Europese landbouwproducten en sterkedrank.
quote:Mijn EV ervaringen plus kosten, zowel aankoop, onderhoud als operationeel, op een rij gezet. Houdt uw stoel goed vast, want het resultaat is schokkend!
Het is mij nu wel duidelijk geworden waarom algemene garagebedrijven (nog steeds) niet pro-EV zijn en waarom er in de media zoveel pro-brandstof campagnes worden gevoerd. Beide blijken niet in mijn/ons belang.
quote:Grootste fractie Europarlement wil verbod op auto’s met verbrandingsmotor terugdraaien
Vanaf 2035 mogen in de Europese Unie geen reguliere personenauto’s meer worden verkocht die CO2 uitstoten. Je zou dan dus geen nieuwe auto met een verbrandingsmotor meer kunnen kopen. Het is de vraag of het echt zover komt, nu de grootste fractie in het Europees Parlement dat verbod niet ziet zitten.
De centrumrechtse EVP ( Europese Volkspartij) heeft een plan gepresenteerd om de Europese auto-industrie te redden. Het terugdraaien van het verbod is daar onderdeel van. Ook moeten de boetes worden geschrapt die autofabrikanten straks moeten betalen als ze hun emissiereductiedoelstelling voor 2025 niet halen.
Net als het verbond van Europese autofabrikanten ACEA is de EVP van mening dat de CO2-emissienormen te streng zijn. Autofabrikanten zouden beschermd moeten worden tegen de gevolgen ervan. Boetes zijn volgens de EVP onacceptabel. De fabrikanten hebben het geld hard nodig voor investeringen in nieuwe technologie, zei EVP-leider Manfred Weber. De partij stelde eerder al voor om de strengere limieten uit te stellen tot 2027, of om de handhaving ervan te versoepelen.
https://www.ad.nl/auto/gr(...)rugdraaien~a56ac4c3/
Beetje tegenstrijdig met de doelen die de EU zichzelf stelt, maar dat is ondertussen eigenlijk eerder regel dan uitzondering. Gevolg, toenemende economische stagnatie, consistent beleid en visie zijn de EU vreemd.quote:
Opvallend dat in Duitsland ondanks de weggevallen EV subsidies de verkopen van EV's weer toenemen.quote:EU battery electric vehicle sales see a January jump, driven by Germany
Battery electric vehicles (BEVs) sales soar in January
Battery electric vehicles accounted for 15% of the EU car market in January 2025, up from 10.9% in the same month last year. BEV sales surged 34% last month to 124,341 units, mainly driven by German car registrations, which grew 53.5%.
Belgian car registrations increased 37.2%, with registrations in the Netherlands also advancing 28.3%. These three countries together made up 64% of overall battery electric vehicle registrations in the EU in January.
EU battery electric vehicle sales have been robust, mainly due to a better availability of EV models, as well as more government support and a growing consumer shift towards electrification. However, this trend may change as the impact of the EU's recently increased tariffs against Chinese electric vehicles becomes clearer.
Petrol and diesel car registrations plunge on overall weak performance
In January, petrol car registrations plummeted 18.9% due to all key markets seeing lagging performance. France experienced the largest fall, with registrations dropping 28.2%, while Germany saw petrol car registrations drop 23.7% as well.
Similarly, Italian petrol car registrations fell 17%, while Spanish petrol car registrations also declined 11.1%.
In January, 244,763 petrol cars were registered, with the market share for these types of cars falling to 29.4% of the total EU car market. In comparison, petrol cars accounted for 35.4% of the market in January 2024. The diesel car market also dropped by 27% in January
Het stroomnet kan het ook niet aan in Nederland dus een vertraging van de elektificering is sowieso nodig. De benzine accijnzen spekken daarnaast de schatkist van de overheid.quote:Steeds meer elektrische rijders willen terug naar benzineauto
Een derde van de elektrische rijders overweegt een brandstofauto nu de belastingvoordelen voor elektrische auto's de komende jaren verdwijnen. Wanneer de voordelen in 2030 helemaal zijn verdwenen, denkt 60 procent van de rijders eraan om over te stappen.
De cijfers komen naar voren uit een gezamenlijk onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, de Vereniging Elektrische Rijders (VER) en de Rijksuniversiteit Groningen. Er deden 3.500 elektrische rijders aan mee.
Eigenaren van elektrische auto's betalen sinds begin dit jaar een kwart van de gebruikelijke wegenbelasting. Vanaf volgend jaar is dat driekwart van de wegenbelasting.
Ook wordt de korting in de bijtelling beëindigd voor zakelijke leaserijders. De gemiddelde elektrische auto wordt daardoor duurder dan een vergelijkbare auto met een benzinemotor.
Sowieso betaal je straks veel wegenbelasting voor de gemiddelde elektrische auto. De Belastingdienst berekent die op basis van gewicht. De ingebouwde accupakketten maken ze erg zwaar. De overheid heeft hiervoor nog geen oplossing bedacht. Samen met de oplopende bijtelling wordt een stekkerauto gemiddeld duurder dan een benzineauto.
De autoverkoop in Nederland is de afgelopen maanden gedaald. Wel is een groter deel van de nieuw verkochte auto's elektrisch.
https://www.rtl.nl/nieuws(...)-met-zakelijke-leasequote:Kabinet wil elektrische leaseauto's stimuleren: belastingvoordeel voor bedrijven
RTL Nieuws
Het kabinet wil elektrische leaseauto's fors stimuleren. Daarom krijgen bedrijven vanaf 2027 een belastingvoordeel als hun wagenpark elektrisch is. Dat is een van de maatregelen die minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei gaat aankondigen, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Er komt geen verbod op bedrijfsauto's die op benzine- en diesel rijden, maar het wordt fiscaal wel veel voordeliger om een volledig elektrisch wagenpark te hebben. Door zakelijke leaseauto's elektrisch te maken moeten er meer elektrische auto's op de tweedehandsmarkt komen.
Minister Hermans wil voor 1 mei met een reeks maatregelen komen om de klimaatdoelen in 2030 te halen. En een belangrijke manier om dat doel te halen is het elektrificeren van het wagenpark.
Daarnaast komt er ook een gewichtscorrectie voor eigenaren voor elektrische auto’s waardoor elektrisch rijden voor de burger goedkoper wordt.
De verwachting is dat ze het pakket vrijdag al aankondigt.
Er komt dus een gewichtscorrectie. En EVs gaan weer gestimuleerd worden.quote:Op maandag 24 maart 2025 22:37 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Het stroomnet kan het ook niet aan in Nederland dus een vertraging van de elektificering is sowieso nodig. De benzine accijnzen spekken daarnaast de schatkist van de overheid.
Dat zijn positieve berichten, alleen de bottleneck wat betreft het stroomnet is op deze korte termijn niet opgelost. Een belastingvoordeel is gunstig, maar bedrijven willen laadzekerheid met een EV wagenpark.quote:Op woensdag 23 april 2025 11:36 schreef capricia het volgende:
[..]
https://www.rtl.nl/nieuws(...)-met-zakelijke-lease
Mooi!
Een lagere bijtelling misschien. Waar heb ik dat ook alweer eerder gezien?quote:Op woensdag 23 april 2025 11:36 schreef capricia het volgende:
[..]
https://www.rtl.nl/nieuws(...)-met-zakelijke-lease
Mooi!
Is dat ook niet een kwestie van slimmere laadpalen inzetten?quote:Op woensdag 23 april 2025 11:41 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat zijn positieve berichten, alleen de bottleneck wat betreft het stroomnet is op deze korte termijn niet opgelost. Een belastingvoordeel is gunstig, maar bedrijven willen laadzekerheid met een EV wagenpark.
EVs zijn niet echt het probleem.quote:Op woensdag 23 april 2025 11:41 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Dat zijn positieve berichten, alleen de bottleneck wat betreft het stroomnet is op deze korte termijn niet opgelost. Een belastingvoordeel is gunstig, maar bedrijven willen laadzekerheid met een EV wagenpark.
Als een bedrijf over op EV's wil en vraagt om verzwaring van zijn stroomcapaciteit voor de laadpalen kan het stroomnet wel degelijk een probleem zijn.quote:
Slimme laadpalen in combinatie met zonnepanelen op het dak van het bedrijf en alle leasewagens kunnen als de zon schijnt onder werktijd "gratis" en binnen de huidige netcapaciteit opgeladen worden.quote:Op woensdag 23 april 2025 11:48 schreef capricia het volgende:
[..]
Is dat ook niet een kwestie van slimmere laadpalen inzetten?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |