Ben jij sportief? Volg je alles wat met sport te maken heeft? Of heb je gewoon iets te melden of te vragen over een sport? Dan is dit het forum waar je zijn moet.
Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:
(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn. Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...
Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen. HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine
Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen. - GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide. aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen. Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...
- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen. Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.
- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator. SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.
- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.
AOD9604 (Lipotropin) Vetverbander is gebaseerd op een stuk van de menselijke molecule van het de groeihormoon. Dit hormoon, dat natuurlijk in het lichaam voorkomt en dat vet metabolisme bevordert, wordt onderdrukt in het lichaam.
- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.
EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden. Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA
FG-4592 (zuurstof in een pil) is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit." FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.
Mechano groeifactor (Mechano Growth Factor) (MGF) is een variant van de spier insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) die op strikte lichaamsbeweging en spierschade. Structureel anders dan andere groeifactoren, zoals IGF-1, dat wordt gesynthetiseerd door de lever, MGF gaat spiervezels skeletspier weefsel te herstellen en voorkomt beschadigde cellen sterven af. Het voegt stamcellen in de spier en wordt geactiveerd door een puls van stimulatie na spierweefsel belangrijke mechanische belasting ondergaan. Genen voor MGF getranscribeerd in mindere mate het ouder daarom spiermassa afneemt bij ouderen en bepaalde ziekten ook interfereren met de productie ervan
Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.
Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker. efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...
Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen. Clenbuterol, Salbutamol
Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.
Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen. Furosemide, Xipamide, ...
Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.
Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Filmpjes van legendarische prestaties op doping
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zeker een stuk betere strategie dan die van Herman Ram.
Tegelijkertijd is het extreem lachwekkend hoeveel ze kunnen doen. Er moet dringend vele miljoenen bij.
quote:
Voor de hele topsport zijn er drieduizend tests beschikbaar, waardoor extra controles in het voetbal direct effect hebben op het aantal controles bij andere sporten.
[..] Herman Ram was, samen met dokter van den Hoogenband, ons eigen dopingsysteem of denk jij dat die gouden plakken op boterhammen kaas gewonnen zijn.
Tegelijkertijd is het extreem lachwekkend hoeveel ze kunnen doen. Er moet dringend vele miljoenen bij. [..]
In 2021 zijn er 0 bloedcontroles en 104 urinecontroles geweest in het Nederlandse (betaalde) voetbal, als je als voetballer gepakt wordt heb je een iq beneden de 70. Wel weer typisch dat je er dan ook nog mee weg komt als je manager je influistert dat het voor je vrouw was en je "maar gewoon random wat uit je medicijnkastje hebt gepakt" als profvoetballer.
(betaalde) tussen haakjes want de amateurs zitten daar officieel bij Er zijn in Nederland ongeveer 1000 profvoetballers (en dan tel ik de amateurs die bovenmodaal verdienen niet eens mee)
[..] Ik vond het al opvallend, maar ik ben een dopingnitwit dus ik hoor graag je theorie
Inderdaad wat THEFXR zegt, Armstrong heeft wel twijfels over of zijn teelbalkanker niet veroorzaakt is door HGH (https://www.cyclingnews.c(...)s-testicular-cancer/). Dokter was ook op de hoogte van het risico, want werd bij opname meteen aan hem gevraagd welke doping hij gebruikte (wat hij ook allemaal vertelde en later een belangrijke rol speelde in de getuigenissen rondom zijn dopinggebruik). Hij heeft daarna ook nooit meer HGH gebruikt.
HGH is een middel waar weinig op gecontroleerd wordt (moet met bloedtests, Nederlandse dopingautoriteit bijvoorbeeld neemt voor alle sporten bij elkaar zo'n 300-400 bloedtest per jaar af, oftewel per sporter extreem weinig - en je mag er ook drie missen dus je kan het praktisch zonder risico doen).
[..] Inderdaad wat THEFXR zegt, Armstrong heeft wel twijfels over of zijn teelbalkanker niet veroorzaakt is door HGH (https://www.cyclingnews.c(...)s-testicular-cancer/). Dokter was ook op de hoogte van het risico, want werd bij opname meteen aan hem gevraagd welke doping hij gebruikte (wat hij ook allemaal vertelde en later een belangrijke rol speelde in de getuigenissen rondom zijn dopinggebruik). Hij heeft daarna ook nooit meer HGH gebruikt.
HGH is een middel waar weinig op gecontroleerd wordt (moet met bloedtests, Nederlandse dopingautoriteit bijvoorbeeld neemt voor alle sporten bij elkaar zo'n 300-400 bloedtest per jaar af, oftewel per sporter extreem weinig - en je mag er ook drie missen dus je kan het praktisch zonder risico doen).
[..] Inderdaad wat THEFXR zegt, Armstrong heeft wel twijfels over of zijn teelbalkanker niet veroorzaakt is door HGH (https://www.cyclingnews.c(...)s-testicular-cancer/). Dokter was ook op de hoogte van het risico, want werd bij opname meteen aan hem gevraagd welke doping hij gebruikte (wat hij ook allemaal vertelde en later een belangrijke rol speelde in de getuigenissen rondom zijn dopinggebruik). Hij heeft daarna ook nooit meer HGH gebruikt.
HGH is een middel waar weinig op gecontroleerd wordt (moet met bloedtests, Nederlandse dopingautoriteit bijvoorbeeld neemt voor alle sporten bij elkaar zo'n 300-400 bloedtest per jaar af, oftewel per sporter extreem weinig - en je mag er ook drie missen dus je kan het praktisch zonder risico doen).
je hebt: 1) urinetests 2) bloedtests 3) extra bloedafname voor een HGH test
als ze dit in een keer afnemen telt het voor de sporter als drie tests.
Schijnbaar zijn het nu 4 voetballers in de Bundesliga op een totaal van 450. Dat is bijna 1% terwijl het voor mannen rond de 30 gemiddeld 0,01% is. Meer dan 1 geval is dus al een bizar toeval.
[..] Schijnbaar zijn het nu 4 voetballers in de Bundesliga op een totaal van 450. Dat is bijna 1% terwijl het voor mannen rond de 30 gemiddeld 0,01% is. Meer dan 1 geval is dus al een bizar toeval.
Waarvan er twee al waarschijnlijk kanker hadden toen ze nog niet in de Bundesliga speelde. Haller vlak na zijn vertrek bij Ajax en Timo na zijn vertrek bij PSV.
[..] Waarvan er twee al waarschijnlijk kanker hadden toen ze nog niet in de Bundesliga speelde. Haller vlak na zijn vertrek bij Ajax en Timo na zijn vertrek bij PSV.
Haller zat daarvoor bij Frankfurt, Timo bij Stuttgart.
[..] Waarvan er twee al waarschijnlijk kanker hadden toen ze nog niet in de Bundesliga speelde. Haller vlak na zijn vertrek bij Ajax en Timo na zijn vertrek bij PSV.
Dat ie voor Ajax uitkwam lijkt me geen reden om de theorie af te schieten. Eerder andersom...
[..] Inderdaad wat THEFXR zegt, Armstrong heeft wel twijfels over of zijn teelbalkanker niet veroorzaakt is door HGH (https://www.cyclingnews.c(...)s-testicular-cancer/). Dokter was ook op de hoogte van het risico, want werd bij opname meteen aan hem gevraagd welke doping hij gebruikte (wat hij ook allemaal vertelde en later een belangrijke rol speelde in de getuigenissen rondom zijn dopinggebruik). Hij heeft daarna ook nooit meer HGH gebruikt.
HGH is een middel waar weinig op gecontroleerd wordt (moet met bloedtests, Nederlandse dopingautoriteit bijvoorbeeld neemt voor alle sporten bij elkaar zo'n 300-400 bloedtest per jaar af, oftewel per sporter extreem weinig - en je mag er ook drie missen dus je kan het praktisch zonder risico doen).
Van die 300-400 bloedtests in Nederland zijn er in de meeste jaren 0 voor het voetbal (1000 profs en 1.000.000 amateurs)
Want ik heb destijds besloten, dat ik de harde weg ontwijk. Dus blijf ik lopen door de sloten, het liefst in zeven tegelijk. BZB - Zeven Sloten
De Keniaanse marathonspecialist Marius Kipserem is voor drie jaar geschorst wegens dopinggebruik.
De 34-jarige Kipserem testte in augustus bij een controle buiten competitie in het Keniaanse Kapsabet positief op epo. Omdat de atleet de inbreuk erkende, is de standaardschorsing van vier jaar herleid tot drie jaar.
Kipserem won onder meer twee keer de marathon van Rotterdam, in 2016 en 2019. Vorig jaar werd hij er tweede in 2u04’04” achter Bashir Abdi. Die zette toen met 2u03’36” een Europees record neer.
Roxadustat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van bloedarmoede, dat de aanmaak van erytropoëtine (EPO) verhoogt door de aanmaak van hemoglobine en rode bloedcellen te stimuleren.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09 "Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07) "Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07) "Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
Het Russische antidopingagentschap Rusada houdt de uitspraak in de dopingzaak van kunstrijdster Kamila Valieva geheim. De nu 16-jarige Valieva raakte begin dit jaar tijdens de Olympische Spelen in Peking verzeild in een dopingaffaire. Vanwege haar jonge leeftijd wil Rusada niets loslaten over de datum van de hoorzittingen en ook de uitspraak wordt niet openbaar gemaakt. Het leidde tot een boze reactie van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, dat juist openheid en transparantie eist.
Het Russische agentschap publiceerde vrijdag op de website een korte verklaring, waarin de naam van Valieva niet werd genoemd. Alles wijst er echter op dat het over de jonge kunstrijdster gaat. Valieva was 15 jaar toen ze in februari meedeed aan de Olympische Spelen. Het grote talent leidde Rusland in Peking naar het goud in de landenwedstrijd, maar een dag later kwam naar buiten dat ze eind vorig jaar positief had getest op een verboden middel. Het leidde tot een dagenlange rel op de Winterspelen.
Sporttribunaal TAS bepaalde in een spoedzitting dat Valieva ondanks haar dopingzaak toch mocht meedoen aan het individuele toernooi. Dat kwam vooral omdat ze op dat moment jonger dan 16 jaar was. Sporters tot die leeftijd hebben een ‘beschermde status’ bij het mondiale antidopingbureau WADA. Valieva kon de grote druk niet aan en eindigde als favoriete naast het podium op de individuele kür.
Nog geen medailles uitgereikt
Als gevolg van de zaak rond Valieva besliste de internationale schaatsfederatie ISU om de minimumleeftijd om te mogen meedoen aan seniorencompetities te verhogen van 15 naar 17 jaar. Er zijn nog altijd geen medailles uitgereikt voor de landenwedstrijd op de Spelen. In afwachting van een uitspraak is de uitslag onder voorbehoud. De Amerikaanse kunstrijdsters werden in Peking tweede, achter Rusland.
“Als ze wordt vrijgesproken, is er niets te verbergen. Dus maak het openbaar”, zei directeur Travis Tygart van Usada tegen CNN. “Geheimhouding van de uitspraak en van de feiten maakt het proces belachelijk. Het is geen wonder dat atleten en het publiek het mondiale antidopingsysteem van WADA dan niet vertrouwen. WADA, de ISU en het Internationaal Olympisch Comité zouden in beroep moeten gaan tegen welke uitspraak dan ook in deze zaak en een open proces eisen, zoals de regels voorschrijven. Als dat niet gebeurt, gelooft niemand dat wat in Peking gebeurde echt is, maar weer een frauduleuze overwinning van de Russen zoals al zo vele daarvoor.”
Alsof die Russen ooit nog mogen meedoen op de OS ...
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09 "Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07) "Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07) "Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
[..] Alsof die Russen ooit nog mogen meedoen op de OS ...
quote:
Olympische baas wil Russische sporters weer laten deelnemen aan internationale evenementen, op één belangrijke voorwaarde
Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), overweegt een terugkeer van Russische atleten in de internationale competitie. Op voorwaarde dat ze de invasie in Oekraïne veroordelen. Dat idee stuit op weerstand… door Rusland zelf.
In februari, toen Rusland Oekraïne binnenviel, klonk het nog anders. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) riep toen de internationale sportbonden op om Russische en Wit-Russische atleten niet meer te laten deelnemen aan competities. Nu wil Bach de deur voor die atleten weer op een kier zetten, zo liet hij zich ontvallen in de nasleep van een symposium over ‘Sport voor Allen’, dat plaatsvond in het Vaticaan. Onder die voorwaarde: dat de atleten de politiek van Vladimir Poetin en de Russische invasie openlijk veroordelen. De redenering van Bach is dat het niet de atleten zijn die de oorlog begonnen zijn. Atleten zouden dan onder een neutrale vlag kunnen deelnemen.
Uitgerekend Rusland staat op de achterste poten. Dat olympische deelname niet vereist dat “atleten verraders worden”, zo luidt het. Minister van Sport Oleg Matytsin zegt aan Russische nieuwsagentschappen dat “de hoofdtaak van de olympische beweging is atleten gelijke toegang te geven tot de Olympische Spelen, ongeacht hun meningen, religie, tradities en afkomst”. Rusland zal, zegt Matytsin blijven praten met het IOC en vragen dat het zijn standpunt wijzigt, en de deur openzet van alle Russische atleten.
Met het ballonnetje dat Bach heeft opgelaten, is het olympische debat wel weer geopend. Rusland is traditioneel een sportgrootmacht. Op dit ogenblik mogen wegens de oorlog Russische en Wit-Russische atleten in heel wat sporten niet deelnemen aan competities. Het tennis of wielrennen is een schaarse uitzondering, waar Russische atleten onder neutrale vlag mogen deelnemen. Maar stilaan beginnen olympische kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.
Naast de ‘politieke’ uitsluiting kent Rusland ook nog altijd een collectieve dopingschorsing. Enkel atleten die kunnen aantonen dat ze clean zijn, mogen deelnemen onder de neutrale vlag. Al enkele Olympische Spelen op rij is dat het geval. Normaal gezien loopt die schorsing af in december.
Leuke bijzin voor de rubriek Bayern München / voetbal
quote:
'Je kan je hier niet permitteren om fouten te maken', kaartte Mazraoui het grote verschil met de Eredivisie aan. Bij Bayern ligt de lat nog een tikkeltje hoger, merkte hij. 'Bij zo'n grote topclub moet je je constant focussen en steeds geconcentreerd blijven. Dat leer ik hier bij Bayern. Daarnaast had ik in het verleden moeite om zwaarder te worden, maar nu is alles in orde. De trainer heeft me verteld wat ik moet aanpassen en dat werkt nu door op het veld.'
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09 "Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07) "Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07) "Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
Atalanta Bergamo kan opnieuw een beroep doen op zijn Argentijnse verdediger Jose Luis Palomino. Die was sinds juli voorlopig geschorst nadat hij bij een dopingcontrole positief had getest op een anabole steroïde.
Vorige week mocht Palomino zich verdedigen voor het Italiaanse antidopingagentschap. Dat orgaan heeft Atalanta intussen laten weten dat de speler vrijgesproken is en opnieuw in actie mag komen.
“Ik ben heel gelukkig. Ik had een groot vertrouwen in het gerecht en nu denk ik alleen maar aan opnieuw kunnen spelen met mijn teamgenoten”, reageerde de Argentijn via zijn club. Het antidopingagentschap communiceerde niet.
De 32-jarige Palomino testte in juli positief net voor de start van de competitie en stond sindsdien op non-actief. In zijn verdediging droeg hij aan het verboden product per ongeluk te hebben genomen. De Italiaanse competitie telt nog twee speeldagen voor de WK-onderbreking.