kijk het later even, maar je kunt er ook "speciale" (minder zoet, beter voor koken)chocolade doorheen doen. Daar koken ze in Mexico veel mee.quote:Op donderdag 19 januari 2023 08:16 schreef Gimmick het volgende:
Dat is nu typisch zo'n gerecht waar ik er in gaat wat ik in huis heb. Ik geloof niet dat ik twee keer hetzelfde gerecht heb gemaakt.
• Bak wat klein gesneden aromatische groente (ui, wortel, selderij, knoflook, paprika, chili peper)
• Bak wat specerijen mee (gerookte paprika, korianderzaad, (beetje) kaneel, chili poeder/koreaanse chili flakes, cacao)
• Flinke lepel tomatenpuree / bliktomaat / verse tomaat
• boullion blokje
• meer paprika
• mix van bonen (uit blik)
Volgens de filosofie van Adam Ragusea dus:
Dat heet pure chocolade. Of gewoon cacao poeder.quote:Op donderdag 19 januari 2023 11:16 schreef Beathoven het volgende:
[..]
kijk het later even, maar je kunt er ook "speciale" (minder zoet, beter voor koken)chocolade doorheen doen. Daar koken ze in Mexico veel mee.
Nee, de chocola zelf is niet speciaal. Maar die gesuikerde pure chocoladerepen om zo te eten van verkade schijnen toch wat minder te zijn voor dit doel en dikkere blokken minder zoete chocolade wat beter voor de textuur. Vandaar.quote:Op donderdag 19 januari 2023 11:33 schreef Cause-mayhem2 het volgende:
[..]
Dat heet pure chocolade. Of gewoon cacao poeder.
Geen 'speciale' en extra dure shit. Gewoon of pure chocolade of gewoon dit:
quote:Op donderdag 19 januari 2023 11:52 schreef golfer het volgende:
Hier nog wat topics om ideeën op te doen:
CUL / Het grote chili adoratie-topic (en recepten!)
CUL / Chili con carne
CUL / chilli con carne a la marco - fotoverslag
CUL / Chili con carne, hoeveel gehakt voor 6 personen?
Dat is niet zo vreemd volgens de geschiedenis van de chili, de oudste archeologische vondsten in Mexico wat betreft gebruik van de Capsicum dateert 9000 jaar terug. En wat commerciele cultivatie betreft bij de Maya's en Azteken zo'n 7000 jaar. Dus die paar 100 jaar dat wij het kennen buiten zuid/midden Amerika is eigenlijk te verwaarlozen. De Spanjaarden hebben toen zo'n 10 verschillende soorten pepers mee naar Spanje gebracht, toen waren de echte wilde pepers waarschijnlijk al paar duizend jaren zoek. Daar zorgen de vogeltjes wel voor. Binnen een korte tijd zijn die chili's over Europa, Afrika en Azië verspreid en waren er eind 16e eeuw al over de 30 kweekvarianten uit die eerste 10 ontstaan en nu 400 jaar later zo'n 3000 verschillende varianten. Wel grappig eigelijk, sambal is niet meer weg te denken uit de Aziatische keuken, wat ze 400 jaar geleden helemaal nog niet kenden, althans sambal is Maleis voor chili.quote:Op donderdag 19 januari 2023 00:49 schreef Beathoven het volgende:
Er schijnt geen juiste vorm van Chili te bestaan omdat een allereerste variant niet echt bekend schijnt te zijn.
De geschiedenis van de peper.quote:Op donderdag 19 januari 2023 14:11 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Dat is niet zo vreemd volgens de geschiedenis van de chili, de oudste archeologische vondsten in Mexico wat betreft gebruik van de Capsicum dateert 9000 jaar terug. En wat commerciele cultivatie betreft bij de Maya's en Azteken zo'n 7000 jaar. Dus die paar 100 jaar dat wij het kennen buiten zuid/midden Amerika is eigenlijk te verwaarlozen. De Spanjaarden hebben toen zo'n 10 verschillende soorten pepers mee naar Spanje gebracht, toen waren de echte wilde pepers waarschijnlijk al paar duizend jaren zoek. Daar zorgen de vogeltjes wel voor. Binnen een korte tijd zijn die chili's over Europa, Afrika en Azië verspreid en waren er eind 16e eeuw al over de 30 kweekvarianten uit die eerste 10 ontstaan en nu 400 jaar later zo'n 3000 verschillende varianten. Wel grappig eigelijk, sambal is niet meer weg te denken uit de Aziatische keuken, wat ze 400 jaar geleden helemaal nog niet kenden, althans sambal is Maleis voor chili.![]()
top! Bedankt voor het delenquote:Afijn, omdat ik niet zo'n bonen fan ben, heb ik me wel een paar keer aan de "Texas Red Chili" begeven wat me erg goed is bevallen. Ook hier bestaan veel verschillende recepten en ieder claimt authentiek te zijn. Al hebben ze allemaal dezelfde basis en dat zijn 2 specifieke pepers de (gedroogde) "Ancho" en de "Guajillo"
https://shop.westlandpepp(...)gedroogde-producten/
Die moet je eerst ontdoen van de zaden en dan in gekookt heet water een uurtje of wat laten weken. Verhouding 1 op 1 afhankelijk van de hoeveelheid. Voor goeie pot 3 van ieder. Na het weken de pepers in de blender en er een glade pasta van draaien, kan een beetje van het weekvocht bij maar niet teveel anders wordt het te bitter.
Dan goed dooradert rundvlees (riblab / sucade) in stukjes snijden, peper zout erop, dit in boter of olie bruin bakken. Uit de pan en apart leggen. Dan dikke ui gesnipperd fruiten in het bakvet van het vlees. Vlees terug in de pan, handje gemallen komijn erbij, kruidnageltje en laurier blaadje. Een potje Beef stock (Runder fond) en flinke scheut donker bier en een paar lepels bruine bastard suiker. De chili pasta erbij en even goed roeren. Dan 1 of 2 lepels gekookt maismeel (Masa Harina). Dit afhankelijk van de malsheid van het vlees paar uurtjes laten pruttelen.
Daarna even zonder deksel laten indikken of extra lepeltje maismeel. En het is al ver klaar...
Sommige gooien er nog gehakte knoflook en een blik tomaat bij, is maar net uit welke streek van Texas het recept stamt. Hoef niet kan wel, wat je wil.
Dan opdienen met een een flinke lepel zure room of yogurt (Saur Cream) er bovenop en een klein handje verse peterselie gehakt en een limoen erover uitknijpen. Hartsikke lekker met een goed stuk (artisan/stok) brood, lekker dippen.![]()
Die juiste pepers zijn echt een must, die zijn mild heet... De Ancho zou een vleugje chocalade in zich hebben, maar dat haalde ik er niet uit. Tijdens de eerste hap van de Texas Red krijg je heel even zo van "Pffff" als dit maar goed gaat!? Maar het blijft toch net onder de grens en het aparte is in minder dan een minuut na de laatste hap is het hete zo goed als weer weg. ALthans ik heb dit nog niet eerder bij een hier gangbare chili gehad. Dat het hete even goed knalt en heel snel weer wegtrekt. Echt wel een aanraadertje om eens te maken.![]()
Gelukkig heb ik een goede voorraad van die pepers ingekocht. Vind ze zo apart lekker dat ik ze zelfs 1 of 2 in de goulash gooi. Je zult het moeten proeven wil je ervaren waar ik het over heb. Ik zou zo geen vergelijkbare peper uit de supermarkt weten te trekken.
Op youtube vind je Texas Red recepten zat, kies daar bv. die je het lekkerst lijkt uit. Ze zijn allemaal even authentiek denk ik.
Ok!? Splaakvelwalling...quote:Op donderdag 19 januari 2023 14:45 schreef Beathoven het volgende:
Wat bedoeld werd is de geschiedenis van het gerecht Chili en de strijd over de vorm van het gerecht
Waar heb je die uiteindelijk gekocht?quote:Op vrijdag 20 januari 2023 15:14 schreef Coolfool het volgende:
https://watschaftdepodcast.com/recept/chili-con-carne/
Ik heb alleen nog maar deze gemaakt. Wel even een werkje, en je moet even aan die pepers zien te komen, maar god, wat is dit lekker!
Bij een hotel/casino in Indiana stond chili met cacaopoeder als ingrediënt gewoon op de kaartquote:Op zondag 22 januari 2023 12:15 schreef Beathoven het volgende:
waarschijnlijk geen cacaopoeder gebruiken.
Puntje dan.quote:Op zondag 22 januari 2023 12:33 schreef H_T het volgende:
[..]
Bij een hotel/casino in Indiana stond chili met cacaopoeder als ingrediënt gewoon op de kaart
Bij Westlandpeppers en dan gelijk een grotere batch van elk van die pepers uit het pakket.quote:Op zaterdag 21 januari 2023 21:59 schreef 111210 het volgende:
[..]
Waar heb je die uiteindelijk gekocht?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |