Chili. In nederland ook vaak Chili Con Carne genoemd.
Nu vind ik de gemiddelde Nederlandse chili om te huilen :')
Ik ben verpest door de goede chilis in Amerika en Canada en ik kan eerlijk zeggen dat ik hier nog geen goede chili heb gevonden
Ze komen in allerlei soorten en maten natuurlijk en ik zal ook mijn eigen recept posten.
De beste chili ooit heb ik gegeten in Virgils in New York. Mocht je het geluk hebben ooit naar New York te gaan(Manhattan) is een tripje naar Virgils zeker een must (http://www.virgilsbbq.com)
Hun recept zoals het op de site staat:
Beef, bacon, tomatoes, green peppers, red onions, tomatillos, kidney and black beans,
spices, chili peppers, topped with chipotle sauce and served with cornbread.
Chipotle Sauce:
Tomatillos:
Ze lijken op die "lampionnetjes" die we hier hebben met die oranje bessen maar ik ben er absoluut niet over uit over het wie wat waar en hoe van deze dingen. PietVerdriet is meer dan welkom voor uitleg
Goed...mijn recept waar ik zelf zeer tevreden over ben is als volgt (ongeveer
)
1 pond rundergehakt
1 kilo runderlappen
1 fles Taki Taki
1 rode ui
2 blikken kidneybonen
wat selderij
wat hete pepers(spaanse, of de kleine varianten)
1 flesje donker bier (Westmalle triple bv)
Tabasco
3 verse tomaten in kleine stukken gesneden.
1,5 pakje roomboter
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
4-6 teentjes knoflook
ketjap
zeezout
zwarte peper(molen)
gemalen komijnzaad(Djinten)(belangrijk!)
Om te beginnen moet je van de runderlappen draadjevlees maken.- Kruidt de lappen met zout en peper.
- Verhit de boter(1 pakje roomboter) tot het stopt met borrelen.
- Leg daarna de lappen vlees in de braadpan en schroei het rondom dicht.
- Laat de lappen een minuut of 10-15 doorsudderen.
- Vergeet niet ze af en toe om te draaien.
- Blus het geheel af met water tot de lappen "onder water" liggen.
- Doe en flinke scheut ketjap manis(de zoete dus) bij het vlees.
- Voeg de laurier en kruidnagelen toe.
- Zet het vuur op z'n laag en laat het een uurtje of 3 sudderen tot het vrijwel uit elkaar valt als je met je vork erin prikt. (Oma deed dat vroeger nog met een petroleumstel
)
De chili:- Verhit boter in de pan.
- Snijdt de uien (één helft grof, één helft fijn) en fruit deze in de pan.
- voeg het gehakt toe en maak het zo los mogelijk.
- voeg de kruiden toe (komijnzaad, veel. Wat citroengraspoeder en "Italiaanse kruiden(kleeeein beetje) van de Silvo toevoegen is ook erg lekker)
- voeg een beetje tabasco toe, zout en aardig wat vers gemalen peper.
- snij een pepertje fijn en voeg toe aan het geheel.
- voeg 2 geperste teentjes knoflook toe
- voeg de gesneden tomaten toe
- voeg het rundvlees, in kleine stukjes/blokjes toe
- roer het geheel goed door
- blus het geheel met een half flesje bier en laat het geheel wat indampen
- voeg een halve fles Taki Taki toe.
- voeg de bonen toe(met vocht)
- voeg nog een wat komijnzaad toe en wat gemalen peper
- de de rest van knoflook toe(geperst) en van de pepers(fijn gesneden)
Laat dit geheel wat inkoken. Indien je niet genoeg vocht hebt kun je de rest van de Taki Taki erbij doen en/of het bier. GEEN WATER.
In principe is het nu een kwestie van een lange tijd laten sudderen en inkoken. Naar smaak nog Tabasco toevoegen, of in een vroeg stadium wat gesneden rode paprika.
De volgende keer ga ik spekblokjes of katenspekblokjes meebakken
Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar andere recepten
-edit- ohja...Taki Taki kun je bv gewoon bij de Albert Heijn krijgen...
[ Bericht 1% gewijzigd door Nembrionic op 29-06-2005 16:00:39 ]